Spreken over God is kijken naar de bron, waarmee alles begonnen is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreken over God is kijken naar de bron, waarmee alles begonnen is."

Transcriptie

1 Module religie: Over God gesproken: een reis door religie land Leerjaar 4 H/V Toets over de aangereikte leerstof in de derde toetsweek,week13, plus eigen reflectie/mening op de aangeboden stof en een artikel. Spreken over God is kijken naar de bron, waarmee alles begonnen is. In de eerste twee lessen gaan we kennismaken met Paulus, een apostel, tevens tijdgenoot van Jezus Christus. Paulus deelt met Jezus dat zij beiden hun oorsprong hebben in de Joodse traditie. Over Jezus wordt in het NT van de bijbel geschreven dat Hij in alles wat Hij heeft gedaan en gezegd, dat deed in naam van God, die Hij Vader noemde. Gods Geest was de voedingsbron in Jezus leven. Zelf heeft Jezus daarover gezegd: Wie mij ziet, ziet mijn Vader die in de hemel woont. Met andere woorden door Jezus zijn manier van leven wordt God zichtbaar gemaakt. Saulus daarentegen, pas later heet hij Paulus, gelooft niet dat Jezus leven een afspiegeling is van God. Immers Jezus leven eindigde aan het kruis. Voor een rechtgeaarde jood, was in die tijd van de eerste eeuw, sterven aan het kruishout een scandalon, schandaal, zouden wij nu zeggen. Alleen misdadigers, geboefte, kreeg in die tijd binnen het Romeinse Rijk de doodstraf door kruisiging opgelegd. Saulus heeft daarom zich in eerste instantie afzijdig gehouden van de eerste volgelingen van Jezus, die zich later christenen zijn gaan noemen. Sterker nog, hij vond dat hij het recht had om hen het zwijgen op te leggen. Het bijzondere doet zich voor dat hij van strijder tegen de volgelingen van Jezus, deelgenoot wordt van deze groep en later een groot verkondiger voor het christelijk geloof. De oudste christelijke uitspraken zijn van Paulus en niet van de evangelisten zoals Matteüs of Marcus.

2 Paulus levensgeschiedenis: Saulus wordt Paulus(kleintje) Paulus is geboren in Klein-Azië in de plaats Tarsus, huidig Turkije,aan het begin van de christelijke jaartelling. Hij groeide op als diaspora jood in de joodse traditie in een Griekse cultuur. Zijn ouders waren rijk en bezaten tevens het Romeins burgerschap. Hij was een kosmopoliet, beheerste het Grieks, Aramees, Hebreeuws en Latijn. Paulus gaat als puber naar Jeruzalem om daar studie te maken van de Joodse wet en voorschriften. Hij studeerde aan de Farizeese school van Gamaliël. Voor zijn levensonderhoud was hij gelijktijdig tenten maker van beroep. Het jodendom van de eerste eeuw was veelkleurig. Er waren vier hoofdstromen: Farizeeën,strikt in de leer, volks, opstanding, progressief. Sadduceeën, wettisch, geen opstanding, Grieks en aristocratisch. Zeloten, alleen God, weerzin tegen de keizer. Essenen, sekte, exclusief jodendom, eindtijd verwachting. Paulus sloot zich niet aan bij de groep van volgelingen van Jezus. Bekend is dat hij deze groep bekritiseerde en ooggetuige was van de eerste christelijke martelaar: Stefanus (32). Ongeveer in het jaar 35 kreeg hij van de hogepriester van de tempel te Jeruzalem een brief, bestemd voor de synagoge te Damascus. Paulus wilde daar de eerste volgelingen van Christus het zwijgen opleggen, zowel joden als niet joden. Maar eerst zijn optreden in Jeruzalem. We lezen Handelingen 7: 51-8:1-3 en maken een korte samenvatting over: Waarom werd Stefanus gedood en welke rol speelde Saulus daarin? Op welke wijze vervolgde Saulus de gelovigen in Jeruzalem?

3 Handelingen is een boek in het NT dat een weergeeft hoe de eerste christenen de boodschap van Jezus hebben verspreid, tegen welke problemen ze aanliepen, discussie over verschil van interpretatie op de wet van Mozes en de leer van Christus. Vanaf hoofdstuk 8 wordt Paulus rol als apostel van Jezus uitvoerig beschreven. Paulus keerde zich tegen de eerste volgelingen van Jezus, omdat hij als Farizeeër zich stipt hield aan de Tora, de eerste vijf boeken van het OT, ook wel de boeken van Mozes genoemd. Paulus kon het niet geloven dat Jezus de beloofde messias was, omdat Jezus schandalig aan het kruis werd gedood. Daarnaast ging Jezus zelf regelmatig in discussie met de Farizeeërs over de interpretatie van de wet van Mozes. Een duidelijk voorbeeld is het verhaal over Jezus genezing op sabbat. Volgens de wet mag je op sabbat niet werken. Volgens Jezus was de sabbat er voor de mens om op adem te komen. Iemand genezen op sabbat betekende dan ook voor Jezus een mens nieuw levensruimte gunnen. Welzijn van de mens plaatste Jezus boven het feit dat men zich stipt aan de regels hield. We lezen Handelingen 9 :1-19 Geef antwoord op de volgende vragen: Waarom ging Paulus naar Damascus? Wat gebeurde er onderweg daar naartoe? Wordt Paulus bekeerd of juist geroepen? Leg uit wat jouw visie daarover is. Welke metamorfose ondergaat Paulus?

4

5 Paulus ontmoeting op de weg naar Damascus: bekering of roeping? We zijn de laatste les geëindigd met de steniging van de christen Stefanus. Dat was in het jaar 32 na Christus. Hij was een gelovige jood die Jezus Christus is gaan erkennen als de langverwachte Messias en die na zijn dood weer zal terugkeren op aarde. Paulus/Saulus was bij de steniging van Stefanus aanwezig als fanatieke vervolger van de groep joden die Jezus Christus als de langverwachte Messias zijn gaan zien en geloven. Paulus was een voorstander van de steniging maar tegelijk onder de indruk van de persoon Stefanus die vast bleef houden aan zijn geloof en hiervoor wilde sterven. Het rotsvaste geloof in God en in Jezus Christus en zijn moed om hiervoor te willen sterven had Paulus aan het denken gezet. Maar ook na de dood van Stefanus is Paulus een fanatieke vervolger gebleven van de joden die in Jezus Christus zijn gaan geloven. Misschien wilde hij wel laten zien dat hijzelf wel een vrome jood was die leefde volgens de Tora. Maar het geloof en de moed van Stefanus heeft Paulus misschien toch wel aan het twijfelen gebracht over zijn vervolgingsdrift. Veel christelijke joden waren uit Jeruzalem gevlucht naar andere streken en steden. Paulus had zich voorgenomen om deze mensen na te reizen en hen te overtuigen om zich te houden aan het naleven van de Tora. Zo hoopte hij dat hij de groei van de groep joodse christenen kon stoppen. Een van de steden waar de joodse christenen naartoe gevlucht waren, was Damascus (nu de hoofdstad van Syrië). Paulus ging op weg naar deze stad om zijn vervolging van de joodse christenen buiten Jeruzalem op zich te nemen. Onderweg werd Paulus overvallen door een hemels licht waardoor hij op de grond viel. En hij hoorde - volgens het verhaal in het bijbelboek Handelingen van de Apostelen - een stem die zei: Saul, Saul, waarom vervolg jij mij? En Paulus antwoordde: wie bent u, Heer? En de stem zei: Ik ben Jezus die jij vervolgt. Maar ga nu de stad in, daar zal je gezegd worden wat je moet doen. (Handelingen 9) De reisgenoten van Paulus waren verbijsterd, want ze hoorden wel een stem maar zagen niemand. Saulus stond op maar kon niets meer zien. Het licht had hem verblind. Zijn vrienden brachten hem naar Damascus. Na drie dagen kon hij weer zien. Wat was dit voor een wonderlijke gebeurtenis? Later zou Paulus schrijven dat hij deze gebeurtenis heeft beschouwd als het begin van zijn werk als apostel. Maar was het een bekering of een roeping? Zeker geen bekering, omdat hij van niemand de christelijke boodschap heeft gehoord of door een volgeling van Christus hiervan is overtuigd.

6 Paulus zelf was ervan overtuigd dat hij door het ingrijpen van God zelf was geworden tot wie hij nu was. Paulus had Jezus nooit ontmoet en kon dus ook niet weten dat het Jezus was die hij op weg naar Damascus had ontmoet. Ook al schreef hij later dat hij Jezus zelf had ontmoet op die weg en zijn stem had gehoord. Het is aannemelijk dat Paulus zijn visioen heeft bedacht om dezelfde status als de echte apostelen te krijgen. Hierdoor kon hij ervoor zorgen dat hij gemakkelijker toegang zou krijgen tot de joodse christenen in Damascus en later in andere steden. Het was voor deze mensen natuurlijk wel lastig te accepteren dat de man die hen eerst vervolgde nu zei dat hij door God is uitverkoren als apostel. De gebeurtenis van Damascus was dus geen bekering tot een nieuwe religie maar een roeping binnen zijn eigen godsdienst het jodendom. Paulus wilde de mensen ervan overtuigen dat God een andere weg dan de weg van de Tora had gekozen om de mensheid te redden. Het was de weg van Jezus Christus, de christelijke weg. En die boodschap verkondigen werd de nieuwe levenstaak van Paulus. En dat hieruit het christendom zou ontstaan met 1,5 miljard volgelingen, kon Paulus toen natuurlijk nog niet bevroeden.

7 Naast het boek Handelingen heeft Paulus brieven geschreven aan de vele christelijke gemeentes die hij heeft gesticht. In totaal zijn er 13 brieven van Paulus in het NT van de Bijbel opgenomen. Van 7 weet men zeker dat ze door Paulus zelf zijn geschreven, de overige kunnen pseudo- epigrafisch zijn. De langste brief is de brief die Paulus heeft geschreven aan de Romeinen te Rome, totaal van ± 7094 woorden, zonder typemachine als hulpmiddel wel te verstaan. De korte is de brief gericht aan der gemeente te Filemon, 328 woorden. In een tijdsbestek van ongeveer 25 jaar heeft Paulus drie zendingsreizen gemaakt. In totaal heeft hij km. afgelegd. Deels te voet, deels per schip. Doel was steeds om mensen enthousiast te maken voor het christelijk geloof en mensen duidelijk te maken dat het niet enkel de Tora is die mensen dichter bij God brengen, maar dat het om een juiste levenshouding gaat. Paulus richtte zich ook tot mensen die heiden waren, dat wil zeggen niet vertrouwd met de joodse traditie. De mannen waren dus niet besneden volgens de joodse wet op de achtste dag en kosjer eten was voor deze heidenen een onbekend fenomeen. In zijn brieven beschrijft Paulus wat een juiste levenshouding is tegenover God en in navolging van Christus. In de brief aan de Galaten, Galaten 5:22-6: 1-10, leest men hoe Paulus de mensen onderwees. Nieuw is de wet van Christus door het werk van de Heilige Geest.

8 Korinte!! Korinte,plaats Griekenland, is één van de plaatsen waar Paulus een christelijke gemeente heeft gesticht. Deze gemeente bestond uit joden en heidenen. Korinte is een havenstad waar mensen uit verschillende culturen en landen elkaar ontmoeten ten tijde van Paulus. Paulus is van Athene waarschijnlijk te voet naar Korinte gegaan. Kenmerkend voor de stad was en het de grote Apollotempel met 38 Dorische zuilen. daaraan verbonden theater, dat plaats bood aan toeschouwers. In Korinte was ook een synagoge. Archeologen hebben een steen gevonden met als opschrift: Synagoge van de Hebreeën. Paulus vond onderdak bij de tentenmakers Aquila en Priscilla. Zij hadden zich bekeerd tot volgelingen van Christus. Overdag hiep Paulus dit echtpaar met het maken van tenten. In de synagoge kreeg Paulus weinig gehoor om de weg van Jezus te volgen. Maar tijdens zijn werkzaamheden kwam hij in gesprek met heidenen. Zij bekeerden zich tot het christendom. Steeds meer heidenen sloten zich aan, zodat het huis van Aquila en Priscilla te klein werd. Een zekere Titus Justus stelde zijn huis beschikbaar.in het atrium kon Paulus de toeschouwers toespreken. Dit huis lag naast de synagoge.!!! In 146 voor Christus was Korinte door de Romeinen verwoest. Honderd jaar later door Julius Caesar herbouwd als Romeins kolonie. Vanaf dat moment voelden de inwoners zich superieur als Romeinse stad op Griekse bodem. Vanaf die tijd kregen de inwoners vaak bezoek van de intellectuele bovenlaag toen, zoals belangrijke filosofen. Sofisten trokken rond als leraar en probeerden hun gehoor te overtuigen dat zij de ware kennis bezaten. Onderling bestond er een grote rivaliteit.!

9 In de eerste christelijke gemeente van Korinte, halverwege de eerste eeuw, ontstond er, evenals bij de filosofen, verdeeldheid over wie men moest gehoorzamen. Ik ben van Paulus zeiden de mensen die het eens waren met Paulus visie, maar gelijktijdig waren er ook mensen die aanhanger waren van Apollos, Petrus of Christus. Apollos kwam uit Egypte. Hij behoorde daar tot een joodse gemeenschap, waarvan ook de joodse filosoof Philo deel uitmaakte. Apollos is ook in Korinte geweest. Petrus was een volgeling en dus ooggetuige van Jezus geweest. In die éne gemeenschap was er al verdeeldheid over wie spreekt met gezag en wat willen wij belijden. Paulus probeert de essentie van het christelijk geloof te benadrukken en de éénheid te bewaren.! Aan deze gemeente schreef Paulus brieven. Eén van deze brieven heeft als thema: Geloof, hoop en liefde (1Korinte 13:1-13).! Voordat deze tekst gelezen wordt beschrijven we in het kort wat wij in de 21 ste eeuw onder geloof, hoop en liefde verstaan. (Wright,p.201)! We lezen de tekst en beantwoorden de volgende vragen:! Welke kwaliteiten schrijft Paulus toe aan het begrip Liefde?! Deel jij de mening van Paulus over de liefde of zijn er beschrijvingen waar jij een andere mening bent toegedaan?! Wat zou Paulus bedoelen met: Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks (vers 12)?!!

10 Paulus levensgang als apostel en levenseinde Evenals we niet exact weten wanneer Paulus geboren is weten we ook niet met zekerheid wanneer hij gedood is en waar hij begraven ligt. Na zijn bekering onderweg naar Damascus treedt hij op als apostel, iets wat steeds opnieuw weerstand oproept. Er zijn joden die blijven ontkennen dat de Jezus de messias is, zoals Paulus beweerde, daarnaast zijn er Joden die het verafschuwen dat hij vrijelijk omgaat met de interpretatie van de wet van Mozes. Wat Paulus is overkomen staat hoofdzakelijk beschreven in Handelingen(auteur is de evangelist Lucas). Over de weerstand van joden gericht tegen Paulus lezen we vanaf hoofdstuk 21. Paulus reist naar Jeruzalem en zoekt daar de apostelen op, jodenchristenen. Hij deelde zijn successen van bekeerlingen onder de heidenen, maar hoorde van de apostelen dat er negatief over hem werd gesproken t.a.v. zijn opvattingen over besnijdenis en reinheid-rituelen. Paulus krijgt het advies om naar de tempel te gaan en daar aan de priesters en Schriftgeleerden om hen te laten zien dat hij zich aan de wettelijke voorschriften houdt. Reiniging- en offervoorschriften. In de tempel wordt hij gevangen genomen omdat de leiding van de tempel hem beticht van onreine praktijken. In Jeruzalem ontstaat onrust, de tempelleiding wil de dood van Paulus. De generaal over de Romeinse soldaten te Jeruzalem geeft opdracht om Paulus in de boeien te slaan. Hij werd gevangen gezet in de kazerne. Paulus beriep zich op zijn Romeins burgerschap, zonder vorm van proces mocht een Romeins burger niet gevangen gezet worden. Paulus werd vrijgelaten en moet verschijnen voor de hogepriester. Paulus blijft beweren dat hij zich houdt aan de wil van God. Joodse leiders willen Paulus doden, maar een neef van Paulus waarschuwde hem. De generaal van het leger hielp Paulus om te vluchten per paard onder begeleiding van soldaten. Hij wordt voorgeleid aan Felix, bestuurder van de provincie Judea. De generaal gaf Paulus een brief mee waarom hij gevangen was gezet. Paulus zat twee jaar in de gevangenis te Caesarea. Paulus bleef bij zijn overtuiging dat hij zich hield aan de joodse wet en naar Jeruzalem was gegaan om geld te geven aan de armen. Joodse leiding bleven hem zien als onruststoker en even gevaarlijk als een besmettelijke ziekte. In Handelingen 27 lezen we dat Paulus als gevangene onder leiding van Julius, een centurie, per schip naar Rome werd verbannen. Julius beschikte over een diploma, waarop vermeld stond, dat hij tegen betaling een schipper kon dwingen gevangen te transporteren. Door herfststormen leidt dit schip schipbreuk en spoelden ze aan op eiland Malta.

11 Hier verbleven ze drie maanden. Uiteindelijk kwam Paulus als gevangene aan te Rome. Hij mocht in een huis wonen dat bewaakt werd. Hier ging Paulus ook prediken dat Christus de vervulling is van de wet van Mozes en de belofte van God als messias, beschreven bij de profeten(jesaja). Tot een proces of veroordeling komt het niet. Paulus heeft in een brief, gericht aan christenen in Milete, wel geschreven over het feit dat keizer Nero brand had gesticht te Rome bij Circus Maximus in het jaar 64. Dat Nero de christenen daar beschuldigde van brandstichting. Volgens overlevering is Paulus waarschijnlijk in 67 in Rome onthoofd en begraven aan de Via Ostiense. In de vierde eeuw heeft keizer Constantijn boven dit graf een kerk laten bouwen. Later is Paulus sarcofaag bijgezet in de crypte. Men zegt dat Paulus graf te vinden is in de Sint Paulus basiliek te Rome. Maar zeker is dit niet! We lezen Romeinen 5. Probeer antwoord te geven welke waarden Paulus toekent aan het leven als christenen?

12

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen.

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Les 5 voor 4 augustus 2018 Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Saulus werd de 'apostel' van het Sanhedrin

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

In Gods plan was het, het moment voor Saul om het Evangelie te prediken en nieuwe kerken rond het Romeinse Rijk te vestigen.

In Gods plan was het, het moment voor Saul om het Evangelie te prediken en nieuwe kerken rond het Romeinse Rijk te vestigen. Les 7 voor 18 augustus 2018 4. Ikonium. Hand. 14: 1-7 Werken voor Israël 5. Lystra and Derbe. Hand. 14: 8-20 Werken onder de heidenen 1. Antiochië. Handelingen 13: 1-3 De reis voorbereiden 3. Antiochië

Nadere informatie

ARREST IN JERUZALEM. Les 11 voor 15 september 2018

ARREST IN JERUZALEM. Les 11 voor 15 september 2018 ARREST IN JERUZALEM Les 11 voor 15 september 2018 Paulus verlangde naar het zien van een verenigde kerk (Galaten 3:28). Hij moedigde de heidengemeenten aan om hun Joodse broeders in Jeruzalem te helpen

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Online Bijbel voor kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Paulus geboorte, jeugd, bekering. In Romeinen 11:1 verhaalt Paulus:

Paulus geboorte, jeugd, bekering. In Romeinen 11:1 verhaalt Paulus: - 1 - Paulus geboorte, jeugd, bekering Paulus werd als Jood en tevens als Romein, geboren in Tarsus in Cilicië, nu het huidige Turkije. Volgens prof.dr. Grosheide (theologie) is zijn vader mogelijk als

Nadere informatie

Het Christendom in Rome

Het Christendom in Rome Het Christendom in Rome Paragraaf 1: De weg van het Christendom naar Rome Het Christendom is ontstaan doordat men ging geloven dat jezus uit de dood opstond en de zoons van god was. De laatste woorden

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Chronologie boek Handelingen / brieven NT

Chronologie boek Handelingen / brieven NT Chronologie boek Handelingen / brieven NT Jaar* n.chr. Gebeurtenis Schriftgedeelte 30 Jezus hemelvaart Pinksterdag Genezing verlamde Petrus & Johannes gearresteerd en vrijgelaten Gelovigen delen alles

Nadere informatie

Oecumenisch leerhuis. Paulus

Oecumenisch leerhuis. Paulus Oecumenisch leerhuis Paulus afbeelding in Ravenna, 5 de eeuw Hoe zag hij eruit? Volgens de Handelingen van Paulus en Thekla (ca. 190): een man van kleine gestalte, kaalhoofdig en met kromme benen, krachtig

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) In Filip. 3:5 schrijft Paulus over zijn besnijdenis

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) In Filip. 3:5 schrijft Paulus over zijn besnijdenis - 1 - Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) Paulus geboorte, jeugd, bekering Paulus werd als Jood en tevens als Romein, geboren in Tarsus in Cilicië, nu het huidige

Nadere informatie

Paulus kon een aantal jaren niet in het openbaar prediken. Nu ging hij naar de hoofdstad van het Romeinse rijk, zodat hij daar kon prediken.

Paulus kon een aantal jaren niet in het openbaar prediken. Nu ging hij naar de hoofdstad van het Romeinse rijk, zodat hij daar kon prediken. Les 13 voor 29 september 2018 Paulus kon een aantal jaren niet in het openbaar prediken. Nu ging hij naar de hoofdstad van het Romeinse rijk, zodat hij daar kon prediken. Hij zou op zijn weg naar Rome

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen.

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen. Paulus en Korinte Apostel en gemeente in gesprek Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI 2015 Overzicht college 1. Paulus en Korinte 2. Apostel en gemeente in gesprek 3. En wij? 1. Paulus en Korinte a. Bestemming:

Nadere informatie

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk.

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk. Les 4 voor 28 juli 2018 De groei van de vroege kerk was buitengewoon. Duizenden sloten zich aan bij de kerk, zelfs sommige priesters deden dat. Er ontstonden echter problemen tussen de broeders en zusters.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis / De Omwisseling Vergeving Verlossing / Reiniging Genezing Bevrijding Verzoening Nieuw leven Getsemane Diezelfde avond ging

Nadere informatie

Paulus geboorte, jeugd, bekering. In Romeinen 11:1 verhaalt Paulus:

Paulus geboorte, jeugd, bekering. In Romeinen 11:1 verhaalt Paulus: - 1 - Paulus geboorte, jeugd, bekering Paulus werd als Jood en tevens als Romein, geboren in Tarsus in Cilicië, nu het huidige Turkije. Volgens prof.dr. Grosheide (theologie) is zijn vader mogelijk als

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) In Filip. 3:5 schrijft Paulus over zijn besnijdenis

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) In Filip. 3:5 schrijft Paulus over zijn besnijdenis - 1 - Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) Paulus geboorte, jeugd, bekering Paulus werd als Jood en tevens als Romein, geboren in Tarsus in Cilicië, nu het huidige

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie?

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Johannes 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. Genesis 20:1-12 1 Abraham

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen Les 9 voor 1 september 2018 4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen 5. Thessalonica en Berea. Handelingen 17:1-15 Het bestuderen van de Schriften 1. Syrië and Cilicië.

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1

het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1 het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1 1. Wat verwacht jij van de toekomst? 2. Wat is de basis van jouw verwachting? 3. Wat is de zekerheid van jouw verwachting? 4. Wat doet jouw

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kom tot ons, de wereld wacht Deze adventskalender heeft de vorm van een wereldbol. Want Jezus is de Redder voor de hele wereld. De meeste voorouders van Jezus kwamen

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218 Verspreiding Christendom - HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 June 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Markus 16:15-16 staat bekend als de Grote Opdracht. Jezus zei tegen Zijn discipelen: 15 En Hij zei tot hen: Gaat heen in de gehele wereld,

Nadere informatie

1. Is Jezus een echt levend persoon geweest?

1. Is Jezus een echt levend persoon geweest? 1. Is Jezus een echt levend persoon geweest? Bijna alle historici gaan er vanuit dat hij heeft bestaan. Zij gaan er dan vanuit dat hij een joods religieus leraar was Ze gaan er vanuit dat zijn activiteiten

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 18 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Romeinen Het Romeinse rijk Jos en Mirthe staan voor opa s boekenkast. Opa, vraagt Mirthe, heeft u ook boeken over de Romeinen?

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Les 5 God: Zoon Ketters over Jezus

Les 5 God: Zoon Ketters over Jezus Les 5 God: Zoon Doelstelling: de catechisant kan in 1 minuut aan een ander uitleggen wie Jezus voor hem/haar is, weet welke afwijkende meningen er in de loop der tijd geweest is m.b.t. de Here Jezus en

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12?

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Romeinen 7:7. Paulus stelt weer een vraag, die het voorafgaande mogelijk oproept bij mensen. Hij zei immers, dat de wet (vroeger) zondige hartstochten in ons opriep

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

De eerste christenen, jaren 30-70

De eerste christenen, jaren 30-70 De eerste christenen, jaren 30-70 Inleiding mannenvereniging, 19-10-2018 Broeders, Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik mij hierin de laatste jaren heb verdiept. Het past bij een boek wat ik aan het schrijven

Nadere informatie

Orde van dienst voor de slotdienst van de aangepaste catechese van Barneveld en Voorthuizen. 14 april 2013 Goede Herderkerk te Barneveld

Orde van dienst voor de slotdienst van de aangepaste catechese van Barneveld en Voorthuizen. 14 april 2013 Goede Herderkerk te Barneveld Orde van dienst voor de slotdienst van de aangepaste catechese van Barneveld en Voorthuizen. 14 april 2013 Goede Herderkerk te Barneveld THEMA: Goed Nieuws!! Voorganger: ds. M.P.D. Barth Organist: P.J.

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Online Bijbel voor kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Handelingen 9 en 20. 'Blijf praten.' de power text op een steen om jou er aan te herinneren hoe zwaar Paulus het had.

Handelingen 9 en 20. 'Blijf praten.' de power text op een steen om jou er aan te herinneren hoe zwaar Paulus het had. LES Blijf praten Sabbat Lees Handelingen 9 en 20. Sta op en strek je zo hoog en wijd als je kunt uit. Hoe voelt dat aan? Stel je eens voor dat je geketend was en dat je je dus niet zou kunnen strekken

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

De evangeliën en hun betrouwbaarheid

De evangeliën en hun betrouwbaarheid De evangeliën en hun betrouwbaarheid blok F - nivo 3 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik en intro 19.20 Discussie: het evangelie van Judas 19.30 Historisch betrouwbaar?

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

26. Van alles vrij en allen dienstbaar 1 Korinthe 9:18-23 89 27. Strijden voor een onverderfelijke kroon 92 1 Korinthe 9:24-27 28. De Israëlieten als

26. Van alles vrij en allen dienstbaar 1 Korinthe 9:18-23 89 27. Strijden voor een onverderfelijke kroon 92 1 Korinthe 9:24-27 28. De Israëlieten als Inhoud 1. God is getrouw 1 Korinthe 1:1-9 11 2. Niet in Paulus naam gedoopt 1 Korinthe 1:10-16 14 3. De dwaasheid der prediking 1 Korinthe 1:17-31 17 4. Jezus Christus, en Die gekruisigd 1 Korinthe 2:1-5

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Kingdom Faith Cursus KF02 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Colin Urquhart ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Saulus kijkt toe, en past op de mantels van de stenengooiers. Zonder jas gooi je harder.

Saulus kijkt toe, en past op de mantels van de stenengooiers. Zonder jas gooi je harder. Jeruzalem toekijken of wegkijken Paulus heet nog Saulus. In Jeruzalem groeit de beweging van Jezus. Steeds meer mensen noemen zich volgeling van die raadselachtige man, die de Zoon van God genoemd werd,

Nadere informatie

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014 Jezus is echt opgestaan Laurens Touwen Pasen 2014 Lucas 24:1-12 Maar op de eerste dag van de week gingen ze bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. Bij het graf aangekomen,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

De Waarheid ten onder houden

De Waarheid ten onder houden De Waarheid ten onder houden Romeinen 1:18-20 R. Brinkman, www.yarah.nl De waarheid ten onder houden Romeinen 1:18-20 (NBG) 18 Want toorn van God openbaart zich van de hemel over alle goddeloosheid en

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus - 1 - Wie is Markus Wie is Markus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Markus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie