Bamboe vegetatie als geluidsscherm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bamboe vegetatie als geluidsscherm"

Transcriptie

1 Bamboe vegetatie als geluidsscherm J.J.A. (Hans) van Leeuwen DGMR Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software Casuariestraat 5, Postbus 370, 2501 CJ Den Haag P.H. (Paul) Waarts Provincie Noord-Holland Houtplein 33, 2012 DE Haarlem, Introductie Goed beschouwd zijn geluidsschermen, visueel, ongewilde objecten in een landschap. Berlijnse muren worden het soms genoemd. Natuurlijk, functioneel is een geluidsscherm wel. Een scherm zal geluidsniveaus in de omgeving van een verkeersweg verminderen waardoor hinder door verkeerslawaai wordt tegengegaan. Een levend groen scherm zal door omwonenden als veel aantrekkelijker worden ervaren. Bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam is het idee ontstaan om geluidsschermen te laten groeien, dus een scherm van vegetatie te ontwikkelen. Hierbij is bamboe als beplanting naar voren gekomen. Er bestaan wintergroene bamboesoorten, deze hebben ook bladeren in de winter. De stammetjes van sommige soorten zitten zeer dicht op elkaar, hetgeen geluid voldoende zou kunnen isoleren. De structuur kan ook geluid verstrooien. Bamboe geeft een groen geluidsscherm dat door bewoners in de directe omgeving waarschijnlijk als zeer positief wordt ervaren. Hiernaast zou bamboe ook een positieve invloed kunnen hebben op de luchtkwaliteit. Samen met de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat heeft het IBA de afgelopen periode onderzoek geïnitieerd naar de geluidswerende eigenschappen van bamboe. Door studenten van Wageningen UR en ingenieursbureau DGMR is het onderzoek uitgevoerd. Dit artikel geeft een beeld van de resultaten. Er is door studenten van de Universiteit Wageningen onderzocht wat de meest kansrijke beplanting zou zijn. Door DGMR is aan een proefopstelling van deze meest kansrijke bamboe beplanting onderzocht wat de akoestische aspecten zijn voor de toepassing van een bamboebossage als geluidsscherm. Mogelijke soorten van beplanting Het onderzoek van de studenten van Wageningen UR [lit 1] richtte zich op een serie ontwerpen om door beplanting een geluidsscherm met een dikte van circa zes meter te creëren, teneinde het verkeerslawaai te kunnen afschermen. Hierbij zijn verschillende ontwerpen en vegetatietypen beoordeeld. Zo is een randvoorwaarde dat de vegetatie meestal groenblijvende bladeren moet bezitten. De afmetingen van de bladeren (en ook stammen) is belangrijk aangezien we te maken hebben met verkeerslawaai waarvan de meeste energie aanwezig is in de wat lagere frequentierange onder 2000 Hz. Uit een eerste selectie kwamen vier soorten naar voren: hulst, bamboe, sneeuwbal en wilg. Deze laatste soort wordt gevuld met grond tussen de wanden van een scherm. De soorten zijn zowel inheemse als exotische. Na het bepalen van de aard van de vegetatie, is een gedetailleerde constructie ontwikkeld. Het omvat dimensies beplantingsplan, vulling bodemtype en onderhoudskosten.

2 Daarna werd de hoeveelheid geluiddemping ingeschat op basis van literatuur van eerdere onderzoeken. De schattingen van geluidsreductie bij een zes meter diep scherm van vegetatiebarrières van hulst, bamboe en sneeuwbal waren 4-6 db (A), 3,5-4 db (A) en 15 db (A) en voor de wilgenwand de geluidsisolatie geschat op 30 db (A). [literatuur 2] Hoewel vegetatieschermen misschien niet een hoge waarde voor de geluidsdemping bij zes meter diepte geven, is wel vastgesteld dat zij extra voordelen opleveren voor de luchtkwaliteit, ecologische waarden en maatschappelijke acceptatie. Mensen waarderen geluidsschermen niet alleen op hun prestaties op het gebied van geluidsreductie, maar ook op de aantrekkelijkheid. Een vegetatiescherm wordt positiever gewaardeerd dan een conventioneel geluidsscherm. In het onderzoek is naast de normale eisen van geluidsschermen ook nog een aantal aanvullende eisen voor beplanting langs de weg naar voren gekomen. Dit zijn met name eisen op het gebied van niet omwaaien, zout van de weg, voldoende water en de grondslag (veengrond). Als meest geschikte haag is gekozen voor de bamboesoort Fargesia Robusta, een circa 5 meter hoge bamboesoort met een grote dichtheid en naar verwachting goede geluidswerende eigenschappen. Aan de wegzijde wordt één rij Narihira Dake aangeplant, een stijve rechtopstaande bamboesoort, om overhangen te voorkomen. Hoe werkt geluid met akoestische afscherming Het geluidsreducerend effect van een geluidsscherm berust op het gegeven dat geluid een omweg moet maken langs en over het scherm. De grootte van de omweg bepaalt de geluidsreductie. Zodoende is een hoger scherm beter en als het scherm verder van de bron staat is het minder effectief. Hier wordt er meestal vanuit gegaan dat er vrijwel geen doorstraling is van geluid door het geluidsscherm zelf. Belangrijk is dus een optimale geluidsisolatie van het scherm. Bij de achtergronden van de fysische werking van een geluidsscherm dient een aantal aspecten te worden beschouwd. Deze aspecten zijn kort samengevat in dit kader weergegeven. De diffractie van het geluid. Dit is het effect waarbij op basis van de omweg van het geluid er een afscherming ontstaat. De geluidsreductie is afhankelijk van de omweg van het geluid over het scherm. De geluidsisolatie. Een te beperkte isolatie van het geluidsscherm zal ervoor zorgen dat het effect van het scherm minder wordt doordat er tevens een bijdrage ontstaat door de geluidsvoortplanting (transmissie) door het scherm. Bij bamboeschermen is dit heel relevant. Reflecties tegen het geluidsscherm. Dit heeft met name te maken met de akoestische absorptie van het geluidsscherm. Te onderscheiden zijn: de reflecties tegen het scherm aan de overzijde van de weg; een verminderd effect door reflecties tegen het scherm als gevolg van de dubbelzijdige plaatsing van geluidsschermen; een verminderd effect van het scherm door reflecties tegen het voertuig en het scherm.

3 Een mogelijk bijkomend voorstel van het gebruik van bamboe is dat er door deze vegetatie een optimaler windprofiel ontstaat om zogenaamde reswing effecten tegen te gaan. (zie o.a. Van Renterghem en Botteldooren literatuur [4]). Dit effect is nog niet onderzocht aangezien reswing effecten alleen met een volledige in situ proefopstelling kunnen worden gemeten. Bij het onderhavige onderzoek zijn alleen metingen gedaan ter bepaling van het transmissieverlies vanwege een beperkte doorstraling van geluid door de bossage. De afschermende werking van bamboeschermen hangt af van de juiste plaatsing en vorm. In literatuur [5] en [6] is hierover meer beschreven. De omweg van het geluid kan met een standaardmethode berekend worden, zoals beschreven in de nationale Reken- en meetvoorschriften [6]. Softwarepakketten als GeoMilieu zijn hierop gebaseerd. In de voorschriften [7] en [8] is ook vastgelegd dat de geluidsisolatie aan bepaalde minimale voorwaarden moet voldoen, om de transmissie door het scherm te verwaarlozen ten opzichte van de akoestische energie die over het scherm gaat. Aangezien juist bij een bamboe geluidsscherm er een grote bijdrage is van de geluidstransmissie door het scherm, door een te beperkte geluidsisolatie, moet hiervoor speciaal bekeken worden wat het effect van de doorstraling is op de totale werking van het geluidsscherm. Ten aanzien van de mogelijke reflecties tegen het bamboe geluidsscherm, is het van belang dat de akoestische absorptie van het scherm hoog is. Inkomende geluidsenergie zal dan niet worden teruggekaatst, maar worden geabsorbeerd in het scherm. Onderzoek naar de geluidsisolatie Het meest belangrijke aspect is de geluidsisolatie van het bamboepakket. Een te beperkte isolatie zal direct resulteren in een niet werkend, of te beperkt werkend geluidsscherm. Ten einde dit vast te stellen zijn geluidsmetingen verricht. De toegepaste meetopstelling hiervoor is onderstaand geschetst. De meetopstelling met de meetomkasting (bovenaanzicht) De uitvoering van dit meetonderzoek is dusdanig dat er vergelijkbare metingen zijn uitgevoerd met en zonder de bamboebossage. De demping van de bamboe is afhankelijk van de dikte van de bossage, oftewel de weglengte die het geluid tussen de bamboestengels en -bladeren aflegt. De demping per frequentieband is gemeten en bepaald per meter weglengte. Vervolgens is deze omgewerkt naar het te verwachten transmissieverlies van een bamboescherm met een dikte van 6 meter. Dit transmissieverlies is in onderstaande grafiek weergegeven.

4 Demping in db Octaafbandmidenfrequentie in Hz De dempingswaarde voor de geluidsdoorstraling door de bossage voor het gemiddelde wegverkeerslawaaispectrum is berekend en bedraagt 9.2 ± 2.0 db(a). De vermelde onnauwkeurigheid is gebaseerd op de mogelijke meetfouten van de gebruikte meetinstrumenten en de toegepaste meetopstelling. Effecten van een bamboescherm Met behulp van de rekenmethode voor het berekenen van de effectiviteit van geluidsschermen, zijn berekeningen gemaakt voor een conventioneel massief geluidsscherm van 3 meter hoogte en een geluidsscherm bestaande uit een bamboescherm van 5 meter hoogte boven het plaatselijk maaiveld. Met een akoestisch computersimulatiemodel wordt een voorspelling van het akoestische effect van het bamboescherm als combinatie van de diffractie over het scherm en de transmissie door het scherm. Uitgangspunt is de configuratie met een bamboescherm langs een provinciale weg met een dikte van de bamboehaag van 3 plus 3 meter met een ruimte van 1 meter tussen de beide hagen. In de tussenstrook van 1 meter is uitgegaan van een beperkte wal van 1 meter hoogte. De berekeningen zijn gemaakt tot een afstand van 100 meter van de weg bij een configuratie van een provinciale weg en een rijksweg van tweemaal twee rijstroken. Bij de berekeningen is uitgegaan van onderschatting van de geluidsreductie door het bamboescherm, door uit te gaan van een loodrechte doorstraling terwijl buiten deze loodrechte afstraling de transmissiedemping door het bamboe hoger is.

5 De geluidseffecten van de afscherming bij een provinciale weg, een 80 km/h-weg, 1x2 rijstroken met een massief scherm van 3 meter hoogte De geluidseffecten van de afscherming bij een provinciale weg, een 80 km/h-weg, 1x2 rijstroken met een bamboescherm De geluidseffecten van de afscherming bij een rijksweg, een 130 km/h-weg, 2x2 rijstroken met een massief scherm van 3 meter hoogte De geluidseffecten van de afscherming bij een rijksweg, een 130 km/h-weg, 2x2 rijstroken met een bamboescherm Uit een vergelijking tussen de figuren kan geconcludeerd worden dat een geluidsscherm van bamboe, rekening houdend met de onzekerheidsmarges vergelijkbaar is met een massief geluidsscherm van 3 meter hoogte. Het onderscheid tussen een weg met tweemaal één rijstrook of een weg met tweemaal twee rijstroken weg is te verwaarlozen. Het absolute geluidsreducerend effect van een bamboescherm, maar ook van een 3 meter hoog massief scherm, is groter bij een weg met tweemaal één rijstrook. Dit komt doordat in deze configuratie de geluidsbronnen meer nabij het scherm zijn gelegen, waardoor de omweg van het geluid over het scherm groter wordt.

6 Er moet ook opgemerkt worden dat indien de waarnemers lager dan de weg en het scherm zijn gelegen (dus dieper in de zogenaamde schaduwzone), het geluidsreducerend effect altijd groter is. Zoals aangeven zijn er nog extra kansen voor een beter geluidsreducerende effect van een geluidsscherm van bamboe dan de modelberekening. Dit komt doordat een bamboescherm naar verwachting een veel optimaler windprofiel zal hebben om reswing effecten tegen te gaan. Reswing effecten kunnen alleen in situ met een volledige proefopstelling worden beoordeeld of gemeten. Zo mogelijk moet het ter plaatse optredende windprofiel bekeken worden om hieruit te kunnen concluderen dat dit resulteert in een hogere schermwerking dan de modellen. De modellen, zoals deze in de rekenvoorschriften zijn vastgelegd zijn immers altijd maar een benadering van de werkelijkheid. Conclusies Het lijkt goed mogelijk om levende groene geluidsschermen toe te kunnen passen langs verkeerswegen. Hoewel vegetatieschermen misschien niet een hoge waarde voor de geluidsdemping geven, is wel de verwachting dat zij extra voordelen heeft voor de luchtkwaliteit, ecologische waarden en maatschappelijke acceptatie. Mensen waarderen geluidsschermen niet alleen op hun prestaties op het gebied van geluidsreductie, maar ook op de aantrekkelijkheid. Zo is geconcludeerd dat een vegetatiescherm positiever gewaardeerd wordt dan een conventioneel geluidsscherm. De meest kritische factor is het doorstralen van geluid door de bossage. De beste oplossing zal een bamboesoort geven met een zeer hoge begroeiingsdichtheid. Meer stammetjes per vierkante meter of een plantensoort/bamboesoort die dichter tegen elkaar aan groeit, zal een nog beter resultaat geven. Geconcludeerd mag worden dat een geluidsscherm van bamboe een geluidsafschermend effect sorteert, dat iets beter is dan een massief geluidsscherm van 3 meter hoogte. Het onderscheid tussen een weg met tweemaal één rijstrook of een weg met tweemaal twee rijstroken is te verwaarlozen. Het absolute geluidsreducerende effect van een bamboescherm, maar ook van een 3 meter hoog massief scherm, is groter bij een provinciale weg dan bij een rijksweg. Dit komt doordat in deze configuratie de voertuigen dichter bij het scherm rijden, waardoor de omweg van het geluid over het scherm groter wordt. Er moet ook opgemerkt worden dat er nog de reële verwachting bestaat voor een beter geluidsreducerende effect van een geluidsscherm van bamboe, doordat een bamboescherm reswing effecten tegen kan gaan. Tevens moet terdege nagegaan worden of een geluidscherm van bamboe een positief effect zal hebben op de luchtkwaliteit. Literatuur [1] A Vegetation Screen as a Sound Barrier along Roads in the Province of Noord-Holland, Academic Consultancy Training, Team 1017, Wageningen UR 3/7/2012 [2] Yang F., Bao Z., Zhu Z. and Liu, J., (2010). The investigation of noise attenuation by plants and the corresponding noise reducing spectrum, Journal of Environmental Health, Volume 72, Number 8

7 [3] Onderzoek naar akoestische aspecten voor de toepassing van een bamboebossage als geluidsscherm. DGMR Rapport V R002, 2012 [4] T. Van Renterghem D. Botteldooren, "Numerical simulation of the effect of trees on downwind noise barrier performance", published in Acta Acustica united with Acustica, September-October 2003, Vol. 89, Issue 5 [5] Gilles. A. Daigle, J.J.A. van Leeuwen, e.a. Technical assessment of the effectiveness of noise walls,, I-INCE publication 98-1, Noise/News International 1998 March [6] J.J.A. van Leeuwen Een technische beoordeling van de effectiviteit van geluidsschermen, Geluid, April [7] Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 12 juni 2012, nr. IENM/BSK- 2012/37333, houdende vaststelling van regels voor het berekenen en meten van de geluidsbelasting en de geluidproductie ingevolge de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer (Reken- en meetvoorschrift geluid 2012)RMW [8] Richtlijnen geluidbeperkende constructies langs wegen (GCW-2007) CROW-publicatie 251

Bamboe als geluidsscherm

Bamboe als geluidsscherm Bamboe als geluidsscherm J.J.A. (Hans) van Leeuwen DGMR Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software Casuariestraat 5, Postbus 370, 2501 CJ Den Haag www.dgmr.nl Ln@dgmr.nl P.H. (Paul) Waarts

Nadere informatie

Schermen van bamboe en ander groen

Schermen van bamboe en ander groen NSG dag Geluidschermen Schermen van bamboe en ander groen 6 september 2016 Arnaud Kok Hans J. A. van Leeuwen DGMR Consultants for construction, industry, traffic, environment and software P.O. box 370,

Nadere informatie

Toepassing SRM2 voor Rozenoordbrug A10 Zuidas

Toepassing SRM2 voor Rozenoordbrug A10 Zuidas Toepassing SRM2 voor Rozenoordbrug A10 Zuidas Toelichting wijzigingstracébesluit 2017 Bijlage C Augustus 2017 Notitie Aan Projectorganisatie Zuidasdok t.a.v. Remco Bentum Van Arno Eisses Onderwerp Toepassing

Nadere informatie

Bepalingsmethoden van schermeigenschappen

Bepalingsmethoden van schermeigenschappen M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Bepalingsmethoden van schermeigenschappen Wout Schwanen NSG-bijeenkomst geluidschermen 6 september 2016 2 Schermen als geluidmaatregel Geluidschermen Vaak

Nadere informatie

Notitie. Henk Groeneveld (gemeente Alblasserdam) Ad de Hek (Milieudienst Zuid-Holland Zuid) Openstelling Randweg/Oude Torenweg voor alle verkeer

Notitie. Henk Groeneveld (gemeente Alblasserdam) Ad de Hek (Milieudienst Zuid-Holland Zuid) Openstelling Randweg/Oude Torenweg voor alle verkeer Notitie Aan Van Henk Groeneveld (gemeente Alblasserdam) Ad de Hek (Milieudienst Zuid-Holland Zuid) Dossier Project AL 08.4803 Kenmerk Datum 25 augustus 2008 Onderwerp Openstelling Randweg/Oude Torenweg

Nadere informatie

Gemeente Houten. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai De Koppeling

Gemeente Houten. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai De Koppeling Gemeente Houten Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai De Koppeling INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 2. GELUIDMETINGEN 3 3. MEETRESULTATEN EN CONCLUSIE 5 4. AKOESTISCH REKENMODEL EN REKENRESULATEN

Nadere informatie

Buiten het toepassingsbereik?

Buiten het toepassingsbereik? NAG Lezingenbijeenkomst Geluidmodellen buiten het Reken- en meetvoorschrift Buiten het toepassingsbereik? 21 juni 2017 10:45-11:15 Jaarbeurs, Utrecht Hans J.A. van Leeuwen DGMR, Adviseurs voor bouw, brandveiligheid,

Nadere informatie

Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp.

Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp. 1/8 Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp.nl Samenvatting Door M+P Raadgevende Ingenieurs is een onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Beleid wegverkeerslawaai AWV

Beleid wegverkeerslawaai AWV Beleid wegverkeerslawaai AWV Door Barbara Vanhooreweder Inhoud Woonzone Vijvermeerspark 1 Wegverkeerslawaai Totale geluid = motorgeluid + rolgeluid Afhankelijk van: Aantal voertuigen Percentage zwaar verkeer

Nadere informatie

SurroundConsult. EU-richtlijn omgevingslawaai Geluidskaarten gemeente Breda

SurroundConsult. EU-richtlijn omgevingslawaai Geluidskaarten gemeente Breda SurroundConsult EU-richtlijn omgevingslawaai Geluidskaarten gemeente Breda Datum: Arnhem, 12 mei 2017 Rapportnummer: 2016.005.R01 Plaats en datum: Arnhem, 12 mei 2017 Versie: 01 Status: CONCEPT Opdrachtgever:

Nadere informatie

Geluidschermen: integraal beoordelen

Geluidschermen: integraal beoordelen Geluid Trillingen Luchtkwaliteit 9 november 2010 M+P raadgevende ingenieurs Fons Peeters Geluidschermen Zeer veel gebruikte maatregel om geluidhinder te beperken +Effectief - Barrière werking - Eenzijdig

Nadere informatie

Geluidabsorberende geleiderail

Geluidabsorberende geleiderail M+P MBBM groep Mensen met oplossingen Rapport Geluidabsorberende geleiderail Effect bij toepassing langs provinciale wegen M+P.4SIL.14.01.1 12 december 2014 Colofon Opdrachtnemer M+P raadgevende ingenieurs

Nadere informatie

KPO Planontwikkeling BV. 'Stiereveld' te Watergang Akoestische verkenning

KPO Planontwikkeling BV. 'Stiereveld' te Watergang Akoestische verkenning KPO Planontwikkeling BV 'Stiereveld' te Watergang Akoestische verkenning KPO Planontwikkeling BV 'Stiereveld' te Watergang Akoestische verkenning Datum 27 februari 2009 KPO002/Bxt/0002 Kenmerk Documentatiepagina

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Akoestisch onderzoek spitsstroken

1. Inleiding. 2. Akoestisch onderzoek spitsstroken NOTITIE Nr. : Versie : 001 Project : Wijziging A1 aansluiting Deventer-Oost Betreft : Resultaten akoestisch onderzoek 2020 Datum : 1 september 2009 1. Inleiding In opdracht van de gemeente Deventer heeft

Nadere informatie

Berekening geluidsbelasting

Berekening geluidsbelasting Berekening geluidsbelasting Vanwege het Uitwerkingsplan Reitdiep fase 3 en 4 te Groningen Uitgevoerd door: Afdeling IGG, Team specialisten, Cluster geluid Datum: 26 januari 2015 1. Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Hoorcollege geluidsoverlast: Hoe hou je herrie uit de tuin?

Hoorcollege geluidsoverlast: Hoe hou je herrie uit de tuin? Hoorcollege geluidsoverlast: Hoe hou je herrie uit de tuin? Tuinprofessionaldagen 2017 Inhoudsopgave Inleiding Introductie Wat is geluid Basisbegrippen: frequentie en golflengte Verandering geluidsspectrum

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

ERMILIEU & PLANOLOGIE Uw partner voor milieu (planologisch) advies

ERMILIEU & PLANOLOGIE Uw partner voor milieu (planologisch) advies ERMILIEU & PLANOLOGIE Uw partner voor milieu (planologisch) advies t Lookwartier AKOESTISCH ONDERZOEK ten behoeve van de reconstructie van de Keppelseweg en de Ds. Van Dijkweg met de aanleg van de Ruimzichtlaan

Nadere informatie

Bestemmingsplan Maximabrug te Alphen aan den Rijn Geluidbeperkende maatregelen aan de nieuwe wegen

Bestemmingsplan Maximabrug te Alphen aan den Rijn Geluidbeperkende maatregelen aan de nieuwe wegen Bestemmingsplan Maximabrug te Alphen aan den Rijn Geluidbeperkende maatregelen aan de nieuwe wegen Inhoud Inhoud...3 1 Inleiding...4 2 Selectie uit wettelijk kader...5 2.1 Wegverkeerslawaai wet geluidhinder...5

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek

Akoestisch onderzoek Akoestisch onderzoek Cumulatieve geluidbelasting Triangel Waddinxveen In opdracht van: Behandeld door: Burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen Dhr. D. Koppenaal Postbus 400 2740 AK Waddinxveen

Nadere informatie

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M.2013.0349.00.R001 Bepaling van de wegdekcorrectie (C wegdek )

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M.2013.0349.00.R001 Bepaling van de wegdekcorrectie (C wegdek ) Rapport M.2013.0349.00.R001 Bepaling van de wegdekcorrectie (C wegdek ) De geluidsreductie van GRAB conform Rmg2012, geldig voor lichte motorvoertuigen Status: DEFINITIEF Van Pallandtstraat 9-11 Casuariestraat

Nadere informatie

Gemeente Amersfoort Definitief. Akoestische analyse Bestemmingsplan geluidswal Vathorst en Bergpas (west)

Gemeente Amersfoort Definitief. Akoestische analyse Bestemmingsplan geluidswal Vathorst en Bergpas (west) Gemeente Amersfoort Definitief Akoestische analyse Bestemmingsplan geluidswal Vathorst en Bergpas (west) Gemeente Amersfoort Definitief Akoestische analyse Bestemmingsplan geluidswal Vathorst en Bergpas

Nadere informatie

Akoestische analyse railverkeerslawaai 'Groes II'

Akoestische analyse railverkeerslawaai 'Groes II' Gemeente Houten Akoestische analyse railverkeerslawaai 'Groes II' Datum 14 december 2009 HTN338/Kmc/6274 Kenmerk Eerste versie 1 Aanleiding De Gemeente Houten is voornemens een woongebied te ontwikkelen

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht t.a.v. de heer A.C. van Tilburg Postbus 8 3300 AA Dordrecht

Gemeente Dordrecht t.a.v. de heer A.C. van Tilburg Postbus 8 3300 AA Dordrecht Gemeente Dordrecht t.a.v. de heer A.C. van Tilburg Postbus 8 3300 AA Dordrecht Betreft : Aanvullend onderzoek geluid Visie Wielwijk Uw kenmerk : - Ons kenmerk : VL.181.adh.B02 Woensdag, 14 september 2011

Nadere informatie

Akoestisch effect transparante hellende schermen. Onderzoek naar de akoestische effecten van de transparante hellende schermen in de Ring Utrecht

Akoestisch effect transparante hellende schermen. Onderzoek naar de akoestische effecten van de transparante hellende schermen in de Ring Utrecht Akoestisch effect transparante hellende schermen Onderzoek naar de akoestische effecten van de transparante hellende schermen in de Ring Utrecht Status definitief Versie 003 Rapport M.2015.0853.01.R001

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Situatie

1. Inleiding. 2. Situatie Esprit bv, 4 e studentenhuis Parc Spelderholt, Beekbergen NOTITIE Nr. : V.2009.1135.00.N001 Versie : 002 DEFINITIEF Project : Esprit bv, 4e studentenhuis Parc Spelderholt, Beekbergen Betreft : Akoestisch

Nadere informatie

Strandpark Slijk Ewijk, geluidscumulatie vanwege verschillende activiteiten

Strandpark Slijk Ewijk, geluidscumulatie vanwege verschillende activiteiten datum 7 december 2015 project Advisering vestiging Arnhem betreft Notitie Cumulatie van geluid uw kenmerk - versie 001 ons kenmerk M.2015.0549.03.N001 contactpersoon ing. M.H.M. (Michel) van Kesteren verwerkt

Nadere informatie

1. Inleiding pag. 3. 2. Grenswaarden pag. 4. 3. Geluidsberekeningen pag. 5. 4. Resultaten en toetsing pag. 7. 5. Samenvatting en conclusie pag.

1. Inleiding pag. 3. 2. Grenswaarden pag. 4. 3. Geluidsberekeningen pag. 5. 4. Resultaten en toetsing pag. 7. 5. Samenvatting en conclusie pag. INHOUD: 1. Inleiding pag. 3 2. Grenswaarden pag. 4 3. Geluidsberekeningen pag. 5 3.1 Uitgangspunten 3.2 Rekenmethode 4. Resultaten en toetsing pag. 7 4.1 Resultaten 4.2 Toetsing 5. Samenvatting en conclusie

Nadere informatie

Akoestische absorptie en diffusiteit

Akoestische absorptie en diffusiteit Mensen met oplossingen M+P MBBM groep www.mp.nl Rapport Wonderwall Wandelementen Akoestische absorptie en diffusiteit M+P.WON.12.01.1 30 januari 2013 Colofon Opdrachtnemer Opdrachtgever M+P Raadgevende

Nadere informatie

Geluidsmetingen en telgegevens N241. 1 Aanleiding. 2 Meetomstandigheden

Geluidsmetingen en telgegevens N241. 1 Aanleiding. 2 Meetomstandigheden Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuw arden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

3D DIGTOP voor het maken van geluidsberekeningen Den Haag gebruikt vliegtuig laserscanning voor haar geluidskaarten

3D DIGTOP voor het maken van geluidsberekeningen Den Haag gebruikt vliegtuig laserscanning voor haar geluidskaarten 3D DIGTOP voor het maken van geluidsberekeningen Den Haag gebruikt vliegtuig laserscanning voor haar geluidskaarten Ron Mandala, bedrijfsonderdeel Milieu en Vergunningen, Dienst Stadsbeheer, Gemeente Den

Nadere informatie

akoestische grootheden luchtgeluidsisolatie

akoestische grootheden luchtgeluidsisolatie akoestische grootheden luchtgeluidsisolatie a. In het akoestisch laboratorium: de grootheden R & Rw Tussen de zendruimte en de ontvangstruimte zit een opening van 12 m² waartussen de te testen wanden opgebouwd

Nadere informatie

Engineering geluidsschermen langs de Rijksweg A28 ter hoogte van Vathorst

Engineering geluidsschermen langs de Rijksweg A28 ter hoogte van Vathorst Ontwikkelingsbedrijf Vathorst Engineering geluidsschermen langs de Rijksweg A28 ter hoogte van Vathorst Akoestische randvoorwaarden (memo) Datum 6 september 2004 OBV072/Bxt/0727 Kenmerk Eerste versie 1

Nadere informatie

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting. BEKENDMAKING WET GELUIDHINDER De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij bij besluit van, kenmerk IenM/BSK-2015/133472, met toepassing van artikel 90, tweede, derde en vierde

Nadere informatie

GELUIDSSCHERMEN VOOR WEGEN: Europese normalisatie en CE-markering

GELUIDSSCHERMEN VOOR WEGEN: Europese normalisatie en CE-markering GELUIDSSCHERMEN VOOR WEGEN: Europese normalisatie en CE-markering 13 dec. 2006 Geluidsschermen van beton Gontrain MAIRESSE Ronveaux GELUIDSSCHERMEN IN BETON Gontran MAIRESSE Ingénieur d affaires Ronveaux

Nadere informatie

Geluidschermen: Realisatie en Regelgeving

Geluidschermen: Realisatie en Regelgeving M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Geluidschermen: Realisatie en Regelgeving Fons Peeters M+P Raadgevende ingenieurs GTL 2015 4 november 2015 2 Geluidschermen: Realisatie en Regelgeving uitvoering

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690

Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690 Pagina 1 Onderwerp Datum Uitgevoerd door Kenmerk railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690 Inleiding In opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente

Nadere informatie

DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal

DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal 1. Inleiding In de afgelopen jaren groeit behoefte aan duidelijke vergelijking van de akoestisch en financiële uitkomsten van de te treffen maatregelen. Vooral in

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek bij verzoek wijziging geluidproductieplafond

Akoestisch onderzoek bij verzoek wijziging geluidproductieplafond Akoestisch onderzoek bij verzoek wijziging geluidproductieplafond N15 Wet milieubeheer, hoofdstuk 11 Uitvoerder Geluidloket WVL Onderzoek Datum 15 januari 2015 Status Definitief Versienr. 2.0 Kenmerk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gemeente Wijdemeren. Akoestisch onderzoek herontwikkeling Kindertrefpunt Oud-Loosdrecht

Gemeente Wijdemeren. Akoestisch onderzoek herontwikkeling Kindertrefpunt Oud-Loosdrecht Gemeente Wijdemeren Akoestisch onderzoek herontwikkeling Kindertrefpunt Oud-Loosdrecht Gemeente Wijdemeren Akoestisch onderzoek herontwikkeling Kindertrefpunt Oud-Loosdrecht Datum 23 juli 2012 Kenmerk

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk Afdeling Expertise Contact Maarten Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl Akoestisch onderzoek Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei

Nadere informatie

Geluid van binnenstedelijk wegverkeer De motor uit en rustig doorrijden

Geluid van binnenstedelijk wegverkeer De motor uit en rustig doorrijden Studiedag 15 februari 2010 NS-Trefpunt, Utrecht 'Op weg naar een stiller (stedelijk) Nederland Geluid van binnenstedelijk wegverkeer De motor uit en rustig doorrijden (35 minuten) Mark Bakermans / Hans

Nadere informatie

: De heer Johan Meirink (Gemeente Aa en Hunze)

: De heer Johan Meirink (Gemeente Aa en Hunze) Notitie HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. PLANNING & STRATEGY Aan : De heer Johan Meirink () Van : Andries van der Veen, Gert de Haas (Royal HaskoningDHV) : 21 mei 2013 Kopie : - Onze referentie : BC3527/N001/902339/Nijm

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Burgemeester Sloblaan 15a. Gemeente Zederik

Akoestisch onderzoek Burgemeester Sloblaan 15a. Gemeente Zederik Akoestisch onderzoek Burgemeester Sloblaan 15a Gemeente Zederik Opdrachtgever: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen Contactpersoon opdrachtgever: P. van Leeuwen Projectleider Buro SRO: M. Geerts Projectnummer

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek t.b.v. Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c. Gemeente Bodegraven Reeuwijk

Akoestisch onderzoek t.b.v. Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c. Gemeente Bodegraven Reeuwijk Akoestisch onderzoek t.b.v. Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c te Bodegraven-Reeuwijk Behandeld door: Opdrachtgever: Omgevingsdienst Midden-Holland Postbus 45 2800 AA Gouda Gemeente Bodegraven Reeuwijk

Nadere informatie

Transportlawaai: welke lokale acties om er iets aan te doen? Jean-Pierre CLAIRBOIS

Transportlawaai: welke lokale acties om er iets aan te doen? Jean-Pierre CLAIRBOIS Transportlawaai: welke lokale acties om er iets aan te doen? Jean-Pierre CLAIRBOIS REDUCTIE VAN WEGVERKEERSLAWAAI TIJDENS DE VOORTPLANTING GELUIDSSCHERMEN EN (GELUIDS)ABSORBERENDE WANDBEKLEDINGEN A-TECH

Nadere informatie

Akoestisch Onderzoek. Kerkwijkweg 5 te Didam juni

Akoestisch Onderzoek. Kerkwijkweg 5 te Didam juni Akoestisch Onderzoek Kerkwijkweg 5 te Didam 2010-2033-0 2 juni 2010 www.sainadvies.nl Kruizemuntstraat 371, 7322 LN Apeldoorn (T) 055-360 64 10 (M) 06-44 170 653 Rabobank 1521 14 815 KvK 082 04 400 www.sainadvies.nl

Nadere informatie

Gemeentewerken Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Tarwewijk

Gemeentewerken Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Tarwewijk Gemeentewerken Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Tarwewijk Kenmerk: 221770 Algemeen toetsingskader De Wet geluidhinder beoogt de burger te beschermen tegen een te hoge geluidsbelasting.

Nadere informatie

Bronnen Maatregelen(ook voor Saldo-0) Cumulatie van verschillende soorten geluid. Wat kunnen we er mee. Geluidproductieplafonds (GPP s) Cumulatie

Bronnen Maatregelen(ook voor Saldo-0) Cumulatie van verschillende soorten geluid. Wat kunnen we er mee. Geluidproductieplafonds (GPP s) Cumulatie Geluid A13/A16 4 november 2014 Rogier Wigbels Inhoud Algemeen Bronnen Maatregelen(ook voor Saldo-0) Cumulatie van verschillende soorten geluid Meten van geluid Wat kunnen we er mee Wet-en regelgeving:

Nadere informatie

Memo TNO reflecties achterzijde schermen

Memo TNO reflecties achterzijde schermen BIJLAGE 12 Memo TNO reflecties achterzijde schermen Akoestisch onderzoek OTB/MER 2 e fase Ring Utrecht Deelrapport Specifiek - 3 - Notitie Aan Royal HaskoningDHV, t.a.v. Jan Derksen Van Arno Eisses Gebouwde

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Situatie. Notitie

1. Inleiding. 2. Situatie. Notitie Notitie Project Bestemmingsplan Nieuw Rhijngeest Zuid Betreft akoestisch onderzoek wegverkeer Ons kenmerk M.2013.0521.01.N001 Versie 001 Datum 13 maart 2014 Verwerkt door DJA SBA Contactpersoon dr. A.Y.

Nadere informatie

In de volgende figuur is een bovenaanzicht weergegeven met de ligging van camping De Cuynder en het toekomstige tracé van de N381.

In de volgende figuur is een bovenaanzicht weergegeven met de ligging van camping De Cuynder en het toekomstige tracé van de N381. Notitie Project Provincie Fryslân/Akoestisch onderzoek N381 Betreft Resultaten Camping De Cuynder, Donkerbroek Ons kenmerk V.2010.1601.04.N002 Versie 001 Datum 8 september 2011 Verwerkt door GKE AWO Contactpersoon

Nadere informatie

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001v2 Nieuwe bedrijfswoning aan de Zoelensestraat, Tiel

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001v2 Nieuwe bedrijfswoning aan de Zoelensestraat, Tiel Rapport M.2013.0544.00.R001v2 Nieuwe bedrijfswoning aan de Zoelensestraat, Tiel Akoestisch onderzoek Status: DEFINITIEF (versie 2) Van Pallandtstraat 9-11 Casuariestraat 5 Lavendelheide 2 Geerweg 11 info@dgmr.nl

Nadere informatie

Memo. Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen. Datum

Memo. Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen. Datum Memo Aan Van Team Betreft Afschrift Aan Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen Martin van den Berg Datum 02-01-2017 1.Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Graafseweg

Akoestisch onderzoek Graafseweg Akoestisch onderzoek Graafseweg 300-302 Opdrachtgever: fam. Loeffen Contactpersoon opdrachtgever: de heer W. Loeffen Datum: 29 november 2013 Projectleider Buro SRO: de heer A. van der Mispel Projectnummer

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Nieuwbouw aan de 's-heer Hendrikskinderendijk nabij Tiendenplein Definitief Opdrachtgever: Spaans Beheer BV Postbus 340 4460 AS Goes Grontmij Nederland bv Roosendaal,

Nadere informatie

Park Forum Zuid. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai

Park Forum Zuid. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Park Forum Zuid Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai gemeente Eindhoven RE - Ruimtelijke Expertise, VM - Verkeer en Milieu oktober 2017 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven RE - Ruimtelijke Expertise,

Nadere informatie

Casus over het meten van wegverkeersgeluid en de vergelijking met het model: Harderwijk

Casus over het meten van wegverkeersgeluid en de vergelijking met het model: Harderwijk Studiemiddag 9 december 2011 Amersfoort 'Wegverkeerslawaai: meten of rekenen Casus over het meten van wegverkeersgeluid en de vergelijking met het model: Harderwijk (20 minuten) Hans J.A. van Leeuwen DGMR,

Nadere informatie

Eisenhowerlaan 112, Postbus 82223 NL-2508 EE Den Haag T +31 (0)70 350 39 99 F +31 (0)70 358 47 52

Eisenhowerlaan 112, Postbus 82223 NL-2508 EE Den Haag T +31 (0)70 350 39 99 F +31 (0)70 358 47 52 Rapport V.2008.1041.00.R001 Plan Hoogstedelaan, Arnhem Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Status: DEFINITIEF Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software info@dgmr.nl www.dgmr.nl Van

Nadere informatie

Onderwerp Akoestisch onderzoek project B-lijst woningen diverse wegen te Velsen Datum 1 november 2016, geactualiseerd 24 augustus 2018

Onderwerp Akoestisch onderzoek project B-lijst woningen diverse wegen te Velsen Datum 1 november 2016, geactualiseerd 24 augustus 2018 Onderwerp Akoestisch onderzoek project B-lijst woningen diverse wegen te Velsen Datum 1 november 2016, geactualiseerd 24 augustus 2018 1. Inleiding Woningen langs de Hagelingerweg, de Waterloolaan, de

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek bedrijventerrein Schoterhoek II, Nieuwveen

Akoestisch onderzoek bedrijventerrein Schoterhoek II, Nieuwveen Akoestisch onderzoek bedrijventerrein Schoterhoek II, Nieuwveen Akoestisch onderzoek bedrijventerrein Schoterhoek II, Nieuwveen In opdracht van: Gemeente Nieuwkoop Opgesteld door: Bart Hertsig, afdeling

Nadere informatie

Onderw erp Notitie Leefbaarheid en Milieu in de Beroemde Vrouwenbuurt na realisatie Westelijke ontsluiting

Onderw erp Notitie Leefbaarheid en Milieu in de Beroemde Vrouwenbuurt na realisatie Westelijke ontsluiting Gemeente Amersoort Bijlage bij raadsvoorstel nr. 5212433 Notitie Opsteller : F.W.J. van Vliet Telefoon : (033) 469 4938 User-id : VLI8 Reg.nr. : 5244337 Onderw erp Notitie Leefbaarheid en Milieu in de

Nadere informatie

DIFFRACTOR, GELUIDAFBUIGER, GELUIDGOOT WAT IS HET EN IS HET WAT? JAN HOOGHWERF SUSTAINABLE NOISE REDUCTION

DIFFRACTOR, GELUIDAFBUIGER, GELUIDGOOT WAT IS HET EN IS HET WAT? JAN HOOGHWERF SUSTAINABLE NOISE REDUCTION DIFFRACTOR, GELUIDAFBUIGER, GELUIDGOOT WAT IS HET EN IS HET WAT? JAN HOOGHWERF BERRY BOBBINK YSBRAND WIJNANT ERIC DE VRIES M+P PROVINCIE GELDERLAND UNIVERSITEIT TWENTE/4SILENCE 4SILENCE SUSTAINABLE NOISE

Nadere informatie

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting. BEKENDMAKING WET GELUIDHINDER De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij bij besluit van, kenmerk, met toepassing van artikel 90, tweede, derde en vierde lid, van de Wet geluidhinder,

Nadere informatie

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001v2 Bestemmingsplan Rijnboog-Paradijs

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001v2 Bestemmingsplan Rijnboog-Paradijs Rapport M.2013.0637.00.R001v2 Bestemmingsplan Rijnboog-Paradijs Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Status: DEFINITIEF Van Pallandtstraat 9-11 Casuariestraat 5 Lavendelheide 2 Geerweg 11 info@dgmr.nl

Nadere informatie

Bijlage 2 1 Wet geluidhinder: verzoek hogere grenswaarde Wet geluidhinder (in enkelvoud indienen) Aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP s-gravenhage 1. Gegevens verzoeker Naam:

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Koning Lodewijklaan 6

Akoestisch onderzoek Koning Lodewijklaan 6 Akoestisch onderzoek Koning Lodewijklaan 6 1 Colofon Datum Inlichtingen bij: Auteur O. Cevaal-Douma Telefoonnummer 055-5801705 Emailadres o.cevaal@ovij.nl Adresgegevens Omgevingsdienst Veluwe IJssel Marktplein

Nadere informatie

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting. BEKENDMAKING WET GELUIDHINDER De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij bij besluit van, kenmerk, met toepassing van artikel 90, tweede, derde en vierde lid, van de Wet geluidhinder,

Nadere informatie

Datum: 21 mei 2013 Ons kenmerk: 20123665.PC8407 P+R/P+N-terrein ten zuiden NS-station Holten Beoordeling binnenniveau kerkzaal de Kandelaar

Datum: 21 mei 2013 Ons kenmerk: 20123665.PC8407 P+R/P+N-terrein ten zuiden NS-station Holten Beoordeling binnenniveau kerkzaal de Kandelaar Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen, brand en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten NOTITIE T: (0548) 63 64 20 F: (0548) 63 64 30 E: info@alcedo.nl I: www.alcedo.nl KvK 08108022

Nadere informatie

snelheidsverhoging naar 130 km/h in 2016: vijf trajecten

snelheidsverhoging naar 130 km/h in 2016: vijf trajecten Akoestisch onderzoek op referentiepunten Akoestisch onderzoek op referentiepunten snelheidsverhoging naar 130 km/h in 2016: vijf trajecten Status definitief Versie 002 Rapport M.2016.0114.01.R001 Datum

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o.

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. 030-286 00 00 Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. Resultaten van een nul-onderzoek rapport van de afdeling Expertise Milieu februari 2016 www.utrecht.nl Colofon uitgave Expertise Milieu Milieu en

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Eisenhowerlaan 112, Postbus NL-2508 EE Den Haag T +31 (0) F +31 (0)

Eisenhowerlaan 112, Postbus NL-2508 EE Den Haag T +31 (0) F +31 (0) Rapport V.2008.1124.00.R001 Blokstegenweg 1, Borne Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Status: DEFINITIEF Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software info@dgmr.nl www.dgmr.nl Van Pallandtstraat

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde hebben een verzoek ontvangen voor het vaststellen van een hogere grenswaarde.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde hebben een verzoek ontvangen voor het vaststellen van een hogere grenswaarde. ONTWERP-BESCHIKKING BESLUIT HOGERE WAARDE INGEVOLGE DE WET GELUIDHINDER Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde hebben een verzoek ontvangen voor het vaststellen van een hogere grenswaarde.

Nadere informatie

GELUIDSSCHERMEN VOOR WEGEN: Europese normalisatie en CE-markering

GELUIDSSCHERMEN VOOR WEGEN: Europese normalisatie en CE-markering GELUIDSSCHERMEN VOOR WEGEN: Europese normalisatie en CE-markering 13 dec. 2006 Aanpassing van de voorschriften Barbara VANHOOREWEDER MOW Geluidsschermen voor wegen: Europese normalisatie en CE-markering

Nadere informatie

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting. BEKENDMAKING WET GELUIDHINDER De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij bij besluit van, kenmerk IenM/BSK-2014/, met toepassing van artikel 90, tweede, derde en vierde lid,

Nadere informatie

V.O.F. De Beemster Compagnie. Akoestisch onderzoek. plan De Nieuwe Tuinderij west en oost

V.O.F. De Beemster Compagnie. Akoestisch onderzoek. plan De Nieuwe Tuinderij west en oost V.O.F. De Beemster Compagnie Akoestisch onderzoek plan De Nieuwe Tuinderij west en oost INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 2. UITGANGSPUNTEN 2 2.1. Wettelijk kader 2 2.1.1. Wet geluidhinder 2 2.1.2. Reken-

Nadere informatie

Buro voor Bouwkunde - Ermelo. Akoestisch onderzoek Paleisweg 6-8 te Garderen. Witteveen+Bos. van Twickelostraat 2. postbus 233.

Buro voor Bouwkunde - Ermelo. Akoestisch onderzoek Paleisweg 6-8 te Garderen. Witteveen+Bos. van Twickelostraat 2. postbus 233. Buro voor Bouwkunde - Ermelo Akoestisch onderzoek Paleisweg 6-8 te Garderen van Twickelostraat 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING

Nadere informatie

Inhoud. 1. inleiding. 2. Wettelijk kader. 3. Invoergegevens. 4. Resultaten, maatregelen en conclusie. Bijlage: Rekenbladen

Inhoud. 1. inleiding. 2. Wettelijk kader. 3. Invoergegevens. 4. Resultaten, maatregelen en conclusie. Bijlage: Rekenbladen Inhoud 1. inleiding 2. Wettelijk kader 3. Invoergegevens 4. Resultaten, maatregelen en conclusie 3 5 7 9 Bijlage: 1 Rekenbladen Adviesbureau RBOI 0785.008720.00 2 Inhoud 0785.008720.00 Adviesbureau RBOI

Nadere informatie

Geluidsmetingen in Bunnik

Geluidsmetingen in Bunnik 1 Geluidsmetingen in Bunnik Geluidsmetingen uitgevoerd naar aanleiding van het Ontwerp Inpassingsplan (OIP) voor de aanleg van de Rijsbruggerweg van Houten naar de A12 Inhoud 1. Inleiding 2. Samenvatting

Nadere informatie

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.

Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting. BEKENDMAKING WET GELUIDHINDER De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat hij bij besluit van, kenmerk, met toepassing van artikel 90, tweede, derde en vierde lid, van de Wet geluidhinder,

Nadere informatie

RAPPORT. Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam. Geluidwering gevels. Nieuw te bouwen woning. Betreft

RAPPORT. Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam. Geluidwering gevels. Nieuw te bouwen woning. Betreft RAPPORT Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam Geluidwering gevels Betreft Kenmerk Status Opdrachtgever Uitgevoerd door Nieuw te bouwen woning R012520.001.01 Definitief Van der Padt & Partners

Nadere informatie

Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar

Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Amersfoort Postbus 4000 3800 AE Amersfoort AANGETEKEND Betreft: Reactie op brief dd 7 mei jl. van Gem. Amersfoort aan Stichting. (SHB&L) inzake WOB verzoek

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek evenementenparkeerplaats Kasteel de Haar

Akoestisch onderzoek evenementenparkeerplaats Kasteel de Haar Akoestisch onderzoek evenementenparkeerplaats Kasteel de Haar rapport van de afdeling september 2015 www.utrecht.nl Colofon uitgave Milieu en Mobiliteit Gemeente Utrecht 030-286 00 00 info@utrecht.nl in

Nadere informatie

Geluidsbeleid provinciale wegen en stille wegdekken

Geluidsbeleid provinciale wegen en stille wegdekken Geluidsbeleid provinciale wegen en stille wegdekken Provincie Gelderland Paul Driessen 28 april 2011 1 Opbouw presentatie: - Wetgeving en beleid - Toepassen geluidsreducerende maatregelen - Doelmatigheid

Nadere informatie

Purmerland 21 te Purmerend. Bepaling geluidsbelasting

Purmerland 21 te Purmerend. Bepaling geluidsbelasting Purmerland 21 te Purmerend Bepaling geluidsbelasting Purmerland 21 te Purmerend Bepaling geluidsbelasting Opgesteld door: Datum: 19 november 2013 S&W Consultancy Rapportnr: 2130847 Postbus 5185 Versie:

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Aansluiting van twee wegen op het nieuwbouwplan De Jonge Veenen te Moerkapelle

Akoestisch onderzoek Aansluiting van twee wegen op het nieuwbouwplan De Jonge Veenen te Moerkapelle Akoestisch onderzoek Aansluiting van twee wegen op het nieuwbouwplan De Jonge Veenen te Moerkapelle Behandeld door: Opdrachtgever: J.M.B. Boere Omgevingsdienst Midden-Holland Postbus 45 2800 AA Gouda Gemeente

Nadere informatie

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001 Bestemmingsplan De Del, Rozendaal

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001 Bestemmingsplan De Del, Rozendaal Rapport M.2014.0007.01.R001 Bestemmingsplan De Del, Rozendaal Akoestisch onderzoek wegverkeer Status: DEFINITIEF Van Pallandtstraat 9-11 Casuariestraat 5 Lavendelheide 2 Geerweg 11 info@dgmr.nl Postbus

Nadere informatie

Akoestisch Onderzoek Wegverkeerslawaai

Akoestisch Onderzoek Wegverkeerslawaai Afdeling Expertise Contact J.M.B. Boere T 088 5450394 amboere@odmh.nl Akoestisch Onderzoek Wegverkeerslawaai Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Onderwerp Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek (Standaard Rekenmethode I)

Akoestisch onderzoek (Standaard Rekenmethode I) Akoestisch onderzoek (Standaard Rekenmethode I) Locatie: Kollenburgweg 3 te Didam Gemeente: Montferland Projectnummer: P2000.01 Opdrachtgever: De heer G.J. Hageman Datum: 28 maart 2013 Status: Definitief

Nadere informatie

ADVIES. Geluid, verkeerslawaai

ADVIES. Geluid, verkeerslawaai ADVIES Aan : Esther Bouwhuis / gemeente Berkelland Behandeld door : Jan Prakken / adviseur geluid Datum : 29 juni 2015 Ons kenmerk : S2014-00164.2 Onderwerp : Verbouw schuur tot woning, Groenloseweg 36

Nadere informatie

Theemswegtracé en geluid. Paul van der Stap

Theemswegtracé en geluid. Paul van der Stap Theemswegtracé en geluid Paul van der Stap 22 oktober 2015 inhoud Korte uitleg Wet milieubeheer regeling geluid Geluid productie plafonds en grenswaarden Geluidreducerende maatregelen Stappen in het geluidonderzoek

Nadere informatie

Figuur 1 Schematisch weergave tijdelijke hulpbrug nabij A1 Muiderberg.

Figuur 1 Schematisch weergave tijdelijke hulpbrug nabij A1 Muiderberg. Groenmarktstraat 39 3521 AV Utrecht T 030 2970391 info@dbvision.nl www.dbvision.nl Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat West-Nederland Noord t.a.v. de heer N. Dollee Postbus 3119 2001

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân t.a.v. de heer S.M. Dijkstra Postbus AC JOURE Uw kenmerk:

het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân t.a.v. de heer S.M. Dijkstra Postbus AC JOURE Uw kenmerk: Uw kenmerk: Ons nummer: Ska-woningen Stobbegasterpaad-Hasjerdijken-11a Behandeld door: de heer A.G. Faber Telefoon: 0515-489722 het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân t.a.v. de heer

Nadere informatie

Notitie Situatie Laagfrequent geluid Wetgeving

Notitie Situatie Laagfrequent geluid Wetgeving Notitie Datum: 27 februari 2017 Project: Windpark Koningspleij Uw kenmerk: - Locatie: Arnhem Ons kenmerk: V068465aa.00001.md Betreft: Beoordeling laagfrquent geluid Versie: 01_001 In opdracht van Outsmart

Nadere informatie

Bogermanschool Houten

Bogermanschool Houten Gemeente Houten Bogermanschool Houten Akoestisch onderzoek Gemeente Houten Bogermanschool Houten Akoestisch onderzoek Datum 7 december 2011 Kenmerk HTN466\Bxt/6355 Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl

Nadere informatie

Geluidsspectrum maatgevend voor hinder binnenshuis

Geluidsspectrum maatgevend voor hinder binnenshuis M+P www.mp.nl Onderdeel van Müller-BBM groep Mensen met oplossingen Geluidsspectrum maatgevend voor hinder binnenshuis Congres Geluid Trillingen en Luchtkwaliteit - 2018 ir. Theodoor Höngens 2 Wat vooraf

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Sanering B-lijst woningen BUITEN de bebouwde kom van Oldebroek

Akoestisch onderzoek. Sanering B-lijst woningen BUITEN de bebouwde kom van Oldebroek Akoestisch onderzoek Sanering B-lijst woningen BUITEN de bebouwde kom van Oldebroek Gemeente Oldebroek November 2018 INHOUD blz. 1. INLEIDING 3 2. HET AKOESTISCH ONDERZOEK 2.1. Doel van het akoestisch

Nadere informatie

NOTITIE 1 INLEIDING 2 UITGANGSPUNTEN

NOTITIE 1 INLEIDING 2 UITGANGSPUNTEN Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen, brand en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten NOTITIE T: (0548) 63 64 20 F: (0548) 63 64 30 E: info@alcedo.nl I: www.alcedo.nl KvK 08108022

Nadere informatie

alblasserdam mercon-kloos besluit hogere waarden opdrachtgever : gemeente Alblasserdam nummer : 102.13109.00 datum : 27 juni 2008

alblasserdam mercon-kloos besluit hogere waarden opdrachtgever : gemeente Alblasserdam nummer : 102.13109.00 datum : 27 juni 2008 alblasserdam mercon-kloos besluit hogere waarden opdrachtgever : gemeente Alblasserdam nummer : datum : 27 juni 2008 opdrachtleider : drs.ing. J.M. van Riet auteur(s) : mw. ing. W. Sondorp Inhoud 1 1.

Nadere informatie