1. DE NOTARIS. Maart 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. DE NOTARIS. Maart 2014"

Transcriptie

1 DOSSIER: DE NOTARIS

2 1. DE NOTARIS Maart 2014 Op sleutelmomenten in je leven kan je onafhankelijk advies gebruiken. Bij een huwelijk of bij de aankoop van een woning bijvoorbeeld maar ook bij een echtscheiding of overlijden. Daarvoor kan je terecht bij een notaris. Soms is zijn tussenkomst zelfs verplicht. Ambt De notaris is een onafhankelijk openbaar ambtenaar die afspraken tussen mensen rechtsgeldig vastlegt. Je kan hem aanstellen om akten en contracten op te maken, officieel te dateren en om ze in bewaring te houden en ervan uitgiften af te leveren. Daarenboven moet de notaris de belangen van alle partijen bewaken. Hij geeft je een zicht op tegenstrijdigheden, onevenwichtige afspraken en alle gevolgen van je beslissingen. Takenpakket Het notarieel werkterrein situeert zich van familierecht en erfrecht, onroerende goederen, ondernemingen tot bemiddeling. De notaris kan bijvoorbeeld advies geven bij de aangifte van een nalatenschap, een schenking, afspraken rond ongehuwd samenleven en conflictbemiddeling. In een aantal gevallen is de tussenkomst van een notaris ook wettelijk verplicht. Dit is het geval bij het afsluiten van een huwelijkscontract, de aankoop van onroerende goederen, het afsluiten van een lening en de oprichting van vennootschappen. Vrije keuze Je kan een notaris in alle vrijheid kiezen. Het is belangrijk iemand te vinden die je vertrouwt en die als onafhankelijk raadgever kan optreden In een dossier kunnen zelfs meerdere notarissen werken. Bij een verkoop kunnen de verschillende partijen bijvoorbeeld elk een notaris aanstellen. De notarissen verdelen het ereloon dan onder elkaar. De notariële voorschriften bepalen dan welke notaris de akte moet opmaken. De andere houdt toezicht. Als je niet tevreden bent Wanneer je niet tevreden bent over je notaris kan je een persoonlijk onderhoud vragen. Bij ernstige problemen kunnen de Provinciale Kamers van notarissen bemiddelen. Zij geven ook onpartijdig advies rond onduidelijkheden over de berekening van de erelonen. Je stuurt daarvoor een brief naar de syndicus van de Provinciale Kamer. Klachten met betrekking tot de werking van notariskantoren kan je sturen aan de Benoemingscommissies voor het Notariaat. Meer info? Op vind je meer info over het werkterrein van de notaris. Je kan er ook zelf de kosten voor de aankoop van een onroerend goed, een lening of een schenking berekenen.

3 Provinciale Kamers van notarissen: Koningin Elisabethlei 10 te 2018 Antwerpen; Bergstraat te 1000 Brussel; Guffenslaan 25 te 3500 Hasselt; Notarisstraat 1 te 9000 Gent; Bondgenotenlaan 134 te 3000 Leuven; Notarishuis West- Vlaanderen; Spanjaardstraat 9 te 8000 Brugge. Voor een klacht via de Benoemingscommissies voor het Notariaat:

4 2. TARIEVEN NOTARIS Erelonen De aktekost valt uiteen in drie grote groepen. Een eerste groep, de erelonen, is vastgelegd bij Koninklijk Besluit. Iedere notaris moet deze tarieven eerbiedigen. Hij mag je geen hoger honorarium aanrekenen en ook geen kortingen toestaan. Binnen deze groep zitten soms ook vergoedingen voor prestaties die de notaris in jouw naam doet, bijvoorbeeld het aanvragen van een attest. Sinds 1 januari 2012 betaal je btw op deze erelonen. De tweede groep van aktekosten zijn de kosten die bestemd zijn voor allerlei overheden. Hieronder valt het registratierecht, de btw, het recht op geschriften en de vergoeding voor het hypotheekkantoor. Tot slot is er de derde grote groep met diverse kosten zoals bijdrage in kosten van computer, telefoon en verzekeringen. Uiterlijk bij het verlijden van de notariële akte moet je de aktekost betalen. Aangifte nalatenschap Als erfgenaam moet je een fiscale aangifte doen van de nalatenschap. Vaak wordt deze aangifte aan een notaris toevertrouwd. Het tarief dat de notaris hanteert wordt berekend op de waarde van alle bezittingen van de overledene en volgens een degressief barema. Voor een erfenis in de rechte lijn (ouder - kind) is dit: Bruto actief Barema Ereloon notaris per schijf euro 1 % 320 euro , euro 0,75 % 660 euro , euro 0,50 % 900 euro , euro 0,25 % euro Meer dan ,01 euro 0,15 % Deze tarieven kunnen nog stijgen wanneer de notaris specifieke opzoekingen moet doen. Als de aangifte eenvoudig is, kan je dit eventueel ook zelf doen. Tussenkomst van de notaris bij de aangifte van een nalatenschap is immers niet verplicht. Opmaken testament Als de notaris het testament opmaakt volgens de aanduidingen van de cliënt kost dat in de meeste gevallen tussen de 200 en de 400 euro, de inschrijving in het register inbegrepen. Veel hangt natuurlijk af of het testament veel bepalingen bevat of complex is. Vraag bij de notaris vooraf een indicatie van de kostprijs die hij verwacht.

5 Schenking Een schenking is een overeenkomst waarbij je gratis en onherroepelijk afstand doet van een roerend of onroerend goed ten gunste van een begiftigde. Er bestaan verschillende technieken voor een schenking. De hand- en bankgift vereisen geen tussenkomst van een notaris en er zijn ook geen registratierechten verschuldigd. Bij de notariële schenking is dit wel het geval, en uiteraard is een notariële akte dan wel verplicht. Zo gebeurt de schenking van een onroerend goed verplicht via de notaris. Je kan een idee krijgen wat de aktekosten zijn via de rekenmodule op de website van de Nederlandstalige notarissen. Aankoop onroerend goed Het ereloon wordt berekend op de koopsom van het onroerend goed. Het percentage wordt kleiner naarmate de koopprijs hoger is. Koopsom Percentage per schijf tot euro 4,56 % van tot euro 2,85 % van tot euro 2,28 % van tot euro 1,71 % van tot euro 1,14 % van tot euro 0,57 % Boven euro 0,057 % Meer info? Op vind je meer info over het werkterrein van de notaris. Je kan er ook zelf de kosten voor de aankoop van een onroerend goed, een lening of een schenking berekenen.

6 3. HUWELIJKSCONTRACT EN SUCCESSIERECHTEN Maart 2014 Weinig mensen zien graag een groot stuk van hun erfenis naar de staatskas verdwijnen. Hun erfgenamen nog minder. Om de successiedruk enigszins te beperken, bestaan er heel wat mogelijkheden. Het huwelijksstelsel aanpassen is er één van. Welk huwelijksstelsel In België zijn er drie basisstelsels voor een huwelijk. Bij scheiding van goederen kiezen de echtgenoten ervoor om hun vermogen volledig gescheiden te houden. Ook het omgekeerde is mogelijk zoals in het stelsel van algehele gemeenschap, waarbij het volledige vermogen in de gemeenschap valt. Dan is het is nuttig om het vermogen van de beide echtgenoten duidelijk te omschrijven. Dit gebeurt via een huwelijkscontract. Kiezen pasgehuwden ervoor geen huwelijkscontract af te sluiten, is automatisch het wettelijk stelsel van kracht. Enkel de eigendom verworven voor het huwelijk blijft dan in het bezit van de partners afzonderlijk. Al wat ze hierna verwerven, komt in het gemeenschappelijk vermogen terecht. Hoewel er geen verplichting tot huwelijkscontract is, sluiten echtgenoten er soms toch ook een af om enkele afwijkende bepalingen vast te leggen. Verander je huwelijksstelsel Het stelsel van algehele gemeenschap kan uit fiscaal opzicht interessanter zijn dan het stelsel van scheiding van goederen. In een gemeenschapsstelsel valt bij overlijden slechts de helft van het gemeenschappelijk vermogen in de nalatenschap van de overleden partner. Bij een scheiding van goederen komt echter het totale eigen vermogen van de overleden echtgenoot in de erfenis. Als die echtgenoot de meest vermogende is, moeten er dus veel meer successierechten worden betaald. Mocht je daarom je huwelijksstelsel willen herzien, is dat nog steeds mogelijk. Schrap het verblijvingsbeding Voor 1981 kreeg de langstlevende echtgenoot alleen zijn helft van de gemeenschap en had hij geen recht meer op de andere helft. Om dit te vermijden, maakten koppels die huwden onder het wettelijk stelsel met gemeenschap van goederen meer dan eens de keuze om een verblijvingsbeding in hun huwelijkscontract op te nemen. In de volksmond kennen we dit principe als langs leeft al. De huwelijksgemeenschap bij een overlijden komt dan in volle eigendom toe aan de langstlevende ouder. In eerste instantie gaat er niets naar de kinderen. Juridisch biedt dit heel wat zekerheid maar fiscaal gezien kan hier een hoog prijskaartje aan vasthangen. De langstlevende dient bij het overlijden van de partner immers successierechten te betalen op de helft van het huwelijksvermogen. Wanneer de betrokkene zelf komt te sterven, zullen de afstammelingen nògmaals successierechten moeten betalen op datzelfde deel.

7 Voorbeeld Chris (80) en Paula (74) zijn destijds getrouwd in gemeenschap van goederen. In hun huwelijkscontract werd een verblijvingsbeding opgenomen. Momenteel ziet hun vermogen er als volgt uit: Woonhuis (onroerend): euro Spaargeld (roerend): euro Totaal vermogen: euro Chris komt plots te overlijden. De afrekening van hun successierechten (in hun geval de Vlaamse gewestbelasting) ziet er als volgt uit. De nalatenschap van Chris, euro, komt door het verblijvingsbeding in volle eigendom toe aan Paula. Zij betaalt op het roerend vermogen euro aan successierechten. De gezinswoning is vrijgesteld van successierechten. Pas wanneer Paula vijf jaar later overlijdt, komt de eigendom in handen van hun enige kind Els. Aan het vermogen is ondertussen niets veranderd waardoor zij successierechten betaalt op het totale vermogen, gelijk aan euro. In totaal betaalden Paula en Els euro aan successierechten of 14,17 procent van de volledige nalatenschap. Stond er geen verblijvingsbeding in hun huwelijkscontract, zouden ze in totaal slechts euro, of 6 procent betalen. Dit is minder dan de helft! Verblijvingsbeding of keuzebeding Wil je toch de zekerheid behouden van een verblijvingsbeding? Het keuzebeding vormt misschien een alternatief. Pas bij het overlijden van één van de partners moet de langstlevende echtgenoot kiezen om het beding al dan niet toe te passen. Op dat ogenblik kan men een verstandig besluit nemen rekening houdend met het vermogen, de gezondheid en de gezinssituatie. Het verblijvingsbeding onder last Het is tot slot ook mogelijk het gewone verblijvingsbeding af te zwakken tot een verblijvingsbeding onder last. Hierbij verkrijgt de langstlevende toch nog het volledige gemeenschappelijke vermogen. Hij betaalt hiervoor wel een bedrag aan de erfgenamen, gelijk aan de netto-helft van het gemeenschappelijk vermogen. Het is echter niet de bedoeling deze schuld effectief af te lossen tijdens het leven van de langstlevende echtgenoot. Pas wanneer de langstlevende zal overlijden, wordt deze schuld afgetrokken van de nalatenschap en pas daarna worden successierechten betaald. Door deze techniek zullen de erfenisrechten een stuk lager liggen. De techniek is echter vrij complex.

8 4. ERFENIS AANVAARDEN OF VERWERPEN Maart 2014 Erfgenamen zijn nooit verplicht een erfenis te aanvaarden. Het klinkt wat raar dat iemand er bewust voor zou kiezen om de nalatenschap van een overledene te weigeren, toch kan dit in sommige gevallen de financieel meest aantrekkelijke optie zijn. Zeker wanneer je net een geliefde verloren hebt wil je onprettige verrassingen vermijden. De gevolgen van een erfenis Het is belangrijk goed op de hoogte te zijn vooraleer een erfenis te aanvaarden. Bij het zuiver aanvaarden van de nagelaten goederen horen hier een aantal rechten bij, maar ook een aantal plichten. Als eigenaar kan je goederen (op)gebruiken, verkopen en zelfs wegschenken. Maar als overledene schulden had aangegaan, verbonden aan deze goederen, ben je verplicht deze te betalen. Als er meerdere erfgenamen zijn is ieder afzonderlijk verantwoordelijk oor de schulden van zijn ontvangen erfdeel. Sowieso betaal je daarnaast flink wat belastingen, de zogenaamde successierechten. Als je bijvoorbeeld een mooi huis erft, maar waar nog wel een hypothecaire lening op rust, zal jij de verplichting tot afbetaling moeten overnemen. Bij andere goederen kan je dan weer opdraaien voor afbetalingskredieten, betalingsachterstallen, persoonlijke leningen, verplichtingen van een vennootschap, investeringskredieten, enzovoort. Soms zijn de schulden zo groot dat je hier zelfs je eigen middelen moet voor aanspreken. Je moet dan meer schulden aflossen dan dat je goederen ontvangt, waardoor de vererving een stuk minder interessant kan zijn. Toch maar niet aanvaarden? Gelukkig ben je zoals eerder gezegd niet verplicht om de erfenis te aanvaarden als ze deficitair is. Als je ervoor kiest om de erfenis uiteindelijk te verwerpen wordt er met jou geen rekening meer gehouden bij de verdeling van de nalatenschap en krijg je niets van de goederen. Je betaalt dan ook geen successierechten. Indien andere erfgenamen wel aanvaarden ben je niet verplicht hetzelfde te doen. Een verwerping moet je altijd schriftelijk melden bij de griffie van de rechtbank van eerste aanleg. Ook de notaris kan dit voor jou regelen. Het is in ieder geval het beste om dit zo snel mogelijk te doen. In principe zou je ook kunnen verwerpen om aan successieplanning te doen. Dit kan bijvoorbeeld met de bedoeling om je kinderen in jouw plaats te laten treden. Dit ligt echter niet voor de hand. Wanneer iemand zijn erfdeel verwerpt, wordt dit stuk verdeeld over de andere erfgenamen. Pas als iedereen van dezelfde generatie erfgenamen verwerpt, kan de volgende in aanmerking komen.

9 Stilzwijgend aanvaarden Voorzichtigheid en een grondig onderzoek zijn dus geboden vooraleer de erfenis te aanvaarden. Let tijdens dit onderzoek op dat je geen daden van beheer verricht. De Staat kan immers veronderstellen dat je de erfenis stilzwijgend aanvaardt, wanneer je bepaalde handelingen hebt gesteld met betrekking tot de goederen uit de nalatenschap. En eens aanvaard, kan je ook niet meer verwerpen. Je vermijdt dus best goederen te gebruiken of te verkopen, niet-dringende schulden te betalen, geld af te halen van de bankrekening, Anders loop je het risico niet meer te kunnen verwerpen. Een aantal zaken kunnen dan weer wel, zoals dringende herstellingen uitvoeren, dringende facturen betalen, onderhoud verrichten, bederfelijke waren verkopen Dat zijn daden van behoud bedoeld om bepaalde bijkomende kosten te vermijden of om schade te vermijden. Bij het ontvreemden van voorwerpen wordt altijd geacht dat de dader de erfenis aanvaardt, zij het dat die ook nog eens het erfrecht op deze goederen verliest. De tussenoplossing Naast de keuze aanvaarden of verwerpen kan je tot slot ook nog opteren om te aanvaarden onder voorbehoud van boedelbeschrijving. Deze procedure geeft de zekerheid dat je nooit meer schulden zal moeten betalen dan het actief dat je erft. In het slechtste geval zal je dus niets ontvangen, maar ook niets moeten betalen. In de praktijk laat je dan een objectieve boedelbeschrijving opmaken bij notariële akte. Na een verklaring op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg volgt binnen de 15 dagen een publicatie in het Belgisch Staatsblad. Mogelijke schuldeisers krijgen zo de kans zich om hun rechten te doen gelden. Als blijkt dat de schulden groter uitvallen dan de erfenis moet je geen eigen middelen gebruiken om de schulden te vereffenen. Meer info? De Koninklijke federatie van het Belgisch Notariaat:

10 5. TESTAMENTEN Maart 2014 Wanneer je zonder testament overlijdt, bepaalt de wet aan wie je erfenis toekomt. Wil je echter zelf regelen wat er na je overlijden met je nalatenschap gebeurt, kies je voor een testament. Er zijn echter verschillende mogelijkheden. Welk testament jij het best kiest, hangt af van jouw situatie. Inhoud De inhoud van een testament is aan bepaalde vereisten en beperkingen onderworpen. Zo blijft een deel van de nalatenschap automatisch voorbehouden voor de echtgenoot wanneer die nog in leven is. Ook kinderen of afstammelingen en als die er niet zijn de ouders, krijgen zeker een deel van de koek. Wanneer je wilsbepalingen dat voorbehouden gedeelte overschrijden, kan het testament niet volledig gelden. Ook als er voorwaarden zijn die in strijd zijn met de openbare orde en goede zeden worden ze als niet-geschreven beschouwd. Dat kan bijvoorbeeld als je als voorwaarde stelt niet te huwen of het nagelaten goed aan iemand anders over te dragen. Drie soorten legaten Het 'legaat' is de bepaling in een testament waarbij je een bepaald goed of een bepaalde som geld aan iemand nalaat. Daarvoor bestaan drie mogelijkheden. De eerste is het algemeen legaat. Daarbij geef je de volledige nalatenschap aan een of meerdere personen. Ten tweede heb je het legaat onder algemene titel. Hierbij vermaak je slechts een deel (de helft, een derde) van de nalatenschap. Je kan tot slot ook kiezen voor een bijzonder legaat. Je laat enkel een bepaald goed of bedrag na, bijvoorbeeld boeken, meubelen of muntstukken. Bekwaamheid van de erflater Op het ogenblik dat je het testament opstelt, moet je bekwaam zijn. Je moet dus beschikken over al je verstandelijke vermogens en handelen uit vrije wil. Het is verboden dat verschillende personen samen één testament maken. Een tekst met verschillende handtekeningen eronder, bijvoorbeeld echtgenoten of samenwonende verwanten, is nietig. Het eigenhandig testament Met het eigenhandig testament geef je je laatste wil te kennen. Dit document kan je zelf opstellen. Dit soort testament moet je volledig met de hand schrijven. Typen kan niet. Je moet het document dateren en ondertekenen. Bij het schrijven van een eigenhandig testament hoeven er geen getuigen op te treden. Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat enkel de persoon die het testament opstelt, ervan op de hoogte is. Achteraf kan je het dus zonder problemen vernietigen en vervangen door een nieuw testament. Of je kan relatief makkelijk wijzigingen of toevoegingen aanbrengen. Hier zijn uiteraard geen kosten aan verbonden. Je doet er echter goed aan om ook te overleggen met een advocaat of notaris als je een eigenhandig testament opstelt. Natuurlijk bestaat het gevaar

11 dat een eigenhandig testament verloren gaat. Zo kan iemand die er zich door benadeeld acht, het vernietigen. Internationaal In een internationaal testament verklaar en erken je dat dit jouw testament is en dat je de inhoud ervan kent. In het bijzijn van twee getuigen maakt de notaris een verklaring van ontvangst op. De erflater of zelfs iemand anders mag het geschrift typen of met de hand schrijven. De benaming internationaal testament slaat onder meer op de taal waarin het werd opgemaakt. Die speelt namelijk geen enkele rol. Een internationaal testament kan je dus overwegen wanneer de erfgenamen of de goederen in het buitenland zijn. Notarieel Een notarieel testament krijgt ook wel eens de naam openbaar testament. De erflater dicteert het aan een notaris, in het bijzijn van een tweede notaris of van twee getuigen. Maar de notaris schrijft dus het testament. Zowel de erflater als de twee getuigen en de notaris moeten het ondertekenen. Alle notariële testamenten worden ingeschreven in het Centraal Register voor Testamenten. Dat garandeert dat het testament steeds uitwerking zal krijgen. Het notarieel testament biedt ongetwijfeld de meeste waarborgen van de drie. De notaris oordeelt of je op het ogenblik van het opstellen van het testament over al je geestelijke vermogens beschikt en of je niet handelt onder dwang. Hierdoor zal het testament minder snel betwist worden. Daarnaast bekijkt de notaris of de inhoud van het testament wel klopt zodat al je wensen juridisch correct geformuleerd zijn en kunnen worden uitgevoerd. Bovendien bestaat er geen gevaar voor verlies. Tot slot kunnen de handtekening en het geschrift niet betwist worden. Een testament herroepen Het kan gebeuren dat je door omstandigheden je testament wenst te veranderen. Zolang je niet overleden bent, kan je het testament steeds herroepen en bepaalde beschikkingen toevoegen of zelfs een volledig nieuw testament opstellen. Dit doe je het best na overleg opdat de herroeping van je testamant geen aanleiding zou kunnen geven tot een betwisting ervan.

12 6. HET DUOLEGAAT Misschien denk jij ook af en toe aan je erfenis. Of misschien stelde je al een testament op samen met een notaris. Wist je dat je ook OKRA een deel van erfenis kan schenken. Bovendien kan je zo andere erfgenamen bevoordelen. Hoe werkt het? Wil je iets nalaten maar moet de begunstigde daarvoor hoge successierechten betalen, is het duolegaat een wettelijke manier om het verschuldigde bedrag te beperken. Regel je je erfenis op deze manier, dan laat je een deel van je kapitaal na een goed doel en een ander deel aan een erfgenaam naar keuze. Het goede doel zal dan alle successierechten betalen zodat het gedeelte voor de erfgenaam vrij is van successierechten. Vooral voor alleenstaanden zonder naaste familieleden is dit een interessante optie. Erfgenamen zonder familieband met de overleden worden immers belast tegen het tarief vreemden. De successierechten lopen snel hoog op. Een duolegaat kan dit vermijden. Schenking of legaat? Natuurlijk kan je ook tijdens je leven schenken aan een goed doel. Dan ben je schenkingsrechten verschuldigd. Woon je in Vlaanderen en doe je een schenking via een notaris, betaalt jouw goede doel zeven procent schenkingsrechten. Opteer je ervoor om niet tijdens je leven te schenken maar na je overlijden, kan dit laten opnemen in je testament. Dat noemen we een legaat. Je kan dit testament eigenhandig schrijven of laten vastleggen door een notaris. Uiteraard kan je vooraf bepalen welk goed doel jij wil begunstigen. Het goede zal echter successierechten moeten betalen op jouw legaat. De meeste erkende organisaties genieten het gunstige tarief van 8,8 percent. Duolegaat Het duolegaat is een aparte vorm van legaat. Maak je hiervan gebruik, laat je een bedrag na een goed doel. Je verplicht deze organisatie een bedrag uit te keren aan de persoon die je zelf aanwijst. Het goede doel betaalt de successierechten die de erfgenaam bij een gewoon legaat zelf zou moeten betalen. Zo zal de erfgenaam meer ontvangen dan wanneer hij direct van jou zou hebben geërfd Concreet Denk je er aan een duolegaat op te stellen, moeten er drie voorwaarden vervuld zijn: Je moet een testament opstellen, het liefst bij de notaris. In het testament vermeld je een legaat voor één of meerdere personen. Je koppelt hieraan een tweede legaat voor OKRA of een andere erkende vzw die verplicht wordt alle successierechten te betalen.

13 Voorbeelden 1. Madelijne is weduwe en heeft geen kinderen. Zij laat een geldsom na van euro voor haar nichtje Hilde. Bij een gewone erfenis krijgt Hilde de volledige soms waarop ze euro aan successierechten betaalt. Zij houdt euro over. Bij een duolegaat zal Madelijne euro aan Hulde schenken en euro aan OKRAA. OKRA zal dan de successierechten moeten betalen op het deel van Hilde en op het deel dat ze zelf krijgt. De successierechten hierop bedragen: Voor Hilde 45 procent van euro is euro. Voor OKRA: 8,8 procent van euro is euro. Zo ontvangt: De staat: euro plus euro, samen euro. Hilde: de volledige euro. OKRA: euro min euro is euro. In het eerste geval kreeg Hilde slechts euro, met een duolegaat ontvangt ze euro en is ook OKRA geholpen. 2. Madelijne heeft een vermogen van euro. Ze heeft een dochter, Paula. Bij een gewone erfenis betaalt Paula euro successierechten, ze houdt nog euro over. Stel Madelijne wil een duolegaat opstellen geeft ook euro aan OKRA. Dan betaalt OKRA de successierechten: Voor OKRA: 8,8 procent van is euro. Voor Paula: euro (3 procent van de eerste schijf van euro, 9 procent op de tweede schijf tot euro, 27 procent op de rest). Zo ontvangt: De staat: euro plus euro is euro. Paula: de volledige euro. OKRA: euro min euro is euro. Bij een duolegaat ontvangt Paula dus euro meer, en ook OKRA houdt er een mooi bedrag aan over. Meer info? Op

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende?

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De laatste tijd komen steeds vaker testamenten voor waarbij de ene echtgenoot aan de andere 99,6 % van de gezinswoning in volle eigendom legateert

Nadere informatie

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERVEN. 1. Erfgenamen kun je kiezen voor zover de reservataire erfgenamen hun deel krijgen.

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk?

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Al naargelang van de aard van de wijziging, gaat de wijzigingsprocedure gepaard met één, twee, drie of vier notariële akten. De kleine wijziging:

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin Middelares en Koningin Diestsevest 55 3000 Leuven Tel. 016 30 82 10 Fax 016 29 52 13 www.montfortsite.be middelares@montfortsite.be

Nadere informatie

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht?

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Een veel voorkomende vraag: Mijn mandaat in de vennootschap wordt onbezoldigd. Moet ik dan nog sociale bijdragen betalen? Op de website van Acerta

Nadere informatie

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning PLANNEN ZONDER SCHENKEN Legal Counsel Wealth Analysis & Planning Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract Planning via testament Beding van aanwas Besluit 2 Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract

Nadere informatie

Erfrecht. Wie erft wat?

Erfrecht. Wie erft wat? Erfrecht. Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Iven De Hoon Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Lees nu

Nadere informatie

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven Prof. Walter Pintens 1 Wettelijk stelsel 3 vermogens Eigen vermogen Man - Goederen verkregen vóór het huwelijk; - Goederen verkregen tijdens het huwelijk om niet:

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1 Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin steunfonds voor middelares en koningin IBAN: BE12 0000 4099 1792 BIC: BPOTBEB1 Middelares en Koningin Diestsevest

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 11 Deel 1 Analyse van de situatie 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 De persoonlijke situatie 23 1 Inleiding 23 2 De familiale aspecten 23 2.1 De huidige burgerlijke

Nadere informatie

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 INLEIDING AGENDA INLEIDING ERFRECHT ERFBELASTING WIJZIGING RESERVE WIJZIGING REGELS INBRENG ERFOVEREENKOMSTEN CASUS INLEIDING HERVORMING ERFRECHT NOODZAKELIJK Het erfrecht

Nadere informatie

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt?

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? Later is nu!! Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Paul Nijs Huwen Samenwonen Schenken Erven WAT ALS.? ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? 1 Indien gehuwd zonder contract - wettelijk stelsel (scheiding

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming.

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Uw begunstigden genieten van een fiscaal voordeel. Informatiebrochure 1 Een goed

Nadere informatie

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden. 5 Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.) Inleiding 13 Deel I. Erven 19 Hoofdstuk 1. Wie is erfgenaam en wat

Nadere informatie

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013 Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Vraag 1: Waaruit bestaat uw nalatenschap? Vraag 2: Welke wettelijke regels zijn hierop van toepassing? Vraag 3: Hoe kan

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 p. Inhoud... V Titel 1. Juridische aspecten.... 1 Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 Hoofdstuk 2. Algemene beschouwingen over de schenking onder de levenden... 2 Afdeling 1. Definitie...... 2 Afdeling 2. Grondvereisten

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben Hoe: men doet aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar één van beide partners woont

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Bij leven kunt u al bepalen of het gunstig is uw vermogen te (ver)delen met anderen of uw erven te laten wachten totdat het zo ver is, m.a.w. tot na

Nadere informatie

VRAGENLIJST n r II CONSULTATIES-CLAUSULES

VRAGENLIJST n r II CONSULTATIES-CLAUSULES 1 NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2006 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel,

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk IV. Ongeldigheid van het huwelijkscontract... 48 TITEL II DE VERSCHILLENDE HUWELIJKSSTELSELS... 51

INHOUD. Hoofdstuk IV. Ongeldigheid van het huwelijkscontract... 48 TITEL II DE VERSCHILLENDE HUWELIJKSSTELSELS... 51 INHOUD BOEK VIII. HUWELIJKSSTELSELS.... 1 Inleiding... 3 TITEL I HET HUWELIJKSCONTRACT.... 5 Hoofdstuk I. Inleiding.... 5 Hoofdstuk II. Inhoud van het huwelijkscontract.... 10 Afdeling I. Huwelijksovereenkomsten....

Nadere informatie

HANDBOEK BURGERLIJK RECHT

HANDBOEK BURGERLIJK RECHT RENE DEKKERS HANDBOEK BURGERLIJK RECHT DEEL IV Huwelijksstelsels - Erfrecht - Giften DERDE UITGAVE BEWERKT DOOR HELENE CASMAN Gewoon Hoogleraar Vrije Universiteit Brussel Hoogleraar Université Libre de

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Veel mensen zien er tegen op om een testament op te stellen. Vaak schuift men dit voor zich uit omdat men het te ingewikkeld vindt. Het is echter belangrijk

Nadere informatie

1. Schenk tijdens leven

1. Schenk tijdens leven 1. Schenk tijdens leven Via een spaarboekje Wat? U kunt een deel van uw vermogen nog tijdens uw leven schenken aan de kleinkinderen, bijvoorbeeld door een spaarboekje te openen op hun naam. Op een bankgift

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten De nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten Aan uw testament werken is niet altijd gemakkelijk. Het is echter voor ieder van u de enige manier om te garanderen dat uw wensen perfect gerespecteerd

Nadere informatie

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt?

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7.1. Wat is het? Als u aan vermogens- en successieplanning doet, wilt u ervoor zorgen dat uw vermogen bij uw eigen familie (met name

Nadere informatie

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio I. Legaten en grotere giften U mag vrij bepalen aan wie uw nalatenschap toekomt. De enige beperking is het voorbehouden erfdeel dat alleszins

Nadere informatie

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010 Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract Brussel, 23 oktober 2010 Inhoud Agenda 1. Successieplanning via levensverzekering 2. Belang huwelijkscontract Instrumenten Instrumenten tot

Nadere informatie

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen.

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen. 4. Erfrecht L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - de basisprincipes van de erfregeling opzoeken en illustreren met voorbeelden; - de successierechten berekenen voor een aantal erfenissen; - de schenking

Nadere informatie

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen 35 Enkele belangrijke begrippen en afkortingen De volgende lijst geeft een beknopte omschrijving 3 van enkele juridische termen die in dit boek aan bod komen, en dient enkel om die begrippen beter te kunnen

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

Huwelijksvermogensrecht. Goed geregeld

Huwelijksvermogensrecht. Goed geregeld Huwelijksvermogensrecht Goed geregeld 2 De veranderingen van het huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018: de beperkte gemeenschap van goederen als de nieuwe standaard van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht.

Nadere informatie

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1 Deel I. Privaatrechtelijke aspecten..... 1 Hoofdstuk 1. Wettelijk kader van het samenwonen.... 3 1. Wet inwerkingtreding......... 5 2. Civielrechtelijk begrip wettelijke samenwoning..... 5 3. Verklaring

Nadere informatie

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Na het overlijden van je partner heb je heel wat te verwerken. Tegelijk wordt er wel van je verwacht dat je heel wat administratie in de gaten

Nadere informatie

OPEN VRAGEN. VRAGENLIJST n r I VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (voormiddag)

OPEN VRAGEN. VRAGENLIJST n r I VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (voormiddag) VERGELIJKEND EXAMEN 2012 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (voormiddag) VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN Deze eerste vragenlijst bevat acht vragen. De antwoorden worden op 25 punten gequoteerd.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner 44 Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner Dag zei ik tegen haar dag kom Ik je nog eens tegen, glimlachend Maar de wind blies weg Haar gezicht in het water En ik knikte en ik werd onzichtbaar In het stille

Nadere informatie

Vormingplus heet u welkom

Vormingplus heet u welkom Vormingplus heet u welkom Geen testament? de wet regelt alles Wel een testament? u kiest zelf wat er met uw bezit gebeurt soms beperkt familie en vrienden goed doel komen eerst aan bod: kinderen en kleinkinderen

Nadere informatie

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN!

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! Een overzicht van onze afdelingen: Antwerpen CKG Het Open Poortje

Nadere informatie

Huwen. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. www.notaris.be

Huwen. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. www.notaris.be Huwen De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. 4 www.notaris.be Inhoud Uit het leven gegrepen p. 2 Het wettelijk stelsel p. 5 De andere huwelijksstelsels p. 13 Besluit p. 16 - 1 - Algemeen In onze

Nadere informatie

Aangifte van nalatenschap

Aangifte van nalatenschap Laat u bijstaan, de notaris geeft raad Samen voorbereiden Aangifte van nalatenschap te verstrekken documenten geblokkeerde rekeningen notariskantoor attest van erfopvolging erfgenamen aangifte erelonen

Nadere informatie

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg.

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Hoe het begon? Clemensactie in actie in Congo Vlaamse redemptoristen hebben jaren het beste van zichzelf gegeven als missionarissen

Nadere informatie

Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen

Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen Samenlevingsvormen huwelijk wettelijke samenwoning feitelijke samenwoning Doelstellingen bescherming langstlevende echtgenoot

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1.1. WAT HOUDT ZO N HAND- OF BANKGIFT PRECIES IN? 1.1.1. Schenken zonder schenkingsrechten! Schenking is in principe notarieel. Dat is in ieder geval het basisprincipe

Nadere informatie

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een intensieve, persoonlijke zorg voor zieken in hun laatste levensfase als er

Nadere informatie

hoofdstuk 12 Conclusie

hoofdstuk 12 Conclusie hoofdstuk 12 249 Tot slot vindt u een samenvattend overzicht met de belangrijkste verschilpunten tussen huwen, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen binnen de verschillende domeinen die doorheen

Nadere informatie

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl Een eigen huis www.lindenotarissen.nl Inhoudsopgave Een eigen huis 3 Woonhuis, de akte van levering 4 De Hypotheek 5 Samenlevingscontract 7 Testament 8 Een eigen huis U leest dit boekje waarschijnlijk

Nadere informatie

Uw testament kan jongeren kansen geven!

Uw testament kan jongeren kansen geven! Uw testament kan jongeren kansen geven! Onze prioriteit gaat naar de doelloze, verlaten en bedreigde jeugd. Don Bosco Goede vrienden van Don Bosco, Op de één of andere manier voelt u zich verbonden met

Nadere informatie

inhoudstafel Hoofdstuk 1 Samenwonen 9 Hoofdstuk 2 Huwen 29 Hoofdstuk 3 Het samenlevingscontract 53 Voorwoord 3

inhoudstafel Hoofdstuk 1 Samenwonen 9 Hoofdstuk 2 Huwen 29 Hoofdstuk 3 Het samenlevingscontract 53 Voorwoord 3 voorwoord Samenleven met een partner, een broer, een beste vriend, de ouders... kan verschillende vormen aannemen. Het huwelijk is enkel mogelijk binnen een partnerrelatie, maar men kan ook opteren om

Nadere informatie

Uw testament en het duolegaat

Uw testament en het duolegaat Uw testament en het duolegaat Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Zij bestaan de mensen die buitenspel staan in het samenleven. In hun ogen lees je de vraag: Wie zeg je dat ik ben? Wat denk jij van mij? Ben

Nadere informatie

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen Erfopvolging in de praktijk Wedersamengestelde gezinnen Diane 55 jaar en marketing manager Bart 56 jaar en zaakvoerder eigen IT-bedrijf Geen kinderen, wel 1 broer en 1 zus Eigen appartement wordt verhuurd

Nadere informatie

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Notariaat Kremer Wezep, Stationsweg 87a, tel (038) 376 00 80 Oldebroek, Beeklaan 10, (0525) 63 13 35 Wet of testament De meeste zekerheid over verdeling

Nadere informatie

De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen

De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen 20 juli 2017 Persinfo: Bart Azare Fednot 02 505 08 14-0478 58 46 21 azare@fednot.be www.notaris.be De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen Het federaal parlement

Nadere informatie

TROUWEN OF SAMENWONEN? Geachte heer / mevrouw,

TROUWEN OF SAMENWONEN? Geachte heer / mevrouw, TROUWEN OF SAMENWONEN? Geachte heer / mevrouw, De laatste jaren zijn de diverse wetgevers in dit land druk doende geweest met regelgeving teneinde de rechten en de plichten van gehuwden en (wettelijk)

Nadere informatie

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk?

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Al naargelang van de aard van de wijziging, gaat de wijzigingsprocedure gepaard met één, twee, drie of vier notariële akten. De kleine wijziging:

Nadere informatie

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE over DUO-LEGATEN EN SCHENKING Voor de inrichting van een noodzakelijke gymnastiekhal hebben

Nadere informatie

HUWELIJK. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT

HUWELIJK. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT HUWELIJK De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT HUWELIJK De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT

Nadere informatie

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen.

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen. Wie wil gaan samenwonen kan er voor kiezen louter feitelijk samen te wonen, dan wel wettelijk te gaan samenwonen. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Hoe zit

Nadere informatie

Samenwonen? Of toch maar trouwen?*

Samenwonen? Of toch maar trouwen?* Samenwonen? Of toch maar trouwen?* Ga je samenwonen? Denk je eraan om te trouwen? Of het nu omwille van fiscale, romantische of praktische overwegingen is, het loont wel degelijk de moeite om de denkoefening

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

1. HET ERFRECHT VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET WETTELIJK OF CONVENTIONEEL RECHT VAN TERUG- KEER 2

1. HET ERFRECHT VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET WETTELIJK OF CONVENTIONEEL RECHT VAN TERUG- KEER 2 HOOFDSTUK 1 DE WISSELWERKING TUSSEN SCHENKINGEN EN UITERSTE WILSBESCHIKKINGEN Annelies Wylleman Hoofddocent Vakgroep Burgerlijk Recht Universiteit Gent Notaris Lise Voet Assistent Vakgroep Burgerlijk Recht

Nadere informatie

A. Vaste kosten Het opmaken en passeren van de akte houdende een Nederlandse verklaring van erfrecht:

A. Vaste kosten Het opmaken en passeren van de akte houdende een Nederlandse verklaring van erfrecht: kandidaat- OFFERTE VERKLARING VAN ERFRECHT A. Vaste kosten Het opmaken en passeren van de akte houdende een Nederlandse verklaring van erfrecht: notarieel salaris onderzoek Centraal Testamenten Register

Nadere informatie

1. Onterven. 2. Generatiesprong

1. Onterven. 2. Generatiesprong 1. Onterven Ik leef in onmin met mijn moeder, die een huis bezit en verscheidene bankrekeningen heeft. Kan zij bewerkstelligen dat mij helemaal niets zou toekomen? Neen. Kinderen kunnen niet volledig onterfd

Nadere informatie

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen?

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? OCMW Geraardsbergen Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? Bent u begaan met de maatschappij? Zeker en vast! Heeft u er al eens aan gedacht om een gift

Nadere informatie

TOELICHTING OP JE SAMENLEVINGSOVEREENKOMST EN TESTAMENTEN

TOELICHTING OP JE SAMENLEVINGSOVEREENKOMST EN TESTAMENTEN TOELICHTING OP JE SAMENLEVINGSOVEREENKOMST EN TESTAMENTEN Samenlevingsovereenkomst: Gemeenschappelijke huishouding In de overeenkomst staat vermeld dat je de kosten van de gemeenschappelijke huishouding

Nadere informatie

Begripsbepaling H OOFDSTUK

Begripsbepaling H OOFDSTUK H OOFDSTUK Begripsbepaling I 1. WETTELIJKE DEFINITIE Artikel 1075 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek (hierna BW) bepaalt: De vader, de moeder en andere bloedverwanten in de opgaande lijn kunnen hun goederen

Nadere informatie

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1 Inhoudstafel Inhoudstafel WAARSCHUWING................................................ HANDLEIDING.................................................. vii ix DEEL 1 Inleiding....................................................

Nadere informatie

Site wettige erfgenamen

Site wettige erfgenamen Site wettige erfgenamen Begunstigingsclausule Wie een levensverzekering afsluit, moet in het contract één of meer begunstigden aanduiden. Met deze aanduiding geeft de verzekeringsnemer aan wie het kapitaal

Nadere informatie

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Nieuwe liefde? Nieuw samengesteld gezin? Iets voor mij? of niet soms? maar wat met onze kinderen?

Nadere informatie

SUCCESSIEPLANNING. In de nalatenschap van de eeststervende zit dus een deel van het vermogen dat de echtgenoten tijdens hun huwelijk hebben opgebouwd.

SUCCESSIEPLANNING. In de nalatenschap van de eeststervende zit dus een deel van het vermogen dat de echtgenoten tijdens hun huwelijk hebben opgebouwd. Mijn uiteenzetting bestaat uit 4 delen. SUCCESSIEPLANNING In het eerste deel bespreek ik hoe het vermogen dat de echtgenoten hebben opgebouwd tijdens hun huwelijk wordt verdeeld als één van de echtgenoten

Nadere informatie

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Erfrecht Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Erfrecht Algemeen Wettelijke verdeling Legitieme portie Samenwoners 2-Trapsmaking Zuivere aanvaarding, beneficiaire aanvaarding,

Nadere informatie

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT Naast de schenking, het voornaamste burgerrechtelijk vehikel om een toekomstige nalatenschap fiscaal te optimaliseren,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Wat is het belang van het huwelijksvermogensrecht?... 5 Gemeenschap van goederen... 5 Verdeling... 5 Wat behoort tot het gemeen schappelijk vermogen?...

Nadere informatie

Wat kan uw notaris voor u doen?

Wat kan uw notaris voor u doen? Wat kan uw notaris voor u doen? De materie die aan bod komt in deze brochure is bijgehouden tot en met maart 2017. De lezer dient er rekening mee te houden dat de regelgeving snel wijzigt. Wees dus voorzichtig

Nadere informatie

Tien jaar geleden werden de

Tien jaar geleden werden de moneytalk 3 is het tarief in Vlaanderen voor de schenking in eerste lijn 7 betaalt u in Vlaanderen voor de schenking aan derden 3,3 is het tarief in Wallonië voor een schenking aan een wettelijke partner

Nadere informatie

Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten

Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten Samenwonen of huwen? Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten In onze vorige nieuwsbrief hebben we de verschillende samenwoningsvormen onder de loep genomen: Wat

Nadere informatie

Schenkings- en successierecht

Schenkings- en successierecht Page 1 of 5 Netwerk Notarissen Centrale Organisatie Lt. Gen. Van Heutszlaan 8 3743 JN Baarn T: (035) 577 27 07 F: (035) 695 28 95 E: info@nnco.nl Schenkings- en successierecht Inhoudsopgave: Schenkingsrecht

Nadere informatie

Grafiek 1: inschrijvingen in Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten

Grafiek 1: inschrijvingen in Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten NOTARISBAROMETER FAMILIE WWW.NOTARIS.BE 2018 14 februari 2019 In deze familiebarometer leggen we ons toe op de in 2018 afgesloten huwelijkscontracten, wijzigingen van huwelijkscontracten alsook op de wijzigingen

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een

Nadere informatie

Seminarie Estate Planning

Seminarie Estate Planning Seminarie Estate Planning Uw Vermogen, mooi gestructureerd Wat is Estate Planning? Vermogensbeheer in de ruime zin van het woord > beleggingsadvies (banken), >pure successieplanning (louter fiscaal), Planning

Nadere informatie

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind Annick Buggenhout Adviseur Estate Planning 18/10/2014 1 Agenda Uitgangspunt (praktijkvoorbeeld) Geen planning:

Nadere informatie

Wettelijk erfrecht Duitsland

Wettelijk erfrecht Duitsland De positie van de langstlevende echtgenoten in het Duitse, Franse, Luxemburgse, Belgische en Nederlandse erfrecht Dr. Rembert Süβ Deutsches Notarinstitut Wettelijk erfrecht Duitsland Beperkte vooruitneming

Nadere informatie

Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879. Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79.

Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879. Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79. Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879 Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79 Successieplanning 1. Wie erft wat? Bij overlijden wordt de fictieve massa

Nadere informatie

1.1. De Code Napoléon aan vernieuwing toe... 1 1.2. Een grondige hervorming, in drie fasen... 1

1.1. De Code Napoléon aan vernieuwing toe... 1 1.2. Een grondige hervorming, in drie fasen... 1 Inhoudstafel Inleiding 1. Meer flexibiliteit voor u als erflater... 1 1.1. De Code Napoléon aan vernieuwing toe... 1 1.2. Een grondige hervorming, in drie fasen... 1 2. Meer maatwerk mogelijk... 1 Deel

Nadere informatie

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst!

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! Via een legaat kan u zowel uw dierbaren als kinderen die er helemaal alleen voor staan iets moois nalaten.

Nadere informatie

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN...

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN... Successierechten 1. INLEIDING...2 A. OMSCHRIJVING...2 B. ONDERSCHEID...2 1 Het eigenlijk successierechten...2 2 Het recht van overgang bij overlijden...2 3 Oneigenlijke gewestelijke belasting...2 4 Ontstaan

Nadere informatie

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen?

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Uw testament met een duolegaat? Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel Paraat. Altijd, overal. Wat gebeurt er met uw geld, huis, beleggingen,

Nadere informatie