Tim S. vrij. Aanwezigheid Herman: Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdagmiddag Woensdag Iekmulder Iekmulder bapo Iekmulder Berkenhorst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tim S. vrij. Aanwezigheid Herman: Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdagmiddag Woensdag Iekmulder Iekmulder bapo Iekmulder Berkenhorst"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief obs De Iekmulder 't Iekeblattie Schooljaar Nummer maart Agenda Donderdag 20 maart: bezoek veldschuur, groep 5 en 6 Dag van de leerlplicht Vrijdag 21 maart: techniekdag, groep 7 17 maart tot en met 21 maart: week van het openbare onderwijs Maandagmiddag 24 maart: Bezoek groep aan boerderij van Tim S. Maandag 14 april: Donderdagmiddag 8 mei: Schoolfotograaf Studiemiddag team; lln. zijn s middags vrij Aanwezigheid Herman: Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdagmiddag Woensdag Iekmulder Iekmulder bapo Iekmulder Berkenhorst Vanaf volgende week verander ik mijn aanwezigheidsschema; de ene week ben ik s morgens op school, de andere week ben ik er s middags. meester Herman Toetskalender: Groep 7+8 Toets Engels unit D Woensdag 26 maart Groep 6 topo Vrijdag 20 maart Bezoek aan de Veldschuur voor de groepen 5 en 6: Op donderdag 20 maart brengen de leerlingen een bezoek aan de Veldschuur. Zij krijgen daar een educatie les archeologie aangeboden. Aan de hand van voorwerpen op de vondstentafel,verhalen en kort Dvd fragmenten krijgen kinderen een tijdsbeeld van: het leven als 1e bewoner in omgeving Veldschuur Kinderen gaan zelf aan de slag: - werken met een metaaldetector - grondsoorten onderzoeken - werken met vuursteen. - technieken van opgravingen (De kinderen moeten hiervoor oude kleding aan en laarzen meenemen.)

2 Techniekdag groep 7: Op vrijdag 21 maart is de er weer de techniek dag voor groep 7 op Stad en Esch in Meppel. Tijdens deze dag worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Zo kunnen ze een film zien over techniek, een werkstuk maken en of een quiz spelen over techniek. Na afloop krijgen de kinderen een gereedschapskoffertje gevuld met waardebonnen mee naar huis. Deze waardebonnen kunnen ze op zaterdag 22 maart inleveren bij de deelnemende bedrijven. Bij inlevering van de bonnen krijgen de kinderen een stuk gereedschap. Dus hoe meer bezoeken aan bedrijven hoe voller de gereedschapskoffer. Muziek groep 5 en 6: Sinds vorige week krijgt groep 5 en 6 de muziekles gezamenlijk. De lessen worden elke dinsdagmiddag gegevens doorvakleerkracht Mark Bruins. Hij is een muziekdocent van Scala. Vervanging juf Aly: Juf Aly heeft zich tijdens haar uitstapje naar Istanbul vorige week verstapt en daarbij een breuk in haar voet opgelopen. Vanaf morgen zal zij vervangen worden door Jaydee de Vos. Juf Aly zal wel af en toe op school op school aanwezig zijn. Even een berichtje uit groep 1 en 2. Op maandag 17 maart hadden de kinderen van groep 1 en 2 een workshop stipwerk in het kader van cultureel erfgoed. De workshop werd gegeven door dhr. Gerard van Oosten.Hij had mutsen, doeken, klompen schoenen en zelfs ondergoed bij zich, voorzien van stipwerk. Alle kinderen waren enthousiast bij het maken van hun eigen Staphorster stipwerkje. De prachtige resultaten hangen in de klas In groep 1 en 2 is momenteel een heel speciale loge. Het is Flip de Beer, bekend van het school t.v.programma Koekeloere. Flip mag elke dag bij een ander kind uit de klas logeren. Zijn belevenissen kunt u lezen in het boek van Flip, dat in de klas ter inzage ligt. Kanjertraining in groep 5 en 6. Afgelopen maandag heeft er een kanjertrainingsdag in groep 5 en 6 plaatsgevonden. Deze dag werd verzorgd door Gerard Weide van de Stichting Kanjertraining. Hieronder zijn verslag van de dag.

3 Toelichting voor de ouders We willen onze grote waardering uitspreken voor het feit dat u op maandag 17 maart in grote getale aanwezig was bij de kinderen in groep 5 en 6 van juf Christa en juf Jessica. U hebt kunnen ervaren en zien hoe positief uw kind en de andere kinderen zich opstellen in de klas. De kinderen hebben uitgesproken iemand te willen zijn die is te vertrouwen. De school neemt het overzicht van de smileys als uitgangspunt: Het is prima dat jouw vrienden het leuk vinden wat jij bedenkt en doet, maar als de rest van de klas dat niet leuk vindt, evenals jouw juf, dan gaan we dat niet doen op school. Dit kader is aangegeven met de rode en groene smileys en aan de kinderen uitgelegd in uw aanwezigheid. We hebben besproken en geoefend dat het belangrijk is je niet op de kast te laten jagen door vervelende opmerkingen. Je blijft fatsoenlijk en je laat je niet bepalen door je uitdager(s): Geef geen benzine aan vervelend lopende motortjes. Plan van aanpak 1. Juf Jessica die als Kanjertrainster is opgeleid, bespreekt in het pettenkwadrant hoe de leerlingen worden ervaren door de klasgenoten. Tips worden gegeven zoals: ga zo door, of: laat meer van je horen; bemoei je niet overal mee; doe wat minder brutaal. Wekelijks worden op deze wijze niet meer dan twee kinderen besproken. Deze oefening vindt plaats als de leerling zelf aangeeft te willen weten hoe de klasgenoten denken over hem of haar, en na overleg met de betrokken ouder. De juf neemt na de oefening contact op met de ouders om te vertellen welke tips deze leerling heeft gekregen van de klasgenoten.

4 Juf Christa, eveneens opgeleid als kanjertrainster, bespreekt de lessenreeks, zoals die op het digibord zichtbaar is, van werkboek 1. Algemene tips voor de leerkrachten/ouders. Reageer niet vanuit gevoelens van ergernis/irritatie op kinderen. En laat u niet bepalen in uw manier van reageren door gevoelens van angst en onmacht. Specifieke tips voor zowel de juffen als de leerlingen. Reactie kind: Maar hij/zij daagt mij uit! JUF: Je laat je uitdagen en opjutten. Doe alsof de opjutter een radio is. Je hoort het wel, maar luistert niet. Reactie kind Ik deed het wel, maar hij/zij vertelde niet dat ik moest stoppen. JUF: Je moet rekening leren houden met gevoelens van een ander. Als iemand niet blij kijkt, dan moet jij je afvragen of het wel leuk is wat jij allemaal doet. Reactie kind: Maar hij/zij deed het ook bij mij. JUF: Natuurlijk hoef jij het niet over je kant te laten gaan. Maar dan ZEG je er iets van. Je gaat niet schelden, zeuren, huilen, roddelen. En gaat het door? Dan haal jij je schouders op en denkt: jammer dan. Wordt het heel erg? Dan stap je naar de juf. Reactie kind: Ik deed het wel, maar ik deed het niet alleen. Waarom moet u mij weer hebben? JUF: Ik ben niet van plan om slecht over je te denken. Maar de juf is ook een soort scheidsrechter waar je de discussie niet mee aangaat. Anders gezegd: als je iets doet wat niet helemaal de bedoeling is en de juf ziet dat, dan ga je hierover niet in discussie. Tips voor de kinderen: zelfbeheersing. Spreek met respect over je ouders. Uiteindelijk bepalen jouw ouders wat wel en niet kan. Spreek met respect over je school. Uiteindelijk bepalen de leerkrachten wat wel en niet kan op school. Spreek met respect over je klasgenoten. Beheers jezelf. Blijf fatsoenlijk. Daar kom je het verst mee. Je juf is hiervoor het aanspreekpunt als dit moeilijk voor je is. Spreek met respect over jezelf. Ook jij mag er zijn. Als je daaraan twijfelt, spreek dan met je ouders en/of je juf. Tenslotte: Beste ouders, spreek met respect over elkaars kinderen en opvoeding. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Rest mij te vertellen

5 dat ik u en uw kinderen heb ervaren als zeer positief meedenkend. En daarom spreek ik de verwachting uit dat het met uw kinderen in deze klas goed gaat komen. Gerard Weide, Almere maart 2014 Met vriendelijke groeten, Team Iekmulder Ingekomen stuk: De tablet-nek en de ipad-schouder. We hebben er weer een paar aandoeningen bij. Dat klinkt grappig, maar dat is het niet. Volgens de eerste universitaire onderzoeken hebben we nota bene grotere kans op RSI-achtige klachten dan we al hadden achter de vaste computer. Hallo, mijn naam is Alinda Scheeper en in mijn werk als Cesar-therapeut (houding- en bewegingstherapeut) leer ik dagelijks werkgevers en werknemers hoe zij lichamelijke klachten kunnen verhelpen en voorkomen door een gezonde (werk)houding. De muisarm, de whatsapp-duim, de swipe-arm en de tablet-nek zijn voor mij geen vreemde aandoeningen en ik zie deze met zeer grote regelmaat voorbij komen. Er is een enorme toename van het aantal tabletgebruikers en smartphone gebruikers, vooral bij kinderen op de basisschool, en dit brengt met zich mee dat er ook een steeds groter wordende groep lichamelijke problemen hierdoor ondervindt. Elke dag ben ik met veel passie en plezier bezig met het aanleren van gezonde houdingen en bewegingen en mensen bewust maken van het feit dat het lichaam niet geschikt is voor langdurige eenzijdige belasting en repeterende bewegingen. Maar ook elke dag besef ik dat ik deze kennis te belangrijk vind om niet met meer mensen te delen. Mijn visie: Goed voorbeeld doet goed volgen Jong geleerd is oud gedaan Je ziet jezelf terug in je kind Daarom lijkt het mij een leuk en zinvol idee om een gratis workshop te geven waarin ik u als ouders bewust maak van een gezonde houding bij het werken met pc/laptop/tablet/ipad/smartphone/iphone. Elke deelnemer neemt zijn/haar laptop/tablet/smartphone mee en krijgt individuele tips en adviezen met als doel een gezondere houding. Mijn motto: laten we het goed voordoen voor onze kinderen, dat scheelt een hoop ellende later. Graag wil ik van u weten of u interesse heeft om deel te nemen aan deze workshop. Hiervoor kunt u het antwoordstrookje invullen en meegeven aan uw kind. Hij of zij mag dit strookje inleveren bij de leerkracht. Bij voldoende deelname zal de workshop worden gepland op een avond in de maand april. Wilt u onderstaand strookje voor 14 maart weer inleveren op school? Voor meer informatie kunt u mailen of bellen: telefoon:

6 Naam:.. Wil * WEL / NIET deelnemen aan de workshop gezonde houding Indien u WEL wilt deelnemen, wilt u dan zo vriendelijk zijn om uw adres in te vullen zodat ik u op de hoogte kan houden van de datum. adres:.. *Doorhalen wat niet van toepassing is