Door van de demografische ontwikkelingen, zullen de noden en verwachtingen van de jongeren in Brussel ook op dit vlak echter steeds groter worden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door van de demografische ontwikkelingen, zullen de noden en verwachtingen van de jongeren in Brussel ook op dit vlak echter steeds groter worden."

Transcriptie

1 VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 11 juni 2010 van PAUL DELVA Jeugdbeleid - Brussel De demografische vooruitzichten van Brussel zijn bekend: de komende jaren mogen we een bevolkingsexplosie verwachten in onze hoofdstad, zeker in bepaalde wijken. Om hierop een antwoord te bieden, zullen extra scholen, extra kinderopvangplaatsen, e.d. moeten voorzien worden. Maar er zijn ook andere noden, bijvoorbeeld meer (betaalbare) uitgaansmogelijkheden voor de jongeren, en infrastructuur geschikt voor jongerencultuur en jeugdwerkactiviteiten zoals fuiven, De bekende Brusselse cultuurtempels (Kaaitheater, AB, ) zijn vaak zeer duur wat het huren van zalen betreft, en leggen vaak strenge voorwaarden op (verzekering, security, drank, ) waardoor de drempel hoog wordt voor jongeren om er bijvoorbeeld een fuif of concert te organiseren. Het wordt steeds moeilijker, schier onmogelijk om nog interessante (en betaalbare) jeugdactiviteiten te organiseren, zo verneem ik uit het werkveld. Veel jongerenorganisaties gaan daarom hun activiteiten verplaatsen naar de Rand, waar bijvoorbeeld het probleem van nachtlawaai zich minder voordoet. Ook de gemeenschapscentra in Brussel zijn vaak weinig geschikt voor dergelijke activiteiten, omwille van de beschikbare accommodatie of de omgeving waarin ze gelegen zijn. In Brussel (de 19 gemeenten) stellen we ook vast dat de stedelijke overheid of het gemeentebestuur zich vaak weinig constructief opstelt tegenover initiatieven van jongeren en geen partner is in het jeugd- en jongerenbeleid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Gent, Leuven of Genk. Jammer, want Brussel is een belangrijke Nederlandstalige studentenstad (denken we maar aan de aanwezigheid van de HUB en de VUB in onze hoofdstad). Door van de demografische ontwikkelingen, zullen de noden en verwachtingen van de jongeren in Brussel ook op dit vlak echter steeds groter worden. Daarom is het interessant na te gaan welke projecten de Vlaamse Gemeenschap ter zake reeds ondersteunt. 1. Kan de minister een oplijsting maken van de budgetten, en van de projecten inzake (het brede) jeugdwerk in Brussel die gesubsidieerd werden, zowel vanuit het beleidsdomein Jeugd als vanuit het beleidsdomein Brussel, voor de jaren 2007, 2008 en 2009? Hoe (zowel in relatieve als in absolute cijfers) zijn de budgetten hieromtrent geëvolueerd? Is het de minister bekend op basis van welke beleidsvisie die beslissingen werden genomen? 2. Kan de minister ook duidelijk aangeven welke projecten hij ondersteunt inzake fuifzalen of uitgaansmogelijkheden voor jongeren in Brussel? Uitgaansmogelijkheden horen in principe in het commerciële aanbod te zitten, maar veel Nederlandstalige (muzikale, socio-culturele, jeugdwerk)

2 initiatieven zijn inhoudelijk méér dan een avondje uitgaan. Er is dus nood aan een uitgebreider en een zichtbaarder platform waar jongereninitiatieven zich kunnen tonen.

3 PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL ANTWOORD op vraag nr. 403 van 11 juni 2010 van PAUL DELVA 1. Subsidies inzake (het brede) jeugdwerk in Brussel vanuit het beleidsveld Jeugd Decreet gemeentelijke en provinciaal jeugd(werk)beleid In het kader van dit decreet ontvangt de Vlaamse Gemeenschapscommissie subsidies voor de opmaak en uitvoering van een jeugd(werk)beleidsplan. 2007: euro 2008: euro 2009: euro Op drie jaar tijd is dit een toename met euro of een stijging van 15,60% Decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid Experimenteel jeugdwerk 2009: Je m en fisch vzw euro Podiumkansen voor jongeren in nieuwe media. Deze organisatie heeft als doel artiesten te laten samenwerken om tot een boeiend totaalspektakel te komen en alle artiesten afzonderlijk permanent uit te dagen tot kwaliteitsverhoging. Ze gebruikt nieuwe media om nieuwe muziekstijlen te vormen. Ze organiseert evenementen, demowedstrijden, concerten en informeert en ondersteunt artiesten die rond nieuwe media werken. Voor 2010 ontvangt dit project 7 088,44 euro 2009: Jeugdhuis De Schakel vzw euro Met dit project wil het jeugdhuis jongeren de kans geven om een eigen theaterstuk te maken, onder begeleiding van een regisseur. Tijdens het werkproces worden er ook vormingsmomenten voorzien. Participatie en informatie : structurele subsidiëring van De hondsjaren vzw euro De hondsjaren produceren toeristische kaarten van de grootsteden en begeleiden jongeren die de loketfunctie voor toeristen op zich willen nemen. In 2010 focust hun beleidsplan op Brussel en de Brusselse jongeren. Jeugdculturele projecten 2007: 't is hier veel ça va euro Op basis van foto's, gemaakt en geselecteerd door jongeren uit verschillende instellingen bijzondere jeugdzorg, stelt O.S.B.J. vzw een reizende fototentoonstelling samen. 2008: Artaayouch (Buurtwerk Chambéry) euro

4 Buurtwerk Chambéry vzw realiseert, na workshops met jongeren, een podiumkunstenproject voor en door jongeren. 2008: Jong divers talent in de kunsten (Kif Kif vzw ) euro Kif Kif vzw ging op zoek naar jong divers talent en stoomt het klaar voor de planken. Zes jongeren krijgen de kans om een productie of werk te maken en aan een ruim publiek voor te stellen. Kif Kif vzw steunt hen bij de uitwerking daarvan 2009: Filemon vzw euro Filem on vzw coördineert en organiseert een kinderfilmfestival, incl. workshops en omkadering, in samenwerking met een aantal Brusselse culturele actoren. Internationaal 2008 en 2009: vzw Centrum West euro Een internationale uitwisseling met de fanfakids. Kinderrechten 2009: IVRK, the movie (Jeugdhuis Chicago) euro Het project zet een ambitieus voorstel neer om het IVRK te verfilmen met kwetsbare kinderen en jongeren binnen de wijk waarin het betrokken jeugdhuis actief is. Het project overstijgt de eigen werking van een jeugdhuis. Voor deze projectmiddelen is het erg moeilijk een evolutie te schetsen, vele projecten ontvangen slechts één maal middelen omdat er slechts één maal een aanvraag wordt ingediend. De uitgekeerde middelen staan in verhouding tot de kwantiteit en de kwaliteit van de aanvragen. Erkende landelijk georganiseerde jeugdverenigingen Hierbij een overzicht van structureel gesubsidieerde organisaties met expliciete aandacht voor of een werking in Brussel Chirojeugd Vlaanderen heeft een stadswerking in Brussel (12 plaatselijke groepen, 130 leiders en leidsters, bereik van ongeveer 1000 kinderen) Groep Intro: heeft een structurele werking binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Dorpsstraat 30,1070 Brussel). Jekino Educatie: organiseert regelmatig workshops in het Brusselse en organiseert jaarlijks een filmfestival voor jongeren Making Movies (ging in 2009 door in Brussel) JES: heeft een structurele werking binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel). Jeugd en Vrede: biedt interculturele wandelingen aan in Brussel. KAJ: stadswerker actief binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de huidige beleidsperiode wil KAJ 3 nieuwe zelfstandige jongerengroepen opstarten in Brussel. Top Vakantie: organiseert in de vakanties speelweken in Brussel, niet-residentiële opvang en geeft lessen Nederlands aan anderstalige kinderen (het laatste wordt vanuit het beleidsdomein Jeugd niet gesubsidieerd).

5 Uit de Marge: als derdelijnorganisatie ondersteunt Uit de Marge de vzw D'Broej. Deze projecten en werkingen vormen een deel van de globale werking van genoemde verenigingen. De subsidie wordt niet apart toegekend voor deze deelwerkingen, maar voor het geheel. Decreet Jeugdverblijfcentra 2007: De waterman vzw ,07 euro 2008: De waterman vzw ,16 euro 2009: De waterman vzw ,75 euro Op drie jaar tijd is dit een toename met 596,68 euro of een stijging van 2 % De Waterman is een jeugdverblijfcentrum erkend door Toerisme Vlaanderen als een type C jeugdverblijf. Het hangt af en wordt uitgebaat JES vzw. De Waterman is zeer internationaal en multicultureel getint zijn. Het is het enige jeugdverblijf type C gelegen in een grootstad. Ze zijn ook de pioniers in het organiseren van "stadsklassen". Zij krijgen jaarlijks een basis -en werkingssubsidie op basis van het aantal jeugdwerkovernachtingen dat ze realiseerden in een bepaald werkjaar. De personeelssubsidie is bedoeld om gericht personeel te subsidiëren dat het centrum in staat moet stellen zich beter te organiseren, service te bieden en te profileren op de markt en aldus (op termijn) meer overnachtingen te realiseren. Reglement infrastructuurwerken verenigingslokalen 2008: Wacko vzw euro Participatiedecreet / Participatiebeleid 2007: Inyange Beat Orchestra (vzw Inyange) euro Inyange geeft zijn steun aan sociaal-culturele en artistieke activiteiten en aan onderwijs in de brede zin van het woord. Inyange wil culturele en kunstexpressie bevorderen via ritmische workshops: dans, muziek en percussie. Daarnaast wil het ruimte creëren voor multiculturele ontdekking en uitwisseling en wil het naast informatie ook sociaal-culturele en artistieke begeleiding verstrekken. Inyange ondersteunt migrantenkinderen en -jongeren bij het beleven van hun dubbele Belgische en Afrikaanse identiteit. Tenslotte zorgt Inyange voor psychosociale en pedagogische bijstand voor jongeren om te vermijden dat ze van school weggaan, via huistaken, opzoekwerk en bemiddeling op school. Zo leren jongeren hun talenten te ontwikkelen in een gezond lichaam. 2007: Praatcafé Deluxe (vzw Minor-Ndako onthaal en oriëntatiecentrum) euro Minor-Ndako vzw is erkend in het kader van de bijzondere jeugdbijstand. Binnen dit kader biedt Minor-Ndako, in verschillende leef- en begeleidingsvormen, opvang en begeleiding aan buitenlandse niet-begeleide minderjarigen. In het Praatcafé Deluxe hebben meer dan 200 deelnemers, voornamelijk vrienden en kennissen van de jongeren, via dans, muziek, een gezellige babbel, uitwisselingen van gedachten en culturen, een hapje geproefd van het enthousiasme van de jongeren en de begeleiders van Minor-Ndako. 2007: Brazzkuke ( Maks vzw) euro Brazzkuke, een digitaal jongerenmagazine, is een project van Maks vzw. Heb je plannen om een film, een blog of een website te maken? Een groep senioren en jongeren maakten samen reeds twee films, kinderen maakten een film over de oorlog en het verzet, jongeren maakten websites en blogs. De be-

6 doeling is om de sociale cohesie in de wijk te verhogen en verschillende bewonersgroepen te verenigen in een gezamenlijke activiteit. 2007: Jeugd en muziek Brussel Muzeaal (Jeugd&Muziek Brussel vzw) euro 2008: Empowermentmeter (Groep Intro vzw) euro Uit het traject moeten modellen en methodes voortvloeien om ook voor maatschappelijke kwetsbare jongeren op een herkenbare manier competenties te kunnen duiden en activeren. Er is nood aan een vernieuwende en realistische aanpak wat dit betreft. Het is dan ook van belang dat de resultaten van het traject breed kunnen worden verspreid. 2008: Crystal Talent (Brosella vzw) euro Dit project kadert in de activering van Nederlandstalige initiatieven in de context van de brede school in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. De leerlingen van de kunsthumaniora krijgen de kans om meer voeling te krijgen met het werkelijke leven als muzikant. Het zichtbare luik van het project omvat drie avonden in de Markten, maar het wordt breder ingebed in een charter dat wordt afgesloten tussen de school, de leraar en de leerling, van waaruit een blijvend engagement van de muzikanten ook na hun schoolloopbaan- wordt afgesproken. 2009: Brussels Kinderfilmfestival (Filemon vzw) euro Projecten kansengroepen 2009: "Week van het interculturele beeld" (Wijkpartenariaat Brabantwijk) 5000 euro Bijzonder cultuuraanbod (Podium) 2007: Jeugd en Muziek Brussel 675 euro 2008: Jeugd en Muziek Brussel euro Ook voor deze projectmiddelen is het erg moeilijk een evolutie te schetsen, vele projecten ontvangen slechts één maal middelen omdat er slechts één maal een aanvraag wordt ingediend. De uitgekeerde middelen staan in verhouding tot de kwantiteit en de kwaliteit van de aanvragen. 2. Graag verwijs ik hiervoor naar het antwoord gegeven tijdens de commissievergadering van 4 juni 2010, over de uitgangsmogelijkheden van jongeren in Brussel. (commissievergadering nr; C212 CUL29)

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen Opschrift Datum Gewijzigd bij Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid 6 juli 2012 Decreet van 19 december 2014 houdende

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1589 (2011-2012) Nr. 7 27 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~. =

Vlaamse Regering ~~. = VR 2012 0911 DOC.1119/2 Vlaamse Regering ~~. = >>J - n= Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het gemeentelijk jeugdbeleid DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 2318 (2013-2014) Nr. 3 12 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 18 januari 2008 houdende flankerende en stimulerende

Nadere informatie

1878 ( ) Nr januari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet

1878 ( ) Nr januari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet stuk ingediend op 1878 (2012-2013) Nr. 1 18 januari 2013 (2012-2013) Voorstel van decreet van de heer Chokri Mahassine, de dames Tinne Rombouts en Danielle Godderis-T Jonck, de heren Philippe De Coene,

Nadere informatie

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen?

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 39 van BART SOMERS datum: 13 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Jongeren van vreemde origine Het aantal jongeren

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING,

DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van subsidies aan jeugdhuizen voor de uitvoering van een bovenlokaal project 5 juli 2013 Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

3. Neemt de minister initiatieven om de faciliteitengemeenten ertoe aan te zetten een jeugdbeleidsplan in te dienen?

3. Neemt de minister initiatieven om de faciliteitengemeenten ertoe aan te zetten een jeugdbeleidsplan in te dienen? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 361 van 27 mei 2010 van CHRIS JANSSENS Jeugdwerkinfrastructuur - Faciliteitengemeenten

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen

Ontwerp van decreet houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen Ontwerp van decreet houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Cultuur, Media,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 5 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 5 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van 22 december 2017 houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen DE

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING,

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid 14 september 2012 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Vraag om uitleg van de heer Paul Delva tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de

Vraag om uitleg van de heer Paul Delva tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de Vraag om uitleg van de heer Paul Delva tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de uitgaansmogelijkheden van jongeren in Brussel De voorzitter: De

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 1378 (2017-2018) Nr. 5 21 december 2017 (2017-2018) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen

Nadere informatie

PERSONEELSSUBSIDIE JEUGDVERBLIJFCENTRA TYPE C EN HOSTELS

PERSONEELSSUBSIDIE JEUGDVERBLIJFCENTRA TYPE C EN HOSTELS Erkennen en subsidiëren Arenbergstraat 9 1000 Brussel Contactpersoon: Christophe Cooreman T 02 553 42 69 E-mail: jeugdverblijven@cjsm.vlaanderen.be PERSONEELSSUBSIDIE JEUGDVERBLIJFCENTRA TYPE C EN HOSTELS

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 07/249 12 juli 2007 Besluit houdende de erkenning en subsidiëring van initiatieven werkend met maatschappelijk kwetsbare jeugd deel 2 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135,

Nadere informatie

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016.

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 2016-0706 03-05- BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verantwoordingsnota in het kader van het lokaal jeugdbeleid 2016 Het voortgangsrapport Cultuur, Jeugd en Sport 2016

Nadere informatie

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag?

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 109 van KARL VANLOUWE datum: 6 februari 2015 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Toepassing sectorale decreten - Brussel Om tegemoet te komen aan

Nadere informatie

Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09) Fax (09)

Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09) Fax (09) Gemeentebestuur Sint-Laureins Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09)218 76 40 Fax (09)379 07 77 Reglement inzake betoelaging jeugdwerkverenigingen Art. 1 Toelagen inzake het volgen van kadervorming

Nadere informatie

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad WELKOM op het startmoment van het traject Jeugdwerk in de Stad Stedelijkheid? Heel breed! Stedelijkheid beperkt zich niet tot de kern van steden, maar lekt naar randgebieden Het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Vlaamse Regering rssjj^f ^^

Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van ISjuli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de decreten

Nadere informatie

Subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2015

Subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2015 Subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2015 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Binnen de perken van de

Nadere informatie

PROGRAMMA HD SOCIAAL-CULTUREEL WERK

PROGRAMMA HD SOCIAAL-CULTUREEL WERK 403 Stuk 17-A (2007-2008) Nr. 1-B PROGRAMMA HD SOCIAAL-CULTUREEL WERK DEEL 1: TOELICHTING BIJ DE AANPASSINGEN AAN DE TOTALEN VAN DE ONTVANGSTEN EN DE UITGAVEN PER PROGRAMMA 1.1. EVOLUTIE VAN DE TOTALEN

Nadere informatie

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet Het Vlaams parlement vraagt advies aan de Vlaamse Jeugdraad rond de voorgestelde wijzigingen in het DAC-decreet. De wijzigingen

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet ingediend op 717 (2015-2016) Nr. 4 15 juni 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het voorstel van decreet van Lionel Bajart, Miranda Van Eetvelde, Tinne Rombouts, Marius Meremans,

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 677 van 24 juni 2013 van PAUL DELVA

ANTWOORD. Vraag nr. 677 van 24 juni 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vraag nr. 677 van 24 juni 2013 van PAUL DELVA Milieuzorg Op School Brussel Eind april 2013 keurde

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 [Gecoördineerde versie na de wijzigingen door het besluit van

Nadere informatie

VR DOC.0001/1

VR DOC.0001/1 VR 2019 1101 DOC.0001/1 DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring ontwerp van

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van hostels, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Van 15 juni 2018 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Traject besluitvorming: Goedkeuring Vlaamse Regering op 15 juni 2018 Uitvoeringsbesluit goedkeuring Vlaamse Regering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 660 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 14 FEBRUARI 2017 VRAAG OM UITLEG EN VRAAG Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 14 februari 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE SUBSIDIËRING VAN HET GEMEENTELIJK JEUGDWERK

GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE SUBSIDIËRING VAN HET GEMEENTELIJK JEUGDWERK GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE SUBSIDIËRING VAN HET GEMEENTELIJK JEUGDWERK Jeugd Houthalen-Helchteren Pastorijstraat 30 3530 HOUTHALEN-HELCHTEREN. T: 011/492.098 E: dries.vandebeeck@houthalen-helchteren.be

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal Sport voor Allen beleid DE VLAAMSE REGERING,

Voorontwerp van decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal Sport voor Allen beleid DE VLAAMSE REGERING, Voorontwerp van decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal Sport voor Allen beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Na beraadslaging, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Na beraadslaging, BESLUIT: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van hostels, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Infomoment experimentele projecten

Infomoment experimentele projecten Infomoment experimentele projecten Departement Cultuur, Jeugd en Media 19 juni 2019 Regelgeving? Decreet vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid Belangrijke artikels Art. 16, 3 Art. 17, 1-3 Doelstelling?

Nadere informatie

Advies. Provinciedecreet. meer. en het. worden. 24 april Pagina 1

Advies. Provinciedecreet. meer. en het. worden. 24 april Pagina 1 Advies Algemene Raad i.s.m. Sectorraad Kunsten enn Erfgoed Sectorraad Sociaal-Cultureel Werk 24 april 2013 Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreett v.z.w.. de Rand

Nadere informatie

Jeugd in het lokaal meerjarenplan

Jeugd in het lokaal meerjarenplan Jeugd in het lokaal meerjarenplan 2014-2019 De Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal Jeugdbeleid Regelgevend kader Decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal

Nadere informatie

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen stuk ingediend op 1834 (2012-2013) Nr. 1 7 december 2012 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heer Bart Van Malderen, de dames Tinne Rombouts, Danielle Godderis-T Jonck, Elisabeth Meuleman en Ulla

Nadere informatie

Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor structurele subsidiëring of erkenning als landelijk georganiseerde jeugdvereniging

Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor structurele subsidiëring of erkenning als landelijk georganiseerde jeugdvereniging Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel E-mail: subsidiedossierjeugd@cjsm.vlaanderen.be Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT JEUGD

SUBSIDIEREGLEMENT JEUGD SUBSIDIEREGLEMENT JEUGD Het subsidiereglement werd, na positief advies van de jeugdraad dd 15 mei 2012, goedgekeurd in de openbare zitting van de gemeenteraad dd 9 juli 2012. Het reglement gaat in op 1

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0539 10-03-2017 COLLEGEBESLUIT Collegebesluit houdende de erkenning en de subsidiëring van regionaal en bijzonder sociaal-cultureel werk Het College,

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 20142015-0504 20-04-2015 Collegebesluit houdende de wijziging van collegebesluit nr. 20132014-0459 van 22 mei 2014 houdende de goedkeuring van het Kinderarmoedebestrijdingsplan 2014-2015

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1001206 betreft verslaggever ALGEMEEN WELZIJNSWERK

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek 1 Inleiding 2 Op 15 juni 2015 verzamelden de leden van de advieswerkgroep Sociaal-Cultureel Werk en vertegenwoordigers van regionale koepelverenigingen

Nadere informatie

AANWEZIGE JEUGDRAADSLEDEN: Liselotte Vanheukelom, Wauter Temmerman, Kaat Deben, Jo Robberechts, Mattias Kayaert, Leene Decoster, Kelly De Leuze

AANWEZIGE JEUGDRAADSLEDEN: Liselotte Vanheukelom, Wauter Temmerman, Kaat Deben, Jo Robberechts, Mattias Kayaert, Leene Decoster, Kelly De Leuze JEUGDRAAD VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE Verslag WG Beleid 16/1 @ secretariaat Chiro (Kolenmarkt 85, 1000 Brussel) AANWEZIGE JEUGDRAADSLEDEN: Liselotte Vanheukelom, Wauter Temmerman, Kaat Deben,

Nadere informatie

Collegebesluit houdende de uitvoering van verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten

Collegebesluit houdende de uitvoering van verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0586 23-06-2016 COLLEGEBESLUIT Collegebesluit houdende de uitvoering van verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten Het College, Gelet

Nadere informatie

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Mei Yves De Backer Lynn Moerenhout

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Mei Yves De Backer Lynn Moerenhout Participatieprojecten voor kansengroepen: cultuur, jeugd & sport Yves De Backer Lynn Moerenhout Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media: afdeling Sociaal-Cultureel Werk Mei 2016 Inhoud Regelgeving Wat

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 606 (2015-2016) Nr.3 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 22 JANUARI 2016 ONTWERP VAN VERORDENING houdende het ondersteunen van sociaal-cultureel werk en praktijken AMENDEMENTEN

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement jeugdwerk in Maasmechelen 2011-2013

Gemeentelijk subsidiereglement jeugdwerk in Maasmechelen 2011-2013 Gemeentelijk subsidiereglement jeugdwerk in Maasmechelen 2011-2013 Dit reglement gaat in vanaf 1 januari 2011. Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 De diverse toelagevormen die het onderwerp uitmaken

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Internationaal Filmfestival van Vlaanderen

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Internationaal Filmfestival van Vlaanderen algemeen\centresofexcellence\2010\overeenkintfilmfestivalvvl versie 29/4/2010 (bijlage 2) Tussen: Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Internationaal Filmfestival van

Nadere informatie

Vraag om uitleg van de heer Paul Delva tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de door de

Vraag om uitleg van de heer Paul Delva tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de door de Vraag om uitleg van de heer Paul Delva tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de door de minister geformuleerde stellingen inzake het Nederlandstalige

Nadere informatie

Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk. Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019

Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk. Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019 Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019 WAT VOORAF GING INTERNE STAATHERVORMING 2016 / 2018 DECREET BOVENLOKALE CULTUURWERKING kwalitatieve,

Nadere informatie

Reglement werkingssubsidie jeugdwerkinitiatieven

Reglement werkingssubsidie jeugdwerkinitiatieven Reglement werkingssubsidie jeugdwerkinitiatieven Jeugddienst Londerzeel Lijsterstraat 1 1840 Londerzeel Tel.: 052 31 94 62 Fax: 052 30 53 84 jeugd@londerzeel.be Algemeen Artikel 1: Enkel erkende jeugdwerkinitiatieven

Nadere informatie

Participatiedecreet. Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid)

Participatiedecreet. Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid) Participatiedecreet Projecten voor kansengroepen Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid) Deze presentatie behandelt: Situering

Nadere informatie

2012 VZW IN-Z (Stevoort) ,66 Preventieve gezinsondersteuning 2012 Instapje (Genk) ,66 Preventieve gezinsondersteuning

2012 VZW IN-Z (Stevoort) ,66 Preventieve gezinsondersteuning 2012 Instapje (Genk) ,66 Preventieve gezinsondersteuning VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 378 van 6 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Projecten met overheidssteun Limburg

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden algemeen\centresofexcellence\2010\overeenkfestvvl versie 29/4/2010 (bijlage 1) Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Nadere informatie

REGLEMENT TOT ERKENNING EN SUBSIDIERING VAN JEUGDVERENIGINGEN EN JEUGDHUIZEN

REGLEMENT TOT ERKENNING EN SUBSIDIERING VAN JEUGDVERENIGINGEN EN JEUGDHUIZEN REGLEMENT TOT ERKENNING EN SUBSIDIERING VAN JEUGDVERENIGINGEN EN JEUGDHUIZEN Stedelijke jeugddienst Borgloon St-Rochuslaan 12a 3840 BORGLOON 012 67 37 01 www.jeugddienstborgloon.be jeugddienst@borgloon.be

Nadere informatie

H$+3F$+/-I.%;:BAAB;7AA%

H$+3F$+/-I.%;:BAAB;7AA% Pagina 1 van 1 H$+3F$+/-I.;:BAAB;7AA >@J)&$3'"2./$+$-I.'4#/60$+'4K,6L6/$.L'$0L$#$2+0 '60,6#3-'63$6323!"#$$&$'()"&*+,$&-.'/&0'123'4$(5)6'+'7&))*$'()"&*+,$&-.'8)*-&)'9."-$$-'4$(5)6':-;+'

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden.

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden. Subsidiereglement jeugdbeleid gemeente Borsbeek Inhoud Art. 1: Begrippen p.1 Art. 2: Subsidies jeugd p.2 Art. 3: Uitbetaling p.2 Art. 4: Voorwaarden tot uitbetaling p.2 Art. 5: Inwerkingtreding p.7 Art.

Nadere informatie

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking / handleiding HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 14.03.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Toelichting... 3

Nadere informatie

THEMA 1: ALGEMENE BEPALINGEN

THEMA 1: ALGEMENE BEPALINGEN PARTICIPATIEDECREET VEELGESTELDE VRAGEN BIJ DE LOKALE NETWERKEN VOOR DE BEVORDERING VAN DE VRIJETIJDSPARTICIPATIE VAN PERSONEN IN ARMOEDE, VERSIE APRIL 2017 THEMA 1: ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 Waarover gaat

Nadere informatie

Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk. Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016

Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk. Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016 Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016 Welkom en inleiding Luc Delrue Secretaris-generaal Departement CJSM In gesprek met Sven Gatz Vlaams minister van

Nadere informatie

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN jeugddienst R E G L E M E N T Gemeenteraad van 30 mei 2013 REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN DEEL 1: ONDERSTEUNING VAN CONCERTEN EN FESTIVALS Art. 1: Wat Dit reglement voorziet

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT TER SUBSIDËRING VAN HET PLAATSELIJK JEUGDWERK

GEMEENTELIJK REGLEMENT TER SUBSIDËRING VAN HET PLAATSELIJK JEUGDWERK Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement OUDENAARDE GEMEENTEBESTUUR LIERDE Nieuwstraat 19 Tel. 055/43.10.10 Fax. 055/43.10.16 Kantoren toegankelijk van 9 tot 12uur en op woensdag van 18 tot 20uur uitgezonderd

Nadere informatie

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.- Deze verordening regelt

Nadere informatie

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld?

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld? Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-491- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 55 van 27

Nadere informatie

VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten

VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten 27/09/2017 vlaamse gemeenschapscommissie Wat is VGC? Vlaamse Gemeenschapscommissie = overheid voor de Vlaamse (Nederlandstalige) gemeenschap in

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen stuk ingediend op 1716 (2011-2012) Nr. 6 28 november 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Tekst aangenomen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1402932 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Algemeen kansenbeleid Subsidies

Nadere informatie

Verordening nr. 03/01 24 april Verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten I. MEMORIE VAN TOELICHTING

Verordening nr. 03/01 24 april Verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten I. MEMORIE VAN TOELICHTING Verordening nr. 03/01 24 april 2003 Verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten I. MEMORIE VAN TOELICHTING De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voert een breed en inclusief kunstenbeleid.

Nadere informatie

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 1 Waarom veranderen? Wellicht ken je het lokaal jeugdbeleidsplan wel, het is het plan van een gemeente over hoe ze werk willen maken van jeugdwerk- en

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten GEMEENTERAAD: 26-06-2015 BEKENDMAKING: 01-07-2015 Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten Artikel 1. Doel Met deze subsidie wil de stad Sint-Niklaas projecten mogelijk maken of versterken

Nadere informatie

SOCIAAL-CULTURELE, CULTURELE EN ARTISTIEKE PROJECTSUBSIDIES WERKINGSSUBSIDIES

SOCIAAL-CULTURELE, CULTURELE EN ARTISTIEKE PROJECTSUBSIDIES WERKINGSSUBSIDIES Provinciale subsidiereglementen SOCIAAL-CULTURELE, CULTURELE EN ARTISTIEKE PROJECTSUBSIDIES WERKINGSSUBSIDIES sociaal-culturele, culturele en artistieke projectsubsidies werkingssubsidies Met dit reglement

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot stedelijke ondersteuning voor culturele initiatieven en activiteiten

Aanvraagformulier tot stedelijke ondersteuning voor culturele initiatieven en activiteiten Cel cultuurcoördinatie Dries Peeters Cultuurbeleidscoördinator Elisabethlaan 103 3200 Aarschot 016 63 02 80 dries.peeters@aarschot.be DP/CBC Voorbehouden aan de administratie 76230/332-02 Schepencollegebeslissing

Nadere informatie

FAQ. Geprofessionaliseerde jeugdhuizen /

FAQ. Geprofessionaliseerde jeugdhuizen / / FAQ FAQ Geprofessionaliseerde jeugdhuizen / 3.04.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 KAN EEN CAW OF EEN OVERKOPHUIS EEN DOSSIER INDIENEN? 4 2 Hoe aanvragen?... 4 2.1 MOET ER PER

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

VR MED.0210/3BIS

VR MED.0210/3BIS VR 2017 1905 MED.0210/3S 2012 Beleidsitem Overdrachten (1) Gemeenten (2) VGC (3) (1+2+3) Vl Gemeenschap Programma's 312.713.000 7.565.557.000 FD + FE 194.487.000 1.644.017.000 FG 25.701.000 370.346.000

Nadere informatie

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83 1. Organisatie Naam Adres JES vzw Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel Tel.nr 02/411-68-83 e-mail Sociale doelstelling Juridisch statuut info@jes.be Het doel van de vereniging is tweeërlei: enerzijds het ondersteunen

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op Opschrift Datum Gewijzigd bij Decreet houdende subsidiëring van hostels, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme 06 juli 2012 Decreet van 12 mei 2017

Nadere informatie

Gemeente Bornem Koepelreglement voor toelagen aan jeugdwerkinitiatieven Geldend vanaf 14 september 2010.

Gemeente Bornem Koepelreglement voor toelagen aan jeugdwerkinitiatieven Geldend vanaf 14 september 2010. Gemeente Bornem Koepelreglement voor toelagen aan jeugdwerkinitiatieven Geldend vanaf 14 september 2010. HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: Werkjaar:

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Gelet op het advies van de gemeentelijke jeugdraad d.d. 2 oktober 2004;

Gelet op het advies van de gemeentelijke jeugdraad d.d. 2 oktober 2004; De gemeenteraad, Gelet op het decreet van 9 juni 1993 houdende de subsidiëring van gemeentebesturen en de Vlaamse gemeenschapscommissie inzake het voeren van een jeugdwerkbeleid gewijzigd op 6 juli 2003;

Nadere informatie

Logo (leeuw) Vlaamse Regering

Logo (leeuw) Vlaamse Regering Logo (leeuw) Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend?

Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend? Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend? Vanaf 2014 zullen lokale besturen hun beleid vorm geven door middel van de strategische meerjarenplanning. Ook het lokaal cultuurbeleid

Nadere informatie

Beleidsnota s Infosessies 24 en 26 mei 2016

Beleidsnota s Infosessies 24 en 26 mei 2016 Beleidsnota s 2018-2021 Infosessies 24 en 26 mei 2016 Agenda Leidraad beleidsnota s 2018-2021 Toelichting beoordelingscriteria Nieuw criterium stedelijkheid Begroting en de toelichting Vormvereisten Decreetswijzigingen:

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep ambachtslieden, ontwerpers en creatieve beroepen uit de Maalbeekwijk Publicatie : Januari 2016 Uiterste datum

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme. DE VLAAMSE REGERING,

ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme. DE VLAAMSE REGERING, 1 Ontwerp van decreet houdende subsidiëring van hostels, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme. DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 Kan een feitelijke vereniging indienen? 4 1.2 Kan eenzelfde aanvrager

Nadere informatie