Oud Krispijn Vernieuwt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oud Krispijn Vernieuwt"

Transcriptie

1 Oud Krispijn Vernieuwt y CSKOSPOJIK] P Y K y o M T \. _ - ' /.: Dordrecht KRISPIJN WONEN leven met elkaar

2 0*\ #*$$*

3 Voorwoord 2 Oud Krispijn, tussen geschiedenis en toekomst 4 Sociaal programma Oud Krispijn, meer dan stenen stapelen 8 Fysiek programma Oud Krispijn, wonen naar wens 14 Communicatie en participatie Oud Krispijn, meer 'buurten' in de buurt 22 Organisatie en samenwerking Oud Krispijn, we doen het samen 26 Financiën Oud Krispijn, het mag wat kosten 28 Leeswijzer In het Raamwerk 2013 is te lezen welke concrete plannen en activiteiten gemeente en Krispijn Wonen zijn overeengekomen. Als eerste wordt het Sociaal programma (Oud Krispijn, meer dan stenen stapelen) toegelicht en vervolgens het Fysiek programma (Oud Krispijn, wonen naar wens). Aansluitend is er aandacht voor de participatie en communicatie (Oud Krispijn, meer buurten in de buurt) en de organisatie en samenwerking (Oud Krispijn, we doen het samen). Het Raamwerk eindigt met het hoofdstuk over de financiering (Oud Krispijn, het mag wat kosten). Gedetailleerde informatie op het niveau van afzonderlijke projecten is te vinden in bijlagen. Die zijn deels openbaar en te vinden op

4 Welke wijk in Dordrecht is zo geliefd en tegelijkertijd zo verguisd als Oud Krispijn. Geliefd bij vele bewoners die er al jaren wonen, zich er thuis voelen en die geen kwaad woord willen horen over hun wijk. Maar verguisd bij mensen buiten Oud Krispijn, die alleen de negatieve kanten zien en horen. Is deze wijk't waard om te vernieuwen? Oud Krispijn is een veelzijdige, gezellige wijk met een eigen karakter, een groene wijk, gelegen aan een prachtig park met een gezellige stadsboerderij voor de kinderen. Een wijk met een perfecte ligging ten opzichte van het centrum, het NS-station en de verschillende uitvalswegen. Oud Krispijn is een unieke wijk, niet alleen omdat het een oude wijk is met een bijzondere architectuur, maar ook omdat de wijk een rijke geschiedenis en een sociaal karakter heeft. In Oud Krispijn heb je nog buren, mensen die voor elkaar klaar staan, die elkaar kennen en die gekend worden. Een buurt met een gezellig straatleven en waar de bakker het brood nog binnen brengt. In Oud Krispijn geldt nog steeds: beter een goede buur... Maar dat alles staat onder druk. Oud Krispijn is ook wijk waar veel problemen zijn, het huizenbestand niet meer voldoet aan de eisen voor de toekomst en waar het samenleven niet meer vanzelf gaat. De komende jaren zal er in de wijk door de herstructurering nog meer onrust zijn. Sociale contacten komen hierdoor verder onder druk te staan. Oud Krispijn Vernieuwt moet concrete oplossingen bieden voor de problemen die de wijk kent: lage woonwaardering, gevoelens van onveiligheid, verkeersonveiligheid, een leefbaarheid die het in sommige straten soms zwaar te verduren heeft. Zowel vanuit de historie als voor de toekomst heeft Oud Krispijn veel mogelijkheden en kansen die niet verloren mogen gaan, maar benut moeten worden om er weer een geliefde wijk van te maken. Het Raamwerk 2013 zal het tij definitief keren. Het vertrouwen daarin van de bewoners is, ondanks de lage waardering voor de huidige situatie in de wijk, onverminderd groot. Het gaat in de toekomst beter met de wijk.

5 Raamwerk 2013 Het Raamwerk 2013 is het plan van de vernieuwing. Het Raamwerk is geen eindstation, maar een ondernemende stap in een proces. Het geeft aan hoe de vernieuwing verder wordt aangepakt en met welk doel. Daarmee zijn de problemen natuurlijk niet in één keer opgelost. Maar kansen worden benut en omgezet in daden, en aanwezige mogelijkheden gaan werkelijkheid worden. Het Raamwerk 2013 is, net als het Raamwerk 2010 (zie hoofdstuk 2), gebaseerd op enthousiasme èn ambities. Oud Krispijn Zuid vernieuwt, verandert in een wijk met: actieve en betrokken bewoners een positief imago een gemiddelde werkloosheid (zoals verder in Dordrecht) een sociaal en fysiek veilige openbare ruimte I een accent op lagere inkomensgroepen, maar ook een woningaanbod om de I middengroepen in de wijk te behouden (wooncarrière) en meer ruimte voor I andere (hogere) inkomensgroepen laagbouw, voldoende open ruimte en groen nette straten en schone leefomgeving waar de bewoners trots op zijn j goede leerprestaties van de opgroeiende jeugd een toereikend zorgaanbod voor ouderen een betere bereikbaarheid en toegankelijkheid van de welzijnsvoorzieningen 'V 'XXv ^C^v v x V«Oud Krispijn is en wordt een eerlijke oprechte wijk, veelzijdig, sociaal en ondernemend. Hier wonen mensen met respect voor elkaar en voor de verschillende levensstijlen. Oud Krispijn wordt een geliefde wijk voor zowel mensen uit de lagere inkomens- als voor mensen uit de midden en hogere inkomensgroepen. Een wijk met een diversiteit in woonmilieus en leefwijzen. Met veelzijdige woningen, ook voor degenen die afhankelijk zijn van sociale nieuwbouw. Een wijk die zich kenmerkt door karakteristieke buurten, ruim opgezet en met veel groen.waar voldoende parkeergelegenheid is en ruimte voor de kinderen om te spelen. Maar ook een wijk met een economisch gezond klimaat, een gevarieerd winkelaanbod en ondernemende en actieve bewoners. En het wordt ook een eigentijdse wijk met moderne voorzieningen zoals glasvezelverbindingen. Een wijk waar je terug kunt vallen op hulp en zorg in je directe omgeving en de zorg van professionele aanbieders. Een wijk met een gezellig straatleven en waar jongeren goed kunnen opgroeien en onderwijs kunnen volgen. Oud Krispijn wordt een wijk om trots op te zijn, vol verhalen en met een rijke historie.

6 Oud Krispijn, tussen geschiedenis en toekomst Oud Krispijn vernieuwt en dat is hard nodig... Rond 1920 breidde Dordrecht zich voor het eerst uit met een nieuwe wijk, buiten de historische schil: Oud Krispijn. Een unieke wijk, niet alleen omdat het een wijk is met een bijzondere architectuur, maar ook omdat het een buurt is met een sociaal karakter. Een wijk met betaalbare woningen, mooi, huiselijk en ruim van opzet. Maar ook een wijk met een tuindorpkarakter, veel groen en een speels stratenpatroon. De woningen kregen bijzondere aandacht met verspringende gevels, afwisselende dakvlakken en opvallende baksteenversieringen. Het resultaat was een buurt met een eigen karakter en stijl. De bewoners voelden zich er thuis, het sociale contact, de onderlinge behulpzaamheid was groot. Maar de wijk veranderde, bewoners zochten hun woonruimte in nieuwere wijken. Nieuwe bewoners, vaak uit de lagere inkomensgroepen, waaronder veel emigranten en later vluchtelingen, vestigden zich in Oud Krispijn. De komst van nieuwe bewoners heeft er toe geleid dat de sociale samenhang verminderde. Oud Krispijn kreeg te maken met achteruitgang, een groeiende werkloosheid, jongeren met problemen en een dalende kwaliteit van de woningen. De eens zo vriendelijke buurt kwam in een neergaande spiraal. Het economische klimaat verslechterde en ondernemers trokken weg. Gemeente Dordrecht en drie woningcorporaties hebben in het project Oud Krispijn Vernieuwt de handen ineen geslagen en een plan ontwikkeld om de leefbaarheid van Oud Krispijn drastisch te verbeteren, op sociaal en economisch gebied, de veiligheid en op fysiek gebied: woningen en andere panden, voorzieningen en openbare ruimte. Om slagvaardig te kunnen werken en lange processen te vermijden hebben de gezamenlijke woningbouwcorporaties Woondrecht, Interstede en Progrez een wijkontwikkelingsmaatschappij opgericht Krispijn Wonen (v.o.f.). Gemeente en Krispijn Wonen werken nauw samen met vele organisaties die werkzaam zijn in de wijk. Oud Krispijn Vernieuwt is sinds 2000 bezig met de uitvoering van de plannen zoals verwoord in het Raamwerk Een plan om de leefbaarheid van Oud Krispijn drastisch te verbeteren, op sociaal en economisch gebied, op het gebied van veiligheid en op fysiek gebied: panden, voorzieningen en openbare ruimte. In de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Dordrecht en Krispijn Wonen zijn, met een samenhangende financiering, afspraken gemaakt ten aanzien van de zogenaamde Pandenbank, Grondbank en het Sociaal programma. De gemeente Dordrecht en de wijkontwikkelingsmaatschappij Krispijn Wonen hebben beiden hun organisatie zo ingericht dat men slagvaardig kan opereren. Een gezamenlijke huisvesting in de wijk en korte besluitvormingslijnen maken de samenwerking compleet.

7 Raamwerk Het Raamwerk 2010 bleek toe aan een herijking. Tussen de zomer van 2003 en het voorjaar van 2004 zijn alle onderdelen van het Raamwerk onder de loep genomen. Dat leidde tot een herzien plan. Het Raamwerk 2013 is ook een sluitend plan, waarin voor alle huurwoningen in het gebied is vastgelegd welke ingrepen er nodig zijn. Ook de openbare ruimtes zijn ingevuld en er is nagedacht over particuliere woningverbetering. Verder is het Sociaal programma aangepast aan de eisen van deze tijd. Het Raamwerk 2013 kreeg op deze wijze inhoud en vorm. Het is een dynamisch plan. Dat houdt in dat met regelmaat het plan moet worden getoetst aan de veranderingen in de woon- en leefomgeving. Het heeft geen zin ver in de toekomst vooruit te kijken, als er niet telkens rekening wordt gehouden met de financiële, maatschappelijke en sociaal-economische ontwikkelingen, ontwikkelingen op de woningmarkt en actuele ontwikkelingen in de wijk. Daarom wordt er ieder jaar weer een Wijkjaarprogramma Oud Krispijn gemaakt, waarin betrokken partijen opnieuw de afspraken toetsen en vastleggen. Het nieuwe Raamwerk 2013 is een ambitieus, maar ook een enthousiast plan, gedragen door alle betrokkenen in de wijk, die daar met veel zin, durf en vertrouwen de schouders onder willen zetten. Opmerkelijk is het enorme grote draagvlak onder bewoners. De opdracht voor de herijking van het Raamwerk puntsgewijs meer kwaliteit in de fysieke plannen voorstellen voor alle gebieden, ook die nu nog ontbreken in het Raamwerk ambitieniveau handhaven: Oud Krispijn wijk waar iedereen graag woont, aantrekkelijker voor nieuwe middengroepen en hogere inkomens, huidige middengroepen voor de wijk behouden, ruimte voor de lagere inkomensgroepen die ervoor kiezen om in de wijk te blijven wonen differentiatie in eigendomsverhoudingen en woningtypen; per saldo zal de goedkope voorraad afnemen; wooncarrière mogelijk maken imagoverbetering, mede om nieuwe doelgroepen te trekken leefbaarheid en betrokkenheid bewoners versterken goede woonomgeving (beeldkwaliteitplan en parkeernota) Sociaal programma actualiseren organisatiemodel verbeteren (slagkracht), onder tweehoofdige leiding 5

8 **?,,A m >> nn n r^r T Samenwerking gemeente Dordrecht - Krispijn Wonen De gemeente Dordrecht en Krispijn Wonen gaan de komende jaren verder met het project om de sociale en fysieke herstructurering te realiseren. Oud Krispijn Vernieuwt loopt tot en met De gemeente neemt het Sociaal programma en de openbare ruimte voor haar rekening, en denkt mee over de nieuwbouw. Krispijn Wonen verzorgt de renovatie, het beheer en de nieuwbouw van de woningen. Een unieke samenwerking en een goed voorbeeld van integrale wijkaanpak. Deelnemende organisaties zijn onder andere de Dordtse Welzijns Organisatie (opbouwwerk, jongerenwerk, Nos Kas, Patur, Menzil, wijkcentrum het Hobbeltje.Tienplus), scholen / school in de samenleving, politie, justitie, zorginstellingen, Dordtmij, Buurt Service Team, enzovoorts. Oud Krispijn is onderdeel van DordtWest. In het kader van het grotestedenbeleid werkt de gemeente Dordrecht met de woningcorporaties en vele andere partners aan de verbetering en vernieuwing van heel DordtWest: Oud Krispijn, Nieuw Krispijn, Crabbehof en Wielwijk. Leefbaarheid sterk verbeteren Stedenbouwkundig is Oud Krispijn een interessante en ook een aantrekkelijke wijk. Met voldoende kwaliteit en mogelijkheden om er voor huidige en toekomstige bewoners een prettige, leefbare en veelzijdige woon- en leefplek van te maken. In het nieuwe Raamwerk 2013 is veel aandacht besteed aan het formuleren van de beoogde doelgroepen. Op basis daarvan zijn de gewenste karakters en profielen van de drie hoofdbuurten beschreven. Het uitgangspunt van Krispijn Wonen is een wijk met een breed woningaanbod. Aan de ene kant om de middengroepen te behouden en ruimte te creëren voor wat hogere inkomensgroepen. En aan de andere kant om tegemoet te komen aan de wensen en mogelijkheden van vooral de lagere inkomensgroepen. De gedifferentieerde wijkopbouw moet uiteindelijk resulteren in een meer evenwichtige bevolkingssamenstelling (75% lage inkomens - 25 % middelhoge tot hogere inkomens in het werkgebied van Krispijn Wonen) met sociale cohesie en een verantwoord economisch draagvlak. Sleutelwoorden in het proces zijn: eerlijk en respectvol voor verschillende leefstijlen en culturen; veelzijdige wijksamenstelling, met oog voor de kwetsbare doelgroepen; ondernemend samenwerken met bewoners, ondernemers en partners. Zowel bij de gemeente Dordrecht als bij Krispijn Wonen staat vast dat het Sociaal programma voorwaardenscheppend is voor het Fysiek programma. De projecten op sociaal gebied voorzien in investeren in huidige en toekomstige bewoners. Het kan alleen succes hebben als de bewoners zelf actief betrokken zijn en blijven, en zich mede verantwoordelijk voelen voor het gewenste resultaat

9 Communicatie en imagoverbetering Het samen doelgericht werken aan de opbouw van Oud Krispijn bevordert het onderlinge begrip en versterkt de sociale verbondenheid. Niet alleen met de bewoners, maar ook met partners die in de wijk werken op het gebied van jongerenwerk, onderwijs, welzijn, (geestelijke) gezondheidszorg en veiligheid. Binnen het project Oud Krispijn Vernieuwt speelt communicatie een belangrijke rol. Zoals het uitwisselen van informatie met mensen van de betrokken organisaties. Het informeren en motiveren en betrekken van bewoners en ondernemers.verder het presenteren van de vernieuwing, het plan en de planning. Het begeleiden van de bewoners tijdens de verandering. Oud Krispijn heeft de afgelopen jaren, mede door de onrust in de wijk, een negatieve klank gekregen. Maar Oud Krispijn vernieuwt en het negatieve beeld moet worden omgebogen. Het Oud Krispijn van de toekomst is een eerlijke, sfeervolle wijk. Een ondernemende wijk met leuke winkels en goede voorzieningen. Een veelzijdige wijk met veelkleurige mensen, een warme buurt waar je kunt wonen en leven zoals je dat zelf graag wilt. Dat is het imago van het nieuwe Oud Krispijn dat de komende jaren moet worden gecommuniceerd. 7

10 .I*I--='I, Tl*:. 1 Bi-*!.HS-ÏJ-V?,&& Ï^23mt& t * :ïv'*' ' :' z^-so. *%»? n -> Oud Krispijn, meer dan stenen stapelen In het programma Oud Krispijn Vernieuwt zijn activiteiten opgenomen om de sociale verbondenheid in het veranderingsproces te stimuleren. Het is van groot belang de bewoners te betrekken bij de vernieuwing, ze het vertrouwen te geven en zich mede verantwoordelijk te laten voelen voor de behaalde successen. De bewoners mogen trots zijn op hup wijk en de veranderingen die er plaats vinden. De betrokkenheid wordt gestimuleerd door het organiseren van inspraak- en ontmoetingsavonden, behaalde mijlpalen met elkaar te vieren en te zorgen voor een prettige en goede sfeer. De inzet van de bewoners krijgt bovendien positieve aandacht in de publiciteit en levert daarmee ook weer een bijdrage aan het gewenste imago van de wijk. De vier meerjaren hoofddoelen in het Sociaal m // m programma zijn: I.het blijvend vergroten van de betrokkenheid en activering van bewoners; 2.het verbeteren van de sociale en fysieke veiligheid; 3.het verbeteren van de sociale infrastructuur; 4.vermindering van de werkloosheid en verbetering van de economische bedrijvigheid. Om deze meerjarendoelen te realiseren worden activiteiten georganiseerd op de volgende acht hoofdthema's. 1. mobiliseren eigen kracht bewoners 2. buurt in beweging 3. voorzieningen 4. veiligheid 5. jong zijn in Oud Krispijn 6. oud worden in Oud Krispijn ' 7. individuele zorg 8. werk en economie Jaarlijks worden de te leveren prestaties en te bereiken resultaten weergegeven in het jaarprogramma Oud Krispijn Vernieuwt. Daarin wordt tevens aangegeven op welke manier de resultaten worden gemeten en de ontwikkelingen gevolgd (monitoring, onderzoek).

11 Mobiliseren eigen kracht bewoners Ondernemers en bewoners worden gestimuleerd zich meer verantwoordelijk te voelen voor de eigen wijk. Zij moeten inzien dat fysieke investeringen alleen zin hebben en een structurele bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de wijk, als men bereid is zelf ook aan te pakken. De ondernemende Oud Krispijn Bewoners Zelforganisatie (OKBZ) en de Huurdersraad Krispijn Wonen lijken te beschikken over oneindig veel energie. Eerlijke, actuele informatie en ontmoetingen zijn voorwaarden voor betrokkenheid. Een goed Wijkinformatiecentrum en een veelzijdig aanbod van communicatiemiddelen (van wijknieuwsbrief tot eigen interactieve website, bij voorkeur met een e-loket) vormen de basis. Het is van groot belang dat alle bevolkingsgroepen in Oud Krispijn volwaardig deel uit maken van de wijksamenleving. Kernbegrippen zijn bewustwording en activering. Bewoners wordt de mogelijkheid geboden om vanuit de eigen cultuur activiteiten te ontwikkelen, om van daaruit door te groeien naar volwaardige maatschappelijke deelname. De Dordtse Welzijnsorganisatie (DWO) vervult een belangrijke bijdrage in de ondersteuning en facilitering van allochtone, autochtone en Antilliaanse bevolkingsgroepen en (bewoners-) organisaties. Buurt in beweging Bij alles wat er in de wijk gebeurt worden de bewoners op vele manieren betrokken. Alle projecten en beheeractiviteiten kunnen niet zonder participatie, zowel bestuurlijk als sociaal. Het is van groot belang dat zo veel mogelijk bewoners vertrouwen in de toekomst van de wijk blijven houden. Daarom zal er veel worden geïnvesteerd in het beheer van de wijk en in het behouden van een schone, veilige wijk. Naast initiatieven als de 'Witte Tornado', waarin groen- en schoonmaakdagen worden georganiseerd met bewoners en partners in de wijk, vraagt dit ook een gecoördineerde aanpak van gemeentelijke sectoren en Krispijn Wonen rond bijvoorbeeld het beheer van slooplocaties, extra inzameling van grof vuil en toezicht op de bouwlocaties. De activiteiten van de DWO voor jeugd en jongeren zullen hierop worden aangepast. In de loop van het project komen steeds meer woningen in de beheer-fase. Dan is dus meer aandacht gewenst voor het dagelijkse beheer van de woningen en de woonomgeving. In de Mauvebuurt zal op initiatief van Stadswerken en Krispijn Wonen, als pilot gewerkt gaan worden met een beheerplan, waarbij de bewoners veel zeggenschap krijgen. De opgedane ervaringen zullen worden gebruikt bij het opzetten van beheerplannen voor volgende complexen. 9

12 Het is bovendien belangrijk om de behaalde successen met de bewoners te vieren als onderdeel van de zorg voor een prettige en goede sfeer. Voorzieningen De voorzieningen moeten laagdrempelig zijn, goed toegankelijk voor de huidige bewoners, waaronder ouderen en allochtonen. De tevredenheid van de bewoners over dergelijke voorzieningen moet groot zijn. Een belangrijk onderdeel in het Sociaal programma is een integraal Wijkinformatiecentrum, waar, naast de huidige UU czrj m informatie over wonen en woonomgeving, ook andere informatie worden aangeboden op het gebied van zorg en welzijn. Eén loket met professionele hulp en informatie voor bewoners, gekoppeld aan een wijkwebsite, zo mogelijk met een e-loket. Bij de opzet daarvan kan gebruik worden gemaakt van de aanwezigekennis en software van de gemeente Dordrecht. Het Raamwerk 2013 voorziet in een multifunctionele accommodatie (MFA) in de Jacob Marisstraat, op de plek waar nu de Mondriaanschool staat. In deze MFA worden een aantal functies ondergebracht. Naast buurtcentrum het Hobbeltje, worden hierin de Mondriaanschool, de Mauveschool en de Meander gehuisvest. Daarnaast komen er een kinderopvangvoorziening, een servicecentrum voor ouderen en een sportvoorziening.veel activiteiten in de MFA zullen worden uitgevoerd in het kader van de School in de Samenleving (SIS), waarbij de scholen in nauwe samenwerking met andere organisaties in de wijk, zoals de DWO, activiteiten voor kinderen en hun ouders organiseren. Deze activiteiten zijn gericht op opvoedingsondersteuning en de sociale ontwikkeling van kinderen. De activiteiten in het kader van SIS worden onder verantwoordelijkheid van de scholen jaarlijks vastgelegd in een SIS-jaarplan, dat aansluit op het Wijkjaarprogramma. Verder zullen alle activiteiten voor andere groepen zoals jongeren, zelforganisaties en activiteiten in het kader van de Antillianenaanpak een plek vinden in de MFA. Hetzelfde geldt voor de activiteiten die nu nog in de buurtwoningen worden georganiseerd (buurtwerk en Patur). Overigens zijn buurtwoningen altijd tijdelijke voorzieningen die in een bepaalde probleemaanpak moeten passen. Het plan voor een ruimte voor zelforganisaties op basis van nationaliteit en het streven naar de opzet van formele stichtingen komt te vervallen; het MFA kan voorzien in ruimte. Waardering is er voor de inzet van de Buitenwacht, waar-

13 U'W mee wordt samengewerkt. De Buitenwacht voorziet onder andere in een digitaal trapveld, ontmoeting (zeker ook tussen nationaliteiten en culturen), informatie en hulp. Oud Krispijn heeft veel jonge bewoners. Gelet op het specifieke karakter van de activiteiten voor jongeren, zal de mogelijkheid onderzocht worden of na verhuizing naar de MFA, het gebouw van 't Hobbeltje geschikt gemaakt kan worden als jongerencentrum. Veiligheid Veiligheid is een belangrijk aspect als het gaat om de leefbaarheid van de wijk. De politie heeft in de wijk een nieuw onderkomen gekregen. Bovendien is de personele capaciteit uitgebreid. Er is, naast repressie, veel aandacht voor preventie en communicatie. Het gevoel van sociale veiligheid zal mede worden vergroot door een meer gericht toewijzingsbeleid van de woningen. Een integraal wijkveiligheidsplan voorziet in een goede afstemming van de aanpak.ten behoeve daarvan zal bovendien het jaarplan van de politie integraal worden opgenomen in hetwijkjaarprogramma. Voor de aanpak van de criminaliteit veroorzaakt door jongeren is er het project Justitie in de Buurt (JIB) waarbij wordt samengewerkt met alle andere organisaties die zich richten op jongeren. Het signaleringsnetwerk zorgt voor een sluitende aanpak voor probleemjongeren. In dit signaleringsnetwerkwordt intensief samengewerkt tussen het jongerenwerk, Bureau Jeugdzorg, onderwijs, politie en justitie. Het doel van dit netwerk is het vroegtijdig signaleren van problemen, waardoor sneller hulp op een gecoördineerde wijze aangeboden kan worden. Daarnaast worden 'risicojongeren' systematisch gevolgd. Veel aandacht zal ook worden gegeven aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de wijk. Dit zal gebeuren door de verdere uitvoering van het wijkverkeersplan en gerichte acties van de politie.tevens zullen vooral voor de jeugd, projecten worden ontwikkeld, in samenwerking met scholen, jongerenwerk en politie, die zijn gericht op een mentaliteitsbeïnvloeding. Jong zijn in Oud Krispijn In Oud Krispijn wonen anno 2003 ongeveer jongeren tussen de 10 en de 24 jaar. Zij zijn de toekomst van Oud Krispijn. Het is belangrijk om de jongeren te betrekken bij de veranderingen in de wijk en hen de mogelijkheid te bieden hierop invloed uit te oefenen. Het bevorderen van een goede communicatie tussen de jongeren en de oudere bewoners van de wijk is essentieel. Het jongerenwerk zal extra aandacht schenken aan dit onderdeel. In het kader van de ontwikkeling van een zinvolle vrijetijdsbesteding zullen er activiteiten worden georganiseerd door het jongerenwerk en Thuis Op Straat (TOS). Uitgaande van de potenties en kansen van jongeren zal er veel aandacht worden besteed aan het terugdringen van het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt komt. De aandacht zal zich vooral richten op jongeren die voortijdig het onderwijs dreigen te verlaten. Aansluiting wordt gezocht bij stedelijke activiteiten op dit gebied, zoals route 23. Er zal worden onderzocht of een wijkgericht actieplan haalbaar is.

14 i v *. ***** - Oud worden in Oud Krispijn Uitgangspunt is om ouderen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen in de wijk. Oud Krispijn Vernieuwt, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties hebben afspraken gemaakt om de ouderen hierbij te begeleiden. Er komt een ouderenpanel om te weten wat bij de ouderen precies de behoeften en wensen zijn. In de MFA komt een servicecentrum voor ouderen waar diensten op het gebied van zorg en welzijn worden aangeboden zoals ontmoeting, maaltijden en medische diensten. Het Fysiek programma voorziet inmiddels in de realisering van 200 woningen voor senioren. Met betrekking tot de informatie- en adviesfuncties kunnen ouderen ook gebruik maken van het Wijkinformatiecentrum en van de diensten ÜLI' Pl_ fl van de ouderenadviseur. Voor de allochtone ouderen is een aparte adviseur werkzaam. Ouderen kunnen voorts nog gebruik maken van een aantal stedelijke diensten, zoals het project 'Jong voor oud' (een klussen- en boodschappendienst voor ouderen), de stedelijke maaltijdenvoorziening van onder andere de DWO en de inzet van zorgteam Dordtmij. Individuele zorg Problemen komen nooit alleen. Steeds vaker zijn er alleenstaanden en huishoudens met meervoudige problemen: relatieproblemen in het gezin, geldproblemen, problemen met drank en drugs, sociale en maatschappelijke problemen. Sinds kort functioneert het Zorgnetwerk. Partners zijn de Dordtse Welzijns Organisatie (DWO), politie, zorgaanbieder Opmaat, de Sociale Dienst, Leger des Heils, Dordtmij, Krispijn Wonen, zorgteam Dordtmij en de Grote Rivieren, een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. De groep zorgmijders, mensen die niet via de reguliere kanalen worden bereikt, kunnen zo toch de benodigde aandacht krijgen. Werk en economie Een belangrijke voorwaarde voor het succes van een leefbaar Oud Krispijn is het verbeteren van de sociaal-economische omstandigheden. Jongeren worden op school gestimuleerd een startkwalificatie te halen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

15 2*.*»- >>*W 'i,v V ; ' v J? Er worden maatregelen getroffen voor het terugdringen van de werkloosheid tot het gemiddelde niveau van Dordrecht Er wordt aangesloten bij stedelijke trajecten die er op zijn gericht jeugdige werklozen weer aan het werk te krijgen. Onderzocht wordt of een wijkaanpak in het kader van social return on investment kans van slagen biedt. In dat geval worden met aannemers die betrokken zijn bij de fysieke herstructurering van de wijk afspraken gemaakt om (jeugdige) werklozen in dienst te nemen. Oud Krispijn Vernieuwt heeft een gespecialiseerd bureau ingeschakeld om ondernemers te adviseren en te ondersteunen. Oud Krispijn heeft niet echt een winkelcentrum. Op verschillende locaties is een concentratie van (buurt)winkels: Brouwersdijk.J.P. Heyeplein en Krispijnseweg.Verder zijn er veel winkels in woonstraten. Voor de ontwikkelingen van Oud Krispijn is het belangrijk dat er een goed en breed winkelaanbod komt, afgestemd op de geformuleerde doelgroepen. De uitstraling en het kwaliteitsniveau moeten worden verbeterd.voor de inrichting van het Heyeplein wordt al een plan gemaakt. Bovendien is het gewenst dat de verschillende winkelkernen meer gaan samenwerken, bij voorkeur verenigd in één winkeliersvereniging, en meer aandacht besteden aan de communicatie. f3

16 o) m Oud Krispijn, wonen naar wens In het Fysiek programma Oud Krispijn Vernieuwt zijn de activiteiten opgenomen om de wijk fysiek te verbeteren. Het is van groot belang dat de bewoners hierbij betrokken zijn. De plannen worden in het Raamwerk 2013 in het kort uitgewerkt. Jaarlijks worden nieuwe afspraken gemaakt in hetwijkjaarprogramma Oud Krispijn Zuid. Het jaarplan van Krispijn Wonen en de fysieke plannen van de gemeente Dordrecht worden daarin volledig opgenomen. Drie buurten De gemeente Dordrecht, Krispijn Wonen en de Oud Krispijn Bewoners Zelforganisatie (OKBZ) streven naar een meer evenwichtige samenstelling van de bevolking, met meer ruimte voor de midden en hogere inkomens (streven naar 25% van de bevolking). Dit laatste is hard nodig om de draagkracht in de wijk te verbeteren en het economische draagvlak te vergroten. Maar ook voor de huidige bewoners moeten er voldoende huisvestingsmogelijkheden blijven. Zoals de plannen er nu liggen is het mogelijk de huidige bewoners die in Oud Krispijn willen blijven wonen een passende woning aan te bieden en tegelijkertijd ook een goed woningaanbod te hebben voor nieuwe bewoners in de hogere inkomensgroepen. Een voorwaarde voor continuïteit van de leefbaarheid in Oud Krispijn is verantwoord beheer van de wijk en de woningen. Ook daar is een terugkerende investering van de betrokken partijen noodzakelijk. In de beschrijving van de drie buurten en de deelgebieden zijn de woningaantallen zo exact mogelijk aangeduid. Ze geven echter de situatie weer per mei Per project zal, mede op basis van de woningmarkt, aanpassing mogelijk blijven. Hetzelfde geldt voor de koopprijzen. De dynamiek van de vraag naar woningen blijft bepalend. Afspraken daarover worden vastgelegd in hetwijkjaarprogramma. A. Tuindorp Het westelijk deel van Oud Krispijn behoudt of krijgt een tuindorpkarakter. De inmiddels gerenoveerde Mauvebuurt heeft een monumentenstatus. De nieuwbouw en de inrichting van de openbare ruimte in de Vincent van Goghbuurt zal daar qua karakter op aansluiten. In dit tuindorp gaat het om de ruimte, ruim wonen in een ruim opgezette omgeving. Het is een gezinsbuurt, met onderlinge zorg, open, veilig en intiem. Het groen speelt een belangrijke rol in de wijk. Zo schrijft het beeldkwaliteitplan de afscheiding met heggen voor, ook bij de nieuwbouw. Door de planmatige aanpak wordt de kwaliteitslijn in de hele buurt doorgezet en zichtbaar gemaakt. De sfeer van het stedelijk groen gaat naadloos over in de rustige groene en open ruimte met een passende architectuur. In deelgebied 2, Jozef Israëlsplein en omgeving (Vincent van Goghbuurt) worden 246 woningen gesloopt. Deze maken plaats voor nieuwe woningen: 27 eengezins huurwoningen, 47 eengezins koopwoningen in drie verschillende prijsklassen en 50 senioren appartementen. Later volgen nog eens 32 koopwoningen.

17 Op de plaats van de huidige Mondriaanschool komt een door de gemeente ontwikkelde multifunctionele accommodatie (MFA), met voorzieningen voor buurthuis, school in de samenleving, kinderopvang, servicecentrum voor ouderen en sporthal. In de Van Hoytema- en Hart Nibbrigstraat en omgeving, deelgebied 3 (Vincent van Goghbuurt) worden 187 woningen gesloopt. Hiervoor komen 17 eengezins huurwoningen en 89 koopwoningen in drie verschillende prijsklassen terug. De HAT-flatjes in de Jongkindstraat en het plan Nieuw Maris zijn kwalitatief goed en blijven bestaan. De 16 eengezinshuurwoningen Nieuw Maris worden verkocht. De 37 seniorenwoningen die in 1990 zijn gebouwd blijven in de verhuur. Het huidige buurthuis in dit deel van de buurt verhuist naar de nieuwe MFA. Momenteel wordt onderzocht of het gebouw dat leegkomt als jongerencentrum kan worden gebruikt. 33 bestaande woningen aan de rand van het gebied worden verkocht als zogenaamde 'kluswoningen', met afspraken over gezamenlijk beheer. Handige doe-het-zelvers kunnen er voor een aantrekkelijke prijs een eigen woning kopen. Deelgebied 4, de Mauvebuurt is inmiddels geheel gerenoveerd. Het resultaat is schitterend. Er is, mede door acties van de bewoners, gekozen voor kwaliteit, zodat het originele tuindorpkarakter uit de jaren twintig is behouden. De 238 woningen zijn aangepast aan de woonwensen van deze tijd.veel bewoners uit het sloopgebied hebben aangegeven graag in deze wijk te willen wonen. De verkoop van de woningen is mede daarom stopgezet. Het zijn nu zeer aantrekkelijke huurwoningen. Bijkomend probleem was wel de aanwezigheid van een zwam die de vloeren aantast. Dat probleem is nagenoeg opgelost. Er vindt onderzoek plaats naar de aanwezigheid van deze zwam in andere deelgebieden. Op de plaats van de huidige Mauveschool is een nieuwe openbare ruimte gepland met ruimte voor kinderen om te spelen, groen en parkeren. De inrichting zal in nauw overleg met de bewoners plaatsvinden. In de Willem Maris- en Louis Apolstraat en omgeving, deelgebied S, worden 131 woningen gesloopt in Hiervoor in de plaats komen 57 nieuwbouw eengezinswoningen in de middelhoge prijsklasse. Zes bestaande eengezinswoningen worden verkocht De ruimte die vrij komt wordt gebruikt voor bredere straten, meer groen en parkeervoorzieningen. IS

18 J vs * Ito? KB IBii-'faB" SilfjjP*^ ;W! A.} "/ <<jift ' -f' jl 4.'»,# f..",#-"' ï '"' j$l* " l '3ït l- r B. Stedelijk, veelzijdig wonen Het oostelijk deel van de wijk, de Krispijnse Driehoek, krijgt een meer veelzijdig stedelijk karakter. Met ruimte voor vernieuwing en waar mogelijk behoud van de originele ( architectuur. Zeker dit deel van de wijk wordt zo opgebouwd dat een wooncarrière mogelijk is. Door sloop van woningen ontstaat er ruimte voor spelen, groenvoorziening en parkeren.vooral de aanleg van enkele grote nieuwe pleinen geeft de buurt meer openheid en ruimte voor de vele jonge inwoners van Oud Krispijn. ' Rondom de nieuwe pleinen ligt de nadruk op nieuwbouw, variërend van eengezinswoningen tot woningen voor diverse doelgroepen zoals jongeren, senioren en begeleid wonen. Beheer van de openbare ruimte speelt een belangrijke rol. Het wordt een buurt met een multicultureel karakter. Divers, open, met mondiale burgers, een levendige kleurrijke.. buurt. Maar ook een buurt met een actief straatleven en ' veel bedrijvigheid.tolerantie, vrijheid en respect voor ieders leefstijl staan hoog genoteerd. In weelgebied 8,Jhet Goeverneursplein wordt een deel van de woningen. 72 stuks, aan de westzijde gesloopt in Hiervoor komen 24 sociale huurappartementen voor senioren terug, met fraai uitzicht op het nieuwe en grotere Goeverneursplein dat wordt aangelegd. De 19 woningen in de Dr. Schaepmanstraat worden in 2008 gerenoveerd. De tien eengezinswoningen rond het hofje in de Goevemeurstraat blijven in de verhuur. Een deel van de fraaie Goeverneurswoningen blijft behouden; zie deelgebied 11 In Nicolaas Beetsplein en omgevingldeelgebiedjjworden de oudere eengezinswoningen gewoon verhuurd. De 34 nieuwere galerij- en 27 portiekwoningen langs de Brouwersdijk worden meer geschikt gemaakt voor senioren.van de 82 galerijwoningen aan de Brouwersdijk wordt de entree verfraaid. De nieuwbouw van de 44 seniorenappartementen aan het Nicolaas Beetsplein is gereed: Land van Krispijn. Een uniek project dat met inbreng van een werkgroep ouderen uit de buurt tot stand is gekomen. De eerste paal is geslagen door de toekomstige bewoners en in mei 2004 zijn de

19 \. «r»:-. \y appartementen opgeleverd. In samenspraak met omwonenden en het Centrum voor Beeldende Kunst, wordt een inrichtingsplan voor het nieuwe plein gemaakt. Het plein wordt een fraaie en gezellige ontmoetingsplek in de buurt. Met een multifunctioneel karakter en geschikt voor verschillende activiteiten en evenementen. De plannen voorzien in speelruimtes voor kinderen, bankjes om gezellig te zitten en door hagen afgescheiden parkeerruimtes. De 63 nieuwere eengezinswoningen ( ) in(d^elgèbie3tölde Ten Kate- en Da Costastraat en omgeving worden verkocht. De 20 beganegrondwoningen en 43 maisonnette bovenwoningen blijven huurwoningen. De gevels worden opgeknapt voor een beter aanzien. De oudere eengezinswoningen in de richting van het Heyeplein blijven verhuurd. De zogenaamde Zaanse woningen aan beide zijden van de Potgieterstraat worden gerenoveerd. Dat geldt ook voor de Goeverneurswoningen (Goeverneurstraat nr. 29 t/m 61) langs het nieuwe Goeverneursplein. De oudere beneden- en bovenwoningen uit 1920 langs de Brouwersdijk worden samengevoegd, gerenoveerd en daarna verkocht. HetJ.P. Heyeplein, deelgebied I2j wordt heringericht, mogelijk met een terras, meer parkeergelegenheid en een betere uitstraling van het winkelgebied inclusief de nieuw gebouwde supermarkt aan de overzijde in Nieuw Krispijn. Dit is, in combinatie met goed sociaal beheer, hard nodig voor de verbetering van het economische klimaat in de wijk. Het J.P. Heijeplein kan zo een mooie entree van de wijk worden. In de Potgieter- en Tollensstraat en omgeving,deelgebied II,worden 113 woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er komen 26 koop een- j gezinswoningen, 11 eengezinshuur- \ woningen en 34 etagewoningen in de Bilderdijkstraat voor starters of 'kangoeroewoningen'. :v 17

20 S ' pt-e. «, v 't C. Wonen en werken in het groen Het zuidelijk deel van de wijk wordt tegen het einde van de planperiode gesloopt. De plannen met dit deel staan vast, alleen de uitvoering kan variëren van een park met stedelijk wonen in het groen tot een meer traditionele opzet. De nadruk ligt hier zeker op koopwoningen, die werken aan huis mogelijk maken. De nieuwbouw wordt hier in een latere fase gerealiseerd als de verbeteringen in de wijk meer zichtbaar zijn. Het gaat in ieder geval om het segment van de woningmarkt met (middel)dure koopwoningen voor de midden en hogere inkomens. In deelgebied I, Patersweg en omgeving, worden alle huurwoningen van Krispijn Wonen in de zijstraten van de Patersweg gesloopt en omstreeks 2013 vervangen door nieuwbouw. Het aantal woningen zakt dan van 296 naar 100. Het Beeldkwaliteitplan Er is voor Oud Krispijn een plan ontwikkeld voor het behoud van kwaliteit van de woonomgeving en voor de aanblik van de woningen, het zogenaamde Beeldkwaliteitplan. Het plan gaat ervan uit dat het vernieuwde Oud Krispijn er ook mooi en veelzijdig uitziet. Vooral de details in de architectuur, de rijke inrichting van de openbare ruimte, de terugkeer van groen en de hagen krijgen veel aandacht. Er is ook ruime aandacht voor de specifieke detaillering bij het ontwerpen van de nieuwbouw en de invulling van de renovatieprojecten. In het Beeldkwaliteitplan worden gewenste ontwikkelingen gestimuleerd en tegelijkertijd worden ongewenste ontwikkelingen tegengegaan door beperkende maatregelen. Het plan is flexibel als het gaat om toekomstige ontwikkelingen en het biedt een kader voor het toetsen van toekomstige planuitwerkingen. Het Beeldkwaliteitplan is opgebouwd vanuit de hoofdlijnen in de wijk: de dijkenstructuur (Zuidendijk, Brouwersdijk) en de lange zichtassen op de Grote Kerk in de historische binnenstad en de doorgaande oost-westwegen. Er wordt onderscheid gemaakt op drie niveaus: stad, wijk en buurt. Om het hoge kwaliteitsniveau te halen moet Krispijn Wonen extra investeren, om het karakteristieke architectonische beeld voor de wijk te bewaren en zo een duurzame wijk te behouden. Ook de gemeente Dordrecht heeft er vele miljoenen euro extra voor over om het Beeldkwaliteitplan uit te voeren, opdat de nieuwe pleinen en straten de gewenste kwaliteit krijgen..m&'èk %-

21 Particulier woningbezit Vanuit het project Oud Krispijn Vernieuwt zijn geen grote ingrepen gepland voor de woningen in particuliere handen.wel is er een bescheiden budget om bijvoorbeeld eigenaarbewoners te stimuleren en te ondersteunen, als zij hun woning willen verbeteren. Oud Krispijn Vernieuwt is van mening Parkeernota Bij de fysieke vernieuwing van de wijk is er ruimte nodig om het aantal parkeerplaatsen te verhogen. De nieuwe ondergrens zal per deelgebied worden gehaald. Maar er is een hoger ambitieniveau. Waar dat mogelijk is, komen meer parkeerplaatsen dan het vastgestelde minimumniveau. Na de herijking blijkt er meer ruimte te zijn voor parkeren dan in het eerdere Raamwerk 2010 was voorzien. Fysiek programma (Pandenbank) in aantallen In het projectgebied heeft Krispijn Wonen bij aanvang huurwoningen in beheer. Om de wijk meer ruimte te geven voor groen, spelen en parkeren daalt dat aantal huurwoningen naar ongeveer 1000 aan het eind van de projectperiode. De nieuwe woningen zijn bovendien groter dan de bestaande huurwoningen. Er worden 1116 woningen gesloopt, 491 woningen gerenoveerd en 32 woningen samengevoegd. In 441 woningen vinden geen grootschalige ingrepen plaats. Door nieuwbouw komen er 210 huurwoningen en 351 koopwoningen bij. Verder worden 143 huurwoningen verkocht. ^ L* dat er meer nodig is. Er wordt nagedacht over aankoop van woningen en verdergaande ondersteuning van particuliere woningbezitters bij het verbeteren van hun woning. De concrete mogelijkheden zijn afhankelijk van de financiële middelen die daarvoor vrij gemaakt kunnen worden., Ingrepen in woningen, cijfers Krispijn Wonen dd l i Huurwoningen bij aanvang project! Aantal gesloopte huurwoningen i Aantal gerenoveerde huurwoningen! Aantal samengevoegde huurwoningen 1 Aantal huurwoningen zonder : grootschalige ingreep I Aantal nieuwbouw koopwoningen Raamwerk Raamwerk j Aantal nieuwbouw huurwoningen 1 Aantal te verkopen huurwoningen ' Huurwoningen na afloop j Door alle ingrepen in de woningen is er sprake van verdunn ng. In 2013 is de verhouding tussen huur en koop (bezit Krispijn Wonen): 67? j huur -33% koop. 19

22 Y//A Y//A Begrenzing deelgebieden Begrenzing subdeelgebieden Aanpak openbaar gebied (wegen) Beperkte aanpak openbaar gebied (wegen) Apart project Groen binnen deelgebieden Sloop Verkoop Verkoop + maatregelen Handhaven + maatregelen m m m m m m m m m m2 c.q. onderzoek naar maatregelen Aanpak openbaar gebied (wegen) m2 buiten deelgebied yflfó Beperkte aanpak openbaar gebied (wegen) 2974 m2 buiten deelgebied Y/SA Aparte projecten buiten deelgebied m2 Q( ra NP ^V-^v V'\ :» // /,-; m& 20 s,.,..j's\\v\.\ N.vv<«3y/iin«\ \\ -wnili TIÜlJJClAimirnmim

23

24 II Z) Lr Cd foo O Oud Krispijn, meer'buurten' in de buurt In augustus 2002 verscheen het Beleidsplan Communicatie voor Oud Krispijn Vernieuwt. De Stuurgroep Oud Krispijn Vernieuwt nam een positief besluit over dit plan. Het communicatiebeleidsplan biedt een strategisch kader voor alle partijen die in het kader van het project Oud Krispijn Vernieuwt verantwoordelijk zijn voor of bezig zijn met communicatie en participatie. Centraal in het communicatiebeleid staat de afstemming en het creëren van eenheid in de communicatie. Het communicatiebeleidsplan voorziet daarom in een overleg- en een informatiestructuur met korte lijnen die slagvaardig werken mogelijk maakt. Het communicatiebeleidsplan geeft aan dat er ruimte is voor informele communicatie en dat er speciale aandacht nodig is voor de cultuur van werken binnen het project: enthousiast, gemotiveerd, uitnodigend en open. De belangrijkste ondersteunende communicatiemiddelen zijn: digitale nieuwsbrief Oud Krispijn Vernieuwt, (onderdelen van) de website ontmoetingsdagen voor professionals. [ÜLJ] Interne communicatie Van groot belang is een adequate interne communicatie; de communicatie tussen en binnen de regisserende en samenwerkende partijen.alle professionals in de wijk moeten goed op de hoogte zijn van de voortgang in het project Oud Krispijn Vernieuwt en zich op grond van de informatie mede verantwoordelijk voelen. Projectcommunicatie en participatie Bewoners en alle andere betrokkenen moeten op een eenvoudige manier kunnen beschikken over actuele, heldere informatie over de ontwikkelingen in de wijk / het project Oud Krispijn Vernieuwt. Dat is een voorwaarde voor het bereiken van vertrouwen en een positieve houding ten opzichte van het project in de planvorming en -uitvoering. Oud Krispijn Vernieuwt streeft naar een brede participatie van bewoners bij het ontwikkelen van de algemene plannen en die voor de eigen straat / buurt in het bijzonder. Zie ook het Sociaal programma: mobiliseren eigen kracht bewoners en buurt in beweging. Omdat participatie zo belangrijk is, is er een apart participatieplan ontwikkeld voor de ontwikkelingen in deelgebied 2 en 3. Dit plan staat model voor alle overige projecten. Oud Krispijn Vernieuwt vindt het belangrijk een reëel verwachtingspatroon te scheppen, zodat voor iedereen vooraf duidelijk is welke ruimte er is om inbreng te hebben en op welke wijze met die inbreng wordt omgegaan. Voor de invulling van dit deel van de communicatie wordt gebruik gemaakt van een overlegstructuur die uitgaat van ruimte voor formele en informele ontmoeting, tijdig informeren en erbij betrekken van mensen, en het leveren van maatwerk per overleg.

25 Voor het totaal van het project is er het Wijkoverleg Oud Krispijn. Dit voor de afstemming met de Oud Krispijn Bewoners Zelforganisatie, de Huurdersraad Krispijn Wonen en betrokken professionals. Per project is er een bewonersgroep en zo mogelijk of gewenst is er overleg met (bijna) alle bewoners; bijvoorbeeld met een groep nieuwe huurders over de uitwerking van nieuwbouwplannen. Ter ondersteuning van het overleg en om alle bewoners toegang te geven tot informatie is er de Wijknieuwsbrief, per project een bewonersnieuwsbrief, de Wijkkrant en de website Bovendien kunnen individuele bewoners en ondernemers / winkeliers zich ook abonneren op de digitale nieuwsbrief.verder kan men iedere dag terecht bij Krispijn Wonen/Wijkbeheer, Brouwersdijk 211. Bewonersgroepen hebben gemakkelijk toegang en contact met alle professionals. Zij kunnen rekenen op ondersteuning via de Dordtse Welzijns Organisatie. 23

26 Imago campagne Een belangrijk onderdeel in het communicatiebeleid is de verbetering van het imago van Oud Krispijn. De afgelopen periode is stilgestaan bij de gewenste identiteit van de (diverse buurten binnen) Oud Krispijn: 'tuindorp', 'stedelijk, veelzijdig wonen', 'wonen en werken in het groen'. Op basis daarvan kan nu planmatig gewerkt worden aan het gewenste imago, gebaseerd op het Sociaal en Fysiek programma Oud Krispijn Vernieuwt. De projectleiding heeft een keuze gemaakt voor de volgende kernpunten die de basis zijn voor het op te bouwen imago: - Oud Krispijn (Vernieuwt) is eerlijk.we maken het niet mooier dan het is, net als de inwoners van deze wijk houden we niet van omwegen, maar van duidelijke taal. We zeggen waar het op staat, wat we verwachten, waar we naar toe willen. - Oud Krispijn (Vernieuwt) is veelzijdig: multicultureel, breed aanbod van woonsferen, woonbuurtjes, woningen, manieren van leven, voor jong én oud. Oud Krispijn Vernieuwt is een project met zeer uiteenlopende, betrokken partners. - Oud Krispijn (Vernieuwt) is ondernemend. Het volledig op vernieuwing en verbetering gerichte project werkt samen met actieve bewoners en ondernemers die meer willen, die de kansen grijpen die de vernieuwing biedt. Zo krijgen zij een betere plek om te wonen en te werken. Een buurt met goede voorzieningen (van winkels tot welzijn, veiligheid, onderwijs en zorg). Oud Krispijn wordt momenteel nog te veel ervaren als een wijk waar zaken als leefbaarheid en veiligheid onvoldoende scoren. Opzienbarend is dat ondanks de vele kritiek op de huidige situatie, het vertrouwen in de toekomst, in de verbetering enorm groot is bij de huidige bewoners. Dat beeld vol vertrouwen in de toekomst moet ook buiten de wijk worden opgebouwd, vooral om nieuwe groepen bewoners naar de wijk te trekken.

27 Breed wijkinformatiecentrum: 'one-door-shopping' Ook in de informatievoorziening is het belangrijk de samenhang tussen Fysiek en Sociaal programma zichtbaar te maken. Het Wijkinformatiecentrum wordt dé plek waar bewoners terecht kunnen voor vragen over wonen, maatschappelijke zaken, zorg en welzijn. Eén loket, op één adres, 'altijd' geopend, voor alle vragen. De betrokken instellingen hebben hun intentie voor samenwerking uitgesproken. Ketenmanagement heeft de toekomst, één aanspreekpunt voor de hele keten van informatievoorziening, dienstverlening en zorgverlening in Oud Krispijn. Het wijkinformatiecentrum richt zich op alle bewoners van Oud Krispijn (van jong tot oud, van autochtoon tot allochtoon) en is dus het punt in de wijk voor vragen op het gebied van wonen (huur en koop, sloop en renovatie, wonen en woonomgeving), zorg (voorzieningen, vergoedingen, regelingen, aanvragen, schuldbemiddeling); onderwijs; welzijn; veiligheid en leefbaarheid (inclusief buren- en buurtproblemen). Het wijkinformatiecentrum is goed herkenbaar, laagdrempelig en afgestemd op de behoeftes van de bewoners. O -O j)*cp ^ -flu'.ji'js Interactieve wijkwebsite: In Oud Krispijn is, in aansluiting op het wijkinformatiecentrum, een wijkwebsite die helpt de^informatievoorziening te/optimaliseren>maar dié bijvoorbeeld, ook helpt de sociale' verbanden te ondersteunen met directe hulpverlening en aanvraag mogelijkheden bij de betrokken instanties: ei e?: Deze/website helpt bij de integratie van^huidige en nieuwe bewoners, Vi draagt bij in saamhorigheid en sociale contacten. I Op de website moet in de toekomst een e-loket draaien waarin de diensten van alle betrokken instellingen wo"den aangeboden (gebaseerd op het hu dige e-loket van de gemeente Dordrecht).

28 T',gr Oud Krispijn, we doen het samen Overleggen Gemeente Dordrecht en Krispijn Wonen zijn in het Raamwerk 2010 een totaalaanpak overeengekomen voor de gehele projectperiode. Dit raamwerk is nu herijkt: Raamwerk Op basis van dit Raamwerk geeft de Stuurgroep Oud Krispijn Vernieuwt sturing aan het totaalproces van vernieuwing en verbetering. De Stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het college van burgemeester en wethouders en de directeur-bestuurders van de drie Dordtse woningcorporaties. Projectleiding en samenwerking De dagelijkse leiding van het project is in handen van de directeur Krispijn Wonen en de gemeentelijk wijkmanager. Er is een gemeentelijk wijkmanagementteam en Krispijn Wonen heeft een managementteam. De twee managementteams vormen samen het BMO (beleids- en managementoverleg). Het BMO bereidt de besluitvorming in de Stuurgroep Oud Krispijn Vernieuwt voor en zorgt voor de voortgang van en afstemming tussen alle fysieke en sociale projecten. Jaarlijks wordt een Wijkjaarprogramma voor het project Oud Krispijn Vernieuwt opgesteld. De activiteiten van de gemeente, Krispijn Wonen, maar ook van de politie en de Dordtse Welzijns Organisatie (DWO) maken integraal onderdeel uit van het Wijkjaarprogramma. Voor uitvoering van het jaarprogramma, probleemsignalering, en communicatie en participatie zijn een aantal werkgroepen actief. Daarin zitten managers / medewerkers van alle andere betrokken instellingen en (bewoners) organisaties. Het gaat om de volgende overleggen / werkgroepen (in willekeurige volgorde). Wijkoverleg Het Wijkoverleg bestaat uit vertegenwoordigers van OKBZ (Oud Krispijn Bewoners Zelforganisatie), bewonersgroepen, gemeentelijke sectoren, Krispijn Wonen, politie, DWO en diverse andere in de wijk werkzame organisaties. Het Wijkoverleg bespreekt alle projecten die (gaan) lopen in Oud Krispijn en het sociaal en fysiek beheer van de wijk. Planteam / bouwteam per project Overleg tussen projectleiders en eventuele andere betrokkenen van gemeente Dordrecht en Krispijn Wonen ten behoeve van de uitvoering van de woningbouwprojecten. Bewonersgroepen / straatcomité's De bewonersgroepen zijn vertegenwoordigd in de Oud Krispijn Bewoners Zelforganisatie en overleggen onderling over de plannen voor hun straat/buurt, daarbij ondersteund door DWO/opbouwwerk en eventueel door het Bureau Bewoners Ondersteuning.Verder overleggen veel bewonersgroepen regelmatig met Wijkbeheer, gemeentelijke sectoren en Krispijn Wonen over alle projecten. ~J&*^TJ- * _*. i^t. &

1e proef 12-12-07. Vertrouwen in de toekomst van de wijk BEWAARNUMMER. december 2007

1e proef 12-12-07. Vertrouwen in de toekomst van de wijk BEWAARNUMMER. december 2007 Dit is een speciale uitgave in kleur van de Wijknieuwsbrief voor alle bewoners van Oud Krispijn in het gebied waar de komende jaren nog veel meer plannen in uitvoering gaan voor het op knap - pen van de

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst van de wijk

Vertrouwen in de toekomst van de wijk Dit is een speciale uitgave in kleur van de Wijknieuwsbrief van Oud Krispijn Vernieuwt. In dit bewaar nummer vindt u heel veel informatie over het Raamwerk 2013, hét plan voor de toekomst van Oud Krispijn.

Nadere informatie

Notitie Kennisbijeenkomst Oud Krispijn Safari en Inspiratiesessies. 4 oktober 2012

Notitie Kennisbijeenkomst Oud Krispijn Safari en Inspiratiesessies. 4 oktober 2012 Notitie Kennisbijeenkomst Oud Krispijn Safari en Inspiratiesessies 4 oktober 2012 Oud Krispijn: geliefd én verguisd Welke wijk in Dordrecht is zo geliefd en tegelijkertijd zo verguisd als Oud Krispijn?

Nadere informatie

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Openbaar wat willen we bereiken? (doel) Het doel voor de gemeente is om, in samenwerking met Woonvisie, de (ruimtelijke) kaders

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

De wijk met eigen karakter. Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025

De wijk met eigen karakter.  Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025 Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Utrecht Vernieuwt - Krachtwijken Verbetering van de woon- en leefsituatie van een aantal buurten in Utrecht, de Krachtwijken in het bijzonder: Kanaleneiland, Overvecht, Ondiep, Zuilen-Oost

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

Wijkjaarprogramma 2006 Oud Krispijn-Noord

Wijkjaarprogramma 2006 Oud Krispijn-Noord Wijkjaarprogramma 2006 Oud Krispijn-Noord 1 Inleiding 1.1 Algemeen Al ruim tien jaar werkt Dordrecht aan het vergroten van de leefbaarheid van de stad door het ontwikkelen van integraal beleid voor

Nadere informatie

Postbus AA Dordrecht Bezoekadres Spuiboulevard GR Dordrecht. Telefoon (078) de gemeenteraad Fax (o?

Postbus AA Dordrecht Bezoekadres Spuiboulevard GR Dordrecht. Telefoon (078) de gemeenteraad Fax (o? Gemeentebestuur DOSSIER Dordrecht Afschrift: - SO/Beleid (J. Spiertz) - PW (J.L. Robberegt) W - wethouder Kamsteeg Postbus 8 3300 AA Dordrecht Bezoekadres Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht Aan Telefoon

Nadere informatie

Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje

Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin vindt u een toekomstschets van de wijk. Hoe mooi, leefbaar en compleet

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.543 3.327 2.934 1.169 12.973 Woningbezit naar huurprijscategorieën AMERSFOORT

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam Wijkvisie Dubbeldam Dordrecht december 2014 1 Inleiding Missie Trivire Trivire wil als woningcorporatie van betekenis zijn voor mensen. Dat is onze missie. We zorgen voor goed onderhouden woningen in schone,

Nadere informatie

Activiteiten Amersfoort

Activiteiten Amersfoort Activiteiten Amersfoort Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 5.561 3.553 3.088 600 12.802 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit

Nadere informatie

Waarom dit onderzoek?

Waarom dit onderzoek? Waarom dit onderzoek? Een betere buurt in 2026! Woningstichting De Volmacht wil uw buurt vernieuwen en verbeteren en klaar maken voor de toekomst. Daarvoor is een allereerst goede analyse van uw buurt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Gewijzigd Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 12 Sliedrecht, 13 mei 2008 Onderwerp: Startnotitie Oude Uitbreiding West Samenvatting: De gemeente Sliedrecht is in het voorjaar

Nadere informatie

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding: - goede woningen - goede en vitale wijk 2. Programma (wat gaan we doen): Geleidelijke bloksgewijze aanpak - Van de woningen

Nadere informatie

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Bijlage 6 Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Samenvatting en reacties uit "Moskee-project" Consultatie inwoners de Gagel via interviews, de Surinaamse Anwar-e-Quba moskee en de Omar

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

Bijlage 5. Het woningbouwprogramma, ingreep en investering per deelgebied

Bijlage 5. Het woningbouwprogramma, ingreep en investering per deelgebied Bijlage 5 Het woningbouwprogramma, ingreep en investering per deelgebied Deelgebied 1 Sub-deel 1.1 1 296 woningen, complex 111 gem 07-2003: 245,22 Hobbemastr, Vermeerstr, Ostadestr, Hoochstr gem 12-375,00

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010 Wonen in Dordrecht De crisis voorbij?; trends en verwachtingen 30 november 2010 Inhoudsopgave 1. Wat willen we? Beleid en welke afspraken zijn er voor Dordrecht? 2. Hoe staan we er voor? Stand van zaken

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie.

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. RadarGroep Gemeenschapstuinen Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. Bureau voor sociale vraagstukken Wie zaait zal oogsten is een veelgehoord gezegde.

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

BOUWBULLETIN Selwerd/Patrimonium

BOUWBULLETIN Selwerd/Patrimonium N BOUWBULLETIN Selwerd/Patrimonium Mei 2014 Beste lezer, Met dit bulletin informeren wij u over de bouwontwikkelingen rondom ZINN locatie Patrimonium. In 2013 heeft ZINN samen met Woningstichting Patrimonium

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Lekker. Wonen. Losser. Losser op weg naar 2025

Lekker. Wonen. Losser. Losser op weg naar 2025 Lekker Wonen in Losser Losser op weg naar 2025 Als ik eens te laat ben, stuur ik de buurvrouw een berichtje en neemt zij mijn kinderen mee uit school. Dat is hier heel normaal. Losser: ingetogen dorp in

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde.

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde. V o o r u, b e w o n e r v a n D E A N T O N S T R U I K B U U R T I N S L O T E R M E E R De Struikbuurt Vernieuwt! De Struikbuurt gaat veranderen. Alle woningen tussen het Johan Brouwerpad en de Vening

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Woonvisie Regio Eindhoven Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Actieprogramma 2013 1 Inleiding Op 28 juni 2012 heeft de Regioraad de Regionale Woonvisie 2012-2015 vastgesteld.

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

werkgroep denktank Zuid Denktank wijk Zuid

werkgroep denktank Zuid Denktank wijk Zuid werkgroep denktank Zuid Leden denktank Zuid: Mevr. Leni de Heer, dhr. Herman van Doorn, dhr. Henk Saman, dhr. Marc Boonman, dhr. Ron Geiger en dhr. Gilles Dellebeke. Missie: Hoe ziet de wijk eruit in 2025-2030?

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn Praat mee over de toekomst van uw Afrikaanderwijk! Vestia en de deelgemeente Feijenoord hebben - met de hulp van Bewonersorganisatie Afrikaanderwijk

Nadere informatie

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie Opschoondag Offenbachlaan Inzet buurtconciërges bij beheer openbare ruimte Verbeteren van de beeldkwaliteit

Nadere informatie

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145 Activiteiten Almere Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 3.211 1.204 1.591 491 6.497 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 0 1 5 Algemene inleiding 3 Inleiding Ambacht 5 Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 Inleiding Waarom doen wij aan leefbaarheid? Waterweg Wonen wil actief bewoners betrekken bij hun woon- en leefomgeving.

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

De vragen zullen gewaardeerd worden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 zeer slecht en 10 uitstekend is.

De vragen zullen gewaardeerd worden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 zeer slecht en 10 uitstekend is. Enquête Kort Haarlem In totaal hebben 151 mensen de enquête teruggestuurd, dit is een goede respons voor deze steekproef. Deze mensen zijn ingedeeld in vier gebieden binnen de wijk Kort Haarlem: - Witte

Nadere informatie

Resultaten onderzoek winkelcentrum De Horden. Wat willen de winkeliers, de bezoekers en de omwonenden dat er met dit winkelcentrum gaat gebeuren?

Resultaten onderzoek winkelcentrum De Horden. Wat willen de winkeliers, de bezoekers en de omwonenden dat er met dit winkelcentrum gaat gebeuren? Resultaten onderzoek winkelcentrum De Horden Wat willen de winkeliers, de bezoekers en de omwonenden dat er met dit winkelcentrum gaat gebeuren? Augustus 2016 1 Vernieuwing buurtwinkelcentrum De Horden

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD)

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD) Verslag U bent aan de buurt Berkum 29 mei 2013 Aanvang Locatie Aanwezige functionarissen Aanwezig vanuit de politiek 20.00 uur Wijkcentrum De Weijenbelt Hans Kempenaar (voorzitter) Erik Dannenberg (wijkwethouder)

Nadere informatie

1 De betrokken Partijen

1 De betrokken Partijen Statuut Leefkwaliteit Palenstein Concept d.d. 20 februari 2006 0 Inhoudsopgave 0 Inhoudsopgave...1 1 De betrokken Partijen...1 2 Kader en geldigheid...1 3 Doelstellingen...2 4 Regie en rollen van betrokken

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Telefoon 030-286 11 12 Fax 030-286 10 33 www.utrecht.nl Aan de commissie voor Stad en Ruimte postbus 16200 3500 CE UTRECHT Behandeld door Marlies de Nijs, Wim Beelen Datum

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

5 Kwantitatief en kwalitatief regionaal woningbouwprogramma

5 Kwantitatief en kwalitatief regionaal woningbouwprogramma 5 Kwantitatief en kwalitatief regionaal woningbouwprogramma Het regionale woningbouwprogramma moet actueel blijven. Dynamiek is ook nodig omdat nu niet te voorspellen is wat er over een aantal jaar nodig

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal

De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal Betreft: Advies voorgenomen verkoop woningen Krayenhofflaan (complex 1062) en de Gildekamp (complex 1176) Nijmegen, 27

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMSTERDAM

ACTIVITEITEN AMSTERDAM ACTIVITEITEN AMSTERDAM Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 1.476 2.368 14.337 593 18.774 Woningbezit naar huurprijscategorieën AMSTERDAM totaal

Nadere informatie

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 1. Inleiding Bij de vaststelling van de beleidsnota Volkshuisvesting 2005 2010 door de gemeenteraad op 14 april 2005 zijn een aantal conclusies getrokken die kenmerkend

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord 18 en 20 september 2012 Algemeen Wat wordt er ontwikkeld in de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord? In de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord worden circa

Nadere informatie

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Themapublicatie mede op basis van het WoON 2015 WoON-congres 7 april 2016 Johan van Iersel RIGO Research en Advies Aanleiding en context Een nieuw WoON-bestand

Nadere informatie

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de toekomstvisie Westerkoog? In de digitale nieuwsbrief leest u meer over het proces. December 2008 Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Het

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

tijdelijke en betaalbare woonruimte voor mensen met een urgente woonvraag

tijdelijke en betaalbare woonruimte voor mensen met een urgente woonvraag tijdelijke en betaalbare woonruimte voor mensen met een urgente woonvraag 02 Visie Er is in Noord-Limburg nauwelijks geschikte tijdelijke en betaalbare woonruimte voor mensen met een urgente woonvraag.

Nadere informatie

HERSTRUCTURERING WIERINGERWERF. 12 december 2017

HERSTRUCTURERING WIERINGERWERF. 12 december 2017 12 december 2017 INTRODUCTIE Doel van vanavond 2015 start van proces en bewonersavonden Juni 2016 raad stelt vlekkenplan vast December 2016 raad stelt geld beschikbaar April 2017 cultuurhistorie (Steenhuis

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan?

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan? Stedelijke vernieuwing Lelystad Initiatieven in je stad; PowerPoint Stedelijke vernieuwing presentatie op uitnodiging. Lelystad op je handen zitten of op je handen staan? Jop Fackeldey, 11 februari 2014

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Nieuwbouwplannen en herinrichting Vijfheerenlanden Laatste fase wijkvernieuwing start dit najaar

Nieuwbouwplannen en herinrichting Vijfheerenlanden Laatste fase wijkvernieuwing start dit najaar Nieuwbouwplannen en herinrichting Vijfheerenlanden Laatste fase wijkvernieuwing start dit najaar Bent u benieuwd naar de nieuwbouwplannen en herinrichting van de wijk Vijfheerenlanden? Dit najaar start

Nadere informatie

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E Wonen in beweging De CWS is een woningcorporatie in beweging. Een professionele, klantgerichte organisatie die staat voor goed wonen in een aantrekkelijke

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder)

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) 1. Beleidsterrein Beleidstaak: Sociaal Cultureel Werk Beheerstaak: Samenlevingsopbouwwerk, functienummer 630.00 Dit beleidsterrein omvat kinderwerk,

Nadere informatie

Nieuwbouw Woerden. Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25

Nieuwbouw Woerden. Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25 Nieuwbouw Woerden Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25 n renovatie n nieuwbouw oorspronkelijke situatie definitieve nieuwbouwplan 2010 voormalige herstructureringsplan 2008 In goed overleg

Nadere informatie

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland 1 Programma Toelichting op het Accommodatiebeleid Door wethouder B. Maathuis en wethouder P. Jonkergouw Toelichting stedenbouwkundig plannen gebieden

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Wijkprogramma

Wijkprogramma Wijkprogramma 2017-2020 Lasonder t Zeggelt de Boddenkamp Voorwoord Samen werken aan een leefbare, veilige en toekomstbestendige wijk. Hierbij treft u het wijkprogramma Lasonder - t Zeggelt - de Boddenkamp

Nadere informatie