Heelkunde 2. Patiënteninformatie ORBITA FRACTUUR OF BREUK VAN DE OOGKAS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Heelkunde 2. Patiënteninformatie ORBITA FRACTUUR OF BREUK VAN DE OOGKAS"

Transcriptie

1 Heelkunde 2 Patiënteninformatie ORBITA FRACTUUR OF BREUK VAN DE OOGKAS

2 1. Inleiding Met deze brochure willen we u zoveel mogelijk schriftelijke informatie geven. Deze informatie wordt door de arts en de verpleegkundige ook mondeling toegelicht. Indien deze uitleg voor u onvoldoende is, kunt u verdere vragen stellen aan uw chirurg of verpleegkundige. Tijdens de dagelijkse verzorging en tijdens de zaalronde van de arts, krijgt u uitleg over het verdere verloop van uw verblijf in het ziekenhuis. 2. Wat is een breuk van de oogkas? De orbita of oogkas is de holte in de schedel waarin zich het oog bevindt. Dit benig omhulsel van het oog wordt gevormd door verschillende schedelbeenderen (6 in totaal). Een orbita fractuur is een andere benaming voor een gebroken oogkas. Hoewel bescherming van het oog de belangrijkste functie van de oogkas is, zijn de beenderen die de oogkas vormen niet allemaal even stevig. De orbitabodem bijvoorbeeld is papierdun waardoor een fractuur vaak in dit gebied zal optreden. Een fractuur van de orbita bodem of mediale wand wordt ook wel blow-out fractuur genoemd. Oorzaken van een fractuur : door een stomp trauma, zoals een vuistslag of squashbal tegen het oog of door een (verkeers-)ongeval, kan het oog of de oogkas beschadigd raken.

3 Symptomen van orbita fractuur: de ernst van het letsel is vaak afhankelijk van de kracht waarmee het letsel werd opgelopen. De schade kan variëren van een oppervlakkige verwonding en een gevoelig oog tot aanzienlijke schade met een blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. De belangrijkste verschijnselen zijn: Dubbelzien Indien er sprake is van een breuk van de oogkas, kan vet- en/of spierweefsel in de breuk vast komen te zitten. Door inklemming van weefsel in de breuk of door zwelling en oedeem kan het oog niet goed meer bewegen. Hierdoor kan scheelzien en daardoor dubbelzien ontstaan. Asymmetrie van het gezicht Door zwelling van de huid en de oogleden kan een asymmetrie van het gezicht ontstaan. Ook kan de oogkas door de klap zo beschadigd zijn dat het gehele oog dieper in de oogkas komt te liggen. Dit kan, na het verdwijnen van de zwelling, als cosmetisch storend ervaren worden. Andere verschijnselen die ook voorkomen zonder een breuk in de oogkas: Verminderde gezichtsscherpte Door een klap op het oog kan het oog zelf beschadigd raken. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging kan de gezichtsscherpte verminderd zijn. In zeldzame gevallen kan er een bloeding achter het oog, dus in de oogkas, ontstaan. Dit bloed kan niet weglopen en zal het oog naar voren drukken, waardoor het oog gaat uitpuilen. De oogzenuw kan bekneld raken en hierdoor zal het gezichtsvermogen snel verslechteren. Acuut ingrijpen is dan nodig. Het is daarom van groot belang dat de oogarts het oog goed onderzoekt op eventuele schade aan bijvoorbeeld het netvlies, de ooglens en de oogzenuw. Pijn Door de klap kan er een bloeduitstorting (hematoom) in de oogleden of rondom het oog ontstaan. Hierdoor krijgt men een blauw oog.

4 Door de zwelling kan de huid rond het oog erg gespannen komen te staan en pijnlijk aanvoelen. Soms kan de huid gescheurd zijn. Deze scheur zal in sommige gevallen gehecht moeten worden om de huid goed te laten genezen. Door een klap op het oog kan het oog zelf ook beschadigd zijn. Een beschadiging van het hoornvlies is vaak erg pijnlijk. Tevens kan men direct na het ongeval of bij oogbewegingen in een bepaalde richting klachten als duizeligheid, misselijkheid en hartkloppingen hebben. Deze klachten zijn een soort pijnreactie en duiden vaak op inklemming van (spier-)weefsel in de botbreuk. Indien de zenuw, die door de onderzijde van de oogkas loopt, beschadigd is, geeft de patiënt vaak aan een dof gevoel in bovenlip en bovenkaak te hebben. 3. Pré- en postoperatieve onderzoeken + uitleg Bij verdenking op een orbitafractuur (gebroken oogkas) zal meestal een advies van verschillende specialistische disciplines worden gevraagd (oogarts, kaakchirurg en NKO-arts). Eén of meerdere onderzoeken zullen worden uitgevoerd : röntgenopname, CT-scan, MRI, oogheelkundig/ orthoptisch onderzoek. 3.1 Behandeling orbita fractuur Conservatieve behandeling In veel gevallen zal men niet (direct) tot operatieve behandeling overgaan en de uitkomst van het natuurlijk genezingsproces afwachten. Klachten als dubbelzien kunnen door de afname van de zwelling ook vanzelf verdwijnen. Operatieve behandeling Operatief behandeling is in sommige gevallen noodzakelijk: in geval van zeer uitgebreid aangezichtsletsel ernstige en aangetoonde inklemming van orbitaweefsel toename druk in de oogkas De operatie zal in de meeste gevallen door een kaakchirurg worden uitgevoerd waarbij de orbita indien nodig met behulp van een implantaat gereconstrueerd zal worden.

5 4. Voorbereiding voor de operatie Tot 6 uur voor de ingreep mag u eten en drinken. Tot 2 uur voor de ingreep mag u enkel plat water drinken, beperkt tot 1 glas. Tot 24 uur voor de operatie mag u niet meer roken. Alle kledingstukken moeten uit (behalve onderbroek). Een operatieschort krijg je aan. Alle juwelen uit, armbandje met persoonlijke gegevens aan. Prothesen uit (=kunstgebit). Geen schmink en geen nagellak. U mag proberen te plassen. U wordt met bed naar de operatiezaal gebracht. 5. Ingreep De ingreep gebeurt terwijl u volledig in slaap bent. U gaat naar de ontwaakkamer en indien alles onder controle is, komt u terug naar de kamer. 6. Pijnmedicatie Op de afdeling zal de verpleegkundige naar uw pijn vragen. Het is belangrijk dat u zelf aangeeft hoeveel pijn u ervaart. Om een duidelijk beeld te krijgen van uw pijn maakt de verpleegkundige gebruik van een score die gaat van 0 tot 10 (al dan niet gebruikmakend van een meetlatje). 0 = geen pijn 2 = lichte pijn 4 = matige pijn 6 = ernstige pijn 8 = zeer ernstige pijn 10 = ergst denkbare pijn Na toediening van pijnmedicatie vraagt de verpleegkundige nog een aantal keren naar uw pijn. Het is daarbij van belang dat u duidelijk aangeeft wanneer de pijn meer of minder wordt. Verdere pijnbehandeling wordt mede hierdoor bepaald.

6 7. Mogelijke verwikkelingen Zwelling Door de behandeling kan uw aangezicht flink gaan opzetten. Dat is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling zal na twee dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam gaan slinken. Gedurende de eerste dagen na de operatie zal u een coldpack (ijszak) krijgen om tegen de zwelling aan te brengen; afwisselend 15 minuten aanbrengen en 15 minuten weglaten. Blauwe plek Soms is er ook een bloeduitstorting. Het aangezicht blijft dan langer dik en verkleurd en de blauwe plek kan afzakken. Dit is niet ernstig en na enkele dagen zal de plek verdwenen zijn. Koorts Een lichte temperatuurstijging (< 38,5 C) hoort bij een normale afweer. 8. Na de ingreep Na de operatie worden uw bloeddruk en pols gecontroleerd. De verpleegkundige kijkt ook na of u kunt urineren. Eten en drinken Drinken mag vanaf 6 uren na de operatie. Indien u in de voormiddag bent geopereerd, mag u s avonds eten. Is de ingreep in de namiddag, krijgt u de dag nadien eten. Mondhygiene De avond van de dag van de ingreep krijgt u een mondspoelmiddel om de mond voorzichtig te spoelen. Daags na de ingreep mag u de tanden voorzichtig poetsen. Mondhygiene is zeer belangrijk! Indien u een kunstgebit draagt, overlegt u best met arts of dit al mogelijk is. De genezing kan belemmerd worden door druk op de wonde.

7 9. Ontslag Indien u zich goed voelt, kunt u de 2e dag na de ingreep naar huis. U krijgt een afspraak mee voor controle in de polikliniek. De arts zal medicatievoorschriften geven voor pijnstillers en eventueel antibiotica. Gebruik de pijnstillers (Dafalgan 1g tot 4x/dag) gedurende de eerste 3 dagen systematisch, ook al is de pijn goed te verdragen. Meestal wordt ook een ontstekingsremmer (bv. Brufen of Voltaren 2x/dag) voorgeschreven. Thuis mag u een coldpack (ijszak) tegen de wang leggen; 15 min. op en 15 min. af. Mondhygiene (tanden poetsen en mond spoelen) blijft belangrijk na iedere maaltijd en voor het slapengaan om infectie te voorkomen. Vermijd scherpe voeding ( stokbrood, chips) die de genezende wonde kunnen kwetsen. Om nabloeding, zwelling en brandwonden te vermijden, best geen warme voeding en dranken nuttigen. Roken en alcohol is de eerste 5 dagen absoluut afgeraden omdat dit de wondgenezing belemmert. Tijdens het sporten kunnen zwelling en pijn verergeren; best geen intensieve sport beoefenen. Rustig fietsen en wandelen kan wel. Warmte van de zon, zonnebank en sauna vermijden om extra zwelling te voorkomen. Bij ingrepen waarbij de sinus (kaakholte) werd geopend, mogen geen drukverschillen worden gecreëerd. Zwemmen en duiken, blaasinstrumenten bespelen, zuigen op de wonde, persen met ingehouden adem, snuiten en niezen zijn best te vermijden. Wanneer moet u een arts raadplegen? Bij koorts hoger dan 38,5 C Pijn en zwelling die na de derde of vierde dag nog in intensiteit toenemen Onmogelijkheid om nog voedsel door te slikken Hevige bloeding; het speeksel is ondoorschijnend, donkerrood en bevat bloedstolsels In deze gevallen neemt u best contact op met het ziekenhuis via het telefoonnummer 03/

8 Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef Oude Liersebaan MALLE Tel fax azsintjozef@emmaus.be Het AZ Sint-Jozef maakt deel uit van de groep Emmaüs Opdrachtgever: Lucienne Van Akeren Verantwoordelijke uitgever: algemeen directeur

Heelkunde 2. Patiënteninformatie MOND-, KAAK-, EN AANGEZICHTSCHIRURGIE

Heelkunde 2. Patiënteninformatie MOND-, KAAK-, EN AANGEZICHTSCHIRURGIE Heelkunde 2 Patiënteninformatie MOND-, KAAK-, EN AANGEZICHTSCHIRURGIE 1. Inleiding Met deze brochure willen we u zoveel mogelijk schriftelijke informatie geven over de ingreep die u zult ondergaan. Deze

Nadere informatie

Andere verschijnselen die ook voorkomen zonder een breuk in de oogkas:

Andere verschijnselen die ook voorkomen zonder een breuk in de oogkas: Een breuk van de oogkas (orbitafractuur) Inleiding Het oog wordt goed beschermd: aan de voorzijde door de oogleden en aan de overige zijden door de botten van de oogkas (orbita). Door een stomp trauma,

Nadere informatie

patiënteninformatie mond-, kaak- en aangezichtschirurgie Ingreep in de mond

patiënteninformatie mond-, kaak- en aangezichtschirurgie Ingreep in de mond patiënteninformatie mond-, kaak- en aangezichtschirurgie Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390

Nadere informatie

mond-, kaak- en aangezichtschirurgie informatiebrochure Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond)

mond-, kaak- en aangezichtschirurgie informatiebrochure Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond) mond-, kaak- en aangezichtschirurgie informatiebrochure Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond) Inhoudstafel 1. Postoperatieve instructies 4 2. Normale

Nadere informatie

Een breuk van de oogkas Orbitafractuur

Een breuk van de oogkas Orbitafractuur Een breuk van de oogkas Orbitafractuur Inleiding Het oog wordt goed beschermd: aan de voorzijde door de oogleden en aan de overige zijden door de botten van de oogkas (orbita). Door een stomp trauma, zoals

Nadere informatie

Sacro-coccygeale fistel

Sacro-coccygeale fistel patiënteninformatie algemene heelkunde Sacro-coccygeale fistel ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

Sacro-coccygeale fistel

Sacro-coccygeale fistel patiënteninformatie algemene heelkunde Sacro-coccygeale fistel ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel

heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een sacro-coccygeale fistel? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen)

Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) patiënteninformatie neus-keel-oor Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus patiënteninformatie neus-keel-oor Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

Raadgevingen na een kaakchirurgische behandeling

Raadgevingen na een kaakchirurgische behandeling Raadgevingen na een kaakchirurgische behandeling RAADGEVINGEN NA EEN KAAKCHIRURGISCHE BEHANDELING Vandaag heeft u een kaakchirurgische operatie ondergaan. Het is mogelijk dat u enige tijd last heeft van

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een peri-anaal abces? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten KAAKCHIRURGIE & MONDZIEKTEN Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten ADVIES Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten Vandaag hebt u een operatieve behandeling in de mond ondergaan. Graag

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Sinuslifting en botopbouw 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Sinuslifting en botopbouw/15 02 2013 Behandeling

Nadere informatie

Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak

Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak Waarom deze folder? Vandaag is bij u een gaatje naar de neusbijholte gesloten. In deze folder leest u meer over de bijwerkingen van deze behandeling en wat u hieraan

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verzorging na open sinus

Patiënteninformatie. Verzorging na open sinus Patiënteninformatie Verzorging na open sinus Inhoud Inleiding... 3 Behandeling van een open sinus... 3 Verloop na de behandeling... 4 Medicamenten... 4 Mondverzorging... 5 Adviezen... 5 Wie contacteren

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte)

patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

afsluiting gaatje in bovenkaak

afsluiting gaatje in bovenkaak afsluiting gaatje in bovenkaak www.mca.nl/kaakchirurgie waarom deze folder? Vandaag is bij u een gaatje naar de neusbijholte gesloten. In deze folder leest u meer over de bijwerkingen van deze behandeling

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een hydrocoele-spermatocoele? 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg)

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Inleiding Vandaag heeft u een behandeling aan uw kaak gehad. Door de behandeling kunt u enige tijd klachten hebben.

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Altemeier

heelkunde 2 informatiebrochure Altemeier heelkunde 2 informatiebrochure Altemeier Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een rectale prolaps? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie 6 7. Ontslag 7

Nadere informatie

Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose

Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose 2 Patiëntenvoorlichting 040 239 8413 patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Verwijdering

Nadere informatie

Hoe worden wijsheidstanden verwijderd?

Hoe worden wijsheidstanden verwijderd? WIJSHEIDSTANDEN Wijsheidstanden Verstandskiezen of wijsheidstanden zijn de laatste van de 32 doorkomende tanden en kiezen, ze zijn de derde grote kies achterin de mond (in medische termen derde molaar

Nadere informatie

Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak. Inclusief leefregels

Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak. Inclusief leefregels Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak Inclusief leefregels 2 Bij u is sprake van een open verbinding van de bovenkaak naar de neusbijholte. In vaktermen heet dit een antrumperforatie. Deze open

Nadere informatie

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten

Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten KAAKCHIRURGIE & MONDZIEKTEN Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten ADVIES Nazorg behandelingen Kaakchirurgie & Mondziekten Vandaag hebt u een operatieve behandeling in de mond ondergaan. Graag

Nadere informatie

operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest

operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest waarom deze folder? Vandaag is bij u een verstandskies of wortelrest operatief verwijderd. In deze folder leest u meer over de bijwerkingen van deze

Nadere informatie

Mondziekten- kaak en aangezichtschirurgie (MKA) APEXRESECTIE. behandeling van een wortelpuntontsteking

Mondziekten- kaak en aangezichtschirurgie (MKA) APEXRESECTIE. behandeling van een wortelpuntontsteking Mondziekten- kaak en aangezichtschirurgie (MKA) APEXRESECTIE behandeling van een wortelpuntontsteking U heeft een operatieve behandeling gehad van een wortelpuntontsteking op de polikliniek Mondziekten,

Nadere informatie

Informatie over een goed en snel herstel na een behandeling aan de kaak

Informatie over een goed en snel herstel na een behandeling aan de kaak Kaakchirurgie Informatie over een goed en snel herstel na een behandeling aan de kaak U bent behandeld op de polikliniek Kaakchirurgie. Om snel en goed te herstellen, raden wij u aan deze folder goed te

Nadere informatie

Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg

Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0399 Inleiding U bent door uw tandarts verwezen naar de kaakchirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Uw tandarts

Nadere informatie

Open verbinding neus KAAKCHIRURGIE

Open verbinding neus KAAKCHIRURGIE KAAKCHIRURGIE Open verbinding neus Soms ontstaat er na het trekken van een tand of kies in de bovenkaak een gaatje in het kaakbot, omdat het kaakbot boven de wortels van de tanden en kiezen heel dun is

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Perianaal abces www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een perianaal abces? Een

Nadere informatie

Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose

Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA005 / Verwijdering

Nadere informatie

neus-keel-oor informatiebrochure Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen)

neus-keel-oor informatiebrochure Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) neus-keel-oor informatiebrochure Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat zijn amandelen (tonsillen)? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 6 5. Pijnmeting 6 6. Na de

Nadere informatie

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis Vandaag heeft: u uw kind de door u begeleide patiënt met lichamelijke en/of verstandelijke beperking een tandheelkundige behandeling ondergaan. Graag geven wij u informatie over wat u kunt verwachten na

Nadere informatie

DRBR0775. MKA ingreep. Algemene informatie

DRBR0775. MKA ingreep. Algemene informatie DRBR0775 MKA ingreep Algemene informatie 2 Welkom op de dienst mond-,kaak- en aangezichtsheelkunde (MKA). Op advies van uw tandarts of huisarts bent u naar onze dienst doorverwezen voor een operatie aan

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Sinuslifting en botopbouw www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA004 / Sinuslifting en botopbouw /

Nadere informatie

Operatieve behandeling van een ontstoken wortelpunt

Operatieve behandeling van een ontstoken wortelpunt Operatieve behandeling van een ontstoken wortelpunt Situatieschets van mond en gebit Situatie van uitgelichte tand 1. kaak; 2. tandvlees; 3. tand; 4. ontsteking Operatieve behandeling van een ontstoken

Nadere informatie

Operatieve verwijdering van een gebitselement

Operatieve verwijdering van een gebitselement Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Operatieve verwijdering van een gebitselement www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA018 / Operatieve

Nadere informatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Schildklier 4 3. Waarom een operatie? 4 4. De voorbereiding 5 5. De operatie 5 6. Pijnmedicatie 6 7. Na de operatie

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een abdominale hernia of breuk 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Pijnmeting 6 6. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

Kaak osteotomie Chirurgische kaakcorrectie. Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) IJsselland Ziekenhuis

Kaak osteotomie Chirurgische kaakcorrectie. Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) IJsselland Ziekenhuis Kaak osteotomie Chirurgische kaakcorrectie Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) IJsselland Ziekenhuis Inleiding Meestal wordt een afwijking in de stand van het gebit behandeld door een orthodontist.

Nadere informatie

Het verwijderen van gebitselementen. door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving

Het verwijderen van gebitselementen. door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving Inleiding Er worden bij u één of meerdere tanden of kiezen (gebitselementen) verwijderd. Er kunnen verschillende redenen

Nadere informatie

Afsluiting van een gaatje in bovenkaak

Afsluiting van een gaatje in bovenkaak Afsluiting van een gaatje in bovenkaak MKA Locatie Hoorn/Enkhuizen Afsluiting gaatje in bovenkaak Vandaag is bij u een gaatje naar de neus bijholte gesloten. Dat is gedaan door tandvlees over het gaatje

Nadere informatie

Wortelpuntbehandeling. Bij de kaakchirurg

Wortelpuntbehandeling. Bij de kaakchirurg Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg Inleiding U bent door uw tandarts verwezen naar de kaakchirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Uw tandarts heeft u verteld dat u een wortelpuntbehandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling

Patiënteninformatie. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling Patiënteninformatie Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling 2 Inleiding U bent behandeld door één van de kaakchirurgen in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft.

Nadere informatie

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest 2 Patiëntenvoorlichting 040 239 8413 patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Afsluiting gaatje in bovenkaak

Afsluiting gaatje in bovenkaak Afsluiting gaatje in bovenkaak Antrumperforatie marinaclinic.nl Vandaag is bij u een gaatje naar de neusbijholte gesloten. In deze folder leest u meer over de mogelijke bijwerkingen van deze behandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verwijderen van de wijsheidstanden

Patiënteninformatie. Verwijderen van de wijsheidstanden Patiënteninformatie Verwijderen van de wijsheidstanden Inhoud Inleiding... 3 Informatie over het ziektebeeld: wijsheidstanden... 3 Voorbereiding op de ingreep... 4 Hoe verloopt de ingreep?... 4 Het verloop

Nadere informatie

Gastric bypass (laparoscopisch)

Gastric bypass (laparoscopisch) patiënteninformatie algemene heelkunde Gastric bypass (laparoscopisch) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Inleiding. Vóór de operatie

Inleiding. Vóór de operatie Neuscorrectie Inhoudsopgave Inleiding 3 Vóór de operatie 3 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie 4 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie 5 Mogelijke complicaties en risico s 6 Wanneer neemt u

Nadere informatie

De oogziekte van Graves (Graves Ophthalmopathie of Orbitopathie) Inleiding

De oogziekte van Graves (Graves Ophthalmopathie of Orbitopathie) Inleiding De oogziekte van Graves (Graves Ophthalmopathie of Orbitopathie) Inleiding De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het lichaam antistoffen maakt tegen (delen van) het eigen lichaam.

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Aambeien

abdominale heelkunde informatiebrochure Aambeien abdominale heelkunde informatiebrochure Aambeien Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat zijn aambeien? 4 3. Voorbereiding 5 4. Hoe wordt de diagnose gesteld? 5 5. De operatie 6 6. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

Plaatsen en verwijderen van botankers

Plaatsen en verwijderen van botankers Mondheelkunde, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Plaatsen en verwijderen van botankers 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Plaatsen en verwijderen van botankers/13

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

bloedvatenheelkunde informatiebrochure Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte)

bloedvatenheelkunde informatiebrochure Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) bloedvatenheelkunde informatiebrochure Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorstelling van de dienst 4 3. Wat is een mediastinoscopie? 5 4. Pre- en postoperatieve

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk

abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een liesbreuk 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie bij een liesbreuk 5 5. De operatie bij een buikwandbreuk 6 6.

Nadere informatie

Verwijderen van gebitselementen

Verwijderen van gebitselementen Verwijderen van gebitselementen Door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Er worden bij u één of meerdere tanden of kiezen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een lipofilling.

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis)

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie 4 3. Voorbereiding van de operatie 5 4. Uitleg over de ingreep

Nadere informatie

MKA ingreep. Algemene informatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

MKA ingreep. Algemene informatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk MKA ingreep Algemene informatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

Afsluiting gaatje in bovenkaak.

Afsluiting gaatje in bovenkaak. Afsluiting gaatje in bovenkaak www.nwz.nl Inhoud De behandeling 3 Waarom sluiten? 3 De eerste dagen 3 Pijn 3 Mondspoeling 4 Antibioticum 4 Zwelling 5 Nabloeding 5 Verdere verzorging 5 Hechtingen 5 Sport

Nadere informatie

Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie

Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft gekozen voor één of meerdere implantaten in uw kaak. In deze folder informeren

Nadere informatie

Mondverzorging na open antrum

Mondverzorging na open antrum Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Mondverzorging na open antrum www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA001 / Mondverzorging na open

Nadere informatie

Verwijderen wijsheidstanden. Ontslagbrochure

Verwijderen wijsheidstanden. Ontslagbrochure Verwijderen wijsheidstanden Ontslagbrochure Inhoud 1 Wat kunt u verwachten na de ingreep? 4 1.1 Zwelling 4 1.2 Draadjes 4 1.3 Napijn 4 1.4 Temperatuur 4 1.5 Nabloeden 5 1.6 Andere 5 2 Wat zeker te doen!

Nadere informatie

Adviezen na een behandeling door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg

Adviezen na een behandeling door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg Adviezen na een behandeling door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg Adviezen na een behandeling door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Vandaag heeft u een behandeling aan uw kaak gehad.

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorstelling van de dienst 4 3. Ingreep: AV fistel 5 4. Preoperatieve onderzoeken 5 5. Voorbereiding op de operatie 5 6. De operatie

Nadere informatie

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Plaatsen en verwijderen van botankers. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Plaatsen en verwijderen van botankers. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 00 Plaatsen en verwijderen van botankers Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 1 Vanwege een orthodontische behandeling krijgt u binnenkort botankers geplaatst. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Afsluiten van een gaatje in de bovenkaak (leefregels)

Afsluiten van een gaatje in de bovenkaak (leefregels) Afsluiten van een gaatje in de bovenkaak (leefregels) 2 Inleiding Het bot boven de wortels van de kiezen in de bovenkaak kan heel dun zijn. Daardoor kan na het trekken van een kies in de bovenkaak een

Nadere informatie

Het spalken van een losgeraakte tand

Het spalken van een losgeraakte tand Het spalken van een losgeraakte tand 1 Vandaag zijn één of meer losgeraakte tanden weer vastgezet. Dit is gedaan met behulp van een spalk. De bedoeling van deze spalk is de tand stevig op zijn plaats te

Nadere informatie

Operatie in de neusbijholte(n) inclusief leefregels

Operatie in de neusbijholte(n) inclusief leefregels Operatie in de neusbijholte(n) inclusief leefregels 2 Inleiding Binnenkort komt u bij de Ommelander Ziekenhuis Groep voor een operatie in de neusbijholte(n). In deze folder geven wij u informatie over

Nadere informatie

Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest.

Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest. Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest www.nwz.nl Inhoud De behandeling 3 Pijn 4 Mondspoeling 4 Antibioticum 4 Zwelling 5 Nabloeding 5 Verdere verzorging 5 Sport 5 Wanneer neemt u contact

Nadere informatie

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt Apexresectie of curettage marinaclinic.nl Vandaag is bij u de ontsteking aan een wortelpunt van tand of kies operatief behandeld. Daarvoor is het tandvlees losgemaakt

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Zygomafractuur.

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Zygomafractuur. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Zygomafractuur www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA011 / Zygomafractuur / 26-11-2015 2 Zygomafractuur

Nadere informatie

Kaakabces: operatieve behandeling van ontsteking in de kaak/mondholte

Kaakabces: operatieve behandeling van ontsteking in de kaak/mondholte Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Kaakabces: operatieve behandeling van ontsteking in de kaak/mondholte www.catharinaziekenhuis.nl 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Kaakabces: operatieve behandeling van ontsteking in de kaak/mondholte

Kaakabces: operatieve behandeling van ontsteking in de kaak/mondholte Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Kaakabces: operatieve behandeling van ontsteking in de kaak/mondholte www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Apexresectie behandeling van een wortelpuntontsteking

Apexresectie behandeling van een wortelpuntontsteking Apexresectie behandeling van een wortelpuntontsteking Binnenkort komt u naar de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, voor een wortelpuntbehandeling. Uw arts of tandarts heeft met u besproken

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Behandeling. Implantaten

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Behandeling. Implantaten Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Implantaten 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Implantaten/12 02 2012 Inhoud Wanneer komt u in aanmerking

Nadere informatie

Oogheelkunde. Strabismusoperatie

Oogheelkunde. Strabismusoperatie Oogheelkunde Strabismusoperatie Dit boekje is bedoeld om u wat meer informatie te geven over een strabismusoperatie, oftewel een scheelzienoperatie. Een strabismusoperatie is een operatie onder narcose

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Implantaten Inleiding Bij u zijn implantaten geplaatst in het kaakbot. Hiervoor is het tandvlees losgemaakt en weer over het kaakbot geplaatst en gehecht. U heeft een afspraak op de polikliniek ter controle

Nadere informatie

Nazorg na behandeling bij de kaakchirurg

Nazorg na behandeling bij de kaakchirurg Nazorg na behandeling bij de kaakchirurg Informatie voor patiënten F0962-3506 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 00 Implantaten Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt vastgemaakt. Deze vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als stevig

Nadere informatie

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest Verwijderen van een verstandskies of wortelrest marinadental.nl Waarom deze folder? Napijn U heeft een afspraak voor het verwijderen van een verstandskies of wortelrest, of deze is inmiddels verwijderd.

Nadere informatie

Info over/na operatie ontstoken wortelpunt MKA

Info over/na operatie ontstoken wortelpunt MKA Info over/na operatie ontstoken wortelpunt MKA Locatie Hoorn/Enkhuizen Informatie over/na operatieve behandeling ontstoken wortelpunt Vandaag is bij u de ontsteking aan een wortelpunt van tand of kies

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Enkeltandsvervanging

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Enkeltandsvervanging Enkeltandsvervanging ENKELTANDSVERVANGING INLEIDING U heeft een implantaat geplaatst gekregen in uw mond. Deze folder geeft u informatie over de eerste periode na de ingreep. PLAATSEN IMPLANTAAT Het plaatsen

Nadere informatie

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt.

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt. Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt www.nwz.nl Inhoud Pijn 4 Zwelling 4 Mondspoeling 4 Nabloeding 5 Sport 5 Tandarts/huisarts 5 Uw vragen 6 Notities 6 2 Vandaag is bij u de ontsteking aan een wortelpunt

Nadere informatie

Plaatsen en verwijderen van botankers

Plaatsen en verwijderen van botankers Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Plaatsen en verwijderen van botankers www.catharinaziekenhuis.nl Plaatsen en verwijderen van botankers Vanwege een orthodontische behandeling krijgt u binnenkort

Nadere informatie

Correctie gebroken neus

Correctie gebroken neus Correctie gebroken neus Inhoudsopgave Inleiding 2 Vóór de operatie 2 Aandachtspunten vóór de operatie 2 Wat gebeurt er bij de operatie? 2 Na de operatie 3 Leefregels na de operatie 3 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

Ooglidcorrectie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Ooglidcorrectie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ooglidcorrectie U heeft in overleg met uw behandelend arts gekozen voor een ooglidcorrectie. In deze folder kunt u lezen wat deze operatie inhoudt en wat u na de ingreep kunt verwachten. Neem altijd uw

Nadere informatie