Risico analyse: bepalen van alle gevaren die zich kunnen voordoen op een machine.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Risico analyse: bepalen van alle gevaren die zich kunnen voordoen op een machine."

Transcriptie

1 Cursus blz 12. Risico analyse: bepalen van alle gevaren die zich kunnen voordoen op een machine. Hiervoor kan een type B norm 1050 gebruikt worden, deze bevat alle zaken die mis kunnen lopen op een machine. Opsommingslijst van 5blz van alle mogelijke dingen die mis kunnen lopen op een machine, de lijst aflopen als een checklist en aanvinken indien get risico bestaande is op de machine. Verplichtingen naar de klant: attest machine is conform met de machine richtlijn en aanbrengen CE norm sticker. Klant wil tegenwoordig ook een risico analyse.risico analyse laten invullen door meerdere mensen, best door mensen die veel met de machine te maken hebben. Rekening houdend met vb: mechanische, elektrische thermische gevaren, lawaai hinder (eventuele gehoorschade) trillingen, stralinge, gevaar door gebruik van specifieke materialen en stoffen, gevaren ivm onverwacht opstarten machine, wegvallen spanning, wegvallen hydraulische druk, combinaties van gevaren,... ergonomische principes: vb: men kan een operator niet tien keer per uur door zijn knieën laten gaan, of op de toppen van zijn tenen laten staan om een knop in te duwen, te veel deuren openen om aan een knop te kunnen. Mechanische gevaren: gekneld geraken, afsnijden ledematen, gevaar voor vast geraken in een systeem, kledij die kan meegesluerd worden, gevaar naar binnen trekken in machine, opgesloten worden in machine, steken, stoten, wrijvingsschade,... elektrische gevaren: eerder beperkt, elektrocutie en brand: machine moet beschermd zijn tegen direct contact met onder spannings staande delen, en onrechtstreeks contact met onder spanning staande delen. Lawaaihinder: verstaat men nog een collega naast U (die mss waarschuwt voor gevaar of voor iets gevaarlijsk verwittigd?). Deze lijsten moeten systematisch afgelopen worden om een risico analyse te bekomen, dan dient er een inventaris opgemaakt te worden. Beoordeling: 1) inventarisatie (al dan niet adhv EN1050) 2) Risico's gaan wegen (soort top 30 opmaken). Risico's tov elkaar afwegen (kan ook gebeuren adhv EN1050) afhalen ( ) a) ersnt van het risico: lichte verwonding, ernstige verwonding of dood tot gevolg? E1= lichte verwonding, E2= ernstige verwonding tot dood b) opsomming gevaren gebeurt bij een machine ingebeeld ZONDER de veiligheidsmaatregelen. c) waarschijnlijkheid op aanwezigheid van personen: Wp1= lage kans, Wp2= grote kans. d) in welke mate kan de operator het risico afwenden? A1= afwending mogelijke, A2 = afwending onmogelijk. Vaak afhankelijk van de snelheid, of de operator zich nog kan verplaatsen voor naderende obstakels. e) waarschijnlijkheid incident? Wi1=klein, Wi2= beperkt, Wi3= reeël. Risicograaf EN1050: zie cursus pagina 27: de risicograaf toont ons adhv vooraf gekozen parameters bepalen welke gevaren eerst moeten aangepakt worden. Beter vermelden van alle risico's en de manier waarop ze geëlimineerd is, zodat de klant weet dat er aan gedacht is. Beter één te veel opsommen dan één te weinig.

2 Risico analyses tov de arbeidsmiddelen richtlijn: vb: kenmerken/vereisten bedienigssysteem, elektrische sturing, bediengsknoppen, stop functies,... Bediengsfuncties moeten zichtbaar zijn en herkenbaar. Het idee om het leven van een operator zo makkelijk mogelijk maken. Vb: overal zelfde type startknoppen te gebruiken: zo zijn alle functies voor die man onmiddellijk zichtbaar/kenbaar. Vroeger door kleuren, nu niet meer (nog teveel mensen die moeilijk verschil zien tussen groen en rood, start en stop, tegenwoordig meer wit grijs en zwart). Start wordt voorzien met een streepje, stop wordt voorzien van een nul of bolletje. Meerdere symbolen zijn vastgelegd in een IEC norm IEC normen vanaf 700 hebben te maken met symboliek, vb schildpad voor voeding, haas voor ijlgang. De bedieningsknoppen moeten buiten de gevarenzone aangebracht worden, vrijgave functies buiten de gevarenzone aanbrengen. Ervoor zorgen dat op het moment dat de operator naar het bediengspaneel of startknoppen gericht is, hij een zicht heeft op de machine. Knoppen mogen niet onopzettelijk bediend worden: vb metalen kraag rond drukknop: met een rug leunen tegen een kast kan/mag de machine niet starten. Tuimelschakelaars mogen niet meer op de schakelkast geplaatst worden. De bediener moet de gevarenzone kunnen zien: vb twee vrijgaveknoppen waarbij operator verlicht is rond de machine te lopen, en tijdens een bepaalde tijd de andere knop in te drukken op een tweede bediengspaneel aan de andere kant van de machine. Ook gevarenzone aanduiden met geel/zwarte schuine lijnen. Stop moet binnen handbereik zijn, stoptijd van de machine is afhankelijk van het risico. Bij stilstand kan men de energiebron wegnemen. Noodstop moet nog steeds goed zichtbaar zijn: gele schildje met rode paddenstoelknop is verplicht. Plaatsen van een noodstop is niet altijd noodzakelijk, vb loopbrug. Plaatsen van een noodstop is niet verplicht, enkel als deze de machine veiliger maakt. Wanneer de noodstop de machine niet sneller kan stoppen dan een normale stop, heeft een NOODstop geen zin. Werking van een noodstop: EN418: omschrijft hoe een machine moet reageren op een noodstop, en bij het heropstarten na een noodstop. Noodstop heeft voorang op alle bediengswijzen van een machine: automatische werking, enkele cyclus, manuele cyclus, onderhoudsmodus,... Noodstop moet een vergrendelende functie zijn en alle andere bedieningsmogelijkheden blokkeren.

3 Heropstarten machine: Rode noodstopknop terug uittrekken, en een reset/vrijgevenknop indrukken om de machine terug vrij te geven. Dit is verplicht volgende de EN418. Bewegende delen afschermen, indien er geen scherm kan geplaatst worden, kan men een lichtscherm plaatsern of een elektrisch gordijn, tweehandenbediening. Elektronica moet voorzien zijn van een tweehandenbediengsrelais, die een stijgende flank nodig heeft binnen een bepaalde tijd om een machine op te starten, zodat wanneer één van de twee knoppen vast zit, de machine toch niet met één hand gestart kan worden. Veiligheidscategoriën slaan op veiligheidsrelais/ heden mag een klassieke plc niet gebruikt worden voor veiligheidsschakelingen. De laatste drie vier/vijf jaar bestaan er veiligheidsplc's (Siemens: FS CPU's: fail safe CPU's) mogen ingezet worden voor veiligheidstoepassingen en noodstopcircuits. Daardoor worden de normen nu herschreven zodat PLC's wettig ingezet kunnen worden. Tegen het jaar 2010 worden de veiligheidsvoorschriften herzien. Blz 30 in de cursus: van buiten te kennen! Categorie B: geen speciale veiligheidsvoorzieningen. Categorie 1: gebruikte materiaal is veiligheidsbeproefd. Stop contacten altijd normal closed, bij geval van draadbreuk stopt de machine, bij normal open contact zou men de machine niet meer stil kunnen leggen bij draadbreuk. Normaal gesloten contact die veiligheidsbeproefd is kent een gedwongen contact: contacten kunnen niet plakken, wanneer men de knop niet kan indrukken zijn de contacten aan elkaar gelast, dan kan men de ongewenste las kapotdrukken door hard door te duwen. Eindeloopcontacten zijn beter normal closed (voorbeeld loopbrug die op het einde niet van de rails naar benden mag komen. Deze moeten ook veiligheidsbeproefd zijn: ze kennen een langere levensduur, zijn beter qua constructie, beter materiaal,... Categorie 2: Nadelen van categorie B en 1: Wat als de veiligheidsbeproefde materialen falen? Dan verliest men alle veiligheidsfuncties. 1 fout in de schakeling leidt tot een gevaarlijke situatie. In categorie voorziet men een procedure om de werking van de noodstoppen periodiek te controleren. De machine maakt gebruik van zelfcontrole, of men kan periodiek eens de noodstop indrukken of deur opentrekken en controleren of de machine stilvalt. Wanneer een contact niet gebruikt wordt verslijt dit vlugger. Vb: op het einde van de week/productie eens de noodstoppen en veiligheidsfuncties testen bij stilleggen productie. Categorie drie: (goed te kennen) antwoord op tekortkomingen categorie B, 1 en 2: inbouwen van redundantie: back up mogelijkheden waarbij veiligheid gewaarborgd blijft bij één fout. Vb: meerdere stoppen plaatsen, ipv één noodstopcontact, twee contacten gebruiken. Alles wordt ontdubbeld om aan categorie drie te voldoen.

4 Categorie vier bewaakt beide redundante kanalen: bij noodstop controleert de elektronica of beide normal closed contacten van een noodstop gelijktijdig hetzelfde signaal afgeven. Op de risicograaf blz 29 kan men bekijken in welk van bovenstaande categorie men moet werken. Hoe hoger de categorie, hoe duurder. Iedereen streeft er naar om in categorie B terecht te komen maar meestal komt men in categorie drie en vier terecht. Veiligheidsrelais: Euchner Pilz Schmersal Jokab safety Deurbewakeinge, schermen, deuren, klassieke noodstoppen, tweehandenbedieningen,... Redundant en zelfbewakend. Blz 31: samenvatting risicograaf en beveiligingscategorie. TCD: enkel zaken die te maken hebben met veiligheid kenbaar maken, de rest is intellectuele eigendom. Kopie schema's noodstopkringen, veiligheidsmaatregelen, bovenaanzicht machine met aanduiding bediengsposten, berekeningen en testrapporten vd machine, lijst met fundamentele veiligheidseisen, zaken waarmee rekeninge gehouden geweest is tijdens het ontwerp op gebied van veiligheid, preventieve voorzieningen, technische verslagen of certificaten van een bevoegde instantie of een bevoegd labo, duidelijke gebruiksaanwijzing in de taal van de bediener + onderhoudshandleiding: na hoeveel tijd dient men een onderdeel te vervangen, hoe dient men een motor of filter te vervangen, wat dient men te doen wanneer een thermiek uitvalt?... Technisch constructie dossier mag in elke europese taal opgesteld worden, de gebruikshandleiding dient opgesteld te worden in de taal van de operator, van de persoon die de machine moet gebruiken. Een gebruikershandleiding is een herhaling van de merktekens, van de gegevens, met uitzondering serienummer, aanvullend met gegevens die het onderhoud vergemakkelijken, de beoogde gebruiksomstandigheden. De werkplek die de bediener moet innnemen, instructies voor in bedrijf stellen, gebruik, hanteren, installeren, monteren en demonteren, afstellen, onderhoud en reparatie, zonder dat er gevaar optreedt. Labeling en etiketering is verplicht op alle componenten volgens de Eplan schema's: bladzijde, symbool, pad. Klassiek veiligheidsrelais wordt meer en meer vervangen door veiligheids PLC's: de PLC weet wanneer, welke noodstop bediend is op welke plaats. Een klassiek veiligheidsrelais kent geen signalisatie, of men moet een extra contact van de noodstop binnen nemen in de PLC, dit is echter veel duurder: bedrading en werkuren voor het installeren. Veiligheids PLC heeft nog bijkomende voordelen: programmeren veiligheidsfuncties: bepaalde gedeeltes laten uitschakelen voor een bepaalde drukknop. Veiligeidslogica kan geprogrammeerd worden en dient niet bedraad te worden.

5 Vb: communicatie kaart op de PLC pluggen: vb ASI master. Op deze bus alle schakelaars, bedieningsknoppen in te schakelen. Men kan de ASI bus verlengen en daar noodstoppen op plaatsen. De gewone communicatie kaart is niet voorzien van veiligheidsrelais en mag dus niet gebruikt worden voor noodstopcircuits. Op dezelfde bus mag wel een safety monitor gebruikt worden die de contacten van de noodstoppen inleest over de bus, en de safety monitor, die een categorie vier kan zijn, kan een motor stilleggen. (bij siemens safety bus). Men plaatst dus op dezelfde bus een veiligheidsircuit. Voordeel: weinig bedrading, snelle indienstname, alle informatie ivm de toestand van de machine of veiligheidsfuncties zijn voor handen. Materiaalkost is duurder, maar werkkost is lager, minder werkuren, en minder bekabeling. Veiligheidsfunctie kan ook in de plc verwerkt worden: men kan de veiligheden op de drie maal duurdere Fail Safe CPU aansluiten. In de software kan men een tweehandebediening, schermfunctie, etc terugvinden. Men dient dus niet meer te programmeren, enkel te paramtreren. Programma moet gekeurd worden door externe organisatie, in België AIB.

RISICOANALYSE IN RELATIE MET PL EN SIL

RISICOANALYSE IN RELATIE MET PL EN SIL RISICOANALYSE IN RELATIE MET PL EN SIL Gijsbert Heenck Functional Safety Engineer 20 september 2017 Practical Safety Event 1 20 september 2017 Practical Safety Event 2 RISICOBEOORDELING EEN PLICHT 20 september

Nadere informatie

Speel op veilig! Reyskens B. 1

Speel op veilig! Reyskens B. 1 Speel op veilig! Reyskens B. 1 Doel van het veiligheidscircuit. De machine bij bevel veilig stoppen met als resultaat: geen gevaar (beweging) meer, mogelijke aansturingen van energie beletten het starten

Nadere informatie

PROCEDURE MACHINEVEILIGHEID (MRL)

PROCEDURE MACHINEVEILIGHEID (MRL) 1. Doel. Alle machines die door Milcobel op of na 1 januari 1995 in gebruik zijn genomen, dienen voorzien te zijn van een CE markering. De werkinstructie beschrijft welke informatie bij de machine aanwezig

Nadere informatie

Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging

Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging Gevaar Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging Mogelijkheid & gevolg Kan omliggende componenten beschadigen,

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

SERV & TWIST 1000 TM

SERV & TWIST 1000 TM SERV & TWIST 1000 TM GEBRUIKERSHANDLEIDING Design en Constructie Len Matec bvba www.lenmatec.be Exclusieve distributie Dream Bow Factory Distr. GmbH www.dreambowfactory.eu Voorwoord Versie 1-2017 Deze

Nadere informatie

Montagevoorschriften

Montagevoorschriften Montagevoorschriften BCU Mont_BCU1_NL.Doc 1/9 Inhoudsopgave 1. Montage van de onderdelen... 3 2. Aansluitingen van de 8 polige stekker... 3 3. Aansluitingen van de 10 polige stekker... 4 4. Opstarten...

Nadere informatie

CONTROLELIJST ARBEIDSMIDDELEN EN RISICOBEOORDELING R01/01.10.2005.IDPB.CD

CONTROLELIJST ARBEIDSMIDDELEN EN RISICOBEOORDELING R01/01.10.2005.IDPB.CD Algemene gegevens van de onderzochte uitrusting Afdeling : Volgnummer : Machine-Installatie-gereedschap: Beknopte omschrijving: Merk : Type serie nummer: bouwjaar: Uitgevoerde onderzoeken met opmerkingen

Nadere informatie

1 Definitie. 2 Doel. 3 Wetgeving. 4 Verantwoordelijkheden en bevoegdheden. 5 Toepassingsgebied

1 Definitie. 2 Doel. 3 Wetgeving. 4 Verantwoordelijkheden en bevoegdheden. 5 Toepassingsgebied GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST PROCEDURE BUITENGEBRUIKSTELLING VAN ARBEIDSMIDDELEN Procedure Doc nr: PRO 09 Buitengebruikstelling van arbeidsmiddelen Uitgave 1 Datum: 21/06/10 Pagina 1 van 8 1 Definitie

Nadere informatie

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Paneelzaagmachine Versie 2011/1 Blz. 1/7 1 Algemeen Risico's eigen aan het werken met een paneelzaagmachine Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod

Nadere informatie

Mei 2010 Pagina van 11

Mei 2010 Pagina van 11 Kinderdraaimolen Kermiscomité Mei 2010 Pagina - 1 - van 11 Besturing Kinderdraaimolen De besturing is met de grootst mogelijke zorg, en aan de hand van de huidige stand der techniek (2010) opgebouwd. De

Nadere informatie

Checklist inrichting werkplek

Checklist inrichting werkplek Checklist inrichting werkplek Opstelling: 1. stabiele en vaste opstelling 2. voldoende ruimte rondom arbeidsmiddel 3. uitsteeksels goed aangegeven en verlicht 4. geen gevaar van andere arbeidsmiddelen

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming b. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

ELVA Security 03 886 66 56 www.elva.be

ELVA Security 03 886 66 56 www.elva.be Gebruikershandleiding INIM Smartline brandmeldcentrale. 1. Front brandmeldcentrale 1 2. Bediening: A Sleutel Niveau 1 Niveau 2 Toetsen B C 4 scroll toetsen Stop sirene D Reset E F Evacuatie Onderzoek deze

Nadere informatie

Veiligheid in de pneumatiek VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO. Jos Persoon SMC. 20 september 2017 Practical Safety Event 1

Veiligheid in de pneumatiek VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO. Jos Persoon SMC. 20 september 2017 Practical Safety Event 1 Veiligheid in de pneumatiek VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO Jos Persoon SMC 20 september 2017 Practical Safety Event 1 Workshop 2: Veilig schakelen in de pneumatiek Practical Safety Event

Nadere informatie

Machineveiligheid. Praktische benadering. Joris Ceyssens CMSE Tüv Nord

Machineveiligheid. Praktische benadering. Joris Ceyssens CMSE Tüv Nord Machineveiligheid Praktische benadering Joris Ceyssens 0032 473 73 88 03 Joris.ceyssens@ima-nv.be CMSE Tüv Nord IMA Bedrijfsprofiel +7m Houthalen - Maldegem 47 Small components Complete lines Praktische

Nadere informatie

ACAC : Wat is het, wat doet het en wat heb ik er aan? Wat zijn de nadelen aan de bestaande klassieke aandrijvingen.

ACAC : Wat is het, wat doet het en wat heb ik er aan? Wat zijn de nadelen aan de bestaande klassieke aandrijvingen. ISO-9001:2000 GECERTIFICEERD BEDRIJF Reg.No.013QS DNV Certification B.V., BELGIË ACAC : Wat is het, wat doet het en wat heb ik er aan? Wat zijn de nadelen aan de bestaande klassieke aandrijvingen. - Werken

Nadere informatie

11 Programmeren van elektrische schakelingen

11 Programmeren van elektrische schakelingen 11 Programmeren van elektrische schakelingen 11.1 Gebruik van hulpcontactoren In elektrische schakelingen wordt geregeld gebruik gemaakt van hulpcontactoren. Als contactoren of schakelaars te weinig vrije

Nadere informatie

Nr 4146 Revisie

Nr 4146 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Komplet DS 1020 gebruikershandleiding

Komplet DS 1020 gebruikershandleiding Komplet DS 1020 gebruikershandleiding Transport U kan de trommelzeef vervoeren met een geschikt voertuig dat gekeurd is om een geremde aanhangwagen met een gewicht van 3500 kg te slepen. Controleer volgende

Nadere informatie

Dubbel besparen met ASi-Safe

Dubbel besparen met ASi-Safe Dubbel besparen met ASi-Safe Edegem, 10 juni 2009 Even voorstellen EUCHNER Benelux Normcommissie NEC44 SafetyPlaza De PROFINET & IO-Link dag 2009 2 De EUCHNER organisatie EUCHNER GmbH + Co. KG Fabrikant

Nadere informatie

MEERSPILLIGE BOORMACHINE

MEERSPILLIGE BOORMACHINE 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Restrisico: risico's zijn er staads: vb: zaagblad kan men niet volledig inwerken anders kan men er niet meer mee zagen.

Restrisico: risico's zijn er staads: vb: zaagblad kan men niet volledig inwerken anders kan men er niet meer mee zagen. Machine veiligheid: mechanische gevaren van de machine zijn ruimer dan de elektrische. Veiligheid is een continue proces: men moet machines steeds herbekijken of ze aan de meest recente normen voldoen.

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING VLEUGELHEKOPENER De Hekopenerspecialist Byzantium gebouw Stadhouderskade 20 B 1054 ES Amsterdam Telefoon: 020-489.9459 Telefax: 020-612.2581 Technische dienst: 06-46.075.244 info@hekopener.nl

Nadere informatie

Parameters en alarmen. Multifold Super V0100. Parameters & Alarms Multifold Super V0100 NL Page 1 of 15

Parameters en alarmen. Multifold Super V0100. Parameters & Alarms Multifold Super V0100 NL Page 1 of 15 Parameters en alarmen Multifold Super V0100 Parameters & Alarms Multifold Super V0100 NL Page 1 of 15 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1) Machineparameters... 3 1.1) Overzicht machineparameters... 3 2)

Nadere informatie

CE IN 15 STEPS. CE-markeren van een productiecel met laserlas-robot in 15 stappen. Interactieve learnshop! Bert Stap/ Jaco Wajer

CE IN 15 STEPS. CE-markeren van een productiecel met laserlas-robot in 15 stappen. Interactieve learnshop! Bert Stap/ Jaco Wajer CE IN 15 STEPS CE-markeren van een productiecel met laserlas-robot in 15 stappen. Interactieve learnshop! Bert Stap/ Jaco Wajer Inhoud deel 1 Korte introductie van de sprekers Behandeling van CE in 15

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success!

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie monteurs Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie: afgekeurde groepenkasten. Geen hoofdschakelaar Afgekeurd Open rails zonder afscherming in de groepenkast Afgekeurd Verouderen

Nadere informatie

Wind, Sun & Rain Sensor Instructions

Wind, Sun & Rain Sensor Instructions Awning Instructions Wind, Sun & Rain Sensor Instructions B C D Nederlands Wind, Zon & Regen Sensor Instructies Inhoud Garantie Voordat u de sensor aansluit raden wij u aan de instructies zorgvuldig door

Nadere informatie

Parameters en alarmen. ObiFold V0100. Parameters & Alarms ObiFold V0100 NL Page 1 of 15

Parameters en alarmen. ObiFold V0100. Parameters & Alarms ObiFold V0100 NL Page 1 of 15 Parameters en alarmen ObiFold V0100 Parameters & Alarms ObiFold V0100 NL Page 1 of 15 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1) Machineparameters... 3 1.1) Overzicht machineparameters... 3 2) Programma parameters,

Nadere informatie

ELWSE sturing met BOX10

ELWSE sturing met BOX10 ELWSE sturing met BOX10 Deze handleiding kan gebruikt worden voor de monofasige en de 3-fasige BOX10-motor met snelontgrendeling of kettingtakel. Belangrijk: De motor en de sturing zijn reeds volledig

Nadere informatie

Checklist Machineveiligheid

Checklist Machineveiligheid Nr A Onderdeel In- en uitschakelen van de machine Elke machine moet voorzien zijn van één of meer noodstopvoorzieningen waarmee een onmiddellijk dreigende of gevaarlijke situatie kan worden afgewend. Dit

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren.

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Naam: Achtergrond: Leo Vroegop Safety Consultant techsaconadvies@gmail.com T: 0650552064 Mechanische Techniek

Nadere informatie

gebruiksaanwijzing en waarschuwingen.rolluiken industrie.rolluiken winkels.rolluiken garages.snelsluit poorten.sektionaalpoorten

gebruiksaanwijzing en waarschuwingen.rolluiken industrie.rolluiken winkels.rolluiken garages.snelsluit poorten.sektionaalpoorten gebruiksaanwijzing en waarschuwingen.rolluiken industrie.rolluiken winkels.rolluiken garages.snelsluit poorten.sektionaalpoorten Inhoud 1. garanties en aansprakelijkheid devokon idl 2. waarschuwingen en

Nadere informatie

G. Schottert Handleiding Freekie 1. Nederlandse handleiding. Freekie DMX ADRES INSTELLINGEN 1

G. Schottert Handleiding Freekie 1. Nederlandse handleiding. Freekie DMX ADRES INSTELLINGEN 1 DMX ADRES INSTELLINGEN 1 Freekie Nederlandse handleiding Iedere fixture dat verbonden is met serial link moet voorzien worden van een DMX startadres, welke het eerste kanaal is dat de controller gebruikt

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het

Nadere informatie

G. Van den Broeck. G. Van den Broeck Basiscursus Universele Logische Module

G. Van den Broeck. G. Van den Broeck Basiscursus Universele Logische Module G. Van den Broeck 0 Inhoud 1. Wat is een Universele Logische module? P. 2 2. Uitvoeringen van LOGO P. 6 3. Opbouw van de LOGO P. 8 4. LOGO monteren en demonteren P. 11 5. De LOGO aansluiten P. 13 6. Werkingsprincipe

Nadere informatie

EMC. Geen probleem voor machinefabrikanten? Rinus Simonis Trainer / Coach machineveiligheid en vicevoorzitter Vereniging FME-RNCM

EMC. Geen probleem voor machinefabrikanten? Rinus Simonis Trainer / Coach machineveiligheid en vicevoorzitter Vereniging FME-RNCM EMC Geen probleem voor machinefabrikanten? Rinus Simonis Trainer / Coach machineveiligheid en vicevoorzitter Vereniging FME-RNCM Machinefabrikant vroeger en nu elektrotechnicus werktuigbouwkundige elektricien

Nadere informatie

Veiligheid bij werkplaatsmachines. Machineveiligheid - Prenne 44

Veiligheid bij werkplaatsmachines. Machineveiligheid - Prenne 44 Veiligheid bij werkplaatsmachines Machineveiligheid - Prenne 44 Europese wetgeving rond machineveiligheid Vrij verkeer van goederen Regels voor de machinefabrikant Viseren het marktgebeuren en niet de

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Lees de gebruikershandleiding voor gebruik zorgvuldig door en maak u vertrouwd met de verschillende functies van uw autoalarm. Deze handleiding beschrijft de functies

Nadere informatie

EASYPLUS PRE DOMOTICA

EASYPLUS PRE DOMOTICA EASYPLUS PRE DOMOTICA 1 of 11 EASYPLUS PRE DOMOTICA... 1 Algemeen... 3 2. PRE08008 : PRE domotica systeem met 8 uitgangen... 3 3. PRE08016 : PRE domotica systeem met 16 uitgangen... 4 4. PRE08024 : PRE

Nadere informatie

Installeren van de FOREST SHUTTLE AC

Installeren van de FOREST SHUTTLE AC 2 Installeren van de FOREST SHUTTLE AC Bepalen van de installatie mode van de FOREST SHUTTLE AC De Shuttle AC motor kan op twee manieren aangesloten worden: 1. Remote control mode. Beide draden bruin en

Nadere informatie

Deel 1 Step 7 Ont4 - GA3

Deel 1 Step 7 Ont4 - GA3 Deel 1 Step 7 Ont4 - GA3 Deel 1 : Step 7 09/05 1 Het stuurprogramma van de Cim installatie zal volledig geprogrammeerd moeten worden. Om tot een aanvaardbare oplossing te komen gaat de sturing aan een

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HANDY

GEBRUIKSAANWIJZING HANDY GEBRUIKSAANWIJZING HANDY REF. C002 CE GEBRUIKSAANWIJZING HANDY OILLESS Gefeliciteerd! U hebt net de beste compressor op de markt gekocht. Lees de volgende handleiding aandachtig en volg de instructies

Nadere informatie

Nr 4136 Revisie

Nr 4136 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Gebruikhandleiding TC-500

Gebruikhandleiding TC-500 Gebruikhandleiding TC-500 1:001 Steek de oven in. 1.002 Schakel de TC-500 in (schakelaar 1/0) aan de bovenzijde van het kastje display 1 (groen) geeft de actuele temperatuur aan. 2:001 Programmering. Een

Nadere informatie

CCE-200, 201, 202, 203, 204 & 206 NL Elektronisch bedieningspaneel Installatie-, Montage- en Gebruikshandleiding Voor de Installateur

CCE-200, 201, 202, 203, 204 & 206 NL Elektronisch bedieningspaneel Installatie-, Montage- en Gebruikshandleiding Voor de Installateur CCE-200, 201, 202, 203, 204 & 206 NL Elektronisch bedieningspaneel Installatie-, Montage- en Gebruikshandleiding Voor de Installateur Inhoudsopgave Overzicht van elektronische ketelpanelen en bedieningen...

Nadere informatie

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 1.0 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een scorebord optie 7 van Data Display. We hopen dat er veel plezier aan beleefd zal

Nadere informatie

VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO RINUS SIMONIS. 20 september 2017 Practical Safety Event 1

VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO RINUS SIMONIS. 20 september 2017 Practical Safety Event 1 VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO RINUS SIMONIS 20 september 2017 Practical Safety Event 1 VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO Algemene kennis & te doorlopen stappen (2 minuten)

Nadere informatie

De 4 aandrijvingen zijn in groep met een schakelaar lokaal te bedienen. Meerdere schakelaars en sturingen kunnen parallel aangesloten worden.

De 4 aandrijvingen zijn in groep met een schakelaar lokaal te bedienen. Meerdere schakelaars en sturingen kunnen parallel aangesloten worden. Motorsturing CD 1 X 4 P GEBRUIKS- AANWIJZING 1. Beschrijving NV SYSA GH 03-08-344 N/1 De motorsturing CD 1 X 4 P laat de individuele aansturing toe van 4 X 230 VAC motoren. Vermits de motoren lokaal en

Nadere informatie

MURRELEKTRONIK SAFETY 4.0. Laurent van der Pluijm

MURRELEKTRONIK SAFETY 4.0. Laurent van der Pluijm MURRELEKTRONIK SAFETY 4.0 Laurent van der Pluijm MURRELEKTRONIK - ONZE BUSINESS STRATEGIE SAFETY 4.0 ONZE WEG NAAR SUCCES... IN SAMENWERKING MET ONZE KLANTEN... WIJ ONTWIKKELEN DE INNOVATIES VAN VANDAAG

Nadere informatie

1 Mitsubishi Alpha XL

1 Mitsubishi Alpha XL 1 Mitsubishi Alpha XL afb. Alpha_01 Stuurrelais Programmeerinstructies Directe bediening. 1.1 Lay-out en functie(s) van de bedieningsknoppen. Het stuurrelais ziet er als volgt uit: afb. Alpha_2 Links een

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

Afzuigkap Gebruiksaanwijzing

Afzuigkap Gebruiksaanwijzing Afzuigkap Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1.Opmerkingen 2.Functies 3..Installatie 4..Opmerkingen over installatie 5..Veiligheidswaarschuwingen 6 Gebruik 7 Onderhoud 1 Opmerkingen 1. Bedankt voor het kiezen

Nadere informatie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Share our Vision for Automation

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Share our Vision for Automation De PROFIBUS, PROFINET & Share our Vision for Automation IO-Link dag 2010 Veiligheidstechniek Machine veiligheid in PROFIBUS en PROFINET 2 Harm Geurink Product Manager AUTOMATION systems Phoenix Contact

Nadere informatie

parameters instellen van RSA H Z

parameters instellen van RSA H Z s instellen van RSA H Z 2. Parameters instellen Opmerking: de eindelopen van de motor moeten ingesteld zijn alvorens de s te veranderen. Hoe door de menu's navigeren : hogere te gaan lagere te gaan Eens

Nadere informatie

Veilig werken met apparaten en machines

Veilig werken met apparaten en machines Published on Arbocatalogus voor de vlakglasbranche (http://www.arbocatalogus-vlakglas.nl) Veilig werken met apparaten en machines Oplossing status: Goedgekeurd door Inspectie SZW Een machine is een arbeidsmiddel,

Nadere informatie

Installeren van de Forest Shuttle. Home Automation by

Installeren van de Forest Shuttle. Home Automation by Installeren van de Forest Shuttle Installeren van de Forest Shuttle 1 Assembleer de rail 2 Installeer de steunen en monteer de rail in de steunen 3 Hang de gordijnen pas na het instellen van de eindposities.

Nadere informatie

F O R E S T S H U T T L E S / L

F O R E S T S H U T T L E S / L 2 Installeren van de FOREST SHUTTLE S / L Installeren van de FOREST SHUTTLE S / L 1 Assembleer de rail 2 Installeer de steunen en monteer de rail in de steunen 3 Hang de gordijnen pas na het instellen

Nadere informatie

Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Nick de With, Isolectra BV te Capelle a/d IJssel

Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Nick de With, Isolectra BV te Capelle a/d IJssel Colofon Auteur: Eindredactie: Jaap Jan de Jong Thijs A. Afman Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Nick de With, Isolectra BV te Capelle a/d IJssel Dit is een uitgave van Brink Technical Solutions

Nadere informatie

8.1.1 Arbeidsmiddelen (K.B. 12/08/93, B.S. 28/09/93) - synthese

8.1.1 Arbeidsmiddelen (K.B. 12/08/93, B.S. 28/09/93) - synthese 8.1.1 Arbeidsmiddelen (K.B. 12/08/93, B.S. 28/09/93) - synthese Toepassingsgebied (art. 1) Op de werkgevers en werknemers en op de daarmee gelijkgestelde personen. Definitie van arbeidsmiddelen (art. 2.1)

Nadere informatie

POLARIS PROGRAMMEERBARE STURING

POLARIS PROGRAMMEERBARE STURING 1 POLARIS PROGRAMMEERBARE STURING 2 STURING MODEL POLARIS Antenne Aansluiting automatische krachtregeling Knipperlamp 220 V 25 W max. K C A 13 14 15 16 17 18 19 ontvanger PROGRAMMA CANCELLA OK LAMP SS2

Nadere informatie

Prebes Workshop indienststellingsverslag

Prebes Workshop indienststellingsverslag Prebes Workshop indienststellingsverslag 17 oktober 2017 Filiep Coucke Bestuurslid Prebes West-Vlaanderen Voorzitter Prebes Projectgroep Documenten Prebes Projectgroep Documenten à Documenten voor de preventieadviseur

Nadere informatie

Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012

Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012 06-12-1999 1 Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012 Groen Training houdt u op (de) hoogte Permanente HBI Niet permanente HBI 06-12-1999 2 Wat zijn de verschillen tussen Permanente en niet

Nadere informatie

14 Oefeningen. 14.1 Basisinstructies

14 Oefeningen. 14.1 Basisinstructies nleiding in de PLC 14 Oefeningen 14.1 Basisinstructies 1. Aan ingang 124.0 sluiten we een NO drukknop (S1) aan, op 124.1 een NC (S2). Maak nu een programma zodanig dat 124.0 hoog is als we drukknop S1

Nadere informatie

Verwijder de transportbeveiliging - magneetband

Verwijder de transportbeveiliging - magneetband Opstarten ( CRAMBO 500 direct) Pagina Afkoppelen machine.. Activeer de parkeerrem => uittrekken rode knop => zwarte knop D indrukken. Laat de trailer met de rode hendel zakken door deze naar links te 3.

Nadere informatie

Laserveiligheid.com Product catalogus 2013

Laserveiligheid.com Product catalogus 2013 Laserveiligheid.com Product catalogus 2013 Mini signs Status 2 state sign Partnr:LEDS-L-1WY 3 state sign Partnr:LEDS-L-2W Deze compacte 24 VDC LED verlichte signalerings bordjes zijn bedoeld voor plaatsing

Nadere informatie

dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen:

dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen: dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen: 1: Monteren componenten en aansluiten. 2: Adressen instellen op de DMX dimmers Zones in stellen op de drukknop interfaces.

Nadere informatie

Als bedrijf streven we naar een veilige werkomgeving. Om dit te verwezenlijken zijn we VCA gecertificeerd.

Als bedrijf streven we naar een veilige werkomgeving. Om dit te verwezenlijken zijn we VCA gecertificeerd. Een betrouwbare partner voor een kwalitatieve service Technovia combineert de persoonlijke toewijding en betrokkenheid van een klein bedrijf met de vakkennis en totaalservice van de grotere spelers. Wij

Nadere informatie

Eeckhaoudt, D., Handboek Machineveiligheid, Erembodegem., Pilz Belguim/BC Building,,1997,186.,ISBN: /

Eeckhaoudt, D., Handboek Machineveiligheid, Erembodegem., Pilz Belguim/BC Building,,1997,186.,ISBN: / Literatuurslijst Boeken: Eeckhaoudt, D., Handboek Machineveiligheid, Erembodegem., Pilz Belguim/BC Building,,1997,186.,ISBN: / Internet: Pilz International, Beschikbaar op het World Wide Web: http://www.pilz.com/dutch/service/guidelines/1644.htm,

Nadere informatie

Hfdst. 4: PLC-sturingen ontwerpen gebaseerd op het functiediagram

Hfdst. 4: PLC-sturingen ontwerpen gebaseerd op het functiediagram 4.1. Basisstructuren: 6 mogelijke sequenties: 1/ Enkelvoudige of lineaire sequentie; 2/ Meervoudige sequentie met keuze; 3/ Meervoudige sequentie met exclusieve keuze; 4/ Meervoudige sequentie met sprong;

Nadere informatie

PROCEDURE STANDAARDOPTIES. Operator instructie ten behoeve van het correct hanteren van de automatische puntlasmachine

PROCEDURE STANDAARDOPTIES. Operator instructie ten behoeve van het correct hanteren van de automatische puntlasmachine Opgesteld op: 03/06/2013 Laatste revisie: 03/06/2013 PROCEDURE STANDAARDOPTIES Afdeling: Kuipen W1 en W2 Document Titel: Operator instructie ten behoeve van het correct hanteren van de automatische puntlasmachine

Nadere informatie

Handleiding ARRAS met elektronische afstelling

Handleiding ARRAS met elektronische afstelling Handleiding ARRAS met elektronische afstelling Leest U a.u.b voor de eerste bediening deze handleiding aandachtig door en let u vooral op de veiligheidsaanwijzingen. Schade ontstaan door het niet in acht

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager De groepenverdeler in uw meterkast Beste bewoner, Uw Hager-groepenverdeler zorgt dat u op veilige wijze stroom

Nadere informatie

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek.

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek. Verkeerslichten. Werkplek 1 De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Leer & werkboek. Bij dit boek hoort een antwoordboekje waarin de antwoorden, op de vragen uit dit boek, geschreven

Nadere informatie

PEDERSEN FREESMACHINE VPF-940

PEDERSEN FREESMACHINE VPF-940 PEDERSEN FREESMACHINE VPF-940 Universele freesmachine Horizontale spindel ISO40 Automatische voedingen X, Y en Z-as met joystick voor voedingsrichting en ijlgang PLC bediening met fout indicaties Koelinstallatie

Nadere informatie

II PROGRAMMEERBARE STURING

II PROGRAMMEERBARE STURING 1 ROY 4 Schuifhekmotor met POLARIS II PROGRAMMEERBARE STURING 2 STURING MODEL POLARIS II K C A 11 12 13 14 15 16 17 zekering 315m A 24 V AC voeding fotocellen 4 3 2 1 KRACHTREGELING + zekering 6,3 A KRACHT

Nadere informatie

HANDLEIDING BEWAAR DEZE HANDLEIDING VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK ONDERDEELNR

HANDLEIDING BEWAAR DEZE HANDLEIDING VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK ONDERDEELNR HANDLEIDING BEWAAR DEZE HANDLEIDING VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK ONDERDEELNR. 9374142170-03 GEBRUIKERSHANDLEIDING 9374142170-03 INHOUDSOPGAVE VEILIGHEIDSMAATREGELEN... Nl-1 NAMEN VAN DE ONDERDELEN... Nl-2 WERKING...

Nadere informatie

Checklist inrichting werkplek Opstelling: Bij ieder arbeidsmiddel juiste benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken zoals:

Checklist inrichting werkplek Opstelling: Bij ieder arbeidsmiddel juiste benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken zoals: Checklist inrichting werkplek De onderstaande punten vormen een algemene checklijst, bedoeld voor de werkgever. Deze kan in de Binnenvaart worden toegepast. Niet alle punten zullen daarbij relevant zijn

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Welkom bij de S / ET200SP failsafe workshop. Doel van deze oefeningen is om u een indruk te geven van de mogelijkheden van de S F-CPU.

Welkom bij de S / ET200SP failsafe workshop. Doel van deze oefeningen is om u een indruk te geven van de mogelijkheden van de S F-CPU. Welkom bij de S7-1500 / ET200SP failsafe workshop. Doel van deze oefeningen is om u een indruk te geven van de mogelijkheden van de S7-1500 F-CPU. Tijdens de oefeningen maken wij gebruik van de ET200SP

Nadere informatie

Het Keypad (met segmenten)

Het Keypad (met segmenten) Het Keypad (met segmenten) Het JABLOTRON 100 systeem kan worden gebruikt met verschillende type keypads waarmee het systeem kan worden bediend, en die informatie geven omtrent de status van het systeem

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw ELEKTRICITEIT Natte en ruwe omstandigheden kunnen de veiligheid bij het gebruik van elektriciteit nadelig beïnvloeden. Om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, moet het elektra aan de regels voldoen

Nadere informatie

DinaSys DTC versie 3. 3 april 2014 DTC versie 3 Pagina 1 van 8

DinaSys DTC versie 3. 3 april 2014 DTC versie 3 Pagina 1 van 8 DinaSys DTC versie 3 De software voor de DTC draaischijfbesturing is geheel herschreven en bevat nieuwe functionaliteit waardoor niet alleen het draaigedrag aanzienlijk verbeterd is, maar ook een aantal

Nadere informatie

Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak.

Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak. Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak. Veiligheidsvoorzieningen De bestuurdersplaats bevindt zich aan de achterkant van de machine. De operator moet op de treeplank staan en zich stevig vasthouden aan

Nadere informatie

Inbouwontvanger RTS voor rolluiken

Inbouwontvanger RTS voor rolluiken Inbouwontvanger RTS voor rolluiken Installatiehandleiding Artikelnummer 1811244 Inbouwontvanger RTS voor rolluiken Te combineren met 1 standaard buismotor. Productvoordelen n Ideaal bij renovatie van een

Nadere informatie

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET:

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET: dmxdomotica DDC1-IP Controller. Ipad en Android Simplistic Light Domotica in drie stappen: 1: Monteren componenten en aansluiten. 2: Adressen instellen op de DMX dimmers Zones in stellen op de drukknop

Nadere informatie

Afstandsbediening Telis 16 RTS

Afstandsbediening Telis 16 RTS Afstandsbediening Telis 16 RTS Bedieningshandleiding Telis 16 RTS Pure Art.nr. 1811020 Telis 16 RTS Silver Art.nr. 1811021 Afstandsbediening Telis 16 RTS 16 Kanaals zender met display Telis 16 RTS Pure

Nadere informatie

Synoniemen? Franse Norm Grafcet. IEC-norm voor PLC: SFC Sequential Function Chart Één van de vijf programmeermethoden voor PLC s

Synoniemen? Franse Norm Grafcet. IEC-norm voor PLC: SFC Sequential Function Chart Één van de vijf programmeermethoden voor PLC s Synoniemen? Franse Norm Grafcet IEC-norm voor PLC: SFC Sequential Function Chart Één van de vijf programmeermethoden voor PLC s Doel: Oefening/Project/Proces is deelbaar in STAPPEN. (min. 3!) STAP PER

Nadere informatie

Nr 4154 Revisie

Nr 4154 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

BREEDBAND SCHUURMACHINE

BREEDBAND SCHUURMACHINE Nummer Beoordelingscriteria Toelichting Parafeer bij / 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen

Nadere informatie

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid Inhoud Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 7 Aarding is onzichtbaar 8 Een veilige installatie 8 Wanneer

Nadere informatie

DP E08.UART INHOUD INHOUD. Inhoud 1. Gebied Normale Indicatie 6. Knop Definitie 7. Inleiding 2. Normale Bediening 7. Overzicht Tekening 3

DP E08.UART INHOUD INHOUD. Inhoud 1. Gebied Normale Indicatie 6. Knop Definitie 7. Inleiding 2. Normale Bediening 7. Overzicht Tekening 3 INHOUD DP E08.UART INHOUD Inhoud 1 Inleiding 2 Overzicht Tekening 3 Specificaties 4 Overzicht Functies 5 Gebied Normale Indicatie 6 Knop Definitie 7 Normale Bediening 7 Fout Code Definitie 8 BEELDSCHERM

Nadere informatie

Inductieve omschakelaar ISK 71-24

Inductieve omschakelaar ISK 71-24 Inductieve omschakelaar ISK 71-24 Gi.Bi.Di. Benelux NV - Paddegatstraat 51 - B-1880 Kapelle-op-den-Bos Tel. 0032 (0)15 71 53 43 - Fax 0032 (0)15 71 53 44 - E-mail : info@gibidi.be - Web : www.gibidi.be

Nadere informatie

VMB1BLS 1-kanaals rolluiksturing voor universele montage. Handleiding

VMB1BLS 1-kanaals rolluiksturing voor universele montage. Handleiding VMB1BLS 1-kanaals rolluiksturing voor universele montage Handleiding Inhoud 1. Beschrijving... 3 2. Onderdelen... 3 3. Aansluitschema s... 2 3.1. In een Velbus domotica-installatie... 2 3.2. Standalone...

Nadere informatie

Kerntaak 1: Installeert technische installaties

Kerntaak 1: Installeert technische installaties Kerntaak 1: Installeert technische installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden De eerste monteur elektrotechnische installaties ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende.

Nadere informatie

Fototest aansluiting. Besturing aansluiting MATRIX BULLSC/15 SC. Encoder aansluiting. Uitgang aansluiting SCA of tuinverlichting.

Fototest aansluiting. Besturing aansluiting MATRIX BULLSC/15 SC. Encoder aansluiting. Uitgang aansluiting SCA of tuinverlichting. MATRIC CP BULL De besturing MATRIX CP BULL heeft volgende karakteristieken. Aansturen van 1 aandrijving in 230Vac met max. vermogen van 1000 Watt Algemene voorschriften Voer de installatie uit volgens

Nadere informatie