Hallux valgus chirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hallux valgus chirurgie"

Transcriptie

1 Hallux valgus chirurgie De meeste hallux valgus kunnen behandeld worden zonder operatie. Maar als conservatieve behandelingen niet voldoende resultaat hebben kan een operatie uw pijn helpen verminderen en u helpen terugkeren naar uw normale activiteiten. Een orthopedisch chirurg kan u helpen beslissen wat de beste oplossing voor u is. Of u uzelf net aan het informeren bent of dat u reeds samen met uw orthopedisch chirurg een beslissing heeft genomen, hier vind u informatie die u meer zal helpen begrijpen over deze waardevolle procedure. Wat is een bunion? Een bunion is een probleem dat zich kan ontwikkelen ten gevolge van een hallux valgus, een voet deformiteit. De term "hallux valgus" is Latijn en betekent naar buiten wijzen (valgus) van de grote teen (hallux). Het bot dat met de grote teen scharniert, de eerste metatarsaal, gaat uitsteken aan de binnenzijde van de voet. Deze bobbel is de bunion en is samengesteld uit bot en weke delen. Wat veroorzaakt hallux valgus?

2 Veruit de meest voorkomende oorzaak voor hallux valgus is het langdurig dragen van slecht passend schoeisel, meestal met een smalle, puntige neus die de tenen in een onnatuurlijke positie dwingt. Hallux Valgus kan ook veroorzaakt worden door arthritis of polio. Erfelijkheid speelt vaak een rol bij de vorming van een hallux valgus. Laatst genoemde oorzaken vormen echter maar een minderheid van de oorzaken van een hallux valgus. Een studie van de American Orthopaedic Foot and Ankle Society toonde aan dat 88 procent van de vrouwen in de U.S.A. schoenen draagt die te klein zijn en 55 procent hallux valgus heeft. Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat hallux valgus negen keer meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Kan hallux valgus worden voorkomen? Hallux valgus worden vaak pijnlijk als wordt toegelaten dat ze erger worden. Niet alle hallux valgus worden erger. Veel hallux valgus kunnen behandeld worden zonder operatie. Over het algemeen behoeven hallux valgus die niet pijnlijk zijn geen operatieve correctie. Om die reden wordt door orthopedisch chirurgen dan ook aanbevolen geen preventieve operaties uit te voeren voor hallux valgus die niet pijnlijk zijn. Met de goede preventieve zorg hoeven die nooit een probleem te gaan vormen. Hallux valgus kan in de meerderheid van de gevallen succesvol beheerst worden door over te schakelen op schoenen die goed passen en de tenen niet samenknijpen. Uw orthopedisch chirurg kan u meer informatie over geven over goede passing van schoenen en over het type schoenen die het beste bij u passen. Gebruik deze algemene punten van schoenpassing: Kies uw schoen niet op basis van de vermelde maat. Maten verschillen per merk en per model. Beoordeel de schoen op hoe hij om uw voet past. Kies een schoen die qua vorm zo dicht mogelijk bij de vorm van uw voet past. Laat uw voeten regelmatig opmeten. Uw voeten veranderen als u ouder wordt. Laat beide voeten opmeten. De meeste mensen hebben ongelijke voeten. Pas de schoenen aan, aan de grootste voet. Pas aan het eind van de dag op het moment dat uw voeten het grootst zijn. Ga tijdens het passen staan en let erop dat er voldoende ruimte is voor de langste teen. (1-1,3 cm)

3 Zorg ervoor dat de bal van de voet goed in het breedste deel van de schoen (balpartij) past, Koop geen schoenen die te strak aanvoelen in de verwachting dat ze wel oprekken (dat gebeurt namelijk niet) Uw hiel moet prettig in de schoen passen met een minimale hoeveelheid slip bij het lopen (liefst geen slip) Loop een eindje in de schoen om zeker te weten dat ze passen en goed aanvoelen (modeschoenen kunnen best comfortabel zijn) Sommige schoenen kunnen worden aangepast door de dleen die druk op de tenen geven uit te rekken (uitknobbelen). Spalkjes om de teen op de goede positie te zetten en orthosen (speciale inlays in de schoenen die op maat voor uw voeten zijn gemaakt) kunnen ook de pijn verminderen. Voor hallux valgus door artritis en artrose kan medicatie worden voorgeschreven om de pijn te verzachten en de zwelling te verminderen. Is hallux valgus chirurgie iets voor u? Als onservatieve behandeling faalt kunt u overwegen een operatie te laten verrichten. Vele studies hebben aangetoond dat 85-90% van de patiënten die hallux valgus chirurgie ondergaan tevreden is met de resultaten. Wanneer zou u baat kunnen hebben bij een operatie? U heeft ernstige pijn in uw voet die uw dagelijks activiteiten in de weg staat, zoals lopen, hardlopen en het dragen van nette schoenen. U vind het moeilijk om meer dan enkele honderden meters te lopen zonder pijn in uw voet (zelfs in sportschoenen). Er is sprake van chronische ontsteking en zwelling van de voet die niet beter wordt met rust en/of medicatie. Er is een vervorming van uw teen waarbij de grote teen richting de kleine tenen draait. Er is stijfheid van de teen, een onvermogen om uw teen te buigen en te strekken. NSAID's helpen niet tegen de pijn. Hun effectiviteit tegen de pijn van de grote teen verschilt overigens van persoon tot persoon. Het gebruik van andere behandelingen, zoals dragen van bredere schoenen en NSAID gebruik heeft onvoldoende resultaat gehad.

4 Als u zich informeert over hallux valgus chirurgie, wees u dan bewust dat een zogenaamde simpele of minimale chirurgische procedure vaak een inadequate Quick Fix is die meer schade aanbrengt dan goed doet. Pas op voor onrealistische claims dat operaties u een perfecte voet kunnen geven. Het doel van een operatie is zo veel mogelijk van de pijn weg te nemen en de afwijking zo goed mogelijk te corrigeren. Het is zeker niet bedoelt als cosmetische (schoonheids) ingreep. Typen hallux vagus chirurgie Orthopedisch chirurgen gebruiken vele verschillende operatietechnieken om hallux valgus te behandelen. Het doel van alle procedures is het gewricht op een lijn te brengen, de pijn te verminderen en de deformiteiten te corrigeren. Een aantal van deze procedures zijn: Herstel van de pezen en banden van de grote teen Deze weefsels (de weke delen) kunnen te strak zijn aan fe ene kant vakn het gewricht en te slap aan de andere kant waardoor een onbalans ontstaat die ervoor zorgt dat de grote teen richting de kleine tenen verschuift. Meestal wordt deze ingreep in combinatie met een ostetomie (correctie van de stand van het bot) uitgevoerd. De te strakke structuren worden langer gemaakt terwijl de te slappe structuren worden gereefd (daar komt een coupenaadje in). Arthrodese Het beschadigde gwricht wordr verwijderd waarna met schroeven, plaatjes of pennetjes de botoppervlaken tegen elkaar worden gehouden totdat het bot aan elkaar gegroeid is. Deze procedure wordt gebruikt voor mensen met zeer ernstigé hallux valgus, ernstige artrose en als andere operaties hebben gefaald. Bunionectomie

5 Verwijderen van de nu ion (bult) aan de binne zijde van de grote teen. Deze procedure wordt gebruikt als er alleen sprake is van een vergroting van dit bot zonder dat de grote teen van stand veranderd is. Deze procedure wordt bijna nooit gebruikt omdat het vrijwel nooit de oorzaak van de afwijking is. Resectie Arthroplastiek Verwijdering van het beschadigde deel van het gewricht. Wordt alleen bij oudere patienten gebruikt die eerder ook al eens hallux valgus correctie hebben ondergaan of ernstige artrose hebben. Deze procedure creëert een flexibel pseudogewricht van luttele weefsel. Deze techniek is vrijwel verlaten wegens de verkorting van de teen die optreedt waardoor de mechanica van denvoet op langere termijn wordt geschaad. Overigens zal op lange termijn ook weer slijtage van dit pseudogewricht optreden. Osteotomie Het chirurgisch doornemen en opnieuw in lijn brengen van het bot wordt ostetomie genoemd (osteoporose = bot, tomie = snijden). Er zijn een groot aantal verschillende ostetomieen beschreven en in gebruik, met elk een ander uiteindelijk resultaat en elk zij eigen complicaties. Uw orthopeed zal, in overleg met u, de procedure kiezen die het beste geschikt is om uw probleem te verhelpen. Het Orthopaedisch onderzoek Als u geïnteresseerd bent in hallux valgus chirurgie kan uw huisarts u verwijzen naar een orthopeed voor nader onderzoek.

6 Het orthopedisch onderzoek bestaat uit drie delen: Een anamnese (medische geschiedenis), hierbij verzamelt uw orthopedisch chirurg informatie over uw algehele gezondheidstoestand, en vraagt hij/zij naar de ernst van uw klachten en de mogelijkheden om schoenen te vinden die u geen klachten bezorgen. Hij zal u ook vragen of u andere aandoeningen heeft die de uitkomst van een eventuele operatie zouden kunnen beïnvloeden. Diabetes en reuma, bijvoorbeeld, kunnen de kans op een infectie vergroten en ze verstoren de wondgenezing. Vaat rob eken kunnen de postoperatieve pijn doen toenemen en vertragen ook de wondgenezing. Roken kan ook de wondgenezing ernstig verstoren. Een lichamelijk onderzoek om de ernst van de afwijking en beschadigingen van de weke delen te beoordelen. Daarnaast worden andere voetafwijkingen in kaart gebracht, zoals na erge en en likdoorns. Röntgenonderzoek om te beoordelen hoe ernstig de beschadiging en de afwijking in uw teen is. Uw orthopedisch chirurg zal de uitslagen van de onderzoeken met u bespreken en met u overleggen of een operatie de beste manier is om uw pijn en standsafwijking te behandelen. Conservatieve oplossingen, zoals het veranderen van schoeisel, zullen pook met u worden bespoken. Uw orthopedisch chirurg zal u ook uitleggen wat de mogelijke risico's en complicaties van een operatie zijn. Realistische verwachtingen over hallux valgus chirurgie Een belangrijke factor bij de beslissing om u te laten opereren is het begrijpen van wat de procedure voor u kan doen en wat niet. De grote meerderheid van de patiënten die hallux valgus operaties ondergaan ervaren een forse vermindering van de pijn in hun voet tezamen met een duidelijke verbetering van de stand van hun grote teen. Hallux valgus operaties zullen u geen kleinere schoenmaat geven en ook niet zorgen aft u nadien wel in puntige schoenen past. In feite moet u erop rekenen dat u uw hele leven passend schoeisel zult moeten blijven dragen. Volg steeds de adviezen over passend schoeisel op die u in deze folder vind.

7 Onthoudt dat de belangrijkste reden voor het ontwikkelen van een hallux valgus het dragen van te strakke schoenen is. Als u terugkeert naar dat type en hoen heeft u een grote kans op terugkeer ga uw afwijking. Voorbereidingen voor de operatie Als u besluit een hallux valgus correctie te laten doen kunt u gevraagd worden een volledig lichamelijk onderzoek te laten plaatsvinden om uw gezondheid te laten onderzoeken. Meestal zal dat op een preoperatieve polikliniek gebeuren. Als u hart of long problemen heeft of andere chronische aandoeningen moet de anesthesist u goedkeuren voor de operatie. Voor aanvang van de operatie moet u uw orthopeed en anesthesist vertellen welke medicatie u gebruikt. Hij/zij kan dan vertellen welke medicijnen u kunt doorgebruiken en welke u beter even kunt stoppen. Soms zijn aanvullende onderzoeken zoals bloedonderzoek, speciale röntgenfoto's van de voet, urine onderzoek, cardiogram, of een longfoto nodig om de operatie veilig en goed uit te kunnen voeren. Uw operatie Bijna alle hallux valgus operaties kunnen in dagbehandeling worden uitgevoerd. U wordt meestal verzocht enkele uren voor aanvang van de operatie in het ziekenhuis te verschijnen. Na opname kan het zijn dat de anesthesist of een van zijn teamgenoten u nog even komt bezoeken voor een laatste check. De meeste hallux valgus operaties worden uitgevoerd onder regionale verdoving (ruggenprik, knie blokkade of enkel blokkade), waarbij uw voet verdoofd is maar u gewoon wakker blijft. Algehele narcose wordt zelden gebruikt. De anesthesioloog blijft de hele operatie bij u om medicijnen toe te dienen als dat nodig is en om u te bewaken. De operatie duurt ongeveer een uur. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (recouvery) gebracht waar u nog even kunt bijkomen. Vaak kunt u na enkele uren weer naar huis. Mogelijke complicaties na operatie

8 Minder dan 10% van de patiënten krijgt complicaties van de hallux valgus operatie. Mogelijke complicaties zijn infecties, recidief (terugkeer van de hallux valgus), zenuwletsel en blijvende pijn. Als er zich complicaties voordoen zij ze meestal wel behandelbaar maar ze zullen uw herstel vertragen en mogelijk negatief beïnvloeden. Uw orthopedisch chirurg zal u de verschillende behandelmogelijkheden van die complicaties uitleggen. Uw herstel thuis Het succes van uw operatie zal in hoge mate afhangen van hoe goed u de door uw orthopeed gegeven instructies de eerste paar weken thuis opvolgt. De komende maanden zult u uw orthopeed regelmatig zien om zeker te stellen dat uw voet goed geneest. Verzorging van het verband Bij uw ontslag uit het ziekenhuis zal er varband om uw voet zitten dat uw teen in de juiste positie houdt. U zult ook speciale schoenen of een gips dragen om uw voet te beschermen. Uw hechtingen zullen na ongeveer twee weken worden verwijderd maar uw voet zal nog steun van een verband, een brace of een speciale schoen nodig hebben gedurende zes tot acht weken na operatie. Om zeker te weten of de voet goed geneest is het belangrijk de verbanden niet te verwijderen of te veranderen en ze droog te houden. Verandering van een juiste nabehandeling kan het herstel negatief beïnvloeden en een terugkeer van de afwijking veroorzaken. Draag een goed gesloten plastic zak om uw voet als u doucht om het verband droog te houden. Belasten van de voet Uw orthopeed kan u adviseren een stok, krukken of een rekje te gebruiken voor de eerste dagen na de operatie. Geleidelijk kunt u meer gewicht op de voet gaan plaatsen

9 naarmate de wond geneest. Loop maar kleine stukjes tijdens de eerste weken na de operatie u zult waarschijnlijk de eerste weken (6-8) niet kunnen autorijden. Overleg dat ook met uw verzekering. Zwelling en het dragen van schoenen Houd uw voet de eerste weken na de operatie zo veel mogelijk omhoog en doe er ijspakkingen op als uw orthopeed dat heeft aanbevolen om zwelling en pijn zo veel mogelijk te voorkomen. Uw voet zal gedurende ongeveer 6 maanden wat gezwollen zijn. Nadat uw verband verwijderd is kunt u de eerste maanden het beste sportschoenen dragen of leren instappers, totdat de operaties de ten volledig hersteld zijn. Draag geen modieuze schoenen, ook geen schoenen met hakken gedurende zes maanden. Houdt u aan de tips over de keuze van uw schoenen die we eerder in deze folder beschreven, dat zal helpen het terugkomen van een hallux valgus te voorkomen. Oefeningen om uw voet te versterken Na de operatie kunnen u oefeningen of fysiotherapie worden voorgeschreven om uw voet zijn kracht en zijn beweeglijkheid terug te krijgen. Uw orthopeed kan oefeningen met een elastische band voorschrijven om uw enkel aan te sterken of met knikkers om de beweeglijkheid van uw tenen terug te krijgen. Begin deze oefeningen altijd geleidelijk en houdt u aan de instructies van uw orthopeed of fysiotherapeut betreffende het aantal herhalingen. Medicatie Uw orthopeed kan gedurende een of enkele dagen een antibioticum voorschrijven om infecties te voorkomen. (op het ogenblik is 24 uur antibiotica aanbevolen, langer zou meer resistentie van bacteriën kunnen veroorzaken). Pijnstillers om de pijn door de operatie te verminderen zal u ook voor enkele dagen worden voorgeschreven. Problemen na de operatie voorkomen Hoewel ongebruikelijk kunnen na en operatie wegens hallux valgus complicaties voorkomen. Neem contact op met uw orthopeed als: Uw verband losgaat, eraf valt of nat wordt.

10 Uw verband vochtig is door bloed of wondvocht. U bijwerkingen heeft van de medicijnen. Neem ook, zonder uitstel, contact o met uw orthopeed als u een van de volgende waarschuwingstekenen van infecties bemerkt: Koorts, Rillingen, Blijvende roodheid of warmte rond het verband, Toenemende af aanhoudende pijn, Forse zwelling in de kuit boven de behandeld voet. Uw orthopeed is een arts met uitgebreide opleiding in de diagnostiek, conservatieve en operatieve behandeling van het steun en bewegingsapparaat waarvan botten, gewrichten, banden, pezen, spieren en zenuwen deel uit maken. Deze folder is voorbereid door de American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) en is bedoeld om de meest recente informatie over de besproken onderwerpen te bevatten die door vooraanstaande autoriteiten is verzameld. De tekst vertegenwoordigt echter niet de officiële mening van de Academy en moet niet worden geïnterpreteerd als enige juiste beleid waarbij andere acceptabele standpunten worden uitgesloten. Mensen met vragen over een medisch probleem kunnen zich het beste wenden tot een arts die de kennis heeft van de aandoening en de verschillende beschikbare behandel strategieën. Last reviewed: March 2001 Vertaald en aangepast aan de Nederlandse situatie juli 2013 (care to Move) Co-Developed by the American Orthopaedic Foot and Ankle Society

Voetcorrectie. Hallux valgus of hallux rigidus. Orthopedie

Voetcorrectie. Hallux valgus of hallux rigidus. Orthopedie Voetcorrectie Hallux valgus of hallux rigidus Orthopedie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Voetcorrectie 3 2. Na de operatie 8 Voetcorrectie In deze brochure vindt u informatie over een voetcorrectie;

Nadere informatie

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen)

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Hallux Valgus Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Een hallux valgus is een voetafwijking waarbij de grote teen (hallux) naar buiten wijst. waardoor het eerste middenvoetsbeentje naar binnen wordt

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Hallux valgus (scheefstand grote teen) Wat is een hallux valgus? Gevolgen van een hallux valgus. Bunion. Voorvoetpijn

Hallux valgus (scheefstand grote teen) Wat is een hallux valgus? Gevolgen van een hallux valgus. Bunion. Voorvoetpijn Hallux valgus (scheefstand grote teen) Op deze pagina vindt u informatie over de diagnose en behandeling van een hallux valgus binnen ZorgSaam Ziekenhuis. U leest informatie over wat een hallux valgus

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus Orthopedie Hallux valgus en Hallux rigidus Inleiding Hallux valgus betekent een scheefstand van de grote teen. Hallux rigidus betekent verstijving van het grote teengewricht. Het gewricht van de grote

Nadere informatie

Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie

Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie 00 Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie Poli Orthopedie U wordt binnenkort geopereerd aan een kromstand en stijfheid van de grote teen (hallux valgus et rigidus).

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Patiënteninformatie Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Voor Na Uw orthopedische chirurg heeft u geadviseerd om een voetoperatie te ondergaan om zo uw voetklachten te verminderen. Deze

Nadere informatie

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een hallux valgus? 1 Waarom een operatie? 1 Voor de opname 2 2 Opname

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen

Patiënteninformatie. Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen Patiënteninformatie Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen 2 Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd u aan uw grote teen te opereren in verband met pijn en scheefstand van de

Nadere informatie

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode 00 Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode Poli Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een standscorrectie van de grote teen. Dit wordt correctie van een hallux valgus

Nadere informatie

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4)

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Orthopedie Voorvoet operatie Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw voet: een standcorrectie van de grote teen en/of een van de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Orthopedie Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. De stand van uw been wordt veranderd. In deze folder vindt u informatie over de knie, de

Nadere informatie

Hallux valgus. Aandoening. Klachten en symptomen. Wat zijn de oorzaken van hallux valgus? Wat is hallux valgus? In welke levensfase komt het voor?

Hallux valgus. Aandoening. Klachten en symptomen. Wat zijn de oorzaken van hallux valgus? Wat is hallux valgus? In welke levensfase komt het voor? Hallux valgus U heeft een aandoening aan de grote teen. Deze folder geeft informatie over de aandoening en de behandeling. Aandoening Wat is hallux valgus? Hallux valgus is een aandoening waarbij de grote

Nadere informatie

Hallux Valgus, Bunion, Knokkelteen

Hallux Valgus, Bunion, Knokkelteen Hallux Valgus, Bunion, Knokkelteen Hallux valgus met bunion Een bunion is een knobbel aan de basis van de grote teen. Deze hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. De pijn is afhankelijk van de breedtemaat

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan de grote teen (hallux valgus).

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Standsafwijking van de grote teen

Standsafwijking van de grote teen Standsafwijking van de grote teen Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij u is een standsafwijking van de voorvoet, de knokkel, vastgesteld. In medische termen wordt de aandoening hallux valgus (standsafwijking

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen)

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de grote teen recht te laten zetten. In deze folder wordt u informatie gegeven over de operatie, de periode na de

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Orthopedie CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw duim. Er wordt een prothese in het duimbasisgewricht geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het duimbasisgewricht,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen)

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen) PATIËNTEN INFORMATIE Hallux rigidus (artrose grote teen) Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en de behandeling bij een hallux rigidus

Nadere informatie

Vergroeiing van de grote teen

Vergroeiing van de grote teen Vergroeiing van de grote teen (Hallux Valgus) Vergroeiing van de grote teen Als u te krappe schoenen draagt, loopt u de kans op een pijnlijke bult bij de grote teen. Er kan dan sprake zijn van een vergroeiing

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Chevron osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Chevron osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Chevron osteotomie en Akin osteotomie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan de grote teen (hallux

Nadere informatie

Wat is een hallux valgus

Wat is een hallux valgus Hallux valgus Wat is een hallux valgus Hallux valgus is een latijnse naam. Hallux betekent "grote teen" en valgus betekent naar buiten gerichte scheefstand. De grote teen vertoont dan ook een bocht die

Nadere informatie

Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus)

Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus) Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een operatie waarbij uw grote teen wordt rechtgezet.

Nadere informatie

Een Morton-neuroom in de voet

Een Morton-neuroom in de voet Een Morton-neuroom in de voet Een neuroom in de voet Wanneer u aanhoudende pijn heeft in de voorzijde van de voet, heeft u mogelijk last van een goedaardig gezwel van een zenuw (Morton-neuroom). In deze

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties...

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties... Artrose van de knie Inhoudsopgave Wat is artrose?... 1 Hoe ontstaat artrose?... 1 Klachten... 2 Diagnostiek... 2 Behandeling... 2 Adviezen... 2 Medicijnen... 3 Operaties... 3 Comfortabel leven met artrose

Nadere informatie

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan uw hielbeen (calcaneus). Deze folder geeft u meer informatie over de gang van zaken rondom deze

Nadere informatie

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Artrotische knie / correctie kniestand 1 Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Vergroeiing van de grote teen

Vergroeiing van de grote teen Vergroeiing van de grote teen hallux valgus U heeft met uw arts gesproken en er is vastgesteld dat u last heeft van hallux valgus. Een hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. In deze folder

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Standscorrectie van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie Patiënteninformatie Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en nabehandeling Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en

Nadere informatie

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen)

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Orthopedie OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove Campus Aalst Moorselbaan 164 9300 Aalst T. 053 72 41 11 orthopedie@olvz-aalst.be Inleiding Een hallux valgus is

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux valgus

Correctie van de grote teen Hallux valgus Correctie van de grote teen Hallux valgus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1123 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Standscorrectie grote teen(hallux valgus) en voorvoetcorrectie

Standscorrectie grote teen(hallux valgus) en voorvoetcorrectie Standscorrectie grote teen(hallux valgus) en voorvoetcorrectie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een operatie aan uw voorvoet op de afdeling Reumatologie of Orthopedie

Nadere informatie

Hallux rigidus. Aandoening. Wat zijn de oorzaken van hallux rigidus? Wat is hallux rigidus?

Hallux rigidus. Aandoening. Wat zijn de oorzaken van hallux rigidus? Wat is hallux rigidus? Hallux rigidus U heeft een aandoening aan de grote teen. Deze folder geeft informatie over de aandoening en de behandeling. Aandoening Wat is hallux rigidus? Hallux rigidus is een aandoening aan de grote

Nadere informatie

Geschreven door Martijn Raaijmaakers zaterdag, 14 november 2009 14:37 - Laatst aangepast zaterdag, 24 november 2012 09:28

Geschreven door Martijn Raaijmaakers zaterdag, 14 november 2009 14:37 - Laatst aangepast zaterdag, 24 november 2012 09:28 Hallux valgus Hallux is de medische term voor grote teen en valgus staat voor een standafwijking naar buiten. Hallux valgus betekent dus dat de grote teen naar buiten staat. Door de standafwijking ontstaat

Nadere informatie

De totale heupprothese

De totale heupprothese De totale heupprothese Bekken Heupkom Heupkop Heuphals Bovenbeen Figuur 1: De heup, vooraanzicht De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet

Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet Morton neuroom operatie Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan goedaardige zwelling van een zenuw (neuroom) in de voorzijde

Nadere informatie

Orthopedie. Polsprothese

Orthopedie. Polsprothese Orthopedie Polsprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw pols. Er wordt een polsprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de pols, de aanleiding voor de operatie, de operatie,

Nadere informatie

Orthopedie. Hallux valgus. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Hallux valgus. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Vergroeiing van de grote teen () Als u te krappe schoenen draagt, loopt u de kans op een pijnlijke bult bij de grote teen. Er kan dan sprake zijn van een vergroeiing van

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Nabehandeling voorvoetoperatie. Zonder gips

Nabehandeling voorvoetoperatie. Zonder gips Nabehandeling voorvoetoperatie Zonder gips Inhoud Inleiding 3 Drukverband 3 Achtervoetloopschoen 3 Herstel 3 Wondgenezing 4 Zwelling van de voet 4 Doorbloeding van de voet 4 Pijnstilling 4 Schroeven 5

Nadere informatie

Orthopedie. Schouderprothese

Orthopedie. Schouderprothese Orthopedie Schouderprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Er wordt een schouderprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder

Nadere informatie

Operatie om stand van het been te veranderen

Operatie om stand van het been te veranderen Orthopedie Tibiakop Osteotomie Operatie om stand van het been te veranderen Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een tibiakop osteotomie.

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Schouderprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Schouderprothese Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Schouderprothese SCHOUDERPROTHESE KOPJE De orthopedisch chirurg heeft u een schouderprothese geadviseerd. In deze folder krijgt u informatie over de aandoening, de voorbereiding

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

HALLUX VALGUS OPERATIE

HALLUX VALGUS OPERATIE DR J DE VOS HALLUX VALGUS OPERATIE Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie voor hallux valgus en bevat alle informatie over de voorbereiding, het verloop en de

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Standscorrectie van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie Patiënteninformatie Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en nabehandeling 1234567890-terTER_ Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie,

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen. (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie. Focuskliniek Orthopedie. Voorbereiding. Scheefstand van de grote teen

Scheefstand van de grote teen. (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie. Focuskliniek Orthopedie. Voorbereiding. Scheefstand van de grote teen Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie Focuskliniek Orthopedie Laat u bewegen De Focuskliniek Orthopedie biedt gespecialiseerde zorg voor alle ingrepen aan het bewegingsapparaat

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten Synovectomie Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Door reuma heeft u een ontsteking in één of meerdere

Nadere informatie

Informatie. Schouderoperatie

Informatie. Schouderoperatie Informatie Schouderoperatie Inleiding In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten om uw schouder te laten opereren. Voor deze operatie verblijft u gemiddeld 1 of 2 dagen in het ziekenhuis (de

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie

Kijkoperatie van de knie Kijkoperatie van de knie Algemeen Uw behandelend specialist heeft u op de wachtlijst geplaatst voor een kijkoperatie van uw knie (arthroscopie). Deze folder geeft u informatie over deze behandeling en

Nadere informatie

Enkelarthrodese. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Enkelarthrodese. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Enkelarthrodese In deze folder vindt u informatie over de enkelarthrodese. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over de operatie. In deze folder kunt u de belangrijkste zaken

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie. Operatieve ingreep. Inleiding

Schouderprothese. Orthopedie. Operatieve ingreep. Inleiding Orthopedie Schouderprothese Operatieve ingreep Inleiding U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat er bij u een schouderoperatie gaat plaatsvinden. Tijdens deze ingreep wordt uw beschadigde

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen (Halux valgus)

Scheefstand van de grote teen (Halux valgus) Orthopedie Behandeling Scheefstand van de grote teen (Halux valgus) 2 Patiëntenvoorlichting 040 239 8413 patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Ort/ Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus)/03

Nadere informatie

Standsafwijkingen van de kleine tenen (2e t/m 5e teen)

Standsafwijkingen van de kleine tenen (2e t/m 5e teen) Standsafwijkingen van de kleine tenen (2e t/m 5e teen) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een operatie waarbij één of meerdere tenen worden rechtgezet. In deze folder

Nadere informatie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie september 2013 pavo 0323 Inleiding In het menselijk lichaam zitten zeer veel verschillende botten, die op verschillende

Nadere informatie

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT Inleiding U gaat geopereerd worden vanwege instabiliteit van uw knieschijf of pijn. Dat kan om twee soorten operaties gaan,

Nadere informatie

Haperende vinger (trigger finger) Behandeling door de plastisch chirurg

Haperende vinger (trigger finger) Behandeling door de plastisch chirurg Haperende vinger (trigger finger) Behandeling door de plastisch chirurg Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u behandeld wordt aan uw haperende vinger, ook wel trigger finger genoemd.

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

Standscorrectie van de artrotische knie

Standscorrectie van de artrotische knie Standscorrectie van de artrotische knie STANDSCORRECTIE VAN DE ARTROTISCHE KNIE INLEIDING U hebt artrose (slijtage) aan uw knie. De orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige stand van uw knie

Nadere informatie

Klachten 4 5. Voordelen van een operatie 7 9. Resultaat van de operatie 11 Adviezen voor thuis 11 13. Operatie 14

Klachten 4 5. Voordelen van een operatie 7 9. Resultaat van de operatie 11 Adviezen voor thuis 11 13. Operatie 14 De voet bestaat uit de voetwortel, de middenvoet en de tenen. De voetwortel heeft zeven beenderen. De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeenderen en de tenen bestaan uit drie kootjes, behalve de grote

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Resectie laterale/distale clavicula

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Resectie laterale/distale clavicula Resectie laterale/distale clavicula RESECTIE LATERALE/DISTALE CLAVICULA INLEIDING U wordt binnenkort geopereerd aan de schouder. Deze operatie heet een laterale/distale clavicularesectie (= weghalen van

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten Synovectomie Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Door reuma heeft u een ontsteking in één of meerdere

Nadere informatie

3. Behandeling Een patellafractuur kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden.

3. Behandeling Een patellafractuur kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden. Kniefracturen 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan uw knie in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees)

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) ORTHOPEDIE Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten.

Nadere informatie

Hallux valgus correctie Scheefstand van de grote teen

Hallux valgus correctie Scheefstand van de grote teen Hallux valgus correctie Scheefstand van de grote teen In overleg met u is besloten tot een operatieve correctie van een scheefstand van uw grote teen (hallux valgus). Deze folder geeft u meer informatie

Nadere informatie

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. Schouderoperatie Belangrijk Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven; dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de opname: Niets meer mag eten Niet meer mag roken Tot 2 uur voor

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE 17964 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten. Wat is

Nadere informatie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie Standscorrectie knie Tibiakoposteotomie Orthopedie Inhoudsopgave Standscorrectie knie (Tibiakoposteotomie) 4 De knie 4 Wat is een artrotische knie? 4 Wat zijn de klachten bij een artrotische knie? 5 Wanneer

Nadere informatie

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei De orthopedisch chirurg heeft je geadviseerd om een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie te ondergaan.arthroscopie betekent: in het

Nadere informatie

Ziekte van Dupuytren. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekte van Dupuytren. Ziekenhuis Gelderse Vallei Ziekte van Dupuytren Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw plastisch chirurg heeft bij u de ziekte van Dupuytren geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dat is, hoe de diagnose wordt gesteld en hoe de behandeling

Nadere informatie

Hamerteen-Klauwteen correctie. Orthopedie

Hamerteen-Klauwteen correctie. Orthopedie Hamerteen-Klauwteen correctie Orthopedie Hamerteen en klauwteen Bij hamer- en klauwtenen ontstaan er een standsafwijking in 1 of meerdere tenen van de voet. Bij een hamerteen is het gewricht tussen de

Nadere informatie

Nabehandeling voorvoetoperatie. Zonder gips

Nabehandeling voorvoetoperatie. Zonder gips Nabehandeling voorvoetoperatie Zonder gips Inhoud Inleiding 3 Pijnstilling na de operatie 3 Gipsschoen 3 Achtervoetloopschoen 3 Wondgenezing 3 Schroeven 3 IJzeren pinnetjes 4 Zwelling van de voet 4 Doorbloeding

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie

Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie De Focuskliniek Orthopedie biedt gespecialiseerde zorg voor alle ingrepen aan het bewegingsapparaat (gewrichten, botten, spieren, pezen

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Ziekte van Dupuytren. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekte van Dupuytren. Ziekenhuis Gelderse Vallei Ziekte van Dupuytren Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw plastisch chirurg heeft bij u de ziekte van Dupuytren geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dat is, hoe de diagnose wordt gesteld en hoe de behandeling

Nadere informatie

Correctie van de grote teen

Correctie van de grote teen Correctie van de grote teen Hallux valgus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie 2 3 Het kniegewricht kan door een ongeval of slijtage beschadigd raken. Voor een deel kunnen deze beschadigingen worden geconstateerd door middel van lichamelijk onderzoek en/of

Nadere informatie

Hamerteen- Klauwteen correctie

Hamerteen- Klauwteen correctie Hamerteen- Klauwteen correctie Orthopedie alle aandacht Hamerteen en klauwteen Bij hamer- en klauwtenen ontstaan er een standsafwijking in 1 of meerdere tenen van de voet. Bij een hamerteen is het gewricht

Nadere informatie

Voorste kruisband hechten

Voorste kruisband hechten Voorste kruisband hechten Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Dit letsel heeft u korter dan 3 weken geleden opgelopen. De orthopeed heeft

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie U bent op de wachtlijst geplaatst voor een kijkoperatie (artroscopie) aan uw knie. Bij de artroscopie bekijkt de orthopedisch chirurg de knie en kan aldus

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie