Werkmap. Samen naar werk. Datum melding: Naam:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkmap. Samen naar werk. Datum melding: Naam:"

Transcriptie

1 Werkmap Samen naar werk Datum melding: Naam:

2 Inhoud van uw werkmap Aan de slag Infoblad Werk boven uitkering ( ondersteuning) Infoblad Uw rechten en plichten Infoblad kostendelersnorm Infoblad Curriculum Vitae (CV) Vacaturesites Uitzendbureaus Gouda Formulier laatste 5 sollicitatieactiviteiten

3 Uw Werkmap: uw voorbereiding op het Poortgesprek Aan de slag Vandaag hebt u zich gemeld bij de gemeente Gouda voor bijstand in het kader van de Participatiewet. In deze brief en bijbehorende informatiemap treft u de eerste belangrijke informatie over uw rechten en plichten aan. Ook kunt u lezen hoe u zich voorbereid op een intakegesprek, het zogenaamde poortgesprek. In dit gesprek wordt met u besproken of u voldoet aan de voorwaarden voor bijstand en - belangrijker nog hoe u (weer) aan het werk kunt komen of op een andere manier kunt bijdragen aan de samenleving. Voor wie is bijstand bedoeld? Bijstand is er voor mensen die niet genoeg inkomen of vermogen hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. En ook niet in aanmerking komen voor een andere uitkering. Met een bijstandsuitkering kunnen zij de periode overbruggen totdat zij weer betaald werk vinden. De gemeente helpt bij vinden van geschikt werk en zorgt voor een uitkering als dat nodig is. Samen aan de slag voor werk De gemeente Gouda helpt u graag bij het vinden van werk of een andere maatschappelijke bijdrage. Daarbij staat uw eigen verantwoording voorop. Wij gaan er van uit dat iedereen meedoet in de samenleving en ieder mens kwaliteiten heeft om dat op zijn eigen manier te doen. Wij willen niemand aan de kant laten staan. Daarom kijken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn. En bieden extra ondersteuning als dat nodig is. In ruil daarvoor verwachten wij van u dat u er zelf alles aan doet om aan de slag te komen.

4 Wat wordt de komende periode van uw verwacht? Maak een afspraak voor een poortgesprek en bereid dit goed voor Na uw aanmelding bij de balie van het Huis van de Stad kunt een afspraak inplannen voor een poortgesprek. Het poortgesprek duurt één uur. Hoe maakt u een afspraak voor het poortgesprek? U belt voor een afspraak tussen 09:00 en 12:00 uur of U gaat naar de site van de gemeente Gouda en en plant zelfstandig een afspraak met uw DigiD. Zoek op aanvragen bijstandsuitkering en klik directe link: Het poortgesprek gaat niet alleen over inkomen. Een groot deel van het gesprek is gericht op werk en hoe u zo snel mogelijk zelfstandig uw eigen inkomen kunt verdienen. Wij vragen naar uw arbeidsverleden; waar hebt u gewerkt en hoe lang? Ook wordt gevraagd wat u tot nu gedaan hebt om weer aan het werk te komen. Bijvoorbeeld, hoe vaak hebt u gesolliciteerd en bij welke uitzendbureaus bent u ingeschreven? Bereid het gesprek goed voor. Wij verwachten hierin een actieve houding; u bent eerst aan zet. Bent u jonger dan 27 jaar? Wanneer u jonger dan 27 jaar bent geldt, voor u een zoekperiode van vier weken. Dit betekent dat de aanvraagprocedure voor uw uitkering vier weken vanaf uw eerste aanmelding bij de gemeente Gouda wordt opgestart. In het poortgesprek wordt u uitgelegd wanneer de zoektermijn ingaat. Tijdens deze periode bent u op grond van de Participatiewet verplicht al het mogelijke te doen om betaald werk of scholing te vinden. Als bij de beoordeling van uw aanvraag blijkt dat u zich niet aan deze verplichting heeft gehouden, kan uw uitkering tijdelijk met 100% worden verlaagd. Bent u ouder dan 27 jaar? Wanneer u ouder dan 27 jaar bent, bepaalt de Participatiewet dat u vanaf vandaag, de dag dat u zich meldt, verplicht bent al het mogelijke te doen om betaald werk te vinden. D Als bij de beoordeling van uw aanvraag blijkt dat u zich zonder geldige reden niet aan deze verplichting heeft gehouden kan uw uitkering tijdelijk met 100% worden verlaagd gedurende één maand.

5 Neem de volgende zaken mee naar het poortgesprek Paspoort of ID-bewijs (let op: geen rijbewijs) Actuele CV (zie voorbeeld in uw werkmap) Laatste 5 sollicitatieactiviteiten (gebruik formulier uit uw werkmap) Een geldige inschrijving UWV werkbedrijf Bewijzen van vermogen Bewijzen van inkomsten Kom samen met uw partner wanneer u samenwonend of gehuwd bent Wanneer u samenwonend of gehuwd bent, is het belangrijk dat u beide naar het poortgesprek komt. Neem een vertaler mee wanneer u geen/niet goed Nederlands spreekt Indien u niet goed Nederlands spreekt, neem dan iemand mee die voor u kan vertalen. Er is geen tolkentelefoon aanwezig.

6 Infoblad Werk boven uitkering Wij vinden het belangrijk dat u zo snel mogelijk zelfstandig een baan vindt zodat u uw eigen inkomsten kunt verdienen. Op deze manier bent u niet meer afhankelijk van de gemeente. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt vinden mensen met een bijstandsuitkering zelfstandig of (met hulp van de gemeente) nog steeds werk. Heeft u moeite bij het vinden van werk dan wordt u door de gemeente Gouda ondersteund. Er zijn twee vormen van begeleiding, tijdens het poortgesprek zal duidelijk worden gemaakt waarvoor u in aanmerking komt. De twee vormen zijn Baanbrekend Gouda en AanZet-trainingen. Baanbrekend Gouda Baanbrekend Gouda is een intensieve samenwerking tussen de Gemeente Gouda en Randstad Nederland. In Baanbrekend Gouda hebben wij onze krachten gebundeld. Het gezamenlijk doel van onze samenwerking is om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen met als resultaat dat werkzoekenden met een korte afstand tot de arbeidsmarkt uit de bijstand zijn en zo snel mogelijk bemiddeld worden naar duurzaam werk. Baanbrekend Gouda maakt gebruik van het netwerk en expertise van Randstad Nederland. Het primaire doel van Baanbrekend Gouda is het helpen van mensen die kunnen werken aan banen. Wordt er tijdens het poortgesprek met u afgesproken dat u in aanmerking komt voor deze vorm van ondersteuning dan wordt u (binnen een week) ingedeeld voor de workshop Baanbrekend Gouda. Bij deze workshop is tevens een adviseur Baanbrekend aanwezig, er wordt gekeken of u direct te bemiddelen bent naar werk of eventueel via een Reintegratie Praktijk-Overeenkomst (RPO). Indien dat het geval is, nemen we u op in het bestand van Baanbrekend.

7 Locatie en duur De workshop Baanbrekend duurt 3 uur. De locatie van de workshop is in het gebouw van Promen. Adres Zuider IJsseldijk 46, 2808 PB Gouda. Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Regels Er is geen kinderopvang aanwezig. Als u kinderen heeft, moet u zelf voor kinderopvang zorgen. Als u een partner heeft dan wordt deze op een andere datum voor de workshop uitgenodigd. U wordt geacht hierbij aanwezig te zijn. AanZet-trainingen Om de kansen op een baan te vergroten biedt de gemeente Gouda een trainingsprogramma aan: AanZet. In dit programma worden uw sollicitatievaardigheden versterkt. Dit programma duurt 12 weken en beslaat 2 dagdelen per week. Dit programma is verplicht voor alle nieuwe uitkeringsgerechtigden die aan het werk kunnen. De training wordt gegeven door een vaste trainer-begeleider die uw aanspreekpunt is gedurende het traject. Wordt tijdens het poortgesprek met u afgesproken dat u in aanmerking komt voor deze vorm van begeleiding, dan wordt er een kennismakingsgesprek ingepland. Het programma, de trainingsdagen en de spelregels worden met u besproken. Kortom Wij helpen u graag zo goed mogelijk om werk te vinden. Met u als regisseur moet dit lukken!

8 Infoblad Rechten en Plichten Als u een uitkering bij de gemeente Gouda aanvraagt heeft u rechten en plichten. Onderstaand treft u een kort overzicht van de belangrijkste rechten en plichten. U heeft het recht: dat de gemeente u correct behandelt; te weten waarom de gemeente een bepaald besluit heeft genomen; op een financiële vergoeding als de gemeente te laat besluit op uw aanvraag; bezwaar te maken tegen een beslissing; uw dossier in te zien en gegevens te laten wijzigen die niet juist zijn; op tijd uw uitkering te ontvangen; om maximaal 28 dagen naar het buitenland te gaan als u een bijstandsuitkering, IOAW of IOAZ-uitkering ontvangt. op bescherming van uw gegevens, U heeft de plicht om: zelf actief werk te zoeken en een tegenprestatie leveren voor uw uitkering, aangeboden werk aan te nemen; de informatie waar de gemeente om vraagt op tijd te leveren; informatie die van invloed kan zijn op de hoogte van een uitkering zo snel mogelijk aan de gemeente door te geven; de afspraken met het UWV-WERKbedrijf of de gemeente na te komen uw inschrijving als werkzoekende bij UWV WERKbedrijf steeds tijdig te verlengen; een voor u uitgezet scholings- of re-integratietraject te (blijven) volgen; mee te werken aan eventueel onderzoek van de gemeente; niet langer in het buitenland verblijven dan is toegestaan,

9 Infoblad kostendelersnorm Wat is de kostendelersnorm? Kort gezegd betekent de kostendelersnorm dat als u een woning deelt met meer volwassenen, uw uitkering daarop wordt aangepast. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in één huis wonen, hoe lager de uitkering. Dit heet de kostendelersnorm. Want kosten kunnen dan met elkaar gedeeld worden. Wie telt er niet mee voor de kostendelersnorm? Niet met iedereen kunnen kosten gedeeld worden. Welke medebewoners tellen niet mee voor de kostendelersnorm? Jongeren tot 21 jaar Uw partner Studenten die een studie volgen met recht op studiefinanciering (Wsf 2000) Leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen Leerlingen die onderwijs volgen met recht op een financiële bijdrage op basis van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (Wtos) Medebewoners die bij u de woning huren of bij wie u huurt. Dit geldt ook bij kostgever- of kostgangerschap. Voorwaarde is wel dat er een zakelijke relatie moet zijn*. * Er is sprake van een zakelijke relatie als er een overeenkomst is en er een commerciële prijs (richtlijn is 230,-) wordt betaald. Overeenkomsten met families vallen daarbuiten. * Een zakelijke relatie wordt aangetoond door het overleggen van een schriftelijke overeenkomst en betaling van de huur op vertoon van bankafschriften. Een kwitanties is geen geldig bewijsstuk voor betaling van de huur! Als uw medebewoners bij deze uitzonderingen horen én u bent zelf jonger dan 21 jaar, dan geldt de kostendelersnorm niet. Iedereen die in het nieuwe jaar voor het eerst een uitkering aanvraagt krijgt direct met de nieuwe regels te maken. IOAW of IOAZ uitkering? Per 1 juli 2015 geldt de kostendelersnorm ook voor werkzoekenden met een uitkering op grond van de IOAW of IOAZ. Heeft u een IOAW- of een IOAZ-uitkering en deelt u een woning met twee of meer personen van 21 jaar of ouder? Dan gaat uw uitkering per 1 juli 2015 omlaag. Wat is de kostendelersnorm? Kort gezegd betekent de kostendelersnorm dat als u een woning deelt met meer volwassenen, uw uitkering daarop wordt aangepast. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in één huis wonen, hoe lager de uitkering. Dit heet de kostendelersnorm. Want kosten kunnen dan met elkaar gedeeld worden.

10 Wanneer deel ik een woning? U deelt een woning als u met één of meer personen van 21 jaar of ouder op hetzelfde adres woont. Dit adres is voor u allen het hoofdverblijf. Zijn er uitzonderingen? Ja, er zijn ook groepen mensen waarmee u een woning kunt delen zonder dat uw uitkering omlaag gaat. Dit zijn: mensen waarmee u een gezamenlijke huishouding voert, bijvoorbeeld uw partner jongeren tot 21 jaar studenten die een studie volgen met recht op studiefinanciering (Wsf 2000) leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen leerlingen die onderwijs volgen met recht op een financiële bijdrage op basis van de Wet tegemoet koming onderwijsbijdrage en schoolkosten (Wtos) medebewoners die bij u de woning huren of bij wie u huurt. Dit geldt ook bij kostgever- of kostgangerschap. Voorwaarde is wel dat er een zakelijke relatie moet zijn*. * Er is sprake van een zakelijke relatie als er een overeenkomst is en er een commerciële prijs (richtlijn is 230,-) wordt betaald. Overeenkomsten met families vallen daarbuiten. * Een zakelijke relatie wordt aangetoond door het overleggen van een schriftelijke overeenkomst en betaling van de huur op vertoon van bankafschriften. Een kwitanties is geen geldig bewijsstuk voor betaling van de huur!

11 Hoeveel gaat mijn uitkering omlaag? Wanneer u alleenstaand bent en de woning deelt met andere personen van 21 jaar of ouder, krijgt u vanaf 1 juli 2015 een uitkering die lager is dan u gewend bent. Het maakt niet uit of er wel of geen minderjarige kinderen bij u wonen. De uitkering gaat in stapjes omlaag. De exacte bedragen zijn nog niet bekend. 1 juli 2015 tot 1 januari % van het wettelijk minimum loon Netto ongeveer: 900,- - 1 januari 2016 tot 1 januari % van het wettelijk minimum loon Netto ongeveer: 860,- - 1 januari 2017 tot 1 januari % van het wettelijk minimum loon Netto ongeveer: 794,- - 1 januari 2018 tot 1 januari % van het wettelijk minimum loon Netto ongeveer: 728,- - Vanaf 1 januari % van het wettelijk minimum loon Netto ongeveer: 661,- - Blijft u recht houden op uw uitkering volgens de kostendelersnorm? Dan ontvangt u vanaf 1 januari 2019 een uitkering van maximaal 50% van de gehuwdengrondslag. Het maakt niet uit met hoeveel huisgenoten u uw woning deelt. Krijgen alleenstaande ouders vanaf minder IOAW/IOAZ? Vanaf 1 januari 2015 krijgt u als alleenstaande ouder de IOAW/IOAZ-uitkering voor alleenstaanden. Dit is in plaats van de IOAW/IOAZ-uitkering voor alleenstaande ouders. Daarnaast heeft u dan nog recht op extra kindgebonden budget. Enkele andere regelingen voor ouders wijzigen ook, zoals de kinderbijslag.. Voor wie verandert er niets? Alleenstaanden zonder medebewoners blijven net als nu recht hebben op maximaal 70%. Dit is netto ongeveer: 926,-- Gehuwden met of zonder medebewoners blijven net als nu recht hebben op maximaal 100%. Dit is netto 1323,53.

12 Infoblad Curriculum Vitae (CV) In uw CV (dat betekent Curriculum Vitae) staat wat voor school u heeft gedaan, waar u eerder heeft gewerkt en welke vaardigheden u heeft. In dit informatieblad staat hoe u stap voor stap uw eigen CV maakt. Op de achterkant van dit blad staat een voorbeeld CV. Besteedt veel aandacht aan uw CV. Een werkgever vindt het CV namelijk heel belangrijk. Zet in uw CV de punten die passen bij de vacature. En zorg dat uw CV er netjes uitziet. Op de achterkant staat een voorbeeld van een CV. Waarvoor gebruikt u het CV? Om op te sturen naar een bedrijf; Om mee te sturen met een sollicitatiebrief; Om mee te nemen naar een uitzendbureau als u zich inschrijft; Om te plaatsen op banensites; Om u voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Er zijn regels voor het maken van een CV. U begint altijd met uw persoonlijke gegevens; Heeft u eerder gewerkt? Dan is dat uw werkervaring. In uw CV zet u bij welke bedrijven u heeft gewerkt. Wat u het laatst heeft gedaan, zet u boven aan de lijst. Als u meer werkervaring heeft dan opleiding dan is deze belangrijker en dan zet u deze direct onder uw persoonlijk profiel; Heeft u een opleiding of cursus gevolgd? Vul de naam van de opleiding of cursus in. Wat u het laatst heeft gedaan, zet u boven aan de lijst. Komt u niet uit Nederland? Dan heeft u misschien het certificaat Nederlands als tweede taal. Zet dit certificaat ook op uw CV.

13 Buitenlands diploma Heeft u uw diploma in het buitenland gehaald. Dan is het in Nederland soms moeilijk te zeggen wat u kunt met het diploma. U kunt uw diploma in Nederland laten waarderen. Zo wordt duidelijk wat uw buitenlandse diploma in Nederland waard is. Vraag uw contactpersoon of dat kan.

14 Voorbeeld van een ingevuld CV Curriculum Vitae Persoonlijke gegevens Naam Van der Voorbeeld Voornaam Jan Adres Dorpsstaat 47 Postcode, 1001 EH Nijverstad woonplaats Telefoonnummer of adres Geboortedatum 22 maart 1969 Rijbewijs B, C, in bezit van eigen vervoer (Benoem hier uw positieve kanten die van belang zijn voor de functie waarop u solliciteert) Persoonlijk profiel Ik ben iemand die heel graag met mensen werk. Ben eveneens in staat om zelfstandig te werken. Ik houd ervan om zorgvuldig te zijn. Ik vind het een uitdaging om steeds op een eigen, creatieve manier bezig te zijn. Ga altijd integer en respectvol met mensen om. Houd van uitdagingen binnen kaders. Tot slot kan ik goed mijn doelen bepalen en daaraan werken. Ben eigenlijk een doorzetter! Opleidingen (vul hier de periode, soort opleiding en school in) Albeda te Rotterdam VMBO, lasser niveau 3 Diploma behaald Cursussen (vul hier de aanvullende cursussen in die u heeft gedaan) 2011 VCA, certificaat behaald 2010 Heftruck, certificaat behaald

15 Werkervaring Periode Functie Lasser Bedrijf Metaaltechniek Nijverstad Werkzaamheden Het lassen van RVS, aluminium en andere metalen MIG / MAG en TIG lassen Stage ervaring (ook relevante stage ervaringen benoemen) Periode 2009 Functie Leerling lasser Bedrijf ISO techniek te Rotterdam Werkzaamheden Lassen van verschillende metalen Referenties Kwaliteiten Op aanvraag (Als u al kwaliteiten bij uw persoonlijk profiel heeft ingevuld dan deze verwijderen)

16 Vacaturesites Algemene vacature sites vacatures.trovit.nl Transport - Logistiek Techniek - Bouw Handel Verkoop - Marketing Overheid Horeca Grafisch Groene sector Internetsite s Sectoren & Branche s abel.nl Europese vacature s Werken in het buitenland Voor nieuwkomers en vluchtelingen Salaris - Arbeidsvoorwaarden Bedrijven in de regio zoeken

17 Re-integratie Startpagina s startpagina.nl Flexwerk Ouderen Herintreders en parttimers Hoger Opgeleiden Jongeren Opleidingen Onderwijs Zorg Detail handel

18 Uitzendbureaus in Gouda Luba Ruimbaan Olympia Korte Tiendeweg Blekersingel Tielweg JS Gouda 2806 AC Gouda 2803 PK Gouda Timing Randstad Start People Hoogstraat 23 Kattensingel 74 Lange Tiendeweg HG Gouda 2801 CD Gouda 2801 KH Gouda Tempo Team Intime PlusZend Regentesseplantsoen 53 Korte Groenendaal 10 Antwerpseweg CM Gouda 2801 JN Gouda 2803 PB Gouda Holland Worx Secretary Plus Gouda Groene Hart Service Meridilaan 26 Westhaven 47 Middelblok DA Gouda 2801 PM Gouda 2831 BR Gouderak Jobshift Luba Creyf`s Leeghwaterstraat 13 Bermweg 96F Koninginneweg 2811 DT Reeuwijk 2906 LB Capelle IJssel 2771 DN Boskoop

19 Formulier laatste 5 sollicitatieactiviteiten Wanneer dit formulier invullen? Als u op zoek bent naar werk. Neem dit formulier mee als u naar het poortgesprek komt. Uw naam Waar heeft u gesolliciteerd? Datum sollicitatie Bedrijfsnaam Functie Naam contactpersoon.. Geslacht M /V Hoe heeft u gesolliciteerd? Telefoonnummer Wat was het resultaat Datum sollicitatie Bedrijfsnaam Functie Naam contactpersoon.. Geslacht M /V Hoe heeft u gesolliciteerd? Telefoonnummer Wat was het resultaat Datum sollicitatie Bedrijfsnaam Functie Naam contactpersoon.. Geslacht M /V Hoe heeft u gesolliciteerd? Telefoonnummer Wat was het resultaat

20 Datum sollicitatie Bedrijfsnaam Functie Naam contactpersoon.. Geslacht M /V Hoe heeft u gesolliciteerd? Telefoonnummer Wat was het resultaat Datum sollicitatie Bedrijfsnaam Functie Naam contactpersoon.. Geslacht M /V Hoe heeft u gesolliciteerd? Telefoonnummer Wat was het resultaat

Vacature websites mei 2012 www.jpschouten.net (Jan s Blog)

Vacature websites mei 2012 www.jpschouten.net (Jan s Blog) Vacature websites mei 2012 www.jpschouten.net (Jan s Blog) Op de pagina s Jan s Blog en Werkzoek Tips van www.jpschouten.net vindt je veel informatie en tips ten behoeven van werkzoekenden of zij die misschien

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op

Nadere informatie

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (Wwb) de Participatiewet. Iedereen die op

Nadere informatie

Van WWB naar Participatiewet

Van WWB naar Participatiewet Van WWB naar Participatiewet Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op 31 december 2014 bijstand ontvangt en daar in

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ)

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) Met ingang van 1 januari 2015 wordt een aantal wijzigingen

Nadere informatie

WWB & Participatiewet

WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen vanaf 1 januari 2015? WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Gouda aan de slag. werkmap

Gouda aan de slag. werkmap Gouda aan de slag werkmap Aan de slag: Hoe werkt het? Dit is de speciaal voor u samengestelde werkmap van Gemeente Gouda. U heeft een afspraak gemaakt omdat u een gesprek met een medewerker wilt op het

Nadere informatie

WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor:

WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor: INFORMATIEBRIEF WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor: De kostendelersnorm pagina 1 en 2 Strengere

Nadere informatie

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijke veranderingen in 2015? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten.

Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Nieuwe regels voor de bijstandsuitkering. De regels rond de bijstandsuitkering veranderen. Dat is een

Nieuwe regels voor de bijstandsuitkering. De regels rond de bijstandsuitkering veranderen. Dat is een De regels rond de bijstandsuitkering veranderen. Dat is een direct gevolg van de Participatiewet, die vanaf 1 januari 2015 van kracht is. Deze wet vervangt (onder meer) de Wet werk en bijstand. Het doel

Nadere informatie

Bewaarexemplaar. De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet. Dat betekent iets voor u

Bewaarexemplaar. De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet. Dat betekent iets voor u Bewaarexemplaar De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet Dat betekent iets voor u November 2014 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Voorblad aanvraag individuele inkomenstoeslag Korter dan 36 maanden of geen bijstandsuitkering van de Sociale Dienst Oost Achterhoek

Voorblad aanvraag individuele inkomenstoeslag Korter dan 36 maanden of geen bijstandsuitkering van de Sociale Dienst Oost Achterhoek Voorblad aanvraag individuele inkomenstoeslag Korter dan 36 maanden of geen bijstandsuitkering van de Sociale Dienst Oost Achterhoek Wanr komt u mogelijk in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag?

Nadere informatie

Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE. De kostendelersnorm in 2015

Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE. De kostendelersnorm in 2015 Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE De kostendelersnorm in 2015 De Eerste Kamer heeft op 1 juli 2014 ingestemd met de Participatiewet en de maatregelen in de Wet werk en bijstand. Een belangrijke verandering

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet Wat zijn de regels van de bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet Wat zijn de regels van de bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat zijn de regels van de bijstand? Wat zijn de regels van de bijstand? Sinds 1 januari 2015 heet de bijstandswet de Participatiewet. In deze brochure leggen wij de regels

Nadere informatie

> INFO VOOR JONGEREN > JE MELDING

> INFO VOOR JONGEREN > JE MELDING Als jongere tot 27 jaar neem je binnen de bijstandswet (WWB) een bijzondere plek in. Voor jou gelden namelijk aanvullende rechten en plichten. Alles is er hierbij op gericht dat je snel een opleiding volgt,

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijke veranderingenin 2015 2-3 1. De kostendelersnorm 4-5 2. Lagere uitkering alleenstaande ouders

Nadere informatie

Aanvraagformulier koopkrachttegemoetkoming 2014

Aanvraagformulier koopkrachttegemoetkoming 2014 Aanvraagformulier koopkrachttegemoetkoming 2014 Extra geld voor mensen met een laag inkomen U dient dit formulier in te leveren vóór 15 december 2014 Heeft u een inkomen dat niet hoger is dan 110% van

Nadere informatie

Kies jouw toekomst. werkmap. Regio Midden-Holland

Kies jouw toekomst. werkmap. Regio Midden-Holland werkmap Regio Midden-Holland Kies jouw toekomst directie Maatschappelijke Ontwikkeling bezoekadres: Huis van de Stad Burgemeester Jamesplein 1 2803 PG Gouda correspondentieadres: Postbus 1086, 2800 BB

Nadere informatie

IOAW-uitkering voor werkloze werknemers

IOAW-uitkering voor werkloze werknemers IOAW-uitkering voor werkloze werknemers Voor wie? Werkloze werknemers van 50 jaar en ouder Waarom? Als u te weinig inkomen hebt en ook geen WW-uitkering (meer) ontvangt Werkplein De IOAW-uitkering is voor

Nadere informatie

Voorlichtingstekst Maatregelen WWB en Participatiewet

Voorlichtingstekst Maatregelen WWB en Participatiewet Voorlichtingstekst Maatregelen WWB en Participatiewet Mei 2014, versie 1 Voorlichtingstekst wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociale Zaken

Nieuwsbrief Sociale Zaken Nieuwsbrief over nieuwe ontwikkelingen binnen Sociale Zaken Bekijk deze e-mail in uw browser Nieuwsbrief Sociale Zaken april 2016 INDEX Hierbij ontvangt u de 4e digitale Nieuwsbrief (april 2016). U leest

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? WAT ZIJN DE BELANGRIJKE VERANDERINGEN IN 2015? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u dit jaar misschien recht op extra geld van de gemeente Diemen. We noemen dit koopkrachttegemoetkoming.

Nadere informatie

2015: Participatiewet Wat is er veranderd aan de bijstandswet?

2015: Participatiewet Wat is er veranderd aan de bijstandswet? Van bijstand naar 2015: Participatiewet Wat is er veranderd aan de bijstandswet? Wat zijn de belangrijke veranderingen sinds 1 januari 2015? Sinds 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u dit jaar misschien

Nadere informatie

Werk en inkomen in 2015

Werk en inkomen in 2015 De nieuwe regels van de Participatiewet Financiële regelingen en tegemoetkomingen 2 Werk en inkomen in 2015 3 Een bijstandsuitkering is tijdelijk. Hebt u (nog) geen betaald werk, dan verwacht de gemeente

Nadere informatie

Participatiewet: wat verandert er voor u? Van Wet werk en bijstand naar Participatiewet

Participatiewet: wat verandert er voor u? Van Wet werk en bijstand naar Participatiewet Participatiewet: wat verandert er voor u? Van Wet werk en bijstand naar Participatiewet Colofon Afdeling Werk en Inkomen Samenwerkingsverband van de gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar

Nadere informatie

Arbeidsverplichtingen en strengere maatregelen in de Participatiewet

Arbeidsverplichtingen en strengere maatregelen in de Participatiewet De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet een feit. Zoveel mogelijk mensen aan het werk: dat is het doel van deze wet. Ook de mensen met een arbeidsbeperking. De Participatiewet gaat over

Nadere informatie

Voorlichtingstekst Maatregelen WWB en Participatiewet

Voorlichtingstekst Maatregelen WWB en Participatiewet Voorlichtingstekst Maatregelen WWB en Participatiewet Mei 2014, versie 1 Voorlichtingstekst wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet

Nadere informatie

Baan op eigen kracht

Baan op eigen kracht Baan op eigen kracht Groepsbijeenkomst Kennis maken met Baanbrekers Visie Baanbrekers Opdrachten inspanningsperiode voor 4 weken Randvoorwaarden Participatiewet & Arbeid Tips en uitleg CV Sociale kaart

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Tegemoetkoming bij chronische aandoening. - Tegemoetkoming Eigen Risico (TER)

Aanvraagformulier. Tegemoetkoming bij chronische aandoening. - Tegemoetkoming Eigen Risico (TER) Aanvraagformulier Tegemoetkomingen bij chronische aandoenin Tegemoetkoming hronische andoeningen (T ) - Tegemoetkoming Eigen Risico (TER) Vul dit formulier eerst in op de computer. Daarna het formulier

Nadere informatie

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Participatiewet Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Inhoudsopgave U hebt een DigiD nodig 3 U volgt de volgende stappen 4 Bijstand voor jongeren 5 Vaste contactpersoon 5 Deze spelregels zijn

Nadere informatie

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten)

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Informatieblad en aanvraagformulier Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Heeft u meer dan 5 jaar een laag inkomen en geen geld om nieuwe spullen aan te schaffen? Dan heeft

Nadere informatie

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Pagina 1 van 5 Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon,

Nadere informatie

Voorblad aanvraag- en inlichtingenformulier bijzondere bijstand Voor klanten zonder een participatiewet uitkering of een lopende draagkrachtperiode

Voorblad aanvraag- en inlichtingenformulier bijzondere bijstand Voor klanten zonder een participatiewet uitkering of een lopende draagkrachtperiode Voorblad aanvraag- en inlichtingenformulier bijzondere bijstand Voor klanten zonder een participatiewet uitkering of een lopende draagkrachtperiode Wanneer komt u mogelijk in aanmerking voor bijzondere

Nadere informatie

VERANDERINGEN PARTICIPATIEWET 2015

VERANDERINGEN PARTICIPATIEWET 2015 VERANDERINGEN PARTICIPATIEWET 2015 Samenwerking Friese Gemeenten 2 Op 1 januari 2015 gaat de Participatiewet in. Deze wet vervangt de Wet Werk en Bijstand (WWB), Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Bijstand. Kostendelersnorm. Arbeidsverplichting. Wij wijzen je de weg! Tegenprestatie. Vrijwilligerswerk. Arbeidsverplichting. Bijstand (Sozaweetjes)

Bijstand. Kostendelersnorm. Arbeidsverplichting. Wij wijzen je de weg! Tegenprestatie. Vrijwilligerswerk. Arbeidsverplichting. Bijstand (Sozaweetjes) Arbeidsverplichting Kostendelersnorm Wij wijzen je de weg! Vrijwilligerswerk Arbeidsverplichting Tegenprestatie (Sozaweetjes) Inhoudsopgave Beste inwoner, Inleiding... 3 1 Arbeidsverplichting...4 1.1 Wat

Nadere informatie

Extra geld voor mensen met een laag inkomen

Extra geld voor mensen met een laag inkomen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u misschien recht op extra geld van uw gemeente. We

Nadere informatie

Introductie Baanbrekers Visie Baanbrekers Opdrachten zoekperiode voor 4 weken Randvoorwaarden WWB & Arbeid Tips en uitleg CV Sociale kaart

Introductie Baanbrekers Visie Baanbrekers Opdrachten zoekperiode voor 4 weken Randvoorwaarden WWB & Arbeid Tips en uitleg CV Sociale kaart Introductie Baanbrekers Visie Baanbrekers Opdrachten zoekperiode voor 4 weken Randvoorwaarden WWB & Arbeid Tips en uitleg CV Sociale kaart Inloopspreekuur woensdag tussen 09.00 & 11.00 Terug melden, Werkintake

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

WIJZINGSFORMULIER BBZ

WIJZINGSFORMULIER BBZ WIJZINGSFORMULIER BBZ Naam: BSN: Naam partner: BSN: U ontvangt een uitkering van de afdeling Werk Inkomen en Zorgverlening (WIZ). Gebruik dit formulier voor het doorgeven van wijzigingen. Dit formulier

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Algemeen Met dit formulier kunt u individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is een toeslag op grond van de Participatiewet. U kunt deze toeslag

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming ouders 2011-2012 Voor ouders met kinderen tot 18 jaar

Aanvraag Tegemoetkoming ouders 2011-2012 Voor ouders met kinderen tot 18 jaar Aanvraag Tegemoetkoming ouders 2011-2012 Voor ouders met kinderen tot 18 jaar Dit formulier Met dit formulier kunt u, als wettelijk vertegenwoordiger, een tegemoetkoming ouders aanvragen voor het schooljaar

Nadere informatie

Invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015

Invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 Invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Er vinden ook een aantal wijzigingen plaats.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2018 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

AANVRAAGFORMULIER 2018 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) AANVRAAGFORMULIER 2018 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Vul dit formulier eerst in op de computer. Daarna het formulier printen, ondertekenen en opsturen. Wat is de Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

AANVRAAGFORMULIER Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) AANVRAAGFORMULIER Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Wat is de Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Als u langdurig van een laag inkomen moet rondkomen, kunt u een beroep doen op de Individuele Inkomens

Nadere informatie

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016 Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016 Lees voor het invullen van dit formulier eerst de Toelichting goed door. De door u verstrekte gegevens worden in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Werk & Inkomen. Nieuwsbrief. Kostendelersnorm vanaf 1 juli 2015. Kostendelersnorm in de Participatiewet (bijstand)

Werk & Inkomen. Nieuwsbrief. Kostendelersnorm vanaf 1 juli 2015. Kostendelersnorm in de Participatiewet (bijstand) Nieuwsbrief Werk & Inkomen april 2015 nummer 18 Dit is de nieuwsbrief Werk en Inkomen met actuele informatie voor mensen met een uitkering. Om kosten te besparen, verstuurt de gemeente de nieuwsbrief zoveel

Nadere informatie

Wij. hebben sen! e Men. rekend Drechtsteden. Baanbrekend Drechtsteden Spuiboulevard 298 3311GR Dordrecht. www.baanbrekenddrechtsteden.

Wij. hebben sen! e Men. rekend Drechtsteden. Baanbrekend Drechtsteden Spuiboulevard 298 3311GR Dordrecht. www.baanbrekenddrechtsteden. Baan Wij rekend Drechtsteden e Men hebben sen! Baanbrekend Drechtsteden Spuiboulevard 298 3311GR Dordrecht www.baanbrekenddrechtsteden.nl De Sociale Dienst & Randstad, daar zit meer in! Baanbrekend Drechtsteden

Nadere informatie

WIJZIGINGSFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2016. Geachte ouder(s),

WIJZIGINGSFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2016. Geachte ouder(s), WIJZIGINGSFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2016 Geachte ouder(s), U heeft kinderopvang in verband met Sociaal Medische Indicatie op basis van de verordening Wet kinderopvang

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG VERVOLGAANVRAAG Met de invoering van de Participatiewet is de Langdurigheidstoeslag afgeschaft. In de Participatiewet is een soortgelijke regeling opgenomen:

Nadere informatie

Gegevens van u (en uw partner)

Gegevens van u (en uw partner) Gegevens van u (en uw partner) 1. Uw gegevens op 1 september 2014 Voorletters en achternaam Straatnaam en huisnummer Postcode en woonplaats Telefoonnummer Geboortedatum Burgerservicenummer (BSN) 2. Gegevens

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand?

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Per 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen

Nadere informatie

Aanvraag ZoetermeerPas 2019

Aanvraag ZoetermeerPas 2019 Aanvraag ZoetermeerPas 2019 Heeft u een laag inkomen en wilt u leuke activiteiten ondernemen? Met de ZoetermeerPas kunnen u en uw gezinsleden kortingen krijgen op sportieve, culturele, educatieve en ontspannende

Nadere informatie

Werk Wij willen aan de slag! pag. 2 Training digitale vaardigheden pag. 2. Inkomen Jongeren en een uitkering of opleiding pag. 3

Werk Wij willen aan de slag! pag. 2 Training digitale vaardigheden pag. 2. Inkomen Jongeren en een uitkering of opleiding pag. 3 Juni 2013 Naam Adres Woonplaats Voorwoord Voor u ligt de laatste nieuwsbrief die door de postbode bij u afgeleverd is. Dit betekent niet dat we geen nieuwsbrief meer voor u maken, maar wel dat we een beroep

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld NIEUWSBRIEF IGSD September 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2016 Optimaalverzekering

AANVRAAGFORMULIER 2016 Optimaalverzekering AANVRAAGFORMULIER 2016 Optimaalverzekering Vul dit formulier eerst in op de computer. De optimaalverzekering is een collectieve ziektekostenverzekering die u via de gemeente Zaanstad kunt afsluiten als

Nadere informatie

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 In 2012 verandert de Wet werk en bijstand (WWB). Er gelden dan nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen die al een

Nadere informatie

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012 Brochuretekst SZW Wet werk en bijstand Januari 2012 Wet werk en bijstand Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk

Nadere informatie

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u?

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Vanaf 2015 is er veel veranderd rondom werk en inkomen. Zo is de Participatiewet ingevoerd, zijn

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2015

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2015 Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2015 Lees voor het invullen van dit formulier eerst de Toelichting goed door. De door u verstrekte gegevens worden in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegegevens

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand, AV Frieso en Toeslagen Participatiewet 2016

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand, AV Frieso en Toeslagen Participatiewet 2016 Aanvraagformulier Bijzondere bijstand, AV Frieso en Toeslagen Gemeente Opsterland Postadres Bezoekadres T (0512) 386 222 Postbus 10.000 Hoofdstraat 82 E gemeente@opsterland.nl 9244 ZP Beetsterzwaag 9244

Nadere informatie

Weener XL voor werk en inkomen

Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente s-hertogenbosch. Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015. Geachte ouder(s),

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015. Geachte ouder(s), AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015 Geachte ouder(s), U heeft kinderopvang in verband met Sociaal Medische Indicatie nodig en u wilt een tegemoetkoming

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) 1 INFORMATIEFOLDER WERKPLEIN VENRAY E.O. Wet investeren in jongeren (WIJ) Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren

Nadere informatie

Minimaregeling, aanvraagformulier.

Minimaregeling, aanvraagformulier. Minimaregeling, aanvraagformulier. Met dit aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een minimaregeling van de Gemeente Hellevoetsluis. Informatie over de bestaande minimaregelingen kunt u nalezen

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

Aanvraagformulier Re-integratievoorziening

Aanvraagformulier Re-integratievoorziening Aanvraagformulier Re-integratievoorziening * U dient zich te legitimeren met een geldig paspoort of ID-kaart. * U dient er rekening mee te houden dat wij informatie uitwisselen met het Inlichtingenbureau.

Nadere informatie

U wilt een aanvraag individuele studietoeslag indienen. Vul daarvoor dit formulier in.

U wilt een aanvraag individuele studietoeslag indienen. Vul daarvoor dit formulier in. AANVRAAGFORMULIER INDIVIDUELE STUDIETOESLAG (website) Belangrijk: Lees eerst dit informatieblad. Heeft u recht op individuele studietoeslag? Vul dan het aanvraagformulier in. Geachte heer/mevrouw, U wilt

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT)

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) Wat is de langdurigheidstoeslag? Als u langdurig van een laag inkomen (1% van het wettelijk minimumloon) moet rondkomen, kunt u de langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Welke bewijsstukken moet u overleggen? Onderstaande bewijsstukken (indien van toepassing) moet u en uw eventuele partner overleggen.

Welke bewijsstukken moet u overleggen? Onderstaande bewijsstukken (indien van toepassing) moet u en uw eventuele partner overleggen. INFORMATIEBLAD BIJ AANVRAAGFORMULIER INDIVIDUELE STUDIETOESLAG (website) Belangrijk: Lees eerst dit informatieblad. Heeft u recht op individuele studietoeslag? Vul dan het aanvraagformulier in. De individuele

Nadere informatie

samen werken aan werk

samen werken aan werk samen werken aan werk Wat is baanbrekend? Baanbrekend Nieuwe Waterweg Noord (NWN) is een bijzondere samenwerking tussen Randstad Nederland en de gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen. Ons doel

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Heeft u geen burgerservicenummer? Vul dan het registratienummer SVB in.

Heeft u geen burgerservicenummer? Vul dan het registratienummer SVB in. Kinderbijslag Wijziging doorgeven Wijzigingen in uw gezinssituatie kunnen gevolgen hebben voor uw kinderbijslag. Geef een wijziging daarom binnen vier weken door met dit formulier. Voor mensen die buiten

Nadere informatie

> INFO OVER SOLLICITEREN

> INFO OVER SOLLICITEREN Heeft u een uitkering aangevraagd? Dan moet u zich houden aan een aantal verplichtingen. Alles is er hierbij op gericht dat u snel aan het werk gaat. U moet er dus zelf voor zorgen dat u snel niet meer

Nadere informatie

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ]

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ] Werk & inkomen [ Werk & inkomen ] Veel vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Je voelt je nuttig en je verdient je

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2015 (Versie januari 2015)

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2015 (Versie januari 2015) Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2015 (Versie januari 2015) In te vullen door de gemeente Datum melding/uitreiking Ontvangst formulier Cliëntnummer Werkprocesnummer = Aankruisen wat van toepassing

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming 2014

Koopkrachttegemoetkoming 2014 Koopkrachttegemoetkoming 2014 1. Persoonsgegevens Aanvrager: Partner: Naam M / V M / V Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Burgerservicenummer Telefoonnummer 2. Heeft u recht op een tegemoetkoming

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan?

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk zoeken. Zolang u geen werk hebt gevonden ontvangt u bijstand, via de Wet

Nadere informatie

WIJZINGSFORMULIER bijstandsuitkering (Participatiewet)

WIJZINGSFORMULIER bijstandsuitkering (Participatiewet) WIJZINGSFORMULIER bijstandsuitkering (Participatiewet) Naam: BSN: Naam partner: BSN: U ontvangt een uitkering van de afdeling Werk Inkomen en Zorgverlening (WIZ). Gebruik dit formulier voor het doorgeven

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Wat kun je meenemen? Werk zoeken Dit thema gaat over werk zoeken in Amersfoort en omgeving. Onderwerpen Vacatures zoeken Het UWV-werkbedrijf Uitzendbureaus Netwerken Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen? printfoto nr.47

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid.

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid. Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Datum: Behandelend ambtenaar: Algemeen nummer: Bijlage Verzonden 14035 Onderwerp: Aanvraag Minimabeleid Geachte mevrouw/meneer, Naar aanleiding van uw verzoek zend

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Inhoudsopgave Wanneer hebt u recht op bijstand? 3 Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? 4 Hoe hoog is uw bijstandsuitkering?

Nadere informatie

Werk & Inkomen Hoeksche Waard Aanvraag Bijzondere bijstand 2017

Werk & Inkomen Hoeksche Waard Aanvraag Bijzondere bijstand 2017 Werk & Inkomen Hoeksche Waard Aanvraag Bijzondere bijstand 2017 Cliëntgegevens Cliëntnummer Naam Adres Postcode Woonplaats Soort ID + nummer* Geldig tot Geboortedatum Telefoonnummer Mobiel nummer Burgerlijke

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kinderopvangtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Of wilt u het aanvragen? Dan is

Nadere informatie