1 Johannes 4,16 - Leren van Gods liefde - Samen GROEI-en bij preek ds. Groen. Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Johannes 4,16 - Leren van Gods liefde - Samen GROEI-en bij preek ds. Groen. Lukas 2,1-20 - Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!"

Transcriptie

1 1 Johannes 4,16 - Leren van Gods liefde - Samen GROEI-en bij preek ds. Groen Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje Zingen: - LD 138 Komt allen tezamen - Midden in de winternacht - Luid klokje klingelingeling - Kom vier het feest met mij (Sela) Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Opw 430 Heer, ik prijs uw grote naam Gebed Zingen: LD 135 Hoor, de englen zingen d eer Sketch Bijbellezing: Lukas 2,1-20 Preek Zingen: Projectlied Geloofsbelijdenis (naar artikel 18 NGB, zie hieronder) Zingen: Gez 85 Weet jij waarom Jezus hier op aarde kwam? Gebed Collecte tijdens collecte: Magnificat: Met heel mijn ziel prijs ik de Heer (Sela) Zingen: Gez 50 Ere zij God ZegenOpmerking: - Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: >hansburger@filternet.nl Wij geloven dat Jezus onze Redder en Immanuël is

2 Geloofsbelijdenis vanuit artikel 18 NGB Met Kerst vieren we dat Jezus is geboren. Dat is niet zomaar plotseling gebeurd. God had het al honderden jaren eerder beloofd, al in het paradijs, toen Adam en Eva in zonde waren gevallen. In het hele Oude Testament kun je lezen dat God belooft dat er een redder zal komen. En met Kerst dan gebeurt het ook echt! God stuurt de Redder. Dat is Jezus. Gods Zoon was in de hemel bij God en het was daar volmaakt voor Hem. Maar hij is mens geworden, echt helemaal een mens. Behalve de zonde natuurlijk; want Jezus was geen zondig mens. De Heilige Geest heeft ervoor gezorgd dat Maria in verwachting raakte, dat er een baby in haar buik groeide. Jezus is niet de zoon van Jozef of van een andere man maar van God zelf. Hoewel Jezus de Zoon van God is en zonder zonde, was hij toch echt een mens. Met zijn lijf. Met zijn verstand. Met zijn gevoel.

3 Hij was echt een mens om ook echt de mensen te kunnen redden. De Zoon van God wilde mens worden om de mensen te kunnen redden! Zo is Jezus Immanuël dat betekent: God met ons. Dát geloven we met Kerst. Preek over Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! 1 Heb jij wel eens een engel gezien? Echt een engel zo n fel witte hemelse soldaat? Nou, ik wel. En ik schrok ontzettend. We waren met een paar herders. Het was nacht. Omstebeurt bleven we wakker. Op de schapen letten. Ik was net een paar uur aan de beurt geweest. Ik was wel moe het was bijna tijd om één van m n maten te wekken. Zat bij een klein vuurtje niet naar het vuur kijken natuurlijk, want dan zie je niks. Nou, het was of ik recht in de zon keek. Wat een licht. Ik schrok dat wil je niet weten. Iedereen was meteen wakker zoveel licht. En geen schaap hoorde je mekkeren allemaal waren ze stil. Man, wat waren wij bang. Ben jij wel eens bang? Enorm geschrokken? Dat je je armen voor je gezicht slaat?

4 Weg wilt kruipen? Gaat liggen op de grond? Zo weet je je helemaal klein maken? Dat je helemaal ligt te trillen? Nou, zo lag ik op de grond. En de anderen ook. Wat waren wij bang! 2. Maar het was gek. Er gebeurde niks. D r ging alleen iemand praten. Geen bulderende stem. Geen gemenerik. Nee, het klonk wel vriendelijk. He wees niet bang! Voorzichtig keek ik omhoog. M n ogen moesten even aan het licht wennen. Maar toen ik had nog nooit een engel gezien, maar ik wist het meteen: Dit is een engel van God. Wow! Heb jij wel eens een engel gezien? Een engel van God? Vlakbij! En hij zei tegen ons: Wees niet bang! Weet je wat-ie verder zei? Het was alsof hij vertelde dat er een nieuwe keizer kwam. Ik weet nog goed dat ze in ons dorp kwamen vertellen dat keizer Augustus de nieuwe keizer werd. Er kwam een Romeinse soldaat. Hij blies op z n trompet. Hij riep: Groot nieuws! Laat iedereen er blij om zijn: Rome heeft een nieuwe keizer. Gaius Julius Caesar Augustus Hij is redder! Hij is heer!

5 Precies zo ging het nu ook. Die engel stond er net zo als die Romeinse soldaat. Groot nieuws! Heel het volk zal er blij mee zijn. In de stad van David is geboren jullie redder, de gezalfde Heer. En toen? Als ik het jullie vertel, dan lachen jullie me uit. Maar hij zei het echt. Hieraan kun je hem herkennen: jullie zullen een baby vinden, ingebakerd in doeken, en hij ligt in een voederbak. Een nieuwe koning in een voederbak? Hij zei het echt! Tijd om te lachen kregen we niet. Het was of het ineens dag was helemaal licht. Niet één engel, geen twee, geen tien. Nee, een heel leger van engelen. Zo veel o, wat was dat indrukwekkend. Wat een licht, wat een geluid. Eer aan God in de hoge hemel! Eer aan God in de hoge hemel! Vrede op aarde, vrede op aarde! Ik zal het nooit vergeten. Wat was dat mooi! 3. En toen was het weer donker. Helemaal donker. Alleen dat kleine vuurtje was er nog. We keken elkaar aan. Wow! Lachten. Keken stomverbaasd. Hier bij ons, herders, midden in de nacht helemaal buiten de dorpen, buiten de stad hier komen engelen.

6 Om ons te vertellen ons, herders zwervers in het open veld! Ja, wat had die engel eigenlijk precies gezegd? Wat waren we allemaal benieuwd! Zou het echt zo zijn? Een nieuwe koning? Een zoon van David echt? Zou het eindelijk zo ver zijn, dat we echt weer een eigen koning kregen? Geen keizer uit Rome, zogenaamd als redder en heer? Nee, een eigen koning, uit ons eigen koningshuis, een zoon van David? De engel had het toch echt gezegd het klonk niet als een grap. Dat kan toch ook niet zoveel engelen, dat is geen grap. Dus ik zeg tegen m n maten: Jongens, ik ga kijken. Wat? Nu? Midden in de nacht? Helemaal in Bethlehem? En de schapen dan? Ja natuurlijk ga ik kijken. Wat zei die engel? Je kunt m herkennen: hij ligt in een voerbak. Dan moet je toch gaan kijken? Die mensen zijn vast de hele nacht wakker. Als we echt een eigen koning krijgen ; dat is belangrijker dan de schapen. Dus daar gingen we. Naar Bethlehem. Het was nog wel een paar uur lopen. Het werd al bijna licht toen we er waren. O, wat waren wij benieuwd. Zou het kloppen? Ben jij wel eens echt nieuwsgierig? Dat er iemand aan de deur is, en dat je wilt weten wie het is? En dat je stiekem gaat kijken ook al lig je al in bed? Wie komt er op bezoek? Nou, zo nieuwsgierig waren wij ook. 4 Maar hoe vind je een baby? Precies die baby?

7 Wat zou jij doen kom je s nachts in Bethlehem. Huizen. Alles donker. Allemaal mensen met dieren. Huizen met een aangebouwde stal. Overal voerbakken natuurlijk. Hoe vind je dan precies die ene voerbak met die ene baby? Gelukkig is Bethlehem niet zo groot. En in een paar huizen brandde een lampje. Het eerste huis? Dat was niks. Maar het tweede huis dat was raak. D r was een hele verbaasde man. Een baby in een kribbe? Hier? Ja, dat klopt. Hoe weten jullie dat? Wat? Echt een engel? Heeft een engel tegen jullie gezegd dat dat Kom, kom snel mee, naar Maria. Die moet t weten. Wij mee naar binnen. En toen ik wist niet wat ik zag. Het was echt zo! Ja natuurlijk, dat had ik kunnen weten. Een engel liegt niet. Maar toch, de tranen sprongen me in de ogen. Nou, dat heb ik niet snel. Echt, ik stond gewoon te janken. Daar stond een voerbak en in die voerbak lag een baby. Het was echt zo! We hebben een nieuwe koning dit was mijn nieuwe koning onze redder. Onze Heer! Nou komt alles goed! 5 Die man en die vrouw, ze snapten er eerst niks van. Wij komen daar binnen stampen.

8 Heb je net een kind staat er opeens een groep wildvreemde herders naar je baby te kijken. Gestuurd door een engel. Eerst zei niemand wat. Maar toen gingen ze vragen stellen. Vooral die vrouw, die Maria, ja weet je, zij was de moeder. En wij gingen vertellen. Ze was hoe zal ik het zeggen. Ook zij had de tranen in haar ogen. Toen wij alles verteld hadden, snikte ze een paar keer. Jozef, nu snap ik het. Jozef, nu snap ik het. Die stomme volkstelling. Die nare reis naar Bethelem. Die arme boel hier. God heeft ons niet vergeten! Jezus is de zoon van David. De nieuwe koning. Hij moet geboren worden in de stad van David! En die voerbak? God heeft ons niet vergeten! God wist het van die voerbak. Het is zijn eigen Zoon! De engel wist het van die voerbak! Hoor je het Jozef: Hij is de nieuwe koning! Uit ons eigen koningshuis. Hij is de redder. Hij is de gezalfde Heer! Jozef God heeft ons niet vergeten. God is goed! 6. Ja, mensen, God is goed. Ik ben niet zo n gelovig typje. Laat mij maar buiten met m n schapen. Daar merk ik dat God voor me zorgt God is echt een herder.

9 En verder ik hou niet van naar de kerk gaan. Maar dit zal ik nooit van m n leven vergeten. Toen ik het anderen vertelde? Ze keken me aan zo van ben jij echt gezond? Moet je nagaan! Ik heb het zelf gezien engelen. En het was precies zoals de engel zei! In een voerbak een baby. De zoon van David in de stad van David. Onze nieuwe koning! Onze redder. Onze Heer. Nu komt alles goed met de hele wereld. Want dat zei Maria dit is de Zoon van God. Hij is koning voor altijd. O, wat waren wij blij. Gods Zoon is geboren! En de ouders van de baby, Jozef en Maria, die waren ook blij. Maar de anderen? Er kwamen ook wat andere mensen kijken. En toen het licht werd, we weer terug naar de schapen gingen, toen kwamen we op straat ook mensen tegen en we vertelden het natuurlijk1 Dat was zo gek ze luisterden, ze keken heel verbaasd, maar, verder niks. Geen reactie. Alleen verbazing. Wij kwamen vertellen wat we gehoord hadden. Natuurlijk moesten wij het vertellen. Een nieuwe koning, een eigen koning een redder, een gezalfde Heer. God zelf komt ons bevrijden! Alles komt goed. Jozef en Maria vonden het geweldig om te horen. En de rest niet. Zo jammer was dat. 7. En jullie? Jullie vieren toch Kerst vandaag? Wij waren de eersten die het vertelden.

10 Het is steeds verder doorverteld. En zo hebben jullie ons verhaal ook gehoord. Is het al lang geleden dat jij het voor het eerst hoorde Jezus is geboren? Gods eigen Zoon koning voor altijd. Hoe blij ben jij er mee? Of ben je helemaal niet blij? He weet je, dit is breaking news voorpaginanieuws. God zorgt dat er vrede op aarde gaat komen! Overal op aarde echte vrede. Hij doet wat Hij lang geleden al belooft heeft. Ben jij net zoals wij, de herders? Wij moesten het vertellen. Dolblij waren we. En zingen wat hebben wij een liederen voor God gezongen! Natuurlijk: we moesten God wel eren. Zo n geweldige God! Ben jij zoals wij? Of lijk je meer op die mensen toen ze reageerden nauwelijks. Blij waren ze zeker niet. Het nieuws verder vertellen? Niks ervan. Kom op hè. Vergeet het niet. Vertel het verder. Dit is echt goed nieuws voor iedereen. Jezus voelt zich voor niemand te goed. Hij lag in een voerbak, en de engel kwam bij herders, achteraf in het veld. Wie jij ook bent dit is echt goed nieuws ook voor jou. En je mag het aan iedereen vertellen. Zelfs aan een herder! Jezus is geboren! God houdt van ons. Vrede op aarde. Eer aan God!

11 Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14 Zingen Gez 95,1.2.4 Daar juicht een toon / Opw 575 Preek over Rom 6,11 Zingen Gez 163 Ik bouw op U Morgendienst: Als wetslezing Rom 12, 1-2 en 9-21 Zingen Gez 79,4.5 Middagdienst: Lezen gedeelte avondmaalsformulier Geloofsbelijdenis Zingen Gez 125,1.5.6 (of Gez 109,1.3.4) Gebed Collecte Zingen Ps 146,1.3.8 Zegen Opmerkingen: - Bij deze preek heb ik een pp-presentatie gemaakt - Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl Preek over Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus! 1. Zo moet je ook jezelf zien: dood voor de zonde, maar in Christus Jezus levend voor God. Wie ziet zichzelf zo? [dia 2] Wie vindt het lastig om dat vast te houden jezelf zo te blijven zien?

12 Wat Paulus zegt: het is nogal wat het is geweldig! Ik geloof het ik geloof dat Jezus bepaalt wie ik ben. Dat ik in de strijd met de zonde in Hem sterk mag staan. Maar het besef zakt ook weer weg. Het vasthouden ik leef in Christus! Ik denk dat jullie allemaal herkennen: dat lukt lang niet altijd. Hoe komt dat? Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit. Wie bèn ik nu? Het lukt gewoon niet om dit te bedenken ik ben een loser. Misschien omdat je zondigt met zonde worstelt, steeds weer dezelfde. En je denkt: God ziet me al weer komen. Kom ik weer vergeving vragen. Of Jezus speelt eigenlijk geen rol in je leven. Ach ja je kunt nog veel meer bedenken. Het gaat goed. Je voelt je goed, je leven loopt lekker. Misschien ben je wel een hele goede christen. Ik ben blij met mezelf! En voor je het weet je vergeet Jezus, je gaat op je bek. Dat je alleen in Jezus Christus echt iemand bent, was je vergeten. Je kunt je rot voelen, je kunt jezelf overschatten en beide keren ben je het kwijt. Herken je dat? Het gevoel dat je het weer met jezelf moet doen? Dat je weer je best gaat doen? Ik ga weer vechten met de zonde? Of dat je zover helemaal niet komt? Dat is wat de duivel wil. Dat jij en ik vergeten hoe dichtbij Jezus is. Dat jij en ik vergeten hoeveel God van ons houdt. Dat jij en ik denken: zoals wij hier doormodderen, dat is het dan? Dat we niet groot denken van God Dat we niet echt veel van Hem verwachten. En we doen het met onszelf. We proberen er zelf het beste van te maken. We leven misschien zo christelijk mogelijk. We doen ons best. En dat is toch prima? Tja. Paulus weet hoe wij in elkaar zitten.

13 Hij schrijft het niet voor niets. Daarom kijken we samen wat hij precies zegt. Laten we weer proberen groot te denken van God. Groot te denken van wat Hij ons geeft. Vraag het jezelf af op weg naar het avondmaal volgende week: hoe groot denk ik van God? 2. Allemaal hebben we wel eens van die momenten dat we ons leeg voelen. Alleen. Rot. Schuldig. Dat je er net zo lief even niet zou zijn. En dan is er iemand die naar je lacht een warme blik. Hé, ik hou van je! Een arm om je schouder. Misschien reageer je wat onhandig. Maar het doet je wel goed. [dia 3] Wij leven in ons eigen wereldje. Zo groot of zo klein als dat is. Soms heb je anderen nodig om je daaruit te trekken. Iemand die dichtbij je komt. Iemand die van je houdt! Zo iemand is Jezus en dan gaat het nog veel verder dan wij ooit zouden kunnen bedenken. Wie Jezus voor jou is je zou het zelf nooit kunnen verzinnen. Hij houdt van je. Hij brengt je dichtbij God. Op een heel bijzondere manier. Eerlijk en bevrijdend. Pijnlijk en confronterend. Maar altijd zo dichtbij en zo liefdevol. Dat Hij in je leven komt, dat maakt je iemand anders. Door Hem word je eindelijk echt jezelf. Heerlijk! Dat klinkt gek: iemand anders bepaalt wie jij bent jouw identiteit. Maar dat is wat Paulus zegt: [dia 4] Jezus is gestorven om een eind te maken aan de zonde de macht die tegen God in gaat. Vers 10. Jezus is opgestaan hij kan niet meer sterven, de dood heeft geen macht meer over Hem. Vers 9. Nu leeft Hij voor God niet zonder God, ver bij hem vandaan. Maar dichtbij God. Voor God! Vers 10. En als je bij Jezus hoort, dan bepaalt dat verhaal over Jezus voortaan wie jij en ik zijn iedereen die in Jezus gelooft.

14 Jezus bepaalt wie jij bent we gaan zo wat beter kijken hoe Paulus dat uitwerkt. Geloof jij dat? [dia 5] Zou je het willen geloven? Jezus bepaalt wie jij bent je blijft natuurlijk jezelf maar één heel belangrijk ding verandert: wie heeft het voor het zeggen in jouw leven? Niet het kwaad. Niet de zonde. Niet de dood. Niet het rotgevoel. Niet het alleen zijn. Waardeloos en zinloos. Schuldig. Durf verder te kijken. Durf groter te denken. Durf het te geloven: ten diepste bepaalt Jezus wie ik ben waardevol voor God. Zo mag je jezelf zien in Christus. Als jij bij Jezus hoort, dan bepaalt Hij wie jij bent. Want Hij houdt van jou! Hij gaf zichzelf voor jou! Je bent in Hem Hij is zo dichtbij! Zo dichtbij als het water van de doop. Om jou. Zo dichtbij als het brood van het avondmaal dat je eet. In jou. 3. [dia 6] Wat Jezus heeft meegemaakt, dat bepaalt wie wij mogen zijn. Dan noemt Paulus vooral zijn sterven en zijn opstanding. Eerst: Jezus is gestorven. Nou en? Nou, wij sterven met Hem; - nou en? Om dat uit te leggen, zegt Paulus twee dingen. Aan de ene kant: [dia 7] als je dood bent, besta je niet meer. Jouw oude ik, dat is je slechte ik, die loser, die lafaard, die lomperik, daar wil je toch van af? Wie wil er niet zijn oude slechte ik kwijt? Met Jezus sterven betekent: je oude ik gaat dood. Je oude ik word net als Jezus veroordeeld zondaar, sterf aan het kruis! En daar ga je. Je oude ik bestaat niet meer als je met Jezus gekruisigd bent. Dat is de ene kant: die zondaar, waar je vanaf wilt, is er niet meer dood.

15 En aan de andere kant gebruik hij het beeld van een slaaf. Een slaaf is niet vrij. Die moet doen wat hem gezegd wordt. [dia 8] Wij waren slaven van de zonde. We moesten zondigen de zonde was onze baas. Maar een dode slaaf daar kun je tegen schreeuwen, die kun je schoppen een dode slaaf die kan niks meer. Eindelijk vrij. Wie dood is, die hoeft niks meer. Als je dood bent, dan heeft de zonde bovendien haar doel bereikt zonde wil onze dood. Nou, zover is het dus. Als je sterft met Jezus, dan ben je gestraft voor de zonde. De zonde heeft niets meer over jou te zeggen. Je bent niet meer verplicht om te zondigen. Die dood van Jezus, dat is wat we vieren, elke keer met het avondmaal. Dat is onze bevrijding! Snap je het Jezus dood maakt je los van ons oude bestaan, van de macht van de zonde! Geloof jij dat? [dia 9] Dat niet jouw lichaam bepaalt wie jij bent, waar de zonde nog in woont? Maar dat Jezus bepaalt wie jij bent vrij van de macht van de zonde? Geldt dat ook voor mij? Nou- het geldt voor iedereen die in Jezus Christus gedoopt is. Luister maar: [dia 10] 3 Weet u niet dat wij die gedoopt zijn in Christus Jezus, zijn gedoopt in zijn dood? 4 We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven Gelovig kopje onder gaan in Jezus Christus, zoals in het doopwater. Dat is begraven worden in Christus. Dat is niet meer zelf bestaan. 4. Nou, leuk. Ik ben dood. Ik tel kennelijk niet mee. Alles wat over mij te zeggen is, is kennelijk negatief. Zondaar, rot op en sterf! HO! Jezus houdt van ons. Hij is gestorven om een eind te maken aan de zonde, aan de rotzooi in deze wereld. En Hij leeft. Hij is opgestaan om alles nieuw te maken Hij wil iets moois van jou maken!

16 [De doop laat zien: we zijn helemaal in Jezus ondergedompeld, Het avondmaal laat zien: Jezus is voor ons gestorven, en Hij komt in ons.] Hij is zo dichtbij. Hij is om je heen. Je denkt toch niet dat Jezus van je houdt en jou dood laat? Hij heeft juist de zonde en de dood voor ons overwonnen. Denk je dat eens in onvoorstelbaar grote woorden zijn dat. De zonde en de dood zijn overwonnen. Kijk wat Paulus dan zegt: [dia 11] 4 We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden. 5 Als wij delen in zijn dood, zullen wij ook delen in zijn opstanding. Dus: dat onvoorstelbare is ook voor jou en voor mij waar: wie in geloof kopje onder gegaan is in Jezus, die zal ook met Jezus leven. Die krijgt nieuw leven. Die krijgt opstanding uit de dood. Die mag weer met God leven geen verre God. Maar je Vader, die het liefste wat Hij heeft, gaf voor jou zijn eigen enige Zoon. Die Zoon die stierf om een eind te maken aan de zonde. Die uit de dood is opgewekt. Die leeft voor God. Zo is het ook met ons. Kijk maar wat Paulus zegt:[dia 12] 11 Zo moet u ook uzelf zien: dood voor de zonde, maar in Christus Jezus levend voor God. Wie jij bent, dat telt juist wel. Jij als zondaar, die is er niet meer. Maar jij als nieuwe mens in Christus, die mag nu gaan leven. Maar waar zie ik dat dan? Je ziet dit nog niet. Je ziet een lichaam dat oud wordt, ziek, dood gaat. Je voelt dat in je lichaam de zonde nog woont. Je weet wie je bent, wat je gedaan hebt, waar je toe geneigd bent jij en ik zijn Jezus niet. Maar juist daarom zijn er doop en avondmaal. Er is meer dan wat je op het eerste gezicht ziet.

17 Jezus is er. Hij is om je heen! Hij bepaalt wie ik ben zijn geschiedenis, zijn sterven, zijn opstanding. Zie je wie je bent? Je leeft in Christus! 5. Waarom zou Paulus dit eigenlijk schrijven? Waarom vindt hij het nodig om dit ons voor te houden: Zo moet je jezelf zien, dood voor de zonde, maar in Christus Jezus levend voor God? Omdat het niet vanzelf spreekt! Kijk hoe hij verder gaat: [dia 13] 12 Laat de zonde dus niet heersen over uw sterfelijke bestaan, geef niet toe aan uw begeerten. Wij leven nog in een sterfelijk bestaan. Wij hebben onze begeertes. Wat is jouw lievelingszonde? Jouw zwakke plek? Mopperen en klieren? Snel boos worden? Iemand terugpakken? Teveel snoepen of drinken? Porno op internet? Gokken of teveel geld uitgeven? Verslaafd aan werk of macht? Alleen gaan zitten, onbereikbaar voor anderen? Weet jij het van jezelf? En wanneer ben je daar kwetsbaar voor? Paulus heeft het over ons sterfelijke bestaan. Wat je elke dag ziet en waar we midden in zitten. Precies dat sterfelijke bestaan maakt het moeilijk om het vast te houden: ik ben in Jezus Christus en ik leef voor God! Je sterfelijk bestaan. Je lichaam en je gevoel kunnen je in de weg zitten. Door ziekte. Door ouderdom. Doordat je je down voelt. Je verveelt je of je zit niet lekker in je vel. Doordat iemand je boos maakt of kwetst. En dan sta je zwak. Dan zijn daar, zegt Paulus, die begeerten. En dan kun je twee kanten op. Paulus zegt het zo: [dia 14] 13 Stel uzelf niet langer in dienst van de zonde als een werktuig voor het onrecht, maar stel uzelf in dienst van God. De makkelijkste kant is de kant van je begeerte.

18 Geef maar toe. Doe het maar. Gemeen zijn. Je bezatten of volvreten. Noem het maar op. Dan dien je weer de zonde. Dan komt er onrecht. Of je doet net als Jezus. Jezus leeft voor God. Dat is ook de oproep aan ons: stel jezelf in dienst van God! Dan is er liefde. Vrede. Dan komt er recht. Dan komen we tot bloei. Op die momenten komt het erop aan. Juist als je je rot voelt, als je tegen je begeerte moet kiezen, juist dan is het moeilijk: geloven dat je niet hoeft te zondigen. Geloven dat je dood bent voor de zonde. Geloven dat je leeft in Christus Jezus. Herken jij dat? Vast. Zondigen voelt dan zo natuurlijk, makkelijker, lekkerder. En natuurlijk, de zonde zit nog in ons bloed, zit nog in ons sterfelijke bestaan. Misschien word je moedeloos het lukt toch niet. Zondig maar weer. 6. Maar het is niet zo dat wij altijd wel weer moeten zondigen. Juist dan is het belangrijk hoe je tegen jezelf aankijkt. Kijk hoe Paulus verder gaat: Eerst de keus, vers 13. En dan: [dia 15] Denk aan uzelf als levenden die uit de dood zijn opgewekt en stel uzelf in dienst van God als een werktuig voor de gerechtigheid. Dat je vanuit Jezus naar jezelf kijkt levend samen met Hem dat maakt het verschil. Voor mij is het zo: op de momenten van zwakte, van begeerte, vind ik het t moeilijkst om te bedenken: ik ben in Christus, ik hoef niet te zondigen, leef voor God. Van Paulus leer ik hier: juist dan heb ik het nodig. Want Jezus kan het verschil maken Hij geeft mij wat ik nodig heb om niet te zondigen. Door Hem kan ik voor God leven.

19 Leer het dus zo naar jezelf kijken. Wat tips: Hoe kun je dat leren? [dia 16] 1. Begin de dag er mee. [klik] Leer bijvoorbeeld Romeinen 6,11 uit je hoofd en zeg het elke morgen tegen jezelf. Op de rand van je bed. Ik ben dood voor de zonde. Ik ben in Jezus Christus. Hij houdt van mij. Ik leef voor God. Juist aan het begin van de dag dan neem je het de rest van de dag mee. 2. Als je bijna meegenomen wordt door je begeerte, bid dan: [klik] Heilige Geest, help me het te bedenken: ik ben in Christus en ik hoef niet te zondigen. Leidt mij! Ook als je niet wilt. Als je geen zin hebt om te bidden. Als je niet durft bidden. De Heilige Geest kan jouw denken beïnvloeden. Jouw voelen. Voor jou op de rem trappen. 3. Leef samen met andere christenen en help elkaar. [klik] Luister naar het evangelie Jezus is je redder! Vier het avondmaal Jezus is voor jouw gestorven. Hij woont in je. Zing samen, bid samen, neem elkaar mee. Bemoedig elkaar en laat je bemoedigen: jij en ik, we zijn in Christus Jezus! Zo maar denken we dat God ver weg is. [dia 17] Ons leven wordt weer kil en koud. En dan leven we zonder God we zondigen weer. Leer het anders te zien: Ik ben dood voor de zonde, ik leef in Jezus Christus voor God. Jezus is om mij heen. Ik ben in Hem. God is zo dichtbij mij. Liefdevol. Krachtig. In Hem ben ik sterk! In Hem ben ik overwinnaar! In Hem leef ik voor God!

20 Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 33,1.8 Gebed Bijbellezen: Handelingen 2,1-21 Preek over Handelingen 2,17a Zingen: Gez 102a,1.2.5 Het nieuwe leven: lezen 1 Korinte 13 Zingen: EL 148 = Opw 343 Heilige Geest van God Bevestiging van ouderlingen en diaken Zingen (staande): Gez 64 Vrede zij u Kinderen terug uit kinderclub Zingen met de kinderen: EL 461 Liefde, blijdschap, vrede (Opw voor Kids 70) Gebed Collecte Avondmaalsviering - Betekenis van het avondmaal: nav de instellingwoorden - Gebed - Geloofsbelijdenis - Zingen: Gez 164 Jezus vol liefde - Viering Zingen: Ps 68,8.13 Zegen Opmerkingen: - ik hoor het graag van te voren wanneer deze preek ergens gelezen wordt. Mijn mailbox is geduldig:

21 Preek over Handelingen 2,17: De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen 1. [dia 1] Stel je voor dat je er bij was, in Jeruzalem met Pinksteren. Het ontbijt is net opgeruimd. Rumoer op straat wat is er aan de hand? Het lijkt wel of het stormt een windhoos? Mensen gaan kijken. Wat zou het zijn? Je gaat mee, met de mensen. Kijken. Dan zie je allemaal nieuwsgierige toeschouwers. Ze staan om een groep mensen heen, zo n 100 man? Ze hebben allemaal vlammen op hun hoofd. Het lijken wel profeten die tegelijk aan het profeteren zijn. Allemaal hebben ze het over God. Dat Hij groot is. Over wat Hij allemaal gedaan heeft. De God van Israël. De God van Jezus? Jezus uit Nazareth, is die toch niet dood? Dan komt er iemand naar voren. Iedereen wordt stil. Je probeert te luisteren. Waar heeft hij het nu over? Het einde van de tijden? [dia 2] Zou nu dan toch het eind van de wereld komen? Is die Petrus ook zo n vage eindtijdprofeet? Een soort Harold Camping, die nu weer 21 oktober aanwijst als de dag van het einde van de wereld? Hoor Petrus maar: Aan het eind van de tijden, zegt God, zal ik over alle mensen mijn Geest uitgieten De zon zal veranderen in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote, stralende dag van de Heer komt. Maar als je Petrus wilt begrijpen moet je een paar dingen bij elkaar zetten: [dia 3] - voor het NT is de eindtijd de tijd van komst van de Messias de tijd die loopt van Jezus eerste komst Pasen, en daarna zijn troonsbestijging op Hemelvaart tot zijn tweede komst op de wolken van de hemel [klik] Dus de periode waarin wij leven, tussen Jezus eerste en Jezus tweede komst is allemaal het einde van de tijden. - wanneer Jezus voor de tweede keer komt dat weet alleen God de Vader [klik] - God heeft de tijd: dezelfde Petrus schrijft later: voor de Heer is één dag als duizend jaar en

22 duizend jaar als één dag. [klik] En waarom (2 Petr 3,9)? De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; hij heeft alleen maar geduld met u, omdat hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat. De tijd waarin wij leven is de tijd van de oproep tot bekering. Geloof in Jezus en wordt gered! Het hoort dus bij die eindtijd dat bijna 2000 jaar geleden 2 dagen geleden, vanuit God bezien, de Heilige Geest wordt uitgestort. Wij leven nog steeds in die tijdtijd - tijd om het overal te zeggen: roep de naam van Jezus aan, dan zul je worden gered! 2. Wat gebeurt er? God zegt dat Hij zijn Geest uit zal gieten over alle mensen. [dia 4] Over alle mensen? Het is toch alleen dat groepje van Jezus leerlingen? Zoals je steeds ziet in de Bijbel, zo is het hier: Gods belofte gaat in vervulling via Jezus. [klik] Alle mensen mogen bij Jezus komen. Alle mensen mogen Jezus volgen. En al die mensen krijgen de Heilige Geest. [klik] Al die mensen. [klik] Niet alleen mensen uit een priesterstam. Niet alleen een koning of een leider. Niet alleen de mannen, de mensen met macht of met geld, de mensen die bij het volk Israël horen. Alle mensen die Jezus volgen. Wie je ook bent: jij valt daar niet buiten. [dia 5] Als je Jezus volgt, dan hoor jij daar ook bij. Als je Jezus nog niet volgt begin er mee, volg Jezus, en ook jij krijgt de Heilige Geest. Alle mensen, dus ook jullie: Sjirk, Klaas, Romke. Ook over jullie giet God zijn Heilige Geest uit. Gieten. [klik] Niet druppelen. Niet voorzichtig pas op, niet te veel.

23 Gieten volop Gods eigen Geest. In die Geest mag je je werk doen als ouderling of diaken de Geest van kracht, liefde en bezonnenheid. Van die Geest krijg je gaven. In die Geest mag je de gave die je van God gekregen hebt, gebruiken om de anderen daarmee te helpen. En daarom is het inderdaad mooi dat jullie vandaag op Pinksteren bevestigd worden, zoals jij, Klaas, van de week opmerkte. Die Geest is er voor jullie in overvloed. En voor ons allemaal. Over wat die Geest doet zou veel te zeggen zijn. Door de Geest, zegt Petrus, gaan mensen profeteren en visioenen zien en droomgezichten. Ik kan daar nu niet uitgebreid op in gaan. Wel een paar dingen: [dia 6] i. Profeteren is spreken over Gods grote daden: [klik] Over wat Hij gedaan heeft. Wat Hij gaat doen. En wat Hij nu doet. Hier, vandaag, bij ons. Dat is soms indrukwekkend. Soms ook heel gewoon. En altijd moet het getoetst worden aan de Bijbel. ii. Als het over de Geest gaat, moet je die twee dingen zeggen: indrukwekkend en gewoon. [klik] Het lijkt tegengesteld, maar het is vandaag allebei belangrijk. Het hangt ervan af wie je bent wat jij vooral nodig hebt. Het ene is: wat de Geest doet is soms indrukwekkend. Wij kunnen heel rationeel en modern zijn geworden. Nuchter noemen we dat dan. Eigenlijk hebben we de Geest opgesloten in ons hokje. En zo we sluiten ons af voor een deel van wat de Geest doet: voor profetie, voor leiding door de Geest, voor wat de Geest ons vandaag wil zeggen. [klik] Sta jij open voor de Geest? Dat wil zeggen (1 Kor 14,1): [klik] Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van de profetie. Het andere is: wat de Geest doet is soms heel gewoon. Je ziet het niet eens. De Geest werkt namelijk vaak gewoon heel diep in ons. In ons onderbewuste. [klik] Om onze wil te veranderen. Om ons gevoel te veranderen. Om ons denken te veranderen. Dat merk je niet gelijk. Je merkt wel dat je keuzes, je willen, je voelen, je denken, meer bij God passen. Meer gericht zijn op Jezus. Dan is de Geest aan het werk!

24 Vier Pinksterfeest! [dia 7] Volg Jezus in alles. Geef de Geest in alles de ruimte. En bid het steeds: Heer, vul mij met uw Geest! Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 95,1.3 Als wetslezing: Galaten 5,13-26 Zingen: Ps 130,2.3.4 Gebed Lezen: - 1 Sam 13, Handelingen 1,1-8 Zingen: Gez 103,1.6 Preek over Handelingen 1,4-8 Zingen: Opwekking 334 (Middag: Geloofsbelijdenis Zingen: Gez 105,1.2.5) Gebed Collecte Zingen LB 477 Zegen Opmerkingen: - Bij deze preek is een Samen GROEI-en (een samenvatting met verwerkingsvragen) beschikbaar; - Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl

25 Preek over Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem 1. Wachten Nee, blijven wachten. Is het nou nog geen tijd? Wie van jullie kan er goed wachten? Wie wordt er snel ongeduldig? Je kunt wachten tot papa of mama weer thuis komt. Je kunt wachten op een trein die vertraging heeft. Je kunt wachten op bericht uit het ziekenhuis. Je kunt ook wachten op God. Wachten op de Heilige Geest. Wie kan er goed wachten op God? Ik moest denken aan het verhaal over Saul uit 1 Samuël 13. Saul moest wachten op de profeet van God, maar hij hield het niet vol. Hij ging zelf aan de gang. En het liep mis met Saul. Maar dat was bij Saul. De apostelen moeten na Hemelvaart wachten op de Heilige Geest, tot de Geest over hen komt. Maar dat waren de apostelen. Toch wachten op de Heer, wachten op de Geest, het is ook voor ons vandaag belangrijk. Dan maakt het niet zoveel uit dat het nog geen hemelvaart en Pinksteren geweest is, maar wel bijna. Dat is wel een mooie aanleiding om er eens bij stil te staan. Je komt het een paar keer tegen in de psalmen. In psalm 27: 13 Mag ik niet verwachten

26 de goedheid van de HEER te zien in het land van de levenden? 14 Wacht op de HEER, wees dapper en vastberaden, ja, wacht op de HEER. En in Psalm 130: 5 Ik zie uit naar de HEER, mijn ziel ziet uit naar hem (HSV: Ik verwacht de HEERE, mijn ziel verwacht Hem) en verlangt naar zijn woord, 6 mijn ziel verlangt naar (HSV: wacht op) de Heer, meer dan wachters naar de morgen, meer dan wachters uitzien naar de morgen. Wachten op de Heer, Hem verwachten, naar Hem verlangen, naar Hem uitkijken. Dat hoort er soms kennelijk bij. God laat soms op zich wachten. Wachten op de Heer, dat is wachten tot Jezus terugkomt. Wachten op de Heer, dat is ook wachten op de Heilige Geest. Ik vroeg het net al. Wie is er goed in: wachten op God? Verlangen en meer gaan verlangen? Uitkijken en blijven uitkijken? En niet net als Saul zijn zelf maar aan de slag. Stoppen met bidden. Geen tijd nemen om stil te zijn. De TV maar weer aan. Maar weer surfen op internet. Maar weer druk met werk. Verder leven zonder te wachten op God. Ik vond het verhaal van Saul eigenlijk wel confronterend. Kan ik wachten op God? Kan jij het?

27 2. Wachten op de Geest wat is dat? Waarom is het belangrijk? Zo nu en dan is er veel aandacht voor de Geest een verlangen naar beleving en ervaring. De Geest voelen. Zelf meemaken dat de Geest er is. In tongen spreken misschien. Wonderen zien? Als je dat wilt, waar is het dan goed voor om te wachten op de Geest? Dan ontdek je dat de Geest er niet meteen is. De Geest is geen automaat je stopt er een gebed in en de Geest rolt er uit. De Geest zit niet in een wonderlamp zoals in het verhaal van Aladin. Je roept hem eruit als je hem nodig hebt. Niet wij zijn de baas over de Geest. De Geest is God en God is onze Heer. Dat moeten wij leren ik wel. Niet ik ben de baas. Niet ik bepaal wat er gebeurt. Niet ik ben God. Al denkt mijn zondige ik dat misschien wel. Herken jij dat? Ons zondige ik kan slecht wachten op de Geest maar de Geest is God niet jij, niet ik. Wachten betekent ook: meer gaan verlangen. Wie iets graag wil en moet wachten, die gaat er steeds meer naar verlangen. Als je op een vertraagde trein staat te wachten en hij komt dan ben je extra blij. Of je kapt er al eerder mee. Je gaat weg naar huis, je belt om een auto, je neemt een taxi. Wachten is een test: wordt je verlangen sterker? Of is je verlangen snel voorbij? Hoe sterk is jouw verlangen naar de Geest? Blijf je vurig bidden om de Heilige Geest? Of verdwijnt het vuur al snel en stop je met bidden als je weinig resultaat ziet? Zo zit dat bij ons hè? Wij willen resultaat zien. Anders worden we ongeduldig. God is geen manager. God denkt vanuit liefde. Bij liefde hoort verlangen. Wachten denk aan Saul is ook een test van je vertrouwen. Saul zou met de filistijnen gaan vechten. Eerst zou Samuel offeren. Toen Samuel op zich liet wachten, werd iedereen ongedurig.

28 Soldaten liepen weg. Saul werd bezorgd. En ging zelf maar offeren. Hij had er geen vertrouwen meer in. Wie moet wachten op God, die ontdekt: hoe groot is mijn vertrouwen op God eigenlijk? Waarom laat God ons wachten? Omdat God wil dat wij groeien. In verlangen. Als ik moet wachten, dan kan mijn verlangen groter worden. In vertrouwen. Als ik moet wachten, dan kan mijn vertrouwen sterker worden. In afhankelijkheid. Ik ben niet de baas. God is mijn Heer. 3. Maar wat is dan wachten op de Geest? Wat doe je dan, wat gebeurt er dan? Wachten op de Geest betekent als eerste dat je je plek gaat zien in Gods grote plan. Jouw eigen kleine plek. Denk aan de leerlingen er waren geweldig grote dingen gebeurd. Jezus was opeens dood. Gekruisigd verschrikkelijk. En toen ook opgestaan. Gods koninkrijk zou nu komen. Israel zou hersteld worden. Alles wordt nieuw! Ze hebben in die 40 dagen na de opstanding uitleg gekregen van Jezus. Over hoe het allemaal zat met Gods rijk, met Israël. Ze zien het grote geheel. En ze zoeken naar hun eigen plek daarin. Heer, gaat u dan binnen afzienbare tijd het koningschap over Israël herstellen? Vers 6. Komt het dan nu allemaal goed met Israël? Heer, maak het nu eens concreet voor ons hier en nu? Zo hebben wij nog steeds onze vragen je kunt lastige vragen stellen bij dit hoofdstuk. Hoe zit het met Israël? Wanneer wordt Israel definitief hersteld?

29 Wanneer komt Jezus nu eindelijk terug? Wanneer komt echt alles goed? Hoe zit het nu met die doop in de Heilige Geest? Moeten wij niet ook in tongen spreken? Dan doet Jezus drie dingen: 1. Hij schetst de grote lijnen zo ziet Gods plan er uit 2. Hij laat zien: de grote beslissingen over wanneer en waar, die zijn aan God de Vader alleen 3. Hij zegt tegen de leerlingen: richten jullie je nu op jullie eigen taak. Dat geldt voor ons ook. Wachten op de Geest wil zeggen: dat leren. Wachten op de Geest, is tijd krijgen om Gods plan in hoofdlijnen te leren zien. Onderwezen worden uit de Bijbel. Ontdek hoe Gods rijk komt en wat de betekenis van Jezus daarin is. Wachten op de Geest is ook: de grote beslissingen aan God overlaten. Niet blijven hangen in ingewikkelde vragen. Wij hoeven niet alles te weten. Wij weten niet wanneer Jezus terugkomt. Wij krijgen niet op alle vragen een antwoord hoe zit het met Israël? Waarom spreekt de een wel in tongen, de ander niet? Waarom wordt de een wel genezen, de ander niet? Laat die vragen je niet afleiden. Laat dat over aan God zelf. Ontdek Gods grote plan. Dan kun je ook je eigen plek daarin zien. En bereid je dan voor op je eigen taak! 4. Wat is onze taak? Onze taak is getuige zijn van Jezus. Mensen bij Jezus brengen. Getuigen, dat zijn we samen als gemeente, niet in ons eentje. Zoals in een team ieder zijn eigen rol heeft, zo is het hier. De een kan goed contacten leggen, de ander kan goed uitleggen wie Jezus voor ons is. De één kan heerlijk koken voor gasten die hier komen eten, de ander organiseert het koken en afwassen, maakt de WC schoon of brengt een stuk gezelligheid met zich mee. Samen vormen we dan een gemeente waarin Gods liefde ervaarbaar wordt: vergeving, gastvrijheid, gulheid, liefde en gemeenschap, uitdragen van het goede nieuws: Jezus leeft en Hij maakt alles nieuw! Doe het ook samen! Ik ben niet zo goed in het contact leggen met mensen die ik niet ken, die niet geloven, zeker als ik

30 niet in functie ben als dominee. Het was voor mij een eye-opener toen ik pas hoorde: dan kun je ook samen met iemand anders erop af stappen. Contacten leggen kun je beter met z n tweeën of z n drieën doen. Word bijvoorbeeld samen lid van een voetbalclub, dan kun je samen contacten leggen. Getuigen is geen keus, dat is onze opdracht. Klaar. Leerlingen van Jezus werven nieuwe leerlingen. Iedereen kan daar een rol in spelen en dat kan ook afwassen zijn. Dat doen we om mensen bij Jezus te brengen. Op belijdeniscatechisatie daag ik de jongeren altijd uit om getuigend te leven zo je keuzes te maken dat heel je leven een getuigenis is van Jezus. Dus ook de kleine en gewone dingen doen met in je hart het verlangen: misschien kan dit de ander dichter bij Jezus brengen. Soms komt dat hard aan wij zijn Gods levende reclame-materiaal. Wil ik dat wel? En dat herken ik: ik vind het nogal wat. Ik wil het vaak niet. Steeds is er weer die verleiding: geloof is privé. Ik hou het voor mezelf. Ergens is er die schaamte: geloof is van vroeger. Dat is voorbij. En dan mist er die bewogenheid: als wij niks zeggen, gaat die ander dan eeuwig verloren? Wachten op de Geest is: tijd krijgen om daarover na te denken: ga ik mee in de missie van de kerk, van onze gemeente: dat begint met mensen bij Jezus brengen? 5. Wachten op de Geest is namelijk ook: ontdekken dat Jezus daarvoor zijn Geest geeft. De Geest wil Jezus groot maken. De Geest is de eerste getuige van Jezus. Daar is alles op gericht. Daarom brengt de Geest ons bij Jezus. Maar daarom maakt de Geest ook ons geschikt om weer anderen bij Jezus te brengen. Dat was voor mij een ontdekking al weer een tijd geleden trouwens. Maar hier trof het me weer. De Geest wordt gegeven als kracht om te getuigen van Jezus. Ik vraag het me ook wel eens af: waarom is het leven van christenen in Nederland soms zo mat? Waar zijn de ogen die branden van vuur voor Jezus? Waar is de diepe vreugde in Hem? Zou het kunnen dat God ons niet zo veel van zijn Geest geeft omdat we het niet belangrijk vinden om te getuigen van Jezus?

31 Of erger omdat we er niet eens aan toe komen om op de Geest te wachten? We zijn al weer afgeleid. Druk druk druk. Verslaafd verslaafd aan van alles en nog wat. Altijd zitten we vol, met beelden, met muziek, met afspraken, met werk. Van de stilte blijft niets over. Wachten op de Geest Zijn we net als Saul al weer zelf aan de slag? Lieve mensen de kracht van de Geest is beschikbaar in overvloed. Voor mensen die zelf beschikbaar zijn. Handelingen 5,32 zegt: Daarvan getuigen wij, en daarvan getuigt ook de heilige Geest, die God geschonken heeft aan wie hem gehoorzamen. De Geest wordt gegeven aan wie gehoorzaam zijn. Bereid om te gaan. Mensen die het vuur van de Geest niet doven. Die de Geest niet laten praten. Die de stem van hun geweten niet wegdrukken, en zeggen nu maar even niet. In het koninkrijk van God werkt het zo, Marcus 4,25: Want wie heeft zal nog meer krijgen; maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen. Wie gehoorzaam is en gaat, getuigt, die ervaart de kracht van de Geest. Ik hoop dat je dat herkent. Wie niet gaat, die ervaart weinig van de Geest. Wachten op de Geest is een tijd van bezinning: verlang ik naar de kracht van de Geest? Verlang ik ernaar gehoorzaam te zijn? En als het nodig is, jezelf te bekeren? Dat kan. Dat mag. Dat moet misschien wel. Zeg het tegen de Heer als het moet: Heer, vergeef me. Ik ben niet bereid om te gaan. Het zit niet in me. Maar ik wil wel. Ik verlang er wel naar uw kracht te gebruiken voor uw doel.

32 6. Want dat is de belofte van de Vader waarover Jezus ons verteld heeft. We zullen in de Heilige Geest ondergedompeld worden. Wachten op de Geest is: Danken voor wat je al gekregen hebt in iedere christen woont immers de Heilige Geest. Maar ook vurig verlangen naar die onderdompeling in de Geest. Ondergedompeld worden in de Geest dat is wat Jezus doet. Johannes doopt met water, Jezus doopt met de Heilige Geest. Dat is zijn belofte. Daar mag je hem en God, zijn Vader, aan herinneren. Dompel maar eens een kopje onder in water. Dan druipt het water er af. Zo is het ook met gedoopt worden met de Heilige Geest de Geest druipt er af. Helemaal doortrokken van de Geest. Let dan wel op: wat doet de Geest? De Geest geeft als eerste kracht om te getuigen. Als iemand eerst bang is, zich verstopt, zoals de leerlingen. En dan opeens gaat staan en in het openbaar getuigt van Jezus, zoals Petrus. Dan zie je het effect van de doop met de Geest. De Geest laat zijn vrucht groeien. Dat is niet allereerst een gevoel, al speelt blijdschap wel een centrale rol. Dat is, zegt Galaten 5, liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Als iemand verandert van een chagrijnig iemand in iemand die kan liefhebben, blij is met de Heer, een vredestichter wordt die kan vergeven. Vriendelijk, goed, vol geloof. Zodat je het karakter van Jezus ziet. Dan zie je het effect van de doop met de Geest. Dan kun je getuigend leven heel je leven spreekt immers van Jezus. De Geest geeft zijn gaven om te dienen, te onderwijzen, leiding te geven, in tongen te spreken, te vertroosten, te genezen, te bemoedigen de een dit, de ander dat. Nooit alles tegelijk. Altijd om mensen bij Jezus te brengen. Waar je die gaven ziet, daar zie je het effect van de doop met de Geest. De Geest getuigt van Jezus en maakt Jezus groot. Waar Jezus groot gemaakt wordt, waar mensen bij Jezus worden gebracht, daar zie je het effect van de doop met de Geest. Die doop met de Geest, kracht om te getuigen, het is ons beloofd! Trek je daaraan op, biddend.

33 Weet je wat de leerlingen deden? Kijk in vers 14: Vurig en eensgezind wijden ze zich samen aan het gebed. Zo samen bidden en elkaar helpen om het te bidden: Heer, u hebt belooft ons onder te dompelen in uw Geest. Maak mij bruikbaar als getuige van Jezus. En dan: dompel mij onder in uw Geest. Verlang daarnaar! Samen, vurig, eensgezind. Wacht op de Geest word bruikbaar voor Hem! Romeinen 8, Pasen gaat ook over je eigen lijf Pasen (Franeker korte versie) Uitzending Radio Eenhoorn Liturgie Paasmorgen: Voorzang: Gez 95 Aansteken nieuwe kaars Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 118, Gebed Lezen uit de Bijbel: Lucas 24,1-12 Gez 44, Lezen uit de Bijbel: Romeinen 8,17-25 Preek over Romeinen 8,23-24 (en Lucas 24,3) Zingen: Gez 114, Zingen met de kinderen: Weet je dat de lente komt Muzikaal intermezzo: Opwekking 706 Als wetslezing: Rom 6,1-14 Zingen: LB 224, Kondigt het jubelend aan Gebed Collecte

34 Zingen: Gez 99 Zegen Opmerkingen: - Bij deze preek heb ik een pp-presentatie gemaakt - Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl Preek over Romeinen 8,23-24 Pasen gaat ook over je eigen lijf [dia 1] 1. Pasen is het mooiste christelijke feest. Het belangrijkste feest. Pasen laat zien waar het christelijk geloof over gaat: ook over je eigen lijf. [Buiten Franeker: Wat heeft het christelijk geloof te maken met je lijf?] Kijk eens naar je hand. [dia 2] Hoe ziet die er uit? Mooi en jong? Nog ongerimpeld en fris? Of is die hand oud aan het worden? Het vel is niet meer zo strak, de aders liggen duidelijk op de hand, de huid is gerimpeld, er zitten ouderdomsvlekken op. Of je nu wilt of niet, wat je ook eet, smeert, sport noem het maar op je lichaam wordt ouder. Paulus zou zeggen: ja natuurlijk, ook je lichaam is onderworpen aan zinloosheid en aan de slavernij van de vergankelijkheid. En uiteindelijk ga je een keer dood. Omdat je gekruisigd wordt, zoals Jezus. Omdat je een ongeluk krijgt, of ziek wordt, of gewoon oud en versleten bent. Wat is dan de betekenis van Pasen? Dat God je in de dood vasthoudt? Dat God je tot in eeuwigheid niet vergeet? Dat er leven is na de dood? Dat soort dingen wordt vaak gezegd, ook door christenen. Pasen gaat over een leven na de dood. Maar bijna alle religies geloven in een leven na de dood. Een eeuwige ziel. Reïncarnatie. Een walhalla. Een paradijs. Een Nirwana. De eeuwige jachtvelden. Is Pasen niet meer dan een christelijke variant daarop? Gaat Pasen inderdaad over leven na de dood? Over wat er met je ziel gebeurt als je gestorven bent? [dia 3] Maar waarom is het dan Pasen geworden?

35 Toen Jezus stierf ging hij dan toch al naar de hemel? Toen Jezus dood ging, begon voor hem het eeuwige leven toch al? In de dood kon God Hem toch vasthouden? De Bijbel zegt echt iets anders over de dood. Kijk in de Psalmen. Psalm 6,6: [klik] Want doden noemen uw naam niet meer! Wie in het dodenrijk kan u nog loven? In het dodenrijk ben je zonder stem, ver van God. Het dodenrijk is de plek waar je ziel niet zou moeten zijn, lees Ps 16,10 (HSV) [klik] want Gij geeft mijn ziel niet prijs aan het dodenrijk, noch laat Gij uw gunstgenoot de groeve zien. Want de dood, dat is de plek waar je lichaam wegteert en geen rust vindt, Ps 49,16. [klik] Jezus ging dood het graf, dat is de plek waar je lichaam vergaat. 2. Pasen is juist dat Jezus niet meer in een graf ligt. [dia 5] Hij werd op goede vrijdag in het graf gelegd. Jozef van Arimatea had hem begraven. De vrouwen zagen het. Ze hadden goed onthouden waar hij lag. En na de sabbat komen ze terug. s Morgens vroeg. Ze willen de begrafenis afmaken. Dood is dood. Een lichaam balsem je om dat te verhullen. Dan lijkt het nog wat. Maar een dood lichaam blijft een dood lichaam. Alleen dan: het graf is open gebroken. Daar staan ze met hun olie. Zijn dode lichaam is er niet meer! Waar is Jezus? Zijn lichaam is weg! Weg! Ja natuurlijk dat is Pasen. [klik] Dat is opstanding.

36 Pasen gaat niet over wat er met je ziel gebeurt als je sterft. Pasen gaat niet over een walhalla of een hemel of een nirvana. Pasen gaat niet over een eeuwige ziel. Pasen gaat over je lijf. Als eerste over het lijf van Jezus. Een kapot gemaakt lichaam. Gegeseld. Met gaten van grote roestige spijkers. Uit elkaar gescheurd. Uitgedroogd. Dood. Dat lichaam, dat is weer heel. Genezen. Hersteld. Levend. En nog veel meer dan dat. Pasen is iets nieuws. Nooit eerder vertoond. Pasen is: een mens die met lichaam en al deelt in de luister van God. [klik] Gods pracht en praal, Gods heerlijkheid. Daar deelt Jezus lichaam nu in. Een hemels lijf dat deelt in de goddelijke natuur. Niet alleen een ziel. Een lichaam. Een lichaam helemaal beheerst door de Geest van God. Zichtbaar. Tastbaar. Lijfelijk. Concreet. Ongekend nieuw. Precies ongekend nieuw. Misschien denk je wel: waar heb je het over? Staat die dominee een beetje lyrisch te doen snapt hij wel wat hij staat uit te kramen? Nee. Voor Jezus zelf is het zichtbaar. Tastbaar. Concreet. Jezus ziet zichzelf opgestaan en wel. Voor ons is het ongekend nieuw. Ik sta hier dingen te zeggen die ik zelf nooit gezien heb. Sterker, de Bijbel zegt het zelf: hoe een lichaam dat opgestaan is eruit ziet, we weten het niet. Niemand was er bij toen Jezus opstond uit de dood. Het graf was leeg. Er was iets gebeurt, maar wat precies? Jezus verscheen een paar keer. Maar Hij bleef niet. Hij hoort bij een nieuwe werkelijkheid. Een nieuwe schepping. [klik] Sinds Jezus definitief naar de hemel is gegaan onzichtbaar. Verborgen. Onbekend voor ons. En het blijft onbekend tot Jezus terugkomt.

Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Lukas 2,1-20 - Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje Zingen: - LD 138 Komt allen tezamen - Midden in de winternacht - Luid klokje

Nadere informatie

Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje Zingen: - LD 138 Komt allen tezamen - Midden in de winternacht - Luid klokje

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en)

Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en) Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 95,1.3 Als wetslezing: Galaten 5,13-26 Zingen:

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Romeinen 8,23-24 - Pasen gaat ook over je eigen lijf

Romeinen 8,23-24 - Pasen gaat ook over je eigen lijf Romeinen 8,23-24 - Pasen gaat ook over je eigen lijf Pasen (Franeker korte versie) Uitzending Radio Eenhoorn Liturgie Paasmorgen: Voorzang: Gez 95 Aansteken nieuwe kaars Stil gebed Votum Zegengroet Zingen:

Nadere informatie

Romeinen 8,23-24 Pasen gaat ook over je eigen lijf

Romeinen 8,23-24 Pasen gaat ook over je eigen lijf Romeinen 8,23-24 Pasen gaat ook over je eigen lijf Pasen (Franeker korte versie) Uitzending Radio Eenhoorn Liturgie Paasmorgen: Voorzang: Gez 95 Aansteken nieuwe kaars Stil gebed Votum Zegengroet Zingen:

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

1 Johannes 4,16 Leren van Gods liefde Samen GROEI-en bij preek ds. Groen. Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

1 Johannes 4,16 Leren van Gods liefde Samen GROEI-en bij preek ds. Groen. Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! 1 Johannes 4,16 Leren van Gods liefde Samen GROEI-en bij preek ds. Groen Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk het

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan welkom juni in de open deur dienst 19 2016 Thema: Verlangen naar God n.a.v. Psalm 42 voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan organist: Christian Boogaard Welkom en

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Handelingen 2,33 - Pinksteren: voor of tegen Jezus

Handelingen 2,33 - Pinksteren: voor of tegen Jezus Handelingen 2,33 - Pinksteren: voor of tegen Jezus Liturgie Voorzang: Opwekking 334 / EL 382 Votum / Groet Zingen: Ps 67 Wet met Ezechiël 36,26-27 en Galaten 5,16-23 Zingen: LB 252,1.2 Gebed Schriftlezing:

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen?

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Liturgie Voorzang Gez 118,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 102a,1.2 Schuldbelijdenis en genadeverkondiging: n.a.v. Handelingen 2,38-39 Zingen Ps 34,6.7.8

Nadere informatie

Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus

Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Liturgie Voorzang Ps 3,1 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 3,2-3 Wet met Romeinen 8,1-4 Zingen Ps 19,5.6 Gebed Lezen: Johannes 15,18-21

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Preek over Marcus 16,1-8 Geloof: God doet grote en onverwachte dingen!

Preek over Marcus 16,1-8 Geloof: God doet grote en onverwachte dingen! Marcus 16,1-8 - Geloof: God doet grote en onverwachte dingen! Liturgie s Morgens: Sing in GK 95: Daar juicht een toon. LvK: 215: Christus, onze Heer, verrees GK 109: Halleluja, lof zij het Lam Welkom /

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Welkom en mededelingen Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Stil gebed Votum en groet van Sela Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte laat niet

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Liturgie Voorzang - E&R 157,1.2.3 Mijn Vader dank u wel - Gez 142 Als een hert dat verlangt naar water Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie