1.11 Subadressen. 26 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1.11 Subadressen. 26 Cursusboek Internet en e-mail voor senioren met Windows XP"

Transcriptie

1 26 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 1.11 Subadressen Sommige websites hebben als apart onderdeel nog een website achter het webadres. Zo n website heet een zogenaamd subadres. Zo n subadres wordt van het hoofdadres gescheiden door een schuine streep / (slash). Zo ook de website van Seniorweb. Daar is een forumpagina te vinden. Klik in het vakje achter Druk op Het vakje achter leeg: is nu HELP! Waar zit de Delete-toets? De Delete-toets zit in het groepje boven de cursortoetsen: U kunt nu het volledige subadres typen. Verderop in het boek zult u zien dat dit vakje Adres vol met handigheidjes zit om u zoveel mogelijk typewerk te besparen. Typ: webcontact/forum Druk op

2 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web 27 HELP! Waar zit de schuine streep (slash)? De / zit samen met het vraagteken op een toets rechts op het toetsenbord : Na een tijdje ziet u de website van het forum: 1.12 Klikken om te bladeren Elke website heeft wel een pagina met een inhoudsopgave met een opsomming van de onderwerpen die op die site te vinden zijn. Dat geldt ook voor de website van SeniorWeb. Daar ziet u de onderwerpen links in een rij. Door op een onderwerp te klikken, kunt u naar een andere pagina gaan: Zet de muispijl op U ziet dat de muispijl verandert in een handje.

3 28 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Overal waar u op een webpagina een handje ziet, kunt u klikken. U ziet nu de pagina met uitleg over het forum:

4 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web Terug naar de openingspagina Een goede website is zo gemaakt dat u eenvoudig van de ene naar de andere pagina kunt gaan zonder dat u de weg kwijtraakt. Zo is er meestal een knop met Home waarmee u naar de openingspagina van de website teruggaat. U ziet de beginpagina weer:

5 30 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 1.14 Een tweede venster U kunt niet alleen op een knop klikken, maar ook op een stukje tekst of een plaatje. Een woord, een knop of een plaatje waarop u kunt klikken wordt een link (of een verbinding) genoemd. Soms wordt hier ook wel het woord hyperlink voor gebruikt. Tot nu toe heeft u alle webpagina s in één venster van Internet Explorer bekeken. Een website kan echter ook zo zijn gemaakt dat een nieuw venster wordt geopend als u op een hyperlink klikt. U heeft daar zelf geen controle op, want het zit in de website geprogrammeerd en gebeurt vanzelf. Probeert u maar eens: U ziet nu weer de pagina met informatie over het forum:

6 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web 31 Er wordt nu in een apart venster de website geopend van de NS: U ziet u dat het onderste deel van de pagina buiten beeld valt: U zult dan de schuifbalk moeten gebruiken om dat deel te lezen De schuifbalken gebruiken Op internet zult u heel vaak de schuifbalk moeten gebruiken. Er past namelijk niet erg veel informatie in één venster. Om de rest van de pagina te zien gebruikt u daarom de verticale schuifbalk: onderaan de schuifbalk U ziet dat de pagina naar boven verschuift:

7 32 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U kunt de pagina weer naar beneden verschuiven, zodat u de bovenkant weer ziet. bovenaan de schuifbalk U ziet dat de pagina weer naar beneden verschuift: U kunt de pagina heel precies verschuiven door te slepen met de muis. Slepen gaat als volgt: Wijs iets aan met de muispijl. Druk de linkermuisknop in en houd die ingedrukt! Verplaats de muis. Laat de muisknop los als u klaar bent.

8 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web 33 Door te slepen met de muis kunt u de middelste knop van de schuifknop verschuiven. Probeert u maar eens: Sleep het verschuifbare deel naar beneden De pagina verschuift in tegengestelde richting waardoor u nu het onderste deel kunt zien. Dit verschuiven van een venster wordt in computertaal wel aangeduid met de Engelse term scrollen. Tip De wielmuis De toename van het gebruik van internet heeft geleid tot een nieuwe toevoeging aan de muis: het draaiwieltje. Door met uw wijsvinger aan dit wieltje te draaien verschuift de inhoud van het venster. Dit is precies hetzelfde effect als met de schuifbalk, maar dan veel gemakkelijker en sneller. Naast de klassiek gevormde muis zijn er ook muizen gekomen die ergonomisch zijn gevormd en die meerdere knoppen hebben voor bijvoorbeeld de duim. Deze knoppen kunt u bepaalde functies geven. Een trackball is een soort omgekeerde muis. Het apparaatje blijft op dezelfde plaats op de tafel liggen en u draait met uw vingers de bal om de muiswijzer te laten bewegen. Ook de trackball is tegenwoordig uitgerust met een draaiwieltje voor internet en meerdere knoppen.

9 34 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 1.16 Een venster minimaliseren Een venster verkleinen, wordt minimaliseren genoemd. U kunt zo het achterliggende venster weer goed bekijken. Het venster met de website van de NS wordt geminimaliseerd. U ziet weer het venster met de website van SeniorWeb: U heeft nu twee vensters geminimaliseerd: de pagina van SeniorWeb en de pagina van de NS.

10 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web 35 Beide vensters zijn nu geminimaliseerd en hebben onderaan een knop: De blauwe balk naast wordt de taakbalk genoemd. Op deze balk staan altijd de knoppen van de vensters waarmee u op dat moment bezig bent Een venster openen Met de knoppen op de taakbalk kunt u een venster weer snel openen: de taakbalk op

11 36 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U ziet weer het venster van SeniorWeb: U kunt op deze wijze ook het venster met de website van de NS openen: de taakbalk op Het venster met pagina van de NS wordt geopend: Het venster met de pagina van de NS staat nu voor het venster met de pagina van SeniorWeb. Dat is echter gemakkelijk om te draaien.

12 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web Van het ene venster naar het andere Met de taakbalk kunt u ook snel wisselen van het ene venster naar het andere: de taakbalk op Het venster met de pagina van de NS verdwijnt nu achter die van SeniorWeb: de taakbalk op

13 38 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Het venster met de pagina van de NS komt weer naar voren: Het venster van SeniorWeb zit er weer achter: Op deze wijze kunt u gemakkelijk wisselen tussen de verschillende vensters Vensters sluiten Heeft u meerdere vensters geopend, dan kunt u altijd overbodige vensters sluiten. Let op! Houd altijd één venster van Internet Explorer geopend, anders kan de verbinding met internet worden verbroken. In dit geval kunt u het venster met de pagina van de NS sluiten. in het venster van de NS Het venster wordt gesloten en de knop is verdwenen van de taakbalk.

14 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web De letters groter of kleiner U kunt zelf de letters van de tekst van webpagina s groter of kleiner maken. Daarmee kunt u de leesbaarheid soms verbeteren. U moet zich echter wel realiseren dat veel tekst, bijvoorbeeld op knoppen, een vastgelegde grootte heeft die u niet kunt veranderen. U kunt het effect goed zien op de pagina van Visual Steps: Ga naar 4 U ziet nu de website van Visual Steps: Kijk even goed naar de grootte van de tekst in het kader: U kunt eerst de grootste letter kiezen:

15 40 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP In het kader zijn de letters van de tekst een stuk groter geworden: Merk op dat de grootte van de letters op de knoppen ongewijzigd is gebleven: U kunt de letters ook verkleinen: In het kader zijn de letters van de tekst een stuk kleiner geworden: Merk op dat de grootte van de letters op de knoppen weer ongewijzigd is gebleven:

16 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web 41 Internet Explorer bewaart deze instelling. Heeft u dus de laatste keer gekozen voor verkleinde letters, dan zal de volgende keer dat het programma wordt gestart weer deze instelling met kleine letters gebruikt worden. Vindt u de letters te klein om goed te kunnen lezen, dan moet u deze instelling veranderen. U kunt de grootte weer terugzetten naar de standaardmaat: Internet Explorer zal nu de volgende keer weer starten met gewone letters. Tip Op de website van SeniorWeb kunt u heel gemakkelijk de tekengrootte aanpassen. de gewenste grootte U zult nu zien dat de tekengrootte wordt aangepast.

17 42 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 1.21 Stoppen met internet Heeft u een internetverbinding via de telefoonlijn waarbij u zelf contact moet maken? Dan is het belangrijk dat u de verbinding met internet verbreekt als u klaar bent met het bekijken van internetpagina s. De telefoonkosten worden doorberekend zolang u met internet bent verbonden. U kunt als volgt het venster van Internet Explorer sluiten: Windows vraagt of de verbinding moet worden verbroken: Als u computertjes zag op de taakbalk, zullen deze daarna van de taakbalk verdwenen zijn: De verbinding is dan verbroken. U kunt stoppen met dit hoofdstuk of met de volgende oefeningen de handelingen nog eens herhalen.

18 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web Oefeningen Om het geleerde vlot toe te leren passen, kunt u de volgende oefeningen doen. Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u dit met behulp van het cijfertje achter de voetstapjes op in de bijlage Hoe doe ik dat ook alweer? Oefening 1: Surfen Van de ene naar de andere website gaan, wordt ook wel surfen genoemd. In deze oefening gaat u surfen tussen de eerder bezochte websites. Start Internet Explorer. 1 Maak verbinding met internet. 3 Typ het adres van Visual Steps: Typ het adres: Ga terug naar 6 Laat de pagina vernieuwen. 8 Ga terug naar 6. Bekijk de onderkant van de pagina met uitleg. 9 Ga terug de bovenkant van de pagina met uitleg. 10 Ga terug naar de website van Visual Steps. 6 Stop met Internet Explorer. 2 Verbreek indien nodig de verbinding met internet. 5

19 44 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Oefening 2: Vensters Hiermee oefent u het openen en minimaliseren van vensters. Start Internet Explorer. 1 Maak verbinding met internet. 3 Typ het adres: 4. Minimaliseer het venster van de ANWB. Minimaliseer het venster van SeniorWeb Open op de taakbalk het venster van de ANWB. 12 Sluit het venster van de ANWB. 13 Open op de taakbalk het venster van SeniorWeb. 12 Stop met Internet Explorer. 2 Verbreek indien nodig de verbinding met internet. 5

20 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web Achtergrondinformatie Domeinnamen Een webadres dat verbonden is met een bepaalde naam wordt ook wel een domeinnaam genoemd. Elk webadres heeft een achtervoegsel zoals.com. Bijvoorbeeld: Voor dit achtervoegsel bestaan verschillende varianten. In Europa is het de gewoonte om een landaanduiding te gebruiken: Bijvoorbeeld: Andere landaanduidingen zijn.be voor België en.de voor Duitsland. Buiten Europa en in de Verenigde Staten wordt een ander systeem gebruikt. Daarbij geeft het achtervoegsel aan wat voor soort organisatie het is:.com...commercieel bedrijf.edu...onderwijs.org...niet-commerciële organisatie De geschiedenis van internet Al bij de introductie van de eerste computers heeft men op kantoren deze computers door middel van kabels met elkaar verbonden, zodat elke medewerker gegevens kan uitwisselen met anderen. We noemen computers die met elkaar verbonden zijn een netwerk. In Amerika bestonden eind jaren zestig van de vorige eeuw al verschillende van dergelijke netwerken. Zo had het ministerie van defensie een netwerk dat de naam ARPA-net droeg. ARPA-net werd als experiment gebruikt. Men wilde een techniek ontwikkelen die het mogelijk maakte dat alle computers van defensie met elkaar konden communiceren, ook als een deel van de verbindingen verloren zou gaan door bijvoorbeeld een aanval met atoomwapens. Men probeerde dat voor elkaar te krijgen op dezelfde manier als het wegennet. Als de snelweg geblokkeerd is, kan men via een omweg vaak toch nog op de plaats van bestemming komen. Deze techniek bleek te werken. Ook in andere landen ontstonden dergelijke netwerken. Aan het eind van de jaren tachtig werden al deze netwerken wereldwijd met elkaar verbonden. Hiermee was internet een feit. Eerst waren voornamelijk universiteiten en onderzoeksinstellingen verbonden met internet, maar vanaf 1990 kregen particulieren en commerciële bedrijven ook toegang tot internet. Vanaf dat moment begon het aantal gebruikers enorm te groeien, een groei die tot op de dag van vandaag doorgaat.

21 46 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Providers Het leggen van contact met internet gaat meestal door middel van een telefoonverbinding. Via een telefoonlijn kunnen computers met elkaar communiceren. Het verbinden met andere computers gaat meestal via een Internet Service Provider (ISP), ook wel een internet-aanbieder genoemd. Deze provider verschaft de toegang tot internet door middel van een groot aantal computers die allemaal aangesloten zijn op internet. Wanneer u zelf een verbinding legt met een van de computers van de provider komt u op internet. De internet-aanbieder biedt toegang voor veel gebruikers Heeft u een verbinding waarbij u zelf contact moet maken (inbellen), dan moet u op de telefoonkosten letten. De grotere aanbieders hebben in Nederland zoveel inbelpunten (het telefoonnummer van de provider die uw eigen computer belt) dat het altijd mogelijk is lokaal te bellen. Dat scheelt aanzienlijk in de telefoonkosten. Er zijn twee soorten abonnementen: gratis en betaald. Deze bieden in feite dezelfde mogelijkheden, hoewel sommige providers wel enig onderscheid maken. In zo'n geval krijgt de betalende abonnee een snellere toegang en meer schijfruimte voor een eigen website. Overigens hoeft u met de gratis aanbieders geen medelijden te hebben. Zij krijgen hun inkomsten uit reclame en ontvangen van KPN Telecom een deel van elke telefoontik die u betaalt bij het gebruik van internet. Men noemt dit kickback van de telefoontikken. Als u beschikt over een ADSL- of kabelverbinding, dan betaalt u een vast bedrag per maand. Welke diensten worden er aangeboden door providers? Toegang tot het World Wide Web (multimediale informatie op internet bekijken); (elektronische post); FTP (bestanden van andere computers binnenhalen); Nieuwsgroepen (groepsgewijs ergens over discussiëren); Chatboxen (babbelen met andere gebruikers, ook wel chatten genoemd). Tijdens het gebruik van de verbinding staat u, als klant (client), in contact met de computers van uw internet-aanbieder. Deze computer wordt ook wel een server genoemd (denk aan service). De computers werken dus samen volgens het clientserver-model.

22 Hoofdstuk 1 Starten met het World Wide Web Tips Tip Er is soms een snelle manier om een opdracht te geven. Daar komt de muis niet aan te pas. Ziet u een rechthoek met stippeltjes op een knop? Dan is deze knop geselecteerd. U kunt u ook op de Enter-toets drukken in plaats van op de knop te klikken. Druk op Tip Internet Explorer starten Wist u dat er nog een manier is om Internet Explorer te starten? Op het Bureaublad ziet u dit pictogram: Dubbelklik op dit pictogram

23 48 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Aantekeningen

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Surfen over het internet

1. Surfen over het internet 10 Starten met internet en e-mail met Windows Vista 1. Surfen over het internet Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het World Wide Web is één van de leukste

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 77 3. Zoeken en vinden op internet Internet wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst.

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Zoeken en vinden op internet

Zoeken en vinden op internet 1 Zoeken en vinden op internet Op internet staan miljoenen websites met informatie. Die informatie moet u zelf zoeken. Dat kan met een zoekmachine. Dat is een programma waarin u een zoekwoord kunt typen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 17 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 19 1. Starten met Windows 10 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Met deze Toets test u uw kennis over de programma s Windows, WordPad, Internet Explorer, Outlook Express

Nadere informatie

1. Starten en stoppen met Windows

1. Starten en stoppen met Windows 15 1. Starten en stoppen met Windows De computer die u voor u heeft staan wordt ook wel PC genoemd, de afkorting voor Personal Computer. Deze PC heeft de laatste twintig jaar een stormachtige opmars gemaakt

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 13 1. Starten met Windows 8 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

3. Internetten met uw ipad

3. Internetten met uw ipad 75 3. Internetten met uw ipad In dit hoofdstuk maakt u kennis met Safari, de webbrowser van Apple. Met deze webbrowser kunt u op uw ipad surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet op uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

1. Starten met Windows Vista

1. Starten met Windows Vista 21 1. Starten met Windows Vista U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Werken met een touchpad in Windows XP

Werken met een touchpad in Windows XP Werken met een touchpad in Windows XP Werken met een touchpad in Windows XP 1 Tip Werken met een touchpad in Windows XP Bezitters van een laptop computer kunnen zowel een muis als het touchpad van de laptop

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8.1

1. Starten met Windows 8.1 19 1. Starten met Windows 8.1 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Wat heeft u nodig? Uw voorkennis De volgorde van lezen...17

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Wat heeft u nodig? Uw voorkennis De volgorde van lezen...17 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie...14 Wat heeft u nodig?...15 Uw voorkennis...16 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 1. Starten met het World Wide Web 21 Starten van Windows...23

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

2 Hoe werkt het Internet

2 Hoe werkt het Internet 1 Wat is Internet Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Miljoenen mensen over de hele wereld maken gebruik van de vele mogelijkheden die dit computernetwerk biedt. Ze vragen informatie op,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 7 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen... 8 1. Starten

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

1. Starten en stoppen met Windows

1. Starten en stoppen met Windows 9 1. Starten en stoppen met Windows De computer die u voor u heeft staan wordt ook wel PC genoemd, de afkorting voor Personal Computer. Deze PC heeft de laatste twintig jaar een stormachtige opmars gemaakt

Nadere informatie

2 - Op naar het INTERNET

2 - Op naar het INTERNET 2 - Op naar het INTERNET Het internet bestaat uit ontelbare computers waarop je de meest uiteenlopende informatie kunt vinden. We leren hoe je de poort naar het internet openzet. Maar eerst moet je de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer 108 Basisboek Internet en e-mail met Windows XP 3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet terugvindt. Dan kunt u een handig trucje gebruiken.

Nadere informatie

Addo Stuur. Starten met internet. Voor iedereen die op latere leeftijd met internet en aan de slag wil

Addo Stuur. Starten met internet. Voor iedereen die op latere leeftijd met internet en  aan de slag wil Addo Stuur Starten met internet Voor iedereen die op latere leeftijd met internet en e-mail aan de slag wil 2000 Addo Stuur 2000 Visual Steps B.V. Derde druk: maart 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 13 1. Starten met Windows 10 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Zelfstudie hoofdstuk 1: Starten en stoppen met Windows

Zelfstudie hoofdstuk 1: Starten en stoppen met Windows 10 Help je ouders online Zelfstudie hoofdstuk 1: Starten en stoppen met Windows De computer die u voor u heeft staan wordt ook wel PC genoemd, de afkorting voor Personal Computer. Deze PC heeft de laatste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Met deze toets test u uw kennis over Windows XP en de bijbehorende programma s WordPad, Paint, Internet Explorer en Outlook Express. In de toets worden ook vragen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 21 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 13 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Vaardigheid met het toetsenbord

Vaardigheid met het toetsenbord Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

1. Instellen van Internet Explorer

1. Instellen van Internet Explorer 9 1. Instellen van Internet Explorer Internet heeft een heel nieuw tijdperk ingeluid. Het internet is zo langzamerhand zo omvangrijk dat u bijvoorbeeld tot in de meest obscure bibliotheken kunt rondsnuffelen

Nadere informatie

5. Surfen op internet

5. Surfen op internet 147 5. Surfen op internet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet op uw

Nadere informatie

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ...

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 21 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen. Cursusboek Windows 98 voor beginners. bij ISBN 90 5905 123 8 ISBN 90 5905 103 3

Herhalingsoefeningen. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen. Cursusboek Windows 98 voor beginners. bij ISBN 90 5905 123 8 ISBN 90 5905 103 3 bij Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen Cursusboek Windows 98 voor beginners ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 2 Toelichting herhalingsoefeningen Per hoofdstuk wordt één herhalingsoefening

Nadere informatie

Les 1. Kennismaking met Windows 8. Pagina 28-29. Pagina 30-31

Les 1. Kennismaking met Windows 8. Pagina 28-29. Pagina 30-31 Les 1 Kennismaking met Windows 8 Pagina 28-29 1 Onder de afbeelding: als u de app Agenda de eerste keer start ziet u niet de agenda van deze maand maar van vandaag. Pagina 30-31 1 De tegel van het bureaublad

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord...13 Introductie Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18

Inhoudsopgave. Voorwoord...13 Introductie Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 1. Starten en stoppen met Windows 21 Starten van Windows...22 Werken met

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

Zoeken op het Internet

Zoeken op het Internet Zoeken op het Internet Op rubrieken zoeken met een portaalsite Als u algemene informatie zoekt over een bepaald thema, zoals literatuur, gezondheid of reizen, kunt u zoeken via rubrieken in een portaalsite.

Nadere informatie

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact?

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Instructie XUBUNTU Zet het beeldscherm maar aan. Aan en uitknop meestal helemaal rechts. Zet de pc aan. U ziet: Boven in het scherm de werkbalk.

Nadere informatie

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen...

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... Inhoudsopgave Voorwoord...13 Nieuwsbrief...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Uw voorkennis...18 De website...19 1. Windows

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

1. Surfen over internet

1. Surfen over internet 9 1. Surfen over internet Internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het World Wide Web is een van de leukste onderdelen van internet. World Wide Web betekent wereldwijd

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 14 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 14 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Extra les Muis en toetsenbord

Extra les Muis en toetsenbord Wegwijs in Windows 8.1 Extra les Muis en toetsenbord Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze extra les over het werken met de muis en het toetsenbord hoort bij Wegwijs

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Starten met Windows 8

Studio Visual Steps. Starten met Windows 8 Studio Visual Steps Starten met Windows 8 2013 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps B.V.

Inhoudsopgave Visual Steps B.V. Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...17 De volgorde van lezen...18 De cd-rom bij dit boek...18 De schermafbeeldingen...18 Toets

Nadere informatie

2. De eerste webpagina maken

2. De eerste webpagina maken 35 2. De eerste webpagina maken Een website bestaat uit één of meer webpagina s. Bij het maken van een website bouwt u de website pagina voor pagina op. U begint met de hoofdpagina. Dat is de pagina die

Nadere informatie

1. E-mail, uw elektronische post

1. E-mail, uw elektronische post 13 1. E-mail, uw elektronische post Een van de meestgebruikte toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Als u een abonnement heeft op internet via een internetaanbieder (provider), krijgt

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet 67 2. Navigeren over internet Surfen over internet is een prettige en leuke bezigheid. Door op allerlei hyperlinks te klikken komt u op de meest verrassende websites en privé-homepages terecht. Met een

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Scannen - inlezen van een bestaande tekst, foto of tekening met een scanner - een term gebruikt voor het zoeken naar virussen op uw computer

Scannen - inlezen van een bestaande tekst, foto of tekening met een scanner - een term gebruikt voor het zoeken naar virussen op uw computer Scannen - inlezen van een bestaande tekst, foto of tekening met een scanner - een term gebruikt voor het zoeken naar virussen op uw computer Scanner een randapparaat dat aangeschakeld wordt op uw computer

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

5. Surfen op uw Samsung telefoon

5. Surfen op uw Samsung telefoon 129 5. Surfen op uw Samsung telefoon In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet

Nadere informatie

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog internet Wat is internet? world wide web het wereldwijde web ontdekken wereld wijde web dag 1 inhoud van de cursus Ontstaan surfen op het internet zoeken op het internet e-mailen via hotmail tijdens de

Nadere informatie

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Werk je met Windows Vista als besturingssysteem dan wordt Internet Explorer 7 meegeleverd. De meest in het oog springende nieuwigheid is het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie