Algemene renovatie van het gymnasium van Sonthofen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene renovatie van het gymnasium van Sonthofen"

Transcriptie

1 Zumtobel Research Algemene renovatie van het gymnasium van Sonthofen Ratec Licht, Lindenberg DE Zumtobel Lighting Application Management, Dornbirn AT ISBN

2

3 Zumtobel Research Algemene renovatie van het gymnasium van Sonthofen Voorwoord 5 Samenvatting 6 1 Probleemstelling 8 2 Stand van de wetenschap 3 Onderzoekshypothesen 4 Onderzoeksmethoden 4.1 Keuze van de methoden Opbouw van de studie Verloop van de studie Ruimteverlichting Zonwering Sturing/regeling 13 5 Resultaten 15 6 Beste praktijk 16 7 Discussie en toekomstperspectief 17 8 Literatuur 18 9 Kort portret van de partners 19

4 Gymnasium Sonthofen

5 Voorwoord 5 Het gymnasium van Sonthofen werd in de jaren 1970 als een skeletconstructie in gewapend beton volgens het model van Kassel gebouwd. Destijds speelden de bedrijfskosten van een gebouw slechts een ondergeschikte rol. Onder andere omwille van een bijzonder negatieve energiebalans zijn veel gebouwen van dit type vandaag in Duitsland aan renovatie toe. Partiële renovatieprojecten of overwegend tot de gevelisolatie beperkte projecten hebben daarbij tot onbevredigende energetische resultaten geleid. Een goede grenswaarde inzake primair energieverbruik werd in het gymnasium van Sonthofen bereikt door een globale ontwerpbenadering die zich richt naar de normen van het passiefhuis. Vooral elektrische verbruikers zoals bijvoorbeeld de verlichting hebben met factor 2,7 een zeer grote invloed op de primaire energiefactor. Uitgangspunten van dit project waren daarom ook efficiënte armaturen, het gebruik van daglicht met optimale zonweringsystemen en een bussysteem met een gedecentraliseerde verlichtingsregeling. De nuttige oppervlakte werd door een bijkomende verdieping in de vleugel met vakklassen van m 2 tot m 2 uitgebreid. Tegelijk kon de primaire energiebehoefte van 37,1 kwh/m²a tot 17,6 kwh/m 2 a en de uiteindelijke energiebehoefte van 13,7 kwh/m 2 a tot 6,5 kwh/ m 2 a worden teruggebracht.

6 Samenvatting Volgens het besluit van de stad Sonthofen moest het hoofddoel van de algemene renovatie van het gymnasium een zo laag mogelijk energieniveau zijn dat, voor zover technisch realiseerbaar en economisch haalbaar, aan de normen van een passiefhuis moest beantwoorden. Daarmee werd als nominale waarde voor de behoefte aan verwarmingsenergie meteen ook een waarde van 15 kwh/m 2 vooropgesteld. Vergelijkbare universele (passiefhuis)grenswaarden voor het verbruik van elektrische energie zijn er nog niet omdat bij niet-residentiële gebouwen de referentiegebouwbenadering tot verschillende, gebouwspecifieke waarden leidt. Toch zijn er in het recente verleden gebouwconcepten geweest die een hoog gebruikerscomfort wisten te combineren met een minimale primaire energiebehoefte en dat bij gematigde investerings- en duidelijk gereduceerde bedrijfskosten (bijv. energetisch geoptimaliseerde bouwprojecten resp. bouwprojecten met gebruik van zonne-energie). Voor deze bouwprojecten werd een primaire energiebehoefte van max. 100 kwh/m 2 a vooropgesteld en voor het overgrote deel ook gehaald. Daarin is de energiebehoefte voor verwarming, koeling, ventilatie, warm water en verlichting inbegrepen. Bij een gelijkmatige opdeling van de nagestreefde grenswaarde blijven er voor de verschillende verbruikssegmenten kwh/m 2 a over. Dit geldt ook voor de verlichting. Met een primaire energiefactor van 2,7 voor elektriciteit moet men een uiteindelijke energiebehoefte van max. 7,5 kwh/m 2 a voor de ruimteverlichting halen om de doelwaarde van 20 kwh/m 2 a te bereiken. Dit lijkt met conventionele systeemoplossingen niet mogelijk. Vanuit deze doelparameters ontstond een multidimensionale aanpak van de configuratie die samengesteld was uit de volgende individuele taken:

7 7 Gemeten grootheden, onderzochte parameters 1. Ruimteverlichting: Normconform ontwerp van de verlichtingsinstallatie Opvolging van lichttechnische kwaliteitscriteria Selectie van uiterst efficiënte producten Optimalisatie van de systeemcapaciteit 2. Zonwering: Optimalisatie van zonwering/verblindingsbescherming en lichtinput (lichtsturing) Rekening houden met onderhoudskosten en bescherming tegen beschadiging Vergelijking van verschillende lamellensystemen 3. Sturing/regeling: Vastlegging van de sturing-/regelstrategie voor de ruimteverlichting Vastlegging van de sturing-/regelstrategie voor de zonwering Aanwezigheidssturing voor klas- en nevenlokalen Met de voltooiing van de configuratie is het optimalisatieproces echter nog niet afgerond. De belangrijkste stap vindt pas plaats met de inbedrijfstelling van het gehele systeem. Dit gebeurt in het kader van een permanente monitoring na de uitvoering van de bouwwerken over een periode van drie jaar met een stapsgewijze precisieafstelling. Op dit ogenblik (maart 2012) zijn er nog geen resultaten over de effectieve verbruikswaarden voorhanden. Het bouwproces is immers nog niet volledig voltooid.

8 1 Probleemstelling 2 Stand van de wetenschap 3 Onderzoekshypothesen Probleemstelling Een renovatie gaat vandaag altijd gepaard met maatregelen voor het verhogen van de energie-efficiëntie. Vaak volgen daaruit ook subsidies die gebaseerd zijn op energieattesten. Om ambitieuze doelstellingen of vooropgestelde parameters te halen, is een globale configuratie nodig die met behulp van lichtmanagement het samenspel tussen de innovatieve kunst- en daglichttechnologie verzekert. Bovendien hangen deze parameters ook nauw samen met de aanvaarding door en het welzijn van de gebruikers. Vaak gaan energie-efficiënte maatregelen in het lichtconcept gepaard met beperkingen voor de arbeids- en leefwerelden, bijv. door te lage verlichtingssterktes of een monotoon lichtconcept ingevolge een restrictief lichtontwerp. Stand van de wetenschap De verlichtingstechnologie in de professionele gebouwverlichting biedt innovatieve mogelijkheden voor een maximale aanvaarding door de gebruikers en een optimale energie-efficiëntie. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een efficiënte lichtverdeling en verblindingsbescherming. Het best aanvaard wordt het daglicht; dit staat bovendien gedurende heel wat uren per dag in grote hoeveelheden gratis ter beschikking maar kan anderzijds ook verblinding en te hoge binnentemperaturen veroorzaken. Daarom wordt voor het halen van de energieparameters voor licht geopteerd voor een verstandig samenspel van dag- en kunstlicht. Een maximaal gebruik van daglicht gecombineerd met optimale zonweringsystemen biedt een zeer goede energiebalans bij een hoog gebruikerscomfort. Lichtmanagement maakt daarbij een uitstekende, precieze afstemming mogelijk. Onderzoekshypothesen De studie onderzoekt de volgende vraag: kunnen streng gedefinieerde energieparameters gerealiseerd worden zonder dat het gebruikerscomfort hieronder gaat lijden door middel van een goed doordachte globale aanpak die gebruik maakt van kunst- en daglicht en van de bouwkundige gegevenheden?

9 4 Onderzoeksmethoden Keuze van de methoden De energiewaarden van het Gymnasium Sonthofen werden middels berekeningsprogramma s voor het kunst- en daglicht, de simulatie en visualisering van verschillende lamellensystemen en metingen in modelruimtes geanalyseerd en geoptimaliseerd. Via begeleidende maatregelen en metingen tijdens de werking zullen na de voltooiing van de bouwwerken nog permanent optimalisaties worden doorgevoerd. 4.2 Opbouw van de studie Na de analyse- en besluitvormingsfase voor de verlichting, de lichtsturing en het lamellensysteem werd de energiebehoefte voor de ruimteverlichting volgens drie berekeningsmethoden berekend en geëvalueerd: Energiebehoefte volgens DIN V Energiebehoefte volgens MINERGIE Energiebehoefte volgens een door het projectteam zelf uitgewerkt gebruikersprofiel Het daadwerkelijke energieverbruik voor de verlichting wordt na afronding van het bouwproject verder bewaakt en geoptimaliseerd.

10 4.3 Verloop van de studie Ruimteverlichting Op grond van de diepte van de klaslokalen van meer dan 8 meter werd voor een armatuuropstelling over 3 assen gekozen om een gelijkmatige ruimteverlichting te realiseren. Bij een standaard klaslokaal (oppervlakte: ongeveer 70 m 2, verlichtingssterkte: 300 lx) resulteerden de eerste berekeningen in 9 armaturen (pendelarmatuur met spiegelraster, direct/indirect stralend) met een vermogen van 49 W per armatuur. Na het bespreken van de verschillende verlichtings- en armatuurconcepten viel de keuze op een opbouwarmatuur volgens het concept Mild Licht met een hoge lichtkwaliteit (geen groteffect). Dankzij het hoge rendement en de optimale positionering kon in een tweede fase het armatuurvermogen van 49 W tot 35W gereduceerd worden (klaslokaal van 70 m 2 en met 300 lx). Verlichtingsconcept voor klaslokalen Voor de bordverlichting werden eveneens meerdere berekeningen uitgevoerd. Uiteindelijk viel de keuze op een asymmetrisch stralende, dubbel lange opbouwarmatuur met vlakke aluminiumbehuizing (2 x 1 x 54 W, 500 lx verticaal voor de bordzone). De meting in een modelklaslokaal resulteerde in een nieuwe waarde van ongeveer 460 lx bij een gelijkmatigheid van 0,56 (g1 = E min /E gemiddeld ). De berekende lichttechnische waarden werden door de meting bevestigd (Em = 440 lx, g1 = 0,52). Voor de gangen werd een wandarmatuur bestaande uit een lichtbalk (1 x 35 W) en een voorzetoptiek uit een witte geperforeerde plaat gebruikt. Na voltooiing van de volledige uitvoeringsfase kunnen de volgende vergelijkende waarden voor de bestaande en nieuwe installatie worden vastgesteld: Vergelijkende waarden tussen het bestaande en het gerenoveerde gebouw Nuttige Aantal Elektrisch Specifiek Energie- Energieopper- armaturen aangesloten aangesloten behoefte behoefte vlakte vermogen vermogen eindenergie K m 2 Stk. kw W/m 2 kw/m 2 a kw/m 2 a Gebouw voor renovatie ,4 13,7 37,1 Gebouw na renovatie ,6 6,5 17,6 De vleugel met vakklassen werd met één verdieping uitgebreid.

11 Zonwering Het verloop van het daglichtquotiënt van aan de vensteras tot aan de binnenwand (ca. 8 m). Het daglichtquotiënt is de verhouding tussen de verlichtingssterkte op een punt in de binnenruimte en de verlichtingssterkte buiten. Zonlicht kan een belangrijke bijdrage leveren tot de reductie van de energiebehoefte bij de kunstverlichting. Aan de andere kant valt 42 % van de zonnestralen op de IR-zone waar warmtestraling moet worden vermeden. Daarom is een goed functionerende zonwering (bescherming tegen warmte) absoluut onontbeerlijk. Aan de geometrie van het gebouw en de ruimtes van het bouwlichaam kan binnen het kader van een renovatie weinig worden veranderd, dit in tegenstelling tot de gevelinrichting. De diepte van de meeste klaslokalen van het gymnasium van Sonthofen is met ongeveer 8,2 meter zo groot dat een toereikende aanvoer van daglicht in de ruimtes niet mogelijk is. Door het terugdringen van de overhangende balkonelementen en de inrichting van de gevel met royale vensterrijen kan relatief veel daglicht tot in de eerste helft van de ruimte het dichtst bij de vensters naar binnen worden gehaald. Het daglichtquotiënt valt echter van ongeveer 10 % in de buurt van het venster terug tot een waarde van ca. 1 % in het midden van de ruimte zodat de binnenste helft van de ruimte slechts in heel beperkte mate van daglicht wordt voorzien. Om het daglicht toch iets gelijkmatiger over de ruimte te verdelen, moest een zonwering met lichtsturende functie worden gebruikt. De primaire beoordelingscriteria van een zonwering- en antiverblindingsysteem met lichtsturende functie zijn: Reductie van de warmte-input Bescherming tegen te hoge luminantiewaarden (zonwering) Sturing van het daglicht tot dieper in de ruimte Behoud van de band naar buiten toe (transparantie) Energetische optimalisatie van de ruimteverlichting Bedrijfs- en onderhoudskosten Bescherming tegen mechanische beschadiging In afwachting van verder onderzoek werd beslist om het lamellensysteem in een samengesteld vensterraam te integreren. Dit moest enerzijds de onderhouds- en bedrijfskosten (bescherming tegen buitenklimaat) reduceren en anderzijds ook het risico op mechanische beschadiging (vandalisme, bij gebruik in binnenruimte) terugdringen. Om een geschikt lamellensysteem te kunnen selecteren en de werking ervan energetisch te beoordelen, werd door de firma ALware (Braunschweig) een professionele simulatie met verschillende lamellensystemen uitgevoerd.

12 Simulatie van verschillende lamellensystemen De visuele en technische vergelijking van de 3 geselecteerde lamellensystemen over het verloop van een dag toonde dat de concaaf gewelfde spiegellamellen globaal gezien het best aan de vereisten beantwoordde. Deze eisen waren meer in het bijzonder: Reductie van de warmte-input door de zon (totale energieoverbrengingsgraad) Reductie van de vensterluminantie (verblindingsbescherming) Lichtsturing voor een betere ruimteverlichting (energie-efficiëntie) Consistente, professionele berekeningsprogramma s voor een eenvormige kwalitatieve (lichtwerking in de ruimte, visuele indruk) en kwantitatieve (verlichtingssterktes, luminantiewaarden, energie-efficiëntie, enz.) beoordeling van kunstverlichtingsinstallaties en zonweringsystemen zijn voorlopig nog niet op de markt beschikbaar. Om desondanks de invloed van het geselecteerde lamellensysteem op de energiebehoefte voor de kunstverlichting te kunnen beoordelen, werd een eigen berekeningsmodel ontwikkeld: Opdeling van het dag- en jaarverloop van de zon in een vereenvoudigd schema (tijdsegmenten) Berekening van de door het daglicht gegenereerde verlichtingssterktes binnen de hoger genoemde tijdsegmenten Beoordeling van de vereiste aanvullende verlichting Het model biedt als resultaat een aan de verschillende armatuurassen toegewezen dimwaarde (aanduiding in %) in de vorm van een matrix (dimwaarde per armatuuras voor gedefinieerde uren van de dag) Berekeningsmodel voor de berekening van de voor de aanvullende kunstverlichting benodigde elektrische energie

13 Sturing/regeling Om bij de kunstverlichting een relevante besparing te kunnen verwezenlijken, moet deze daglichtafhankelijk geregeld worden. D.w.z. dat er slechts zoveel kunstlicht wordt aangevuld als voor het bereiken van een normconforme verlichtingssterkte noodzakelijk is. In principe staan daarbij meerdere verschillende concepten ter beschikking. De eenvoudigste variant is de manuele uitschakeling van individuele armatuurrijen bij voldoende daglicht. Het voordeel van deze techniek zijn de geringe kosten, het nadeel is de discontinue verandering van lichtsterkte en de functionele afhankelijkheid van de discipline van het personeel. Dit laatste nadeel kan worden weggenomen door een automatische, asgebonden uitschakeling. Toch blijkt in de praktijk dat het trapsgewijs uitschakelen van individuele assen tot duidelijke aanvaardingsproblemen kan leiden. Daarentegen wordt bij een automatisch geregelde verlichtingsinstallatie in het kader van de inbedrijfstelling het niveau zo ingesteld dat in elke individuele ruimte precies de vereiste resp. gewenste verlichtingssterkte wordt bereikt. Dit leidt er onder andere ook toe dat de door het gebruik van de onderhoudsfactor veroorzaakte overcapaciteit van de installatie (25 50 % overcapaciteit van nieuwe installatie afhankelijk van de onderhoudsfactor) gecompenseerd wordt. Voor de automatische, daglichtafhankelijke aanpassing van de verlichtingssterkte staan twee verschillende concepten ter beschikking: de centrale sturing van de verlichting de gedecentraliseerde sturing van de verlichting Bij de centrale sturing van de verlichting worden het daglicht en de toestand van de hemel op een centrale plaats bijv. op het dak van het gebouw gemeten. Op basis van de ruimtespecifieke correctiefactoren wordt in elke individuele ruimte het daglichtaanbod met kunstlicht aangevuld. Het voordeel van deze techniek is de storingsvrije meting van het daglicht (hemelgewelf). Het nadeel is de open regelkringloop, d.w.z. er is geen directe controle (terugkoppeling) van de verlichtingssituatie in de ruimte. Bij de gedecentraliseerde regeling van de verlichting worden in elke ruimte een of twee lichtsensoren geïnstalleerd waarmee het bestaande globale aanbod (licht) wordt gemeten. Elke ruimte vormt zo een afgesloten regelkring. De reële en nominale waarden worden permanent met elkaar vergeleken en de verlichtingsinstallatie wordt indien nodig bijgesteld. Het voordeel van deze techniek is de door de gesloten regelkring verzekerde controle. Nadelen zijn de verhoogde installatiekosten en de gevoeligheid van de door de sensor geregistreerde meetruimte voor veranderingen (verandering van meubilering, kleurveranderingen en dergelijke meer).

14 Binnen deze concepten heb je nog verschillende elektronische systeemoplossingen, van eenvoudig bedrade, ruimtegebonden minimumoplossingen tot hele gebouwbeheersconcepten. Binnen het configuratieteam voor het gymnasium van Sonthofen werd na uitvoerige discussies beslist om een bussysteem met een gedecentraliseerde verlichtingsregeling te installeren. De redenen voor deze beslissing waren: Integratie van verwarming/koeling, ventilatie (CO 2 ), verlichting en aanwezigheid in het regelsysteem (rekening houdend met de wederzijdse afhankelijkheden, bijv. zonwering koeling/verwarming). Gebouwen met een zeer dicht gebouwomhulsel (passiefhuizen) worden in vergelijking met conventionele gebouwen veel sneller verwarmd. Daardoor reageren ze ook beduidend gevoeliger op foutieve gedragingen. De beste voorzorgsmaatregel is de automatische aanpassing van de regelparameters bij het optreden van extreme storingsgrootheden (bijv. zeer hoge buitentemperaturen). De doorlopende regeling van de kunstverlichting garandeert een ongestoord verloop van de lessen. De concentratie wordt niet verstoord door abrupte omgevingsveranderingen. De gesloten regelkringloop biedt de beste controle voor de verlichtingsverhoudingen in de ruimte. Het geconcipieerde bussysteem maakt de optimalisatie van het globale systeem (temperatuur, CO 2, verlichting, zonwering) tijdens de geplande monitoringfase mogelijk. Ook de energetische optimalisatie van de ruimteverlichting kan het efficiëntst worden bereikt met een geïntegreerd regelconcept inclusief de zonwering. Met dit sturingsconcept op basis van een flexibel bussysteem met een overzichtelijke, systeemtechnische complexiteit kan een optimale energetische conditionering van de ruimte worden gerealiseerd.

15 5 Resultaten 15 Voor het berekenen van de energiebehoefte voor de kunstverlichting werden meerdere, deels gemodificeerde berekeningsprocedures gebruikt. Enerzijds een licht verkorte procedure volgens DIN V deel 4, vervolgens een vereenvoudigde berekeningsmethode op basis van het Zwitserse MINERGIE concept en een derde behoefteberekening op basis van een samen met de school ontwikkeld gebruikersprofiel. De verschillen bij de berekening van de energiebehoefte resulteren uit de specifiek gebruikte berekeningswijze resp. de corresponderende vastlegging van de effectieve jaarlijkse bedrijfstijd. De behoefteberekening volgens DIN V gaat uit van de gebruikersprofielen volgens Deel 10 en houdt rekening met de relatieve afwezigheid en de voorziene aanwezigheidsregistratie. De daglichtafhankelijke verlichtingsregeling werd niet mee in aanmerking genomen. De redenen hiervoor zijn enerzijds de complexiteit van de berekeningsprocedure en anderzijds de te grof bemeten eenheidswaarden voor de verschillende ruimte- en gebruikstypes. De zeer goede documentatie van veel Zwitserse MINERGIE projecten levert vandaag absoluut uitgebreid cijfermateriaal over het thema schoolverlichting op. Dit gegevensmateriaal omvat geometrische gegevens, specifieke aangesloten vermogens en verbruikswaarden en gebruiksprofielen. Deze werden bij de tweede behoefteberekening in een iets aangepaste vorm als basis genomen. Voor de derde berekening werd samen met de schooldirectie van het gymnasium een gebruikersprofiel opgesteld dat zowel rekening houdt met de feest- en vakantiedagen als met de verschillende toepassingen van de ruimtes. Deel van het gebouw m 2 Q (18599) Q (MINERGIE ) Q (geb.prof*) W/m 2 Watt Klaslokalen , , , ,00 gelijkvloers 2 157,16 10,15 8,88 6,71 8,06 kwh/m 2 a kwh/m 2 a kwh/m 2 a Vakklassen , , , ,00 gelijkvloers 1 393,20 7,25 6,25 5,36 6,17 kwh/m 2 a kwh/m 2 a kwh/m 2 a Klaslokalen , , , ,00 1 ste verdieping 2 046,71 11,03 10,21 7,03 8,04 kwh/m 2 a kwh/m 2 a kwh/m 2 a Vakklassen , , , ,00 1 ste verdieping 1 402,69 12,70 11,73 7,93 12,02 kwh/m 2 a kwh/m 2 a kwh/m 2 a Klaslokalen , , , ,00 2 de verdieping 2 042,40 6,61 7,10 5,67 6,82 kwh/m 2 a kwh/m 2 a kwh/m 2 a Opgetelde waarden , , , , ,02 9,50 8,81 6,53 kwh/m 2 a kwh/m 2 a kwh/m 2 a Specifieke energetische kengetallen volgens drie berekeningsmethoden gebruikersprofiel De berekening met het door het projectteam zelf uitgewerkte gebruikersprofiel resulteerde in de laagste energiebehoefte. Volgens deze berekening bedraagt de energiebehoefte voor de kunstverlichting 6,5 kwh/m 2 a.

16 6 Beste praktijk Dat deze waarden in het gymnasium kunnen worden gehaald, bevestigen ook de verbruikscijfers uit Zwitserland waarvan een aantal zich binnen het bereik tussen 4,5 en 6,5 kwh/m 2 a situeren. Vastgoedobjecten met configuratie volgens SIA 380/4 Overzicht van school- en sportgebouwen Oppervlakte Energie Vermogen Vermogen EKG* Volto- Q-con- TL- Gebouw m 2 MWh kw W/m 2 kw/m 2 oiing bouw. trole meting Albisriederplatz ,3 6,4 Aug 08 Allenmoos I ,6 Jan 04 Allenmoos II (HPS) ,4 6,5 Dec 06 Am Wasser ,1 9 Aug 00 Apfelbaum vleugel A ,3 5 Aug Apfelbaum vleugel B+C ,4 5,2 Aug x Apfelbaum vleugel D incl. turnz ,4 8,9 Aug x Balgrist turnhal ,5 4,2 Nov 05 Buchwiesen ,9 7,1 Aug Buchwiesen paviljoen ,2 Aug Buchwiesen vleugel A ,3 4,4 Okt Bühl C ,7 7,3 Nov Döltschi ,7 8,6 Aug 09 Falletsche uitbreiding ,9 14,9 Okt 06 Fluntern ,7 5 Dec x Gotthelfstrasse (HPS) ,7 5,9 Hardau (sporthal) ,5 11 Aug 07 Hardau BWS ,2 7,7 Aug x Hardau basisschool ,3 6 Aug x Hirzenbach nieuwbouw hal ,9 4,4 Mei 07 Hirzenbach nieuwbouw kleuters ,5 6,2 Dec 06 * EKG (energetisch kengetal)

17 7 Discussie en toekomstperspectief 17 De drie voorgestelde, berekende en dus theoretische waarden zullen wellicht enigszins afwijken van de effectieve verbruikscijfers. Diverse andere onderzochte en gedocumenteerde projecten tonen dat deze afwijkingen aanzienlijk kunnen zijn en zeer sterk afhankelijk zijn van het gedrag van de gebruikers. Dit kan alleen door een autonome, niet door het gedrag beïnvloedbare installatiesturing worden uitgeschakeld. Maar dit kan of mag nooit een fundamentele configuratiedoelstelling zijn. De gebruiker moet altijd de mogelijkheid hebben om in te grijpen zodat hij/zij de door de installatie aangeboden waarden en instellingen individueel volgens zijn of haar eigen wensen kan aanpassen. De aanvaarding en de energetische waarden van de installatie kunnen worden geregistreerd door een begeleidend monitoringproces dat na voltooiing van de bouwwerken wordt opgestart. De afwijkingen tussen het berekende en effectieve verbruik kunnen dan opgespoord worden, wat op zijn beurt een waardevolle bijdrage kan leveren voor volgende bouwprojecten. We gaan ervan uit dat de berekende waarden gehaald kunnen worden tenminste na de inbedrijfstellingsfase en na een ongetwijfeld noodzakelijk informatie-, scholings- en gewenningsproces in hoofde van de gebruikers. Een grote uitdaging vormt het bepalen van het daadwerkelijke aandeel van de verlichting in het totale stroomverbruik. Een dergelijke studie dient met ondersteuning van bijkomende projectpartners (hogescholen) te worden uitgevoerd.

18 8 Literatuur MINERGIE Zwitserland Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.v. Green Building

19 9 Kort portret van de partners 19 Ratec Licht Advies en ontwerp energie-efficiënte oplossingen Ratec GmbH Blumenstraße 8a D Lindenberg Tel. +49 (0) / Mail: info@ratec-licht.com Internet: Ratec Licht, Hans-Christian Winter, heeft door het samenspel van daglicht, kunstlicht en lichtmanagement in een gedecentraliseerde verlichtingsregeling en de integratie hiervan in een bussysteem een uiterst energie-efficiënt globaal gebouwconcept ontwikkeld. De specifieke energiebehoefte werd volgens drie berekeningsmethoden berekend. Ratec Licht zal het project door een voortgezette monitoring blijven begeleiden.

20 België ZG Lighting Benelux Rijksweg 47 Industriezone Puurs Nr Puurs T +32/(0)3/ F +32/(0)3/ info@zumtobel.be zumtobel.be Nederland ZG Lighting Benelux Zinkstraat AD Breda T +31/(0)76/ F +31/(0)76/ info@zumtobel.nl zumtobel.nl Headquarters Zumtobel Lighting GmbH Schweizer Strasse 30 Postfach Dornbirn, AUSTRIA T +43/(0)5572/390-0 info@zumtobel.info zumtobel.com zumtobel.nl/education

zumtobel.com/industriallighting

zumtobel.com/industriallighting APAG Parkeergarage Vriendelijk licht, betrouwbaar en efficiënt: LED-technologie en aanwezigheidssensoren vervullen de wensen van autobestuurders én uitbaters. Meer licht voor de klant, minder stroom voor

Nadere informatie

Visuele kwaliteit Objecten verlichten

Visuele kwaliteit Objecten verlichten Dresdner Zwinger Visuele kwaliteit Objecten verlichten De SUPERSYSTEM LED spots overtuigen met kleine afmetingen en een gering energieverbruik maar vooral met hun uitstekende lichtkwaliteit. De uitstekende

Nadere informatie

MAK DESIGN LABORATO- RIUM

MAK DESIGN LABORATO- RIUM MAK DESIGN LABORATO- RIUM Vooraf In de voormalige "studiecollectie" van het Museum voor Toegepaste Kunst (MAK) deden noch het expositieconcept, noch de ruimtes recht aan de grote verscheidenheid aan expositiestukken.

Nadere informatie

Visuele kwaliteit Objecten verlichten

Visuele kwaliteit Objecten verlichten Museum Art & Cars Visuele kwaliteit Objecten verlichten De collectie telt meer dan 3000 expositiestukken en zorgvuldig uitgezochte verzamelstukken uit de automobielwereld. De afwisselende expositieobjecten

Nadere informatie

Studie naar de energie efficiëntie van een gebouw

Studie naar de energie efficiëntie van een gebouw Studie naar de energie efficiëntie van een gebouw Hoe lichtsturings- en zon weringsystemen het energieverbruik van een kantoorgebouw beïnvloeden Januari 2012 Real-time metingen bevestigen een energiebesparing

Nadere informatie

Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren:

Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren: Museo del Duomo Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren: Zacht geaccentueerd licht onderstreept de plasticiteit van de diverse sculpturen. Een verlichting die harde schaduwen oplost,

Nadere informatie

Fruitcoöperatie Texel

Fruitcoöperatie Texel Fruitcoöperatie Texel Betere lichtkwaliteit bij een lager verbruik De fruitcoöperatie Texel verzamelt de hele appeloogst van haar 350 leden (met een bruto teeltoppervlak van 1285 hectare) aan haar vestiging

Nadere informatie

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België tunablewhite De juiste lichtkleur speelt bij kunstwerken een bijzondere rol. Des te kouder de kleurtemperatuur, des te hoger is het beschadigingspotentieel

Nadere informatie

LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten

LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten Persbericht LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten LED-armatuurserie met perfecte lichtkwaliteit voor kantoren Voor moderne kantooromgevingen met zeer uiteenlopende

Nadere informatie

Vooraf. Achteraf. Langbein Museum, Hirschhorn DE Architectuur: Museumsreif, Bielefeld DE Lichtoplossing: modulair LED-lichtsysteem SUPERSYSTEM

Vooraf. Achteraf. Langbein Museum, Hirschhorn DE Architectuur: Museumsreif, Bielefeld DE Lichtoplossing: modulair LED-lichtsysteem SUPERSYSTEM Langbein Museum Vooraf De collectie antiquiteiten en naturalia, bijeengebracht in de 19 de eeuw door Carl Langbein, werd voor de herinrichting op ronduit eentonige wijze gepresenteerd. In de vele voorwerpen

Nadere informatie

AXON. linked. LED-pendelarmatuur

AXON. linked. LED-pendelarmatuur AXON LED-pendelarmatuur De ongeëvenaard slanke indirect/directe armatuur verbindt maximale efficiëntie met het comfort van een haast verblindingvrije kantoorarmatuur. linked Alle bestelnummers van de PDF

Nadere informatie

LUXMATE DIMLITE. Praktijkgids

LUXMATE DIMLITE. Praktijkgids LUXMATE Praktijkgids LUXMATE De ideale instap in de wereld van de lichtsturing 2 Het systeem werd ontwikkeld om het pad naar het lichtmanagement te effenen. is een eenvoudige lichtsturing voor individuele

Nadere informatie

LINETIK. linked. Staande LED-armatuur. Indrukwekkend lichtcomfort in een expressief design.

LINETIK. linked. Staande LED-armatuur. Indrukwekkend lichtcomfort in een expressief design. LINETIK Staande LED-armatuur Indrukwekkend lichtcomfort in een expressief design. linked Alle bestelnummers van de PDF s hebben een link naar de online catalogus van Zumtobel. SPT Auditing en belastingsadvies,

Nadere informatie

Verlichtingsrenovatie. Lager energieverbruik, hogere lichtkwaliteit.

Verlichtingsrenovatie. Lager energieverbruik, hogere lichtkwaliteit. Verlichtingsrenovatie Lager energieverbruik, hogere lichtkwaliteit. Waarom de verlichting vervangen? Lager energieverbruik Om de schadelijke stijging van CO2-uitstoot in te perken, is een moderne verlichting

Nadere informatie

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. Conventioneel Winst NOW! vergoeding LED Armaturen kopen hoeft niet meer Met NOW! bieden we u licht aan in de vorm van een service. U krijgt het beste licht voor uw

Nadere informatie

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen"

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: Zonwering al in bouwontwerp meenemen ~omazo..... j\ Hoofdbedrijfs(hap l'v Ambachte'ß -c TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen" AUTOMATISCHE ZONWERING BESPAART ENERGIE EN VERBETERT BINNENKLIMAAT Automatische zonwering kan op kantoor en

Nadere informatie

SHELF LIGHT. LED-verlichting voor rekken. Magneet-montage zonder gereedschap: de flexibele lichtbalk voor supermarkten.

SHELF LIGHT. LED-verlichting voor rekken. Magneet-montage zonder gereedschap: de flexibele lichtbalk voor supermarkten. SHELF LIGHT LED-verlichting voor rekken Magneet-montage zonder gereedschap: de flexibele lichtbalk voor supermarkten. Onzichtbaar Helder licht zet de producten perfect in het juiste licht. De filigrane

Nadere informatie

Zumtobel Research. Eindverslag van de Afdeling Energie- en Gebouwtechniek, Dienst Hoogbouw van de stad Zürich, Zumtobel Licht AG, Zürich 27. 10.

Zumtobel Research. Eindverslag van de Afdeling Energie- en Gebouwtechniek, Dienst Hoogbouw van de stad Zürich, Zumtobel Licht AG, Zürich 27. 10. Zumtobel Research LED-pilootproject VZ Werd. Vergelijking van twee verlichtingsinstallaties in twee identieke gangen met conventionele fluorescentielamptechniek en met LED-techniek en geoptimaliseerd lichtmanagement.

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

dim²save Energie besparen en het milieu beschermen met

dim²save Energie besparen en het milieu beschermen met 1 dim²save Energie besparen en het milieu beschermen met dim²save Life Cycle Assessment Dimbare armaturen zorgen voor besparingen op de juiste plaats Grondstof, productie, transport, recycling: 10% Werking:

Nadere informatie

Analyse energieverbruik

Analyse energieverbruik Analyse energieverbruik International School of Amsterdam (ISA) Jan 217 24-1-217 J.A. Meerkerk Advies Tel. 6-53319418 j.a.meerkerk@online.nl 1 Inhoudsopgave 1 ENERGIEVERBRUIK... 3 2 GASVERBRUIK... 4 3

Nadere informatie

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL.

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. TAUREO EEN OVERSTAP DIE DE MOEITE WAARD IS. Als u het verlichtingssysteem in uw productiehallen, logistieke centra of magazijnen wilt vervangen, is het LEDlichtlijnsysteem

Nadere informatie

De Laatste Hendrik. Energiescan & Investeringsvoorstel

De Laatste Hendrik. Energiescan & Investeringsvoorstel De Laatste Hendrik Energiescan & Investeringsvoorstel Bedrijf : Efficient Energie Auteur : ing. Harry de Jonge Adres : Westhavenweg 58 F Plaats : Amsterdam Postcode : 1042 AL Telefoonnummer : 020-6922661

Nadere informatie

Persbericht Dornbirn, april Transparante tuinhallen Uitbreiding van het Städel Museum in Frankfurt am Main

Persbericht Dornbirn, april Transparante tuinhallen Uitbreiding van het Städel Museum in Frankfurt am Main Persbericht Dornbirn, april 2012 Transparante tuinhallen Uitbreiding van het Städel Museum in Frankfurt am Main Het verlichtingsconcept speelde voor de ondergrondse uitbreiding van het Städel Museum in

Nadere informatie

Rapport nr. H.0611.S.393. EMCP-productiehallen

Rapport nr. H.0611.S.393. EMCP-productiehallen Verwarming van industriehallen: vergelijking van plafond stralingspanelen en industriële vloerverwarming pagina 1/11 Rapport nr. H.0611.S.393. EMCP-productiehallen Verwarming van industriehallen Gecomputeriseerde

Nadere informatie

Energie-efficiënt samenspel van dag- en kunstlicht op kantoor

Energie-efficiënt samenspel van dag- en kunstlicht op kantoor Persbericht Dornbirn, februari 2012 Werken met een goed gevoel Energie-efficiënt samenspel van dag- en kunstlicht op kantoor Een stijgend aantal werknemers en de wens om de verschillende administratieve

Nadere informatie

Dompelmotorroerwerken. Wilo-EMU Maxi- en Megaprop.

Dompelmotorroerwerken. Wilo-EMU Maxi- en Megaprop. Dompelmotorroerwerken. Wilo-EMU Maxi- en Megaprop. Productinformatie. E M U Technologie Wilo-EMU Maxi- en Megaprop. Zeer efficiënte mengtechniek. Dankzij de innovatieve vleugelvorm en grote propellerdiameters

Nadere informatie

Monitoring en simulatie van een GEOTABS kantoorgebouw nabij Brussel: doorgedreven opvolging bevestigt en verbetert de verwachte performantie

Monitoring en simulatie van een GEOTABS kantoorgebouw nabij Brussel: doorgedreven opvolging bevestigt en verbetert de verwachte performantie Monitoring en simulatie van een GEOTABS kantoorgebouw nabij Brussel: doorgedreven opvolging bevestigt en verbetert de verwachte performantie Wim Boydens, Boydens engineering Het GEOTABS concept Gebruik

Nadere informatie

Energiebesparing door reductie van het geïnstalleerde vermogen kan bijvoorbeeld door:

Energiebesparing door reductie van het geïnstalleerde vermogen kan bijvoorbeeld door: Verlichting Verlichtingssystemen en lichtregelsystemen Het energiegebruik voor verlichting wordt bepaald door het geïnstalleerde vermogen en het aantal branduren van de lampen inclusief voorschakelapparatuur.

Nadere informatie

highlights Productinnovaties en -aanvullingen

highlights Productinnovaties en -aanvullingen highlights Productinnovaties en -aanvullingen Editie 2/2018 Hoe bent u verbonden? De digitale revolutie biedt ontelbare verbindingsmogelijkheden. Het resultaat: ongekende interacties wat betreft snelheid,

Nadere informatie

Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school

Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school 1. INLEIDING Veel verwarmingsinstallaties in schoolgebouwen draaien op volle toeren,

Nadere informatie

ENCON INGENIEURSBUREAU

ENCON INGENIEURSBUREAU ENCON INGENIEURSBUREAU ENERGIE - CONSULTANCY ENCON Ingenieursbureau Studiedag milieu&energie Technieken verlichting Case studies Relighting VERLICHTING RELIGHTING Meer licht met minder energie! Energiebesparing

Nadere informatie

Bij het opstellen van deze notitie zijn de volgende relevante documenten als uitgangspunten gehanteerd:

Bij het opstellen van deze notitie zijn de volgende relevante documenten als uitgangspunten gehanteerd: Project: Brede School Rijswijk Projectnr.: 6.053 Datum: 20 februari 2017 Betreft: Startnotitie Duurzaamheid en Installatieconcept 1. UITGANGSPUNTEN Bij het opstellen van deze notitie zijn de volgende relevante

Nadere informatie

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe 1 Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering Wouter Beck Hunter Douglas Europe 2 Onderwerpen Zonlicht de grootste vrije energiestroom op aarde Invloed van zonlicht op comfort,

Nadere informatie

Vraaggestuurde ventilatie in scholen en kantoorgebouwen: analyse van werking door metingen

Vraaggestuurde ventilatie in scholen en kantoorgebouwen: analyse van werking door metingen Vraaggestuurde ventilatie in scholen en kantoorgebouwen: analyse van werking door metingen 20-10-2016 Bart Merema 20 oktober 2016 Antwerpen Introductie Case studie: Dilbeek Case studie: Testleslokalen

Nadere informatie

LEDLine Lineair Profielsysteem

LEDLine Lineair Profielsysteem LEDLine Lineair Profielsysteem LEDSign LEDLine Lineair Profiel Systeem is een energie-efficiënte, weinig onderhoud alternatief voor traditionele lineaire fluorescente in diverse industriële, commerciële

Nadere informatie

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW)

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Energiebesparingspotentieel door isolatie Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Het is bekend dat de CO 2 uitstoot tegen 2020 fors naar omlaag moet. In Duitsland zijn

Nadere informatie

Vergelijkende tijdopname voor inbedrijfstelling LITECOM en KNX-systeem

Vergelijkende tijdopname voor inbedrijfstelling LITECOM en KNX-systeem Zumtobel Research Vergelijkende tijdopname voor inbedrijfstelling LITECOM en KNX-systeem Zumtobel Lighting GmbH, Dornbirn AT Januari 2015, Zumtobel Research ISBN 978-3-902940-64-3 Vergelijkende tijdopname

Nadere informatie

Energiebesparingen in gebouwen.

Energiebesparingen in gebouwen. Energiebesparingen in gebouwen. Donderdag 5 juni 2008 Margot De Pauw, KHK Inhoud. Vraagstelling en website Case Zonnige Kempen Case VIBO Beringen 1 Doelstelling. Energieverbruik voor verwarming in woningen

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

Commissie Benchmarking Vlaanderen

Commissie Benchmarking Vlaanderen Commissie Benchmarking Vlaanderen 023-0096 TOELICHTING 09 WARMTE KRACHT KOPPELING 1. Inleiding Warmte Kracht Koppeling (WKK) is het gecombineerd genereren van warmte, meestal onder de vorm van stoom, en

Nadere informatie

11/09/2012 CASE 1. kantoor GRONTMIJ - situering - Mechelen

11/09/2012 CASE 1. kantoor GRONTMIJ - situering - Mechelen CASE 1 kantoor GRONTMIJ - situering - Mechelen 1 kantoor GRONTMIJ randvoorwaarden gebouw Grondige renovatie kantoor, vernieuwbouw!!! Conditionering: Betonkernactivering (50% GLV, 100% 1 ste en 2 de verdiep)

Nadere informatie

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen PHP-leden die meewerkten aan dit project: Architectuur: A2M architecten Zetel CIT Blaton Zicht van de straatgevel; bron: A2M architecten 1. Context en doelstelling van het gebouw Het doel was een renovatie

Nadere informatie

Renovatie kantoorgebouw CIT-Blaton

Renovatie kantoorgebouw CIT-Blaton Renovatie kantoorgebouw CIT-Blaton Alain Bossaer 14 maart 2007 A 2 M Waarom passief bouwen? Bron: Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) 2 A 2 M 1 3 A 2 M 4 A 2 M 2 Een passief gebouw Duitse

Nadere informatie

Grip op je energieprestaties -wat doet de NZEB-tool?

Grip op je energieprestaties -wat doet de NZEB-tool? Grip op je energieprestaties -wat doet de NZEB-tool? Masterclass door Clarence Rose, DNA in de Bouw / Azimut Bouwbureau en Carl-peter Goossen, DNA in de Bouw / BouwNext 2 Masterclass Introductie NZEB-tool

Nadere informatie

ENERGIELABELS ONDER DE LOEP

ENERGIELABELS ONDER DE LOEP ENERGIELABELS ONDER DE LOEP Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO2-zuinig vervoer Verlichting

Nadere informatie

Persbericht Dornbirn, maart Licht in een nieuwe dimensie voor mens en milieu Zumtobel highlights op Light+Building

Persbericht Dornbirn, maart Licht in een nieuwe dimensie voor mens en milieu Zumtobel highlights op Light+Building Persbericht Dornbirn, maart 2012 Licht in een nieuwe dimensie voor mens en milieu Zumtobel highlights op Light+Building Zumtobel presenteert dit jaar tijdens Light+Building van 15 tot 20 april in Frankfurt

Nadere informatie

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Uitgangspunt Bestaand, oorspronkelijk gebouw had als gebruik een mix aan functies. Dit waren

Nadere informatie

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP De duurzame energiebron is onuitputtelijk, maar heeft een te laag temperatuurniveau om de CV rechtstreeks op aan te kunnen sluiten. De temperatuur zal dus eerst verhoogd moeten worden, waardoor wij onze

Nadere informatie

Notitie Betreft Power2Nijmegen Inleiding figuur 1: overzicht ecodorp Vraagstelling

Notitie Betreft Power2Nijmegen Inleiding figuur 1: overzicht ecodorp Vraagstelling Notitie Aan : Ad Vlems, Bert Lagerweij Van : Arjan van Bon Datum : 28 augustus 2012 Kopie : Anne Pronk Onze referentie : 9X3809.A2/N00001/110412/Nijm2 HASKONING NEDERLAND B.V. BUILDINGS Betreft : Power2Nijmegen

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN

VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN Zien kost kwart van onze energie Het zien vraagt 25% van het energieverbruik van het zenuwsysteem. Wordt het zien bemoeilijkt, bijvoorbeeld door onvoldoende

Nadere informatie

TECTON LED LED-lichtlijnsysteem

TECTON LED LED-lichtlijnsysteem TECTON LED LED-lichtlijnsysteem Voortdurend compacter: pure winst voor economie, ecologie en uitstraling. Doorlopend efficiënt In één lijn TECTON LED maakt van lamp, lichtbalk en reflector één optisch

Nadere informatie

FOLLOW-UP VAN HET ENERGIEVERBRUIK

FOLLOW-UP VAN HET ENERGIEVERBRUIK FOLLOW-UP VAN HET ENERGIEVERBRUIK Hoe kunt u de voorwaarden voor de follow-up van het energieverbruik in uw milieuvergunning naleven? WAAROM? U bent de beheerder van een gebouw en u wilt de exploitatievoorwaarden

Nadere informatie

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Duinroos (gymzaal)

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Duinroos (gymzaal) Gemeente Katwijk Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw De Duinroos (gymzaal) Inhoudsopgave 1 Inleiding en samenvatting... 3 2 Vraagstelling... 4 3 Plan van aanpak... 4 3.1 Afbakening

Nadere informatie

Commissioning: Een absolute aanrader!

Commissioning: Een absolute aanrader! Seminarie Duurzame Gebouwen Commissioning: Een absolute aanrader! 15 maart 2019 COMMISSIONING VAN ONTWERP TOT EXPLOITATIE Vergelijking van twee ervaringen van een studiebureau Dietrich SCHILDERMANS Ingenium

Nadere informatie

Active Light Connecting with Nature

Active Light Connecting with Nature ONDARIA Active Light Connecting with Nature Creating Light Creates Inspiration Wanneer we licht op kantoor als een globaal licht- / ecosysteem bekijken, kan het bij werknemers voor meer welzijn zorgen.

Nadere informatie

& Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009

& Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009 Bijlage 1: Objectieven in het kader van energieconcept & Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009 1.OMSCHRIJVING ENERGIECONCEPT: Voorbeeldgebouwen m.b.t hun energieconcept minimaliseren

Nadere informatie

Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren. Eigenschappen rekenzones type rekenzone omschrijving interne warmtecapaciteit Ag [m²]

Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren. Eigenschappen rekenzones type rekenzone omschrijving interne warmtecapaciteit Ag [m²] 736 woongeb. 26 app Halfweg - Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren F2 0,79 Algemene gegevens projectomschrijving Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren variant F2 straat /

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties

Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties BIJLAGE X BIJ HET MB VAN 2 APRIL 2007 Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties mb 18/05/2014 b.s. 27/05/2014 mb 30/01/2017

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

INFOFICHES EPB-BOUWBEROEPEN ZONWERINGEN

INFOFICHES EPB-BOUWBEROEPEN ZONWERINGEN INFOFICHES EPB-BOUWBEROEPEN ZONWERINGEN Inleiding De gewestelijke EPB-regelgevingen houden rekening met het energieverbruik voor koeling. Bovendien nemen de geldende regelgevingen voor nieuwe woningen

Nadere informatie

P4Product Informatie Bureau LED armatuur PARA.MI

P4Product Informatie Bureau LED armatuur PARA.MI Vele opties en maar één armatuur 1 Het kantoor wordt tegenwoordig gekenmerkt door flexibiliteit, mobiliteit en nieuwe technologieën van vandaag. Adequate lichtconcepten moeten daarbij oplossingen voor

Nadere informatie

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016 Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Klimaatgroep Holland, type CP15 32 Inhoud: - Inleiding pagina 1 - Invulinstructie pagina 2 en 3 Inleiding Klimaatgroep Holland brengt sinds kort de vernieuwde

Nadere informatie

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat:

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat: Analyse van de huidige situatie: In de analyse zijn de gangen van de mall opgenomen. Het betreft 990 downlighters van 2 x 26W PL ( 4-pins lamp) met elektronisch VSA en 38 pendel klokken met 400W HPI. De

Nadere informatie

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR METEOVIVA CLIMATE: MEER COMFORT VOOR MINDER GELD VLIEGVELD DÜSSELDORF 20% Naarmate gebouwen beter

Nadere informatie

Aanmelding voor thermografisch onderzoek

Aanmelding voor thermografisch onderzoek Aanmelding voor thermografisch onderzoek Hiermee bevestig ik de opdracht voor het verrichten van een thermografisch onderzoek. Naam : Adres : Postcode + woonplaats : Telefoon nummer : Woning : Tussenwoning

Nadere informatie

Optie uit 2 goede keuzes!! Kim van Rosmalen Philips Nederland Licht 2009

Optie uit 2 goede keuzes!! Kim van Rosmalen Philips Nederland Licht 2009 Schoolverlichting Optie uit 2 goede keuzes!! Kim van Rosmalen Philips Nederland Licht 2009 Wist u dat In 70% van de scholen in NL de verlichting verouderd d is Verlichting 73% van alle elektriciteit op

Nadere informatie

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Interactie tussen gevelisolatie, ventilatiesystemen en capaciteit warmtepompsystemen Per 1 januari 2015 worden de EPCeisen aangescherpt. Voor woningen

Nadere informatie

BENG. Bijna Energie Neutrale Gebouwen

BENG. Bijna Energie Neutrale Gebouwen BENG Bijna Energie Neutrale Gebouwen 1. Introductie 2. BENG methodiek 3. EPC versus BENG 4. Hoe kunnen we hierop inspelen? 1. BENG Introductie Introductie Nederlandse versie van de Europese wetgeving nearly

Nadere informatie

highlights Productinnovaties en -aanvullingen

highlights Productinnovaties en -aanvullingen highlights Productinnovaties en -aanvullingen Editie 1/2018 Productinnovaties en -aanvullingen Editie 1/2018 Active Light is een toonaangevend concept van Zumtobel dat licht gebruikt om de levenskwaliteit

Nadere informatie

Gebruikersgedrag en invloed op de rendabiliteit van energiebesparende maatregelen: Case-study proeftuin Drie Hofsteden in Kortrijk

Gebruikersgedrag en invloed op de rendabiliteit van energiebesparende maatregelen: Case-study proeftuin Drie Hofsteden in Kortrijk Gebruikersgedrag en invloed op de rendabiliteit van energiebesparende maatregelen: Case-study proeftuin Drie Hofsteden in Kortrijk Wolf Bracke (UGent) 13 december 2016 Gent Gent 1. Proeftuin Drie Hofsteden

Nadere informatie

Daglicht, gebouwen en mensen

Daglicht, gebouwen en mensen Daglicht, gebouwen en mensen NSVV Nationaal Lichtcongres 29 januari 2015 Prof. Dr.-Ing. A.L.P. Rosemann Dr. ir. M.B.C. Aries Natuurlijke verlichting Gebouwen: beschutting voor weersomstandigheden Voorkeur

Nadere informatie

Spaar de natuur Gebruik het juiste licht!

Spaar de natuur Gebruik het juiste licht! Middelbare school Süderelbe, Duitsland Spaar de natuur Gebruik het juiste licht! Met een simpele overstap naar energiezuinige verlichting in uw school kunt u ook een verschil maken Ik help mijn school

Nadere informatie

Implementatiegroep 24/05/2016 Sessie 1 Kosten & Klant

Implementatiegroep 24/05/2016 Sessie 1 Kosten & Klant Implementatiegroep 24/05/2016 Sessie 1 Kosten & Klant CashFlowSimulator & RenoSave:Bouwherentool RenoSave:Bouwherentool De RenoSave:Bouwherentool wordt voorgesteld. Dit is een eenvoudige tool die gericht

Nadere informatie

Reduceren van energie in bestaande magazijnen

Reduceren van energie in bestaande magazijnen Reduceren van energie in bestaande magazijnen Arjen Lagerweij 06 2191 7307 a.lagerweij@evo.nl https://www.linkedin.com/in/arjenlagerweij EVO Warehousing Verhogen rendement van magazijnen 19 miljoen m 2

Nadere informatie

Duurzame bouw door zonregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe

Duurzame bouw door zonregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe Duurzame bouw door zonregulering Wouter Beck Hunter Douglas Europe Duurzame bouw door zonregulering 1. Uitdagingen in de gebouwde omgeving 2. De kracht van de zon 3. Energie 4. Comfort Binnenklimaat Trend:

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

De nieuwe Thorn producten zullen vanaf verkrijgbaar zijn

De nieuwe Thorn producten zullen vanaf verkrijgbaar zijn Persinformatie www.thornlighting.nl De nieuwe Thorn producten zullen vanaf 30.11.2017 verkrijgbaar zijn De slimme IQ Wave van Thorn biedt aangename verlichting van topkwaliteit voor kantoren en scholen

Nadere informatie

DUCO at WORK. Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren. We inspire at

DUCO at WORK. Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren. We inspire at DUCO at WORK Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren Een derde van de kantoorgebouwen in de Europese unie heeft een ondermaats binnenklimaat. Onvoldoende geventileerde kantoorgebouwen of kantoren

Nadere informatie

Zumtobel realiseert projectspecifieke oplossing voor de verlichting van de gemeente Lech am Arlberg

Zumtobel realiseert projectspecifieke oplossing voor de verlichting van de gemeente Lech am Arlberg Persbericht Lech bij nachtlicht Zumtobel realiseert projectspecifieke oplossing voor de verlichting van de gemeente Lech am Arlberg Het natuurlijke beeld van het skioord Lech krijgt sinds deze winter met

Nadere informatie

Hybride warmtepompen. Wat, wanneer en hoe? Simon Tuitel, Product Manager Warmtepompen, Controls & connectivity

Hybride warmtepompen. Wat, wanneer en hoe? Simon Tuitel, Product Manager Warmtepompen, Controls & connectivity Hybride warmtepompen Wat, wanneer en hoe? Simon Tuitel, Product Manager Warmtepompen, Controls & connectivity Agenda Waarom Hybride en wat zijn de voordelen Wat is een Hybride systeem Voorbeeld berekening

Nadere informatie

Doorgedreven schilrenovatie bij woningen: lager energieverbruik of verbetering van binnencomfort?

Doorgedreven schilrenovatie bij woningen: lager energieverbruik of verbetering van binnencomfort? Doorgedreven schilrenovatie bij woningen: lager energieverbruik of verbetering van binnencomfort? Staf Roels, Mieke Deurinck Afdeling Bouwfysica, Kasteelpark Arenberg 40, KU LEUVEN Rebecca Meuleman Wienerberger

Nadere informatie

Blinds. Fysische eigenschappen. igt Blinds. UV beschermende lamellen tussen 2- of 3- voudige beglazing. Powered by Ropaco. igt Inglass Technologies BV

Blinds. Fysische eigenschappen. igt Blinds. UV beschermende lamellen tussen 2- of 3- voudige beglazing. Powered by Ropaco. igt Inglass Technologies BV Blinds Powered by Ropaco UV beschermende lamellen tussen 2- of 3- voudige beglazing Fysische eigenschappen igt Blinds igt Inglass Technologies BV Januari / 2012 Fysische eigenschappen igt Blinds 1 Inleiding

Nadere informatie

Even voorstellen. Esther Schenkelaars: Advies Energie Installaties Robert Sikkens Architect

Even voorstellen. Esther Schenkelaars: Advies Energie Installaties Robert Sikkens Architect Even voorstellen Esther Schenkelaars: Advies Energie Installaties Robert Sikkens Architect Berekenen schilrenovaties 0-op-de-meter Heelsum Vochtprobleem oplossen Gebouwkengetallen gerelateerd aan verwarmde-vloeroppervlakte

Nadere informatie

EPB in Vlaanderen en hoe te gebruiken als verkoopstool

EPB in Vlaanderen en hoe te gebruiken als verkoopstool EPB in Vlaanderen en hoe te gebruiken als verkoopstool Inleiding EPB Wat Waarom Wanneer De 7 Eisen van EPB Huidige normen Normen 2016 E Peil als verkoopstool technieken 2 1 Wat EPB Energie Prestatie voor

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING TECHNISCHE HANDLEIDING TIMER SCHAKELAAR Sleutelschakelaar met timerfunctie 230/380V / 4 x 10 Amp - 1 x 2 AMP inschakelbaar incl. LED controle, uitvoering opbouw ASW BV 2011 Technische Handleiding Documentversie

Nadere informatie

Beter licht met minder energie

Beter licht met minder energie Beter licht met minder energie Toelichting bij de scan voor kantoren Doe de slim licht scan! 1 Toelichting bij de slim licht scan voor kantoren De Slim Licht Scan is een instrument waarmee u de energie-efficiëntie

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Productie van thermische zonne-energie in individuele en collectieve woningen (< 10 eenheden) Gregory NEUBOURG APERe Doelstellingen van de presentatie

Nadere informatie

EPC+ Jaarcongres OVED. 7 juni 2018 Mieke Deurinck, VEA

EPC+ Jaarcongres OVED. 7 juni 2018 Mieke Deurinck, VEA EPC+ Jaarcongres OVED 7 juni 2018 Mieke Deurinck, VEA EPC Bestaat 10 jaar in 2019 Waarom EPC vernieuwen RENOVATIEPACT Verhogen renovatiegraad woningpatrimonium EPC op maat van gebruiker koper / huurder»

Nadere informatie

Monitoring en Energiebalans

Monitoring en Energiebalans Balans verschil Houtkachel draaikoeler Uw partner in duurzame energie Warmte Koude Monitoring en Energiebalans Cius Monitoring Meten = Weten Optimale regeling = Kostenbesparing Betaalsysteem Wetgeving

Nadere informatie

Informatie avond Streefverbruik. Jan Willems

Informatie avond Streefverbruik. Jan Willems Informatie avond Streefverbruik Jan Willems Agenda - Hoe meet je energiebesparing? - Wat is de definitie van een graaddag? - Wat zijn gewogen graaddagen? - Gemiddelde binnentemperatuur - Waar wordt in

Nadere informatie

EBS ETAP Central Battery Systems

EBS ETAP Central Battery Systems EBS ETAP Central Battery Systems Met het EBS-gamma biedt ETAP u centrale batterijsystemen aan voor noodverlichting. Zij zijn geschikt voor elk type bouwproject: van kleine tot grote projecten, nieuwbouw

Nadere informatie

ANRE-DEMONSTRATIEPROJECT: WKK BIJ INVRIESBEDRIJF D'ARTA, ARDOOIE

ANRE-DEMONSTRATIEPROJECT: WKK BIJ INVRIESBEDRIJF D'ARTA, ARDOOIE ANRE-DEMONSTRATIEPROJECT: WKK BIJ INVRIESBEDRIJF D'ARTA, ARDOOIE Eindrapport J. Van Bael VITO Oktober 1996 SAMENVATTING In het kader van de bevordering van nieuwe energietechnologieën (KB van 1983) heeft

Nadere informatie

H e t W A d u s E P C p a k k e t

H e t W A d u s E P C p a k k e t Uw partner in duurzame energie H e t W A d u s E P C p a k k e t De ultieme oplossing voor uw woning v1.0 april 2009 Voorwoord WAdus BV is een jong en dynamisch bedrijf. Het bedrijf is opgericht in 2008

Nadere informatie

Rapportage Energiebesparingsverkenner

Rapportage Energiebesparingsverkenner Rapportage Energiebesparingsverkenner Deze rapportage biedt u een overzicht van de door u geselecteerde pakketten aan energiebesparende maatregelen en de indicatieve resultaten hiervan. In de bijlage van

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 29 mei 2007

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 29 mei 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 1000 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be

Nadere informatie

Een kwaliteitsbeheersysteem. voor verbetering van binnenmilieu en energiegebruik bij renovatie van sociale meergezinswoningen

Een kwaliteitsbeheersysteem. voor verbetering van binnenmilieu en energiegebruik bij renovatie van sociale meergezinswoningen Een kwaliteitsbeheersysteem voor verbetering van binnenmilieu en energiegebruik bij renovatie van sociale meergezinswoningen 1 Renovatie van meergezinswoningen met behulp van het kwaliteitsbeheersysteem

Nadere informatie