Drama in de Brugklas op College de Heemlanden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Drama in de Brugklas op College de Heemlanden"

Transcriptie

1 1 Drama in de Brugklas op College de Heemlanden Schooljaar Naam: Klas: Docent:

2 2 Inleiding Welkom bij het vak drama. Je gaat dit vak een half jaar volgen en hebt één keer per week 80 minuten les in het dramalokaal (C282) Wat is drama? Natuurlijk is drama toneelspelen, maar het is ook zoveel meer. Leren om vanuit verschillende rollen te functioneren, leren om de kracht van de ander te zien en te verwoorden, leren om jezelf te durven laten zien Maar vooral ook: samen plezier maken, doen alsof, lekker gek doen. Soms serieus, elke keer anders! Hoe word je gewaardeerd bij drama? Tijdens het halve jaar dat je les krijgt, krijg je 4 toetsen en schrijf je een aantal verslagen. Dit boekje is je werkboek en is van levensbelang bij drama. Zorg dus dat je elke les je huiswerk maakt en het boekje nooit vergeet. Bij de toetsen gaat het er vooral om dat je laat zien wat je geleerd hebt in de lessen. Als je wilt weten waar de toetsen over gaan blader je verder in het boekje. De toetsen worden altijd in de les gehouden. In de verslagen kijk je terug op de toets en leg je uit hoe je het vond gaan. Ook vertel je meer over wat je gezien hebt bij je klasgenoten die de toets deden. Veel plezier en succes bij de dramalessen! De Dramadocenten

3 3 Inhoud 1. De eerste indruk Hoe groot kun je zijn? Gedraag je! Toets tableauserie De toets tableauserie goed voorbereiden Storyboard Reflectieverslag Tableautoets Hoe asso ben jij? Eerst doen Ik ben zo ontzettend Wat zie je? Toets improviseren Reflectieverslag toets improviseren Van alles alles maken Wie leidt, wordt gevolgd Toets presenteren en overtuigen De toets presenteren goed voorbereiden Waarderingsformulier toets p. & o Even goed luisteren Observatieformulier luisteren Maak er een scène van Reflectieverslag drama...26

4 4 1. De eerste indruk Als het goed is heb je aan het einde van deze les een eerste (goede) indruk gekregen wat we zoal gaan doen bij het vak drama en wat er van je wordt verwacht. Ja, je krijgt ook te horen hoe je goede cijfers voor het vak kan halen. We maken kennis met elkaar en met het vak drama. We doen veel korte oefeningen om een indruk te krijgen van wat het vak inhoud. We leren om te kijken en te leren van elkaar. We leren dat één beeld vaak meer zegt dan duizend woorden. Spiegelen: Tableau: Freeze: Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd: Als ik een foto in deze les had gemaakt, dan had ik een foto gemaakt van: Omdat: Volgens het woordenboek betekent spiegelen: Ik zag op de volgende manier twee volwassenen elkaar begroeten: Ze zeiden: Ze maakten contact door: Aan hun gezichten kon je zien:

5 5 2. Hoe groot kun je zijn? Natuurlijk starten met een w upje (Misschien heeft iemand er al één voorbereid). De tableaus komen in deze les tot leven en worden mime stukjes. Je krijgt uitgelegd wat de inhoud is van de eerste toets. Als het allemaal goed, gaat krijgen jullie aan het einde van de les een mimecadeautje. We laten verschillende manieren van voorstellen aan elkaar zien. We gaan weer tableaus maken en leren om deze veel te laten zeggen. We gaan weer een aantal korte (concentratie) oefeningen doen. We leren hoe je om kan gaan met problemen bij een groepsopdracht. We leren hoe je hoe je van wat anderen doen zelf iets kan leren door te reflecteren. Handeling: Emotie: Vergroten Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd: Als ik een foto in deze les had gemaakt, dan had ik een foto gemaakt van: Omdat: Handelen komt op het internet in de volgende betekenissen voor: Betekenis 1. Betekenis 2. Ik zag de sterke emotie en zag toen iemands: armen: ogen/wenkbrauwen:

6 6 3. Gedraag je! Heb jij wel eens gebeeldhouwd? Het mooiste materiaal om mee te werken zijn mensen. We leren om ons te gedragen naar waar we zijn We leren ons te gedragen naar wie we zijn We gaan een story board maken. We gaan de toets voorbereiden We leren van elkaar waar onze kracht zit. Vier keer W : Storyboard: Rekwisieten Een goed tableau vond ik het tableau Ik vond deze goed omdat: Rolbeschrijving voor de tableautoets. In de rol die ik speel ben ik jaar. In de rol die ik speel lijk ik op omdat: Ik laat de sterke emotie zien door: Dit moet ik meenemen voor de toets. Decor rekwisieten: Kleding: Muziek:

7 7 4. Toets tableauserie Opdracht: Bedenk en speel een serie van 6 tableaus/foto s die samen een verhaal vertellen met een onverwachte wending of afloop. In het verhaal moet in ieder geval duidelijk worden wat het probleem is. De aankleding verzorgen jullie zoveel mogelijk zelf. De serie speel je als toets in het lokaal met gebruik van achtergrondmuziek. De serie wordt 2 keer vlak na elkaar gespeeld. Elk groepslid speelt in minimaal 4 tableaus. De beoordeling is voor de gehele groep, dus iedereen toont zijn of haar volledige inzet. 100 punten is maximaal en gelijk aan een 10. Iedere individuele speler kan een halve punt extra scoren. Waardering: Logisch verhaal met verrassende afloop Max 20 p. Decor en kostuums Max 20 p. Ruimtegebruik /compositie/bevriezen Max.20 p. Vergroten emotie/handeling Max 20 p. Aankondigen Max 10 p. Joker Max 10 p Totaal:

8 De toets tableauserie goed voorbereiden Deze vragen kun je goed gebruiken als je de toets tableauserie gaat voorbereiden. 1. Wie zijn jullie en hoe laten jullie dat aan anderen zien? 2. Welke emoties willen jullie laten zien en hoe doen jullie dat? 3. Welke kleding gaan jullie gebruiken en wie neemt dit mee? 4. Waar zijn jullie en hoe kunnen anderen dit zien? 5. Waar bestaat jullie decor uit en wie gaat dat maken? 6. Welke rekwisieten gaan jullie gebruiken en wie neemt ze mee? 7. Welke muziek gaan jullie gebruiken en wie neemt de muziek mee? 8. Wie gaat voor jullie groep de muziek bedienen?is het storyboard af?

9 Storyboard

10 Reflectieverslag Tableautoets Opdracht Je gaat een kort verslag schrijven over de tableautoets. Je verslag bestaat uit een voorkant en de antwoorden op onderstaande vragen. Je levert het verslag uitgetypt met een mapje er omheen in. Beantwoord de volgende vragen over de tableautoets : 1. Wat ging er bij jou goed en waarom? 2. Welk groepje deed het goed en waarom? 3. Wat heb je geleerd van deze toets? 4. Welk onderdeel zou je willen verbeteren, waarom en hoe? 5. Welk cijfer zou jij jezelf geven voor deze toets en waarom?

11 11 5. Hoe asso ben jij? Waar denk jij aan als ik drop zeg, en als ik plakker zeg en klapper? Er worden vreemde vragen aan je gesteld waarop je zonder na te denken antwoord moet geven. We leren om te associëren en te fantaseren, ook al konden we dat natuurlijk al lang. We leren om te vertellen in geuren en kleuren. We leren dat we onze eigen powerpoint zijn We leren nog beter wat reflecteren is en hoe je dat bij het vak drama moet doen. Associatie: Geleide fantasie: Reflecteren: Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd: Als ik een filmpje in deze les had gemaakt, dan had ik een filmpje gemaakt van: Omdat:

12 12 6. Eerst doen Het is zo saai. Er gebeurt niets. Hoe zorg je ervoor dat je spel blijft boeien en hoe voorkom je dat een aan een verhaal inzakt? Daar gaan we het over hebben in deze les. Ook hier zul je merken dat 5xW zeer belangrijk is. Je weet vast nog wel waar ze voor staan. In deze les krijgen jullie ook te horen wat de volgende toets inhoudt We gaan ons transformeren en worden congruente types We gaan inspringen in lopende verhalen We leren om niet te blokkeren maar om te accepteren, om zo de ander tot spel te laten komen We leren dat er dingen moeten gebeuren om het spel aantrekkelijk te houden. Impuls: Blokkeren: Accepteren: Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd: Dit vind ik belangrijk omdat: Als ik iets aan mijn vrienden zou vertellen wat er in deze les gebeurd is dan zou ik vertellen dat: Op het internet heb ik gevonden dat theatersport een sport is waarbij:

13 13 7. Ik ben zo ontzettend Ken jij een noodzakelijke vreugde? Emoties zijn een zeer belangrijke communicatiemiddel. Emoties zijn universeel en daarom in iedere cultuur wel op een bepaalde manier zichtbaar. Om dit duidelijk te maken en ons hierin te oefenen gaan we sprookjes verbouwen en acteren in het nurks. In een taal die ook wel bekend staat als Jabbertalk. Ja, klinkt vreemd en dat is het dan ook, maar toch zal er meer van overkomen dan je denkt. We gaan spelen met de 4 grote B s We gaan impro-interviews doen. We gaan spelen in nieuwe talen. BBBB: Jabbertalk: Verbeelding: Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd: Dit vind ik belangrijk omdat: De volwassenen die ik gevraagd heb wat communicatie is zeiden: Persoon 1: Persoon 2:

14 14 8. Wat zie je? Oh moet je die zien kijken, die heeft er helemaal geen zin in vandaag! Zien doe je met je ogen. Maar vaak ook een beetje met je hoofd. Wanneer je iemand met gebogen rug over straat ziet slenteren, heb je vaak gelijk een waardeoordeel. We gaan elkaar imiteren. We gaan benoemen wat we zien. We gaan veel improvisatieoefeningen doen. We leren naar elkaar te kijken zonder een waardeoordeel te geven. Imiteren: Observeren: Interpretatie: Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd: Dit vind ik belangrijk omdat: Waarom is het bij drama belangrijk om te observeren? Dit is ook belangrijk voor als ik

15 15 9. Toets improviseren Opdracht Je speelt een scène zonder uitgeschreven tekst, dus zonder script. Deze opdracht voer je uit in drietallen. Deze drietallen worden door de docent ingedeeld. Voor je met je groepje de toets gaat spelen krijg je de tijd om je voor te bereiden. Je krijgt dan ook te horen: waar de scène zich afspeelt wanneer de scène zich afspeelt wat het probleem is in de scene welk types je moet spelen Het is de bedoeling dat de scène halverwege het verhaal een onverwachte wending krijgt. Waardering Samenwerking/voorbereiding Max. 10 p. Gelijkwaardigheid Max. 10 p. Verhaallijn Max. 10 p. Onverwachte wending Max. 10 p. Wie, wat, waar, wanneer is duidelijk gemaakt Max. 10 p. Score groepsdeel: Namen: Stemgebruik passen bij rol Max. 10 p. Tekst passend bij rol Max. 10 p. Lichaamstaal passend bij rol Max. 10 p. Accepteren en niet blokkeren Max. 10 p. Goede impulsen Max. 10 p. Score individueel: Score groepsdeel: Score totaal:

16 Reflectieverslag toets improviseren Opdracht: Je gaat een kort verslag schrijven over de toets improviseren. Je verslag bestaat uit een voorkant en de antwoorden op onderstaande vragen. Je levert het verslag uitgetypt met een mapje er omheen in. 1. Wat ging er goed bij de toets en waarom vind je dat? 2. Welke stukje speelde je het beste, wat deed je toen en waarom vond je dat goed? 3. Wat waren je gevoelens voor de toets, tijdens de toets en na de toets en hoe zou dat komen? 4. Wat zou je de volgende keer anders doen en waarom? 5. Welke improvisatietechniek heb je gebruikt en hoe heb je dat gedaan? 6. Welke andere toets vond je goed, wat heb je toen gezien en waarom vond je dat goed. 7. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van deze toets en wat ga je in de toekomst daarvan gebruiken? 8. Wat heb je verder nog te melden over deze toets?

17 Van alles alles maken Heb jij weleens een goed gesprek gehad met een voorwerp? Een voorwerp kan echt veel meer zijn dan de mensen denken dat het is. Vandaag gaan we aan de slag met voorwerpen die meer zijn dan dat ze zijn. Zou jij je publiek er van kunnen overtuigen dat ze deze bijzondere voorwerpen echt nodig hebben? Tot slot eindigen we deze les met het begin. Want niets is zo belangrijk als een goed begin. Dit geldt zeker voor een presentatie. Dus nooit meer : Ik houd mijn presentatie over, maar. We gaan de toets improviseren afronden en waarderen. We gaan de voorwerpen van functie veranderen. We gaan het hebben over boeien, vasthouden en overtuigen. Waardeoordeel: Beelden beschrijven: Overtuigen: Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd: Dit vind ik belangrijk omdat: Als ik in de schoolkrant een stukje zou moeten schrijven over deze les dan zou ik iets schrijven over : Ik zou juist dit schrijven omdat:

18 Wie leidt, wordt gevolgd Ben jij meer een volger of meer een leider? We gaan het in deze les hebben over leidend gedrag. Je leert om mensen te boeien, te leiden, door mensen mee te nemen in jouw verhaal. Je gaat een rondleiding geven op een manier die niemand vergeet. We gaan in deze les de toets presenteren voorbereiden. We gaan leren om met gebaren je verhaal kracht bij te zetten We gaan ontdekken wat je allemaal kunt uithalen met je stem We gaan spieken, want spieken mag bij drama We gaan schaven aan de presentaties Als het goed is, dan ben je aan het einde van deze les al heel ver met je presentatie. Leidend gedrag: Audiovisuele ondersteuning: Intonatie:: Naast bovenstaande begrippen heb ik ook geleerd dat bij het presenteren belangrijk is dat je:

19 Toets presenteren en overtuigen Opdracht Je geeft samen met een medestudent een presentatie waarbij je de vaardigheden die je tot nu toe bij drama hebt geleerd goed kunt toepassen. Je kiest voor een presentatie die handelt over een van de volgende onderwerpen: 1. een product waarmee je het probleem van de rommel op school kunt oplossen. 2. een systeem waardoor het huiswerk kan worden afgeschaft. 3. een ontwerp van een vermaakruimte in school 4. een voorstel om het onderwijs klaar te maken voor de toekomst. 5. Bedenk een eigen onderwerp en vraag aan je docent toestemming om hierover je presentatie te houden. Voorwaarden Je presentatie moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen: Een presentatieplan bij je docent inleveren Je voorstel/presentatie moet geloofwaardig zijn Je presentatie duurt minimaal drie en maximaal zes minuten Je hebt de taken bij de voorbereiding en de uitvoering gelijkwaardig verdeeld. Je moet gebruik maken van ondersteunen materiaal o Maquette (Het voorwerp nagemaakt in het klein) o Prototype ( Een eerste vereenvoudigde vorm) o Poster ( Met plattegronden, schema s, foto s ) o Symbolische voorwerpen ( Je kunt het vergelijken met ) o Waardering Deze toets wordt gewaardeerd d.m.v. een scoreformulier. De volgende punten worden daarin gewaardeerd: Oogcontact Stemgebruik Houding Rekwisieten Originaliteit Overtuigingskracht

20 De toets presenteren goed voorbereiden Deze vragen kun je goed gebruiken als je de toets presenteren gaat voorbereiden. 1. Kun je in 2 zinnen omschrijven wat de kern is van jouw verhaal? 2. Welke soort/vorm inleiding ga je gebruiken? 3. Wat ga je laten zien/demonstreren 4. Welke schema, gegevens, spreuk ga je laten zien? 5. Hoe ga je contact maken met je publiek? 6. Wat zijn je beginzinnen en wat zijn je slotzinnen? 7. Heb je het twee verschillende mensen laten zien? 8. Heb je een spiekbrief gemaakt? 9. Heb je de taken goed verdeeld? 10. Heb je een paar uitstapjes bedacht? 11. Heb je een doel geformuleerd?

21 Onderwerp Leerling Waarderingsformulier toets p. & o. Oogcontact: Stem: Houding: Rekwisiet: Kwaliteit: Extra: Punten: Cijfer: Bij aanvang Tijdens Bij afronding Tempo Volume Intonatie Pauze Ruimtegebruik Rust beweging Geen afleiders Mimiek Gebaren Passend Creatief Verzorgd Opening Inhoud Overtuiging Slogan Verrassend Origineel idee Docent Leerlingen

22 Even goed luisteren Ja, dat had ik ook en toen. Sorry, wat zei je eigenlijk? Goed luisteren lijkt makkelijk, maar is soms oh zo moeilijk. Bij heel veel beroepen moet je heel goed kunnen luisteren. Maar ook voor jou is het handig als je deze vaardigheid goed beheerst. Behalve luisteren gaan we in deze les ook leren om dingen voor elkaar te krijgen die je graag voor elkaar wilt krijgen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je er niet zo snel wordt uitgestuurd. Kortom een les waar je echt je voordeel mee kunt doen. We gaan openvragen stellen en doorvragen We gaan hummen en knikken We gaan samenvatten wat de ander zegt We gaan gevoelens benoemen van de ander We gaan ik-boodschappen gebruiken Actief luisteren: Assertief gedrag Ik heb een gesprek gevoerd met (Volwassene) over en heb toen actief geluisterd Ik zat zo: Deze open vraag stelde ik Na het gesprek zei de ander over mijn luisterhouding:

23 Observatieformulier luisteren Wat deed de luisteraar: een beetje goed Heel goed Verwelkomde de spreker 0 0 keek de spreker aan 0 0 Zat recht 0 0 Zat iets voorovergebogen 0 0 Knikte en humde 0 0 Vatte samen in eigen woorden 0 0 Stelde open vragen 0 0 Stelde passende vervolgvragen 0 0 Maakte geen afleidende bewegingen 0 0 Begon niet met een eigen verhaal 0 0 Benoemde emoties 0 0 Liet oma 1 thuis Oordelen, mening geven, adviezen geven

24 Maak er een scène van Ze maakt altijd een scene als ze huiswerk moet maken Maak nu alsjeblieft geen scène.. De woorden drama en dramatisch worden in de les meestal anders gebruikt dan in het alledaagse taalge Vandaag gaan we scènes spelen. Een scene is eigenlijk gewoon een mini- toneelstukje van enkele minuten samenkomen. Zo moet duidelijk worden :Wie je bent. Waar de scene speelt Wat het probleem is en Wanneer de scene speelt Verder moet er een duidelijk begin en eind zijn en moeten jullie zorgen voor een onverwachte wending. Let er verder op dat iedereen een gelijkwaardige inbreng heeft en speel duidelijk verschillende types. Belangrijk is vooral dat het probleem helder is. Ga als volgt te werk: - Maak groepjes van 4 personen. - Kies één van de volgende locaties : - een grot - een vlot midden op zee - de wachtkamer van een tandarts - een park - een chique restaurant - een kleine caravan - Bedenk wat het probleem zou kunnen zijn. - Kies duidelijk verschillende rollen. - Bedenk een verhaaltje met een duidelijk begin en eind en een onverwachte wending, dat je in ongev

25 25 Behalve je eigen scène spelen, ga je ook kijken naar de scènes van de andere groepjes. Als je goed kijkt naar de andere groepjes, wat valt dan op? Kies één scene uit waar je extra op gaat letten. Kijk naar de volgende onderdelen: HET SPEL: Welke personages komen er in voor? Hoe gebruiken zij hun stem? Wat valt op aan hun lichaamstaal? DE SCENE : Wat kun je zeggen over de verhaallijn, de opbouw? Is er een duidelijk begin en eind? Waaraan zie je dat? Is er iets dat opvalt aan de vormgeving? Hoe zou jij deze scene beoordelen?

26 Reflectieverslag drama Weet je nog We hebben het onder andere gehad over: tableau, improvisatie, 5xW in een scène, oogcontact, presentatie, overtuigen, bevriezen, transformeren, publiekgericht, jezelf voorstellen, rekwisieten, lichaamstaal, mimiek, hoge en lage status en nog veel meer (zie je lesverslagen) Opdracht Je gaat een reflectieverslag schrijven over wat je in het afgelopen halfjaar allemaal hebt geleerd bij het vak drama. Probeer in dit verslag de reflectievaardigheden zo goed mogelijk toe te passen. Dus geef steeds eerlijke antwoorden. De antwoorden die je geeft zijn nooit fout als je maar uitleg geeft. Leg zo goed mogelijk uit waarom je iets vindt. Dit betekent dat je veel gebruik moet maken van woorden als: omdat, daardoor, hierdoor.enz. Je moet de volgende vragen in deze volgorde beantwoorden. 1. Wat zijn je drie sterke punten van jezelf op drama gebied? 2. Wat zijn je zwakke punten bij de dramalessen? 3. Geef aan welke toets voor jou het moeilijkst was en wat anders zou gaan als je die toets nog een keer moest doen? 4. Over welke toets was je het meest tevreden? 5. Wat is het belangrijkste wat jij hebt geleerd? 6. Wat vind je van de manier waarop er les is gegeven? 7. Wat zijn jouw twee tips voor jouw dramadocent? 8. Wat is volgens jou een goede slogan die past bij het vak drama? Voorwaarden Het verslag is je eindverslag en moet natuurlijk een verslag worden waar je trots op kunt zijn. Het verslag moet daarom voldoen aan de volgende voorwaarden. Lever het verslag getypt aan Doe je verslag in een mooi mapje, zoals een snelhechter Maak een voorblad met een plaatje, je naam, je klas, een titel en de datum. Maak een inhoudsopgave en nummer de bladzijden Maak er op jouw manier een mooi en aantrekkelijk verslag van. Bedenk voor elk antwoord een leuke en originele titel die je eruit laat springen Geef op minimaal twee vragen zeer uitvoerig antwoord en geef dan ook zo goed mogelijk uitleg.

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8

Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8 Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8 Toelichting schema Groen gemarkeerd = aanbevolen door vakdocent (minimaal) Geel gemarkeerd = stapje verder Rol opbouw Houding: Fysiek en Mimiek Stem Hoofdemoties

Nadere informatie

DRAMAW I J Z E R VOOR DE BOVENBOUW

DRAMAW I J Z E R VOOR DE BOVENBOUW DRAMAW I J Z E R VOOR DE BOVENBOUW Ik ben vandaag zo:... schooljaar: 2012-2013 docenten: Harrie Hounjet & André Stolk Drama moet je gewoon doen en dan lukt het wel. Drama is een Grieks woord en betekent

Nadere informatie

1 Kijkkaarten bij spelpresentaties

1 Kijkkaarten bij spelpresentaties 1 Kijkkaarten bij spelpresentaties Om kinderen meer te betrekken bij het optreden van hun groepsgenoten, zijn kijkkaarten erg geschikt. Verdeel de kaarten onder de kinderen, individueel, per duo of per

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Kijkkaarten bij spelpresentaties

Kijkkaarten bij spelpresentaties Kijkkaarten bij spelpresentaties Om kinderen meer te betrekken bij het optreden van hun groepsgenoten, zijn kijkkaarten erg geschikt. Verdeel de kaarten onder de kinderen, individueel, per duo of per drietal.

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - In de vaardigheidslijn drama wordt gebruik gemaakt van spelvaardigheden, verbeelden en vormgeven in een opbouwende lijn voor de groepen

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Koopkracht: de waarde van geld

Koopkracht: de waarde van geld Koopkracht: de waarde van geld 1. Leerlingenblad Inleiding Wat is het doel? Wat is het onderwerp? Wat is het middel? Inzicht krijgen in de waarde van geld Koopkracht: de waarde van geld Een presentatie

Nadere informatie

Vanavond hebben we een wisselend actief en informatief programma van 19.30 tot 21.30 uur.

Vanavond hebben we een wisselend actief en informatief programma van 19.30 tot 21.30 uur. Vanavond hebben we een wisselend actief en informatief programma van 19.30 tot 21.30 uur. We beginnen gezamenlijk in de aula om 19.30 uur met een welkomstwoord van de heer Anne Terpstra, directeur Park

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

De manus branding stichting

De manus branding stichting De manus branding stichting ontwikkelt programma s, die door lessen relationele en musische vorming sociale vaardigheden aanleren, waardoor jongeren beter in staat zijn op een, zowel voor hen zelf als

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN STOP MOTION FILMPJE OVER EEN BOEK MAKEN Inhoud Inleiding... 2 Handleiding bij de les boekverslag 2.0 STOP MOTION... 3 Werkblad 1: welk boek heb je gelezen?... 5 Werkblad

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Inhoud 1. Inleiding 2. Zeg geen Uhm 3. De emotionele bus 4. Boos op een mandarijntje 5. Levend memory Lichaamstaal 1. Inleiding In een debat is het geven

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Wat is communicatie LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) Open vragen stellen Waarderend gesprek Hoe geef je feedback (doorlopend proces) Oefenen d.m.v. rollenspellen

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Erik Kessels, Holland Doc, De kijk van Kessels http://www.hollanddoc.nl/programmas/20008070/afleveringen/42285155/

Erik Kessels, Holland Doc, De kijk van Kessels http://www.hollanddoc.nl/programmas/20008070/afleveringen/42285155/ Eerste les: Bronnen: Erik Kessels, Holland Doc, De kijk van Kessels http://www.hollanddoc.nl/programmas/20008070/afleveringen/42285155/ Website van Erik Kessels met fotoseries. http://www.kesselskramerpublishing.com/

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Mevr. Rockx en Dhr Verdaasdonk

Mevr. Rockx en Dhr Verdaasdonk Welkom op Graaf Engelbrecht bij het vak Theater, Het is je gelukt om door de eerste 2 jaar heen te komen. Nog even en je moet de keuze van je profiel maken en wie weet bestaat die wel uit een pakket met

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel: De uitgewiste bladzijde Graad: 2 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Moet Je Doen Drama Lessen per spelvorm

Moet Je Doen Drama Lessen per spelvorm Moet Je Doen Drama Lessen per spelvorm groep 1 groep 2 groep 3 groep 4 groep 5 groep 6 groep 7 groep 8 Afspreekspel - - 2 6 2 1 4 5 Associatiespel 3 1 2 - - - 2 - Dialoogspel - - 1 1-2 3 2 bewegingsspel

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Moet Je Doen Drama - Lessen per groep

Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Moet Je Doen Drama Lessen per groep pagina 1 van 9 Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Pagina 1 van 9 groep 1 1 poezenpantomime

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie