Het verslag van onze reis naar Alto Adige/Südtirol van 28 april tot en met 3 mei 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het verslag van onze reis naar Alto Adige/Südtirol van 28 april tot en met 3 mei 2013"

Transcriptie

1 Het verslag van onze reis naar Alto Adige/Südtirol van 28 april tot en met 3 mei 2013 Zondagmorgen staan we allemaal paraat. Goed op tijd om niemand te laten wachten, met 3 nieuwe gezichten die zich vol verwachting in de wijnreis storten. Lucienne, Berty en Jan weten niet wat er gaat gebeuren. In Sint-Joris-Weert is het ook een speciale dag, want het is voor de 20 ste keer dat een van de bussen van Violettacars onze reisweg verzorgt. Wij zijn allemaal blij dat Guido weer van de partij is. Na een eerste stop is het al snel aperitieftijd. We klinken op de reis met een Weissburgunder festival van Zo zitten we meteen in de aroma s en de smaken van de Alto Adige. De regen speelt ons parten en het glaasje rode wijn bij ons boterhammetjes moet wachten tot we terug in de bus zijn. Het is een Chateau Castigno Terracotta van Een schenking van de eigenaar die we, zoals hij zelf zegt, te danken hebben aan François zijn groot bakkes. Hij heeft namelijk langs zijn neus laten weten dat we vorig jaar bij ons bezoek allemaal te veel betaald hebben voor onze wijnen. Merci François! We slapen in Reutte in hotel Golderner Hirsch en s anderendaags moeten we zeker vóór 8 uur vertrekken. Na een 30-tal km moeten we, net vóór een scherpe curve, plots stil staan. Ongelooflijk, maar ze zijn de berg aan t kuisen! 7oranje mannekes hangen tegen de berg en doen alle losse stenen naar beneden rollen Na een kwartiertje mogen we terug door. De oranje mannen hangen nog altijd tegen de berg maar zijn even aan rust toe. Kort nadien: paniek! Roger is een glas kwijt! Neen, geen wijnglas, maar zijn rechter bril glas. 5 mensen gaan op hun buik om onder de zetels met de pillamp & de GSM-spot te zoeken en zo de grond af te tasten. Niets te zien! En zie Mieke kijkt nog een keer en vindt het glas. Berty en Jan slagen er zelfs in om de draad terug rond het glas te spannen, de bril is terug zoals voorheen. 2 vrouwen kussen is zijn opdracht om een hele reis terug alles duidelijk te kunnen zien. Onze Roger komt er goedkoop van af. t Is maandag en we gaan richting Valle d Isarco, het Eisacktal, de meest noordelijke wijnbouwregio van de Alto Adige. Onze eerste stop is de Abbazia di Novacella dwz. Kloster Neustift. Een imposant klooster en omgeving. Wie van ons zou niet graag zo n stiften krijgen? Wat ze daar allemaal gestift hebben! Ze hebben 90 man nodig om alles te kunnen onderhouden. Laatst hebben ze 1150 m² dak vernieuwd wie van ons al

2 eens aan zijn dak heeft laten werken weet dat dit een flinke aderlating is. Maar ja, al hun gestifte landerijen, wijngaarden, boerderijen, kloosters enz. brengen genoeg op. Na de rondleiding kregen we in de degustatiezaal boven 4 wijnen te proeven. Onze eerste kennismaking met de lokale Sylvaner en de Kerner en natuurlijk de gezonde Südtiroler kaas- en vleesspecialiteiten. De gerookte droge worstjes en de kaas waren super. Nog even stoppen in de shop, onze eerste centjes uitgeven en we kunnen verder. Nu naar Brixen. We hadden het thuis al in het programma gelezen: Guido kan met zijn bus niet tot vóór de deur van Manfred Nössing rijden. Zijn domein Hoandlhof ligt bovenop een bochtig en smal parcours. Geen nood, hij regelt voor ons de lokale lijnbus. De rit betalen? Niks van, hij regelt dat wel in t zwart zegt hij. Wedden dat die chauffeur straks een lekker flesje wijn krijgt? De hond Pablo is de vriend des huizes en vindt ons allemaal ok. In 1995 heeft Manfred zelf zijn eerste 300 flessen rood gemaakt. Dan heeft hij verder geëxperimenteerd met wit. Sinds 2000 maakt hij alles zelf, dit wil zeggen flessen van het eigen domein, 6 ha groot. Hij vertelt dat bij hen half augustus de grond al afkoelt. Ook hoe zijn druifjes dank u zeggen omdat hij NIET ontbladert. Zo blijven ze koel hangen en worden ze niet gebakken in de brandende zomerzon. Een toffe kerel, die weet wat hij wilt. We proeven 9 wijnen, zowel uit het vat (de 2012) als op fles. De Muller Thurgau in 2012, de Sylvaner in 2011 en 2012, de Grüner Veltliner in 2011 en 2012, de Kerner in 2011 en 2012, de Riesling in 2011 en om te eindigen nog een zoete Kerner. Velen van ons bestellen de 2012 die nog op vat is. Zullen we hem ooit kunnen proeven? Het zou best kunnen want Mich heeft zonet een mailtje ontvangen waarin hij meldt dat hij de bestelling zal leveren! Een huis èn een man om te onthouden. Hotel Weingarten in Caldaro/Kaltern wordt onze vaste stek voor de volgende 3 nachten.

3 t Is nu dinsdag en Guido rijdt ons naar 5 km verder naar Cornaiano/Guirlan, recht naar domein Niedermayr. We zijn wat te vroeg en Madame opent juist haar wijnboetiek. Zij verwelkomt ons en Mijnheer leidt ons persoonlijk en zeer uitgebreid rond. Een mooi domein dat al zeer lang in de familie is. In de museum- & degustatiezaal vertelt hij over zijn museum maar laat het proeven over aan zijn keldermeester. Alles is verzorgd voorbereid met een speciaal blad met de weinfolge, rebsorte, verkaufpreis vinothek + ruimte om te schrijven. 7 wijnen, telkens toegelicht qua kleur, smaak, afdronk. Wij hebben daar zelf niet te hard moeten werken. Theo had chance. Zijn eerste medaille mocht hij aan Madame geven, die eerlijkheidshalve wèl zei dat die eer haar man toekwam. In haar winkeltje werd aan de toonbank nog wat nageproefd en er gingen heel wat flesjes van de hand. Van daar reed Guido ons naar Termeno/Tramin bij Elena Walch. Na een flinke klim werden we in de tuin ontvangen en rondgeleid door haar good looking commercieel agent die al 8 jaar in dienst is. In de kelder zien we mooi bewerkte vaten, kunstig versierd voor specifieke gelegenheden. Hij vertelt dat de basis voor de Beyond the Clouds Chardonnay is, aangevuld met 3 druivensoorten. Welke? Dat is het geheim! Hun Kermesse van 2009 is nu pas op fles en wij konden hem proeven. Voor Tyrol is de 2009 de beste jaargang. Ook hier kregen we 7 wijnen te proeven, tussen de vaten. De tafel voor de degustatie/lunch was gebogen opgesteld en mooi versierd. De vleesschotel was prima, de smeuïge gerookte zalm na het vlees eigenaardig, maar ook zeer lekker. Roger zag zijn droom uitkomen. Elena zien in hoogst eigen persoon! Ze nam zelfs even de tijd om te vragen hoe ons bezoek verlopen was. Mich, vergeet Roger de foto van Elena niet door te mailen. Hij rekent er op! Na alle aankopen gaan we te voet op wandelafstand naar domein Hofstätter in het centrum van het dorp. Alleen waren we wat te lang bij Elena blijven plakken en we waren te laat op de afspraak: onze gids was alweer vertrokken en moest terug opgeroepen worden. De sympatieke wijnkeldermeester die een kwartiertje later toekwam liet hiervan niets merken en nam ons eerst mee naar de wijngaard voor een korte uitleg.

4 Hier zijn ze nog flink aan t bij bouwen. In de kelder zei Jacqueline dat het jammer was dat we altijd horen, maar niet kunnen ervaren dat er verschil is in aroma en smaak tussen wijn in vaten van Franse en Kaukasus oorsprong. Geen probleem, hij haalde zijn pipet en 2 glazen en we konden ruiken en proeven. Dan met de grote lift naar boven in de moderne degustatiezaal waar we aan de lange tafel 6 verschillende wijnen proefden. Omdat het al later is en niet meer de moeite om eerst nog terug naar het hotel te rijden, hebben we nog tijd voor wat ontspanning. Een deel van ons maakt een mooie wandeling door de wijnheuvels, van kerk naar kerk. De minder sportievelingen installeren zich op een terrasje of gaan wat winkelen... Bij het avondeten in het nieuwe restaurant van Hofstätter krijgen we lekkere asperges met daarbij een 7 de wijn van het domein. De de Vite van Is het u ook opgevallen dat we voor dezelfde wijn 2 verschillende glazen kregen? Het meisje moest lachen toen we vroegen waarom. Zo kan ze altijd zien wie reeds 2 keer wijn gekregen heeft. Geen discussie mogelijk. Die spreken van ondervinding. Woensdag 1 mei rijden we in het zonnetje naar Egna/Neumarkt bij Peter Dipoli. Een ronde, intelligente man die zwaar denkt over wat hij met zijn druiven en grond doet. Hij heeft een duidelijke kijk op wijn en wil zich onderscheiden van zijn collega s. Zijn Sauvignon moet het verschil maken. Hij reserveert een 80-tal flessen voor degustaties zoals de onze. De oudere wijnen komen uit zijn persoonlijke kelder. We krijgen 3 wijnen in 2 verschillende millésimes, met daarbovenop een magnum van zijn Iugum van Volgens hem is zijn 96 nóg beter! Je merkt dat hij tijdens de degustatie ons non-verbaal gedrag observeert en ook al begrijpt hij niet wat we vertellen, je ziet dat hij tevreden is over onze houding. Nog wat flesjes opslaan, kwestie van de Guido zijn bus gevuld te krijgen en we kunnen verder. We rijden richting Cortaccia/Kurtatsch, naar Schlosskellerei Turmhof bij Tiefenbrunner. Het domein doet ons denken aan ons bezoek bij de facteur in de Côtes du Rhône. Zijn zij bij hem de mosterd gaan halen of hij bij hen? In het zonnetje of onder de bomen schenkt de sympathieke Fräulein ons 5 wijnen und fur die Damen een extra Rosenberg Moscatel van 2012.

5 Op de terugweg naar het hotel wil Mich nog even stoppen bij Röner voor grappa, maar het is 1 mei en zij zijn gesloten. In de vroege namiddag zijn we terug in t hotel. De markt is al aan t opkramen, daar kunnen we niet meer naartoe. Alleen ons Berty was er als de pinken bij. Zij vertrok direct en kon nog een koopje doen. Jan heeft nu 5 sacochen meer mee dan in t opgaan. De anderen gingen zwemmen, naar de sauna, de infra-rood-cabine of gingen wandelen tot in het dorp. Een fikse regenbui maakte een einde aan de zonnige dag. s Avonds was het flink klimmen om in Castel Ringberg te gaan eten. De schotels waren heerlijk en mooi gepresenteerd. Hier en daar kan je nog iemand zien rondlopen met een licht blauw strikje. Volgens mevrouw was de andere weg naar beneden zogenaamd gemakkelijker. Wie van ons vond dat ook nog nadat we moesten bijgelicht worden om de trappen tussen het gras te zien? Een avontuurlijke terugtocht en een mooi einde van onze 1 ste mei in Italië. Donderdag 2 mei, onze laatste dag. Eerst hadden we 20 keer Violettacars, nu terug ne jubilé, zelfs 2! Vandaag vieren 2 koppels hun huwelijksverjaardag. Denise & Roger delen al 54 jaar officieel lief en leed, Jacqueline & Theo al 45 jaar. Bij domein Manincor in Caldaro ontvangt de gravin ons persoonlijk. Ze weet dan ook van naaldje tot draadje waarover ze spreekt. Het koppel heeft er hard voor geijverd om op 4/4/4 hun nieuwe kelders te kunnen openen. Alles is grondig bestudeerd. Hier koop je wijn met een filosofie! Ze maken vaten met hun eigen eik, wekken hun eigen energie op, geven het afval van de druiven terug aan de natuur, we geven wat we krijgen is het motto. Zelfs de kleur en het materiaal van hun deuren en poorten moet in harmonie zijn. We hebben al veel gezien, maar wijn die rustig mag rijpen in eiken vaten in een kelder/zaal met gregoriaanse muziek, op een temperatuur van graden, met een luchtvochtigheid van 70%... Een gang rond de kelder waar ze regenwater kunnen over de muren laten vloeien om de vochtigheids-graad op peil te houden...

6 Nadat haar schoonvader het bedrijf doorgegeven had hebben zij in 1996 zelf hun 1 ste wijn gemaakt. Wie heeft de flessen à la poire Williams aan de druivenplanten zien hangen? Blijkt dat na de snoei het sap van de plant hierin opgevangen wordt. En dat sap wordt gebruikt als cosmetica voor het gelaat.. De gravin zegt aan Theo dat het een zegen is voor het velleke... We proeven 4 wijnen met zicht op de wijngaarden. De dochter schenkt in en luistert naar de uitleg van mama, t is toch geen vakantie? Later zien we haar in de wijnshop terug. We kunnen er op tijd vertrekken en zijn dus een half uurtje te vroeg bij domein Peter Sölva & Söhne. Geen probleem. Het boetiekje rechtover heeft goede zaken gedaan. Een paar topjes, een kleedje, een vestje... t wordt straks een beetje Südtiroler mode in België. We worden ontvangen door eigenaar & wijnbouwer Stephan. Hij is deel van de 10 de generatie van een familie met Spaanse roots. Hij loopt hoog op met zijn grootvader en trekt zijn Spaanse roots nog altijd door in de wijnen. En, deze man begint met zelf aan ons vragen te stellen! Wie heeft al eens in de wijngaard gewerkt? Wat is voor u kwaliteit? Hoe herken je harmonische wijn?... Hij brengt een mooi verhaal van vader en moeder en kinderen. De bodem, de plant, de vruchten Hoe het ene kind wat wilder en uitbundiger is dan het andere... Over verwende kinderen, kinderen die je eerst moet laten uitbreken en die dan ingetoomd moeten worden In de degustatiezaal/restaurant schenkt hij ons 7 wijnen. Allemaal mooie producten. Bij de Amistar Rosso zegt hij dat door grootvader bepaald werd dat hierin altijd 50% van de rijpste druiven moeten komen, aangevuld met 2 andere cepages. Dit wil zeggen dat dit ieder jaar anders kan zijn. In de 2010 die wij vandaag proeven zit 50% Cabernet, 25% Merlot en 25% Lagrein. Een mooi laatste domein, met een sympathieke eigenaar waar iedereen zich voor de laatste keer nog eens goed laat gaan. We hebben het geweten. 1 ½ uur hebben we op onze bestelling gewacht. Er moesten eerst nog etiketten op de magnums geplakt worden... Als troost voor het lange wachten krijgen we 3 flesjes mee. We vertrekken naar huis met een volle bus. Vrijdag. t Is bijna gedaan. Straks zijn we thuis. Guido, je hebt ons voor de 20 ste keer door een mooie streek gereden. We hebben uw bus het meest horen kraken aan het hotel. De straat en de oprit lag daar ècht niet goed.

7 Merci voor de rustige en veilige rit. Zelfs de douaniers konden vanmorgen bij hun controle niets vinden. 2 keer Proficiat. Eerst voor de 20 ste wijnreis waarvan jij er 17 aan het stuur zat, ten tweede voor jullie 60 jaar Violettacars. Dat verdient een welgemeend applaus! En zeker, dank u voor de lekkere magnum De Silva Lagrein Edizione 2010 van Sölva die we hier in de bus op uw gezondheid mogen proeven. Theo en Jacqueline, We hebben officieel 57 wijnen geproefd. Ik zeg wel officieel, want de meesten onder ons hebben nog wat speciallekes geproefd vooraleer een of andere, andere wijn te kopen. De typische druiven Lagrein, Vernatch en Gewurtztraminer hebben we bij verschillende domeinen telkens anders geproefd. Het was een mooie reis, met typische wijnboeren die allemaal hun best deden om ons goed te ontvangen. We moeten het zeggen, we hebben dit jaar niet vaak zien kussen. Dat lag natuurlijk aan het beperkt aantal medailles. Je kan moeilijk verwachten dat Theo drie kussen als beloning krijgt omdat hij de wijnboeren vraagt om iets in ons gulden boek te schrijven. Dank u wel voor de voorbereiding, de keuze van de domeinen en het vele werk. Ons Odette brengt nu een kleine attentie van ons allemaal. Wij hebben voor jullie bij Manincor een magnum Cassiano 2010 gekocht met de cepages Merlot, Cabernet, Tempranillo, Syrah en Petit Verdot. Geniet er samen van! Dank u wel.

8 En dit hebben we allemaal geproefd:

9

10

11

12

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015

Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015 Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015 Een twaalftal leden en aanhang namen deel aan de door Tjeu georganiseerde wijndag in Zuid Limburg. Apostelhoeve Ons eerste proefadres was de alom bekende Apostelhoeve,

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

, ##/ $.!!+ " $%& ' & ( $%)$"#!* )* !& &!!!-) &!& & $). & #$+ "!!#! & & $& "& ( $%!!!$ & & '&, * )* $& $! "!#!"& # &, -%- $(!

, ##/ $.!!+  $%& ' & ( $%)$#!* )* !& &!!!-) &!& & $). & #$+ !!#! & & $& & ( $%!!!$ & & '&, * )* $& $! !#!& # &, -%- $(! " %& & ( %)" * )* & " & & & "& ( % & & & &, * )* & ""& &, -%- ( )"& &. " )- & & -) & & & )., / / 0 & & -& & 1 0 - & & 2. & " & " 0 & &, -, 0 ) & & & 3 & & 4, & " * " 5 Mijn leven in De Zevensprong: Mijn

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

WE GAAN NAAR DENEMARKEN!

WE GAAN NAAR DENEMARKEN! WE GAAN NAAR DENEMARKEN! We gaan weer naar Fanø, naar hetzelfde huisje als vorig jaar! We vertrekken op zaterdag 28 april, om ongeveer 8:00 uur. We rijden terug op zaterdag 5 mei. Zaterdag 28 april Zondag

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren Vakantie Activiteiten Thema: Dromen Datum: maandag 7 t/m vrijdag 11 juli Dromen dat we winnen! Maandag: 7 juli Dinsdag: 8 juli Woensdag: 9 juli Donderdag: 10 juli Vrijdag: 11 juli Week 1 De droom is natuurlijk

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum 1. Wat voor rare mensen waren dat daarstraks? (zijn) 2. Zodra we de film, zullen we je vertellen wat we ervan vonden.

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN

MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om naar Druivenserre & Wijnkelder Soniën te gaan. In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

God heeft mensen gemaakt om van Zijn glorie te genieten.

God heeft mensen gemaakt om van Zijn glorie te genieten. Les 3 God heeft mensen gemaakt om van Zijn glorie te genieten. Thema s: -God heeft mensen naar Zijn beeld gemaakt om te tonen hoe bijzonder Hij is. -God verlangt ernaar om een intieme relatie te hebben

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

Hospice de Beaune - Hôtel Dieu.

Hospice de Beaune - Hôtel Dieu. BOUROGNEREIS Vijf dagen genieten. Een bijzondere combinatie van cultuur en geschiedenis en wijn en spijs. Onder leiding van Gijs van Bilsen, registervinoloog van de Wijnacademie. Wijn en spijs gaan onherroepelijk

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal Max van Olden DE JUISTE MAN in makkelijke taal 3 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen DEEL 1 1996 Vrijdagvond, zeven uur. De cursus van vandaag is afgelopen. Oscar doet zijn schrijfblok dicht. Hij

Nadere informatie

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012.

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Zondag 10 juni 2012. Vanmorgen vertrokken en via Antwerpen, Brussel en Luxemburg zijn we, zonder tolwegen, lekker opgeschoten en doorgereden tot Arc et Senans. Hier

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

Heuvelklas in Westouter

Heuvelklas in Westouter K L A S N I E U W S U I T K L A S 4! Jaargang 9, nummer 31 23 mei 2016 Heuvelklas in Westouter De maandag na de heuvelklas stonden we nog even stil bij de heuvelklas. We speelden een heuvelklasquiz en

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7)

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Liturgie aangepaste dienst Baflo, 28-09-14 om 14.30 uur Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Welkom en mededelingen a. Opw. 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen b. Opw. 88 Een rivier vol

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Une Belle Histoire Nou, daar sta je dan. Met je goede gedrag, langs de snelweg in Belgie met een lekke achterband. Maar wacht, ik ga veel te snel. Vrijdagochtend zouden we met 14 Goodfellas vertrekken

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten: turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag Daan zwienenberg Dag 1 dinsdag Ik fiets naar school met mijn rugzak. Gingen we in de bus zitten en toen gingen we naar de domelaar we gingen uit de bus en we gingen naar het kantoor van de domelaar een

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview Jaargang 3 -Uitgave 1 Inhoud: November 2012 Voorstelling nieuwe leerlingenraad IDEH. Project FAIRTRADE Spelletjes/Raadseltjes Moppentrommel Rijmpjes en nog Rijmpjes Interview De nieuwe leden van de Leerlingenraad

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

adres: Nardy s nieuwsbrief van vrijdag 9 juni 2017:

adres: Nardy s nieuwsbrief van vrijdag 9 juni 2017: Editie: Regio Haarlem +Maastricht E-mailadres: leonardnafzger@yahoo.com Dorpsstraat 843 F (kantoor) 1566 EH Assendelft Liedeweg 9 (cave Fort Liebrug) 2065 AH Haarlemmerliede info@leschiensblancs.nl Tel:

Nadere informatie

Zaterdag 28 juni 2014 Bezoek Weingut am Stein

Zaterdag 28 juni 2014 Bezoek Weingut am Stein Zaterdag 28 juni 2014 Bezoek Weingut am Stein Weingut am Stein Sandra & Ludwig Knoll Weingut am Stein is zonder twijfel één van de indrukwekkendste domeinen uit Duitsland. En dit door een combinatie van

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

WERKWEEK AMELAND 2015

WERKWEEK AMELAND 2015 De eerste dag van de werkweek Veel regen gehad, maar de meeste tijd zaten we droog in de bus. Op de Afsluitdijk werd nog even de topografische kennis getest en daarover waren de juffen en meesters tevreden.

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07 Ben je klaar voor een avontuurlijke dag in de Speeldernis? We vertrekken om 11:00 uur richting de Speeldernis en zijn rond 15:00 uur terug. Meenemen: kleding wat

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie