Bachelor in de Gezinswetenschappen. Sociaal-Agogisch Werk. Leren over gezin, relaties en opvoeding Breng gerust je levenservaring mee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bachelor in de Gezinswetenschappen. Sociaal-Agogisch Werk. Leren over gezin, relaties en opvoeding Breng gerust je levenservaring mee"

Transcriptie

1 Sociaal-Agogisch Werk Bachelor in de Gezinswetenschappen Leren over gezin, relaties en opvoeding Breng gerust je levenservaring mee Academiejaar

2 Studeren aan HUB-KAHO Inhoud Kansen voor gezinnen, kansen voor volwassenen...3 Geboeid door wat mensen drijft?...4 Op maat van volwassenen...12 Aan de slag met je diploma...14 Studenten vertellen...18 Inhoud en aanpak...22 Je studieprogramma...36 Je docenten...40 Praktisch...48 Kenniscentrum...54 Waar?...62 Deze brochure richt zich tot wie al enige levens- of werkervaring heeft. Voor studenten die kort na de secundaire school Gezinswetenschappen willen aanvatten, is er een aparte brochure. Je vindt ze via 2

3 Kansen voor gezinnen, kansen voor volwassenen Ben je geboeid door mensen, door hun drijfveren en door wat hen bindt? Wil je relaties tussen ouders en kinderen, tussen partners, beter begrijpen en ze leren ondersteunen? Dan is Gezinswetenschappen iets voor jou. Gezinnen staan vandaag voor vele uitdagingen. Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe ideeën voor de ondersteuning van kinderen, ouders en gezinnen. Het is belangrijk dat we kritisch blijven nadenken over die ontwikkelingen. De opleiding Gezinswetenschappen houdt de vinger aan de pols en wil dat denken stimuleren en verdiepen. Gezinswetenschappen is uniek. Er is slechts één opleiding in Vlaanderen die op een toegankelijke wijze samenbrengt wat er in verschillende disciplines bestaat aan kennis over opvoeding, relaties en samenleving. Uniek zijn vooral de studenten: volwassenen op zoek naar kennis en inzicht. Allemaal beginnen ze met hun eigen verhaal en hun eigen werk- en levenservaring aan deze opleiding. We weten dat kiezen voor een driejarige opleiding een grote stap is. Je moet veel wikken en wegen, organiseren... Toch durven we je aanzetten om de keuze voor Gezinswetenschappen te maken. Elk jaar zien we hoe studenten de kans grijpen om hun werk en hun leven een nieuwe wending te geven. Hoe ze hun droom waarmaken om met mensen te werken. We zien hen vooral als mens groeien en sterker in hun schoenen staan. Wij wensen dat ook jou van harte toe. Tanja Nuelant Directeur Studiegebied Sociaal-Agogisch Werk, opleidingen Gezinswetenschappen en Psychosociale gerontologie 3

4 Geboeid door wat mensen drijft?

5 Bijleren over gezin, relaties en opvoeding Geboeid door wat mensen drijft? Wil je meer weten over wat zich tussen mensen afspeelt? Begrijpen hoe relaties tot stand komen, of waarom het fout kan gaan? Zoek je meer inzicht in opvoeding, wil je zelf leren hoe het beter kan? Werk je graag met mensen maar mis je hiervoor het gepaste diploma? Gezinswetenschappen studeren biedt je nieuwe inzichten en verruimt je kansen. Waarom Gezinswetenschappen studeren? Gezinswetenschappen vergroot je kennis over relaties en opvoeding; je krijgt inzicht in de maatschappelijke context waarin gezinsrelaties functioneren; je verwerft deskundigheid om gezinnen te ondersteunen en te begeleiden. Echte tweede kans Je zult veel ervaringen uit je eigen gezinsleven in de opleiding herkennen én leren duiden. Die ervaringen kun je later gebruiken in je werk als gezinsbegeleider. Je professionele bachelordiploma opent zeker deuren naar uiteenlopende jobs in het brede welzijnsveld. Misschien is de opleiding een échte tweede kans: eindelijk dat diploma van hoger onderwijs behalen, je beroepsleven een nieuwe wending geven, aansluiting vinden bij de sociale sector Maar ook als persoon kom je hier rijker uit: met deze opleiding ga je sterker in je schoenen staan! 5

6 Sociaal handelen kun je leren De opleiding Gezinswetenschappen leert je gezinnen begeleiden op een wetenschappelijk onderbouwde manier, maar met veel empathie en respect voor de eigenheid van elk gezin. Het doel is om gezinnen te ondersteunen in hun streven naar duurzame, kwaliteitsvolle relaties. Eigen accenten Gezinswetenschappen situeert zich in het domein van het sociaal-agogisch werk. In alle sociaal-agogische opleidingen staat werken met mensen voorop, maar ze leggen elk eigen accenten: Bachelor in het Sociaal werk: Als maatschappelijk werker benader je de mens als individu, zij het natuurlijk steeds in relatie tot zijn omgeving en de maatschappij. Je helpt je cliënten die steun te krijgen die zij nodig hebben. De nadruk ligt op wegwijs maken in de maatschappelijke voorzieningen. Bachelor in de Orthopedagogie: Opvoeders begeleiden jongeren of volwassenen, al dan niet met een handicap. Ze werken vaak in een instelling, maar ook steeds meer in de directe leefomgeving van de cliënt. De focus ligt op de ondersteuning van het individu dat je met behulp van diverse, creatieve vaardigheden leert benaderen. Bachelor in de Gezinswetenschappen: Gezinswetenschappers ondersteunen gezinnen als het misloopt in de relaties tussen ouders en kinderen, tussen partners of in de verhouding met de vorige generatie(s). Je informeert gezinnen en je zoekt de gepaste hulp waar nodig. Je treedt op als tussenpersoon voor het gezin met andere hulpverleners en diensten. Je benadert mensen uitdrukkelijk in hun gezinscontext, zonder de belangen van het individu of de invloed van de maatschappelijke omgeving uit het oog te verliezen. 6

7 Geboeid door wat mensen drijft? Onze visie De opleiding Gezinswetenschappen steunt op de visie dat duurzame, diepgaande relaties belangrijk zijn. Die visie vormt de basis voor een goede ondersteuning en hulpverlening aan mensen. Duurzame relaties Voor ons zijn duurzame, diepgaande relaties belangrijk. Daarin kunnen vrouwen, mannen en kinderen zich goed voelen en zich ontplooien als persoon en als sociaal wezen. Duurzame relaties worden bij uitstek nagestreefd in gezin en familie, maar zijn enkel bereikbaar als die relaties gebaseerd zijn op eerlijkheid, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, zorg voor elkaar en respect voor de persoonlijke integriteit; als mannen en vrouwen in het gezin en in de samenleving een gelijkwaardige positie genieten; als beide ouders de zorg voor de kinderen als essentiële en te delen verantwoordelijkheid opnemen; als het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van Het Kind richtinggevend is in de relatie met de kinderen en voor hun positie in de samenleving. De opleiding Gezinswetenschappen ging in 1960 van start op initiatief van de toenmalige Bond van Grote en van Jonge Gezinnen, nu de Gezinsbond. Onder de vleugels van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, toen Centrum voor Volwassenonderwijs, groeide de opleiding uit tot een volwaardige hogeronderwijsopleiding. Vandaag zit de opleiding Gezinswetenschappen onder de koepel van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUBrussel). De opleiding werkt verder op haar eigen campus in Schaarbeek, waar volwassen studenten gepaste begeleiding krijgen. 7

8 Wie studeert Gezinswetenschappen? Herken je jezelf? De achtergrond van de studenten Gezinswetenschappen is zeer divers. Twee dingen hebben de studenten gemeen: een sterke motivatie om te leren en een warme belangstelling en zorg voor mensen. Hoe herken je verder een student Gezinswetenschappen? Jong of oud? Hoewel de meerderheid van de studenten tussen 26 en 40 jaar (50%) oud is, tref je ook -26 jarigen (22%) en veertig- (23%) en vijftigplussers (4%). Vrouw of man? Vrouwen vormen zeker de overgrote meerderheid, net als in de meeste sociaal-agogische richtingen. Toch kiezen stilaan meer mannen (nu ongeveer 10%) voor Gezinswetenschappen. De sociale sector zal hen zeker met open armen verwelkomen! Gezin? De gezinscontext van de studenten Gezinswetenschappen is erg uiteenlopend. De meerderheid van de studenten leeft samen met hun partner, al dan niet gehuwd. 45% van de studenten profileert zich als alleenstaand. Ongeveer 55% van de studenten heeft kinderen, meestal 2 of 3. 8

9 Geboeid door wat mensen drijft? Woonplaats? Vanuit alle hoeken van Vlaanderen, en daarbuiten, vinden studenten de weg naar de opleiding, die uniek is in Vlaanderen. Culturele achtergrond? In verhouding met andere hogeronderwijsopleidingen tonen veel studenten uit migratiegezinnen belangstelling voor de opleiding. Vandaag maken ze 13% uit van de studenten Gezinswetenschappen. Activiteit? Studenten Gezinswetenschappen zijn doorgaans zeer actief naast hun opleiding. De grote meerderheid van de studenten (70%) heeft een betaalde job. Velen zijn ook actief als vrijwilliger. Bij het begin van het academiejaar kun je de adressen van alle studenten per provincie inkijken. Zo kun je vlotter afspreken om samen naar de les te komen, met de wagen of met de trein, en informatie uitwisselen met medestudenten uit je streek. Anders kijken en luisteren naar mensen Brigitte D hondt staat al meer dan dertig jaar voor de klas: Ik zag de samenleving en bijgevolg ook gezinnen veranderen. Met de opleiding Gezinswetenschappen kreeg ik een bredere kijk. Ik leerde anders luisteren en kijken naar mensen. Zo kan ik gepaster reageren. Ik voel me meer zelfzeker in contacten met ouders en kinderen die in moeilijke omstandigheden leven. 9

10 Iets voor jou? Gezinswetenschappen geeft je inzicht in het functioneren van gezinnen en plaatst je kennis in een breed maatschappelijk kader. Om verschillende redenen kan de opleiding voor jou bijzonder nuttig zijn. Geboeid door de verscheidenheid van menselijke relaties? Gezinswetenschappen geeft je inzicht in gezinsrelaties. Werk je graag met mensen? De opleiding geeft je de basis om mensen op een professionele manier bij te staan en te begeleiden vanuit een gezinsgerichte invalshoek. Nieuwe horizonten ontdekken en ander werk zoeken? Als je al een hogeronderwijsdiploma op zak hebt, kun je een traject op maat opstellen, gericht op de kennis en vaardigheden die je extra wil verwerven. Stelde je gedurende enkele jaren de zorg voor je gezin voorop? Wil je opnieuw aan de slag? Het studieprogramma sluit aan bij je ervaring en kennis en het diploma vergroot je kansen op een passende job aanzienlijk. Actief als vrijwilliger? Deze algemene vorming over het menselijk functioneren verbreedt je kennis en leert je professioneel handelen, ook als vrijwilliger. Meer greep krijgen op je eigen gezinsrelaties? Veel vakken zullen je meer inzicht geven in de dynamiek in je eigen gezin. De opleiding kan je helpen om je eigen gezinsrelaties (met je partner, je kinderen, je eigen ouders) te verbeteren. 10

11 Emancipatieprijs VOEM Geboeid door wat mensen drijft? Het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen kreeg in 2011 de Emancipatieprijs van VOEM, de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims. In de prijzen Gezinswetenschappen kreeg de prijs omwille van de inspanningen die zij levert om de onderwijskansen van studenten uit migratiegezinnen te verbeteren. De flexibele leerweg van deze opleiding en de expliciet pluralistische benadering van gezinsthema s hebben ertoe bijgedragen dat studenten met diverse culturele achtergronden hun weg vonden naar Gezinswetenschappen. copyrights: Frank Toussaint Samen studeren Boubker Al Marchohi en Rachida El Morabit studeerden samen: Het technisch secundair onderwijs leidde ons naar administratieve en technische jobs, terwijl we allebei altijd het gevoel hadden dat onze roeping in de hulpverlening lag. Veel van wat we hebben geleerd, passen we ook toe in ons eigen leven. We hebben veel geleerd, maar ook veel gelachen. 11

12 Op maat van volwassenen

13 Op maat van volwassenen Kansen voor volwassenen Gezinswetenschappen staat voor onderwijs en kansen voor volwassenen. De mogelijkheden en interesses van de volwassen student staan centraal in de onderwijsaanpak. Eén dag les per week Gezinswetenschappen is een professionele bacheloropleiding van 180 studiepunten. De opleiding staat in het hogeronderwijsregister op hetzelfde niveau als de opleidingen Maatschappelijk Werk en Orthopedagogie. Studenten met levens- en werkervaring komen gedurende drie studiejaren één dag per week les volgen en vullen dat aan met zelfstudie. Zo is de opleiding goed te combineren met werk en gezin. Het diploma geniet maatschappelijke erkenning en biedt reële kansen op een volwaardige tewerkstelling. De gedrevenheid van de docenten en de omkadering van de hogeschool garanderen de kwaliteit van de opleiding. Breng gerust je levenservaring mee Je komt niet naar de schoolbanken als een onbeschreven blad, en daar houden we terdege rekening mee. Veel opleidingsonderdelen sluiten direct aan bij de inzichten en vaardigheden die je als volwassene hebt opgebouwd in je eigen leven, je gezin en familie. In deze opleiding verwerf je kennis die niet alleen inzetbaar is in een job, maar ook in je eigen gezin. Voor velen betekent drie jaar Gezinswetenschappen studeren ook persoonlijk een sterke groei. 13

14 Aan de slag met je diploma

15 Aan de slag met je diploma Wat leer je concreet? Als je afstudeert in Gezinswetenschappen ben je getraind om gezinnen te ondersteunen in hun streven naar goede, duurzame relaties. Je hebt inzicht in de vaak complexe gezinsrelaties én je bent in staat om passende begeleiding te bieden waar het fout gaat. Je kunt de noden van een gezin erkennen. Samen met de gezinsleden bekijk je waar de knelpunten zitten en welke hulpverlening aangewezen is. Waar nodig overleg je met andere hulpverleners. Je kunt gezinnen begeleiden met het doel hen te versterken. Je bevordert de zelfredzaamheid van de gezinsleden, met respect voor hun specifieke gezinscultuur. Je hebt geleerd om in dialoog te treden met gezinnen. Bij conflict kun je een stappenplan opstellen om alle partijen tot hun recht te laten komen, wat de achtergrond of problematiek ook is. Je kunt de directe sociale omgeving van een gezin in kaart brengen. Dat netwerk kun je inzetten voor de versterking van het gezin. Je hebt geleerd om constructief samen te werken. Je doet dat met collega s die vanuit andere disciplines het gezin of de gezinsleden hulp verlenen. Je stelt de belangen van het gezin voorop. Je bent gemotiveerd om te zoeken naar creatieve oplossingen, rekening houdend met de eigenheid van het gezin. Je gaat op zoek naar nieuwe kennis of werkvormen die je bij de begeleiding van gezinnen kunnen helpen. Je komt zelf naar buiten met inzichten die je in je werk hebt gekregen en die de kwaliteit van het werk van anderen kan bevorderen. Je signaleert nieuwe knelpunten in gezinnen en gezinsrelaties. Je brengt ze onder de aandacht van je organisatie, het publiek en waar nodig ook het beleid. 15

16 Waar vind je een job? Bachelors in de Gezinswetenschappen kunnen hun vaardigheden inzetten in uiteenlopende sectoren, vaak zij aan zij met maatschappelijk werkers, opvoeders en andere professionals in het sociaal-agogisch werk. Werkgevers appreciëren hun brede kijk op gezinnen en de diverse ervaringen, zowel persoonlijke als professionele, die ze meebrengen. In het algemeen welzijnswerk kun je aan de slag als welzijnswerk(st)er in OCMW s, CAW s, het vluchtelingenwerk, de thuislozenwerking, centra voor levens- en gezinsvragen, slachtofferbegeleiding... In de geestelijke gezondheidszorg kun je werken als sociaal werk(st)er in Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, in initiatieven voor beschut wonen, in de psychiatrische thuiszorg en verzorgingstehuizen, in dagactiviteitencentra en psychiatrische ziekenhuizen In de kinder- en gezinszorg werk je als gezinsbegeleid(st)er in kinderdagverblijven, diensten voor opvanggezinnen en buitenschoolse kinderopvang, kraamcentra, Centra voor Integrale Gezinszorg, de pleegzorg en bij adoptiediensten. 16

17 Aan de slag met je diploma In het onderwijs vind je heel wat afgestudeerden als zorgcoördinator, in basiseducatie als educatief personeelslid, in CLB s als intercultureel medewerk(st)er of als psychopedagogisch werk(st)er. De gehandicaptenzorg zet Gezinswetenschappers in voor thuisbegeleidingsdiensten, diensten voor begeleid wonen, beschermd wonen. De jeugdzorg stelt vaak een zekere maturiteit op prijs voor functies als opvoed(st)er en begeleid(st)er in begeleidingstehuizen, gezinstehuizen, onthaal-, oriëntatie- en observatiecentra, dagcentra, thuisbegeleidingsdiensten, diensten voor begeleid zelfstandig wonen, diensten voor pleegzorg. Je kunt ook aan de slag als consulent(e) in comités voor bijzondere jeugdzorg of bij de sociale dienst van de jeugdrechtbank. In de sector van tewerkstelling en opleiding kun je terecht in centra voor beroepsopleiding, in arbeidstrajectbegeleiding en in centra voor gespecialiseerde voorlichting bij beroepskeuze. Er zijn zeker ook mogelijkheden als (staf)medewerk(st)er in het opbouwwerk en het sociaalcultureel werk. De integratie- en ondersteuningscentra voor etnisch-culturele minderheden zoeken eveneens Gezinswetenschappers. In de ouderenzorg of de thuiszorg werk je als activiteitenbegeleid(st)er, als centrumleid(st)er, als indicatiesteller in de zorgverzekering of als zorgregisseur in een lokaal dienstencentrum. Bij de politie vind je werk als politie-assistent(e), onder meer bij de dienst slachtofferbejegening. Bij de overheid geeft het diploma Gezinswetenschappen toegang tot functies op niveau 2+ (bij de federale overheid) en niveau B (bij de Vlaamse overheid, in gemeenten en OCMW s). 17

18 Studenten vertellen

19 Studenten aan het woord Studenten vertellen Studenten Gezinswetenschappen hebben doorgaans een sterke motivatie om te leren en een warme belangstelling en zorg voor mensen. Wat vinden zij over hun opleiding? Van bank naar begeleiding Daniel Van den Brande werkte tot voor enkele jaren in een bank. Een voorziening in de bijzondere jeugdzorg was er klant en zo geraakte ik geïnteresseerd in sociaal werk. Ik waagde de overstap en werd deeltijds administratief medewerker van het begeleidingstehuis. Ik wilde graag met de kinderen zelf aan de slag, dus zocht ik een opleiding die mij de juiste basis kon geven én die combineerbaar was met mijn job. De opleiding Gezinswetenschappen is dan de perfecte keuze. Nu werk ik voltijds in het begeleidingstehuis. Ik heb nog steeds een aantal bestuurstaken in mijn pakket, maar ik sta nu ook mee in voor de begeleiding van de kinderen. Gegroeid Manuella Van Geyt werkte op de sociale dienst van een woonzorgcentrum. Om dat werk goed te doen, heb je inzichten nodig die verder gaan dan wat je in verpleegkunde ziet. Ik ging op zoek naar een opleiding die ik kon combineren met een fulltime job en mijn gezin. De opleiding veranderde veel in mijn leven: ik kreeg een andere kijk op de mens, het gezin en de maatschappij. Ook op professioneel vlak ging ik vooruit. Ik ben nu adjunct-directeur! Opnieuw naar de schoolbanken Barbara De Ryckere was statutair ambtenaar. Dankzij dit diploma kon ik aan de slag op de sociale dienst van de federale overheidsdienst voor Wetenschapsbeleid. Ik doe het erg graag. Het is boeiend, afwisselend en het schenkt veel voldoening. En ik ben terug gaan studeren, deze keer een Master in de Seksuologie aan de KU Leuven. Het diploma Gezinswetenschappen vormde een stevige basis. 19

20 Springplank naar een nieuwe start Kim Bogaert heeft zich nooit goed gevoeld bij de beroepsopleiding waar hij 25 jaar geleden in belandde. Na school las ik alles wat ik te pakken kon krijgen over filosofie, psychologie en andere wetenschappen. Na jaren van werk dat me niet lag en zoeken naar een opleiding die echt bij me paste, vond ik Gezinswetenschappen. Dit werd de springplank naar een nieuwe start. Nu werk ik als leefgroepbegeleider voor volwassenen met een mentale handicap met bijkomende gedragsen/of persoonlijkheidsstoornissen. Wat was ik blij toen ik afstudeerde. Niet omdat ik nu niet meer naar de les hoefde te gaan, neen, want dit was voor mij telkens weer het hoogtepunt van de week. Ik was fier omdat ik dat had behaald waarvan men 25 jaar geleden zei dat dat manneken dat toch nooit zou aankunnen. Leren opvoeden tussen twee culturen De periode dat ze Gezinswetenschappen studeerde zal Benedicte Moussa altijd bijblijven. Ik heb fantastisch veel geleerd en heb vooral veel ruimte gekregen om mij persoonlijk te ontplooien. Door deze studies heb ik de werkelijke betekenis leren begrijpen van woorden als respect, empathie, relativeren en luisteren. Kennis en vaardigheden die me goed van pas komen als vrijwillig medewerkster bij de Gezinsbond over opvoeden tussen Gezinswetenschappers aan de slag: the movie! Gezinswetenschappers kom je overal tegen. Wat ze gemeen hebben is hun engagement: kwetsbare mensen en gezinnen ondersteunen. Docente Magda Lambert ging enkele gezinswetenschappers op hun werk interviewen, over hun job en hoe ze hun studie inzetten in de begeleiding van gezinnen. Je kunt hun verhaal bekijken via 20

21 Studenten vertellen twee culturen. Ik heb ook een vzw opgericht, Symbiose, met als doel het harmonieus samenleven in en tussen gezinnen van verschillende culturen te bevorderen. Voor dit huis was Gezinswetenschappen een onmisbare bouwsteen! Bewust kiezen waar je voor gaat was drie jaren hard werken maar nu ga ik elke dag met plezier werken. Mijn collega s lachen als ze me weer moeten afremmen. Het maakt toch een verschil als je als volwassene op latere leeftijd een bewuste keuze hebt gemaakt: ik wist echt wat ik wou en waar ik zou voor gaan. Sinds kort heeft Anja Lambrighs een vast contract als begeleidster bij het Crisispunt Limburg -18 van CAW Limburg. Daarmee heb ik het doel bereikt dat ik beoogde met Gezinswetenschappen: een job als hulpverlener die me dagelijks veel voldoening geeft. Het Spijt, of toch niet Samira Azeroual deed er vijf jaar over om te beslissen om als mama van drie toch Gezinswetenschappen te gaan studeren: Nu zit ik in het tweede jaar en heb ik spijt. Spijt dat ik niet veel eerder deze stap heb gezet! Gezinswetenschappen is als een achtbaan. Je stapt in zonder te beseffen wat het allemaal met je zal doen. Tijdens de rit voel je die adrenalinestoot, dat fijne gevoel. Ik ben ervan overtuigd dat aan het einde van de rit het gevoel van voldoening nog intenser zal zijn. Maar daar denk ik nu liever nog niet aan, want als het gedaan is, weet ik dat ik naar meer zal snakken. 21

22 Inhoud en aanpak

23 Inhoud en aanpak Inhoud en aanpak Het studieprogramma van Gezinswetenschappen loopt over drie jaar. Studenten met levens- en werkervaring volgen één dag les per week. Opbouw van het programma In het eerste jaar ligt de nadruk op de menswetenschappen die gezinnen bestuderen vanuit verschillende invalshoeken: sociologie, filosofie, psychologie, pedagogie, economie. In het tweede jaar komt het gezin zelf meer op de voorgrond. We bestuderen de relatie tussen partners: hoe verloopt de partnerkeuze, hoe communiceren we met elkaar, in welke gezinsverbanden leven we samen? Ook de ouder-kindrelatie en de opvoeding komen naar voor: wat is goed opvoeden, hoe deden onze ouders dat en hoe doen we het nu? In het derde jaar leren we begrijpen waar het mis kan gaan in gezinsrelaties. Hier ligt de nadruk op het leren begeleiden van partners en kinderen. In iedere fase van de opleiding is er aandacht voor ethische aspecten bij de begeleiding van partners, ouders en kinderen. Twee oriëntaties Naast een gemeenschappelijk pakket van opleidingsonderdelen maak je in het derde jaar een keuze tussen twee oriëntaties: kinderen en jongeren; volwassenen en ouderen. Eigen accenten Beide oriëntaties leggen eigen accenten maar leiden naar hetzelfde einddiploma. Je bekijkt de achtergronden van specifieke problemen die zich in die levensfasen kunnen voordoen. Je oefent ondersteuningsmethodieken en je maakt kennis met verschillende therapeutische richtingen. We plaatsen gezinnen in hun brede maatschappelijke context en we staan stil bij de beleidsmaatregelen die betrekking hebben op gezin en opvoeding. 23

24 Vaardig worden via projecten Naast de theoretische vakken heeft projectwerking een belangrijke plaats in het programma. Je leert zowel alleen als in groep werken. Bij de beoordeling telt niet alleen het resultaat: ook de wijze waarop je (samen)werkt is van belang. Projectonderwijs In het eerste en het tweede jaar werk je in kleine groepen rond thema s op vlak van kansarmoede, opvoeding, gezondheid, ethische kwesties, man-vrouwverhoudingen... Aan de hand van een concrete probleemstelling verwerf je verschillende vaardigheden. De projectbegeleiders hebben een link met het werkveld en zijn specialisten in de thema s die ze behandelen. Ze maken expliciet ruimte voor de ervaring en de kennis die de studenten aanbrengen. ruimere thema van je projectgroep. Waar vind je geschikte literatuur? Hoe vat je teksten efficiënt samen? Hoe vermeld je bronnen correct? Je leert Informatie zoeken, verwerken en presenteren In het eerste jaar ligt de nadruk bij het projectwerk op teksten leren verzamelen en verwerken over een onderwerp dat je zelf kiest binnen het 24

25 Inhoud en aanpak kritisch lezen, overleggen met groepsleden en presenteren. In het tweede jaar ga je zelf op onderzoek. Je maakt kennis met verschillende onderzoeksmethoden, zoals enquêtes, interviews en participerende observatie. Je werkt in kleine groepjes aan de verwerking van de gegevens en de voorstelling van de resultaten. Communicatie Professioneel omgaan met anderen vraagt om professionele vorming in communicatie, interactie en conflicthantering. We besteden een belangrijk deel van de lessen aan deze methodieken. In het eerste en het derde jaar ga je op tweedaagse buiten de campus en krijg je een intense training in kleine groepen. Eerstejaars leren er wat professioneel luisteren inhoudt. Groepswerk wordt geanalyseerd en via rollenspelen ingeoefend. Tweedejaars werken aan helpende gesprekken en andere communicatiemethoden. Derdejaars maken tijdens hun tweedaagse kennis met persoonsgerichte intervisie en andere begeleidingsmethodieken. Eindproef Voor de eindproef in het derde jaar werk je zelfstandig een concrete probleemstelling uit. Je schetst de problematiek van een gezin of een persoon, zij het steeds in een gezinscontext. Je analyseert en kadert de probleemstelling en je stelt een passende begeleiding voor. Je toont aan dat je een probleemoplossend voorstel kunt uitwerken aan de hand van een literatuurstudie en door gebruik te maken van de cursussen en methodieken uit de opleiding. Je eindproefbegeleider is iemand die zelf met twee voeten in de praktijk staat. Hij of zij stuurt en steunt je waar nodig. De opleiding sluit af met een korte presentatie van je eindproef in het bijzijn van een externe deskundige. 25

26 Je eindproef: enkele voorbeelden Er zijn heel wat boeiende thema s die het onderwerp kunnen vormen voor je eindproef. Enkele voorbeelden. Amyay Hayat vroeg jongens en meisjes die opgroeien tussen de westerse en de Maghrebijnse cultuur hoe zij hun adolescentie ervaren. Ze stelt voor om in de hulpverlening te werken aan de communicatie binnen Maghrebijnse gezinnen. Daarnaast pleit ze voor cultureel diverse oudergroepen, want ervaringen uitwisselen kan alle ouders versterken. Els is buitengewone moeder van Joren met een handicap en gewone moeder van Kaat. Anouk Martens bekeek met Els hoe ze de kinderen positief kan coachen. Dat kan je leren in workshops die leentjebuur spelen bij opleidingen voor managers. De communicatievaardigheden die de ouders daar oppikken, zorgen ervoor dat ze ook sterker staan in hun relatie met professionele hulpverleners. De euthanasievraag van mensen met een psychiatrische problematiek is vaak een vraag om levenshulp. Marian Bulckaen schetste de leemten in de huidige hulpverlening en doet originele voorstellen om ze te verbeteren. Zingevingsgesprekken een plek geven in de hulpverlening en het netwerk van de patiënt actief betrekken, kan een verbindende kracht doen ontstaan. Hulporganisaties krijgen in toenemende mate te maken met hulpvragers zonder wettig verblijf. Dit geldt ook voor vrijwilligersorganisatie de Welzijnsschakel in Hoboken, waar Pascale D hont stage liep. De intakeploeg formuleerde een dringende behoefte aan meer inzicht in de complexe juridische en sociaal-economische situatie van deze groep. Pascale stelde een opleidingsplan op en ging er ook mee aan de slag. 26

27 Voortbouwen op leer- en werkervaringen Inhoud en aanpak De opleiding houdt actief rekening met de ervaring die je in je leven, je werk en je engagement al verworven hebt. We brengen die in kaart via een portfolioprocedure. Portfolio Een portfolio is als een map die in de eerste plaats een overzicht geeft van je eerdere studie- en werkervaring. Ook vrijwilligerswerk en andere relevante levenservaring krijgen er een plaats in. Het portfolio helpt je niet alleen om je opleiding tot een goed einde te brengen, maar ook om krachtiger en competenter in het (beroeps)leven te staan. Zelfreflectie tijdens de opleiding kunnen functioneren in het werkveld. Dat dossier vul je aan met de uitwerking van een schriftelijk aangeboden casus uit het algemene welzijnswerk. In sommige gevallen volgt op deze procedure een interview. Het resultaat geeft je een genuanceerd zicht op wat je reeds verworven hebt aan kennis en vaardigheden. Deze procedure stimuleert je meteen ook heel concreet tot zelfreflectie, vooral over de vraag hoe je je reeds verworven levens- en werkervaring kunt inzetten voor een (nieuw) engagement in het werkveld. In de loop van je opleiding vragen we je om een portfolio op te bouwen met documentatie over je levens- en werkervaring. Daarnaast maak je, aan de hand van een aantal vragen, een bespreking van je eigen sterktes en zwaktes wat betreft de kennis en vaardigheden die nodig zijn om goed te 27

28 Praktijkverdieping nodig? Uit je portfolio blijkt of je al dan niet voldoende professionele ervaring hebt. Jaarlijks blijkt ongeveer de helft tot twee derde van de studenten reeds over de nodige ervaring te beschikken; de andere studenten zien zich verplicht om extra praktijkverdieping op te nemen. Hoe lang? De eventuele extra praktijkverdieping telt in principe 160 of 280 uren, afhankelijk van de in het portfolio aangetoonde ervaring. Je kunt die uren opnemen vanaf het einde van het tweede jaar of gespreid over het derde jaar. We begeleiden je bij je zoektocht naar een geschikte praktijkverdiepingsplaats die past bij je specifieke levensen werk omstandigheden. Ook tijdens de praktijkverdieping is begeleiding voorzien. In asielzoekerscentra leer je omgaan met mensen die een ernstig trauma doormaakten. In een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) kun je aan de slag in de thuisbegeleiding van een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG), of in de ontmoetingsruimtes voor ouders en kinderen die een echtscheiding doormaken, of in een vluchthuis. Ook de begeleiding van thuislozen nemen studenten actief op. Waar? Tijdens de praktijkverdieping neem je diverse taken op die aansluiten bij de competenties die je in de opleiding verwerft. Je leert inspelen op heel concrete hulpvragen. Enkele voorbeelden: 28

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel)

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) in de gezinswetenschappen e opleidingsfase e opleidingsfase 3e opleidingsfase Oriëntatie kinderen en jongeren 3e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN ACADEMIEJAAR 2015-2016 Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) Bachelor in de

Nadere informatie

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-win relatie 22 februari 2013 Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-winrelatie Tewerkstelling betekent een

Nadere informatie

Bachelor in Sociale Readaptatiewetenschappen Kinderen, jongeren en welzijn

Bachelor in Sociale Readaptatiewetenschappen Kinderen, jongeren en welzijn Bachelor in Sociale Readaptatiewetenschappen Kinderen, jongeren en welzijn KHLeuven aangename KENNISMAKING Hallo! We kennen elkaar nog niet, maar wees gerust: lang zal dat niet duren. Aan de Katholieke

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW. Hieronder vind

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie Voortrekkers in het werken met ouderen www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2014-2015

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1 Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk Academiejaar 2007-2008 Bijlage 1 IOUD Bachelor in het Sociaal Werk Studieprogramma s (modeltrajecten) 1 ste jaar bachelor in het Sociaal Werk 2 de

Nadere informatie

Interculturele competenties? In de opleiding gezinswetenschappen

Interculturele competenties? In de opleiding gezinswetenschappen Interculturele competenties? In de opleiding gezinswetenschappen Studiedag Kleurrijke Maatzorg Gaby Jennes, 14 oktober 2011 Iets over de opleiding gw Opleiding voor volwassenen (sinds 1960), geaccrediteerd

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie

Nadere informatie

Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden

Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie Competente ouderen competent begeleiden www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2013-2014

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken

Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken 2011-2012 postgraduaat Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken www.erasmushogeschool.be partner in de Universitaire Associatie Brussel Het belang van bemiddeling Bemiddeling is vermoedelijk

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Omgaan met complexe zorgsituaties (40lt) Certificaat

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 INHOUD 04 Doel van de opleiding 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 13 Algemene informatie 16 Hoe te bereiken? VOORWOORD Het personeel en de studenten van de

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW.

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

Bachelor Sociaal Werk met een 72-studiepuntenprogramma

Bachelor Sociaal Werk met een 72-studiepuntenprogramma Bachelor Sociaal Werk met een 72-studiepuntenprogramma (2014-2015) Als je in het bezit bent van een: o o Professionele bachelor uit het studiegebied sociaal-agogisch werk: orthopedagogie, toegepaste psychologie

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Bijlage 7: Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Visie opleidingen Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam Wij dragen als gemeenschap en daarom ieder van ons als individu, gezamenlijk

Nadere informatie

Bachelor Sociaal Werk met een 72-studiepunten-programma (2014-2015)

Bachelor Sociaal Werk met een 72-studiepunten-programma (2014-2015) Bachelor Sociaal Werk met een 72-studiepunten-programma (201-201) Als je in het bezit bent van een: o o Professionele bachelor uit het studiegebied sociaal-agogisch werk: orthopedagogie, toegepaste psychologie

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in werken met ouderen Ouderen leven langer en blijven soms

Nadere informatie

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst Combineer filosofie met een andere opleiding (rechten, sociologie, psychologie, geschiedenis ) Beste (toekomstige)

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt.

Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt. EEN OPLEIDING KIEZEN Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie en de zoektips

Nadere informatie

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen PLAATS BINNEN ONDERWIJSSTRUCTUUR KWALIFICATIEBEWIJS VROEGERE BENAMING Secundair

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN Hoger onderwijs Werkstudenten Onder

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Bekwaamheidsattest

Nadere informatie

Opleidingen Social Profit in het volwassenenonderwijs. VIVO Schaarbeek 09-10-2014 Gent 14-10-2014

Opleidingen Social Profit in het volwassenenonderwijs. VIVO Schaarbeek 09-10-2014 Gent 14-10-2014 Opleidingen Social Profit in het volwassenenonderwijs VIVO Schaarbeek 09-10-2014 Gent 14-10-2014 Aanbod volwassenenonderwijs o op het niveau van het secundair volwassenenonderwijs o Op HBO5 niveau ( tussen

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2015-2016 versie mei 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Individuele

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Bekwaamheidsattest

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

BACHELOR IN SOCIAAL WERK VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015

BACHELOR IN SOCIAAL WERK VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015 BACHELOR IN SOCIAAL WERK VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015 1 Inleiding 2 2 Instelling UGENT 3 2.1 Opleiding Criminologie 3 2.2 Opleiding Geschiedenis 3 2.3 Opleiding Pedagogische Wetenschappen 4 2.4

Nadere informatie

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO*

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO* Page1 Geachte mevrouw, heer Beste collega, Je bent werkzaam in de zorg als verpleegkundige, vroedvrouw, kinesist, ergotherapeut, diëtist, medisch secretaresse, laborant, maatschappelijk werker en je wilt

Nadere informatie

Sociale bemiddeling in organisaties

Sociale bemiddeling in organisaties ACADEMIEJAAR 2014-2015 ZEVENDE EDITIE Sociale bemiddeling in organisaties Werken met arbeidsconflicten NIEUW! Vrijstelling module 2 mogelijk BIJSCHOLING Teambemiddeling 13 & 14.11.2014 Sociale bemiddeling

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX

ANTWOORD. Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX Leerlingen BSO Slaagkansen hoger

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor sociaal werk. Maatschappelijk werk. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor sociaal werk. Maatschappelijk werk. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor sociaal werk Maatschappelijk werk Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor sociaal werk Maatschappelijk werk Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze

Nadere informatie

Het taalbeleid aan de Universiteit Gent 2009-2011: resultaten en bevindingen

Het taalbeleid aan de Universiteit Gent 2009-2011: resultaten en bevindingen . Taalbeleid hoger onderwijs Ronde 8 Sibo Kanobana Universiteit Gent Contact: sibo.kanobana@ugent.be Het taalbeleid aan de Universiteit Gent 2009-2011: resultaten en bevindingen 1. Inleiding In deze bijdrage

Nadere informatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie BANABA IN DE SOCIALE GEZONDHEIDSZORG Opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie Algemeen. Het opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie maakt deel uit van de opleiding BanaBa in de Sociale gezondheidszorg

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be Situering van

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING IN DE GGZ

PERMANENTE VORMING IN DE GGZ PERMANENTE VORMING IN DE GGZ Doelgoep: Verpleegkundigen met minimum 2 jaar werkervaring in psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg. A. Deze voldoen aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere

Nadere informatie

Effectief hulpverlenen met goesting in een veranderend welzijnslandschap

Effectief hulpverlenen met goesting in een veranderend welzijnslandschap Effectief hulpverlenen met goesting in een veranderend welzijnslandschap Vermaatschappelijking van de zorg, persoonsvolgende financiering, sociaal ondernemerschap. Het zijn evoluties die niet meer weg

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen erkende en zelfstandige ko - MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen!

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Studiedag Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vrijdag

Nadere informatie

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Communicatieve vaardigheden Ac 1

Communicatieve vaardigheden Ac 1 Communicatieve vaardigheden Ac 1 HIK Hoger Instituut der Kempen Afdeling Graduaat Maatschappelijk Werk Academiejaar 2008-2009 Els Boven en Lize Vandereycken Module: A Sociaal werk Ac1 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

het beroep van verpleegkundige krijgt meer dan

het beroep van verpleegkundige krijgt meer dan Misschien overweeg je verpleegkundige te worden. Omdat je dan écht met mensen bezig bent. Misschien vraag je je af, of het beroep van verpleegkundige echt aantrekkelijk is? Of het goed verdient? Of de

Nadere informatie

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte Filosofie als tweede studie Je hebt al een universitair diploma of een hogeschooldiploma behaald en je wil dieper

Nadere informatie

2. AZ Jan Palfijn. Walter Siau directeur verpleegkunde Semra Kubat - vroedvrouw

2. AZ Jan Palfijn. Walter Siau directeur verpleegkunde Semra Kubat - vroedvrouw 2. AZ Jan Palfijn Walter Siau directeur verpleegkunde Semra Kubat - vroedvrouw Opleidingen 1. Verpleegkunde Frances Martens Sint-Vincentius 2. Opvoeder Benny Nieto VSPW JGZ Jeugd- en GehandicaptenZorg

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

Studiewijzer Diversiteit

Studiewijzer Diversiteit 1 Thomas More Kempen Studiewijzer Studiewijzer Diversiteit OPO-verantwoordelijke: Annelies Demessemaeker Docenten: Eline Bernaerts en Annelies Demessemaeker CAMPUS Vorselaar Domein Lerarenopleiding Bachelor

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE CURRICULUM CREDITS HRM: introductie 3 E-Uitdagingen voor HRM 3

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding Academiejaar 2014/2015 bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Je ideale opleiding

Nadere informatie

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Gezinsopvang en groepsopvang

Hoofdstuk 1. Gezinsopvang en groepsopvang 1 Ministerieel besluit van 23 mei 2014 tot uitvoering van het Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en tot wijziging van artikel 5 van het ministerieel besluit van 27 februari 2014 ter

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2016/2017 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg : We hebben gezocht naar een titel die meteen naar de kern van de zaak gaat en die omvattend is voor de

Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg : We hebben gezocht naar een titel die meteen naar de kern van de zaak gaat en die omvattend is voor de 1 Inleiding door dr. Walter Krikilion, voorzitter Werkgroep Ethiek in de Kliniek van ICURO - Symposium Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg 19 oktober 2012 - Hasselt Beste deelnemers, Als Werkgroep

Nadere informatie

St.A.M. Vlaanderen. Workshops St.A.M.-Congres dinsdag 29 april 2008. Inhoud

St.A.M. Vlaanderen. Workshops St.A.M.-Congres dinsdag 29 april 2008. Inhoud St.A.M. Vlaanderen Studiegroep Authentieke Middenscholen Workshops St.A.M.-Congres dinsdag 29 april 2008 werkgroep 1 ontwikkelingspsychologie Annelies Somers Centrum voor Schoolpsychologie Katholieke Universiteit

Nadere informatie

Huis Sofia 22 november 2011

Huis Sofia 22 november 2011 Huis Sofia 22 november 2011 Overzicht presentatie Antwerpen in cijfers OCMW Antwerpen in cijfers Studenten in Antwerpen Strategische visie en doelstelling Visie en uitgangspunten Wie woont er? Wat betekent

Nadere informatie

GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN

GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN Onze school heet u van harte welkom in de studierichting: TSO 3 de graad GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN Inschrijvingen: tijdens schooldagen en zomervakantie van 9u tot 12u en van 13u tot 16u Opendeurdag:

Nadere informatie

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart.

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Bachelor of Science in de Criminologische Wetenschappen (180 studiepunten) 1ste bachelorjaar -

Nadere informatie

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3 Verkort programma Sociaal Werk 015-016 Bachelor in het Onderwijs - Kleuteronderwijs, Bachelor in het Onderwijs - Lager Onderwijs, Bachelor in het Onderwijs - Secundair Onderwijs, Bachelor in de Verpleegkunde,

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Breek taboe omtrent kansarme

Breek taboe omtrent kansarme ITINERA INSTITUTE FLASH Breek taboe omtrent kansarme versus kansrijke diploma s 03 07 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING De Europese leiders hebben een actieplan tegen jeugdwerkloosheid aangekondigd. Uiteraard

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Spaans www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS Het hoger onderwijs in Vlaanderen kent twee soorten onderwijs: het hoger professioneel onderwijs en het academisch onderwijs. Je kan een opleiding volgen aan een hogeschool of aan een universiteit. Bron:

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie