VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE"

Transcriptie

1 VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE P Thema 1 DE DRIE WIJZEN De leerlingen formuleren juiste en foute antwoorden bij vragen en kunnen als luisteraar achterhalen welk antwoord P Thema 1 EEN DUIK ONDER WATER De leerlingen voeren een proefje uit om na te gaan hoe een duikboot kan blijven drijven of gaat zinken. P Thema 2 BRAND IN HET VERBAND De leerlingen ontdekken meer over brandwonden (soorten en hulpverlening) en maken er een folder over. P Actua 1 STAGE OP DE REDACTIE De leerlingen werken met een artikel binnen één krantenrubriek, vullen een actuakaart in en stellen hun artikel voor. P Actua 4 NIEUWSLASH De leerlingen zetten een geschreven artikel om naar een korte nieuwsflash. Ze stellen hun artikel als nieuwslezer. P ICT 5 GEDICHT VOOR OEDERDAG De leerlingen gaan op een gedichtenwebsite op zoek naar een leuk gedicht voor een speciale gelegenheid.

2 wereldoriëntatie THEA 1 E 1 THEA 2 ACTUA ICT De lln. formuleren juiste / foute antwoorden bij vragen en achterhalen als luisteraar welk antwoord juist is. Anders is niet gek: De 3 wijzen! Wat moet je doen? Je speelt het spel De 3 wijzen. Wie liegt en wie vertelt de waarheid? ateriaal e Drie teksten over dieren Doe het zo! 1 Leg de teksten met de tekst naar onderen op tafel. Iedere speler trekt één kaart. 2 Lees aandachtig de tekst. Heb je het antwoord op de vraag gevonden? Dan verzin je er ook een antwoord bij waarin je een fout steekt. Hoe je dat doet, vind je rechts hiernaast. 3 Schrijf het goede en foute antwoord kort op zodat je straks goed kunt vertellen! 4 Als iedereen klaar is, start de vertelronde. De speler met de kleurrijkste sok mag beginnen. Lees je vraag voor en vertel je twee mogelijke antwoorden. Eén antwoord is fout, het andere juist. De andere spelers moeten raden welk het juiste antwoord is. Daarna is de volgende aan de beurt. Wie twee keer het goede antwoord kan raden, is de winnaar! Corrigeer je werk e Bespreek wie van je groepje overtuigend heeft kunnen vertellen. Wie heeft iemand op het verkeerde spoor kunnen brengen? e Vonden jullie dit een moeilijke opdracht? Klaar? e Ruim dan alle spullen netjes op. Een voorbeeld: Hoe bedenk je een antwoord met een fout in? Kies uit deze mogelijkheden: - Zet een ander dier of voorwerp in de plaats van de dieren of voorwerpen in de tekst. - Verander één of meer getallen. - Verander een werkwoord door eentje dat niet kan, bv. zwemmen in plaats van kruipen. - Verander plaatsen of momenten waarop iets gebeurt door plaatsen en momenten die niet kunnen.

3 wereldoriëntatie THEA 1 E 1 THEA 2 ACTUA ICT De lln. formuleren juiste / foute antwoorden bij vragen en achterhalen als luisteraar welk antwoord juist is. Anders is niet gek: De 3 wijzen! Doel(en) e De leerlingen kunnen een juist antwoord formuleren op allerlei dierenclichés. e Ze kunnen de belangrijkste informatie uit een tekst halen. Overzichtsblad Leerinhouden wo nrs. 14 en 15. ateriaal e Drie teksten over dieren: kopieerkaarten 1 t.e.m. 3 (de eerste keer kopiëren en eventueel lamineren) Differentiatie De leerlingen kiezen een tekst naar hun eigen interesse. Hulpkaart Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. Controle en verbetering Tips De leerlingen verbeteren elkaar tijdens het spel.

4 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 E 2 ACTUA ICT De lln. voeren een proefje uit om na te gaan hoe een duikboot kan blijven drijven of gaat zinken. Water en vuur: Een duik onder water Wat moet je doen? Sommige dingen drijven op het water en andere dingen zinken. et een boot kun je op het water varen, omdat hij gemakkelijk blijft drijven. aar hoe zit dat dan met een duikboot? Blijft hij drijven of zal hij toch zinken? ateriaal e Een plastic flesje e Een rietje e Een blokje klei e Een emmer water Doe het zo! 1 Knip van aan het buigstukje aan het rietje ongeveer 2 cm van de lange kant af. (Je zorgt ervoor dat je een V geknipt hebt). Zie ook hiernaast. 2 Zorg ervoor dat het rietje goed gebogen is. 3 Doe een beetje klei aan de lange kant van het rietje, over het gaatje. 4 Zet het rietje rechtop in de emmer water en kijk of het blijft drijven. Blijft het niet drijven? Doe nog wat klei aan het rietje. 5 Vul het flesje met water en steek het rietje er rechtop in (de klei komt als eerste in het water terecht). 6 Draai de dop op het flesje. Vraag 1: wat denk je dat er gebeurt als je in het flesje zou knijpen? Noteer je antwoord op een apart blad. Let erop dat je alles goed nummert! 7 Knijp even in het flesje. Vraag 2: wat gebeurt er met het rietje? Noteer je antwoord weer. Vraag 3: hoe denk je dat dat komt? Noteer je antwoord weer. Corrigeer je werk e Toon je blad aan je juf of meester en vertel met je eigen woorden wat je gedaan hebt en wat het resultaat is van deze proef. e Is je verklaring voor wat gebeurde juist? Dan heb je prima gewerkt! Klaar? e Ruim het materiaal op. Stap 1 Stap 3

5 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 E 2 ACTUA ICT De lln. voeren een proefje uit om na te gaan hoe een duikboot kan blijven drijven of gaat zinken. Water en vuur: Een duik onder water Doel(en) e De leerlingen kunnen het natuurlijk verschijnsel van drijven en zinken nagaan door een eenvoudig proefje uit te voeren. e Ze kunnen hun verwachtingen en waarnemingen kort noteren en er een conclusie uit trekken. Overzichtsblad Leerinhouden wo nr. 24. ateriaal Differentiatie Hulpkaart e Een blokje klei, een plastic flesje en een emmer water e Een rietje dat aan één kant kan verbogen worden (met een accordeonstukje) Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. Controle en verbetering Na afloop van het proefje komt de leerling bij jou verslag uitbrengen: wat hij/zij gedaan heeft, wat hij/ zij als antwoord gaf op de vragen en wat de verklaring is voor het zinken van het rietje. Indien deze verklaring niet klopt, geef je zelf meer uitleg. Het rietje drukt water naar beneden, maar het water drukt even hard het rietje terug naar boven. Als je in de fles knijpt, druk je alles samen en dus ook de lucht in het rietje. Doordat deze lucht nu minder plek inneemt, drijft het rietje ook minder hard en zinkt het. Een duikboot werkt ook volgens dit principe. Tips Je kunt de proef ook uitvoeren met een pipetpunt of de dop van een pen in plaats van een rietje. Rond het thema water zijn heel wat proefjes mogelijk. Je zou in de klas een proefjesweek kunnen opstarten en de kinderen alleen of per twee een experimentje laten voorbereiden. Nadien kunnen ze dit dan demonstreren en verklaren voor de klas.

6 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 E 4 ACTUA ICT De lln. ontdekken meer over brandwonden (soorten en hulpverlening) en maken er een folder over. Water en vuur: Brand in het verband Wat moet je doen? Heb je je wel eens verbrand? Weet je nog hoe je toen verzorgd werd? Brandwonden kunnen heel wat moeilijkheden opleveren. Je leert welke brandwonden er zijn en hoe je ze moet verzorgen. Je maakt ook een folder om anderen te informeren over brandwonden en de verzorging ervan. ateriaal e De hulpkaart Eerste hulp bij brandwonden e Kleurpotloden e Een computer Doe het zo! 1 Wanneer deze webplek nog bestaat, mag je er een kijkje nemen: Scroll naar het onderdeel animatie: brandwonden en bekijk het filmpje. 2 Lees de hulpkaart Eerste hulp bij brandwonden. 3 Neem pen en papier. 4 Ontwerp ieder apart een folder waarbij je mensen informeert over brandwonden en wat je moet doen bij een brandwonde. e Zorg voor een aantrekkelijke folder: duidelijke taal, kleine tekening, kleur, schikking, enz. e Denk eraan: jouw folder moet mensen helpen! Corrigeer je werk e Wanneer je alleen werkte, toon je je folder aan de juf of meester. e Wanneer je met 2 of 3 werkte, geef je de folders door aan elkaar en bespreken jullie elkaars folders. Klaar? e Ruim het materiaal op.

7 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 E 4 ACTUA ICT De lln. ontdekken meer over brandwonden (soorten en hulpverlening) en maken er een folder over. Water en vuur: Brand in het verband Doel(en) e De leerlingen kunnen brandwonden opdelen in drie graden en bij iedere graad enkele kenmerken opsommen. e Ze weten hoe een passende elementaire hulp toegediend moet worden bij een brandwonde. Overzichtsblad Leerinhouden wo nr. 1. ateriaal e Een computer met internetverbinding e Kleurpotloden Differentiatie De leerlingen ontwerpen samen een folder (*). Het is mogelijk om nog een bijkomende verwerking te laten voorbereiden bij deze opdracht, bv. een rollenspel waarbij duidelijk wordt hoe je moet optreden en welke verzorging je moet toedienen bij een brandwonde. Er moeten dan wel verscheidene leerlingen samen aan deze oefening werken. Hulpkaart Wo 5 Eerste hulp bij brandwonden Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. Controle en verbetering Indien de leerling alleen werkte, kun je de folder best nalezen en beoordelen: is de informatie duidelijk, weet je wat je moet doen bij een brandwonde, is de folder aantrekkelijk? Indien de leerlingen met meer aan deze opdracht werkten, lezen ze elkaars folder na. Tips De leerlingen bekijken een informatiefilmpje op een website. Of deze website blijft bestaan is uiteraard niet te voorspellen. In ieder geval vind je alle noodzakelijke informatie op de hulpkaart.

8 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 ACTUA E 1 ICT De lln. werken met een artikel binnen één krantenrubriek, vullen een actuakaart in en stellen hun artikel voor. Actualiteit: Stage op de redactie van een krant! 1 Wat moet je doen? Jij bent aangenomen als journalist voor een krant. Vandaag moet je stage lopen op één van de redacties van de krant. 3 Doe het zo! 1 Leg de kaartjes van de verschillende redacties op de tafel. Kies elk één redactie uit. Op deze redactie loop jij vandaag stage. 2 Zoek in de kranten één artikel dat je aanspreekt en dat bij je redactie hoort. 3 Lees je artikel grondig door en los de vragen van de actuakaart op. Je schrijft je antwoorden op een apart blad. Schrijf er ook telkens de vetgedrukte woorden van de vraag bij (die helpen je later bij de voorstelling). Je mag een atlas, een woordenboek of andere infobronnen gebruiken. 4 Stel jullie artikel aan elkaar voor met behulp van je blad met antwoorden. Vertel de inhoud van je artikel, zonder het artikel voor te lezen. Corrigeer je werk ateriaal 2 e Redactiekaartjes e Kranten e Voor elke leerling een actuavragenkaart e Eventueel extra bronnen: atlas, woordenboek e VOOR de voorstelling: toon je antwoorden aan je juf of meester. e NA de voorstelling: beoordeel elkaars voorstelling. (Wat ging goed? Wat ging minder goed/fout?) Klaar? e Ruim al het materiaal netjes op.

9 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 ACTUA E 1 ICT De lln. werken met een artikel binnen één krantenrubriek, vullen een actuakaart in en stellen hun artikel voor. Actualiteit: Stage op de redactie van een krant! Doel(en) e De leerlingen kunnen een krantenartikel (binnen hun redactie) kiezen, zelfstandig lezen en verwerken a.d.h.v. een actuakaart. e De leerlingen kunnen hun krantenartikel vlot voorstellen aan klasgenoten. Overzichtsblad Leerinhouden wo nrs. 8, 17 en 18. ateriaal e Een stapel kranten (liefst van de voorbije dagen en best wat meer dan er leerlingen aan deze opdracht werken) e Redactiekaartjes: materiaalkaart 18 (de eerste keer nog verknippen) e De actua-vragenkaart: kopieerkaart 40 (de eerste keer 4x kopiëren en lamineren) e Eventueel extra bronnen: atlas, woordenboek Differentiatie Je kunt gerust enkele redactiekaartjes weglaten of één rubriek centraal stellen voor elke leerling (bv.: iedereen zoekt een artikel binnen de redactie buitenland wereld ) (*). Er wordt gewerkt vanuit interesse en verrassing. Hulpkaart Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. Controle en verbetering Na het aanvullen van de actuakaart controleer je de antwoorden. Daarna kan de voorstelling in de groep beginnen. Tips Deze opdracht kennen de leerlingen al uit het vierde en vijfde leerjaar. We maken ze nu wat moeilijker door een nieuwe rubriek toe te voegen: buitenland wereld. De leerlingen kunnen hun artikels voorstellen aan de klas en rond de wereldkaart hangen. Ze verbinden het artikel met een touw naar de juiste plaats op de wereldkaart.

10 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 ACTUA E 4 ICT De lln. zetten een geschreven artikel om naar een nieuwsflash. Ze stellen hun artikel als nieuwslezer voor. Actualiteit: Nieuwsfllash! 1 Wat moet je doen? Je bent vandaag nieuwslezer en stelt tijdens de nieuwsflash één nieuwsbericht voor! 3 Doe het zo! 1 Lees samen de hulpkaart Nieuwslezer? Zo word ik een echte!. 2 Neem elk een krant en kies één artikel. Het mag uit de rubrieken Binnenland, Streeknieuws of Buitenland komen. Lees het artikel goed door. Knip het uit. 3 Bereid je nieuwsflash voor: wat zul je vertellen? Hoe? Noteer alles op een apart blad. Oefen het nieuwsbericht in. Houd daarbij rekening met de tips van de hulpkaart. isschien wordt de nieuwsflash wel opgenomen, om nadien nog eens te beluisteren. 4 Stel om de beurt je nieuwsflash voor. Wie luistert, noteert wat de nieuwslezer heel goed of iets minder goed doet. Gebruik daarvoor de hulpkaart. Corrigeer je werk ateriaal 2 e Kranten e De hulpkaart Nieuwslezer? Zo word ik een echte! e Een schaar e Het nieuws zit erop! Evalueer elkaar: geef om de beurt bij elke nieuwslezer één compliment (wat je heel goed vond) en één tip (wat je minder goed vond). Klaar? e Ruim alles netjes op.

11 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 ACTUA E 4 ICT De lln. zetten een geschreven artikel om naar een nieuwsflash. Ze stellen hun artikel als nieuwslezer voor. Actualiteit: Nieuwsflash! Doel(en) e De leerlingen kunnen een geschreven nieuwsfeit aanpassen en er een gesproken bericht van maken. e Ze kunnen het artikel voorstellen als een echte nieuwslezer. Overzichtsblad Leerinhouden wo nrs. 8, 17 en 18. ateriaal e Een stapel kranten (liefst van de voorbije dagen en enkele meer dan er leerlingen aan de opdracht werken) e Een schaar Differentiatie Je kunt ervoor kiezen om op voorhand zelf artikels te selecteren binnen een thema of onderwerp waarrond in de klas wordt gewerkt (*). Hulpkaart Wo 8 Nieuwslezer? Zo word ik een echte! Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. ogelijk moeilijke woorden: nieuwsflash Controle en verbetering De leerlingen evalueren elkaar a.d.h.v. de tips voor nieuwslezers op de hulpkaart. Tips Je kunt de nieuwsflash opnemen op geluidscassette of met de videocamera. Zo kunnen de leerlingen zichzelf bekijken en evalueren a.d.h.v. de tips voor nieuwslezers op de hulpkaart.

12 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 ACTUA ICT E 5 De lln. gaan op een gedichtenwebsite op zoek naar een leuk gedicht voor een speciale gelegenheid. Een gedicht voor oederdag uitkiezen 1 Wat moet je doen? Je zoekt op een website met gedichten een leuk gedicht uit dat je je mama cadeau kan doen op oederdag. 3 Doe het zo! 1 Ga samen aan de computer zitten. Eén leerling mag het toestel bedienen. Spreek af wie. 2 Ga op het internet en typ dit adres in: 3 Klik dan links (in het menu) bij gedicht categorieën op moederdaggedichten. 4 Rechts zie je nu allemaal gedichten die speciaal geschreven zijn als geschenkjes voor moeder op oederdag. Klik er een paar aan (zeker vier) en zoek het mooiste gedicht. Als je met z n tweeën aan deze oefening werkt, mag je ieder je mooiste gedicht kiezen. Als het lukt, mag je dat gedicht afdrukken. 5 Schrijf ook (ieder) op waarom je dat gedicht het mooiste vindt. Gebruik de waardeschaal die je hiernaast vindt. Je mag er nog nieuwe woorden bij verzinnen om iets over het gedicht te zeggen. ateriaal e Een computer met internetaansluiting e isschien ook een printer Corrigeer je werk 2 Blij e Toon je gedicht en je beoordeling aan je juf of meester. Klaar? e Ruim dan alle spullen netjes op. Koud Vaag Speels Gewoon Vervelend Stil Veelkleurig Zoet << < 0 > >> Droevig Warm Gedetailleerd Ernstig Vreemd Boeiend Luid Zwart-grijs-wit Zuur

13 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 ACTUA ICT E 5 De lln. gaan op een gedichtenwebsite op zoek naar een leuk gedicht voor een speciale gelegenheid. Een gedicht voor oederdag uitkiezen Doel(en) e De leerlingen zoeken op een website materiaal dat voor een specifiek doel kan dienen. Vandaag gaat het om het vinden en selecteren van moederdaggedichten. Overzichtsblad Leerinhouden wo nr. 26. ateriaal e Computer met internetaansluiting e Indien mogelijk een printer om de gedichten af te drukken Differentiatie De leerlingen maken zelf een keuze bij een breed aanbod van teksten. Hulpkaart De waardeschaal is hier het hulpmiddel om iets over het gedicht te zeggen. Aanpak De leerlingen lezen een aantal gedichten en zeggen dan op grond van echte argumenten welk gedicht zij het knapst vinden. Controle en verbetering De leerlingen tonen je hun keuze en hun argumenten om die keuze te verantwoorden. Tips ocht omwille van een of andere reden de site die we in deze oefening gebruiken, niet meer toegankelijk zijn, dan kun je de leerlingen best één of meer alternatieven opgeven. Die vind je probleemloos door in een zoekmachine (zoals Google) de termen oederdag en gedichten op te geven.

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DIEREN OVER DE HELE WERELD De leerlingen leren kenmerken van dieren over de hele wereld kennen. P. 04-05 Actua 1 STAGE BIJ EEN REDACTIE

Nadere informatie

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE De leerlingen vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt P. 02-03 Klein en Groot JOUW AILIE AAN DE UUR een familiemuur gemaakt. De leerlingen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen ZOEK DE VERSCHILLEN De leerlingen zoeken op twee prenten de verschillen, zonder elkaars prent te zien P. 04-05 Leesoefeningen JIJ

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 JE AVAL SORTEREN De leerlingen staan stil bij het sorteren en gebruik van verpakkingen en ontwerpen een afvalarme verpakking. P.

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P. 04-05 Thema 1 KLEUR

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen SUPERUITVINDINGEN De leerlingen tekenen een mondeling beschreven voorwerp, in dit geval een wat complexere machine. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt.

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen KLEURENDICTEE De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen KLOKKWARTET De leerlingen leren de klok lezen, zowel analoog als digitaal. P. 0-05 Getallenkennis GEHEUGENTRAINING De leerlingen zetten

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen OPSPORING VERZOCHT De leerlingen maken en interpreteren persoonsbeschrijvingen. P. 04-05 Leesoefeningen EEN KAT MAKEN De leerlingen

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE P. 0-03 Metend Rekenen WINKELTIJD De leerlingen berekenen inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies.. P. 0-05 Getallenkennis KRIEBELCIJERS De leerlingen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen PROESSOR SUPERICIE De leerlingen berekenen de oppervlakte van een balk, kubus, cilinder. P. 0-05 Bewerkingen CIJERSLAG De leerlingen

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen?

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen? E 1 LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. vertellen samen een verhaal bij reeksen prenten. Vertel je verhaal 1 Wat moet je doen? 3 Doe het zo! Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron de helft en het dubbel hoofdrekenen: aftrekken TE-E de tafels van 2, 3,, 5, 10 de tafels van 2, 3,, 5, 10 dagen, maanden,

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerhoud aard bron een stambreuk nemen oefenen Rekensprong Plus Map van Wibbel, oefenen, automatiseren en toepassgen cijferen: aftrekken

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland week 2 9 januari 2012 Handleiding Schrijven niveau A Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland Inhoud Eenmalig afdrukken: Handleiding les 1 en 2 Hardopdenk-tekst Voor de leerlingen: Leerlingblad

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Zitkamer Deeldomein beeld

Zitkamer Deeldomein beeld Zitkamer Deeldomein beeld - plasticine In de zitkamer van de bende zit een huisdier. Hoe zou dit huisdier er uitzien? Maak elk een huisdier met plasticine. Zorg dat elk huisdier een andere textuur heeft.

Nadere informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht 1, zoekvraag bepalen: Voordat je informatie gaat zoeken, is het handig om eerst je zoekvraag te bepalen. Anders krijg je veel informatie waar je niets

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

Proefjes. Jouw werkbladen in de klas. In de klas. versie A. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam:

Proefjes. Jouw werkbladen in de klas. In de klas. versie A. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Proefjes Jouw werkbladen in de klas In de klas Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! versie A Onderzoek in de klas Groep 7-8 Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Onderzoek

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met bloemen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Werkvorm 1: "Je laatste Whatsapp, Sms, Ping of Tweet"

Werkvorm 1: Je laatste Whatsapp, Sms, Ping of Tweet Werkvorm 1: "Je laatste Whatsapp, Sms, Ping of Tweet" Doel: Leerlingen komen in gesprek over hun persoonlijke leefwereld Vanaf A2/ F1 Vertel je gesprekspartner gedurende een /twee minuten over je laatste

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Drijven en zinken. Eerst gaan we het drijfvermogen testen van een paar voorwerpen:

Drijven en zinken. Eerst gaan we het drijfvermogen testen van een paar voorwerpen: Hiernaast zie je een ouderwets duikerspak. Om ervoor te zorgen dat de duiker niet gaat drijven, heeft hij een loden gewicht op zijn borst vastgeknoopt. De slang is voor de luchttoevoer. Op de wal stond

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1 Titel van deze les: Helpende en remmende gedachten 2 Uitdaging: overtuigingen Denkwolk onderwerp: overtuigingen Vakgebied(en): psycho educatie Doelgroep: MB/BB Maker: Marianne van Zetten Doel: Welke vaardigheid

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Sporten met een doelgroep Inleiding Sporten is goed voor iedereen. Je blijft

Nadere informatie

Vast, vloeibaar, gas. Tirza van Zandwijk. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vast, vloeibaar, gas. Tirza van Zandwijk. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Tirza van Zandwijk Laatst gewijzigd 01 November 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/67996 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis.

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. helemaal niet niet niet helemaal Naam: In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. Jij moet aangeven of je het met de uitspraken eens bent of niet. Bij elke vraag kun je kiezen

Nadere informatie

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer Sorteer netjes! 1 Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer a de rozen (*1) b de kleine bloemen (*2) c de bloemen zonder bladeren (*3) d de bloemen, niet tulpen (*4) Omcirkel de dieren. Omcirkel de dieren

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: GELUIDSGOLVEN avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 geluidsgolven Geluid Proef 1 Geluid door je vingers en

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch?

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch? Lesvoorbereiding Als één blok samen Diversiteit 3 e graad Beluister het lied Iedereen is anders van de Phillibustas: http://www.youtube.com/watch?v=13md0gd6sec Voorzie een speelgoedauto, huis, of ander

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie