Notulen eerste Omgevingsraad Windpark Wieringermeer, 9 april

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen eerste Omgevingsraad Windpark Wieringermeer, 9 april 2014 20.00 22.30"

Transcriptie

1 Notulen eerste Omgevingsraad Windpark Wieringermeer, 9 april Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC, Wieringerwerf Aanwezig: Voorzitter; Projectdirecteuren en medewerkers van Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer; Afgevaardigden van Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag, wieringermeergeenwindturbines.nl, Stichting Windmolenklachten, NLVOW, Dorpsbelang Wieringerwaard, LTO, dorpsraad Kolhorn, Dorpsraad Kreileroord, Ondernemersvereniging Wieringerwerf en een vertegenwoordiger van de vennoten van Nuon; Verder zijn er zeven omwonenden aanwezig die verschillende gebieden in de Wieringermeerpolder vertegenwoordigen. 1. Opening door de voorzitter De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom bij de eerste Omgevingsraad van Windpark Wieringermeer. Hij geeft aan dat hij de initiatiefnemers van het windproject, is gevraagd als voorzitter van dit orgaan. Hij is jarenlang directeur van Heijtema Agrotheek geweest, handelaars in gewasbescherming, en een periode voorzitter van de landelijke vereniging van XXX. Daarnaast is hij een tijdje bestuurder van de Kamer van Koophandel geweest. De voorzitter vindt de Omgevingsraad een mooi initiatief en vindt het een uitdaging om in de komende periode gezamenlijk draagvlak te gaan vinden met alle aanwezigen. 2. Voorstelronde De voorzitter geeft de aanwezigen de gelegenheid zichzelf kort voor te stellen en hun interesse in het windpark en of de omgevingsraad toe te lichten. Dorpsraad Abbekerk Lambertschaag geeft aan een voorstander te zijn van windenergie. Zij zijn zeer geïnteresseerd in de wijze waarop dit Windpark zich zal ontwikkelen. De vertegenwoordiger neemt ook deel aan overleggen over windprojecten in Friesland. Hij vindt de plattegrond van het Windpark onduidelijk op de computer. Het valt hem daarnaast op dat het project zorgvuldig gepositioneerd is in de gemeente Hollands Kroon, maar dat de beoogde turbines dichtbij andere gemeenten komen. Een tweede vertegenwoordigster van dorpsraad Abbekerk Lambertschaag geeft aan hier aanwezig te zijn met een informatiebehoefte. Ze mist de vertegenwoordigers van Twisk, Opperdoes en Medemblik. De communicatieadviseur van Nuon antwoordt dat Medemblik is uitgenodigd en dat de dorpsraad van Twisk is benaderd, maar deze laatste blijkt niet meer te bestaan. Barsingerhorn heeft ook een uitnodiging gekregen, maar is vanavond niet aanwezig. Volgens de vertegenwoordigster van dorpsraad Abbekerk Lambertschaag is ook De Weere buitengewoon geïnteresseerd. De communicatieadviseur van Nuon zal na de vergadering hierop terugkomen. De vertegenwoordigster van wieringermeergeenwindturbines.nl geeft aan dat mensen haar wellicht kennen van de petitieactie. Hierop zijn 1100 reacties gekomen, waarmee zij aan tafel 1100 mensen vertegenwoordigt.

2 De directeur van de NLVOW licht toe dat de NLVOW een landelijke organisatie is die de belangen van omwonenden van windenergie vertegenwoordigt. De organisatie is opgericht om omwonenden een grotere stem te geven. Hij woont zelf in de veenkoloniën. De NLVOW is niet tegen windenergie, maar voor goede condities en voorwaarden. Ze heeft haar leden door heel Nederland heen en veel contact met actiegroepen. Daarnaast is de organisatie gesprekspartner geweest bij de rondetafelgesprekken in de provincie Noord-Holland. Voorts was hij graag betrokken geweest bij de totstandkoming van het SER-akkoord. De voorzitter van dorpsraad Wieringerwaard licht toe dat de dorpsraad anderhalf jaar geleden zelf een avond georganiseerd heeft over windenergie en zelf geen pertinent standpunt over windenergie ingenomen heeft. De projectdirecteur van ECN licht toe dat verantwoordelijk is voor het windturbinetestpark in de polder. Onderdeel van Windpark Wieringermeer is de opschaling en uitbreiding van het testveld. Het bestuurslid van LTO Hollands Kroon heeft geen expliciete mening over windenergie. Hij zal er namens LTO op toezien of de belangen van de agrariërs wel goed vertegenwoordigd worden en heeft vooral een informatie behoefte. De vertegenwoordiger van dorpsraad Kreileroord sluit zich aan bij het standpunt van Wieringerwaard. Hij wordt graag geïnformeerd over de ontwikkelingen. Hij staat over het algemeen positief tegenover windenergie. De omwonende uit gebied zuidoost is hier om informatie te krijgen voor zijn achterban. De voorzitter van ondernemingsfederatie Wieringermeer is geïnteresseerd in de ontwikkelingen en vooral in de maatschappelijke impact van het Windpark. Voor de lokale ondernemers is met name de uitvoeringsfase van het project van belang. Hij was de verantwoordelijke wethouder toen de structuurvisie, onderliggend aan Windpark Wieringermeer door de Gemeenteraad vrijwel unaniem is aangenomen. Stichting Windmolenklachten heeft als doel om alle klachten over windenergie inzichtelijk en transparant maken. Aldus de vertegenwoordiger komen de meeste klachten voort uit frustratie van omwonenden dat zij niet gehoord worden. De vertegenwoordiger is zelf woonachtig aan de rand van de Wieringermeer. Vanuit Nuon stellen de volgende personen zich voor: De communicatieadviseur voor Windpark Wieringermeer; Een projectdirecteur, verantwoordelijk voor het realiseren van het Nuon-deel van het Windpark; Een molenaar, werkzaam bij Nuon als beheerder van de huidige windturbine opstellingen in de polder van Nuon en vennoten. Een projectleider, verantwoordelijk voor de verslaglegging van de avond.

3 De vertegenwoordiger van de bewoners uit gebied zuidoost geeft aan wat te zijn overvallen door de oprichting van de Omgevingsraad. Hij is benieuwd naar praktische zaken als het moment en frequentie van vergaderen. Hij geeft aan zijn toekomstige betrokkenheid bij de omgevingsraad te zullen laten afhangen van het verloop. De vertegenwoordiger van het zuidwestelijke gebied is omwonende en agrariër. Hij is geen tegenstander van windmolens, maar geeft aan dat hem een aantal dingen zijn opgevallen bij de introductie van de huidige turbines. Hij ziet graag dat deze zaken nu positiever zullen worden aangepakt. Hij geeft aan verbaasd te zijn over de grootte van de Omgevingsraad. Hij had initieel een brief gekregen over dat hij te ver weg woonde. Daarnaast vond hij de snelheid waarmee hij moest reageren en acteren niet prettig. De vertegenwoordigster van het middenwest-gebied is ondernemer ten zuidwesten van de Kleitocht. Ze is gevraagd als vertegenwoordiger van de bewoners in het middenwesten van de polder. Ze vraagt zich af welke rol ze kan spelen in het geheel. De voorzitter van dorpsraad Kolhorn licht toe dat windenergie een redelijk controversieel onderwerp is in het dorp. De dorpsraad is neutraal en maakt zich vooral druk om leefbaarheid van de dorpen. De leefbaarheid staat momenteel onder druk is de mening. Ook is er een vertegenwoordigster namens de agrariërs die vennoot zijn in de huidige lijnopstellingen in de polder. In die hoedanigheid is ze ook betrokken bij de ontwikkeling van het Windpark. De vertegenwoordiger van de bewoners in het noordwesten van de polder vindt het leuk om deel te nemen in de omgevingsraad, maar is ook wat overvallen. Hij wil graag meer informatie over de rol die hij moet gaan vervullen: taken, verplichtingen, namens wie zit hij hier etc. Hij laat weten dat hij overal voor open staat. Hij is voorstander van een duurzamere wereld, maar is verder niet voor en niet tegen het Windpark. Hij is vooral benieuwd naar de ontwikkelingen. Een bestuurslid van Windcollectief Wieringermeer (WCW) licht toe dat dit collectief bestaat uit 34 agrariërs met een solitaire windturbine. Windcollectief Wieringmeer is één van de drie initiatiefnemers van Windpark Wieringermeer. De andere projectdirecteur stelt zich voor. Hij is werkzaam bij Windunie. Windunie helpt Windcollectief Wieringermeer met het opschalen van de solitaire molens op erf naar grotere molens in lijnopstellingen. De communicatieadviseur van Nuon geeft aan dat er verschillende afmeldingen zijn binnengekomen voor de avond, te weten: Stichting het Blauwe Hart Milieufederatie Noord-Holland Hotel Wieringermeer Slootdorpse belangen Dorpsraad Barsingerhorn Woonkern Middenmeer Een andere vertegenwoordiger van stichting Windmolenklachten.

4 3. Kader en spelregels van de Omgevingsraad De voorzitter geeft een introductie op het volgende onderwerp op de agenda. Hij wil graag nu spreken over het kader en de spelregel van de Omgevingsraad de wijze waarop we het overleg willen vormgeven, zowel formeel als informeel. Hij benadrukt dat het niet meer ter discussie staat of de windturbines er komen. Daarover hebben zowel de gemeenteraad, de provincie als de nationale overheid positief besloten. Dit zal daarmee ook geen onderwerp zijn voor de Omgevingsraad. De Omgevingsraad is alleen bevoegd om advies uit te brengen. De voorzitter zal er als voorzitter op toezien dat dat advies in goede aarde valt en zoveel wordt geïmplementeerd. Onderwerpen die op de agenda van de omgevingsraad komen zijn zaken als de omwonendenregeling, het windfonds en de poldermolen. De vertegenwoordiger namens dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag vraagt zich af of de poldermolen bedoeld is voor de Rijkman Groeninken van deze wereld. De voorzitter antwoordt dat de poldermolen bedoeld is voor de bewoners van de Wieringermeer om het mogelijk te maken voor deze mensen om te participeren in het park. De vertegenwoordiger van de omwonenden van gebied noordwest vraagt of de voorzitter wat specifieker kan zijn. Is de poldermolen alleen bedoeld voor grootinvesteerders of ook voor mensen die 100 EUR willen bijdragen? De voorzitter antwoordt dat de poldermolen juist ook voor mensen met een kleinere beurs is bedoeld, maar dat de exacte uitwerking van de poldermolen nog moet plaatsvinden. De vertegenwoordiger van de bewoners van gebied zuidwest heeft in relatie tot de omwonendenregeling 1200 m horen vallen. Hij vindt het onwenselijk dat er een liniaal gelegd wordt. Dit is een van de fouten die zijns inziens gemaakt is in relatie tot de huidige windopstellingen. Daarnaast valt het hem op dat er steeds over de Wieringermeer wordt gesproken en niet over de gemeente Hollands Kroon. De voorzitter antwoordt dat alle regelingen primair bedoeld zijn voor de oude Wieringermeer, omdat het plan destijds gemaakt is voor de gemeente Wieringermeer. De vertegenwoordiger namens de bewoners van gebied zuidwest vraagt zich af hoe de 1200 m grens bepaald wordt. Hij heeft een gekregen dat zijn gevel op 1216 m van een windturbine ligt. Is dat de voorgevel of de achtergevel? Want daar ligt 40 m tussen. De voorzitter geeft aan dat het de insteek van de omwonendenregeling is dat maar mensen die dichterbij wonen meer profiteren van de windturbines dan de mensen die verder weg wonen. De voorzitter geeft aan welke spelregels hij voor zichzelf hanteert, als voorzitter van de omgevingsraad. Hij benadrukt dat hij tot op dit moment nooit iets te maken heeft gehad met windenergie en nooit financieel geprofiteerd heeft. Hij wil onafhankelijk zijn en onafhankelijk opereren. Hij is degene die de agenda opstelt en de notulen goedkeurt. Het lijkt hem goed om later vanavond een inventarisatie te maken van de agendapunten. Deze zal de voorzitter op een lijst zetten. Deze lijst lopen we iedere vergadering langs om te bezien of er voldoende input is geweest op de onderwerpen en of ze op dat moment besproken worden of zullen worden behandeld in een volgende vergadering. De voorzitter geeft aan dat de omgevingsraad een thermometer is voor draagvlak in de omgeving. De vertegenwoordiger van wieringermeergeenwindturbines.nl is het daar niet mee eens. De vertegenwoordiger van dorpsbelang Wieringerwaard vindt het heel goed dat de Omgevingsraad in

5 het leven is geroepen, maar vindt het ook niet wenselijk dat de opinie van de mensen in de Omgevingsraad gelijk gesteld wordt met algemeen draagvlak. Ook al ben je tegenstander van het Windpark, dan wil je toch in de Omgevingsraad zitten ten behoeve van damage control. De vertegenwoordiger van dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag vraagt zich af waarom alleen Nuon hier aan tafel zit en niet ook partijen als Eneco en Essent. De projectdirecteur van WCW antwoordt dat Essent en Eneco niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Windpark Wieringermeer omdat ze geen eigenaar zijn van turbines in de polder. Windpark Wieringermeer heeft een onderliggende saneringsverplichting. De solitaire turbine eigenaren, WCW en eigenaren van de lijnopstellingen in de polder (Nuon en vennoten) halen hun huidige turbines weg en mogen in ruil daarvoor nieuwe turbines terugplaatsen. Andere partijen kunnen alleen aan tafel komen wanneer Nuon of WCW haar belang gaat verkopen. De vertegenwoordiger van de bewoners van gebied zuidwest vraagt zich af hoe de initiatiefnemers omgaan met het hebben van een Omgevingsraad. Hij onderstreept dat hij zitting wil hebben in de Omgevingsraad zonder het gevoel te hebben gebruikt te worden in de media of richting in de politiek. De voorzitter antwoordt dat de voorzitter de enige is die namens de Omgevingsraad communiceert met de media. Dit betekent niet dat de deelnemers hun achterban niet mogen inlichten. Er zal op dit moment slechts passief gecommuniceerd worden met de media. Pas op het moment dat er binnen de OR overeenstemming is bereikt over een aantal onderwerpen is er sprake van mediawaardigheid. Er kan dan in gezamenlijkheid een moment worden bepaald om actief naar buiten te treden. De vertegenwoordiger van de omwonenden van gebied noordwest vraagt zich af welke mogelijkheden de leden van de Omgevingsraad hebben om de voorzitter te controleren, corrigeren of beïnvloeden. De voorzitter antwoordt dat onjuistheden in de notulen aan de orde gesteld kunnen worden in de volgende vergadering. Daarnaast kunnen de leden ook tussentijds in overleg met de voorzitter. Tenslotte hebben de leden de mogelijkheid om, wanneer ze ontevreden zijn over hun voorzitter, in meerderheid dit aan te geven en een voorstel te doen voor een andere voorzitter. De vertegenwoordiger van de bewoners van gebied zuidwest wil weten op welke wijze en op welk moment de notulen van de vergaderingen in de openbaarheid komen. Hij geeft aan erg voor openheid te zijn en vraagt zich af of ze op de site van het Windpark komen. De voorzitter is terughoudend in het publiceren van de notulen, zonder ergens geheimzinnig over te willen doen. Hij wil communicatie richting de achterban als onderwerp op de agenda zetten van het volgende overleg zetten. Dit punt dient verder uitgedacht te worden. De directeur van de NLVOW benadrukt dat er een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen media en achterban en dat er een verschil bestaat tussen notulen en vrijgegeven informatie. De communicatieadviseur van Nuon oppert om de namen van de leden van de OR te publiceren op de website, inclusief hun adres, zodat informatie met de achterban kan worden uitgewisseld. De notulen kunnen op de website worden geplaatst zodra ze zijn geaccordeerd. Hij vraagt de leden van de OR te bedenken of ze zich kunnen vinden in het publiceren van hun naam en op de website. De vertegenwoordiger van de omwonenden van gebied noordwest zou graag op korte termijn iets uitdragen richting zijn achterban. Wellicht kan worden gecommuniceerd welke onderwerpen er

6 volgende keer op de agenda staan en dat er volgende keer beslist wordt over de wijze van communicatie. LTO waarschuwt de voorzitter dat hij morgen benaderd gaat worden door de pers. Er stond al een stukje in het Noord Hollands Dagblad over de OR. De voorzitter antwoordt dat hij in dat geval zal melden dat de OR bij elkaar gekomen is, de onderwerpen waarover gesproken gaat worden geïnventariseerd zijn en dat er aan een plan wordt gewerkt over de werkwijze van de Omgevingsraad. De vertegenwoordiger van de omwonenden in gebied zuidoost geeft aan dat hij gehoord heeft dat de voorzitter landerijen heeft in de nabijheid van de toekomstige windopstellingen. Hij geeft aan niet te twijfelen aan de integriteit van de voorzitter, maar zich wel kan voorstellen dat deze belang heeft bij het doorgaan van het park. De voorzitter antwoordt dat de vertegenwoordiger van de omwonenden in gebied zuidoost juist is ingelicht. Aangrenzend aan een van zijn percelen is een windturbine gepland. Hij zal omwonende worden van het nieuwe windpark. De turbine komt niet op zijn land. De vertegenwoordigster van de omwonenden van gebied middenwest vraagt de taak van onafhankelijk voorzitter vrijwillig vervult en door wie hij is gevraagd. De voorzitter antwoordt dat hij is benaderd door Windkracht Wieringermeer. Pauze 4. Algemene inbreng en reacties op het project De projectdirecteur van Nuon geeft, aan de hand van een presentatie, een toelichting op de achtergrond en stand van zaken van het project. Windpark Wieringermeer wordt ontwikkeld door samenwerkingsverband Windkracht Wieringermeer. In dit samenwerkingsverband hebben 3 partijen zich verenigd. Ten eerste Windcollectief Wieringermeer, een vereniging van 34 solitaire turbine eigenaren. Deze zullen de turbine die de verschillende agrariërs op dit moment op het eigen erf hebben staan weghalen en opschalen in een van de beoogde lijnopstellingen. Ten tweede Nuon, samen met haar vennoten. Nuon en vennoten zijn op dit moment eigenaar en exploitant van de lijnopstellingen in de polder. Deze zullen worden opgeschaald. De derde partij in het samenwerkingsverband is ECN, eigenaar van de testopstelling in de polder. Deze zal, als onderdeel van het plan, worden opgeschaald en uitgebreid. De motivatie voor het project is in eerste instantie het realiseren van duurzame elektrische opwekcapaciteit. Wind op land is op dit moment verreweg de meest economische vorm van duurzame energie. De Wieringermeer is een gebied waar op dit moment al veel windturbines staan en doordat het gebied een open karakter heeft waait het hier hard. Het realiseren van Windpark Wieringermeer is niet alleen een wens van de drie initiatiefnemers, het project maakt ook onderdeel uit van de doelstellingen voor windenergie van het Rijk, de provincie en de gemeente. In 2011 heeft de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Wieringermeer de Structuurvisie vastgesteld. Uitgangspunt voor de structuurvisie was het opruimen van de solitaire molens en het herstructureren van deze turbines in lijnen.

7 De onderzoeken als onderdeel van de milieueffectrapportage zijn bijna afgerond, medio dit jaar worden de belangrijkste vergunningen voor het project aangevraagd. Uitgaande van de vastgestelde proceduretijden zullen deze vergunningen medio volgend jaar definitief worden afgegeven. Op basis van definitieve vergunningen gaan de initiatiefnemers subsidie aanvragen, turbines aankopen, stroomcontracten afsluiten en de financiering realiseren. De bouw van de turbines start naar verwachting in De uiteindelijke planning is afhankelijk van zaken als financiering en het gereed zijn van de netaansluiting. Naar verwachting zijn de parken van Nuon en vennoten binnen 2 jaar gereed. ECN zal in 2018 gaan bouwen. WCW ook in die periode, met een bouwtijd van 2 jaar. Daarmee is het hele Windpark naar verwachting gereed in In 2017 zal de eerste stroom geleverd worden. De vertegenwoordiger van de bewoners van gebied zuidwest vraagt zich af hoe lang het uitfaseren van de huidige turbines zal duren. De projectdirecteur van WCW antwoordt dat er sprake zal zijn van een zogenaamde dubbeldraaitermijn. De duur van deze dubbeldraaitermijn is op dit moment onderwerp van onderhandelingen met de gemeente. Naar verwachting zal deze tussen de 5 en 8 jaar duren. In deze 5 tot 8 jaar zullen er in de polder 34 extra turbines staan. Dit zijn de solitaire turbines. De motivatie voor het dubbeldraaien is economisch. De huidige solitaire turbines staan er rond de 10 jaar. Afbreken van deze turbines is waarde vernietiging. Deze waarde dient betaald te worden uit het nieuwe park. In overleg met de gemeente wordt gezocht naar een faire oplossing die een afweging is tussen bedrijfseconomische aspecten en de omgeving. De lijnopstellingen van Nuon en vennoten worden afgebroken en worden op of in de nabijheid van de huidige turbineposities opgeschaald. Deze turbines gaan dus niet dubbeldraaien. De vertegenwoordiger van wieringermeergeenwindturbines.nl geeft aan dat er meer duidelijkheid moet komen over de uitfasering. Er wordt gevraagd naar de omvang van de nieuwe turbines. De projectdirecteur van WCW antwoordt dat de nieuwe turbines een capaciteit krijgen van 3 4 MW. De structuurvisie biedt ruimte aan turbines met een ashoogte tussen de 100 en 120 m en een rotordiameter tot maximaal 130 m. Binnen deze grenzen zullen nieuwe turbines worden ingekocht. De prototype testlijn van ECN, de zuidelijke lijn, heeft een aparte status in de Structuurvisie. De turbines op deze lijn mogen hoger worden. De NLVOW wil graag het type turbines agenderen als onderwerp voor de OR, gecombineerd met visualisaties. Stichting Windmolenklachten vraagt zich af of de dubbeldraaitermijn van 5-8 jaar past binnen het provinciale beleid De projectdirecteur van WCW antwoordt dat de provincie deelneemt in de discussies over dit onderwerp. Zowel provincie als gemeente willen de dubbeldraaitermijn graag zo kort mogelijk, om redenen van draagvlak bij de omgeving. De solitaire turbine eigenaren willen een zo lang mogelijke dubbeldraaitermijn op basis van bedrijfseconomische gronden. De bewoner uit gebied zuidoost benadrukt dat hij hier namens de omgeving zit. Hij woont naast en tussen de turbines. Hij maakt zich zorgen dat de polder de lasten krijgt en de lusten elders terecht komen. De vertegenwoordiger van de bewoners van gebied zuidwest ziet dit ook zo. WCW bestaat weliswaar uit lokale particulieren, maar van de lijnopstellingen vloeit 50% van de inkomsten naar Nuon. De projectdirecteur van WCW legt uit dat er veel geld nodig is om een windproject van een

8 dergelijke schaal te realiseren. Zonder steun van partijen als Nuon is dit niet haalbaar. Om te zorgen dat er geld overblijft voor de omgeving is juist de betrokkenheid van Nuon noodzakelijk. Stichting Windmolenklachten geeft aan dat hij transparantie erg belangrijk vindt. Er zijn rondom Windpark Wieringermeer stuurgroepvergaderingen en werkgroepvergaderingen. Hij ziet graag dat de verslagen van deze vergaderingen gedeeld worden. De directeur van de NLVOW heeft ook belangstelling in de agenda s en verslagen van deze vergaderingen. De projectdirecteur van WCW licht toe dat deze vergaderingen formeel onder leiding van het ministerie van economische zaken staan. Het verzoek van Windmolenklachten en NLVOW zal worden doorgegeven. NLVOW mist deelname vanuit de ministeries, al was het alleen maar ter lering en vermaak. De projectdirecteur van Nuon laat weten dat ook hierover terugkoppeling zal worden gegeven richting EZ. 5. Agenda OR De voorzitter vraagt de aanwezigen welke onderwerpen ze volgende keren op de agenda van de OR willen hebben. De volgende onderwerpen worden genoemd: - Participatie - Invulling windfonds - Omwonenden regeling - Poldermolen De NLVOW geeft aan dat er eerst een regeling moet zijn voor compensatie voordat er participatie wordt aangeboden. Dit zou een omwonendenregeling kunnen zijn, maar er dient in dat geval aangegeven te worden hoe deze regeling zich verhoudt tot planschadeprocedures. Er zit spanning tussen beiden omdat mogelijk middels het aannemen van de omwonendenregeling de mogelijkheid tot het claimen van planschade vervalt. - Cumulatie - Afstandscriteria De vertegenwoordiger van de bewoners van gebied zuidwest geeft aan dat deze geen problemen opleveren bij rechte lijnen en rechte wegen. De huidige CV s geven jaarlijks ook een vergoeding en maken geen onderscheid tussen afstanden. - Relatie tussen compensatie voor direct omwonenden en compensatie voor de dorpsraden - Toezeggingen cq. Afspraken die al gemaakt zijn ten aanzien van turbinelocaties door Nuon. Bewoner Zuidoost wil hierover graag uitleg. - Toelichting op de locatiekeuze De NLVOW geeft aan dat in andere windprojecten er vaak voor wordt gekozen om alleen het voorkeursalternatief naar buiten te brengen en niet de andere alternatieven die overwogen zijn. Hij

9 zou graag in de toelichting op de locatiekeuze ook zien welke afwegingen er gemaakt zijn tussen alternatieven. Communicatieadviseur Nuon: In juni wordt het voorkeursalternatief bekendgemaakt. Voorafgaand daaraan organiseert Windkracht 3 omwonendenavonden om het VKA te presenteren. Bewoner gebied zuidwest: ziet het VKA eruit als stippen in zones? Ja. De projectdirecteur van WCW licht toe: de overheden hebben de Structuurvisie vastgesteld, de initiatiefnemers zijn daar slechts zuidelings bij betrokken geweest. De SV is destijds opgeleverd door Arcadis en in 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. De SV bevat de kaders voor de MER en het VKA. - Techniek: omvang van turbines, type turbines, keuzemogelijkheden. Ter informatie. - Geluidscontouren - Wind t.o.v. zonne-energie: lusten versus lasten. De vertegenwoordiger van de bewoners van gebied zuidwest zou graag willen dat ECN hier een toelichting op geeft. De voorzitter vindt dit prima, maar wil niet teveel tijd besteden aan dergelijke dwarsverbanden. Nut en noodzaak van Windpark Wieringermeer staan namelijk niet ter discussie in deze raad. Dorpsbelang Wieringerwaard vraagt zich af of de directe omgeving niet wat zwaarder vertegenwoordigd moet zijn in de raad, mogelijk door het instellen van een directe en een indirecte omgevingsraad. De voorzitter stelt voor hier in de volgende vergadering op terug te komen. De bewoner van het gebied noordwest vraagt of hij informatie kan krijgen over de mensen die hij vertegenwoordigt, zoals de reikwijdte van de regio en het aantal bewoners. De voorzitter geeft aan dat dit volgende vergadering teruggekoppeld zal worden. Stichting Windmolenklachten geeft aan dat hij graag nog een aantal agendapunten wil inbrengen, hij bespreekt deze met de voorzitter via de . De voorzitter vindt dit geen probleem. 6. Volgende bijeenkomst OR Er wordt afgesproken om weer bij elkaar te komen op woensdag 21 mei. 7. Rondvraag Een bewoner uit gebied zuidoost verzoekt de voorzitter om op fatsoenlijke termijn de uitnodiging en vergaderdocumentatie voor de volgende bijeenkomst uit te sturen. Graag minimaal 14 dagen van tevoren. De bewoner uit gebied noordwest wil weten wat er op dit moment van hem verwacht wordt. De voorzitter antwoordt dat hij op dit moment vooral de avond moet laten bezinken en in voorbereiding op de volgende vergadering de notulen kan nalezen en kan bedenken welke onderwerpen zijn interesse of aandacht hebben. Deze onderwerpen kan de bewoner volgende keer inbrengen. 8. Sluiting De voorzitter bedankt iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering.

Notulen tweede Omgevingsraad Windpark Wieringermeer, woensdag 21 mei 2014 20.00-23.00u.

Notulen tweede Omgevingsraad Windpark Wieringermeer, woensdag 21 mei 2014 20.00-23.00u. Notulen tweede Omgevingsraad Windpark Wieringermeer, woensdag 21 mei 2014 20.00-23.00u. Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf Aanwezig: Voorzitter, secretaris (tevens notulist); Stichting

Nadere informatie

Notulen vijfde Omgevingsraad Windpark Wieringermeer woensdag 14 januari 2015 Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf

Notulen vijfde Omgevingsraad Windpark Wieringermeer woensdag 14 januari 2015 Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf Notulen vijfde Omgevingsraad Windpark Wieringermeer woensdag 14 januari 2015 Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf Aanwezig: Afgemeld: oorzitter,, Ondernemersvereniging Wieringerwerf,

Nadere informatie

Stichting Windmolenklachten

Stichting Windmolenklachten Stichting Windmolenklachten Windturbines, een wig tussen de landelijke en provinciale politiek?! Geachte fractie, Binnenkort gaan de Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale

Nadere informatie

Notulen zevende vergadering Omgevingsraad Windpark Wieringermeer

Notulen zevende vergadering Omgevingsraad Windpark Wieringermeer Notulen zevende vergadering mgevingsraad Windpark Wieringermeer Woensdag 10 juni 2015, Café Bij de Buren, Brinkweg 15, Wieringerwerf Aanwezig: Dorpsraad Kolhorn, ndernemersvereniging Wieringerwerf, Dorpsraad

Nadere informatie

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Hieronder wordt per windpark weergegeven wat de algemene stand van zaken is. Het windpark dat het verst in procedure is staat bovenaan in deze lijst.

Nadere informatie

Notulen zesde vergadering Omgevingsraad Windpark Wieringermeer

Notulen zesde vergadering Omgevingsraad Windpark Wieringermeer Notulen zesde vergadering mgevingsraad Windpark Wieringermeer Dinsdag 14 april 2015, Van der Valk Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, Wieringerwerf Aanwezig: Afgemeld: Voorzitter, secretaris, omwonenden

Nadere informatie

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding 1 Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Versie: 25 april 2013 Opgesteld door: Windgroep Goeree-Overflakkee, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland Aanleiding Waarom zijn

Nadere informatie

Notulen vierde Omgevingsraad Windpark Wieringermeer woensdag 12 november 2014 Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf

Notulen vierde Omgevingsraad Windpark Wieringermeer woensdag 12 november 2014 Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf Notulen vierde Omgevingsraad Windpark Wieringermeer woensdag 12 november 2014 Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf Aanwezig: Voorzitter, secretaris, ondernemersvereniging Wieringerwerf,

Nadere informatie

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd Stichting Opschalingscluster Sieswerd Schwartzenbergweg 3 8743 KX HICHTUM 06 46257129 sieswerd@sieswerd.nl Aan: Fryslân foar de Wyn info@fryslanfoardewyn.nl Kenmerk: --- Datum: 1 juli 2014 Bijlagen: ---

Nadere informatie

Duurzame energie voor alle huishoudens van gemeenten 's-hertogenbosch en Oss. 23 oktober 2017

Duurzame energie voor alle huishoudens van gemeenten 's-hertogenbosch en Oss. 23 oktober 2017 1 23 oktober 2017 1 Introductie Wie zijn wij? Windpark Den Bosch BV is een onderneming die tot doel heeft om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de gemeente 's-hertogenbosch.

Nadere informatie

Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH. Geachte college,

Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH. Geachte college, Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH Uw kenmerk : Datum : 13 oktober 2011 Ons kenmerk : DZH/RO/Wonen 2011-668 Contactpersoon : P. Vermeulen

Nadere informatie

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam 1. Opening en mededelingen Rescoop, de Natuur & Milieufederatie en de Windvogel streven naar de

Nadere informatie

OAR Oostermoer. OAR Oostermoer. Initiatief voor het opzetten van een OmgevingsAdviesRaad. 20 februari Gasselternijveen

OAR Oostermoer. OAR Oostermoer. Initiatief voor het opzetten van een OmgevingsAdviesRaad. 20 februari Gasselternijveen 1 Initiatief voor het opzetten van een OmgevingsAdviesRaad 2 Agenda 1. Inleiding door Co Lambert (wethouder AA & Hunze) 2. Uitleg OmgevingsAdviesRaad (OAR) Rob Rietveld (NLVOW) 3. Toelichting/reactie stichting

Nadere informatie

Communicatieplan windenergie

Communicatieplan windenergie Communicatieplan windenergie 1. Inleiding De eigenaren van alle windturbines in Dongeradeel hebben de wens geuit om 23 turbines in Dongeradeel in te ruilen voor een cluster van maximaal 4 grote turbines.

Nadere informatie

B-121 Green Deal Windplan Wieringermeer

B-121 Green Deal Windplan Wieringermeer B-121 Green Deal Windplan Wieringermeer Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen, de Minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw drs. M.H.

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Verslag Windexcursie 29 september 2016

Verslag Windexcursie 29 september 2016 Verslag Windexcursie 29 september 2016 Op donderdag 29 september 2016 organiseerde de Gemeente Groningen een excursie naar de windparken in Nijmegen en Deventer. Dit voor raadsleden van de gemeente Groningen,

Nadere informatie

Comité Hou Friesland Mooi

Comité Hou Friesland Mooi Comité Hou Friesland Mooi Oktober 2012 ineens Fryslân Windstreek 2012 Hier 40 tot 100 windturbines van 180 meter In IJsselmeer nog meer: 75 tot 150 Vergadering Zurich: Comité Hou Friesland Mooi Eerste

Nadere informatie

Wij hopen dat u deze punten zult meenemen in de definitieve startnotitie. 1

Wij hopen dat u deze punten zult meenemen in de definitieve startnotitie. 1 Coöperatie Windunie U.A. Centrum Publieksparticipatie SWOL Postbus 30316 2500 GH Den Haag Churchilllaan 11 Postbus 4098 3502 HB Utrecht tel +31 (0)30 753 3100 fax +31 (0)30 753 3199 secretariaat@windunie.nl

Nadere informatie

Beleidsnotitie participatie Windplan Wieringermeer. 7 juli 2011

Beleidsnotitie participatie Windplan Wieringermeer. 7 juli 2011 Beleidsnotitie participatie Windplan Wieringermeer 7 juli 2011 Participatie is een belangrijk onderdeel van het Windplan Wieringermeer. In de Structuurvisie Windplan Wieringermeer valt participatie onder

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum raadsvergadering 22 maart 2016 Versie 1 Agendapunt Naam rapporteur Rv.nr. Openbaar Portefeuillehouder Onderwerp Voorgesteld besluit Aan de raad, H.A. Gortmaker Ja

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 Datum: 13 maart 2012. Deelsessie: 19.55 20.45 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming. Onderwerp: Standpunt ontwikkeling windpark Markermeer. Toelichting: Door

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Tegen tenzij : de argumenten?

Tegen tenzij : de argumenten? turbines Windmolens in de Haarlemmermeer: voor of tegen? Tegen tenzij : de argumenten? Bijeenkomst Dorpsraad Nieuw-Vennep Nieuw-Vennep Rob Rietveld NLVOW NLVOW presentatie Windmolens in de Haarlemmermeer:

Nadere informatie

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân Roo, Marijke de Van: Windpark Fryslân Verzonden: dinsdag 08 juli 2014 17:20 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Windpark Fryslân Nieuwsflits (4) Opvolgingsmarkering:

Nadere informatie

Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050

Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050 STATENBRIEF Onderwerp: Rondvraag over windenergie in Zaltbommel en Apeldoorn Portefeuillehouder: J.J. van Dijk Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050 Doel

Nadere informatie

Informatieavond omwonenden. Bewonersavond Weijerswold en Europark Coevorden 22 februari pagina 1

Informatieavond omwonenden. Bewonersavond Weijerswold en Europark Coevorden 22 februari pagina 1 Informatieavond omwonenden Weijerswold e.o. Europark e.o. Bewonersavond Weijerswold en Europark Coevorden 22 februari 2016 - pagina 1 Welkom namens de platformen Weijerswold e.o. en Europark e.o. * Eindverslag

Nadere informatie

Windplan Wieringermeer onder de Omgevingswet

Windplan Wieringermeer onder de Omgevingswet onder de Omgevingswet Rutger Schonis 15 juni 2016 Programma Toelichting op het Windplan Doorlopen procedure onder de huidige wet- en regelgeving. Hoe zou het Windplan onder de Omgevingswet tot stand zijn

Nadere informatie

Antwoordnota fase 3 Windpark Wieringermeer

Antwoordnota fase 3 Windpark Wieringermeer Antwoordnota fase 3 Windpark Wieringermeer Overzicht van zienswijzen op de ontwerp-besluiten van het Windpark Wieringermeer & beantwoording ervan Inhoudsopgave (zie ook opzet nota van beantwoording) 1.

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie

Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie wind op land Inleiding De gedragscode Draagvlak en Participatie is nu ruim een half jaar in werking. Greenpeace, de Stichting Natuur en Milieufederaties,

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Wind Werkt voor Goeree-Overflakkee. Gemeente Goeree-Overflakkee Provincie Zuid-Holland Coöperatie Windgroep

Samenwerkingsovereenkomst Wind Werkt voor Goeree-Overflakkee. Gemeente Goeree-Overflakkee Provincie Zuid-Holland Coöperatie Windgroep Samenwerkingsovereenkomst Wind Werkt voor Goeree-Overflakkee Gemeente Goeree-Overflakkee Provincie Zuid-Holland Coöperatie Windgroep Opzet van vanavond Agenda Noodzaak en meerwaarde voor Goeree-Overflakkee:

Nadere informatie

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Datum: 22 mei 2013 Plaats: Emmen 1. Inleiding Wakker Emmen vindt het belangrijk dat de mening van de burger wordt gehoord. Er is al een geruime tijd discussie binnen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder 150714-44-RUI-01 Raadsvoorstel start MER procedure Spinder_crdv 1 Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder Aanleiding Stichting MOED heeft een verzoek om herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Welkom. Belangenvereniging Omwonenden Windmolens de Geer

Welkom. Belangenvereniging Omwonenden Windmolens de Geer Welkom Belangenvereniging Omwonenden Windmolens de Geer Doel van de bijeenkomst Geschiedenis tot op heden (Belangenvereniging): - Waarom windmolens - Waarom in Oss - Waarom nu net op deze plek - Acties

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Werkgroep Omgeving Windmolens van Windpark De Rietvelden

Verslag bijeenkomst Werkgroep Omgeving Windmolens van Windpark De Rietvelden Verslag bijeenkomst Werkgroep Omgeving Windmolens van Windpark De Rietvelden Datum: 27 september 2017 Begintijd: 19.30 uur Eindtijd: 21.30 uur Locatie: Cultuurhuis De Engelenburcht, Heuvel 18, s-hertogenbosch

Nadere informatie

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden Verslag van bijeenkomst ontwikkeling WTC gebied en Cambuurstadion Uitgenodigd: Datum: 26 september 2017 Namens de samenwerkende partijen: bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging

Nadere informatie

Van Parijs naar de Pottendijk

Van Parijs naar de Pottendijk Van Parijs naar de Pottendijk Een lokaal initiatief voor de oplossing van een mondiaal vraagstuk J.H.J. eddens A.W. Stapel Februari 2016 Van Parijs naar de Pottendijk Mondiaal probleem; lokale oplossing,

Nadere informatie

1 INLEIDING... 2 2 ALGEMENE VRAGEN... 3

1 INLEIDING... 2 2 ALGEMENE VRAGEN... 3 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 ALGEMENE VRAGEN... 3 2.1 STAAT UW TURBINE IN FRYSLÂN?... 3 2.2 BENT U DE ENIGE EIGENAAR?... 3 2.3 ZO NIET, WELK AANDEEL IS UW EIGENDOM?... 4 2.4 HOEVEEL TURBINES HEEFT

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017 Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep - 2 25 oktober 2017 Agenda 1. Opening, notulen, procesparticipatie 2. Beantwoording vragen 3. Fase afgerond en procedures 4. Tijdspad 5. Volgend overleg

Nadere informatie

899824/ Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder

899824/ Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder 899824/917890 Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht

Nadere informatie

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek,

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek, Houten, 17 februari 2015 Geachte leden van het rondetafelgesprek, Inleiding Mijn naam is Ruben Berendts en ik spreek in namens Windpark Goyerbrug. Windpark Goyerbrug is een windpark in ontwikkeling tussen

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp, handelend in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen: EZ; 2. De Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Verslag van het overleg van 11 mei Opening

Verslag van het overleg van 11 mei Opening Verslag van het overleg van 11 mei 2015 Aanwezigen: Dhr. B.J. van Bochove (voorzitter), Dhr. J. Lodders, vergezeld door Dhr. P. Spapens (Provincie Flevoland), Dhr. J. Fackeldey (Gemeente Lelystad), Dhr.

Nadere informatie

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen naar aanleiding van introductie wethouder Wagemakers Hoe is de provincie tot de keuze van de twee locaties gekomen? In de provincie Zuid Holland wordt

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij Windkoepel Groen - u nieuwsbrief 10 over Windplan Groen. In deze nieuwsbrief gaat het met name over het ontwerp-inpassingsplan voor Windplan Groen dat bijna klaar

Nadere informatie

Voor aanvullende informatie, zie www.fryslanfoardewyn.nl. U kunt ook bellen met 050 xxx of emailen naar info@fryslanfoardewyn.nl.

Voor aanvullende informatie, zie www.fryslanfoardewyn.nl. U kunt ook bellen met 050 xxx of emailen naar info@fryslanfoardewyn.nl. FRYSLÂN FOAR DE WYN FORMAT PROJECTVOORSTELLEN Gebruik van het format is verplicht om redenen van onderlinge vergelijkbaarheid van voorstellen. Voeg een bijlage toe als de ruimte onvoldoende is om een vraag

Nadere informatie

steaten Noordstra, lepie

steaten Noordstra, lepie Noordstra, lepie Van: Aan: Onderwerp: Statengriffie provinsje Fryslân Dorpsbelang RE: Standpunt Dorpsbelang Burgwerd inzake windturbineparken in Friesland Geachte mevrouw Mulder U mail zal ter kennis worden

Nadere informatie

Dialoog en participatie. Wat kun je bereiken?

Dialoog en participatie. Wat kun je bereiken? Dialoog en participatie Wat kun je bereiken? Hoe kom je tot een dialoog en wat is participatie bij gebiedsontwikkeling Gebaseerd op ervaring met een breed scala aan complexe controversiële projecten: -

Nadere informatie

Openbaarheid Bijlagen. Openbaar Naam bijlage: edocs Openbaar in de zin nummer: van de WOB Portefeuillehouder (ja/nee aangeven)

Openbaarheid Bijlagen. Openbaar Naam bijlage: edocs Openbaar in de zin nummer: van de WOB Portefeuillehouder (ja/nee aangeven) PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp 2e nieuwsbrief Regioplan Windenergie Mededeling: Op 13 juu 2016 hebben Provinciale Staten Gedeputeerde Staten bij motie opdracht gegeven om hen elk kwartaal te

Nadere informatie

In het antwoord op vraag 3 stelt de provincie Noord-Holland "Het blad is overigens toen naast en niet op de weg gevallen."

In het antwoord op vraag 3 stelt de provincie Noord-Holland Het blad is overigens toen naast en niet op de weg gevallen. Vragen nr. 124 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 29 november 2011 Onderwerp: vragen van de heer G.A.L. van Unnik (PVV) Bijlagen: 3. De voorzitter van Provinciale Staten van

Nadere informatie

Linge s Zorglandgoed en ons dorp. Rumpt, 29 november 2011 Dorpshuis Albertine

Linge s Zorglandgoed en ons dorp. Rumpt, 29 november 2011 Dorpshuis Albertine Linge s Zorglandgoed en ons dorp Rumpt, 29 november 2011 Dorpshuis Albertine Welkom U allen, inwoners van Rumpt Aanwezige journalisten van het: Kontakt Nieuwsblad Geldermalsen de Gelderlander 2 Agenda

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

-FrysIân. Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013. Geachte Statenleden,

-FrysIân. Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013. Geachte Statenleden, adviseur Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013.. :L ark -FrysIân Geachte Statenleden, Graag willen we u bij deze persoonlijk uitnodigen voor een informatieavond over Windpark Fryslân op dinsdag 25 juni aanstaande

Nadere informatie

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Onderwerp: Windmolenpark(en) in de gemeente Kollumerland c.a. Geachte Dorpsbelangen Zoutkamp, Er zijn bij Fryslân foar de Wyn (FfdW) plannen voor

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer.

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer. GMR Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad secretariaat: p/a D.Boeijen Kerkstraat 72A 5411 BC Zeeland gmr@kiemuden.nl Notulen van de GMR-vergadering van 12-05-2014 Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van

Nadere informatie

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht voor het

Nadere informatie

Verslag Werkteam Swifterbant groeit

Verslag Werkteam Swifterbant groeit Verslag Werkteam Swifterbant groeit Bijeenkomst 11 Datum : woensdag 1 november 2017 Tijd : 16.30 uur 18.00 uur Plaats : De Hoeksteen te Swifterbant Aanwezig De heer A. Withaar (voorzitter), de heer G.J.

Nadere informatie

Programma vanavond.

Programma vanavond. Programma vanavond Presentatie gedeputeerde Talsma Presentatie initiatiefnemers Windpark Westfrisia Mogelijkheid tot stellen van vragen Afspraken vervolgtraject Informatiemarkt met koffie/thee en verdere

Nadere informatie

Samen is de snelste weg voor Wind op Land

Samen is de snelste weg voor Wind op Land Samen is de snelste weg voor Wind op Land NWEA bijeenkomst Leon Pulles Januari 2015 Vragen aan de zaal Wie is er voor wind energie op land? Wie vindt windmolens mooi? Wie wil een 3 MW molen op 300 meter

Nadere informatie

1 Opening en vaststellen agenda Laurens Mulder, directeur van FRISIA, opent de bijeenkomst om 19:30 u. Er zijn geen opmerkingen op de agenda.

1 Opening en vaststellen agenda Laurens Mulder, directeur van FRISIA, opent de bijeenkomst om 19:30 u. Er zijn geen opmerkingen op de agenda. VERSLAG Onderwerp: Klankbordgroepbijeenkomst Afdeling: Ruimte & Milieu 110312/CE9/001/000345 ARCADIS NEDERLAND BV Beaulieustraat 22 Postbus 264 6800 AG Arnhem Tel 026 3778 911 Fax 026 3515 235 www.arcadis.nl

Nadere informatie

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies Waarom dit windpark? Inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie 2020: 14% hernieuwbare energie 2023: 16% hernieuwbare energie Energieakkoord 2020: 6.000 Megawatt (MW) aan windenergie op land in

Nadere informatie

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld.

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld. Statenfractie Groen Links De heer A. Uijlenhoet Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN

Nadere informatie

Overleg Klankbordgroep Windenergie Korendijk. Reinder Siebinga

Overleg Klankbordgroep Windenergie Korendijk. Reinder Siebinga Overleg Klankbordgroep Windenergie Korendijk Reinder Siebinga 1 Agenda Korte toelichting Voorstelrondje Introductie gemeente (wethouder) Informatie onderzoek Inhoud Proces Planning Input vanuit Klankbordgroep

Nadere informatie

OAR NHH 27 maart Stand van zaken omgevingsovereenkomst Bijpraten bewoners omliggend gebied

OAR NHH 27 maart Stand van zaken omgevingsovereenkomst Bijpraten bewoners omliggend gebied 27 maart 2018 Bijpraten bewoners omliggend gebied 2 concept omgevingsovereenkomst afspraken tot nu toe opgetekend Advies NRD MER PIP Afspraken t.b.v. (hinder) omgeving* Meeprofiteren directe omgeving*

Nadere informatie

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op Verslag bijeenkomst windpark Koningspleij 11 januari 2017 Op 11 januari vond in Showroom Arnhem de bijeenkomst plaats ter afsluiting van windconsultatie. Voor de bijeenkomst waren de deelnemers van de

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK FINANCIELE PARTICIPATIE EN GEBIEDSFONDS WINDPARK NIJ HIDDUM HOUW

PLAN VAN AANPAK FINANCIELE PARTICIPATIE EN GEBIEDSFONDS WINDPARK NIJ HIDDUM HOUW PLAN VAN AANPAK FINANCIELE PARTICIPATIE EN GEBIEDSFONDS WINDPARK NIJ HIDDUM HOUW Datum : 15 juli 2019 Auteur : Vereniging Noordenwind Versie : 1.0 (definitief) Status : vastgesteld 1 Revisiehistorie Datum

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

25 jaar windenergie in de Noordoostpolder

25 jaar windenergie in de Noordoostpolder 25 jaar windenergie in de Noordoostpolder Ir. Guido Bakema KIVI-Excursie 14 september 2015 RWE Innogy Windpower Netherlands B.V. 1 Agenda 1. de Noordoostpolder 2. Het windpark Westermeerdijk (1987 2015)

Nadere informatie

WINDENERGIE BASISINFORMATIE

WINDENERGIE BASISINFORMATIE WINDENERGIE BASISINFORMATIE - Westervoort Albert Koers NLVOW 1 WindMOLENS? Dit is een windturbine Dit is een windmolen 2 WindTURBINES 7 MW 3,5 MW 135m tip van de wiek 90m 21,20 m 6,20m 3 Beeldvorming!

Nadere informatie

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie Communicatie en participatie Beleid / project: Documentversie: WISH 1.0 / 4 oktober 2011 (definitief) Paragraaf 5.4 van het projectplan WISH (pagina 12) is gewijd aan Informatie en communicatie. Dit document

Nadere informatie

Verslag gebiedsatelier Windpark Spuisluis 28 september 2015

Verslag gebiedsatelier Windpark Spuisluis 28 september 2015 Verslag gebiedsatelier Windpark Spuisluis 28 september 2015 Algemeen verslag gebiedsatelier Spuisluis van 28 september 2015 Presentaties Op 28 september organiseerde de provincie een gebiedsatelier in

Nadere informatie

: Danny Groenenboom, Monique Markus, Dion van Bladel, Dieke Maatman, Els Albronda, Marije Luiten, Sonja Heeren en Hetty de Waal

: Danny Groenenboom, Monique Markus, Dion van Bladel, Dieke Maatman, Els Albronda, Marije Luiten, Sonja Heeren en Hetty de Waal Medezeggenschapsraad Notulen MR vergadering Aanwezig Notulist Gast : Danny Groenenboom, Monique Markus, Dion van Bladel, Maatman, Els Albronda, Marije Luiten, Sonja Heeren en Hetty de Waal : Maatman :

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361 Initiatiefvoorstel Status: besluitvormend Agendapunt: * Onderwerp: Instelling Jongerenraad Datum: 22 juni 2015 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 361 Informant: Jan Rooijakkers j.rooijakkers@dalfsen.nl

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN REGIONAAL BOD WINDENERGIE

STAND VAN ZAKEN REGIONAAL BOD WINDENERGIE Bijlage 11 STAND VAN ZAKEN REGIONAAL BOD WINDENERGIE Vergadering RRO Datum 8 juli 2015 Status Besluit ONDERWERP In 2011 hebben de gemeenten in West-Brabant een bod gedaan aan de provincie en het Rijk voor

Nadere informatie

Beleidsplan Ondernemersfederatie Hollands Kroon. www.of-hollandskroon.nl www.ofhk.nl

Beleidsplan Ondernemersfederatie Hollands Kroon. www.of-hollandskroon.nl www.ofhk.nl Beleidsplan Ondernemersfederatie Hollands Kroon www.of-hollandskroon.nl www.ofhk.nl 1. Inleiding en aanleiding Per 1 januari 2012 is de Ondernemersfederatie Hollands Kroon opgericht. De oprichting is een

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines?

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines? Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Groningen PVV Groningen wil niet dat er Ik sta hier niet achter windturbines in bewoond gebied komen! PVV Heel belangrijk PVV Groningen

Nadere informatie

Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Partijen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, op grond van artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door de portefeuillehouder

Nadere informatie

Klankbordgroep Windpark Waardpolder. 2 juli 2015 Dolf Geertzema

Klankbordgroep Windpark Waardpolder. 2 juli 2015 Dolf Geertzema Klankbordgroep Windpark Waardpolder 2 juli 2015 Dolf Geertzema Programma Opening en kennismakingsrondje Wat is de rol van de klankbordgroep? Wat zijn de plannen? Vragen klankbordgroep Brief omwonenden/stuurgroep

Nadere informatie

Notulen achtste vergadering Omgevingsraad Windpark Wieringermeer

Notulen achtste vergadering Omgevingsraad Windpark Wieringermeer Notulen achtste vergadering mgevingsraad Windpark Wieringermeer Woensdag 16 september 2015, Café Bij de Buren, Brinkweg 15, Wieringerwerf Aanwezig: Afgemeld: Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag, ondernemersvereniging

Nadere informatie

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee Voortgangsrapport windenergie op zee Programma windenergie op zee 11 december 2014 Inhoud Wat moeten we doen? Waar staan we nu? Randvoorwaarden Waar staan we nu? Voorbereiding tender Borssele SDE+ tendersysteem

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 september 2015

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 september 2015 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 september 2015 Aanwezig: Dhr. H. Vrieze Mw. H. Sijm-Wissink Mw. F. Fikry Mw. J. Honselaar Mw. F. Troost Mw. E. Singer Dhr. F. Kummer Dhr.

Nadere informatie

19 juni 2012 Mireille de Heer en Dorien Brunt DRAAGVLAKONDERZOEK WINDENERGIE IN WIJK BIJ DUURSTEDE

19 juni 2012 Mireille de Heer en Dorien Brunt DRAAGVLAKONDERZOEK WINDENERGIE IN WIJK BIJ DUURSTEDE 19 juni 2012 Mireille de Heer en Dorien Brunt DRAAGVLAKONDERZOEK WINDENERGIE IN WIJK BIJ DUURSTEDE Deze presentatie Aanpak Draagvlak windenergie Ideeën voor drie denkrichtingen naar duurzaamheid windenergie

Nadere informatie

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten De Windcentrale Opgericht in 2010 Doel: versnellen van de energietransitie Nu: 10 windturbines 15.000 deelnemers: 60.000 Winddelen 11.000

Nadere informatie

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: 09-11-2016 Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept 1 INHOUD blz. 1. Inleiding... 3 2. Windturbine Krabbegors algemeen...

Nadere informatie

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 -

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 - Windenergie met beleid Brief aan de raadsleden - 1 - 8 juli, 2009 Geachte raadsleden, De behandeling van het agendapunten windenergie zoals recent heeft plaatsgevonden in de commissievergadering Fysieke

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Agenda 1. Opening, notulen 2. Beantwoording vragen 3. Participatie 4. Communicatie 5. Volgend

Nadere informatie

Commissie Grond dd

Commissie Grond dd Commissie Grond dd. 3-9-09 Inspreeknotitie werkgroep Haringbuys (Stichting Haringbuys i.o) Geachte voorzitter, wethouders en raadsleden, Ik vertegenwoordig de werkgroep Haringbuys. De werkgroep wordt momenteel

Nadere informatie

Windenergie opwekken, zo kan het ook. Mei-inoar foar de Wyn Participatie initiatief op Kop Afsluitdijk

Windenergie opwekken, zo kan het ook. Mei-inoar foar de Wyn Participatie initiatief op Kop Afsluitdijk Windenergie opwekken, zo kan het ook. Mei-inoar foar de Wyn Participatie initiatief op Kop Afsluitdijk Randvoorwaarden en Friese spelregels Er zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld door par3jen in

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog 22 augustus 2016 Opzet avond Opening (Initiatiefnemers) 19:30 Programma welkom, introductie Inleiding (Jan Bruyn) 19:40 aanleiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017 Nieuwsbrief Windenergie A16 Uitgave 11 April 2017 In deze nieuwsbrief: Elf varianten in milieuonderzoek voor windmolens A16 Kwart toekomstige windmolens A16 in eigendom lokale gemeenschap Eerste kenniscafé

Nadere informatie

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Workshop Windenergie en participatie Anne de Groot, 18 september 2014 Inhoud Wat is Windpark Fryslân? Welke partijen spelen een rol? Stand

Nadere informatie

GEMEENTE SCHAGEN. Afwezig: mevr. S. Ketelaar, mevr. Van der Salm en mevr. Overtoom.

GEMEENTE SCHAGEN. Afwezig: mevr. S. Ketelaar, mevr. Van der Salm en mevr. Overtoom. GEMEENTE SCHAGEN Verslag van het Platform Wmo, gehouden op 9 januari 2008. Aanwezig: Dhr. A.M. Brand (interim-voorzitter), mevr. L. Bijwaard, mevr. Schilder, dhr. P. Groenveld, dhr. R. Stringer, dhr. P.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

1 9 JUNI wnr 6 I

1 9 JUNI wnr 6 I STICHTING EEMSWIND 1 9 JUNI 2018 8102 wnr 6 I Aan de Griffier van Provinciale Staten van Groningen Provinciehuis, Groningen Uithuizen, 18 juni 2018 Geachte heer/vrouwe Griffier, Hierbij verzoek ik u de

Nadere informatie