Burundi. Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi. Uitvoeringsperiode Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Burundi. Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi. Uitvoeringsperiode 2011-2013. Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi"

Transcriptie

1 Burundi Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi Uitvoeringsperiode Projectcoördinatie: Projectuitvoering: Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi Miparec (Burundese partner van ZOA)

2 Achtergronden bij het project Burundi, officieel de Republiek Burundi, is een land in centraal Afrika en wordt ingesloten door Congo, Rwanda en Tanzania. Burundi is staatkundig onderverdeeld in 17 provincies. De grootste etnische groepering zijn de Hutu (85%). Verder bevinden er zich Tutsi- (14%) en Twa-minderheden (1%) in Burundi. Volgens de Verenigde Naties leeft 68% van de bevolking onder de armoedegrens. Landbouw is voor 94% van de bevolking de belangrijkste bron van inkomsten. Sinds de onafhankelijkheid van Burundi in 1962 heeft het land zwaar geleden onder de bloedige strijd tussen Hutu s en Tutsi s. Tijdens twee geweldsuitbarstingen in 1972 en 1993 zijn meer dan Burundese Hutu s gevlucht naar buurland Tanzania. Honderd duizenden Tutsi s raakten in eigen land ontheemd. Aan het einde van 2001 werd een nieuwe overgangsregering gevormd en brak er een periode van relatieve rust aan. Het overgrote deel van de vluchtelingen is in de jaren die volgden, teruggekeerd naar Burundi. Zij zorgen daarmee voor grote druk op de schaars aanwezige hulpbronnen, de beperkt beschikbare landbouwgrond en de bestaande voorzieningen. In sommige dorpen in de zuidelijke provincie Makamba is de bevolking verdubbeld met de terugkeer van vluchtelingen! De armoede, de grote bevolkingsdichtheid en de beperkte middelen van bestaan, maken het gebied kwetsbaar en zorgen voor spanningen tussen de groepen die zijn teruggekeerd en de mensen die zijn gebleven. ZOA werkt sinds 2007 in diverse provincies in Burundi. Via landbouwprojecten, beroepsopleidingen en ondersteuning van lokale organisaties en overheden helpen we teruggekeerde gezinnen en lokale gemeenschappen bij het samen opbouwen van een nieuw bestaan. Burundi te midden van de buurlanden Provincie-indeling van Burundi ZOA werkt in Burundi samen met Miparec, een lokale organisatie die sterk is geworteld in de lokale gemeenschappen. Sinds de oprichting in 1996 werkt deze organisatie via concrete wederopbouwprojecten aan een beter bestaan van de meest kwetsbaren. Zij zullen het project uitvoeren en hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd met het aanbieden van vakopleidingen.

3 Projectdoel Met dit project wil ZOA de komende drie jaar in totaal 180 kwetsbare mensen (60 mensen per jaar) een vakopleiding bieden die hen in staat stelt een eigen inkomen te verdienen. De doelgroep voor dit project zal vooral bestaan uit ex-soldaten, weduwen en weeskinderen en mensen met een handicap. Juist deze groepen hebben moeite om op eigen kracht een inkomen te verdienen en krijgen met een gedegen opleiding tot vakman of vakvrouw een goed perspectief op het krijgen van een betaalde baan. Daarmee zijn zij in staat om niet alleen de eigen levensomstandigheden te verbeteren, maar ook die van hun naaste familieleden. De uiteindelijke doelgroep die met dit project wordt bereikt zal daarmee veel groter zijn dan de 180 mensen die worden opgeleid, maar zal al snel voor enkele honderden personen een verbetering betekenen. Activiteiten Er worden drie verschillende vakopleidingen aangeboden: autotechniek, houtbewerking en naaien. Voor elk van deze drie opleidingen worden jaarlijks 20 deelnemers geselecteerd. Juist deze opleidingen bieden een goede kans op het krijgen van een betaalde baan omdat er veel vraag is naar monteurs, timmerlieden en mensen die kleding kunnen maken en herstellen. Na de opleiding verstaan de deelnemers hun vak en kunnen ze zelfstandig of samen met anderen een bedrijf starten. Onderdeel van het project is ook dat In de vakopleiding autotechniek wordt veel gesleuteld. mensen na afronding van de opleiding een startpakket ontvangen met gereedschap om deze stap te zetten. Miparec hecht eraan dat de cursisten de volledige training doorlopen en zich alle aspecten eigen maken, zodat ze met ruime ervaring kunnen gaan solliciteren voor een baan of een eigen bedrijf kunnen starten. Wanneer mensen de gereedschappen eerder ontvangen, is het risico groot dat mensen de opleiding voortijdig beëindigen. Na de opleiding ontvangen de cursisten een startpakket met de volgende gereedschappen: Startpakket autotechniek Set met steeksleutels Krik Tapset Startpakket houtbewerking Blokschaaf en reischaaf Tweemanstrekzaag en handzaag Montageklemmen Startpakket naaien Eenvoudige naaimachine Handstrijkijzer Miparec blijft de cursisten na afloop van de opleiding volgen met advies en begeleiding. Waar mogelijk stimuleren ze de ex-cursisten om samen te blijven werken als dit meer toekomstperspectief biedt. Zo kan een naaiatelier van cursisten bijvoorbeeld grotere opdrachten aannemen, een groep kan gezamenlijk makkelijker een werkaccommodatie huren, mensen stimuleren elkaar als ze samen werken en het kan de kans op het verkrijgen van een (coöperatieve) lening vergroten. Er zijn inmiddels een aantal associaties van ex-cursisten met succes werkzaam.

4 De selectie van de deelnemers gebeurt in overleg met de peace committees in de gemeenschap. Zij kennen de mensen, weten welke personen of gezinnen het moeilijk hebben en voor wie een vakopleiding een oplossing biedt naar een betere toekomst. Er wordt voorrang gegeven aan jonge mensen. Daarbij wordt er gekeken of mensen kunnen lezen en schrijven (een belangrijke voorwaarde om zich de lesstof eigen te maken. Alle opleidingen duren 12 maanden. Er wordt vijf dagen per week les gegeven in lesdagen van acht uur. s Ochtends de theorie, s middags de praktijk. De techniekopleiding wordt nog gevolgd door Autowerkplaats op het trainingscentrum van Miparec. een werkervaringperiode van drie maanden in een garage of werkplaats. Miparec regelt voor de cursisten deze stageplaatsen en na de stage ontvangen de cursisten een aanbevelingsbrief van de garage en de trainers, waarmee ze kunnen solliciteren voor een baan als monteur. Vakopleiding autotechniek Voor de techniekopleiding leren de deelnemers alle onderdelen van een auto kennen, leren ze hoe de motor functioneert en leren ze alle gereedschap gebruiken dat nodig is om een auto te repareren. De laatste 3 maanden van de training volgen de cursisten een stage in een garage of werkplaats, krijgen ze rijlessen en leren ze verkeersregels. Vakopleiding houtbewerking Voor de opleiding houtbewerking leren de deelnemers alle gereedschap gebruiken, leren ze houten constructies zoals kozijnen, stellingen en meubels te maken, onderhouden en ze te repareren. Ook leren ze de eigenschappen en het gebruik van verschillende houtsoorten kennen. Aan het einde van de opleiding leren de cursisten ook nog metselen, zodat ze na de opleiding ook als aannemer, bouwvakker aan de slag kunnen. Vakopleiding naaien In de naaiopleiding leren de deelnemers de verschillende onderdelen van de naaimachine kennen, zodat ze deze zelf kunnen onderhouden en repareren. Daarnaast leren ze kenmerken en eigenschappen van verschillende soorten stof kennen en gebruiken. Aan het eind van de opleiding zijn de deelnemers de verschillende naaitechnieken en stijlen meester. De opleidingen worden door de overheid gecertificeerd zodat ze nationaal worden erkend. Deelnemers aan een naaiopleiding.

5 De opleidingen worden gegeven in het opleidingscentrum van Miparec. Miparec heeft ruime ervaring in het aanbieden van beroepsopleidingen. Deze ervaring leert dat dergelijke opleidingen succesvol zijn, wanneer de deelnemers zelf gemotiveerd en serieus zijn. Juist voor hen die nooit de kans hebben gekregen om naar school te gaan of hun school nooit af hebben kunnen maken, zijn deze opleidingen een geweldige kans. Projectbudget In totaal is er voor dit driejarig project ,- nodig. Omgerekend per deelnemer dus een totaalbedrag van 745,- (exclusief supportkosten ZOA Nederland). De kosten die worden gemaakt voor de aanschaf van het cursusmateriaal (gereedschap en machines) zijn opgenomen in het budget voor het eerste projectjaar. Om die reden zijn de opleidingskosten in 2011 het hoogst ( ,-). De benodigde financiering voor de vakopleiding houtbewerking is reeds beschikbaar gesteld. Samenvatting projectbudget Onderdeel Vakopleiding autotechniek (totaal 60 deelnemers; 20per jaar) Vakopleiding houtbewerking (totaal 60 deelnemers; 20 per jaar ) Vakopleiding naaien (totaal 60 deelnemers; 20 per jaar) eerste jaar tweede jaar derde jaar Organisatiekosten Miparec Totaal projectbudget Ondersteuningkosten hoofdkantoor ZOA Nederland (10%) Totale projectkosten per jaar Wat kunt u doen? Ook uw bijdrage voor dit project is welkom en geeft jonge mensen in Burundi heel direct perspectief op een betere toekomst. Helpt u hen een opleiding te volgen? Een gift kan worden overgemaakt op rekeningnummer ten name van ZOA- Vluchtelingenzorg in Apeldoorn onder vermelding van Vakopleidingen Burundi Contactgegevens Apeldoorn Harry Verwaaijen Manager Bedrijven Bujumbura Marius Stehouwer Landendirecteur ZOA Burundi T E h.verwaaijen@zoa.nl m.stehouwer@zoa.nl

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda Uganda Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda Samenvatting projectvoorstel Kinderen in Pader, Noord Uganda Uitvoerende organisatie: Verantwoordelijk manager: Uitvoeringsperiode: Locatie:

Nadere informatie

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN?

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN? RED EEN KIND ZOEKT kerken die wereldwijd verbonden willen zijn en het werk van AEE in Rwanda willen ondersteunen. Met als doel: nog meer kinderen een kansrijke toekomst geven. Doe mee met het diaconaal

Nadere informatie

GEREEDSCHAPSBANK Oeganda Children s Sure House

GEREEDSCHAPSBANK Oeganda Children s Sure House GG GEREEDSCHAPSBANK Oeganda Children s Sure House Gereedschapsbank Oeganda 15-077 April 2015 Gered Gereedschap Gered Gereedschap is een landelijke vrijwilligersorganisatie die gebruikt gereedschap inzamelt,

Nadere informatie

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 Voorstel Gevraagde bijdrage Eenmalige sponsoring voor Stichting Zanzibits Het gesponsorde bedrag zal worden verdubbeld door Stichting de Wilde Ganzen Stichting Zanzibits

Nadere informatie

Diakonaal Project NoorderLicht

Diakonaal Project NoorderLicht Diakonaal Project NoorderLicht Uit de gemeente Uitstralen dat je leeft voor elkaar Goed doel steunen Betrokkenheid van de gemeente We hoeven niet alleen ver weg te kijken Continuïteit kunnen waarborgen

Nadere informatie

Rapportage van Cambodian Vision in Development Cambodja UNU

Rapportage van Cambodian Vision in Development Cambodja UNU Rapportage van Cambodian Vision in Development Cambodja UNU Januari 2005 1 Inleiding Het startjaar van het project Skills Training for Disabled Children is inmiddels afgelopen. Het project heeft een succesvol

Nadere informatie

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen STARTCOLLEGE Zadkine Startcollege Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en ook nog eens een diploma behalen? Dan is het Startcollege iets voor jou!

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Fadhili

JAARVERSLAG Stichting Fadhili JAARVERSLAG 2015 Stichting Fadhili Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Activiteiten in Afrika 3 A. Burundi 3 B. Democratische Republiek Congo 4 C. Rwanda 6 2. Activiteiten in Nederland 7 A. Fondsenweving 7 B.

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

1. Inleiding. 2.Doelen

1. Inleiding. 2.Doelen 2017 Jaarverslag Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2.Doelen... 2 3. Activiteiten 2017... 3 3.1 Renovatie van de basisschool in Buhonga, Burundi Fase1... 3 3.1.1 Installatie van drinkwater.... 3 3.1.2 Installatie

Nadere informatie

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 DOEL De kruidnotenactie wordt al sinds begin jaren negentig door ZOA georganiseerd en is daarom bij veel mensen bekend. De opbrengst is bestemd voor het werk van

Nadere informatie

Voorwoord 2. 1.Burundi 3. 2. Projecten 2013 4. 1. Project kleding voor Kayokwe 4. 2.Training vroedvrouwen 5. 3.Winkel Kigwati 5

Voorwoord 2. 1.Burundi 3. 2. Projecten 2013 4. 1. Project kleding voor Kayokwe 4. 2.Training vroedvrouwen 5. 3.Winkel Kigwati 5 JAARVERSLAG 2013 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1.Burundi 3 2. Projecten 2013 4 1. Project kleding voor Kayokwe 4 2.Training vroedvrouwen 5 3.Winkel Kigwati 5 4. School uniformen Gatsinda 6 5. Cursus naailessen

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN ONTVANGSTEN Wat we mochten ontvangen in 2013 1. Giften en donaties Deelname aan evenementen, het organiseren van acties en uitdelen van onze folders hebben wederom geleid tot het verder uitdragen van onze

Nadere informatie

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE Update november 2018 LIBANON EDUCATIE IN CRISISSITUATIE, LIBANON Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst te geven is in

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

Groepsdiscussie met stellingen

Groepsdiscussie met stellingen Groepsdiscussie met stellingen Wilt u met uw klas discussiëren over het belang van kinderrechten? Dan komen de prikkelende stellingen op www.kidsrights.nl ongetwijfeld van pas. Ze vormen een uitstekende

Nadere informatie

Opleidingen voor Coaches

Opleidingen voor Coaches Opleidingen voor Coaches Elysisch Talent geeft praktijkgerichte opleidingen en trainingen aan coaches en HR-adviseurs. Deze opleidingen en trainingen zijn bedoeld om u te leren om uw medewerkers of coachingskandidaten

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Stichting Karibu

Jaarverslag 2012 Stichting Karibu www.stichtingkaribu.nl StichtingKaribu@gmail.com Jaarverslag 2012 Stichting Karibu Beste lezer, oktober 2013 Het heeft even geduurd (het wachten was op een gespecificeerd overzicht van de bank in Rwanda

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht De cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een

Nadere informatie

GROMERO GROTE MEREN ONDERZOEK ROTTERDAM (DEEL VAN) EINDVERSLAG PROJECTFINANCIERING 2008 GEMEENTE ROTTERDAM

GROMERO GROTE MEREN ONDERZOEK ROTTERDAM (DEEL VAN) EINDVERSLAG PROJECTFINANCIERING 2008 GEMEENTE ROTTERDAM GROMERO GROTE MEREN ONDERZOEK ROTTERDAM (DEEL VAN) EINDVERSLAG PROJECTFINANCIERING 2008 GEMEENTE ROTTERDAM Inleiding In dit eindverslag treft u allereerst achtergrondinformatie aan, zowel over de aanleiding

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL TECHNIEK IS DENKEN IN OPLOSSINGEN De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Er is veel vraag naar goede vakmensen. Kiezen voor de techniek is dan ook kiezen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie 1 Stichting Samen in Actie Deimanstraat 43 2522 BC Den Haag Tel. 0649902721 KvK: 27314656 Postbank: 4129710 E: stichtingsa@ziggo.nl W: www.stichtingsa.nl Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in

Nadere informatie

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS Aan: Via: Van: C.W.M. Zwanenburg /kz Afd.: RvC C.C.: D.d.: Augustus 2018 Voorbeelden van enkele projecten van de afgelopen jaren India Mananthavady landbouwproject

Nadere informatie

MEMO. : vervoer AZC leerlingen naar het Zuyderzee College, Nagelerweg, Emmeloord.

MEMO. : vervoer AZC leerlingen naar het Zuyderzee College, Nagelerweg, Emmeloord. MEMO No. 13023 Aan Van : Raadscommissie Samenlevingszaken : Wethouder Ruifrok Datum : 15 augustus 2012 Onderwerp : vervoer AZC leerlingen naar het Zuyderzee College, Nagelerweg, Emmeloord. Vanaf september

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

Eerlijk is eerlijk Over het algemeen weten we deze woorden prima te gebruiken als het gaat om onze rechten. Maar de spelregel eerlijk is eerlijk

Eerlijk is eerlijk Over het algemeen weten we deze woorden prima te gebruiken als het gaat om onze rechten. Maar de spelregel eerlijk is eerlijk Diaconale projecten Christelijke Gereformeerde Kerken 2012 Eerlijk is eerlijk Over het algemeen weten we deze woorden prima te gebruiken als het gaat om onze rechten. Maar de spelregel eerlijk is eerlijk

Nadere informatie

Opleidingen voor HR-adviseurs

Opleidingen voor HR-adviseurs Opleidingen voor HR-adviseurs Elysisch Talent geeft praktijkgerichte opleidingen en trainingen aan coaches en HR-adviseurs. Deze opleidingen en trainingen zijn bedoeld om u te leren om uw medewerkers of

Nadere informatie

Even voorstellen. Het project Bakery School Sri Lanka

Even voorstellen. Het project Bakery School Sri Lanka Bakery School Sri Lanka Project plan 2015 2016 Even voorstellen PURE! zet zich in om een blijvende bijdrage te leveren aan de zelfredzaamheid van en de kansen voor kinderen, jongeren en moeders in Azië.

Nadere informatie

Voor u ligt de samenvatting van de Case for Support van de stichting Village of Peace.

Voor u ligt de samenvatting van de Case for Support van de stichting Village of Peace. Voor u ligt de samenvatting van de Case for Support van de stichting Village of Peace. In een notendop is uiteengezet waarom Village of Peace doet wat ze doet, met een beknopt overzicht van de projecten.

Nadere informatie

De ICT-Academy: Van werkzoekende tot ICT-specialist

De ICT-Academy: Van werkzoekende tot ICT-specialist De ICT-Academy: Van werkzoekende tot ICT-specialist Adresgegevens: Meent 93a 3011 JG Rotterdam 010 41 40 282 Voor algemene informatie over Carrièrewinkel Projecten: www.carrierewinkel.nl E-mail: info@carrierewinkel.nl

Nadere informatie

DE VLIEGENDE MEUBELMAKERS

DE VLIEGENDE MEUBELMAKERS JAARVERSLAG 2013 INDEX Casus: Yebo Yebo Vakopleidingen Zomerprojecten Over de Vliegende Meubelmakers Visie Nieuw logo, huisstijl en website Sponsoren en donateurs Bestuur Vrijwilligers Financiën Colofon

Nadere informatie

Landinformatie Tanzania 3. St. Mary Upendo VTC 4. Tosamaganga Trade School 5. Socio-Economic and Academic Development Foundation 6

Landinformatie Tanzania 3. St. Mary Upendo VTC 4. Tosamaganga Trade School 5. Socio-Economic and Academic Development Foundation 6 TANZANIA 2011 Inhoudsopgave Landinformatie 3 St. Mary Upendo VTC 4 Tosamaganga Trade School 5 Socio-Economic and Academic Development Foundation 6 African Benedictine of Hanga Abbey VTC 7 Manyoni Vocational

Nadere informatie

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1 1 Stichting Sharing Worlds Oprichting van Stichting Sharing Worlds is ontstaan naar aanleiding van het vrijwilligerswerk van Lars Mokveld in Tanzania van 2002 tot en met 2004. In die periode zette hij

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Stichting Jua Rescue Center en Children s Home

Jaarverslag 2015 Stichting Jua Rescue Center en Children s Home Jaarverslag 2015 Stichting Jua Rescue Center en Children s Home 1 Inhoud 1. Jua Rescue Center p. 3 1.1 Bereik 1.2 Activiteiten 1.3 Samenwerking 1.4 Personeel 1.5 De Nederlandse stichting 2. Financiën p.

Nadere informatie

Slaapaccommodatie voor weesjongens van de basisschool. Namugongo, Oeganda. Samen met lokale partner: Children's Welfare Mission

Slaapaccommodatie voor weesjongens van de basisschool. Namugongo, Oeganda. Samen met lokale partner: Children's Welfare Mission Stichting Moving On Galjoen 50 3904 SH Veenendaal - The Netherlands E-mail: secretariaat@stichtingmovingon.org Ieder kind heeft recht op een goede toekomst! Slaapaccommodatie voor weesjongens van de basisschool

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 (Tiende jaar) STICHTING MWANA NA MAMA (Moeder en kind) Stichting Mwana na Mama Dr.P.van Hoekstraat CJ Tilburg

JAARVERSLAG 2016 (Tiende jaar) STICHTING MWANA NA MAMA (Moeder en kind) Stichting Mwana na Mama Dr.P.van Hoekstraat CJ Tilburg JAARVERSLAG 2016 (Tiende jaar) STICHTING MWANA NA MAMA (Moeder en kind) Stichting Mwana na Mama Dr.P.van Hoekstraat 45 5022 CJ Tilburg Tel/Fax : 013-5450088 GSM : 0629025056 E-mail : mwananamama@hotmail.com

Nadere informatie

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma Werkboek LES 1 Je eerste E-Learning Programma 1 LES 1 Wat e-learning voor jou als trainer of consultant kan betekenen en ook voor je klanten en de deelnemers aan je programma s. Les 1 2 Voor wie is e-learning

Nadere informatie

Stichting WanaZiwi. Beleidsplan.

Stichting WanaZiwi. Beleidsplan. Beleidsplan. Inhoud De Stichting WanaZiwi... 3 Project samenvatting... 3 Introductie... 4 Voorgeschiedenis... 4 Visie en Missie.... 5 Doelstelling.... 5 Activiteiten van de stichting.... 6 Bestuursleden....

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Learn for Work project Projectperiode: 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2017 1 2 e projectjaar Zoals in

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550 NalateN aan zoa www.zoa.nl GIRO 550 Geven voor schoon drinkwater De beschikbaarheid van schoon drinkwater spreekt na een ramp of conflict niet vanzelf. Het aanleggen van waterputten is de eerste stap op

Nadere informatie

Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen.

Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen. Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen. Abraham Lincoln Voormalig president van de Verenigde Staten 1 Tanzania Broeikas Arusha In het stadje Mlangarine is met ondersteuning

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Ondersteuning bij (het zoeken naar) werk

Ondersteuning bij (het zoeken naar) werk werk.nl uwv.nl Ondersteuning bij (het zoeken naar) werk Hulpmiddelen en vergoedingen als u een ziekte of handicap heeft Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat er in

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

Lange Heul, NX Bussum, Pays-Bas. Tél : /Mobil :

Lange Heul, NX Bussum, Pays-Bas. Tél : /Mobil : Lange Heul, 378 1403 NX Bussum, Pays-Bas Tél : 003135785000/Mobil : 00619429520 PROJECT: VERSTERKING VAN DE PRODUCTIECAPACITEITEN VAN DE GESLAAGDEN VAN DE PROFESSIONELE BEGELEIDING VAN DE GEMEENTE MBUYE

Nadere informatie

Stichting So Logical Foundation

Stichting So Logical Foundation Stichting So Logical Foundation BELEIDSPLAN 2015-2016 Stichting So Logical Foundation Postbus 5823 1410 GA Naarden Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 6 4. Organisatie 7 5. Financiën

Nadere informatie

Als bestuur kijken wij met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar 2016.

Als bestuur kijken wij met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar 2016. Jaarverslag 2016 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het jaarverslag over het jaar 2016 van Stichting Help Sierra Leone. Graag informeren wij u over de voortgang van onze projecten. Sierra Leone heeft

Nadere informatie

Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling ( ANBI) JAARVERSLAG 2011

Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling ( ANBI) JAARVERSLAG 2011 STICHTING KWAHU GHANA Secretariaat: Linde 18 5509 NG VELDHOVEN E-mail: schier@ xs4all.nl Website: www.kwahu-ghana.nl Banknr. 1338.48.973 Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is

Nadere informatie

Tanzania 2011. Handeni

Tanzania 2011. Handeni Tanzania 2011 Oppervlakte: 945.087 km2 (22,5x Nederland) Hoofdstad: Dodoma Aantal inwoners: 40,4 miljoen (2007) Officiële taal: Swahili en Engels Valuta: Tanzaniaanse shilling BBP per capita: US$ 316 (2005)

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra ( ) CDI-Bwamanda

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra ( ) CDI-Bwamanda Projectvoorstel CFP Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra (2011-2013) CDI-Bwamanda Noordelijke Evenaarsprovincie en Bandundu, D.R. Congo CFP Referentie: 12-cdi-2;def;scholen-Congo

Nadere informatie

1.Doelstellingen, visie en werkwijze van Uganda on wheels foundation

1.Doelstellingen, visie en werkwijze van Uganda on wheels foundation Beleidsplan 1. Doelstellingen, visie en werkwijze van Uganda on wheels foundation 2. Organisatie 3. Projecten 4.Voorlichting 5.Administratie 6.Financiën Colofon Uganda on wheels foundation Oosterdijk 8,

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Veel leesplezier gewenst!

Nieuwsbrief. Veel leesplezier gewenst! Nieuwsbrief JAARGANG 7 Oktober 2011 Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de VMBO derde klas TL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 (Negende jaar) STICHTING MWANA NA MAMA (Moeder en kind) Stichting Mwana na Mama Dr.P.van Hoekstraat CJ Tilburg

JAARVERSLAG 2015 (Negende jaar) STICHTING MWANA NA MAMA (Moeder en kind) Stichting Mwana na Mama Dr.P.van Hoekstraat CJ Tilburg JAARVERSLAG 2015 (Negende jaar) STICHTING MWANA NA MAMA (Moeder en kind) Stichting Mwana na Mama Dr.P.van Hoekstraat 45 5022 CJ Tilburg Tel/Fax : 013-5450088 GSM : 0629025056 E-mail : mwananamama@hotmail.com

Nadere informatie

Stappenplan houtbewerken

Stappenplan houtbewerken Stappenplan houtbewerken Arrangementen voor leermethode, begeleiding en deskundigheidsbevordering Naar een beroep met toekomst Kennisce Inhoud 1. Stappenplan Houtbewerken... 2 1.1 Het leermiddel... 2 1.2

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

Toegepaste en sectorspecifieke opleidingen in PERSONEELSPLANNING EN PERSONEELSINZET

Toegepaste en sectorspecifieke opleidingen in PERSONEELSPLANNING EN PERSONEELSINZET OPLEIDINGENKALENDER OPLEIDINGEN, WORKSHOPS Toegepaste en sectorspecifieke opleidingen in PERSONEELSPLANNING EN PERSONEELSINZET DEHORA PLANNERSACADEMY Een goede personeelsplanning of workforce planning

Nadere informatie

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO)

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) // NOMIA CONSULTANTS Routeplanner naar Werk Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) Zit u in de WW of WAO dan is het nu mogelijk uw eigen reïntegratiebureau te kiezen. Ook kunt u naar Nomia overstappen

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Cursus Fondsenwerven Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Ochtend Programma 09.30 inloop 10.00 introductie 11.00 pauze 11.15 wat is fondsenwerving 12.05 aan het werk 12.30 lunch Ben Hekkema Emmen

Nadere informatie

Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond

Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond Eline Leising Stagiaire TU Delft, 2012-2013 WIE ZIJN WIJ SOIL staat

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Sportief en solidair. Dwars door Oeganda

Sportief en solidair. Dwars door Oeganda DWARS DOOR OEGANDA Sportief en solidair Dwars door Oeganda 17-28 februari 2016 We doorkruisen in 7 etappes de parel van Afrika op de mountainbike We bezoeken de projecten van Broederlijk Delen waarvoor

Nadere informatie

Mogen wij jou. de BAL toespelen? u Het Ambachtshuis Brabant biedt kleinschalige vakscholing. aan volgens het Meester-gezel-principe in Brabant.

Mogen wij jou. de BAL toespelen? u Het Ambachtshuis Brabant biedt kleinschalige vakscholing. aan volgens het Meester-gezel-principe in Brabant. Mogen wij jou de BAL toespelen? u Het Ambachtshuis Brabant biedt kleinschalige vakscholing aan volgens het Meester-gezel-principe in Brabant. u Vakbekwame, ambachtelijk geschoolde mensen zijn altijd nodig!

Nadere informatie

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Vredeweg 1 e 1505 HH Zaandam

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Vredeweg 1 e 1505 HH Zaandam 2015 2016 Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra Praktijkcentrum VB&I Vredeweg 1 e 1505 HH Zaandam Monteur Data/Elektra, niveau 2 De opleiding Monteur Data/Elektra (crebo 92111) is een relatief

Nadere informatie

Schommelen tussen oorlog en vrede in het Gebied van de Grote Meren. Pakkende verhalen

Schommelen tussen oorlog en vrede in het Gebied van de Grote Meren. Pakkende verhalen Schommelen tussen oorlog en vrede in het Gebied van de Grote Meren Pakkende verhalen 24 april, Lokaal Diensten Centrum d Ontmoeting in Herent Het geweld in Oost-Congo is dit jaar het thema van de Vlaamse

Nadere informatie

Ondersteuning bij (het zoeken naar) werk

Ondersteuning bij (het zoeken naar) werk werk.nl uwv.nl Ondersteuning bij (het zoeken naar) werk Hulpmiddelen en vergoedingen als u een ziekte of handicap heeft Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat er in

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting door V. 1226 woorden 30 oktober 2016 7,1 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Par. 1.2 Er zijn 2 manieren om

Nadere informatie

WORLD2CARE4 FOUNDATION Beleidsplan 2018

WORLD2CARE4 FOUNDATION Beleidsplan 2018 WORLD2CARE4 FOUNDATION Beleidsplan 2018 World2Care4 Foundation Fiscaal nummer 819835523 Inschrijving Kamer van Koophandel: 27325039 Contactgegevens: Secretariaat World2Care4 Foundation Nina Verhappen Sumatra

Nadere informatie

Academy. ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming.

Academy. ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming. Academy ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming.be 1. Voorwoord ATAG Verwarming dankt haar succes aan de doorgedreven trainingsprogramma

Nadere informatie

Voorstel: CSP GH-0420

Voorstel: CSP GH-0420 1 VOORSTEL CSP IN GHANA LAND: Ghana DOEL: Kwetsbare moeders en baby s helpen overleven door ondersteuning en opleiding op de gebieden gezondheid, hygiëne en voeding. PROJECTNUMMER: GH0420 Introductie Moeders

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË PROGRAMMA-UPDATE, MAART 2018 DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË Migratie is een belangrijke aanjager van sociale en economische verandering in Azië. De regio kent een van de grootste

Nadere informatie

Opleiding Nagelstyling Brochure

Opleiding Nagelstyling Brochure Opleiding Nagelstyling Brochure www.simply-you.nl www.simply-you-webwinkel.nl info@simply-you.nl tel: 0645752514 Algemene informatie opleidingen Het vak nagelstyling wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Duifpolder 35 3825 JC Amersfoort

Jaarverslag 2014 Duifpolder 35 3825 JC Amersfoort Jaarverslag 2014 Duifpolder 35 3825 JC Amersfoort Vastgesteld op 3 maart 2015 Opgemaakt : maart 2015 Penningmeester : Piet Mars (sr) Secretaris: Marianne Mars Jaarrekening 2014 1 Hoofdstuk 1: Inhoudsopgave

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

studiegids mindfulness BASIS opleiding

studiegids mindfulness BASIS opleiding studiegids mindfulness BASIS opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 De praktijk 4 De retraite 4 Het vervolgtraject 4 Algemene informatie

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Opdracht Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De deskundigheid

Nadere informatie

De Allround Personal Trainer opleiding

De Allround Personal Trainer opleiding Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-342699 E info@tredus.nl www.tredus.nl De Allround Personal Trainer opleiding De allround Personal Trainer is een uniek totaal product waarbij vanaf het begin

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 9001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 9001 introductie en implementatie

Nadere informatie

Cursus Preventieassistent

Cursus Preventieassistent In deze uitgave: In onze nieuwsbrief DentalFlash een korte terugblik op de eerste lesdag van onze nieuwe cursus Praktijkmanagement en op de afgeronde Basiscursus Tandartsassistent. Verder een viertal praktische

Nadere informatie

CURSUS Starten met een BOUWTEAM

CURSUS Starten met een BOUWTEAM CURSUS Starten met een BOUWTEAM Het Bouwteam wint aan populariteit. Het is een contractvorm die beoogt het beste uit alle partijen te halen. Maar wanneer is deze contractvorm geschikt? En hoe ziet zo n

Nadere informatie

Inleiding 3. Bestuur 3. Doelstelling 3. Ontstaan van de Stichting 3. Werkwijze 4. Behaalde resultaten Plannen voor

Inleiding 3. Bestuur 3. Doelstelling 3. Ontstaan van de Stichting 3. Werkwijze 4. Behaalde resultaten Plannen voor JAARVERSLAG 2016 Inhoudsopgave Blz Inleiding 3 Bestuur 3 Doelstelling 3 Ontstaan van de Stichting 3 Werkwijze 4 Behaalde resultaten 2016 5 Plannen voor 2017 5 Bijlage: Financieel Jaarverslag 2016 2 1.

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Wil jij opgeleid worden tot groene vakman?

Wil jij opgeleid worden tot groene vakman? MBO Niv Wil jij opgeleid worden tot groene vakman? MBO Niveau 3 Vakbekwaam medewerker groen- en cultuurtechniek Bedrijfsschool Multituin en Landschap Werk en school in één bedrijf Onderwijs door vakmensen

Nadere informatie

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Grote Weegbree BB Wolvega

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Grote Weegbree BB Wolvega 2016 2017 Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra Praktijkcentrum VB&I Grote Weegbree 4-22 8472 BB Wolvega Praktijkcentrum VB&I De doelstelling van Praktijkcentrum VB&I is het opleiden van medewerkers

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Stichting Talent2Grow

Beleidsplan Stichting Stichting Talent2Grow Beleidsplan 2015-2019 Stichting Stichting Talent2Grow Stichting Talent2Grow Internet: www.talent2grow.nl Email: info@talent2grow.nl Postadres: Willem Littelstraat 7, 2871 ND Schoonhoven Telefoon: +31 (0)6

Nadere informatie

Destiny School and Orphanage Home Centre

Destiny School and Orphanage Home Centre Destiny School and Orphanage Home Centre DESTINY School and Orphanage Home Centre is een school- en woonproject gesitueerd in een klein dorpje net buiten de stad Arusha, Tanzania. Het dorpje heet Maji

Nadere informatie

SOCIALE KOOP. Dé manier om een betaalbare & kwalitatieve woning te kopen. Vereniging van Vlaamse VVH Huisvestingsmaatschappijen

SOCIALE KOOP. Dé manier om een betaalbare & kwalitatieve woning te kopen. Vereniging van Vlaamse VVH Huisvestingsmaatschappijen SOCIALE KOOP Dé manier om een betaalbare & kwalitatieve woning te kopen Vereniging van Vlaamse VVH Huisvestingsmaatschappijen Vlaamse Erkende VLEM Maatschappijen Naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2014

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2014 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers 3. Project 4. Beleid 2014 5. Financiële verantwoording Postbus 3091 5203 DB s-hertogenbosch

Nadere informatie

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman Inhoud Inleiding 11 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt 1.1 Inleiding 19 1.2 Stand houden ondanks golfbewegingen 19 1.3 Uitgangspunten van de sociale psychiatrie 24 1.4 Sociale psychiatrie in

Nadere informatie

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach 2 Wat is het EOCP Het Europees Opleidingscentrum Paardencoaches is hét opleidingcentrum voor mensen die willen coachen met paarden of al paardencoach zijn. Het

Nadere informatie

De opleiding Allround Indoor Cyclinginstructeur

De opleiding Allround Indoor Cyclinginstructeur Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-342699 E info@tredus.nl www.tredus.nl De opleiding Allround Indoor Cyclinginstructeur Deze 7-daagse opleiding is ontwikkeld om een brede praktische opleiding

Nadere informatie

Algemene informatiebrochure

Algemene informatiebrochure De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie Algemene informatiebrochure De Ango, steunt je bij je handicap De Ango werkt aan het verbeteren van levensomstandigheden van mensen met een beperking en

Nadere informatie