Peuterspeelzaal Oeffelt Denk bij EHBO bij kinderen aan deze algemene basisregels:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Peuterspeelzaal Oeffelt 23-02-2005. Denk bij EHBO bij kinderen aan deze algemene basisregels:"

Transcriptie

1 Peuterspeelzaal Oeffelt Denk bij EHBO bij kinderen aan deze algemene basisregels: Blijf in iedere situatie aan je eigen veiligheid denken; een kind kan alleen op jouw hulp vertrouwen als je niets overkomt Blijf rustig, ook als de verwonding ernstig lijkt. Jij of de specialist kan sneller en beter hulp verlenen als het kind rustig blijft Vraag het kind of omstanders wat er precies gebeurd is. Vraag het kind waar het pijn heeft en vraag het betreffende lichaamsdeel te bewegen Til een gevallen kind nooit zomaar op (tenzij dit voor de eigen veiligheid noodzakelijk is), maar laat hem/haar zelf aangeven wanneer hij/zij wil opstaan. Snij- en schaafwonden Bij snij- en schaafwonden komt er vrijwel altijd bloed uit de wond lopen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de grootte van de wond en het soort bloedvat dat is gescheurd of doorgesneden. De karakteristieke eigenschappen van een snijwond en een schaafwond zijn de volgende: Snijwond - er stroomt veel bloed uit de wond - de wondranden zien er 'netjes' uit Schaafwond - er stroomt weinig bloed uit de wond - uit de wond komt vocht Kleine snij- of schaafwonden kun je het beste uitwassen met wat leidingwater, eventueel met zeep. Wrijf daarbij niet te hard! Daarna dien je de zeep uit de wond te spoelen met een flinke hoeveelheid leidingwater. Eventuele infecties ga je tegen door een jodiumvrij desinfecterend middel op de wond te smeren. Doe daarna een pleister of verband op de wond. Het gevaar van kleine wonden is dat er de kans op tetanusbesmetting bestaat. Dit kan gebeuren als er straatvuil of modder in de wond is gekomen. Een DKTP/DTPprik voorkomt een dergelijke besmetting. Deze biedt bescherming voor vijf jaar. Bij een grote, hevig bloedende wond moet het kind meteen naar de dokter. Hier bestaat namelijk het gevaar op veel bloedverlies, waardoor het kind in het uiterste geval in een shock komt of bewusteloos raakt. Plaats totdat je bij de dokter bent, voorzichtig een (druk)verband of een schone doek op de wond, om het ergste bloeden tegen te gaan. Laat de dokter het verdere werk doen. Ga de wond dus niet uitspoelen of schoonmaken. Het is belangrijk dat je kind 'bij' is met de tetanusinjecties. Zo sluit je in ieder geval de kans uit dat hij besmet raakt met tetanus. Zorg er verder voor dat er zo weinig mogelijk scherpe voorwerpen (schaar, mes) in de buurt van het kind zijn.

2 BLOEDNEUS Door een val of door een hoog opkomende knie, elleboog kan een bloedneus ontstaan. In ernstigere gevallen kunnen de neusbotjes breken of kan een bloeduitstorting in het neustussenschot ontstaan. Bij een afwijkende stand of na een krakend geluid bij de botsing is een neusbreuk waarschijnlijk. Actie! Laat het kind zitten met het hoofd iets voorover (schrijfhouding). Laat de neus één keer snuiten. Knijp de neusvleugels op het neustussenschot (onder het harde gedeelte van de neus) dicht. Houd dit 10 minuten vol. Gebruik witte watten, steriele gaasjes of een schone handdoek om het bloed op te vangen. Raadpleeg een arts wanneer de bloeding na 10 minuten nog niet gestelpt is of een neusbreuk vermoed wordt.

3 Voorwerpen in.. Splinter in vinger Hoe verwijder je een splinter? Was eerst de plek rond de splinter met schoon water en zeep. Laat het wondje vervolgens ongeveer tien minuten weken in warm water. Als het je niet lukt om de plek onder te dompelen, kun je een stuk verband onder de warme kraan houden en dat vervolgens op de plek aanbrengen. Wanneer een stukje van de splinter uit de huid van je kind steekt, kun je hem verwijderen met een pincet. Trek de splinter er in dezelfde richting uit als hij erin is gegaan. Het is heel belangrijk dat je het pincet eerst ontsmet; zo is de kans op eventuele infecties kleiner. Je kunt een pincet ontsmetten door hem met alcohol schoon te maken of door hem in het blauwe gedeelte van een vlam te houden en daarna te laten afkoelen. Als de splinter zich helemaal onder de huid van je kind bevindt, kun je hem het beste met een speld of naald eruit pulken. Denk eraan dat je ook de speld of naald eerst ontsmet. Door het weken is de huid van je kind zacht geworden, waardoor je het gemakkelijk boven de splinter kunt openpeuteren. Je kunt de splinter nu pakken met het pincet. Stel je kind gerust: zeg hem dat het allemaal best wel meevalt. Beloof hem bijvoorbeeld iets lekkers wanneer hij goed meewerkt. Nu de splinter eruit is, kun je het wondje nog een klein beetje aanduwen, zodat er wat bloed uitkomt. Hierdoor kan het vuil eruit komen en wordt de wond schoon. Het is verstandig om de wond nog eens te wassen met water en zeep en er daarna desinfecterende crème op aan te brengen. Tenslotte kun je de wond afdekken met een pleister. Wat kun je doen als je de splinter er niet uit krijgt? Wanneer het je niet lukt de splinter eruit te halen, dan kun je de plek gedurende vijftien tot dertig minuten in warm water met zeep (badedas) of in een sopje met Biotex houden. Herhaal dit een aantal dagen ongeveer drie keer per dag. Meestal werkt de splinter zichzelf er dan uit of is hij gemakkelijker te verwijderen. Let er in de tussentijd wel op dat je kind niet zelf aan het wondje begint te pulken. Wanneer moet je met je kind naar de dokter? In de volgende situaties is het aan te raden om met je kind naar je huisarts te gaan: Je kind heeft een glassplinter. Probeer niet om deze er zelf uit te halen, want hierdoor kun je je kind snijden. De splinter zit erg diep in de huid van je kind. Je kind heeft erge pijn wanneer je de splinter eruit probeert te halen. Na een aantal dagen de plek regelmatig in warm water met zeep of in een sopje Biotex te hebben gehouden, krijg je de splinter nog niet onder de huid van je kind vandaan. Het gebied om de wond is rood, gezwollen en voelt warm aan. Dit betekent dat de wond geïnfecteerd is geraakt. Je kind heeft een splinter en zijn laatste tetanusinjectie is meer dan vijf jaar geleden. Wanneer er straatvuil of modder aan de splinter heeft gezeten,

4 kunnen er namelijk tetanusbacteriën in het gewonde deel van zijn huid binnendringen. Je kind heeft een splinter in zijn oog. Voorwerp in de neus Een voorwerp in de neus probeer je te verwijderen door je kind te laten snuiten terwijl je het niet verstopte neusgat dicht houdt. Wanneer het voorwerp goed zichtbaar en bereikbaar is, kan je het voorzichtig met een pincet weghalen. Een geelgroene of slechtriekende afscheiding uit de neus kan wijzen op een voorwerp dat al langer in de neus zit. Voorwerp in het oor Als het voorwerp duidelijk zichtbaar en bereikbaar is, probeer je het voorzichtig met een pincet te verwijderen. Gebruik geen scherp voorwerp of wattenstokje. Houd het hoofd van je kind schuin met het getroffen oor omlaag. Indien het niet lukt, kun je lauw water in het oor druppelen en dan met n snelle beweging het oor naar onderen bewegen. Insekten e.d. krijg je zo goed uit het oor. Vuiltje in het oog Trek met duim en wijsvinger de oogleden van elkaar. Laat het kind eerst naar boven en daarna naar beneden kijken. Wanneer je het vuiltje ziet, veeg je het met een tip van een propere zakdoek naar de ooghoek. Komt een bijtend of schurend product in het oog, dan spoel je het oog met stromend water en neem je onmiddellijk contact op met een (oog)arts. Voorwerp in de keel Moedig je kind aan om te hoesten. Kinderen onder de 8 jaar kan je op hun buik over je knie leggen en dan zachtjes tussen de schouderbladen kloppen. Zorg er voor dat het hoofd lager is dan de romp. Je kunt ook de reanimatie techniek (borst massage) toepassen, evt. afwisselen. Kinderen boven de 8 jaar 5 klappen met de vlakke hand tussen de schouderbladen, evt. heimlich manoevre. Zie sheets heimlich en klappen schouderbladen Als het voorwerp niet vlug loskomt, raadpleeg je zosnel mogelijk een arts.

5 Brandwonden Als je kind brandwonden heeft, dan is zijn huid beschadigd door droge hitte (bijvoorbeeld vuur, hete oven of föhn) of door natte hitte (heet water, stoom of hete olie). Hoe ernstig een brandwond is, hangt af van de grootte van de beschadigde plek, de tijd dat de hitte op zijn huid heeft ingewerkt en de oorzaak van de verbranding. Onderschat brandwonden niet. Als het om een ernstige verbranding gaat, kan je kind er blijvend letsel aan overhouden! Brandwonden worden over het algemeen ingedeeld in drie groepen: Eerstegraads brandwonden Tweedegraads brandwonden Derdegraads brandwonden Eerstegraads brandwonden Wanneer je kind een rode huid heeft en alleen pijn voelt op de verbrande plek, dan heeft hij eerstegraads verbrandingen. Dit zijn oppervlakkige verbrandingen, die je meestal zelf kunt behandelen. Bij dit soort brandwonden is zijn huid niet kapot. Als je kind is verbrand door de zon, heeft hij al eerstegraads brandwonden. Tweedegraads brandwonden Bij tweedegraads brandwonden zitten er op de rode huid van je kind intacte of geknapte blaren. Ook hier heeft je kind pijn op de verbrande plek. Hoewel deze brandwonden vrij ernstig kunnen zijn, kan er bij kleine verbrandingen binnen twee weken al herstel optreden. Bij grote tweedegraads brandwonden moet je met je kind naar het ziekenhuis. Derdegraads brandwonden De huid van je kind is bij derdegraads verbrandingen niet rood, maar witgrijs van kleur. Zijn huid is zo verbrand dat het weefsel is afgestorven. Wanneer je de verbrande plek aanraakt, doet het geen pijn. Alleen de omringende randen doen wel erg veel pijn. Bij dit soort brandwonden moet je kind meteen naar het ziekenhuis.

6 Hoe kunnen brandwonden bij je kind worden behandeld? Eerst water en de rest komt later!!!! Het eerste wat je moet doen als je kind zich heeft verbrand, is het betreffende lichaamsdeel ongeveer een kwartier onder lauw, zacht stromend water houden. Trek eventuele kledingstukken niet uit. Gebruik geen koud water, want dan bestaat het gevaar op een koudeshock Is er geen leidingwater in de buurt dan is in geval van nood zelfs slootwater nog beter dan niets. Gebruik nooit zalf of smeer geen zogenaamde huismiddeltjes als boter, melk of olie op de brandwonden.. Hoe te handelen bij een eerstegraads brandwond Een eenvoudige brandwond kunt u zelf behandelen. Dit als het eerste - en kleine tweedegraads brandwonden zijn. Een eerstegraads verbranding is rood, licht gezwollen en pijnlijk. Calendula-gel op de plekken. Hoe te handelen bij een tweedegraads brandwond Een tweedegraads verbranding is rood, licht gezwollen, pijnlijk en vertoont blaren (soms pas later te zien). Kleding die vastzit aan een verbrande plek mag niet worden verwijderd, omdat door het lostrekken reeds ontstane blaren opengaan. De kleding moet wél nat worden gehouden. Loszittende kleding mag wel worden verwijderd, maar u moet er zeker van zijn dat die kleding niet vastzit aan een verbrande plek. Na het stoppen met koelen kan de pijn weer toenemen. Dan kunt u gerust opnieuw koelen. De pijn zal afnemen. Hoe te handelen bij derdegraads brandwonden Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar een arts of ziekenhuis Bij derdegraads brandwonden zijn de zenuwen verbrand en de huid heeft zijn normale soepelheid verloren en is pijnloos. De huid is grauwwit (gekookt) of zwart (verkoold).

7 AFDEKKEN Een eerstegraads verbranding hoeft niet te worden afgedekt. Bij tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden is er vaak ook sprake van een kapotte huid. De brandwond moet daarom worden afgedekt. Dit geldt ook voor blaren die nog niet kapot zijn. Brandblaren mogen niet worden opengemaakt! Dek de brandwond steriel af, bij voorkeur met metallineverband of anders met steriel gaas. Heeft u dit niet, neem dan een pas gewassen theedoek, servet of handdoek. Bij uitgebreide brandwonden kunt u als vervanger een schoon laken gebruiken. Bij vastzittende kleding, komt de kleding onder het verband te zitten. Breng zowel over de kleding als op de brandwond zelf het verband losjes aan. Voorkomen is beter dan genezen Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je kind in situaties terechtkomt waarin hij brandwonden kan oplopen. Het is verstandig om je kind niet alleen thuis te laten, maar hem gewoon mee te nemen als je van huis moet. Als je kind nog wat kleiner is, kun je hem in de box zetten wanneer je staat te koken of het eten op tafel zet. Verlies je kind niet uit het oog als je druk bezig bent. Verder is het aan te raden om lucifers op een plaats te bewaren, zodat ze buiten het bereik van je kind liggen. Stop ze bijvoorbeeld in een doos waar hij niet bij kan.

8 Wespen/bijen steken Wesp laat angel niet achter dus kan vaker steken n Bij heeft angel met weerhaken waardoor angel in huid blijft steken, kan dus maar 1x steken De huid rond de steekplek is gezwollen, rood, jeukt en doet pijn. Normaal gesproken verdwijnt deze veelal ongevaarlijke reactie na een paar dagen weer. Als iemand is gestoken door een mug, wesp, bij of hommel, moet als volgt worden gehandeld. - Verwijder bij een steek van een bij de achtergebleven angel met een pincet of door deze er met uw nagel uit te strijken. Of plek leegzuigen/of met speciale vacuümpompje - Zorg ervoor dat het eventueel nog aanwezige gifblaasje niet wordt leeg geknepen. In alle gevallen. - Leg een nat kompres(washandje, theedoek, gaasje)op de steekplaats. Dit vermindert de pijn. - Als de steekplaats erg dik wordt, ga dan naar een arts. - Breng iemand die door een wesp in de mond of keel is gestoken onmiddellijk naar een arts of ziekenhuis. Slijmvliezen in mond/keel kunnen gaan zwellen waardoor ademhaling moeilijker wordt. Sommige mensen zijn overgevoelig voor insectensteken. Zij krijgen grote rode, jeukende vlekken op de huid en de oogleden zwellen op. In uitzonderingsgevallen kunnen zelfs stoornissen in de vitale functies optreden. Wanneer het slachtoffer overgevoeligheidsreacties vertoont, is onmiddellijk hulp door deskundigen noodzakelijk. Deze mensen hebben uit voorzorg altijd n injecteerpen bij zich.

9 Teken Teken zijn kleine spinachtige beestjes, die nauwelijks groter zijn dan een speldenknop Terwijl de teek bloed zuigt, wordt het achterlijf steeds dikker. Volgezogen met bloed kan de teek tot 12 mm groot worden. Teken zijn met name actief in de maanden maart tot en met oktober. Eénmaal op het lichaam van de gastheer(mens of dier) zoekt de teek een plaats om bloed te zuigen, bij voorkeur in een holte (oksel, lies, knieholte). De teek boort zijn snuit vrijwel pijnloos in de huid van de gastheer, verankert er zich verder met behulp van zijn omklapbare kaken en hecht zich vast. Een vastgeankerde teek ziet er uit als een donker plat schijfje dat aan één kant heel stevig vastzit in de huid. Naargelang meer bloed wordt gezogen, neemt de teek een meer bolvormige en langwerpige vorm aan. Een tekenbeet is meestal pijnloos en jeukt niet. Hierdoor merk je die vaak niet op % van teken zijn besmet met bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (Borrelia burgdorferi); deze ziekte uit zich in diverse spier-, gewrichts- en zenuwaandoeningen, meestal binnen 3 maanden na de beet, soms pas een jaar later. Indien besmetting is opgetreden (te zien aan een rode, zich uitbreidende ring, deze ontstaat bijna altijd binnen 3 maanden na de teken-beet ( rode ringvormige huiduitslag zonder jeuk of schilfering) Het verwijderen van een teek Bij het verwijderen van een teek dien je altijd voorzichtig te werk te gaan. Belangrijk is om NOOIT de teek van te voren te behandelen met alcohol, een brandende sigaret of iets anders. Hierdoor zou de teek namelijk zijn maaginhoud direct uitspugen rechtstreeks in het in slachtoffer. Beter is het om de volgende stappen te volgen: 1. Knijp de huid om de teek een beetje samen zodat er een bultje ontstaat, daar war de teek zich bevindt. 2. Neem nu een tekenverwijderaar of pincet en plaats deze OM de teek zop dicht mogelijk tegen de huid aan. 3. Draai nu de tekenverwijderaar of pincet rond totdat de teek loslaat. 4. Behandel vervolgens de plaats van de beet met alcohol of sterilon. 5. Schrijf in je agenda dat je door een teek bent gebeten. Mocht je na enkele weken koorts hebben en een kring waarnemen op de plaats waar je bent gebeten, kun je dan makkelijk aan de dokter vertellen wanneer je bent gebeten.

10 Maak je niet druk als er een pootje van de teek achterblijft in de huid. Deze komt er (net als een splinter) vanzelf uit na een tijdje zonder dat het kwaad kan. Probeer echter altijd de gehele teek in één keer los te draaien, zonder iets achter te laten. Dit altijd beter. Hoe voorkom je een tekenbeet? Een tekenbeet is vrij makkelijk te voorkomen. Allereerst door beschermende kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Daarnaast kun je een anti-insecten lotion aanbrengen op plaatsen waar een teek zich makkelijk kan laten hechten (enkels, nek, knieholten). Deze lotion moet echter wel voldoende sterk zijn (met minimaal 30% DEET). Kwallenbeet a. Verschijnselen - Plaatselijke irritatie van de huid: pijn, heftige brandende jeuk, roodheid, zwelling, blaren. Bij contact met de ogen: pijnlijke brandende ogen. - Vergiftigingsverschijnselen: misselijkheid, braken, duizeligheid, (neiging tot) bewusteloosheid, spierkrampen, bewegingsonrust, verwardheid. - Zeer zelden een algemene overgevoeligheidsreactie b. De eerste hulp De plaatselijke irritatie van de huid verdwijnt meestal vanzelf binnen 15 minuten. Wrijven met zand of handdoeken verergert de pijn. Een echte behandeling bestaat niet. Geruststellen is meestal het belangrijkste. Verder kan het volgende worden gedaan. * Het getroffen huiddeel voorzichtig afspoelen met: - zeewater, of - verdunde azijn (als dit niet beschikbaar is met ammonia). De pijn wordt namelijk erger als de huid uitdroogt. Eventuele (resten van) tentakels in de huid kunt u het beste verwijderen met een pincet, of trek ze met behulp van een pleister uit de huid * Als de ogen zijn geraakt, moet een arts worden geraadpleegd. Let erop dat het slachtoffer niet in zijn ogen wrijft. Niet spoelen met gewoon water, dit activeert de netelcellen!

11 BLAREN Een blaar kan ontstaan door: Verbranding Bevriezing Voortdurende druk of wrijving De laatstgenoemde soort blaar zal bij sporten het meeste voorkomen. Alleen blaren die zijn ontstaan door druk of wrijving mogen, wanneer de drukpijn te erg wordt, worden doorgeprikt. Soms moet een bloedblaar door een te grote onderhuidse druk en ondraaglijke pijn doorgeprikt worden. Dit moet echter altijd door een arts gebeuren! Actie! Een dichte blaar dakpansgewijs afplakken met reepjes kleefpleister (zie tekening 1). Wanneer de drukpijn ondraaglijk is dient de blaar doorgeprikt te worden. Ontsmet de blaar vooraf met ontsmettingsmiddel (Jodium/Alcohol). Prik de blaar door met een blarenprikker of steriele naald (naald even in een vlam houden; niet zwart laten worden). Prik de blaar op twee plaatsen aan de rand door (zie tekening 2). Druk het vocht eruit met een steriel gaasje. Doe ontsmettingsmiddel op de blaar en dek hem af met een wondpleister of een steriel gaasje met reepjes kleefpleister. (Herhaling) voorkomen! Sokken zonder naden en gestopte gaten voorkomen blaren. Blaren worden vaak veroorzaakt door niet goed passende schoenen Afplakken met tape/leucoplast

12 KNEUZING EN VERSTUIKING Een kneuzing kan op verwschillende manieren ontstaan bv door een val of stoot. Als een gewricht omzwikt (b.v. enkel of knie) kunnen het kapsel en de banden rondom het gewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemen we een verstuiking of verzwikking. Een kneuzing of verstuiking gaat (vaak) gepaard met: Zwelling (dik worden van het gekneusde gebied) (blauwe) Verkleuring Pijn Onvermogen het getroffen lichaamsdeel te gebruiken Actie! Pas de (R)ICE-regel toe: (R-Rust). Immobiliseren Zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt of gebruikt wordt om op te steunen. I = ICE = Koel met water, ijs of cold-pack gedurende minimaal 10 minuten maximaal 20 minuten. Laat water nooit rechtstreeks op de kneuzing/verstuiking stromen en leg altijd een doek tussen huid en ijs of cold-pack. C = Compressie. Laat een drukverband aanleggen E = Elevatie. Leg het lichaamsdeel, indien mogelijk, hoog. Bij n ernstige kneuzing het koelen de eerste 24 uur enkele malen per dag herhalen. (Max. 20 minuten) evt. kan n drukverband aangelegd worden. Bij aanhoudende pijn, (twijfel over) een botbreuk en/of ernstig bandletsel een arts te raadplegen

13 BOTBREUK EN ONTWRICHTING De volgende verschijnselen kunnen duiden op een breuk of ontwrichting: Pijn Onvermogen het getroffen lichaamsdeel te gebruiken Zwelling Soms een abnormale stand, abnormale beweeglijkheid of uitwendige wond Vaak heeft men iets horen of voelen kraken. Let op! Een leek kan het verschil tussen een botbreuk en ontwrichting vaak moeilijk zien. Actie! Zorg voor deskundige hulp! Houd het getroffen lichaamsdeel onbeweeglijk. Geef steun en rust. Bij onderarm, pols of hand door een mitella (zie tekening 1). Bij elleboog, bovenarm, sleutelbeen of schouderblad door een brede das (zie tekening 2). Bij een breuk van been of heup door een dekenrol of ander stevig voorwerp (zie tekening 3). Leg bij een open botbreuk, wanneer de wond zichtbaar is en vrij van kleding, een snelverband aan. Leg het snelverband voorzichtig op de wond. Plak de boven- en onderkant van het snelverband af om verschuiven te voorkomen. Knip de zwachtels van het snelverband af en plak het snelverband aan de overige zijden dicht met kleefpleister. Ambulance zal het getroffen lichaamsdeel spalken mbv vacuümspalk, men zal hierbij lachgas geven voor pijnbestrijding. Mitella Brede das Betroffen lichaamsdeel immobiliseren

14 Vergiftingen Vergiftigingen komen bij kinderen het meest voor tussen het tweede en vijfde levensjaar. Een vijfde van alle ongelukken met vergif gebeurt bij tweejarigen. Het gaat vaak om vergiftigingen door medicijnen, bleekwater en het eten van giftige bessen of paddestoelen. Je kind is op deze leeftijd namelijk veel aan het onderzoeken en proeven en stopt van alles in zijn mond. De meeste gevallen van vergiftigingen lopen goed af, maar dat wil niet zeggen dat er geen gevaar bestaat. Hoe weet je wanneer je kind is vergiftigd? De kenmerken van een vergiftiging zijn afhankelijk van het materiaal waarmee je kind is vergiftigd: Vergiftiging met medicijnen, alcohol, tabak en gifplanten Je kind raakt buiten bewustzijn. Zonder een direct aanwijsbare reden wordt je kind plotseling ziek. Vergiftiging met reinigings-, ontkalkings- en bleekmiddelen De huid van je kind is rood en hij heeft hevige pijnen. Je kind heeft problemen met ademhalen en slikken. Er zitten brandwonden op zijn lippen, tong en gehemelte en er treden bloedingen op. Vergiftiging met waspoeder en afwasmiddel Je kind heeft pijn in zijn maag en darmen. Hij kan moeilijk ademhalen. Er zitten brandwonden op zijn lippen, tong en gehemelte. GIFWIJZER LATEN ZIEN. Hoe kunnen vergiftigingen worden behandeld? Bel meteen je huisarts of een ambulance. Probeer er vervolgens achter te komen waarmee je kind is vergiftigd. Als je kind bijvoorbeeld is vergiftigd met medicijnen, kun je je huisarts de verpakking laten zien en hem vertellen hoeveel je kind ervan heeft ingenomen. In de tussentijd is het verstandig om je kind zelf te behandelen. De behandeling van een vergiftiging is afhankelijk van het materiaal dat je kind heeft ingenomen.

15 Wanneer je kind met medicijnen, alcohol, tabak of gifplanten is vergiftigd, moet je ten eerste de tabaks- of plantenresten uit de mond van je kind halen. Laat je kind daarna overgeven. Steek hiervoor je vinger in zijn keel of geef hem braakwortel. Wanneer je kind heeft overgegeven, moet je hem veel water laten drinken. Het is heel belangrijk dat je je kind bij vergiftigingen met reinigings-, ontkalkings- of bleekmiddelen niet laat overgeven. De giftige stoffen kunnen op de terugweg namelijk net zo veel schade aanrichten als toen hij het inslikte. Het beste is om je kind slokjes water of melk te geven. Als de giftige stof op zijn gezicht, handen of in zijn ogen is gekomen, moet je het wegspoelen met schoon leidingwater. Bij een vergiftiging met waspoeder of afwasmiddel moet je je kind een ontschuimend middel laten innemen. Deze kun je zonder recept bij de apotheek kopen. Lees eerst goed in de bijsluiter wat de toegestane hoeveelheid is. Mocht je meer inlichtingen willen over vergiftigingen en de behandeling ervan, dan kun je bellen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( ). Voorkomen is beter dan genezen Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk risico loopt op vergiftiging. Berg daarom alle medicijnen veilig op in een medicijnkastje. Plaats het kastje buiten het bereik van je kind. Zoek veilige plaatsen voor je reinigings-, ontkalkings- en bleekmiddelen. Verder is het verstandig om giftige producten zoveel mogelijk met kinderveilige sluitingen aan te schaffen

16 Hoge koorts (met koortsstuip) Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie(ziekte). Kinderen blijven lang doorgaan in hun spel alvorens ze toegeven aan het zich niet lekker voelen door de koorts. Koorts is te zien aan kinderen doordat ze een wat rode gelaatskleur hebben, warm aanvoelen, zweten, klagen over pijn ("au") in het hoofd en soms klappertanden. Het vermoeden van koorts wordt bevestigd door het opmeten van de lichaamstemperatuur. Leeftijd van 3 maanden tot ongeveer 5 jaar, die reageren op een snelle stijging van de lichaamstemperatuur met koortsstuipen. De snelle en hoge stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaakt een overprikkeling van de hersencellen. Dit kan leiden tot een korte periode van bewustzijnsverlies gepaard gaande met een spierverkramping, die na korte tijd overgaat in een aanval van willekeurige spierbewegingen, de zogenaamde schudkrampen of stuipen over het gehele lichaam of beperkt blijvend tot een deel van het lichaam. U kunt de stuip zelf niet stoppen. Dit gebeurt meestal spontaan binnen ongeveer 5 minuten. Zorg ervoor dat het kind zichzelf niet kan bezeren. Geef hem de ruimte en leg eventueel een kussen onder zijn hoofd. Koortsstuipen leiden zelden tot hersenbeschadiging. Ook lijken koortsstuipen en een epileptische aanval in uiterlijke kenmerken (zeer) sterk op elkaar. Als een kind een koortsstuip heeft gehad zullen de ouders geïnformeerd worden over het preventief gebruiken van koortswerende middelen, bij een nieuwe koortsperiode, en een rectaal medicijn(paracetamol) om de koortsstuip tegen te gaan. De Eerste Hulp is gericht op het bewaken van de luchtweg en ademhaling, naast het voorkómen van letsel door de heftige en onbeheerste bewegingen tijdens de aanval: voorkómen dat het kind zich tijdens de stuip verwondt; zorgen voor een vrije luchtweg na de stuip, zolang het kind nog buiten bewustzijn is (stabiele zijligging ).

17 Hersenvliesontsteking (meningitis) Wanneer een kind plotseling ziek wordt, hoge koorts krijgt, dalend bewustzijn en zeker als het de neiging krijgt om omhoog te kijken, dwangstand van het hoofd/nekkramp, dient onmiddellijk arts of ambulance gewaarschuwd te worden. Kind kan niet de kin op de borst. Elektrische schok Als een kind zonder toezicht speelt met bepaalde elektrische apparaten en stopcontacten, kan hij een elektrische schok krijgen. Hoe ernstig een elektrische schok is, hangt af van de tijd dat het kind onder stroom heeft gestaan en de hoeveelheid spanning die daarbij kwam kijken. Gelukkig zijn de meeste elektrische schokken vrij licht, maar er kunnen ernstigere gevolgen zijn: Brandwonden Op de plaats waar de stroom het lichaam is ingegaan, kunnen brandwonden ontstaan. Hoewel onschuldig op het eerste gezicht, kunnen ze toch diep in het lichaam zijn binnengedrongen, waardoor bloedvaten en zenuwbanen kunnen zijn aangetast. Spierscheuring Als iemand een elektrische schok krigt, trekken de spieren heel erg samen en kunnen ze zelfs scheuren. Bij een hele krachtige samentrekking bestaat er zelfs kans op botbreuken. Hartritmestoornissen Heeft het kind een hele zware stroomstoot gehad, dan kan hij of zij hartritmestoornissen krijgen of bewusteloos raken. Het eerste wat je moet doen als iemand onder stroom staat, is de stekker uit het stopcontact halen en de hoofdschakelaar in de meterkast omdraaien. Lukt dit niet, probeer het kind dan van de stroombron af te trekken. Doordat het kind onder stroom staat, blijft hij of zij door spierverkramping als het ware plakken aan de stroombron. Probeer het kind dan van de bron af te trekken met een droog voorwerp dat niet van metaal is, zoals een bezem of een groot boek. Ga daarna meteen met het kind naar de dokter of bel het alarmnummer 112. Om elektrische schokken te voorkomen, kun je voor de stopcontacten in je huis speciale stopcontactbeveiligingen kopen. En let er verder op dat je geen elektrische apparaten aan laat staan als je niet in de buurt bent (bijvoorbeeld een strijkijzer).

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Kleine ongevallen uit

Kleine ongevallen uit Kleine ongevallen uit De bloedneus Meest voorkomende oorzaak? Neuspeuteren Wat ga je doen? Laat het s.o. zitten en stel hem gerust Houd het hoofdje van een klein kind voorover Oudere kinderen en volwassenen

Nadere informatie

EHBO SETJE. Door

EHBO SETJE. Door EHBO SETJE. Door http://www.scoutatwork.nl EHBO. Eerste Hulp Bij Ongelukken. Aangezien scouting niet alleen bestaat uit het hangen op een bank maar er vaak activiteiten zijn die in de richting komen van

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Antwoord Vraag ABC Vraagnr Nee. Waarop moet u letten bij het verwijderen van een

Antwoord Vraag ABC Vraagnr Nee. Waarop moet u letten bij het verwijderen van een Antwoord Vraag ABC Vraagnr Nee Waarop moet u letten bij het verwijderen van een 1 Als de teek pas net op de huid zit, heeft hij nog geen speeksel kunnen spuiten in de bijtwond. achtergebleven angel? Niet

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep a. Bezitters van het diploma Eerste Hulp b. Belangstellenden die (nog) niet in het bezit zijn van

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2013 Datum van ingang: 1 september 2013 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

Aangezien dit werkstuk voor lichamelijke opvoeding is gaan ik mij baseren op de hulpen die we kunnen gebruiken in de lessen.

Aangezien dit werkstuk voor lichamelijke opvoeding is gaan ik mij baseren op de hulpen die we kunnen gebruiken in de lessen. Werkstuk door een scholier 4186 woorden 4 juni 2003 6.3 137 keer beoordeeld Vak LO Wat is EHBO De EHBO betekent Eerste Hulp Bij Ongelukken. 100 jaar geleden begon men in te zien dat er onnodig slachtoffers

Nadere informatie

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast.

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. EHBO verrijkingsstof Opdracht Handhygiëne Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. 1. Ga voor deze opdracht kijken naar de afbeelding Handhygiëne.

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2017 Datum van ingang: 1 september 2017 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Vijf belangrijke punten

Vijf belangrijke punten Vijf belangrijke punten 1. Let op gevaar 2. Nagaan wat er is gebeurd en daarna wat het kind mankeert 3. Stel het kind gerust en zorg voor beschutting 4. Zorg voor professionele hulp 5. Help het kind op

Nadere informatie

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor Uitgeslagen tand Slangenbeten Irritatie door eikenprocessierups

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp Eerste Hulp aan kinderen Jan Biekens Docent Eerste Hulp Ongevallen zuigeling Vallen van tafel, bed of commode Verslikken Verbranding Vergiftiging Ongevallen peuter/kleuter Vallen Verslikken Verdrinking

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26 1 0 6 Inhoud Elke dag gebeuren er ongevallen. Soms heel kleine, maar soms ook grotere. Als er iets gebeurt, is het handig dat je weet wat je moet doen om te helpen. Eerste hulp is niet zo moeilijk. Je

Nadere informatie

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt?

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt? Naam: Datum: EHBO Ga naar deze website: www.klas5sintmichiel.yurls.net Klik op EHBO. Bekijk eerst het filmpje Een uitgeslagen tand en daarna het filmpje bloedneus. Een uitgeslagen tand 1. Is een tand een

Nadere informatie

EHBO ALGEMEEN WAT TE DOEN BIJ EEN ONGEVAL

EHBO ALGEMEEN WAT TE DOEN BIJ EEN ONGEVAL EHBO ALGEMEEN Wanneer er ergens een ongeluk(je) is gebeurd, moet je snel en goed Eerste Hulp Bij Ongelukken (= E.H.B.O.) verlenen. Natuurlijk ben je geen dokter. Maar als er iets gebeurd bij je patrouille

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

presenteert de BuB EHBO cup DEZE NAMIDDAG GA IK NAAR DE BUB EHBO CUP

presenteert de BuB EHBO cup DEZE NAMIDDAG GA IK NAAR DE BUB EHBO CUP presenteert de BuB EHBO cup DEZE NAMIDDAG GA IK NAAR DE BUB EHBO CUP Kinderen zijn enthousiast, kennen geen risico's en zien geen gevaren. Daarom gebeuren er veel ongelukken met kinderen. Die probeert

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

EHBO. 4. Opdracht: bedek de antwoorden op blz. 9 en leer de 18 lichaamsonderdelen uit je hoofd benoemen.

EHBO. 4. Opdracht: bedek de antwoorden op blz. 9 en leer de 18 lichaamsonderdelen uit je hoofd benoemen. Hfd 1. Kennis van het lichaam EHBO 1. Wat is een ander woord voor geraamte? Skelet 2. Noem eens drie functies van het geraamte? Steun,stevigheid en bescherming 3. Het geraamte bestaat vooral uit hard been.

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Voorkom brandwonden Er is maar één juist antwoord op de vraag hoe brandwonden kunnen worden voorkomen: wees alert en

Nadere informatie

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW Drs. E.W.J. Ficken, Rode Kruis arts E.F./R.K.: 17.08.28 Mevr. W. Thomassen, wondverpleegkundige Datum: 27 november

Nadere informatie

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREBEHANDELING BLOEDNEUS

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREBEHANDELING BLOEDNEUS BLESSURE BLOEDNEUS Een bloeding in één of beide neusgaten als gevolg van een neusletsel. Controleer eerst de vorm en de stand van de neus, want het neusbeentje kan gebroken zijn. Indien dit het geval is,

Nadere informatie

EHBO 1. Je bent gevallen met de fiets op straat, je hebt schaafwonden op je linkerknie. Het doet pijn, en er zit zand in.

EHBO 1. Je bent gevallen met de fiets op straat, je hebt schaafwonden op je linkerknie. Het doet pijn, en er zit zand in. EHBO 1 Je bent gevallen met de fiets op straat, je hebt schaafwonden op je linkerknie. Het doet pijn, en er zit zand in. EHBO 1C Wordt er op gevaar gelet? (ligt fiets nog op straat?) Slachtoffer laten

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet!

Een teek? Pak m beet! Een teek? Pak m beet! Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een

Nadere informatie

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Inhoud Kennismaking Basisprincipes van eerste hulp Vier stappen in eerste hulp Bloeding Brandwonde Huidwonde Kennismaking Inhoud Kennismaking Basisprincipes

Nadere informatie

Inhoud van de EHBO-doos

Inhoud van de EHBO-doos Inhoud van de EHBO-doos In een goede EHBO-doos moeten een aantal voorwerpen aanwezig zijn om eerste hulp aan kinderen te verlenen. Hieronder volgt een lijst met verbandmiddelen en hulpmiddelen die in een

Nadere informatie

Cursisten die een geldig EHBO-diploma of BHV-certificaat hebben kunnen worden vrijgesteld van de EHBSO.

Cursisten die een geldig EHBO-diploma of BHV-certificaat hebben kunnen worden vrijgesteld van de EHBSO. 3.3. EHBSO Intro Binnen de opleiding LSR niveau 3 wordt aandacht besteed aan EHBSO. Het betreft hier een basisgedeelte. Dit betekent dat niet verwacht kan worden dat tijdens de cursus een volledig EHBO-diploma

Nadere informatie

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging 11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging Voor eerste hulp maken we een onderscheid tussen : 1. lichte wonden : kunnen door de hulpverlener volledig zelf verzorgd worden. 2. ernstige wonden : worden

Nadere informatie

6, Jeugd EHBO A. Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november keer beoordeeld. Verzorging. Inleiding

6, Jeugd EHBO A. Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november keer beoordeeld. Verzorging. Inleiding Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november 2001 6,2 397 keer beoordeeld Vak Verzorging Inleiding Ik heb mijn werkstuk over de EHBO gedaan, omdat het me een interessant onderwerp leek. Na een korte

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts KINDERGENEESKUNDE Stuipen bij koorts Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een schaafwonde door te vallen, een verstuikte voet bij het sporten, of een bloedneus op

Nadere informatie

16Botbreuken en botontkalking

16Botbreuken en botontkalking DC 16Botbreuken en botontkalking 1 Inleiding Botbreuken komen bij alle generaties voor. Botontkalking is een ouderdomskwaal. De kans dat iemand botontkalking krijgt, neemt toe naarmate hij ouder wordt.

Nadere informatie

08#11#11% EHBO en hockey. Voor coaches en trainers van Alliance. Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen

08#11#11% EHBO en hockey. Voor coaches en trainers van Alliance. Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen EHBO en hockey Voor coaches en trainers van Alliance Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen 1% Onderwerpen:! Inleiding ;aantallen blessures! Voorbereiding: het halve werk! Tijdens de wedstrijd:! Opgelopen

Nadere informatie

Wat is EHBO? HET VOORAL NIET ERGER MAKEN

Wat is EHBO? HET VOORAL NIET ERGER MAKEN First Aid & CPR Wat is EHBO? Situatie zo goed mogelijk inschatten Niet panikeren & gezond verstand gebruiken Hulpdiensten correct contacteren en informeren Toestand stabiliseren (in afwachting hulpdiensten)

Nadere informatie

Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter?

Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter? EHBO EERSTE HULP 1/6 Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter? WONDEN Leg de persoon comfortabel Was zorgvuldig uw handen Denk eraan handschoenen aan te trekken Maak een verslag KLEINE WONDE

Nadere informatie

EHBO-dag Aeolus - oefenen

EHBO-dag Aeolus - oefenen Basic life support Stappenplan 1. Controleer het bewustzijn. Roep om hulp 2. Controleer de ademhaling 3. Bel 112, regel zo mogelijk een AED 4. 30x borstcompressie 5. 2x beademen Herhaal stap 4 en 5 tot

Nadere informatie

Eerste hulp hulp bij brandwonden

Eerste hulp hulp bij brandwonden Eerst water, water, de rest de komt rest later! ko Klik hier voor tips! Eerste hulp hulp bij brandwonden 1 Koel met met lauw water lauw water 5 Smeer niets op de 5 wond Smeer niets op 2 Koel alleen alleen

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

WEGWIJZER bij wondjes en blessures. schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures

WEGWIJZER bij wondjes en blessures. schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures WEGWIJZER bij wondjes en blessures pmaak_zom_brochure_def.indd 1 schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures 16-01-14 15:33 inhoud 3 schaafwonden 4 snijwonden 5 brandwonden

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis Werkblad Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen die in nood zijn. Dat doet het Rode Kruis over de hele wereld. Zo helpen wij mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een aardbeving

Nadere informatie

EHBO op maat van ouders en leerkrachten

EHBO op maat van ouders en leerkrachten EHBO op maat van ouders en leerkrachten Wat leert u tijdens deze opleiding? Een basisstappenplan om elke EHBO handeling juist te starten Het uitvoeren van een reanimatie op een kind EHBO handelingen bij

Nadere informatie

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. 1. Goede zorgen. De principes van eerste hulp

INKIJKEXEMPLAAR. 1. Goede zorgen. De principes van eerste hulp Helpertje@work 1. Goede zorgen Hoe zorg je voor het comfort van een slachtoffer dat het koud heeft? Hoe bescherm je een slachtoffer tegen de zon? Wat doe je wanneer een slachtoffer honger of dorst heeft?

Nadere informatie

AANTEKENINGEN BIJ DE LESSEN E.H.B.O.

AANTEKENINGEN BIJ DE LESSEN E.H.B.O. AANTEKENINGEN BIJ DE LESSEN E.H.B.O. LES 1 Wat betekent EHBO? Waar gebeuren de meeste ongelukken? Wie is er verantwoordelijk voor veilig werken, sporten enz.? VERBANDDOOS Wat moet er in een verbanddoos

Nadere informatie

Informatiefolder Wond- verzorging

Informatiefolder Wond- verzorging Informatiefolder Wondverzorging Inhoudsopgave Oorzaken 3 Wanneer moet u een arts raadplegen 3 Wat kunt u er zelf aan doen 3 Schoonmaken Wondontsmetting 4 Pincetten Wondbedekkers 5 Verbandgazen Verbandwindsels

Nadere informatie

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een tekenbeet U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een tekenbeet. De arts heeft de teek verwijderd. Noteer de datum in uw agenda en controleer de volgende weken de plaats van de

Nadere informatie

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk Brandwonden Prikwonden Snijwonden Schaafwonden Wondenwijzer II Wondenwijzer Wondenwijzer Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet

Nadere informatie

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek!

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek! Spoedgevallen Patiënteninformatie EEN tekenbeet: geen reden tot paniek! 1. Wat is een teek? Een teek is klein zwart diertje, niet veel groter dan een speldenkop. Je vindt ze vooral op lage begroeiing

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Wat is een brandwond? De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloed vaten. Bij

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft weleens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden.

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. 1 Noem de 5 punten van de EHBO 1 let op gevaar 2 ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert 3 stel het slachtoffer gerust 4 zorg voor professionele

Nadere informatie

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek!

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! Inhoudstafel 1. Wat is een teek? 4 2. Wat doe je best na een tekenbeet? 5 3. Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme? 5 4. Hoe

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek

Activiteitenfiche timmerhoek Activiteitenfiche timmerhoek Leeftijd : zevenjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Locatie : timmerhoek in de klas Materialen : - gereedschappen : hamers, schroevendraaiers,figuurzaagjes, trektang, vouwmeter,

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening

Bedrijfshulpverlening Proefexamen Brandbestrijding en Ontruiming 1. Een bedrijfshulpverlener moet als hij een brandmelding krijgt, werken volgens de algemene hulpverleningsregels. Wat heeft daarbij de HOOGSTE prioriteit? a.

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36 Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: door een valpartij met de fiets loop je een schaafwonde op, je krijgt een bloedneus tijdens

Nadere informatie

Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers

Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Kindergeneeskunde januari 2015 pavo 0189 Inleiding Uw kind heeft een koortsstuip gehad en is nu opgenomen in het

Nadere informatie

Eerste hulp bij sportblessures

Eerste hulp bij sportblessures Eerste hulp bij sportblessures INHOUD: 1. Blaren 2. Bloedneus en/of neusfractuur 3. Kneuzing en verstuiking 4. Wond 5. Kramp 6. Schaafwond 7. Spierscheuring 8. Chronische blessure 9. Tand eruit 10. Botbreuk

Nadere informatie

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE HET ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE OFFICIËLE HANDLEIDING VOOR EERSTE HULP DOOR JEUGD Inhoud 1 Algemeen 7 2 Bewustzijn en 13 ademhaling 2.1 Stoornissen in het bewustzijn 14 2.2 Stoornissen in de ademhaling 17

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING AANVULLINGEN OP PTA KADERBEROEPSGERICHT COHORT : Voorwoord. Het Westeraam.

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING AANVULLINGEN OP PTA KADERBEROEPSGERICHT COHORT : Voorwoord. Het Westeraam. AANVULLINGEN OP PTA KADERBEROEPSGERICHT COHORT : 2017-2019 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Voorwoord Het Westeraam Auditorium 6 6661 TZ ELST Beste examenkandidaten, ouders en verzorgers, www.hetwesteraam.nl

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Koortsstuipen. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. Koortsstuipen. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde Koortsstuipen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN031 / Koortsstuipen / 11-07-2013 2 Koortsstuipen Uw kind heeft een koortsstuip

Nadere informatie

E.H.B.O. bij motorongevallen

E.H.B.O. bij motorongevallen E.H.B.O. bij motorongevallen Doel Inzicht in (voorkomen) ongevallen Basiskennis van EHBO bij motorongevallen Achtergrond informatie Bestuurder < 20 jaar heeft 50% meer kans op een ongeval dan bestuurder

Nadere informatie

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Ziekte van Lyme Borreliose, Lyme-borreliose, erythema migrans Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Hoe krijgt

Nadere informatie

Wat is de ziekte van Lyme?

Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. U kunt met deze bacterie besmet raken wanneer u door

Nadere informatie

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT.

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. Heb je genoten van de natuur (bos, park,...)? Fijn! Genieten van de natuur is gezond. Maar wees niet gek! Doe de tekencheck! Van een tekenbeet

Nadere informatie

Eigen veiligheid boven alles, DAN veiligheid slachtoffer Belangrijke nummers: 112 & 070/245 245 Scouts & Gidsen Vlaanderen noodnummer: 0474/26 14 01

Eigen veiligheid boven alles, DAN veiligheid slachtoffer Belangrijke nummers: 112 & 070/245 245 Scouts & Gidsen Vlaanderen noodnummer: 0474/26 14 01 EHBO Eigen veiligheid bven alles, DAN veiligheid slachtffer Belangrijke nummers: 112 & 070/245 245 Scuts & Gidsen Vlaanderen ndnummer: 0474/26 14 01 DE SCHAAFWONDE Reinig de wnde en de huid errnd met strmend

Nadere informatie

Activiteitenfiche croque-monsieur

Activiteitenfiche croque-monsieur Activiteitenfiche croque-monsieur Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 4 Locatie : kookhoek Materialen : Voedingswaren: Keukengerief: hesp/ kaas/ boter / witte boterhammen 4 dessertmessen,

Nadere informatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie Lesfiche : EHBO & Reanimatie Niveau 1: (Praktijk: 2lesuren) Inschatten van een situatie: Veiligheid! Waarom? Niemand heeft nood aan meerdere slachtoffers dan er oorspronkelijk waren ( aarzel dus ook niet

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Een verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft staan en dat

Nadere informatie

Examenopdrachten uitgewerkt. AG eerste hulp opleidingen Best www.agopleiding.dse.nl

Examenopdrachten uitgewerkt. AG eerste hulp opleidingen Best www.agopleiding.dse.nl Examenopdrachten uitgewerkt Beroerte (stoornis in bewustzijn): vrije luchtweg 1-1-2 bellen stabiele zijligging FAST-test; lachen, handen vooruit Verslikking/verstikking (stoornis in de ademhaling): moedig

Nadere informatie

Het verwijderen van gebitselementen. door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving

Het verwijderen van gebitselementen. door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving Inleiding Er worden bij u één of meerdere tanden of kiezen (gebitselementen) verwijderd. Er kunnen verschillende redenen

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken.

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken. Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures

Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures BSN medical BV Postbus 1376 1300 BJ Almere Telefoon: 036-53 89 596 www.leukoplast.nl W2-0110-027 Blaren Schaafwonden Brandwonden Verrekking/kneuzing Sportblessures

Nadere informatie

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM Informatieblad Lyme-ziekte Veilig en gezond werken bron: website RIVM Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme- ziekte Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening

Nadere informatie

"EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50

EHBO is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 EHBO zon e Voor g erken eilig w d en v 1. Inleiding COLOFON "EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 Redactie : CLB EDPB Fotografie : www.fotoben.be

Nadere informatie

Uw arm of been in het gips

Uw arm of been in het gips SPOEDEISENDE HULP & GIPSKAMER Uw arm of been in het gips ADVIES Uw arm of been in het gips U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of op de Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis een gipsverband

Nadere informatie

UGP-folders. Tekenbeten

UGP-folders. Tekenbeten UGP-folders Tekenbeten Controleer de huid, na verblijf in de natuur, dagelijks zorgvuldig op de aanwezigheid van teken. Bekijk met extra aandacht de oksels, liezen, bilspleet en knieholten. Verwijder teken

Nadere informatie

Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006)

Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006) Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006) 1. Definities Wie is het slachtoffer? Een slachtoffer is iemand die een acuut optredende, al of niet

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen voorkomen van kwetsuren door middel van de juiste trainingsopbouw

Beter voorkomen dan genezen voorkomen van kwetsuren door middel van de juiste trainingsopbouw Blessurebehandeling en preventie Overzicht: 1. (R)ICE 2. meest voorkomende kwetsuren a) hoofd en hals b) armen c) romp d) benen e) andere letsels Beter voorkomen dan genezen voorkomen van kwetsuren door

Nadere informatie

t Wikveld groep 7 theorie-examen EHBO Jeugd

t Wikveld groep 7 theorie-examen EHBO Jeugd Samenvatting EHBO 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. (Je belt dan natuurlijk wel 112 of je zorgt voor iemand die

Nadere informatie

Gebruik van neuszalf en desinfecterende doekjes voor de operatie

Gebruik van neuszalf en desinfecterende doekjes voor de operatie Gebruik van neuszalf en desinfecterende doekjes voor de operatie 2 U wordt binnenkort geopereerd en krijgt een (gedeeltelijk) gewrichtsprothese. Om de kans op eventuele infecties te voorkomen is het verstandig

Nadere informatie

Koortsstuipen. Informatie voor ouders en verzorgers

Koortsstuipen. Informatie voor ouders en verzorgers Koortsstuipen Informatie voor ouders en verzorgers Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind heeft een koortsstuip gehad en is nu opgenomen in het ziekenhuis

Nadere informatie

Aanpassingen Het Oranje Kruis Jeugdboekje i.v.m. Richtlijnen Eerste Hulp Het Oranje Kruis 2017

Aanpassingen Het Oranje Kruis Jeugdboekje i.v.m. Richtlijnen Eerste Hulp Het Oranje Kruis 2017 Aanpassingen Het Oranje Kruis Jeugdboekje i.v.m. Richtlijnen Eerste Hulp 2016 Het Oranje Kruis 2017 20 december 2016 Inleiding In juli 2016 is een nieuwe druk van het Oranje Kruis boekje verschenen. Omdat

Nadere informatie

Ik heb een tekenbeet In het kort

Ik heb een tekenbeet In het kort TEKENBEET Ik heb een tekenbeet In het kort In de natuur geweest? Controleer uzelf en uw kinderen op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren. Verwijder teken zo snel

Nadere informatie