Webinar aansprakelijkheid in de bouw. vanuit het perspectief van de UAV 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Webinar aansprakelijkheid in de bouw. vanuit het perspectief van de UAV 2012"

Transcriptie

1 Webinar aansprakelijkheid in de bouw vanuit het perspectief van de UAV 2012

2 Onderwerpen: (pre)contractuele waarschuwingsplicht, bouwstoffen onderaannemers en leveranciers, gebreken & garanties Verjaring en vervaltermijnen.

3 Inleiding De Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installaties 2012 gaan uit van een traditionele rolverdeling: Opdrachtgever is ontwerpaansprakelijk & de aannemer is aansprakelijk voor de uitvoering

4 Inleiding Par. 5 UAV 2012 Aansprakelijkheid van de opdrachtgever voor het ontwerp (met name in lid 2) Par. 6 UAV 2012 In deze paragraaf worden de verplichtingen en aansprakelijkheden van de aannemer m.b.t. de uitvoering van het werk uitvoerig uiteengezet.

5 Inleiding Let op afwijkende en aanvullende bepalingen die inbreuk maken op de standaard verdeling opgenomen in: het bestek; nota s van inlichtingen; de overeenkomst; NEN normen; dwingend recht

6 (pre)contractuele waarschuwingsplicht De UAV 2012 kennen drie bepalingen die de waarschuwingsplicht van de aannemer aangaan: 1. Par. 2 lid 5 (klaarblijkelijke tegenstrijdigheden tussen onderdelen bestek); 2. Par. 6 lid 14 (algemene waarschuwingsplicht) 3. Par. 29 lid 1 (beschrijving v/h werk wijkt af van bestekstekening)

7 (pre)contractuele waarschuwingsplicht De paragrafen uit de UAV zien enkel op een contractuele waarschuwingsplicht en werken dus niet precontractueel (niet voorafgaand aan de gunning in de onderhandelingen- of aanbestedingsfase).

8 (pre)contractuele waarschuwingsplicht De variant uit het BW (art. 7:754) behelst wel een precontractuele waarschuwingsplicht: De aannemer is bij het aangaan of het uitvoeren van de overeenkomst verplicht de opdrachtgever te waarschuwen ( )

9 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Nu de UAV 2012 op hun beurt de mogelijkheid van een precontractuele waarschuwingsplicht niet uitsluiten, geldt die plicht vervat in art. 7:754 BW ook in gevallen waarin de UAV van toepassing zijn.

10 (pre)contractuele waarschuwingsplicht De waarschuwingsplicht uit de UAV en die uit het BW verschillen: UAV: klaarblijkelijke tegenstrijdigheden/fouten/gebreken BW: onjuistheden voor zover de aannemer deze kende of redelijkerwijs behoorde te kennen

11 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht BW (precontractueel): Geen zelfstandige onderzoeksverplichting van de aannemer. Onderzoek heeft enkel betrekking op fouten die de beoogd aannemer voor de realisering van het werk in het kader van de voorbereiding van de prijsaanbieding redelijkerwijze zouden moeten opvallen.

12 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht BW (precontractueel): Twee belangrijke beoordelingsfactoren voor de reikwijdte van deze waarschuwingsplicht: 1. Aanbesteding of onderhandse gunning? 2. Contractvorm: traditioneel (UAV) of geïntegreerd (bijv. UAV-GC)

13 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht BW (precontractueel): Vertrekpunt blijft dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor het bepalen van de opdracht, voor zijn ontwerpkeuzes, voor door/namens hem gegeven uitvoeringsvoorschriften en voor de kwaliteit en geschiktheid van de van hem afkomstige zaken.

14 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht BW (precontractueel): Hof Amsterdam 10 september 2013 (JAAN 2013/200) Het Hof neemt in dit arrest ook als vertrekpunt dat de opdrachtgever de verantwoordelijkheid draagt van de door hem verstrekte gegevens.

15 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht BW (precontractueel): Hof Amsterdam 10 september 2013 (JAAN 2013/200) Van Ballast Nedam mocht gevergd worden dat zij de in het kader van de aanbesteding verstrekte informatie tot op zekere hoogte controleerde maar niet, dat zij ter controle daadwerkelijk ter plaatse onderzoek zou uitvoeren.

16 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht (precontractueel): RvA 26 juni 2013 (TBR 2014/86) Ook de RvA neemt als vertrekpunt dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de door hem verstrekte gegevens.

17 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht (precontractueel): RvA 26 juni 2013 (TBR 2014/86) Een deskundig aannemer mag er dan voorshands van uitgaan dat de diverse onderdelen als geheel passen (integraliteit van het ontwerp) en zal de aanbestedingsfase gebruiken om de diverse onderdelen in de markt uit te zetten teneinde de prijs van het door hem te realiseren werk te kunnen bepalen. ( ) In die fase kan van een aannemer, anders dan opdrachtgeefster betoogt, niet worden gevergd dat hij het installatieontwerp over het bouwkundig ontwerp legt om te bezien of de installaties in het gebouw passen.

18 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht (precontractueel): Zowel RvA als burgerlijke rechter zien de precontractuele waarschuwingsplicht als afgeleide van de beoogde realisatieverplichting van de aannemer.

19 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht par. 6 lid 14 UAV (contractueel): Waarschuwen voor klaarblijkelijke fouten. RvA leest daarin een marginale toetsing door de aannemer. Niet het volledig narekenen van de stukken en zeker niet het overdoen van het ontwerpproces.

20 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht par. 6 lid 14 UAV (contractueel): Factoren die een rol spelen: deskundigheid aannemer & directie; deskundige bijstand OG en aannemer; aard van constructie/ontwerp (risicovol?); aard van de ontwerpfout (ernstig?);

21 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht par. 6 lid 14 UAV (contractueel): De factor deskundige bijstand en mate van deskundigheid van OG ligt onder vuur. HR KPI/Leba (NJ 1998, 818) en HR Korkemeyer/Ottink (NJ 2006, 494)

22 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht par. 6 lid 14 UAV (contractueel): Hof s-hertogenbosch 3 februari 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:316) In het onderhavige geding heeft dus te gelden dat het intreden van de schade mede een gevolg is van gebrekkige advisering van de zijde van [medewerker van De Voorzorg]. Dat is een omstandigheid die in de relatie tussen De Voorzorg en [Aannemersbedrijf] voor rekening van De Voorzorg komt. Dit brengt mee dat de vergoedingsplicht van [Aannemersbedrijf] moet worden verminderd door de schade over De Voorzorg en [Aannemersbedrijf] te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen.

23 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht par. 6 lid 14 UAV (contractueel): De wijze waarop de burgerlijke rechter de gevolgen van het niet-waarschuwen afwikkelt (toepassen art. 6:101 BW tenzij de aannemer zich van de fout van de zijde van OG bewust moet zijn geweest en desondanks niet heeft gewaarschuwd) wordt nog niet consequent door de RvA toegepast!

24 (pre)contractuele waarschuwingsplicht Waarschuwingsplicht par. 6 lid 14 UAV (contractueel): Uit de rechtspraak van RvA volgt dat de aannemer die zijn waarschuwingsplicht schendt in beginsel voor de gehele schade aansprakelijk is. Sowieso-kosten worden wel in mindering gebracht door RvA

25 Bouwstoffen, OAN en leveranciers De risicoverdeling in de UAV is dat de ontwerpaansprakelijkheid op OG rust en de aannemer aansprakelijk is voor de uitvoering. De aannemer is daarmee ook aansprakelijk voor door hem gekozen bouwstoffen, onderaannemers en leveranciers.

26 Bouwstoffen, OAN en leveranciers Telkens wanneer OG ingrijpt in deze systematiek door de keuzevrijheid van de aannemer te bepreken, verschuift de aansprakelijkheid: Par. 5 lid 3: ter beschikking gestelde bouwstoffen Par. 5 lid 4: voorgeschreven bouwstoffen Par. 6 lid 27: voorgeschreven OAN / leverancier

27 Bouwstoffen, OAN en leveranciers Par. 5 lid 3: ter beschikking gestelde bouwstoffen OG is aansprakelijk voor schade als gevolg van door hem ter beschikking gestelde bouwstoffen en hulpmiddelen, tenzij de aannemer zijn waarschuwingsplicht heeft geschonden.

28 Bouwstoffen, OAN en leveranciers Par. 5 lid 4: voorgeschreven bouwstoffen Wanneer OG dicteert dat de aannemer bepaalde bouwstoffen moet gebruiken dan wel moet betrekken van een bepaalde leverancier (en de aannemer geen keuzemogelijkheid had bij die leverancier) is OG aansprakelijk indien de bouwstoffen functioneel ongeschikt blijken te zijn.

29 Bouwstoffen, OAN en leveranciers Par. 6 lid 27: voorgeschreven OAN / leverancier Deze bepaling brengt mee dat de OG die de keus van de OAN/leverancier heeft bepaald niet meer van de aannemer kan vorderen dan de aannemer krachtens zijn overeenkomst met de OAN/leverancier van hen kan vorderen.

30 (Verborgen) gebreken Verzamelnaam voor het uitgangspunt in de UAV dat de aannemer na oplevering van het werk niet meer aansprakelijk is voor tekortkomingen aan het werk, tenzij sprake is van een verborgen gebrek.

31 (Verborgen) gebreken Een verborgen gebrek is een tekortkoming aan het werk, maar een tekortkoming is niet steeds een verborgen gebrek. RvA 19 maart 2012, No (Ontbrekend politiekeurmerk woningen is een tekortkoming maar geen gebrek)

32 (Verborgen) gebreken Wat is een verborgen gebrek (par. 12 lid 2 UAV): gebrek dat is toe te rekenen aan de aannemer; dat ondanks nauwlettend toezicht door de directie redelijkerwijs niet onderkend had kunnen worden; en waarvan de aannemer binnen redelijke tijd na ontdekking ervan mededeling is gedaan

33 (Verborgen) gebreken Van een verborgen gebrek is ook sprake indien het ondanks nauwlettend toezicht door de directie tijdens de uitvoering van het werk redelijkerwijs niet onderkend had kunnen worden. Ruimere bepaling dan art. 7:758 lid 3 BW

34 (Verborgen) gebreken De verborgen gebreken regeling staat al jaren in de literatuur ter discussie. Mogelijk komt aan de decharge van aansprakelijkheid van de aannemer bij oplevering binnen afzienbare tijd een einde: Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen

35 (Verborgen) gebreken Wijziging (dwingend recht?) van artikel 7:758 lid 3 BW: De aannemer is aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering van het werk niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan de aannemer zijn toe te rekenen. Van dit lid kan niet ten nadele van de opdrachtgever worden afgeweken bij aanneming van bouwwerken.

36 (Verborgen) gebreken Indien de aannemer aansprakelijk is voor het verborgen gebrek, dient hij in beginsel het gebrek te herstellen. In de UAV is geen regeling ex art. 7:759 lid 2 BW opgenomen.

37 (Verborgen) gebreken Samenloop garantieaanspraak ex par. 22 UAV en de verborgen gebreken regeling van par. 12 UAV RvA 20 juni 2003 (BR 2003, 981) De garantie-aansprakelijkheid volgens paragraaf 22 UAV 1989 bestaat naast eventuele aansprakelijkheid volgens paragraaf 12 UAV 1989 (Verborgen gebrek).

38 (Verborgen) gebreken Wat is nu een gebrek dat onder garantie valt? Gebrek waarvan de opdrachtgever aannemelijk maakt dat die met grote mate van waarschijnlijkheid moeten worden toegeschreven aan een omstandigheid die aan de aannemer kan worden toegerekend.

39 (Verborgen) gebreken Welke gebreken vallen niet onder garantie? 1. Veroorzaakt door voorgeschreven OAN/leverancier (par. 6 lid 27); 2. Gevolg van functionele ongeschiktheid van een voorgeschreven bouwstof (par. 5 lid 4); 3. Gevolg van datgene waarvoor OG verantwoordelijk is (par. 5 lid 2)

40 (Verborgen) gebreken Samenloop garantie gebrek & verborgen gebrek Na afloop van een garantietermijn van 3jr. kan OG geen beroep doen op een gebrek dat onder de garantie viel. Maar OG kan ter zake dat gebrek mogelijk wel de aannemer aanspreken uit hoofde van een verborgen gebrek.

41 (Verborgen) gebreken ANDERS: RvA 8 januari 2013 No (TBR 2013/71) Appelarbiters constateren dat sprake is van een zeer precieze omschrijving van hetgeen gedurende de garantietermijn zich niet mag voordoen ( ). Bij een zo precieze omschrijving van hetgeen opdrachtgeefster eist gedurende drie jaar mag aanneemster ervan uitgaan dat na die drie jaar zij ten aanzien van deze specifieke eisen niet meer aansprakelijk is.

42 Verjaring & verval Aandacht zal worden besteed aan de verval- en verjaringstermijnen inzake: 1. Verborgen gebreken (par. 12 lid 4 UAV) 2. Garantie aanspraken (par. 22 UAV)

43 Verjaring & verval Verborgen gebreken Par. 12 lid 4 UAV bevat contractuele vervaltermijnen van 5 en 10 jaar Deze termijnen kunnen niet worden gestuit. Rechtsvorderingen ter zake verborgen gebreken dienen op straffe van niet-ontvankelijkheid binnen deze termijnen te worden ingesteld.

44 Verjaring & verval Verborgen gebreken 5 jr. termijn: verborgen gebrek 10 jr. termijn: ernstige (verborgen) gebreken: het werk geheel of gedeeltelijk is ingestort of dreigt in te storten dan wel ongeschikt is geraakt of ongeschikt dreigt te geraken voor de bestemming waarvoor het blijkens de overeenkomst bedoeld is en dit slechts kan worden verholpen of kan worden voorkomen door het treffen van zeer kostbare voorzieningen.

45 Verborgen gebreken Verjaring & verval Aanvang van de vervaltermijn: dag na oplevering (zie par. 10 jo. 9 UAV); of dag na einde onderhoudstermijn ex par. 11 UAV

46 Verborgen gebreken Verjaring & verval Wanneer niet tussen partijen vast staat wanneer is opgeleverd, vangt de termijn niet aan. RvA 23 juli 2012, No Het al dan niet opnemen van het werk na onderhoudstermijn (par. 11 lid 6 UAV) is niet van belang.

47 Verjaring & verval Verborgen gebreken OG dient binnen redelijke termijn na ontdekking van het verborgen gebrek melding te doen bij de aannemer (par. 12 lid 2 onder c UAV). Schending dient te leiden tot niet-ontvankelijkheid OG

48 Verjaring & verval Verborgen gebreken Meldingsplicht wordt gezien als een contractuele klachtvervaltermijn. De vraag of daarop een beroep kan worden gedaan is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Met bijzondere aandacht voor de ingrijpende gevolgen voor OG van de te late melding en de concrete belangen waarin de aannemer wordt geschaad door de te late melding.

49 Verjaring & verval Verborgen gebreken RvA 5 september 2012, No ( ) dat op opdrachtgever de verplichting rust te stellen en bij betwisting te bewijzen dat en op welke wijze hij tijdig en op voor aanneemster kenbare wijze heeft geklaagd over de lekkages aan het dak. Dat geldt temeer in een geval als het onderhavige, waarin lekkages naar hun aard gemakkelijk waarneembaar zijn en de schade steeds groter wordt als niet (tijdig) hersteld wordt, waardoor het nadeel voor aanneemster steeds groter wordt naarmate langer wordt gewacht met de melding van de lekkage.

50 Verjaring & verval Verborgen gebreken Na (tijdige) melding door OG gaat de verjaringstermijn van 2 jaar ex art. 7:761 lid 1 BW lopen! Stuiting is mogelijk, maar de 5-jaar vervaltermijn van par. 12 lid 4 blijft gelden.

51 Verjaring & verval Verborgen gebreken Overgangsrecht titel 12 boek 7 BW. 2 jaars of 5 jaars termijn voor de verjaring? RvA 12 juni 2012 (TBR 2012,220) Is een werk opgeleverd vo o r 1 september 2003, dan worden gebreken in het opgeleverde werk afgewikkeld overeenkomstig het oude recht, inclusief de oude verjaringstermijnen. Is een werk opgeleverd op of na 1 september 2003, dan worden gebreken in het opgeleverde werk afgewikkeld overeenkomstig het nieuwe recht, inclusief de nieuwe verjaringstermijnen.

52 Verborgen gebreken Verjaring & verval Gaat een nieuwe vervaltermijn in wanneer de aannemer het verborgen gebrek heeft hersteld? RvA: 1. herstel moet door de aannemer zijn verricht; 2. aannemer moet aansprakelijk zijn voor het gebrek; 3. het herstel moet substantieel zijn geweest

53 Verjaring & verval Verborgen gebreken Art. 7:762 BW: voor de aannemer bekende verborgen gebreken die hij heeft verzwegen. Deze dwingende wetsbepaling zet par. 12 lid 4 UAV opzij, echter niet van rechtswege. OG moet de vernietiging inroepen (art. 3:40 lid 2 BW jo 3:49 BW)

54 Verborgen gebreken Verjaring & verval Art. 7:761 lid 4 BW: niet onderworpen aan verjaring is de bevoegdheid OG om de aannemer tegen te werpen dat hij recht heeft op vermindering van de aanneemsom door gedeeltelijke ontbinding of schadevergoeding.

55 Verjaring & verval Garantie aanspraak Een beroep op garantie ex par. 22 UAV is kan mondeling en schriftelijk geschieden. Vereist is wel dat OG een duidelijk en ondubbelzinnig beroep op de garantie doet, vergezeld van een aanzegging tot herstel

56 Verjaring & verval Garantie aanspraak Artikel 6:89 BW heeft ook gelding in geval van een garantieaanspraak. OG die niet binnen bekwame tijd na ontdekking van het gebrek waarvoor garantie is afgegeven, bij de aannemer melding maakt, loopt het risico dat zijn aanspraak is komen te vervallen.

57 Garantie aanspraak Verjaring & verval Par. 22 verschilt van par. 12 UAV, in die zin dat OG die binnen de garantietermijn een beroep op garantie heeft gedaan niet binnen de garantietermijn een rechtsvordering tegen de aannemer behoeft in te stellen.

58 Garantie aanspraak Verjaring & verval Let op, een vordering uit hoofde van garantie is wel aan verjaring onderhevig. De vordering verjaart twee jaar nadat OG een beroep op de garantie heeft gedaan. (art. 7:761 BW) RvA 16 juli 2013, No

59 Garantie aanspraak Verjaring & verval De aanvang en duur van de garantietermijn, is bepaald in par. 22 lid 4 UAV: vanaf het gereedkomen of de levering van het gegarandeerde onderdeel gedurende de in het bestek genoemde periode

60 Garantie aanspraak Verjaring & verval In beginsel gaat er na herstel geen nieuwe garantieperiode lopen. Slechts in enkele zaken oordeelde de RvA anders: RvA 22 februari 2005 (BR 2005, 820) RvA 16 februari 2005 (No )

61 Bedankt voor uw aandacht.

Webinar aansprakelijkheid in de bouw. vanuit het perspectief van de UAV 2012

Webinar aansprakelijkheid in de bouw. vanuit het perspectief van de UAV 2012 Webinar aansprakelijkheid in de bouw vanuit het perspectief van de UAV 2012 Onderwerpen: (pre)contractuele waarschuwingsplicht, bouwstoffen onderaannemers en leveranciers, gebreken & garanties Verjaring

Nadere informatie

UAV Uneto-Vni. Mr. Sjoerd J.H. Rutten. 20 januari 2012

UAV Uneto-Vni. Mr. Sjoerd J.H. Rutten. 20 januari 2012 UAV 2012 Uneto-Vni Mr. Sjoerd J.H. Rutten 20 januari 2012 UAV 2012 (I) Onderwerpen Doelstelling aanpassingen UAV 1989 Belangrijkste aanpassingen 2 / Doc ID: L_LIVE_EMEA2:6022883v1 UAV 2012 (II) Doelstelling

Nadere informatie

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag EBP Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag BOSCH ADVIES B.V mr. Petra Schellekens Bosch Advies BV BOSCH ADVIES B.V. Onderwerpen Ontwikkelingen Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Artikel 750 1. Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens

Nadere informatie

Praktijkboek verjarings- en vervaltermijnen in de bouw

Praktijkboek verjarings- en vervaltermijnen in de bouw Praktijkboek verjarings- en vervaltermijnen in de bouw 2 e druk mr. S.J.H. Rutten Voorwoord De eerste druk van dit boek is door praktijk en in de literatuur met grote instemming ontvangen. In de recensie

Nadere informatie

A 2011 N 62 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! De Waarnemende Gouverneur van Curaçao,

A 2011 N 62 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! De Waarnemende Gouverneur van Curaçao, A 2011 N 62 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 15 de december 2011 tot aanvulling van titel 1 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek met bepalingen inzake koop van onroerende zaken alsmede vaststelling

Nadere informatie

Praktijkboek verjarings- en vervaltermijnen in de bouw

Praktijkboek verjarings- en vervaltermijnen in de bouw Praktijkboek verjarings- en vervaltermijnen in de bouw ISBN 978-90-78066-42-2 NUR 822 2010, S.J.H. Rutten, Stichting Instituut voor Bouwrecht Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Juridische aandachtspunten voor kosten- en calculatiedeskundigen in de installatiebranche Leonie Mundt

Juridische aandachtspunten voor kosten- en calculatiedeskundigen in de installatiebranche Leonie Mundt STAAL a d v o c a t e n Juridische aandachtspunten voor kosten- en calculatiedeskundigen in de installatiebranche Woensdag 19 november 2014 Uneto-VNI Leonie Mundt Advocaat/Partner 010-2123123 06-51039489

Nadere informatie

raadgevend ingenieurs

raadgevend ingenieurs BIRDS PUBLICATIE Aansprakelijkheid, garanties en onderhoudsperiode auteur: Ir. S.W. Wierda datum: 24 januari 2006 (herzien 26 maart 2009) gepubliceerd: STABU Bulletin maart 2006 aantal bladen: 6 bestandsnaam:

Nadere informatie

Verplichtingen van de opdrachtgever

Verplichtingen van de opdrachtgever Hoofdstuk 1 Verplichtingen van de opdrachtgever 1.1 1.2 1.2.1 1.2.2 1.2.3 1.2.4 1.2.5 Inleiding op het leerstuk verplichtingen van de opdrachtgever De regeling van de verplichtingen van de opdrachtgever

Nadere informatie

Inhoudsopgave Woord vooraf 5 Afkortingen 7 Bijzondere terminologie 9 De meest gebruikte contractvormen en algemene voorwaarden in de bouw 11

Inhoudsopgave Woord vooraf 5 Afkortingen 7 Bijzondere terminologie 9 De meest gebruikte contractvormen en algemene voorwaarden in de bouw 11 13 Inhoudsopgave Woord vooraf 5 Afkortingen 7 Bijzondere terminologie 9 De meest gebruikte contractvormen en algemene voorwaarden in de bouw 11 1 Inleiding 19 1.1 Gejuridiseerde samenleving 19 1.2 Verzekeringsaspecten

Nadere informatie

BESPREEKPUNTEN EXPERTMEETING HERZIENING UAV MEI 2010

BESPREEKPUNTEN EXPERTMEETING HERZIENING UAV MEI 2010 BESPREEKPUNTEN EXPERTMEETING HERZIENING UAV 1989 27 MEI 2010 1. INLEIDING Het Ministerie van VROM heeft het Instituut voor Bouwrecht opdracht verleend om een lichte herziening van de UAV 1989 tezamen met

Nadere informatie

Bouwen met de UAV 2012

Bouwen met de UAV 2012 Bouwen met de Kennisontbijt 20 juni 2012 Robert Ruiter & Gwenny Scaf RRA Advocaten N.V. RRA Advocaten Kerkstraat 4 6367 JE Ubachsberg 045-5620540 www.rra.nl 1 RRA Advocaten N.V. Één visie, vier pijlers

Nadere informatie

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT Bij de aankoop van een woning blijkt achteraf nogal eens dat iets anders geleverd is dan op grond van de koopovereenkomst mocht worden verwacht. Er kan bijvoorbeeld sprake

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe regeling Aanneming van werk

Veelgestelde vragen over de nieuwe regeling Aanneming van werk Veelgestelde vragen over de nieuwe regeling Aanneming van werk Op welk soort overeenkomsten is de nieuwe regeling (titel 7.12) van toepassing? Dit verschilt per gedeelte van de wet. De regels over aanneming

Nadere informatie

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst.

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. De koopovereenkomst en de aanneemovereenkomst zijn bijzondere overeenkomsten in de zin van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Als er in het kader

Nadere informatie

Verschillen tussen AVA 1992 en AVA 2013

Verschillen tussen AVA 1992 en AVA 2013 Verschillen tussen AVA 1992 en AVA 2013 Artikel 1 AVA 2013: Offerte Lid 1: een offerte kan nu zowel schriftelijk als elektronisch worden uitgebracht (voorheen alleen schriftelijk); Lid 2 sub e: In de offerte

Nadere informatie

2. De opdrachtgever zorgt er voor dat de aannemer kan beschikken over elektriciteit, gas en water.

2. De opdrachtgever zorgt er voor dat de aannemer kan beschikken over elektriciteit, gas en water. Algemene Voorwaarden van H & A bouw- en onderhoudsbedrijf BV. Artikel 1: Verplichtingen van de opdrachtgever 1. De opdrachtgever zorgt ervoor dat de aannemer tijdig kan beschikken over de gedeelten van

Nadere informatie

De UAV 2012; Capita selecta

De UAV 2012; Capita selecta TBR 2012/142 De UAV 2012; Capita selecta Mr. S.J.H. Rutten' 1. Inleiding Bij beschikking van 19januari 2012 hebben de Ministers Spies en Verhagen de UAV 2012 vastgesteld.' De wijzigingen hebben met name

Nadere informatie

Notitie. Aansprakelijkheid voor gebreken rond breedplaatvloeren

Notitie. Aansprakelijkheid voor gebreken rond breedplaatvloeren Notitie Aansprakelijkheid voor gebreken rond breedplaatvloeren Inleiding Naar aanleiding van het landelijk geïnitieerde onderzoek naar de veiligheid van in bestaande gebouwen verwerkte breedplaatvloeren

Nadere informatie

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT Inleiding Een koper van een nieuwbouwappartement ontdekt tijdens een open dag van het nog in aanbouw zijnde appartementencomplex dat tussen (een deel van)

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor Schade, Gebreken en Tekortkomingen.

Aansprakelijkheid voor Schade, Gebreken en Tekortkomingen. Toelichting Begrippen: Schade Schade: -Materiële schade: Aansprakelijkheid voor Gebrek, Aansprakelijkheid voor Schade, Gebreken en Tekortkomingen. veelal directe schade, beschadiging - Met van buitenaf

Nadere informatie

Aedes Model D&B-overeenkomst: onevenwichtig en onredelijk

Aedes Model D&B-overeenkomst: onevenwichtig en onredelijk Aedes Model D&B-overeenkomst: onevenwichtig en onredelijk Zoetermeer, 30 oktober 2014 Aedes heeft op 2 oktober jl. een nieuw type modelcontract gelanceerd: de Aedes Model Design & Build (D&B)-overeenkomst.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 110 Wet van 6 maart 2003 tot aanpassing van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek aan de richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden voor Verbouwingen

Algemene Voorwaarden voor Verbouwingen Algemene Voorwaarden voor Verbouwingen Artikel 1: Verplichtingen van de opdrachtgever 1. De opdrachtgever zorgt ervoor dat de aannemer tijdig kan beschikken over de gedeelten van de woning waaraan het

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Faillissement, Faillissementsakkoord en gerechtelijk akkoord - Gevolgen (personen, goederen, verbintenissen) - Verbintenissen - Schuldvordering - Aangifte Gevolg -

Nadere informatie

Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse

Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) De levensverzekeringsovereenkomst: een vreemde eend in de bijt van verzekeringsovereenkomsten Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Algemene opmerkingen (1) De wetgever

Nadere informatie

Team bouwrecht SKa. Thijs Straatman Olivier Vermeulen Angela Minderhoud Matthijs van Leeuwen. Frederik van Nouhuys. Marinda de Smidt.

Team bouwrecht SKa. Thijs Straatman Olivier Vermeulen Angela Minderhoud Matthijs van Leeuwen. Frederik van Nouhuys. Marinda de Smidt. Team bouwrecht SKa Thijs Straatman Olivier Vermeulen Angela Minderhoud Matthijs van Leeuwen Frederik van Nouhuys Marinda de Smidt Daan Timmerman Violet Acar Hugo Strang Erina Baljić 0 Informatieverstrekking

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 239 Beschikking van de Minister van Justitie van 12 juni 2003, houdende plaatsing in het Staatsblad van de vernummerde tekst van de wet van 5

Nadere informatie

Verborgen gebreken; hoe lossen we die op? door mr. J.A. (John) Liewes

Verborgen gebreken; hoe lossen we die op? door mr. J.A. (John) Liewes Verborgen gebreken; hoe lossen we die op? door mr. J.A. (John) Liewes Gebrekenvrij (ver)bouwen? ER GAAT TEVEEL MIS EN DE FAALKOSTEN IN DE BOUW ZIJN TE HOOG! Vraag I Een lekkend dak of lekkende parkeergarage

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR AANNEMING VAN WERK VAN BvS BOUW VRIEZENVEEN B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR AANNEMING VAN WERK VAN BvS BOUW VRIEZENVEEN B.V. 1. Offertes 1.1. Offertes worden schriftelijk door BvS uitgebracht, tenzij sprake is van spoedeisende omstandigheden. De offerte vermeldt een omschrijving van het werk en de prijs van het werk. 1.2. Offertes

Nadere informatie

Nieuwe wettelijke regeling aanneming van werk

Nieuwe wettelijke regeling aanneming van werk Nieuwe wettelijke regeling aanneming van werk 1. Algemeen Sinds 1 september 2003 bevat het Burgerlijk Wetboek een nieuwe regeling van de aannemingsovereenkomst. Die regeling staat in titel 12 van Boek

Nadere informatie

Diner Private kwaliteitsborging: de stand van zaken

Diner Private kwaliteitsborging: de stand van zaken Diner Private kwaliteitsborging: de stand van zaken 1 november 2016 Privaatrechtelijke aspecten van het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen Ingmar de Groot (advocaat bij Stibbe) Inleiding RvA

Nadere informatie

Academie voor de Rechtspraktijk 1

Academie voor de Rechtspraktijk 1 WEBINAR AEDES/NEPROM MODEL ARCHITECTENOVEREENKOMST' D.D. 27 SEPTEMBER 2013 DE HEER MR. M.R. DE BOER DE HEER MR. S. ENGELS AEDES/NEPROM-MODEL ARCHITECTENOVEREENKOMST Inleiding Aanleiding totstandkoming

Nadere informatie

De Week van de UAV. Hoofdstuk XI-XV UAV 2012 Paragrafen 40 t/m 50

De Week van de UAV. Hoofdstuk XI-XV UAV 2012 Paragrafen 40 t/m 50 De Week van de UAV Hoofdstuk XI-XV UAV 2012 Paragrafen 40 t/m 50 Paragraaf 40 (1) Aannemer heeft recht op saldo van aannemingssom, verhoogd of verlaagd met hetgeen overigens aan hem verschuldigd is Zie

Nadere informatie

Door mr. C.R. van Breevoort, Hekkelman Advocaten N.V. te Nijmegen

Door mr. C.R. van Breevoort, Hekkelman Advocaten N.V. te Nijmegen HERZIENING UNIFORME ADMINISTRATIEVE VOORWAARDEN voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 UAV 2012: de belangrijkste bouwrechtelijke gebeurtenis van 2012. Door mr. C.R. van

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Bouwbedrijf Spoelstra Vastgesteld op 25 september 2018

Algemene voorwaarden Bouwbedrijf Spoelstra Vastgesteld op 25 september 2018 Artikel 1: Offerte 1. De offerte wordt schriftelijk of elektronisch uitgebracht, behoudens spoedeisende omstandigheden. 2. In de offerte wordt onder meer aangegeven: a. de plaats van het werk; b. een omschrijving

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring. Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak

Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring. Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak Inleiding Nieuw verzekeringsrecht per 1 januari 2006 met nieuwe regeling voor verjaring Voor 1 januari

Nadere informatie

2. De opdrachtgever zorgt er voor dat de aannemer kan beschikken over elektriciteit, gas en water.

2. De opdrachtgever zorgt er voor dat de aannemer kan beschikken over elektriciteit, gas en water. ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR VERBOUWINGEN Te gebruiken bij bouwbegeleiding door Landgut GmbH Artikel 1 Verplichtingen van de opdrachtgever 1. De opdrachtgever zorgt ervoor dat de aannemer tijdig kan beschikken

Nadere informatie

Contractuele vervaltermijnen

Contractuele vervaltermijnen Contractuele vervaltermijnen Een overzicht aan de hand van de jurisprudentie van de Raad van Arbitrage voor de Bouw Mr. S.J.H. Rutten* 1 Inleiding Wettelijke verjarings- en vervaltermijnen komen in de

Nadere informatie

PUBLICATIE NIEUWE NEN 3569; Wat zijn bouwbreed de gevolgen?

PUBLICATIE NIEUWE NEN 3569; Wat zijn bouwbreed de gevolgen? PUBLICATIE NIEUWE NEN 3569; Wat zijn bouwbreed de gevolgen? Bij het ter perse gaan van deze tweede nieuwsbrief ligt de ontwerp NEN 3569, handelend over vlakglas voor gebouwen, voor commentaar ter inzage.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 809 Aanpassing van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek aan de richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van en de garanties voor

Nadere informatie

De tekst van de notitie die tijdens de expertmeeting besproken is, is opgenomen in dit verslag.

De tekst van de notitie die tijdens de expertmeeting besproken is, is opgenomen in dit verslag. Aanwezig: Inleiding Dit verslag is geen woordelijk verslag, maar bevat de samenvatting van de belangrijkste discussiepunten en de suggesties, die aan de Werkgroep zijn meegegeven. De bespreking van de

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Algemeen

ALGEMENE VOORWAARDEN. Algemeen ALGEMENE VOORWAARDEN Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes en overeenkomsten met Artishock events & marketing B.V.. Afwijkingen van deze voorwaarden zijn uitsluitend bindend,

Nadere informatie

Algemene Inkoopvoorwaarden BIK bouw

Algemene Inkoopvoorwaarden BIK bouw Artikel 1: Offerte 1. De offerte wordt schriftelijk of elektronisch uitgebracht, behoudens spoedeisende omstandigheden. 2. In de offerte wordt onder meer aangegeven: a. de plaats van het werk; b. een omschrijving

Nadere informatie

Wijzigingen UAV2012 t.o.v. de UAV1989

Wijzigingen UAV2012 t.o.v. de UAV1989 Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012) Nr. 2011-2000541953 Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving De Ministers van Binnenlandse

Nadere informatie

Aedes bepleit, samenvattend, de door de Minister voorgestelde wettelijke regelingen die leiden tot de

Aedes bepleit, samenvattend, de door de Minister voorgestelde wettelijke regelingen die leiden tot de Datum 15 mei 2015 Kenmerk BBPZ/MCal/MGeo/15-063 Tweede Kamer der Staten-Generaal T.a.v. Algemene Commissie voor Wonen en Rijksdienst Koningin Julianaplein 10 2595 AA Den Haag Postbus 93121 2509 AC Den

Nadere informatie

De werken worden door de aannemer ter beschikking gesteld en door de bouwheer in ontvangst genomen / aanvaard.

De werken worden door de aannemer ter beschikking gesteld en door de bouwheer in ontvangst genomen / aanvaard. OPLEVERING + Voorlopige Oplevering + Definitieve Oplevering De werken worden door de aannemer ter beschikking gesteld en door de bouwheer in ontvangst genomen / aanvaard. Eén of twee opleveringen? uitgangspunt

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN HANDS-ON COMPANY

ALGEMENE VOORWAARDEN HANDS-ON COMPANY ALGEMENE VOORWAARDEN HANDS-ON COMPANY I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities Artikel 2 Werkingssfeer II. AFSPRAKEN Artikel 3 - Sluiten van de overeenkomst III. UITVOERING VAN DE OVEREENKOMST Artikel

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Rens de Jonge

Algemene voorwaarden Rens de Jonge Algemene voorwaarden Rens de Jonge Artikel 1 Definities 1. Rens de Jonge: de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd aan Lissestraat 11, 6843KH te Arnhem, ingeschreven in het Handelsregister

Nadere informatie

Kroniek bouwarbitrage

Kroniek bouwarbitrage Roderick Keus en Niek Hoogwout* Kroniek bouwarbitrage In deze kroniek wordt een selectie van de gepubliceerde uitspraken van de Raad van Arbitrage voor de Bouw (hierna: RvA) besproken over de periode vanaf

Nadere informatie

Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018

Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018 Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018 Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Verjaring (1) Art. 7:942 lid 1 BW gaat voor een vordering tegen de verzekeraar

Nadere informatie

Klaag op tijd én op de juiste wijze (!): het toetsingskader voor verval van recht

Klaag op tijd én op de juiste wijze (!): het toetsingskader voor verval van recht Klaag op tijd én op de juiste wijze (!): het toetsingskader voor verval van recht Author : gvanpoppel Klachtplicht Bij het verrichten van een gebrekkige prestatie of de levering van een gebrekkige zaak,

Nadere informatie

Raad van Arbitrage voor de Bouw 1-8 2011, No. 30.921, (Waarschuwingsplicht en deskundigheid opdrachtgever)

Raad van Arbitrage voor de Bouw 1-8 2011, No. 30.921, (Waarschuwingsplicht en deskundigheid opdrachtgever) Raad van Arbitrage voor de Bouw 1-8 2011, No. 30.921, (Waarschuwingsplicht en deskundigheid opdrachtgever) IR. W.A. Faber, P.A. Fransen en A.M.H. Vandenbergh. UAV 1989: par. 5 lid 4, par. 22, par. 6 lid

Nadere informatie

Garantie voor een onderdeel

Garantie voor een onderdeel Garantie voor een onderdeel Het afgeven van een deugdelijkheidsgarantie is een fenomeen dat binnen de Nederlandse bouwpraktijk steeds meer ingang vindt. Niet alleen de opdrachtgever neemt in zijn bestek

Nadere informatie

Welkom bij de workshop ZEKER IN DE BOUW. Annerieke Kolenaar Advocaat bouw- en vastgoedrecht

Welkom bij de workshop ZEKER IN DE BOUW. Annerieke Kolenaar Advocaat bouw- en vastgoedrecht Welkom bij de workshop ZEKER IN DE BOUW Annerieke Kolenaar Advocaat bouw- en vastgoedrecht Even voorstellen Esther Hovenier Annerieke Kolenaar Marianne Sprik Hans Spronk Laurens Vermeulen Robert de

Nadere informatie

Algemene voorwaarden SmartPhort

Algemene voorwaarden SmartPhort Algemene voorwaarden SmartPhort Artikel 1 Definities 1. SmartPhort: de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd aan J.F. Kennedylaan 19F, 5555XC te Valkenswaard, ingeschreven in het Handelsregister

Nadere informatie

DakExpres franchisenemer-uitvoeringsvoorwaarden

DakExpres franchisenemer-uitvoeringsvoorwaarden DakExpres franchisenemer-uitvoeringsvoorwaarden 26 februari 2008 I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities 2 Artikel 2 Werkingssfeer 2 II. AFSPRAKEN Artikel 3 Afspraken 2 III. UITVOERING VAN DE OVEREENKOMST

Nadere informatie

Besluit vaststelling Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012)

Besluit vaststelling Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012) (Tekst geldend op: 31-08-2012) Besluit vaststelling Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012) De Ministers van Binnenlandse

Nadere informatie

UAV : deze Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012;

UAV : deze Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012; Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989 (U.A.V. 1989) Inclusief aanvullingen en wijzigingen tot het verkrijgen van de U.A.V.T.I. 1992 (deze zijn onderstreept weergegeven)

Nadere informatie

2.De opdrachtgever zorgt er voor dat de aannemer kan beschikken over elektriciteit, gas en water.

2.De opdrachtgever zorgt er voor dat de aannemer kan beschikken over elektriciteit, gas en water. Algemene Voorwaarden voor Verbouwingen 1998 opgesteld door de Vereniging Eigen Huis en het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB). Artikel 1: Verplichtingen van de opdrachtgever

Nadere informatie

UAV-GC in de woningbouw. 05/10/2017 mr. Hugo Meijer en mr. Maaike Baan Hofman

UAV-GC in de woningbouw. 05/10/2017 mr. Hugo Meijer en mr. Maaike Baan Hofman UAV-GC in de woningbouw 05/10/2017 mr. Hugo Meijer en mr. Maaike Baan Hofman 1. Inleiding Ontwikkelingen anno 2017, passend bij de UAV-GC? Jurisprudentie UAV-GC woningbouw Jurisprudentie UAV-GC overig

Nadere informatie

raadgevend ingenieurs

raadgevend ingenieurs BIRDS PUBLICATIE Deelbestekken, nevenbestekken en coördinatie auteur: Ir. S.W. Wierda datum: 4 september 2006 (herzien 26 maart 2009) gepubliceerd: STABU Bulletin oktober 2006 aantal bladen: 8 bestandsnaam:

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 238 Wet van 5 juni 2003 tot aanvulling van titel 7.1 (Koop en ruil) van het nieuwe Burgerlijk Wetboek met bepalingen inzake de koop van onroerende

Nadere informatie

Imtech Nederland. Onevenwichtige voorwaarden vanuit aannemersperspectief. 16 maart 2010 R.H.M. (Rob) Hoefnagels. Imtech Nederland

Imtech Nederland. Onevenwichtige voorwaarden vanuit aannemersperspectief. 16 maart 2010 R.H.M. (Rob) Hoefnagels. Imtech Nederland Onevenwichtige voorwaarden vanuit aannemersperspectief 16 maart 2010 R.H.M. (Rob) Hoefnagels Onevenwichtige contractvoorwaarden Terugblik NvVA 22 mei 2008 Ontwikkelingen? Gebrek aan kennis of wil? Vragen:

Nadere informatie

VERVAL EN VERJARING 1. INLEIDING

VERVAL EN VERJARING 1. INLEIDING VERVAL EN VERJARING 1. INLEIDING 1.1. Onderhavig document vormt een weergave van de standpunten die door Curatoren en belangenorganisaties in de schikkingsonderhandelingen zijn ingenomen over de vraag

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Kevin van Balkom klus- en onderhoudsbedrijf te Roosteren.

Algemene voorwaarden van Kevin van Balkom klus- en onderhoudsbedrijf te Roosteren. Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden van Kevin van Balkom klus- en onderhoudsbedrijf te Roosteren. 06-01-2014. 1 ALGEMEEN A. Deze voorwaarden zijn van toepassing op al onze offertes, overeenkomsten,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN HET HELLEND DAK VOOR DE ZAKELIJKE MARKT Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Utrecht onder nr. 40411895

ALGEMENE VOORWAARDEN HET HELLEND DAK VOOR DE ZAKELIJKE MARKT Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Utrecht onder nr. 40411895 ALGEMENE VOORWAARDEN HET HELLEND DAK VOOR DE ZAKELIJKE MARKT Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Utrecht onder nr. 40411895 1. WERKINGSSFEER Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle

Nadere informatie

Webinar burgerlijk procesrecht Dagvaarding en tips. 18 december 2015 Dirk Vergunst

Webinar burgerlijk procesrecht Dagvaarding en tips. 18 december 2015 Dirk Vergunst Webinar burgerlijk procesrecht Dagvaarding en tips 18 december 2015 Dirk Vergunst 1 Artikel 45 Rechtsvordering 1. Exploten (pv van ambtshandeling) worden door een daartoe bevoegde deurwaarder gedaan (

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties

Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon integriteit.

Nadere informatie

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden BIK bouw voor aannemingen van werk

Algemene leveringsvoorwaarden BIK bouw voor aannemingen van werk Artikel 1: Offerte 1. De offerte wordt schriftelijk of elektronisch uitgebracht, behoudens spoedeisende omstandigheden. 2. In de offerte wordt onder meer aangegeven: a. de plaats van het werk; b. een omschrijving

Nadere informatie

d. onverminderd de aansprakelijkheid ingevolge de garantievoorwaarden.

d. onverminderd de aansprakelijkheid ingevolge de garantievoorwaarden. Garantiebepalingen en onderhoudsverplichtingen Toekanweg 7 2035 LC Haarlem Postbus 2232 3500 GE Utrecht T 088 797 4502 www.rijkswaterstaat.nl gevelisolatie@rws.nl Deze garantiebepalingen en onderhoudsverplichtingen

Nadere informatie

Kunstgras in de toekomst. Wat staat ons te wachten???

Kunstgras in de toekomst. Wat staat ons te wachten??? Kunstgras in de toekomst Wat staat ons te wachten??? Aantal velden Markt in Nederland 300 250 200 Kunstgras voetbalvelden uitgangspunt NL: 2000 velden Aanleg Renovatie totaal 150 100 50 0 2001 2002 2003

Nadere informatie

Praktisch contracteren: Handelsgeschillen passend oplossen. Kristina Adam & Erik Hollander Advocaten contracten, proces en aansprakelijkheidsrecht

Praktisch contracteren: Handelsgeschillen passend oplossen. Kristina Adam & Erik Hollander Advocaten contracten, proces en aansprakelijkheidsrecht Praktisch contracteren: Handelsgeschillen passend oplossen Kristina Adam & Erik Hollander Advocaten contracten, proces en aansprakelijkheidsrecht 31 maart 2015 Welkom! Wie zijn wij? Erik Hollander 053

Nadere informatie

Verzekeringsrecht. De nieuwe verjaringsregeling. mr. A.E. Krispijn 1. 1. Inleiding. 2. Vóór 1 juli 2010

Verzekeringsrecht. De nieuwe verjaringsregeling. mr. A.E. Krispijn 1. 1. Inleiding. 2. Vóór 1 juli 2010 mr. A.E. Krispijn 1 De nieuwe verjaringsregeling 39 (Wijzigingen van artikel 7:942 BW) 1. Inleiding Op 1 juli 2010 zijn de Wet deelgeschilprocedure bij letselen overlijdensschade ( Wet deelgeschilprocedure,

Nadere informatie

Deze Algemene Voorwaarden van de Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman treden in werking per 1 januari 2019.

Deze Algemene Voorwaarden van de Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman treden in werking per 1 januari 2019. Algemene Voorwaarden Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman Deze Algemene Voorwaarden van de Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman treden in werking per 1 januari 2019. I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - RenewMyID

Algemene Voorwaarden - RenewMyID Algemene Voorwaarden - RenewMyID Hier treft u de algemene voorwaarden aan van RenewMyID ("Opdrachtnemer"). Het adres van RenewMyID is Half elfje 5 5711 ES Someren, met het KvK-nummer 54333474. Mocht u

Nadere informatie

Advies Ten aanzien van subgunningscriterium K.1.2 (Onvoorziene gebeurtenissen), bepaalt het Aanbestedingsdocument onder andere:

Advies Ten aanzien van subgunningscriterium K.1.2 (Onvoorziene gebeurtenissen), bepaalt het Aanbestedingsdocument onder andere: Advies 121 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een nationale openbare procedure uitgevoerd met betrekking tot een opdracht voor de renovatie van circa 180 minigemalen en 58 centrale verdeelkasten (CVK s). Hoofdstuk

Nadere informatie

1 RvA 19 september 2017, No

1 RvA 19 september 2017, No Inleiding 1. De deskundigheid van een toezichthouder of directievoerder kan invloed hebben op allerhande zaken die verband houden met het werk. Met name op de oplevering en het herstel van gebreken. Het

Nadere informatie

Civiele Procespraktijk

Civiele Procespraktijk Civiele Procespraktijk Nr. 13 - september 2010 De volgende onderwerpen worden behandeld: Vordering tot winstafdracht Aansprakelijkheid voor niet-ondergeschikten, en schadebeperkingsplicht Verjaring Klachtplicht

Nadere informatie

Construction Law. Eindopdracht. Vak: 0E501 Construction Law for MSc. Datum: 5 juni Begeleid door: Dhr. Mr. ing. E.P. Mol

Construction Law. Eindopdracht. Vak: 0E501 Construction Law for MSc. Datum: 5 juni Begeleid door: Dhr. Mr. ing. E.P. Mol Construction Law Eindopdracht Vak: 0E501 Construction Law for MSc. Datum: 5 juni 2007 Begeleid door: Dhr. Mr. ing. E.P. Mol Vervaardigd door: Joris van der Lee 0597336 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Artikel 4. Voorrijkosten VijftigKLUS rekent geen voorrijkosten, maar heeft als begintijd het moment van vertrek vanaf het vestigingsadres.

Artikel 4. Voorrijkosten VijftigKLUS rekent geen voorrijkosten, maar heeft als begintijd het moment van vertrek vanaf het vestigingsadres. Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: VijftigKLUS Klusbedrijf VijftigKLUS 3315 MP Dordrecht KvK: 12345667 opdrachtgever: de wederpartij van VijftigKLUS Artikel 2. Toepasselijkheid

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van de besloten vennootschap Van Campen Bouw/Zelhem B.V. (Van Campen)

Algemene voorwaarden van de besloten vennootschap Van Campen Bouw/Zelhem B.V. (Van Campen) Algemene voorwaarden van de besloten vennootschap Van Campen Bouw/Zelhem B.V. (Van Campen) Gevestigd te (7021 CL) Zelhem aan de Dr. Grashuisstraat 28-30 Gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) Vastgesteld door Bouwend Nederland d.d. 27 maart 2013, herzien december 2014

Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) Vastgesteld door Bouwend Nederland d.d. 27 maart 2013, herzien december 2014 Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) Vastgesteld door Bouwend Nederland d.d. 27 maart 2013, herzien december 2014 Artikel 1: Offerte 1. De offerte wordt schriftelijk of elektronisch

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden aannemersbedrijf Rasenberg Terheijden

Algemene Voorwaarden aannemersbedrijf Rasenberg Terheijden Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) Vastgesteld door Bouwend Nederland d.d. 27 maart 2013, herzien december 2014 Artikel 1: Offerte 1. De offerte wordt schriftelijk of elektronisch

Nadere informatie

Concept UAV 2011 d.d. 17 augustus 2011

Concept UAV 2011 d.d. 17 augustus 2011 Tekst van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989 (UAV 1989) Tekst van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) Vastgesteld door Bouwend Nederland d.d. 27 maart 2013, herzien december 2014

Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) Vastgesteld door Bouwend Nederland d.d. 27 maart 2013, herzien december 2014 Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) Vastgesteld door Bouwend Nederland d.d. 27 maart 2013, herzien december 2014 Artikel 1: Offerte 1. De offerte wordt schriftelijk of elektronisch

Nadere informatie

Gevolgen van schending mededelingsplicht bij verkoop aandelen

Gevolgen van schending mededelingsplicht bij verkoop aandelen Gevolgen van schending mededelingsplicht bij verkoop aandelen Inleiding In het traject dat uiteindelijk moet leiden tot de totstandkoming van een overeenkomst tot koop- en verkoop van aandelen hebben de

Nadere informatie

6 Gevels en aansprakelijkheid

6 Gevels en aansprakelijkheid 6 Gevels en aansprakelijkheid Aandacht voor de constructieve veiligheid van gevels is een noodzaak. Dat blijkt onder meer uit het in 2006 verschenen rapport Veiligheidsproblemen met gevelbekleding [1]

Nadere informatie

Uniforme Administratieve Voorwaarden (U.A.V. 1989) Meer / Minderwerk

Uniforme Administratieve Voorwaarden (U.A.V. 1989) Meer / Minderwerk Uniforme Administratieve Voorwaarden (U.A.V. 1989) Meer / Minderwerk 35. Verrekening van meer en minder werk 1. Verrekening van meer en minder werk vindt plaats: a. ingeval van bestekswijzigingen ( 36);

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling

Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling 10 april 2015 Contractvormen in de bouw Voorafgaand In een tijd waarin de bouwbranche voorzichtige tekenen van herstel vertoont, wil Hekkelman proberen daaraan een

Nadere informatie

Remedies. Mr. W.L. Valk

Remedies. Mr. W.L. Valk Remedies Mr. W.L. Valk 1 Inleiding denken in remedies perspectief van de rechter perspectief van de wetenschap perspectief van partijen advocaat/andere rechtshulpverlener als intermediair aanpak in deze

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 NOVEMBER 2014 C.14.0122.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0122.N 1. M. H., 2. A. D. K., eisers, toegelaten tot de rechtsbijstand bij beslissing van 6 januari 2014 (nr. G.13.0163.N) vertegenwoordigd

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Zurreyl Service Utrecht kvk

Algemene voorwaarden van Zurreyl Service Utrecht kvk Algemene voorwaarden van Zurreyl Service Utrecht kvk 30220713 1. ALGEMEEN a. Deze voorwaarden zijn bij uitsluiting van eventueel door opdrachtgever gebruikte algemene voorwaarden van toepassing op al onze

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Koophandel. Handelsagentuur. Concurrentiebeding. Aard. Verbintenis. Vordering. Verjaring. Termijn. Aanvang Datum 18 mei 2006 Copyright and disclaimer Gelieve er nota

Nadere informatie

Algemene inkoopvoorwaarden. met betrekking tot. werken

Algemene inkoopvoorwaarden. met betrekking tot. werken Algemene inkoopvoorwaarden met betrekking tot werken Vastgesteld door: College van Burgemeester en Wethouders d.d. 2 augustus 2011 nr. 9 gewijzigd 1 april 2013 .Algemene inkoopvoorwaarden met betrekking

Nadere informatie

Wijzigingen en onvoorziene omstandigheden Daan Timmerman Hugo Strang

Wijzigingen en onvoorziene omstandigheden Daan Timmerman Hugo Strang Wijzigingen en onvoorziene omstandigheden Daan Timmerman Hugo Strang 1 november 2018 Wat gaan we doen? 1. Wijzigingen a) UAV 2012, UAV-gc 2005, BW b) Actualiteiten in de rechtspraak 2. Onvoorziene omstandigheden

Nadere informatie