Kinder- en Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland, waar hij o.a. een spreekuur houdt voor autismespectrumstoornissen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinder- en Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland, waar hij o.a. een spreekuur houdt voor autismespectrumstoornissen."

Transcriptie

1 Personalia Dr. Sander Begeer is docent en onderzoeker bij de vakgroep Ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de sociaal-emotionele capaciteiten van kinderen met autismespectrumstoornissen en geeft onderwijs op het gebied van diagnostiek en ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden bij kinderen met psychopathologie. Dr. Harrie Boelens is docent ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Hij geeft onderwijs in de gedragsmodificatie en doet onderzoek naar de taalontwikkeling bij kinderen. Zijn speciale interesse gaat uit naar de doorsnede van deze gebieden: gedragsmodificatie voor de taalontwikkeling bij autistische kinderen. Drs. Wiebe Braam is als arts voor verstandelijk gehandicapten verbonden aan s Heeren Loo Zuid-Nederland en het Expertisecentrum slaapstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking te Wekerom en aan het Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede. Tevens werkt hij als consulent voor regionale centra voor consultatie en expertise. Mevrouw dr. Yvonne Bruinsma woont en werkt in Californië, Verenigde Staten. Zij leidt een intensief interventieproject voor kinderen met autisme en/of een verstandelijke beperking (Behavioral Support Partnership). Tevens geeft zij parttime les aan de California State University Los Angeles. Zij is als consulent nog verbonden aan Centrum Autisme in Oegstgeest en als supervisor van het PRT-project. Ook zit zij in de Raad van Advies van de ABA-school De Droomboom in Blaricum. Prof. dr. Jan Buitelaar is als hoogleraar psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie verbonden aan het UMC St. Radboud. Hij is hoofd van de afdeling Psychiatrie en hoofd van Karakter Universitair Centrum kinder- en jeugdpsychiatrie Nijmegen.

2 Personalia 291 Dr. Philippe Collin is als kinder- en jeugdpsychiater werkzaam binnen Gastenhof en De Hondsberg, behorend tot de Koraal Groep te Sittard. Hij is tevens hoofd van de polikliniek psychiatrie voor verstandelijk gehandicapten en werkt hier onder andere ten behoeve van kinderen/ jeugdigen met een verstandelijke handicap en slaapstoornissen. Daarnaast is hij verbonden als onderzoeker aan de School for Oncology and Developmental Biology, Maastricht University. Prof. dr. Leopold M.G. Curfs, werkzaam bij de afdeling Klinische Genetica Academisch Ziekenhuis Maastricht, is hoogleraar Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en directeur van het Gouverneur Kremers Centrum, Academisch Ziekenhuis Universiteit Maastricht. Dr. Robert Didden is als universitair hoofddocent verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens is hij als gz-psycholoog werkzaam bij Trajectum-Hanzeborg, een SGLVG-centrum te Zutphen. Hij werkt als consulent voor regionale centra voor consultatie en expertise, onder andere ten behoeve van kinderen/jeugdigen met een verstandelijke beperking en autisme. Mevrouw Joki Didden-Alburg is als orthopedagogisch medewerker en video-interactiebegeleider werkzaam bij Zozijn, regio s Gelderland en Salland. Zij adviseert en coacht teams van begeleiders in de beeldvorming en begeleiding van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Haar speciale aandachtsgebied is de begeleiding van kinderen en jeugdigen met autismespectrumstoornissen. Mevrouw drs. Sanne Diepeveen is orthopedagoog en logopedist, momenteel werkzaam als docent op de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen, afdeling Logopedie. Zij is auteur van de Mariëndaelschalen voor Werkbeoordeling en Werkbegeleiding. Mevrouw dr. Petri Embregts is orthopedagoog/gz-psycholoog en als universitair docent werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen, afdeling Orthopedagogiek. Daarnaast is zij hoofdopleider van de opleiding tot gz-psycholoog met aandachtsgebied kinderen en jeugdigen (GZ K&J) van het SPON, Postdoctorale Opleidingen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag is als hoogleraar klinische kinder- en jeugdpscychiatrie verbonden aan het UMC St Radboud te Nijmegen. Tevens is hij hoofd behandelzaken van het Academisch Centrum

3 292 Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme Kinder- en Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland, waar hij o.a. een spreekuur houdt voor autismespectrumstoornissen. Mevrouw dr. Bibi Huskens is orthopedagoog/gz-psycholoog en als behandelverantwoordelijke werkzaam bij de (dag)klinische behandeling van autistische jongeren bij Curium, kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek te Oegstgeest. Tevens is zij gastdocent bij de gz-opleiding van Cure & Care Development te Arnhem en gatekeeper autisme bij stichting CCE Zuid-Holland/Zeeland. Dr. Cees Ketelaars is hoofd behandelzaken van het Autismeteam Noord- Nederland (Lentis) en tevens kinderpsychiater bij het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie te Groningen. Prof. dr. Hans Koot is hoogleraar ontwikkelingspsychologie en ontwikkelingspsychopathologie bij de vakgroep Ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de normale en afwijkende sociaal-emotionele ontwikkeling en de rol van genetisch/biologische, sociale en culturele mechanismen daarin. Mevrouw drs. Netty Kramer is orthopedagoog/gz-psycholoog en werkzaam voor Zozijn, een organisatie die kinderen en volwassenen met beperkingen ondersteunt. In deze functie is de diagnostiek van ASS en het geven van begeleidingsadviezen aan ouders en professionals een belangrijke taak. Mevrouw drs. Bertine Lahuis is als kinder- en jeugdpsychiater en medisch hoofd van de Zorglijn Autisme & Psychose verbonden aan de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Haar aandachtsgebieden zijn autismespectrumstoornissen bij kinderen en jongeren van 4-18 jaar, met speciale aandacht voor multiple complex developmental disorders (MCDD). Mevrouw drs. Anneke Maas is als promovenda verbonden aan het onderzoeksinstituut GROW en het Gouverneur Kremers Centrum van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij als orthopedagoog werkzaam bij de slaappolikliniek van het landelijk expertisecentrum voor slaapstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast werkt zij als juniordocent bij de vakgroep Orthopedagogiek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

4 Personalia 293 Prof. dr. Mark Meerum Terwogt is universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar, werkzaam bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn leerstoel beslaat de cognitieve en emotionele determinanten van de prosociale ontwikkeling. Prof. dr. Jan de Moor is emeritus hoogleraar kinderrevalidatie aan het UMC St. Radboud en als wetenschappelijk hoofddocent verbonden aan het Instituut voor Orthopedagogiek te Nijmegen. Hij verzorgt in de laatste functie het onderwijs in de specialisatierichting lichamelijke handicaps en begeleidt diverse promovendi. Mevrouw drs. Monique Mulders is orthopedagoog en als gedragskundige verbonden aan het Team DTT van Stichting de Driestroom. Dit team biedt DTT aan kinderen met een autismespectrumstoornis en een verstandelijke beperking binnen diverse kindercentra en scholen in Nederland. Mevrouw dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen is ontwikkelingspsycholoog en als onderzoeker werkzaam bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar de sociale informatieverwerking bij kinderen met lichte verstandelijke beperkingen. Mevrouw drs. Annemiek Palmen is als orthopedagoog/gz-psycholoog werkzaam bij de afdeling Research en Development van het Dr. Leo Kannerhuis, kenniscentrum voor mensen met autisme. Tevens is zij als docent verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Mevrouw drs. Nienke Peters-Scheffer is orthopedagoog en als junioronderzoeker verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar zij onderzoek doet naar intensieve en vroegtijdige interventie bij jonge kinderen met een autismespectrumstoornis en een verstandelijke beperking. Mevrouw dr. Carolien Rieffe is als universitair hoofddocent verbonden aan de vakgroep Ontwikkelingspsychologie, faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden. Haar onderzoek is gericht op emotieregulatie bij kinderen met een normale ontwikkeling, een abnormale ontwikkeling (autisme, doven, onbegrepen pijnklachten) en bij kinderen die zich tussen twee culturen bevinden.

5 294 Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme Mevrouw Diana Rodenburg is als arbeidshulpverlener werkzaam op de polikliniek en als deskundigheidsbevorderaar autismehulpverlening op de afdeling Research en Development van het Dr. Leo Kannerhuis, kenniscentrum voor mensen met autisme. Zij geeft Kira-trainingen aan jobcoaches. Samen met Astrid van Dijk is zij auteur van Kira, arbeidstoeleiding voor mensen met autisme. Mevrouw drs. Mariëlle Bremmer Schoenmaekers is als gz-psycholoog zes jaar werkzaam geweest bij het Centrum Autisme, waar zij in 2003 het project PIBA heeft uitgedacht en vormgegeven. Tot maart 2007 was zij supervisor en projectleider van PIBA. Momenteel is zij werkzaam als manager behandelzaken bij De Jutters, instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie te Den Haag. Daarnaast werkt zij in een eigen praktijk, als consulent voor het CCE, waarbij zij zich bezighoudt met kinderen met ASS en een verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen. Mevrouw drs. Dagmar Sjoerdstra is ambulant trainer, werkzaam vanuit haar eigen praktijk StapsgeWijs. Vanuit StapsgeWijs worden verschillende trainingen aan kinderen en jongeren met autisme en/of een verstandelijke beperking gegeven. In de afgelopen jaren heeft ze zich gespecialiseerd in het geven van zindelijkheidstraining. Dr. Marcel Smits is als neuroloog verbonden aan het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Hij is hoofd van de polikliniek voor Slaap-waakstoornissen en Chronobiologie van dit ziekenhuis. Tevens maakt hij deel uit van het landelijk expertisecentrum voor slaapstoornissen bij verstandelijk gehandicapten. Mevrouw Ineke Speksnijder-Romijn is als consulent werkzaam bij MEE Zuid Holland Noord. In deze functie heeft ze veel ervaring opgedaan in het begeleiden van kinderen (en hun ouders) en volwassenen met een autismespectrumstoornis, al dan niet met een verstandelijke beperking. Zij is bezig met de masterfase van de studie orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Dr. P. Steerneman, MBA, is gz-psycholoog en bedrijfskundige en als bestuurder verbonden aan Rubicon, een multifunctionele organisatie voor jeugdzorg in Limburg. Hij specialiseerde zich in psychodiagnostiek en in autismespectrumstoornissen; hij ontwikkelde de ToM-test en socialecognitietraining.

6 Personalia 295 Mevrouw prof. dr. Hedy Stegge is als universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie verbonden aan de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en tevens werkzaam bij PI Research, een centrum voor onderzoek en ontwikkeling op het terrein van de jeugdzorg en het speciaal onderwijs. Drs. Alexander Stockmann is kinder- en jeugdpsychiater en directeur behandelzaken van het Centrum Autisme in Leiden. Zijn aandachtsgebied binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie is de diagnostiek en behandeling van kinderen met een stoornis in het autismespectrum. Mevrouw dr. Sophie Swinkels is als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Psychiatrie van het UMC St. Radboud te Nijmegen. Tevens is ze als researchcoördinator werkzaam voor Karakter Universitair Centrum kinder- en jeugdpsychiatrie Nijmegen. Zij is projectleider van verschillende wetenschappelijke projecten op het gebied van vroege detectie, diagnostiek en behandeling van autisme. Mevrouw Erna Teunissen is gedragsspecialist en landelijk opleider videohometraining/video-interactiebegeleiding verstandelijkgehandicaptenzorg. Zij is werkzaam voor Zozijn, een organisatie die kinderen en volwassenen met beperkingen ondersteunt. Tevens heeft zij een samenwerkingsverband met Colette de Bruin, auteur van het boek Geef me de 5. Dr. Pieter Troost is als kinder- en jeugdpsychiater verbonden aan het Academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie de Bascule te Amsterdam, cluster kinderen met een verstandelijke beperking. In 2006 promoveerde hij in Groningen op het proefschrift Pharmacological treatment in children with autism spectrum disorders. Mevrouw drs. Janne Visser is als kinderpsychiater verbonden aan de polikliniek van Karakter Universitair Centrum kinder- en jeugdpsychiatrie Nijmegen. Zij heeft als speciaal aandachtsgebied de diagnostiek en behandeling van kinderen tussen de 0 en 6 jaar en hun ouders. Zij is de auteur van het in 2005 uitgebrachte boek DC: 0-3: diagnostische classificatie van psychische en ontwikkelingsstoornissen bij infants.

7 Register ABA 218, 237 ACES 97 actigrafie 133 adaptieve vaardigheden aanleren 180 AD(H)D, farmaca 279 ADI-R 98 ADOS 57, 79, 98 adressen 48 afsprakenboek 121 ambulante hulpverlening 43 Amsterdamse Neuropsychologische Test (ANT) 98 anamnese 58 antidepressiva 278 antipsychotica 275 Applied Behavior Analysis (ABA) 218, 237, één-op-éénsituatie 218 arbeidsdeelname 251 arbeidsidentiteit 251, 253 arbeidstoeleiding 252 ASS, etiologie 68, hoogfunctionerend (HF-ASS) 85, 185, laagfunctionerend (LF-ASS) 85, multidisciplinaire diagnostiek 55, prevalentie 68, screening 70, varianten van 51, vroegtijdige onderkenning 69 assessment, voor arbeidstoeleiding 257 Assessment of Children s Emotions Scales (ACES) 97 ASS-symptomen, basisschooltijd 75, eerste twee levensjaren 74, kleutertijd 75 auti-bril 119 Autism Diagnostic Interview-Revised (ADI-R) 78, 98 Autism Diagnostic Observation Schedule (ADOS) 57, 79, 98 Azrin en Foxx, zindelijkheidstraining 149 backward chaining 167 basiscommunicatie, principes 113 basisschooltijd, ASS-symptomen 75 beeld-voor-beeldanalyse 121 begeleidingsbehoefte 181 begeleidingsplan 123 behandeling van autisme, 3 soorten 137 behandelplan 219 bekrachtigers, beloners 169, 240, kiezen van 170 bekrachtiging 223 belonerstest 193 beroepsopleiding 274 bijwerkingen van farmaca 284 biologische klok 137 broer/zus 32 Bryant Empathy scale 98 Bureau Jeugdzorg 18 CAO 252 CARS 57 CBCL 55 CCC 98 CCP 255, 259 Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) 41 CHAT 70, 98 Checklist for Autism in Toddlers (CHAT) 70, 98 Child Autism Rating Scale (CARS) 57 Child Behavior Checklist (CBCL) 55 Children s Communication Checklist (CCC) 98

8 Register 297 Cicero en Pfadt, zindelijkheidstraining 150 circadiaansritmestoornis 128 CIZ 41 Cliënt-Competentieprofiel (CCP) 255, 259 Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) 252 Commissie voor Indicatiestelling (CVI) 43 communicatie 28, functioneel 188, initiatief tot 194, non-verbaal 29, principes van basis- 113, verstoord 112 communicatiepartner 192 communicatieproblemen 188 communicatiesystemen, alternatief 191 contra-indicatie voor deelname aan arbeidstraject 257 CVI 43 dag- en weekschema s 25 dagplanbord 207 Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) 51, 84 Diagnostic Checklist for Behavior-Disturbed Children 58 Diagnostic Interview for Social and Communicative Disorders (DISCO) 59 diagnostiek, handelingsgericht 53 diagnostisch proces 80 DISCO 59 discrete trial 221 Discrete Trial Training (DTT) 173, 204, 209, 218 DSM 51, 84 DSM-IV-kenmerken 54 DTT 209, 218, effectiviteit van 224, intensief vs. minder intensief 226, toegepaste gedragsanalyse 232 Early Screening for Autistic Traits (ESAT) 71 educatie 274 één-op-éénsituatie 165, 218 één-op-ééntraining, DTT 219 eerste twee levensjaren, ASS-symptomen 74 effectiviteit van DTT 224 emoties 84, beperkt waarnemen van, verklaringen 90, normale ontwikkeling 87, uiten van 86, van anderen, reageren op 91, waarnemen van 88, 90 emotionele vaardigheden 94 empathie 92 epilepsie, bij autistische kinderen 136 ernstige verstandelijke beperking en ASS 162 ESAT 71 etiologie ASS 68 Evaluatieformulier stage 263 expert-rol 237 farmaca, vrij verkrijgbaar 282 farmacotherapie, bijwerkingen 284, principes 283 feedback, aan ouders en begeleiders 173 forward chaining 167 foutloos leren 167 functionele analyse 208 functionele communicatie 188 gedragsketen 167 gedragsproblematiek 203 generalisatie van het geleerde 204, 222 generalisatie van vaardigheden 171 generalisatieproblemen bij zindelijkheidstraining 153 genetische basis van autisme 81 gezichten, waarnemen van 89 gezichtsuitdrukkingen 88, waarnemen van 88 gezinsleden 32 groepsleiding, betrekken bij DTT 226 handelingsplan 38 hoogfunctionerend ASS (HF-ASS) 85, 185 hulpmiddelen bij het aanleren van vaardigheden 178, basale soorten 179, rangorde 181, visueel 180, visuele schema s 185, voorbeelden 182

9 298 Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme hulpverlening, ambulant 43 indicatie voor verder onderzoek 78 individueel leerplan 221 integratie in gewone omgeving 237 interactie tussen ouder en kind 234 internet 21 jobcoach 255 joint attention 71, 190 KDC 40 kernvaardigheden 233 kind, volgen van door ouder 240 Kinder-Dagcentrum (KDC) 40 Kira-methode 253, contra-indicatie 257, intake 255 kleutertijd, ASS-symptomen 75 laagfunctionerend ASS (LF-ASS) 85 Landelijk Netwerk Autisme (LNA) 41 LEAS 97 leerkracht 34, 196, tips voor 39 leermoment 238 leerplan, individueel 221 Levels of Emotional Awareness Scale for Children (LEAS) 97 lichte verstandelijke beperking (LVB) 105 LNA 41 logeerhuis 45 LVB 105 Mariëndaelschalen voor Werkbeoordeling en Werkbegeleiding (MWW) 267 Medisch Kinder-Dagverblijf (MKD) 40 melatonine 283, bij slaapproblemen 137 Methode Zelfredzaamheid 186 MKD 40 Modified-CHAT (M-CHAT) 71 motivatie 185, 233 Mullen Scales of Early Learning (MSEL) 80 multidisciplinaire diagnostiek, ASS 55 multiple cues 235 MWW 267 Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst (NPV-J) 98 Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) 14 non-verbale communicatie 29 normale ontwikkeling, emoties 87 NPV-J 98 NVA 14 onderwijs, regulier 33, speciaal 39 ontwikkelingsleeftijd, effect van DTT 227 onzekerheid na diagnose 20 opvoedingsadviezen 22 opvoedingsondersteuning 22 oriëntatie, voor arbeidstoeleiding 257 ouder, interactie met kind 234 ouderervaring met PRT 244 ouders 13, betrekken bij DTT 226, PRT-technieken voor 238, samenwerking met 38 oudertraining (PIBA) 204 overdracht 222 parasomnie 131, 132 PECS 191, 210, 6 fasen 194, effect op spraak 198, foutloos leren 193 pedagogische behandeling van slaapproblemen 140 PEP-R 80 Persoonsgebonden Budget (PGB) 39, 46 PIBA 202, generalisatie 204, oudertraining 204, sociale en communicatieve vaardigheden 204 pictogram 27 Picture Exchange Communication System (PECS) 191, 210 zie ook PECS Pivotal Response Treatment (PRT) 232 zie ook PRT plannen 37 polysomnografie 134 preoccupatie 31, 123 prevalentie, slaapproblemen 130 prevalentie ASS 68 probleemoplossing 105

10 Register 299, assertief, passief en agressief 107 prompt 166, 178, 192, 221, 235 prompt-fading 180 prompting 166, 239, most-to-least 192 PRT 232, Nederlandse opzet 237, ouderervaring met 244, uitgangspunten 236, verzamelen van gegevens 236 Psychiatrische Intensieve Behandeling Autisme (PIBA) 202 zie ook PIBA psychodiagnostisch onderzoek 60 psycho-educatie 20, 116 Psycho-educational Profile-Revised (PEP- R) 80 psychofarmaca, bij slaapproblemen 138 RAVEN PM (Progressive Matrices 62 Regionaal Expertisecentrum (REC) 43 responsrestrictie 151 Rosenzweig PF 63 Rugzak 41 samenwerking, gezin en school 203, met ouders 38 schema s (denk-) 105 SCQ 56, 72 screening van ASS 70 screening (vóór PIBA) 205 slaap, ontwikkeling van 129 slaaphygiëne 140 slaapproblemen 128, combinatiebehandeling 140, prevalentiecijfers 130, risicofactoren 134 sociaal initiatief 234 Sociaal-probleemoplossingstest voor kinderen met LVB (SPT-MLK) 107 Social Communication Questionnaire (SCQ) 56, 72 sociale cognitie 29 Sociale Informatie Verwerkingsmodel (SIV-model) 103, stappen 104 sociale probleemoplossingsvaardigheden 106 Sociale Redzaamheidsschaal voor Zwakzinnigen (SRZ-P) 177 spraak, PECS-effect op 198 stemmingsstabilisatoren 281 structuur 25 structuur aanbrengen 206 systeembegeleiding 273 taakanalyse 167, 180 taalontwikkeling 189 TEACCH 57 Teacher Report Form (TRF) 59 Test of Self-Conscious Affect (TOSCA) 97 toegepaste gedragsanalyse 232 ToM-test 63, 98 TOSCA 97 total task training 168 Treatment and education of autistic and communication handicapped children (TEACCH) 57 TRF 59 uithuisplaatsing 45 Uitvoering van de Werknemersverzekeringen (UWV) 252 vaardigheden, adaptief 180, CCP 261, emotioneel 94, generalisatie van 171, sociaal en communicatief 204, sociale probleemoplossings- 106 vaardigheidstraining 274 VABS 56, 98 verbale instructie 180 verstandelijke beperking 219, en ASS 225, ernstig, bij ASS 162, licht 105 verstandelijke handicap en autisme, zindelijkheidstraining 153 VHT 113 VIB 112 videoanalyse 116 videobeelden 208 videohometraining (VHT) 113 video-interactiebegeleiding (VIB) 112 Vineland Adaptive Behavior Scales (VABS) 56, 98 Vineland-z 162 VISEON 97

11 300 Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme VISK 98 visuele hulpmiddelen 180 visuele ondersteuning 206 visuele schema s 185 Volginstrument Sociaal Emotionele Ontwikkeling (VISEON) 97 voorlichting aan ouders 236 Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen (VISK) 56, 98 vrij verkrijgbare farmaca 282 vrijetijdsactiviteiten 44 vroegdiagnostiek 69 vroegtijdige onderkenning 16, 55, 69 waarnemen, eenvoudige emoties 90, emoties 88, emoties, verklaringen voor beperkt waarnemen van 90, gezichten 89, gezichtsuitdrukkingen 88, van informatie 106 Wagenen, Van, zindelijkheidstraining 149 Wajong 252 Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC) 60 Werkloosheidswet (WW) 252 werkwensen (CCP) 259 Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten (Wajong) 252 Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW) 252 Wet op de (re-)integratie arbeidsgehandicapten (Wet REA) 252 Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) 252 WISC 60 workshop voor ouders 173, 207 Youth Self Report (YSR) 98 zelfinitiatief 156 zelfmanagement 235 zelfredzaamheid 26, 176, ontwikkeling van 162, toename van door DTT 227, training 164, training, één-op-éénsituatie 165, vaardigheden 163 zelfredzaamheidstraining, hulpmiddelen 166 zelfstandig functioneren 176 zindelijkheid 145, ontwikkeling van 146, problemen 148, training 149, training Azrin en Foxx 149, training bij verstandelijke handicap en autisme 153, training Cicero en Pfadt 150, training, met responsrestrictie 151, training, tips voor ouders 157, training Van Wagenen 149 zus/broer 32

Inhoud. Voorwoord 1 0

Inhoud. Voorwoord 1 0 Inhoud Voorwoord 1 0 1 Autisme in de dagelijkse praktijk 1 3 Inleiding 1 3 Op weg naar een diagnose 1 4 Vroegtijdige onderkenning 1 6 Hulpverlenende instanties 1 8 Na de diagnose 1 9 Behandeling 2 0 Samenvatting

Nadere informatie

Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme

Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme Van onderzoek naar praktijk Robert Didden (red.) Bibi Huskens Bohn Stafleu van Loghum Houten 2008 Ó Bohn

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Behandeling van slaapproblemen. en relatie melatonine -autisme 14-12-2011. Dr. Wiebe Braam s Heeren Loo Zuid-Nederland, Wekerom

Behandeling van slaapproblemen. en relatie melatonine -autisme 14-12-2011. Dr. Wiebe Braam s Heeren Loo Zuid-Nederland, Wekerom Behandeling van slaapproblemen met melatonine en relatie melatonine -autisme Dr. Wiebe Braam s Heeren Loo Zuid-Nederland, Wekerom 30 85% van de kinderen met een verstandelijke beperking heeft slaapproblemen

Nadere informatie

Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Laag intensieve gedragstherapie voor kinderen met ASS en VB

Laag intensieve gedragstherapie voor kinderen met ASS en VB Promotieonderzoek (2007-2012) voor kinderen met ASS en VB Drs. Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Nijmegen Fostering development in young children with autism spectrum disorders and intellectual

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT EXECUTIEVE FUNCTIES Kinderen en adolescenten met problemen met inhibitie, cognitieve controle, emotieregulatie, werkgeheugen, motivatie en zelfregulatie thuis en op school Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014

Nadere informatie

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis M1028 Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Mevrouw Dr. M.C. Dekker, psycholoog, is wetenschappelijker onderzoeker bij

Mevrouw Dr. M.C. Dekker, psycholoog, is wetenschappelijker onderzoeker bij Personalia Dr. G.H. Boer, psychiater, is lid van de Royal College of Psychiatrists in Engeland en als specialist in de forensische psychiatrie voor verstandelijk gehandicapten verbonden aan de Janet Shaw

Nadere informatie

oudertraining contact & communicatie

oudertraining contact & communicatie oudertraining contact & communicatie gebaseerd op de Pivotal Respons Treatment (PRT) methode een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth en de Polikliniek in Amsterdam februari 2013 centrum voor autisme

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Op grond van klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek, is bekend dat het gezamenlijk voorkomen van een pervasieve ontwikkelingsstoornis en een verstandelijke beperking tot veel bijkomende

Nadere informatie

T D B O Opleidingsinstelling. Behandelingsstrategieën bij obese kinderen 3 1 2 Cure & Care Development www.curecare.nl 2.006.010

T D B O Opleidingsinstelling. Behandelingsstrategieën bij obese kinderen 3 1 2 Cure & Care Development www.curecare.nl 2.006.010 Afkortingen: T = totaal geaccrediteerde uren (exclusief bijtelling 25% voorbereiding/huiswerk) D = geaccrediteerde uren voor het taakgebied Diagnostiek B = geaccrediteerde uren voor het taakgebied Behandeling

Nadere informatie

M1221. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

M1221. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis M1221 Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Benjamin Naert 1BaTP

Benjamin Naert 1BaTP Benjamin Naert 1BaTP 1 Onderwerpsverkenning 1.1 Refereren artikel 1.2 Context 1.3 Auteurs van het artikel 1.4 Structuur 1.5 Lijsten 2 WikiWelkom 3 Inhoud in lijsten en syntheses 3.1 Trefwoordenlijst 3.1.1

Nadere informatie

Klinische behandeling

Klinische behandeling Klinische behandeling voor kinderen met ASS informatie voor cliënten, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Klinische behandeling voor kinderen

Nadere informatie

Diagnostiek en behandeling van jonge kinderen met autisme. Hogrefe Congres Amersfoort 13-11-2O12 Ina van Berckelaer-Onnes Universiteit Leiden

Diagnostiek en behandeling van jonge kinderen met autisme. Hogrefe Congres Amersfoort 13-11-2O12 Ina van Berckelaer-Onnes Universiteit Leiden Diagnostiek en behandeling van jonge kinderen met autisme Hogrefe Congres Amersfoort 13-11-2O12 Ina van Berckelaer-Onnes Universiteit Leiden Inhoud Autisme * recente inzichten * vroege onderkenning * vroege

Nadere informatie

top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen verder met autisme dr. leo kannerhuis

top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen verder met autisme dr. leo kannerhuis top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen een aanbod van de polikliniek in Doorwerth in samenwerking met scholengemeenschap De Brouwerij in Oosterbeek maart 2015 centrum voor

Nadere informatie

Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak!

Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Behandelcentrum Kinderen Verder met autisme Het Behandelcentrum Kinderen In ons Behandelcentrum Kinderen bieden wij een gespecialiseerd en

Nadere informatie

JGZ-richtlijn Autismespectrumstoornissen Januari 2015

JGZ-richtlijn Autismespectrumstoornissen Januari 2015 JGZrichtlijn Autismespectrumstoornissen Bijlage Kenmerken van ASS specifieke instrumenten CBCL Gedrags Vragenlijst voor Kinderen / Child Behavior Checklist. Nieuwste versie 2003 De CBCL biedt geen diagnose,

Nadere informatie

UITNODIGING 17 NOVEMBER

UITNODIGING 17 NOVEMBER UITNODIGING 17 NOVEMBER Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Wij laten u graag op dinsdag 17 november van 15.00-17.00 uur zien en ervaren wat de werkwijze van ons Behandelcentrum

Nadere informatie

Dinsdag 1 november 2011

Dinsdag 1 november 2011 Congres Dinsdag 1 november 2011 09.00-17.00 uur, Golden Tulip Doorwerth Met posterpresentaties van recent en lopend onderzoek naar autisme. Er is een wetenschapsprijs voor jong onderzoekstalent! Abstracts

Nadere informatie

CONGRES 6 NOVEMBER 2014

CONGRES 6 NOVEMBER 2014 Prikkelverwerking CONGRES Prikkelverwerkingsstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS, ADHD, ODD, CD, OCD, angst en hoogbegaafdheid Postillion Bunnik Utrecht 6 NOVEMBER 2014 prof.dr. Pieter Duker

Nadere informatie

Autisme spectrum conditie

Autisme spectrum conditie (potentiële) belangenverstrengeling Geen Autisme spectrum conditie Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Triversum W. Veenboer Kinder- en jeugdpsychiater Dag van eerste lijn Januari

Nadere informatie

Ontwikkeling van een arbeidsidentiteit bij mensen met een autisme spectrum stoornis

Ontwikkeling van een arbeidsidentiteit bij mensen met een autisme spectrum stoornis Ontwikkeling van een arbeidsidentiteit bij mensen met een autisme spectrum stoornis Diana Rodenburg d.rodenburg@leokannerhuis.nl Copyright Dr. Leo Kannerhuis Visie en missie Het Dr. Leo Kannerhuis is een

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met ASS. Zelfredzaamheidstraining bij ASS

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met ASS. Zelfredzaamheidstraining bij ASS Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met ASS Zelfredzaamheidstraining bij ASS Annemiek Palmen Dr. Leo Kannerhuis Research, Development & Innovation Zelfredzaamheid Alledaagse praktische vaardigheden

Nadere informatie

Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen (VISK)

Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen (VISK) Instrument Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen (VISK) De VISK is ontwikkeld om sociaal probleemgedrag van kinderen met (mildere) varianten van pervasieve ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2014 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Weekendtraining

Nadere informatie

Diagnostiek voor kinderen en jeugdigen met (vermoeden van) autisme spectrum stoornissen

Diagnostiek voor kinderen en jeugdigen met (vermoeden van) autisme spectrum stoornissen Diagnostiek voor kinderen en jeugdigen met (vermoeden van) autisme spectrum stoornissen Intersectorale werkgroep diagnostiek kinderen en jeugdigen met ASS Samenwerkingsverband Autisme Overijssel April

Nadere informatie

ABA Workshops. Workshop 1: Inleiding in Applied Behavior Analysis. Workshop 2: Leren Communiceren (Verbal Behavior), deel I

ABA Workshops. Workshop 1: Inleiding in Applied Behavior Analysis. Workshop 2: Leren Communiceren (Verbal Behavior), deel I ABA Workshops K A L E N D E R 2 0 1 6-2 0 1 7 Workshop 1: Inleiding in Applied Behavior Analysis 10:00-14:00 uur Zaterdag 24 september 2016 & zaterdag 7 oktober 2017 2 0 1 1 Workshop 1 Za. 24 September

Nadere informatie

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012 polikliniek doorwerth en nijmegen informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013 Uitnodiging Annemieke Wagemans, arts verstandelijk gehandicapten bij Maasveld, een van de werkstichtingen van Koraal Groep, promoveert op 28 november aanstaande op het onderwerp Medische beslissingen rond

Nadere informatie

Samenvatting. Autismespectrumstoornissen

Samenvatting. Autismespectrumstoornissen Samenvatting Autismespectrumstoornissen Autismespectrumstoornissen zijn ontwikkelingsstoornissen die gekenmerkt worden door beperkingen in sociale omgang, de communicatie en de verbeelding. Ze gaan vaak

Nadere informatie

Dr. M.G. Smits, neuroloog

Dr. M.G. Smits, neuroloog Diagnostiek en behandeling van biologische klok stoornissen bij pubers: ervaringen en consequenties Dr. M.G. Smits, neuroloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede Polikliniek voor slaap-waak stoornissen en chronobiologie

Nadere informatie

Pivotal Response Treatment (PRT) Amalie Wiggins GZ-psycholoog / orthopedagoog Dr. Leo Kannerhuis, poli Amsterdam

Pivotal Response Treatment (PRT) Amalie Wiggins GZ-psycholoog / orthopedagoog Dr. Leo Kannerhuis, poli Amsterdam (PRT) Amalie Wiggins GZ-psycholoog / orthopedagoog Dr. Leo Kannerhuis, poli Amsterdam Agenda Doel lezing: korte algemene kennismaking Algemene ideeën behandeling Ontstaan en inbedding PRT Wat is PRT Technieken

Nadere informatie

KAIRO. Doel van KAIRO

KAIRO. Doel van KAIRO kairo arnhem een onderwijs-behandelprogramma voor jongeren met een autisme-spectrumstoornis (ASS) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers maart 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016 Duurzame transformatie in de voor kind en gezin Zorg en Jaarbeeld in beeld Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie komt in beeld als er een vermoeden bestaat van complexe psychiatrische problematiek bij kinderen

Nadere informatie

BETER BIJ DE LES INFORMATIE

BETER BIJ DE LES INFORMATIE BETER BIJ DE LES INFORMATIE Training in executieve functies BROCHURE Beter bij de les is bedoeld voor kinderen op de basisschool vanaf 8 jaar en bestaat uit een Werkboek, een Handleiding en Trainingsmateriaal

Nadere informatie

Oolgaardt lezing 28 November 2006 Ze kunnen het wel, maar ze

Oolgaardt lezing 28 November 2006 Ze kunnen het wel, maar ze Oolgaardt lezing 28 November 2006 Ze kunnen het wel, maar ze doen het niet Sociaal emotionele vermogens van normaal intelligente kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASS) Sander Begeer (Vrije Universiteit,

Nadere informatie

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST Motivatie Wat weten we over de rol van motivatie bij kinderen en adolescenten met ADHD, ASS, gedragsproblemen, rekenproblemen en faalangst? CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST motivatie

Nadere informatie

KINDKENMERKEN INSTRUMENT BESCHRIJVING DOELGROEP INFORMATIEBRON. Dimensionale vragenlijst 5-factorenmodel persoonlijkheid

KINDKENMERKEN INSTRUMENT BESCHRIJVING DOELGROEP INFORMATIEBRON. Dimensionale vragenlijst 5-factorenmodel persoonlijkheid 1 SDP GEDRAG EN EMOTIE OVERZICHT DIAGNOSTISCH MATERIAAL december 2016 Meetinstrumenten bruikbaar bij indicerende onderzoeksvragen KINDKENMERKEN BIJ ONDERZOEKSVRAGEN ONAFHANKELIJK VAN EEN DIAGNOSE BRIEF,

Nadere informatie

Psychisch functioneren bij het syndroom van Noonan

Psychisch functioneren bij het syndroom van Noonan Psychisch functioneren bij het syndroom van Noonan drs. Ellen Wingbermühle GZ psycholoog / neuropsycholoog GGZ Noord- en Midden-Limburg Contactdag 29 september 2007 Stichting Noonan Syndroom 1 Inhoud Introductie

Nadere informatie

Dr. Leo Kannerhuis Brabant

Dr. Leo Kannerhuis Brabant Dr. Leo Kannerhuis Brabant Expertisecentrum voor autisme Informatie voor huisartsen, medisch specialisten, zorgpartners en wijkteams Ieder kind met autisme is anders. Daarom besteden we bij de behandeling

Nadere informatie

Sander Begeer Ontwikkelingspsycholoog aan de VU in Amsterdam en the University of Sydney. NVA Congres 2013

Sander Begeer Ontwikkelingspsycholoog aan de VU in Amsterdam en the University of Sydney. NVA Congres 2013 Sander Begeer Ontwikkelingspsycholoog aan de VU in Amsterdam en the University of Sydney NVA Congres 2013 Allemaal Autisme, Allemaal Anders NVA enquête 2013 Sander Begeer (VU) Marlies Wierda (VU) Stance

Nadere informatie

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie bij kinderen en adolescenten CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie Snel afgeleid zijn, woedeaanvallen, moeite om te plannen, huiswerk weer vergeten... Sommige kinderen hebben meer moeite dan

Nadere informatie

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder locatie Nijmegen informatie voor jongeren, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme

Nadere informatie

School Ondersteunings Profiel (SOP)

School Ondersteunings Profiel (SOP) School Ondersteunings Profiel (SOP) SO Inspecteur S. de Vriesschool SO Inspecteur S. de Vriesschool Heliotrooplaan 35 2555 MA Den Haag tel. 070 448 31 30 administratie@inspecteurdevriesschool.nl www.inspecteurdevriesschool.nl

Nadere informatie

opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme maart 2012

opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme maart 2012 opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) informatie voor cliënten en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015 Diagnostiek de Ambelt 2014-2015 Ons aanbod Resultaat boeken. de Ambelt Inhoudsopgave 1. Wie zijn wij?... 3 2. Aanbod Diagnostiek... 5 Consult gedragswetenschapper... 5 Traject Handelingsgerichte Diagnostiek...

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS ADOS-training Karakter organiseert een training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS. Wat is ADOS? Het Autisme Diagnostisch

Nadere informatie

Psychiatrische stoornissen

Psychiatrische stoornissen Psychiatrische stoornissen Reeks Kinderen en Adolescenten. Problemen en risicosituaties Psychiatrische stoornissen is het eerste deel van de tiendelige reeks Kinderen en Adolescenten Problemen en risicosituaties.

Nadere informatie

Hersenstichting Nederland. Autismespectrumstoornissen

Hersenstichting Nederland. Autismespectrumstoornissen Hersenstichting Nederland Autismespectrumstoornissen 1 Autismespectrumstoornissen Een autismespectrumstoornis (ASS) is een ontwikkelingsstoornis waarbij de informatieverwerking in de hersenen verstoord

Nadere informatie

1-jarige opleiding ABA

1-jarige opleiding ABA 1-jarige opleiding ABA Onze opleiding bestaat uit een basisworkshop en 6 verdiepende workshops, die elk 1 weekend beslaan. De kosten voor de gehele opleiding bedragen 1.600,00. Alle workshops bestaan uit:

Nadere informatie

(SGL)VB. Open dag RINO groep Utrecht, 24 mei Workshop door Nico Overvest, hoofddocent (SGL)VB

(SGL)VB. Open dag RINO groep Utrecht, 24 mei Workshop door Nico Overvest, hoofddocent (SGL)VB (SGL)VB Open dag RINO groep Utrecht, 24 mei 2014 Workshop door Nico Overvest, hoofddocent (SGL)VB www.linkedin.com/in/nicoovervest Even voorstellen Wie zijn de deelnemers aan de workshop? welke organisaties/

Nadere informatie

De Driestroom DTT Stapsgewijs vaardigheden leren

De Driestroom DTT Stapsgewijs vaardigheden leren voor De Driestroom kinderen met een ontwikkelingsachterstand DTT Stapsgewijs vaardigheden leren Elly: is veel opener geworden. Nynke: is echt vooruit gegaan. Yvo: begrijpt meer. DTT Stapsgewijs vaardigheden

Nadere informatie

Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking.

Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Begeleiders in Beeld Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Inleiding Begeleiders van mensen

Nadere informatie

Marijn Nijboer Orthopedagoog i.o.t. GZ-psycholoog Accare UCKJP

Marijn Nijboer Orthopedagoog i.o.t. GZ-psycholoog Accare UCKJP Marijn Nijboer Orthopedagoog i.o.t. GZ-psycholoog Accare UCKJP INHOUD Impulsief en agressief gedrag; normaal op jonge leeftijd? Alarmsignalen Verwijzen? Werkwijze team jonge kinderen zorglijn ADHD en gedragsstoornissen

Nadere informatie

ondersteuning in het onderwijs

ondersteuning in het onderwijs ondersteuning in het onderwijs School is een centraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren. Ervaringen op school zijn vormend en het wel of niet afmaken van school is bepalend voor hun toekomst.

Nadere informatie

Kinder- en jeugdpsychiatrie

Kinder- en jeugdpsychiatrie I n f o r m a t i e b r o c h u r e Kinder- en jeugdpsychiatrie Kinder- en jeugdpsychiatrie Tel. 016 34 38 21 De afdeling is bereikbaar via de rode pijl, tweede verdieping. INHOUD INLEIDING 2 3 Inleiding...3

Nadere informatie

Vroegtijdige interventies in de Belgische context: onderzoek en perspectieven

Vroegtijdige interventies in de Belgische context: onderzoek en perspectieven Vroegtijdige interventies in de Belgische context: onderzoek en perspectieven Herbert Roeyers Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen HGR-CSS Brussel, 20 juni 2014 Vroegtijdige interventie bij kinderen

Nadere informatie

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN CONGRES DONDERDAG 2 NOVEMBER 2017 Emotieregulatie Boosheid, woedeaanvallen, angst, frustratie, verdriet en somberheid: veel kinderen en adolescenten hebben

Nadere informatie

De huid en het brein. Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1

De huid en het brein. Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1 De huid en het brein Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1 Het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

Vroege Signalen en Herkenning van Autisme Spectrum Stoornissen

Vroege Signalen en Herkenning van Autisme Spectrum Stoornissen Vroege Signalen en Herkenning van Autisme Spectrum Stoornissen Rutger Jan van der Gaag & Iris Oosterling, gz-psycholoog 2006 Karakter pagina 1 Inhoud Autisme Vroege herkenning van autisme DIANE-project,

Nadere informatie

De Hondsberg. Ons aanbod in vogelvlucht

De Hondsberg. Ons aanbod in vogelvlucht De Hondsberg Ons aanbod in vogelvlucht 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling aan kinderen

Nadere informatie

De Driestroom Ambulante dienstverlening

De Driestroom Ambulante dienstverlening voor mensen met een beperking De Driestroom Ambulante dienstverlening voor De Driestroom kinderen met een ontwikkelingsachterstand Inhoudsopgave Inleiding Inleiding Ambulante Dienstverlening - Pedagogische

Nadere informatie

Spieren en brein: leren en gedrag

Spieren en brein: leren en gedrag Multidisciplinaire expertise over leren en gedrag bij kinderen en jongeren met een spierziekte Spieren en brein: leren en gedrag Alle kennis. Alle aandacht. Spieren en brein: leren en gedrag Het Centrum

Nadere informatie

Autisme bij Ouderen: Een vergeten differentiaal diagnose bij verdenking op dementie.!

Autisme bij Ouderen: Een vergeten differentiaal diagnose bij verdenking op dementie.! Autisme bij Ouderen: Een vergeten differentiaal diagnose bij verdenking op dementie.! 1) Dr. Amir Ahmed, klinisch geriater klinisch farmacoloog 2) Drs. Frédérique Geven, GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut

Nadere informatie

De Driestroom Zorg en ondersteuning binnen onderwijs

De Driestroom Zorg en ondersteuning binnen onderwijs voor De Driestroom kinderen met een ontwikkelingsachterstand Zorg en ondersteuning binnen onderwijs Mariëndael: Begeleidster Karin geeft individuele begeleiding aan Jesse bij motorische oefening Een kind

Nadere informatie

Vroegdetectie van een autismespectrumstoornis bij jonge kinderen. Dr. Jo Wellens, kinder- en jeugdpsychiater TheA

Vroegdetectie van een autismespectrumstoornis bij jonge kinderen. Dr. Jo Wellens, kinder- en jeugdpsychiater TheA Vroegdetectie van een autismespectrumstoornis bij jonge kinderen Dr. Jo Wellens, kinder- en jeugdpsychiater TheA 7-12-2018 Inhoud Vroegdetectie in een relationeel perspectief Infant and Early Childhood

Nadere informatie

Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte

Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte NEUROLOGISCHE LEER- EN ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte Het centrum

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB mensenkennis Ik vond het een meerwaarde om binnen te kijken in een andere keuken. Het is inhoudelijk een sterke opleiding, mede door de goede organisatie en begeleiding. Postmaster opleiding diagnostiek

Nadere informatie

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking Richtlijnen en principes MH ID Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz psychologe Meest voorkomende

Nadere informatie

Pivotal Response Treatment. SCHOOLJAAR: Anita Bieleman Silke Polman

Pivotal Response Treatment. SCHOOLJAAR: Anita Bieleman Silke Polman Pivotal Response Treatment SCHOOLJAAR: 2011-2012 Anita Bieleman Silke Polman De beperkte motivatie tot interactie bij mensen met autisme is van grote invloed op hun verdere ontwikkeling. Het is het kernprobleem

Nadere informatie

Fysieke en mentale rigiditeit bij High Functioning Autism Hoe buigzaam kan een kind zijn? Wouter Staal en Mandy Kerckhoffs-Mosterd

Fysieke en mentale rigiditeit bij High Functioning Autism Hoe buigzaam kan een kind zijn? Wouter Staal en Mandy Kerckhoffs-Mosterd Keuzesessie 1 Winst met werkgeheugentraining? Cogmed, effectieve behandelmethode in de kinder- en jeugdpsychiatrie? Sammy Roording en Dorine Slaats-Willemse verstand Met de toegenomen kennis over het brein

Nadere informatie

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers autismegroep groepstherapie voor mensen met een autisme-spectrum stoornis (ass) november 2008 informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Autismegroep

Nadere informatie

Early Start Denver Model Sally Rogers en Geraldine Dawson

Early Start Denver Model Sally Rogers en Geraldine Dawson Early Start Denver Model Sally Rogers en Geraldine Dawson Ina van Berckelaer-Onnes 13-11-2012 Universiteit Leiden Sally Rogers Geraldine Dawson ESDM Early Start Denver Model for young children with autism

Nadere informatie

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft?

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Op 20 en 21 mei 2011 organiseert de sectie revalidatie weer haar jaarlijkse voorjaarsconferentie. Het centrale thema betreft Psychopathologie in de revalidatie.

Nadere informatie

Autisme, wat weten we?

Autisme, wat weten we? Autisme, wat weten we? Matt van der Reijden, kinder- en jeugdpsychiater & geneesheer directeur Dr Leo Kannerhuis, Oosterbeek 1 autisme agenda autisme autisme en het brein: wat weten we? een beeld van autisme:

Nadere informatie

Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek

Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek mastertraject in de Pedagogische wetenschappen Master Orthopedagogiek Op een onbewoond eiland is

Nadere informatie

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013 Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis NVA Congres 2013 Autisme en onderwijs NVA 4 oktober 2013 Ellen Luteijn Inhoud Hoe kan onderwijs passend zijn voor leerlingen met ASS? Passend Onderwijs

Nadere informatie

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Marianne Balfoort & Manon van den Ende - MOC t Kabouterhuis Willemien Duvekot - Ouder kind adviseur Ijburg en Zeeburgereiland Programma - Introductie - Wat

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE & AUTISME SPECTRUM STOORNISSEN

EMOTIEREGULATIE & AUTISME SPECTRUM STOORNISSEN EMOTIEREGULATIE & AUTISME SPECTRUM STOORNISSEN W E T E N S C H A P P E L I J K O N D E R Z O E K B I J H O O G F U N C T I O N E R E N D E K I N D E R E N E N J O N G E R E N Janneke de Ruiter, MSc FOCUS

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/102476

Nadere informatie

Sociale uitsluiting bij autisme spectrum stoornis (ASS) Gegevens bij aanmelding. Gegevens bij aanmelding. Inhoud

Sociale uitsluiting bij autisme spectrum stoornis (ASS) Gegevens bij aanmelding. Gegevens bij aanmelding. Inhoud Gegevens bij aanmelding Gegevens bij aanmelding Ervaring Bijna iedereen Waarom/bij wie? Langdurige overvraging Stress en puberteit Drugs Geen grip op leven; zeer onveilig gevoel Bij jongeren ( als ouder

Nadere informatie

1.1 Ontwikkelingspsychopathologie Opbouw van het boek Hoofdstuk 1 in tien punten 25 Belangrijke begrippen 25

1.1 Ontwikkelingspsychopathologie Opbouw van het boek Hoofdstuk 1 in tien punten 25 Belangrijke begrippen 25 Inhoudsopgave 1 Introductie 17 1.1 Ontwikkelingspsychopathologie 17 1.2 Opbouw van het boek 20 1.3 Hoofdstuk 1 in tien punten 25 Belangrijke begrippen 25 2 Classificatie, diagnostiek en epidemiologie 27

Nadere informatie

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Onderzoek, advies en behandeling Iedereen wordt in het dagelijks leven wel eens geconfronteerd met zijn eigen mogelijkheden én onmogelijkheden. Als die onmogelijkheden uw

Nadere informatie

Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid. Voorlichting 19 Maart 2014

Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid. Voorlichting 19 Maart 2014 Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid Voorlichting 19 Maart 2014 WELKOM Dr. Maaike Cima (Onderwijs Directeur/ Forensische Psychologie) Drs. Liselotte den Boer (Kinderen & Jeugd en Stage Coördinator)

Nadere informatie

GEWOON ANDERS ASS BIJ JONGE KINDEREN. AutismeTeam Noord-Nederland, Jonx Lentis

GEWOON ANDERS ASS BIJ JONGE KINDEREN. AutismeTeam Noord-Nederland, Jonx Lentis GEWOON ANDERS ASS BIJ JONGE KINDEREN AutismeTeam Noord-Nederland, Jonx Lentis Programma Even voorstellen Wat is autisme? Vroege signalen bij autismespectrumstoornissen De eerste stap richting onderzoek

Nadere informatie

Op weg naar effectiviteit in het cluster 4 onderwijs

Op weg naar effectiviteit in het cluster 4 onderwijs Samenvatting Op weg naar effectiviteit in het cluster 4 onderwijs Deel II: de resultaten van de eerste effectmeting Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. Drs. H. Leloux-Opmeer 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Expertisecentrum. Trisomie van de X en Y chromosomen. Informatie over de TRIXY kliniek. Nieuwsbrief. Voorwoord

Expertisecentrum. Trisomie van de X en Y chromosomen. Informatie over de TRIXY kliniek. Nieuwsbrief. Voorwoord Expertisecentrum Nieuwsbrief 2018: tweede uitgave Voorwoord Vanuit het TRIXY Expertisecentrum bieden wij u graag de tweede nieuwsbrief van 2018 aan. Wij hopen u zo te informeren over de nieuwste ontwikkelingen

Nadere informatie

Werkdocument wikidot. Fetije Shala 1BaTPB. Mevr. Neckebroek

Werkdocument wikidot. Fetije Shala 1BaTPB. Mevr. Neckebroek Werkdocument wikidot Fetije Shala 1BaTPB Mevr. Neckebroek 2012-2013 Inhoudsopgave 1.Informatie over artikel... 2 1.2 Vindplaats:... 2 1.3 Referentie:... 2 1.4 Vak tijdschrift:... 2 1.5 Samenvatting Artikel:...

Nadere informatie

Tornado. Mijnke Janssen, kinder en jeugdpsychiater

Tornado. Mijnke Janssen, kinder en jeugdpsychiater Tornado Mijnke Janssen, kinder en jeugdpsychiater www.karakter.com 1 Onderzoeksteam Mijnke Janssen 1, Prof. Dr. Michel Wensing 2, Prof. Dr. Jan Buitelaar 1,5,, Prof. Dr. Rutger Jan v.d. Gaag 1 Dr. Eddy

Nadere informatie

Het stimuleren van sociaalcommunicatieve vaardigheden bij jonge kinderen met een autismespectrumstoornis

Het stimuleren van sociaalcommunicatieve vaardigheden bij jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Het stimuleren van sociaalcommunicatieve vaardigheden bij jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Herbert Roeyers Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen VVL Congres, Berchem, 14 maart 2014 Pervasieve

Nadere informatie

Emerhese. behandelcentrum voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) behandelcentrum voor volwassenen met ASS

Emerhese. behandelcentrum voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) behandelcentrum voor volwassenen met ASS Emerhese behandelcentrum voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) behandelcentrum voor volwassenen met ASS Emerhese, behandelcentrum voor volwassenen met een autismespectrumstoornis Inhoudsopgave

Nadere informatie

Advanced Therapy. Orthopedagogiek. Charlotte Stoop Ibtisam Rizkallah

Advanced Therapy. Orthopedagogiek. Charlotte Stoop Ibtisam Rizkallah Advanced Therapy Orthopedagogiek Charlotte Stoop Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave 1. WAT DOET DE ORTHOPEDAGOOG?... 2 2. MOGELIJKE INDICATIES... 3 3. BEHANDELAANBOD...

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL speciaal onderwijs speciaal onderwijs EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL Speciaal Onderwijs Entréa Een nieuw begin op een speciale school De meeste kinderen beginnen hun schoolcarrière op de basisschool.

Nadere informatie