Een duurzame verbinding tussen leefstijlcoaching en beweegactiviteiten in de wijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een duurzame verbinding tussen leefstijlcoaching en beweegactiviteiten in de wijk"

Transcriptie

1 Een duurzame verbinding tussen leefstijlcaching en beweegactiviteiten in de wijk

2 INLEIDING Dit artikel is een levendige beschrijving van het leefstijlprgramma Beweegkracht Rtterdam. Levendig mdat het geen drge psmming van de kale feiten is. Het is een verhaal gewrden, pgetekend aan de hand van de wrden van de betrkken partners van dit Rtterdamse samenwerkingsverband. Ok levendig mdat samenwerking centraal staat in dit dcument. Beweegkracht is niet alleen een leefstijlprgramma, maar vral k een initiatief waarin meerdere partijen samenwerken en zich z samen inzetten vr het slagen van een gezamenlijke ambitie. Dit verhaal is bedeld m kennis en ervaringen te delen met anderen. In de eerste plaats met ROS-adviseurs, maar het zal k herkenbaarheid en wellicht nieuwe invalsheken en aanknpingspunten bieden vr gemeenten, zrgverzekeraars, huisartsen, fysitherapeuten, diëtisten en sprt- en beweegaanbieders. Krtm iedereen die als prfessinal betrkken is bij (de realisatie van) een leefstijlprgramma. Onderstaande persnen zijn allen partner van het samenwerkingsverband Beweegkracht Rtterdam en hebben hun medewerking verleend aan het tt stand kmen van dit artikel: Martine Berkhf, beleidsadviseur Sprt & Recreatie, gemeente Rtterdam Tine de Hp, senir medewerker preventie en eerstelijnszrg, prjectleider Scial Marketing, GGD Rtterdam-Rijnmnd. Peter Kamsteeg, bestuurder Stichting OSER1 en lid Raad van Bestuur Zrg p Nrd, een eerstelijns zrgcncern. Fred Schaaf, regicördinatr Rtterdam-Rijnmnd, Achmea divisie Zrg & Gezndheid. Carline Zn, senir adviseur Vrkmen van zrg en uderenzrg, Stichting Zrgimpuls Tekst: Angelique Harbers In pdracht van NISB 1 OSER is een samenwerkingsverband van verschillende stichtingen vr geïntegreerde eerstelijnszrg in de regi Rtterdam- Rijnmnd. De stichting werkt vanuit vier kepels van gezndheidscentra. Zrg p Nrd is één van die kepels.

3 SAMENVATTING Beweegkracht Rtterdam is een samenwerkingsverband waarin meerdere partijen samenwerken m de gezndheidszrg in de Rtterdamse wijken te verbinden met geznde (beweeg)activiteiten. De samenwerkende partijen zijn: eerstelijns zrg- en beweegaanbieders, zrgverzekeraar Achmea, gemeente Rtterdam en deelgemeenten, Stichting ROS ZrgImpuls, instellingen vr GGZ preventie Cntext en Avant sanare met hun cursusaanbd en de Hgeschl Rtterdam. Beweegkracht Rtterdam kmt vrt uit de pilt Van Klacht naar Kracht (VKnK) die van heeft gedraaid. Dit leefstijlprgramma (3.134 instrmers) heeft samen met andere Gecmbineerde Leefstijl Interventies (GLI s) mdel gestaan vr de ntwikkeling van de BeweegKuur. Na het besluit van VWS m de leefstijladviseur niet p te nemen in het basispakket van de zrgverzekering, hebben de samenwerkende partijen van VKnK afgesprken zich samen in te spannen m de pgebuwde structuren en samenwerkingsverbanden te brgen. Beweegkracht Rtterdam is dus eigenlijk een drstart van een al eerder gestarte samenwerking, maar dan in een ander jasje. Beweegkracht Rtterdam wil een beweging faciliteren waarmee leefstijladvies nderdeel wrdt van het dagelijks werk van eerstelijns hulpverleners. Centraal staat een digitaal platfrm ( waar mensen met een beweegvraag en aanbd elkaar p een laagdrempelige manier kunnen vinden. Partijen hebben in een zgeheten afsprakenset afspraken gemaakt vr de kmende twee jaar ( ). In 2013 is een evaluatiemment.

4 1. STARTPUNT SAMENWERKING ( ) Gemeente rganiseert ntmeting tussen verschillende partijen met gelijke ambities Tine de Hp was tt 1 januari 2012 prgrammaleider Van Klacht naar Kracht namens de GGD Rtterdam-Rijnmnd. Nu is ze lid van de Stuurgrep Beweegkracht Rtterdam. Tine blikt terug: We zijn als gemeente begnnen m verschillende partijen te benaderen met de vraag welke ambities ze hebben als het gaat m het vrkmen van aandeningen als diabetes en depressies, aandeningen die heel veel vrkmen in de stad en waarvan k iedereen p zijn klmpen aanvelt dat we er iets mee meten. We hebben dat meteen breed aangepakt en mensen vanuit de zrg, het welzijnswerk en allerlei rganisaties die in de buurt actief zijn bij elkaar gehaald. Al snel bleek dat mensen een zelfde srt ambitie hadden. Alleen wisten ze het ng niet van elkaar. Ze vervlgt lachend: Dus het was eigenlijk heel makkelijk vr ns. We knden er heel makkelijk 1+1=3 van maken. Samenwerkingspartners verbinden zich aan afspraken p papier Tine vervlgt: We hebben ns p dat mment gerealiseerd dat we met name handig mesten gaan kppelen. We hebben eerst de partijen die een rl zuden kunnen spelen in de rganisatie en/f de financiering van de pilt gevraagd f ze een samenwerkingsverklaring wilden tekenen. Daar is vervlgens een zgeheten afsprakenset uit vrtgekmen waar niet alleen activiteiten en verantwrdelijkheden in werden vastgelegd, maar k investeringen. Dit heeft heel erg gehlpen in het vrtraject (van ngeveer twee jaar, red.). Iedereen kn elkaar aan de gemaakte afspraken huden. (Bekijk de afsprakenset hier: 2. VAN KLACHT NAAR KRACHT ( ) Het leefstijlprgramma Van Klacht naar Kracht heeft samen met een aantal andere prgramma s uit grte steden mdel gestaan vr de ntwikkeling van de BeweegKuur. Hiernder Van Klacht naar Kracht in een ntendp. Kijk k eens p vanklachtnaarkracht.pdf Delgrep waren mensen met een hg risic p het ntwikkelen van een depressie f diabetes; mensen met aspecifieke pijnklachten, met een milde depressie f met (pre)diabetes. Deelnemers kregen persnlijke begeleiding van een leefstijladviseur (bewegings- en/f vedingsadvies). Het prgramma was een traject p maat, duurde maximaal een jaar en bestnd uit drie fasen: bewegen in grepsverband bij de fysitherapeut (3 maanden), begeleid bewegen in een cursus (3 maanden) en zelfstandig bewegen (6 maanden). Zrgverzekeraar Achmea, de gemeente Rtterdam en Zrgimpuls financierden de inzet van de leefstijladviseur en de fysitherapeut in de eerste 3 maanden, de grepscursus werd gedeeltelijk dr de deelnemer en gedeeltelijk dr de gemeente (WMO) en rijk (ZnMW) betaald en het

5 bewegen in de laatste 6 maanden deels dr de deelnemer en deels dr de gemeente Rtterdam (en deelgemeenten). De resultaten van alle deelnemers zijn gemnitrd en van ruim duizend deelnemers zijn de resultaten geanalyseerd. Deze waren p alle gemeten nderdelen psitief: lichamelijke maten, ervaren gezndheid, psychische klachten en pijnklachten. De uitgebreide resultaten zijn te vinden p Vanaf 1 januari 2012 strmen er geen nieuwe deelnemers meer in bij Van Klacht naar Kracht. Deelnemers die in 2011 zijn gestart maken het prgramma af. 3. OMBUIGINGSTRAJECT ( ) Tine: Ten duidelijk werd dat de minister ging besluiten m de leefstijladviseur niet in de basisverzekering p te nemen, heeft de Stuurgrep VKnK gezegd dat ze verder wilde gaan. We hebben een Kpgrep gefrmeerd die heeft nagedacht f de taken van de leefstijladviseur niet p een andere manier ndergebracht kunnen wrden. We wisten ten al dat Van Klacht naar Kracht anders zu wrden. Stel dat het besluit psitief was geweest en er wel vr iedere Rtterdammer leefstijladvies mgelijk was geweest (mdat dat in het basispakket zat, red.) dan hadden we het k p een andere manier meten rganiseren. Het zu anders veel te intensief zijn geweest. Fred Schaaf, regicördinatr van zrgverzekeraar Achmea: We hebben vier jaar de vlledige fysitherapeutische behandeling in grepssessies gefinancierd. We hebben de vergeding ruimhartig geïnterpreteerd. Achmea vindt de bereikte delgrep wel klein: je bereikt een kleine grep mensen, het zijn kleine grepjes (3-5) en de begeleiding is dan relatief duur. Ok is er veel uitval van persnen geweest. In samenwerking met Sciale Zaken en Werkgelegenheid (SZaWe) zijn er daarnaast ngeveer 600 mensen ingestrmd die al lang in een uitkeringssituatie zitten. Met name vr deze grep is het heel ingewikkeld m patrnen te drbreken en succes te beken. 4. BEWEEGKRACHT ROTTERDAM (start in 2012) Prjectleiderschap van gemeente (GGD) naar ROS ZrgImpuls Tine: De GGD heeft het trekkerschap verdragen aan nze ROS ZrgImpuls. Dat vinden wij vanuit de gemeente een heel mi resultaat. Daarmee maak je namelijk duidelijk dat de partijen met wie je samenwerkt k de verantwrdelijkheid willen nemen vr die samenwerking. Carline Zn, senir adviseur Vrkmen van zrg en Ouderenzrg bij ZrgImpuls heeft de rl van prjectleider van de GGD vergenmen. Het is een lgische stap mdat wij in samenwerking met de GGD jaren ervaring hebben pgedaan met prgramma s als Van Klacht naar Kracht en Beweegkuur. Daarnaast hebben we directe cntacten met eerstelijns zrgverleners en hebben we een verbindende rl tussen zrgverleners nderling en partijen als de gemeente.

6 Van prductafspraken naar prcesafspraken Tine vertelt ver de verschillen tussen Beweegkracht Rtterdam en Van Klacht naar Kracht. Bij Van Klacht naar Kracht hadden we een prduct. Er was een traject met deelnemers en daar maakten we prduct-afspraken ver. Dat hebben we nu lsgelaten. We hebben nu veel meer prcesafspraken en faciliterende afspraken m de samenwerking tussen zrg- en beweegaanbieders te ndersteunen en leefstijlcaching te faciliteren. Dat is het grte verschil. We gaan k niet meer per deelnemer mnitren. Dat hebben we lsgelaten. We zetten in p eigen kracht, p laagdrempeligheid. We rganiseren een beweging die k aan de slag blijft als er geen subsidie is f middelen zijn. Daarmee br je nieuwe energie aan. Anderzijds denk ik tch dat het heel mi was geweest als de leefstijladviseur in de basisverzekering had gezeten mdat je dan een ankerpunt hebt waarmee je die verbinding ged kunt regelen. De nieuwe afspraken (zie zijn ndergebracht in vier taakvelden. Deze taakvelden zijn in feite de verschillende nderdelen die samen Beweegkracht vrmen. A. Digitaal platfrm ( B. Leefstijlcaching C. Opleiding (Mtivatinal Interviewing) D. Beweegaanbd De rl van iedere samenwerkingspartij is vr elk van deze vier taakvelden cncreet vertaald naar activiteiten en verantwrdelijkheden. Carline: Het is belangrijk dat nu elke partner vanuit zijn/haar eigen functie de gemaakte afspraken uit de afsprakenset ppakt. Vanuit ieders deskundigheid wrdt verwacht input te leveren en verantwrdelijkheid te nemen m te werken aan een gezamenlijk plan van aanpak. Dit is niet altijd eenvudig in de waan van de dag.

7 A. Digitaal Platfrm Levendige marktplaats vr beweegactiviteiten Een website speelt de hfdrl in Beweegkracht Rtterdam: Het is een srt marktplaats waar vraag en aanbd bij elkaar kmen. Tijdens een feestelijke bijeenkmst p 23 mei 2012 is de nieuwe afsprakenset frmeel bekrachtigd en de website gelanceerd. Vanaf dat mment kunnen beweegaanbieders en Beweegmaatjes 2 zich p de site te presenteren. De kracht van eenvud Rutger Slb van de Zrgntwikkelaar is het brein achter het digitaal platfrm: De website met simpel en uitndigend zijn, zdat mensen geen drempel ervaren. Iedereen met het kunnen snappen. Ik heb de wrden fcus n the smallest behavir in het achterhfd gehuden. Dit zijn wrden van een Amerikaanse hgleraar waarmee hij wil zeggen dat je zaken cncreet en simpel meten maken m de grtste kans p succes vr gedragsverandering bij mensen te realiseren. (Brn: Nieuwsbrief Beweegkracht Rtterdam) Handig kppelen Tine: Het is superbelangrijk dat beweegaanbieders de weg weten te vinden naar de website. Dat is nze eerste fcus. Het is niet de bedeling een sciale kaart van het aanbd te maken waarbij we de ambitie hebben dat we vlledig zijn. Het is je eigen verantwrdelijkheid m je aanmelding te den en je infrmatie up-t-date te huden mdat wij denken dat het mtrtje dat vr VKnK werkte k hier kan werken. Namelijk dat je als beweegaanbieder de deur pen zet vr mensen die uit de zrg kmen met de missie dat ze aan het bewegen meten. En dat je die mensen heel makkelijk p deze manier kan binnen leiden. Z werken we eigenlijk ng steeds met hetzelfde principe van handig kppelen. Want achter de website zit natuurlijk persnlijk cntact. En daar blijven we k in investeren. Etalage vr beweegaanbieders Carline: De fcus ligt nu p het in de markt zetten van de website De digitale marktplaats met gevuld wrden met beweegaanbd en Beweegmaatjes. We richten ns daarbij in eerste instantie p aanbieders die al bij ns bekend zijn (mdat ze vr Van Klacht naar Kracht beweegactiviteiten hebben aangebden, red). We streven er naar dat alle beweegaanbd in Rtterdam p de site kmt. Beweegaanbieders krijgen een etalage m hun prduct aan te bieden, het levert ze klanten p. Bij de lancering van het digitaal platfrm stnden 70 beweegaanbieders p de site. Ik denk dat het een succes wrdt. 2 Beweegmaatjes zijn mensen die met iemand anders willen bewegen en die het k leuk vinden m anderen p sleeptuw te nemen, ze te mtiveren en stimuleren. Avant sanare is de rganisatie die beweegmaatjes in spé pleidt en vruitlpend p het digitale platfrm de matching heeft gedaan met mensen die willen bewegen.

8 Wennen vr zrgverleners Carline gaat verder: Zrgverleners meten in hun werkzaamheden gaan inbedden dat ze niet alleen een beweegadvies geven, maar k direct met mensen naar de website gaan en beweegaanbd in de buurt pzeken. Ik denk dat daar ng een hele stap gemaakt met wrden. Als we kunnen laten zien dat het zrgverleners tijd p levert als ze mensen naar de website te leiden, dan creëren we een win-win-situatie. Het gaat echt m de verbinding tussen zrg en leefstijl. Je hangt leefstijl niet p aan de zrg, maar zrgt wel vr de gezndheid van mensen. B. Leefstijlcaching Leefstijladvies integreren in dagelijks werk hulpverleners Tine: We willen bevrderen dat hulpverleners leefstijlcaching in hun dagelijkse werk integreren. Smmigen den dit al, anderen ng veel minder. Ze krijgen hier geen vergeding vr. Het is een srt beweging, een mindsetverandering die zal plaatsvinden. Wij als GGD kunnen daarbij helpen dr bijvrbeeld het verwijzen naar laagdrempelig beweegaanbd gemakkelijk te maken, persnlijke cntact mgelijk te maken en het aangaan van de discussie ver leefstijladvies in een gezndheidscentrum te stimuleren. Op die manier zetten we een prces in waarmee we vr elkaar kunnen krijgen dat de vrkant van de zrg wrdt versterkt. Het gaat m het integreren van leefstijlcaching in het dagelijks werk van zrgverleners. We rganiseren een beweging, die k aan de slag blijft als er geen middelen zijn f subsidie is. Carline: We meten ged in beeld krijgen wat een zrgverlener beweegt en wat hem f haar belemmert m leefstijlcaching te geven. Dat het nderdeel van je basiszrg met zijn, wrdt ng niet dr iedereen z beleefd. Zrgverleners nemen als belemmerende factren de tijdsinvestering en dat het weinig plevert. Andere uitspraken van bijvrbeeld fysitherapeuten zijn veelzeggend: Als we dat gaan den hebben we straks geen patiënten meer. Of vallen nze eigen speciale prgramma s vr een bepaalde delgrep in duigen. Mtiveren, infrmeren en vertuigen Peter Kamsteeg, bestuurder van een aantal zrgcentra: We hebben Van Klacht naar Kracht geïnitieerd en gestimuleerd in de gezndheidscentra. We hebben veral leefstijladviseurs aangesteld. Met name fysitherapeuten, mdat bewegen z n belangrijk nderdeel van leefstijl is. Ok hebben we een enkele maatschappelijk werker en een diëtist aangesteld. In het begin was het nwennig: nbekend maakt nbemind. Dit geldt zeker vr huisartsen. Veel mtiveren, vertuigen en infrmeren is dan belangrijk. Je heft niet met een wetenschappelijk rapprt te kmen, maar je kunt beter cncrete vrbeelden laten zien. Elke huisarts kent in zijn/haar eigen praktijk wel mensen waarvr leefstijladvies ged zu zijn. Om dat te laten beklijven heb je tch al gauw 1,5 tt 2 jaar ndig.

9 Pilt Leefstijlcach van Achmea Achmea heeft de hartcach 3 mgebuwd naar de leefstijlcach. De hartcach is een bewezen effectief telefnisch cachprgramma vr mensen met prediabetes. Achmea heeft binnen Beweegkracht Rtterdam een pilt gestart met in eerste instantie acht gezndheidscentra en minimaal 200 deelnemers. Een deel van de patiënten wrdt begeleid via de telefn na een persnlijke intake. Een andere grep (even grt) wrdt vlledig vis-à-vis begeleid in de spreekkamer. Het betaaltarief van de praktijkndersteuner van de huisarts (POH) is verruimd, zdat deze echt tijd kan maken vr leefstijlcaching. Fred van zrgverzekeraar Achmea: Ik denk dat de leefstijlcach een interessante mve is. Er zijn gezndheidscentra waar het heel ged gaat. De resultaten lijken veelbelvend. Als het succesvl is gaan we het uitrllen ver het hele land. Signalering met plaatsvinden bij de huisarts en de POH. Verder is de financiering makkelijk en hef je er heel weinig vr te den m het handen en veten te geven. Het heeft geen eigen risic en de structuur ligt er al. Het enige manc dat we nu prberen te ndervangen is dat bij leefstijl k bewegen hrt. Dat was bij Van Klacht naar Kracht beter gebrgd. Nu willen we lkale beweegactiviteiten inschakelen en dat begint meizaam, maar langzaam p gang te kmen. Daar ligt een rl van de gemeente. C. Opleiding Mtivatinal Interviewing Mtivatinal Interviewing is een methde m mensen aan te zetten tt verandering dr te praten ver verandering. Het is een p interactie gerichte gespreksmethde waarvan is gebleken dat het vruchten afwerpt. Cnstructieve gedragsverandering kmt p gang wanneer iemand zich weet te verbinden met iets van intrinsieke aarde, iets wat vr hem kstbaar is. Het vereist gespreksvaardigheden m de mtivatie van mensen m te gaan bewegen helder te krijgen en die mtivatie k daadwerkelijk te gebruiken. Mtivatinal Interviewing is pgenmen in het pakket deskundigheidsbevrdering vr eerstelijns zrgverleners. De Hgeschl Rtterdam besteedt aandacht aan Mtivatinal Interviewing in de pleiding van zrgverleners. 3 Hartcaching is een telefnisch cachingsprgramma van Achmea vr mensen met slecht functinerende kransslagaders. Het is in Australië ntwikkeld en effectief bewezen. Belangrijkste delstelling is dat patiënten na een hartrevalidatie bewuster mgaan met hun ziekte waardr het risic p een herpname vermindert en de cnditie van de patiënt verder verbetert.

10 D. Beweegaanbd Sprt als middel m de gezndheid te verbeteren De Sprtnta Rtterdam 2016 verwrdt de ambitie van de gemeente Rtterdam: in 2016 beweegt en sprt maar liefst 70% van de Rtterdammers. Belangrijke pijler van het gemeentelijk beleid is de pgave m sprt als middel in te zetten m de gezndheid van Rtterdammers te verbeteren en z sciaalecnmische gezndheidsverschillen te verminderen. Sprtplusverenigingen Eén van de maatregelen uit het sprtbeleid is dat dertig Rtterdamse sprtclubs actief helpen m de gezndheid (en andere maatschappelijke pgaven zals werkgelegenheid en veiligheid) van mensen te verbeteren4. Deze zgeheten Sprtplusverenigingen ntwikkelen zich met ndersteuning van de gemeente tt een maatschappelijke betrkken sprtvereniging Deze ndersteuning is maatwerk. Streven van de gemeente is dat deze verenigingen in 2014 maatschappelijk beleid hebben gefrmuleerd en de uitvering daarvan in hun rganisatie hebben ingebed. Uitgangspunt is dat de vereniging niks met, veel mag. Er is echter geen sprake van vrijheidblijheid: als een vereniging deelneemt en ndersteuning ntvangt, wrden zakelijke afspraken gemaakt ver de tegenprestatie. (Brn: Prgrammaplan Sprtplusverenigingen, Rtterdam Sprtsupprt) Vitale verenigingen Sprtverenigingen die in aanmerking kmen vr ndersteuning m zich te ntwikkelen tt sprtplusvereniging zijn zgeheten vitale verenigingen. Een jaarlijks vitaliteitsnderzek (zie meet de vitaliteit van Rtterdamse sprtverenigingen. De verenigingen vullen hierte een vragenlijst in ver zaken als bestuur van de club, financiën, ledenaantal en accmmdatie. Nieuwe rl vr sprtverenigingen Martine Berkhf, beleidsadviseur Sprt & Recreatie van de gemeente Rtterdam vertelt enthusiast: Het is erg nieuw vr veel verenigingen m nieuwe delgrepen te zeken en nieuwe manieren van bewegen en sprten te ntwikkelen. En er kmt best wel veel bij kijken. Daarm hebben we prjectleiders aangesteld bij de verenigingen m ze daarbij te helpen. Die bekijken met welke instanties clubs kunnen samenwerken. We zijn nu k bezig m te bekijken wat Buurtsprtcaches kunnen betekenen vr wijken waarin sprtplusverenigingen zich bevinden clubs helpen Rtterdam vruit

11 Je merkt dat veel clubs in Rtterdam best wel willen. Sprtclubs merken dat als ze p de traditinele manier drgaan met hun activiteitenaanbd, ze niet kunnen greien in ledental. Mensen die beginnen met bewegen heven niet meteen lid te wrden, maar kunnen bijvrbeeld meeden met een instuif. Een lidmaatschap kan dan een eventueel vlgende stap zijn. 5. BUSINESSMODEL Beheerksten website Tine de Hp: We hebben een handzame website en we denken dat er best partijen bereid zijn m die in een srt spnsrcnstructie in de lucht te huden mdat ze er k gewn vrdeel van hebben. Ik denk dan aan bijvrbeeld gemeentelijke partijen, zrgverzekeraars, reїntegratiebedrijven, en k aan werkgevers vr wie het van belang is dat hun werkgevers geznd blijven. De website is een hele lichte cnstructie en ik denk dat het mgelijk zijn m de beheerksten daarvan te betalen. Interesse wekken cmmerciële partijen Peter Kamsteeg: De grte uitdaging is nu de beweging Van Klacht naar Kracht vast te huden. Alle ingrediënten vr succes zijn er. We meten een srt businesscase zien te ntwikkelen waarmee je gewn geld kunt verdienen. Zdat we het k vr cmmerciële partijen, zals fysitherapiepraktijken, interessant geneg maken m aanbd te ntwikkelen. Ik hp dat het digitale platfrm daar een belangrijke rl in gaat spelen. Carline: We gaan k in gesprek met het bedrijfsleven. Bedrijven hebben er belang bij dat hun medewerkers een geznde leefstijl hebben. De bedrijfsverpleegkundige kan bijvrbeeld leefstijlcach wrden. Zulke ntwikkelingen zijn spannend en nieuw. 6. VERSCHILLENDE AMBITIES EN MOTIVATIES VOOR DEELNAME Gemeente Rtterdam Integrale wijkgerichte aanpak in verbeteren gezndheid Beweegkracht Rtterdam is nderdeel van het cllegeprgramma Samenwerken aan een Gede Gezndheid (SWGG)5 van de gemeente Rtterdam. Tine: Dit prgramma zet alles p alles m in zes wijken de ervaren gezndheid mhg te krijgen. Bewegen is één van de pijlers waar dat prgramma p rust. Deze integrale aanpak sluit aan bij de rganisatrische ntwikkelingen binnen de gemeente Rtterdam. Tine vertelt: Er kmt één cluster Maatschappelijke Ontwikkeling waar een deel van de 5 Het prgramma heeft een wijk- en actiegerichte aanpak gericht p het verbeteren van de ervaren gezndheid van mensen en de manier waarp zij daar zelf actie in kunnen ndernemen. Del is een verbeterde ervaren gezndheid van 10% bij Rtterdammers met een slecht tt matig ervaren gezndheid in minimaal 2 van de 6 achterstandswijken waar het zich p richt.

12 dienst Sciale Zaken & Werkgelegenheid (SZAWe), een deel van de dienst Sprt &Recreatie, de dienst JOS en de GGD in samengaan. Daar zijn we nu heel druk mee bezig. We weten elkaar steeds beter te vinden en dat we hebben k al in nze beleidsntities verwrd. Zeker nu met de nieuwe afspraken in Beweegkracht Rtterdam kun je gewn één p één terug zien dat we als gemeentelijke diensten dezelfde ambities hebben. Scial marketing 6 Martine: De GGD en Sprt en Recreatie zijn k bezig met het implementeren van scial marketing in prjecten. Bij veel mensen uit lage SES-wijken 7 stapelen de prblemen zich vaak p. He kun je iemand dan tch tt een geznde leefstijl mtiveren? Wat drijft mensen nu echt? He kun je bijvrbeeld Markkaanse meders stimuleren dat zij hun kind water laten drinken? Wat betekent gezndheid vr een Markkaanse meder? Dan blijkt dat ze daar heel anders tegen aan kijken dan wij den. Dat betekent dat je z n waterflesje heel anders met prmten. Een kind dat dik is ziet er in hun gen welvarend uit. We meten niet denken dat wij het wiel hebben uitgevnden m iedereen te stimuleren tt bewegen en een geznde leefstijl. Verzin het vral niet vanachter een bureaustel. Dat zullen we tch vral samen meten den, met de mensen samen en nze partners. Stichting Zrgimpuls Visie p preventie en leefstijlcaching Carline Zn: Om leefstijlcaching echt in te bedden in de eerstelijnszrg, meten we starten met het ntwikkelen van een visie waar beleid p ntwikkeld kan wrden. Want natuurlijk is er wel een landelijke visie p preventie, maar die is niet echt drvertaald naar reginale aanpakken. Bvendien zijn smmige partijen reginaal niet gehrd en hebben zij er zich niet verbnden en gaan hun eigen weg. Je kunt visientwikkeling k niet beginnen bij individuele zrgverleners. Als jij als POH de visie hebt dat leefstijlcaching heel belangrijk is, maar je werkt vr een huisarts die dat niet ndersteunt, dan zal er niets van terecht kmen. We hpen als Beweegkracht met elkaar stadsbreed een eenduidige visie neer te leggen. In bijeenkmsten willen we met betrkken partijen in gesprek gaan: he kijken we naar de eigen verantwrdelijkheid van mensen vr leefstijl, he zit het met de eigen verantwrdelijkheid van mensen die in de lage SES-wijken 8 wnen, en van mensen uit andere culturen waar alles draait m 6 Scial marketing is de tepassing van cmmerciële marketing cncepten en technieken m psitieve maatschappelijke f sciale veranderingen te bewerkstelligen. Sinds 2005 wrdt k de term transfrmatinele marketing gebruikt vr activiteiten gericht p het veranderen van gewnten, denk aan campagnes gericht p stppen met rken f vrkmen van vergewicht, brn: Wikipedia 7 Sciaal Ecnmische Status 8 Sciaalecnmische status

13 eten en gezelligheid? Als we als partners binnen de afsprakenset helder kunnen zeggen waar we vr staan, dan is dat al een eerste stap. Zrgaanbieders Leefstijladvies past binnen ideeën ver geïntegreerde zrgverlening Peter Kamsteeg, bestuurder van een aantal gezndheidscentra vertelt: Wij zijn vanaf het begin betrkken bij Van Klacht naar Kracht. Vanuit nze ideeën ver geïntegreerde eerstelijnszrg vinden we het belangrijk te helpen m ntwikkelingen als Van Klacht naar Kracht (VKnK) vrm te geven. Het past k ged bij de huidige ntwikkelingen in de zrgverlening m leefstijladvisering daar een plaats in te geven. Fysitherapeuten zien bijvrbeeld een hele verandering in hun functie. Z zijn we m tafel gaan zitten met de GGD en met Zrgimpuls m te kijken welke rl we zuden kunnen hebben. Niet alleen vr de gezndheidscentra van Zrg p Nrd verigens. We werken samen in de Stichting OSER wat een platfrm geeft m juist dit srt ntwikkelingen mede mgelijk te maken. Mmentum vasthuden en drzetten naar de tekmst Peter vervlgt: Ddznde dat VWS de stekker eruit trk. Niet alleen vanwege de enthusiaste patiënten en de gede resultaten, maar vral k vanwege het netwerk/de infrastructuur die was ingericht. Dat zu je met één pennenstreek verbrd zetten. Vandaar k nze betrkkenheid bij een eventuele drstart naar Beweegkracht. Het mmentum vasthuden en drzetten naar de tekmst is erg waardevl. De samenwerking tussen huisartsen en fysitherapeuten is er. Het is jammer als mensen het gevel krijgen dat het iets tijdelijks is. Leefstijladvies met dagelijkse praktijk wrden. Het met tussen de ren kmen van zwel zrgverleners als burgers. Het gaat er nu m het rganisatrische gedeelte ged geregeld te krijgen. Ik hp dat het digitaal platfrm daar een belangrijke bijdrage aan gaat leveren. Achmea Vregtijdige signalering Fred geeft aan dat de zrgverzekeringswet primair gebaseerd is p genezen (cure). Er is niets in de wet pgenmen ver preventie. Preventie is grtendeels een gemeentelijke taak. Premie wrdt geïnd vr betaling van de zrgksten. We hebben maar een beperkte heveelheid geld dat we mgen inzetten vr preventie. De gemeente kijkt naar ns als verzekeraar, maar ik kan niet vaak geneg herhalen dat preventie een taak is die we samen meten ppakken en uitveren. Ons budget is beperkt. Je met het spel dus wel samen spelen. We prberen aan alle kanten de vregtijdige signalering in te buwen in nze verzekerdenppulatie. Z zijn we nu k bezig met een prject vr mensen bven de 40 jaar die bij de aptheek kmen en medicatie krijgen vr crnaire hartziekten (CHZ), astma f diabetes. Deze mensen ndigen we uit

14 m een testje te den m z in kaart te brengen f ze risic lpen p andere chrnische ziektes. De huisarts krijgt dit teruggekppeld. Die mensen kunnen uiteindelijk k weer instrmen in het leefstijlprject. STRUCTURELE FINANCIERING RANDVOORWAARDE VOOR SUCCES Structurele financiering Peter Kamsteeg: Binnen VKnK kregen we de uren van de leefstijladviseur verged. In de eerste peride was dit een cfinanciering dr ZrgImpuls via Achmea en de gemeente en later dr de gemeente Rtterdam. Het is lastig m uit de bestaande bekstiging iemand 8 uur per week hiervr vrij te maken. Er met dus structurele financiering kmen. Dat kan in de vrm van een keten-dbc9 f een apart tarief. Anders blijft het een beetje bij gede wil. Dat zie je vaker bij dit srt prjecten. Dat er een leuk idee is waar mensen mee aan de slag gaan en er dan halverwege achter kmen dat er geen structurele financiering is. De grte uitdaging is nu de beweging ntstaan bij Van Klacht naar Kracht vast te huden. Kunnen we het vr cmmerciële partijen interessant geneg maken m aanbd te ntwikkelen? Wij maken een ksten-baten-afweging en natuurlijk kun je wel een maatschappelijke investering den, maar bttm-line is dat je schrsteen wel met rken. Die afweging geldt verigens k vr vrijgevestigde fysitherapeuten en huisartsen. Als patiënten leefstijladvies niet verged krijgen, kunnen huisartsen verwijzen wat ze willen, maar dan werkt het niet. Dat zie je nu k in de GGZ waar mensen zelf een eigen bijdrage meten gaan betalen vr psychische hulp. Als mensen die niet kunnen f willen betalen gaan ze niet. Daarmee wil ik niet zeggen dat het dan maar allemaal verged met wrden. Vr niks gaat de zn p en dat laatste zal k echt niet meer gebeuren. In heverre zijn mensen zelf verantwrdelijk vr hun eigen leefstijl? Ik ben er niet gerust p he de vragen in deze maatschappelijke discussie beantwrd gaan wrden. WANNEER SUCCESVOL? Carline: We zijn ng met elkaar aan het frmuleren wanneer Beweegkracht succesvl is. Ik vind het zelf succesvl als in elke wijk in Rtterdam het beweegaanbd inzichtelijk is en mensen zich kunnen inschrijven vr een beweegactiviteit. Streven is in 2013 in elke wijk in Rtterdam vldende beweegaanbd vr de juiste delgrep beschikbaar te hebben dat k p de website vermeld staat. Tine vegt hieraan te dat beweeg- en zrgaanbieders dichter bij elkaar meten kmen. Beweegkracht Rtterdam is succesvl als leefstijl als integraal nderdeel in de zrg is pgenmen. 9 DBC staat vr Diagnse Behandeling Cmbinaties. DBC s vrmen de basis van het financieringssysteem en bevatten het hele zrgtraject bij een bepaalde aandening, vanaf de diagnsestelling t/m de laatste behandeling. Zrgverzekeraars betalen één prijs vr de ttale zrg die aan de patiënt wrdt verleend. De invulling hangt af van de samenwerking in een bepaalde regi.

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag Beweeg Mee! De gecmbineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de cllectieve verzekering vr de minima van de gemeente Den Haag Mensen niet alleen aan het bewegen brengen, maar k aan het bewegen huden. Dat

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost Verslag Platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg 20 Maart 2013 Regi Brabant Nrdst-st Op 20 maart vnd de platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg plaats. Ok deze platfrmbijeenkmst stnd geheel in het teken van de Transitie

Nadere informatie

Belang van cliënten- en inwonersparticipatie en onderlinge samenwerking

Belang van cliënten- en inwonersparticipatie en onderlinge samenwerking Belang van cliënten- en inwnersparticipatie en nderlinge samenwerking Petra van der Hrst, directeur Kepel 11 april 2019 Prgramma Huidige situatie adviesraden sciaal dmein De Kepel in het krt Wat betekent

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

Start duurzame inzetbaarheid

Start duurzame inzetbaarheid Start duurzame inzetbaarheid Een praktijkcasus Dr: Rlf Weijers, Pauline Miedema Hewel duurzame inzetbaarheid een veelbesprken thema is, blijft het lastig m het cncreet te maken en er handen aan veten aan

Nadere informatie

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu De denkstijltest Wat is het? Uw manier van denken bepaalt in sterke mate he u zich velt en he u handelt. Dat geldt vr individuen, maar k vr teams en rganisaties. MindSnar is een methde waarmee denkstijlen

Nadere informatie

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort Helpt de GGZ? Krt verslag van de 2de infrmatiebijeenkmst ver ROM ggz 12 ktber 2010, Amersfrt Op 12 ktber zijn 50 cliënten, verwanten, leden van cliënten- en familieraden en ervaringsdeskundigen in Amersfrt

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie Duurzaam inzetbaar in een vitale rganisatie Vitaliteit en bevlgenheid vrmen sleutelbegrippen vr het ptimaal en duurzaam inzetten van medewerkers. Vitale medewerkers bruisen van energie, velen zich fit

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Kenneth Smit Consulting -1-

Kenneth Smit Consulting -1- Versneld en cntinu verbeteren van de perfrmance en de resultaten van uw medewerkers en rganisatie. Perfrmance en rendementsverbetering van uw rganisatie is de fcus waarp de activiteiten van Kenneth Smit

Nadere informatie

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen VGSO Nieuwsbrief extra editie ver kmende gemeenteraadsverkiezingen Hierbij ntvangt u een extra nieuwsbrief van de VGSO. Deze nieuwsbrief staat vrijwel geheel in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Huisbereiding in de kijker

Huisbereiding in de kijker NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2010 P1 In dit nummer 1 Inleiding 2 Huisbereiding in de kijker 2 Stppen met rken 4 Zelftest 5 Vrdelen van stppen met rken Inleiding Beste nieuwslezer, 2009 det zijn uittrede,

Nadere informatie

KENNISBANK - PROJECTPLANNEN

KENNISBANK - PROJECTPLANNEN KENNISBANK - PROJECTPLANNEN BIJEENKOMST OPEN CLUB STICHTING MEER DAN VOETBAL Samenvatting De afgelpen jaren rganiseerde Meer dan Vetbal samen met een BVO en de KNVB diverse Open Club-bijeenkmsten. Del

Nadere informatie

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting MatchWinners Rermnd jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting Matchwinners Rermnd 1. Intr Sinds 2009 biedt

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn Infrmatiebrief ver deelname aan het nderzek Fd2Learn Beste leerlingen, uders en/f wettelijk vertegenwrdigers, Dat het eten van vis (rijk aan mega- 3 vetzuren) ged is vr het functineren van de hersenen

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Start van uw behandeling

Start van uw behandeling Start van uw behandeling U heeft zich aangemeld vr behandeling binnen GGZ Veenendaal. Met hulp van dit frmulier willen we de behandeling alvast met u in gang zetten, vrdat de gesprekken daadwerkelijk begnnen

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Eerstelijns ServicePunt B.V.

Eerstelijns ServicePunt B.V. WebsiteService 2015 Eerstelijns ServicePunt B.V. Eerstelijns ServicePunt B.V. Trenallee 20, Videlab Strijp-S 5617 BC Eindhven inf@eerstelijnsservicepunt.nl www.eerstelijnsservicepunt.nl De WebsiteService

Nadere informatie

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o Klas-in-zicht Een negatieve grepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar vereen kunnen kmen, een vertrebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, meilijk les kunnen geven dr strend gedrag, zijn

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT Adjust - Sciaal Resultaat zet in p verbinding in het Sciaal Dmein. Dat den we dr altijd g te hebben vr de mens en zijn mgeving. We hebben nze expertise

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Publiek-Private Samenwerking (pps)

Publiek-Private Samenwerking (pps) Publiek-Private Samenwerking (pps) Wat is publiek-private samenwerking? Een publiek-private samenwerking (PPS) is een samenwerking tussen de verheid, nnprfit rganisaties en het bedrijfsleven, waarbij,

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode samen beslist beter besluiten Training Faciliteren dr middel van de mderatiemethde Training Techniek Resultaat Tepasbaar. Dynamisch. Interactief. Visueel. Zelfdcumenterend. Overzichtelijk. Betrkkenheid.

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen.

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen. VRAGENLIJST Beste mantelzrger, Deze vragenlijst is bedeld vr u. Dr het invullen van bijgaande vragenlijst krijgt u inzicht in de rzaken van uw belasting. Het maakt u bewust van uw situatie. In de vragenlijst

Nadere informatie

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau Biblitheek en basisvaardigheden Handreiking vr een structurele aanpak p lkaal niveau 1 Inhud Een structurele aanpak van laaggeletterdheid p lkaal niveau 3 1. Draagvlak bij de gemeente 3 2. Draagvlak in

Nadere informatie

Inzet van vrijwilligers: kansen en grenzen

Inzet van vrijwilligers: kansen en grenzen Inzet van vrijwilligers: kansen en grenzen Situering Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Vrijwilligerswerk is nbetaalbaar. Drie uitspraken die in vrijwilligerscampagnes

Nadere informatie

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies BETER IN BEDRIJF Vel je Beter in Bedrijf! Uw rganisatie Beter in Bedrijf Verzuimbegeleiding & Arbadvies Beter in Bedrijf levert, naast reguliere arbdienstverlening, vral maatwerk in verzuimbegeleiding

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Curatieve GGZ 2016

Informatiebijeenkomst Curatieve GGZ 2016 Infrmatiebijeenkmst Curatieve GGZ 2016 Prgramma Welkm Visie VGZ Delstellingen inkp 2016 Inkp Specialistische GGZ POH GGZ Inkp Generalistische Basis GGZ Planning Afsluiting & brrel Samen werken aan een

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

Excellente werving, Excellente studenten. Studentenwerving

Excellente werving, Excellente studenten. Studentenwerving Excellente werving, Excellente studenten Studentenwerving Ondersteuningstraject werving Vraag vanuit de Centres en Centra Gebaseerd p ndersteuningsvraag Individuele benadering, inzichten vr iedereen 2

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie Cnvenant brancherganisatie berepsverenigingen in het kader van: Versterking berepsvereniging Berepenregister en Berepsregistratie De ndergetekenden, I. De rganisatie van brancherganisatie MOgrep Jeugdzrg

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

De Ultieme Sollicitatie Gids.

De Ultieme Sollicitatie Gids. De Ultieme Sllicitatie Gids. Ha Aanstaande Superheld! Hierbij een mie verzameling met nuttige infrmatie. Lees het dr en kijk wat je eruit kunt halen. Sms staan er bepaalde tips f acties dubbel in. Dat

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld

De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld De Wet maatschappelijke ndersteuning eenvudig verteld Met de Wm det iedereen gewn mee VCP Zichtbare invled van mensen met een beperking p lkaal beleid Inleiding Dit bekje met infrmatie ver de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Inventarisatie van wensen & verwachtingen over gezondheidsactiviteiten Leefstijl vragenlijst

Inventarisatie van wensen & verwachtingen over gezondheidsactiviteiten Leefstijl vragenlijst Inventarisatie van wensen & verwachtingen ver gezndheidsactiviteiten Leefstijl vragenlijst Let p: Deze vragenlijst dient vr verspreiding p maat gemaakt te wrden vr uw bedrijf. Ver daar waar [bedrijfsnaam]

Nadere informatie

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies Satusverzicht. Cnsultatie Unitmanagers/Lcatiemanagers mei 2011 evaluatie Cnsultatie cliëntenraad Besluit Bestuursgrep 22 april 2003 OR Alleen m.b.t. vergedingen pedaggisch Instemming medewerkers (hfdstuk

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

Transmuraal Programma Management

Transmuraal Programma Management Transmuraal Prgramma Management Een prpsitie van Vitha versie 1 Inhudspgave 1 Inleiding... 3 2 Transmurale behandelpraktijken... 3 2.1 Transmurale zrg nader gedefinieerd... 3 2.2 Transmurale zrg in de

Nadere informatie

Profielschets jongerenwerker en jeugdouderling Mei 2017

Profielschets jongerenwerker en jeugdouderling Mei 2017 Limburglaan 3 Pstbus 322 2100 AH Heemstede Tel. 023 5280936 Prfielschets jngerenwerker en jeugduderling Mei 2017 Inleiding Recentelijk heeft de kerkenraad zich pnieuw beznnen ver de tekmst van nze gemeente.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner Handleiding bij het vrbereiden van een activiteit met f bij een partner Deze handleiding is.a. ndzakelijk mdat wij (het regiteam) geen rechtspersn zijn en derhalve niet namens De Hart&Vaatgrep kunnen pereren

Nadere informatie

Lokale subsidies voor energiebesparing en duurzame energie

Lokale subsidies voor energiebesparing en duurzame energie RETS RESpedia Lkale subsidie vr energieprjecten Ec Centre Wales Jake Hllyfield Lkale subsidies vr energiebesparing en duurzame energie Diverse lkale verheden in Wales hebben uiteenlpende maatregelen genmen

Nadere informatie

Concept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers november Concept. Kwaliteitssysteem. Perifere Accreditatie Medewerkers

Concept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers november Concept. Kwaliteitssysteem. Perifere Accreditatie Medewerkers Cncept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers nvember 2015 Cncept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers 1 Cncept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers nvember 2015

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/341

Statenvoorstel nr. PS/2014/341 Statenvrstel nr. PS/2014/341 Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke Participatie Datum Inlichtingen bij 23 april 2014 mevruw G.J. Overmeen-Bakhuis Aan Prvinciale Staten Onderwerp Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke

Nadere informatie

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Eindvaluatierapport Scalda - Groep 2 23 oktober januari 2014

Eindvaluatierapport Scalda - Groep 2 23 oktober januari 2014 Eindvaluatierapprt Scalda - Grep 2 23 ktber 2013 8 januari 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE. SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis. De mentor maakt tevens deel uit van het geheugencentrum.

STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE. SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis. De mentor maakt tevens deel uit van het geheugencentrum. STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE NAAM INSTELLING: AZ Damiaan Ostende ADRES: Guwelzestraat 100 8400 Ostende CONTACTPERSOON: Karen Lernut Diensthfd psychlgie SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis.

Nadere informatie

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen UITWERKING

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Eerste Kwartaal 2015 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Concept Startnotitie vrijwilligersbeleid Aa en Hunze

Concept Startnotitie vrijwilligersbeleid Aa en Hunze Cncept Startntitie vrijwilligersbeleid Aa en Hunze Ten eerste Vr u ligt de cncept startntitie vrijwilligersbeleid Aa en Hunze die in nauwe samenwerking met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Impuls welzijn

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2015 cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2015 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Waterbeheer, kan jij het aan?

Waterbeheer, kan jij het aan? Waterbeheer, kan jij het aan? Een rllenspel ver waterbeheer in het beheergebied van een waterschap Vakgebied: Aardrijkskunde, Bilgie, Maatschappijleer Niveau: klas 3 HAVO en VWO Tijdsduur: 60 minuten Waterbeheer

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Toekomst beschermd wonen en opvang in de regio Zeeland dd. 8 maart 2016

Verslag bijeenkomst Toekomst beschermd wonen en opvang in de regio Zeeland dd. 8 maart 2016 Verslag bijeenkmst Tekmst beschermd wnen en pvang in de regi Zeeland dd. 8 maart 2016 Eind nvember 2015 presenteerde de Cmmissie Dannenberg in pdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het rapprt

Nadere informatie

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage >> Stappenplan vr stagebieders Wilt u als rganisatie aan de slag met MaS? Neem dan het stappenplan stapsgewijs dr, zdat u weet f u er echt klaar vr bent m met jngeren te werken en maatschappelijke stage

Nadere informatie

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW V-ICT-OR begeleidt besturen in hun infrmatiehuishuding vr ptimaal verlp van samenveging gemeente en OCMW De infrmatica in steden en gemeenten greide sinds de jaren 80 rganisch. Dat stapje bij stapje greien

Nadere informatie

Onderwerp: Herijking cliëntondersteuning Datum: 21 januari 2012

Onderwerp: Herijking cliëntondersteuning Datum: 21 januari 2012 Onderwerp: Herijking cliëntndersteuning Datum: 21 januari 2012 Aanleiding In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wrdt de verantwrdelijkheid vr een gede infrmatie, advies en cliëntndersteuning bij de

Nadere informatie

Visie op de webpresentatie. gemeente Eindhoven

Visie op de webpresentatie. gemeente Eindhoven Visie p de webpresentatie gemeente Eindhven Inhud 1 Inleiding 3 2 Basisgedachte beheften ntvanger centraal 3 2.1 Onderscheidende kwaliteiten websites 3 2.2 Verbinding essentieel 4 2.2.1 Verbinding extern

Nadere informatie

Verslag werkconferentie Sociaal domein en toegang, donderdag 19 juni 2014

Verslag werkconferentie Sociaal domein en toegang, donderdag 19 juni 2014 Verslag werkcnferentie Sciaal dmein en tegang, dnderdag 19 juni 2014 Inleiding Z n 70 persnen bezchten dnderdag 19 juni de werkcnferentie Sciaal Dmein en tegang. Het ging m een breed en divers gezelschap

Nadere informatie

Saxionstudent.nl CE 1

Saxionstudent.nl CE 1 Thema: Marktanalyse (semester 1) Prject: Desk en Fieldresearch 56357 Vrwrd Vr u ligt het plan van aanpak vr het prject Desk en Fieldresearch, vr het thema marktanalyse van semester 1. Het is de bedeling

Nadere informatie