Milieubarometer Lummen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieubarometer Lummen"

Transcriptie

1 Indicator: % gezinnen met een anti-reclame sticker % gezinnen met een anti-reclame sticker % gezinnen met een antireclame sticker Aantal verdeelde stickers dat door inwoners werd afgehaald. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: inwoners doen bewust aan afvalpreventie en herbruiken meer materialen en goederen. Het aantal gezinnen met een antireclamesticker is gestegen tot 28, sindsdien is dit stabiel gebleven. Eigen gegevens gemeente Lummen en De Post.

2 Indicator: hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door de gemeente Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door de gemeente totaal actieve stof (kg) Deze indicator geeft weer hoeveel bestrijdingsmiddelen (uitgedrukt in kg actieve stof) de gemeente gebruikt voor de onkruidbestrijding op openbaar domein. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: reduceren van verspreidingsequivalenten met 5% (25 t.o.v. 199). Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: het provinciaal reductieprogramma voorziet een nulgebruik voor 8% van de provinciale domeinen vanaf april 25. Voor de overige domeinen wordt naar een nulgebruik gestreefd vanaf 31 december 26. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen daalt. De gemeente maakt enkel nog gebruik van glyfosaat (roundup ultra). Mechanische onkruidbestrijding wordt toegepast : wieden, schoffelen, borstelen en branden. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van worteldoek en houtsnippers. Beplantingen die veel problemen opleveren worden vervangen door een minder onderhoudsintensief alternatief. Eigen gegevens gemeente Lummen.

3 Indicator: energieboekhouding totaal energieverbruik kwh totaal oosterhof gemeentehuis lagere school werkplaats oud gem. Meldert totaal energieverbruik kwh sporthal en zwembad Energieboekhouding van de grootste gemeentelijke gebouwen. In de grafieken wordt het totaal energieverbruik weergegeven (electriciteit + gas). Er wordt gerekend met het gecorrigeerd gasverbruik. Eigen gegevens gemeente Lummen energieboekhouding

4 Indicator: evolutie van de veestapel Evolutie van de veestapel runderen varkens pluimvee Evolutie van het aantal runderen; varkens, pluimvee in de gemeente. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: - in 27 wordt maximaal 55 miljoen kg P2O5 uit dierlijke mest op Vlaamse landbouwgrond opgebracht; - de prioriteiten worden gelegd bij het stimuleren van de afbouw van de veestapel en het handhaven van een vergunningenstop tot 1 januari 27, het stimuleren van de mestverwerking, het meer gebiedsgericht maken van de bemestingsvoorwaarden en het uitbouwen van een landbouwdatabank. VLM Mestbank.

5 Indicator: aantal toepassingen hernieuwbare energie bij particuliere woningen subsidies hernieuwbare energie PV warmte Sinds 1 januari 23 geeft de gemeente een subsidie voor het installeren van fotovoltaïsche panelen, zonneboiler, warmtepomp en/of warmtepompboiler. Uit subsidieaanvragen kan men het aantal geïnstalleerde installaties afleiden. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: bereiken van 2 % groene stroom in de distributieleveringen van elektriciteit tegen 24 en 6 % tegen 21, met een maximale invulling van het haalbaar potentieel aan hernieuwbare warmte. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: er worden meer zonneboilers geplaatst. Er werden veel PV-installaties geplaatst in 28 en 29, ook in 21 werden er nog aanvragen van 29 binnengebracht. Vanaf 21 worden PV-installaties niet meer betoelaagd. Eigen gegevens gemeente Lummen.

6 Indicator: totale hoeveelheid huishoudelijk afval Totaal huishoudelijk afval 4 totaal huishoudelijk afval (kg/inwoner) Totale aangeboden hoeveelheid huishoudelijk en gelijkgestelde afvalstoffen, met een onderscheid naar gemengd huisvuil (restfractie), grofvuil, gemeentevuil en selectief ingezamelde fracties berekend per inwoner en per jaar. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: - de totale hoeveelheid huishoudelijk afval blijft minstens gelijk of vermindert t.o.v. 2; - de productie van huishoudelijk afval blijft meer achter op de groei van de consumptie t.o.v. 2. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: - de totale hoeveelheid huishoudelijke afvalstoffen die voor eindverwerking wordt aangeboden in Limburg, wordt tegen 28 met 1 % gereduceerd tot 128 kg/inwoner/jaar; - inwoners doen bewust aan afvalpreventie en herbruiken meer materialen en goederen. Het totaal huishoudelijk afval bestaat uit huisvuil, gemeentevuil, roofing, autobanden, golfplaten, asbest, snoeihout, posten, tuinafval, groenafval, KGA, afvalolie, batterijen, bouwafval, papier en karton, houtafval, kunststoffen, glas, vlakglas, kringloopgoederen, kringloopvuil, oud ijzer, textiel, drankkartons. De totale hoeveelheid huishoudelijk afval stijgt. Eigen gegevens gemeente Lummen.

7 Indicator: huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Huishoudelijk electriciteitsverbruik huishoudelijk electriciteitsverbruik (kwh/inwoner) Gemiddeld elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: particulieren verbruiken minder energie. Duurzaam (ver)bouwen en wonen in de provincie neemt toe door een efficiënter gebruik en beheer van grondstofstromen (materialen), water, energie en groen. Het gaat om het standaard verbruik. Dit is het verbruik van alle afnemers waarvoor de meterstand jaarlijks opgenomen wordt. Het omvat dus niet enkel het huishoudelijk verbruik maar ook het verbruik van de kleinhandel e.d. Vanaf 28 gaan de gegevens wel over het residentieel verbruik. In en 23 ontvingen we ook gegevens over het residentieel verbruik en deze lagen in dezelfde grootte-orde als 28 en 29. Infrax

8 Indicator: Aantal subsidies voor infiltratie infiltratie subsidieaanvragen Sinds 25 kunnen de inwoners subsidie aanvragen bij Infrax voor het aanleggen van een infiltratievoorziening voor het infiltreren van hemelwater. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: herbruik, infiltratie en buffering van hemelen oppervlaktewater binnen en buiten de waterloop maar zo dicht mogelijk bij de bron zodat tegelijkertijd bodemerosie, water- en slibvervuiling beperkt worden. In 27 heeft Vooruitzien bij een 1-tal woningen een infiltratievoorziening aangelegd. Verder blijft het aantal installaties in Lummen beperkt. Gegevens Infrax

9 Indicator: aantal lopende meter nieuwe aanplant inheemse haag Aantal lopende meter nieuwe aanplant inheemse haag aantal lopende meter nieuwe aanplant inheemse haag (m) De gemeente geeft een subsidie voor de aanplant van een haag met inheemse struiken. De gegevens komen overeen met de subsidieaanvragen voor aanplant. Hiernaast geeft de gemeente ook nog een subsidie voor het onderhoud van deze hagen in landbouwgebied. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: stopzetten van het verlies aan biodiversiteit. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: - biodiversiteitsbeleid, ecologisch beheer domeinen en eigendommen; - soortgericht natuurbeleid: de Limburgse soorten behouden en versterken. Er is een schommeling waar te nemen in het aantal lopende meter nieuwe aanplant van inheemse haag. Eigen gegevens gemeente Lummen.

10 Indicator: kwaliteit van het oppervlaktewater BBI PIO BBI Demer BBI Mangelbeek BBI Laambeek BBI Helderbeek PIO Demer PIO Mangelbeek PIO Laambeek PIO Helderbeek

11 De kwaliteit van het oppervlaktewater wordt opgevolgd aan de hand van 2 indicatoren, de BBI (Belgische Biotische Index: evaluatie van de toestand van de oppervlaktekwaliteit, waarbij de waterlopen als biotoop worden benaderd) en de PIO (PRATI-index voor zuurstofverzadiging: evaluatie van de toestand van de fysico-chemische kwaliteit van het oppervlaktewateren via de parameter opgeloste zuurstof ). De VMM verzorgt de staalname en de analyse. 4 meetplaatsen worden uitgekozen die de laatste jaren frequent bemonsterd werden. Deze meetplaatsen bevinden zich in de Demer, de Mangelbeek, de Laambeek en de Helderbeek. De meetplaats van de Demer ligt vrij kort bij de grens (Lummen verlatend). De meetplaatsen van de Laambeek en Helderbeek kunnen beschouwd worden als punten waar ze het grondgebied binnenkomen. De meetplaats van de Mangelbeek ligt in het midden van het grondgebied. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: - het aantal meetplaatsen dat voldoet aan de biologische kwaliteitsnorm verhogen tot 4%; - op maximaal 25 % van de meetplaatsen met een goede of zeer goede biologische kwaliteit (situatie 21) is de toestand verslechterd in 27. De laatste jaren, sinds 25, is de chemische kwaliteit van de waterlopen op Lummens grondgebied verbeterd. Eigen gegevens gemeente Lummen.

12 Indicator: oppervlakte natuurbeheerde terreinen m² natuurbeheerde terreinen m² natuurbeheerde terreinen Het aantal hectaren dat eigendom is van en beheerd wordt door natuurverenigingen. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: 5 ha onder effectief natuurbeheer (erkend, Vlaams en/of bosreservaat en/of natuurgebieden met een goedgekeurd beheersplan). Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: de typisch Limburgse soorten blijven behouden en doen toenemen. De oppervlakte van de beheerde natuurterreinen neemt toe. Eigen gegevens gemeente Lummen.

13 Indicator: hoeveelheid niet-recupereerbaar huishoudelijk afval per inwoner Niet-recupereerbaar huishoudelijk afval per inwoner niet-recupereerbaar huishoudelijk afval per inwoner (kg/inwoner) Dit is het totaal gewicht aan restafval per inwoner per jaar of de terminaal te verwijderen afvalstoffen (te storten of te verbranden) = niet-selectief ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen. Dit bestaat uit vier verschillende afvalstoffen: - de totale hoeveelheid aangeboden gemengd huisvuil ingezameld via ophaling en containerpark; - het sorteerresidu dat uit het PMD-afval verwijderd wordt; - het niet-recupeerbaar grofvuil afkomstig van huishoudens; - het gemeentevuil bevat volgende te verwijderen afvalstoffen: marktafvalstoffen, straat- en veegvuil, afval van de werking van de gemeentelijke diensten (kantoorafval, kantineafval, kerkhofafval,...), afval van recipiënten tegen de bestrijding van zwerfvuil, opruiming van sluikstorten, verontreinigd wegbermmaaisel, gemengd gemeente-afval ingezameld in containers. Het omvat niet (1) riool- en kolkenslib, afval van de afbraak van kunstwerken, wegen, gebouwen, afval van de gemeentelijke werkplaatsen en (2) plantsoenafval en gemeentelijk groenafval en (3) slib van septische putten en (4) reinigingsmateriaal van waterlopen, grachtafval. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: - tegen 25 wordt 165 kg per inwoner op Vlaams niveau met een maximum van 2 kg per inwoner op gemeenteniveau vooropgezet;

14 - tegen 27 wordt 15 kg per inwoner op Vlaams niveau vooropgezet; - er wordt naar gestreefd om de taakstelling van 15 kg/inwoner zo snel mogelijk te bereiken en aan te houden; - de taakstellingen voor de kustgemeenten, studentengemeenten en voor de grote steden Antwerpen, Brugge en Gent dienen nog vermeerderd te worden met correctiefactoren. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: de hoeveelheid huishoudelijke afvalstoffen die voor eindverwerking worden aangeboden in Limburg, wordt tegen 28 met 1 % gereduceerd tot 128 kg:inwoner/jaar. De hoeveelheid restafval/inwoner stijgt. Eigen gegevens gemeente Lummen.

15 Indicator: Papierverbruik per jaar, eigen diensten, absolute hoeveelheid en verhouding gerecycleerd/niet gerecycleerd jaarlijks papierverbruik 5 4 aantal kg totaal gerecycleerd Enkel het wit papier, A4 en A3, wordt bekeken in deze indicator. Voor de periode tot en met 25 beschikken we enkel over aankoopgegevens. Vanaf 26 kunnen we rekenen met aankoop- en stockgegevens. In de loop van 26 werd volledig overgeschakeld op wit gerecycleerd papier (A4- formaat). Dit uit zich in een stijging van het gerecycleerd papier. In 211 werd omwille van kopieerproblemen minder gerecycleerd papier aangekocht. Eigen gegevens van de gemeente

16 Indicator: Aantal vaststellingen door de politie van verbranding in open lucht per jaar sluikstoken meldingen PV Aantal meldingen en aantal PV s per jaar. Niet elk geval van verbranden in open lucht wordt vastgesteld door de politie. De politie beschikt over cijfers van het aantal meldingen en het aantal PV s Politie West-Limburg

17 Indicator: Hoeveelheid sluikstorten per jaar waarbij de politie ingeschakeld wordt sluikstorten per jaar Reeks1 Dit zijn gegevens van meldingen die bij de politie binnenkomen. Niet alle sluikstorten worden bij de politie gemeld. De politie ontvangt ook nog meldingen van huisvuil in gemeentelijke afvalbakken, achtergelaten gevaarlijke afvalstoffen en wrakken en sluiklozingen. Politie West-Limburg

18 Indicator: elektriciteitsverbruik door openbare straatverlichting Electriciteitsverbruik door openbare straatverlichting electriciteitsverbruik door openbare straatverlichting (kwh) Jaarlijks electriciteitsverbruik, gemeten in kwh, door openbare straatverlichting. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: efficiënt gebruik en beheer van grondstoffen (o.a. energie). Het verbruik schommelt. Eigen gegevens gemeente Lummen.

19 Indicator: register gekende verontreinigde gronden verontreinigde gronden percelen maatregelen nodig ha maatregelen nodig percelen sanering nodig ha sanering nodig percelen gesaneerd ha gesaneerd Aantal en totale oppervlakte waarvan bij OVAM bekend is dat ze verontreinigd zijn. Indicatoren op gewestelijk en regionaal niveau: - aantal gronden met potentieel bodembedreigende inrichtingen of activiteiten die onderzocht zijn; - het aantal gronden met historische bodemverontreiniging waarvan de sanering minstens is opgestart. Sinds 1 juni 28 zijn alle gronden waarvoor gegevens bekend zijn bij de OVAM opgenomen in het grondeninformatieregister (GIR) en is er geen register van verontreinigde gronden meer. In het GIR zijn zowel onderzochte gronden opgenomen alsook gronden waarvan geweten is dat er risicoactiviteiten op plaatshadden of hebben. Vanaf 28 hebben de gegevens betrekking op het aantal kadastrale percelen waarvoor verdere maatregelen in het kader van het bodemdecreet nodig zijn omdat er mogelijke nadelige effecten zijn voor mens en/of milieu. OVAM

20 Indicator: zuiveringsgraad huishoudelijk afvalwater riolerings- en zuiveringsgraad % rioleringsgraad zuiveringsgraad gescheiden riolering/aangesloten op zuivering De zuiveringsgraad is het percentage van de inwoners waarvan het afvalwater, na transport via het riolerings- en collecteringsnetwerk, effectief gezuiverd wordt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau: verhogen van de zuiveringsgraad van de huishoudens tot 8 % in 27. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: gezien het belang van de kwaliteit van het oppervlaktewater, zal dit zeker opgenomen worden in de DuLo-waterplannen. De zuiveringsgraad is vrij laag. Lummen is een landelijke gemeente met verspreide woningbouw. Infrax

21 Indicator: aantal gesubsidieerde kolonies zwaluwen Aantal gesubsidieerde kolonies zwaluwen aantal kleine kolonies aantal grote kolonies Aantal kolonies huis- en boerenzwaluwen die jaarlijks gemeld worden bij de gemeentelijke milieudienst. Beleidsdoelstelling op regionaal niveau: de typische Limburgse soorten blijven behouden en doen toenemen. Het aantal kolonies stijgt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de adoptie van de huiszwaluw en de communicatie die hieromtrent gevoerd werd. De inwoners werden opnieuw aangezet om subsidie aan te vragen. Eigen gegevens gemeente Lummen.

Milieubarometer 2013 tabellen & grafieken

Milieubarometer 2013 tabellen & grafieken Milieubarometer 2013 tabellen & grafieken Met de milieubarometer wil de gemeente Bekkevoort de toestand van het milieu en de natuur in haar gemeente opvolgen en kenbaar maken aan de bevolking, alsook de

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2018

Toelichting afvalcijfers 2018 VVDC1x00xxx datum-201x Toelichting afvalcijfers 2018 1. Termen en definities Om de cijfers correct te interpreteren, is het nodig te weten wat met een bepaalde term bedoeld wordt. Huisvuil Huisvuil omvat

Nadere informatie

HAMME MILIEUBAROMETER 2013

HAMME MILIEUBAROMETER 2013 HAMME MILIEUBAROMETER 2013 1 Algemene informatie We moeten bewust omgaan met het milieu. Daar zijn we intussen allemaal wel van overtuigd. Er gebeurt dan ook al heel wat om het milieu waar mogelijk te

Nadere informatie

Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar

Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokaal beleid Terminaal

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2015 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

dikke truiendag, bio ontbijt, donderdag veggiedag, oktober energie, trappenactie, waterspaartoetsactie, sensibilisatie PMD scheiden 37 en 56254

dikke truiendag, bio ontbijt, donderdag veggiedag, oktober energie, trappenactie, waterspaartoetsactie, sensibilisatie PMD scheiden 37 en 56254 Naam Indicator Info over Bron grootheid 2011 2010 INTERN Beleid Score interne Eigen diensten: milieuzorg stappenplan interne milieuzorg aantal subsidiedossiers voor lokale overheid bij eandis Stand van

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2017

Toelichting afvalcijfers 2017 Toelichting afvalcijfers 2017 ALGEMEEN IVAREM is de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal afvalbeleid

Nadere informatie

5.339 kwh / kwh kwh kwh kwh kwh kwh kwh 9. Totaal aantal kwh groene stroom verbruikt in de gemeente

5.339 kwh / kwh kwh kwh kwh kwh kwh kwh 9. Totaal aantal kwh groene stroom verbruikt in de gemeente Indicator Milieubarometer ENERGIE Gemeente als bedrijf 1.Totaal elektriciteitsverbruik door de gemeentelijke dienst (AC) 163.728 kwh 161.540 kwh 167.699 kwh 165.549 kwh 165.000 kwh 147.108 kwh 122.605

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2016 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

Indicatorgegevens Naam

Indicatorgegevens Naam Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis HOEVEELHEID NIET-RECUPEERBAAR HUISHOUDELIJK AFVAL PER INWONER Dit is het totaal gewicht aan restafval per inwoner per jaar

Nadere informatie

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2014 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

Milieubarometer Voeren

Milieubarometer Voeren Milieubarometer Voeren 1 Inleiding Dit rapport is opgemaakt op basis van gemeentelijke data uit het portaal Lokale Statistieken, data beschikbaar vanuit het bevolkingsregister, gemeentelijk milieupark

Nadere informatie

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen.

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen. HUISHOUDELIJK ELEKTRICITEITSVERBRUIK Omschrijving Meeteenheid Beleidsdomein Relatie met de SO Gemeentelijke beleidsdoelstelling bron Dataleverancier Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten

Nadere informatie

Milieubarometer Grimbergen

Milieubarometer Grimbergen Milieubarometer Grimbergen Inleiding De milieubarometer is een verzameling van indicatoren die de toestand van het leefmilieu meten, en een evolutie in de tijd weergeven. Soms is ook een vergelijking met

Nadere informatie

Milieubarometer 2013: Maldegem

Milieubarometer 2013: Maldegem Milieubarometer 2013: Maldegem Document opgemaakt in het kader van het Milieu Jaar Programma 2014 (rapportering 2013) op 17 maart 2014. 1. Totale hoeveelheid afval per inwoner (in kg) 1998: 568 1999: 525

Nadere informatie

HAMME MILIEUBAROMETER 2011

HAMME MILIEUBAROMETER 2011 HAMME MILIEUBAROMETER 2011 Algemene informatie We moeten bewust omgaan met het milieu. Daar zijn we intussen allemaal wel van overtuigd. Er gebeurt dan ook al heel wat om het milieu waar mogelijk te beschermen.

Nadere informatie

Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud

Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud Milieubarometer gemeente Wuustwezel... 1 1. Papierverbruik per jaar... 2 2. Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten... 3 3. Totaal

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2016, Vito, oktober 2017 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2016 bedraagt 6,4% Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Persmededeling JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 13 november 2012 Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Vlaams minister van Leefmilieu

Nadere informatie

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten belasting oppervlaktewater (1995=100) 120 100 80 60 40 P landbouw N landbouw N huishoudens P huishoudens CZV huishoudens N

Nadere informatie

Milieubarometer. Wat is de milieubarometer

Milieubarometer. Wat is de milieubarometer Dienst Leefmilieu Milieubarometer Wat is de milieubarometer Binnen de gemeente Herk-de-Stad wordt het milieubeleid regelmatig geëvalueerd. Meten is weten is immers het sluitstuk van iedere beleidscyclus.

Nadere informatie

1.1 afvalcijfer per inwoner (correctiefactor reeds verrekend) Dit is: Niet-recupereerbaar afval Hier zit inbegrepen:

1.1 afvalcijfer per inwoner (correctiefactor reeds verrekend) Dit is: Niet-recupereerbaar afval Hier zit inbegrepen: 1.1 afvalcijfer per inwoner (correctiefactor reeds verrekend) Dit is: Niet-recupereerbaar afval Hier zit inbegrepen: Hierin zit niet inbegrepen: Ton Aantal inwoners Afvalcijfer per inwoner in Kg Correctiefactor

Nadere informatie

Milieudienst

Milieudienst MILIEUBAROMETER 2013 - GEMEENTE ALKEN INDICATOR 1: totaal aanbod huishoudelijk afval in kg/inwoner INDICATOR 2: totaal niet selectief ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen (niet recupereerbaar huishoudelijk

Nadere informatie

Milieuprestatie-indicatoren 2011

Milieuprestatie-indicatoren 2011 Dimitri Devuyst, Milieucoördinator Dimitri.Devuyst@vub.ac.be Milieuprestatie-indicatoren 2011 Reëel gasverbruik voor verwarming m² 1998 0,46 1999 0,40 2000 0,35 2001 0,39 2002 0,42 2003-2004 0,34 2005

Nadere informatie

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 REGIONS FOR R4R RECYCLING Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 R4R = INTERREG IV C project Interregionale samenwerking binnen Europa Uitwisseling van ervaringen Doel: effectiviteit regionale beleid verbeteren

Nadere informatie

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Openingsuren recyclagepark maandag: gesloten dinsdag: 12.00u - 16.00u 17.00u - 19.30u woensdag: 8.15u - 11.45u 12.30u - 16.00u donderdag: gesloten 12.30u - 16.00u vrijdag:

Nadere informatie

Persdossier Tendensen, cijfers en achtergrondinfo over het Vlaams huishoudelijk afval

Persdossier Tendensen, cijfers en achtergrondinfo over het Vlaams huishoudelijk afval Persdossier Tendensen, cijfers en achtergrondinfo over het Vlaams huishoudelijk afval Vlaanderen kent een uitgekiend afvalbeleid. Sinds 1981 wordt er onafgebroken gewerkt aan een goede inzameling en verwerking

Nadere informatie

Pidpa Riolering in Malle: Leegstede - Eertbolweg - Aanleg riolering -

Pidpa Riolering in Malle: Leegstede - Eertbolweg - Aanleg riolering - Pidpa Riolering in Malle: Leegstede - Eertbolweg - Aanleg riolering - Voorstelling infovergadering bewoners 22 november 2011 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Leegstede - Eertbolweg

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2014, Vito, januari 2016 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2014 bedraagt 5,7 % Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2015

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2015 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2015, Vito, september 2016 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2015 bedraagt 6,0 % Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak?

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Evolutie CO2-uitstoot in de provincie Limburg Tussen 2011 en 2016 evolueerde de CO 2-uitstoot in de provincie Limburg gunstiger dan in heel

Nadere informatie

Pidpa Riolering in Zoersel: Wijk Kapellenhof - Aanleg riolering -

Pidpa Riolering in Zoersel: Wijk Kapellenhof - Aanleg riolering - Pidpa Riolering in Zoersel: Wijk Kapellenhof - Aanleg riolering - Voorstelling infovergadering bewoners 23 januari 2012 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Wijk Kapellenhof 3. Gescheiden

Nadere informatie

Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011

Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011 Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011 Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011 Met de inwerkingtreding van de Kaderrichtlijn is de juridische

Nadere informatie

GEWICHTSPERCENTAGE VAN HET HUISHOUDELIJK AFVAL DAT SELECTIEF WORDT INGEZAMELD

GEWICHTSPERCENTAGE VAN HET HUISHOUDELIJK AFVAL DAT SELECTIEF WORDT INGEZAMELD Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling GEWICHTSPERCENTAGE VAN HET HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

Milieuprestatie-indicatoren 2008

Milieuprestatie-indicatoren 2008 Milieuprestatie-indicatoren 28 Dimitri Devuyst Milieucoördinator Dimitri.Devuyst@vub.ac.be Reëel gasverbruik voor verwarming per m² 1998,46 1999,4 2,35 21,39 22,42 23-24,34 25,44 26,44 27,4 28,52 1998,74

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Infovergadering project Hogeweg. Afkoppelen hemelwater

Infovergadering project Hogeweg. Afkoppelen hemelwater Infovergadering project Hogeweg Afkoppelen hemelwater Waarom gemengde riolering niet ideaal? Nadelen vermenging hemelwater en afvalwater Bezinken vervuild slib van huishoudens => hevige regen riolen overstorten

Nadere informatie

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS - ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS 2004 STAAT VAN HET LEEFMILIEU 2011-2014 - CONTEXT - HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 gemeenten, 161 km 2 1.163.486 inwoners

Nadere informatie

Indicatoren milieubarometer. - gemeente als bedrijf

Indicatoren milieubarometer. - gemeente als bedrijf Indicatoren milieubarometer - gemeente als bedrijf 1 index beleidsvoering voor duurzaam lokaal milieu en natuur Score in 2003 (= jaar 0): 26/31 of 84% Score in 2004 (= jaar 1): 27/31 of 87% Score in 2005

Nadere informatie

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) Kees Lamain(Areareiniging) Meer recycling via de milieustraten Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) MEER RECYCLING

Nadere informatie

MODELFORMULIER AFVALPLAN

MODELFORMULIER AFVALPLAN MODELFORMULIER AFVALPLAN I. IDENTIFICATIE VAN DE INDIENER VAN HET AFVALPLAN INDIEN HET GAAT OM EEN RECHTSPERSOON / VERENIGING / ORGANISATIE: 1) Naam van de rechtspersoon / vereniging / organisatie: 2)

Nadere informatie

Kwaliteit van het oppervlaktewater

Kwaliteit van het oppervlaktewater Kwaliteit van het oppervlaktewater Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Kwaliteit van het oppervlaktewater: zuurstofhuishouding en biologische kwaliteit Prati-index voor zuurstofverzadiging (PIO):

Nadere informatie

2 Correctiefactoren 1. 3 Analyse 2 3.1 De hoeveelheid voor verwijdering 2 3.2 Selectieve inzameling 3

2 Correctiefactoren 1. 3 Analyse 2 3.1 De hoeveelheid voor verwijdering 2 3.2 Selectieve inzameling 3 Kustactieplan Inhoud 1 Doel 1 2 Correctiefactoren 1 3 Analyse 2 3.1 De hoeveelheid voor verwijdering 2 3.2 Selectieve inzameling 3 4 Evaluatie 4 5 Acties 1997-1998 6 5.1 Algemene tendens 6 5.2 Registratie

Nadere informatie

BIJLAGE 6. Reglement Milieupark Roermond 2017

BIJLAGE 6. Reglement Milieupark Roermond 2017 BIJLAGE 6 Reglement Milieupark Roermond 2017 Februari 2017 Artikel 1 Definities: a. milieupark: brengvoorziening voor het overslaan van gescheiden aangeboden huishoudelijke afvalstoffen gelegen binnen

Nadere informatie

Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen

Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen Maatschappelijke functie Inboedelservice Inleveren/ophalen goederen Ruim gevulde winkel Afvalbrengpunt Kringloopbedrijf n Roondgaank

Nadere informatie

Herinrichting doortocht N43 Fase 2, deel 2 vak Nieuwstraat Gaverbeek Fase 3 vak Gaverbeek R8

Herinrichting doortocht N43 Fase 2, deel 2 vak Nieuwstraat Gaverbeek Fase 3 vak Gaverbeek R8 Herinrichting doortocht N43 Fase 2, deel 2 vak Nieuwstraat Gaverbeek Fase 3 vak Gaverbeek R8 Informatievergadering 19-10-2010 20 uur cultureel centrum het Spoor, Eilandstraat 6 te 8530 Harelbeke Herinrichting

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof:

Van Afval Naar Grondstof: Van Afval Naar Grondstof: Tynaarlo als speler in de markt Presentatie afvalbeleid Tynaarlo 1 Waar gaat het vanavond over? 1. Huidige stand van zaken 2. Van Afval Naar Grondstof (Vang) doelstellingen 3.

Nadere informatie

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen?

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? 1 Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? Danny Wille Ingenieur - OVAM Inhoud 2 Inleiding; Vlaams afvalstoffenbeleid; Statistieken Vlaanderen-Nederland; diftar in het

Nadere informatie

Het containerpark let voortaan op uw gewicht.

Het containerpark let voortaan op uw gewicht. Belangrijk bericht voor u, lees dit! nieuw - diftar containerpark gemeente maasmechelen Het containerpark let voortaan op uw gewicht. VANAF 6 MEI 2008 Maasmechelen start met vernieuwd containerpark Het

Nadere informatie

Bijlagen. Ontwerp Milieubeleidsplan Harelbeke december 2004, ontwerp

Bijlagen. Ontwerp Milieubeleidsplan Harelbeke december 2004, ontwerp Bijlagen Ontwerp Milieubeleidsplan Harelbeke 2005-2009 december 2004, ontwerp Lijst met gebruikte afkortingen AEEA Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur AMINAL Administratie voor Milieu-,

Nadere informatie

BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2.

BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2. BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2. Ophaling van huishoudelijke afvalstoffen. Hoofdstuk A.4. Afdeling

Nadere informatie

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer OVAM Dimitri Strybos Nieuw Duurzaam Materialenbeleid Een eerste grote stap is gezet grondstoffen productie distributie burgers afvalverwerking 2011

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

Pidpa Riolering in Zoersel: De Blokskens - Berkenlaan - Aanleg riolering -

Pidpa Riolering in Zoersel: De Blokskens - Berkenlaan - Aanleg riolering - Pidpa Riolering in Zoersel: De Blokskens - Berkenlaan - Aanleg riolering - Voorstelling infovergadering bewoners 5 december2011 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. De Blokskens - Berkenlaan

Nadere informatie

Politieverordening op de uitbating van het gemeentelijk containerpark.

Politieverordening op de uitbating van het gemeentelijk containerpark. Politieverordening op de uitbating van het gemeentelijk containerpark. Artikel 1 Voor deze verordening zijn de definities van toepassing van het decreet van 2 juli 1981 betreffende de voorkoming en het

Nadere informatie

Milieubarometer gelezen

Milieubarometer gelezen Milieubarometer gelezen Opmerking vooraf Milieubarometer: eigen cijfers, gehaald uit eigen werking, OVAM, IMOG, Vlaamse milieumaatschappij, eandis Evolutie over enkele jaren Ook in 2008: stadsmonitor,

Nadere informatie

afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid

afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid grondstoffenplan proces product termijn Beeld vormen presentatie startnotitie

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. Vergadering van 23 december 2013. Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter ; M. De Bock, J. Van den Bergh, S. Hoppenbrouwers,

Nadere informatie

Formulier voor het bekomen van een premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie

Formulier voor het bekomen van een premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie Deel 1. Inlichtingen te verstrekken door de particulier 1. Administratieve gegevens Naam aanvrager:... Adres aanvrager:... Adres installatie (enkel indien verschillend van adres aanvrager):... Nummer financiële

Nadere informatie

Artikel 2.- Ligging Het containerpark van de gemeente Lummen is gelegen in de St. -Jacobusstraat 8, 3560 Lummen, sectie B, nrs. 542e, 543a, e.a.

Artikel 2.- Ligging Het containerpark van de gemeente Lummen is gelegen in de St. -Jacobusstraat 8, 3560 Lummen, sectie B, nrs. 542e, 543a, e.a. Reglementering containerpark. Artikel 1.- Doel Het gemeentelijk containerpark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen en

Nadere informatie

Milieuprestatie-indicatoren 2006

Milieuprestatie-indicatoren 2006 Milieuprestatie-indicatoren 26 Dimitri Devuyst Milieucoördinator Dimitri.Devuyst@vub.ac.be Reëel gas per m² 1998,46 1999,4 2,35 21,39 22,42 23,15 24,34 25,44 26,44 Cijfers van 23 zijn niet betrouwbaar

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. Vergadering van 27 maart 2017. Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter ; M. De Bock, J. Van den Bergh, S. Hoppenbrouwers, S.

Nadere informatie

GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT NOTA AAN DE GEMEENTERAAD VERGADERING VAN 18 NOVEMBER 2004 Tegenwoordig : J. Meeus Burgemeester Voorzitter F. Van Dessel, P. Van Roy, V. Peeters, G. De Vroe,

Nadere informatie

Dynamische Energie Atlas Limburg (DEA)

Dynamische Energie Atlas Limburg (DEA) Dynamische Energie Atlas Limburg (DEA) 1 Waarom een EnergieAtlas Limburg?» Hoe ontwikkelingen rond HE ruimtelijk beoordelen, ordenen, afstemmen, faciliteren, optimaliseren? => Dynamische Energie Atlas

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Maatstaven en tarieven voor periodiek inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen

Hoofdstuk 1 Maatstaven en tarieven voor periodiek inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen Bijlage verordening afvalstoffenheffing 2017 Tarieventabel Hoofdstuk 1 Maatstaven en tarieven voor periodiek inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen 1. De belasting wordt per perceel berekend naar een

Nadere informatie

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20 Bijlage 2 Voorstel tarieven afvalstoffenheffing 2014 Tarieven 2014 Wij stellen voor de tarieven voor de afvalstoffenheffing te verhogen. Wij stellen voor het vastrecht op 121,20 per jaar (+ 0,8%), het

Nadere informatie

13.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Limburg naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar. 45 tot 65 jaar. 30 tot 45 jaar

13.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Limburg naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar. 45 tot 65 jaar. 30 tot 45 jaar 13.1.1 Bevolkingsontwikkeling in naar leeftijd x 1 personen 4 35 3 13.1.2 Ontwikkeling verkoopprijs koopwoningen Index (21=1) 12 1 8 25 2 6 15 4 Algemeen 1 5 2 1995 2 25 21 25 26 27 28 29 21 211 212 213

Nadere informatie

edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016

edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016 1 edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2015: het edup

Nadere informatie

4.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Drenthe naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder

4.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Drenthe naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder 4.1.1 Bevolkingsontwikkeling in naar leeftijd x 1 personen 16 14 12 4.1.2 Ontwikkeling verkoopprijs koopwoningen Index (21=1) 12 1 8 1 8 6 Algemeen 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 4 2 1995 2 25

Nadere informatie

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 2.500 tot 4.000 woningen te verduurzamen.

Nadere informatie

Milieubarometer. Mariska Raeymakers Gemeente Wuustwezel

Milieubarometer. Mariska Raeymakers Gemeente Wuustwezel 2014 Milieubarometer Mariska Raeymakers Gemeente Wuustwezel 31-3-2014 Pagina 2 Inhoud 1. Papierverbruik per jaar.... 3 2. Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten.... 5 3.

Nadere informatie

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING Aquafin - leerpakket NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN 1. Hoeveel water gebruikt de Vlaming gemiddeld per dag? 1. 120 liter 2. 80 liter 3. 200 liter 8. Waar komt

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Welkom op het containerpark

Welkom op het containerpark Infowijzer Welkom op het containerpark Ooit was het simpel. In 1883 verplichtte de Parijse prefect Eugène Poubelle de inwoners van de lichtstad om het afval in drie verschillende fracties aan te bieden.

Nadere informatie

Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan. Afkoppelingswerken op perceelsniveau

Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan. Afkoppelingswerken op perceelsniveau Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan Afkoppelingswerken op perceelsniveau Toelichting afkoppelen Scheiden/Afkoppelen, wat, waarom en hoe? Stappenplan Voorziene tussenkomsten

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor het bekomen van een gemeentelijke premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie te Wingene

Aanvraagformulier voor het bekomen van een gemeentelijke premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie te Wingene Aanvraagformulier voor het bekomen van een gemeentelijke premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie te Wingene AANVRAAGFORMULIER (in tweevoud in te dienen bij de milieudienst, Oude

Nadere informatie

Verbindingsriolering Langestraat, Winkelveldbaan Katrin Duerinckx - bekkenverantwoordelijke Joan Deckers - Projectleider

Verbindingsriolering Langestraat, Winkelveldbaan Katrin Duerinckx - bekkenverantwoordelijke Joan Deckers - Projectleider Verbindingsriolering Langestraat, Winkelveldbaan 21.093 Katrin Duerinckx - bekkenverantwoordelijke Joan Deckers - Projectleider Infovergadering 19 april 2010 1 Inhoud 1. Waterzuivering in Vlaanderen 2.

Nadere informatie

OVERZICHT ACTIES EN PROJECTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 2008

OVERZICHT ACTIES EN PROJECTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 2008 OVERZICHT ACTIES EN PROJECTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 008 Zwart : basis is verplicht Rood: onderscheidingsniveau jaarlijks terugkerend (vast aantal punten) Groen: occasionele acties THEMA PUNTEN INSTRUMENTARIUM..

Nadere informatie

Gemeente DEVENTER. Sorteeranalyse Prullenbakken en straatvuil in de openbare ruimte

Gemeente DEVENTER. Sorteeranalyse Prullenbakken en straatvuil in de openbare ruimte Gemeente DEVENTER Sorteeranalyse Prullenbakken en straatvuil in de openbare ruimte Nulmeting, Oktober 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Steekproefmonsters... 3 3 Resultaten van de sorteeranalyse...

Nadere informatie

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INZAMELEN VAN AFVALSTOFFEN OP HET MILIEUPARK

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INZAMELEN VAN AFVALSTOFFEN OP HET MILIEUPARK RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INZAMELEN VAN AFVALSTOFFEN OP HET MILIEUPARK Goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 december 013 Artikel 1: vanaf 1 januari 01 en voor onbepaalde duur wordt er een retributie

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ OFFERTE INZAMELING EN VERWERKING VAN VERSCHILLENDE AFVALSTOFFEN OP HET GEMEENTELIJK CONTAINERPARK INVENTARIS

BIJLAGE BIJ OFFERTE INZAMELING EN VERWERKING VAN VERSCHILLENDE AFVALSTOFFEN OP HET GEMEENTELIJK CONTAINERPARK INVENTARIS BIJLAGE BIJ OFFERTE INZAMELING EN VERWERKING VAN VERSCHILLENDE AFVALSTOFFEN OP HET GEMEENTELIJK CONTAINERPARK Perceel 1 asbesthoudend bouwafval INVENTARIS 1. 2. Huur (inzameling overeenkomstig wettelijk

Nadere informatie

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN 1. CONTEXT Infofiche Energie DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de productie van groene stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling

Nadere informatie

Artikel 1: Artikel 2:

Artikel 1: Artikel 2: Retributiereglement op het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval, op het beschikbaar stellen van recipiënten bestemd voor het ophalen van huisvuil, PMD, GFT en grofvuil, op de verkoop van compostvaten,op

Nadere informatie

8.2.1 Ontwikkeling van het aantal bedrijfsvestigingen

8.2.1 Ontwikkeling van het aantal bedrijfsvestigingen 8.1.1 Bevolkingsontwikkeling in naar leeftijd x 1 personen 35 3 25 2 15 8.1.2 Ontwikkeling verkoopprijs koopwoningen Index (21=1) 12 1 8 6 4 Algemeen 1 5 2 1995 2 25 21 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Nadere informatie

11.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Zeeland naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder

11.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Zeeland naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder Algemeen 11.1.1 Bevolkingsontwikkeling in naar leeftijd x 1 personen 12 1 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 11.1.2 Ontwikkeling verkoopprijs koopwoningen Index (21=1) 12 1 8 6 4 2 1995 2 25 21

Nadere informatie

Reglement inzake het aanbieden van afvalstoffen op het milieupark te Roermond 2015

Reglement inzake het aanbieden van afvalstoffen op het milieupark te Roermond 2015 BIJLAGE 6 REGLEMENT ALS BEDOELD IN ARTIKEL 6, TWEEDE LID, SUB q, VAN HET UITVOERINGSBESLUIT AFVALSTOFFENVERORDENING VAN DE GEMEENTE ROERMOND inzake HET AANBIEDEN VAN AFVALSTOFFEN OP HET MILIEUPARK TE ROERMOND

Nadere informatie

Optie 3: Fysieke sturing Lagere kosten per aansluiting. Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420

Optie 3: Fysieke sturing Lagere kosten per aansluiting. Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420 Optie 3: Fysieke sturing 56.069 Lagere kosten per aansluiting 1,08 Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420 Algemeen Inwoners Aantal inwoners 130.420 Aantal aansluitingen 52.138 Aantal inwoners per wha 2,5 Restafval

Nadere informatie

AANTAL VTE BELAAST MET MILIEUTAKEN Deze indicator geeft aan hoeveel VTE in het gemeentebestuur belast zijn met het uitvoeren van milieutaken.

AANTAL VTE BELAAST MET MILIEUTAKEN Deze indicator geeft aan hoeveel VTE in het gemeentebestuur belast zijn met het uitvoeren van milieutaken. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokaal beleid Gemeentelijke/provinci ale beleidsdoelstelling/bro n AANTAL VTE BELAAST MET

Nadere informatie

Infovergadering. Project: Hoogland

Infovergadering. Project: Hoogland Infovergadering Project: Hoogland De taken van Infrax Investeringen Onderhoud en exploitatie Project ontwerpen en uitvoeren Waterbeleid: Rationeel Watergebruik (RWG) Wetgeving Europese kaderrichtlijn water

Nadere informatie

5.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Overijssel naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder

5.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Overijssel naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder Factsheet 5.1.1 Bevolkingsontwikkeling in naar leeftijd x 1 personen 35 3 25 2 15 5.1.2 Ontwikkeling verkoopprijs koopwoningen Index (21=1) 12 1 8 6 4 Algemeen 1 5 2 1995 2 25 21 25 26 27 28 29 21 211

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 HvA Milieubarometer - 2016 HvA Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van

Nadere informatie

Aanvraag rioolvergunning

Aanvraag rioolvergunning Aanvraag rioolvergunning Persoonlijke gegevens Vul hier uw persoonlijke gegevens in. De aanvrager moet de eigenaar zijn Voorletters Tussenvoegsels Naam Straatnaam en huisnummer Postcode Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 HvA Milieubarometer - 2017 HvA Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Intekening en rapportering 3 niveau s (basis, onderscheiding, projecten) Jaarlijks ondertekenen Voor 2012 - basis GR 06/12/2011 Jaarlijks

Nadere informatie

ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT

ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT TOELICHTING INWONERS 01 SEPTEMBER 2011 1 Overzicht 2 Bestaande toestand

Nadere informatie

S T A D M E C H E L E N

S T A D M E C H E L E N S T A D M E C H E L E N BELASTING OP DE INZAMELING, HET HERGEBRUIK, DE RECYCLAGE, DE NUTTIGE TOEPASSING EN DE VERWIJDERING VAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN EN VERGELIJKBARE BEDRIJFSAFVALSTOFFEN Vergadering

Nadere informatie

Gescheiden ingezameld afval van huishoudens,

Gescheiden ingezameld afval van huishoudens, Indicator 24 juli 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De fractie gescheiden ingezameld

Nadere informatie