Iedere mama kan de huisdokter en healer in haar gezin zijn met Essentiële oliën! Dat is onze eigen ervaring en die delen we graag met jullie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Iedere mama kan de huisdokter en healer in haar gezin zijn met Essentiële oliën! Dat is onze eigen ervaring en die delen we graag met jullie."

Transcriptie

1 het natuurlijke medicijnkastje Zou het niet fijn zijn als je thuis een medicijn kastje hebt met natuurlijke remedies (zonder bijwerkingen) die je kunt inzetten bij alledaagse kwakkels en kwaaltjes waar je als gezin mee te maken hebt? En dat je ook natuurlijke middelen in huis hebt die verlichting kunnen brengen bij meer serieuze aandoeningen? En vooral, waarmee je aan het algehele welzijn van iedereen in je gezin kunt bijdragen? Want jij hebt vast ook het liefst dat iedereen in je gezin gezond, ontspannen, gelukkig en blij is... En daarvoor is het ook fijn als je zelf ontspannen, fit en in balans bent, dus de oliën zijn niet alleen voor je gezin maar ook voor jou!! Iedere mama kan de huisdokter en healer in haar gezin zijn met Essentiële oliën! Dat is onze eigen ervaring en die delen we graag met jullie.

2 Liefde voor essentiële oliën. Terwijl ik dit E-book schrijf staat mijn diffuser aan met Joyful blend erin. Een fijn mengsel, wat keer op keer mijn stemming verbeterd en het huis een fijne sfeer geeft. Ik ben altijd gevoelig geweest voor geur, en kan me niet precies herinneren wanneer ik voor het eerst in aanraking kwam met deze voor mij hemelse geuren. Wel weet ik nog dat ik meteen verkocht was. Door de jaren heen heb ik mij altijd omringd met essentiële oliën. Ze komen altijd binnen, raken me, omhullen me, troosten me, openen me, brengen me in het Nu en in verbinding met mijn ziel. De oliën hebben me ondersteund tijdens emotionele verwerkingsprocessen, ik heb ze gebruikt om een fijne sfeer in huis te creëren waar ik me geborgen voelde, ik heb mijn lichaam er mee in gesmeerd en gemasseerd. Altijd maken de oliën het leven net iets zachter en fijner voor me. Essentiële oliën verbinden je met je hart en je ziel.

3 Intuïtie. Als het op essentiële oliën aankomt dan kun je op je intuïtie vertrouwen. Of nog beter gezegd je kunt je neus volgen In een wellness consult laat ik mensen altijd de geur eerst ruiken voordat ik iets vertel over de geur. Als een geur resoneert met de persoon zie ik dat meteen in de ogen. Ik zie dat mensen openen. Het kan zijn dat je een geur ruikt en er meteen dol op bent. Je zou dan aan het flesje kunnen blijven ruiken. Vertrouw er dan maar op dat dit een geur is die je nu nodig hebt, die je geeft wat jij nu nodig hebt. Nadat iemand een geur intuïtief gekozen heeft laat ik ze lezen hoe de olie werkt op emotioneel vlak en wat de olie op fysiek vlak biedt. Bijna altijd klopt dit helemaal bij de persoon die dit leest. Het kan ook gebeuren dat je een geur vreselijk vindt. Dat je een afkeur ervaart voor de geur. Ook deze afkeer kan veelzeggend zijn. Het kan betekenen dat ook dit een geur kan zijn die iets voor jou betekenent, maar dat het onderbewustzijn hier nog niet open voor is. Je zou dan voorzichtig met zo n geur kunnen gaan werken om eraan te wennen. Mijn docente van de opleiding Aromatherapie heeft het dan over een appelmoes-geur. Je mengt de olie die je niet zo lekker vind met een appelmoes-geur. Een geur die je wel lekker vind en de andere geur smakelijker maakt. Zoals je dat misschien vroeger met je spruitjes deed.

4 Sommige geuren zijn niet voor iedereen lekker om te ruiken, maar hebben zo n krachtige werking dat in dit geval de geur niet uitmaakt. Denk bijv. aan Melaleuca (Tea Tree) of aan Oregano olie. In dit geval is het dus niet belangrijk of je de geur lekker vind, maar is de werking van de olie het belangrijkst. Maar begin vooral met een geur die je aanspreekt en je meteen een fijn gevoel geeft

5 Wat zijn essentiële oliën? Essentiële oliën zijn aromatische bestanddelen gevonden in de zaden, schors, wortels, bloemen en bladeren van de plant. Essentiële olie komt bijvoorbeeld vrij wanneer je over een blaadje pepermunt wrijft. Op het blaadje van de pepermunt zitten minuscule zakjes met de aromatische bestanddelen. Wanneer je die kapot wrijft komt de geur vrij. Deze aromatische bestanddelen zijn het natuurlijk afweer mechanisme van de plant. Of wel het medicijn van de plant. Het beschermt de plant tegen invloeden van buiten af, zoals weersomstandigheden, insecten maar ook tegen bacteriën e.d. Essentiële oliën zijn zeer krachtig en bevatten honderden therapeutische en medicinale eigenschappen. Essentiële oliën gaan op zoek naar de wortel van een klacht. Het kan zijn dat jouw klacht een emotionele oorzaak heeft, de oliën kunnen dan ook op emotioneel niveau verlichting brengen. Essentiële oliën zijn intelligent, dat komt omdat ze vol levende bestanddelen zitten. En deze bestanddelen in hun natuurlijke samenstelling gaan als een team het lichaam in. De onderlinge bestanddelen werken samen en communiceren met het lichaam en de cellen.

6 Veel reguliere, synthetische medicijnen zijn gebaseerd op planten. Een enkel werkend bestandsdeel wordt uit de plant gehaald (bijv. iets wat werkt tegen hoofdpijn) en dat deel is synthetisch nagemaakt. Bij een essentiële olie zijn alle bestanddelen van de plant nog in tact, en al deze bestanddelen gaan als een super intelligentie het lichaam in. De plantenwereld bestond al op aarde voordat er dieren of mensen kwamen. En zo heeft de natuur gezorgd dat alles al op aarde aanwezig was voor ons welzijn en gezondheid. En is dat niet precies wat moeders doen, net zoals moeder Aarde? Er voor zorgen dat alles in de basis aanwezig is zodat al haar kinderen gezond en wel kunnen ZIJN..

7 Het belang van de oorsprong van de plant. De kwaliteit van een essentiële olie hangt van verschillende factoren af. Een belangrijke factor is waar de plant oorspronkelijk groeit. Dit heeft effect op de chemische samenstelling van de essentiële olie en ook op de werking van de olie. Laten we lavendel als voorbeeld nemen. Veel mensen hebben lavendel in hun tuin staan, maar wist je dat lavendel oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt? Lavendel komt oorspronkelijk uit bergachtige gebieden rondom het middellands zeegebied. Veelal in Frankrijk groeit lavendel boven de 800 meter. Doordat Lavendel zo hoog op de bergen groeit wordt de plant blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Extreme hitte, extreme kou, extreme droogte en extreme wind.. Je snapt hoe complex de bestanddelen van Lavendel in zo n gebied zijn om in zulke extreme omstandigheden te kunnen leven. De olie van Lavendel in zijn oorspronkelijke groei plaats heeft een heel andere werking dan gekweekte lavendel die wij in Nederland hebben. Lavendel-olie van een plant in zijn oorspronkelijke habitat werkt dus ook het best in extreme situaties. Bij extreme stress, angst of paniek is Lavendel olie in zijn element, dit is waar de olie goed in is.

8 Het juiste moment om te oogsten. Een andere factor die van groot belang is op de kwaliteit van de olie is wanneer de plant geoogst wordt. Als een plant te vroeg ge-oogst wordt is hij misschien nog niet helemaal rijp en hebben de verschillende bestanddelen zich nog niet volledig ontwikkeld. En wanneer een plant te laat ge-oogst wordt veranderd dit ook weer de chemische samenstelling van de plant en olie. De chemische samenstelling bepaald de werking en de geur van de olie. Essentiële oliën worden over de hele wereld geoogst. Ook in landen waar diepe armoede heerst. In deze landen hebben de boeren niet altijd de tijd om te wachten tot hun gewassen rijp zijn, en oogsten ze te vroeg om aan geld te komen. Dit gaat helaas ten kost van de essentiële olie. Het bedrijf wat de olie produceert waar wij mee werken maakt gebruik van Co-Impact Sourcing. Zij sluiten contracten af met de boeren en hun gezinnen. Dit zijn jaarcontracten, de boeren krijgen maandelijks betaald zodat ze het hele jaar door geld hebben en kunnen wachten tot de plant rijp is voor de oogst.

9 Hoe haalt men de olie uit de plant? Er zijn verschillende manieren om de essentiële olie uit de plant te halen. De meest voorkomende zijn stoomdestillatie en koude persing. Koude persing word voornamelijk gebruikt bij citrusvruchten. Hier wordt de olie uit de schil gehaald. Wanneer je een citroenschil schraapt dan ruik je de essentiële olie van de citroen. Wie herinnert zich niet de geur van mandarijntjes aan je vingers na het pellen van een mandarijn. De citrus oliën vervliegen sneller, ze oxideren sneller. Hierdoor zijn ze minder lang houdbaar. Het kan zijn dat na een tijdje je sinaasappelolie ineens ruikt naar oude muffe sinaasappel. Dan is je sinaasappelolie dus niet meer goed. Bijna alle andere oliën worden verkregen via stoom destillatie.

10 Essentiële oliën door de geschiedenis heen. Het gebruik van essentiële olie gaat helemaal terug naar oude Griekse en Egyptische culturen. Daarna volgden Romeinse, Chinese en Indiase culteren. In onze moderne wereld werden de essentiële oliën herontdekt door de Fransen eind Sinds deze tijd worden essentiële oliën in velen Aromatherapie-praktijken gebruikt. Steeds meer zie ik om me heen dat mensen op zoeken gaan natuurlijke alternatieven om voor hun welzijn en gezondheid te zorgen. Zo zijn essentiële oliën steeds bekender geworden, en raken veel mensen geïnteresseerd in deze bijzondere oliën.

11 TOEPASSING EN GEBRUIK VAN ESSENTIËLE OLIËN. Er zijn veel verschillende manieren waarop essentiële oliën gebruikt kunnen worden. Je kunt een enkelvoudige olie gebruiken of een oliemengsel (bestaat uit meerdere oliën), afhankelijk van jouw behoefte. De 3 meest voorkomende manieren van gebruik zijn aromatisch, uitwendig en inwendig. Aromatisch Ons reukorgaan is het enige van onze vijf zintuigen wat direct in verbinding staat met de hersenen. Ons reukvermogen heeft grote invloed op vele fysiologische functies, zoals het stimuleren van hormonen en andere metabolische processen. Door de oliën te verdampen of in te ademen, komen ze in ons lichaam en spreken ze het zelfhelend vermogen van het lichaam aan zowel fysiek als emotioneel. Wanneer je de olie verdampt reinigt de olie ook ongewenste geurtjes en ziektekiemen in de ruimte. Ook helpt het verdampen van de olie om je ruimte energetisch te reinigen.

12 UITWENDIG: Essentiële oliën worden makkelijk opgenomen door de huid en kunnen veilig op de huid gebruikt worden. ( Meng de essentiële olie altijd met een basis olie) Het aanbrengen van de olie heeft direct effect op het gebied waar de olie word aangebracht. Ze hebben ook kalmerende en herstellende eigenschappen om je te helpen ontspannen of als een verrijking van een massage of schoonheidsbehandeling. De chemische structuur van de olie zorgt ervoor dat ze direct via de huid in de bloedbaan opgenomen worden waardoor de werking van de olie door heel het lichaam gaat. INWENDIG: Essentiële oliën kunnen ook inwendig gebruikt worden bij bepaalde klachten. Om het lichaam te ondersteunen, reinigen, het spijs-verteringstelsel aan te spreken of het immuunsysteem te versterken. Laat je altijd goed adviseren alvorens essentiële olie inwendig te gebruiken. Een goed naslag werk hiervoor is het book; Modern Essentials. Tot zover deze introductie over essentiële oliën! Je gaat nu meer leren over de verschillende oliën in het natuurlijke medicijnkastje voor jou en je gezin!

13 Natuurlijke oplossingen en EBHO voor je gezin met Essentiële oliën. Lavender Lavendula angustifolia Lavendel is als een moeder. Het geeft je precies wat je nodig hebt. Ben je gestrest dan zal Lavendel je kalmeren, ben je moe dan zal Lavendel olie je weer in beweging brengen.

14 Lavendel staat bekend om zijn kalmerende en rustgevende werking. Wil je juist de kalmerende werking van Lavendelolie ervaren? Gebruik dan weinig van de olie. Wil je liever dat Lavendelolie je activeert gebruik dan meer van de olie. Lavendel is echt een olie die niet kan ontbreken in het natuurlijk medicijnkastje. Kalmeert angst en verzacht emoties Verminderd stress en helpt om goed te slapen, een druppeltje lavendel olie op je kussen bijvoorbeeld. Kalmeert en reinigt een geïrriteerde huid, schaafwondjes en andere wonden. Neutraliseert insectenbeten, vooral bij bijen en wespensteken. Regenereert bij brandwonden en beschadigde huid. Lavendel kan puur op de huid gebruikt worden, maar bij baby s en kinderen adviseren wij altijd om te verdunnen met een basisolie.

15 Lavendel to the rescue! Oorpijn? Meng Lavendel olie en Melaleuca (Teatree) in Sint Jansolie of fractionated coconut olie en smeer achter het oor. Kind wil niet slapen! 1 druppel op het kussen of masseer de voetjes met een of twee druppels. Hyperventilatie? Meng wat Lavendel olie in fractionated coconut olie en masseer het op de buik en zonnevlecht. Geen tijd voor Sauna maar toe aan ontspanning? Maak een massage olie met Lavendel en masseer je zelf aandachtig van top tot teen. Je zult slapen als een roosje.

16 Frankinsense - Boswelia Frankinsense olie wordt ook wel de koning onder de oliën genoemd. De Nederlandse naam voor deze olie is wierook. Frankinsense staat bekend om zijn vermogen om een gezond immuun systeem te ondersteunen.

17 Frankinsense is rustgevend, verzachtend en word ook in huidverzorgingsproducten gebruikt. Deze olie helpt ook om te gronden en te verbinden met je innerlijke wijsheid. Wanneer je twijfelt welke olie in te zetten, gebruik dan Frankinsense! Gebruik om kleine sneetjes en zweren te reinigen en verzorgen. Gebruik in een basis olie voor een stralende mooie huid Breng aan op voetzolen of gebruik inwendig ter ondersteuning van het immuunsysteem. Gebruik met lavendel en pepermunt voor het kalmeren van stress en hoofdpijn

18 Frankinsense to the rescue! Boost je immuunsysteem! Neem 1 duppel frankinsense onder je tong, of 2x per dag als dagelijks onderhoud. Bij kinderen kun je voor het slapen gaan wat frankinsense onder de voeten masseren, daar slapen ze ook lekker van. Auwie! Ik ben gevallen! Blauwe plek of schaafwond? Frankinsense kan onverdund gebruikt worden. 1 druppel is vaak al genoeg. Slaapproblemen? Smeer Frankinsense onder je voeten!

19 Citroen - Citrus limon Citroen olie word ook de olie van focus genoemd. Citroen olie is een krachtige reiniger die de lucht reinigt en oppervlaktes kan ontsmetten. Je kunt citroen olie gebruiken als een natuurlijk schoonmaak middel. Een druppel citroen olie door je water verfrist en geeft je gezondheid een boost gedurende de dag. Ook lekker om een druppeltje Citroen olie door je salade te doen of in andere gerechten.

20 Citroen olie is upliftend, geeft energie, verbeterd je humeur en je cognitieve vermogen. Kalmeert een pijnlijke keel. Natuurlijke reiniger voor het lichaam. Neutraliseert geuren en verminderd toxische belasting Verbeterd de stemming Ondersteund het spijsverteringstelsel Kan gebruikt worden als natuurlijk ontsmettingsmiddel. Inzetbaar bij acne, vermoeidheid, depressie en griep.

21 Citroen to the rescue! Ochtend-detox! Begin je dag met een glas lauw/warm water. Voeg daar een theelepel kokosolie aan toe (die zal oplossen door het warme water) en een druppel Citroenolie. Uitgedroogd? Ben jij een slechte waterdrinker? Vul een grote glazen kan met water en voeg er een of twee druppels citroenolie aan toe. Het water zal zachter smaken en natuurlijk ook heerlijk fris. Wedden dat je meer gaat drinken. Weinig focus of slecht humeur? Verdamp citroenolie in de diffuser het zal je meer focus geven en je humeur verbeteren.

22 Pepermunt - Mentha piperita Pepermunt brengt plezier en luchthartigheid in je hart en ziel. Het versterkt lichaam en geest en herinnert individuen dat het leven gelukkig kan zijn en zonder angst.

23 Bij ontmoediging of depressie geeft pepermunt ruimte en lucht. Pepermunt is verkoelend en verfrissend, word veel gebruikt bij spijsverteringsklachten en voor de gezondheid van mond en tanden. Verkoelt het lichaam. Bevordert een gezond ademhalingsstelsel. Verfrist en opent. Geeft verlichting bij verkoudheid en snot. Kalmerend bij hoofdpijn en bij hoesten Geeft energie en versterkt Kalmeert spijsverteringsklachten Verbeterd mentale alertheid en focus

24 Pepermunt to the rescue! Slechte adem? Lik een druppel pepermunt van de rug van je hand.. Instant freshness ;) Oververhit? Smeer wat pepermunt olie onder je voeten. Het verkoelt het lichaam. Hoofdpijn? Breng wat Pepermuntolie aan op slapen en achterin de nek. (Pas op dat het niet bij de ogen komt) Vermoeid tijdens autorijden? Wrijf een druppel olie in je handen, inhaleer. Of neem een druppeltje op de rug van je hand en lik het op.

25 Melaleuca - Melaleuca alternifolia Beter bekend als Tea Tree olie. Melaleuca heeft meer dan 92 verschillende bestanddelen en is daar door breed inzetbaar. De bladeren van Melaleuca worden al eeuwen gebruikt door de Aboriginals in Australië. Zij vermaalden de bladeren en inhaleerden de olie om beter te kunnen ademen en legden de bladeren direct op de huid voor huidherstel.

26 Melaleuca is het meest bekend om zijn reinigende eigenschappen. Het kan gebruikt worden om de huid en de nagels te reinigen en voor een helder en fris gelaat. Het is een EHBO voor de huid. Melaleuca wordt ook de olie van energetische grenzen genoemd. De olie helpt om negatieve energetische bagage los te laten. En versterkt om grenzen steviger neer te zetten. Verzacht en verminderd huidirritaties en uitslag zorgt voor gezonde hoofdhuid en haar in te zetten bij nagel en voet schimmel kalmeert koude zweren te gebruiken bij candida. verminderd acne.

27 Melaleuca to the rescue! Mam, ik wil niet naar school! Voor kinderen die s ochtends vaak klagen dat ze buikpijn hebben en niet naar school willen kan Melaleuca helpen. Smeer wat olie (verdund met basisolie) op de buik en evt. onder de voeten. Het helpt ze om hun eigen grenzen steviger neer te zetten en meer in hun eigen energie te blijven. Help! LUIZEN! Om luizen op afstand te houden kun je wat melaleuca door het haar masseren, achter de oren en in de nek. Hierdoor heb je minder kans op besmetting. Wil je luizen behandelen met essentiële olie dan kun je zelf een mengsel maken in basis olie met Lavendel, Rozemarijn, Eucalyptus, Melaleuca en of lemongrass. Mondhygiëne Gezond voor je tandvlees en een heerlijk frisse adem. Doe een druppel Melaleuca in wat water en gorgel en spoel je mond er mee.

28 Oregano - Origanum vulgare Oregano olie heeft een hoog gehalte aan anti-oxidanten. Het is een olie die snel werkt en pijnstillend is.

29 Oregano wordt ook wel een natuurlijk-antibioticum genoemd. Oregano olie is wat mij betreft een must have voor in je medicijnkastje. Oregano olie is een olie met pit, werkt snel en krachtig. Het is een olie die je neemt wanneer er snel en grondig iets moet gebeuren. Neem daarbij voldoende rust en tijd zodat deze processen in je kunnen plaats vinden en hun werking kunnen doen. Oregano olie is een hete olie en moet daarom altijd verdund met een basisolie gebruikt worden. Stimuleert immuun response natuurlijke afweer kan het spijsverteringstelsel reinigen en gezondheid verbeteren. verwijdert wratten Kan gebruikt worden bij schimmels en candida.

30 Oregano to the rescue! Griep/keelpijn! Zodra ik me grieperig voel of keelpijn heb smeer ik oregano olie onder mijn voeten. Vaak maak ik een griep mengsel met andere immuunsysteem-boosters zoals Frankinsense, Citroen, Lavendel en Melaleuca. Deze oliën meng ik met een basisolie en doe ik in een handige roller. De eerste dagen breng ik het mengsel ieder uur onder mijn voeten aan. Daarna 3 keer per dag. Onstekingen! Onlangs had ik een ontstoken wortelkanaal. Behoorlijk pijnlijk en ik had het heel koud door de ontsteking. Ik heb toen oregano onder mijn voeten gesmeerd, dit hielp tegen de pijn en de kou! (oregano olie is verwarmend!) Andere oliën die ik gebruikt heb in mijn mond bij deze klacht waren: Kruidnagel (pijnstillend en verdovend), Melaleuca, en Kamille. Schimmels en parasieten! Oregano reinigt het maag en darmstelsel. Het is een hete olie en ruimt als het ware alles op wat niet thuis hoort in het darmstelsel, denk aan candida of parasieten. Laat je verder informeren door een deskundige therapeut voor inwendig gebruikt van deze oliën.

31 Essentiële olie mengsels Verzachtend mengsel - voor spieren en gewrichten. In dit mengsel zitten o.a. de volgende oliën: Wintergreen, Camphor, Pepermunt, Blue Tansy, Blue Chamomile e.a. Het is een olie die fysieke pijn vermindert. Maar geeft ook kracht en moed voor mensen om naar hun emotionele wonden te kunnen kijken, zodat deze emotionele wonden kunnen transformeren en helen. voor vermoeide pijnlijke spieren Verlicht spierpijnen en ongemak kalmeert hoofdpijn Natuurlijke pijnstilling ontspant weefsel en verminderd spanning verzacht menstruatie kramp

32 Verzachtend mengsel to the rescue! Auw! Groeipijn! Groeipijn bij kinderen komen vaak s nachts voor en doen vreselijk pijn. Ik masseer dan Deep Blue (natuurlijk verdund!) op de benen of knieën. En om te kalmeren en ze weer fijn te laten slapen, smeer ik ook Frankinsense onder de voeten. Reuma! Mijn moeder heeft reuma en haar vingers zijn soms zo pijnlijk dat ze haar vingers niet kan bewegen. 10 min. nadat ik de olie op haar vingers had aangebracht vroeg ik haar: Mam, hoe is het nu met je handen? De pijn was weg en ze kon haar vingers weer bewegen tot mijn moeders verbazing. Spierpijn of pijn door ontsteking. Dit mengesel ontspant en verminderd pijn.

33 Luchtwegenmengsel - ademhaling en luchtwegen In dit mengsel zitten o.a. de volgende oliën: Laurier blad, Pepermunt, Eucalyptus, Melaleuca en Kardamon. De olie van Adem. Een heerlijk geurmengsel wat de luchtwegen opent. Het is ook een olie die je kan helpen wanneer je zoveel verdriet hebt dat het je de adem ontneemt. Deze olie helpt een individu om los te laten (uit ademen) en te ontvangen (in ademen). Deze olie leert je om het leven te omarmen met je adem. Verbeterd bij ademhalingsproblemen en verslijmen Kalmeert astma aanvallen en symptomen Verzachtend bij ongemak door verkoudheid en griep kalmeert hoesten

34 Luchtwegenmengsel to the rescue! Snotverkouden? Zo verkouden dat je door je mond lucht aan het happen bent en er niet van kan slapen? Zet een diffuser met Breathe blend naast je bed, of op de kinderkamer. Heb je geen diffuser? Neem een druppel in je handpalm en wrijf de handen in elkaar. Maak een kommetje van je handen en inhaleer van je handen. Maak zelf een vaporub! Verdun Luchtwegenmengsel met fractionated coconut olie of een andere basis olie en wrijf het op de borst en bovenrug van je kind, jezelf of je partner. Een of 2 druppeltjes zijn meer dan genoeg. heb je ruimte nodig? Voor die momenten dat je extra ademruimte nodig hebt. Niet omdat je verkouden bent, maar misschien juist omdat je het te druk hebt gehad of omdat iets je de adem ontneemt. Of wanneer verdriet je overvalt geeft deze olie ruimte en opluchting.

35 Spijsverteringsmengsel - ondersteun het spijsverteringsstelsel. In dit mengsel zitten o.a. de volgende oliën: Gember, Pepermunt, Karwijzaad, Korianderzaad, Anijszaad en Venkel. Spijsverteringsmengsel is een olie die je standaard in je handtas zou moeten dragen. Het is een fijne olie die directe verlichting kan brengen bij buikpijn, winderigheid en zelfs diarree of constipatie. Vermindert maag en spijsverteringsklachten. Verlicht misselijkheid en wagenziekte Kalmerend bij brandend maagzuur en reflux Ondersteund gezonde en makkelijke spijsvertering Ook te gebruiken bij voedselvergiftiging.

36 Spijsverteringsmengsel to the rescue! Wagenziekte! Wrijf een druppel Spijsverteringsmengsel achter de oren als jij of je kinderen last hebben van wagenziekte. Kan ook nog aangebracht worden als je de wagenziekte voelt opkomen. Buikpijn & diarree! Mijn kinderen vragen vaak om de buikpijnolie op hun buik. Verdun de olie met fractionated coconut olie of een andere basisolie en breng aan op de buik. Mijn dochtertje kreeg een keer in het vliegtuig diarree. Na vijf keer in 10 min. met haar op het te krappe vliegtuigtoilet geweest te zijn, kreeg ik de briljante ingeving om haar een druppeltje spijsverteringsmengsel op te laten likken. Daarna zijn we wonderbaarlijk niet meer naar de toilet geweest. Help ik ontplof! Iets te zwaar getafeld? Opgeblazen gevoel of maagzuur? Lik een druppeltje spijsverteringsmengsel op, of voeg toe aan wat water. Maar je buik ermee in smeren werkt ook.

37 Beschermend mengsel - ondersteund het immuunsysteem In dit mengsel zitten o.a. de volgende oliën: Wilde sinasappel, Kruidnagel, Rozemarijn, Kaneel en Eucalyptus. Beschermend mengsel heeft een kruidige en warme geur. Het is de olie om het natuurlijk afweersysteem van jou en je gezin te ondersteunen. Ook preventief kun je de olie gebruiken, wanneer er veel mensen in je omgeving grieperig of ziek zijn. De olie beschermt ook energetisch en kun je ook gebruiken om je huis energetisch te reinigen in een diffuser. stimuleert immuunsysteem ontsmet en beschermt Verwijderd bacillen en ziekteverwekkers in de lucht beschermende mondverzorging natuurlijke ontsmetter kan gebruikt worden als preventief middel ter versterking van het imuunsysteem.

38 Beschermend mengsel to the rescue! Preventief! Iedereen ziek, zwak of misselijk om je heen? Smeer dagelijks beschermend mengsel onder je voeten, bijv. in de ochtend en avond. Verdamp het in je huis of lik een druppeltje beschermend mengsel op van je hand. Griep en/of keelpijn? Smeer beschermend mengsel onder de voeten, verdamp of neem een druppel inwendig. Tandpijn? Een druppel op een klein theelepeltje kokosolie en beweeg de olie door je mond en tussen je tanden door. Of masseer het gemengd met een olie op je tandvlees. Ook onder de voeten kan verlichting geven. Disclaimer: Deze informatie is bedoeld ter voorlichting en is niet bedoeld als vervanging voor medische zorg of voorgeschreven behandeling van gezondheidsklachten. Voor medische zorg ga naar je arts of therapeut. De genoemde producten zijn niet bedoeld om te diagnostiseren, behandelen, genezen of voorkomen van ziektes.

39 Gebruik van de oliën Je vindt vanzelf de manieren die het best bij jou passen. Met kinderen vind ik de fijnste manieren: verdampen in de ruimte, ze laten ruiken aan mijn hand of een druppel op het kussen en de voetzolen insmeren. Buikje masseren is ook erg fijn. Verdun de olie voor kinderen altijd met een basis olie zoals kokos olie of amandelolie! Voor volwassenen afhankelijk van welke olie je gebruikt. Voor de voetzolen hoef je niet te verdunnen, rest van lichaam over algemeen wel. Oregano NOOIT onverdund! Hele hete en krachtige olie. Voor innemen kun je een druppel oregano in een plantaardige capsule doen met een beetje fracionated coconut olie. Luchtwegenmengsel & Verzachtend mengsel kun je NIET innemen! Dosering - Less is More! De oliën zijn heel geconcentreerd dus werken al in kleine hoeveelheden. Gebruik de oliën in minimale dosering maar wel frequent! Meestal zijn 1-3 druppels al voldoende. Bij acute symptomen herhaal regelmatig, bv elk uur. Bij verbetering van klachten kun je frequentie verminderen maar blijf wel even door gaan om lichaam echt de tijd te geven om te herstellen en weer optimale gezondheid te vinden.

40 Veilig gebruik Deze Essentiële oliën zijn heel veilig en werken zacht zonder bijwerkingen. Houdt weg van ogen, neus en oren. Mocht er toch essentiële olie in de ogen terecht gekomen zijn. Spoel het dan vooral niet uit met water. Dit zal de olie alleen nog meer verspreiden. Doe wat plantenolie op een watje of doek en dep het in de ogen. De essentiële olie zal zich mengen met de plantenolie en dit zal het prikken minder maken. Let extra op bij huidgevoeligheid Volg de instructies op de labels (gebruik en verdunning) Tot slot Hopelijk weet je nu wat meer over essentiële oliën en hoe jij ze kan gebruiken voor jou en je gezin. Voor mij zijn deze oliën een geweldige aanvulling om op een natuurlijke manier voor mijn gezondheid te zorgen en inmiddels een dagelijks onderdeel van mijn leven. Wil jij ook deze oliën in jouw huis hebben? Of misschien nog meer horen - weten over de oliën? Dat kan! Stuur een bericht naar info@yogastudio-denbosch.nl voor meer informatie, prijzen en voorwaarden. We vertellen je er graag meer over. Ook op onze website: onder het kopje bestellen kun je meer lezen hoe je deze oliën kunt bestellen. Hartegroet, Petra Kool & Laura Pijnenborgh

HET NATUURLIJKE MEDICIJNKASTJE

HET NATUURLIJKE MEDICIJNKASTJE HET NATUURLIJKE MEDICIJNKASTJE OVER DE SCHRIJFSTER OVER DEZE UITGAVE INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE ZOU HET NIET FIJN ZIJN ALS JE THUIS EEN MEDICIJN KASTJE HEBT MET NATUURLIJKE REMEDIES (ZONDER BIJWERKINGEN)

Nadere informatie

dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun

dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun relax& dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun slaap beter Verzorg je anders dankzij de kracht van de natuur Ben je (het) weer moe? Essentiële Oliën geven je humeur een boost en zorgen voor meer rust

Nadere informatie

Ingrediënten. Thieves: Thieves olie is een blend, dat wil zeggen dat er meerdere oliën in zitten, nl:

Ingrediënten. Thieves: Thieves olie is een blend, dat wil zeggen dat er meerdere oliën in zitten, nl: Dieven-kruiden-mix Het recept komt van een groep middeleeuwse dieven die kostbare goederen stalen van zieke en overleden mensen die leden aan verschrikkelijke middeleeuwse aandoeningen, zonder zelf ziek

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE STARTERKIT

GEBRUIK VAN DE STARTERKIT GEBRUIK VAN DE STARTERKIT De Starter Kit, is een buitengewone, uitgebreide, intuïtieve kennismaking met de kracht van etherische oliën. Gebruik van essentiele olie kan je leven transformeren. Ik adviseer

Nadere informatie

- Angst. Bij angst kunnen veel etherische oliën gebruikt worden, maar de beste is lavendel. Lavendel verfrist,

- Angst. Bij angst kunnen veel etherische oliën gebruikt worden, maar de beste is lavendel. Lavendel verfrist, Werkstuk door een scholier 1183 woorden 19 oktober 2001 6,9 49 keer beoordeeld Vak ANW Wat is Aromatherapie? Om de deelvraag wat is aromatherapie? te beantwoorden, ben ik aan verschillende mensen gaan

Nadere informatie

A"ouwen(en(rustig(aan(doen(

Aouwen(en(rustig(aan(doen( A"ouwen(en(rustig(aan(doen( Daan is na bijna elke schooldag uitgeput van de vele prikkels, sferen en stemmingen die hij van andere mensen heeft opgepikt. Hij heeft het nodig om dan even wat tijd voor zichzelf

Nadere informatie

Natuurlijke voetverzorging

Natuurlijke voetverzorging Natuurlijke voetverzorging Wat is Tea Tree olie? Tea Tree olie wordt geproduceerd van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia door middel van distillatie. Deze zéér natuurlijke productiemethode met strenge

Nadere informatie

AROMATHERAPY COMPOSITIES VAN 100% ZUIVERE, NATUURLIJKE ESSENTIËLE OLIËN. voor gezonde luchtwegen bij verkoudheidsverschijnselen

AROMATHERAPY COMPOSITIES VAN 100% ZUIVERE, NATUURLIJKE ESSENTIËLE OLIËN. voor gezonde luchtwegen bij verkoudheidsverschijnselen AROMATHERAPY voor gezonde luchtwegen bij verkoudheidsverschijnselen voor een doelmatige ademhaling zuiverend en slijmoplossend voor frisse lucht in huis en auto AROMATHERAPY COMPOSITIES VAN 100% ZUIVERE,

Nadere informatie

vertr Zelf ouwen

vertr Zelf ouwen Zelf vertrouwen 1 1 Highest Potential Dit is een olie die jouw kind helpt bij het opbouwen van het zelfvertrouwen en ondersteunt hem/haar bij het denken in mogelijkheden i.p.v. beperkingen. Valor Moed

Nadere informatie

Een veilige start met de essentiële basis oliën

Een veilige start met de essentiële basis oliën Een veilige start met de essentiële basis oliën Lavendel - kalmeren Kalmeer angst en verzacht emoties Reduceer stress en bevorder een goede nachtrust Verzacht en reinig geïrriteerde huid en wonden Neutraliseer

Nadere informatie

Aromatherapy. Gebruik / toepassing essentiële oliën Er zijn veel manieren om essentiële oliën te gebruiken!

Aromatherapy. Gebruik / toepassing essentiële oliën Er zijn veel manieren om essentiële oliën te gebruiken! Aromatherapy Aromatherapie is een alternatieve methode om zich te verzorgen op basis van geuren met als doel de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te bevorderen. De geuren die gebruikt

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Essentiele olien - VAN YOUNG LIVING -

Essentiele olien - VAN YOUNG LIVING - Essentiele olien - VAN YOUNG LIVING - 187,- 187,- (incl. verzending) - t.w.v. ruim 250,- De premium starterskit OLIËN UIT DE KIT // 01 LEMON // heeft reinigende en zuiverende eigenschappen welke gebruikt

Nadere informatie

Aromatherapie. In de winkel verkopen we de top producten van Tisserand. In de praktijk is doterra aanwezig.

Aromatherapie. In de winkel verkopen we de top producten van Tisserand. In de praktijk is doterra aanwezig. Aromatherapie Aromatherapie is een natuurgeneeskunde waarbij gebruik wordt gemaakt van etherische olie van: kruiden, vruchten, bloesem, bloemen, blad, zaad, schil of schors van het hout van stam, takken

Nadere informatie

Brave. Brave Moedgevende Mix 10 ml roller PRIMAIRE VOORDELEN PRODUCTBESCHRIJVING GEBRUIK GEBRUIKSAANWIJZINGEN WAARSCHUWINGEN. Artikelnummer:

Brave. Brave Moedgevende Mix 10 ml roller PRIMAIRE VOORDELEN PRODUCTBESCHRIJVING GEBRUIK GEBRUIKSAANWIJZINGEN WAARSCHUWINGEN. Artikelnummer: Brave Moedgevende Mix 10 ml roller Begin elke dag vol vertrouwen en geloof door de Brave Moedgevende Mix te combineren met jouw positieve bevestigingen. Sta uzelf toe te resetten met positieve gevoelens

Nadere informatie

Natuurlijke voetverzorging

Natuurlijke voetverzorging Natuurlijke voetverzorging Wat is Tea Tree olie? Tea Tree olie wordt geproduceerd van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia door middel van distillatie. Deze zéér natuurlijke productiemethode met strenge

Nadere informatie

Verzorg je anders dankzij de natuurlijke kracht van Aromatherapie.

Verzorg je anders dankzij de natuurlijke kracht van Aromatherapie. ESSENTIELE OLIEN, 100% ZUIVER EN NATUURLIJK Verzorg je anders dankzij de natuurlijke kracht van Aromatherapie. OP-13168_OPB_PSA_BR_Praktische gids_nl.indd 1 12/08/13 09:57 Het gebruik van Essentiële Oliën

Nadere informatie

Let s Try Nature. Hellen Venix. doterra essentiële oliën. Uw natuurlijke huisapotheek

Let s Try Nature. Hellen Venix. doterra essentiële oliën. Uw natuurlijke huisapotheek Let s Try Nature Hellen Venix 2018 doterra essentiële oliën. Uw natuurlijke huisapotheek Gefeliciteerd met je natuurlijke apotheek! Met dit e-book wil ik proberen zoveel mogelijk toepassingen te geven

Nadere informatie

Praktische Complementaire Zorg

Praktische Complementaire Zorg Praktische Complementaire Zorg en Pijn IC - Integrative Care Zorg voor de hele mens in al zijn facetten, gebruik makend van alle zorgvormen, inclusief complementaire en alternatieve zorg, best practise,

Nadere informatie

Kracht. van de natuur. Diana Tins.

Kracht. van de natuur. Diana Tins. Kracht van de natuur Diana Tins "Ik help vrouwen om in balans te leven. Emotioneel. Fysiek,. Spiritueel. Financieel." Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit e book te kopiëren, verkopen of verdelen!

Nadere informatie

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn Verkoudheid en griep Plotseling een rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, last van hoesten en koorts... Misschien is dit het begin van een forse griep ( influenza ). In dat geval kunt u ook last krijgen

Nadere informatie

MAKE MY DAY C O S M E T I C S. Dagelijkse aromatherapie gids

MAKE MY DAY C O S M E T I C S. Dagelijkse aromatherapie gids MAKE MY DAY C O S M E T I C S Dagelijkse aromatherapie gids Inhoud Welkom...2 Winterse omstandigheden...4 Vermagering...6 Articulatie & gewrichtspijn...8 Haren...8 Concentratie...10 Depressie & blues...10-12

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Stoelmassage Stoelmassage De stoelmassage (ook wel bedrijfsmassage genoemd) is een verkorte, makkelijk toepasbare massagevorm. Hoewel een stoelmassage maar 30

Nadere informatie

9 MANIEREN WAAROP LAURIERBLADEREN JE GEZONDHEID VERBETEREN (BRON:

9 MANIEREN WAAROP LAURIERBLADEREN JE GEZONDHEID VERBETEREN (BRON: 9 MANIEREN WAAROP LAURIERBLADEREN JE GEZONDHEID VERBETEREN (BRON: HTTP://LIJSTVERSE.NL/WIEROOK-MAKEN-LAURIERBLADEREN- VERBRANDEN/?UTM_SOURCE=VIRALMUNDO&UTM_MEDIUM=RELATEDVM&UTM_CAMPAIGN=LA URIERVM ) Als

Nadere informatie

Het Premium Starterspakket

Het Premium Starterspakket Het Premium Starterspakket Het premium starterspakket bestaat uit 10 etherische oliën die dagelijks gebruikt kunnen worden. Het is een ideaal pakket voor mee te starten als je nieuw bent in de oliën! Als

Nadere informatie

van beugel tot burn-out

van beugel tot burn-out vier kant reeks van beugel tot burn-out 20 verhalen over gezondheid Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Oren Je ziet op straat vaak mensen met een koptelefoontje in hun oren. Ze luisteren bijvoorbeeld naar

Nadere informatie

aromatherapie AROMATHERAPIE

aromatherapie AROMATHERAPIE AROMATHERAPIE Bij aromatherapie wordt gewerkt met etherische oliën. Deze oliën bevatten vluchtige bestanddelen van bloemen, planten, wortels, zaden, vruchten, houtsoorten of harsen. Deze oliën beschermen

Nadere informatie

Let s try nature for your horse

Let s try nature for your horse Let s try nature for your horse Hellen Venix 2018 Hellen Venix www.oilmania.nl 06-13515191 doterra essentiële oliën. [Geef hier de samenvatting van het document op. De samenvatting is een korte beschrijving

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte Aandacht voor jezelf - Aanraken is een eerste levensbehoefte - Aanraking stimuleert de activiteit van de nervus vagus, de zenuwbaan die de afscheiding van de hormonen die een rol spelen bij de voedselopname,

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Zwangerschapsmassage Zwangerschapsmassage Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen zijn een bijzondere ervaring, tijd voor jezelf

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

DAG 1. Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! De Shen en je Huis van Energie

DAG 1. Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! De Shen en je Huis van Energie Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! DAG 1 De Shen en je Huis van Energie Ieder mens heeft zijn eigen Huis van Energie. (HvE) Je HvE is opgebouwd uit negen verschillende

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

wat is aromatherapie?

wat is aromatherapie? wat is aromatherapie? Aromatherapie is een eeuwenoude holistische therapie waarbij aromatische oliën worden ingezet ter bevordering van de gezondheid van lichaam en geest. De specifieke en therapeutische

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

Vicks VapoRub, zalf voor inhalatiedamp

Vicks VapoRub, zalf voor inhalatiedamp 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Vicks VapoRub, Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder recept krijgen.

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Inleiding Polariteitsmassage

Inleiding Polariteitsmassage Polariteitsmassage Inleiding Een pasgeboren baby heeft niet alleen melk nodig. Iedere baby wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat uw baby graag in de armen

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

De 10 Dagen Detox Test

De 10 Dagen Detox Test De 10 Dagen Detox Test In deze moderne tijd staat je natuurlijke detox systeem onder druk. De kans is groot dat toxische stoffen zich opstapelen in je lichaam. Om voor jezelf vast te stellen hoe het er

Nadere informatie

Olie voor iedere dag

Olie voor iedere dag Olie voor iedere dag Pure, krachtige authentieke en natuurlijke ondersteuning. Etherische oliën zijn een uniek geschenk uit de natuur. Ze zijn herstellend, beschermend, rustgevend en regenererend. Etherische

Nadere informatie

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips om thuis een relaxerende massage te geven Page 1 Relaxerende massage thuis Mensen maken vaak het voornemen

Nadere informatie

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Lekker in je vel Leren omgaan met stress voor kinderen Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Heeft uw kind wel eens last van stress? Voelt uw kind zich wel eens niet lekker en weet u niet

Nadere informatie

Do It Yourself met essentiële oliën

Do It Yourself met essentiële oliën Do It Yourself met essentiële oliën Cosmetica en verzorging Badzout (ontgiftend) ¼ kopje Epsom zout ¼ kopje zeezout of himalaya zout ½ kopje baking soda 15 druppels Lavendel Doe alle ingrediënten in een

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie

VERKOUDHEID OF GRIEP?

VERKOUDHEID OF GRIEP? VERKOUDHEID OF GRIEP? Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door besmetting met een virus. Die kan via speekseldruppeltjes maar meestal besmetten we ons zelf nadat we met onze handen in contact zijn

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

15 tips om de dag ontspannen te beginnen

15 tips om de dag ontspannen te beginnen 15 tips om de dag ontspannen te beginnen Het is voor werknemers met een drukke agenda vaak moeilijk goed voor hun lichaam te zorgen. Daarom heb je tools nodig om je lichaam en geest te ontspannen. Voor,

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Inner Child meditatie

Inner Child meditatie De Inner Child meditatie Uit: Je Relatie Helen Een nieuwe weg naar heling van je relatievaardigheid Indra Torsten Preiss De Inner Child meditatie De Inner Child-meditatie is de meditatie bij uitstek om

Nadere informatie

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen Massagepraktijk In2flow / 2015 Massagepraktijk In2flow / 2015 Massage. Steeds meer mensen ontdekken wat massage voor hen betekent. Je regelmatig laten masseren helpt om lekker in je vel te blijven zitten.

Nadere informatie

Thema 4 Behandeling van infectie gaat over het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen om verschillende ziekten en kwalen te behandelen.

Thema 4 Behandeling van infectie gaat over het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen om verschillende ziekten en kwalen te behandelen. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Gezondheid: 1.17-1.19 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Thema 4 Behandeling van

Nadere informatie

Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn

Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn Wat kan je doen als alles dichtzit in je hoofd? Vind dag en nacht verlichting Zit alles dicht daarboven? Een verstopte neus? Gezwollen neusslijmvliezen? En soms nog

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Invulinstructie. Veel succes! v5 1

Invulinstructie. Veel succes! v5 1 Invulinstructie Vóór u ligt een vragenlijst waarmee we een aantal eigenschappen van uw kind in kaart kunnen brengen. We raden aan hiervoor één of meer weken de tijd te nemen. Begin met de lijst op de volgende

Nadere informatie

Honing wordt al honderden jaren gebruikt tegen allerlei kwaaltjes

Honing wordt al honderden jaren gebruikt tegen allerlei kwaaltjes Honing wordt al honderden jaren gebruikt tegen allerlei kwaaltjes Als jij nog niet wist waarom honing gezond is, dan wordt dit hoog tijd! Honing is misschien wel de gezondste zoetmaker die we kennen, maar

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Kindermassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Kindermassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Kindermassage Kindermassage Waarom een massage ook (juist!!) voor kinderen heerlijk is... We zijn in de huidige maatschappij allemaal druk en staan vaak niet stil

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst omdat mijn maagje niet groter dan een knikker is; omdat ik vaak kleine beetjes voedsel beter kan verteren; hoe meer en hoe vaker ik drink, hoe meer melk

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie. e-movere stressmanagement en ontspanning

Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie. e-movere stressmanagement en ontspanning Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie We zijn mensen van de multi-tasking tijd We denken en we doen veel Er wordt veel van ons gevraagd Bijna alles en iedereen staat onder druk

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING LESMODULE VMBO LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 WAT ZIJN HERSENEN? VRAAG WAT ZIJN HERSENEN PRECIES? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE? DENKOEFENING WAAR- VOOR GEBRUIK JE OP DÍT MOMENT JE HERSENEN? DENKOEFENING KUN

Nadere informatie

TRANQUILLITY SHOWER CREAM 200 ML

TRANQUILLITY SHOWER CREAM 200 ML TRANQUILLITY SHOWER CREAM 200 ML uiterst rijke, hydraterende en reinigende shower cream kalmerend en ontspannend aromatisch voordeel, een zijdezachte huid voedt en verbetert de elasticiteit rozen- en vanilleolie,

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 4. VIER GOUDEN TIPS 5 Tip 1: In en uit de knoop 5 Tip 2: De switchingpuntjes 6 Tip 3: Open je oren en luister goed 7 Tip 4: Water

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD VOORWOORD In dit e-book leg ik uit wat Guasha Therapie is en wat het voor je kan betekenen. Guasha Therapie is nog onbekend in Nederland. Met het schrijven en delen van dit e- book wil ik laten zien hoe

Nadere informatie

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven?

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? 0031 (0) 6 25 51 69 15 0031 (0) 70 369 76 41 INFO@SUDASHI.NL VOEDING Waarom ik schrijf

Nadere informatie

Lees meer over. Nieuwsbrief januari 2013. Leer de rust in jezelf herkennen Nieuwsbrief september 2012

Lees meer over. Nieuwsbrief januari 2013. Leer de rust in jezelf herkennen Nieuwsbrief september 2012 Nieuwsbrief januari 2013 Leer de rust in jezelf herkennen Nieuwsbrief september 2012 Praktijk voor massagetherapie & begeleiding bij persoonlijke veranderingstrajecten Lees meer over 2 3 4 5 6 Pijnlijke,

Nadere informatie

GENIET ZOMER MEER VAN JE. dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun. Verzorg je anders dankzij de kracht van de natuur

GENIET ZOMER MEER VAN JE. dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun. Verzorg je anders dankzij de kracht van de natuur GENIET dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun MEER VAN JE ZOMER Verzorg je anders dankzij de kracht van de natuur Geniet met volle teugen van je zomer Verzorg vervelende zomerkwaaltjes efficiënt en op

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder De vogeltjes fluiten, de krokusjes bloeien al weer in verschillende kleuren en het is al weer wat langer licht. De lente komt eraan! Dit betekent dat de winter weer

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Ieder mens wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat een baby graag in de armen genomen wordt. Warmte, aanraking, lichamelijk contact en streling zijn voor een

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie