Zo wordt uw kind de best mogelijke tandenpoetser

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo wordt uw kind de best mogelijke tandenpoetser"

Transcriptie

1 P O E T S G I D S - D O E B O E K Zo wordt uw kind de best mogelijke tandenpoetser Lees belangrijke tips om de tanden op elke leeftijd correct te poetsen Disney. Gebaseerd op Winnie the Pooh van A.A. Milne en E.H. Shepard. Disney/Pixar. Disney.

2 Geachte ouder, De mondgezondheid van uw kinderen is heel belangrijk. Dit zal immers bepalend zijn voor hun glimlach tijdens de rest van hun leven. Door hen op jonge leeftijd vertrouwd te maken met goede mondverzorgingsgewoonten garandeert u dat ze zich naarmate ze groter worden aan die gewoonten zullen houden. In deze brochure komen belangrijke mondverzorgingspraktijken aan bod en wordt vermeld hoe de tanden het best gepoetst kunnen worden in elke fase in het leven van uw kind. Enkele feiten met betrekking tot mondverzorging Een rapport van Centra voor Ziektebeheersing en -Preventie uit 2007 wijst aan dat het aantal gaatjes bij kinderen van 2 tot 5 jaar gestegen is in vergelijking met tien jaar geleden 1 Een studie van 2004 toonde aan dat tandbederf de meest voorkomende chronische kinderaandoening was (die 5 keer meer voorkomt dan astma) 2 Uit een rapport van 2000 bleek dat tandaandoeningen resulteren in meer dan 51 miljoen verloren schooluren per jaar 3 Disney. Gebaseerd op Winnie the Pooh van A.A. Milne en E.H. Shepard.

3 Laat hun verbeelding maar de vrije loop gaan. Help hen om die tandenborstel te zien als hun poetstoverstaf. De gids Maak het tandenpoetsen magisch zal u helpen om uw kind belangrijke gewoonten aan te leren. Om het tandenpoetsen leuk te maken, hee Oral-B mondverzorgingsproducten ontwikkeld waarop de favoriete Disney-figuurtjes van uw kind prijken. Ontdek het Stages tandenborstelassortiment. Dankzij deze producten kunt u probleemloos de juiste borstel kiezen. U kunt helpen om de mondverzorging leuk en gemakkelijk te maken voor uw kinderen. Zo kunt u het tandenpoetsen magisch maken: Poets uw tanden samen met uw kind om het goede voorbeeld te geven Zing gedurende 2 minuten een kinderliedje om het poetsproces te bevorderen Laat uw kind een tandenborstel kiezen met zijn/ haar favoriete figuurtje op zo is het tandenpoetsen altijd leuk Kies tandpasta met een lekkere smaak, zodat het poetsen aangenaam wordt Disney/Pixar. Disney.

4 0-24 maanden Zorg vanaf het begin voor magie, nog voordat het eerste tandje van uw kind doorbreekt Tips om uw hartendiefjes te verwennen zoals het hoort 1. Wrijf na elke voeding voorzichtig met een zachte en schone doek over het tandvlees van uw baby. 2. Als de eerste tandjes doorbreken, reinigt u ze met water en een kindertandenborstel met zachte haartjes en een zachte borstelkop voor een subtiele reiniging. 3. Poets de tanden van uw kind twee keer per dag gedurende 2 minuten op basis van een voorzichtige heen-en-weermethode. Het belang van melktanden Melktanden zijn belangrijk omdat kinderen sterke en gezonde tanden nodig hebben om te kauwen, te praten en een gezonde, vrolijke glimlach te hebben. Bij de melktanden is aanzienlijk wat ruimte in de kaak voorzien voor de volwassen tanden. V. Wanneer zullen de tanden van mijn baby doorbreken? A. De 20 melktanden of babytanden zijn bij de geboorte al allemaal aanwezig in de kaakbeenderen van uw kind. De 2 voorste tanden onderaan zijn doorgaans de eerste die doorkomen. Tegen de leeftijd van 3 jaar zouden de 20 tanden allemaal doorgebroken moeten zijn. V. Is er iets dat helpt om de ongemakken bij het doorbreken van tandjes te verzachten? A. U kunt de pijn verzachten door zachtjes over het tandvlees te wrijven met uw vinger, door uw kind te laten bijten op een bijtring of door een fopspeen te geven

5 4-24 MAANDEN 4. Flos de tanden van uw kind zodra 2 tanden elkaar raken. 5. Maak voor uw kind een afspraak bij de dentale professional als uw kinderarts dit aanbeveelt. Tip: Eerste bezoek tegen de eerste verjaardag. Oral-B Tandenborstel Babyzachte borstelhaartjes zorgen voor de subtiele reiniging die uw kind nodig heeft. Dankzij de kleine borstelkop kunnen de tanden van uw kind gemakkelijk gepoetst worden, zelfs op de kleinste plekjes Het antislip handvat biedt goede grip als u de tanden van uw kind poetst De Disney-figuurtjes zorgen ervoor dat de eerste poetservaring van uw kind leuk wordt V. Wat is zuigfles-tandbederf en hoe kan ik dit voorkomen? A. Dit kan optreden als kinderen inslapen met een fles zoete drank in hun mond. Suiker die aan de tanden blijft plakken, kan later leiden tot bederf. Als u uw kind bij het slapengaan een flesje moet geven, vul het dan met leidingwater. Disney. Gebaseerd op Wi nnie the Pooh van A.A. Milne en E.H. She pa rd.

6 2 tot 4 jaar Maak de mondverzorging leuk, zodat uw peuter lekker zichzelf kan zijn Jong geleerd is oud gedaan Goede mondverzorgingsgewoonten voorkomen mondgezondheidsproblemen. Leer kinderen de juiste technieken aan, zodat de mondverzorging een leuke ervaring wordt. 1. Als uw kind 2 jaar wordt en weet dat tandpasta niet ingeslikt mag worden, begint u een klein beetje (de grootte van een erwt) tandpasta met fluoride te gebruiken. 2. Moedig uw kind aan om de tanden minstens 2 minuten te poetsen om de hele mond grondig te reinigen. Houd toezicht tijdens Het belang van een gezonde en mooie glimlach Nu komt de glimlach van uw kind echt tot leven. Het is belangrijk dat u deze glimlach verzorgt en gezond houdt zodat uw kind gewoon kind kan zijn. V. Is duimen slecht voor de tanden van mijn kind? A. Het is normaal dat kinderen op hun duimen of vingers zuigen. De meesten leren deze gewoonte af rond de leeftijd van 4 jaar, zonder dat hun tanden schade hebben opgelopen. Als uw kind ouder is dan 4 jaar en nog altijd de gewoonte heeft om te duimen, bespreek dit dan met uw dentale professional. Hij/zij kan de tanden van uw kind opvolgen. V. Moet ik mij zorgen maken als de melktand van mijn kind scheef groeit? A. U hoeft zich geen zorgen te maken over een melktand die scheef groeit. Deze tanden komen in veel gevallen mettertijd toch recht te staan. Disney. Gebaseerd op Winnie the Pooh van A.A. Milne en E.H. Shepard..

7 2-4 JAAR het poetsen tot uw kind de goede gewoonten onder de knie heeft Laat uw kind eerst zelf poetsen en help het daarna nog eens voor het slapengaan, zodat het de juiste techniek begrijpt. Motiveer uw kind s morgens om de tandjes zelf te poetsen, op basis van de techniek die u de avond voordien gebruikte. Oral-B Tandenborstel Hier zijn de Winnie the Pooh figuurtjes die uw kind zullen helpen om een schi erende tandenpoetser te worden! Deze borstels werden speciaal ontwikkeld voor uw kind van deze lee ijd. De Power Tip borstelharen reinigen de moeilijk bereikbare babytandjes De zachte borstelkop beschermt hun gevoelige tandvlees Oral-B Kindertandpasta tegen gaatjes Hee een leuke smaak, waardoor poetsen aangenaam wordt Bevat natriumfluoride dat bescherming biedt tegen gaatjes veilig voor het tandglazuur Help uw kind om één keer per dag te flossen tussen de tanden en onder de tandvleesrand om plaque en voedseldeeltjes te verwijderen. V. Wanneer zal mijn kind zijn melktanden beginnen te verliezen? A. Als uw kind 5 of 6 jaar wordt, komen de melktanden los te staan en vallen ze uit om plaats te maken voor de definitieve tanden. Stel uw kind gerust dat het verlies van de melktanden nu eenmaal deel uitmaakt van groter worden. Disney.

8 5 tot 7 jaar De magie komt tot leven nu ze de ster van hun poetsgewoonten zijn Hoe ze keer op keer zullen schitteren Uw kind wordt ouder en heeft de poetstechniek helemaal onder de knie. Nu is het tijd om het leergedeelte achterwege te laten en te kijken hoe de poetsgewoonten evolueren. 1. Moedig uw kind aan om zijn tanden regelmatig te poetsen. Zowel s morgens als s avonds telkens 2 minuten poetsen. Laat uw kind een timer of een klok gebruiken om de tijd in de gaten te houden. 2. Houd toezicht totdat uw kind de gewoonten perfect beheerst. Belangrijke informatie die u moet weten V. Wat is een gaatje? A. Dit is een gaatje in het glazuur dat wordt veroorzaakt door tandbederf. Er is sprake van tandbederf als kiemen in de mond in contact komen met suiker in eten en drank. De kiemen vormen zuren die het glazuur aantasten. V. Zijn röntgenfoto s van de tanden van mijn kind noodzakelijk? A. Hoewel de melktanden maar een paar jaar in het mondje van uw kind zitten, is het heel belangrijk dat deze tanden in optimale gezondheid verkeren. Het is mogelijk dat uw dentale professional een röntgenfoto wil maken om eventuele gaatjes op te sporen die gevuld moeten worden, of om te controleren of de definitieve tanden onder het oppervlak in goede staat verkeren.

9 5-7 JAAR 3. Laat uw kind regelmatig flossen. Aangezien uw kind handiger wordt, zal flossen veel gemakkelijker worden. 4. Zorg ervoor dat uw kind twee keer per jaar op controle gaat bij de dentale professional. Zo kan de dentale professional de groei van de definitieve tanden opvolgen en eventuele gezondheidsproblemen zoals gaatjes aanpakken als ze zich voordoen. Oral-B Tandenborstel Zorg ervoor dat het tandenpoetsen leuk blij en laat uw kind ook flossen. Naarmate uw kind ouder wordt, verandert de keuze van figuurtjes enigszins a ankelijk van wat relevant is voor zijn lee ijd. Wij bieden de Disney-prinsessen en figuurtjes van Cars aan. De Power Tip borstelharen helpen hen om moeilijk bereikbare plaatsjes in hun mond te reinigen Het grotere, samendrukbare handvat zorgt voor een gemakkelijkere grip voor kleine handjes De tongreiniger aan de achterkant van de borstel bevordert een frisse adem Oral-B Kindertandpasta gaatjes ta tegen gaat Hee een leuke smaak, waardoor poetsen ardoor poe etsen aangenaam wordt Bevat natriumfluoride dat bescherming biedt tegen gaatjes veilig voor vo oor het tandglazuur V. Hoe vaak moet ik de tandenborstel van mijn kind vervangen? A. U moet de tandenborstel van uw kind minstens om de 3 maanden vervangen, of vroeger als de borstels slijtage beginnen te vertonen. Dis isne ney. y. D Dis isney/ isne y/pi /Pi Pixa Pixa xar. xar r.

10 8 tot 12 jaar De magie komt tot leven nu ze de ster van hun poetsgewoonten zijn Tips om uw (bijna)tiener met verstomming te slaan Uw (bijna)tiener weet heel wat over poetsen. Zorg ervoor dat dit iets blijft wat ze willen doen. Gaatjes zijn niet leuk, maar poetsen kan wel leuk zijn! Hoe beter ze een regelmatige routine volgen, hoe mooier hun glimlach zal zijn op lange termijn. 1. Zorg ervoor dat ze hun tanden twee keer per dag blijven poetsen. Wijs op het belang van de poetsbeurt vóór het slapengaan. Plaque wordt opgebouwd in de loop van de dag, en het is essentieel dat dit verwijderd wordt om die vervelende gaatjes te vermijden. 2. Moedig hen aan om water te drinken in plaats van zoete dranken zoals fris- of sportdranken die plaque kunnen veroorzaken. 3. Stel voor om een spoelmiddel met fluoride te gebruiken naast hun tandpasta, aangezien beide producten voor sterke tanden zorgen en gaatjes voorkomen. En hé, wie houdt er nu niet van een frisse adem? 4. Neem hen twee keer per jaar mee naar de dentale professional voor een regelmatige controle. 5. Ga na of hun mondgezondheid extra aandacht vergt en of er een elektrische tandenborstel vereist is.

11 On t or kkeld vo wi N E R E D N I K uder 8&o Oral-B Pro Expert CrossAction 8 jaar+ De exclusieve CrissCross borstelharen reinigen de tussenruimtes in hun constant evoluerende mond

12 Tips voor succesvolle resultaten Poets de tanden twee keer per dag en flos ze één keer per dag Vervang de tandenborstel van uw kind om de 3 maanden om altijd optimaal te poetsen Laat de tanden van uw kind twee keer per jaar controleren door een dentale professional Beperk zoete snacks, frisdranken en sportdranken om gaatjes te voorkomen Voor meer info over de manier waarop u de mond van uw kind gezond en mooi houdt, sur u vandaag nog naar oralb.com Deze gids bevat informatie van de American Academy of Pediatrics, American Academy of Pediatric Dentistry, American Dental Association, American Academy of Family Physicians, American Association of Endodontists* en andere professionele gezondheidsorganisaties. * Surf naar en voor meer informatie over de mondgezondheid van kinderen. Referenties: 1. Centers for Disease Control and Prevention. Oral health improving for most Americans, but tooth decay among preschool children on the rise. h p:// April Accessed November 2, Missouri Chapter, American Academy of Pediatrics. Children s oral health fact sheet. h p://moaap.org/wpcontent/uploads/2009/13/pdf%20oral%20health%20fact%20sheet.pdf. Updated October 4, Accessed November 2, US Department of Health and Human Services. Oral Health in America: a Report of the Surgeon General. Rockville, MD: US Dept of Health and Human Services. National Institute of Dental and Craniofacial Research, National Institutes of Health, Disney. Gebaseerd op Winnie the Pooh van A.A. Milne en E.H. Shepard. Disney/Pixar. Disney P&G PGC-5017E ORAL Poursuivre les soins qui commencent dans vospraktijk mains De verzorging voortzetten die begint in uw

13 DOEBOEK D Disney. Gebasseerd d op o Winnie the Pooh van A.A. Milne en E.H. Shepard. Disney. Disney/Pixar.

14 Gezonde voeding zorgt voor een gezonde glimlach. Kleur Spritz en al het fruit

15 Teken de CIJFERS in je favoriete kleuren!

16 Wijs Takel de weg naar Bliksem McQueen via het doolhof! Disney/Pixar.

17 Disney.

18 Speel het DUOSPEL met Bliksem McQueen en zijn vriendjes! Verbind elk identiek duo. Disney/Pixar.

19

20 Disney/Pixar.

21 Speel het DUOSPEL met Flossy! Verbind elk identiek duo.

22 Tover een stralende glimlach op je mond zoals Assepoester Kleur Assepoester en laat haar stralen. Disney.

23

24 Disney/Pixar.

25 Hoeveel nieuwe woorden kan je maken met de letters die gebruikt worden in het woord tandenborstel? borstel tand

26 Speel het STIPPENSPEL! Verbind de stippen door telkens één lijn toe te voegen. Wie het meest vierkanten vormt door de stippen met elkaar te verbinden, is de winnaar!

27

28 Smiley T. Shark heeft tandpasta nodig leid Sparkles door het doolhof!

29

30

31 Speel het STIPPENSPEL! Verbind de stippen door telkens één lijn toe te voegen. Wie het meest vierkanten vormt door de stippen met elkaar te verbinden, is de winnaar! Disney.

32 Disney. Gebaseerd op Winnie the Pooh van A.A. Milne en E.H. Shepard. Disney. Disney/Pixar P&G PGC-5017H ORAL De verzorging voortzetten die begint in uw praktijk

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd.

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd. Het melkgebit In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Het melkgebit beïnvloedt

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun 6 e jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan.

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan. Uit elke groep zal 1 iemand vooraan zijn tanden komen poetsen. Een ideale poetsbeurt duurt 2 minuten. Het is nu aan de andere groepsleden om in te schatten wanneer de 2 minuten van jullie tandenpoetser

Nadere informatie

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit Melkgebit Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen,

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Tips voor een gezonde lach

Tips voor een gezonde lach Tips voor een gezonde lach Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Onderzoek toont aan dat mondgezondheid ook van

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit Gewoon Gaaf Individuele preventie voor een gaaf gebit Wil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach Patiëntfolder Eenvoudige tips voor een gezonde lach 2 Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Wist u dat een frisse,

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen 1 van 5 2-6-2010 10:00 Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit 1 van 7 23-11-2013 13:00 Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke

Nadere informatie

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg Een mooi en gezond gebit Jeugdgezondheidszorg Elke ouder wenst voor zijn of haar kind een gaaf gebit. Maar een gebit gaaf houden, vereist een goede verzorging. Een gaaf gebit is een kostbaar bezit en het

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet

Nadere informatie

Mondzorg Tanden poetsen

Mondzorg Tanden poetsen Mondzorg Tanden poetsen Gezonde tanden en kiezen zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Gezonde tanden en kiezen heb je nodig om eten goed te kauwen en makkelijk door te slikken. Maak je tanden, kiezen,

Nadere informatie

Het melkgebit breekt door

Het melkgebit breekt door Het melkgebit breekt door Mondverzorging van 6 tot en met 24 maanden Het melkgebit breekt door Een regel bij het doorbreken van tandjes en kiesjes is: als een tandje of kiesje eerst aan de linkerkant doorbreekt,

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Product overzicht 4. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5. Beginnen 6. Batterijen plaatsen 7. Borstelkop plaatsen 7.

Inhoudsopgave: Product overzicht 4. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5. Beginnen 6. Batterijen plaatsen 7. Borstelkop plaatsen 7. GEBRUIKSAANWIJZING Inhoudsopgave: Product overzicht 4 Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5 Beginnen 6 Batterijen plaatsen 7 Borstelkop plaatsen 7 Opbergen 8 Poetsinstructies 8 Tongschraper 11 De borstel

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud.

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud. Boekverslag door K. 1669 woorden 29 maart 2003 5.8 65 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoud. Hfst Titel. Inhoud 1 Inleiding 2 Poetsen 3 Ragen, stoken en flossen. 4 Fluoride. 5 Spenen en duimen. 6 Tandbederf

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Mondverzorging. bij een kind met schisis

Mondverzorging. bij een kind met schisis Mondverzorging bij een kind met schisis Index Inleiding 3 Hoe ontstaan gaatjes (tandbederf )? 4 Voeding 5 Tanderosie 6 Reinigen van de mond 7 Tandartsbezoek 11 Meer informatie 11 Colofon 12 2 Inleiding

Nadere informatie

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Zwangerschap en mondgezondheid Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes.

Nadere informatie

Praktische informatie. Inleiding. Doel. Voorbereiding

Praktische informatie. Inleiding. Doel. Voorbereiding Inhoud Inhoud... 3 Praktische informatie... 4 Inleiding... 4 Doel... 4 Voorbereiding... 4 Verloop... 5 Tot slot... 6 Wie contacteren bij vragen of problemen?... 6 Persoonlijke notities / vragen... 6 Praktische

Nadere informatie

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS PLAK Op onze tanden en in onze mond zitten bacteriën. Dat zijn heel kleine beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien. Er zijn goede bacteriën, die ons lichaam beschermen,

Nadere informatie

Zuigen en een gezond melkgebit

Zuigen en een gezond melkgebit Zuigen en een gezond melkgebit Mondverzorging van 0 tot 6 maanden Zuigen op moederborst en fles Veel ouders en verzorgers houden zich direct na de geboorte van hun kind nog niet expliciet bezig met de

Nadere informatie

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen Tandenpoetsen Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond

Nadere informatie

PROMOTION SAN- Versla de gaatjes: Word een Superheld!

PROMOTION SAN- Versla de gaatjes: Word een Superheld! PROMOTION SN- Versla de gaatjes: Word een Superheld! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Lenniksebaan 788, 1070 Brussel - België T 02 778 92 11 gezondheidspromotie@mloz.be www.mloz.be > Illustraties:

Nadere informatie

Glimlachen.be Mond In Actie

Glimlachen.be Mond In Actie Glimlachen.be Mond In Actie SPELHANDLEIDING LAGER ONDERWIJS Inhoud 1. Twister 2. Scrabble 3. Memory 4. Blikken 1 1. Twister Thema: tandvriendelijke voedingsgewoonten Bewust omgaan met onze voeding is belangrijk.

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9.

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Tanden en kiezen Inhoud. Het gebit 3. De eerste tanden 4 3. Wisselen 5 4. Een nieuw gebit 6 5. Zorg voor je gebit 7 6. De tandarts 0 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6

Nadere informatie

Het ABC van de mond. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen.

Het ABC van de mond. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen. Het ABC van de mond Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen. Een gezonde mond is belangrijk, daar geniet het ganse lichaam van! Geen ruikende adem,

Nadere informatie

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar Individuele preventie voor een gaaf gebit Voor kinderen van 0-18 jaar Vanaf eerste tand Individuele cariëspreventie Samenspel ouder, kind en mondzorgverlener Beloning: een gaaf gebit Individuele Preventie

Nadere informatie

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat Waarom poetsen? Als U eet, blijven er voedselresten hangen achter de verschillende onderdelen van uw beugel. Als deze voedselresten de ganse nacht op uw tanden blijven zitten, dan vormt er zich een dikke

Nadere informatie

E T S O P E Beertje Anders N

E T S O P E Beertje Anders N O E T S E N Goedemorgen beertjes, zegt Beer Juf. Goedemorgen Beer Juf, zeggen de beertjes in koor! Vandaag geeft Beer Zorg jullie een les over: Zorg goed voor jezelf. Goedemorgen beertjes, zegt Beer Zorg.

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker

Nadere informatie

DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR

DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR Veldstraat 1, 2250 Olen 014/84.87.84 www.hetderdeoor.be info@hetderdeoor.be o Uw hond/kat heeft net een gebitsverzorging gehad? o U hebt pas een nieuwe pup? Dit betekent

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Dentine Kroon Het in de mond zichtbare deel van de tand is de kroon. Het niet-zichtbaar

Nadere informatie

Bent u klaar voor een kus?

Bent u klaar voor een kus? Bent u klaar voor een kus? Het begint met een gezonde mond! Een gezonde mond is een mond om te zoenen Verzorg dagelijks uw mond Net zoals het dagelijks verzorgen van uw lichaam is ook het dagelijks Naast

Nadere informatie

Gingivitis en parodontitis

Gingivitis en parodontitis Made in Sweden, used worldwide. Patiëntenfolder Bestel de producten van TePe bij de dichtstbijzijnde apotheek: TePe Interdentale ragers Origineel 0,4 mm 1574 2970 Angle 0,4 mm 1565 4427 0,45 mm 1574 2946

Nadere informatie

Bambodino Praktijk B.V.

Bambodino Praktijk B.V. Inhoud Inleiding... 2 Ontwikkelingen van het gebit... 2 Verzorging van het gebit... 2 Wat is nu goed poetsen?... 3 Fluoride... 3 Teveel fluoride is niet goed en te weinig ook niet... 3 Verstandig eten,

Nadere informatie

Hoe ziet tanderosie eruit?

Hoe ziet tanderosie eruit? Wat is tanderosie? Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van het allergrootste belang.

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT

APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT Implantaatverzorging en reiniging Implantaten kunnen een leven lang mee Nieuwe tanden. Ze kunnen een levensverbetering zijn wanneer u

Nadere informatie

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT www.mondmedicentrum.nl 28 1 2 27 Dit tandenpaspoort is van: Voornaam:... Achternaam:... Geboortedatum:... Adres:... Postcode:... School:... Naam tandarts:... 26 3 Op reis

Nadere informatie

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen.

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen. 04 Je gebit verzorgen Het goed verzorgen van je gebit is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor hoe andere mensen jou zien. Hieronder staat wat je moet kunnen om je gebit goed te verzorgen.

Nadere informatie

Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen!

Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Groepsles thuiszorg Programma Kennisquiz (45 minuten)

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Dentine Kroon Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Parodontaal ligament Het in de mond zichtbare deel van de tand

Nadere informatie

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Inhoud: Wat is een orthodontist? Wie werken er allemaal? geschiedenis Welke soorten beugels zijn er? Wanneer moet je een beugel?

Nadere informatie

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid?

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid? Gevoelige tandhalzen Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken.

Nadere informatie

Glimlachen.be Mond In Actie

Glimlachen.be Mond In Actie Glimlachen.be Mond In Actie SPELHANDLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS Inhoud 1. Doel 2. Voorbereiding/spelbegeleiding 3. Het spel: hindernissenparcours 4. Duur van het parcours 5. Materiaal en tips 6. Scoreblad

Nadere informatie

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Enkele veel gestelde vragen Waarom? Een goede mondhygiëne resulteert in een gezond

Nadere informatie

Tanderosie, hoe voorkom je dat?

Tanderosie, hoe voorkom je dat? Tanderosie, hoe voorkom je dat? Wat is tanderosie? Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld

Nadere informatie

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een

Nadere informatie

Slijtage van het gebit

Slijtage van het gebit Slijtage van het gebit Slijtage van het gebit Waardoor slijt het gebit? Tandglazuur is hard en slijt langzaam. Toch slijt uw gebit in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van een

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

gezondheidspromotie richtlijnen voor gezonde tanden!

gezondheidspromotie richtlijnen voor gezonde tanden! gezondheidspromotie 7 richtlijnen voor gezonde tanden! Een uitgave van het Onafhankelijke Ziekenfonds Securex in samenwerking met de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen T 078 15 93 01 - F 09

Nadere informatie

De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten

De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten Wist je dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar tandproblemen heeft? Dit kan hoge kosten veroorzaken!* Uw partner in tandverzorging www.beaphar.com

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Het vragenboekje over mondverzorging

Het vragenboekje over mondverzorging Het vragenboekje over mondverzorging Inhoudsopgave Het belang van goede mondverzorging Het belang van gezond speeksel 1. Zwangerschap Hoe kan ik mijn gebit tijdens de zwangerschap het best verzorgen 2.

Nadere informatie

HANDLEIDING TANDENKOFFER

HANDLEIDING TANDENKOFFER HANDLEIDING TANDENKOFFER Model van een tand met gaatje Op dit model zie je hoe een gaatje eruitziet wanneer dit reeds langere tijd aanwezig is. Merk op hoe de cariës (het rottende gedeelte) zich uitbreidt

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond: een frequente bijwerking bij de behandeling van kanker Wellicht

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen

Nadere informatie

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden. Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden www.lm.be Inleiding Je mondgezondheid heeft een invloed op je lichaam. Bacteriële infecties in de mond kunnen zorgen voor een verergering of versnelling

Nadere informatie

Superieure reiniging *, wittere tanden

Superieure reiniging *, wittere tanden Superieure reiniging *, wittere tanden Geavanceerde reiniging voor verwijdering van vlekken en wittere tanden * dan een handtandenborstel Philips Sonicare DiamondClean Wittere tanden in slechts 1 week

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen lukt niet zo goed.

Nadere informatie

Mondverzorging bij radiotherapie

Mondverzorging bij radiotherapie Mondverzorging bij radiotherapie Inleiding U gaat beginnen of bent al bezig met radiotherapie. Als gevolg van deze therapie kunt u last krijgen van een droge mond of last van uw tandvlees, uw mondslijmvlies

Nadere informatie

Een gezond melkgebit

Een gezond melkgebit Een gezond melkgebit Mondverzorging van 2 tot en met 4 jaar Tandenpoetsen Het ontstaan van gaatjes is het grootste risico voor het gebit van uw peuter. Door regelmatig tandenpoetsen wordt de schadelijke

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu Tandarts Wie is er bang voor de tandarts? Mijn spreekbeurt gaat over de tandarts. Ik wil het er even over hebben waarom sommige mensen bang zijn voor de tandarts. De meeste (kleine) kinderen zijn bang

Nadere informatie

Het gebit van de hond.

Het gebit van de hond. Het gebit van de hond. Controle van het gebit. Tijdens de puppyvaccinaties van uw hond controleren we of het gebit goed aangelegd is en of er geen problemen zijn. We laten u zien waarop u de komende maanden

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts. 2. Het gebit. 3. Controle en behandelingen. 4. Beugels. 5. Gezonden tanden. 6.

Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts. 2. Het gebit. 3. Controle en behandelingen. 4. Beugels. 5. Gezonden tanden. 6. De Tandarts Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts 2. Het gebit 3. Controle en behandelingen 4. Beugels 5. Gezonden tanden 6. Slotwoord 7. Bronvermelding 1. Geschiedenis van de tandarts Vroeger

Nadere informatie

Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen www.cjggooienvechtstreek.nl

Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen www.cjggooienvechtstreek.nl n Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen Zuigen op een fopspeen of duim is slecht voor de

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Locatie Hoorn/Enkhuizen MKA 2 Diabetes en mondgezondheid Wat is diabetes? Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Het heeft te maken met bloedsuiker: de brandstof voor

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten met het syndroom van Sjögren. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten met het syndroom van Sjögren. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten met het syndroom van Sjögren Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond is één van de meest voorkomende symptomen bij syndroom van Sjögren

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Mondverzorging bij een droge mond

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Mondverzorging bij een droge mond Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Mondverzorging bij een droge mond Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Nadere informatie

7 richtlijnen. voor gezonde tanden!

7 richtlijnen. voor gezonde tanden! 7 richtlijnen voor gezonde tanden! Hoofdzetel: Lenniksebaan 788A, 1070 Brussel - België (RPR Brussel) www.mloz.be - Ondernemingsnummer: 411.766.483 Verantwoordelijke uitgever: Xavier Brenez Foto's: Shutterstock

Nadere informatie

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg 00017524 GZA - september 2017 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 Samen werken

Nadere informatie

Een goede mondhygiëne. informatie voor patiënten

Een goede mondhygiëne. informatie voor patiënten Een goede mondhygiëne informatie voor patiënten INLEIDING 3 REINIGEN TUSSEN DE TANDEN 4 Tandenstoker Tandzijde of floss Interdentaal borsteltje REINIGEN VAN DE TANDEN ZELF 9 Handtandenborstel Elektrische

Nadere informatie

Ojee, mijn kind krijgt tanden, en nu?

Ojee, mijn kind krijgt tanden, en nu? Ojee, mijn kind krijgt tanden, en nu? Wie is JTV mondzorgvoorkids.nl? Bij JTV mondzorgvoorkids.nl draait alles om kinderen. Het belangrijkste is dat uw kind zich bij ons op zijn gemak voelt. Onze praktijken

Nadere informatie

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken

Nadere informatie