Bewust Wonen. Om uw woning comfortabeler, veiliger en nog beter te maken! 100 TIPS EN MEER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewust Wonen. Om uw woning comfortabeler, veiliger en nog beter te maken! 100 TIPS EN MEER"

Transcriptie

1 Bewust Wonen Om uw woning comfortabeler, veiliger en nog beter te maken! 100 TIPS EN MEER

2 100 en meer tips Om uw woning comfortabeler, veiliger en nog beter te maken! Heeft u plannen om uw woning op te knappen? Ervaart u ongemakken in- en om het huis? Of bent u in huis wel eens gevallen? Dan is dit het moment om eens na te denken over zaken die uw woning comfortabeler, veiliger en beter toegankelijk maken. Om u goed voor te lichten over de mogelijkheden om uw huis te verbeteren, leest u in dit boekje 100 en meer concrete tips. Met deze tips kunt u uw wooncomfort eenvoudig vergroten. Bovendien bent u zo goed voorbereid op de toekomst. Niet alle tips zijn voor u direct noodzakelijk of geschikt. Sta daarom stil bij de ongemakken die u zelf in huis ervaart. Houd bijvoorbeeld een paar dagen een dagboekje bij van de dagelijkse activiteiten en noteer waar en wanneer u problemen ervaart. Bespreek indien mogelijk uw ideeën met familie of andere mensen die u goed kennen. Heeft u hulp nodig bij het nemen van een beslissing over het verbeteren van uw woning? Of wilt u hierover meer weten, aarzel dan niet om contact op te nemen met het Sociaal Loket (voorheen Zorgloket en Sociale Zaken) van de gemeente Renkum, telefoon (026) of sociaalloket@renkum.nl. Of kijk op Op deze website kunt u ook de speciale huistest doen en vindt u meer informatie over het project Bewust Wonen.

3 TIP 5 Algemene tips om overal in huis toe te passen 1 TIP 1 Verwijder drempels als dit mogelijk is. Een woning zonder drempels vermindert het risico van vallen en is makkelijker schoon te maken. Werk losliggende snoeren niet weg onder het vloerkleed! Ze kunnen beschadigd raken, waardoor kortsluiting kan ontstaan. TIP 2 Zorg ervoor dat losse spullen op de grond en vooral op de trap opgeruimd zijn. Dit verlaagt de kans op struikelen en vallen. TIP 3 Haal losliggende matten en kleden weg. U kunt de matten of kleden eventueel ook aan de onderzijde voorzien van antislipstrips of antislipondermat. TIP 4 Zorg dat veelgebruikte spullen makkelijk bereikbaar zijn. TIP 5 Om het risico op vallen en struikelen te verminderen kunt u extra stopcontacten aanleggen. Het handigst is op heuphoogte, zo hoeft u niet te bukken. Dit voorkomt het gebruik van verlengsnoeren. TIP 6 Werk snoeren goed weg. Over losliggende snoeren kunt u gemakkelijk struikelen. Gebruik (zelfklevende) kabelclips, een snoer- of een kabelgoot om snoeren bijvoorbeeld op de plint vast te maken. U vindt deze producten bij doe-het-zelfzaken. TIP 7 Programmeer de noodnummers in uw telefoon of leg naast de telefoon een duidelijke lijst met noodnummers. TIP 8 Een veilige vloer is niet glad, maar ook niet stroef. TIP 9 Om niet achter deurkrukken te blijven hangen, kunt u naar binnen gebogen deurkrukken aanbrengen. TIP 10 Als u in een huis woont met meerdere verdiepingen, overweeg dan om dubbele gebruiksartikelen zoals spiegels, stofzuigers of verzorgingsartikelen aan te schaffen. U hoeft dan minder op en neer te lopen. TIP 11 Als iets te hoog ligt, wordt vaak de dichtstbijzijnde stoel of kruk gepakt om er bij te kunnen. Zorg voor een veilige, lichtgewicht huishoudtrap, bij voorkeur voorzien van dubbele treden met antislipribbels, antislip onder de poten en met een beugel zodat u zichzelf goed kunt vasthouden.

4 2 TIP 12 Gebruik een wasmand op onderstel om veelvuldig bukken te voorkomen. TIP 13 Laat de was bij voorkeur drogen op de verdieping waar de wasmachine staat. TIP 14 Een draadloze telefoon zorgt dat u de telefoon altijd mee kunt nemen en binnen handbereik hebt en niet kunt struikelen over de draden. Hou belangrijke nummers (1-1-2, arts, familie) altijd in de buurt van de telefoon of programmeer ze in uw telefoon. Een telefoon met luidspreker (handsfree telefoon) kan praktisch zijn, u hoeft de hoorn niet vast te houden. TIP 15 Zorg dat ramen gemakkelijk open en dicht kunnen worden gedaan. Met een verlengde of automatische raamopener kunnen bovenraampjes worden geopend zonder halsbrekende toeren. Drempels Lage drempels zijn veiliger, zeker wanneer u slecht ter been bent of wanneer de kracht in uw armen en of benen afneemt. Als u een rollator gebruikt, dan is het belangrijk dat de drempel zo vlak mogelijk is (2 cm of lager). Om struikelen over drempels te voorkomen kunt u ervoor kiezen om opstaande randen af te schuinen of de drempels helemaal te (laten) verwijderen. Zo heeft u geen last meer van hoogteverschillen. Om eventueel tocht te weren kunt u vervolgens een tochtprofiel onder de deur plaatsen. Drempels tussen de gang en de woonkamer, slaapkamers en keuken kunt u dus het beste (laten) verwijderen. TIP 16 Bij brand is het van levensbelang dat u snel uit uw huis kunt vluchten. Daarom is het belangrijk om een vaste plek voor uw huissleutels te hebben, zodat u deze ook in een panieksituatie snel kunt vinden. Tip 17 Hang op verschillende verdiepingen een brandblusapparaat dat u makkelijk kunt hanteren.

5 3 Licht en humeur In de wintermaanden hebben we op korte, sombere dagen allemaal wel eens last van een dip. Houdt dat gevoel langer aan, dan noemen we dat ook wel een winterdepressie en/of een winterblues. Dit uit zich in verminderde energie, vermoeidheid en soms ook stemmingswisselingen. Speciale ver-lichting kan helpen om van uw blues af te komen. Deze lampen zorgen voor licht met de intensiteit en kwaliteit van natuurlijk daglicht. Deze lampen bieden maximaal lux, maar dan zonder onaangename schittering of verblinding.

6 4 Huisautomatisering TIP 18 Overweeg de aanschaf van een computer met toegang tot het internet. U kunt hiermee ontelbaar veel informatiediensten op het internet raadplegen, ook die met informatie uit uw buurt. Ook bestaat er de website met allerlei activiteiten die bij u in de buurt plaatsvinden. Alle banken maken het mogelijk via internet uw bankzaken te regelen en met en videocommunicatie houdt u gemakkelijk contact met uw familie, kleinkinderen en vrienden, waar op de wereld ze ook wonen. Een laptop verbruikt tot 90% minder energie dan een gewone desktop computer. Bovendien is een laptop handig te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld in de huiskamer werken waar het lekker warm is. Ook de video-communicatie bij zorg-op-afstand wordt mogelijk gemaakt via internet. Er is internet via de gewone, vaste telefoon, de kabel, via ADSL en via glasvezel. Het is ook mogelijk om internet in een voordelige bundel samen met andere diensten, zoals telefonie en/of TV, bij één aanbieder af te nemen. TIP 19 Automatische verlichting gaat vanzelf aan/uit als het donker/ licht wordt (schemerschakelaar) of als er beweging in de buurt is (bewegingssensor). Handig om altijd te kunnen zien waar u loopt. Voor uw voor- en achterdeur, in de slaapkamer of in het toilet kan een lamp met een bewegingssensor een handige oplossing zijn. TIP 20 Een tijdschakelaar zorgt dat uw lampen vanzelf aan en uit gaan. TIP 21 Een draadloze schakelaar is handig om lampen en/of elektrische apparaten op afstand aan- en uit te kunnen zetten. Let wel op het schakelvermogen van de schakelaar. Het te schakelen apparaat mag het schakelvermogen niet overschrijden. TIP 22 Overweeg een gordijnsysteem en zonneschermen die vanaf één plek elektrisch bediend kunnen worden. TIP 23 Een elektronisch voordeurslot kan uitkomst bieden als u bijvoorbeeld slecht ter been bent en het openen van uw eigen deur een hele opgave is. De cylinder met sleu-

7 5 tel wordt vervangen door een elektronische cylinder. Het nieuwe slot kan ontgrendeld worden met bijvoorbeeld een draagbare afstandbediening. Het blijft mogelijk om ook uw eigen huissleutel te gebruiken. Meestal is een stroomvoorziening nodig bij de voordeur. TIP 24 Overweeg een video-intercom met een op afstand bedienbare deuropener voor de voordeur, zodat u niet naar de deur hoeft te lopen om te zien wie er is en u de deur van een afstand kunt openen. Rookmelders Rookmelders waarschuwen u met een luid alarm bij brand ook wanneer u slaapt. Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waar slaapkamers op uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal of gang. Het beste is om alle ruimten waar u doorheen moet als uw huis bij brand moet ontvluchten, te voorzien van rookmelders. TIP 25 Plaats detectoren voor rook. Plaats rookmelders aan het plafond, minstens 50 cm van de muur af. Plaats geen rookmelders in de badkamer of direct boven de afzuigkap in de keuken vanwege de grote kans op vals alarm. TIP 26 Melders voor koolmonoxide en gas zijn zeker zinvol als u open verbrandingsapparaten heeft zoals geisers, kachels of openhaard. Een koolmonoxidemelder geeft aan wanneer het giftige gas vrijkomt. Tip 27 Verlichte schakelaars, bijvoorbeeld in de badkamer, slaapkamer en gang zijn goed zichtbaar, ook in het donker. Koolmonoxidemelder Koolmonoxide is een giftig gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van gas of hout, in combinatie met slechte ventilatie. Een te hoge concentratie koolmonoxide kan door mensen niet worden waargenomen. Als u slaapt zal u er niet wakker van worden. Het gasvlammetje van uw geiser moet blauw branden, zodat er geen gevaar is op koolmonoxide vergiftiging. Plaats een koolmonoxidemelder, bijvoorbeeld bij de cv-ketel, de geiser en/ of een gaskachel. Bij een te hoog percentage koolmonoxide gaat het alarm af.

8 6 TIP 28 Personenalarmering kan helpen om hulp bij noodsituaties in te schakelen en geeft daarom een veilig gevoel. Het systeem bestaat uit een alarmunit en een draadloze handzender. De alarmunit wordt aangesloten op een meldcentrale. In noodgevallen kan eenvoudig door een druk op de knop van de handzender alarm worden afgegeven. De alarmunit ontvangt een signaal van de zender en maakt contact met de meldcentrale. De medewerker van de meldcentrale vraagt naar de reden van uw alarm en zal hulp inschakelen. Op medische indicatie kunt u worden aangesloten op een alarmsysteem van uw thuiszorgorganisatie. Zorg op afstand Zorg op afstand is zorg die op afstand wordt gegeven. Dat gebeurt met moderne technologische hulpmiddelen die videocommunicatie mogelijk maken. Het klinkt misschien als sciencefiction maar dat is het gelukkig niet. Allereerst omdat zorg op afstand al volop op diverse plaatsen in Nederland wordt ingezet. Maar bovendien, zo blijkt uit de praktijk, vinden zowel cliënten als zorgverleners het een geweldige uitvinding. Bij videocommunicatie kan men elkaar zien en met elkaar praten. Dat geeft vertrouwen. Je kunt als zorgverlener echt zien wat er aan de hand is. Je lijkt dichtbij en dat is een groot voordeel ten opzichte van communicatie via de telefoon.

9 7 Trap TIP 29 Een leuning aan beide zijden van de trap geeft u meer houvast bij het traplopen en is er altijd een leuning beschikbaar aan de kant van de vrije hand als u iets draagt. Veelal is er voor elk soort trap wel een oplossing te vinden door een extra (lange) leuning of handgrepen te plaatsen. TIP 30 Zorg dat de treden stroef en slipvrij zijn. Hierbij is het belangrijk dat eventuele bekleding of aangebracht losse trapbekleding goed is bevestigd. TIP 31 Breng antisliprichels aan op de trap. Dit voorkomt uitglijden. TIP 32 Voor de veiligheid is het belangrijk dat er voldoende licht is, zodat u de traptreden goed kunt zien. TIP 33 Om de treden goed zichtbaar te maken kunt u bijvoorbeeld de eerste en de laatste traptrede markeren met een andere, opvallende, kleur. TIP 34 Een binnentrap kan vaak worden voorzien van een traplift als u de trap niet meer zelfstandig kunt betreden. TIP 35 Loop niet met sokken op een gladde trap of met gladde schoenen op een met stof beklede trap. Conditie Met een goede conditie verkleint u de kans op valpartijen. Door te bewegen blijft u fit. Met sterke spieren valt u minder snel en blijft u makkelijker staan als u struikelt. Hierdoor kunt u langer dingen blijven ondernemen. Met een half uur beweging per dag werkt u al voldoende aan uw conditie en houdt u uw spieren soepel. Bijvoorbeeld door een stevige wandeling of een fietstochtje, het gras te maaien, te tuinieren of lekker te zwemmen.

10 8 hal en entree TIP 36 Het toegangspad naar de woning heeft een minimale breedte van 1.20 meter, zodat het pad ook toegankelijk is voor iemand met een rolstoel of rollator. TIP 37 Het toegangspad naar de woning is verhard (geen grind bijvoorbeeld) en is vrij van onregelmatigheden, dit voorkomt struikelen. TIP 38 Een duidelijke voordeur- bel die u overal in huis kunt horen is handig. Bent u slechthorend dan kan de bel ook worden voorzien van een lichtsignaal. Het lichtsignaal is dan zichtbaar op diverse plaatsen in de woning. TIP 39 Een postopvangkast ach- ter de brievenbus voorkomt bukken. Daarnaast voorkomt een brievenbusborsteltje of klepje veel warmteverlies. TIP 40 Een handgreep op de voordeur maakt het openen en sluiten van de deur gemakkelijker. TIP 41 Een zogenaamd senioren- slot met het sleutelgat boven de handgreep is gemakkelijker te bedienen en het sleutelgat is beter zichtbaar in het donker.

11 9 woonkamer TIP 42 Een sleutelkluisje kan uitkomst bieden als u bijvoorbeeld slecht ter been bent en het openen van uw voordeur een hele opgave is. Met de sleutelkluis, bevestigd aan de buitenkant van uw huis, hoeven de zorgverleners niet meer met uw sleutel over straat. Zo kan de thuiszorg u altijd snel van dienst zijn. Het vergeten van de juiste sleutel kan dan niet meer gebeuren. TIP 43 Een goed geïntegreerde deurmat in de vloer achter de voordeur voorkomt struikelen. TIP 44 Een goede buitenlamp bij de voor- en achterdeur geeft niet alleen een veilig gevoel, maar is ook makkelijk wanneer u in het donker de sleutel nog moet zoeken. Een lamp met een bewegingssensor schakelt automatisch aan wanneer u thuiskomt of wanneer iemand voor de deur staat. Bovendien vermindert goede buitenverlichting de kans op inbraak. TIP 45 Programmeer de klokthermostaat van uw centrale verwarming met een dag- en nachtstand. Zo hoeft u niet telkens de temperatuur in te stellen, maar gaat het inschakelen en uitzetten vanzelf. Een slimme, zelfregelende klokthermostaat anticipeert op de warmtebehoefte van uw huis. De thermostaat weet na verloop van tijd precies hoe snel uw huis afkoelt en opwarmt en schakelt zichzelf tijdig in of uit. Het resultaat: een aangename, constante temperatuur en een vriendelijkere energierekening. TIP 46 Gebruik afstandsbedieningen voor de tv, video/dvd-speler en radio. Schaf eventueel een gecombineerde afstandsbediening aan, zo hoeft u slechts één afstandsbediening te gebruiken. Bij de aanschaf van een nieuwe afstandsbediening is het handig om te kiezen voor wat grotere knoppen, dit is handig wanneer u wat slechter kunt zien. TIP 47 Plaats meubelverhogers of een speciale stoel waardoor opstaan en gaan zitten makkelijker gaat. De druk op knieën en benen die u kunt ervaren bij (te) laag meubilair vermindert daardoor.

12 10 een beveiligde gaskookplaat aan te raden: als u het gas aan laat staan zonder aan te steken wordt na enkeuken TIP 48 Het aanrecht is minimaal 180 cm lang. TIP 49 De hoogste plank van een keukenkastje zit op 140 tot 170 cm hoogte; de onderste plank op minimaal 40 cm. TIP 50 De makkelijkste en veiligste keukenvloer is hard en slipvrij. Denkt u hierbij aan linoleum, laminaat, tegels, speciale tapijttegels of stroeve vinyl. Let op: Laminaat en tegels worden glad als ze vochtig zijn! TIP 51 Zorg voor goede basisverlichting, bijvoorbeeld door middel van een plafonnière. Lampjes onder de keukenkastjes en de afzuigkap zorgen voor verlichting op het aanrecht en op de kookplaat en voorkomen dat u in uw eigen licht staat. Uittrekbare planken en kasten Denk bij de aanschaf of vernieuwing van uw keuken eens aan uittrekbare of uitdraaibare kasten. Door uittrekbare planken zijn uw spullen gemakkelijker bereikbaar. Zo kunt u overal gemakkelijk bij. Lades zijn ook handig. Met een lade kunt u namelijk ook makkelijk bij de spullen die achteraan staan. Deze zijn verkrijgbaar bij een doe-hetzelf-winkel en kunnen eventueel in uw bestaande kastjes gemonteerd worden. TIP 52 Plaats een éénhendel-kraan bij de spoelbak. Met één hendel stelt u de kraan in op de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid water. Dit is handig als de kracht in uw handen afneemt. U verspilt ook minder warm water. TIP 53 Het koken op een inductie- of keramische kookplaat is veiliger dan koken op gas. Bovendien zijn de kookplaten vlak, waardoor de pannen niet getild hoeven te worden. U kunt ze makkelijk verschuiven. TIP 54 Indien u op gas kookt, is

13 11 TIP 58 kele seconden het gas afgesloten ook al is de knop niet dichtgedraaid. Ook als het gas door tocht of een windvlaag uitgaat wordt de gastoevoer afgesloten. TIP 55 De deur of doorgang naar de keuken is minstens 90 cm breed, hierdoor is de keuken goed toegankelijk, ook met een loophulpmiddel. Zonder ingrijpende veranderingen kunt u het werken in de keuken makkelijker en minder vermoeiend maken: TIP 56 Plaats een extra afwasteil op zijn kop in de spoelbak. De afwasteil met water komt hierdoor hoger te staan, waardoor u er gemakkelijker bij kunt. Of vervang de spoelbak voor een minder diep exemplaar. TIP 57 Vervang vaste planken door uittrekbare/uitschuifbare planken met behulp van geleiders. TIP 58 De magnetron staat op ooghoogte, zodat u er veilig dingen in- en uit kunt halen. TIP 59 Plaats eventueel een extra werkblad dat precies dezelfde werkhoogte heeft. TIP 60 Plaats een metalen pannenrek of een vuurvaste plank op het aanrecht om een eventueel hoogteverschil met het gasfornuis te overbruggen. U kunt daardoor pannen van het vuur schuiven in plaats van te moeten tillen. TIP 61 Plaats een vaatwasser of koelkast op een verhoging. Dit werkt prettiger omdat u niet hoeft te bukken. TIP 62 Zijn uw pannen zwaar? Vervang ze dan door lichtgewicht exemplaren. Let op: er zijn speciale pannen voor inductie kookplaten. TIP 63 Een touwtje met klosje aan het handvat van de la kan u helpen bij het opentrekken van de la. TIP 64 Voor het koken van water is de waterkoker snel, veilig en energiezuiniger dan het gasfornuis.

14 12 TIP 65 Een snijhulp zorgt ervoor dat de te snijden materialen niet verschuiven. slaapkamer TIP 66 Een afgietdeksel zorgt dat u iets kunt afgieten met maar 1 hand. U kunt ook een vergiet gebruiken. TIP 67 Een dienblad met anti-slip zorgt dat voorwerpen niet schuiven op het dienblad. Een goed alternatief voor een dienblad is een serveerwagen. Brandgevaar Als u met een elektrische- of keramische plaat kookt, denkt u niet meteen aan brand. Er komt immers geen vuur aan te pas. Maar sta er toch even bij stil, want als u bijvoorbeeld een pannenlap op de warme plaat laat liggen, kan deze door oververhitting in brand vliegen. Brand ontstaat namelijk door de combinatie hitte, zuurstof en brandbaar materiaal. Zorgt u ervoor dat de gasapparaten (kachels, cv, keukengeiser, etc.) en afvoerkanalen (schoorsteen, ventilatiekanaal) jaarlijks worden gecontroleerd en schoongemaakt. Dit voorkomt brandgevaar. TIP 68 Bedverhogers zorgen ervoor dat u makkelijker in en uit uw bed kunt stappen. TIP 69 Een (handsfree) telefoon bij uw bed kan prettig zijn. Een telefoon met makkelijke bediening en grote toetsen zorgt ervoor dat u deze goed kunt bedienen. TIP 70 Zorg voor een nachtlampje waar u makkelijk bij kunt of zorg voor minimaal één lichtschakelaar die vanuit bed is te bedienen. TIP 71 Een bed met elektrisch verstelbare bodem helpt om makkelijker in en uit bed te kunnen stappen. Tevens kunt u gemakkelijker lezen en tv kijken.

15 13 badkamer TIP 72 Beugels geven stevigheid, zoals bij het in en uit de douche of het bad stappen, maar ook bij het bukken. Door beugels te gebruiken kunnen allerlei handelingen in de badkamer en het toilet dus makkelijker en veiliger worden uitgevoerd. Let u er wel op, het is niet verstandig om beugels op een muur van gasbetonblokken te bevestigen. Dit materiaal is vaak te zacht en poreus. Een stenen muur is ideaal. TIP 76 Kies voor een éénhendelkraan op de wastafel. Met één hendel stelt u de kraan in op de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid water. Dit is handig als de kracht in uw handen afneemt. U verspilt ook minder warm water. TIP 77 Een thermostaatkraan in de douche is veilig en comfortabel. De temperatuur is vooraf naar wens in te stellen. In de kraan is een vergrendeling aangebracht waardoor het water niet warmer wordt dan een bepaalde temperatuur. U krijgt dus niet eerst een te koude of te hete straal water. TIP 73 Met het aanbrengen van een antisliplaag op de tegels verkleint u de kans op uitglijden aanzienlijk. TIP 74 Om vallen te voorkomen is het veiliger om geen losse kleden en badmatten op de vloer te leggen. Wilt u toch een mat, gebruik dan antislipstrips of een ondermat. TIP 75 Plaats een rekje voor shampoo, doucheschuim en andere toiletartikelen zodat u er gemakkelijk bij kunt, zonder te hoeven lopen of te bukken. Nachtlampje Veel ongevallen gebeuren in het donker, met name bij het toiletbezoek s nachts. Een lampje op uw nachtkastje, dat u vanuit uw bed aan kunt doen of lampjes die op beweging aan gaan, zorgen ervoor dat u uw weg niet in het donker hoeft te zoeken.

16 14 TIP 78 Installeer een waterbesparende douchekop of spaardouche. Daarmee kunt u het warmwaterverbruik sterk terugdringen. TIP 79 Plaats een waterbestendige stoel/kruk in de badkamer, zodat u bijvoorbeeld zittend kunt douchen of aan- en uitkleden. Een stoel/kruk op rubberen poten voorkomt slippen. TIP 80 Een inloopdouche is eenvoudig te betreden omdat de badkamervloer vlak is en dus niet wordt onderbroken door een (verhoogde) douchebak. Dus gaat u uw badkamer renoveren? Zorg dan voor een inloopdouche. Kies de instap van de douche zo breed mogelijk, ongeveer 90 cm, zodat deze ook te gebruiken is met een loophulpmiddel. TIP 81 Vaak kan de drempel bij de badkamer niet worden verlaagd omdat er leidingen in de vloer zijn verwerkt. U verhoogt de veiligheid door een drempelhulp en een handgreep te plaatsen. Antislipmat Gebruik een antislipmat om uitglijden in de douche of in het ligbad te voorkomen. U kunt een antislipmat het beste neerleggen en goed aandrukken als uw douche en/of bad droog en schoon is/zijn. Het is belangrijk om de mat regelmatig schoon te maken. Door zeepresten kan de mat glad worden en kunt u uitglijden. Het is ook mogelijk om antislipstickers aan te brengen. Deze glijden nooit weg, maar een nadeel is dat ze moeilijker schoon te maken zijn. TIP 82 Voor mensen die moeite hebben in en uit het bad te komen, is een extra handgreep handig. TIP 83 Met een verstelbare handdouche op een glijstang kunt u de douchekop op verschillende hoogten instellen. Prettig wanneer u wat kleiner bent, maar vooral belangrijk wanneer u zittend wilt douchen. Let u er wel op dat de stang niet bedoeld is om houvast te bieden. TIP 84 Door het gebruik van warm water vormt zich vocht in de badkamer. Veel vocht kan aanleiding geven tot schimmelgroei en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Ventilatie is daarom belangrijk. Het

17 15 gebruik van mechanische ventilatie (boven de doucheruimte) is aan te bevelen. De schakelaar van de ventilator kan gecombineerd worden met de lichtschakelaar. Een ventilator met nadraaitijd blijft na het uitschakelen van de verlichting nog enige tijd actief. toilet TIP 85 Zorg in de badkamer dat er voldoende licht is. Behalve het lichtpunt in het midden van het plafond is tevens verlichting naast of boven de spiegel nodig. Anders staat u bij de wastafel in uw eigen schaduw. Verlichting aan beide zijden van de spiegel voorkomt dat u uw hoofd moet draaien om uw gezicht van alle kanten goed te kunnen bekijken. TIP 86 Gebruik geen elektrische apparaten in de badkamer tenzij deze zijn aangesloten op speciale contactdozen (spatwaterdicht). TIP 87 Gebruik geen verlengsnoer aangesloten op een stopcontact buiten de badkamer. Dit is levensgevaarlijk! TIP 88 Bij een verbouwing is het handig te overwegen een zwevend toilet (wandtoilet) te plaatsen. De vloer is dan namelijk makkelijker schoon te maken dan bij een toiletpot die op de vloer staat. Een ander voordeel van een wandtoilet is dat het op iedere gewenste hoogte geplaatst kan worden. TIP 89 Kies ook voor een waterbesparende stortbak met een spaarknop of spoelonderbreker waarmee u waterverbruik vermindert. TIP 90 Een toilet op de verdieping waar u slaapt, vergroot het gemak en de veiligheid bij een nachtelijk toiletbezoek.

18 16 Toilet slaapverdieping Is er voldoende ruimte op de slaapverdieping, dan kunt u het plaatsen van een extra toilet overwegen. Dit voorkomt dat u voor een bezoek aan het toilet, met name s nachts, de trap af en op moet. tuin of balkon TIP 94 Zorg voor een tuin die onderhoudsarm is als u moeite krijgt met het onderhouden van uw tuin. TIP 95 Zorg voor een vlakke tuin met zo min mogelijk hoogteverschillen. TIP 91 Een toiletpot op de juiste hoogte vergemakkelijkt het toiletbezoek en verkleint de kans op vallen. Een juiste pothoogte kan ook obstipatie (verstopping) voorkomen of verminderen. Laat u goed informeren welke hoogte bij u past. TIP 92 Zorg dat de toiletrolhouder op een plek hangt waar u goed bij kunt. TIP 93 Als het u moeite kost om van het toilet op te staan is het mogelijk om (opklapbare) wandbeugels aan te brengen naast of achter uw toilet. Let u er wel op, het is niet verstandig om beugels op een muur van gasbetonblokken te bevestigen. Dit materiaal is vaak te zacht en poreus. Een stenen muur is ideaal. Ook zijn er beugels met vloerbevestiging. TIP 96 Een transparant of open balkonhek zorgt ervoor dat u een goed uitzicht op de omgeving heeft. TIP 97 Maak ook gebruik van verhoogde plantenbakken. Zo hoeft u minder te bukken en kunt u op een prettige hoogte tuinieren. TIP 98 Om het onderhoud te beperken, moeten de plantenbakken in de tuin minstens een afmeting hebben van 90 x 90 cm. Als de bakken kleiner zijn, geeft het verzorgen juist extra werk, omdat u vaker water moet geven. TIP 99 Net als een goede lamp bij de voordeur, geeft een goed verlichte tuin een veilig gevoel en comfort. U kunt hiervoor een lamp met een bewegingssensor kiezen of een tijdschakelaar. Dit is energiebesparend.

19 17 onderhoudsarme tuin Hoe prettig het ook kan zijn om in uw tuin te werken, bij het ouder worden kan het op een bepaald moment lastig worden. Dan is een onderhoudsarme tuin ideaal. Er zijn wat handigheidjes die al snel veel werk kunnen voorkomen. Zo zal een tuin met rechte lijnen minder onderhoud vergen dan een tuin met hoeken en rondingen. Het gedeelte van een tuin dat bestraat is, vergt het minste onderhoud. Hoe minder kieren tussen de stenen, des te minder kans op onkruid. Een rijtje klinkers langs een gazon vergemakkelijkt het maaien en maakt kantjes knippen bijna overbodig. Kies voor grotere groepen van dezelfde planten. U voorkomt dan dat u steeds moet ingrijpen als een plantensoort een andere wil overwoekeren. Bodembedekkende planten kunnen een dicht tapijt vormen en zo krijgt onkruid minder kans. Ook is het handig om een haagsoort te kiezen die maar twee maal per jaar gesnoeid hoeft te worden. TIP 100 Overweeg de aanschaf TIP 101 Vaak is het niet mogelijk van aangepast tuingereedschap, zo- om op een balkon de drempel te ver- dat u minder hoeft te bukken of de lagen of af te schuinen. Het is dan handvatten makkelijker kunt vast- handiger om het balkon te verhogen houden. met behulp van (anti slip) vlonders.

20 18 tijdens verbouwing TIP 102 Om te voorkomen dat bijvoorbeeld de gehele woning onder het stof komt tijdens de verbouwing is het verstandig goede afschermvoorzieningen (zoals afdekplastic) aan te brengen. TIP 103 Bekijk of de woningverbetering is aangebracht zoals afgesproken en test de verbetering zelf. U kunt dan aangeven of het naar wens is. Wanneer dit niet het geval is, dan kan het ongemak wellicht direct verholpen worden. Let op: er hoort altijd een opleveringsmoment te zijn waarbij u de kans krijgt om de gebreken ter sprake te brengen. Doet u dit in een later stadium dan is het vaak moeilijker om noodzakelijke wijzigingen kosteloos vergoed te krijgen. U kunt voor de zekerheid een foto maken van het defect, als u dit al direct bij de oplevering constateert. TIP 104 Vraag de aannemer of leverancier van de aangebrachte verbetering om een uitleg over het gebruik. TIP 105 Informeer goed hoe het onderhoud van uw gemonteerde hulpmiddel of apparaat geregeld is. Welk onderhoud is nodig? Wie moet ervoor zorgen dat het (op tijd) gebeurt en wie betaalt? TIP 106 Nog een aantal besparingstips: Zet de thermostaat standaard 1 graadje lager. Dat bespaart u direct veel geld. Gebruik zoveel mogelijk spaarof LEDlampen. U kunt lampen geleidelijk vervangen. Ventileer! Droge buitenluchtis sneller te verwarmen dan de vochtige lucht in uw huis. Bovendien is de kans op schimmels, houtrot en ongedierte minder. Ventileer extra tijdens douchen, koken, klussen en roken. Maak ventilatieroosters regelmatig schoon. Maak de filters van de afzuigkap en het ventilatiesysteem regelmatig schoon en vervang ze tijdig.

21 19 tips inbraakpreventie TIP 107 Sluit buitenstopcontacten af. Inbrekers gebruiken buitenstopcontacten om machines aan te sluiten. Daarmee kunnen ze uw woning openbreken of open zagen. TIP 108 Laat altijd wat spullen op tafel liggen. Bijvoorbeeld een krant, boek of kopje. Vraag buren uw gordijnen te openen en sluiten. Sluit uw verlichting aan op een tijdschakelaar. Zo ziet uw huis er bewoond uit. TIP 109 Snoei struiken of bomen in de buurt van uw buitendeuren. Inbrekers kunnen hier dan niet achter verschuilen tijdens het inbreken. TIP 110 Huisbeveiliging begint met goed hang- en sluitwerk. Kies daarom voor hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk. Sluit ramen en deuren altijd af en vergeet het nachtslot van de voordeur niet. TIP 111 Heeft u een LCD tv? Monteer deze dan aan de muur. Zo maakt u het lastiger voor inbrekers om uw televisie mee te nemen. Plaats waardevolle spullen uit het zicht. TIP 113 Zorg voor verlichting met een bewegingsmelder bij uw buitendeur. Die verlichting schakelt aan zodra er iemand langs uw buitendeur loopt. Hiermee maakt u het inbreken lastig. TIP 114 Zet vuilniscontainers in de schuur. Inbrekers gebruiken vuilniscontainers om erop te klimmen. TIP 115 Registreer uw waardevolle spullen en gebruik bijvoorbeeld SelectaDNA. Bij diefstal kan de politie uw spullen zo sneller opsporen. Tip 116 Laat tijdens uw vakantie de brievenbus legen of post voor de deur weghalen. TIP 112 Spreek nooit in op uw voic dat u op vakantie bent.

22 20 Meer informatie Colofon Voor meer informatie over het project Bewust Wonen kunt u terecht bij het Sociaal Loket (voorheen Zorgloket en Sociale Zaken) van de gemeente Renkum. U kunt het Sociaal Loket bereiken via telefoon (026) , sociaalloket@renkum.nl of zonder afspraak binnenlopen. U vindt het Sociaal Loket in het gemeentehuis aan de Generaal Urquhartlaan 4 in Oosterbeek. Ook kunt u meer informatie vinden op onze website: De gemeente Renkum kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor (in)directe gevolgen van eventuele onjuistheden in dit boekje, ook niet wanneer zij op de hoogte zijn gesteld van deze onjuistheden en/of de gevolgen daarvan. Met dank aan: de gemeente Duiven en Westervoort, Consument en Veiligheid, NUON preventietips en E-ON energietips.

23

24

Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen. Handige tips

Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen. Handige tips Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen Handige tips Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen Wie wil er nu niet zo lang mogelijk plezierig thuis blijven wonen? In uw eigen comfortabele woning?

Nadere informatie

101 tips om uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk te maken

101 tips om uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk te maken 101 tips om uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk te maken Bron: Vertrouwd Wonen www.vertrouwdwonen.net Een samenwerkingsproject van: Gemeente Duiven, Gemeente Westervoort, Vivare en

Nadere informatie

101 tips. Niet. Aangepast. aangepast. om uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk te maken! Woongemak Bronckhorst

101 tips. Niet. Aangepast. aangepast. om uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk te maken! Woongemak Bronckhorst 101 tips om uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk te maken! Woongemak Bronckhorst Niet aangepast Aangepast Heeft u plannen om uw woning op te knappen? Ervaart u ongemakken in en om het

Nadere informatie

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee?

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Doe de thuisscan >>> Lang zult u wonen Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Handig boekje over langer zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Met een

Nadere informatie

Uw woning comfortabeler en veiliger maken?

Uw woning comfortabeler en veiliger maken? Uw woning comfortabeler en veiliger maken? 132 ideeën en tips woonadvies Kantoor Veghel Wilgenstraat 17, 5461 EA Veghel (0413) 367309 (werkdagen 9.00 13.00 uur) ouderenwerk@vivaan.nl ALGEMEEN 1. verwijder

Nadere informatie

Voorbeelden van. Gewoon Gemak

Voorbeelden van. Gewoon Gemak Voorbeelden van. Gewoon Gemak Heeft u wel eens gedacht aan de volgende handige aanpassingen? De aanpassingen zijn grotendeels eenvoudig zelf aan te brengen. Gewoon gemakkelijk dus! Tips voor de gehele

Nadere informatie

IN DE GE M EENTE BEU NIN GEN BEWUST WONEN. maak uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk

IN DE GE M EENTE BEU NIN GEN BEWUST WONEN. maak uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk IN DE GE M EENTE BEU NIN GEN BEWUST WONEN maak uw woning veiliger, comfortabeler en beter toegankelijk BEWUST WONEN Colofon Gemeente Beuningen Ontwerp: Bit Agency, Ewijk Uitgave: Maart 2012 Bewust wonen

Nadere informatie

Woont ú al veilig en comfortabel?

Woont ú al veilig en comfortabel? Woont ú al veilig en comfortabel? Ga het na met dit thuisscanboekje Wij weten nu waar het in ons huis nog beter kan! Kijk snel voor meer informatie op: www.langzultuwonen.nl Woonkamer Automatische bediening

Nadere informatie

Bewust wonen. toekomst! een thuis voor nu en de. Tips en meer voor uw woning!

Bewust wonen. toekomst! een thuis voor nu en de. Tips en meer voor uw woning! Bewust wonen een thuis voor nu en de toekomst! Tips en meer voor uw woning! Inhoudsopgave Optimaal woonplezier 3 Tips voor iedereen 4 Comfortabel wonen 7 Tips voor de gehele woning 7 Tips voor de woningentree

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen ZORG DAT U NIET VALT! NEEM EENVOUDIGE MAATREGELEN ZORG VOOR EEN GOEDE CONDITIE Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje

Nadere informatie

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Thuiscomfort Checklist Hoe comfortabel, veilig en toegankelijk woon ik? Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in huis

Nadere informatie

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg voor een goede conditie Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje beweging per dag zorgt u voor soepele en sterke spieren.

Nadere informatie

Checklist veiligheid in en om uw huis

Checklist veiligheid in en om uw huis Checklist veiligheid in en om uw huis - Algemene controlepunten - Trap, gangen en overloop - Woonkamer - Keuken - Slaapkamer - Badkamer en toilet - Buiten Algemene controlepunten In orde? Opmerkingen Liggen

Nadere informatie

Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest!

Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest! thuis in uw toekomst Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest! Hoe veilig, comfortabel en toegankelijk is uw woning? Wat zou u kunnen verbeteren voor meer wooncomfort en leefplezier? We adviseren

Nadere informatie

Badkamer. Badkamer. In en rondom het bad

Badkamer. Badkamer. In en rondom het bad Badkamer Badkamer In detail enkele hulpmiddelen voor in de badkamer waar u veilig en comfortabel bij kunt douchen, tot slot een aantal handgrepen, wij adviseren u deze niet te nemen met zuignappen. In

Nadere informatie

Veilig hang en sluitwerk middel maatwerk offerte 5 5b. Info middel

Veilig hang en sluitwerk middel maatwerk offerte 5 5b. Info middel 1 kosten overzicht. 17-08-2015 gewijzigd : Algemene veiligheid in en om de woning belang Oplossingen Kosten in 1 Rookmelders hoog Rookmelders op lichtnet. 2 Koolmonoxidemelder, rookmelder meldt geen koolmonoxide!

Nadere informatie

LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen

LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen Hieronder svp het aantal aangeven en de aanpassing aankruisen waarvoor u subsidie aanvraagt. Deze ingevulde lijst samen met het aanvraagformulier

Nadere informatie

Geriatrie. Veiligheid en valpreventie in en om het huis

Geriatrie. Veiligheid en valpreventie in en om het huis Geriatrie Veiligheid en valpreventie in en om het huis In deze folder treft u algemene adviezen die kunnen bijdragen aan de veiligheid in huis. Het doel is om risicosituaties te verkleinen en risicogedrag

Nadere informatie

Langer thuis, in mijn aangepaste huis

Langer thuis, in mijn aangepaste huis Langer thuis, in mijn aangepaste huis 1 U wilt in uw vertrouwde woning en woonomgeving blijven wonen, ook als u straks ouder bent? Dan doet u er goed aan om alvast na te denken over uw woontoekomst. Door

Nadere informatie

Wilt u advies van een comfortspecialist over een bepaald onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een comfortspecialist over een bepaald onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Woningcheck Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? Gebruik deze controlelijst om uw woning eens met andere ogen te bekijken. Wilt u advies van een comfortspecialist

Nadere informatie

Comfortabel wonen in uw eigen huis

Comfortabel wonen in uw eigen huis Comfortabel wonen in uw eigen huis Tips www.swtzaanstad.nl welzijn zorg werk wonen inkomen Inleiding Bij u in de buurt vindt u een Sociaal Wijkteam. U kunt nu dichtbij terecht met vragen of problemen op

Nadere informatie

CHECKLIST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum.

CHECKLIST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum. Pagina 1 van 7 CHECKLIST Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum Geslacht Internet? Woningtype Man/ Vrouw Ja/ Nee Appartement / Bovenwoning / Benedenwoning/

Nadere informatie

Toelichting Vragenlijst Huistest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst

Toelichting Vragenlijst Huistest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst Toelichting Vragenlijst Huistest Met deze vragenlijst kunt u bij iemand thuis de Huistest doen en handmatig de antwoorden invullen. Het is de bedoeling dat u naderhand de vragenlijst invoert in uw computer

Nadere informatie

Checklist/ LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Scherpenzeel

Checklist/ LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Scherpenzeel Checklist/ LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Scherpenzeel Hieronder svp het aantal aangeven en de aanpassing aankruisen waarvoor u subsidie aanvraagt. Deze ingevulde lijst

Nadere informatie

wij blijven hier wonen

wij blijven hier wonen wij blijven hier wonen Informatie over hoe u uw woning comfortabeler en veiliger kunt maken. www.heumen.nl gemeente Heumen Inhoud Lekker blijven wonen in uw eigen woonomgeving? 3 Maatregelen 5 Advisering

Nadere informatie

CHECKLIJST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer adres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype

CHECKLIJST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer  adres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype Pagina 1 van 7 CHECKLIJST Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype Man/ Vrouw Appartement / Portiekflat / Bovenwoning / Benedenwoning

Nadere informatie

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst?

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst? Uw woning op maat, voor nu & altijd Is uw woning al geschikt voor de toekomst? 02 Is uw woning al geschikt voor de toekomst? U woont naar volle tevredenheid in uw (eigen) woning en u wilt er zo lang mogelijk

Nadere informatie

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst?

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst? Uw woning op maat, voor nu & altijd Is uw woning al geschikt voor de toekomst? 02 Is uw woning al geschikt voor de toekomst? U woont naar volle tevredenheid in uw (eigen) woning en u wilt er zo lang mogelijk

Nadere informatie

Voorbeelden van. Gewoon Gemak Meer Gemak Grootste Gemak

Voorbeelden van. Gewoon Gemak Meer Gemak Grootste Gemak Voorbeelden van. Gewoon Gemak Meer Gemak Grootste Gemak Heeft u wel eens gedacht aan de volgende handige aanpassingen? De aanpassingen zijn grotendeels eenvoudig zelf aan te brengen. Gewoon gemakkelijk

Nadere informatie

Vallen de baas zijn. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Vallen de baas zijn. Ziekenhuis Gelderse Vallei Vallen de baas zijn Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder bevat informatie over vallen en is bedoeld voor thuiswonende 65-plussers en/of hun mantel-zorger(s). Het doel van de folder is ouderen en mantelzorger(s)

Nadere informatie

wij blijven hier wonen

wij blijven hier wonen wij blijven hier wonen Informatie over hoe u uw woning comfortabeler en veiliger kunt maken. www.heumen.nl gemeente Heumen gemeente Heumen Inhoud Lekker blijven wonen in uw eigen woonomgeving? 3 Maatregelen

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Woont u al veilig en vertrouwd met dementie?

Woont u al veilig en vertrouwd met dementie? Woont u al veilig en vertrouwd met dementie? Ga het na met dit thuisscanboekje Met een paar veranderingen in haar woning woont moeder weer een stuk prettiger Kijk snel voor meer informatie op: www.langzultuwonen.nl

Nadere informatie

Toelichting Vragenlijst Gemakstest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst

Toelichting Vragenlijst Gemakstest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst Toelichting Vragenlijst Gemakstest Met deze vragenlijst kunt u bij iemand thuis de Gemakstest doen en handmatig de antwoorden invullen. Het is de bedoeling dat u naderhand de vragenlijst invoert in uw

Nadere informatie

wij blijven hier wonen

wij blijven hier wonen wij blijven hier wonen Informatie over hoe u uw woning comfortabeler en veiliger kunt maken. gemeente www.heumen.nl Heumen Inhoud Lekker blijven wonen in uw eigen woonomgeving? 3 Maatregelen 5 Advisering

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt

Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt Inhoud Inleiding Mogelijke problemen die u ervaart met bijbehorende tips / adviezen Vergoedingsmogelijkheden Bronnen voor verdere informatie Inleiding

Nadere informatie

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Afdeling fysiotherapie Inleiding Eén op de drie thuiswonende ouderen en de helft van de verpleeghuisbewoners valt minstens eenmaal per jaar. Jaarlijks vinden

Nadere informatie

Huis-blijft-thuis-lijst. Uitgave mei 2019

Huis-blijft-thuis-lijst. Uitgave mei 2019 Huis-blijft-thuis-lijst Uitgave mei 2019 1 Producten en diensten voor huurders Domesta U woont al jaren met veel plezier in uw huis van Domesta en wilt daar graag blijven wonen. Hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning Technische nota Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning 1. Drempels / dorpels Algemeen: - Voor de toegangsdeur dient een vlak opstelvlak van minimum 1,20 x 1,50 m te worden voorzien.

Nadere informatie

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken!

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken! Brandveiligheid en uw beperking Rookmelders laten je niet stikken! 1 Rookmelders laten je niet stikken! Gebruik een brandveilige asbak 2 Brandveiligheid en uw beperking We staan er niet altijd bij stil,

Nadere informatie

Advies. 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl

Advies. 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl Advies 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl Inleiding De familie Honig bewoont een leuke stadswoning in het hart van Coevorden. De woning is

Nadere informatie

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven Een goede conditie helpt vallen voorkomen Praktische tips om gezond en fit te blijven Met een goede conditie voelt u zich zowel lichamelijk als geestelijk fit. Dat is een voorwaarde om lekker te doen en

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen:

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen: Gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor woningen bewoond door senioren en personen met een handicap. TECHNISCHE NOTA 1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1.

Nadere informatie

Checklist voor een veilige huisinrichting

Checklist voor een veilige huisinrichting Checklist voor een veilige huisinrichting Doe de test Vallen, het is soms erger dan je denkt. Een domme val kan heel wat ellende veroorzaken. Om valpartijen te voorkomen moet je huis een veilig huis zijn.

Nadere informatie

Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis

Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis Oorzaken van een val. Een val kan een duidelijke (enkelvoudige) oorzaak hebben; bijvoorbeeld een struikelpartij of een plotse bewustzijnsdaling. Vaak

Nadere informatie

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen.

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Fijn wonen vragenlijst Persoonlijke vragen: Wat vind je

Nadere informatie

Checklist valpreventie. Hoe kan u een valincident vermijden?

Checklist valpreventie. Hoe kan u een valincident vermijden? Checklist valpreventie Hoe kan u een valincident vermijden? Inleiding Vallen is soms erger dan u denkt. Een domme val kan heel wat ellende veroorzaken. Om valpartijen te voorkomen, moet uw woning een veilige

Nadere informatie

WOONGEMAK Het verbeteren van de bestaande woningen en woongebouwen, zodat wij onze klanten een toegankelijke, bruikbare en veiligere woning kunnen bieden. samen wonen VOORWOORD Ouderen worden geacht langer

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! 1 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt. Hoe breng je jezelf, je

Nadere informatie

Samen voorkomen dat u valt

Samen voorkomen dat u valt www.tantelouise-vivensis.nl Valpreventie Samen voorkomen dat u valt Als u ouder wordt, is de kans groter dat u valt. Toch is het niet zo dat vallen nu eenmaal bij het ouder worden hoort. U kunt zelf veel

Nadere informatie

De Domoticatoets. Persoonlijk advies voor slimme aanpassingen in huis. Programma Ontgroening en Vergrijzing

De Domoticatoets. Persoonlijk advies voor slimme aanpassingen in huis. Programma Ontgroening en Vergrijzing De Domoticatoets Persoonlijk advies voor slimme aanpassingen in huis Programma Ontgroening en Vergrijzing De Domoticatoets: persoonlijk advies voor slimme aanpassingen in huis Lang thuis in eigen huis

Nadere informatie

Hoe voorkomt u inbraak? Tips voor veilig wonen

Hoe voorkomt u inbraak? Tips voor veilig wonen Hoe voorkomt u inbraak? Tips voor veilig wonen I n h o u ds o p g av e Preventietips van Generali 3 Inbrekers, houdt u ze buiten de deur? 3 2 In en om uw woning 3 Als u niet thuis bent 4 Ingebroken, wat

Nadere informatie

Hun comfort begint bij u. Brochure voor de UNETO-VNI ComfortInstallateur

Hun comfort begint bij u. Brochure voor de UNETO-VNI ComfortInstallateur Hun comfort begint bij u Brochure voor de UNETO-VNI ComfortInstallateur Uw expertise verdient meer Als professioneel UNETO-VNI ComfortInstallateur heeft u uitgebreide vakkennis. Installatietechniek is

Nadere informatie

Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun.

Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun. Waarom aanpasbaar? Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun. Veel mensen zijn minder beweeglijk door ouderdom, ziekte of een tijdelijke blessure.

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! 1 Rookmelders laten je niet stikken! 2 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt.

Nadere informatie

Vooraanvraag Blijverslening Gemeente Beverwijk

Vooraanvraag Blijverslening Gemeente Beverwijk Vooraanvraag Blijverslening Gemeente Beverwijk Met dit formulier vraagt u een blijverslening aan bij de gemeente Beverwijk. De blijverslening is bedoeld voor het renoveren van uw woning waardoor u zo lang

Nadere informatie

WOONGEMAK Het verbeteren van de bestaande woningen en woongebouwen, zodat wij onze klanten een toegankelijke, bruikbare en veiligere woning kunnen bieden. samen wonen VOORWOORD Ouderen worden geacht langer

Nadere informatie

Senioren woonadvies Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning

Senioren woonadvies Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning SENIOREN WOONADVIES 1 U wilt natuurlijk zo lang mogelijk in uw eigen huis blijven wonen. Aan de hand van de aanbevelingen hieronder kunt u bepalen

Nadere informatie

Eenvoudige woningaanpassingen zodat u langer kunt blijven wonen in uw eigen vertrouwde woning! geldersehuistest.nl

Eenvoudige woningaanpassingen zodat u langer kunt blijven wonen in uw eigen vertrouwde woning! geldersehuistest.nl Eenvoudige woningaanpassingen zodat u langer kunt blijven wonen in uw eigen vertrouwde woning! geldersehuistest.nl Alles over een leven lang veilig en comfortabel wonen Uw huis is uw thuis. Hier wilt u

Nadere informatie

COH ouderenhuisvesting

COH ouderenhuisvesting Jelmer Mulder COH - 1 Programma 14.00 14.30 ontvangst met koffie/thee 14.30 15.30 wat houdt het project in en wat kan het voor U betekenen 15.30 15.45 pauze 15.45 16.30 discussie n.a.v. de inleidingen

Nadere informatie

Checklist voor een veilige huisinrichting

Checklist voor een veilige huisinrichting Checklist voor een veilige huisinrichting Doe de test VALLEN, HET IS SOMS ERGER DAN JE DENKT. EEN DOMME VAL KAN HEEL WAT ELLENDE VEROORZAKEN. OM VALPARTIJEN TE VOORKOMEN MOET JE HUIS EEN VEILIG HUIS ZIJN.

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Deurbel met flitslamp

Deurbel met flitslamp Deurbel met flitslamp Een deurbel die naast geluid, ook met een flitslicht aangeeft dat er aangebeld wordt. Handig wanneer niet iedereen in huis de deurbel goed kan horen. De ontvanger met flitslicht is

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Blijf Staan valpreventie

Veiligheid in huis. Blijf Staan valpreventie Veiligheid in huis Blijf Staan valpreventie Een veilig appartement Wie in een zorginstelling gaat wonen, staat vaak voor een lastige keus: welke spullen gaan mee en welke niet? Wie te veel meeneemt, komt

Nadere informatie

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het kan! Woonservice denkt graag met u mee!

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het kan! Woonservice denkt graag met u mee! Zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het kan! Woonservice denkt graag met u mee! Zo lang mogelijk thuis wonen, het kan! Uw huis is de afgelopen jaren uw thuis geworden. U heeft het aangepast naar uw wensen,

Nadere informatie

Waarom Zorg & Comfort? Over Morrenhof-Jansen installatiebedrijven Gewoon goed Altijd bij u in de buurt Gewoon goed!

Waarom Zorg & Comfort? Over Morrenhof-Jansen installatiebedrijven Gewoon goed Altijd bij u in de buurt Gewoon goed! Waarom Zorg & Comfort? Het is algemeen bekend dat mensen een steeds hogere leeftijd bereiken. Dit is natuurlijk een hele mooie ontwikkeling. Ook willen de meeste mensen zolang mogelijk thuis blijven wonen.

Nadere informatie

Geschikt Wonen Comfortabel en veilig zelfstandig wonen. Stichting Verankering Ouderenproof Prinsenbeek (SVOP)

Geschikt Wonen Comfortabel en veilig zelfstandig wonen. Stichting Verankering Ouderenproof Prinsenbeek (SVOP) Geschikt Wonen Comfortabel en veilig zelfstandig wonen Stichting Verankering Ouderenproof Prinsenbeek (SVOP) 1 De wereld om ons heen Samenredzaamheid: zelf doen en met elkaar langer thuis blijven wonen;

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

Zijn er reeds aanpassingen in uw woning aangebracht voor uw comfort?

Zijn er reeds aanpassingen in uw woning aangebracht voor uw comfort? In wat voor soort woning woont u? ééngezinswoning benedenwoning/bungalow bovenwoning appartement Hoeveel (woon- en slaap)kamers heeft uw woning? 1 kamer (= een gecombineerde woon-slaapkamer) 2 kamers (=

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

Valpreventie kwetsbare ouderen

Valpreventie kwetsbare ouderen Valpreventie kwetsbare ouderen 2 Vallen komt veel voor. Eén op de drie thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. Een dergelijke val kan nare gevolgen hebben. Het is dan

Nadere informatie

Veilig en comfortabel wonen Handige tips en informatie. Nu en later!

Veilig en comfortabel wonen Handige tips en informatie. Nu en later! Veilig en comfortabel wonen Handige tips en informatie Nu en later! Inhoudsopgave Langer zelfstandig blijven wonen 5 Uw eigen woning aanpassen? Aan u de keuze. 5 Uw huurwoning aanpassen? Neem eerst contact

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie

Infobrochure Valpreventie Infobrochure Valpreventie Welkom Tijdens je opname in het St-Franciskus Ziekenhuis heb je misschien wel gemerkt dat valpreventie een belangrijk thema is. Er wordt gevraagd om veilig schoeisel mee te nemen,

Nadere informatie

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage Wie doet wat? lijst Afvoeren Repareren en schoonmaken van sifons van wastafels, wasmachine, cv ketel, douche, gootsteen, schrobputje e.d. Ontstoppen van binnenriolering Ontstoppen van het hoofdriool Vervangen

Nadere informatie

Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis

Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis Inleiding: pas nu je woning aan voor later Tips die voor elke ruimte gelden. Online U kunt deze publicatie online raadplegen op www.woonzorgbrussel.be

Nadere informatie

Aanvraag Blijverslening

Aanvraag Blijverslening Aanvraag Blijverslening 1. Gegevens Gegevens aanvrager 1 Naam en voorletters Geboortedatum Burgerservicenummer (BSN) Adres Postcode/woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Gegevens aanvrager 2 Naam en voorletters

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Tips om vallen te voorkomen

Tips om vallen te voorkomen Tips om vallen te voorkomen Tijdens uw opname bij HMC (Haaglanden Medisch Centrum) hebben we geconstateerd dat u een verhoogd risico heeft om te vallen. Het kan ook zijn dat u al vaker gevallen bent. In

Nadere informatie

C.J. Colijnstraat 40, Breezand

C.J. Colijnstraat 40, Breezand C.J. Colijnstraat 40, Breezand Kenmerken Overdracht Vraagprijs 189.500 k.k. Aangeboden sinds 24-01-2019 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling

Nadere informatie

Vermijd vallen in de thuissituatie

Vermijd vallen in de thuissituatie Vermijd vallen in de thuissituatie Wat kunt u er zelf aan doen? Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inleiding Bij het ouder worden of bij ziekte verandert de lichamelijke

Nadere informatie

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon INLEIDING Vallen is bij ouderen een van de belangrijkste doodsoorzaken. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking is het waarschijnlijk

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

Over ouder worden en wonen. Alles over een leven lang veilig en comfortabel wonen

Over ouder worden en wonen. Alles over een leven lang veilig en comfortabel wonen Over ouder worden en wonen Alles over een leven lang veilig en comfortabel wonen Alles over een leven lang veilig en comfortabel wonen Uw huis is uw thuis. Hier wilt u graag veilig en comfortabel wonen.

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Automatisch ventileren in de badkamer

Automatisch ventileren in de badkamer Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

Gelderse huistest Persoonlijk advies voor aanpassingen in huis. www.geldersehuistest.nl. Programma Wonen

Gelderse huistest Persoonlijk advies voor aanpassingen in huis. www.geldersehuistest.nl. Programma Wonen Gelderse huistest Persoonlijk advies voor aanpassingen in huis www.geldersehuistest.nl Programma Wonen Alles over een leven lang veilig en comfortabel wonen John (65) en Marijke (66) Rethans zijn 3 jaar

Nadere informatie

Dagkalender Onderhoud aan uw woning

Dagkalender Onderhoud aan uw woning Dagkalender Onderhoud aan uw woning Indigostraat Deze kalender is met veel zorgvuldigheid samengesteld door Ooijevaar bevlogen bouwers. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Comfort & Safety en Low Vision. De vergrijzing zal leiden tot een explosieve zorgvraag. Dit vraagt om een creatieve aanpak.

Comfort & Safety en Low Vision. De vergrijzing zal leiden tot een explosieve zorgvraag. Dit vraagt om een creatieve aanpak. Comfort & Safety en Low Vision WONING De vergrijzing zal leiden tot een explosieve zorgvraag. Dit vraagt om een creatieve aanpak. Waarom een Comfort & Safety en Low Vision woning? We worden steeds ouder.

Nadere informatie

VOTO-score. Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen. Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck

VOTO-score. Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen. Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck VOTO-score Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck De VOTO-score werd ontwikkeld in het kader van een bachelorproef aan de opleiding

Nadere informatie

Brandveiligheid en preventie

Brandveiligheid en preventie Brandveiligheid en preventie Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-01-2017 Wat doet u als er brand uitbreekt? Kunnen u, uw gezin of huisgenoten wel veilig buiten komen? Volgens de normtijd moet

Nadere informatie

PZ HerKo Spoorwegstraat 6, 3020 Herent

PZ HerKo Spoorwegstraat 6, 3020 Herent STAP 1: VEILIGE LEEFGEWOONTEN! PZ HerKo 5393 - Spoorwegstraat 6, 3020 Herent E-mail: info@politieherko.be - Tel.: 016/85.34.00 - Fax: 016/85.34.01 Een eerste stap om het risico op een inbraak te verminderen,

Nadere informatie