Beoogd maatschappelijk resultaat Een kosten-efficiënte inzameling van het oud papier waarbij de werkwijze met de verenigingen wordt voortgezet.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beoogd maatschappelijk resultaat Een kosten-efficiënte inzameling van het oud papier waarbij de werkwijze met de verenigingen wordt voortgezet."

Transcriptie

1 Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college Zaaknummer : Steller : Bert Jonker Portefeuillehouder : wethouder C.G. (Kees) Boender Onderwerp : Inzameling oud papier 2016 Gevraagd besluit: Het college van Molenwaard besluit: 1. ermee in te stemmen dat de inzameling van oud papier opgenomen wordt in de standaarddienstverlening van Waardlanden, onder voorbehoud van een akkoord met de inzamelende verenigingen; 2. in te stemmen met de Overeenkomst inzameling oud papier 2016; 3. dit besluit ter kennis te brengen van de gemeenteraad. Inleiding Aanleiding Zowel in de statuten van de Reinigingsdienst Waardlanden als in het uitvoeringsbesluit bij de afvalstoffenverordening is bepaald dat Waardlanden de enige inzamelaar is van huishoudelijk afval en dus ook van het oud papier. Bij de start van Waardlanden hebben de deelnemende gemeenten echter afgesproken voorlopig de regie te houden over de inzameling van oud papier omdat de werkwijze per gemeente veel te verschillend was om het als standaardproduct door Waardlanden te laten verzorgen. In de afgelopen jaren hebben de gemeenten hun papierinzameling geharmoniseerd. Alle gemeenten hebben nu papiercontainers en Waardlanden haalt overal het oud papier op, vermarkt het en regelt ook de uitbetaling aan de verenigingen die de wagens beladen. De inzameling van het papier is echter nog steeds een dienst die per kwartaal wordt afgerekend met de gemeenten, terwijl er geen beletsel meer is om het als een standaardproduct door Waardlanden te laten behandelen. Het algemeen bestuur van Waardlanden heeft hier onlangs toe besloten en vandaar dit voorstel. Belang Het belang van de gemeente Molenwaard is dat het huishoudelijk afval op een efficiënte manier wordt opgehaald met een minimale bemoeienis van de gemeente. Centrale vraag De centrale vraag is of u de tijd ook rijp acht dat Waardlanden de regie gaat voeren over de papierinzameling, zoals bepaald is in de statuten van Waardlanden en in het uitvoeringsbesluit bij de afvalstoffenverordening. Kader De gemeenschappelijke regeling Waardlanden, de afvalstoffenverordening van de gemeente Molenwaard en de afspraken die de gemeente heeft met de inzamelende verenigingen c.q. de Overeenkomst inzameling oud papier Beoogd maatschappelijk resultaat Een kosten-efficiënte inzameling van het oud papier waarbij de werkwijze met de verenigingen wordt voortgezet. Argumentatie Het oud papier wordt maandelijks opgehaald waarbij de mini-containers door leden van een aantal verengingen in de wagens van Waardlanden geleegd worden. De inzet van de

2 verenigingen zien we nog steeds als een stimulans voor de burgers om hun papier goed te scheiden van het overige afval omdat de verenigingen daarmee financieel gebaat zijn. De rechten en plichten van de gemeente en de inzamelende verenigingen zijn vastgelegd in de Verordening inzameling oud papier. Deze verordening heeft bij de harmonisering van de oud papierinzameling voor Waardlanden model gestaan en is dus vrijwel identiek aan de Overeenkomst inzameling oud papier 2016 die Waardlanden nu met de verenigingen wil aangaan. Er is zelfs een kleine plus. De nieuwe regeling kent een looptijd van vijf jaar terwijl de huidige telkens met een jaar verlengd kan worden. 2 De inzameling van oud papier is een politiek gevoelige materie maar de gemeenten hebben door hun rol in het Algemeen Bestuur van Waardlanden voldoende garantie dat de papierinzameling naar hun wens blijft verlopen. De Verordening inzameling oud papier is nog van de oorspronkelijke gemeenten en is niet omgezet naar een Molenwaardse regeling en derhalve per niet meer van kracht. Er moet dus sowieso een nieuwe overeenkomst voor de verenigingen gemaakt worden. Een raadsvoorstel om de oude verordening in te trekken is niet meer nodig. Wel is het verstandig de raad te informeren over uw besluit. (N.B. voor de oude regeling is abusievelijk een verordening opgesteld. Dat had al een uitvoeringsbesluit moeten zijn). Maatschappelijk draagvlak Als u instemt met het voorstel zullen de verenigingen door Waardlanden en de gemeente benaderd worden met de bijgaande brief en modelovereenkomst. Na de zomervakantie zal door Waardlanden per gemeente een avond belegd worden om het voorstel met de inzamelende verenigingen te bespreken. Financiële consequenties Er is een geringe besparing op administratieve werkzaamheden omdat we niet meer per kwartaal afrekenen. De kwartaalafrekening met de verenigingen door Waardlanden blijft natuurlijk wel bestaan. De kosten van de papierinzameling zullen opgenomen worden in het vaste aansluittarief van Waardlanden en de opbrengst van het papier komt in het verrekenbare tarief van de verwerking. De marktprijs van het oud papier kan sterk variëren maar de trend is al enige tijd dalend. De opbrengst dekt momenteel de inzamelkosten niet. Als de papierinzameling wordt opgenomen in de standaarddienstverlening van Waardlanden zal deze kostenpost op onze begroting weggestreept worden maar zal het tarief van Waardlanden navenant stijgen. Per saldo is de actie kostenneutraal maar pas in de begroting 2017 aan de orde. Communicatie van het besluit Dit besluit ter kennis brengen van de gemeenteraad. Waardlanden en de gemeente gaan in overleg met de verenigingen. Realisatie van het besluit Als de verenigingen instemmen wordt de papierinzameling als een standaardproduct opgenomen in de begroting 2017 van Waardlanden. Voor het overige blijft de inzamelpraktijk ongewijzigd. Mochten de verenigingen onoverkomelijke bezwaren hebben dan komen we daarmee bij uw college terug.

3 11sep27-17-bsl-GRM Raadsbesluit *ZD928C6 Raadsbesluit Verordening inzameling oud papier 2012 D5BF* Datum vergadering : 27 september 2011 Vergaderkenmerk : Verordening inzameling oud papier 2012 Agendapunt : 17 Kenmerk : GRM /VB05177 De raad van de gemeente Graafstroom; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland d.d. 9 september 2011; besluit: vast te stellen de Verordening inzameling oud papier 2012 Begrippen - bedrijf Het bedrijf dat op overeenkomst het oud papier en karton van de gemeente c.q. de Reinigingsdienst Waardlanden afneemt. - inzamelaar De vereniging of de instelling die zorgt voor het laden van wagens. - belader Persoon belast met het oppakken van het oud papier en karton en het deponeren in de kraakperswagens of het aanslaan van minicontainers en rolcontainers. - inzamelvoertuig Vuilniswagen beschikbaar gesteld door of via Reinigingsdienst Waardlanden. Artikel 1 De gemeente Graafstroom heeft de wettelijke plicht oud papier en karton van huishoudens gescheiden in te zamelen. De gemeente heeft de uitvoering van deze taak in handen gelegd van Reinigingsdienst Waardlanden. Waardlanden zal maandelijks inzamelvoertuigen met chauffeur beschikbaar stellen voor de huis aan huis inzameling van oud papier en karton. De belading van de wagens geschiedt door inzamelende verenigingen of instellingen, die bij uitvoeringsbesluit zijn aangewezen. Artikel 2 1. Voor de belading komen alleen de huidige verenigingen die papier inzamelen in aanmerking. 2. Verenigingen die zich voor 1 juli 2011 hebben aangemeld staan op de wachtlijst en er worden geen nieuwe kandidaten op de wachtlijst geplaatst. 3. Zodra één van de in artikel 1 genoemde verenigingen of instellingen de inzamelactiviteiten beëindigt, kunnen burgemeester en wethouders de opengevallen plaats toewijzen aan een op de wachtlijst vermelde vereniging of instelling. 4. De in lid 3 bedoelde toewijzing geschiedt op volgorde van plaats op de wachtlijst.

4 2 Artikel 3 1. Voor de belading betaalt de gemeente de inzamelaars of Reinigingdienst Waardlanden een vergoeding per ton ingezameld oud papier of karton. Het tonnage wordt geregistreerd door weging door het bedrijf. Afrekening vindt per kwartaal plaats. 2. De vaste vergoeding wordt door het college van burgemeester en wethouders bepaald. 3. Jaarlijks kunnen de partijen overleggen over de hoogte van de vergoeding. Voor een eventuele aanpassing van de vergoeding zal het college van burgemeester en wethouders een afweging maken en een verhouding zoeken tussen de gewenste vergoeding voor de inzamelaar en de kosten van een volledig professionele inzameling en de ontwikkeling van loonkosten. 4. De vergoeding bestaat uit een vast bedrag vermeerderd met een variabel deel als het saldo tussen opbrengst volgens lid 6 positief is. 5. Op het variabele deel wordt de volgende staffel toegepast: - bij een saldo tot 20 wordt 50% uitgekeerd; - van een saldo van 20 tot 40 wordt hieraan nog 25% toegevoegd; - over een saldo hoger dan 40 wordt geen uitkering gedaan. 6. Het saldo onder het lid 4 wordt bepaald door de opbrengst van het oud papier en karton voor de gemeente of Reinigingdienst Waardlanden te vermeerderen met eventuele toeslagen en te verminderen met de verwerkingskosten van het bedrijf, de kosten van de inzamelvoertuigen en de vaste vergoeding aan de inzamelaars. Artikel 4 Overeenkomstig de afvalstoffenverordening 2011 van de gemeente Graafstroom mag alleen oud papier en karton van huishoudens worden ingezameld. Artikel 5 Verplichtingen voor de inzamelaars: - een contactpersoon aanwijzen voor de gemeente en Reinigingdienst Waardlanden; - met Waardlanden de plaats en het tijdstip afspreken waar de inzameling start; - een ongevallenverzekering hebben voor de beladers; - alle beladers dienen een veiligheidsinstructie volgen die door Reinigingsdienst Waardlanden gegeven wordt; - uitsluitend beladers die beschikken over een actueel bewijs de veiligheidinstructie gevolgd te hebben, mogen de wagens beladen; - gebreken aan het inzamelvoertuig melden aan de chauffeur en in ernstige gevallen ook aan de gemeente (zie toelichting); - de beladers moeten minimaal 18 jaar oud zijn; - per inzamelvoertuig moeten minimaal twee beladers aanwezig zijn; - tijdens de inzameling moeten de beladers een veiligheidsvest dragen; - beladers mogen niet in de laadbak komen; - beladers mogen niet op de auto staan als de pers in werking is; - aanwijzingen van de chauffeur altijd opvolgen. Toelichting Voor de veiligheid van het gebruik moeten in ieder geval de volgende eisen aan de inzamelvoertuigen gesteld worden: - er moet een camera achter op de wagen zijn en een monitor in de wagen; - de laadruimte moet goed verlicht zijn; - gedurende het achteruit rijden moet een geluidsignaal klinken; - aan de achterzijde van de wagen moet aan beide kanten een noodstopschakelaar aanwezig zijn; - aan de achterzijde van de wagen moet aan beide kanten een schakelaar zijn waarmee een geluidssignaal aan de chauffeur gegeven kan worden; - de wagen moet voorzien zijn van een zwaailicht; - de wagen moet aan de achterzijde aan beide kanten voorzien zijn van een treeplank en deugdelijke handgrepen.

5 3 Artikel 6 1. De overeenkomst met de inzamelaar loopt van 1 januari 2012 tot en met 31 december Indien de partijen niet voor 1 november voorafgaand aan de afloopdatum, meedelen de overeenkomst te willen beëindigen, wordt de overeenkomst automatisch met twee jaar verlengd. 2. Jaarlijks voor 1 september zal de gemeente of Reinigingdienst Waardlanden de inzamelaars een schema ter goedkeuring voorleggen voor de maandelijkse inzameling in het komende jaar. 3. Naar behoefte van de gemeente of de inzamelaars, organiseert de gemeente overleg met de inzamelaars, al of niet in aanwezigheid van Reinigingsdienst Waardlanden. Artikel 7 In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, treffen burgemeester en wethouders de nodige voorzieningen of nemen zij de nodige maatregelen. Artikel 8 1. Deze regeling treedt in werking op 1 januari Eventuele eerdere regelingen betreffende de inzameling van oud papier worden gelijktijdig ingetrokken. Besloten in de openbare raadsvergadering van 27 september De griffier, De voorzitter, drs. T.W. Kanters D.R. van der Borg

6 Overeenkomst inzameling oud papier 2016 Reinigingsdienst Waardlanden is ingevolge artikel 2 lid 1 van het Uitvoeringsbesluit door de gemeente aangewezen als inzamelaar van alle afvalstoffen die vrijkomen uit huishoudens. Voor het beladen van de minicontainers van de huis-aan-huisinzameling van oud papier maakt Reinigingsdienst Waardlanden gebruik van vrijwilligers die lid zijn van de deelnemende vereniging. Deze overeenkomst heeft tot doel zaken te regelen en vastleggen voor beide partijen. De partijen: 1. Reinigingsdienst Waardlanden, rechtsgeldig vertegenwoordigd door zijn directeur, de heer T.J.E.P. Versteeg, gevestigd Boezem 3 te Gorinchem. 2., rechtsgeldig vertegenwoordigd door de. (functie), de heer/mevrouw, (adres)... komen overeen: Begrippenlijst - belader persoon belast met beladen van de minicontainers - inzamelvoertuig vuilniswagen beschikbaar gesteld door of via Reinigingsdienst Waardlanden - bedrijf bedrijf waar het oud papier aan wordt verkocht - Waardlanden reinigingsdienst Waardlanden (partij 1) - vereniging vereniging of instelling (partij 2) Artikel 1 Waardlanden zal maandelijks met hiervoor geschikte inzamelvoertuigen met chauffeur de huis-aanhuisinzameling van oud papier en karton uitvoeren/laten uitvoeren. De belading van de wagens geschiedt door leden van vereniging. 1. De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van vijf jaar, met stilzwijgende verlenging van telkens twee jaar; 2. De opzegtermijn wanneer de vereniging de inzamelactiviteiten wil beëindigen, is één maand; 3. Waardlanden heeft een opzegtermijn van twee jaar; 4. De overeenkomst is door de vereniging niet over te dragen aan derden, en mag alleen door de eigen leden worden uitgevoerd; 5. De beladers zijn door de vrijwilligersverzekering van Waardlanden verzekerd; 6. Voor het beladen betaalt Waardlanden een vergoeding per ton ingezameld oud papier. De tonnage wordt geregistreerd door weging door het bedrijf. 7. Afrekening vindt per kwartaal plaats voor het einde van de opvolgende maand; 8. De prijs van het oud papier is gekoppeld aan de Marktberichten Oud Papier (MOP), soort bont Nederland-België, hoog plus 2,50 per ton; 9. Van de opbrengst zoals genoemd in lid 8, wordt 50,-- per ton voor de kosten van het inzamelvoertuig en de chauffeur afgetrokken. (prijspeil 2016) 1

7 10. De vergoeding aan de vereniging bestaat uit een minimum bedrag van 30,-- per ton, vermeerderd met een variabel deel als het saldo tussen opbrengst volgens lid 8 en de kosten van lid 9 positief is; 11. Op het variabele deel wordt de volgende staffel toegepast: - Bij een saldo tot 20 wordt 50% uitgekeerd. - Bij een saldo van 20 tot 40 wordt hieraan nog 25% toegevoegd. - Bij een saldo hoger dan 40 wordt geen uitkering gedaan. 12. De minimale belading dient kilogram per voertuig te bedragen. Artikel 2 Spelregels Overeenkomstig de afvalstoffenverordening van de gemeente mag alleen oud papier en karton van huishoudens worden ingezameld. Verplichtingen voor de vereniging: 1. De vereniging wijst een contactpersoon aan voor Waardlanden. 2. Waardlanden bepaalt de plaats en het tijdstip waar de inzameling start. 3. Beladers dienen op tijd aanwezig te zijn. 4. Alle beladers dienen een veiligheidsinstructie te volgen die door/namens Waardlanden gegeven wordt. 5. Uitsluitend beladers die beschikken over een actueel bewijs de veiligheidinstructie gevolgd te hebben, mogen de wagens beladen. 6. De beladers zijn zelf verantwoordelijk voor een geldig inzamelcertificaat. 7. Gebreken aan het inzamelvoertuig dienen gemeld te worden aan de chauffeur. 8. De beladers moeten minimaal 18 jaar oud zijn. 9. Per inzamelvoertuig moeten twee beladers aanwezig zijn. 10. Tijdens de inzameling moeten de beladers een veiligheidsvest en veiligheidsschoenen dragen. 11. Beladers mogen niet in de laadbak komen. 12. Beladers mogen niet op de auto staan als de pers in werking is. 13. De containers dienen ordelijk te worden teruggezet. 14. Elke inzamelronde tonen de beladers hun inzamelcertificaat aan de chauffeur. 15. De aanwijzingen van de chauffeur dienen altijd te worden opgevolgd. Artikel 3 Voorziening In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, treft het Bestuur van Waardlanden, dat bestaat uit bestuurders van de deelnemende gemeenten, de nodige voorzieningen of nemen zij de nodige maatregelen. Deze regeling treedt in werking op 1 januari Gorinchem, Namens Reinigingsdienst Waardlanden Namens Ton J.E.P. Versteeg directeur 2

8 Aan de inzamelende verenigingen. Concept, nader met Waardlanden uitwerken Geachte mevrouw/heer, Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende. In het Uitvoeringsbesluit bij de Afvalstoffenverordening is bepaald dat de Reinigingsdienst Waardlanden al het huishoudelijk afval ophaalt en daartoe behoort ook het oud papier. Maar omdat de inzameling van oud papier per gemeente zoveel verschilde, hebben alle deelnemende gemeenten bij de start van Waardlanden in 2010 afgesproken dat zij de papierinzameling voorlopig zelf zouden blijven organiseren. In de aanloop naar de gemeente Molenwaard is het beleid van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland geharmoniseerd waaronder de inzameling van oud papier en de inzet van de verenigingen daarbij. De regelgeving rond de papierinzameling is vastgelegd in de Verordening inzameling oud papier De uitvoering van de papierinzameling is in handen van de Reinigingsdienst Waardlanden. Ook de uitbetaling aan u wordt door Waardlanden verzorgd waardoor er in de praktijk nauwelijks nog een band is met de gemeente Molenwaard. Waardlanden heeft de afgelopen jaren ook ingezet op een harmonisering bij alle deelnemende gemeenten naar Molenwaards model. Dit is nu grotendeels gerealiseerd en mede omdat wij de indruk hebben dat de inzameling voor alle betrokkenen tot tevredenheid verloopt, is er eigenlijk geen beletsel is om de papierinzameling compleet onder de verantwoordelijkheid van Waardlanden komt en natuurlijk met uw dienstverlening. Overigens houdt de gemeente altijd invloed op de papierinzameling omdat belangrijke aanpassingen de instemming moeten hebben van het Algemeen Bestuur van Waardlanden waarin elke gemeente vertegenwoordigd is. Bijgaand treft u zowel de Verordening inzameling oud papier 2012 aan als de nieuw overeenkomst die Waardlanden met u wil sluiten. Graag horen wij of u kunt instemmen met dit voorstel. Hiertoe nodigen wij u uit voor een bijeenkomst met alle inzamelende verenigingen van Molenwaard op.. Bij deze bijeenkomst zal ook de heer Kees Boender, wethouder van Molenwaard aanwezig zijn.

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 4 augustus 2009 Raadsvergadering : 1 oktober 2009 Agendapunt : 09-X-06 Bijlage(n) : Kenmerk : VROM/AvE Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad *Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00151 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.14-05770 Datum: 27 januari 2014 Afdeling RMO

Nadere informatie

Aan de commissie Grondgebiedzaken

Aan de commissie Grondgebiedzaken Made, 28 augustus 2002 Commissievergadering d.d. 17 september 2002 Aan de commissie Grondgebiedzaken Agendapunt: Onderwerp: Inzameling Oud papier en Karton uit huishoudens Toelichting: INLEIDING: Uw commissie

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren, die bijdragen aan duurzame afvalscheiding;

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren, die bijdragen aan duurzame afvalscheiding; CVDR Officiële uitgave van Goeree-Overflakkee. Nr. CVDR611379_1 11 juli 2018 Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee 2018 Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; overwegende dat het gewenst

Nadere informatie

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Het College van Waalwijk, gelet op de Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017 en het Aanwijzingsbesluit Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017; besluit

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Oud papier inzamelen vanaf 2017 Registratienummer: 00591403 Op voorstel B&W d.d.: 06-09-2016 Datum vergadering: 11-10-2016 Portefeuillehouder: M.H. Biemans Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton. Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton

Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton. Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton Inleiding Op onderdelen heeft de stuurgroep herindeling in 2006 de afvalinzameling niet geharmoniseerd.

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om het inzamelresultaat

Nadere informatie

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW).

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW). Aan de Raad Made, 18 december 2006 Raadsvergadering: 1 februari 2007 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Zaaknummer: OLOGWB10 Collegevoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: Aan: H.P.A. Kerkers de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Inzamelen oud papier en karton Steller: M. Pardoen Datum: 17 februari 2012 Nr.: RIB-HK-1208 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Invoering mini afvalzak van 25 liter per 1-1-2013. Programma / Programmanummer Openbare Ruimte / 1062 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In Nijmegen scheiden we afval

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Raadsvoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door uw gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil tussen het tarief voor

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

Artikel 3 Activiteiten Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor de inzameling van oud papier.

Artikel 3 Activiteiten Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor de inzameling van oud papier. CVDR Officiële uitgave van Goeree-Overflakkee. Nr. CVDR373270_1 17 juli 2018 Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; overwegende dat het gewenst

Nadere informatie

M E M O R A N D U M. beantwoording vragen inzake raadsvoorstel inzameling oud papier met minicontainers

M E M O R A N D U M. beantwoording vragen inzake raadsvoorstel inzameling oud papier met minicontainers M E M O R A N D U M Aan: Van: De leden van de gemeenteraad College van B&W Datum: 11 januari 2007 Onderwerp: beantwoording vragen inzake raadsvoorstel inzameling oud papier met minicontainers Op 4 januari

Nadere informatie

CONCEPT VERORDENING VERLENING VAN INZAMELVERGOEDINGEN AAN NON-PROFITINZAMELAARS VAN OUD PAPIER 2010

CONCEPT VERORDENING VERLENING VAN INZAMELVERGOEDINGEN AAN NON-PROFITINZAMELAARS VAN OUD PAPIER 2010 CONCEPT VERORDENING VERLENING VAN INZAMELVERGOEDINGEN AAN NON-PROFITINZAMELAARS VAN OUD PAPIER 2010 Titel 1 Inzamelvergunningen Artikel 1 Inzameling van uit huishoudens afkomstig oud papier is slechts

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2008-6621 Verordening reinigingsrecht Zwijndrecht 2009 18 november 2008 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders stelt u voor op grond van de artikelen

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 2 juni 2009 Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Samenvatting: Voorgesteld wordt om vóór 1 januari

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: Aan: H.P.A. Kerkers de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Inzamelen oud papier en karton Steller: M. Jellema Datum: 19 december 2012 Nr.: RIB-HK-1266 Geachte heer mevrouw, Graag

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 meppel.nl Agendapunt V/12. Meppel, 17 maart 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 Onderwerp: Verdergaande scheiding afvalstromen Voorgesteld besluit De raad voor te stellen: 1. Ter uitvoering

Nadere informatie

A.J. Gerritsen 25 september 2014

A.J. Gerritsen 25 september 2014 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 25 september 2014 Datum voorstel 15 juli 2014 Agendapunt Onderwerp Publicatie van gemeentelijke kennisgevingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Gemeente Goeree-Overflakkee - Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee

Gemeente Goeree-Overflakkee - Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Goeree-Overflakkee. Nr. 79447 23 december 2014 Goeree-Overflakkee - Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee;

Nadere informatie

ONTWERP Bijlage: 3. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 met nummer ; b e s l u i t :

ONTWERP Bijlage: 3. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 met nummer ; b e s l u i t : ONTWERP Bijlage: 3 BESLUIT Griffienummer: De raad van de gemeente Zutphen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 met nummer ; gelet op artikel 15.33 van

Nadere informatie

gemeente werkendam De raad van de gemeente Werkendam

gemeente werkendam De raad van de gemeente Werkendam -11- gemeente werkendam De raad van de gemeente Werkendam gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 15.33 van de Wet milieubeheer; besluit: vast te stellen de:

Nadere informatie

FORMULIER TECHNISCHE VRAGEN RAADSCOMMISSIE (en eventueel politieke vragen)

FORMULIER TECHNISCHE VRAGEN RAADSCOMMISSIE (en eventueel politieke vragen) FORMULIER TECHNISCHE VRAGEN RAADSCOMMISSIE (en eventueel politieke vragen) DATUM VERGADERING: 24 maart 2015 PARTIJ: PvdA/GroenLinks DATUM BINNENKOMST VRAGEN: 17 maart 2015 NUMMER AGENDAPUNT VRAAG 1 RC

Nadere informatie

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder:

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: G E M E Ï N Ĩ i. Bridle Aan burgemeester en wethouders Datum: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: J. Oudeman par. afd.hfd ingekomen:

Nadere informatie

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z01B6391CB0* Registratienummer : Z -13-05587 / 1468 Agendanummer : Portefeuillehouder : Wethouder Koningswoud Raadsvergadering : 3 oktober

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: -Concept Onderwerp: Programmabegroting 2007 BWS Uitvoeringsorgaan NW Overijssel. Conceptbesluit: Het college neemt kennis van: - De

Nadere informatie

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15 Van Aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Afvalinzameling in de binnenstad Mededeling 1 INLEIDING Bij vaststelling van het Beleidsplan

Nadere informatie

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 Datum: 26 juni 2014 Team: Gegevensbeheer Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Openbaar. Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas Programma Openbare Ruimte BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting In Nijmegen staat een 80-tal ondergrondse containers

Nadere informatie

Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening op de Legesverordening 2010

Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening op de Legesverordening 2010 Raadsvoorstel Vergadering van : 21 februari 2012 Agendanummer : 8 Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven Voorstel Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening

Nadere informatie

15 oktober n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien

15 oktober n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 oktober 2018 12 n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien Zaaknummer 4411-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00405 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen Datum: 25 oktober 2011 Afdeling Tel.nr Ruimtelijke en Maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: BI Portefeuillehouder: B. Fritzsche

Raadsvoorstel Registratienummer: BI Portefeuillehouder: B. Fritzsche gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: BI08.00740 Portefeuillehouder: B. Fritzsche Van afdeling: FB Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: mr I.S. Libosan Concept-verordening

Nadere informatie

Inzameling en Verwerking Oud Papier en Karton gemeente Steenbergen

Inzameling en Verwerking Oud Papier en Karton gemeente Steenbergen Nota van Inlichtingen Inzameling en Verwerking Oud Papier en Karton gemeente Steenbergen Aanbesteding Aanbestedende Dienst: Referentie: Inzameling en Verwerking Oud Papier en Karton gemeente Steenbergen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB26. Proef GFT-verzamelcontainer

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB26. Proef GFT-verzamelcontainer Collegevoorstel Inleiding Op 12 juli 2011 is door de raadsfractie CDA een motie ingediend betreffende de scheiding van rest- en GFTafval (BABS nummer 151). De motie houdt in dat gevraagd wordt te onderzoeken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. gelet op het bepaalde in artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet; besluit:

GEMEENTEBLAD. gelet op het bepaalde in artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet; besluit: Officiële uitgave van de gemeente Maassluis GEMEENTEBLAD Nummer: 36 Datum bekendmaking: 18 december 2013 Onderwerp: Verordening reinigingsrechten 2014 De Raad van de gemeente Maassluis; gelezen het voorstel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R.00613

RAADSVOORSTEL 17R.00613 RAADSVOORSTEL 17R.00613 * * gemeente WOERDEN 17R.00613 Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 22 augustus 2017 Portefeuillehouder(s): Wethouder Stolk Portefeuille(s): Afval en Reiniging

Nadere informatie

Raadsvergadering Made, 6 december december Vervolg inzameling Oud Papier en Karton (O.P.K.) uit huishoudens

Raadsvergadering Made, 6 december december Vervolg inzameling Oud Papier en Karton (O.P.K.) uit huishoudens Aan de Raad Raadsvergadering Made, 6 december 2002 12 december 2002 Agendapunt 12 Onderwerp Vervolg inzameling Oud Papier en Karton (O.P.K.) uit huishoudens Voorstel 1. De huis-aan-huisinzameling van het

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d.

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 3 december 2018 10 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 10962-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Inleiding: Dit voorstel strekt ertoe de overeenkomst met de huidige accountant Deloitte te verlengen.

Inleiding: Dit voorstel strekt ertoe de overeenkomst met de huidige accountant Deloitte te verlengen. College Onderwerp: V20100334 Verlengen overeenkomst accountant Collegevoorstel Inleiding: Dit voorstel strekt ertoe de overeenkomst met de huidige accountant Deloitte te verlengen. Feitelijke informatie

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Reg. nr.: Afdeling: Openbare Ruimte

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Reg. nr.: Afdeling: Openbare Ruimte Reg. nr.: 1310504 Afdeling: Openbare Ruimte Onderwerp Uitvoeringsregeling afvalstoffenheffing 2014 / Medische regeling Diftar Samenvatting Met de invoering van diftar gaan inwoners van Boxtel per keer

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen Aanbesteding Inzameling en Verwerking van Oud Papier en Karton in gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel Doc.nr.

Nota van Inlichtingen Aanbesteding Inzameling en Verwerking van Oud Papier en Karton in gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel Doc.nr. Nota van Inlichtingen Aanbesteding Inzameling en Verwerking van Oud Papier en Karton in gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel Doc. JMA20150429 Opmerking van de aanbestedende dienst: Bij inschrijving

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 49727 Datum : 10-06-2014 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen:

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen: Raadsvoorstel Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 20 december 2017 / 136/2017 Onderwerp Vaststelling "Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017" Programma Bestuur & Middelen

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 1 april Nummer: 2014/6/ Portefeuillehouder: wethouder A. Winthagen-Bock. Afdeling: Openbare Ruimte

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 1 april Nummer: 2014/6/ Portefeuillehouder: wethouder A. Winthagen-Bock. Afdeling: Openbare Ruimte Raadhuisplein 1 T 045-575 33 99 6367 ED Voerendaal F 045-575 11 95 Postbus 23000 E info@voerendaal.nl 6367 ZG Voerendaal W voerendaal.nl \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 1 april 2014 Nummer: 2014/6/ Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Aanpassen van de ' Verordening op de heffing en de invordering van reinigingsheffingen in de gemeente s-hertogenbosch 2013' Reg.nr. : 144625 B&W verg. : 19 maart 2013

Nadere informatie

Aan de Raad. Om meerdere redenen is het van belang dat er thans besluiten genomen worden over afvalmaatregelen.

Aan de Raad. Om meerdere redenen is het van belang dat er thans besluiten genomen worden over afvalmaatregelen. Aan de Raad. No. : 4/8. Muntendam: 13 september 2012. Onderwerp : afvalmaatregelen ------------------------------------------------------------------------------------------- Aanleiding In het coalitieakkoord

Nadere informatie

Instructies Oud Papier & Karton

Instructies Oud Papier & Karton Instructies Oud Papier & Karton Memo KENMERK: Aan: Chauffeurs vrijwilligers oud papier en kartoninzameling (OPK) Van: Betreft: Veiligheidsinstructie Kopie: Datum: Maart 2015 Beste chauffeurs en vrijwilligers,

Nadere informatie

Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Kennis nemen van de Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014.

Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Kennis nemen van de Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. 2015-36 1 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrek ining RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Datum 18 augustus 2015 Raadsvoorstel eling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ing p ete

Nadere informatie

: Toetreden tot de gemeenschappelijke regeling. Reinigingsdienst Maasland

: Toetreden tot de gemeenschappelijke regeling. Reinigingsdienst Maasland Raadsvoorstel Onderwerp Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsdienst Maasland : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer 16.041 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema Onderwerp Invoering diftar Beslispunten 1. Invoeren van diftar op basis van volume/frequentie per

Nadere informatie

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie.

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 26 januari 2012 Datum voorstel 13 december 2011 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van automatisering De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging artikel 17 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Tytsjerksteradiel 2015

Onderwerp Wijziging artikel 17 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Tytsjerksteradiel 2015 Raadsvoorstel Vergadering : 13 juli 2017 Agendapunt : 15 Status : Besluitvormend Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : H. Rijpstra (waarneming D.A. Fokkema) Behandelend ambt. : Nienke de Vries E-mail

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 178319 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 23 oktober 2018 Agendapunt: Onderwerp: Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Renswoude 2019 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Aan de gemeenteraad Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Datum: 26 mei 2009 Portefeuillehouder: J.C.R. van Everdingen MSc. Bijlagen: Kunststofinzameling

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 500791-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 16 oktober 2017. Onderwerp Gescheiden inzameling van grondstoffen op basisscholen Advies raadscommissie Hamerstuk Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Nadere informatie

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht Onderwerp : Afvalstoffenverordening 2010 Samenvatting Deze verordening geeft onder meer aan hoe de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen gebeurt, wat wel en niet is toegestaan bij het ter inzameling

Nadere informatie

* GEWIJZIGD, 22 NOVEMBER 2017 (pagina 7) Gemeenteblad 612

* GEWIJZIGD, 22 NOVEMBER 2017 (pagina 7) Gemeenteblad 612 * GEWIJZIGD, 22 NOVEMBER 2017 (pagina 7) Gemeenteblad 612 DE RAAD VAN DE GEMEENTE VOORST; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, nummer 2017-53684; gelet

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 23 februari 2016. Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 23 februari 2016. Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 23 februari 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00157 Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De huidige contracten voor de veegwerkzaamheden

Nadere informatie

) ~O~ o Nee. verrnelden op bijlage. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D. 13 MEI {OIl ~\LO. Nr. Onderwerp: Memo Papier inzameling

) ~O~ o Nee. verrnelden op bijlage. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D. 13 MEI {OIl ~\LO. Nr. Onderwerp: Memo Papier inzameling t' ~~ gemeente Barneveld Aan het college van burgemeester I I -, en wethouders ng~om8n stukken.. 2 B Onderwerp: Memo Papier inzameling Nr. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D 13 MEI {OIl t Gevraagde beslissing:

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

Deze vergoedingen zijn op 6 september 2005 door het toenmalige college vastgesteld en gelden vanaf 1 januari 2006.

Deze vergoedingen zijn op 6 september 2005 door het toenmalige college vastgesteld en gelden vanaf 1 januari 2006. Collegevoorstel Inleiding: Op 23 juni 2008 heeft de raadsfractie Gemeentebelangen een motie ingediend inzake de vergoeding voor verenigingen voor het inzamelen van oud papier. De motie strekt ertoe om

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1151756 Datum: 27 november 2014 Behandeld door: C.F.J. Mens Afdeling / Team: RO / ROB Onderwerp: Oprichting ondernemersfonds voor de Binnenstad. Samenvatting:

Nadere informatie

Van: M.C. Bellaart Tel nr: Nummer: 17A.00373

Van: M.C. Bellaart Tel nr: Nummer: 17A.00373 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: M.C. Bellaart Tel nr: Nummer: 17A.00373 Datum: 5 april 2017 Team: JFZ Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2014 Agendapunt : 10 Status : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Behandelend ambt. : Chris Koopmans E-mail : ckoopmans@t-diel.nl

Nadere informatie

Verordening reinigingsheffingen 2016 gemeente Sliedrecht. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

Verordening reinigingsheffingen 2016 gemeente Sliedrecht. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sliedrecht. Nr. 126297 24 december 2015 Verordening reinigingsheffingen 2016 gemeente Sliedrecht De raad van de gemeente Sliedrecht; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14;

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; gelet op artikel 10.23, eerste lid, van de Wet milieubeheer; b

Nadere informatie

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht.

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht. 20 15*356 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrekening Afvalverwijdering Utrecht 2014 Datum 25 augustus 2015 Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. j n g PeterW.M. Snoeren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R R Indiener: college van burgemeester en wethouders. Datum: 16 mei 2017 Portefeuíllehouder(s): Wethouder Stolk

RAADSVOORSTEL 17R R Indiener: college van burgemeester en wethouders. Datum: 16 mei 2017 Portefeuíllehouder(s): Wethouder Stolk RAADSVOORSTEL 17R.00317 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders 17R.00317 Datum: 16 mei 2017 Portefeuíllehouder(s): Wethouder Stolk Portefeuille(s): Contactpersoon: Afval S Reiniging

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Berekening

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016.

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. Behoort bij raadsvoorstel 2016-348, titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum

Nadere informatie

Ledenraadpleging VNG plastic afval

Ledenraadpleging VNG plastic afval Openbaar Onderwerp Ledenraadpleging VNG plastic afval Programma / Programmanummer Openbare Ruimte / 1062 Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De VNG heeft onderhandeld met stichting NEDvang

Nadere informatie

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen Bijlage Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen mei 2009 Pagina 1 van 7 Samenvatting In deze bijlage wordt inzicht gegeven in de mate waarin als gevolg van

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Oplegnotitie (GBA-verordening 2012) Gemeenteblad 2011 nr.100

Oplegnotitie (GBA-verordening 2012) Gemeenteblad 2011 nr.100 Oplegnotitie (GBA-verordening 2012) Gemeenteblad 2011 nr.100 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - kaders te stellen de raad geeft de grenzen aan waarbinnen het college het beleid

Nadere informatie

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen.

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen. Raadsvoorstel: Nummer: 2010-633 Onderwerp: Vaststellen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015(vGRP2011-2015) Datum: 6 april 2011 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk/ T. van der Torren Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt 15 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 447274 Datum: Programma : Wmo, Jeugd, W&l Blad : Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing)

Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing) Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing) In de programmabegroting 2010 is in de paragraaf B. Lokale heffingen een toelichting met onderbouwing opgenomen met

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie

Gemeente Tynaarlo - Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017 gemeente Tynaarlo

Gemeente Tynaarlo - Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017 gemeente Tynaarlo GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tynaarlo. Nr. 176000 14 december 2016 Gemeente Tynaarlo - Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017 gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. : Toetreding Reinigingsdienst Maasland. Indiener agendapunt

Raadsvoorstel. Onderwerp. : Toetreding Reinigingsdienst Maasland. Indiener agendapunt Raadsvoorstel Onderwerp Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) Bijlage(n) ter inzage Consequenties : Toetreding Reinigingsdienst Maasland : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder(s):

Nadere informatie

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant Aan de Raad Made, 9 oktober 2006 Raadsvergadering: 14 december 2006 Nummer raadsnota: 13 Onderwerp: Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Verordening reinigingsheffingen 2014

Verordening reinigingsheffingen 2014 Versie geldig vanaf 1 januari 2014 Verordening reinigingsheffingen 2014 Verantwoordelijke afdeling Plantsoenen en reiniging De getoonde verordeningen zijn een weergave van de actuele situatie. Voor historische

Nadere informatie

De belasting wordt geheven naar de maatstaven en tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

De belasting wordt geheven naar de maatstaven en tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel. Verordening Afvalstoffenheffing Leeuwarden 2016 DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 oktober 2015; gelet op artikel 15.33 van de Wet milieubeheer;

Nadere informatie

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad.

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad. Agendapunt nr.: Sector: Stad Kerkrade, 22 september 2010 Aanbiedingsbrief aan de raad. Nr.: 10it00474 Hierbij bieden wij u aan ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 10Rb039 inzake tarieven

Nadere informatie

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 Datum: 24 oktober 2017 Team: Afval en Reiniging Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt:

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt: Raadsvoorstel Nummer: 175879 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 19 juni 2018 Agendapunt: Onderwerp: Toekomst afvalinzameling Renswoude 3.0 Geachte raad, Samenvatting: De gemeenteraadsverkiezingen van 21

Nadere informatie

VASTSTELLING VAN DE VERORDENING DIE VOORZIET IN DE MOGELIJKHEID TOT HET VERLENEN VAN EEN UITSLUITEND RECHT AAN AEB EXPLOITATIE B.V

VASTSTELLING VAN DE VERORDENING DIE VOORZIET IN DE MOGELIJKHEID TOT HET VERLENEN VAN EEN UITSLUITEND RECHT AAN AEB EXPLOITATIE B.V RUI 13/012 VASTSTELLING VAN DE VERORDENING DIE VOORZIET IN DE MOGELIJKHEID TOT HET VERLENEN VAN EEN UITSLUITEND RECHT AAN AEB EXPLOITATIE B.V. TEN BEHOEVE VAN DE UITVOERING VAN DE AFVALVERWERKINGSDIENSTEN

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 november 2018;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 november 2018; De raad van de gemeente Tynaarlo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 november 2018; gelet op artikel 15.33 van de Wet milieubeheer; B E S L U I T vast te stellen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2015

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2015 CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR343615_1 23 februari 2016 Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2015 De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Dienstverlening W. van den Beucken

Dienstverlening W. van den Beucken Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp ICT samenwerking Roermond, Venlo en Weert raadsnummer 2013 65 collegevergadering d.d. 20-08-2013 raadsvergadering d.d. 25-09-2013 fatale termijn programma portefeuillehouder

Nadere informatie