De Vreedzame Wijk. Nieuwsberichten Utrecht. juni 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Vreedzame Wijk. Nieuwsberichten Utrecht. juni 2015"

Transcriptie

1 De Vreedzame Wijk Nieuwsberichten Utrecht juni 2015 Wethouder Victor Everhardt (Jeugd) Utrecht als Vreedzame stad waar kinderen in een pedagogisch veilige omgeving opgroeien tot bewoners van een samenleving waarin we rekening houden met elkaar, conflicten op kunnen lossen zonder geweld te gebruiken en waar iedereen erbij hoort. Dat is een visie waar ik mij graag aan verbind. Daarom is de verbinding met Mensen/kinderrechten een mooie volgende stap; Utrecht een Vreedzame Mensen/kinderrechtenstad laat zien dat we staan voor ons motto: Utrecht maken we samen! In Utrecht wordt hard gewerkt aan De Vreedzame Wijk: een pedagogische civil society waarbij door alle partners in de pedagogische omgeving van kinderen wordt aangesloten bij de doelstellingen van De Vreedzame School. Ieder doet dat op een voor hem of haar passende, en voor kinderen herkenbare wijze. Zo n 75% van de basisscholen is Vreedzaam en ook alle voorscholen van Spelenderwijs. De Vreedzame Wijk Nieuwsberichten verschijnt twee keer per jaar en geeft een beeld van de ontwikkelingen in de stad. Voor meer informatie: zie het overzicht met contactgegevens van de coördinatoren per wijk en de stedelijke coördinatie onder aan deze nieuwsbrief.

2 Stedelijke inspiratiebijeenkomst Utrecht Jaarlijks vindt er een inspiratiebijeenkomst in Utrecht plaats waar de grote stedelijke partners elkaar ontmoeten en inspireren rondom De Vreedzame Wijk. Tijdens deze bijeenkomsten wordt kennis opgedaan en uitgewisseld en worden ontwikkelingen en knelpunten besproken. De laatste bijeenkomst vond plaats op 27 januari jl. in wijkbureau Hoograven. Vertegenwoordigers van Doenja, Vooruit, Welzaam, Mekaar, Wijk&Co, wijkbureaus, Veiligheid, Volksgezondheid, Sport, Gemeente en Onderwijs hebben aanbevelingen geformuleerd voor de komende periode. Aandacht werd gevraagd voor het zichtbaar maken van mooie initiatieven in de stad, de stedelijke verbinding blijven vormgeven en het nadrukkelijk verbinden van Veiligheid met Vreedzaam. Naar aanleiding van deze uitspraken is er vanaf februari gewerkt aan de vorming van stuurof kerngroepen in iedere wijk. Hierin hebben in ieder geval zitting: - de wijkcoördinator (sociaal makel organisatie) - de wijkregisseur - JGZ - Onderwijs Naast het platform Vreedzaam in de wijken, is in het kader van de transitie jeugdzorg in twee wijken (Kanaleneiland en Overvecht) ook een platform gewoon opvoeden gestart. In Kanaleneiland begint vanaf de zomer een pilot om deze twee platforms te integreren. Vreedzaam in de Sport In februari startte de stuurgroep Vreedzaam van Harten voor Sport met de trainingen Vreedzaam. In anderhalf jaar wordt de methodiek van De Vreedzame Wijk ingevoerd in de werkwijze van de wijksportteams. De eerste van vier inspiratiebijeenkomsten werd gehouden op 19 maart voor een groep van 50 combinatiefunctionarissen en beweegmakelaars. De tweede, derde en laatste bijeenkomsten worden gehouden op 25 juni, 8 oktober en 21 januari. De beweegmakelaars, die de stuurgroep vormen, dragen zorg voor de invoering en duurzame kwaliteit van Vreedzaam. Hiermee wordt Vreedzaam in de sport vormgegeven in de wijken Zuidwest, Noordwest, Overvecht, Zuidoost, Noord, Oost en Binnenstad, Vleutende Meern en Leidse Rijn.

3 Nieuw boek De Vreedzame Sportvereniging De Nederlandse Sport Alliantie (NSA) heeft samen met Leo Pauw (in opdracht van CED) het boek De Vreedzame Sportvereniging herschreven. Naast een algemene herziening is er nu ook aandacht aan het omgaan met seksuele diversiteit in opgenomen. De Gemeente Utrecht verleende subsidie en heeft tijdens de inspiratiebijeenkomst van Harten voor Sport voor iedere deelnemer een exemplaar ter beschikking gesteld. Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij SWP ( De NSA kan ook ondersteuning bieden aan sportverenigingen bij de invoering. Bep Timmer is in opleiding voor trainster Vreedzame Sportvereniging. Nieuw Kindermanifest voor Kanaleneiland Op 16 april presenteerde de Vreedzame Kinderraad van Kanaleneiland, waarin vertegenwoordigers van de basisscholen van de wijk zitting hebben, het nieuwe Manifest met bijbehorende acties. De acties voor dit jaar zijn: 1. wijkfeest/maaltijd: elkaar leren kennen en samen activiteiten doen 2. toneelstuk over gelijkheid en elkaar helpen (tegen pesten) 3. in bejaardenhuis mensen bezoeken en helpen Ook dit jaar weer wijkmediatoren in Kanaleneiland Op 11 juni ontvingen 16 nieuwe wijkmediatoren hun diploma en werden zij in het zonnetje gezet. Zij vervullen een belangrijke rol in de wijk bij het oplossen van conflicten en het bieden van een helpende hand.

4 Vleuten-De Meern - Opgroeien in de wijk Vleuterweide Brede School De Weide Wereld organiseerde een ouderavond-buurtbijeenkomst met als gastspreker prof. dr. Micha de Winter. Voor een groot publiek hield hij een pleidooi voor het versterken van de pedagogische civil society. Hiermee wordt bedoeld dat opvoeding niet alleen een verantwoordelijkheid van afzonderlijke gezinnen zou moeten zijn. Ouders hebben behoefte aan informele steun bij de opvoeding en kinderen en jongeren hebben profijt van een positief opvoedklimaat in de wijk. Door de sociale netwerken rond gezinnen en kinderen te versterken worden enerzijds condities geschapen die opvoeding en ontwikkeling ondersteunen, en anderzijds worden daardoor risico s op problemen in die opvoeding en ontwikkeling verkleind. Een grotere samenhang tussen de verschillende opvoedingsdomeinen levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de opvoeding en daarmee aan het gezond opgroeien van onze jeugd. De omgeving waarin onze jeugdigen opgroeien is in sociale zin aan verschraling onderhevig. Opvoeding is steeds meer een individuele aangelegenheid aan het worden. Gezinnen zijn meer op zichzelf aangewezen, de ogen van de straat zijn afgenomen en steeds vaker zijn het vooral professionals die gezinnen ondersteunen. Van verschillende kanten wordt een pleidooi gehouden voor het betrekken van de sociale omgeving (familie, buren, lokale middenstand, scholen) bij de ondersteuning van gezinnen Op de druk bezochte avond presenteerde o.a. de Vreedzame Kinderraad Vleuterweide hun plannen voor de tijd.

5 Koninklijke belangstelling voor De Vreedzame School Op dinsdag 7 april heeft Koning Willem-Alexander een werkbezoek gebracht aan het College Zorg & Welzijn van ROC Midden Nederland in Utrecht. Daar werd hij onder meer geïnformeerd over het programma De Vreedzame School. Vooruit een Vreedzame organisatie Na een training van 4 dagdelen werd Vooruit op 26 mei gecertificeerd als Vreedzame organisatie. Het team van Vooruit volgde samen met vertegenwoordigers van afd. Sport van de Gemeente, het wijkbureau en de wijkcoördinator van de Indische Buurt Amsterdam Oost de training.

6 Overvecht - Wijkmediatoren winnen Tolerantieprijs De Tolerantieprijs van de Gemeente Utrecht van 2015 gaat naar de wijkmediatoren van Overvecht. In het kader van De Vreedzame Wijk worden wijkmediatoren opgeleid: elk jaar krijgen de leerlingmediatoren van groep 8 van vreedzame basisscholen (11 schoollocaties in Overvecht) een extra training om hun mediatievaardigheden ook in te zetten in de buurt en de wijk. Overvecht was de eerste Vreedzame Wijk in Utrecht, en er zijn de afgelopen jaren al honderden wijkmediatoren opgeleid. De Tolerantieprijs is in 1995 ingesteld door de Utrechtse gemeenteraad om initiatieven die de verdraagzaamheid in de stad bevorderen in het zonnetje te zetten. De prijs werd op bevrijdingsdag uitgereikt door burgemeester Jan van Zanen aan de Brede Schoolcoödinator van Overvecht i.v.m. de schoolvakanties konden de kinderen er niet zelf bij zijn. In de derde week van juni werd dit echter ruimschoots goedgemaakt en werd de prijs (een geldbedrag van 7000,-) door wethouder Jeroen Kreijkamp aan de wijkmediatoren overhandigd. De wijkmediatoren hadden al concrete ideeën voor de besteding van het prijzengeld (kregen de meeste stemmen bij stemronde): - een digitale mogelijkheid voor kinderen uit de wijk om met de wijkmediatoren in contact te komen (om bijvoorbeeld advies te vragen bij conflicten) - meer bijeenkomsten voor ouders - een eigen activiteitenbudget om als wijkmediatoren elkaar te blijven ontmoeten En daarna was er natuurlijk taart!

7 Moedermediatoren gediplomeerd Dit voorjaar volgden 20 moeders van twee scholen in Overvecht de cursus oudermediator. Op de locatie W van OBS Overvecht (OBO) is een Ouderstuurgroep Vreedzaam, die meedenkt en verantwoordelijkheid neemt om Vreedzaam te versterken in en om de school. Deze moeders gaven eerder in het jaar (zelf) een cursus Vreedzaam voor andere moeders in de school. Vervolgens werd een cursus oudermediator georganiseerd, waaraan de ouders van de stuurgroep, samen met een aantal andere ouders van de school, én een paar ouders van PCBS De Schakel deelnamen. Zij kregen vorige maand tijdens een feestelijke bijeenkomst met de leerlingen van OBO W hun diploma. Ouderconferentie Overvecht Een groep van 20 actieve moeders van verschillende basisscholen hebben hun krachten gebundeld om samen een opvoedconferentie te organiseren voor alle moeders en opvoeders in de wijk. We kunnen van elkaar leren, we kunnen elkaar inspireren en we kunnen elkaar versterken, aldus één van de initiatiefneemsters. Het doel is meer moeders actiever betrokken te laten zijn bij de leefomgeving van de kinderen. Op 7 juni werd de opvoedconferentie samen met de burgemeester geopend.

8 Stichting JoU Al sinds enkele jaren is stichting JoU een Vreedzame organisatie, en zij ontwikkelt zich steeds verder als belangrijke partner in De Vreedzame Wijk. In samenwerking met de wijkcoördinatoren werkt JoU nu aan het ontwikkelen van een werkwijze om de wijkmediatoren na de basisschool te ondersteunen in de wijk en op het voortgezet onderwijs. Onderzoek wijst uit dat het voor de jonge kinderen op het voortgezet onderwijs lastig is om geheel zelfstandig hun mediatievaardigheden toe te passen in een omgeving die daar vaak nog niet op is voorbereid. De jongerenwerkers van JoU geven hen een steuntje in de rug en kunnen op deze wijze een bijdrage leveren aan de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs. Stichting JoU zal in de toekomst ook jongeren opleiden tot mediator in de wijk. Ook brengen zij zoveel mogelijk wijkmediatoren van voorgaande jaren in kaart om hen te blijven stimuleren hun mediatievaardigheden toe te passen en hen te blijven betrekken. Het plan is opgevat om komende winter een Utrechts jongerenmediatieconferentie te organiseren. Hoograven Dit schooljaar is de oudercontactgroep Vreedzame Wijk Hoograven enthousiast begonnen. De betrokken ouders vertegenwoordigen alle kernpartners van de Brede School Hoograven. De oudercontactgroep wil buurtbewoners kennis laten maken met de boodschap van De Vreedzame Wijk, door verschillende initiatieven binnen de wijk te organiseren, waarbij voorbeeldfunctie en kennismaking centraal staan. Deze initiatieven worden bovendien geïnspireerd door het Wijkmanifest dat de Vreedzame Kinderraad Hoograven heeft vastgesteld. Op 28 maart heeft het eerste wijkinitiatief plaatsgevonden, naar aanleiding van het speerpunt van de Vreedzame Kinderraad: we houden de wijk schoon.

9 Het Utrechts Wijkmediatiemodel We horen bij elkaar en We lossen onze conflicten op, twee pijlers van Vreedzaam, vormen de basis van het wijkmediatiemodel. In het kader van het ontwikkelproject Verwijzing naar mediatie door politie in de Vreedzame stad zijn er al twee groepen bewoners, professionals en politie getraind in het oplossen van basisconflicten in de wijk, waarvan één in Kanaleneiland. De wijken Overvecht en Noordwest hebben ook belangstelling voor deze ontwikkeling. Mediatie als vorm van herstelgerichte bemiddeling wordt toegepast bij conflicten in de wijk waarbij intensieve samenwerking plaatsvindt tussen alle betrokkenen (bewoners, professionals, vrijwilligers, organisaties). De trainingen worden gegeven door Caroline Verhoeff en Janny Dierx.

10 Een greep uit Utrechtse ontwikkelingen Welzaam start in september trainingen Vreedzaam in de eigen organisatie en zorgt zo voor een kwaliteitsimpuls. De buurtteams worden ook betrokken bij De Vreedzame Wijk; we zijn in gesprek over wanneer en op welke wijze de informatie- en kennisoverdracht plaats kan vinden. Er start een nieuwe train-de-trainers-opleiding Vreedzame Wijk in de periode zomer/herfst Voor meer informatie: neem contact op met Caroline Verhoeff. In navolging van College Zorg en Welzijn van ROC Midden- Nederland vinden ook met het MBO Utrecht gesprekken plaats over de invoering van Vreedzaam. Overvecht start in het najaar met het Wijkmediatiemodel: de training wordt gegeven door Caroline Verhoeff en Janny Dierx. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Petra Jongerius, wijkcoördinator Overvecht. Mensenrechten en Vreedzaam; een mooie en logische relatie. In Utrecht zoeken we naar de vormgeving van de verbinding en kruisbestuiving van het Mensenrechtennetwerk en het netwerk van Vreedzaam. Het uitzonderlijke leertraject in De Vreedzame Wijk: omgaan met meerstemmigheid en de opgebouwde kennis en ervaring van de verschillende projecten die in het kader van Mensenrechten worden uitgevoerd bieden een platform voor kruisbestuiving. Een volgend fundament voor de Vreedzame Stad.

11 Contactgegevens wijkcoördinatoren Vreedzame Wijken Overvecht: Petra Jongerius (Wijk&Co) Kanaleneiland: Bernadette Henraat (Doenja) NoordWest: Jan Bour (Mekaar) West: Jan Bour (Mekaar) Rivieren- Dichterswijk: Judith Loffeld (Doenja) Oost: Carla Vleeschhouwer (Vooruit) Leidsche Rijn: Sigrid van Vliet (Doenja) Vleuten- de Meern: Sandra Willemsen (Welzaam) Binnenstad: Rhianne Lops (Doenja) Hoograven: Rob Peters (a.i. i.p.v. Vooruit) utrecht.nl Stedelijke coördinatie: Caroline Verhoeff (stichting Vreedzaam): Yuksel Motorcu (gemeente Utrecht): Heeft u interessante ontwikkelingen voor de volgende Utrechtse Nieuwsberichten? Stuur een mail naar: c.verhoeff@stichtingvreedzaam.nl

Jaarcongres: De kracht van het sociale wijkteam. Samenwerken in de Vreedzame Wijk..

Jaarcongres: De kracht van het sociale wijkteam. Samenwerken in de Vreedzame Wijk.. Jaarcongres: De kracht van het sociale wijkteam Samenwerken in de Vreedzame Wijk.. Zorg voor Jeugd De Utrechtse visie De drie sporen van het Utrechtse model van de Zorg voor Jeugd: 1. Gewoon Opvoeden,

Nadere informatie

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau Kanaleneiland 1 Agenda Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau 2 Lotje Stremmelaar Cynthia van Lieshout Ed van der Hooft

Nadere informatie

Archief DOENJA Dienstverlening, Me kaar, Vooruit, Welzaam, Wijk&co en Ellen Bergakker.

Archief DOENJA Dienstverlening, Me kaar, Vooruit, Welzaam, Wijk&co en Ellen Bergakker. Foto s en afbeeldingen Archief DOENJA Dienstverlening, Me kaar, Vooruit, Welzaam, Wijk&co en Ellen Bergakker. Vormgeving Jeroen Tirion en Saskia Koster. Voor de wijkanalyses is onder andere gebruikt gemaakt

Nadere informatie

3. Vreedzame wijk 3.1. Petra Jongerius, sociaal makelaar wijk & co Ontstaan vreedzame wijk

3. Vreedzame wijk 3.1. Petra Jongerius, sociaal makelaar wijk & co Ontstaan vreedzame wijk 3. Vreedzame wijk 3.1. Petra Jongerius, sociaal makelaar wijk & co Petra Jongerius is sociaal makelaar en werkt vanuit welzijn. Ze is verbonden aan de Brede School Overvecht. Ontstaan vreedzame wijk Vreedzame

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Stedelijk IB netwerk. Ontwikkelingen SWV & professionalisering

Stedelijk IB netwerk. Ontwikkelingen SWV & professionalisering Stedelijk IB netwerk Ontwikkelingen SWV & professionalisering Agenda Voorstellen Ron Benjamins directeur a.i. Nieuwe ondersteuningsstructuur: werken in Teams Passend Onderwijs Kernpartneraanpak & thuiszittersproblematiek

Nadere informatie

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Velthuis, A.W. (Antje) Kenmerk 4655433/20170720 Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Sport Nota van uitgangspunten sport en

Nadere informatie

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger)

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger) Op 23 juni organiseerde Vooruit een bijeenkomst in Fort Luna, waarbij bewoners, vrijwilligers en professionals uit de wijk elkaar konden ontmoeten. Het doel van deze ochtend was het bedenken van activiteiten

Nadere informatie

Verslag werkconferentie Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd

Verslag werkconferentie Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd Verslag werkconferentie Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd Op 12 februari 2014 werd de bijeenkomst Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd georganiseerd door de Utrechtse Onderwijs Agenda. Het

Nadere informatie

Presentatie voor cliëntenorganisaties

Presentatie voor cliëntenorganisaties Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Presentatie voor cliëntenorganisaties 18 oktober 2013 Ambitie 1. Hulp en zorg anders georganiseerd: dichtbij huis, snel beschikbaar, minder versnipperd 2. Groter beroep

Nadere informatie

Gewoon opvoeden in Groningen

Gewoon opvoeden in Groningen Gewoon opvoeden in Groningen Voorbeeld : gewoon opvoeden, alledaags opvoeden, alledaagse opvoedvragen Wat is dit? Start: Eigen voorbeeld geven. Voor iedereen verschillend, afhankelijk van de situatie van

Nadere informatie

Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid

Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Leo Pauw Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Leo Pauw ISBN 978 90 8850 878 3 NUR 840 2018 B.V. Uitgeverij

Nadere informatie

WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD

WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD Inleiding Harten voor Sport formuleert regelmatig een beknopt beeld van de wijken/werkgebieden van Utrecht met betrekking tot het sporten en bewegen,

Nadere informatie

4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht

4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 2019 2024 47 Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 2019 2024 48 De buurtcentra zijn informatiepunten voor de wijk In ieder

Nadere informatie

Informele netwerken. Ouders ondersteunen elkaar. RadarGroep

Informele netwerken. Ouders ondersteunen elkaar. RadarGroep Informele netwerken Ouders ondersteunen elkaar RadarGroep Bij de opvoeding van kinderen zijn de ouders zelf natuurlijk de ervarings deskundigen bij uitstek. De waardevolle praktijkervaring waarover zij

Nadere informatie

Werkbezoek Child Friendly Cities Network - Ambitie Kinderrechtenstad Utrecht

Werkbezoek Child Friendly Cities Network - Ambitie Kinderrechtenstad Utrecht Werkbezoek Child Friendly Cities Network - Ambitie Kinderrechtenstad Utrecht Vrijdag 10 november 2017 10.00 16.30 uur, Locatie: Stadskantoor Utrecht (Stadsplateau 1, Utrecht) Aanmelden bij Max Tiemessen,

Nadere informatie

Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015

Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015 Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015 Utrecht.nl Nieuwe taken voor de gemeente; wat betekent dat voor u? Buurtteams in 2015 Vanaf 1 januari 2015 kunt u

Nadere informatie

Overgewicht. Trends overgewicht (inclusief obesitas) in percentages (Bron: Digitaal Dossier JGZ)

Overgewicht. Trends overgewicht (inclusief obesitas) in percentages (Bron: Digitaal Dossier JGZ) Overgewicht Tabel 1 Trends overgewicht (inclusief obesitas) in percentages (Bron: Digitaal Dossier JGZ) 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014 BASISONDERWIJS groep 2 12% 10% 9% 9% groep 7 16% 17% 15%

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen Van Veldhuizen Stichting

Nieuwe ontwikkelingen Van Veldhuizen Stichting Hier is weer een nieuwsbrief van Opvoedwinkel Twinkeltje*. Deze nieuwsbrief is bedoeld om beroepskrachten en andere geïnteresseerden te informeren over ons aanbod en de activiteiten van de afgelopen en

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Wijkraad Vleuten - De Meern Transities Sociaal Domein

Wijkraad Vleuten - De Meern Transities Sociaal Domein Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wijkraad Vleuten - De Meern Transities Sociaal Domein Maandag 14 april 2014 Voortgang transformaties sociale domein 1. Wet en transities 2. Hoe is het nu? 3. Wat gaan

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl Leden van de commissie Mens en Samenleving Behandeld door J.J. van Luxemburg Doorkiesnummer 030-28 62315

Nadere informatie

Mediatoren op Het Kompas

Mediatoren op Het Kompas Mediatoren op Het Kompas Beschrijving traject van invoering leerlingmediatoren Inleiding We beschrijven hier hoe leerlingmediatie op Het Kompas wordt geregeld. Selectie van de leerlingen We kiezen voor

Nadere informatie

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) toenemende gedragsproblematiek in scholen grensoverschrijdend

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7 schooljaar Maart. Personele ontwikkelingen:

Nieuwsbrief 7 schooljaar Maart. Personele ontwikkelingen: Nieuwsbrief 7 schooljaar 2018-2019 Maart Personele ontwikkelingen: Na de voorjaarsvakantie is bij ons op school juf Rosalie Rozeboom begonnen. Rosalie is onderwijsassistent en komt de rest van het schooljaar,

Nadere informatie

In gesprek met jongeren

In gesprek met jongeren In gesprek met jongeren Hier komt tekst Verslaglegging Raad in de Wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern Hier komt ook tekst 27 september 2017 Aanleiding Op woensdag 27 september 2017, van 18.00 tot

Nadere informatie

Bewonerspanel Maartpeiling Gezonde woonomgeving. Utrecht.nl/onderzoek

Bewonerspanel Maartpeiling Gezonde woonomgeving. Utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Maartpeiling Gezonde woonomgeving Utrecht.nl/onderzoek Inleiding Samenvatting De gemeente Utrecht streeft naar een gezonde leefomgeving voor alle Utrechters. Dit gaat onder andere over de

Nadere informatie

Presentatie wijkraadpleging Leidsche Rijn & Vleuten-De Meern 2016

Presentatie wijkraadpleging Leidsche Rijn & Vleuten-De Meern 2016 Presentatie wijkraadpleging Leidsche Rijn & Vleuten-De Meern 2016 Welkom Presentatie resultaten wijkraadpleging Leidsche Rijn & Vleuten de Meern Agenda Welkom Presentatie resultaten en discussie Vragen?

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap Congres Leve het jonge kind! 2011 Deelsessie Democraatjes in de dop? Mirjam van der Ven, Eduniek Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame

Nadere informatie

Je naam Je naam. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar

Je naam Je naam. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Je naam Je naam in de Verwijsindex Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Je naam in de Verwijsindex, wat betekent dat? Met de meeste kinderen en jongeren van 0 tot

Nadere informatie

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl Vrije Tijd 2012- Optimale ontmoetings- en De jeugd faciliteren om elkaar te ontwikkelingsmogelijkheden voor ontmoeten in de eigen omgeving kinderen en jeugdigen zodat zij hun sociale netwerken opbouwen

Nadere informatie

Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot. 16 oktober 2012

Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot. 16 oktober 2012 Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot 16 oktober 2012 Opzet van de avond Positionering Doel van de avond Proces en burgerparticipatie Toelichting ideeën College van B&W m.b.t. jeugdvisie Discussie

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / K. Fiselier BP OA. Intensivering project 'Eigen Kracht in het CJG' Zorg voor de mens

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / K. Fiselier BP OA. Intensivering project 'Eigen Kracht in het CJG' Zorg voor de mens SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200260 / 417446 K. Fiselier BP OA AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN 03 - Zorg voor de mens REDEN VAN AANBIEDING

Nadere informatie

Vragen aan de wijkraad

Vragen aan de wijkraad De Versnelling in Overvecht Overvecht in cijfers 72% sociale huurwoningen 170 nationaliteiten Drie keer zoveel bijstandsuitkeringen als gemiddeld in de stad Laagst besteedbaar inkomen Lagere levensverwachting

Nadere informatie

De Vreedzame Wijk. Nieuwsbrief, nr. 2, maart 2011

De Vreedzame Wijk. Nieuwsbrief, nr. 2, maart 2011 De Vreedzame Wijk Nieuwsbrief, nr. 2, maart 2011 De Vreedzame Wijk groeit. Mede dankzij bijdragen van ZonMw, de gemeente Utrecht, en het VSBfonds wordt de methodiek nu ingevoerd in negen wijken in het

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE Gemeente Naam Soort Inrichtingsvariant Ontwikkelingsfase Toelichting Aa en Hunze wijkteam Assen Buurtteams Ontwikkeling sociaal team

Nadere informatie

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven Naast het blijvend ondersteunen van initiatieven van bewoners, trekken

Nadere informatie

ondersteuning dichtbij

ondersteuning dichtbij s, professionele ondersteuning dichtbij BUURTTEAMS UTRECHT Iedereen wil graag grip houden op het eigen leven. Maar wat als dat door omstandigheden niet lukt? Dan staat het buurtteam voor u klaar! In Utrecht

Nadere informatie

Samen opvoeden in de buurt.

Samen opvoeden in de buurt. Samen opvoeden in de buurt. Praktische trainingen voor speeltuinvrijwilligers. 0035 NUSO A5 brochure Folder Opvoeden (3).indd 1 24-02-12 10:07 0035 NUSO A5 brochure Folder Opvoeden (3).indd 2 24-02-12

Nadere informatie

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren De Vreedzame School Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek Wat is er aan de hand met onze jeugd? Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) Toenemende

Nadere informatie

OPGROEIEN IN OVERVECHT EN KANALENEILAND

OPGROEIEN IN OVERVECHT EN KANALENEILAND . OPGROEIEN IN OVERVECHT EN KANALENEILAND Martinique Potharst, manager JGZ Utrecht 30 oktober 2018 EVEN VOORSTELLEN Jeugdgezondheidszorg (JGZ) 0-18 jaar 2 HET GAAT OVER Cijfers en uitspraken over opvoeden

Nadere informatie

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers.

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers. WijkWijzer 2011 De tien Utrechtse wijken in cijfers www.onderzoek.utrecht.nl Inleiding Voor u ligt de WijkWijzer 2011; een bron aan informatie over de tien Utrechtse wijken. Aan de hand van vijf belangrijke

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Leerlijn Sportief Vermogen

Leerlijn Sportief Vermogen Nieuwsbrief Periode 2 2016-2017 In dit nummer: Kick off Leerlijn Sportief Vermogen, Nieuwe schoolgebouwen in Overvecht en nog veel meer Leerlijn Sportief Vermogen Wil je het verschil maken voor een kind?

Nadere informatie

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken.

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken. OBS De Regenboog Burg. Mr. H. Popstraat 2 4671 ES Dinteloord Telefoon: 0167-523326 E-mail: obsderegenboog@stichtingsom.com Beste ouders/ verzorgers, Februari 2017 Met deze nieuwsbrief informeren wij u

Nadere informatie

Referendum Europese Grondwet. Uitslag Utrecht. Uitslag Utrecht. Uitslag Nederland. Utrechtse wijken vergeleken. Uitslag per wijk en subwijk

Referendum Europese Grondwet. Uitslag Utrecht. Uitslag Utrecht. Uitslag Nederland. Utrechtse wijken vergeleken. Uitslag per wijk en subwijk Referendum Europese Grondwet Uitslag per wijk en subwijk Ja-kamp wint nipt in Utrecht De voorstanders van het Grondwettelijk Verdrag voor Europa hebben in Utrecht met een kleine meerderheid gewonnen. In

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Ouder-kindlessen bij activiteiten

Ouder-kindlessen bij activiteiten Nieuwsbrief Periode 3 2016-2017 In dit nummer: Ouder-kindlessen, Voorleesfestival 2017, Sportbijenkorven van start en nog veel meer Ouder-kindlessen bij activiteiten Hoog bezoek! Belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

Verslag presentatie Welzaam

Verslag presentatie Welzaam Verslag presentatie Welzaam INLEIDING De nieuwe organisatie Welzaam presenteerde zich in het voorjaar 2013 in 3 bijeenkomsten aan 80 mensen van drie doelgroepen: 1. aan vrijwilligers van Portes en bewoners

Nadere informatie

De weg naar het Buurtpact

De weg naar het Buurtpact De weg naar het Buurtpact Vanaf 2019 gaan wij het buurtpact inzetten om twee doelen te bereiken. Het ene is het (nog) beter betrekken van bewoners bij de sociale opgaven in hun buurt. Het tweede doel is

Nadere informatie

ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven

ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven Met actieve bewoners die zich melden bij speeltuin de Kleine Dom

Nadere informatie

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren.

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Voordat ik mijn speech begin, wil ik stilstaan bij de actualiteit.

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

WijkWijzer 2016 De 10 Utrechtse wijken en 5 krachtwijken in cijfers. Utrecht.nl/onderzoek

WijkWijzer 2016 De 10 Utrechtse wijken en 5 krachtwijken in cijfers. Utrecht.nl/onderzoek WijkWijzer 2016 De 10 Utrechtse wijken en 5 krachtwijken in cijfers Utrecht.nl/onderzoek Inhoud Inleiding 3 Utrechtse wijken vergeleken 4 Bevolking & wonen 4 Sociaal-economisch 4 5 Sociale infrastructuur

Nadere informatie

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit.

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit. Hoe verder na 25 mei Op 25 mei 2011 werden door de deelnemers aan de LEA conferentie in twee fasen acties benoemd. In eerste instantie actie-ideeën per wijk, deze wijkacties staan al op de site. Daarna

Nadere informatie

Opvoeden in spannende tijden in de Indische buurt. Een fotoverslag van de werkconferentie op 5 juni 2015

Opvoeden in spannende tijden in de Indische buurt. Een fotoverslag van de werkconferentie op 5 juni 2015 Opvoeden in spannende tijden in de Indische buurt 1 Een fotoverslag van de werkconferentie op 5 juni 2015 2 3 Aanleiding De Indische buurt voelt zich als gemeenschap verantwoordelijk voor het creëren van

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Appeltje van Oranje 17 januari 2014 MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Achtergrond / aanleiding van het inibabef GGz prakbjk en onderzoek (P.van der Ende, 2011-2013): Kind groeit liefst op

Nadere informatie

Veranderingen in het Sociaal Domein

Veranderingen in het Sociaal Domein Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Veranderingen in het Sociaal Domein Themabijeenkomst Ouderen in Leidsche Rijn 13 november 2013 Decentralisaties van Rijk naar Gemeente: AWBZ Jeugdzorg Participatiewet

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Bewonerspanel Utrecht peiling november 2010

Bewonerspanel Utrecht peiling november 2010 Bewonerspanel Utrecht peiling november 2010 Van 1 t/m 14 november 2010 heeft Bestuursinformatie een peiling onder de leden van het Bewonerspanel Utrecht gehouden. De peiling ging over mensenrechten, maatschappelijk

Nadere informatie

Van. s o c i a a l- e m o t i o n e l e o n t w i k k e l i n g & b e g e l e i d i n g

Van. s o c i a a l- e m o t i o n e l e o n t w i k k e l i n g & b e g e l e i d i n g s o c i a a l- e m o t i o n e l e o n t w i k k e l i n g & b e g e l e i d i n g team Van Vreedzame School Over de auteur Leo Pauw is als projectleider van De Vreedzame School verbonden aan Eduniek (Maartensdijk)

Nadere informatie

Risico s melden in de Verwijsindex. Hoe werkt dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar

Risico s melden in de Verwijsindex. Hoe werkt dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Risico s melden in de Verwijsindex Hoe werkt dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Risico s melden in de Verwijsindex, hoe werkt dat? Met de meeste kinderen en jongeren van 0 tot

Nadere informatie

CBS De Wieken Januari 2015

CBS De Wieken Januari 2015 CBS De Wieken Januari 2015 Wat is een mediator? Een mediator is iemand die anderen helpt bij een conflict Op school kan de juf of meester dat zijn Op onze school worden leerlingen opgeleid tot mediatoren

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Aan Stichting De Vijfde Macht t.a.v. de heer L. Koenen. Per

Met vriendelijke groet, Aan Stichting De Vijfde Macht t.a.v. de heer L. Koenen. Per Humanitas Landelijk Bureau Postbus 71 1000 AB Amsterdam Aan Stichting De Vijfde Macht t.a.v. de heer L. Koenen Per email: l.koenen14@hotmail.nl Landelijk Bureau Sarphatistraat 4 1017 WS Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In

Nadere informatie

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 De Marcusschool is een Vreedzame School Inleiding In dit boekje vindt u alle informatie die u nodig heeft als uw kind op de Marcusschool komt. Indien u meer informatie

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere datum 26 augustus 2013 aan Herman Gabriël Gemeente Almere van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer 234226.37

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In

Nadere informatie

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht gezond! Gemeente Utrecht en Door: Ellen van der Voorst en Victor Everhardt Achmea, divisie Zorg & Gezondheid werken samen

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 09

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 09 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 09 Datum 7 maart 2017 Van College B&W Behandeld door L.T. Lewis Doorkiesnummer 030-28 61635 E-mailadres l.lewis@utrecht.nl Kenmerk 4270715-170223 Geachte

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Vreedzaam Bewonersinitiatieven

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Vreedzaam Bewonersinitiatieven ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven We blijven bewonersinitiatieven desgewenst ondersteunen en besteden vooral

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent).

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent). Bijlage 1 Enquête Opvoeden en opgroeien in Oisterwijk Januari 2015 1. Waarom deze enquête? De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en gezond en veilig opgroeien. Kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Botteloef Schooljaar Nummer 04

Nieuwsbrief. De Botteloef Schooljaar Nummer 04 Nieuwsbrief De Botteloef Schooljaar 2018-2019 Nummer 04 Agenda 11 november Sint Maarten 12 t/m 16 november Kijkdagen in de klas 15 november Muziekles groep 5 t/m 8 16 november Start week van de Mediawijsheid

Nadere informatie

CJG Veenendaal. algemeen toegankelijk aanbod voor zorg voor jeugd

CJG Veenendaal. algemeen toegankelijk aanbod voor zorg voor jeugd CJG Veenendaal algemeen toegankelijk aanbod voor zorg voor jeugd Missie en ambitie Missie Voorkomen en oplossen van problemen op het terrein van opgroeien en opvoeden in Veenendaal. Ambitie Misschien wel

Nadere informatie

Strategische Agenda AWTJ Utrecht december 2017

Strategische Agenda AWTJ Utrecht december 2017 Strategische Agenda AWTJ Utrecht 2018-2023 4 december 2017 De AWTJ Utrecht 1 Strategische Agenda AWTJ Utrecht 2018-2023 Missie Verbinding van praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs om de zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Jong@Breda Van beleid naar praktijk Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Bredase visie jeugd Succesvol zijn is uiteindelijk op je plek terecht komen. Het gaat om méér dan een plek op de arbeidsmarkt!

Nadere informatie

mandaat paraaf paraafj Leidinggevende

mandaat paraaf paraafj Leidinggevende Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : H. Esselink

Nadere informatie

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 22 november INFO 5

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 22 november INFO 5 I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l 22 november 2 018 INFO 5 IN DEZE INFO BELANGRIJKE DATA Tijdens de klassenpresentatie De Vreedzame Kinderraad

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdmonitor Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdmonitor Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdmonitor Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In de tabellen

Nadere informatie

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 Inleiding Sinds 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Het doel van de wet is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij,

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In

Nadere informatie

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid Wijkgerichte Aanpak De Wijkgerichte Aanpak is ontwikkeld en uitgevoerd met behulp van het stimuleringsprogramma SWING. SWING is ingesteld door het Ministerie van Veiligheid & Justitie om tot een nieuwe

Nadere informatie

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn 1 Programma 1. Opening wethouder Paul Blokhuis 2. Transitie en transformatie, Monique te Wierik 3. CJG4kracht, Saskia Blom 4. De

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving Gemeente Haarlem Jack Chr. van der Hoek Wethouder Welzijn, Volksgezondheid, Sport, Dienstverlening & Communicatie Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Samenleving

Nadere informatie

Samen werken aan effectieve basishulp. Basishulp voor kinderen, jongeren en hun familie in de praktijk

Samen werken aan effectieve basishulp. Basishulp voor kinderen, jongeren en hun familie in de praktijk Samen werken aan effectieve basishulp Basishulp voor kinderen, jongeren en hun familie in de praktijk Basishulp in de prakijk Utrechtse model Twee opdrachten voor de buurtteams We zijn er nu van We zijn

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

werkplan 2015 Vooruit, tbv gemeente Utrecht, september 2015 1

werkplan 2015 Vooruit, tbv gemeente Utrecht, september 2015 1 Werkplan 2015 Stichting Vooruit, hart voor Zuid Oost! Wij vertrouwen dat we samen bouwen! werkplan 2015 Vooruit, tbv gemeente Utrecht, september 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleidend 2. Hoofdthema s 2a. Sociaal

Nadere informatie