Ervaringsreizen voor Jongeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ervaringsreizen voor Jongeren"

Transcriptie

1 Ervaringsreizen voor Jongeren Uitwisseling met Ethiopië Wij zijn een professionele reis2 en project2 organisatie gespecialiseerd in Ethiopië. Regelmatig organiseren wij projectreizen voor studenten en scholieren naar dit boeiende land In samenwerking met onderwijsinstellingen en scholen maken we reisprogramma's die jongeren in staat stellen om kennis te maken met het land Ethiopië, de bevolking, en hun cultuur. Er wordt speciaal aandacht gegeven aan het verkennen van het toekomstige vakgebied van de deelnemers. Er worden lokale organisaties bezocht zoals scholen, projecten, bedrijven, overheidsinstellingen, verenigingen, etc. Verleg je grens in Ethiopië! Onderdeel van het programma is een betekenisvolle kennismaking met lokale Ethiopiërs. We selecteren een team van 'buddy's' die gedurende de reis met de deelnemers zullen optrekken. Zij laten de stad Addis Ababa en omgeving zien en gunnen de deelnemers een blik in hun dagelijkse leven. Wij zorgen er voor dat de reizigers uit Nederland van binnenuit kunnen ervaren hoe hun toekomstige vakgebied in Ethiopië wordt uitgeoefend en met welke omstandigheden en uitdagingen men daar te maken heeft. Dit zijn vrijwel altijd verrijkende, verdiepende, en inspirerende reiservaring voor iedereen. Het doel van het programma is niet alleen dat de deelnemers uit Nederland iets van Ethiopië kunnen leren, maar dat de Ethiopiërs ook iets aan het bezoekers uit Nederland hebben. De deelnemers uit Nederland worden gevraagd om zelf activiteiten te ontplooien op lokale scholen, sportorganisaties, zorg2 en welzijnsinstellingen, etc. Het doel is om een gelijkwaardige uitwisseling van kennis en ervaring tot stand te brengen. Zo kan de reis ook iets bijdragen aan lokale ontwikkelingen. Dit onderdeel kan aansluiten bij een opdracht van de opleiding, of gewoon op eigen initiatief plaatsvinden. De invulling hiervan wordt in de weken voorafgaand aan de reis met de deelnemers besproken. Naast inhoudelijke uitwisseling is er ook ruimte voor ontspanning en vermaak. We brengen een bezoek aan het platteland en een natuurgebied buiten de stad, en we bieden allerlei soorten leuke culturele excursies en activiteiten aan.

2 Samenwerking Dires for Development TEX werkt in Ethiopië samen met de Ethiopische stichting Dires for Development. Dires houdt zich bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van sociale programma s voor mensen met een handicap. Zij richten zich op sport, onderwijs, en ondernemerschap. Een van hun projecten is het SPAT Programma. In dat programma krijgen kinderen met een handicap sportles van professionele sportleraren. Het bijzondere is dat de sportleraren zelf ook een handicap hebben. Zij vervullen een belangrijke voorbeeldfunctie voor de kinderen en de hele Ethiopische samenleving. Een ander project wat Dires uitvoert is het Aflatoun onderwijsprogramma. Een lesprogramma waarbij kinderen getraind worden in vaardigheden zoals omgaan met geld en ondernemerschap. Dires ondersteunt verder verschillende lokale ondernemers met een handicap bij het oprichten van een eigen bedrijf. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan het creëren van werkgelegenheid voor deze kwetsbare doelgroep. Dires is de lokale partner van TEX en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de reisprogramma s. De jongeren uit Nederland maken intensief kennis met deze organisatie en hun medewerkers. Een deel van de opbrengst van de ervaringsreizen komt bij hen terecht en daarmee kunnen zij hun sociale activiteiten financieren. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de sociaal2maatschappelijke aanpak van TEX. Reisprogramma s In samenwerking met onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties kunnen wij reisprogramma s ontwikkelen gericht op verschillende vakgebieden. Onze partnerorganisatie is diep verankerd in de Ethiopische samenleving en wij hebben toegang tot allerlei maatschappelijke netwerken. Wij kunnen voor vrijwel iedereen opleiding en vakgebied een ervaringsreis organiseren. Een aantal voorbeelden van reizen die wij de afgelopen jaren hebben georganiseerd: Sport en beweging Studenten sport en beweging lopen mee met SPAT trainers in Ethiopië. Ze helpen mee lesgeven aan gehandicapte kinderen op speciale scholen. De SPAT trainers introduceren de jongeren verder met relevante organisaties en de Ethiopische samenleving. Er worden verschillende organisaties bezocht en ze brengen een bezoek aan de natuur buiten de stad. De reis wordt afgesloten met een eindevenement waarbij de jongeren

3 zelf een programma aanbieden met allerlei sportactiviteiten en bewegingsspelletjes. Tijdens de reis maken de jongeren uit eerste hand mee hoe gehandicapte kinderen sportles krijgen in Ethiopie en welke impact dat heeft op de lokale samenleving. Een zeer indrukwekkende en betekenisvolle ervaring voor alle deelnemers. Zorg en welzijn Onder leiding van medewerkers van Dires bezoeken de deelnemers ziekenhuizen, klinieken, revalidatiecentra, etc. Ze maken kennis met medische professionals en lokale studenten. Er worden actuele vraagstukken besproken en ze doen mee aan betekenisvolle activiteiten zoals sport en bewegingsactiviteiten voor revaliderende kinderen. De jongeren kunnen zelf workshops verzorgen en leuke activiteiten organiseren. Naast de focus op zorg en welzijn worden de deelnemers geïntroduceerd met de brede Ethiopische cultuur en samenleving. Management en ondernemerschap Een van de aandachtsgebieden van Dires is ondernemerschap. Zij steunen verschillende bedrijven die gerund worden door mensen met een handicap. In Ethiopië worden mensen met een handicap vaak gezien als minderwaardig en het is heel moeilijk voor hen om werk te vinden. Door hen de kans te bieden een eigen bedrijf op te starten wil Dires niet alleen een bijdrage leveren aan het creëren van werkgelegenheid, maar ook laten zien dat mensen met een handicap net zo veel in hun mars hebben als anderen. Jongeren uit Nederland lopen mee met lokale ondernemers en kunnen uit eerste hand meemaken hoe zij met beperkte middelen kansen creëren. We duiken dieper het onderwerp ondernemerschap in en we verkennen hoe dit vorm krijgt in een ontwikkelingsland als Ethiopie. De jongeren zullen geïnspireerd raken door de creativiteit en doorzettingsvermogen van de Ethiopiërs. Met weinig middelen kunnen zij vaak veel voor elkaar krijgen voor zichzelf en hun omgeving. Een zeer inspirerende en verdiepende ervaring voor iedere toekomstige ondernemer! Speciale doelgroepen en themareizen Behalve reizen voor bepaalde opleidingen en beroepsgroepen organiseren wij ook reizen rondom hele specifieke thema s of voor speciale doelgroepen. Zo hebben wij reizen georganiseerd in het thema van judo, koken, rolstoelbasketbal, wielrennen, muziek en dans, etc. We hebben ook ervaringsreizen georganiseerd voor groepen dove jongeren en slechtzienden. Deze reizen hebben veel teweeg gebracht in Ethiopie en behalve een waardevolle ervaring voor de deelnemende jongeren heeft het ook betekenisvolle effecten gehad voor de lokale samenleving. Dankzij onze samenwerking met Dires en de contacten en netwerken die wij hebben in de Ethiopische samenleving zijn wij in staat om allerlei soorten projectreizen te organiseren voor allerlei doelgroepen.

4 Hoe werkt het? Als je interesse hebt om vanuit je opleiding een ervaringsreis op te zetten kan je contact met ons opnemen. Een van onze medewerkers komt bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Er zijn verschillende manieren waarop een ervaringsreis georganiseerd kan worden. Het initiatief kan liggen bij de opleiding, maar ook bijvoorbeeld bij een groep enthousiaste studenten. In het verleden zijn ervaringsreizen georganiseerd door studentenbedrijven, studieverenigingen, vriendengroepen, etc. Maar het komt ook voor dat opleidingen zelf de ervaringsreizen aanbieden als onderdeel van hun onderwijsprogramma. Nadat we de contouren van de reis hebben vastgesteld kan het proces van werven en communiceren beginnen. Binnen de opleiding of betreffende organisatie wordt de reis actief gepromoot. Wij kunnen helpen bij het organiseren van informatiebijeenkomsten en presentaties (zowel voor de deelnemers als voor bijvoorbeeld familieleden). Als voldoende mensen zich hebben aangemeld dan begint de voorbereidende fase. Deze fase bestaat meestal uit fondsen werven en draagvlak creëren. Een ervaringsreis kost gemiddeld genomen tussen de per persoon, afhankelijk van het reisprogramma en de duur van de reis. De meeste jongeren kunnen dit niet uit eigen zak betalen. Onder meer om deze reden bieden wij een traject van fondsenwerving aan. De jongeren gaan in hun eigen omgeving financiële middelen werven om deelname aan dit project mogelijk te maken. Wij begeleiden dit proces met een training op locatie en coaching op afstand (via facebook, skype, whatsapp, etc). De jongeren worden begeleid door ervaringsdeskundigen, jongeren die eerder een dergelijke reis gemaakt hebben en uit eigen ervaring weten wat er nodig is om fondsen te werven. Het is onze ervaring dat als jongeren echt gemotiveerd zijn om zich er voor in te zetten meer dan 90% erin slaagt om op tijd de vereiste middelen bij elkaar te krijgen. Dit proces van fondsen werven maakt onderdeel uit van het hele leerproces. Jongeren leren vaardigheden als samenwerken, creatief zijn, commerciële gespreksvoering, uit je comfort zone treden, etc. Vaardigheden die je vaak niet zo makkelijk in de schoolbanken kan leren, en die je bijvoorbeeld nodig hebt als je gaat solliciteren. Het voortraject is een belangrijk onderdeel van het hele leerproces van de deelnemers. Als er voldoende middelen zijn opgehaald om de reis voor de hele groep mogelijk te maken wordt de reis definitief geboekt.

5 De reis De reis kan het hele jaar plaatsvinden en duurt meestal rond de 12 dagen. Iedere groep heeft een eigen opdracht en een eigen reisprogramma. Maar in grote lijnen zien de reizen er ongeveer als volgt uit: Aankomst Addis Ababa en kennismaking De groep arriveert in Addis Ababa en op de eerste dag maken ze kennis met de lokale partners en buddy s, een team van Ethiopische jongeren of professionals die intensief met de groep zal optrekken. Op de eerste dag maakt de groep een stadswandeling, er worden musea bezocht en wij verzorgen een introductie van de geschiedenis en cultuur van Ethiopie. Projectbezoeken en inhoudelijke activiteiten Het zwaartepunt van het programma ligt op de inhoudelijke activiteiten en het bezoeken van relevante organisaties en projecten. Bijvoorbeeld het verzorgen van sportlessen op scholen, meehelpen op een revalidatiecentrum, meelopen met lokale ondernemers, etc. Er worden bezoeken afgelegd aan bepaalde instellingen en overheidsorganen. Gedurende de reis zal de groep in zijn geheel of in kleine groepjes bijna dagelijks hier mee bezig zijn. Elke avond nemen we de dag door en hebben de deelnemers de kans om te reflecteren op hun ervaringen. Suba forrest en het platteland Behalve de projectactiviteiten in de stad Addis Ababa brengen we ook een bezoek buiten de stad. Meestal betreft het een weekendtrip naar Suba forrest, een beschermd natuurgebied buiten de stad. Onderweg verkennen we het plattelandsleven, ver weg van de drukke stad. We bezoeken een lokale boer die zijn land op traditionele wijze verbouwt. Afhankelijk van het reisprogramma en de wensen van de reizigers brengen we een nacht door in de natuur. s Middags voeren we allerlei teambuilding spelletjes uit met de Ethiopische buddy s en s avonds barbecueën we rond het kampvuur en maken we het gezellig. Culturele activiteiten en excursies Naast de inhoudelijke activiteiten en projectbezoeken bieden we ook een allerlei culturele excursies aan. Je kan denken aan een clinic hardlopen met Ethiopische hardlopers, een workshop dans2 en muziek, op bezoek gaan bij Ethiopische kunstenaars, Ethiopisch

6 koken, het bezoeken van de grootste markt van Afrika, en nog veel meer. De mogelijkheden worden in aanloop naar de reis besproken. Eindevenement De meeste reizen worden afgesloten met een eindevenement georganiseerd door de bezoekers. Het kan gaan om een programma van spelletjes en sport activiteiten op een lokale school, maar ook bijvoorbeeld inhoudelijke workshops en presentaties. De bedoeling van het eindevenement is om de reis op een leuke en betekenisvolle manier af te sluiten, op een manier waar onze partners in Ethiopie ook iets aan hebben. Reisbegeleiding De reis wordt begeleid door een of meer reisbegeleiders vanuit Nederland. Dit kunnen bijvoorbeeld docenten zijn van de opleiding, of iemand die vanuit TEX wordt ingezet. Dit wordt in overleg met de organiserende partijen besloten. Zij werken samen met lokale Ethiopische reisleiders die vanuit Dires for Development worden ingezet. De communicatie verloopt in het Engels. Samen zorgen ze ervoor dat het reisprogramma soepel en veilig wordt uitgevoerd. Tijdens de reis zal er door de deelnemers regelmatig gereflecteerd worden op de ervaringen. In kringgesprekken kunnen de jongeren hun gevoelens en ideeën delen over wat ze meemaken. Na de reis: Share and support Een van de doelen van de reis is om kansen te creëren voor Ethiopië. Aan de deelnemers wordt gevraagd of zij na de reis actief hun ervaringen en bevindingen kunnen delen in hun netwerk. Soms komt het voor dat een groep samen een groot evenement organiseert om met elkaar en hun netwerk hun ervaringen te kunnen delen. Hiermee willen we vooral bereiken dat Ethiopie in een positief daglicht wordt gesteld. Veel mensen in Nederland hebben nog negatieve ideeën over Ethiopie en dat houdt veel ontwikkelingen tegen. Wij hopen dat Ethiopie gepresenteerd wordt als een inspirerende en veilige reisbestemming. En wellicht kunnen er mogelijkheden worden gecreëerd om de projecten in Ethiopie te kunnen blijven steunen. Een filmvoorstelling over een ervaringsreis naar Ethiopië in 2014 voor vrienden en familieleden

7 Ervaringen deelnemers Hieronder volgen een paar recente reacties van deelnemers aan de ervaringsreizen: De laatste 3 jaar zijn wij van het Alfa College in Groningen met leerlingen naar Ethiopië geweest (het profiel Bewegingsagoog en Life Style). Alle keren was een groot succes en een geweldige meerwaarde voor onze studenten. Vandaar dat we dit jaar weer willen komen. H Egge Knol, profieldocent voor het uitstroomprofiel Bewegingsagoog op het AlfaHcollege te Groningen, maart 2016 In oktober 2014 heb ik vanuit het ROC van Twente een ervaringsreis georganiseerd voor leerlingen sport & beweging. We hebben ongeveer 10 dagen met de SPAT trainers meegelopen en verder veel van Addis Ababa en omgeving gezien. De reis was een geweldig groot succes! De omgang met de SPAT trainers was geweldig, zeer inspirerend om te zien hoe zij hun werk doen en welke impact dat heeft op het leven van de kinderen. Alle deelnemers waren zichtbaar geraakt door de ervaringen, op een positieve manier! Ik heb Ethiopie nooit helemaal los kunnen laten, en om deze reden reis ik dit jaar weer terug om een maand vrijwilligerswerk te doen. Ik kijk er naar uit! H Emmy Porskamp, Enschede, februari 2016 In oktober 2015 was ik een van de organisatoren van een groepsreis naar Ethiopie voor studenten van zowel de opleiding zorg en welzijn als van sport en beweging. De reis werd georganiseerd in samenwerking met MBO Utrecht en de groep bestond uit wel 16 mensen! Ik was al een keer eerder in Ethiopie geweest, ik heb eind 2014 vier maanden stage gelopen. Ethiopie is een prachtig land met heel veel lieve mensen. De reis voor MBO Utrecht was een onvergetelijke ervaring voor iedereen! H Doris Hoefnagels, Utrecht, februari 2016

8 Vanuit onze reisorganisatie Wesemann Travel hebben wij tot nu toe vier ervaringsreizen georganiseerd voor Dove jongeren naar Ethiopie. Wesemann Travel is een reisorganisatie gespecialiseerd in doven en slechthorenden, en de reizen naar Ethiopie zijn gericht op uitwisseling met de Ethiopische Dovengemeenschap. De reizen zijn allemaal heel goed georganiseerd en zijn zeer waardevol gebleken voor alle deelnemers. Jongeren zijn zichtbaar geïnspireerd geraakt, een aantal heeft als gevolg van de ervaring in Ethiopie zelfs een belangrijke beslissing genomen over werk en leven, zoals bijvoorbeeld het oprichten van een eigen bedrijf of inschrijven voor een opleiding. Maar ook in Ethiopie hebben de reizen veel teweeg gebracht. Er zijn sterke banden ontstaan tussen de Nederlandse en Ethiopische Dovengemeenschap en daar zijn veel projecten uit voortgekomen. Onze eerstvolgende reis staat gepland voor oktober H Jos Wesemann, Wesemann Travel, maart 2016 In februari 2016 was ik een van de reisleiders van een ervaringsreis naar Ethiopie voor 9 meiden uit Enschede, alleen studerend aan de opleiding Sport en Beweging aan het ROC van Twente. De reis was overweldigend. Iedereen heeft genoten en zeer waardevolle ervaringen opgedaan. Ik mijn ervaring gedeeld in een filmpje op youtube: H Sophie Bras, Enschede, maart 2016 Meer informatie en contact Ben jij nieuwsgiering geworden naar onze ervaringsreizen naar Ethiopie? Wil jij kijken of het mogelijk is om vanuit jouw organisatie ook een dergelijke reis te organiseren? Neem dan snel contact op met ons, wij staan je graag te woord en bespreken graag de mogelijkheden. Doris Hoefnagels coördinator ervaringsreizen TEX info@ethiopia2xperience.com tel: website: Adres Ethiopië Adres Nederland Orange Lion Guest House Via Horta 50 Yeka Subcity 3995 ZR Woreda 09 Houten House number 49/1 Addis Ababa, Ethiopia bezoek alleen op afspraak

9 Onze reisprogramma's worden ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met Nederlandse en Internationale stichtingen en professionele reisorganisaties. Onze partners zijn: Respo International Stichting uit Zwolle die zich richt op het uitvoeren van sport- en beweegprogramma's in ontwikkelingslanden Stichting Start up 4 Kids Nederlandse stichting die zich inzet op het bestrijden van armoede via onderwijs Dires for Development Ethiopische stichting die sociale programma's ontwikkelt voor mensen met een handicap. Tevens de belangrijkste lokale partner en verantwoordelijk voor de uitvoering van de reisprogramma's Landstede Buitengewoon Reizen Professionele en door de ANVR erkende reisorganisatie. Zij zijn juridisch verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reisprogramma's. Op onze reizen zijn de Algemene reis- en boekingsvoorwaarden van de ANVR van toepassing

Great Ethiopian Run - 8 dagen

Great Ethiopian Run - 8 dagen Great Ethiopian Run - 8 dagen Van 14 21 november 2016 organiseren wij een reis naar Ethiopië rondom de Great Ethiopian Run, het grootste hardloopevenement van Afrika. De reis wordt georganiseerd in samenwerking

Nadere informatie

Hardlopen als middel voor maatschappelijke ontwikkeling

Hardlopen als middel voor maatschappelijke ontwikkeling Hardlopen in Ethiopië - reisaanbod 2016 Sinds 2015 organiseren wij hardloopreizen naar Ethiopië. De reizen worden georganiseerd in samenwerking met lokale Ethiopische atleten, zij nemen de bezoekers op

Nadere informatie

Backpacktour Noord - Ethiopie

Backpacktour Noord - Ethiopie Backpacktour Noord - Ethiopie Vertrek: Eind mei 2016 Aantal dagen: Minimaal 8 dagen Accommodaties: Budget Soort Reis: Groepsreis Reisbegeleiding: Nederlands sprekende reisleider / Engels sprekende lokale

Nadere informatie

TEX Special: Koffiecultuur in Ethiopië

TEX Special: Koffiecultuur in Ethiopië TEX Special: Koffiecultuur in Ethiopië Ontdek de oorsprong van de poplairste drank ter wereld De geboorteplaats van Koffie Ethiopië is het land waar koffie vandaan komt. Volgens de Ethiopische traditie

Nadere informatie

Ethiotrail - Running in natural paradise 12 dagen

Ethiotrail - Running in natural paradise 12 dagen Ethiotrail - Running in natural paradise 12 dagen Van 29 juli 8 augustus 2016 organiseren wij een reis naar Ethiopië rondom de Ethiotrial, een avontuurlijk hardloopevenement midden in een beschermd natuurgebied

Nadere informatie

TEX Special: Hardlopen in Ethiopië

TEX Special: Hardlopen in Ethiopië TEX Special: Hardlopen in Ethiopië 15-23 november 2015 Ethiopië als hardloopland Ethiopië is hét ultieme hardloopland. Nergens ter wereld wordt zo fanatiek gerend als in dit Afrikaanse land. Op grote internationale

Nadere informatie

Great Ethiopian Run Hardloopreis: 10 dagen. Een sportieve kennismaking met hét ultieme hardloopland

Great Ethiopian Run Hardloopreis: 10 dagen. Een sportieve kennismaking met hét ultieme hardloopland Een sportieve kennismaking met hét ultieme hardloopland Inleiding Van 18 27 november 2017 organiseren wij een reis naar Ethiopie rondom de Great Ethiopian Run, het grootste hardloopevenement van Afrika.

Nadere informatie

Koffiereizen naar Ethiopië

Koffiereizen naar Ethiopië Koffiereizen naar Ethiopië Ontdek de oorsprong van de populairste drank ter wereld De geboorteplaats van Koffie Ethiopië is het land waar koffie vandaan komt. Ongeveer in de 9 e eeuw is men daar begonnen

Nadere informatie

Women Entrepreneurship and Professionals. Capacity building and Leadership development. Tegen alle verwachtingen in?

Women Entrepreneurship and Professionals. Capacity building and Leadership development. Tegen alle verwachtingen in? Women Entrepreneurship and Professionals GreenDreamCompany organiseert de inspirerende expeditie Women Entrepreneurship and Professionals speciaal voor vrouwelijke professionals en ondernemende Nederlandse

Nadere informatie

Dires for Development van donor afhankelijkheid naar sociaal ondernemerschap

Dires for Development van donor afhankelijkheid naar sociaal ondernemerschap Dires for Development van donor afhankelijkheid naar sociaal ondernemerschap Inleiding Dires for Development is een Ethiopische stichting die zich bezig houdt met het uitvoeren van sociale programma s

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Hardlopen in Ethiopië

Nieuwsbrief. Hardlopen in Ethiopië Hardlopen in Ethiopië Introductie Addis Ababa, 19 April 2018 Beste lezer, Met deze nieuwsbrief wil ik u graag informeren over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot onze hardloopreizen en aanverwante

Nadere informatie

Trainersopleiding 2014

Trainersopleiding 2014 Trainersopleiding 2014 Remind Keizersgracht 253, Amsterdam www.remindlearning.nl trainersopleiding@remindlearning.nl Uitleg van de trainersopleiding In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind

Nadere informatie

Remind Trainersopleiding

Remind Trainersopleiding Remind Trainersopleiding 1. Over Remind Remind helpt jaarlijks duizenden studenten en scholieren meer uit hun leven te halen, door ze te leren hoe je slimmer kan leren en jezelf kan motiveren. Wij doen

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017 novacollege.nl/welzijn Begeleiding Kinderopvang Onderwijs Sociaal werk Welzijn 2016/2017 Van jongs af weet ik al dat ik wil werken met verstandelijk beperkte jongeren. Dat is vanwege mijn broertje, ik

Nadere informatie

Motivatie bepaalt het succes! www.demeerwaarde.nl

Motivatie bepaalt het succes! www.demeerwaarde.nl Motivatie bepaalt het succes! Wij schrijven in e over deze informati daar ouders. Je mag rger(s) ouder(s)/verzo lezen. een opleiding voor jou? Ben jij een doener met een Havo-denkniveau? Dan ben je van

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Graag tot ziens! Het Remind Team

Graag tot ziens! Het Remind Team In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind voor staat, wat er van je verwacht wordt als trainer, welke studenten bij Remind passen, en wat je aankomende vijf maanden kunt verwachten als

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012

StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012 StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012 Ont-Wikkel je effectiviteit op een adembenemende locatie StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012 Je bent nooit te oud om te worden wie

Nadere informatie

Stages in het buitenland

Stages in het buitenland Stages in het buitenland Ben jij op zoek naar een spetterende buitenlandervaring? Of zoek je gewoon een stage? AIESEC helpt je hierbij. In dit document vind je alle informatie, die je nodig hebt om het

Nadere informatie

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken?

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Bèta in bedrijf De terugloop van het aantal bètaleerlingen en -studenten is landelijk een bron van zorg. Ook u ervaart wellicht hoe moeilijk

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2015-2016 Arnhem, augustus 2015 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2015-2016. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Keuze opleiding Geef hieronder de opleiding van je voorkeur aan (markeer dit met een x) Civiele Techniek (CT) Verkeerskunde (VK)

Keuze opleiding Geef hieronder de opleiding van je voorkeur aan (markeer dit met een x) Civiele Techniek (CT) Verkeerskunde (VK) Windesheim, Het studiekeuzegesprek: een schakel in de keten Bijlage 5: School of Built Environment & Transport, digitale vragenlijst studiekeuzegesprekken Beste (toekomstige) student, Stuur de volledig

Nadere informatie

Introductie over ons Presentatie werkwijze en business model Aan de slag met oefening naar keuze Presentatie groeimodel toekomst

Introductie over ons Presentatie werkwijze en business model Aan de slag met oefening naar keuze Presentatie groeimodel toekomst Introductie over ons Presentatie werkwijze en business model Aan de slag met oefening naar keuze Presentatie groeimodel toekomst Stel je vragen gerust tussendoor! Opzet workshop Onze missie Starters4Communities

Nadere informatie

Stichting The Next Stage

Stichting The Next Stage 14 november 2015 Stichting The Next Stage Beleidsplan Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Doel van de stichting... 3 2.1. Doel... 3 2.2 Visie... 3 2.3 Missie... 3 2.4 Doelstelling... 3 2.3 Resultaten... 4 3. Activiteiten...

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 Voorstel Gevraagde bijdrage Eenmalige sponsoring voor Stichting Zanzibits Het gesponsorde bedrag zal worden verdubbeld door Stichting de Wilde Ganzen Stichting Zanzibits

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

School voor. welzijn. Sociaal Werker Maatschappelijke Zorg

School voor. welzijn. Sociaal Werker Maatschappelijke Zorg School voor welzijn Sociaal Werker Maatschappelijke Zorg School voor welzijn sociaal werker maatschappelijke zorg Niveau 3 maatschappelijke zorg Niveau 4 Deze opleidingen kun je er volgen Lees meer op

Nadere informatie

STAGEMOGELIJKHEDEN INHOUD 1 HET CULTUURPARK. Participatiestage / Afstudeerstage. Bonaire Caribisch Nederland

STAGEMOGELIJKHEDEN INHOUD 1 HET CULTUURPARK. Participatiestage / Afstudeerstage. Bonaire Caribisch Nederland STAGEMOGELIJKHEDEN STAGE OPDRACHTEN: SOORT STAGES: VAKGEBIED: NIVEAU: STAGEPERIODE: STARTDATUM: WERKLOCATIE: RIJBEWIJS: Zie voorbeelden Participatiestage / Afstudeerstage Divers MBO HBO - WO in overleg

Nadere informatie

Help jij studerend Groningen gezond ouder te worden?

Help jij studerend Groningen gezond ouder te worden? Help jij studerend Groningen gezond ouder te worden? Word actief! Zowel bij de ACLO als bij haar verenigingen kun je actief worden door in commissies of in een bestuur te gaan. Op die manier ontwikkel

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Minor International Sustainable Development 2011-2012. het gebeurt op windesheim

Minor International Sustainable Development 2011-2012. het gebeurt op windesheim Minor International Sustainable Development 2011-2012 het gebeurt op windesheim Colofon Deze brochure bevat informatie voor studenten die zich willen oriënteren op de minor International Sustainable Development

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Samenvatting beleidsplan 2014-2018

Samenvatting beleidsplan 2014-2018 Samenvatting beleidsplan 2014-2018 The Nethrelands-Turkey Friendship Foundation Bezoekadres: Pieter Cornelisz. Hooftstraat 47, 1071 BN Amsterdam Tel: 020-7763 09 55 Mobiel; 06-52 627 833 Web: www.ntff.nl

Nadere informatie

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling.

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling. Succes inspireert! Ben jij (binnenkort) HBO/WO student en is voor jou alleen de sky the limit? Heb jij ambitie en talent, en wil je leren nog krachtiger te worden om je ambitie daadwerkelijk waar te maken?

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Duurzaamheidsbeleid Doingoood

Duurzaamheidsbeleid Doingoood Duurzaamheidsbeleid Doingoood Over Doingoood Doingoood bestaat uit 2 delen: Doingoood volunteer work (sociale onderneming) en Doingoood foundation (stichting). In al onze werkwijzen en procedures gaan

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

AFRIC EN. Venster op die Kaap. Onderwijssafari in Zuid-Afrika

AFRIC EN. Venster op die Kaap. Onderwijssafari in Zuid-Afrika AFRIC EN Venster op die Kaap Onderwijssafari in Zuid-Afrika Lever je graag een bijdrage aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie wereldburgers? Wil je samen met Zuid-Afrikaanse collega s onderzoeken

Nadere informatie

Buna Tetu (kort overzicht)

Buna Tetu (kort overzicht) Buna Tetu (kort overzicht) Kinderen met een handicap tellen ook mee! Stichting Joni Social Education Project Voor een samenleving waarin iedereen zich thuis kan voelen Achtergrond project Ouders van gehandicapte

Nadere informatie

LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor!

LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor! LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor! OPLEIDINGSSCHOOL CVO Groep Zuidoost-Utrecht REVIUS LYCEUM WIJK Ons onderwijs organiseren

Nadere informatie

SPORT IS ALWAYS A GOOD IDEA. Sportregie

SPORT IS ALWAYS A GOOD IDEA. Sportregie SPORT IS ALWAYS A GOOD IDEA Sportregie Samen hebben we 1 doel: Rotterdam aan het sporten krijgen Als Sportbedrijf Rotterdam hebben we een duidelijk doel: heel Rotterdam aan het sporten krijgen en houden.

Nadere informatie

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst Begeleidingsaanbod Kerken voor de toekomst Hoewel de V-methode goed bruikbaar is als een zelf-doe-instrument, is het plezierig als zo nu en dan iemand van buiten meekijkt en meehelpt. Onze ervaring is

Nadere informatie

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Oefening van mbo-er naar succesvolle hbo-student Toelichting Als docent aan de opleiding voor apothekersassistent

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Stichting "Als kanker je raakt"

Jaarverslag 2013 Stichting Als kanker je raakt Jaarverslag 2013 Stichting "Als kanker je raakt" Inhoudsopgave Bladzijde Voorwoord 3 Bestuurssamenstelling 3 Doelstelling en beleid 4 Organisatie en beloningsbeleid 4 Verslag activiteiten 4 Doelen voor

Nadere informatie

Erkenningen voor:... (niveau) Sociaal-maatschappelijke dienstverlener (4)

Erkenningen voor:... (niveau) Sociaal-maatschappelijke dienstverlener (4) Erkenningen 1 en stageplekken voor MBO-studenten schooljaar 2018-2019 Rel. nr Locatie Stageplek functie/ type/ aantal 100054606 Centraal kantoor Receptie ontvangt cliënten, Krommerijn 101 afhandelen telefoon

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Oostwende College Persoonlijk & ondernemend Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Ondernemende houding - Ontdek jezelf! Weet jij al wat je wilt worden? Of nog helemaal niet?

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Opleiding Professional Coaching & Leiderschap Een ontwikkelpad voor leidinggevenden, professionals, (aspirant) coaches en ieder ander die het

Opleiding Professional Coaching & Leiderschap Een ontwikkelpad voor leidinggevenden, professionals, (aspirant) coaches en ieder ander die het Opleiding Professional Coaching & Leiderschap Een ontwikkelpad voor leidinggevenden, professionals, (aspirant) coaches en ieder ander die het verschil wil maken Beantwoord jij deze vragen met ja Heb jij

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

International Study Project

International Study Project International Study Project International Study Project Het International Study Project (ISP) is een studie project in het buitenland, waarbij een groep van 24 laatstejaars bachelor- en masterstudenten

Nadere informatie

Even voorstellen. Het project Bakery School Sri Lanka

Even voorstellen. Het project Bakery School Sri Lanka Bakery School Sri Lanka Project plan 2015 2016 Even voorstellen PURE! zet zich in om een blijvende bijdrage te leveren aan de zelfredzaamheid van en de kansen voor kinderen, jongeren en moeders in Azië.

Nadere informatie

Als één team achter de sporters met een handicap

Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een handicap die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Ga naar http://www.skvr.nl/over_skvr/inloggen_voor_personeel.aspx Klik op de knop SKVR leert! en bekijk daar de handleiding.

Ga naar http://www.skvr.nl/over_skvr/inloggen_voor_personeel.aspx Klik op de knop SKVR leert! en bekijk daar de handleiding. Speciaal voor docenten werkzaam voor SKVR organiseren we op 19 februari voor de tweede keer SKVR Leert! Bekijk het programma en lees de inhoudelijke beschrijvingen in dit document. Inspiratie en informatie

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Foto Avontuur Thailand

Foto Avontuur Thailand Foto Avontuur Thailand 2 Thailand You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14. Onze

Nadere informatie

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr Het Erasmus VMBO Spo rts troo m Het Era sm us Spo Want r tie ed! ve t ype s Sportstroom Ben je vaak op het hockeyveld, in het zwembad of op de atletiekbaan te vinden? Ben je sportief en zie je het wel

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

UITDAGENDE WATERSPORTACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS

UITDAGENDE WATERSPORTACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS UITDAGENDE WATERSPORTACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS BRON VAN ENERGIE SailWise is al 40 jaar de enige aanbieder in Nederland van meerdaagse, actieve watersportactiviteiten-

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

Aanbod Cl!ck Jongeren Schooljaar 2019/2020

Aanbod Cl!ck Jongeren Schooljaar 2019/2020 Aanbod Cl!ck Jongeren Schooljaar 2019/2020 Elke school of opleiding heeft behoefte aan een aanpak om het verzuim onder de studenten terug te dringen of het leerklimaat te verbeteren. Het vinden van de

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Visser t Hooft Lyceum Leiden. vhl.nl Kagerstraat 1 KANSRIJK EN UITDAGEND

Verleg je grenzen! Visser t Hooft Lyceum Leiden. vhl.nl Kagerstraat 1 KANSRIJK EN UITDAGEND Visser t Hooft Lyceum Leiden KANSRIJK EN UITDAGEND Verleg je grenzen! i tweetalig gymnasium (tweetalig) atheneum (tweetalig) havo 1 1 mavo (vmbo-t) vhl.nl Kagerstraat 1 q Ik vind het een mooie, gezellige

Nadere informatie

Maatschappelijke Sportcoach

Maatschappelijke Sportcoach Maatschappelijke Sportcoach Leer sport in te zetten als middel tot maatschappelijke participatie! De rol van de sportcoach verandert. Als coach heb je tegenwoordig meer verantwoordelijkheden dan alleen

Nadere informatie

Kunst en cultuur in keuzedelen

Kunst en cultuur in keuzedelen ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO KEUZEDELEN Kunst en cultuur in keuzedelen Sinds de herziening in de kwalificatiestructuur van het mbo in augustus 2016 staan naast beroepsgerichte vakken ook keuzedelen

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Wandelen over de Chinese draak

Wandelen over de Chinese draak Wandelen over de Chinese draak 10 daagse wandelreis over de Chinese muur Profiel Uitdagende wandeltocht De mooiste secties van de 6000 km lange Chinese muur Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking

Nadere informatie

Informatie Vrijwilligerswerk

Informatie Vrijwilligerswerk Informatie Vrijwilligerswerk 1 Stichting Vrije Tijd en Vorming Midden-Holland Bloemendaalsweg 68 2804 AB Gouda Telefoon 0182 527 566 Fax 0182 532 942 Internet www.vtvmiddenholland.nl E-mail info@vtvmiddenholland.nl

Nadere informatie

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor Praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Ê Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen

Nadere informatie

praktijkvakken spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6

praktijkvakken spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6 Bijlage B, Onderwijs Examen Regelement, 2014-2015 EC EC jaar 1 Zwolle Arnhem spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6 theatergeschiedenis 3 3 theatertheorie 3 3 cultuurgeschiedenis

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie