In welk natuurreservaat bevindt de groep natuurtoeristen zich?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In welk natuurreservaat bevindt de groep natuurtoeristen zich?"

Transcriptie

1 VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 18 JULI 2011 TIJD : UUR Natuurlandschappen 5 Het Zanderijlandschap ligt ten zuiden van de Oude Kustvlakte. In dit landschap komen voor A savannen witzand kreken. B savannen witzand zandritsen. C savannen zandritsen kreken. D savannen zandritsen bergen. 1 2 De bodem van het natuurlandschap dat jonger is dan die van de Oude Kustvlakte bestaat voor een deel uit A grind. B jonge zeeklei. C oude zeeklei. D wit zand. Harold is een natuurgids. Hij is met een groep natuurtoeristen in een natuurreservaat van ons land om de prachtige orchideeën en de mooie rotshanen te bekijken. In welk natuurreservaat bevindt de groep natuurtoeristen zich? A het Bigi Pan Bijzonder Beheersgebied B het Brownsberg Natuurpark C het Centraal Suriname Natuurreservaat D het Sipaliwini Natuurreservaat Bekijk de windroos Klimaat 6 3 Welke plaats is een voorbeeld van een natuurlandschap? A Berg en Dal B Cultuurtuin C Prins Bernhardpolder D Palmentuin 4 In Suriname komen een aantal natuurreservaten voor. Deze gebieden zijn heel belangrijk voor ons land omdat er daar... A mensen wonen met een oude cultuur. B planten en dieren voorkomen die we niet op andere plaatsen vinden. C planten voorkomen die alleen gebruikt worden om medicijnen te maken. D veel natuurlijke rijkdommen voorkomen. De wind die uit het zuidoosten komt waait naar... A het noordoosten. B het noordwesten. C het oosten. D het westen.

2 Over ons land waaien er verschillende winden. 7 Eén van de winden die over ons land waait is A de oostenwind. B de westenwind. C de zeewind. D de zuidwestenwind. De kringloop van het water begint met verwarming van het water door de zon. Welke is de volgorde bij het ontstaan van regen? 8 A zonneschijn waterdamp fijne waterdruppels wolken grote waterdruppels regen. B zonneschijn waterdamp wolken fijne waterdruppels grote waterdruppels regen. C zonneschijn wolken fijne waterdruppels waterdamp grote waterdruppels regen. D zonneschijn wolken waterdamp fijne waterdruppels grote waterdruppels regen. Bekijk deze tekening. IV 9 III I II Koudklimaat Gematigd klimaat Tropisch klimaat Gematigd klimaat Koud klimaat Ons land heeft droge en natte seizoenen en ligt op de plaats die is aangegeven met het nummer... A I B II C III D IV Bevolking 10 Marleen heeft tijdens haar vakantie in Nederland Kees leren kennen. Na enige tijd besloot Kees zich in Suriname te vestigen om samen met Marleen een bestaan op te bouwen. In Suriname is Kees een A emigrant. B immigrant. C remigrant. D transmigrant. 11 Suriname is een groot land met een kleine bevolking. De meeste mensen wonen in A het noordelijk deel van het land. B het oostelijk deel van het land. C het westelijk deel van het land. D het zuidelijk deel van het land. 12 De bevolking van Suriname wordt vergeleken met een veld vol bloemensoorten. De laatste jaren is dit bloemenveld groter geworden met mensen uit A Brazilië en China. B Brazilië en Zuid-Afrika. C Cuba en China. D Haiti en Zuid-Afrika. 13 Op 3 februari 2011 begon het jaar van het konijn. Welke bevolkingsgroep heeft op deze dag het nieuwe jaar ingeluid? A de Brazilianen B de Chinezen C de Inheemsen D de Marrons

3 Middelen van bestaan (VOEDSELBRONNEN) Ik ben een veeboer. Ik heb melkkoeien die veel melk geven. Ik ben een imker. Ik kweek bijen die honing maken. Ik ben een rijstboer. Ik oogst per keer enkele tonnen padie. Wie zal zijn bedrijf niet ver van Paramaribo moeten hebben en waarom? Hallo allemaal. Ik ben een landbouwer. Mijn landbouwproducten zijn voor mijn gezin en wat overblijft verkoop ik aan mensen in de buurt. Mijn bedrijf is een voorbeeld van een... A gemengd bedrijf. B klein landbouwbedrijf. C tuinbouwbedrijf. D ondernemingslandbouwbedrijf. 15 In Suriname zijn er enkele grote landbouwbedrijven. Welke landbouwgewassen worden geplant op deze grote landbouwbedrijven? A ananas en obé B bacoven, pinda en suikerriet C rijst en bacoven D rijst, ananas en bacoven A De imker omdat zijn product gauw bederft en dus snel verkocht moet worden. B De rijstboer omdat zijn product ons hoofdvoedsel is en veel gekocht wordt. C De veeboer omdat zijn product voor verwerking snel naar Paramaribo moet. D Geen van allen omdat de producten van deze bedrijven lang houdbaar zijn. 17 Boer Johan heeft een pluimveebedrijf. In dit bedrijf kweekt hij A kippen, eenden en bijen. B kippen, eenden en kalkoenen. C kippen, eenden en koeien. D kippen, eenden en schapen. 18 Een visserijbedrijf te Commewijne is modern en export gericht. Bij dit bedrijf gaat het om de teelt van A anjumara s. B garnalen. C kwie kwie s. D walapa s.

4 19 Om huizen te bouwen hebben wij ook hout nodig. In welk soort bos komen de beste houtsoorten voor? A mangrovebos B parwabos C savannabos D tropisch regenbos 20 In de aluinaarde fabriek van Suralco te Paranam wordt bauxiet gezuiverd tot aluinaarde. De Staatsolie Maatschappij Suriname levert een belangrijke brandstof aan deze fabriek. Om welke brandstof gaat het? A benzine B gas C steenkool D stookolie Kijk naar de tekening: MILIEU 21 Het visje zegt: Stop met vuil gooien, ik wil blijven leven! Haast al mijn vriendjes zijn doodgegaan door het vuile water. Pedro, de goudzoeker Pedro vervuilt het water van de kreek door... A kwik in te dumpen. B regelmatig chloorwater in te gooien. C regelmatig zeepwater in te gooien. D smeerolie in te dumpen. Dienstverlening 22 Voor sommige diensten moet je altijd betalen. Twee dienstverleners, waarbij je moet betalen voor hun diensten zijn... A de apotheker en de kapper. B de brandweerman en de krantenverkoper. C de onderwijzer en de tuinman. D de schoenmaker en de politieagent. 23 Er zijn vele soorten van dienstverlening. Een voorbeeld van dienstverlening is A de leerling die het schoolbord schoon veegt. B de ouders die hun kinderen op school afzetten. C de verkoopster op school die bamie verkoopt. D het schoolhoofd dat de schoolbel luidt. Caricom 24 Een belangrijk orgaan van de Caricom is de Raad voor de Caribische Gemeenschap. Deze raad bestaat uit A burgers van de lidlanden. B jeugdambassadeurs van de lidlanden. C ministers van de lidlanden. D staatshoofden van de lidlanden. 25 De Caricom Gemeenschappelijke Markt is één van de organen van de Caricom. Dit orgaan heeft als doel: A om de zes maanden nieuwe verkiezingen houden om een Caricom voorzitter te kiezen. B toezien dat de lidlanden zich houden aan de wetten die samen zijn gemaakt. C transport van goederen, diensten, mensen en geld te vergemakkelijken van het ene naar het ander land. D voorlichting geven over de Caricom aan het Jeugdparlement en de jeugd.

5 26 Caricomburgers hebben een eigen Caricompaspoort. Mensen met zo een paspoort zijn bewoners van A Bahama s Trinidad Brazilië Frans Guyana B Belize Guyana Frans Guyana Haïti C Brazilië Frans Guyana Belize Suriname D Guyana Haitï Jamaica Suriname 27 De Caricomlanden helpen elkaar bij politiek geweld en ook bij natuurgeweld. Welk Caricomland heeft in januari 2010 dringend hulp nodig gehad? A Belize B Guyana C Haiti D Suriname Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Caribisch gebied en Azië 28 Jessy wint als best geslaagde van de Glo-6 toets een reis naar Disneyland in Orlando. 29 In het werelddeel Zuid Amerika is er een land waar er spaans wordt gesproken. Dit land is rijk aan aardolie en de nationale munt eenheid is de Bolivar. Hoe heet dit land? A Argentinië B Bolivia C Colombia D Venezuela 30 Het Caribisch gebied heeft prachtige berglandschappen. Sommige bergen zijn slapende- of werkende vulkanen. La Soufrière is een werkende vulkaan in A Martinique B Montserrat C Saint Lucia D Sint Eustatius 31 Ik ben Jean-Claude en woon op Haïti. Ik ben heel bedroefd, omdat ik geen huis meer heb, mijn ouders ben ik ook kwijt. Mijn land is vorig jaar kort na elkaar getroffen door twee ernstige natuurrampen. In welke staat van de Verenigde Staten van Amerika ligt Orlando? A Californië B Florida C Indiana D Texas De natuurrampen die mijn land troffen waren: A een aardbeving en een overstroming. B een aardbeving en een tsunami. C een orkaan en een overstroming. D een orkaan en een tsunami.

6 32 34 Bekijk deze kaart. Bekijk de kaart waarop vier eilanden met nummers zijn aangegeven. Een schip met voedingsmiddelen vertrok uit Suriname naar Haïti. In welke richting moest het schip varen om Haïti te bereiken? A noordwestelijke richting B noordoostelijke richting C zuidwestelijke richting D zuidoostelijke richting 33 Suriname en Guyana behoren ook tot het Caribisch gebied en werken samen op het gebied van cultuur, sport, gezondheidszorg en handel. Samen zijn ze lid van een organisatie voor onafhankelijke landen in het Caribisch gebied. Deze organisatie heet A de Caricom. B de Carifesta. C de Organisatie van Amerikaanse staten. D de Verenigde Naties. Met welk nummer is Jamaica aangegeven? A I B II C III D IV 35 Na de afschaffing van slavernij kwamen ook Chinezen als contractarbeiders naar ons land om in de landbouw te werken. Tegenwoordig komen ze naar ons land om vooral te werken als A goudzoekers. B handelaren. C landbouwers. D vissers.

Natuurlandschappen. Klimaat VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 20 JULI 2009 TIJD : 10.45 11.30 UUR

Natuurlandschappen. Klimaat VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 20 JULI 2009 TIJD : 10.45 11.30 UUR VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 20 JULI 2009 TIJD : 10.45 11.30 UUR Natuurlandschappen Klimaat 1 4 Onze kustvlakte bestaat uit de oude kustvlakte en de jonge kustvlakte. De oude kustvlakte is ontstaan

Nadere informatie

Een rivier stroomt van hoog naar laag. Bekijk deze kaart. Hoe noemen we de plaats waar een rivier eindigt?

Een rivier stroomt van hoog naar laag. Bekijk deze kaart. Hoe noemen we de plaats waar een rivier eindigt? VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM : WOENSDAG 18 JULI 2012 TIJD : 10.45 11.30 UUR ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ NATUURLANDSCHAPPEN

Nadere informatie

Natuurlandschappen VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 19 JULI 2010 TIJD : 10.45 11.30 UUR. Bekijk deze kaart.

Natuurlandschappen VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 19 JULI 2010 TIJD : 10.45 11.30 UUR. Bekijk deze kaart. VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 19 JULI 2010 TIJD : 10.45 11.30 UUR Natuurlandschappen 3 1 Bekijk deze kaart. In ons land komen zoet- en brakwaterzwampen voor. De brakwaterzwampen liggen in... A de

Nadere informatie

Natuurlandschappen. Bekijk deze kaart. Bekijk het plaatje.

Natuurlandschappen. Bekijk deze kaart. Bekijk het plaatje. VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: WOENSDAG 19 JULI 2017 TIJD : 10.45 11.30 UUR ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bekijk

Nadere informatie

Natuurlandschappen. In het binnenland van ons land komt het tropisch regenbos voor.

Natuurlandschappen. In het binnenland van ons land komt het tropisch regenbos voor. VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: WOENSDAG 17 JULI 2013 TIJD : 10.45 11.30 UUR ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Natuurlandschappen

Nadere informatie

Bekijk het plaatje. In de vakantie gaat Steven naar zijn grootouders op Powakka. In welk natuurlandschap bevindt Steven zich?

Bekijk het plaatje. In de vakantie gaat Steven naar zijn grootouders op Powakka. In welk natuurlandschap bevindt Steven zich? VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 13 JULI 2015 TIJD : 10.45 11.30 UUR ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Natuurlandschappen

Nadere informatie

Rivieren, plaatsen en gebergten

Rivieren, plaatsen en gebergten VK : RRIJKSKUNE TUM: WOENSG 16 JULI 2008 TIJ : 10.45 11.30 UUR Rivieren, plaatsen en gebergten 1 3 monding TLNTISHE OEN III I II IV oesewijne Tibiti dampada ekijk deze kaart. Op deze kaart zijn de grote

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM EINDEXAMEN MULO 00 VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: DONDERDAG 08 JULI 00 TIJD : 07.5 09.00 UUR ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 18 JULI 2016 TIJD : UUR. Natuurlandschappen 1. Bekijk dit plaatje. Bekijk deze kaart.

VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 18 JULI 2016 TIJD : UUR. Natuurlandschappen 1. Bekijk dit plaatje. Bekijk deze kaart. VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 18 JULI 2016 TIJD : 10.45 11.30 UUR Bekijk deze kaart. Natuurlandschappen 1 Bekijk dit plaatje. 3 Pusugrunu is een dorp aan de bovenloop van de Saramaccarivier. In welk

Nadere informatie

Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh?

Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh? Moesson Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh? Sanne Sas - 19 april 2017 MOESSON - H2A 1 Voorwoord Wat is moesson? Wat doet het? Wanneer is het aanwezig? Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat zijn

Nadere informatie

Samenvatting Ω Aardrijkskunde. Land in zicht

Samenvatting Ω Aardrijkskunde. Land in zicht Samenvatting Ω Aardrijkskunde 1 2 3 4 Aardrijkskunde De wereld kun in stukken verdelen. De grootste stukken noem je de werelddelen. Europa is er daar één van. Elk werelddeel bestaat uit een aantal landen.

Nadere informatie

VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: WOENSDAG 18 JULI 2007 TIJD : 10.40 11.25 UUR RIVIEREN EN PLAATSEN. Bekijk deze kaart.

VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: WOENSDAG 18 JULI 2007 TIJD : 10.40 11.25 UUR RIVIEREN EN PLAATSEN. Bekijk deze kaart. VK : RRIJKSKUNE TUM: WOENSG 18 JULI 2007 TIJ : 10.40 11.25 UUR RIVIEREN EN PLTSEN 4 In onze rivieren komen er veel watervallen voor. Welke waterval hoort bij de juiste rivier? 1 ekijk deze kaart. ottica

Nadere informatie

1. Open de CD-rom van De Wereld 2. Kies Australië. 5. Kies kaartsoort rechts. 8. Kies start en oefen

1. Open de CD-rom van De Wereld 2. Kies Australië. 5. Kies kaartsoort rechts. 8. Kies start en oefen 0 0 Blinde kaart Australië en Nieuw-Zeeland Opdracht.. Kies Australië Opdracht.. Kies Australië. Kies verder Voor wie meer kan: Opdracht t/m : Zelfde als opdracht t/m, Maar dan niveau. Voor wie nòg meer

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Jaartaak 2012-2013 MEX CO. Mexico-Stad. Nick Dewaele 3GL. Ruben Hawer Massimo Montanari

Jaartaak 2012-2013 MEX CO. Mexico-Stad. Nick Dewaele 3GL. Ruben Hawer Massimo Montanari Jaartaak 2012-2013 MEX CO Mexico-Stad Nick Dewaele 3GL Ruben Hawer Massimo Montanari 2 Inhoudsopgave Situering... 4 Aantrekkingspolen... 6 Natuurlijke factoren... 6 Klimaat 7 Landschap 7 Reliëf 7 Fauna

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3

Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3 Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3 Samenvatting door Jordan 595 woorden 14 december 2017 5,5 2 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Aardrijkskunde Weer en klimaat in de VS

Nadere informatie

Inhoudsopgave atlas. Aardrijkskunde. Vraag 1 van 12

Inhoudsopgave atlas. Aardrijkskunde. Vraag 1 van 12 Vraag 1 van 12 Inhoudsopgave atlas kaart 1 De Aarde Godsdiensten kaart 2 De Aarde Ziekenhuizen per land kaart 3 De Aarde Talen kaart 4 Azië Grote steden kaart 5 Azië Telefoons kaart 6 Amerika Auto's en

Nadere informatie

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober.

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober. Oppervlakte : - alle eilanden bij elkaar: 389 km2 (bijna 2½x het eiland Texel). - hoofdeiland Sint Vincent: 344 km2. Hoofdstad : Kingstown. Aantal inwoners : 104.600. Aantal inwoners per km2 : 262. Grootste

Nadere informatie

Klimaten Verschillende klimaten - Tropisch klimaat - Droog klimaat - Gematigd klimaat - Landklimaat - Poolklimaat - Mediterraan klimaat - Subtropisch klimaat https://schooltv.nl/video/klimaatzones-van-de-wereld-waarom-zijn-er-verschillende-klimaatzones/

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

Beknopte algemene informatie over Suriname

Beknopte algemene informatie over Suriname Beknopte algemene informatie over Suriname 17 maart 2016 Usha P. Adhin MEd. Hoofd Bureau Internationale Betrekkingen Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Locatie van Suriname - Ligt op de noordoostkust

Nadere informatie

Inhoudsopgave atlas. antwoorden met uitleg voorbeeldopgaven Aardrijkskunde. Wereldorientatie-pabo antwoord 1 van 12

Inhoudsopgave atlas. antwoorden met uitleg voorbeeldopgaven Aardrijkskunde. Wereldorientatie-pabo antwoord 1 van 12 antwoord 1 van 12 Inhoudsopgave atlas kaart 1 De Aarde Godsdiensten kaart 2 De Aarde Ziekenhuizen per land kaart 3 De Aarde Talen kaart 4 Azië Grote steden kaart 5 Azië Telefoons kaart 6 Amerika Auto's

Nadere informatie

Vertrouwen in Eigen Kunnen

Vertrouwen in Eigen Kunnen Vertrouwen in Eigen Kunnen Monument Dit is het Staatsolie monument dat staat bij het hoofdkantoor op Flora. Het is onthuld op 13 december 2005 bij de 25 ste verjaardag van Staatsolie. Dit monument laat

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat 5.1 Wordt het warm vandaag Lees het verhaal Wat is het weer? Kijk naar de boom Kijk naar de muts en de wanten Wat denk jij? Is het koud? In de zomer is het warm In

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd.

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april 2017 7,5 15 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand paragraaf 2 klimaten wereldwijd breedteligging: de afstand van een plaats tot de evenaar in

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2013

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2013 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU VAK : AARDRJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 08 JUL 0 TJD : 07.5 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UT 0 TEMS. UNFORM ENDEXAMEN MULO 0 HET KUSTGEBED Deze tekening stelt

Nadere informatie

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar.

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Samenvatting door S. 1016 woorden 28 februari 2016 6,2 47 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting H2: Nadeel tropische klimaten: het vocht, en de insecten/ziektes.

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

Staatsolie Visie 2020

Staatsolie Visie 2020 Staatsolie Visie 2020 Visie Leidend zijn in de duurzame ontwikkeling van de energie-industrie in Suriname Een significante bijdrage leveren aan de vooruitgang van de samenleving Een regionale speler worden,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCORANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34529 22 juni 2018 Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 28 Besluit van de 4 e juli 2018 tot afkondiging van de Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr. Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Nederlandse Antillen MINISTERIELE BESCHIKKING van de 7de december 2004, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onderdeel 1, onder a en b, artikel 3, tweede en vierde lid, artikel 9, eerste en tweede

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. KUSTVORMEN ALGEMEEN. Wat is niet juist ten aanzien van vlakke kusten?

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. KUSTVORMEN ALGEMEEN. Wat is niet juist ten aanzien van vlakke kusten? DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ALGEMEEN Op aarde komen er verschillende geologische krachten voor. Welk verschijnsel is een voorbeeld van endogene krachten? A een orkaan B een overstroming C een vulkanische

Nadere informatie

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA REGELING van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende bepalingen inzake vrijstelling van de visumplicht op grond van

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

Spreekbeurt Aardrijkskunde De Verenigde Staten: land van migranten

Spreekbeurt Aardrijkskunde De Verenigde Staten: land van migranten Spreekbeurt Aardrijkskunde De Verenigde Staten: land van migranten Spreekbeurt door een scholier 1713 woorden 9 december 2001 5,9 272 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag: Wat is na 1980 het patroon

Nadere informatie

Naam: FRANKRIJK en recreatie

Naam: FRANKRIJK en recreatie Naam: _ FRANKRIJK en recreatie Iedereen kent wel de Eiffeltoren. Van een kaart van je vriendje die in Frankrijk op vakantie was. Of, misschien ben je er zelf geweest. Je hebt vast en zeker ook gehoord

Nadere informatie

2 Natuurlandschappen op aarde

2 Natuurlandschappen op aarde 2 Natuurlandschappen op aarde Start 1 a 1 bos 2 zee b thuis/hotel c nat / droog dichtbegroeid / onbegroeid koud / warm hoog / laag 2 a nat / droog dichtbegroeid / weinig begroeiing - onbegroeid koud /

Nadere informatie

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA INHOUD 1 WAAR LIGT HET? Hoe ziet de aarde eruit? 6-7 Hoe vind je de weg op aarde? 8-9 Afstanden 10-11 De zes continenten 12-13 Oceanen en zeeën 14-15 Waar leven walvissen en haaien? 16-17 De grootste rivieren

Nadere informatie

Van de regen in de drup

Van de regen in de drup Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. De leerlingen leren de waterkringloop. Kerndoel 47: De leerlingen leren de

Nadere informatie

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6 1 NAAM GROEP De reis van een waterdruppel Het water op aarde maakt verre reizen. De reizen van het water verlopen altijd in een rondje: de waterkringloop. Het begint met de zon De zon verwarmt het zeewater

Nadere informatie

CARICOM staat voor Caribbean Community (Caribische Gemeenschap) and Common Market (Gemeenschappelijke Markt).

CARICOM staat voor Caribbean Community (Caribische Gemeenschap) and Common Market (Gemeenschappelijke Markt). ORGANEN VAN DE CARICOM SURINAME INTEGREERT CARICOM staat voor Caribbean Community (Caribische Gemeenschap) and Common Market (Gemeenschappelijke Markt). De organen van de CARICOM zijn: 1. De staatshoofden

Nadere informatie

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Grote klus van : Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Laat de opdrachten aftekenen door een juf. Je mag natuurlijk

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 1. Beschrijving van de krutu in Cottica

Lokale Dialogen - 1. Beschrijving van de krutu in Cottica Lokale Dialogen - 1 Beschrijving van de krutu in Cottica Lokale dialogen: Cottica 22 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Introductie REDD+... 5 3. Overzicht

Nadere informatie

1 Zet in de goede volgorde. Van klein naar groot.

1 Zet in de goede volgorde. Van klein naar groot. Herhaling Ω groep 5 Ω Aardrijkskunde (blad 1) Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3 1 Zet in de goede volgorde. Van klein naar groot.

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN EIND MULO 2007

UNIFORM HEREXAMEN EIND MULO 2007 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM HEREXAMEN EIND MULO 007 VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 06 AUGUSTUS 007 TIJD :.50.05 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ALGEMEEN

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1.1 1.2 en 4.1 4.2 Samenvatting door een scholier 1402 woorden 5 december 2017 7 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Aardrijkskunde toetsweek 1

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Een verplichte vraag die over het onderwerp moet worden beantwoord is: welke invloed heeft dit (gehad) op het landschap?

Een verplichte vraag die over het onderwerp moet worden beantwoord is: welke invloed heeft dit (gehad) op het landschap? Kerkebuurt 156 1647 MD Berkhout - 0229-551357 - info@geertholle.nl - www.geertholle.nl STAP 1: het kiezen van een onderwerp Voor je een werkstuk maakt moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het beste

Nadere informatie

8 4 Streken en klimaten

8 4 Streken en klimaten Lees het verhaal van de woestijnen en maak de opdracht. Een woestijn is droog, heel droog. Er valt heel weinig regen. De grond is droog. Het is te droog voor veel planten. Er wonen weinig mensen. Soms

Nadere informatie

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 de berg Is een hoog stuk land. Soms ligt er sneeuw bovenop. de top Het hoogste stukje van de berg. Hoger kun je niet klimmen. de beek Dit is een

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU VAK : AARDRJKSKUNDE DATUM: DNSDAG 08 JUL 2008 TJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UT 40 TEMS. UNFORM ENDEXAMEN MULO 2008 ALGEMEEN ZEESTROMEN, GETJDEN,

Nadere informatie

REISBESCHRIJVINGEN

REISBESCHRIJVINGEN REISBESCHRIJVINGEN 2018-2019 Nadat de Full Circle weer haar onderhoud heeft gehad op Aruba varen we via de zuidelijke eilanden weer terug naar de West Indies. Eerst naar Sint Maarten, dan zakken we af

Nadere informatie

4 Dodelijke vloedgolf

4 Dodelijke vloedgolf 4 Dodelijke vloedgolf 1 a voor de kust van Sumatra b 9.0 c zeer catastrofaal d doordat de zeebodem werd opgetild en weer neergegooid e omdat de golven op zee niet erg hoog waren 2 a De zeebodem remt het

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Binnenlandse migratie in de VS

Werkstuk Aardrijkskunde Binnenlandse migratie in de VS Werkstuk Aardrijkskunde Binnenlandse migratie in de VS Werkstuk door een scholier 1543 woorden 8 januari 2003 6,5 185 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inleiding In dit werkstuk wil ik

Nadere informatie

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11 Meetkunde 015 Liniaal Eiland : Doel : Kaartlezen Tekenen van een route op een kaart met schaal Potlood Opgave 1 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en

Nadere informatie

Aandacht voor schrijven? Dat hoort bij Nederlands. Schrijven?! Knippen en plakken van internet zul je bedoelen.

Aandacht voor schrijven? Dat hoort bij Nederlands. Schrijven?! Knippen en plakken van internet zul je bedoelen. Schrijven?! Knippen en plakken van internet zul je bedoelen. Leerlingen nemen niet mee wat ze bij Nederlands geleerd hebben Aandacht voor schrijven? Dat hoort bij Nederlands Leerlingen formuleren slecht

Nadere informatie

Controleer zorgvuldig of alle pagina s in goede volgorde aanwezig zijn. Neem in geval van een afwijking onmiddellijk contact op met een surveillant.

Controleer zorgvuldig of alle pagina s in goede volgorde aanwezig zijn. Neem in geval van een afwijking onmiddellijk contact op met een surveillant. MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM EINDEXAMEN VWO 2015 Vak : AARDRIJKSKUNDE Datum : Vrijdag 26 juni 2015 TIJD : 07.45 9.45 u. Aantal opgaven : 9 Aantal pagina s : 6 Toegestaan hulpmiddel

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Titel De gasbel onder Nederland

Titel De gasbel onder Nederland De gasbel onder Nederland Het ontstaan van gas en zout in de Nederlandse bodem Korte lesomschrijving In deze les maken leerlingen kennis met het ontstaan van de gasbel onder Slochteren in de provincie

Nadere informatie

Eigen omgeving en actualiteit Van bacterie soep naar plastic soep. Cultuur Water Globalisering & Arm en rijk

Eigen omgeving en actualiteit Van bacterie soep naar plastic soep. Cultuur Water Globalisering & Arm en rijk INHOUD Q-SERIES AARDRIJKSKUNDE ONDERBOUW (HV) JAAR 1 BLOK 1 BLOK 2 BLOK 3 BLOK 4 BLOK 5 BLOK 6 Systeem aarde duurzaamheid Cultuur Water Globalisering & Arm rijk Natuurramp doge Eig actualiteit Van bacterie

Nadere informatie

Staatsolie Visie 2020

Staatsolie Visie 2020 Visie 2020 Staatsolie Visie 2020 Visie Leidend zijn in de duurzame ontwikkeling van de energie industrie in Suriname Een significante bijdrage leveren aan de vooruitgang van de samenleving Een regionale

Nadere informatie

Oefenteksten: Vergelijking

Oefenteksten: Vergelijking efenteksten: ergelijking ndersteboven van lezen Tekststructuren Fietsen met en zonder motor Een fiets en een motorfiets zijn allebei een vervoermiddel. Bij een fiets moet je zelf trappen. De motorfiets

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Antwoorden Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: dinsdag 31 januari 2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15,

Nadere informatie

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD HET KLIMAAT Het klimaat is, zo luidt de officiële definitie, het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald

Nadere informatie

COMPANY PROFILE HEALTH TECH N.V. HET BEDRIJF : MISSIE:

COMPANY PROFILE HEALTH TECH N.V. HET BEDRIJF : MISSIE: COMPANY PROFILE HEALTH TECH N.V. HET BEDRIJF : MISSIE: Wij zetten ons in voor het bevorderen van de gezondheidszorg, middels het distribueren van kwalitatief hoogwaardige farmaceutische en gezondheidsproducten,

Nadere informatie

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 July 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44995 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ALGEMEEN KUSTVORMEN. Suriname heeft geen zeehaven.

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ALGEMEEN KUSTVORMEN. Suriname heeft geen zeehaven. DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ALGEMEEN Plaats Q ligt op 450 m boven de zeespiegel. In welk deel van het landschap ligt deze plaats volgens de algemene hoogteverdeling? A in het laagland B in het heuvelland

Nadere informatie

Antwoorden. 1 helder. 3 goed fout. 4 eigen antwoord. 5 Het was een heldere dag. We liepen over. 2 noordelijk. kopieerblad Woordenschat 7.

Antwoorden. 1 helder. 3 goed fout. 4 eigen antwoord. 5 Het was een heldere dag. We liepen over. 2 noordelijk. kopieerblad Woordenschat 7. kopieerblad Woordenschat 7.2 1 Voelt de zon overal even warm aan? 1 helder als er buiten veel licht is en er geen wolken zijn de vlakte een grondgebied dat groot en plat is weerkaatsen licht of geluid

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 5 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari 2011 6,6 11 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Paragraaf 1: 1a rijst, zon, massage, kruiden, palmbomen, vruchtbaar land B 1(B) 2(E) 3(G) 4(A) 5(K)

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

BOSSEN WERELDWIJD EDUKIT 4

BOSSEN WERELDWIJD EDUKIT 4 3 8 6 10 BOSSEN WERELDWIJD Verschillende soorten bossen In devorige edukit hebben we het gehad over de 2 grote categorieën in bomen, loofbomen en naaldbomen. Nu wordt het uitzicht van een bos niet enkel

Nadere informatie

Nederlands buiten Europa

Nederlands buiten Europa Nederlands buiten Europa Gastcollege 25.04.2013 Janneke Diepeveen j.diepeveen@fu-berlin.de Projectinformatie Gemeenschappelijk project: Examples and new models for learning and teaching pluricentric languages

Nadere informatie

Werkwinkel: Geografische denkvaardigheden

Werkwinkel: Geografische denkvaardigheden Werkwinkel: Geografische denkvaardigheden Dag van de Aardrijkskunde 3 7 I. Mestdagh A. Vermeulen KLIMAATTYPE: WARM ALTIJD NAT KLIMAAT VEGETATIETYPE: TROPISCH REGENWOUD TROPISCH REGENWOUD - Boomgroei mogelijk

Nadere informatie

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63450 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen REDD+ een campagne voor bewustwording van suriname over haar grootste kapitaal Wat is duurzaam gebruik van het bos: Duurzaam

Nadere informatie

Op ontdekkingstocht naar aardolie

Op ontdekkingstocht naar aardolie O p o n t d e k k i n g s t o c h t n a a r a a r d o l i e Op ontdekkingstocht naar aardolie Miljoenen jaren geleden De mens heeft in de loop van de tijd vele vormen van energie gebruikt: spierkracht,

Nadere informatie

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water.

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water. Water Zonder water kun niet Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te plassen

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1474 woorden 7 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,2. Werkstuk door een scholier 1474 woorden 7 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1474 woorden 7 mei 2006 6,2 123 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoudsopgave 1. Inleiding. 3 2. Vergelijking van inwoners. 4,5 3. De culturen. 6 3.1 De taal. 6 3.2 De eetgewoonten.

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM EINDEXAMEN MULO 0 VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM : MAANDAG 09 JULI 0 TIJD : 07.5 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 0 ITEMS. Grenzen Grenslijnen

Nadere informatie

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek Wat is aardrijkskunde op zoek naar een verklaring voor de ruimtelijke verschijnselen aan het aardoppervlak. Beschrijvende vragen: bodem

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; De gele ballon 2; Spiegeltje Rondreis 3; Reuzenatlas 4; Verhaalbegrip: Bij elk stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING In 1975 werd ons land een zelfstandig land. Deze gebeurtenis vond plaats in... A de eerste helft van de 19 e eeuw.

Nadere informatie

ALGEMEEN 1 Op aarde worden naar de ontstaanswijze verschillende soorten gebergten onderscheiden. Het Andesgebergte is een voorbeeld van een KUSTVORMEN

ALGEMEEN 1 Op aarde worden naar de ontstaanswijze verschillende soorten gebergten onderscheiden. Het Andesgebergte is een voorbeeld van een KUSTVORMEN DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ALGEMEEN 1 Op aarde worden naar de ontstaanswijze

Nadere informatie

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM Landen van Herkomst Agribulk Breakbulk Containers Ertsen Kolen LNG Minerale olie Overig droog Overig nat Ruwe olie TOTAAL Algerije 518 562 1.814 2.894 Angola 25 64 2.061 2.150 Argentinië 1.627 142 447

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Het land, oude kolonie van Nederlands Koninkrijk wordt al 8000 jaar bewoond.

Het land, oude kolonie van Nederlands Koninkrijk wordt al 8000 jaar bewoond. INFORMATIE BIJ REIZEN MET Enkele wetenswaardigheden Het land, oude kolonie van Nederlands Koninkrijk wordt al 8000 jaar bewoond. Vanaf 1651 is er sprake van slavernij op de plantages, daarvoor woonden

Nadere informatie