VLARIP mentors. Testimonials of mentors (only available in Dutch)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLARIP mentors. Testimonials of mentors (only available in Dutch)"

Transcriptie

1 VLARIP mentors The VLARIP mentoring project would not be possible without the commitment of the mentors and experts who share their knowledge and experiences with the participants during the meetings. We are very grateful that VLARIP after many years still can rely on engaged mentors: Erik Drijvers, REACH-coördinator BASF Antwerpen Geert Pollaris, Product EHS&R specialist 3M Europe & MEA Guy Van Hecke, Regulatory Affairs Specialist EOC Belgium Geert De Lathauwer, Regulatory Affairs Specialist EOC Belgium André Aarts, Manager Product Stewardship Eastman (former Solutia Europe) Dirk Danneels, REACH Initiative Director Honeywell Anja Vandevelde, Regulatory Affairs manager Christeyns Roger Van der Linden, Product Stewardship group manager Borealis André Roefs, SH&E Regulatory Affairs Agfa Gevaert Lieve Galle, SH&E Regulatory Affairs Agfa Gevaert Eddy Michiels, Management Systems and Corporate SH&E Agfa Gevaert Catherine Jakus, Regulatory Affairs manager JSR Micro Jo Vandormael, Regulatory Affairs manager Tessenderlo Chemie We want also to thank the mentors who shared their experience & knowledge in one of the past projects: Erwin Annys, Director REACH / Chemicals Policy cefic Raf Bouckaert, HSEQ managar Bayer Antwerp, now HSEQ expert Patrick De Block, Business SHE Manager INEOS Eddy Erkens, Product Stewardship, ExxonMobil Chemicals Belgium Caroline Herman, Project Coördinator PFC Ajinomoto Omnichem Charles Petré, Regionaal coördinator milieu en veiligheid Solvay Benelux Testimonials of mentors (only available in Dutch) Erik Drijvers, REACH-coördinator BASF Antwerpen BASF Antwerpen is het grootste chemische productiecentrum van België en de tweede grootste site van de BASFgroep wereldwijd. Momenteel zijn er ca eigen medewerkers en dagelijks nog eens een 1200-tal medewerkers van partnerfirma's actief. De productie van BASF Antwerpen NV omvat de volgende sectoren: basischemicaliën, kunststoffen en hun voorproducten, kunstvezelproducten en veredelingsproducten.

2 Erik Drijvers is reeds meer dan 20 jaar werkzaam bij BASF Antwerpen NV waarvan de laatste 13 jaar als preventieadviseur. Sinds een 6-tal jaar is hij tevens aangeduid als centrale REACH coördinator voor het bedrijf. Hij werkt hiervoor nauw samen met het moederbedrijf in Ludwigshafen en is ook lid van de werkgroepen productveiligheid binnen essenscia en het VBO. "BASF staat volledig achter het idee van VLARIP omdat zo n project mee kan helpen in de communicatie met de volledige productieketen, iets wat enorm belangrijk geworden is met REACH. Het uitbouwen van een netwerk om rond productveiligheid algemeen van gedachten te kunnen wisselen ziet BASF dan ook als een belangrijke doelstelling van VLARIP." Geert Pollaris, Product EHS&R specialist 3M Europe & MEA 3M Europe NV is het coördinatiecentrum van 3M in Europa en is gelegen in Diegem bij Brussel. 3M is een Amerikaans bedrijf met hoofdkwartier in St. Paul, Minneapolis en opgericht in De activiteiten van 3M zijn: Consumer & Office (e.g. Post It), Safety, Security & Protection Services, Electrocommunications, Industrial & Transportation (e.g. Scotch), HealthCare, Display & Graphics. 3M is een technologiegeoriënteerd bedrijf met een jaaromzet van ruim 27 miljard dollar, en maakt deel uit van de Dow Jones Index. 3M is aanwezig in meer dan 60 landen en telt meer dan werknemers. Geertje Pollaris is bio-ingenieur (KU Leuven) en is werkzaam bij 3M sedert Zij is EMEA Product EHS&R Specialist en heeft ervaring in Productie, Veiligheid, gezondheid en milieu (milieucoördinator) en Productveiligheid (REACH). Dit zijn acties die 3M reeds voor REACH heeft ondernomen: Impact van REACH in kaart gebracht Oprichting Europees REACH Coordinatie Centrum Pre-registratie REACH relevante stoffen Registratie van REACH stoffen (inclusief Chemical Safety Report) REACH-IT systemen gedefinieerd en gëïmplementeerd Notificatie van SVHC en communicatie mbt voorwerpen C&L notificaties De REACH regelgeving is een zeer uitdagende activiteit maar helpt bedrijven risico s mbt geproduceerde en geïmporteerde chemische stoffen gestructureerd in kaart te brengen. Als VLARIP meter hoop ik andere bedrijven te kunnen helpen deze uitdaging op een pragmatische manier aan te gaan en op die manier ook zelf op de hoogte te blijven van de meest uitdagende aspecten van REACH.

3 Geert De Lathauwer, Regulatory Affairs Specialist EOC Belgium en Guy Van Hecke, Regulatory Affairs Specialist EOC Belgium De EOC group is een wereldwijde producent van compounds, latices, emulsies, adhesives en surfactants. De belangrijkste productieplants zijn gesitueerd in Oudenaarde en Evergem, waar in totaal ongeveer 330 medewerkers werkzaam zijn. De EOC group is sinds twee jaar actief bezig met REACH. De REACH Task force bestaat uit 2 personen: Geert is 12 jaar werkzaam binnen het bedrijf, eerst in de R&D-afdeling van EOC Surfactants, het bedrijf binnen de groep waarop REACH het meeste impact heeft, waar hij een ruime praktische ervaring opgebouwd heeft in REACH en product stewardship. Recentelijk is hij overgestapt naar de groep Product Safety en Regulatory Affairs. Guy is 25 jaar werkzaam binnen de groep waarvan 18 jaar binnen de latexafdelingen en is reeds enkele jaren toegevoegd aan de REACH task force. Hij houdt zich hoodzakelijk bezig met de praktische en administratieve aspecten zoals costing ea. "EOC staat achter het VLARIP initiatief omwille van de mogelijkheid tot uitwisselen van ideeën en visies tussen de verschillende partners in de supply chain en het verbeteren van de aspecten rond productveiligheid." André Aarts, Manager Product Stewardship Solutia Europe Solutia is een Amerikaanse onderneming met verschillende vestigingen en fabrieken in Europa, waaronder Gent en Antwerpen. Solutia s regionaal hoofdkwartier is in Louvain-la-Neuve. Solutia is gekend door de Saflex film voor gelaagd glas, maar is ook de belangrijke speler op wereldvlak voor andere films voor beglazing (CPFilms ), hulpstoffen voor de rubberindustrie (Crystex, Santoflex ), en gespecialiseerde vloeistoffen (Therminol, Skydrol ). Voor meer informatie zie André Aarts is al meer dan 30 jaar werkzaam bij Solutia (tot 1997 een afdeling van Monsanto) waarvan de laatste 20 jaar als Product Stewardship manager. Hij is tevens de centrale REACh coordinator binnen de firma en werkt hiervoor nauw samen met zijn collega s in andere landen en werelddelen. Hij is lid van de werkgroepen productveiligheid binnen essenscia en het VBO. De objectieven van REACh zijn volledig in lijn met de milieu- en veiligheidsengagementen van Solutia, met name producten op de markt brengen die veilig bij verantwoordelijk gebruik. Ook een project als VLARIP past in haar engagementen wat betreft product stewardship en communicatie met alle belanghebbenden.

4 Dirk Danneels, REACH Initiative Director Honeywell Honeywell Performance Materials and Technologies is een Amerikaans bedrijf met hoofdkwartier in Morristown (New Jersey). De wereldwijde omzet bedraagt 4.8 miljard dollar en bestrijkt verschillende domeinen zoals fluor gebaseerde organische en anorganische fijnchemicalien, LGW fluorkoolwaterstoffen, technische polymeren, producten voor de elektronische industrie en katalysatoren. De commerciële activiteiten voor Europa, het Midden Oosten, Afrika en Indië worden geleid vanuit het kantoor in Haasrode (Leuven). Een grote Europese productie-afdeling bevindt zich in Hannover (Duitsland) waar waterstoffluoride en een ganse reeks afgeleide producten vervaardigd worden. Dirk Danneels is 25 jaar werkzaam bij Honeywell in verschillende rollen in productontwikkeling, technische marketing en commercieel management. Voor de laatste zes jaar is hij verantwoordelijk voor het wereldwijde REACH project binnen Honeywell. Via Cefic werkt hij mee aan het ontwikkelen van de REACH Guidance documenten en sinds 2009 is hij eveneens Secretary General van de "European Wax Federation". "De interesse in het VLARIP project is vooral gebaseerd op de noodzaak om in een complex project zoals REACH vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te benaderen en via een uitwisseling van ervaringen met alle spelers in de keten tot een vlotte implementatie van REACH te komen." Anja Vandevelde, Regulatory Affairs manager Christeyns Christeyns is een detergenten en biocide producerend bedrijf met een afzetmarkt (vnl. industriële wasserijen) over volledig Europa. Op dit ogenblik is de firma zich ook aan het positioneren in enkele landen buiten Europa zoals Turkije, Rusland. De Groep Christeyns heeft ca. 450 werknemers verspreid over 16 landen. Er zijn 3 productiesites, gesitueerd in Gent (België), Vertou (Frankrijk) en Bradford (England). Het regulatorische gedeelte van Reach wordt volledig gestuurd vanuit de hoofdzetel in Gent. Christeyns is onder Reach-definities een producent van een 10-tal vetzuren en perazijnzuur. Verder positioneren ze zich als een formulator in de Reach wetgeving. Anja Van De Velde is afgestudeerd in 2003 als bio-ingenieur en sindsdien werkzaam als Regulatory Affairs Officer in Christeyns. Zij is geregistreerd toxicologe in Nederland en zal binnenkort haar Europese registratie bekomen. Als toxicologe heeft zij ervaring met het werken in het consortium dat perazijnzuur als actieve substantie onder de biocide wetgeving registreert. Tot slot, is zij preventie-adviseur en milieucoördinator van de Gentse Christeyns-site.

5 "Christeyns verwacht dat VLARIP hen een beter inzicht zal geven hoe REACH efficiënt in praktijk te brengen en dit in samenwerking met bedrijven met analoge problemen." Roger Van der Linden, Product Stewardship group manager Borealis Borealis is een internationaal bedrijf dat verschillende producten maakt. Ze maken diverse kunststoffen waaronder polyethyleen en polypropyleen, basischemicaliën en meststoffen die ze op wereldwijde basis maken en verkopen. Hun Reach ervaring dateert van bijna 10 jaar terug toen de Reach teksten nog zeer vaag waren. Met een core team van 5 mensen zijn ze toen gestart met de voorbereiding op de nieuwe wetgeving. Dat core team is nog altijd functioneel maar ondertussen uitgebreid tot een 20-tal mensen. Roger Van der Linden is sinds 1974 actief in de polymeer industrie. Hij bekleedde diverse technische en management functie in bedrijven als Exxon, Raychem, Mobil en Neste. De laatste jaren is hij Group Manager voor product stewardship bij Borealis waar hij ook het team leidt dat de Reach wetgeving implementeert in het bedrijf. Roger is al meer dan 10 jaar voorzitter van essenscia polymers. Hij is tevens actief in een aantal organisaties op nationaal en internationaal niveau zoals CEFIC en PlasticsEurope. Het VLARIP peterschapsproject laat ons toe om de hele waardeketen van onze producten te bekijken. Het is essentieel dat we in contact treden met collega s, partners, klanten en leveranciers. Het succes van het project zal afhangen van de personen en firma s die eraan deelnemen. Hoe meer partners met elkaar spreken hoe vlotter het zal gaan. André Roefs, SH&E Regulatory Affairs Agfa Gevaert, Lieve Galle, SH&E Regulatory Affairs Agfa Gevaert Agfa-Gevaert is een toonaangevend bedrijf in de printing&imaging industrie met hoofdzetel in Mortsel. Agfa- Gevaert biedt communicatie oplossingen aan voor alle industriële markten. Best bekend zijn nog altijd de fotografische systemen voor grafische en medische klanten. Agfa is wereldwijd actief in een 40-tal landen. In REACH termen is Agfa-Gevaert zowel manufacturer, importer als downstream user van stoffen en mengsels. André werkt voor Agfa-Gevaert te Mortsel sinds 1977 en heeft de dienst SH&E Regulatory Affairs vervoegd midden Hij heeft een jarenlange ervaring in research met betrekking tot het ontwerpen van mengsels voor toepassing in de fotografische en de drukindustrie en vervolgens de instandhouding ervan in productie. Dit heeft geleid tot zijn interesse in de wereldwijde aanmelding van nieuwe stoffen, de regelgeving met betrekking tot nanomaterialen en het veilig gebruik van chemische stoffen binnen productie.

6 Lieve is reeds 20 jaar werkzaam bij Agfa-Gevaert te Mortsel, waarvan de laatste 9 jaar als verantwoordelijke voor oa ELINCS-registraties. Haar nieuwere taak als REACH coördinator voor de Agfa-Gevaert groep ligt dan ook in lijn met de opvolging van ELINCS door REACH. "Uitwisseling van ervaring rond REACH leidt tot een soepele implementatie ervan. Dankzij deze implementatie wordt veilig omgaan met allerhande producten een automatische manier van denken van eenieder, iets wat de Agfa-Gevaert groep reeds jaren hoog in het vaandel draagt." Catherine Jakus, Regulatory Affairs manager JSR Micro JSR micro nv is een dochtermaatschappij van een Japans bedrijf. JSR micro is gevestigd in Haasrode bij Leuven en is de enige Europese vestiging. De activiteiten zijn vooral gericht op de halfgeleider industrie, met het leveren van speciale lakken voor het produceren van geïntegreerde schakelingen, daarnaast is JSR micro ook actief in de Life sciences met producten voor scheiding en zuivering van pharmaceutische preparaten en producten gebruikt in de IVD (in vitro diagnostics) applicaties Ook de energiesector is een pijler voor JSR micro NV met het op de markt brengen van LIC (Lithium ion capacitoren)voor een efficiënte energie beleid. JSR micro importeert 95% van de producten/artikels die het hier op de markt brengt, vanuit Japan Acties i.v.m. chemical policy - Opmaken van een procedure voor REACH an CLP compliance van alle mengsels die geïmporteerd worden - Opvolgen van tox en ecotox testen voor nieuwe chemicaliën - Opmaken van een inventaris van alle stoffen en preparaten die JSR op de markt brengt Opvolgen van polymeer problematiek - Opvolgen van de volumes van de stoffen die geïmporteerd worden NONS registraties REACH registratie (<10T/y) - Implementatie van een soft systeem voor Opmaken van SDS (volgens annex II) Classificatie en etiketering van stoffen volgens CLP Classificatie en etiketering van mengsels volgens DPD - Opvolgen van REACH SVHC issue voor artikels die geïmporteerd worden - Opvolgen van de RoHS voor EEE produkten Als regulatory affairs manager bij JSR micro nv heeft Catherine Jakus ervaring op het vlak van registratie van nieuwe stoffen onder NONS,het omzetten van die regsitraties onder REACH en het behandelen van import van stoffen en preparaten. Zij is ook verantwoordelijk voor classificatie & labelling van eindproducten en bijhorende veiligheidsinformatiebladen volgens CLP of DPD en de implementatie van CLP.

7 Jo Vandormael, Regulatory Affairs manager Tessenderlo Chemie Tessenderlo Group is een internationale, gediversifieerde chemische groep actief in chemie, specialiteiten en kunststofverwerking. De groep telt 8130 medewerkers op meer dan 100 sites in 21 landen wereldwijd. De Westlimburgse platformen bestaan uit 3 sites met zo n 1400 medewerkers. Tessenderlo Chemie Ham produceert minerale meststoffen, veevoederadditieven en basischemicaliën. Tessenderlo Chemie Tessenderlo produceert chloralkali en derivaten evenals organische tussenproducten. LVM is producent van monovinyl chloride, grondstof voor de productie van PVC. Jo Vandormael is sinds 1989 actief bij Tessenderlo Chemie waarvan de laatste 3 jaar in Regulatory Affairs. Zijn hoofdtaak is de rol van Reach Coördinator voor Tessenderlo Groep. Hij maakt deel uit van de commissie productveiligheid van essenscia. Reach verruimt onze kijk op productveiligheid met meer aandacht voor de totale levenscyclus van chemische stoffen. Het VLARIP project kan ons helpen een beter inzicht te krijgen in de noden van onze downstream gebruikers in het kader van Reach en bijdragen aan de ontwikkeling van efficiënte communicatiekanalen tussen verschillende sectoren. Tessenderlo Group - Business Group Plastics Converting bestaat uit een 10-tal kleine filialen die veel gelijkenissen vertonen met KMO s. Wat Reach betreft hebben beide zeer vergelijkbare verplichtingen, aangezien het Reach proces op legal entity niveau speelt. Het lijkt dan ook nuttig synergieën betreffende Reach implementatie te ontwikkelen.

REACH-experten chemische industrie

REACH-experten chemische industrie REACH-experten chemische industrie Het VLARIPproject is opgebouwd rond kennis- en ervaringsuitwisseling tussen deelnemers, experten uit de chemische industrie en essenscia-experten. De REACH-experten uit

Nadere informatie

REACH Peters & Meters

REACH Peters & Meters REACH Peters & Meters Aan elke VLARIP groep zijn minstens 2 vaste peters of meters verbonden. Deze peters wisselen tijdens de groepsvergaderingen hun ervaringen uit en brengen hun case. In functie van

Nadere informatie

Resultaten VLARIP 2 project

Resultaten VLARIP 2 project Resultaten VLARIP 2 project Vlarip Event 24 januari 2013 Tine Cattoor, essenscia vlaanderen tcattoor@essenscia.be 1/06/2008-1/12/2008 REACH van kracht registratieplicht PREREGISTRATIE Waarom VLARIP projecten?

Nadere informatie

Voorstelling VLARIP januari Slotevent VLARIP2 24/01/2013 Ter Elst

Voorstelling VLARIP januari Slotevent VLARIP2 24/01/2013 Ter Elst Voorstelling VLARIP 3-2013 24 januari 2013 VLARIP - doelstellingen Informatie, kennis en ervaring uitwisselen Verduidelijken grijze zones Anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en verplichtingen Netwerk

Nadere informatie

Frank Beckx Gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

Frank Beckx Gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen Frank Beckx Gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen Terugblik op 10 jaar REACH en vooruitblik Johan Nouwen, Head of support Forum & Helpnet secretariat - ECHA De succes factoren van REACH en CLP en

Nadere informatie

Management IT tool & Services. voor REACH en GHS. Bereidt U vandaag reeds voor op REACH en GHS met flexibele HEMMIS IT tools

Management IT tool & Services. voor REACH en GHS. Bereidt U vandaag reeds voor op REACH en GHS met flexibele HEMMIS IT tools Bereidt U vandaag reeds voor op REACH en GHS met flexibele HEMMIS IT tools Management IT tool & Services voor REACH en GHS REACH en GHS Management tool oplijsten van chemicaliën (pre) registratie autorisatie

Nadere informatie

Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving?

Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving? Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving? Geachte relatie, Brenntag maakt serieus werk van REACH en we doen dat graag in nauwe samenwerking met onze klanten en leveranciers. Als één van s werelds

Nadere informatie

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Certificate: GLP1101 Company: modulyss NV Related Products modulyss tufted carpet tiles, FR, Bitumen backed, post-dyed nylon (all items) PRODUCT NAMES

Nadere informatie

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË ECONOMISCH JAARRAPPORT 27 Federplast.be Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen VZW Association des Producteurs d Articles en Matières Plastiques

Nadere informatie

REACH en CLP verplichtingen voor de komende jaren

REACH en CLP verplichtingen voor de komende jaren REACH en CLP verplichtingen voor de komende jaren 24 januari 2013 Dr Saskia Walraedt Lijst afkortingen CLP : classification, labelling and packaging CMR: carcinogeen, mutageen of reprotoxisch CSA: chemical

Nadere informatie

REACH is er, GHS komt er. Benieuwd naar de gevolgen voor de chemicaliën waar u mee werkt? Multidisciplinair seminarie REACH en GHS

REACH is er, GHS komt er. Benieuwd naar de gevolgen voor de chemicaliën waar u mee werkt? Multidisciplinair seminarie REACH en GHS REACH is er, GHS komt er. Benieuwd naar de gevolgen voor de chemicaliën waar u mee werkt? Multidisciplinair seminarie REACH en GHS Benieuwd waar u voortaan de samenstelling van de MSDS-fiche kan vinden

Nadere informatie

REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties

REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties Introductie VNCI Branche-organisatie voor de chemische procesindustrie Totaal ca 100 (geassocieerde) leden, verenigingen, donateurs, ca 150 productievestigingen:

Nadere informatie

Een kwestie van REACH & CLP. Rene de Graaff. Reach Chemical Control, Lyondell Basell Industries

Een kwestie van REACH & CLP. Rene de Graaff. Reach Chemical Control, Lyondell Basell Industries Een kwestie van REACH & CLP Rene de Graaff Reach Chemical Control, Lyondell Basell Industries Reach wetgeving Registratie, Evaluatie, Authorisatie and restrictie van Chemicalien (REACh) is een Europese

Nadere informatie

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD Workshop Reach / CLP bij Genencor International (06/06/2017) Elke preventieadviseur heeft reeds gehoord over veiligheidsinformatiebladen die bij chemicaliën meegeleverd

Nadere informatie

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Certificate: GLP1100 Company: modulyss NV Related Products modulyss tufted carpet tiles, FR, Bitumen backed, predyed nylon (all items) PRODUCT NAMES

Nadere informatie

Registratie Evaluatie Autorisatie. CHemische. REACH en arbeidsomstandigheden. van. stoffen VROM / DGM / SAS. 15 de Symposium NVVA, 22-23

Registratie Evaluatie Autorisatie. CHemische. REACH en arbeidsomstandigheden. van. stoffen VROM / DGM / SAS. 15 de Symposium NVVA, 22-23 REACH en arbeidsomstandigheden Registratie Evaluatie Autorisatie van CHemische stoffen 15 de Symposium NVVA, 22-23 23 maart 2006, Zeist A.W. van der Wielen VROM / DGM / SAS Hoofdelementen van REACH Registratie

Nadere informatie

De (Petro)chemische Industrie in België 2010

De (Petro)chemische Industrie in België 2010 De (Petro)chemische Industrie in België 2010 Rapport samengesteld door: Leffert de Weerd Tom Vansteenkiste December 2010 Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg Tervurenlaan 168 bus 2,

Nadere informatie

De Belgische (petro)chemische industrie 2014

De Belgische (petro)chemische industrie 2014 De Belgische (petro)chemische industrie 2014 Rapport samengesteld door: Thirza van den Broek Tom Vansteenkiste Februari 2014 Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg Tervurenlaan 168 bus

Nadere informatie

resultaten audits VLARIPtextiel

resultaten audits VLARIPtextiel Eén van de speerpunten tijdens het eerste jaar van het VLARIPtextielproject was het uitvoeren van de REACH-bedrijfsaudit. Deze audit had tot doelstelling om inzicht te krijgen in de situatie van het bedrijf

Nadere informatie

Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden

Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden MEMO/08/240 Brussel, 11 april 2008 Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden Per 1 juni 2007 is de nieuwe EU-stoffenwetgeving REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction

Nadere informatie

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering Presentator: Maurits van Kolck Inhoud De keten in beeld, REACH en CLP CLP en het VIB CLP en etikettering CLP en herindeling Oefening 1: een

Nadere informatie

Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact

Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact Food Safety Conferentie Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact Introductie Voorstelling Federatie NRK Algemeen kader voedselcontact wetgeving Wat brengt de toekomst? Federatie

Nadere informatie

Chemische industrie in Duitsland

Chemische industrie in Duitsland Chemische industrie in Duitsland 1. Actuele situatie van de chemische industrie in Duitsland In vergelijking met het vorige kwartaal steeg de productie in het derde kwartaal van 2012 met 1,5 procent, terwijl

Nadere informatie

Wat betekent REACH. R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals

Wat betekent REACH. R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals Wat betekent REACH R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals Doelstellingen REACH Bescherming mens en milieu Vrije handel Concurrentie Ontwikkeling alternatieven Autorisatie

Nadere informatie

De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie

De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie jaaromzet 7,5 miljard 95% MKB werkgelegenheid ongeveer 40.000 internationaal georiënteerd 60% van de 7,5 miljard bestaat uit export Grote sectoren zijn verpakkingen,

Nadere informatie

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen? Wat houdt REACH in? Het Registreren, Evalueren en Autoriseren van Chemische stoffen (REACH) is een Europese Verordening, oftewel een wet waarop wordt gehandhaafd. In eerste instantie is het doel van REACH

Nadere informatie

Reach en GHS. 11 februari 2010 / Utrecht

Reach en GHS. 11 februari 2010 / Utrecht Reach en GHS 11 februari 2010 / Utrecht Supertanker REACH Little dingy GHS Voor diegene die met GHS moet werken wordt de dingy steeds groter. Inhoud 1. Reach 2. Korte terugblik 3. Eerste registratie 4.

Nadere informatie

Philips gebruikt CRM-oplossing voor efficiënt beheer van wereldwijd verkoopnetwerk

Philips gebruikt CRM-oplossing voor efficiënt beheer van wereldwijd verkoopnetwerk Philips gebruikt CRM-oplossing voor efficiënt beheer van wereldwijd verkoopnetwerk De organisatie Philips Enabling Technologies Group levert diensten op het gebied van high-end productietechnologie, product-

Nadere informatie

Presentatie Asbuilt Construction Groupware @ Virtueel Bouwen

Presentatie Asbuilt Construction Groupware @ Virtueel Bouwen Presentatie Asbuilt Construction Groupware @ Virtueel Bouwen Dirk Cornette 1 3 mei 2007 Agenda 1. Voorstelling Fujitsu/AsBuilt 2. AsBuilt Groupware 3. Wanneer is een groupware succesvol? 4. Q&A 2 Mei 2007

Nadere informatie

ERVARINGEN MET REACH UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK

ERVARINGEN MET REACH UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK ERVARINGEN MET REACH UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK Mathieu van Puijvelde Arbeidshygiënist 1 PROFIEL SHELL Actief in meer dan 90 landen Wereldwijd 93.000 medewerkers Ongeveer 43.000 service stations verspreid

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Producenten van voorwerpen Als u explosieve stoffen of mengsels in voorwerpen verwerkt, moet u deze indelen, etiketteren en verpakken volgens de voorschriften

Nadere informatie

Op zoek naar een disruptive innovation

Op zoek naar een disruptive innovation Op zoek naar een disruptive innovation Rob Cuypers Global marketing manager SKF Maintenance Products (MaPro) AIMP Congres Marketing in a disruptive world 11 maart 2014, High Tech Campus Eindhoven SKF -

Nadere informatie

Belangrijke aspecten CLP voor hoofdregistranten

Belangrijke aspecten CLP voor hoofdregistranten Belangrijke aspecten CLP voor hoofdregistranten Webinar voor hoofdregistranten 9 april 2010 Anja Klauk Begeleiding & helpdesks Europees Agentschap voor chemische stoffen Toepassingsgebied REACH Vanaf 1

Nadere informatie

Het EPD, hoe deal ik ermee? NVFG - Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde. CRA dag 25 april 2013

Het EPD, hoe deal ik ermee? NVFG - Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde. CRA dag 25 april 2013 0 Het EPD, hoe deal ik ermee? NVFG - Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde CRA dag 25 april 2013 Het EPD, hoe deal ik ermee? Moderators: Sharon Anderson Hans Martens Presentators: Robbert

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor fabrikanten U moet alle stoffen die u in de handel brengt, indelen volgens de eisen van EU-GHS. Stoffen die niet in de handel verkrijgbaar zijn

Nadere informatie

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT 1 25/2/2016 Biocide CLOSED CIRCUIT 2 Regulatory background and scope Biocidal products regulation (EU) nr. 528/2012 (BPR), art. 19 (4): A biocidal product shall not be authorised for making available on

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Industriële gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

REACH workshop 19 mei 2015 ProductIP. www.tenviro.eu 1

REACH workshop 19 mei 2015 ProductIP. www.tenviro.eu 1 REACH workshop 19 mei 2015 ProductIP www.tenviro.eu 1 REACH inleiding R =? Registratieplicht, van wat? gevaarlijke stoffen? In welke NL wet staat dat dan? REACH Is dat niet chemicaliënwetgeving? Voor welke

Nadere informatie

REACH, CLP & ViB. Status update

REACH, CLP & ViB. Status update REACH, CLP & ViB Status update REACH, CLP & ViB Status update REACH Deadline 2013 Productieprocess Classificatie grondstoffen Opslag grondstoffen CLP Deadline Mengsels 2015 Opslag van grondstoffen Classificatie

Nadere informatie

Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO

Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO Eelco Smit Philips Consumer Lifestyle 29 maart 2012 Een sterke diverse industriële groep leading

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Verwater Industrial Services Noord Oost B.V. ( onderdeel Verwater Group)

FUNCTIEPROFIEL. Verwater Industrial Services Noord Oost B.V. ( onderdeel Verwater Group) FUNCTIEPROFIEL Opdrachtgever: Functienaam: Afdeling: Standplaats: Verwater Industrial Services Noord Oost B.V. ( onderdeel Verwater Group) HRM Business Partner Human Resources Emmen 1. ORGANISATIE Algemene

Nadere informatie

REACh-GHS/CLP in de praktijk

REACh-GHS/CLP in de praktijk REACh-GHS/CLP in de praktijk Sharon Sriram 8 december 2015 www.kluthe.nl 1 REACh EU wetgeving Registratie, Evaluatie, Autorisatie van Chemische stoffen R=Registration E=Evaluation Registratie van geproduceerde

Nadere informatie

Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU

Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU Veel adviesbureaus bieden algemene ondersteuning op het gebied van regelgeving, maar slechts weinige bieden de hoge kwaliteit en tijdige service van

Nadere informatie

APEX verhoogt flexibiliteit, vermindert complexiteit

APEX verhoogt flexibiliteit, vermindert complexiteit Reference case: APEX verhoogt flexibiliteit, vermindert complexiteit BASF Antwerpen kiest resoluut voor de combinatie van Oracle APEX en iadvise. Het bedrijf schuift daarbij niet alleen de gebruiksvriendelijkheid

Nadere informatie

Beste klant. Alvast veel leesplezier. Het team van BIG

Beste klant. Alvast veel leesplezier. Het team van BIG Beste klant Ook de afgelopen maanden stonden we niet stil bij BIG. Zo brachten we vertalingen van H/P-zinnen samen in één handig overzicht. Uiteraard stellen we dit document graag ter beschikking. Daarnaast

Nadere informatie

WIE ZIJN WE WAT BIEDEN WE AAN

WIE ZIJN WE WAT BIEDEN WE AAN WIE ZIJN WE BIEDEN WAT WE AAN VISIE EN WAARDEN 02 Verklaring Voorzitter De belangrijkste bijdrage die een bedrijf kan bieden aan de sociale vooruitgang is om haar activiteiten op de meest efficiënte manier

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Vergunningverleners Een vergunningaanvraag mag niet in strijd zijn met EU-GHS. Het is daarom van belang dat u de bepalingen van EU-GHS kent en begrijpt. EU-GHS

Nadere informatie

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE N H C A M L T X R T S U D T D N Ë L A T N FLANDRS NVSTMNT & TRAD MARKTSTUD D TXTLMACHN-NDUSTR N TALË Overzicht van de sector 1 De taliaanse industrie van textielmachines en -accessoires bestaat uit ongeveer

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG OVER HET EERSTE WERKINGSJAAR

ACTIVITEITENVERSLAG OVER HET EERSTE WERKINGSJAAR JAARVERSLAG 2014 WETENSCHAPPELIJK COMITÉ REACH (WCSR) ACTIVITEITENVERSLAG OVER HET EERSTE WERKINGSJAAR www.reachinbelgium.be JAARVERSLAG 2014 www.reachinbelgium.be JAARVERSLAG 2014 INHOUD Inleiding 2 Oprichting

Nadere informatie

BIG vzw. Bruno Reiners

BIG vzw. Bruno Reiners BIG vzw Brandweerinformatiecentrum voor gevaarlijke stoffen Van ext-sds naar veiligheidsinstructies in de praktijk Bruno Reiners Agenda Introductie BIG Verschil risicoanalyse REACH en welzijnswetgeving

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de indeling gebruiken

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG OVER HET VIERDE WERKINGSJAAR

ACTIVITEITENVERSLAG OVER HET VIERDE WERKINGSJAAR JAARVERSLAG 2017 WETENSCHAPPELIJK COMITÉ REACH (WCSR) ACTIVITEITENVERSLAG OVER HET VIERDE WERKINGSJAAR www.reachinbelgium.be JAARVERSLAG 2017 INHOUD Inleiding 2 Oprichting en samenstelling 3 Overzicht

Nadere informatie

Veranderingen in de petrochemische industrie VS-Lezing. Theo Olijve 27 maart 2014

Veranderingen in de petrochemische industrie VS-Lezing. Theo Olijve 27 maart 2014 Veranderingen in de petrochemische industrie VS-Lezing Theo Olijve 27 maart 2014 Wake-up call! De Europese chemie staat voor een enorme uitdaging De chemie is een motor van de economie; die positie mogen

Nadere informatie

Aalke Lida de Jong, Reststoffenunie. Ervaringen met REACH bij recycling van waardevolle grondstoffen

Aalke Lida de Jong, Reststoffenunie. Ervaringen met REACH bij recycling van waardevolle grondstoffen Aalke Lida de Jong, Reststoffenunie Ervaringen met REACH bij recycling van waardevolle grondstoffen Inhoud Even voorstellen: Reststoffenunie Bijproduct en einde-afvalstatus Reach in het kort Registratie

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de

Nadere informatie

Datasynchronisatie m.b.v. GDC Connect

Datasynchronisatie m.b.v. GDC Connect Datasynchronisatie m.b.v. GDC Connect Verleden, heden & toekomst... Leading European Provider of B2B Supply Chain Solutions Routing, Mobile & Telematics Transportation Management Customs & Regulatory Compliance

Nadere informatie

Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s. Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene

Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s. Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene Wettelijk kader CMD en CAD (EU) Arbeidsomstandighedenbesluit Werkgever

Nadere informatie

GAMP 5, wat is er nieuw?

GAMP 5, wat is er nieuw? GAMP 5, wat is er nieuw? COP s, regelgeving en GAMP René van Opstal Principal Consultant Koning & Hartman Inhoud ISPE Community of Practice GAMP PAT Nieuwe regelgeving GAMP 5 Overige ISPE Guidelines What

Nadere informatie

REACH. Stoffen in voorwerpen. (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) Jean-Marc Abbing Oktober 2008

REACH. Stoffen in voorwerpen. (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) Jean-Marc Abbing Oktober 2008 REACH (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) Stoffen in voorwerpen Jean-Marc Abbing Oktober 2008 Stoffen in voorwerpen - De wettekst - Tijdspad - Wat betekent dat? - Definities en de

Nadere informatie

THORO - Waterdichtingssystemen

THORO - Waterdichtingssystemen THORO - Waterdichtingssystemen Welkom in de wereld van Thoro In 1912 had bouwkundig ingenieur Edward H. Canon er geen idee van dat zijn THORO producten een belangrijke bijdrage zouden leveren bij de vorming

Nadere informatie

Federal Public Service of Public Health, Safety of the food Chain and Environment. Forum biociden Bijdrage van de dienst inspectie

Federal Public Service of Public Health, Safety of the food Chain and Environment. Forum biociden Bijdrage van de dienst inspectie Federal Public Service of Public Health, Safety of the food Chain and Environment 1 Forum biociden Bijdrage van de dienst inspectie 2 FOD VVVL DG 5 Inspectie 1. Inleiding 2. Taken van de inspectiedienst

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Professionele gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Compliance Services Spanje Accounting Payroll Tax & Legal

Compliance Services Spanje Accounting Payroll Tax & Legal Compliance Services Spanje Accounting Payroll Tax & Legal Welkom Euro Economics Wij maken voor onze relaties succesvol zakendoenen genietenvan hetleven in Spanje makkelijker door het verzorgen van verplichtingen

Nadere informatie

Stabiliteit in een dynamische wereld

Stabiliteit in een dynamische wereld Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN Autogroupage Chemicals global parcel services health care logistics Special Services warehousing Alles in één Het meer dan 100 jaar oude Nederlandse familiebedrijf

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie

Nadere informatie

QU-FIX; onze organisatie voor vragen en advies inzake implementatie van de MDR regelgeving, ISO normen en kwaliteitsvraagstukken

QU-FIX; onze organisatie voor vragen en advies inzake implementatie van de MDR regelgeving, ISO normen en kwaliteitsvraagstukken QU-FIX; onze organisatie voor vragen en advies inzake implementatie van de MDR regelgeving, ISO normen en kwaliteitsvraagstukken UDIFIX is hier een onderdeel van, gespecialiseerd in advies bij de implementatie

Nadere informatie

grotendeels een aanvulling op het bestaande gamma van Klarius met erg weinig overlap,

grotendeels een aanvulling op het bestaande gamma van Klarius met erg weinig overlap, Klarius Group koopt Quinton Hazell van Amerikaanse Affinia Group Inc. Op 2 februari 2010 heeft Klarius Europa s snelst groeiende fabrikant en distributeur van aftermarket auto onderdelen de Quinton Hazell

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober A D V I E S Nr. 1.870 ------------------------------ Zitting van dinsdag 22 oktober 2013 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het op de markt brengen

Nadere informatie

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST National Treasury/ Nasionale Tesourie 838 Local Government: Municipal Finance Management Act (56/2003): Draft Amendments to Municipal Regulations on Minimum Competency Levels, 2017 41047 GOVERNMENT NOTICE

Nadere informatie

Het nieuwe veiligheidsinformatieblad voor chemische producten

Het nieuwe veiligheidsinformatieblad voor chemische producten Het nieuwe veiligheidsinformatieblad voor chemische producten Tine Cattoor Advisor product policy VLARIP projectleader Easyfair Antwerpen - 30/03/2011 Geen gebruik zonder bronvermelding 1 Afkortingen C&L

Nadere informatie

Presentatie DuPont. Beter goede buur dan verre vriend. 17 september 2009

Presentatie DuPont. Beter goede buur dan verre vriend. 17 september 2009 Presentatie DuPont Beter goede buur dan verre vriend 17 september 2009 2 1802 Veiligheid werknemers is belangrijk sinds de oprichting 3 1815 1818 Explosies onderstrepen belang van veiligheid 4 Onze Missie.

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID TRACTEBEL ENGINEERING. 25 juni 2014

VERKEERSVEILIGHEID TRACTEBEL ENGINEERING. 25 juni 2014 VERKEERSVEILIGHEID TRACTEBEL ENGINEERING CHOOSE EXPERTS, FIND PARTNERS 25 juni 2014 Verkeersveiligheid Tractebel Engineering 2 Tractebel Engineering = studiebureau met activiteiten in 3 grote domeinen

Nadere informatie

ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. Ivo Erens Dangerous Substances Communication advies.

ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. Ivo Erens Dangerous Substances Communication advies. ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1 Ivo Erens Dangerous Substances Communication info@ondersteuning advies.nl Programma Wat bespreken we + Het + Het ontvangen van het

Nadere informatie

Lean Innovation Network

Lean Innovation Network Lean Innovation Network Lean Transformation en de kracht van het stil staan bij VMI - group te Epe - 17 juni 2014 De langzame maar consistente schildpad veroorzaakt minder verspilling en meer waarde, dan

Nadere informatie

De Yokogawa visie op veilige, beveiligde en betrouwbare assets

De Yokogawa visie op veilige, beveiligde en betrouwbare assets LIFE CYCLE MANAGEMENT De Yokogawa visie op veilige, beveiligde en betrouwbare assets John Hoksbergen Service Consultant 5 Oktober 2018 Introductie Waarom zijn wij hier? Wat is de probleemstelling? Productie

Nadere informatie

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH FUNCTIEPROFIEL STEGEMAN Oktober 2014 CAMPOFRIO FOOD GROUP ALGEMENE INFORMATIE De basis van het moderne en innovatieve bedrijf Stegeman werd in 1858 gelegd door Johannes Stegeman in Deventer. Zijn slagerij

Nadere informatie

DUURZAAM BEST VALUE BIJ CANON & METRICS. Wout Groeneveld Haiko Brinkers

DUURZAAM BEST VALUE BIJ CANON & METRICS. Wout Groeneveld Haiko Brinkers DUURZAAM BEST VALUE BIJ CANON & METRICS Wout Groeneveld Haiko Brinkers Document 17/10/2017 Name1 AGENDA CANON VOORSTELLEN CANON BIDCENTER METRICS & BEST VALUE EVEN VOORSTELLEN.. Wout Manager Bidcenter

Nadere informatie

- Nederlands; moedertaal - Engels; zeer goed - Duits; redelijk CURRICULUM VITAE. Personalia

- Nederlands; moedertaal - Engels; zeer goed - Duits; redelijk CURRICULUM VITAE. Personalia Personalia Naam Rogier van Zon Geboortedatum 02-10-1967 Nationaliteit Dutch Adres Paalspoor 12, 5629 TG Eindhoven Mobiel +31 (0)6-13074306 E-mail r.van.zon@logexma.com Profielschets Rogier is een ervaren

Nadere informatie

Europese Economische Ruimte

Europese Economische Ruimte Met de verordening 1907/2006 (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperkingen van CHemische stoffen of kortweg REACH) wordt sinds 1 juni 2007 de registratie, beoordeling, autorisatie en beperkingen

Nadere informatie

CMR stoffen bij Dow Arbeidshygienische Strategie en Prioritering

CMR stoffen bij Dow Arbeidshygienische Strategie en Prioritering CMR stoffen bij Dow Arbeidshygienische Strategie en Prioritering Marius van Alphen Dow Benelux BV IH Focal Point Dow Benelux BV Benelux sites Blootstelling chemische stoffen, geluid, trillingen, ergonomie,

Nadere informatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie Syfadis Suite LMS & Talent applicatie FERN : digitaal leren op werkvloer E books Library Learning Management SyfadisLearning & Talent suite Learning Content management & authoring Performance Support Feiten

Nadere informatie

Renewi Veelgestelde vragen Inhoud

Renewi Veelgestelde vragen Inhoud Renewi Veelgestelde vragen Inhoud 1. Wat doet Renewi?... 2 2. Wat voor soort afval verwerkt Renewi, en op wat voor manieren?... 2 3. Wat doen jullie met het afval?... 2 4. Wat is de geografische dekking

Nadere informatie

Bekaert harmoniseert SAP documentatie voor 7,000 IT gebruikers

Bekaert harmoniseert SAP documentatie voor 7,000 IT gebruikers SUCCESVERHAAL Bekaert harmoniseert SAP documentatie voor 7,000 IT gebruikers Dankzij tt performance suite hebben alle 7,000 Bekaert IT gebruikers nu snel toegang tot eenduidige en actuele online handleidingen

Nadere informatie

HSSE-afdeling Oiltanking kiest voor Power BI om meer inzicht te verwerven in veiligheidsbeleid

HSSE-afdeling Oiltanking kiest voor Power BI om meer inzicht te verwerven in veiligheidsbeleid HSSE-afdeling Oiltanking kiest voor Power BI om meer inzicht te verwerven in veiligheidsbeleid Bij Oiltanking is Safety First geen holle slogan. De Gentse vestiging van deze wereldspeler in de opslag van

Nadere informatie

REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen

REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, mengsels en/of stoffen in voorwerpen Voorwoord Er zijn nieuwe regels voor chemische

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt van 26 februari 2019 met betrekking tot de aktename van de melding van Ineos nv van het beheer van een gesloten distributienet van

Nadere informatie

REACH nieuw werkveld voor Arbeidshygiënist

REACH nieuw werkveld voor Arbeidshygiënist REACH nieuw werkveld voor Arbeidshygiënist NVvA Symposium Zeist, maart 2012 Caesar Consult: Joost van Rooij @ Caesar_Consult Agenda 1. Introductie 2. Verschillen oude MSDS en nieuwe extsds 3. Exposure

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5159/02 STUP 4

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5159/02 STUP 4 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5159/02 STUP 4 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Groep drugshandel Ontwerp-aanbeveling van de Raad over de noodzakelijke

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Preactor Case Study. Historie. Missie & Strategie

Preactor Case Study. Historie. Missie & Strategie Historie Royal Sens, opgericht in 1896, is werkzaam in de verpakking producerende sector en richt zich met name op de productie van papier- en kunststof etiketten, gesneden, gestanst én van de rol. De

Nadere informatie

Referentiecase. Croda Nederland (Gouda) Veiligheid op orde dankzij SHE in SharePoint

Referentiecase. Croda Nederland (Gouda) Veiligheid op orde dankzij SHE in SharePoint Referentiecase Croda Nederland (Gouda) Veiligheid op orde dankzij SHE in SharePoint Croda Nederland beschikt nu over een SHE-toepassing in SharePoint dat gebruiksvriendelijk is en waarmee incidenten eenvoudig

Nadere informatie

1.1 ORGANIZATION INFORMATION 1.2 CONTACT INFORMATION 2.1 SCOPE OF CERTIFICATION 2.2 AUDITOR INFORMATION 3.1 AUDIT CONCLUSIONS 3.2 MANAGEMENT SYSTEM EFFECTIVENESS 3.3 OBSERVATIONS Organization Address Name

Nadere informatie

BVIC MasterClass. Helen Van Nuffelen 23.06.2009

BVIC MasterClass. Helen Van Nuffelen 23.06.2009 Helen Van Nuffelen 23.06.2009 1. Geschiedenis 1980 Fusie IMA en MatinAuto = Mercedes-Benz Belgium NV 1999 Fusie Mercedes-Benz Belgium en Chrysler Belgium = DaimlerChrysler Belgium Luxembourg NV 2007 Scheiding

Nadere informatie

Gericht bedrijfsbenaderingsproject in kader van NIB-Nieuwe Fabriek voor de Toekomst m.b.t. recyclage en hergebruik van polymeren

Gericht bedrijfsbenaderingsproject in kader van NIB-Nieuwe Fabriek voor de Toekomst m.b.t. recyclage en hergebruik van polymeren CORE BUSINESS TO CREATE NEW VALUE CHAINS OF DOWNSTREAM USERS OF THERMOPLASTICS Gericht bedrijfsbenaderingsproject in kader van NIB-Nieuwe Fabriek voor de Toekomst m.b.t. recyclage en hergebruik van polymeren

Nadere informatie

FINANCE DIRECTOR EMEA

FINANCE DIRECTOR EMEA #VACATURE Finance FINANCE DIRECTOR EMEA Wavin is één van de meest innovatieve spelers op het gebied van leidingsystemen voor bijvoorbeeld drinkwater, riolering, regenwater, gas, elektro en telecom. Daarmee

Nadere informatie

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Junior Accountant

Nadere informatie

How to get the consumer in the driver s seat

How to get the consumer in the driver s seat How to get the consumer in the driver s seat Peter Niermeijer Date: November 11, 2016 Who is RECS International? Membership organization with over 130 members representing the whole chain in renewable

Nadere informatie

On the way from Good to Great: Service Excellence!

On the way from Good to Great: Service Excellence! On the way from Good to Great: Service Excellence! MARTIN ZEGERS MANAGING DIRECTOR FOREVER DIRECT EU BV Woensdag 19 april 2017 Bedrijfsprofiel Wie is Forever Direct Forever Direct is het regionale distributiecentrum

Nadere informatie

DE REACH-VERORDENING IN HET KORT

DE REACH-VERORDENING IN HET KORT DE REACH-VERORDENING IN HET KORT Datum: 1 januari 2010 Inleiding In dit document wordt de REACH-verordening beknopt in twee delen uitgelegd. U vindt antwoord op de volgende vragen: Deel 1 De REACH-verordening

Nadere informatie