Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _"

Transcriptie

1 Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2013/7 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR APOTHEKERS JAAR 2013 (*) Voorafgaande opmerking. De navolgende bepalingen gelden alleen voor de belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de forfaitaire regeling bedoeld in artikel 56, 1, van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde. Behoudens andersluidende bepalingen zijn ze op hen toepasselijk onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake BTW en inzonderheid het koninklijk besluit nr. 2, van 7 november 1969, met betrekking tot de vaststelling van forfaitaire grondslagen van aanslag voor de BTW. In afwijking van artikel 1, 1, 2, van voornoemd koninklijk besluit, is deze forfaitaire regeling van toepassing op de apothekers van wie de handelingen waarvoor facturen worden uitgereikt, 25 pct. van de omzet overschrijden, zonder 40 pct. te overtreffen, indien die handelingen worden verricht met maximum zeven klanten zoals geneesheren of dierenartsen met een depot of verplegingsinrichtingen. De belastbare omzet van de apothekers wordt, volgens het hierna gemaakte onderscheid voor ieder aangiftetijdvak forfaitair bepaald aan de hand van de inkopen en aan de hand van de afrekeningen der verzekeringstegemoetkomingen. I. Leveringen die aan de hand van de inkopen worden belast. 1. Forfaitaire berekening van de omzet. Ten aanzien van de hiernagenoemde koopwarengroep 11, 12, 31 en 32 wordt het belastbaar bedrag van de levering voor ieder aangiftetijdvak forfaitair bepaald door de inkoopprijs van de tijdens het beoogde tijdvak gekochte of ingevoerde goederen te vermenigvuldigen met de coëfficiënt bepaald voor de groep waarvan die goederen deel uitmaken. (*) Waar de forfaitaire regeling 2013 afwijkt van die van 2012, wordt dit in de rand door een verticale streep aangeduid.

2 F 2013/7/2 2. Koopwarengroepen en omzetcoëfficiënten. Koopwarengroep 11 (6 pct.) Coëfficiënten Farmaceutische en diergeneeskundige specialiteiten (daaronder begrepen penicilline en streptomycine) en insuline; watten en verbandmiddelen; voedingsmiddelen (melkpoeder, dieetvoeding, enz.); suikergoed, honig; thee en andere kruiden. 1,47 In deze koopwarengroep zijn niet begrepen de in koopwarengroep 12 vermelde goederen, noch de goederen die de apotheker zelf bereidt of die voor zijn rekening op maakloon worden geproduceerd. Worden evenmin bedoeld in deze koopwarengroep : - de verstrekkingen van de door het R.I.Z.I.V. aangenomen verbandmiddelen : Urinaal-verstelbaar, kunstaars, tracheacanule. - zuurstof Worden ook uitgesloten, de farmaceutische specialiteiten waarvan de publieke prijs, per presentatie, hoger is dan 25,43 EUR, BTW inbegrepen (z. nr. I, 5, hierna). Koopwarengroep 12 (6 pct.) Socialiteiten (enkelvoudige of vermengde geneesmiddelen die de apotheker met zijn naam of met zijn merk laat bereiden). 2 Koopwarengroep 31 (21 pct.) Bijkomstige benodigdheden, al dan niet vermeld in het Officieel farmaceutisch Tarief; toiletartikelen en benodigdheden voor de hygiëne (warmwaterkruiken, zuigflessen, luiers voor jonge kinderen, maandverbanden, enz.); zeep, scheercreme, tandreinigingsmiddelen en andere producten voor mondhygiëne; likeurextracten. 1,48 Koopwarengroep 32 (21 pct.) Voor de kleinhandel verpakte parfumerieën en cosmetische producten; haarwasmiddelen (shampoos); Keuls water. 1,51 (1) (1) Z. belangrijke opmerking in nr. 4, derde alinea, 2, d, hierna.

3 F 2013/7/3 3. Maatstaf van heffing waarop de forfaitaire omzetcoëfficiënten moeten worden toegepast. Voor de koopwarengroepen 11, 31 en 32 begrepen producten is de maatstaf waarop de forfaitaire coëfficiënt wordt toegepast, de normale aankoopprijs voor de apotheker, t.t.z. de aankoopprijs bij een groothandelaar, zonder dat korting of andere voordelen worden toegestaan wegens de aangekochte hoeveelheid of om welke andere reden ook. Praktisch wil dit zeggen dat voor al deze producten de coëfficiënt moet worden toegepast op het bedrag waarover de BTW werd berekend, verhoogd met : a) de disconto, kortingen of andere voordelen, onder welke vorm ook die door de groothandelaar-leverancier op de normale inkoopprijs worden toegestaan. Aldus, in geval van uitreiking van zogenaamd kosteloze producten, is de in aanmerking te nemen grondslag, de normale inkoopprijs van de apotheker voor al de geleverde hoeveelheden; b) alle mogelijke voordelen voor de aankopen die anders dan door bemiddeling van groothandelaars, worden gedaan. Ten aanzien vooral van de farmaceutische en diergeneeskundige specialiteiten, is de normale inkoopprijs bij de groothandelaar deze die voorkomt in het Officieel Tarief van de specialiteiten en de van kracht zijnde besluiten tot blokkering of vaststelling der prijzen van de specialiteiten. De prijs moet niet worden verhoogd met de bijdrage voor de Dienst voor Geneesmiddelenonderzoek. 4. Berekening van de bijkomende voordelen in verhouding tot de normale aankoopprijs. Zoals reeds gezegd in nr. 3 hiervoor, werd er, bij het vaststellen van de coëfficiënten betreffende de koopwarengroepen 11, 31 en 32 rekening gehouden met de normale voorwaarden waaronder de apotheker inkoopt, d.w.z. inkoop van normale hoeveelheden tegen normale prijzen, door bemiddeling van een groothandelaar die de goederen in de winkel moet afleveren. Om deze reden is het voor de producten van die koopwarengroepen noodzakelijk de normale aankoopprijs weder samen te stellen. Te dien einde, moet de apotheker een gedetailleerde opgave bijhouden waarvan model in bijlage II (1). Hierin zal hij per tariefgroep, alle voordelen inschrijven die hem door zijn leverancier (groothandelaar of producent) op de normale aankoopprijs werden toegestaan. (1) De administratie heeft er geen bezwaar tegen dat deze bijzondere opgave gecombineerd wordt met het inkomende factuurboek voor zover de nodige bijkomstige kolommen worden voorzien. Ze moeten overeenstemmen met de kolommen 6, 7 en 8 van de opgave (z. bijlage II).

4 F 2013/7/4 In deze opgave moet dus worden vermeld : 1) de door de leverancier toegestane disconto, kortingen (1) of andere voordelen, onder welke vorm ook (vooral bij aangifte van zogenaamde gratis-artikelen); 2) de bijkomende voordelen die kunnen voortvloeien uit volgende situaties : a) bij inkoop bij inkoopgroeperingen die, hetzij niet over de normale uitrusting van een groothandelaar beschikken (pakhuizen, voertuigen, gecentraliseerde boekhouding,...) hetzij door uitzonderlijk gunstige inkoopvoorwaarden, de detaillist de mogelijkheid bieden de winst van de groothandelaar en die van de detaillist samen te voegen; b) bij inkoop bij fabrikanten, wanneer die gewoonlijk door bemiddeling van groothandelaars leveren, of bij inkoop rechtstreeks bij een voortbrenger; producten; c) wanneer de apotheker beschikt over de algemene vertegenwoordiging voor bepaalde d) wanneer de apotheker winstmarges, hoger dan 53 pct. toepast op het geheel of een gedeelte van de producten die deel uitmaken van de koopwarengroep 32. Per aangiftetijdvak zal men het totaal maken van de bedragen die in iedere kolom werden ingeschreven; ieder totaal wordt toegevoegd aan het ermee overeenstemmende totaal bedrag waarover de BTW werd geheven (die bedragen vindt men terug in het boek voor inkomende facturen); de som van deze optelling wordt dan vermenigvuldigd met de voor die koopwarengroep vastgestelde coëfficiënt om alzo het belastbaar bedrag te bepalen dat wordt overgebracht naar de aangifte. 5. Farmaceutische specialiteiten waarvan de publieke prijs, per presentatie, hoger is dan 25,43 EUR, inclusief BTW. Het belastbaar bedrag van de leveringen van farmaceutische specialiteiten waarvan de publieke prijs, per presentatie, hoger is dan 25,43 EUR maar lager dan of gelijk aan 41,31 EUR, inclusief BTW, wordt vastgesteld door de inkoopprijs van de tijdens het beoogde tijdvak gekochte of ingevoerde goederen te verhogen met het resultaat van de vermenigvuldiging van het aantal presentaties met 7,30 EUR. (1) Indien de door de groothandelaar oorspronkelijk gefactureerde prijs overeenstemt met de normale aankoopprijs en er later een korting wordt toegestaan om reden van de hoeveelheden die gedurende een ganse periode werden aangekocht, spreekt het vanzelf dat het bedrag van die korting niet moet worden ingeschreven in de bijzondere opgave daar de forfaitaire omzet op het ogenblik van de levering werd berekend op de normale aankoopprijs. Maar het bedrag van die korting mag, in dit geval, niet worden afgetrokken van het totaal van de aankoopprijzen die vermeld zijn in het inkomende factuurboek, om het forfaitair omzetcijfer van het aangiftetijdvak waarin de korting aan de apotheker werd toegestaan te bepalen.

5 F 2013/7/5 Voor de farmaceutische specialiteiten met een publieke prijs hoger dan 41,31 EUR, inclusief BTW, wordt het bedrag van 7,30 EUR vervangen door 8,00 EUR. II. Leveringen die worden belast aan de hand van de afrekeningen der verzekerings-tegemoetkomingen. 1. Magistrale bereidingen voor verzekerde klanten voor wie het stelsel van de "derdebetaler" wordt toegepast, en verkopen zonder factuur van chemische producten aan de toonbank. Het belastbaar bedrag van die leveringen wordt voor ieder aangiftetijdvak forfaitair bepaald op een bedrag dat gelijk is aan het totale bruto-bedrag voor magistrale bereidingen (exclusief BTW) van de instellingen die het stelsel van de "derde-betaler" toepassen, daarin begrepen het aandeel van de verzekerde klanten (remgeld), zoals die gegevens blijken uit de tijdens het beoogde aangiftetijdvak opgestelde borderellen van de tarifeerkantoren of van de verzekeringsinstellingen, en/of uit de door de apotheker zelf tijdens dat aangiftetijdvak opgemaakte borderellen. De overeenkomstig de hierboven uiteengezette regelen forfaitair bepaalde omzet dekt voor de erin bedoelde handelingen de courante verkopen van chemische producten aan de toonbank, alsmede de kostprijs van de recipiënten, zelfs van die waarvoor de verzekeringsinstellingen geen tegemoetkoming geven en die de apotheker de klanten in rekening brengt. Het bruto-bedrag voor magistrale bereidingen mag daarentegen niet worden verminderd om er de prijs van de andere producten dan de chemische producten (specialiteiten, insuline, penicilline, streptomycine, watten, verbandmiddelen, thee, kruiden, bijkomende benodigdheden) die in de magistrale bereidingen werden verwerkt, uit weg te werken. Aanvang van werkzaamheid : aangezien de apotheker pas meerdere maanden na de verzending van de voorschriften naar de tariferingsdienst in het bezit komt van de tariferingsborderellen, beschikt hij bij aanvang van werkzaamheid over geen enkele referentieperiode om het bruto bedrag voor magistrale bereidingen te bepalen. Bijgevolg moet de apotheker die kwartaalaangiften indient voor de eerste twee aangiftetijdvakken, overgaan tot een raming van het bruto bedrag voor magistrale bereidingen. Die ramingen moeten worden herzien in de derde periodieke aangifte, rekening houdend met de borderellen die betrekking hebben op de verstrekkingen van het eerste en tweede kwartaal. Geen sanctie (boete of verwijlinterest) wordt toegepast indien die raming ten minste 70 pct. van het werkelijke bedrag voor de eerste aangifte en 80 pct. voor de tweede aangifte bereikt. Bovendien dienen de bedragen die blijken uit de tijdens het derde kwartaal opgemaakte stukken, overeenkomstig het eerste lid onder bovenvermeld punt II, 1, eveneens om de van het derde kwartaal belastbare omzet forfaitair te bepalen.

6 F 2013/7/6 2. Magistrale bereidingen voor betalende klanten. Het belastbare bedrag voor de levering van magistrale bereidingen aan niet verzekerde klanten of aan verzekerde klanten voor wie het stelsel van de "derde-betaler" niet wordt toegepast, wordt bepaald hetzij aan de hand van het voorschriftenregister (met inbegrip van de daarop betrekking hebbende vernieuwingen), hetzij forfaitair met de formule a x b x 1,25, waarin a het c bedrag van cijfer 1 hierboven voorstelt; b, het aantal magistrale recepten voor betalende klanten dat tijdens het aangiftetijdvak werd uitgevoerd; c, het aantal magistrale bereidingen in de onder cijfer 1 vermelde borderellen, en 1,25, een factor om rekening te houden met de vernieuwingen. III. Andere handelingen dan die bedoeld in I en II. 1. Het belastbaar bedrag van de handelingen die niet bedoeld zijn in I en II en waarvoor facturen moeten worden uitgereikt (tarifeerwerkzaamheden voor andere apothekers, levering van chemische producten aan anderen dan particulieren, enz.) wordt bepaald aan de hand van het boek voor uitgaande facturen. 2. Het bedrag van de niet in I en II bedoelde handelingen met particulieren, mag in de aangifte globaal, per BTW-tarief, worden geraamd, indien het niet groter is dan 250,00 EUR per kwartaal (inclusief BTW). Hier worden inzonderheid bedoeld : het verhuren van toestellen (babyweegschalen, weegtoestellen, enz.), het leveren van mineraal- en dieetwater, optische artikelen, bandagistartikelen, orthopedische artikelen en fotografische artikelen, luiers voor volwassen personen die lijden aan incontinentie, voor de kleinhandel verpakte fytofarmaceutische producten en insulinespuiten. Indien het in voorgaand lid bedoelde bedrag daarentegen groter is dan 250,00 EUR per kwartaal moet de apotheker, overeenkomstig de artikelen 14, 2, 3 en 15, 4 van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992, alle ontvangsten betreffende die handelingen dag na dag in een dagboek van ontvangsten inschrijven. IV. Toegestane kortingen. Van de overeenkomstig cijfer I bepaalde belastbare bedragen mogen de kortingen die werden toegestaan aan klanten aan wie facturen werden uitgereikt, worden afgetrokken. Het bedrag van die kortingen op de normale kleinhandelsprijs (inclusief BTW) moet op de verkoopfacturen worden vermeld.

7 F 2013/7/7 De toekenning van kortingen door de apotheker na het verstrijken van het kalenderjaar of van het boekjaar waarin de producten werden uitgereikt, geeft de apotheker recht op teruggaaf. Die kortingen worden over het algemeen berekend over de prijs BTW inbegrepen. Om het bedrag van de terugbetaalbare belasting te berekenen, moet het totaal van de kortingen die werden toegestaan voor het geheel van de waren die aan een zelfde tarief onderworpen zijn, vermenigvuldigd worden met de breuk t, waarin t het BTW-tarief voorstelt dat van toepassing is op t de goederen waarop de korting.werd toegestaan. Dat bedrag komt in aanmerking voor de herzieningen van belasting voor het kwartaal of in voorkomend geval het jaar waarin de kortingen werkelijk werden betaald (rooster 62 van de BTW-aangifte). De omvang van de kortingen moet worden aangetoond door bewijsstukken en de werkelijke uitbetaling ervan moet worden bewezen. Indien een rechtstreekse korting wordt toegekend moet het bewijs hiervan worden geleverd. Om het belastbare bedrag te bepalen dient er bovendien rekening te worden gehouden met de door de tariferingsdiensten uitgevoerde inhoudingen ten gunste van het RIZIV in de mate dat artikel 2 van het koninklijk besluit van 29 maart 2002 onverkort wordt toegepast. Geen andere vermindering voor kortingen is toegestaan. V. Creditnota's. Overeenkomstig de vigerende wetgeving worden de ontvangen creditnota's in het boek voor inkomende facturen ingeschreven zoals de ontvangen facturen. Voor de forfaitaire berekening van de omzet mogen enkel van de inkoopprijs van de goederen worden afgetrokken, de bedragen van de creditnota's (zonder BTW) in verband met : 1 de terugzending van goederen of van verpakking waarop bij de levering de BTW werd toegepast; 2 de vernietiging van de factuur; 3 de afslag toegestaan na het toezenden van de factuur omdat de hoedanigheid of de staat van bewaring van de verkochte goederen niet aan de gemeenschappelijke bedoeling van de partijen beantwoordt. Bedoelde creditnota's worden uitgesplitst over de afzonderlijke kolommen van het inkoop-factuurboek waarin de verschillende groepen van producten worden ingeschreven. De inschrijving in die kolommen geschiedt met rode inkt of wordt voorafgegaan door het minteken.

8 F 2013/7/8 VI. Toepassingsmodaliteiten. 1. Geen vermindering wordt toegestaan voor de in I bedoelde producten wegens het al dan niet intensief eigen verbruik van de apotheker en zijn gezinsleden. Bij toepassing van artikel 12, 1, 1 en 2 van het BTW-Wetboek, zijn inderdaad de onttrekkingen door een belastingplichtige voor zijn privé-gebruik aan de BTW onderworpen. 2. Bij het bepalen van de in I vermelde coëfficiënten werd rekening gehouden met de verliezen te wijten aan het behandelen, het uitdrogen, het verouderen, het verdampen, het uitlekken of het bereiken van de vervaldatum van de producten of het breken van flessen. Bijgevolg is daarvoor geen aftrek toegestaan. 3. De in I bepaalde coëfficiënten voor kruiden en voor parfumerieën en cosmetische producten zijn niet van toepassing voor de apothekers die benevens hun officina, een handel in parfumerieën of in drogerijen drijven. De bedoelde belastingplichtigen kunnen evenwel aan het BTW-controlekantoor waaronder zij ressorteren vragen dat individuele grondslagen van aanslag zouden worden vastgesteld voor hun handel in parfumerieën en/of drogerijen. 4. Voor de apotheker die algemeen bekend staat om producten als zalven, pillen, poeders, ouwels, hoestsiropen, duivenvoeder in grote hoeveelheden te bereiden is de onder cijfer III hierboven vermelde regeling van toepassing op de verkoop van voornoemde producten. 5. De apothekers die homeopathische voorschriften bereiden kunnen de forfaitaire regeling slechts genieten voor de allopatische producten. Voor hun homeopathische magistrale berei-dingen, is de onder III vermelde regeling van toepassing. 6. Gelet op de oplossingen die werden aangenomen voor het eerste kwartaal van 1971 of voor het begin van de werkzaamheid als apotheker (zie cijfer II), zal de apotheker die met zijn werkzaamheid ophoudt na steeds aan de forfaitaire regeling onderworpen te zijn geweest, geen BTW meer moeten betalen op de bedragen die hij na het stopzetten van zijn werkzaamheid ontvangt voor handelingen die aan de forfaitaire regeling zijn onderworpen. 7. Deze forfaitaire regeling is niet van toepassing op de geneesheren die krachtens art. 4, 2, 1, van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 (Belgisch Staatsblad van 14 november 1967) en de wet van 12 april 1958 (Belgisch Staatsblad van 20 juni 1958) of de ter uitvoering ervan genomen besluiten, gemachtigd zijn om een apotheek te houden en geneesmiddelen af te leveren. VII. Periodieke aangifte. De apotheker moet ieder kwartaal een berekeningsblad, waarvan het model door de administratie wordt vastgesteld, invullen en als boekhoudkundig stuk bewaren.

9 F 2013/7/9 VIII. Administratie. De apotheker die aan de forfaitaire regeling is onderworpen, moet houden : 1 een boek voor inkomende facturen waarvan het model door de administratie wordt bepaald. Dit boek moet oprecht en volledig al de gedane aankopen vermelden, en dit voor elk aangiftetijdvak; 2 eventueel een boek voor uitgaande facturen waarin de leveringen moeten worden ingeschreven waarvoor een factuur wordt uitgereikt; 3 eventueel een dagboek van ontvangsten voor de inschrijving van de ontvangsten voortkomende van de leveringen van goederen en het verstrekken van diensten aan particulieren waarvoor geen forfaitaire grondslagen van aanslag werden vastgesteld (zie punt III hiervoor); 4 een register om de van de tariferingskantoren of van de verzekeringsinstellingen ontvangen borderellen en de voor die instellingen bestemde en door de apotheker zelf opgemaakte debetnota's in te schrijven. Dat register mag tegelijk ook als boek voor uitgaande facturen worden gebruikt om de facturen die de apotheker eventueel zou moeten uitreiken, in te schrijven; 5 eventueel, klantenrekeningen of andere stukken die het mogelijk maken de jaarlijkse opgave van de leveringen aan andere belastingplichtigen op te stellen (BTW-Wetboek, artikel 53 quinquies); 6 eventueel, een gedetailleerde opgave van de bijkomende winst voortvloeiend uit biezondere inkoopvoorwaarden (zie bijlage II). Om de ontvangsten van de magistrale bereidingen voor betalende klanten te kunnen bepalen (zie deel II, 2, hierboven) moet de apotheker bovendien : a) elke inschrijving in zijn voorschriftenregister aanvullen met een aanduiding die toelaat na te gaan of het gaat om een handeling met een betalende of met een niet-betalende klant; b) ten minste één keer per aangiftetijdvak in het boek voor uitgaande facturen het aantal in het voorschriftenregister opgenomen magistrale voorschriften voor betalende klanten of het totale bedrag ervan (vernieuwingen inbegrepen) inschrijven. Indien tijdens een controle bij de belastingplichtige, tekortkomingen aan deze boekhoudkundige verplichtingen worden vastgesteld (1), is de administratie niet meer gebonden door onderhavige regeling bij het bepalen van de omzet. Hetzelfde geldt indien zou blijken dat de werkelijke ontvangsten gerealiseerd door de belastingplichtige gevoelig zouden afwijken van de forfaitair berekende ontvangsten. (1) o.a. het verzuim de in punt I, 4, bedoelde bijkomende voordelen aan te geven.

10 F 2013/7/10 Wanneer de belastingplichtige in het kader van zijn economische activiteit, om welke reden ook, gebruik maakt van een kasregister, dient hij de dubbels van de kasbons en/of de controlebanden te bewaren en deze stukken op ieder verzoek van de ambtenaren van de Administratie die de belasting over de toegevoegde waarde onder haar bevoegdheid heeft, zonder verplaatsing, ter inzage voor te leggen. IX. Teruggaaf. Wegens het bijzonder karakter van de forfaitaire regeling waarbij de belastbare omzet globaal wordt bepaald aan de hand van de inkopen (zie artikel 9 van het koninklijk besluit nr. 2, van 7 november 1969), en onder voorbehoud van de toepassing van punt IV hierboven, zijn de bepalingen van artikel 77, 1, 2 tot 7, van het BTW-Wetboek niet toepasselijk op de BTW die door de belastingplichtige op de forfaitair bepaalde omzet is voldaan. X. Verandering van regeling. Indien de belastingplichtige de forfaitaire regeling om welke reden ook niet meer kan inroepen, moet hij het controlekantoor van de BTW waaronder hij ressorteert, daarvan binnen 15 dagen in kennis stellen.

11 F 2013/7/11 TOELICHTING BIJ HET BEREKENINGSBLAD (1) De in de roosters (2) tot (6) in te schrijven inkoopprijzen van de goederen, zijn de bedragen waarop de BTW werd of had moeten worden berekend bij de inkoop of bij de invoer. Indien voor een bepaalde koopwaar het BTW-tarief tijdelijk werd gewijzigd moeten de inkoopprijzen van die koopwaren afzonderlijk worden opgeteld in het boek voor inkomende facturen. Het aldus bekomen totaal wordt vermenigvuldigd met de oorspronkelijk voor die koopwaren bepaalde coëfficiënt, en het resultaat wordt ingeschreven in het rooster (11) dat betrekking heeft op het tarief dat tijdelijk op die koopwaar van toepassing is. (2) In dat vak inschrijven : de inkoopprijs van de farmaceutische of diergeneeskundige specialiteiten (met uitzondering van de socialiteiten), van insuline, van watten en verbandmiddelen, van voedingsmiddelen, suikergoed, honing, van thee en andere kruiden, maar met uitzondering van de farmaceutische specialiteiten waarvan de publieke prijs hoger is dan 25,43 EUR. (3a) (3b) In dat vak inschrijven : de inkoopprijs van de farmaceutische specialiteiten waarvan de publieke prijs hoger is dan 25,43 EUR (incl. BTW) maar lager dan of gelijk aan 41,31 EUR (incl. BTW). In dat vak inschrijven : de inkoopprijs van de farmaceutische specialiteiten waarvan de publieke prijs hoger is dan 41,31 EUR (incl. BTW). (4) In dat vak inschrijven : de inkoopprijs van de socialiteiten. (5) In dat vak inschrijven : de inkoopprijs van de bijhorigheden al dan niet als zodanig opgenomen in het "officieel farmaceutisch tarief" met uitzondering van insulinespuiten; de inkoopprijs van toiletartikelen en benodigdheden voor de hygiëne, groente- en vruchtesappen, likeurextracten, zeep, schreercreme, tandreinigingsmiddelen en andere producten voor mondhygiëne. (6) In dat vak inschrijven : de inkoopprijs van parfumerieën en cosmetische producten, van Keuls water en van haarwasmiddelen (shampoo s). (7) Voor de producten die worden opgenomen in de koopwarengroepen 11, 31 en 32 wordt hier de bijkomende winst ingeschreven, zoals die blijkt uit de gedetailleerde opgave (zie bijlage II van de forfaitaire reglementering), of uit de aanvullende kolommen die in het boek voor inkomende fakturen worden voorzien. (8) In dat vak inschrijven : het totale bedrag van de bruto-ontvangsten van de magistrale bereidingen exclusief BTW, maar remgeld inbegrepen van de instellingen die het stelsel van de "derde betaler" toepassen, zoals die bruto-ontvangsten blijken uit de tijdens het kwartaal opgestelde borderellen van de Tarifeerkantoren of van de verzekeringsinstellingen en/of uit de tijdens dat kwartaal door de apotheker zelf opgemaakte borderellen. Bij de aanvang van de werkzaamheden mag het in dat rooster (7) in te schrijven bedrag voor de eerste twee aangiftetijdvakken worden geraamd, mits het in hetzelfde rooster wordt herzien bij het indienen van de derde periodieke aangifte. (9) De teller van die breuk is gelijk aan het aantal magistrale recepten voor betalende klanten die tijdens het kwartaal werden uitgevoerd, en de noemer is gelijk aan het aantal magistrale bereidingen begrepen in de onder (8) vermelde borderellen.

12 F 2013/7/12 (10) Indien het voorschriftenregister de mogelijkheid biedt om de ontvangsten van magistrale bereidingen voor betalende klanten (vernieuwingen inbegrepen) eruit te halen, mag het totale bedrag van die ontvangsten rechtstreeks in dat rooster (10) worden ingeschreven, zonder toepassing van de in (9) bedoelde breuk. (11) In dat vak per BTW-tarief inschrijven : de ontvangsten van andere handelingen dan die welke betrekking hebben op onder (2) tot (6) bedoelde goederen, op magistrale bereidingen of op aan de toonbank verkochte chemische producten, ongeacht of voor deze verrichtingen al dan niet facturen worden uitgereikt. Indien de ontvangsten waarvoor geen factuur moet worden uitgereikt niet meer dan 250,00 EUR per kwartaal (inclusief BTW) bedragen, mogen ze worden geraamd. Indien ze hoger zijn dan dat bedrag moeten ze afzonderlijk per BTW-Tarief, dag na dag, in het dagboek van ontvangsten worden ingeschreven. Aangezien in die ontvangsten de belasting is begrepen, moet de BTW er worden uit weggewerkt vooraleer de ontvangsten in te schrijven in de er op betrekking hebbende roosters. Dit gebeurt door het bedrag van de ontvangsten te vermenigvuldigen met 100 waarin t het op de verrichtingen toepasselijk BTWtarief vertegen t vertegenwoordigt. Worden ondermeer in rooster (11) ingeschreven de ontvangsten voortvloeiend uit de verkoop van een automobiel voor personenvervoer (21 pct.). (12) In dat vak inschrijven : de op factuur toegestane kortingen voor de verkoop van de onder (2) tot (6) bedoelde goederen. Het bedrag van de kortingen op de normale kleinhandelsprijs (inclusief BTW) moet uit die facturen blijken. Die kortingen moeten voor inschrijving in de roosters (12) worden vermenigvuldigd met 100, 100, of 100 volgens het op de goederen toepasselijk BTW-tarief (13) Aantal presentaties.

13 BIJLAGE I F 2013/7/13 BOEK VOOR INKOMENDE FACTUREN Ontleding van het document Handelingen (exclusief BTW) waarvoor aangever gehouden is tot betaling van de BTW Algemene aanduidingen van het document (factuur - aankoopborderel - creditnota - invoerdocument,...) Inkoopprijzen per koopwarengroep Inkoopprijs van de koopwaren waarvan de omzet niet forfaitair berekend wordt (1) Tarief 6 pct. Tarief 21 pct. Specialiteiten waarvan de pp > 41,31 EUR incl. BTW Specialiteiten waarvan de pp > 25,43 EUR maar 41,31 EUR incl. BTW Koopwarengroep nr. 32 (2)(3) Koopwarengroep nr. 31 (2)(3) Koopwarengroep nr. 12 (2)(3) Aantal presentaties Aantal presentaties Inkoopprijs Inkoopprijs Koopwarengroep nr. 11 (2)(3) Voorschottenm.b.t. intracommunautaire handelingen Andere handelingen Intracommuantaire verwervingen van goederen Bedrag (1) (2) Leverancier Datum Volgnummer 6 pct. 12 pct. 21 pct. In de kolom 8 worden zoveel kolommen geopend als er onderscheiden koopwarengroepen voorzien zijn in de Biezondere Bepalingen van de forfaitaire regeling. Die kolommen worden gegroepeerd per BTW-tarief a 8b 8bb 8c 8cc 8d 8e 8f 9a 9b 9c 6 (*) 87 5 (*) 86 Noten (1) Het bedrag van de in die kolom vermelde creditnota's wordt met het oog op de aftrek ingeschreven met rode inkt of voorafgegaan door het minteken. (2) Het bedrag dat in rooster 81 van de aangifte moet worden ingeschreven is het totaal van de kolommen 8 en 9 na aftrek van de creditnota's. (3) In de kolommen 6 mogen de creditnota's slechts in de navolgende gevallen worden afgetrokken : terugzending van goederen, verbetering van een misslag in de facturering, afslag wegens niet overeenstemming, terugzending van de reeds belaste verpakking, tegemoetkoming van de leverancier in de door de kleinhandelaar toegestane prijsverminderingen. Het bedrag van de creditnota's wordt in die kolommen ingeschreven met rode inkt of voorafgegaan door het minteken. (*) Verwijzing naar het rooster van de aangifte waarin dit totaal dient te worden ingeschreven.

14 F 2013/7/14 BOEK VOOR INKOMENDE FACTUREN (vervolg) BTW Ontleding van het document Verschuldigde BTW ingevolge : Privé Ontvangen creditnota's Bedrijfsmiddelen - Diensten, diverse goederen en andere Aftrekbare BTW Ontvangen creditnota's Invoeren uit niet - EEG - lidstaten Handelingen verstrekt door medecontractanten (6) Intracommunautaire verwervingen BTW in rek. gebracht op het document opgenomen in kolom 4 (7) Overige handelingen Intracommunautaire verwervingen Kortingzegels (faciale waarde) (5) Diensten, diverse goederen en andere Kostprijs (zonder BTW) (1) (5) Kostprijs (zonder BTW) van de bedrijfsmiddelen (1) (4) Aard (*) 84 (*) 85 (*) 55 (*) 56 (*) 57 (*) 63 (*) 59 (4) Het totaal van die kolom moet (na aftrek van de creditnota's) in rooster 83 van de aangifte worden ingeschreven. (5) Het totaal van de kolommen 12 en 13 moet (na aftrek van de creditnota's) in rooster 82 van de aangifte worden ingeschreven. (6) Het betreft hier onder meer handelingen m.b.t. werk in onroerende staat en de daarmee gelijkgestelde handelingen waarvoor de BTW door de medecontractant moet worden voldaan (artikel 20, 1 van het koninklijk besluit nummer 1). (7) Betreft enkel de handelingen gerealiseerd in België. (*) Verwijzing naar het rooster van de aangifte waarin dit totaal dient te worden ingeschreven. Belangrijke opmerking De belastingplichtigen kunnen bijkomende kolommen openen, o.a. om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding en de jaarrekeningen van de ondernemingen.

15 F 2013/7/15 BIJLAGE II GEDETAILLEERDE OPGAVE VAN DE BIJKOMENDE WINST Datum Nr. van inschrijving in boek voor inkomende facturen Naam van de leveranciers Aard van de biezondere aankoopvoorwaarden Inkoopprijzen Bijkomende voordelen voor de koopwarengroepen 11 (6 pct.) 31 (21 pct.) 32 (21 pct.)

16 BTW-nr. :... Naam en adres van de belastingplichtige : APOTHEKERS 1/1 BEREKENINGSBLAD ste van het de kwartaal van het jaar TE BEWAREN ALS BOEKHOUDKUNDIG STUK. NIET BIJ DE BTW-AANGIFTE VOEGEN. F INKOOPPRIJS (1) Bijzondere aankoopvoorwaarden Kortingen op facturen Koopwarengroep 11 (tarief 6 pct.) (2) (3a) (4) + (7) + (7) Magistrale bereidingen voor verzekerde klanten : (8) x (9)... x 1,25 = = x 1,47 = Specialiteiten waarvan de PP > 25,43 EUR maar 41,31 EUR inclusief BTW (tarief 6 pct.) Magistrale bereidingen voor betalende klanten : +((13) x 7,30) = Specialiteiten waarvan de PP > 41,31 EUR. inclusief BTW (tarief 6 pct.) (3b) + (7) Koopwarengroep 12 (tarief 6 pct.) +((13) x 8,00) = x2= (8) (10) Andere niet forfaitair belaste handelingen aan 6 pct. (11) = (12) = > x 6 % = (over te brengen naar rooster 01 van de aangifte) Niet forfaitair belaste handelingen aan 12 pct. (11) = (12) A = > x 12 % = (over te brengen naar rooster 02 van de aangifte) B Koopwarengroep 31 (tarief 21 pct.) (5) (6) + (7) Koopwarengroep 32 (tarief 21 pct.) + (7) = x 1,48 = = x 1,51 = Andere niet forfaitair belaste handelingen aan 21 pct. (11) = (12) = > x 21 % = (over te brengen naar rooster 03 van de aangifte) C Totaal A + B + C (over te brengen naar rooster 54 van de aangifte) N 625 F/2013/07 De toelichting voor het invullen van het berekeningsblad bevindt zich achteraan de forfaitaire regeling.

Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2009/6 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN ZUIVELPRODUCTEN EN MELKVENTERS

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN. (Bijkomstige handelingen) BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN. (Bijkomstige handelingen) BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/23/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/23 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2009/11 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR GESPECIALISEERDE KLEINHANDELAARS IN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN Algemene Administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/14 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN VIS BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*)

Nadere informatie

FINANCIEN. Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*)

FINANCIEN. Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2010/12 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN

Nadere informatie

De basiskostprijs is samengesteld uit de volgende bestanddelen :

De basiskostprijs is samengesteld uit de volgende bestanddelen : Aanslagjaar 2011 (Inkomsten 2010) Nummer 6430 APOTHEKER FORFAITAIRE GRONDSLAGEN VAN AANSLAG voor de apothekers voor het aanslagjaar 2011 (inkomsten van 2010). (Art. 342, 1, 2 de lid, van het Wetboek van

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/10 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DROGISTEN BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 ( * ) 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/13 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR SCHOENHERSTELLERS BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*) 1.

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/21/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/21 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/11 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR GESPECIALISEERDE KLEINHANDELAARS IN

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/22/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/22 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN BIEZONDERE

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De verplichting tot indiening van een bijzondere btw-aangifte (formulier nr. 629) is opgenomen in artikel 53ter van het Btw-Wetboek. Deze aangifte

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Beslissing BTW nr. E.T. 116.111 dd. 21.02.2011 Verrichten van onderzoekswerk, met inbegrip van klinische proeven, verricht door artsen

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2010/5 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DE HERENKAPPERS, DAMESKAPPERS, HEREN- EN DAMESKAPPERS

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/16 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR FRITUUREXPLOITANTEN BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*)

Nadere informatie

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 PERSMEDEDELING Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 De Heer Didier Reynders, Vice-premier en Minister van Financiën, deelt mee dat de richtlijn 2008/8/EG van de

Nadere informatie

VOORAFGAANDE OPMERKING

VOORAFGAANDE OPMERKING FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW/Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing Btw nr. E.T.126.003

Nadere informatie

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte 10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte Oefening 1 De ontvangst van een creditnota voor 100 EUR i.v.m. een reclamedienst verricht door een Nederlands reclamebureau. De dienst werd echter

Nadere informatie

BAKKERS, BROOD- EN BANKETBAKKERS 1/6

BAKKERS, BROOD- EN BANKETBAKKERS 1/6 BTW-nr. :.. BANKETBAKKERS 1/6 Voorafgaande verklaring : Totaal aantal tijdens de aangifteperiode aangekochte zakken (100 Kg) bloem :... I. Broodsector (zie toelichting nr. 1) A. Verklaringen 1. Aantal

Nadere informatie

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN Belasting over de toegevoegde waarde. Artikel 44, 1, 1 van het Btw-Wetboek Onderwerping aan de belasting van de prestaties van notarissen en gerechtsdeurwaarders vanaf 1 januari 2012. De administratie

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/17 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN DIVERSE TEXTIEL-EN LEDERWAREN BIEZONDERE

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Belastingplichtige die enkel vrijgestelde handelingen verricht waarvoor

Nadere informatie

inkomend factuurboek Privé Aard Ontvangen ICV

inkomend factuurboek Privé Aard Ontvangen ICV inkomend factuurboek Algemene aanduidingen van het document Ontleding van het document Handelingen waarvoor de aangever gehouden is tot betaling van de Volgnummer Datum Leverancier Totaal bedrag Handelsgoederen,

Nadere informatie

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen K.B. nr. 10 KONINKLIJK BESLUIT NR. 10 VAN 29 DECEMBER 1992, MET BETREKKING TOT DE UITOEFENINGSMODALITEITEN VAN DE KEUZEN, BEDOELD IN DE ARTIKELEN 15, 5, DERDE LID EN 25TER, 1, TWEEDE LID, 2, TWEEDE LID,

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector BTW OM UW BTW-TERUGGAAF VAN HET CREDITSALDO VAN UW REKENING-COURANT TE ONTVANGEN DIENT DIT FORMULIER, BEHOORLIJK INGEVULD, TE WORDEN AFGEGEVEN AAN DE POST OF AAN

Nadere informatie

AANGIFTE (Artikel 2 van het koninklijk besluit nr. 14, van 3 juni 1970)

AANGIFTE (Artikel 2 van het koninklijk besluit nr. 14, van 3 juni 1970) Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de FISCALITEIT Sector btw (Stempel van de dienst) Vak bestemd voor de administratie Aangifte ontvangen onder nr.... Dossiernummer:... Dossier

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector btw April 2016 WOORD VOORAF De op 1 januari 1993 ingestelde vrijstellingsregeling

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming :

De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming : DE BOEKHOUDING VAN DE KLEINE ONDERNEMING WETTELIJKE BEPALINGEN VOLGENS DE BOEKHOUDWET De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming : Artikel

Nadere informatie

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park Belastingwijzer btw Ragheno Business Park Motstraat 30, B-2800 Mechelen tel. 0800 94 571 fax 0800 17 529 www.wolterskluwer.be klant.be@wolterskluwer.com Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk, Ragheno

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Beslissing Btw nr. E.T.129.030/3 dd. 02.02.2016 FOD Financiën, 04/02/2016, www.fisconetplus.be Context Belasting over de toegevoegde waarde > 17 - B.T.W. tarieven Algemene Administratie

Nadere informatie

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken pagina 1 van 13 Belasting over de Toegevoegde Waarde >> Beslissingen BESLISSING ET112577 Beslissing nr. E.T.112.577 dd. 08.11.2007 Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring

Nadere informatie

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A)

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) BELANGRIJK In België gevestigde belastingplichtigen die in juridisch opzicht onafhankelijk zijn, maar op financieel, organisatorisch en

Nadere informatie

Algemene inhoud. Belgische wetgeving. Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde. Koninklijke besluiten

Algemene inhoud. Belgische wetgeving. Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde. Koninklijke besluiten Algemene inhoud I A B Belgische wetgeving Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde 3 juli 1969 5 Koninklijke besluiten Koninklijk besluit

Nadere informatie

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek.

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek. BIJLAGE 1 VOORBEELDEN Voorbeeld 1 (bij punt 2.1. van deze circulaire) Een belastingplichtige heeft een gebouw laten oprichten (prijs 300.000, excl. btw) en beslist om dat gebouw op te nemen in zijn bedrijfsvermogen

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN LEVENSMIDDELEN BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR

Nadere informatie

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken Beslissing nr. E.T.112.577 dd. 08.11.2007 Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken DAGBOEK VAN ONTVANGSTEN EN CENTRALISATIEBOEK GEHOUDEN

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1

INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1 INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... v vii DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1 1. MODELLEN VAN FORMULIER... 3 1.1. Model voor manuele invulling... 3 1.2. Model voor geautomatiseerde invulling... 5 1.3. Weergave

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Niet-belastingplichtige rechtspersonen met een btw-identificatienummer

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector btw April 2019 WOORD VOORAF De op 1 januari 1993 ingestelde vrijstellingsregeling

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9

Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9 Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DE CONSUMPTIE-IJSBEREIDERS JAAR 2011 (*) 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Landbouwondernemingen die onder de bijzondere regeling voor landbouwondernemingen

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.127.884 d.d. 05.10.2015 Reisbureaus Verzekeringen

Nadere informatie

Praktische gids btw-plicht notaris

Praktische gids btw-plicht notaris Praktische gids btw-plicht notaris Patrick WILLE Managing Partner THE VAT HOUSE cvba (Het BTW Huis), VAT House Services nv, VAT Applications nv President VAT Forum cv Docent VUB, Professor Fiscale Hogeschool,

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/4-24 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR CAFEHOUDERS JAAR 2011 (*) Voorafgaande opmerking. De

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Erkende ondernemingslokketten verrichten zowel taken van openbare dienst of van algemeen belang als een aantal adviserende

Nadere informatie

AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A)

AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A) FOD FINANCIEN Sector btw AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A) BELANGRIJK U bent een natuurlijke persoon of rechtspersoon, of een vennootschap/vereniging zonder rechtspersoonlijkheid en u moet

Nadere informatie

Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998)

Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998) OPENINGSJOURNAAL Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998) De Deyne, Verhoeye Accountants en Belastingconsulenten Adres: Kort Eindeken 25 9920

Nadere informatie

Inhoud DEEL 1. DE REGISTRATIE IN DE KLEINE ONDERNEMING... 1 HOOFDSTUK 1 DE KLEINE ONDERNEMING... 3

Inhoud DEEL 1. DE REGISTRATIE IN DE KLEINE ONDERNEMING... 1 HOOFDSTUK 1 DE KLEINE ONDERNEMING... 3 DEEL 1. DE REGISTRATIE IN DE KLEINE ONDERNEMING... 1 HOOFDSTUK 1 DE KLEINE ONDERNEMING... 3 1 KLEINE ONDERNEMING VOLGENS DE BOEKHOUDWETGEVING... 4 1.1 De juridische vorm van de onderneming... 4 1.2 De

Nadere informatie

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1.

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1. 2. De verkoopcyclus Een periodieke afstemming van de saldi op de btw-rekeningen, met de gegevens van de btw-aangifte (opgemaakt op basis van de dagboeken), is aangewezen (zie p. 131: btw-overboeking).

Nadere informatie

WINexpert+ Boekhouding Snel op weg met de BTW-aangifte

WINexpert+ Boekhouding Snel op weg met de BTW-aangifte Centrum voor Informatica, Research en Ontwikkeling bvba Beukendreef 15, 9080 Lochristi, BE 0427.728.725, Telefoon: 09 / 355.76.37, email: info@ciro.be WINexpert+ Boekhouding Snel op weg met de BTW-aangifte

Nadere informatie

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari Art. 4. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari Art. 4. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit. Koninklijke Besluiten Belasting over de Toegevoegde Waarde KB 17/10/1980 van een toeristische rondreis, van meerdere prestaties die deel uit maken van een van deze gehelen of die in dezelfde lijn ervan

Nadere informatie

Circulaire AAFisc Nr. 15/2015 (nr. E.T.123.725) dd. 07.04.2015

Circulaire AAFisc Nr. 15/2015 (nr. E.T.123.725) dd. 07.04.2015 FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Circulaire AAFisc Nr. 15/2015

Nadere informatie

3 4 5 6 7 . 8 BIJLAGE III effectuées dans un pays tiers et qui n ouvrent pas de droit à déduction de la taxe belge en amont. De belastingplichtige moet in de daartoe voorziene vakken zijn naam of

Nadere informatie

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF 4 thema s: 1. communicatie met de btw-administratie / deadlines 2. factureren zonder btw

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten 1. Principe Vanaf 1 januari 2010 wijzigen de regels inzake plaatsbepaling bij grensoverschrijdende diensten

Nadere informatie

Vraag om gezamenlijk op te lossen op het einde van het seminarie

Vraag om gezamenlijk op te lossen op het einde van het seminarie 1 Vraag om gezamenlijk op te lossen op het einde van het seminarie Een vastgoedmakelaar en verzekeringsmakelaar N.V. PEETERS (kwartaalindiener), bouwt in 2012 een bureelcomplex, welke hij uitsluitend gebruikt

Nadere informatie

Publicatie : Numac : FEBRUARI Wet tot invoering van een aftrek voor innovatieinkomsten

Publicatie : Numac : FEBRUARI Wet tot invoering van een aftrek voor innovatieinkomsten Publicatie : 2017-02-20 Numac : 2017029171 FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN 9 FEBRUARI 2017. - Wet tot invoering van een aftrek voor innovatieinkomsten FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn

Nadere informatie

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben!

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! A. Inleiding Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe btw-wetgeving in voege. Deze houdt in dat het btw-bedrag voortaan niet meer zal moeten worden

Nadere informatie

Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde

Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.128.691 d.d. 17.08.2015 Elektriciteit Btw-tarief

Nadere informatie

Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde / 19

Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde / 19 INHOUD Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde / 19 Inleiding / 19 Titel I Voorwerp en toepassingsgebied / 30 Titel II Geografisch toepassingsgebied

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/08/2015

Datum van inontvangstneming : 11/08/2015 Datum van inontvangstneming : 11/08/2015 Vertaling C-332/15-1 Zaak C-332/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 6 juli 2015 Verwijzende rechter: Tribunale di Treviso / Italië Datum

Nadere informatie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie BTW BASISREGELS (Artikelen 4, 50, 1, 53, 1 en 56bis van het Btw-Wetboek) PRINCIPE De natuurlijke persoon die geregeld diensten verricht in het kader

Nadere informatie

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ;

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ; Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/5C Circulaire nr. Ci.RH.331.611.085 (AAFisc Nr. 41/2011) dd 22.08.2011 Personenbelasting Berekening van de belasting Berekening

Nadere informatie

Aftrek van btw en positieve herzieningen van de btw bij verkoop van vervoermiddelen. Stefan Ruysschaert

Aftrek van btw en positieve herzieningen van de btw bij verkoop van vervoermiddelen. Stefan Ruysschaert Aftrek van btw en positieve herzieningen van de btw bij verkoop van vervoermiddelen Stefan Ruysschaert Basisbegrippen Het begrip economische activiteit (art. 4 W.BTW) De notie misbruik (art. 1, 10 W.BTW)

Nadere informatie

Case 16 2: toepassing op de BTW en de boekhouding

Case 16 2: toepassing op de BTW en de boekhouding Case 16 2: toepassing op de BTW en de boekhouding Gevraagd : - invullen van boek voor inkomende en voor uitgaande facturen - verwerken van het dagontvangstenboek - berekenen van het decembervoorschot (zie

Nadere informatie

- Louter toevallige onregelmatigheden: 250 EUR per aangifte. 50 EUR per betaling

- Louter toevallige onregelmatigheden: 250 EUR per aangifte. 50 EUR per betaling AFDELING 1 : AANGIFTEVERPLICHTING I. Aangifte bedoeld in artikel 53, 1, eerste lid, 2, van het Wetboek A. Niet indienen 1.000 per aangifte B. Laattijdig indienen 100 per aangifte en per maand vertraging1

Nadere informatie

http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i...

http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i... pagina 1 van 21 Home > Beslissing BTW nr. E.T. 119.650/3 dd. 11.12.2012 Algemene Administratie van de Fiscaliteit - Centrale diensten BTW Beslissing BTW nr. E.T. 119.650/3 dd. 11.12.2012 Wetswijziging

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............... Ondernemingsnummer :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen Aftrek voor risicokapitaal AANSLAGJAAR

Nadere informatie

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL pagina 1 van 6 Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting CIRC 05.02.04/1 Circulaire nr. Ci.RH.241/561.364 (AOIF 8/2004) dd. 05.02.2004 BEDRIJFSVOORHEFFING Inkomen

Nadere informatie

Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB

Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB CIRC 13.05.08/1 Circulaire nr. AOIF 16/2008 (E.T.112.081) dd. 13.05.2008 BEWARING VAN FACTUREN: Principes Wijzen van bewaring Voorlegging Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB HOOFDSTUK I : INLEIDING

Nadere informatie

Algemene verkoopvoorwaarden 2source4 B.V. Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer

Algemene verkoopvoorwaarden 2source4 B.V. Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer Algemene verkoopvoorwaarden 2source4 B.V. Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 32088879 1. Toepasselijkheid 1.1 Deze algemene verkoopvoorwaarden (de Algemene Voorwaarden) zijn van toepassing

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Identiteit:......... Repertoriumnr.:... Ondernemingsnr. of nationaal nr.:... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT GESPREIDE BELASTING VAN MEERWAARDEN (artikel 47

Nadere informatie

het bepalen van de normale waarde in omstandigheden beoogd door artikel 33, 2, van het Wetboek (zie punt B., hierna).

het bepalen van de normale waarde in omstandigheden beoogd door artikel 33, 2, van het Wetboek (zie punt B., hierna). Home > Beslissing BTW nr. E.T. 119.650/3 dd. 11.12.2012 Algemene Administratie van de Fiscaliteit Centrale diensten BTW Beslissing BTW nr. E.T. 119.650/3 dd. 11.12.2012 Wetswijziging op 1 januari 2011

Nadere informatie

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Algemeen 3. Draagwijdte

Nadere informatie

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M,

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, Omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014)

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014) Kleine onderneming en btw: drempel wordt verhoogd tot 15.000 EUR Kleine btw-plichtigen die een economische activiteit uitoefenen, kunnen als zij dat willen, vallen onder het bijzondere btw-stelsel van

Nadere informatie

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider Home > Recente wijzigingen > FAQ Btw Deeleconomie FAQ Btw Deeleconomie Betreft de mogelijkheid tot het ruilen en het delen van ruimtes, goederen of werktuigen tussen particulieren via een elektronisch

Nadere informatie

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Samenvatting : Commentaar over de forfaitaire beroepskosten op winst ingevoerd door de wet van 26.03.2018

Nadere informatie

'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften

'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften Voortaan kunnen BTW maandaangevers per kwartaal weer indienen Inhoud Voortaan kunnen BTW maandaangevers per kwartaal weer indienen... 'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften verhoogd... Maand- of kwartaalaangifte...

Nadere informatie

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand 1470000 Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 oktober 1974 (3.071)... 2 Vervoerskosten... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

1 van 8 21/11/ :21

1 van 8 21/11/ :21 Federale Overheidsdienst Financiën Versie 3.1.7 Fisconetplus 21/11/2011, 12:20 Beslissing BTW nr. ET 119.650 dd. 20.10.2011 Home > Recente wijzigingen > Beslissing BTW nr. ET 119.650 dd. 20.10.2011 Document

Nadere informatie

Forfaitaire grondslagen van aanslag voor de aspergeteler voor het aanslagjaar 2007 (inkomsten 2006)

Forfaitaire grondslagen van aanslag voor de aspergeteler voor het aanslagjaar 2007 (inkomsten 2006) Aspergeteler Forfaitaire grondslagen van aanslag voor de aspergeteler voor het aanslagjaar 2007 (inkomsten 2006) Overeenkomst afgesloten op 21 maart 2007 met de telers en de afgevaardigden van de Belgische

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES BTW-EENHEID D.I. 580.11 D.D. 277.999 Brussel, 7 november 2007. Omdeling door de gewestelijke

Nadere informatie

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i...

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i... Page 1 of 12 Home > Circulaire AAFisc Nr. 13/2014 (nr. Ci.RH.421/630.788) dd. 03.04.2014 Algemene Administratie van de Fiscaliteit - Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst VENB Vennootschapsbelasting/Belasting

Nadere informatie

2.1.2.: bij aankoop van reeds geoogste wortels: 2.2.: voor de witlooftelers : bij aankoop van wortels op struik en van reeds geoogste wortels:

2.1.2.: bij aankoop van reeds geoogste wortels: 2.2.: voor de witlooftelers : bij aankoop van wortels op struik en van reeds geoogste wortels: Witloofteler van West-en Oost-Vlaanderen en Limburg Forfaitaire aanslaggrondslagen vastgesteld voor de witlooftelers van de provincie West- Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg Aanslagjaar 2007 (inkomsten

Nadere informatie

Inhoudstafel. Voorwoord... Hoofdstuk I. Btw: De Europese achtergrond van de btw Hoofdstuk II. De advocaat als belastingplichtige...

Inhoudstafel. Voorwoord... Hoofdstuk I. Btw: De Europese achtergrond van de btw Hoofdstuk II. De advocaat als belastingplichtige... i Voorwoord............................................... vii Hoofdstuk I. Btw: De Europese achtergrond van de btw........ 1 HENRI VANDEBERGH Hoofdstuk II. De advocaat als belastingplichtige...............

Nadere informatie

Ontvangstbewijs-getuigschrift voor verstrekte hulp

Ontvangstbewijs-getuigschrift voor verstrekte hulp 22 DECEMBER 2015. - Ministerieel besluit tot vastlegging van het model en het gebruik van het ontvangstbewijs-getuigschrift voor verstrekte hulp en van het dagboek te gebruiken door de geneesheren en de

Nadere informatie

de uit hun aard onroerende goederen, de andere bedrijfsmiddelen en de diensten die op grond van artikel 48, 2, aan de herziening zijn onderworpen

de uit hun aard onroerende goederen, de andere bedrijfsmiddelen en de diensten die op grond van artikel 48, 2, aan de herziening zijn onderworpen Home > Beslissing BTW nr. ET 119.650 dd. 20.10.2011 Beslissing BTW nr. ET 119.650 dd. 20.10.2011 Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten BTW Directie I/7 Wetswijziging op 1 januari

Nadere informatie

Imprimer le(s) document(s)[nl]

Imprimer le(s) document(s)[nl] Page 1 of 17 Home > Recente wijzigingen > Beslissing BTW nr. ET 119.650 dd. 20.10.2011 Beslissing BTW nr. ET 119.650 dd. 20.10.2011 Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten BTW - Directie

Nadere informatie

Bijzondere regeling MANIFESTATIES, BEURZEN en MERCHANDISING

Bijzondere regeling MANIFESTATIES, BEURZEN en MERCHANDISING BESLISSING ET 116547 Beslissing nr. ET 116547 dd. 9 juni 2009 Bijzondere regeling MANIFESTATIES, BEURZEN en MERCHANDISING 1. Inleiding Deze regeling voorziet voor de niet in België gevestigde organisatoren

Nadere informatie

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS 31596 BELGISCH STAATSBLAD 19.06.2008 MONITEUR BELGE WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN N. 2008 2018 [C 2008/03283]

Nadere informatie