Persbericht, 13 maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Persbericht, 13 maart 2015"

Transcriptie

1 Persbericht, 13 maart 2015 Het Spaarne Ziekenhuis, Rivas Zorggroep, Vilente en het Flevoziekenhuis, zijn onderscheiden met de Spirit of Planetree Nederland Award De prijzen werden gisteren uitgereikt op de Planetree conferentie in het bijzijn van ruim 600 deelnemers. De conferentie voor mensgerichte zorg stond in het teken van Vertrouwen en laat met voorbeelden uit de praktijk van iedere dag zien dat mensgerichte zorg ook nu kan! Merkbaar mensgerichte zorg maakt op drie aanvullende manieren verschil: 1) Voor cliënten omdat zij goed geholpen zijn en dat ook zo ervaren. 2) Voor professionals in de zorg omdat die zoveel mogelijk uit zichzelf en de beschikbare middelen halen. 3) Voor organisaties omdat zij een sterk lerend en innoverend vermogen bezitten. 73 inzendingen, 10 nominaties, 4 winnaars en 3 bijzondere erkenningen 10 goede voorbeelden van mensgerichte zorg zijn uit 73 inzendingen genomineerd voor de felbegeerde Spirit of Planetree Award. Nieuw dit jaar was dat ook het publiek een stem kon uitbrengen op de nominaties. Dat is maar liefst 8543 keer gedaan. De publieksstem samen met de stemmen van de jury (bestaande uit vertegenwoordigers van cliëntenraden (LSR), zorgmedewerkers (FWG) en deskundigen uit de zorgsector (SKIPR)) en van Stichting Planetree Nederland hebben bepaald wie de uiteindelijke winnaars zijn geworden. De volgende vier initiatieven zijn beloond met een Award: U Dialyseert thuis, tenzij - Flevoziekenhuis Smaakgestuurd koken - Rivas Zorggroep Gentle Sectio; de natuurlijke keizersnede - Spaarne Ziekenhuis Samengesteld Gezin - Vilente De Planetree Award laat zien hoe zorgverleners iedere dag opnieuw bijzondere zorg leveren. Patiënten/bewoners/cliënten én hun naasten nemen naar vermogen samen met de professionals de verantwoordelijkheid voor de beste zorg. Op deze manier behoudt men zo veel mogelijk regie op hun zorg en leven. Alleen een bevlogen en vakkundige inzet van medewerkers, artsen, leiders en vrijwilligers maakt het mogelijk om hooggewaardeerde mensgerichte zorg volgens Planetree te realiseren, zegt Marita Bossers-Nabben, directeur van Stichting Planetree Nederland. en daarom verdienen goede initiatieven en de zorgverleners die het mogelijk maken erkenning.

2 (vlnr vbnb: Flevoziekenhuis, Rivas Zorggroep, Spaarne Ziekenhuis en Vilente) De Planetree Awards worden één keer per jaar uitgereikt en zijn bedoeld als stimulans en erkenning voor zorgverleners om (vernieuwende) patiëntgerichte initiatieven in praktijk te brengen die een belangrijk positief verschil maken. Naast de erkenning ontvangen de winnaars een cheque van 750,= om eigen initiatieven mee te starten of te steunen. Alle initiatieven zijn beoordeeld op positieve effecten voor cliënten en/of medewerkers, op vernieuwing, overdraagbaarheid, actualiteit en toekomstwaarde. Hoewel uiteindelijk vier prijzen zijn uitgedeeld, bieden alle aanmeldingen concrete inspiratie om goede mensgerichte zorg verder handen en voeten te geven; wat iedereen op zich en uiteindelijk onze gezondheidszorg - tot winnaar maakt.

3 Vier voorbeelden van mensgerichte zorg in praktijk: Flevoziekenhuis U Dialyseert thuis, tenzij Daar waar momenteel in Nederland thuis-hemodialyse is voorbehouden aan de meest stabiele, gezonde en vitale patiëntengroep, gooit het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis rigoureus het roer om. Onder het motto dialyseren doe je thuis, tenzij is het in Flevoland mogelijk om uiteindelijk aan minimaal 70% van alle patiënten thuis-hemodialyse aan te bieden, met aanwezigheid van optimale verpleegkundige zorg ter plekke. Patiënten die thuis dialyseren kunnen gemakkelijker overgaan tot vaker en langer dialyseren. Dit draagt zonder twijfel bij aan verbetering van gezondheid, vermindering van complicaties en ziekenhuisopnames, afname van medicatiebehoefte maar ook de kwaliteit van leven door minder vermoeiende ziekenhuisbezoeken. De veiligheid wordt geborgd door unieke, continue online monitoring van het behandelproces op afstand. Daarnaast wordt, door gebruik te maken van allerlei e-health oplossingen, de dialysepatiënt en dialyseverpleegkundige ter plekke de mogelijkheid geboden de specialist of collega-verpleegkundigen in het centrum te consulteren in beeld en geluid. Vier dialysepatiënten werden gevraagd om zitting te nemen in een klankbordgroep. Zij hebben in drie bijeenkomsten kritisch meegedacht over de gemaakte plannen en de wijze waarop een ideale thuisdialyse er volgens de patiënt uit zou moeten zien. De projectgroep hecht veel waarde aan de mening van deze klankbordgroep. Rivas Zorggroep Smaakgestuurd koken De opleiding m.b.t. selectieve smaak en smaaksturing maakte duidelijk dat er nog veel mogelijk was m.b.t. smaaksturing. En dus dat er voor veel personen smaakgerichter gekookt kon gaan worden waardoor smaak, beleving e.d. vergroot zou kunnen worden. Met dit idee zijn de initiatiefnemers van Rivas Zorggroep aan de slag gegaan en hebben zij (ex)oncologie patiënten als eerste doelgroep gekozen om hier iets mee te gaan doen. Er is begonnen met het geven van workshops aan deze (ex)oncologiepatiënten. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met collega s van de diëtiek en internisten oncologie met als uiteindelijke doel dat er nu op regelmatige basis workshops worden georganiseerd en gegeven met enorm enthousiaste deelnemers. De reeds gehouden workshops zijn een groot succes. Het helpt oprecht de smaakbeleving van, nu nog alleen (ex)oncologiepatiënten te verbeteren. Zo helpt het ook mee de ondervoeding tegen te gaan en de deelnemers weer zin in eten te geven.

4 Spaarne Ziekenhuis Gentle Sectio; de natuurlijke keizersnede Bij een keizersnede wordt een baby langs operatieve weg via de buikwand geboren. Een dergelijke operatie neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Na ± een kwartier wordt de baby geboren en wordt vrijwel direct van de moeder gescheiden. De baby gaat naar de afdeling; de moeder blijft op de OK waar de gynaecoloog de operatie nog moet afronden. Moeder en baby hebben gedurende de eerste anderhalf uur na de geboorte geen enkel contact met elkaar. Bij een gentle sectio of natuurlijke keizersnede blijft de baby na de geboorte de gehele tijd bij de moeder. Zowel tijdens het laatste deel van de operatie als op de uitslaapkamer en de terugkeer naar de afdeling. Ook de partner en de verpleegkundige van de afdeling zijn zowel voor, tijdens als na de keizersnede op de uitslaapkamer en de terugkeer naar de afdeling aanwezig. Onderzoek wijst uit dat deze aanpak leidt tot een snellere moeder-kind binding waardoor minder vaak postnatale depressies ontstaan. Vilente Samengesteld gezin Niemand kiest ervoor om in een verpleeghuis te gaan wonen. Het is pure noodzaak omdat het thuis niet meer gaat. Voor partners, kinderen en andere mantelzorgers is het ziekteproces van hun geliefde vaak moeilijk te accepteren, met alle emoties van dien. Bij Vilente wil men meer ruimte geven aan die emoties. Er is gezocht naar een manier om de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zorg en welzijn van een bewoner in de praktijk vorm te geven. Dat heeft geleid tot een handelwijze die samengesteld gezin is genoemd. Onder samengesteld gezin verstaat Vilente alle bewoners die samen leven in een woning, hun mantelzorgers, vrijwilligers én medewerkers. Hier wordt met een mix van informele en formele zorg goed georganiseerd rondom de bewoner. Het samengestelde gezin functioneert net als een gezin, waarbij gezinsleden ook hun eigen rol en taken hebben. De mantelzorger deelt als lid van het samengestelde gezin in de zorg voor de bewoner en voor elkaar. Dat betekent dat ook mantelzorgers het gevoel hebben dat ze thuis komen als ze bij hun partner of ouder op bezoek gaan. En dat ze dus ook de vrijheid hebben om dingen te doen die ze thuis ook doen: een kopje koffie zetten, een was opvouwen die er toch ligt, een spelletje spelen met meerdere bewoners (en niet alleen met je eigen vader, moeder of partner).

5 De nominaties voor de Spirit of Planetree Award 2015 waren: Alrijne Zorggroep Flevoziekenhuis Gemini Ziekenhuis Groenhuysen HagaZiekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie Maasziekenhuis Pantein Rivas Zorggroep Spaarne Ziekenhuis Vilente Het Uitbureau U Dialyseert thuis, tenzij Huiskamerproject Bewust en Beleven Behandel APP, totale heupprothese Multidisciplinair Zorg Innovatie Centrum (M-ZIC) Samen Lean en Planetree Smaakgestuurd koken Gentle Sectio; de natuurlijke keizersnede Samengesteld gezin Meer over ieder van deze initiatieven is op onze website te vinden in een korte film.

6 Meer informatie: Marita Bossers-Nabben: Over Planetree Stichting Planetree Nederland is opgericht in 2006 en helpt zorgverleners en zorginstellingen bij het realiseren van merkbaar mensgerichte zorg door ondersteuning van zorgorganisaties bij cultuurverandering en kwaliteitsverbetering het steunen en ontwikkelen van een netwerk en het stellen en verleggen van standaarden voor mensgerichte zorg inclusief beoordeling van prestaties (label). De naam Planetree (plataan) is afkomstig van Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap, die les gaf onder een plataan op het eiland Kos. Het internationale Planetree netwerk bestaat uit instellingen uit 20 landen die vastbesloten zijn om voor patiënten, cliënten en bewoners de best mogelijke zorg te bieden en voor medewerkers een hartelijke en goede werkomgeving te creëren. Daartoe inspireren zij elkaar, laten zien hoe het gedachtegoed in praktijk wordt gebracht en werken gericht aan een cultuur, dienstverlening en fysieke omgeving zoals iedereen die graag meemaakt. Steeds meer zorginstellingen omarmen de visie en aanpak en werken samen met het Planetree netwerk. Korte toelichting visie: best mogelijk zorg voor cliënt en medewerker Planetree is ruim 35 jaar geleden opgericht door een patiënte. De visie van Planetree is om gezondheidzorg te leveren waarbij: mensen voorop staan en iedere medewerker zorgverlener is; persoonlijke aandacht wordt gegeven aan de hele mens en dat betekent zorgen voor fysieke, emotionele, geestelijke en sociale behoeften; informatie toegankelijk en zinvol is zodat individuen zo veel mogelijk regie en zeggenschap houden over hun lijf, hun gezondheid en hun leven en actief betrokken zijn bij hun eigen veiligheid, welbevinden of herstel; een houding van vriendelijkheid en compassie normaal is; veilige, toegankelijke en vakbekwame zorg essentieel is voor cliëntgerichte zorg; familie, vrienden en dierbaren vitaal zijn voor herstel of de kwaliteit van leven; de fysieke omgeving goed is ingericht omdat dit belangrijk is voor stressreductie en geluk; medewerkers regie hebben over hun werk en daardoor ruimte hebben om beter en met meer plezier zorg te verlenen. Zorginstellingen werken hier concreet aan via de 12 Planetree componenten.

Persbericht 22 maart 2013

Persbericht 22 maart 2013 Persbericht 22 maart 2013 Tijdens de Planetree conferentie op 21 maart zijn Rivas Zorggroep, het Spaarne Ziekenhuis, S&L Zorg en het HagaZiekenhuis onderscheiden met de Spirit of Planetree Nederland Award

Nadere informatie

Persbericht 16 maart 2012

Persbericht 16 maart 2012 Persbericht 16 maart 2012 Tijdens de Planetree conferentie op 15 maart zijn het Spaarne Ziekenhuis, GGzE, CPH (Centra voor Psychisch Herstel) en het Gemini Ziekenhuis onderscheiden met de Spirit of Planetree

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Menselijke maat met Planetree Marita Bossers-Nabben. marita@planetree.nl

Menselijke maat met Planetree Marita Bossers-Nabben. marita@planetree.nl Menselijke maat met Planetree Marita Bossers-Nabben marita@planetree.nl BEWONER, CLIENTEN EN MEDEWERKER CENTRAAL? ANGELICA THIERIOT Haar droom is zorginstellingen te creëren, waar mensen zich direct al

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling NVT NVT NVT NVT

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling NVT NVT NVT NVT Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling NVT NVT NVT NVT

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling NVT NVT NVT NVT Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Verpleeghuis. Oudshoorn

Verpleeghuis. Oudshoorn Verpleeghuis Oudshoorn Onze visie We willen allemaal graag gezond en vitaal ouder worden. Maar dat hebben we niet altijd zelf in de hand. Soms stelt het leven ons onverwacht voor moeilijkheden en hebben

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Planetree. Van goed naar beter met Planetree. Algemene informatie >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Planetree. Van goed naar beter met Planetree. Algemene informatie >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Planetree Van goed naar beter met Planetree Algemene informatie >> Planetree Planetree biedt zorgorganisaties handvatten om voortdurend de mensgerichte

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Planetree. Van goed naar beter met Planetree. Algemene informatie >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Planetree. Van goed naar beter met Planetree. Algemene informatie >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Planetree Van goed naar beter met Planetree Algemene informatie >> Planetree biedt zorgorganisaties handvatten om voortdurend de mensgerichte zorg centraal

Nadere informatie

De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE. Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg

De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE. Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg Betere Zorg Helende Omgeving COMPONENTEN MENSGERICHTE ZORG 1. 2. 3. 4. 5. Menselijke interactie

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

titel afdeling Vrijwilliger in Verpleeghuis Oudshoorn

titel afdeling Vrijwilliger in Verpleeghuis Oudshoorn titel afdeling Vrijwilliger in Verpleeghuis Oudshoorn Vrijwilligers zijn er om net dat beetje extra aandacht en begeleiding te geven aan onze bewoners en cliënten. Bij allerlei activiteiten kunnen vrijwilligers

Nadere informatie

Zorgcentra Revalidatiecentrum. Hospices Zorg thuis Verzorgd Wonen. Workshop Planetree. Nieuwjaarsbijeenkomst Persoonsvolgende Zorg 5 februari 2018

Zorgcentra Revalidatiecentrum. Hospices Zorg thuis Verzorgd Wonen. Workshop Planetree. Nieuwjaarsbijeenkomst Persoonsvolgende Zorg 5 februari 2018 Workshop Planetree Nieuwjaarsbijeenkomst Persoonsvolgende Zorg 5 februari 2018 Planetree Een naam Een visie De naam Planetree: Planetree International Grondlegger Angelica Thieriot Haar droom: zorgorganisaties

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch?

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch? De medische bevalling Wanneer wordt de bevalling medisch? Bij aanvang van de zwangerschap Tijdens de zwangerschap Tijdens de bevalling Na de bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis Hoe bewaken we

Nadere informatie

Kraamzorg, zo thuis mogelijk Maasziekenhuis Pantein Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013

Kraamzorg, zo thuis mogelijk Maasziekenhuis Pantein Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013 Sluit aan bij Navigator nummer II.B, II.D, II.E, II.I, III.A, III.E Kraamzorg, zo thuis mogelijk Maasziekenhuis Pantein Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013 Dit initiatief draait om de optimale

Nadere informatie

Leren doe je samen. Plan van aanpak voor het best practice-project van het programma Waardigheid en trots. Manager Intramurale Ouderenzorg

Leren doe je samen. Plan van aanpak voor het best practice-project van het programma Waardigheid en trots. Manager Intramurale Ouderenzorg Leren doe je samen Plan van aanpak voor het best practice-project van het programma Waardigheid en trots Organisatie Voorzitter Raad van Bestuur Manager Intramurale Ouderenzorg Projectleiders Zorggroep

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente.

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Wil jij ook iets extra s betekenen voor een ander? Kijk op www.vilente.nl/vrijwilligers voor de vacatures! Als vrijwilliger geef je kleur

Nadere informatie

Zorgarrangement ZZP 9b. Informatie voor bewoners en familie

Zorgarrangement ZZP 9b. Informatie voor bewoners en familie Zorgarrangement ZZP 9b Informatie voor bewoners en familie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wat kunt u van ons verwachten?... 4 3. Zorg (persoonlijke verzorging en verpleging)... 5 4. Welzijn (begeleiding

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE. Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg

De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE. Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg PLANETREE De mens voorop in een helende omgeving BETERE ZORG HELENDE OMGEVING GEZONDE ORGANISATIE

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact.

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact. Huid-op-huidcontact Inleiding pag. 2 Wat is huid-op-huidcontact? pag. 3 Voordelen van huid-op-huidcontact pag. 4 Voordelen voor het kind pag. 4 Voordelen voor de moeder pag. 4 Huid-op-huidcontact bij te

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg

Samen werken aan goede zorg Nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg Samen werken aan goede zorg Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat goede

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

Ons Advies. graag. Zij komen ook bij u thuis. Behandeling & expertise

Ons Advies. graag. Zij komen ook bij u thuis. Behandeling & expertise Ons Advies & Behandelteam helpt u graag Zij komen ook bij u thuis Behandeling & expertise Welkom Vertrouwd en verantwoord Woonzorg Flevoland is een organisatie die een breed aanbod heeft aan zorg, diensten

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen.

Beter voorkomen dan genezen. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

WERKEN BIJ LUCIVER. Passie voor goed leven

WERKEN BIJ LUCIVER. Passie voor goed leven WERKEN BIJ LUCIVER Werken bij LuciVer is werken aan goed leven. Wat geldt voor cliënten van LuciVer geldt ook voor de medewerkers: de aandacht voor goed leven en de gerichtheid op zingeving en spiritualiteit

Nadere informatie

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack Aantal praktijkvoorbeelden uit de Internationale Planetree Conferentie 2012 1. De kracht van vrijwilligers 2. Digitale interactieve cliënten systemen 3. Een aantal bijzondere en praktische initiatieven.

Nadere informatie

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Gezinsgerichte zorg in het Elkerliek, daar kunt u van op aan Het verhaal van Esther, Irma en Fleur. Na haar bevalling verblijft Esther van de Vranden

Nadere informatie

Jolan. Jolanda Omvlee (42),

Jolan. Jolanda Omvlee (42), Jolan Jolanda Omvlee (42), getrouwd met Ron (48), moeder van Lise (10) en Emmely (6) is directeur van Compassion. Ze geeft leiding aan 38 personen, haar contacten gaan internationaal. 22 tekst Wieteke

Nadere informatie

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers www.szr.nl SZR vindt de inbreng van een mantelzorger erg belangrijk. U kent uw naaste/familie en weet hoe hij of zij de zorg het liefst wil ontvangen. Tips voor

Nadere informatie

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Mantelzorg. langdurige zorg voor uw naaste

Mantelzorg. langdurige zorg voor uw naaste langdurige zorg voor uw naaste 1 ers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg. En hun rol wordt steeds belangrijker; ook bij Valkenhof. Maar wat is mantelzorg precies en hoe geven we hier invulling

Nadere informatie

Thuiszorg. Pieter van Foreest Zorg Thuis. Zo lang mogelijk Thuis...

Thuiszorg. Pieter van Foreest Zorg Thuis. Zo lang mogelijk Thuis... Thuiszorg Pieter van Foreest Zorg Thuis Zo lang mogelijk Thuis... Welkom bij Pieter van Foreest Wij willen u van harte welkom heten bij Pieter van Foreest. Iedereen wil het liefst zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Notitie: Visie op een Gastvrij SEH Atrium MC versie 2 februari 2014

Notitie: Visie op een Gastvrij SEH Atrium MC versie 2 februari 2014 Visie op gastvrijheid binnen de SEH Hieronder vindt u een beknopte weergave van de visie op gastvrijheid voor de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Atrium MC. Gastvrijheid als kernwaarde Gastvrijheid is

Nadere informatie

Grenzen verkennen: wie heeft er een goed recept?! workshop 14 juni 2016

Grenzen verkennen: wie heeft er een goed recept?! workshop 14 juni 2016 Grenzen verkennen: wie heeft er een goed recept?! workshop 14 juni 2016 Door: Anke Muizelaar, projectleider en adviseur Informele zorg Markenheem Karel van Dijk, juridisch adviseur gezondheidsrecht Cecil

Nadere informatie

Strategisch beleid Libra Revalidatie & Audiologie 2013-2015 Als het leven om een nieuwe balans vraagt

Strategisch beleid Libra Revalidatie & Audiologie 2013-2015 Als het leven om een nieuwe balans vraagt Strategisch beleid Libra Revalidatie & Audiologie 2013-2015 Als het leven om een nieuwe balans vraagt We willen een vraaggerichte, ondernemende organisatie zijn, die op basis van een gezonde en duurzame

Nadere informatie

Visie en uitgangspunten Kleinschalig Wonen RijnWaal Zorggroep

Visie en uitgangspunten Kleinschalig Wonen RijnWaal Zorggroep Visie en uitgangspunten Kleinschalig Wonen RijnWaal Zorggroep See Me: Wat zien jullie, zusters, wat zien jullie? Denken jullie, als jullie naar mij kijken, Een humeurige oude vrouw, niet goed bij haar

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Gewoon opvoeden in Groningen

Gewoon opvoeden in Groningen Gewoon opvoeden in Groningen Voorbeeld : gewoon opvoeden, alledaags opvoeden, alledaagse opvoedvragen Wat is dit? Start: Eigen voorbeeld geven. Voor iedereen verschillend, afhankelijk van de situatie van

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Inovum

Mantelzorgbeleid Inovum Paginanummer: 1 / 5 Mantelzorgbeleid Inovum 1. Doel Geven van duidelijkheid over wie mantelzorgers zijn, wat het verschil is tussen mantelzorgers en vrijwilligers en hoe Inovum en mantelzorgers elkaar

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

MantelScan. www.expertisecentrummantelzorg.nl. Datum: Naam organisatie: Naam medewerker: Naam cliënt: Naam/namen aanwezige mantelzorger(s):

MantelScan. www.expertisecentrummantelzorg.nl. Datum: Naam organisatie: Naam medewerker: Naam cliënt: Naam/namen aanwezige mantelzorger(s): MantelScan Datum: Naam organisatie: Naam medewerker: Naam cliënt: Naam/namen aanwezige mantelzorger(s): www.expertisecentrummantelzorg.nl Genogram Ecomap - het zorgnetwerk mantelzorger zorgvrager Soort

Nadere informatie

Mantelzorg bij kleinschalig wonen. Handreiking bij film

Mantelzorg bij kleinschalig wonen. Handreiking bij film Mantelzorg bij kleinschalig wonen Handreiking bij film Colofon Datum: september 2012 Auteurs: Ilse de Bruijn (MOVISIE) en Nienke Blijham (Vilans) Met medewerking van: De Rinnebeek (locatie van zorgorganisatie

Nadere informatie

Hoe raar is dat? alles

Hoe raar is dat? alles Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Wensen voor mijn leven in de laatste fase

Wensen voor mijn leven in de laatste fase Wensen voor mijn leven in de laatste fase 1 Inleiding Dit is een notitieboekje waarin u kunt aangeven wat u belangrijk vindt in het leven. Wat zijn uw wensen ten aanzien van uw leven in de laatste fase.

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Waarom een PAR in Zinzia? De visie en strategie van Zinzia bieden een duidelijke koers aan de organisatie. Vanaf 2013 heeft - met het kompas Ziel

Nadere informatie

Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden

Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden Inleiding In april 2016 vroegen we leden van PGGM&CO naar hun ervaringen met huishoudelijke hulp. En hoe zij de toekomst van de huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Samenwerken met mantelzorg en familie: een rollenspel. Yvonne de Jong, 29 oktober2014 Workshop tijdens Congres Exit Vrijheidsbeperking

Samenwerken met mantelzorg en familie: een rollenspel. Yvonne de Jong, 29 oktober2014 Workshop tijdens Congres Exit Vrijheidsbeperking Samenwerken met mantelzorg en familie: een rollenspel Yvonne de Jong, 29 oktober2014 Workshop tijdens Congres Exit Vrijheidsbeperking Inhoud Kennis van mantelzorg Visie op Samenspel Familieparticipatie

Nadere informatie

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015 Goede maat en juiste toon 0 2015 2010 2015 2010 2015 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015

Nadere informatie

laat zien wie je bent

laat zien wie je bent laat zien wie je bent Wilhelminastraat 150 7573 AK Oldenzaal T 053 537 56 66 gereia@zorggroepsintmaarten.nl laat zien wie je bent Welkom. Laat zien wie je bent. 03 Welkom Gereia in Oldenzaal Gereia is

Nadere informatie

Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar niet alleen?

Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar niet alleen? Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar niet alleen? In Het Ouden Huis woont u in uw eigen woning en leeft u uw eigen leven. Zoekt u hulp of gezelschap dan is dat dichtbij. De Zorgdrager, die in Het Ouden

Nadere informatie

Cultuurproef. Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie

Cultuurproef. Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie Cultuurproef Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie De cultuurproef Met de Cultuurproef kunt u de cultuur van uw organisatie in kaart brengen. Via een vragenlijst en een cultuurmodel onderzoekt

Nadere informatie

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112 Beleid mantelzorg Herzieningsdatum 031112 Mantelzorgbeleid Cederhof Mantelzorg kan worden gedefinieerd als de extra zorg en begeleiding die mensen, vrijwillig, langdurig en onbetaald, verlenen aan personen

Nadere informatie

Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger

Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger Inspirerende bijeenkomst over mantelzorg met aandacht voor: de kracht van zeggenschap van cliënten en mantelzorgers; eigen regie voor

Nadere informatie

Reglement Rotterdamse emancipatieprijs voor roldoorbrekend opvoeden

Reglement Rotterdamse emancipatieprijs voor roldoorbrekend opvoeden Reglement voor de Rotterdamse emancipatieprijs voor roldoorbrekend opvoeden. In het kader van het gemeentelijk Emancipatiebeleid Afdeling: Afzender: Onderwerp: Scholing en Integratie Jeugd, Onderwijs en

Nadere informatie

Proteion in 2014 sociale verbinding samenwerking de cliënt centraal

Proteion in 2014 sociale verbinding samenwerking de cliënt centraal Proteion in 2014 sociale verbinding samenwerking de cliënt centraal www.proteion.nl Beste lezer, De veranderingen in de zorg waren hét thema van de afgelopen jaren. Inmiddels heeft Proteion, als partner

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

DE LEYHOEVE - ZORGSUITES. Mijn moeder is hier in goede handen. Dat vind ik een geruststellende gedachte. De Leyhoeve: Liefdevol wonen met zorg

DE LEYHOEVE - ZORGSUITES. Mijn moeder is hier in goede handen. Dat vind ik een geruststellende gedachte. De Leyhoeve: Liefdevol wonen met zorg DE LEYHOEVE - ZORGSUITES Mijn moeder is hier in goede handen. Dat vind ik een geruststellende gedachte. De Leyhoeve: Liefdevol wonen met zorg Zorgsuites De Leyhoeve staat voor liefdevolle zorg en aandacht

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

Intelligent omgaan met kwaliteitsverbetering en (keur-)merken in de zorg

Intelligent omgaan met kwaliteitsverbetering en (keur-)merken in de zorg Intelligent omgaan met kwaliteitsverbetering en (keur-)merken in de zorg J. van den Beuken, A. Snijders, C. Bestebreurtje, C. Göertz-Kempen, A. van Lavieren, H. Ruis en T. Winder 2010. Of het nu gaat om

Nadere informatie

Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet

Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet Westerstein biedt professionele, liefdevolle zorg aan iedereen die dat nodig heeft. Onze zorg is afgestemd op uw wensen en behoeften.

Nadere informatie

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk Toon van de Looy VanMorgen Programma 1. Stand van zaken Zorg op Afstand 2. Integratie Zorg op Afstand binnen het zorgproces bij ZuidZorg 3. Geleerde lessen

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij wat u kan verwachten

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

Herstelcentrum Samen werken aan een nieuwe balans

Herstelcentrum Samen werken aan een nieuwe balans Herstelcentrum Samen werken aan een nieuwe balans Herstel en revalidatie op Park Dekkerswald Een plek waar alles in het teken staat van herstel. Waar u kunt revalideren en herstellen van een ziekenhuisopname

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek In het najaar van 2013 hebben wij 190 inwoners uit Westerbeek een vragenlijst gegeven over de thema's wonen, welzijn, zorg in hun omgeving.

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Archipel Geriatrisch Centrum voor Revalidatie Dommelhoef

Archipel Geriatrisch Centrum voor Revalidatie Dommelhoef Archipel Geriatrisch Centrum voor Revalidatie Dommelhoef Informatie voor cliënten en familie het gevoel van samen Archipel Geriatrisch Centrum voor Revalidatie Dommelhoef Bij Archipel bieden we geriatrische

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC?

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015 Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? Gemiddeld 5 x Vind u dat u altijd door een arts geholpen

Nadere informatie

Gezamenlijk Orthopedisch Spreekuur ZGA Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013

Gezamenlijk Orthopedisch Spreekuur ZGA Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013 Sluit aan bij Navigator nummer III.D Gezamenlijk Orthopedisch Spreekuur ZGA Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013 Eind december 2012 is het zo dat een huisarts met orthopedische achtergrond

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg Vragenlijst Ervaren regie in de zorg versie voor mondelinge afname Introductie Zwart = tekst interviewer Schuingedrukt = ter ondersteuning interviewer (niet hardop lezen) De vragen uit deze vragenlijst

Nadere informatie

Cliënt in beweging. van zorgen voor naar zorgen dat. Voorwoord

Cliënt in beweging. van zorgen voor naar zorgen dat. Voorwoord Cliënt in beweging van zorgen voor naar zorgen dat Meerjarenbeleidsplan 2016-2020 Voorwoord In 2014 en 2015 is er een maatschappelijke verandering in gang gezet die veel betekent voor de Nederlandse burger

Nadere informatie

Groenhuysen voor wonen, welzijn en zorg

Groenhuysen voor wonen, welzijn en zorg Groenhuysen voor wonen, welzijn en zorg Ouder worden, jezelf blijven Passende zorg in elke situatie. Groenhuysen laat zich iedere dag opnieuw inspireren door wat klanten nodig hebben en wensen. Groenhuysen

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling 2 Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Dagbehandeling Somatiek

Dagbehandeling Somatiek Dagbehandeling Somatiek Dagbehandeling Somatiek Een langdurige ziekte of handicap kan uw leven behoorlijk op zijn kop zetten. Maar met wat extra zorg kunt u vaak gewoon thuis blijven wonen en aan het dagelijks

Nadere informatie

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID positieve gezondheid Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Zorgen voor jezelf Je grenzen kennen Kennis van gezondheid Omgaan met tijd Omgaan met geld Kunnen werken Hulp

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan 2010-2015. Slingeland Ziekenhuis

Strategisch beleidsplan 2010-2015. Slingeland Ziekenhuis Strategisch beleidsplan 2010-2015 Slingeland Ziekenhuis Voorwoord Voor u ligt de verkorte uitgave van het Strategisch Beleidsplan 2010-2015 van ons ziekenhuis. Deze uitgave is speciaal voor u als medewerker

Nadere informatie

Van meedenken met naar beslissen voor

Van meedenken met naar beslissen voor Van meedenken met naar beslissen voor Morele problemen bij zorgbeslissingen van familieleden en mantelzorgers voor verminderd beslissingsvaardige ouderen in de thuissituatie Een onderzoek i.h.k.v. het

Nadere informatie

April 2017 Jose van Vliet. Kwaliteitskader 2017

April 2017 Jose van Vliet. Kwaliteitskader 2017 April 2017 Jose van Vliet Kwaliteitskader 2017 Inhoud 1. Kwaliteitsbeleid Vilente... 3 2. Hoofdlijnen kwaliteitskader... 6 3. Vertaling kwaliteitskader Vilente... 8 4. Actieplan... 9 Vilente kwaliteitskader

Nadere informatie

Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz)

Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en wilt u informatie en advies over:

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Depressie

Online Psychologische Hulp Depressie Online Psychologische Hulp Depressie 2 Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Depressie van. Je krijgt uitleg over wat een depressie is en hoe jou kan helpen

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren Leerwerkplaatsen in het ZZG Herstelhotel en Thermion

leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren Leerwerkplaatsen in het ZZG Herstelhotel en Thermion leerwerkplaatsen leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren HAN Centre of Expertise Sneller Herstel stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen zorginstellingen, onderzoeksinstituten en de

Nadere informatie

De zorgvrager als partner

De zorgvrager als partner De zorgvrager als partner Marjolein Tasche Directievoorzitter HagaZiekenhuis Kengetallen Haga 2014 Medewerkers 3.569 Medisch specialisten 317 Bedden 611 Opnamen 29.728 Eerste bezoek 200.412 Dagbehandeling

Nadere informatie

Vrijwilligers. Bijzondere gewone mensen die écht iets betekenen

Vrijwilligers. Bijzondere gewone mensen die écht iets betekenen Bijzondere gewone mensen die écht iets betekenen Vrijwilligers Onze vakkundige medewerkers worden in hun werkzaamheden ondersteund door vrijwilligers. Die hulp van vrijwilligers is van groot belang. Vrijwilligers

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Samen een plan maken... Samen beslissen...over de toekomst!

Samen een plan maken... Samen beslissen...over de toekomst! Eigen Kracht-conferentie voor individuen en families Samen een plan maken... Samen beslissen......over de toekomst! Dat ik zelf kan kiezen wat er gaat gebeuren en zoveel mensen me daarbij steunen, dat

Nadere informatie

Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016

Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016 Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016 Op de conferentie waren vertegenwoordigers aanwezig van verschillende ketenpartners in de zorg: Adelante (revalidatie), Cohesie (huisartsen),

Nadere informatie

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving Wedstrijdreglement Connected Health Challenge Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving 16 juli 2014 Wedstrijdreglement Dit reglement is van toepassing op de Connected

Nadere informatie