GEMEENTE DEN HELDER. Beheerplan civiele kunstwerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEMEENTE DEN HELDER. Beheerplan civiele kunstwerken 2013-2017"

Transcriptie

1 GEMEENTE DEN HELDER Beheerplan civiele kunstwerken

2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING ALGEMEEN DOEL BEHEERPLAN VERPLICHTINGEN, WET EN REGELGEVING Preventief kader Repressief kader Financieel/openbaar kader 3 2. AREAALOVERZICHT KUNSTWERKTYPEN INVENTARISATIE BRUGGEN 4 3. UITVOERING INSPECTIE KWALITEITSTHEMA 5 4. ONDERHOUDSTOESTAND RESULTATEN INSPECTIE EN BIJZONDERE SCHADEBEELDEN PER OBJECTTYPE Houten bruggen Betonnen bruggen/viaducten Stalen bruggen Metselwerk bruggen Tunnels Duikers SAMENVATTING INSPECTIERESULTATEN TECHNISCHE INSPECTIE / NADER ONDERZOEK VERVANGING OBJECTEN ONDERHOUDSSTRATEGIE ALGEMEEN Niveau A+ (zeer hoog) Niveau A (hoog) Niveau B (basis) Niveau C (laag) Niveau D (zeer laag) KEUZE ONDERHOUDSNIVEAU MEERJAREN ONDERHOUDSPLANNING ALGEMEEN ACHTERSTALLIG ONDERHOUD BENODIGD BUDGET BESCHIKBAAR BUDGET CONCLUSIE OVERZICHT BIJLAGEN 19

3 1. INLEIDING 1.1 Algemeen De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en daarmee ook voor de civiele kunstwerken (o.a. bruggen, viaducten, tunnels, duikers, etc.) binnen de gemeente. In het Burgerlijk Wetboek is de aansprakelijkheid van beheerders van openbare voorzieningen bij ontstane (letsel)schade geregeld. De gemeente dient bij geschillen aan te tonen dat inspectie en onderhoud met optimale zorg zijn uitgevoerd. Het is dan ook van groot belang het beheer van de civiele kunstwerken op orde te hebben. Afb 1. Luchtfoto Den Helder 1.2 Doel beheerplan Het beheerplan heeft als doel inzichtelijk te maken welke kosten gemoeid zijn met het te plegen onderhoud aan de civiele kunstwerken tussen 2013 en 2017 op basis van de gehouden inspecties in Vanuit eisen die welke betrekking hebben op veiligheid, constructief/duurzaamheid en toonbaarheid wordt het niveau van het onderhoud bepaald. 1.3 Verplichtingen, wet en regelgeving Het beheer van civiele kunstwerken is gebonden aan wet- en regelgeving. Deze valt op te delen in drie kaders: Preventief (vanuit een zorgplicht) Repressief (vanuit verzaking van de zorgplicht) Financieel (het openbaar, bestuurlijk aantonen en invullen van de zorgplicht) De beschrijving van deze kaders in dit beheersplan is voornamelijk bedoeld ter ondersteuning van het begrip rondom de genoemde wet- en regelgeving. Kader Wet AMvB s * Preventief Wegenwet 1930 Woningwet 1991 Bouwbesluit 2012 Regeling bouwbesluit 2012 Repressief Burgerlijk wetboek deel 6 Financieel/openbaar Gemeentewet 1992 (gewijzigd Besluit Begrotingen en in 2011) Verantwoording provincies en gemeenten. Tabel 1: Relatie wetten en AMvB s De vanuit de kaders genoemde wet- en regelgeving vormt gezamenlijk de kern waaraan, tijdens het beheer van civiele kunstwerken, moet worden voldaan. Dit houdt niet in dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met andere wettelijke kaders. Zo moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de monumentenwet 1988 ** (ingeval een kunstwerk een monument betreft) en de Algemene Plaatselijke Verordening. * AMvB is de afkorting voor Algemene Maatregel van Bestuur. ** De monumentenwet 1988 wordt zijdelings genoemd bij de behandeling van bouwbesluit 2012.

4 1.3.1 Preventief kader. Het wettelijke kader voor het onderhouden van civiele kunstwerken is vastgelegd in de wegenwet van 1930 en de woningwet van De wegenwet geldt niet alleen voor (vaar)wegen, maar ook voor bruggen. De gemeente is verplicht alle binnen haar grens vallende openbare wegen, zover niet in beheer bij provincie, waterschap en/of het Rijk, te onderhouden. Hierbij wordt niet duidelijk gemaakt wat onder de term in een goede staat verstaan wordt. Er is dus duidelijk sprake Afb 2. Logo Rijksoverheid van een onderhoudsverplichting zonder een vastgelegd kwaliteitsniveau. De beheerder heeft op deze manier enige vorm van vrijheid voor invulling van het kwaliteitsniveau waarop wordt onderhouden. Wel blijft de zorgplicht bestaan. De woningwet van 1991 geldt ook voor kunstwerken. Een civiel kunstwerk is een bouwwerk, geen gebouw zijnde. De beheerder dient de kunstwerken zodanig te bouwen dat er geen gevaar voor de gezondheid en/of veiligheid ontstaat. Het bouwwerk, geen gebouw zijnde (civiel kunstwerk) moet voldoen aan de voorschriften. Deze voorschriften zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de civiele kunstwerken moeten voldoen aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit 2012 is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), vallend onder de woningwet. Dit besluit bevat een groot aantal voorschriften voor zowel gebouwen als bouwwerken geen gebouw zijnde, op het terrein van: Veiligheid; Gezondheid; Bruikbaarheid; Energiezuinigheid; Milieu. Het bouwbesluit wordt voortdurend aangepast, de laatste wijziging dateert van 1 april Behorende bij het bouwbesluit, is de regeling bouwbesluit Deze regeling zorgt voor volledige afstemming tussen het bouwbesluit en de onderliggende normen, CE-markeringen en kwaliteitsverklaringen. Afb 3. Logo NEN Bij verbouw of renovatie van een bouwwerk zijn in beginsel de nieuwbouwvoorschriften van toepassing. Dit is echter niet altijd mogelijk en staat financieel gezien niet altijd in redelijke verhouding tot het resultaat daarvan. Sinds 1 april 2012 is de NEN8700 geïntroduceerd, waarin de beoordeling van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken beschreven is. In de NEN8700 worden veiligheidsfactoren afgestemd op de beoogde restlevensduur van een constructie. Bestaande constructies die nog enkele jaren mee moeten, worden op deze manier minder streng beoordeeld dan nieuwe constructies. Gemeenten zullen dan ook vanaf 1 april 2012 inzichtelijk moeten hebben, wat de constructieve sterkte is van de bruggen binnen hun gemeente. Wanneer er iets gebeurt met een brug en vervolgens blijkt dat de gemeente niet op de hoogte is van de toelaatbare draagkracht, kan de rechter besluiten dat de gemeente in gebreke is gebleven.

5 1.3.2 Repressief kader Veiligheid spreekt voor zich. Een kunstwerk moet voor de gebruikers veilig zijn. Als dit niet het geval is, kunnen we aansprakelijk worden gesteld voor de volgende gebreken: Aan het kunstwerk (het kunstwerk voldoet niet aan de eisen, die men er onder de gegeven omstandigheden aan mag stellen); Op het kunstwerk (voorwerpen of substanties zijn aanwezig, die niet op het kunstwerk thuis horen en die leiden tot gevaarlijke situaties). Hierop zijn uit het Burgerlijk Wetboek (BW) de volgende artikelen van toepassing: Artikel 174, boek 6, BW (artikel 6:174 BW) gebreken aan het kunstwerk (weg) zelf; Artikel 162, boek 6, BW (artikel 6:162 BW) gebreken op het kunstwerk (weg). Afb 4. Burgerlijk wetboek In artikel 6:174 BW is sinds 1992 de aansprakelijkheid van de wegbeheerders geregeld. Het andere artikel 6:162 BW, regelt de onrechtmatige daad in algemene zin Financieel/openbaar kader Het Besluit Begroting van Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) is een AMvB vanuit de Gemeentewet van Het vormt een aanvulling op de verdere uitwerking van de boekhoudkundige regelgeving van de gemeente. In artikel 12 schrijft de BBV voor, dat de gemeente inzicht moet geven hoe zij omgaat met haar kapitaalgoederen. In ieder geval voor wegen, riolering, water groen en gebouwen. Gezien de wegenwet van 1930 en de Woningwet 1991 geldt dat ook voor civiele kunstwerken.

6 2. AREAALOVERZICHT 2.1 Kunstwerktypen De civiele kunstwerken zijn in een aantal verschillende typen onder te verdelen. Onderstaande tabel geeft de technische definities hiervan weer. Type kunstwerk Houten brug Betonnen brug Stalen brug Metselwerk brug Kunststof brug Viaduct Tunnel Duiker Omschrijving Een brug vervaardigd uit hout, voorzien van houten of stalen leuningen. Een brug vervaardigd uit beton, veelal voorzien van stalen leuning. Een brug vervaardigd uit staal, mogelijk voorzien van een houten of kunststof dek. Een brug vervaardigd uit metselwerk, veelal voorzien van stalen leuning. Een brug vervaardigd uit kunststof, mogelijk voorzien van een houten dek. Een bouwwerk voor het geleiden van een weg over een dal of een weg, zodat er een onderdoorgang voor verkeer ontstaat. Een ondergrondse of onder weg gelegen verbinding tussen twee punten, aan beide einden voorzien van een open bakconstructie. Een gedeeltelijk of geheel onder de waterspiegel liggende verbinding tussen twee watergangen. 2.2 Inventarisatie bruggen In totaal beheert de gemeente 142 kunstwerken. De kunstwerken zijn in onderstaande tabel gespecificeerd naar bovenstaand kunstwerktype. Type kunstwerk Aantal Houten brug Betonnen brug Stalen brug 13 Metselwerk brug 1 Kunststof brug 13 Viaduct 3 Tunnel 5 Duiker 47 Totaal 142 Daarnaast beheert de gemeente een beweegbare brug, namelijk de Oostoeverbrug. Hiervoor wordt een apart beheerplan opgesteld omdat dit een beweegbare brug is en daardoor van aard heel anders dan de overige (niet-beweegbare) bruggen in beheer van de gemeente Den Helder. De technische kwaliteit van de Oostoeverbrug is daarom in dit beheerplan buiten beschouwing gelaten.

7 3. UITVOERING 3.1 Inspectie Om inzicht te krijgen in de huidige staat van de civiele kunstwerken is een inspectie uitgevoerd. Van de kunstwerken zijn de toegankelijke, zichtbare en boven water liggende civieltechnische onderdelen geïnspecteerd. Bij de inspectie is gebruik gemaakt van klein handgereedschap, afstandsmeter en digitale camera. Waar dat voor de bereikbaarheid nodig was, is gebruik gemaakt van een waadpak of boot. Object B16: Meten betonscheur Bij de inspectie is een inventarisatie gemaakt van schades en van gewenst periodiek onderhoud. Dit resulteert in onderhoudsprojecten voor eenmalig herstel of vervanging (paragraaf 4.3) en voor meerjaren onderhoudsplanning (paragraaf 6.1). Bij elk onderhoudsproject wordt een prioriteit (kwaliteitsthema) geadviseerd, gebaseerd op risico s voor veiligheid, functionaliteit en constructieve duurzaamheid (paragraaf 3.2). Het bepalen van de onderhoudsprojecten is gebaseerd op de aanname dat het veilig, duurzaam en functioneel in stand houden zo doelmatig mogelijk moet plaatsvinden. Dit heeft als gevolg dat op het kwaliteitsthema Toonbaarheid niet is geïnspecteerd en dus niet is opgenomen in het beheerplan. De inspectie van de civiele kunstwerken wijkt af van gangbare inspectiemethoden zoals deze worden toegepast binnen de disciplines wegen en openbaar groen. Geconstateerde schades worden niet ingedeeld in een bepaald kwaliteitsniveau, maar worden gelijk vertaald naar een onderhoudsmaatregel. Dit is mogelijk vanwege het kleinere aantal objecten en het maakt een nauwkeurigere raming van het benodigde onderhoudsbudget mogelijk. 3.2 Kwaliteitsthema Door middel van de thema s veiligheid, functionaliteit, duurzaamheid en toonbaarheid is het mogelijk aan te geven op welke randvoorwaarden een actie betrekking heeft. Door aan een bepaald thema meer of minder aandacht te geven kan de gemeente inspelen op de behoefte van de gebruiker. Onderhoudsprojecten welke betrekking hebben op thema veiligheid worden in de regel belangrijker gevonden dan onderhoudsprojecten welke betrekking hebben op de thema s duurzaamheid of toonbaarheid. Met het doel een goed beeld te hebben van een bepaald thema wordt hieronder elk thema nader omschreven. 01 Veiligheid Onder het thema veiligheid wordt verstaan of van het kunstwerk veilig gebruik kan worden gemaakt. Bepaalde schades of achterstallig onderhoud kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken voor gebruikers. Door onderhoudsprojecten uit te voeren kunnen gevaarlijke situaties worden voorkomen. Het moge duidelijk zijn dat aan veiligheid hoge eisen worden gesteld vanuit het oogpunt van de gebruiker. Tevens is het zo dat wanneer hier goede aandacht aan wordt besteedt, claims in het kader van de aansprakelijkheid kunnen worden voorkomen. De veiligheid is bijvoorbeeld in het geding als er brugdekplanken ontbreken of als de leuning loszit. 02 Functionaliteit De mate waarin een kunstwerk beschikbaar is voor de gebruiker met betrekking tot het functioneel en comfortabel gebruiken van het kunstwerk, heeft betrekking op het thema functionaliteit. Indien onderhoudsprojecten niet (tijdig) worden uitgevoerd kan dat betekenen dat het kunstwerk zijn functie (tijdelijk) niet kan vervullen of dat het gebruik als oncomfortabel wordt beschreven. Bijvoorbeeld: het vastlopen van een beweegbare brug betekent dat de brug zijn functie niet meer vervuld.

8 03 Duurzaamheid De duurzaamheid is in het geding indien onderdelen na herstel niet meer in de originele ontwerpstaat terug gebracht kunnen worden, bijvoorbeeld: door afname van staaldikte door corrosie. Voor hout kan worden gedacht aan het reinigen van groenaanslag, deze groenaanslag kan de aantasting van houten onderdelen versnellen. 04 Toonbaarheid Onder toonbaarheid wordt de uitstraling van een kunstwerk verstaan. De beheerder en gebruiker hechten belang aan hoe een kunstwerk eruit ziet. Afhankelijk van locatie en functie wordt meer of minder belang gehecht aan de toonbaarheid.

9 4. ONDERHOUDSTOESTAND 4.1 Resultaten inspectie en bijzondere schadebeelden per objecttype In totaal zijn 142 civiele kunstwerken geïnspecteerd. In de volgende subparagrafen worden de samenvattingen van de resultaten onderverdeeld per objecttype weergegeven. De schadebeelden zijn in beeld gebracht met foto s, voorzien van het objectnummer of meerdere objectnummers, waar deze op van toepassing zijn Houten bruggen De houten bruggen verkeren over het algemeen genomen in een redelijke staat van onderhoud. In onderstaand overzicht zijn de aangetroffen bijzonderheden weergegeven. KUNSTWERK B70 Schade: Uitgespoelde landhoofden. Oorzaak: Niet goed opgesloten. Risico: Verzakken van de brug. Maatregel: Vervangen houten brug. KUNSTWERK B42, B50, B65 en B76 Schade: Versleten slijtlaag. Oorzaak: Einde levensduur. Risico: Uitglijden van de gebruikers bij een nat dek. Maatregel: Vervangen slijtlaag op het houten dek KUNSTWERK B75 KUNSTWERK B25, B33 en B96 Schade: Aangetaste kantopsluiting. Schade: Aangetaste dekplanken. Oorzaak: Klimatologische invloeden. Oorzaak: Klimatologische invloeden. Risico: Bezwijken van de opsluiting met als gevolg verzakking Risico: Bezwijken van de beplanking. van de brug. Maatregel: Vervangen beplanking (dek). Maatregel: Vervangen kantopsluiting.

10 4.1.2 Betonnen bruggen/viaducten De betonnen bruggen en viaducten verkeren over het algemeen genomen in een redelijke tot goede staat van onderhoud. In onderstaand overzicht zijn de aangetroffen bijzonderheden weergegeven. KUNSTWERK B17, B47, B57 en B94 Schade: Ontbrekend en/of slechte slijtlaag/asfaltlaag. Oorzaak: Niet aangebracht of einde levensduur. Risico: Uitglijden van de gebruikers. Maatregel: Aanbrengen slijtlaag/asfaltlaag op betonnen dek. KUNSTWERK B06, B07, B16, B24 en B47 Schade: Blootliggende wapening, afgesprongen of holklinkende delen. Oorzaak: Diverse oorzaken. Risico: Verminderende duurzaamheid constructie. Maatregel: Betonreparatie conform CUR54. KUNSTWERK B14 en B20 Schade: Loszittende leuning. Oorzaak: Ontbrekende bout. Risico: Verminderd kerend vermogen van de leuning. Maatregel: Aanbrengen bevestiging. KUNSTWERK B15, B17 en B57 Schade: Ongelijke aansluiting. Oorzaak: Zetting. Risico: Struikelen van de gebruikers. Maatregel: De aansluiting op gelijk niveau maken.

11 KUNSTWERK B16 Schade: Scheurvorming (0,8 mm) in de kesp. Oorzaak: Wapening is gaan vloeien of een aantal palen is verzakt. Risico: Bezwijken van de constructie. Maatregel: Nader onderzoek laten uitvoeren. KUNSTWERK B14 Schade: Indringend vocht. Oorzaak: Te korte hemelwaterafvoerbuizen (HWA). Risico: Indringing van dooizouten in het beton. Maatregel: Verlengen van de HWA buizen Stalen bruggen De stalen bruggen verkeren over het algemeen genomen in een goede staat van onderhoud. In onderstaand overzicht zijn de aangetroffen bijzonderheden weergegeven. KUNSTWERK B77 Schade: Ontbrekende slijtlaag. Oorzaak: Niet aangebracht. Risico: Uitglijden van de gebruikers bij een nat dek. Maatregel: Aanbrengen slijtlaag op houten dek. KUNSTWERK B37, B43 en B44 Schade: Aangetaste houten damwanden. Oorzaak: Onvoldoende reinigen en klimatologische invloeden. Risico: Bezwijken van de damwand met als gevolg verzakking van de brug. Maatregel: Vervangen houten damwand.

12 KUNSTWERK B66 en B67 Schade: Ongelijke aansluiting. Oorzaak: Zetting. Risico: Struikelen van de gebruikers. Maatregel: De aansluiting op gelijk niveau maken. KUNSTWERK B08 Schade: Ongelijke aansluiting. Oorzaak: Uitvoering / zetting. Risico: Struikelen van gebruikers. Maatregel: Gelijk maken aansluitingen Metselwerk bruggen De metselwerk brug verkeert in een redelijke staat van onderhoud. In onderstaand overzicht zijn de aangetroffen bijzonderheden weergegeven. KUNSTWERK B09 Schade: Blootliggende wapening en holklinken van de laag spuitbeton. Oorzaak: Mogelijk carbonatatie geïnitieerde wapeningscorrosie. Risico: Verminderde duurzaamheid van de constructie. Maatregel: Uit laten voeren van een technische inspectie om de oorzaak, herstelmaatregel en restlevensduur van het object te bepalen.

13 4.1.5 Tunnels Het merendeel van de geïnspecteerde tunnels verkeert in een redelijke tot goede staat van onderhoud. In onderstaand overzicht zijn de aangetroffen bijzonderheden weergegeven. KUNSTWERK T89 Schade: Holklinkende delen beton. Oorzaak: Verhinderde vervorming. Risico: Verminderde duurzaamheid van de beton. Maatregel: Betonreparatie conform CUR54. KUNSTWERK T89 Schade: Niet werkende verlichting. Oorzaak: Einde levensduur. Risico: Slecht zicht gedurende de nacht. Maatregel: Vervangen verlichting Duikers Het merendeel van de geïnspecteerde duikers verkeert in een redelijke tot goede staat van onderhoud. In onderstaand overzicht zijn de aangetroffen bijzonderheden weergegeven. KUNSTWERK D33 Schade: Ontbrekende leuningbouten. Oorzaak: Niet aangebracht. Risico: Verminderend kerend vermogen van de leuning. Maatregel: Aanbrengen leuningbouten. KUNSTWERK D45 Schade: Aangetaste leuning. Oorzaak: Corrosie. Risico: Verminderend kerend vermogen van de leuning. Maatregel: Vervangen leuning staal.

14 4.2 Samenvatting inspectieresultaten Samenvattend kan gesteld worden dat de bruggen zich in een redelijke tot goede onderhoudsstaat bevinden. Van de civiele kunstwerken is bij 33% achterstallig onderhoud aangetroffen en moet bij 69% klein onderhoud worden uitgevoerd in Daarnaast moeten twee objecten technisch geïnspecteerd worden en één object dient op korte termijn vervangen te worden (paragraaf 4.4). 4.3 Technische inspectie / nader onderzoek Om inzicht te krijgen in verborgen gebreken en de technische staat van constructiedelen dienen in 2012 twee objecten technisch geïnspecteerd te worden. De objecten zijn in paragrafen t/m besproken. In de onderstaande tabel worden deze objecten samengevat. Nr. Objectnaam Objecttype Omschrijving noodzaak / reden technische inspectie / nader onderzoek Technische inspectie B09 Postbrug Betonnen brug Nader onderzoek Diverse schades en holklinkende delen aan de onderzijde van het dek. Tevens bepaling restlevensduur. B16 Brug Schootenweg Betonnen brug Scheurvorming in de kespen, maximale scheurwijdte is 0,8 mm. Door middel van een technische inspectie wordt de technische onderhoudstaat van de kunstwerken inzichtelijk gemaakt. In 2013 tot en met 2017 dienen 14 kunstwerken technisch geïnspecteerd te worden. Dit gebeurt door middel van een visuele controle en het uitvoeren van metingen en / of beproevingen met betrekking tot normhantering, veiligheid en staat van onderhoud. Tevens is het een controle op het voldoen aan ontwerpeisen, gericht op het verzamelen van gegevens die een eenduidige beoordeling van de staat waarin het object verkeert (kwaliteit) mogelijk maken. 4.4 Vervanging objecten Voor één object wordt geadviseerd deze op korte termijn te vervangen. In de onderstaande tabel worden de bijzonderheden weergegeven. Nr. Objectnaam Objecttype Omschrijving noodzaak/reden vervanging / jaar Vervanging 2012 B70 Brug Quelderdyun Houten brug Landhoofden zijn uitgespoeld.

15 5. ONDERHOUDSSTRATEGIE 5.1 Algemeen De civiele kunstwerken in beheer van de gemeente hebben onderhoud nodig zodat de constructies functioneel en veilig blijven. Om de kunstwerken op het gewenste onderhoudsniveau te krijgen, zal in eerste instantie het achterstallig onderhoud uitgevoerd dienen te worden. Na het uitvoeren van het achterstallig onderhoud kan door middel van het uitvoeren van cyclisch onderhoud de civiele kunstwerken op het gewenste onderhoudsniveau gehouden worden. Om een goede keuze te maken in de te volgen onderhoudsstrategie zijn een aantal kwaliteitsniveaus uitgewerkt. Hoewel zeer beperkt voor civiele kunstwerken is hierbij gekeken naar de CROW beoordelingssystematiek. Deze voorziet in een vijftal niveaus. De niveaus geven aan welk onderhoud er wordt uitgevoerd en hoe vaak dit wordt gedaan. Op deze manier kan inzicht in de geraamde kosten worden gecreëerd. Als uitgangspunt is eerst niveau A+ (zeer hoog) uitgewerkt. Hierbij zijn alle mogelijke onderhoudsacties opgenomen op de meest ideale frequentie. Insteek bij het vaststellen van de andere niveaus is dat er steeds een concessie wordt gedaan ten aanzien van het uit te voeren onderhoud. Dit vertaalt zich in afnemende frequenties en het laten vervallen van onderhoudsprojecten. De verschillende niveaus zijn als volgt gedefinieerd; Niveau A+ (zeer hoog) Zeer hoge kosten onderhoud, hoge kwaliteit en toonbaarheid; Niveau A (hoog) Hogere kosten onderhoud, goede kwaliteit; Niveau B (basis) Acceptabele kosten onderhoud, redelijke kwaliteit; Niveau C (laag) Lagere onderhoudskosten, matige kwaliteit, vaker vervangen. Niveau D (zeer laag) Laagste onderhoudskosten, vergroot risico op falen, vaker vervangen. Object B28: Goede conservering Object V80: Vegetatie bij object Object D46: Corrosie en aanslag Niveau A+ (zeer hoog) Bij een zeer hoog onderhoudsniveau wordt geen enkele concessie gedaan in het onderhoud. Conservering wordt bijgehouden zodat er geen krasjes, roest of loslatende verf zichtbaar zijn. Onderdelen worden vervangen voor deze zichtbare slijtage vertonen en de kunstwerken worden nagenoeg permanent schoon gehouden. Hierdoor zijn de civiele kunstwerken in technisch en esthetisch opzicht in uitstekende staat Niveau A (hoog) Op het onderhoudsniveau hoog wordt het onderhoud met betrekking tot de technische staat gelijk gehouden. Wel worden wat concessies gedaan op esthetisch vlak. Dus een krasje of roestplekje in de verf wordt geaccepteerd. Ook wordt er iets langer gewacht met het vervangen van onderdelen. Technische gezien zijn de civiele kunstwerken in goede staat Niveau B (basis) Bij dit niveau komen een aantal onderhoudsprojecten met betrekking op de toonbaarheid te vervallen. Bij andere onderhoudsprojecten worden lagere frequenties gehanteerd. Dit betekent dat de civiele kunstwerken nog steeds in redelijke staat worden gehouden maar dat er geaccepteerd wordt dat kleine schades voor kunnen komen mits de functionaliteit of veiligheid niet in gevaar is. Aanslag en vuil wordt voor lief genomen. Het onderhoud is gericht om de levensduur van de onderdelen zo lang mogelijk te houden.

16 5.1.4 Niveau C (laag) Bij dit niveau vervallen enkele onderhoudsprojecten van Niveau B (basis) en bij andere onderhoudsprojecten worden lagere frequenties gehanteerd. Dit heeft effect op de levensduur van de onderdelen en een object zal dus eerder vervangen moeten worden. Bij dit niveau zal vaker storingsafhankelijk onderhoud gepleegd moeten worden. Object B03: Hotrot ter plaatse van contactpunten in leuningstijl. Object B33: Hotrot in dekplank en leuningstijl Niveau C (zeer laag) Bij dit niveau wordt er alleen nog maar storingsafhankelijk onderhoud gepleegd. Doordat er geen regulier onderhoud wordt gepleegd, moet het civiele kunstwerk dus eerder worden vervangen en moet er rekening worden gehouden met calamiteitenonderhoud. Bij dit niveau wordt geaccepteerd dat de brug eventueel kan worden afgesloten voor één of meerdere verkeerssoorten in verband met een kans op bezwijken. Mogelijk kan een onderdeel zoals een plank of leuning bezwijken met mogelijk ernstige gevolgen. 5.2 Keuze onderhoudsniveau Op basis van het aantal objecten, de bijhorende objecttypes en gemiddelde afmetingen zijn de verschillende onderhoudsniveaus doorgerekend. Hieruit is een globale kostenraming per onderhoudsniveau ontstaan. A+ (zeer hoog) A (hoog) B (basis) C (laag) D (zeer laag) Theoretische jaarlijkse kosten Het voorstel is om de kunstwerken op onderhoudsniveau B (basis) te onderhouden. De prijs-/kwaliteitsverhouding van de kunstwerken is daardoor optimaal. De kunstwerken gaan lang mee zonder te kort te doen aan de veiligheid en functionaliteit.

17 6. MEERJAREN ONDERHOUDSPLANNING 6.1 Algemeen In bijlage I zijn de onderhoudsmaatregelen weergegeven op basis waarvan de inspecties zijn uitgevoerd. In bijlage V zijn per object de onderhoudsprojecten gepresenteerd (periodiek en éénmalig). Met behulp van het beheersysteem zijn uit de onderhoudsprojecten meerjaren overzichten gegenereerd. In bijlage II zijn de meerjaren overzichten gepresenteerd. Het betreft de meerjaren begroting voor de periode van De meerjaren overzichten laten per vakdiscipline de geraamde kosten zien. Kenmerk van de in de toekomst geraamde onderhoudskosten is het feit dat des te verder het jaartal opschuift, des te onnauwkeuriger de inschatting van het moment van uitvoeren van onderhoud wordt. Dit in verband met onzekerheden in onder meer gebruikersintensiteit en afwijkende materiaalkwaliteiten. Voor alle genoemde bedragen in bijlage I t/m V gelden de volgende uitgangspunten: De genoemde eenheidsprijzen zijn gebaseerd op GWW-kosten (zie gwwkosten.nl) en ervaringscijfers van een extern ingenieursbureau en zijn als volgt opgebouwd: Inclusief aankoop materiaal, lonen, kosten materieel; Inclusief winst, risico, algemene kosten en uitvoeringskosten (circa 30%); Exclusief engineering (besteksvorming e.d.) en toezicht; Exclusief bijzonder materieel (duikploeg, hoog-, laagwerker etc.), maatregelen in het kader van het milieu, verkeersmaatregelen, ontheffingen/vergunningen; Exclusief B.T.W; Gebaseerd op prijspeil 2012; Gebaseerd op gelijktijdig uitvoeren van onderhoudsprojecten. Een percentage voor engineering en toezicht is vooraf niet vast te stellen omdat dit afhankelijk is van de grootte van het werk en van de omstandigheden waaronder werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Dit geldt ook voor bijzonder materieel (duikploeg, hoog-, laagwerker etc.), maatregelen in het kader van het milieu, verkeersmaatregelen en/of ontheffingen/vergunningen. Daarnaast dient onderstreept te worden dat de werkelijke onderhouds- en vervangingskosten kunnen afwijken van de in de rapportage aangegeven kosten, omdat deze ook afhankelijk zijn van de marktsituatie, economische omstandigheden, de aanbestedingsprocedure etc. en de constructie c.q. het ontwerp van het specifieke kunstwerk. De in bijlage II gepresenteerde cijfers geven over een periode van 5 jaar in de toekomst de onderhoudskosten weer voor het onderhoud binnen de thema s veiligheid, functionaliteit, duurzaamheid en toonbaarheid. 6.2 Achterstallig onderhoud Onder achterstallig onderhoud wordt al het onderhoud verstaan dat als gevolg van verzuimen van regulier onderhoud is ontstaan en wat direct of op korte dan wel langere termijn van invloed is op de veiligheid, functionaliteit of duurzaamheid. Ook vandalisme en schade als gevolg van aanrijdingen of aanvaringen vallen na verzuim van herstel onder achterstallig onderhoud. Achterstallig onderhoud kan bestaan uit of leiden tot eenmalig en/of cyclisch onderhoud, maar ook tot vervroegde vervanging en/of renovatie. Achterstallig onderhoud is zichtbaar als er gekeken wordt naar de meerjarenbegroting. In de meerjarenbegroting is te zien dat er het eerste jaar geïnvesteerd moet worden om op het gewenste onderhoudsniveau te komen. Na het bereiken van het gewenste onderhoudsniveau kan met een lager bedrag per jaar worden volstaan. Het achterstallig onderhoud voor de periode 2012 tot en met 2013 bedraagt (afgrond): ,=.

18 6.3 Benodigd budget De jaarlijkse onderhoudskosten (inclusief het achterstallig onderhoud) voor de periode 2013 tot en met 2017 bedragen op basis van het gekozen onderhoudsniveau gemiddeld per vakdiscipline: Vakdiscipline Gemiddeld Betonreparaties Conserveren Diverse eenmalige acties Inspectie Reinigen Vervangen diverse onderdelen Vervangen houten onderdelen Vervangen slijtlaag/asfalt Vervangen stalen onderdelen Vervangen/groot onderdelen Totaal De gemiddelde jaarlijkse onderhoudskosten inclusief vervangingen en groot onderhoud voor de periode 2013 tot en met 2017 bedragen gemiddeld (afgerond) ,=. Omdat maar één brug gepland staat voor vervanging in deze periode zijn de kosten relatief laag. Voor de middellange periode 2018 tot en met 2022 bedragen deze (afgerond): ,=. Er zijn meer geplande vervangingen. De kosten voor de lange periode 2022 tot en met 2032 bedragen (afgerond): ,= Geraamde kosten Gemiddelde per periode

19 Voor de korte termijn is er een groot verschil met de theoretische bedragen zoals berekend in paragraaf 5.2. Dit is echter te verklaren omdat deze kosten berekend zijn over de totale levenscyclus van de verschillende objecten. Een groot deel van deze kosten zijn vervangingskosten. Doordat veel objecten gelijktijdig zijn aangelegd is een duidelijke piek in de kosten voor vervanging en groot onderhoud te zien in de periode Naast de kosten voor het onderhoud aan de kunstwerken zijn er bijkomende kosten die niet direct met onderhoud te maken hebben. In onderstaande tabel zijn de kosten voor 2013 weergegeven: Kostensoort Omschrijving Bedrag Kapitaallasten Kosten vanwege gedane investeringen zoals rente en afschrijving ,= Beheer Personeels- en tractiekosten ,= Overig Alle overige kosten inclusief inspectiekosten Totaal ,= ,= 6.4 Beschikbaar budget Gemeente Den Helder heeft voor 2013 een budget van ,= voor het beheer en onderhoud van de kunstwerken beschikbaar. Hiervan is ,= nodig voor de beheerkosten/eigen kosten van de gemeente. Na aftrek van deze kosten is een budget van ,= beschikbaar voor de werkelijke onderhoudskosten inclusief vervangingen, groot onderhoud en onvoorzien onderhoud (denk aan schades door vandalisme of verkeersaanrijdingen).

20 7. CONCLUSIE Geconcludeerd kan worden dat de geïnspecteerde objecten een redelijke tot goede staat van onderhoud hebben. Het voorstel is om de civiele kunstwerken op onderhoudsniveau B (basis) te onderhouden. De prijs-/kwaliteitsverhouding van de kunstwerken is dan optimaal. De kunstwerken gaan lang mee zonder te kort te doen aan de veiligheid en functionaliteit. Gemeente Den Helder heeft voor 2013 een budget van ,= voor het beheer en onderhoud van de kunstwerken beschikbaar. Hiervan is ,= nodig voor de beheerkosten/eigen kosten van de gemeente. Na aftrek van deze kosten is een budget van ,= beschikbaar voor de werkelijke onderhoudskosten inclusief geplande vervangingen en onvoorzien onderhoud. De geplande onderhoudskosten bedragen op basis van het gekozen onderhoudsniveau gemiddeld per jaar: Voor de periode : ,= Voor de periode : ,= Voor de periode : ,= Het toegekende budget is voor de komende planperiode voldoende. Voor vervangingen op de middellange en lange termijn zijn de middelen echter niet toereikend. Hiervoor zullen in de meerjarenbegroting (vanaf 2018) aanvullende middelen worden gevraagd. Het uitstellen van onderhoud in de categorieën functionaliteit en duurzaamheid (constructief), zal in de opvolgende jaren leiden tot hogere beheer- en onderhoudskosten en verminderde veiligheid voor de gebruikers.

21 8. OVERZICHT BIJLAGEN Nr. Titel Versie Datum Document Omvang* I Maatregelenlijst Hedr pag. II Meerjarenoverzicht Hedr pag. III Meerjarenoverzicht Hedr pag. IV Meerjarenoverzicht Hedr pag. V Onderhoudsprojecten Hedr pag. * De omvang van het document exclusief eventuele kaften, titelbladen en bijlagen.

22

23 GEMEENTE DEN HELDER Bijlage I Maatregelenlijst

24

25 Totaal maatregelenpakket Code Hoofdvakdiscipline Code Vakdiscipline Codenw Maatregel Frequentie Prijs/Eenheid Prioriteit Opmerking 01 Inspecties 01 Inspectie (C) I01 Functionele inspectie klein kunstwerk 1 / 2 jaar 75 / stuk 02 I02 Functionele inspectie groot kunstwerk 1 / 2 jaar 150 / stuk 02 I03 Functionele inspectie E-onderdelen 1 / 1 jaar 250 / stuk 02 Gemiddeld per object (groot en klein). I04 Functionele inspectie M-onderdelen 1 / 1 jaar 500 / stuk 02 inclusief smeren per object I10 Technische inspectie klein 1 / 10 jaar 750 / stuk 03 I11 Technische inspectie middel 1 / 10 jaar / stuk 03 I12 Technische inspectie groot 1 / 10 jaar / stuk 03 I13 Technische inspectie E-onderdelen 1 / 8 jaar / stuk 02 Ongeacht grootte object I14 Technische inspectie M-onderdelen 1 / 8 jaar / stuk 02 Ongeacht grootte object I15 Inspectie NEN / 10 jaar / stuk 02 I16 Technische inspectie beweegbare brug 1 / 10 jaar / stuk Eenmalig onderhoud 11 Betonreparaties B01 Betonreparatie, herstel divers 1 / 0 jaar 1 / divers Onderdeel noemen en prijs bepalen B02 Betonreparatie, PC-mortel 1 / 0 jaar 800 / m2 divers B03 Betonreparatie, PCC-mortel 1 / 0 jaar 250 / m2 divers B04 Betonreparatie, conusvulling 1 / 0 jaar 20 / stuk divers Variabel, inschatten tijdens inspectie B05 Betonreparatie, spuitbeton 1 / 0 jaar 450 / m2 divers B06 Betonreparatie, injecteren droog 1 / 0 jaar 100 / m1 divers B07 Betonreparatie, injecteren nat 1 / 0 jaar 150 / m1 divers B08 Betonreparatie, reservering 1 / 0 jaar / divers Nav nog uit te voeren NO om totale hoeveelheidschatting 11 Eenmalig onderhoud 12 Diverse eenmalige acties (C) D01 Herstel divers 1 / 0 jaar 1 / divers Onderdeel noemen en prijs bepalen D02 Asfalt inzagen vullen met rubber-bitumen 1 / 0 jaar 50 / m1 divers Schijnvoegen tpv landhoofden D03 Herstellen bestrating 1 / 0 jaar 50 m2 divers Met hergebruik materialen (o.a. dek en aansluiting) D04 Onderdelen vastzetten 1 / 0 jaar 1 / divers Onderdeel noemen en prijs bepalen D05 Onderdelen vervangen 1 / 0 jaar 1 / divers Onderdeel noemen en prijs bepalen D06 Onderdelen aanbrengen 1 / 0 jaar 1 / divers Onderdeel noemen en prijs bepalen D07 Onderdelen aansluiten 1 / 0 jaar 1 / divers Onderdeel noemen en prijs bepalen D08 Onderhoud storingen 1 / 0 jaar 1 / divers Onderdeel noemen en prijs bepalen D09 Metselwerk, voegwerk vervangen lokaal 1 / 0 jaar 75 / m2 divers O.a. aangetaste metselwerkvoegen op de waterlijn. D10 Vervangen HWA-afvoerbuizen 1 / 0 jaar 250 / stuk 02 vervangen in RVS D16 Verwijderen graffiti 1 / 0 jaar 25 / m2 04 Inclusief anti-graffitilaag, semi permanent systeem. 31 Calamiteiten 31 Calamiteiten (C) D21 Calamiteiten onderhoud klein 1 / 2 jaar 100 / stuk 02 D22 Calamiteiten onderhoud middel 1 / 2 jaar 500 / stuk 02 D23 Calamiteiten onderhoud groot 1 / 2 jaar / stuk Regulier onderhoud 21 Reinigen R01 Reinigen oppervlak vertikaal, klein 1 / 2 jaar 100 / stuk 01 Waterstralen onder hoge druk en verwijderen aanslag van oppervlakken hout, betonwanden, pijlers, metselwerk, geluidschermen enz. R02 Reinigen oppervlak vertikaal, middel 1 / 2 jaar 250 / stuk 04 R03 Reinigen oppervlak vertikaal, groot 1 / 2 jaar 750 / stuk 04 R08 Reinigen camera lenzen 1 / 1 jaar 50 / stuk 01 R10 Doorspuiten duiker <1m 1 / 15 jaar 50 / m1 02 verwijderen en afvoeren slib in de duiker R11 Doorspuiten duiker >1m 1 / 15 jaar 250 / m2 02 verwijderen en afvoeren slib in de duiker R12 Reinigen HWA klein 1 / 1 jaar 100 / stuk 02 van kleine niet houten objecten, afvoerbuizen en goten

26 Totaal maatregelenpakket Code Hoofdvakdiscipline Code Vakdiscipline Codenw Maatregel Frequentie Prijs/Eenheid Prioriteit Opmerking R13 Reinigen HWA groot 1 / 1 jaar 250 / stuk 02 van tunnels of grote bruggen, goten, roosters, putten 21 Regulier onderhoud 22 Conserveren C01 Overlagen conservering staaloppervlak 1 / 15 jaar 30 / m2 04 damwanden of geluidschermen C03 Vervangen conservering stalen HDC 1 / 10 jaar 100 / m2 03 Onafhankelijk van vervangen brug. Kosten in combinatie met overlagen C05 Vervangen conservering stalen onderdelen 1 / 10 jaar 60 / stuk 03 (haalpennen, verkeerspaaltjes, ankerbouten, etc). Kosten in combinatie met overlagen C07 Vervangen conservering stalen leuningen 1 / 15 jaar 100 / m1 03 Duurzaam onderhoud, onafhankelijk van vervanging leuning. Kosten in combinatie met overlagen C10 Conserveren houten leuningen 1 / 8 jaar 40 / m1 04 Esthetisch onderhoud, onafhankelijk van vervanging leuning 21 Regulier onderhoud 23 Vervangen stalen onderdelen S01 Vervangen leuning staal 1 / 40 jaar 300 / m1 02 Inclusief ondersabelingen S02 Vervangen geleiderailconstructie 1 / 30 jaar 200 / m1 02 Inclusief ondersabelingen S03 Vervangen krooshek 1 / 20 jaar 500 / stuk 02 inclusief bevestigingsmiddelen S04 Vervangen scheepvaartborden 1 / 15 jaar 250 / stuk 01/02 21 Regulier onderhoud 24 Vervangen diverse onderdelen V01 Vervangen rubber in voegovergang 1 / 10 jaar 250 / m1 03 Ingelijmd of ingeklemd in voegovegangsconstructie V02 Vervangen voegovergangconstructie 1 / 40 jaar / m1 02 Gehele voegconstructie V03 Vervangen bitumineuze voegovergangen 1 / 10 jaar 700 / m1 02 Gehele voegconstructie V04 Vervangen rij-ijzer/eenvoudige voeg 1 / 20 jaar 250 / m1 03 kleine betonnen kunstwerken V07 Vervangen kitvoegafdichting 1 / 15 jaar 30 / m1 03 Onder andere bij dilataties. V08 Vervangen wandtegels 1 / 30 jaar 200 / m2 04 Wandtegels V10 Vervangen voegen metselwerk 1 / 25 jaar 75 / m2 03 Aangetaste metselwerkvoegen op waterlijn 21 Regulier onderhoud 25 Vervangen houten onderdelen H01 Vervangen leuning hout 1 / 20 jaar 150 / m1 02 H02 Vervangen beplanking (dek) 1 / 20 jaar 170 / m2 02 Onafhankelijk van vervangen brug. H03 Vervangen remmingswerk hout, klein 1 / 25 jaar / stuk 02 gemiddelde lengte van 5 m/stk, recreactievaart H04 Vervangen remmingswerk hout, groot 1 / 25 jaar / stuk 02 5 palen + diverse koppelingen, beroepsvaart H05 Vervangen remmingspalen hout 1 / 25 jaar 750 / stuk 02 Inclusief paalmuts H06 Vervangen wrijfgordingen 1 / 20 jaar 70 / m1 02 H07 Vervangen beschoeiing hout 1 / 30 jaar 200 / m1 02 H08 Vervangen paalprop 1 / 25 jaar / stuk Regulier onderhoud 28 Vervangen slijtlaag/asfalt A01 Vervangen slijtlaag op houten dek 1 / 10 jaar 75 / m2 01 Onafhankelijk van vervangen beplanking bij houten dek. A02 Vervangen slijtlaag op stalen/kunstof dek 1 / 10 jaar 70 / m2 01 A03 Vervangen slijtlaag op betonnen dek 1 / 15 jaar 100 / m2 01 Uitsluitend voor slijtlaag op kunstharsbasis. A04 Bijwerken asfaltlaag op betonnen dek 1 / 10 jaar 25 / m2 02 A05 Vervangen asfaltlaag op betonnen dek 1 / 30 jaar 150 / m2 02 A06 Latexfalt op beton, vervangen 1 / 10 jaar 30 / m2 02 Veelal op schampkanten 21 Regulier onderhoud 29 Onderhoud (E+M) E01 Scheepvaartseinen, vervangen 1 / 15 jaar 700 / stuk 02 E02 Landverkeerseinen, vervangen 1 / 15 jaar 700 / stuk 02 E03 Vervangen monitoren 1 / 5 jaar / stuk 02 E04 Vervangen camera's 1 / 10 jaar / stuk 02 E05 Vervangen luidsprekers 1 / 10 jaar 250 / stuk 02 E06 Onderhoud E, klein 1 / 1 jaar / stuk Investeringen 51 Vervangen/groot onderhoud (C) G01 Vervangen metselwerk brug 1 / 80 jaar / m2 02 lengte schildmuren x breedte boog G02 Vervangen houten brug 1 / 40 jaar / m2 02 lengte x breedte beplanking

27 Totaal maatregelenpakket Code Hoofdvakdiscipline Code Vakdiscipline Codenw Maatregel Frequentie Prijs/Eenheid Prioriteit Opmerking G03 Vervangen betonnen (aan)brug/viaduct 1 / 80 jaar / m2 02 lengte x breedte overspanning G04 Vervangen stalen brug 1 / 60 jaar / m2 02 lengte x breedte overspanning G05 Vervangen kunststof brug 1 / 60 jaar / m2 02 lengte x breedte overspanning G06 Vervangen beweegbare brug 1 / 60 jaar / m2 02 lengte x breedte van het val/beweegbaar gedeelte G07 Vervangen duiker, beton 1 / 80 jaar / m2 02 lengte x breedte koker G08 Vervangen duiker, staal 1 / 60 jaar 750 / m2 02 lengte x breedte koker G09 Vervangen sluis, beton 1 / 80 jaar / m2 02 lengte x breedte koker G10 Vervangen tunnel 1 / 80 jaar / m2 02 oppervlak van de bak, inclusief inritten G12 Vervangen damwand beton 1 / 80 jaar 200 / m2 02 oppervlak =lengte damwanden x 1 m G13 Vervangen damwand staal 1 / 65 jaar 300 / m2 02 oppervlak =lengte damwanden x 1 m G14 Vervangen metselwerk muur 1 / 75 jaar 400 / m2 02 oppervlak =hoogte muur x 1 m G15 Vervangen steiger hout 1 / 40 jaar / m2 02 lengte x breedte beplanking G21 Vervangen damwand hout 1 / 30 jaar 100 / m2 02 oppervlak =lengte damwanden x 1 m G31 Vervangen geluidscherm hout 1 / 40 jaar 200 / m2 02 oppervlak is hoogte scherm x 1 m G32 Vervangen geluidscherm beton 1 / 80 jaar 300 / m2 02 oppervlak is hoogte scherm x 1 m G33 Vervangen geluidscherm staal/kunststof 1 / 60 jaar 400 / m2 02 oppervlak is hoogte scherm x 1 m 51 Investeringen 52 Vervangen/groot onderhoud (E+M) E22 Vervangen brugbewegingsinstallatie (E) 1 / 30 jaar stuk 02 E23 Vervangen bedieningslessenaar 1 / 30 jaar stuk 02 E24 Vervangen M/E bewegingsinstallaties (groot) 1 / 40 jaar / stuk 02 E25 Vervangen M/E bewegingsinstallaties (middel) 1 / 40 jaar / stuk 02 E26 Vervangen M/E bewegingsinstallaties (klein) 1 / 40 jaar / stuk 02 M22 Vervangen slagboominstallatie klein 1 / 25 jaar / stuk 02 M23 Vervangen slagboominstallatie groot 1 / 25 jaar / stuk 02 M24 Vervangen hydraulische installatie 1 / 20 jaar / stuk 02 Alle onderhoudsprojecten (X) X01 inzet laagwerker 1 / 0 jaar / dag divers X02 inzet hoogwerker 1 / 0 jaar 600 / dag divers X03 inzet steigerwerk 1 / 0 jaar 400 / dag divers Variabel, inschatten tijdens inspectie X04 inzet werkschip 1 / 0 jaar / dag divers X05 inzet duikploeg 1 / 0 jaar / dag divers X06 inzet milieumaatregelen 1 / 0 jaar 1 / divers Standaardprijs, inschatten welke totaalkosten X11 inzet verkeersmaatregelen verkeersbruggen 1 / 0 jaar / stuk divers X12 inzet verkeersmaatregelen fietsbruggen 1 / 0 jaar 500 / stuk divers X13 inzet verkeersmaatregelen voetpad 1 / 0 jaar 300 / stuk divers X14 inzet verkeersmaatregelen VRI 1 / 0 jaar / stuk divers De genoemde eenheidsprijzen zijn gebaseerd op GW W -kosten (zie gwwkosten.nl) en ervaringscijfers van een extern ingenieursbureau en zijn als volgt opgebouwd: - Inclusief aankoop materiaal, lonen, kosten materieel; - Inclusief winst, risico, algemene kosten en uitvoeringskosten (circa 30%); - Exclusief engineering (besteksvorming e.d.) en toezicht; - Exclusief bijzonder materieel (duikploeg, hoog-, laagwerker etc.), maatregelen in het kader van het milieu, verkeersmaatregelen, ontheffingen/vergunningen; - Exclusief B.T.W ; - Gebaseerd op prijspeil 2012; - Gebaseerd op gelijktijdig uitvoeren van onderhoudsprojecten.

28 GEMEENTE DEN HELDER Bijlage II Meerjarenoverzicht per vakdiscipline

29 De weergegeven bedragen zijn in euro's Samenvatting vakdiscipline 5 jaar Prijspeil 2012 Kosten exclusief 19% BTW Object(en) totaal Totaal Gemiddeld 1.Inspecties (civiel) Betonreparaties Diverse eenmalige acties Reinigen Conserveren Vervangen diverse onderdelen Vervangen houten onderdelen Vervangen stalen onderdelen Vervangen slijtlaag/asfalt Vervangen /groot onderhoud C E onderhoud Totaal

30 GEMEENTE DEN HELDER Bijlage III Meerjarenoverzicht per vakdiscipline

31

32 De weergegeven bedragen zijn in euro's Samenvatting vakdiscipline 10 jaar Prijspeil 2012 Kosten exclusief 19% BTW Object(en) totaal Totaal Gemiddeld 1.Inspecties (civiel) Betonreparaties Diverse eenmalige acties Reinigen Conserveren Vervangen diverse onderdelen Vervangen houten onderdelen Vervangen stalen onderdelen Vervangen slijtlaag/asfalt E onderhoud Vervangen/groot onderhoud C Totaal

33 GEMEENTE DEN HELDER Bijlage IV Meerjarenoverzicht per vakdiscipline

34

35 Samenvatting vakdisciplines 20 jaar Prijspeil 2012 Kosten exclusief 19% BTW De weergegeven bedragen zijn in euro's Object(en) totaal Inspecties (civiel) Betonreparaties Diverse eenmalige acties Reinigen Conserveren Vervangen diverse onderdelen Vervangen houten onderdelen Vervangen stalen onderdelen Vervangen slijtlaag/asfalt E onderhoud Vervangen/groot onderhoud C Totaal Object(en) totaal Totaal Gemiddeld 1.Inspecties (civiel) Betonreparaties Diverse eenmalige acties Reinigen Conserveren Vervangen diverse onderdelen Vervangen houten onderdelen Vervangen stalen onderdelen Vervangen slijtlaag/asfalt E onderhoud Vervangen/groot onderhoud C Totaal

36 GEMEENTE DEN HELDER Bijlage V Onderhoudsprojecten 2013

37

38

39 Onderhoud naar Excel Printdatum: 26/09/12 Objectnummer: Objectnaam: Objecttype: Gebied: Project Nr Vakdiscipline Freq. Thema Status Uitst Startjr Maatregel omschrijving Hoeveelh. Prijs/eenh. Totaalprijs Schadefoto Opmerking B01 Brug bij de Schelp 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 Incl. onkruid op de brug B01 Brug bij de Schelp 01 Vervangen conservering stalen leuningen 22 Conserveren 1 15 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Vervangen conservering stalen leuningen [m] Meter 60,00 100, ,00 B02 Brug bij pompgemaal 02 Conserveren houten leuningen 22 Conserveren 1 8 J Toonbaarheid Prognose -1 J 2013 Conserveren houten leuningen [m] Meter 24,00 40,00 960,00 B02 Brug bij pompgemaal 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B03 Brug Draaikolk 02 Conserveren houten leuningen 22 Conserveren 1 8 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Conserveren houten leuningen [m] Meter 25,00 40, ,00 B03 Brug Draaikolk 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B04 Brug de Schots 01 Bijwerken asfaltlaag op betonnen dek 26 Vervangen slijtlaag/asfalt 1 10 J Functionaliteit Prognose 0 J 2013 Bijwerken asfaltlaag op betonnen dek m2] Vierkante meter 108,80 25, ,00 Rijbaan B04 Brug de Schots 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B04 Brug de Schots 01 Vervangen asfaltlaag op betonnen dek 26 Vervangen slijtlaag/asfalt 1 30 J Functionaliteit Prognose 0 J 2013 Vervangen asfaltlaag op betonnen dek m2] Vierkante meter 36,30 150, ,00 Fietspad B04 Brug de Schots 01 Vervangen conservering stalen leuningen 22 Conserveren 1 15 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Vervangen conservering stalen leuningen [m] Meter 47,00 100, ,00 B04 Brug de Schots 01 Verwijderen graffiti 21 Reinigen 1 0 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Verwijderen graffiti m2] Vierkante meter 4,00 25,00 100,00 B05 Brug bij sporthal 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B06-o Brug bij bowling 01 Betonreparatie 11 Betonreparaties 1 0 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Betonreparatie, herstel divers [*] Overigen 1,50 100,00 150,00 Grindnest 0,4x0,2m B06-o Brug bij bowling 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B06-w Brug bij bowling 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B07 Brug bij Gemini 01 Betonreparatie 11 Betonreparaties 1 0 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Betonreparatie, herstel divers [*] Overigen 1,50 100,00 150,00 Grindnest 0,2x0,2m B07 Brug bij Gemini 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B08 Brug bij sluis achter Gemini 08 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B09 Postbrug 03 Betonreparatie 11 Betonreparaties 1 0 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Betonreparatie, herstel divers [*] Overigen 20,00 100, ,00 Circa 2 m2 betonschade/holklinkende delen B09 Postbrug 03 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, middel [stk] Stuks 1,00 250,00 250,00 Onkruidgroei B10 Mosterdbrug 02 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 1.500,00 1, ,00 Vervangen voegen metselwerk op de waterlijn B10 Mosterdbrug 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 30,00 10,00 300,00 B11 Brug Bierstraat 01 Bijwerken asfaltlaag op betonnen dek 26 Vervangen slijtlaag/asfalt 1 10 J Functionaliteit Prognose -1 J 2013 Bijwerken asfaltlaag op betonnen dek m2] Vierkante meter 137,20 25, ,00 B11 Brug Bierstraat 01 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 400,00 1,00 400,00 Herstellen voegen metselwerk op de waterlijn B11 Brug Bierstraat 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B11 Brug Bierstraat 01 Vervangen conservering stalen leuningen 22 Conserveren 1 15 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Vervangen conservering stalen leuningen [m] Meter 54,00 100, ,00 B12 Brug Beatrixstraat 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B12 Brug Beatrixstraat 01 Verwijderen graffiti 21 Reinigen 1 0 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Verwijderen graffiti m2] Vierkante meter 2,00 25,00 50,00 Onderzijde brug B12A Brug verlengde fabrieksgracht 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B13 Brug Nieuwstraat 04 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B13 Brug Nieuwstraat 04 Vervangen conservering stalen HDC 22 Conserveren 1 10 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Vervangen conservering stalen HDC m2] Vierkante meter 84,00 100, ,00 B14 Brug Ruyggweg 01 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 1.000,00 1, ,00 Vervangen/verlengen 10 afvoerbuizen B14 Brug Ruyggweg 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B14 Brug Ruyggweg 01 Vervangen kitvoegafdichting 23 Vervangen diverse onderdelen 1 15 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Vervangen kitvoegafdichting [m] Meter 12,00 30,00 360,00 Niet aanwezig B15 Brug achter milieudienst 01 Betonreparatie 11 Betonreparaties 1 0 J Duurzaamheid Prognose -1 J B15 Brug achter milieudienst 01 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Functionaliteit Prognose -1 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 500,00 1,00 500,00 Ophogen aansluitingen B15 Brug achter milieudienst 01 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Functionaliteit Prognose -1 J 2013 Herstellen bestrating m2] Vierkante meter 10,00 50,00 500,00 B15 Brug achter milieudienst 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B16 Brug Schootenweg 01 Betonreparatie 11 Betonreparaties 1 0 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Betonreparatie, herstel divers [*] Overigen 3,00 100,00 300,00 2 betonschades 0,3x0,3m B16 Brug Schootenweg 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B17 Brug naar Riepel 01 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Functionaliteit Prognose 0 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 150,00 1,00 150,00 Ophogen aansluitingen B17 Brug naar Riepel 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B18 Brug bij woning de Torp 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B18 Brug bij woning de Torp 01 Vervangen kitvoegafdichting 23 Vervangen diverse onderdelen 1 15 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Vervangen kitvoegafdichting [m] Meter 14,00 30,00 420,00 B19 Brug Torplaan 01 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 300,00 1,00 300,00 Verwijderen boom B19 Brug Torplaan 01 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 50,00 1,00 50,00 2x ijzeren stang verwijderen onderzijde brug B19 Brug Torplaan 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B19 Brug Torplaan 01 Vervangen kitvoegafdichting 23 Vervangen diverse onderdelen 1 15 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Vervangen kitvoegafdichting [m] Meter 10,00 30,00 300,00 B20 Brug Waterkeringsweg 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B20 Brug Waterkeringsweg 01 Vervangen kitvoegafdichting 23 Vervangen diverse onderdelen 1 15 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Vervangen kitvoegafdichting [m] Meter 6,00 30,00 180,00 B21 Fietsbrug de Zandloper 02 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Functionaliteit Prognose 0 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 150,00 1,00 150,00 Ophogen aansluiting B21 Fietsbrug de Zandloper 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B22 Brug Ooghduyne 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B23 Brug Ooghduyne 02 Herstel divers 12 Diverse eenmalige acties 1 0 J Functionaliteit Prognose -1 J 2013 Herstel divers [*] Overigen 150,00 1,00 150,00 Ophogen aansluiting B23 Brug Ooghduyne 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B24 Brug ingang de Riepel 01 Betonreparatie 11 Betonreparaties 1 0 J Duurzaamheid Prognose -1 J 2013 Betonreparatie, herstel divers [*] Overigen 20,00 100, ,00 Circa 2 m2 betonschades in de prefab liggers B24 Brug ingang de Riepel 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B24 Brug ingang de Riepel 01 Vervangen asfaltlaag op betonnen dek 26 Vervangen slijtlaag/asfalt 1 30 J Functionaliteit Prognose -1 J 2013 Vervangen asfaltlaag op betonnen dek m2] Vierkante meter 51,90 150, ,00 B24 Brug ingang de Riepel 01 Vervangen conservering stalen leuningen 22 Conserveren 1 15 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Vervangen conservering stalen leuningen [m] Meter 31,60 100, ,00 B24 Brug ingang de Riepel 01 Vervangen kitvoegafdichting 23 Vervangen diverse onderdelen 1 15 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Vervangen kitvoegafdichting [m] Meter 10,00 30,00 300,00 B25 Fietsbrug de Slenk 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B26 Brug ingang Middelzand 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B27 Brug Zuiderhaaks 02 Conserveren houten leuningen 22 Conserveren 1 8 J Toonbaarheid Prognose -1 J 2013 Conserveren houten leuningen [m] Meter 28,60 40, ,00 B27 Brug Zuiderhaaks 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B28 Brug Doorzwin 01 Reinigen object 21 Reinigen 1 2 J Toonbaarheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak vertikaal, klein [stk] Stuks 1,00 100,00 100,00 B29 Doorzwin 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B30 Doorzwin 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00 B30 Doorzwin 02 Vervangen beplanking (dek) 24 Vervangen houten onderdelen 1 20 J Functionaliteit Prognose 0 J 2013 Vervangen beplanking (dek) m2] Vierkante meter 36,60 170, ,00 B31 Doorzwin 02 Reinigen object 21 Reinigen 1 1 J Duurzaamheid Prognose 0 J 2013 Reinigen oppervlak hout m2] Vierkante meter 10,00 10,00 100,00

GEMEENTE TEXEL. Beleidsplan 25 kunstwerken. Ingenieursbureau Westenberg B.V.

GEMEENTE TEXEL. Beleidsplan 25 kunstwerken. Ingenieursbureau Westenberg B.V. GEMEENTE TEXEL Beleidsplan 25 kunstwerken Ingenieursbureau Westenberg B.V. Westeinde 25 Postbus 256 3840 AG Harderwijk Telefoon (0341) 46 70 46 Fax (0341) 43 17 47 E-mail mail@westenberg.net Versie Datum

Nadere informatie

Status Hw Definitief ing. E.R. Hoogterp

Status Hw Definitief ing. E.R. Hoogterp GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Veiligheidsinspectie 4 kunstwerken Ingenieursbureau Westenberg B.V. Westeinde 25 Postbus 256 3840 AG Harderwijk Telefoon (0341) 46 70 46 Fax (0341) 43 17 47 E-mail

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 t/m 2023. Bruggen

Beleidsplan 2014 t/m 2023. Bruggen Beleidsplan 2014 t/m 2023 Bruggen Gemeente De Marne, september 2012 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 3 SAMENVATTING... 4 1 INLEIDING... 5 1.1 Aanleiding... 5 1.2 Van beleid- tot uitvoeringplan... 5 1.3 Leeswijzer...

Nadere informatie

Beheerplan Civieltechnische kunstwerken

Beheerplan Civieltechnische kunstwerken Beheerplan Civieltechnische kunstwerken 2015-2018 Beheerplan civieltechnische kunstwerken 2015-2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Doel 1 1.2 Doelstelling 1 1.3 Resultaat 1 2 KADERS 2 2.1 Wettelijke kaders

Nadere informatie

Titel : Visuele inspectie en onderhoudsplanning civiele kunstwerken INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3

Titel : Visuele inspectie en onderhoudsplanning civiele kunstwerken INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 Rapportnummer : 23528 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 UITGANGSPUNTEN... 4 2.1 Klein onderhoud... 4 2.2 Groot onderhoud... 4 2.3 Vervanging... 5 2.4 Eenmalig herstel... 5 3 NEVIPRO... 6 4 SAMENVATTING...

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Het beleids- en beheerplan civiele kunstwerken

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal Meerjarenprogramma Kunstwerken Noordhollandsch Kanaal Directie Beheer en Uitvoering April 2006 1 Meerjarenonderhoudsprogramma kunstwerken Noordhollandsch kanaal Inhoudsopgave 1. Samenvatting 3 2. Inleiding

Nadere informatie

Meerjarenonderhoudsplan

Meerjarenonderhoudsplan Meerjarenonderhoudsplan BRUG2010-01 Spoorbrug Hanzeboog 1 INLEIDING Iedere organisatie die bruggen, sluizen, tunnels, etc. beheert weet dat onderhoud een belangrijk aspect van het beheren is. Ieder bouwdeel

Nadere informatie

Titel : Wandelpromenade Prattenburg, Engelenburg en Sandenburg INHOUDSOPGAVE. 1 INLEIDING... 3 1.1 Omschrijving kunstwerk... 3 1.2 Leeswijzer...

Titel : Wandelpromenade Prattenburg, Engelenburg en Sandenburg INHOUDSOPGAVE. 1 INLEIDING... 3 1.1 Omschrijving kunstwerk... 3 1.2 Leeswijzer... Rapportnummer : I 15196 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Omschrijving kunstwerk... 3 1.2 Leeswijzer... 4 2 DECOMPOSITIE... 5 3 OVERZICHT NOODZAKELIJKE REPARATIES...19 3.1 Hoofddraagconstructie...20 3.2

Nadere informatie

Beantwoording vragen raadscommissie d.d inzake beheerplan civiele objecten

Beantwoording vragen raadscommissie d.d inzake beheerplan civiele objecten Beantwoording vragen raadscommissie d.d. 24 06 2014 inzake beheerplan civiele objecten De heer Zwijgers (CDA) geeft aan dat hij er vanuit gaat dat de genoemde bedragen maximale bedragen zijn. Klopt. Zo

Nadere informatie

Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken november 2014

Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken november 2014 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken 2015-2020 7 november 2014 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken 2015 2020 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wettelijke kaders... 3 3. Beheercyclus civieltechnische

Nadere informatie

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries ( ) (t.a.v. J. Koomans van den Dries)

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries ( ) (t.a.v. J. Koomans van den Dries) Vergadering: 10 januari 2012 Agendanummer: 7 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries (0595-447784) E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans

Nadere informatie

Meerjarenplan onderhoud Civieltechnische kunstwerken

Meerjarenplan onderhoud Civieltechnische kunstwerken Meerjarenplan onderhoud Civieltechnische kunstwerken 2011-2015 12 april 2011 Regnr 11385 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 2. Wat is de afgelopen periode gerealiseerd?... 6 3. Inventarisatie areaal... 8

Nadere informatie

Versie: 24 mei Beheerplan Wegen Waterland

Versie: 24 mei Beheerplan Wegen Waterland Versie: 24 mei 2012 Beheerplan Wegen Waterland 2013 2017 Inhoudsopgaven 1. Inleiding 3 2. Kaders en wetgeving 4 2.1. Wetgeving 4 2.2. Richtlijnen 4 3. Huidige situatie 5 3.1. Areaal 5 3.2. Globale visuele

Nadere informatie

Voorstel raad. Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013

Voorstel raad. Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013 Onderwerp Vergadering van Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013 Portefeuillehouder Nummer Lia Franken 10 Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Voorstel 1) de bestemmingsreserve

Nadere informatie

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen September 2013 Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Opdrachtgever Project

Nadere informatie

opzet quick scan civiele kunstwerken Lansingerland

opzet quick scan civiele kunstwerken Lansingerland opzet quick scan civiele kunstwerken Lansingerland definitieve versie 1 inleiding inleiding Civiele kunstwerken is een verzamelnaam voor allerlei geconstrueerde objecten in de openbare ruimte. De gemeente

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/375078 1. Inleiding De Buitenrustbruggen zijn in 1935 en 1964 aangelegd. De bruggen zijn volgens het Haarlems Verkeer en Vervoerplan (HVVP)

Nadere informatie

Tijdsgebonden: Wanneer zijn we klaar? Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z / INT Wegbeheer

Tijdsgebonden: Wanneer zijn we klaar? Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z / INT Wegbeheer Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z.05833 / INT.06437 Wegbeheer 2015-2019 SMART Aanleiding De Provincie heeft in haar verdiepingsonderzoek (juni 2013) vastgesteld dat op basis van de weginspectie

Nadere informatie

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda.

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda. Renovatie van Parkeergarages Christian Carlie Tebecon B.V. Innovatiesachter de slagboom? UITDAGINGEN achter de slagboom! Agenda Even voorstellen Even voorstellen Schadebeelden in parkeergarages Stappenplan

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht Constructief advies Gemeente Papendrecht Urgentierapport verkeersbrug Jan Steenlaan (KW-nr. 1056)

Gemeente Papendrecht Constructief advies Gemeente Papendrecht Urgentierapport verkeersbrug Jan Steenlaan (KW-nr. 1056) Gemeente Papendrecht Constructief advies Gemeente Papendrecht Urgentierapport verkeersbrug Jan Steenlaan (KW-nr. 1056) INNI140138-RAP-0001 Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Gemeente Papendrecht Projectnummer

Nadere informatie

Afdeling Openbare Werken. 14 beweegbare bruggen. Inspectierapportages. najaar 2012 Revisie 1

Afdeling Openbare Werken. 14 beweegbare bruggen. Inspectierapportages. najaar 2012 Revisie 1 Afdeling Openbare Werken 14 beweegbare bruggen Inspectierapportages najaar 2012 Revisie 1 Peulenstraat-zuid 85 3371 AL Hardinxveld-Giessendam Tel.: 0184 41 17 45 Gemeente Stichtse Vecht Afdeling Openbare

Nadere informatie

Beheerplan kunstwerken 2014-2017

Beheerplan kunstwerken 2014-2017 Beheerplan kunstwerken 2014-2017 Afdeling Openbare Werken Team beheer 19 november 2013 Status: Definitief Samenvatting Dit beheerplan kunstwerken is opgesteld voor de periode 201 4 tot en met 2017. In

Nadere informatie

Onderhoudsplan en begroting wegen 2014 2025. Gemeente Schiermonnikoog. 11 06 2013.

Onderhoudsplan en begroting wegen 2014 2025. Gemeente Schiermonnikoog. 11 06 2013. Onderhoudsplan en begroting wegen 2014 2025 Gemeente Schiermonnikoog. 11 06 2013. 1. Inleiding. Adequaat onderhoud van de wegen is een taak van de gemeente. Goed onderhouden wegen zijn comfortabel te gebruiken

Nadere informatie

lllililllllllllilllllilllllll

lllililllllllllilllllilllllll Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders lllililllllllllilllllilllllll G15.0746 nieuwkoop r raadsvoorstel portefeuillehouder G. Eikhuizen opgesteld door Beheer Openbare Ruimte I Cees Tas

Nadere informatie

Beheerplan Civiele Kunstwerken 2014-2018

Beheerplan Civiele Kunstwerken 2014-2018 Beheerplan Civiele Kunstwerken 2014-2018 Bas Moerkerke Hans van Oudheusden Gemeente Ridderkerk Afdeling Beheer & Uitvoering December 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Terugblik beheerplan 2009-2013

Nadere informatie

1. Openbare ruimte en de kapitaalsgoederen in de openbare ruimte.

1. Openbare ruimte en de kapitaalsgoederen in de openbare ruimte. Inhoud 1. Openbare ruimte en de kapitaalsgoederen in de openbare ruimte.... 3 De Openbare ruimte... 3 Kapitaalsgoederen... 3 De kapitaalgoederen openbare ruimte... 3 Het belang en de waarde van de kapitaalgoederen

Nadere informatie

Algemene gegevens: Technische gegevens: Benaming: Nr Harmensparkbrug. Houten voetgangersbrug Bouwjaar Ca. 1992

Algemene gegevens: Technische gegevens: Benaming: Nr Harmensparkbrug. Houten voetgangersbrug Bouwjaar Ca. 1992 Groep: Vaste bruggen Benaming: Nr. 45 - Harmensparkbrug Algemene gegevens: Naam brug Harmensparkbrug Type brug Houten voetgangersbrug Bouwjaar Ca. 1992 Eigenaar Beheerder Technische gegevens: Doorvaartbreedte

Nadere informatie

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result 11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie Imagine the result Wie zijn wij? Jeroen Bunschoten Senior adviseur bouwregelgeving ARCADIS Nederland BV Gerard van Engelen Senior adviseur

Nadere informatie

Notitie: Evaluatie bruggenbeheersplan fase 1 en varianten brug Ommerweg

Notitie: Evaluatie bruggenbeheersplan fase 1 en varianten brug Ommerweg Notitie: Evaluatie bruggenbeheersplan fase 1 en varianten brug Ommerweg Inleiding De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid en toegankelijkheid van haar openbare wegen

Nadere informatie

M.O.B. Consultancy bv

M.O.B. Consultancy bv M.O.B. Consultancy bv Meerjarenonderhoudsplan Verenigingsplein MOB Consultancy b.v. Jacob Catslaan 23 3705 BN Zeist www.mob.nl info@mob.nl 030-6940000 INLEIDING Iedere organisatie die gebouwen beheert

Nadere informatie

Conditiemeting kunstwerken 2012

Conditiemeting kunstwerken 2012 Conditiemeting kunstwerken 2012 Objectnaam Objectnummer Locatie : Brug Bartelsluis : BV0053 : Wormer Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier A.C. Smidt Movares Nederland B.V. Kenmerk OHM-HHNK

Nadere informatie

: Gemeente Apeldoorn / A. Dijkhuizen - Teammanager Bovenwijks Beheer en G. Zwols Technisch Beheerder Kunstwerken Team Bovenwijks

: Gemeente Apeldoorn / A. Dijkhuizen - Teammanager Bovenwijks Beheer en G. Zwols Technisch Beheerder Kunstwerken Team Bovenwijks NOTITIE Opdrachtgever : Gemeente Apeldoorn / A. Dijkhuizen - Teammanager Bovenwijks Beheer en G. Zwols Technisch Beheerder Kunstwerken Team Bovenwijks Datum : 27 februari 2017 Onderwerp Betreft Projectcode

Nadere informatie

Beheerplan Bruggen

Beheerplan Bruggen Beheerplan Bruggen 2016-2020 Colofon Beheerplan Bruggen Gemeente Wassenaar Auteurs: R.F. Faes (Iv-Infra b.v.) H. te Sligte (Werkorganisatie Duivenvoorde) M. Woertman (Werkorganisatie Duivenvoorde) 2 Samenvatting

Nadere informatie

Actieplan Verkeer Gemeente Loon op Zand 2014/2015 me. Actieplan Wegen 2015-2017 met een prognose 2018-2028

Actieplan Verkeer Gemeente Loon op Zand 2014/2015 me. Actieplan Wegen 2015-2017 met een prognose 2018-2028 Actieplan Verkeer Gemeente Loon op Zand 2014/2015 me Actieplan Wegen 2015-2017 met een prognose 2018-2028 September 2015 Inhoudsopgave INLEIDING 1. DOEL ACTIEPLAN EN KARAKTERISTIEK 3 2.ONDERHOUDSPROJECTEN

Nadere informatie

11.3. Onderhoud kapitaalgoederen

11.3. Onderhoud kapitaalgoederen 11.3. Onderhoud kapitaalgoederen Introductie en doelstelling De paragraaf Kapitaalgoederen gaat in op de manier waarop het op duurzame wijze in stand houden van kapitaalgoederen (de fysieke gemeentelijke

Nadere informatie

Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages

Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages Uitdagingen achter de slagboom 23 april 2015 ParkeerVak 2015 Christian Carlie Commercieel Manager Tebecon B.V. Even voorstellen: Tebecon Reeds

Nadere informatie

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven 1 Vraagstelling; Opdrachtgever wil informatie over mogelijke gebreken, direct noodzakelijke kosten en kosten op termijn. Extra aandachtspunt; houtrot/aantasting

Nadere informatie

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst?

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? ir. M. (Maaike) Ebberink 11 oktober 2012 Constructief oogpunt 2 1 Bron: www.nu.nl 3 4 2 GEBOUWVOORRAAD Woningvoorraad peildatum 1 januari 2009: 7.104.518

Nadere informatie

РЖЗФКСЧЖХТОГР ЗГЧЦСПГЦЛХЗЗФЖЗ НЧРХЦЩЗФНЗР ЗЗОТОГРШГРКЗЦ РЖЗФКСЧЖХТОГР ГЦЦЗРИФГХЦФЧЕЦЧЧФ X Storing 1 Inspectie 2 Telemetrie 3 Medewerker onderhoud Registreren storing 4 Medewerker onderhoud

Nadere informatie

Herziening van de huidige definitie van de Maatregeltoets

Herziening van de huidige definitie van de Maatregeltoets Herziening van de huidige definitie van de Maatregeltoets ing. E.H.L. van Wissen Grontmij Nederland B.V. R. Gravesteijn Grontmij Nederland B.V. ir. L. van Hoogevest Grontmij Nederland B.V. Samenvatting

Nadere informatie

Voorbeeld Meerjarenonderhoudsplan Rapport

Voorbeeld Meerjarenonderhoudsplan Rapport Voorbeeld Meerjarenonderhoudsplan Rapport Projectnummer : 4522999 Datum : 01-01-2013 Inhoudsopgave Gebouwinformatie 3 Adresgegevens. 3 Gebouwkenmerken.. 3 Geconstateerde onderhoudsconditie 4 Doel meerjaren

Nadere informatie

Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud aan bestaande en nieuw te bouwen kunstwerken.

Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud aan bestaande en nieuw te bouwen kunstwerken. Openbare RuimteWorkflow Nummer Zaaknummer IO-13-08274 Z-12-23672 Onderwerp Beheerplan kunstwerken 2013-2022 Datum 31 januari 2013 Steller document Pieter Joost Sluis Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017 Beheer in balans Opsteller : DSB/R&W Concept : versie 6 januari 2015 1 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding 2. Terugblik MJPK-1 3. Programma 4. Financiering

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT * M ï. ft f N RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 11-08 Registratienummer raad 606186 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 606186 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

KUNSTWERKENBEHEER BEHEER-EN ONDERHOUDSKOSTEN 2009-2019

KUNSTWERKENBEHEER BEHEER-EN ONDERHOUDSKOSTEN 2009-2019 KUNSTWERKENBEHEER BEHEEREN ONDERHOUDSKOSTEN 20092019 GEMEENTE LEIDERDORP 9 februari 2009 074055286 A i fïjyt! Vs:iv«ii",!ï;;;.'&J»ïi ft=«tgwossieft. AJÏCADiS 1 Inleiding _ _ 5 1.1 Algemeen.... _ 5 1.2

Nadere informatie

Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het project Groot Onderhoud en versterking Maasbrug Roermond.

Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het project Groot Onderhoud en versterking Maasbrug Roermond. Toelichting Betreft Toelichting werkzaamheden Maasbrug t.b.v. APV-geluid Ons kenmerk ROE000 Datum 8 februari 2013 Behandeld door De heer R. Peeten Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het

Nadere informatie

Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a.

Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a. Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a. Inleiding. Zoals afgesproken in de ledenvergadering 2004 is het voorzienings- en reserveringsbeleid van onze vereniging door

Nadere informatie

Inleiding Wethouder van Tuijl. Presentatie / toelichting IBOR-systematiek

Inleiding Wethouder van Tuijl. Presentatie / toelichting IBOR-systematiek PROGRAMMA Inleiding Wethouder van Tuijl Presentatie / toelichting IBOR-systematiek Aan de knoppen draaien wat kost het beheer als ik een ander beheerniveau wil? IBOR Integraal Beheer Openbare Ruimte VRAAG

Nadere informatie

Gebouwen beheerplan

Gebouwen beheerplan Gebouwen beheerplan 2015-2018 Afdeling Grondgebied Team Bouwen 4 november 2015 Inhoud 1. Inleiding en samenvatting blz. 3 1.1 Inleiding blz. 3 1.2 Samenvatting blz. 3 2. Onderhoudsbeleid/ Uitgangspunten

Nadere informatie

BEHEERKOSTEN WEGEN GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE. 14 november 2012 : - Concept, vertrouwelijk B01065.000207.0200

BEHEERKOSTEN WEGEN GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE. 14 november 2012 : - Concept, vertrouwelijk B01065.000207.0200 BEHEERKOSTEN WEGEN GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 14 november 2012 : - Concept, vertrouwelijk B01065.000207.0200 Inhoud 1 Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Vraagstelling... 4 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd.

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 19 augustus 2008 Onderwerp: Verhardingsbeheer 2008-2012 in Sliedrecht. Samenvatting: We constateren met

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : E.M. Overzier : Openbare Werken : A.J. (Michel) Kraakman Voorstel aan de raad Onderwerp : Beheerplannen waterwerken

Nadere informatie

Opzet en doel project Damsluis De uitdaging Uitvoering ( ) Beheer en onderhoud Informatie. 20 september 2012 HSSN - Renovatie Damsluis

Opzet en doel project Damsluis De uitdaging Uitvoering ( ) Beheer en onderhoud Informatie. 20 september 2012 HSSN - Renovatie Damsluis Renovatie Damsluis Project Renovatie Damsluis Opzet en doel project Damsluis De uitdaging Uitvoering (2009-2010) Beheer en onderhoud Informatie 20 september 2012 HSSN - Renovatie Damsluis 2 Opzet en doel

Nadere informatie

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 12 Onderwerp : kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl KORTE SAMENVATTING: De Wetsingerzijl, gelegen in het Wetsingermaar (gemeente

Nadere informatie

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid 1 Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid Probleem Losliggende stenen, vervuild, dichtgeslibd en niet meer doorlatend 2 Drainvoeg wat is het? waterdoorlatende infiltratievoeg

Nadere informatie

Bouwtechnische beoordeling Groeterschool Korhoendersweg 4 in Groet.

Bouwtechnische beoordeling Groeterschool Korhoendersweg 4 in Groet. Bouwtechnische beoordeling Groeterschool Korhoendersweg 4 in Groet. rapport: 41402012 datum: Maart 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Bouwtechnische beoordeling 3 Conclusie bevindingen: 4 Kosten raming achterstallig

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2016.0070389 Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Marjolein Steffens-van de Water Maureen van Munster 20 december 2016 1. Samenvatting Wat

Nadere informatie

Gemeente Delft. : Beheerplannen Wegen en Civiele constructies

Gemeente Delft. : Beheerplannen Wegen en Civiele constructies Raadsvoorstel lttlâ Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Griffienr. Onderwerp : college van B&W : 26-03-2019 : M. Huijsmans : M. Doff erhoff

Nadere informatie

Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen

Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen Januari 2016 Beheerplan Kades (zoet water) Harlingen Januari 2016 Gemeente Harlingen Inleiding In de maanden mei en juni 2015 heeft Oosterhof Holman Beton- en waterbouw

Nadere informatie

Revisiehistorie Revisie Datum Status Wijzigingen

Revisiehistorie Revisie Datum Status Wijzigingen Revisiehistorie Revisie Datum Status Wijzigingen 1.0 05 02 2016 TER GOEDKEURING Eerste uitgave INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 1 1.1 Doel van dit document... 1 1.2 Objectbeschrijving... 1 1.3 Gerelateerde

Nadere informatie

Beheerplan Civiele kunstwerken Thijs van Went datum: 17 mei 2017 kenmerk: IT

Beheerplan Civiele kunstwerken Thijs van Went datum: 17 mei 2017 kenmerk: IT Beheerplan Civiele kunstwerken 2017-2026 Thijs van Went datum: 17 mei 2017 kenmerk: IT17.00338 Samenvatting Voor u ligt het beheerplan Civiele kunstwerken 2017-2026. Hierin is het onderhoud voor in totaal

Nadere informatie

BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN

BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN 2017-2021 Opgesteld door: RRB / E. van de Kolk Datum: oktober 2016 INHOUDSOPGAVE 1 Voorwoord 3 2 Leeswijzer 4 3 Samenvatting 5 4 Inleiding naar een nieuw beheerplan

Nadere informatie

Raadsmarkt Factsheet Bakenessergracht. 30 oktober 2014

Raadsmarkt Factsheet Bakenessergracht. 30 oktober 2014 Raadsmarkt Factsheet Bakenessergracht 30 oktober 2014 Agenda 1. Welkom en opening door de heer Van Haga 2. Toelichting proces factsheet (gemeente en de Vrienden) 3. Huidige situatie en varianten 4. Bespreking

Nadere informatie

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Joost Gulikers GPO Afdeling Bruggen en Viaducten PROJECT LIGGERKOPPEN Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Inhoud presentatie Problematiek Oplossingen inventariseren Gekozen oplossing

Nadere informatie

tso " i j: [4 WIIi ir! ':,r

tso  i j: [4 WIIi ir! ':,r t tso- plaw t,.-.4... " i r 1 ii WIIi j: [4 Li 1! 1 ir! -I - ':,r t; .', juni 1986 Contactgroep Onderhoud. Secretariaat: Gemeentewerken Beheer Kunstwerken Galvanistraat 15 3029 AD Rotterdam Tel. 010-8947

Nadere informatie

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 *ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-26406/DV.14-396, afdeling Ruimte. Sellingen, 11 december 2014 Onderwerp: Vaststellen Nota OOR (Onderhoud van de Openbare

Nadere informatie

Beheerplan civieltechnische kunstwerken Gemeente Dronten /Afdeling RIB. Opgesteld door : RIB / R. Kroes Datum :

Beheerplan civieltechnische kunstwerken Gemeente Dronten /Afdeling RIB. Opgesteld door : RIB / R. Kroes Datum : BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN PERIODE 2012-2016 Opgesteld door : RIB / R. Kroes Datum : 20-04-2012 pagina 2 van 28 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 5 2. Wettelijk kader blz. 7 2.1. Inleiding blz.

Nadere informatie

Gemeente Montfoort Inspectie en meerjarenplanning kunstwerken

Gemeente Montfoort Inspectie en meerjarenplanning kunstwerken Gemeente Montfoort Inspectie 2011 Revisie 0 Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Gemeente Montfoort Project: Betreft: Inspectie: 2011 Projectnummer Iv-Infra: INPA110527 Referentie: RB/jvb-2011 Auteur(s): T.

Nadere informatie

Onderhoudsplan en begroting wegen Gemeente Schiermonnikoog. 19 augustus 2013.

Onderhoudsplan en begroting wegen Gemeente Schiermonnikoog. 19 augustus 2013. Onderhoudsplan en begroting wegen 2014 2023 Gemeente Schiermonnikoog. 19 augustus 2013. 1. Inleiding. Adequaat onderhoud van de wegen is een taak van de gemeente. Goed onderhouden wegen zijn comfortabel

Nadere informatie

Meerjarenonderhoudsplan

Meerjarenonderhoudsplan Meerjarenonderhoudsplan appartementen Dorpsweg 126abc-140abc Rotterdam Algemene Objectgegevens Code Code 20110114 Object Type Adres Postcode Plaats Telefoon appartementen Dorpsweg 126abc-140abc 3083LG

Nadere informatie

Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard

Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Synarchis B.V. Hakgriend 18 3371 KA Hardinxveld-Giessendam Tel: 0184-616544 Fax: 0184-616265 www.synarchis.nl Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Inhoudsopgave pagina: 1 Inleiding

Nadere informatie

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel.

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Raadsvergadering, 27 oktober 2009 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Onderdeel raadsprogramma: 2. Werken en Mobiliteit Portefeuillehouder: Henk Muis Voorgesteld besluit Nr: 332

Nadere informatie

Onderhoud en vervanging

Onderhoud en vervanging Wet- en regelgeving Onderhoud en vervanging Algemeen Elk gebouw heeft onderhoud nodig, dus ook Scoutinggebouwen. Een goed Scoutinggebouw biedt een veilig en betrouwbaar onderkomen voor de leden en het

Nadere informatie

Meerjarenonderhoudsplan

Meerjarenonderhoudsplan Meerjarenonderhoudsplan BOUW2013 Appartementen De Netelhorst 17 Hattem Dit rapport is gemaakt met het meerjarenonderhoudsprogramma O-Prognose. De software is geschikt voor de NEN 2767 Het rapport bestaat

Nadere informatie

Afstudeeropdracht. Win - Win

Afstudeeropdracht. Win - Win Agenda Afstudeeropdracht Aanleiding Twee elementen uitgelicht Methodologische verantwoording Normenkader Beheerplan wegen Richtlijnen en doelstellingen Kwaliteit van de doelstellingen De praktijk Conclusies

Nadere informatie

Meerjaren uitvoeringsprogramma bruggen

Meerjaren uitvoeringsprogramma bruggen Meerjaren uitvoeringsprogramma bruggen 2014-2018 Meerjaren uitvoeringsprogramma Bruggen 2014-2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Algemeen kader...4 2.1 Wat is onderhoud?...4 2.2 Onderhoudsvormen...4 2.3

Nadere informatie

uw kenmerk : : Kostenindicatie P2deck Geachte heer,

uw kenmerk : : Kostenindicatie P2deck Geachte heer, kenmerk : uw kenmerk : Onderwerp datum: 15-09-2011 : Kostenindicatie P2deck Geachte heer, Naar aanleiding van jou vraag per e-mail van 8 september 2011 stuur ik je hierbij een kosten indicatie voor de

Nadere informatie

TECHNIEK BRUGGEN. Renovatie brug Engelandlaan & Laan van Angers

TECHNIEK BRUGGEN. Renovatie brug Engelandlaan & Laan van Angers TECHNIEK BRUGGEN Renovatie brug Engelandlaan & Laan van Angers ALGEMENE INFORMATIE TECHNIEK Doordachte totaaloplossingen Griekspoor is een multidisciplinaire aannemer in de openbare ruimte. Behalve Speelvoorzieningen

Nadere informatie

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER Behorend bij: DO en bestek recreatief fietspad Bovenkerkerpolder Voor: Provincie Noord-Holland Directie B&U, unit bodem en groen Mw. ir. G.E. Nap Uitgebracht

Nadere informatie

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Leidse Buitenschool (gymzaal)

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Leidse Buitenschool (gymzaal) Gemeente Katwijk Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw De Leidse Buitenschool (gymzaal) Inhoudsopgave 1 Inleiding en samenvatting... 3 2 Vraagstelling... 3 3 Plan van aanpak... 4

Nadere informatie

Beheerplan onderhoud wegen

Beheerplan onderhoud wegen Beheerplan onderhoud wegen 1. Areaal verhardingen Het areaal verhardingen dat de gemeente Sluis in beheer heeft ligt voor het grootste deel binnen de bebouwde kom. Uit de database van het beheerprogramma

Nadere informatie

Renovatie van kunstwerken

Renovatie van kunstwerken Renovatie van kunstwerken met gegolfd stalen profielen Gegolfd Staal,Geweldig Sterk! De sloop van een bouwvallige brug en daaropvolgende nieuwbouw van een brug veroorzaakt onvermijdelijk grote hinder voor

Nadere informatie

Enkelvoudige stalen voegovergangsconstructies in nieuwe kunstwerken

Enkelvoudige stalen voegovergangsconstructies in nieuwe kunstwerken Enkelvoudige stalen voegovergangsconstructies in nieuwe kunstwerken 17 juni 2015 Dirk Andeweg (Brabotech) Klaus Ueckert (Maurer Söhne) Frank van Beek (Rijkswaterstaat GPO) Arno Leegwater (Smits Neuchâtel

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 27 april 2011 Registratienummer: TB 11.2588267 Agendapunt: 8 Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 Voorstel:

Nadere informatie

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Duinroos (gymzaal)

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Duinroos (gymzaal) Gemeente Katwijk Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw De Duinroos (gymzaal) Inhoudsopgave 1 Inleiding en samenvatting... 3 2 Vraagstelling... 4 3 Plan van aanpak... 4 3.1 Afbakening

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Montfoort Inspectie en meerjarenplanning kunstwerken

Gemeente Montfoort Inspectie en meerjarenplanning kunstwerken Gemeente Montfoort Inspectiejaar 2011 Revisie 1 Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Gemeente Montfoort Project: Betreft: Inspectiejaar: 2011 Projectnummer Iv-Infra: INPA110527 Referentie: RB/jvb-2011 Auteur(s):

Nadere informatie

ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR Arie Bleijenberg

ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR Arie Bleijenberg ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR 2040 Arie Bleijenberg INFRA PROVIDERS, MARKT EN KENNIS 2 Assetmanagement op weg naar 2040 woensdag 23 maart 2016 ASSETS + MANAGEMENT = UITDAGING 3 Assetmanagement op weg naar

Nadere informatie

Organisa(e en sturing Assetmanagement. Rinus Kuijper en Anton Vogels, Provincie Gelderland

Organisa(e en sturing Assetmanagement. Rinus Kuijper en Anton Vogels, Provincie Gelderland Organisa(e en sturing Assetmanagement Rinus Kuijper en Anton Vogels, Provincie Gelderland 1 Assetmanagement hoe gaan we er mee om? Duidelijkheid wat, wie, hoe en wanneer Strategisch, tac7sch opera7oneel

Nadere informatie

7-stappenschema. Slimme constructies voor slim beheer en onderhoud. SBR CUR 1992, praktijk cases

7-stappenschema. Slimme constructies voor slim beheer en onderhoud. SBR CUR 1992, praktijk cases SBR CUR 1992, praktijk cases Slimme constructies voor slim beheer en onderhoud 7-stappenschema Door: Jeroen Oldenhof Beheerder Riolering en Water Gemeente Alphen aan den Rijn Typen monitoringprojecten

Nadere informatie

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan. Externe betrokkenen: Onderhoud aan Rijksmonument, vergunningsplicht.

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan. Externe betrokkenen: Onderhoud aan Rijksmonument, vergunningsplicht. Onderwerp: Groot onderhoud rijksmonument Kielsterverlaat Nummer: Bestuursstukken\2800 Agendapunt: 7 DB: Ja 29-1-2019 BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja 13-2-2019 AB: Ja 13-2-2019 Opsteller: Hugo Assink, 0598-693615

Nadere informatie

Uitvoeringsstrategie Kunstwerken, HB 1469361 2

Uitvoeringsstrategie Kunstwerken, HB 1469361 2 Uitvoeringsstrategie Kunstwerken, HB 1469361 2 Uitvoeringsstrategie vaste kunstwerken Mei 2013, versie 9.0 Uitvoeringsstrategie Kunstwerken, HB 1469361 3 Uitvoeringsstrategie Kunstwerken, HB 1469361 4

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: Agendapunt: Onderwerp: Portefeuillehouder: Samenvatting: Aanleiding:

Raadsvoorstel Registratienr: Agendapunt: Onderwerp:  Portefeuillehouder: Samenvatting: Aanleiding: Raadsvoorstel Registratienr: 14INT01958 Agendapunt: Onderwerp: Raadsvoorstel: IBOR Portefeuillehouder: wethouder T.J.H.M. Loeff-Hageman Samenvatting: Tot op heden is het beheer en onderhoud in de openbare

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00403913. Onderwerp: beleidsplannen onderhoud wegen, groen en gebouwen 2014

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00403913. Onderwerp: beleidsplannen onderhoud wegen, groen en gebouwen 2014 Onderwerp: beleidsplannen onderhoud wegen, groen en gebouwen 2014 Collegevoorstel Zaaknummer: 00403913 Feitelijke informatie Bijgaand treft u het raadsvoorstel aan tot vaststelling van de beleidsplannen

Nadere informatie

Uitgangspunten beleid onderhoud Wegen en Bruggen

Uitgangspunten beleid onderhoud Wegen en Bruggen Uitgangspunten beleid onderhoud Wegen en Bruggen Uitgangspunten beleid onderhoud Wegen en Bruggen Aanleiding Rekenkameronderzoek De rekenkamercommissie van de gemeente Midden-Drenthe heeft in 2015 en 2016

Nadere informatie

Aan de Raad. 2.1 Geeft meer veiligheid voor burgers en weggebruikers.

Aan de Raad. 2.1 Geeft meer veiligheid voor burgers en weggebruikers. Aan de Raad. No. : 9/1 Muntendam : 30 januari 2014 Onderwerp : Vaststellen Meerjarenplan Openbare verlichting 2014-2020 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie