een digitale belevenis rond 3 vlaamse topstukken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "een digitale belevenis rond 3 vlaamse topstukken"

Transcriptie

1 een digitale belevenis rond 3 vlaamse topstukken stedelijke musea Sint-Niklaas

2 V ernieuwd Mercatormuseum in Sint-Niklaas Het Mercatormuseum biedt al enkele decennia een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Binnen dit verhaal worden de figuur en het werk van Gerard De Cremer (Rupelmonde 1512 Duisburg 1594) alias Gerard Mercator in de schijnwerpers geplaatst. De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), onlangs opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, blijven dé blikvangers van het museum. De rijke verzameling atlassen, onder andere zijn allereerste Ptolemaeus-editie uit 1584, schittert in de vitrines. Mercator introduceerde het begrip atlas als een samenhangende verzameling kaarten en is de uitvinder van de Mercatorprojectie. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op deze projectie. Zelfs de kaartindeling in de GPS is afgeleid van de Mercatorprojectie. Het verhaal wordt verder aangevuld met een zorgvuldig samengestelde selectie atlassen en kaarten van de 17de tot de vroege 20ste eeuw. op de cover: de aardglobe van Mercator, 1541 (KOKW)

3 M ultimediale tentoonstellingsmix De computeranimaties, videoreportages en interactieve aanraakschermen uit de succesvolle tentoonstelling Mercator Digitaal van het Mercatorjaar 2012 plaatsen de kaarten, atlassen en globes van Mercator in een spannende hedendaagse context: Vic De Wachter kruipt in de huid van Mercator en neemt je mee naar de plaatsen waar hij gewoond en gewerkt heeft; je maakt een reis rond de wereld uit de 16de eeuw: een projectie zoomt in op diverse details van de roterende aardglobe van 1541; voor extra spektakel zorgen de 51 intrigerende sterrenbeelden van de hemelglobe van 1551 die langzaam oplichten; een spannende documentaire aan boord van het onderzoeksschip Belgica onthult alle geheimen van de wereldvermaarde Mercatorprojectie uit 1569 die de basis legde voor de moderne navigatie op zee; geen museum over Mercator zonder het te hebben over zijn tijdgenoten die als opdrachtgever, wetenschapper, cartograaf of handelaar bezig waren met cartografie. Vijftien figuren spreken je aan en brengen deze cartografische connectie weer tot leven; grote aanraakschermen geven digitale toegang tot de Kaart van Vlaanderen uit Je kan er zelf aan de slag en inzoomen op historische kaarten én recente topografische kaarten en luchtfoto s. Zes gebieden met een verschillende landschappelijke ontwikkeling in de huidige provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen worden zo doorgelicht; het museum presenteert ten slotte drie Mercatoratlassen uit 1584, 1595 en 1607 waarin je digitaal kan grasduinen.

4 Het Mercatormuseum werkt verder aan een digitale en interactieve tentoonstellingsmix. Aanvullend op de Kaart van Vlaanderen komt er een digitale ontdekkingstool bij: Cartesius. Cartesius is het digitaal ontsluitingsplatform van het historisch cartografisch erfgoed dat bewaard wordt bij het Nationaal Geografisch Instituut, de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het Museum voor Midden-Afrika. Cartografie en Kunst Sinds de eerste kaarten werden getekend, was kunst een (praktisch) onderdeel van de cartografie. Ook in het werk van Mercator is dat goed zichtbaar. In het vernieuwde Mercatormuseum zal die link opnieuw gelegd worden. Niet alleen bij de oude cartografie, maar ook naar de moderne interactie tussen kaarten en kunst. Dit gebeurt met een Artist in Residence: Inge Panneels. Deze Vlaamse glaskunstenaar woont in Schotland, werkt in Engeland en is de eerste Artist in Residence van het Mercatormuseum. Dankzij enkele projectsubsidies kon zij de uitdaging aangaan om het oeuvre van Mercator in een verscheiden glasproject te hertalen. Cartografie en Europa Mercator verbeterde de Europese cartografie. Het museum wil dat aspect extra belichten door elke zes maanden te focussen op een ander Europees land aan de hand van de kaarten die Mercator gemaakt heeft. Hiervoor volgen we het halfjaarlijks wisselend voorzitterschap van de Europese Unie, startend met Ierland dit voorjaar en Litouwen in het najaar.

5 M ercatoractiviteiten 2013 Mercatorlezingen op dinsdag Traditiegetrouw organiseert het museum een aantal themalezingen rond cartografie. Dit jaar worden niet alleen tijdens de maand van de cartografie maart lezingen georganiseerd, ook later op het jaar wordt de cartografische kaart getrokken. Deze lezingen worden u gratis aangeboden en worden afgesloten met een drankje aangeboden door het Wijnhuis. Dinsdag 12 maart u De Globus Cruciger en de Cartografie Wat kan de rijksappel ons vertellen over de beeldvorming van de middeleeuwse cartografie? Welke heiligen en welke koningen maakten gebruik van de rijksappel en welke link kan er gelegd worden met de middeleeuwse wereldkaarten? Lezing verzorgd door Harry van Royen, medewerker stedelijke musea, in SteM. Madonna met kind, August De Wilde, 1867

6 Scheldekaart Nicolaes Visscher, 1650 (KOKW) Dinsdag 19 maart u De cartografie van de Schelde De Schelde als economische ader en geopolitieke grens heeft zijn sporen nagelaten in het landschap, en dus ook op kaarten. Van de middeleeuwen tot vandaag is er een gevarieerd aantal kaarten van de Schelde en zijn omgeving gemaakt. Elk vertelt een specifiek verhaal dat past in het groter kader over de geschiedenis van deze stroom. Zeker in een jaar dat de 150ste verjaardag van de afkoop van de Scheldetol wordt gevierd, mag het cartografisch verhaal op de voorgrond geplaatst worden. Lezing verzorgd door Eddy Maes, conservator cartografische collectie KOKW, in SteM.

7 Dinsdag 26 maart u Map-i: Mercator Revisited Inge Panneels is als glaskunstenares de eerste Artist in Residence van het Mercatormuseum. Zij geeft toelichting bij de cartografische geïnspireerde kunstwerken in glas die de heropening van het Mercatormuseum extra glans geven. Lezing verzorgd door Inge Panneels, docent Architectural Glass aan het National Glass Centre aan de Universiteit van Sunderland (UK) en glaskunstenaar (Idagos), in het Mercatormuseum. Het begeleidende boek bij de kunsttentoonstelling van onze Artist in Residence zal eveneens worden voorgesteld. Tu Es Hic, Inge Panneels (fotograaf Jürgen Doom)

8 Kaart van Groot-Brittannië uit de Mercator-Hondius, 1607 (SteM) Dinsdag 7 mei u History of the World in 12 Maps and Irish Cartography De geschiedenis van de cartografie en van de mens samenvatten in 12 kaarten? Jeremy Brotton gebruikt deze keuze om er de evolutie van ons wereldbeeld mee te schetsen. Tegelijkertijd wordt even gekeken hoe Ierland in kaart werd gebracht. De Republiek Ierland is immers momenteel voorzitter van de Europese Gemeenschap. Een Engelse kijk op de wereld en Ierland! Lezing verzorgd door Jeremy Brotton, professor aan de Queen Mary University London en gespecialiseerd in de geschiedenis van de cartografie, in het Mercatormuseum. English spoken!

9 A ndere Mercator musts Zondag 24 maart u Het Mercatormuseum gaat open voor het publiek De Schatkamer en de Historische Cartografie in een nieuw kleedje! Opening van de tentoonstelling Map-i: Mercator Revisited van de eerste Artist in Residence van het Mercatormuseum, Inge Panneels. Voorstelling van de begeleidende publicatie. U kan het boek reeds bestellen: info@snoeckpublishers.be of Dinsdag 26 maart u De conservator maakt u wegwijs in het vernieuwde Mercatormuseum De conservator van de stedelijke musea, Ward Bohé, geeft een rondleiding doorheen het vernieuwde Mercatormuseum. Reservatie verplicht (max. 25 personen). Ontdek de globes van Mercator, oude atlassen en andere kaarten, gelardeerd met de presentaties van Mercator Digitaal, de succesvolle tijdelijke tentoonstelling van de stedelijke musea in het Mercatorjaar Nu permanent geïntegreerd bij alle oude cartografische waarden. Zondag 5 mei u Voorstelling van de publicatie Mercator Herdacht, Als randprogramma bij de tijdelijke tentoonstelling Mercator Digitaal werden in lezingen georganiseerd. Een deel van deze lezingen, samen met nieuw materiaal, werd gebundeld tot een herdenkingspublicatie die meer inzicht biedt in het leven en het werk van Gerard Mercator, en in zijn erfenis die tot op vandaag actueel blijft. Met onder andere de eerste integrale Nederlandstalige vertaling van de eerste biografie over Gerard Mercator uit 1595! U kan het boek reeds bestellen: info@snoeckpublishers.be of

10 Het Mercatormuseum richt zich tot een Nederlandstalig publiek van alle leeftijden, dat in erfgoed en cartografie van wereldformaat is geïnteresseerd. Het Mercatormuseum heropent op zon. 24 maart 2013 vanaf u Openingsuren: din. zat u / zon u adres: Zamanstraat 49, Sint-Niklaas (ingang via park Zamanstraat of parking Zwijgershoek) Toegangsprijzen: individuele bezoekers: 5 EUR - individuele bezoekers met korting: 4 EUR - (zie website voor wie korting krijgt) - houders kansenpas: 2,50 EUR - houders museumkaart, lerarenkaart : gratis Groepen en scholen: toegang ook buiten de gewone openingsuren, met aangepaste tarieven. Tel: 03/ stedelijke.musea@sint-niklaas.be Het Mercatormuseum is een realisatie van de stad Sint-Niklaas in samenwerking met de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, het Nationaal Geografisch Instituut en de Universiteit Gent vakgroep Geografie. Het Mercatormuseum biedt tal van workshops en thematische gidsbeurten aan: algemeen van de geschiedenis van de cartografie, over Mercator, beeldvorming, voedsel en ontdekkingsreizen, Europa globaal en à la carte aangepast aan de wensen en noden van uw klas, groep of vereniging. Het werk van de eerste Artist in Residence, Inge Panneels, werd mogelijk gemaakt door projectsubsidies van het Institute for International Research in Glass (IIRG), de Universiteit Sunderland en Creative Scotland.

11 publireportage Het Wijnhuis Passie voor wijnen werkt aanstekelijk Het begon allemaal als een uit de hand gelopen hobby van enkele jonge hemelbestormers Zij wilden niks liever dan hun passie voor wijn met anderen delen. Gebeten door de wijnbacterie gingen zij op zoek naar lekkere, betaalbare wijnen uit minder gekende wijngebieden in Zuid- Frankrijk en de Loirestreek. Gaandeweg breidde het importhuis zijn assortiment uit tot een indrukwekkend gamma van 850 flessen, afkomstig uit de meest diverse wijnstreken wereldwijd. Een mooie mix van klassiekers en nieuwe ontdekkingen, een compleet aanbod voor elke smaak. Vandaag blijft Het Wijnhuis een buitenbeentje in de wereld van de wijnhandel, ver weg van de grijze middelmaat. Want de eigenzinnige visie van de oprichters klinkt door in het enthousiasme van alle medewerkers: hun passie voor de betere wijnen werkt aanstekelijk. En het resultaat? In Het Wijnhuis doen echte wijnliefhebbers altijd een goede zaak. Het Wijnhuis Heidebaan 57, 9100 Sint-Niklaas Open van dinsdag tot zaterdag van 9 tot 18u. Het Wijnhuis biedt in een partnerschap met de stedelijke musea op 12 lezingen uit het jaarprogramma 2013 een receptie aan.

12 Voor meer informatie raadpleeg de website: de Stedelijke Musea Sint-Niklaas zijn: Mercatormuseum: Zamanstraat 49 (ingang via museumpark) Salons voor Schone Kunsten: Stationsstraat 85 SteM Zwijgershoek en het Internationaal Exlibriscentrum: Zwijgershoek 14 contact: V.U.: A. Charlier, schepen voor cultuur, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Mercatormuseum Sint-Niklaas opnieuw in volle glorie.

Mercatormuseum Sint-Niklaas opnieuw in volle glorie. Mercatormuseum Sint-Niklaas opnieuw in volle glorie. 1. Heropening afdeling Moderne Cartografie De afdeling Oude Cartografie, rond de figuur van Gerard Mercator (16 de eeuw) en zijn wereldvermaarde globes,

Nadere informatie

Mercator en de ontdekkingsreizen

Mercator en de ontdekkingsreizen Mercator en de ontdekkingsreizen V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Stedelijke Musea Sint-Niklaas Beste leerling! Hopelijk vonden jullie het bezoek aan het Mercatormuseum een boeiende

Nadere informatie

Mercator en de ontdekkingsreizen

Mercator en de ontdekkingsreizen Mercator en de ontdekkingsreizen V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Stedelijke Musea Sint-Niklaas 1 Beste leerling! Hopelijk vonden jullie het bezoek aan het Mercatormuseum een boeiende

Nadere informatie

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.)

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 1861-2011 1 2 3 4 WERKING VAN DE K.O.K.W. 1861: oprichting K.O.K.W. is op één na oudste geschiedkundige vereniging van Vlaanderen

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2016

Maand van de archeologie 2016 Met het project Maand van de archeologie plaatsen Erfpunt en SteM in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten voor jong en oud op een originele manier in de kijker. Als rode

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Sint-Niklaas 2014-2015 1

BASISONDERWIJS Sint-Niklaas 2014-2015 1 BASISONDERWIJS Sint-Niklaas 2014-2015 1 KLEUTERS DERDE KLEUTERKLAS // WORKSHOP HET KUNSTENAARSATELIER Altijd al van gedroomd om als een kunstenaar aan de slag te gaan met écht kunstenaarsmateriaal? Het

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste leden van onze geschiedkundige Kring

VOORWOORD. Beste leden van onze geschiedkundige Kring VOORWOORD Beste leden van onze geschiedkundige Kring Het zogezegde rustige overgangsjaar 2013 valt ernstig tegen qua rustigheidsgraad. Het enthousiasme binnen het bestuur blijft indrukwekkend. Maar ook

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

De wereld in kaart. De geschiedenis van de cartografie. Stedelijke Musea Sint-Niklaas. Antwoorden voor de leerkracht

De wereld in kaart. De geschiedenis van de cartografie. Stedelijke Musea Sint-Niklaas. Antwoorden voor de leerkracht De wereld in kaart De geschiedenis van de cartografie Antwoorden voor de leerkracht Stedelijke Musea Sint-Niklaas V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Inhoudsopgave Voorwoord... Algemene

Nadere informatie

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Persbericht 9 september 2014 Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Op 20 september 2014 opent, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de retrospectieve tentoonstelling

Nadere informatie

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN ROOK PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN EXPO ROOK Roken in veranderende tijden in beeld. Een historisch kader voor de actualiteit. In unieke voorwerpen, archiefbeelden, foto s en bewegend

Nadere informatie

Reglement wedstrijd voor een logo voor Mercator 2012

Reglement wedstrijd voor een logo voor Mercator 2012 Reglement wedstrijd voor een logo voor Mercator 2012 Op 5 maart 2012 is het precies 500 jaar geleden dat Gerard Mercator werd geboren in Rupelmonde. De verjaardag van deze beroemde cartograaf die ooit

Nadere informatie

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Officiële Opening Studio Alijn - Gent Mijnheer de burgemeester, meneer de schepen, Dames en heren,

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

Mercator en de ontdekkingsreizen antwoorden voor de leerkracht

Mercator en de ontdekkingsreizen antwoorden voor de leerkracht Mercator en de ontdekkingsreizen antwoorden voor de leerkracht V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Stedelijke Musea Sint-Niklaas 1 Beste leerling! Hopelijk vonden jullie het bezoek

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Van nul tot nu. Kaart en Atlas (5) T.Reessink

Van nul tot nu. Kaart en Atlas (5) T.Reessink Van nul tot nu Kaart en Atlas (5) T.Reessink Tijdbalk We verdelen de tijd in verschillende periodes. Je kunt de periodes doorlopen door middel van de normale doorklik buttons (rechts onderin) of klikken

Nadere informatie

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen Photographs by John G. Zimmerman One More Take 20.10.2016 08.01.2017 Abdijstraat 10 John G. Zimmerman (1927 2002) is een icoon van de Amerikaanse fotografie. Decennialang prijkten zijn foto s op covers

Nadere informatie

Cartografische oefeningen

Cartografische oefeningen Cartografische oefeningen Stad OCMW V.U.: welzijnshuis Sint-Niklaas naam achternaam Abingdonstraat 99 9100 Sint-Niklaas Stedelijke Musea Sint-Niklaas 1. Meting met het gps-toestel satelliet gps-scherm

Nadere informatie

De wereld in kaart De geschiedenis van de cartografie

De wereld in kaart De geschiedenis van de cartografie De wereld in kaart De geschiedenis van de cartografie Stedelijke Musea Sint-Niklaas V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Inhoudsopgave Voorwoord... Algemene afspraken in het museum...

Nadere informatie

De wereld in kaart De geschiedenis van de cartografie

De wereld in kaart De geschiedenis van de cartografie De wereld in kaart De geschiedenis van de cartografie Antwoorden voor de leerkracht Stedelijke Musea Sint-Niklaas V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Inhoudsopgave Voorwoord... Algemene

Nadere informatie

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu Overzicht daguitstappen voor groepen 1. Dagje Ename 2. Dagje Oudenaarde 3. Geschiedenis met een natje 4. Voor en achter de schermen Voormiddag Lunch Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'

Nadere informatie

Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame e bezoeker Pure Rubens

Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame e bezoeker Pure Rubens 20 december 2018, 15:07 (CET) Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame 100.000e bezoeker Pure Rubens Beeldmateriaal Voor de tentoonstelling Pure Rubens in Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Plaats: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Datum: 21 maart 2013 Om de twee maanden organiseert het Fonds Vrijetijdsparticipatie een themanamiddag

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Voor de blinde en slechtziende bezoeker

Voor de blinde en slechtziende bezoeker NL Voor de blinde en slechtziende bezoeker Programma 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Museum op maat wil ervoor zorgen dat iedereen, over handicap, cultuur,

Nadere informatie

Kwaliteitslingerie is bijzondergoed J.Stijnen

Kwaliteitslingerie is bijzondergoed J.Stijnen 1 Expo Weinig om het lijf persbericht juni 2016 Kwaliteitslingerie is bijzondergoed J.Stijnen Wil je laagje voor laagje alles te weten komen over cache-corsets, torselets, porte-jarretelles, gaines, bustiers,

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring?

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015 14 mei 2015 Lente Uitstap Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Zondag 14 juni Eindhoven Wie nu rondkijkt in Eindhoven, kan zich bijna niet voorstellen dat het één van de oudste steden van

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN MUSEA BRUGGE SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN VAN 22 SEPTEMBER 18 TOT 27 JANUARI 19 / COLLECTIEPRESENTATIE / ARENTSHUIS INTRO Dit jaar is het zestig jaar

Nadere informatie

Brussel - Opening op 11 december 2015

Brussel - Opening op 11 december 2015 Brussel - Opening op 11 december 2015 2 ADAM is een museum en een kunstcentrum [5.000 m²] is gewijd aan de kunst en het design van de XX e eeuw en nu bevindt zich vlakbij het Atomium [Trade Mart / Heizelvlakte]

Nadere informatie

Gezinsaanbod. speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg!

Gezinsaanbod. speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg! gezinsactiviteiten Gezinsaanbod speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg! 29 UNIVERSITEITS- BIBLIOTHEEK Mgr. Ladeuzeplein 21 3000 Leuven Universiteitsbibliotheek bib.kuleuven.be

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT Wetenschappelijke instelling van de Franse Gemeenschap van België Programma voor groepen 2014 Rondleidingen permanente collecties «De schatten van Mariemont»: de pronkstukken

Nadere informatie

Persbericht. Rubens: schetsen en zilverwerk! 25 september 2014

Persbericht. Rubens: schetsen en zilverwerk! 25 september 2014 Persbericht 25 september 2014 Rubens: schetsen en zilverwerk! De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen twee uitzonderlijke zilverstukken geïnspireerd door Rubens. Deze bruikleen

Nadere informatie

Schenken aan een museum?!

Schenken aan een museum?! Schenken aan een museum?! Er worden heel veel objecten en dus erfgoed bij de mensen thuis bewaard. Het begint meestal met een dingetje dat - vaak per toeval - gekregen of aangekocht wordt. Eens men daar

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2015

Maand van de archeologie 2015 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten en diverse locaties op een originele manier

Nadere informatie

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten!

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! Romeinse activiteiten rond de limes Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! De Oudste Grens van Gelderland 28 april t/m 31 oktober 2018 De Oudste Grens van Gelderland

Nadere informatie

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat 189 1140 Evere 17/09/2010-31/08/2011-1- A. HET MBMA Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding met haar geklasseerde tuinen

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

Wij nodigen u graag uit om als partner van het museum deel van ons verhaal te worden. Frits Loomeijer Algemeen Directeur

Wij nodigen u graag uit om als partner van het museum deel van ons verhaal te worden. Frits Loomeijer Algemeen Directeur 1 Midden in het bruisende hart van Rotterdam ligt het Maritiem Museum. Al generaties lang toont het museum zijn bezoekers de imposante maritieme geschiedenis van Nederland, met daarin een bijzondere positie

Nadere informatie

Over de trefwoorden bij cartografie: hulp voor de gebruiker

Over de trefwoorden bij cartografie: hulp voor de gebruiker Over de trefwoorden bij cartografie: hulp voor de gebruiker De Cultuurbibliotheek schenkt, in navolging van haar stichter, veel aandacht aan de historische cartografie, vooral van de Nederlanden. Dat brengt

Nadere informatie

Gidsenopleiding Estuariene natuur in de Durmevallei

Gidsenopleiding Estuariene natuur in de Durmevallei Gidsenopleiding Estuariene natuur in de Durmevallei www.sigmaplan.be Programma monding van de Durme wilgenroosje In het voorjaar 2011 organiseren Waterwegen en Zeekanaal NV en het Agentschap voor Natuur

Nadere informatie

GEOPUNT VLAANDEREN HET NIEUWE GEOPORTAAL VAN DE VLAAMSE OVERHEID. Infosessie Geopunt Voorjaar 2015

GEOPUNT VLAANDEREN HET NIEUWE GEOPORTAAL VAN DE VLAAMSE OVERHEID. Infosessie Geopunt Voorjaar 2015 GEOPUNT VLAANDEREN HET NIEUWE GEOPORTAAL VAN DE VLAAMSE OVERHEID GIV AGENTSCHAP VOOR GEOGRAFISCHE INFORMATIE VLAANDEREN Samenwerkingsverband GDI-VLAANDEREN voor optimaal gebruik van geografische informatie

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

Cartografische oefeningen antwoorden voor de leerkracht

Cartografische oefeningen antwoorden voor de leerkracht Cartografische oefeningen antwoorden voor de leerkracht Stad OCMW V.U.: welzijnshuis Sint-Niklaas naam achternaam Abingdonstraat 99 9100 Sint-Niklaas Stedelijke Musea Sint-Niklaas 1 Meting met het gps-toestel

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart 25 april 2015 Nieuwsbrief Nieuws uit Damme De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. Het nieuwe streekmagazine 'Genieten in het Brugse Ommeland

Nadere informatie

STEDELIJKE MUSEA AANBOD VOOR SCHOLEN SECUNDAIR ONDERWIJS

STEDELIJKE MUSEA AANBOD VOOR SCHOLEN SECUNDAIR ONDERWIJS STEDELIJKE MUSEA AANBOD VOOR SCHOLEN SECUNDAIR ONDERWIJS 2019-2020 Legendarisch! EERSTE, TWEEDE EN DERDE GRAAD MUSEUMLES IN SAMENWERKING MET ERFPUNT Wist je dat met verschillende archeologische voorwerpen

Nadere informatie

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol ONTMOET WOLLE Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol geschiedenis en cultuur. Zwolle kent jaarlijks vele bezoekers, ieder met

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 educatief aanbod

programma 2013 >< 2014 educatief aanbod programma 2013 >< 2014 educatief aanbod Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring? Het antwoord vind je bij Educateam!

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

STEDELIJKE MUSEA AANBOD VOOR SCHOLEN LAGER ONDERWIJS

STEDELIJKE MUSEA AANBOD VOOR SCHOLEN LAGER ONDERWIJS STEDELIJKE MUSEA AANBOD VOOR SCHOLEN LAGER ONDERWIJS 2016-2017 Schelpen, botjes en fossielen DERDE KLEUTERKLAS - OPTIE 1STE LEERJAAR MOGELIJK WORKSHOP IN SAMENWERKING MET DE ARCHEOLOGISCHE DIENST WAASLAND

Nadere informatie

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Persbericht Breda, 18 december 2018 Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Van vroeg tot laat De voorstellingen van Teun Hocks: 16 februari - 10 juni 2019 Breedbeeld (werktitel) 20 jaar beeldende kunst

Nadere informatie

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen Stedelijke Musea Ieper voor gezinnen Om te winnen moet je Om te winnen moet je is een speurtocht met krabloten die kinderen langs het Onderwijsmuseum, het Stedelijk Museum en het Museum Godshuis Belle

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

THE BRUSSELS DESIGN MARKET

THE BRUSSELS DESIGN MARKET PERSBERICHT BRUSSELS DESIGN MARKET www.designmarket.be Zaterdag 23 april et zondag 24 april 2016 THE BRUSSELS DESIGN MARKET THE LARGEST VINTAGE DESIGN MARKET IN EUROPE Brussels Design Market werd 10 jaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief KOKW Voorwoord

Nieuwsbrief KOKW Voorwoord Nieuwsbrief KOKW November 2015: nieuwsbrief 4 van 2015 In dit nummer op pagina: 1 Voorwoord 2 Kringnieuws 7 Kalender Voorwoord Beste KOKW-leden Het gaat goed met de vereniging. Het ledenaantal blijft stabiel;

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed

Projectsubsidies cultureel erfgoed Projectsubsidies cultureel tweede ronde 2014 Aanvrager Titel Korte omschrijving Universiteit Antwerpen Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea Dit project wil een denkkader

Nadere informatie

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde Dit prachtige gebouw in neo-vlaamse renaissancestijl was niet van in den beginne het restaurant en internaat van de hotelschool Ten Duinen. Het werd in 1938 opgericht door de Vrije Mijnwerkers van Limburg

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

flori mundi 25.10.2014 30.11.2014 Plantentuin Meise

flori mundi 25.10.2014 30.11.2014 Plantentuin Meise 1/7 PERSMAP flori mundi 25.10.2014 30.11.2014 Het orchideeënspektakel van de Plantentuin Meise Plantentuin Meise Nieuwelaan 38, 1860 Meise www.florimundi.be 2/7 Stap in het treintje, laat je voeren naar

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts persdossier Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts p. 2 Tentoonstelling Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts Korte inhoud

Nadere informatie

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland Vroeger en Nu Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland De Erfgoedcel Waasland maakt deel uit van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (I.C.W.) en wordt ondersteund

Nadere informatie

museum op maat 2015 >< 2016

museum op maat 2015 >< 2016 museum op maat 2015 >< 2016 ingang groepen Koningsplein 3, 1000 Brussel (via GRESHAM ) F muséeoldmastersmuseum + muséemodernmuseum Regentschapsstraat 1A (gelieve aan te bellen). muséemagrittemuseum + muséefin-de-sièclemuseum

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

Nationaal Glasmuseum Leerdam

Nationaal Glasmuseum Leerdam Nationaal Glasmuseum Leerdam Tentoonstellingen 2015 Collectie Highlights In de presentatie Collectie Highlights worden bijzondere Leerdamse glasobjecten uit de vaste collectie extra onder de aandacht gebracht.

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Open Bedrijven Dag. Uitblinkers gespot. GreenVille. 5 oktober 10 17u. Met medewerking van:

Open Bedrijven Dag. Uitblinkers gespot. GreenVille. 5 oktober 10 17u. Met medewerking van: Open Bedrijven Dag 5 oktober 10 17u Uitblinkers gespot GreenVille NAC Met medewerking van: Beste bezoeker, Na het succes van vorig jaar met maar liefst 3000 bezoekers, slaan GreenVille en de gemeente Houthalen-Helchteren

Nadere informatie

Caermersklooster wordt Kunsthal Gent en stelt eerste najaarsprogramma voor

Caermersklooster wordt Kunsthal Gent en stelt eerste najaarsprogramma voor Caermersklooster wordt Kunsthal Gent en stelt eerste najaarsprogramma voor Michiel De Cleene Onder de noemer 'Kunsthal Gent' ontpopt het imposante Gentse Caermersklooster zich de komende maanden tot een

Nadere informatie

Van barbaarse broek tot extravagante hoed

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Van barbaarse broek tot extravagante hoed V.U.: Annemie Charlier - Grote Markt 1-9100 Sint-Niklaas Workshop met begeleid bezoek in SteM Doordenkertjes en speurwerk voor in de klas - Opdrachten in SteM

Nadere informatie

Erfgoed moet je doen! De kracht van interactie in presentaties. 20 juni 2016 Thinking Education Gundy van Dijk

Erfgoed moet je doen! De kracht van interactie in presentaties. 20 juni 2016 Thinking Education Gundy van Dijk Erfgoed moet je doen! De kracht van interactie in presentaties 20 juni 2016 Thinking Education Gundy van Dijk Introductie Programma Theorie en praktijk Opdracht Evaluatie / feedback Wat verwacht je van

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 kunstliefde ruimte voor &beeldende kunst Utrechtse kunst Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 Voorwoord; In de cultuurnota 2013-2016 geeft de commissie in haar advies aan

Nadere informatie

Focus Flits 65/4 65/4

Focus Flits 65/4 65/4 65/4 1 Foto voorpagina Flits : De foto op de voorpagina van deze Flits is van Etienne Van Hees. Geïnteresseerde leden mogen steeds een of meerdere foto s doormailen naar focusspoor@gmail.com voor opname

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I 26.09. 15-07.02. 16 I persdossier collectiepresentatie Georges Van Tongerloo 2 KORT MEER INFO Het Groeningemuseum

Nadere informatie

Proeven in stijl groepen

Proeven in stijl groepen Proeven in stijl Ontdek de wijnschatten van Arnhem Bij wijnhandel Robbers & van den Hoogen aan de Arnhemse Velperweg wordt de wijn nog gekoesterd. Het wijnkopershuis ademt de sfeer van een wijnbedrijf

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

Co Westerik - Dagelijkse verwondering 29 november 2018, 09:10 (CET) Co Westerik - Dagelijkse verwondering 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal In 2019 brengt Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de onlangs op 94-jarige

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Persconferentie Museum aan de Stroom (MAS)

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Persconferentie Museum aan de Stroom (MAS) Woensdag 4 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Persconferentie Museum aan de Stroom (MAS) (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Bij het

Nadere informatie

PROGRAMMA VOORJAAR 2018

PROGRAMMA VOORJAAR 2018 PROGRAMMA VOORJAAR 2018 KALENDER 01-02 > 04-03 Collectiepresentatie Aanwinsten de Salons 08-03 > 29-04 Fototentoonstelling 800 x bedankt! de Salons 11-03 > 19-08 Tentoonstelling Kinderen en het exlibris

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie