Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ mei/ juni 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ mei/ juni 2014"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ mei/ juni 2014 Vredeseducatie en Adoptieoverdracht De Oranjevereniging/ Comité 4 en 5 mei hecht grote waarde aan de betrokkenheid van onze schooljeugd bij de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers en de historische achtergrond daarvan. Reeds vele jaren geeft Jan Veerkamp, oud onderwijzer, in dit kader enkele lessen aan groep 7 en 8 van de beide basisscholen in ons dorp. Dat gebeurt in de aanloop naar de overdracht van de door hen geadopteerde oorlogsmonument. Ook dit jaar weer bezochten de groepen 8 het Anne Frankhuis in Amsterdam en de groepen 7 het Vredeseducatiecentrum in Fort De Bilt. Op 3 april was de adoptieoverdracht van de RK basisschool De Kameleon van het moment aan de Soestdijkerweg.

2 Oorlogsmomument krijgt infobord Het oorlogsmonument aan de Soestdijkerweg heeft vanaf de adoptieoverdracht een bord met foto s en achtergrondinformatie. Het Geheugen van Zeist heeft al tientallen van dit soort borden door de gemeente geplaatst. In Den Dolder komt er nog een op de begraafplaats het Stille Hofje en in het winkelcentrum. De onthulling van het bord volgde op de overdracht van het monument van groep 8 aan groep 7 van de basisschool De Kameleon. Zij onderhoudt het monument nu een jaar lang. Onze eerste Koningsdag 2014 bij DOSC Het college van B&W zong uit volle borst mee bij het zingen van het Wilhelmus en andere liederen tijdens een drukbezochte en goed georganiseerde Koningsdag en vrijmarkt in Den Dolder.

3 Christoph Pleines en Zeepfabriek de Duif Zonder overdrijving kan je zeggen dat Christoph Pleines de belangrijkste man is uit de geschiedenis van Den Dolder. Het dorp Den Dolder heeft zijn ontstaan te danken aan de door hem opgerichte zeepfabriek. Zeepziederij Amersfoort Christoph Pleines Pleines werd geboren in 1857 in Pfalzdorff in Duitsland. In 1889 richtte Pleines een zeepziederij op net buiten de Koppelpoort van Amersfoort. Zeeppoeder was in die tijd een nieuw product dat zichtbaar schonere was opleverde. Op veel plaatsen werden zeepziederijen opgericht. De fabriek was niet meer dan een gebouwtje van 5,5 bij 6,5 meter. Maar het ging Pleines voor de wind en in 1896 had hij al een fabriek met kantoor en woonhuis en gebruikte hij stoomketels. In 1902 had hij 63 man personeel! De productie van pakjes zeeppoeder groeide van per week in 1890 naar in Ook werden er andere producten gemaakt zoals huishoudzeep ( Triomfzeep ). Nieuw begin in Den Dolder De fabriek zorgde voor veel stankoverlast en toen deze op 17 januari 1902 afbrandde, kreeg hij geen vergunning voor de wederopbouw. Pleines ging voortvarend te werk door binnen 12 dagen een noodfabriek op te zetten, maar hij moest een andere locatie zoeken. Dat werd Den Dolder, althans een stuk grond langs de spoorlijn vlak bij de halte Doldersche weg. Het huidige station Den Dolder.

4 Ansichtkaart De Duif Den Dolder De ontwerper van de fabriek, en later ook van veel andere gebouwen die er in opdracht van Pleines kwamen, was Wouter Salomons uit Amersfoort. Het fabrieksgebouw dat de formidabele afmeting had van 114 bij 24 meter werd in ongeveer vijf maanden gebouwd door aannemer Gebroeders Voerman uit Zeist. De plaats aan de spoorlijn was cruciaal: zijn personeelsleden woonden immers in Amersfoort en konden gemakkelijk met de trein naar de fabriek komen. Grondstoffen zoals loog, vetten en lijnolie werden per spoor aangevoerd, de zeepproducten weer afgevoerd. Pleines en Den Dolder Pleines heeft als lid van de gemeenteraad van Zeist veel zaken voor hemzelf en het dorp trachten te regelen. Beroemd is zijn pleidooi voor elektrische lantaarns! Hij zorgde voor huizen voor zijn arbeiders, een Christelijke school met onderwijzerswoning, het ontwerp voor een kerk (die er nooit kwam omdat de kerkdiensten werden gehouden in een zaal boven zijn kantoor) en een postkantoor en telegraafkantoor. De begraafplaats Het Stille Hofje zoals de naam nu luidt, is door hem al in 1904 aangelegd. Reeds in 1906 werd zijn oudste zoon daar begraven en in 1912 zijn eerste vrouw. Zeep Pleines was trots op zijn producten. Hij plaatste advertenties waarin hij huisvrouwen prees voor het gebruik van zijn zeeppoeder en waarin hij hen waarschuwde voor namaak. Ook won hij medailles voor zijn producten op de Wereldtentoonstelling in Gent in Speciaal voor die tentoonstelling werd een blok zeep gegoten van 700 kg. Op de randen stond De Duif en Le Pigeon. Die medailles verschenen ook weer op de verpakkingen. Hij wist al wat marketing was, voordat we er een woord voor hadden.

5 Triomfzeep In 1909 mocht het bedrijf zich Koninklijk noemen. Deze eretitel verscheen in 1910 natuurlijk in de kop van het briefpapier, maar stond in 1914 ook op de duiventoren die zijn bedrijf zo kenmerkend in het landschap maakte. Het complex groeide en er kwam ook steeds meer personeel. Waren er in arbeiders (63 mannen en 10 vrouwen), in 1916 waren dat er 123 en in (118 mannen en 33 vrouwen). Gedurende bijna 20 jaar was de zeepfabriek van Pleines de grootste werkgever van Zeist. Het leuke van deze poster is dat het pakje dat de dame in haar hand heeft het zelfde is al het echte pakje zeeppoeder dat we als Historische Vereniging in het archief hebben.

6 Gezinnen op de WA-hoeve: op zoek naar herinneringen (2) Door Loes Scholman, Hans Gooszen In de Nieuwsbrief van februari 2014 vertelde ik over de gezinnen Van Donkelaar en Beek, die in het begin van de twintigste eeuw op de WA-hoeve kwamen wonen. Ik vroeg u om reacties en kreeg die van Loes Scholman. Loes wist dat haar oom, Henk Leemans, zich veel herinnerde uit de vroege jaren van de WA-hoeve en stelde voor hem te gaan bezoeken. Zo kwam het dat Loes en ik op een voorjaarsachtige middag in februari naar Amersfoort togen en een gezellige middag vol verhalen doorbrachten bij haar oom Henk. Hendrik Leemans, geboren in Den Dolder op 19 oktober 1924, vertelt graag over zijn jeugd. Hij kent het gezin Beek uit de verhalen van zijn vader Jan (Johannes Wilhelmus Leemans, geboren in Utrecht, ). Theodorus Beek, die in 1913 kok werd op de hoeve, was voor Jan Leemans Ome Dorus. Ome Dorus was de steun en toeverlaat voor Jan, die met zijn broertjes en zusjes in een weeshuis in Utrecht woonde. Toen de achtienjarige Jan ruzie kreeg met de weeshuisvader, zocht hij zijn toevlucht bij Ome Dorus, die hem werk bezorgde als bediende op paviljoen Wier. Daar had hij het heel wat beter naar zijn zin dan in het Utrechtse weeshuis, vooral omdat er een heel aardige leerling verpleegster werkte, Truus Zuiderveld (voluit: Geertruida, geboren in Renkum, ). Ze trouwden op 24 november 1921 en gingen wonen aan de Pleineslaan. Ze kregen vier kinderen, Bep (Betsie), Gerard, Henk en Rina van wie Henk de jongste zoon was. Na een paar jaar konden ze een dienstwoning krijgen aan de Berkenlaan, en kort daarna op Boerderijlaan 236 waar Henk opgroeide. Uit die tijd herinnert oom Henk zich ook de familie Van Donkelaar nog goed. Van Donkelaar was portier en woonde in het huis tegenover het voormalige badhuis tegenwoordig de brandweerkazerne. De Van Donkelaars hadden twee kinderen. De oudste, Pieta, trouwde met Hannes Pol, die monteur was bij autogarage Van Kooy in het dorp. Haar twee jaar jongere broer Henny was helemaal gek van crossmotoren. Hij werd motorcoureur en begon een winkel in crossmotoren in Hilversum. Trouwboekje van Jan Leemans uit 1897 (vader Henk)

7 Gooi niets weg Heeft u nog oude foto s, ansichtkaarten, plattegronden of specifieke voorwerpen van Den Dolder en vraagt u zich af wat ermee te doen? Neem contact op met de Historische Vereniging en bel of mail onze secretaris: Dick van Lier: , secretaris@historischeverenigingdendolder.nl Scannen van fotomateriaal Sinds kort zijn we voortvarend gestart met het digitaliseren van ons archief zodat alle foto s aan een breed publiek op de website kan worden getoond. Wij houden u op de hoogte van onze vorderingen. Bezoek ook eens de website Geheugen van Zeist waar u veel informatie kunt vinden van alle erfgoed partners! De erfgoedinstellingen die samenwerken onder het Geheugen van Zeist zijn: Idea Bibliotheek Zeist, Commissie Open Monumentendag, Culturele vleugel Slot Zeist, Gemeentearchief Zeist, Stichting t Gilde Zeist, Historische Vereniging Den Dolder, Museumstichting het Hernhutterhuis, Slot Zeist/Figi, Stichting Oude Algemene Begraafplaats, Zeister Historisch Genootschap, Stichting De Zilver-Kamer.

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2013

Nieuwsbrief januari 2013 Nieuwsbrief januari 2013 Algemene Ledenvergadering Het bestuur van de Historische Vereniging Den Dolder nodigt alle leden van onze vereniging uit voor de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering die wij zullen

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 8 Industrieel erfgoed en herbestemming in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Fabrieken van vroeger 1. Oude foto s en wist jedat? De volgende foto s zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Nieuwsbrief december 2012 Nieuwe aanwinsten van de vereniging Wij ontvingen van Arie Oudhof uit Maartensdijk een fraaie kaart van Zeist, waarop Den Dolder nog maar net staat aangegeven. Vermoedelijk is

Nadere informatie

STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015

STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015 1 STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015 2 6 projecten uitgelicht 1. Strategisch meerjarenplan 2. Vernieuwde NME-wijzer Gooi en Vechtstreek 3. Cultuureducatie met kwaliteit erfgoedleerlijn Hilversum 4. Reizende

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ mei 2013

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ mei 2013 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ mei 2013 Nieuwe aanwinst voor vereniging Op een speurtocht naar plateel, kwam uw secretaris op de Verzamelaarsbeurs te Utrecht de op bijgaande foto s getoonde

Nadere informatie

Het natuurschoon behouden; van eikenhoutbosje tot Oranjepark

Het natuurschoon behouden; van eikenhoutbosje tot Oranjepark .. Het natuurschoon behouden; van eikenhoutbosje tot Oranjepark Sandra den DuIk Voorwoord Wie begin twintigste eeuw een bezoek bracht aan het Veluwse dorp Nunspeet, kwam terecht in een lommerrijke omgeving.

Nadere informatie

Willem Buskermolen. Een Kudelkop vertelt. Opgetekend door Atie van Lieshoud

Willem Buskermolen. Een Kudelkop vertelt. Opgetekend door Atie van Lieshoud Willem Buskermolen Een Kudelkop vertelt Opgetekend door Atie van Lieshoud Uitgave: familie Buskermolen april 2013 Tekst: Atie van Lieshoud Vormgeving: Roel Mulder Omslagillustratie: Christa Logman Foto

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Janwillem Blijdorp

Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Janwillem Blijdorp Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Boekverslag door een scholier 1384 woorden 28 januari 2002 7,2 70 keer beoordeeld Auteur Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis Keuzemenu onderwijs herdenken Vluchtoord Inschrijven bij tim@stichtingc.nl. 1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl 2. Vertaling Vluchtoord naar vluchtelingenproblematiek

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus/ september 2012

Nieuwsbrief augustus/ september 2012 Nieuwsbrief augustus/ september 2012 1 en 2 september: Feestweekeinde 100 Jaar Den Dolder met Poppodium, Jaarmarkt, Kunstmarkt en nog meer. Alle activiteiten zijn in het centrum van het dorp op en aan

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Activiteiten. - Lezing Graafs Veer

Activiteiten. - Lezing Graafs Veer Jaarverslag 2015 De Stichting Vrienden van het Graafs Museum is in 2013 opgericht met als doel het ondersteunen van de Stichting Graeft Voort (Graafs Museum en Graafs Kazemattenmuseum) in de meest ruime

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

Daar mogen jullie niet naar kijken!

Daar mogen jullie niet naar kijken! Daar mogen jullie niet naar kijken! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Uw stem is geld waard voor de Historische Vereniging Als u lid bent van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontvangt u per post uw persoonlijke stemcode

Nadere informatie

Huizen. Centrale locatie. Uitgebouwde woonkamer. Zonnige tuin op het zuiden. Kindvriendelijke ligging. Kattenbroekerweg 44, 3813 EA Amersfoort H47

Huizen. Centrale locatie. Uitgebouwde woonkamer. Zonnige tuin op het zuiden. Kindvriendelijke ligging. Kattenbroekerweg 44, 3813 EA Amersfoort H47 Huizen vanhendriks Kattenbroekerweg 44, 3813 EA Amersfoort Uitgebouwde woonkamer Kindvriendelijke ligging Zonnige tuin op het zuiden Centrale locatie H47 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

*Nieuwsbrief* Zeister Historisch Genootschap. In deze Nieuwsbrief:

*Nieuwsbrief* Zeister Historisch Genootschap. In deze Nieuwsbrief: Zeister Historisch Genootschap *Nieuwsbrief* Voorjaar 2012 Van de voorzitter In deze Nieuwsbrief: Excursie naar buitenplaats De Brink in Zeist, met formulier voor inschrijven Nieuwe tentoonstelling Poortgebouw

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ februari 2014. Uitnodiging algemene ledenvergadering woensdag 19 maart 2014

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ februari 2014. Uitnodiging algemene ledenvergadering woensdag 19 maart 2014 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ februari 2014 Uitnodiging algemene ledenvergadering woensdag 19 maart 2014 Het bestuur van de Historische Vereniging Den Dolder heeft het genoegen de leden uit

Nadere informatie

Waarderingssubsidie Gemeente Zeist

Waarderingssubsidie Gemeente Zeist Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ maart 2014 Waarderingssubsidie Gemeente Zeist Dat de gemeente de plannen en activiteiten van de vereniging waardeert en onderschrijft blijkt uit het feit dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2011

Nieuwsbrief december 2011 Nieuwsbrief december 2011 Burgemeester geeft startsein project Zeister Buitens Burgemeester Koos Janssen gaf op 1 december het startsein voor Zeister Buitens, een gezamenlijk project van vier Zeister erfgoedpartners

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

GEMAAKT IN NIJMEGEN MADE IN NIJMEGEN. stichting industrieel erfgoed nijmegen en omgeving

GEMAAKT IN NIJMEGEN MADE IN NIJMEGEN. stichting industrieel erfgoed nijmegen en omgeving GEMAAKT IN NIJMEGEN MADE IN NIJMEGEN stichting industrieel erfgoed nijmegen en omgeving Nijmegen toen Stel u zou een wandeling maken door het Nijmegen van de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II )

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) II e Jaargang no. 4 December 1975 DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) Het geboortehuis van Herman de Man op de monumentenlijst door N. Plomp. In het maartnummer van "Heemtijdinghen" vertelden

Nadere informatie

Agenda 14 november 19:45 ; donateursavond Medio november :regiobijeenkomst besturen Historische Verenigingen.

Agenda 14 november 19:45 ; donateursavond Medio november :regiobijeenkomst besturen Historische Verenigingen. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief najaar 2012 van. Wij kijken terug op open monumentendag en willen aandacht geven aan het monument dat op de bagraafplaats Stedum aan het verrijzen is. Agenda

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

I n s p I r a t I e b o e k

I n s p I r a t I e b o e k Inspiratieboek badkamerrenovatie in 6 stappen stap 1 Kom naar Steylaerts met een schets en de afmetingen van uw bestaande badkamer. U hoeft niet in detail op te meten. Dat gebeurt later door de projectleiders

Nadere informatie

WAT LEER JIJ VAN LEER?

WAT LEER JIJ VAN LEER? ONDERZOEKSVRAAG 1. WAT VERANDERDE ER DOOR DE KOMST VAN HET STATION IN RIJEN? Denk daarbij aan de fabrieken en aan de bewoners van Rijen en omgeving. - hoe reisden mensen in de 19e eeuw, voor de komst van

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Het Hernhutter Huis. 1 Organisatie. 2. De activiteiten in 2013

Jaarverslag 2013 Het Hernhutter Huis. 1 Organisatie. 2. De activiteiten in 2013 Jaarverslag 2013 Het Hernhutter Huis 1 Organisatie 1.1 Vergaderingen De bestuursvergaderingen van HHH vonden plaats op 24 januari, 28 februari, 21 maart, 25 april, 30 mei, 27 juni 29 augustus, 26 september,

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2011

Nieuwsbrief november 2011 Nieuwsbrief november 2011 Zaterdag 12 november 2011 Open Dag in archief Historische Vereninging Den Dolder Op zaterdag 12 november a.s. houdt de Historische Vereniging Den Dolder een extra open dag in

Nadere informatie

Op één voetje en één kleppertje

Op één voetje en één kleppertje Op één voetje en één kleppertje Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Over Stichting Verhalen Verbinden... 3 Projecten en Activiteiten... 4 Financiën... 7 Vooruitzichten Afsluiting...

Inhoudsopgave. Over Stichting Verhalen Verbinden... 3 Projecten en Activiteiten... 4 Financiën... 7 Vooruitzichten Afsluiting... Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave Over Stichting Verhalen Verbinden... 3 Projecten en Activiteiten... 4 Financiën... 7 Vooruitzichten... 11 Afsluiting... 12 Pagina 2 1 Over Stichting Verhalen Verbinden 1.1

Nadere informatie

Voor de ouders en verzorgers,

Voor de ouders en verzorgers, Voor de ouders en verzorgers, Het is duidelijk te merken dat Sinterklaas weer in het land is, een gezellige tijd en tegelijkertijd een spannende tijd voor veel kinderen. We volgen binnen de school de lijn

Nadere informatie

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R L E S B R I E F B O V E N B O U W B A S I S O N D E R W I J S Op de weg van Liesel Aussen L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R Op deze foto zie je

Nadere informatie

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken.

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Klassennieuws Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Thema post Na de voorjaarsvakantie zijn we bezig geweest met het thema post. Regelmatig komt de postbode langs

Nadere informatie

Mijn favoriete plekje in Naarden is Naarden Vesting. Ik heb op mijn diensttijd na altijd in de Vesting gewoond.

Mijn favoriete plekje in Naarden is Naarden Vesting. Ik heb op mijn diensttijd na altijd in de Vesting gewoond. Draagt elkanders lasten Paul Vuijst is druk met vele activiteiten. Zo verzorgt hij transporten naar Hongarije en Tsjechië, hij is uitgifteleider Naarden van de Voedselbank, is lid van de Kerkenraad van

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen,

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen, Toespraak Gerdi Verbeet Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni 2016 Geachte aanwezigen, Dank voor de uitnodiging om hier te komen spreken in Doorn, dichtbij Den Dolder

Nadere informatie

Twee hanen. Theodoor van Hoytema. bron Theodoor van Hoytema, Twee hanen. A.G. Schoonderbeek, Laren 1898. 2012 dbnl

Twee hanen. Theodoor van Hoytema. bron Theodoor van Hoytema, Twee hanen. A.G. Schoonderbeek, Laren 1898. 2012 dbnl Twee hanen Theodoor van Hoytema bron. A.G. Schoonderbeek, Laren 1898 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoyt006twee01_01/colofon.php 2012 dbnl i.s.m. 1 [Twee hanen] ER WAREN EENS TWEE HANEN,

Nadere informatie

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling Lesbrief Over dertien hectare dertien hectare organiseert elke twee jaar een tentoonstelling in Heeswijk-Dinther. De eerste was in 2003. De tentoonstelling van de kunstwerken was altijd buiten op een grasveld

Nadere informatie

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Ruiru, 25 oktober 2014 Jambo nieuwsbrieflezers ( Hallo in Swahili) Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) In de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal VO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal VO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen

Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen Geschiedenis leeft Het verleden staat centraal in de Boekenweek van 9 t/m 19 maart 2005. Het thema zal zijn Spiegel van de Lage Landen Boeken over

Nadere informatie

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Ik heb geen diploma s. Alles wat ik weet, heb ik in het echte leven geleerd. Ik was twaalf jaar toen

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959).

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959). Werkblad 1: Marie Anne Tellegen. Mijn naam is Marie Anne Tellegen. Ik ben geboren in het jaar 1893 in Arnhem. Mijn vader was burgemeester van Amsterdam van 1915 tot 1921. In februari 1944 kwam ik in de

Nadere informatie

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Het Onderzoek Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Inhoud In deze hoofdstukken is mijn werkstuk verdeeld: 1.Christiaan Huygens blz: 4 2.Antonie van Leeuwenhoek blz: 6 3.De beschrijving

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 14 november kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.435 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

JACOBUS VAN DRIE WOONDE IN BILTHOVEN MET EEN GEIT IN HUIS

JACOBUS VAN DRIE WOONDE IN BILTHOVEN MET EEN GEIT IN HUIS JACOBUS VAN DRIE WOONDE IN BILTHOVEN MET EEN GEIT IN HUIS Koos Kolenbrander Met een geit in huis wonen doet denken aan de Zweedse tv-serie Pippi Langkous. Dit kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw

Nadere informatie

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood. Buson 1980 Ze is de jongste. En de vreemdste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek

Nadere informatie

Wonen in groene omgeving Ruime woonkamer + zonnig balkon

Wonen in groene omgeving Ruime woonkamer + zonnig balkon Huizen vanhendriks Keesomstraat 33 B, 3817 JX Amersfoort Wonen in groene omgeving Goed onderhouden Nieuwe cv installatie (2014) Ruime woonkamer + zonnig balkon H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Voor u ligt de nieuwsbrief najaar 2015 van de Stichting Historie Stedum.

Voor u ligt de nieuwsbrief najaar 2015 van de Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief najaar 2015 van de Stichting Historie Stedum. Het geeft verslag van een periode waarin weer het nodige is gebeurd. In deze nieuwsbrief proberen we u kort verslag

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Mevrouw Smit senior met haar kleindochter Ineke (geb.1958) bij de woning in Duivendrecht.

Mevrouw Smit senior met haar kleindochter Ineke (geb.1958) bij de woning in Duivendrecht. Wim Smit (1924-1974) was een lange periode penningmeester van het bestuur van de christelijke school. Zijn echtgenote herinnert zich nog dat het Hoofd der School Meester den Ouden met zijn echtgenote op

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 ALGEMEEN Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 De Oorlogsbron van de Maand is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf

Nadere informatie

GULDENDREEF 40 WOERDEN

GULDENDREEF 40 WOERDEN GULDENDREEF 40 WOERDEN Kenmerken & specificaties Inhoud woning: 278 m³ Woonoppervlakte: 87 m² Perceeloppervlakte: 105 m² Bouwjaar: 1997 Guldendreef 40 Moderne en goed onderhouden starterswoning met drie

Nadere informatie

2 april 2015. Ouderavond

2 april 2015. Ouderavond 2 april 2015 Ouderavond Elke 4 jaar moet de school een schoolplan vaststellen. Dat is een plan waarin staat wat we de komende 4 jaar op de Flevoparkschool allemaal gaan doen op het gebied van onderwijs

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt van Rijn Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kom tot ons, de wereld wacht Deze adventskalender heeft de vorm van een wereldbol. Want Jezus is de Redder voor de hele wereld. De meeste voorouders van Jezus kwamen

Nadere informatie

Huizen. Eigen overdekte parkeerplaats. Instapklaar. Sfeervolle woonkamer. Luxe en moderne badkamer. Balkon op het zuidwesten

Huizen. Eigen overdekte parkeerplaats. Instapklaar. Sfeervolle woonkamer. Luxe en moderne badkamer. Balkon op het zuidwesten Huizen vanhendriks Hogeweg 13 D, 3814 CA Amersfoort Instapklaar Luxe en moderne badkamer Sfeervolle woonkamer Eigen overdekte parkeerplaats Balkon op het zuidwesten H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Hub Reneerkens (1911-1982)

Hub Reneerkens (1911-1982) Hub Reneerkens (1911-1982) Mensen die Hub Reneerkens gekend hebben kunnen zo wel enkele verenigingen opnoemen waarbij hij was betrokken. Tel je die verenigingen en instanties bij elkaar dan kom je tot

Nadere informatie

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf.

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. In 2018 wil het Haags juweliersbedrijf Backers en Zoon haar 100-jarig jubileum vieren. Het bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden met

Nadere informatie

Mergelweg 129 Horst Wolfgang

Mergelweg 129 Horst Wolfgang Mergelweg 129 Horst Wolfgang Adres : Mergelweg 129 Naam :Horst Wolfgang Kochmann Geboorte :6 december 1912 in Berlijn Arrestatie :25 augustus 1942 Deportatie :28 augustus 1942 Trein : 14 e trein met 608

Nadere informatie

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Jantje Steenhuis, voorzitter BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) en directeur Gemeentearchief Rotterdam Die plaat voor

Nadere informatie

Speciale editie! Dolderse Kroniek 10. In dit nummer o.a.: 17e jaargang, nummer 4, oktober 2014

Speciale editie! Dolderse Kroniek 10. In dit nummer o.a.: 17e jaargang, nummer 4, oktober 2014 Dolderse Kroniek 10 14 Informatiebulletin van Vereniging Bosch en Duin en omstreken Dit magazine wordt u aangeboden door de Historische Vereniging Den Dolder Achtste Jaargang, Uitgave 25, maart 2012 Speciale

Nadere informatie

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015:

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Jos van Kooij 1 Wat er vooraf ging: Tijdens mijn onderzoek naar de bouw van de nieuwe kerk (2012-2013) in Maashees

Nadere informatie

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 Geachte dames en heren, lieve familie en vrienden, Op 12 april 1945 was ik hier ook. Ik ben Eva Weyl en was toen bijna 10 jaar. Ik herinner mij de bevrijding heel goed;

Nadere informatie

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje.

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje. BARACK OBAMA 3 Barack Obama is de president van Amerika. Hij heeft op veel plekken in de wereld gewoond. Hij heeft ook veel mensen ontmoet. Toch is zijn leven niet gemakkelijk geweest. Barack? Het is voor

Nadere informatie

OP BEDEVAART IN RENKUM door Jeanne van Poppel

OP BEDEVAART IN RENKUM door Jeanne van Poppel OP BEDEVAART IN RENKUM door Jeanne van Poppel Op dinsdagochtend 9 december 2008 vertelt Willemien Velthuis enthousiast over haar herinneringen aan de bedevaart in Renkum. Het is mijn eerste interview in

Nadere informatie

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Voorkant Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Zaandam centrum Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek is bij het Gemeentearchief Zaanstad aan het

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

QR-code aan monument Blauwenhoek

QR-code aan monument Blauwenhoek QR-code aan monument Blauwenhoek Herdenkingsborden aan Blauwenhoek met de namen van de inwoners van Londerzeel overleden ten gevolge van WO I of WO II Op de vier gemeentelijke oorlogsmonumenten van de

Nadere informatie

Adressen op basis van de burgerlijk stand:

Adressen op basis van de burgerlijk stand: Bidprentje van Hendrikus Werring. Foto en bidprentje (met onjuiste sterfdatum) van Ida Buijer. (met dank aan Ida Schroder-Werring en Anneke Westerbeek-Werring) Va Hendrikus (Hendrik of Hen(d)ricus) WERRING),

Nadere informatie

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds Inleiding In augustus 2014 is in opdracht van het Nationaal Restauratiefonds een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders over hun

Nadere informatie