T SPUI EN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "T SPUI EN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK"

Transcriptie

1 IN DE DRVKKERY, DE KLOVENIERSDOELEN T SPUI EN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK

2 TE GEK VOOR WOOR DEN BOEKEN WEEK MAART Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart vieren de Drvkkery, t Spui en de de 80ste Boekenweek! Het thema is dit jaar Waanzin: Te gek voor woorden. Op zondag 15 maart kan er op vertoon van het Boekenweek geschenk weer de hele dag vrij gereisd worden met NS. EEN VAN DE ALLERZOETSTE VORMEN VAN WAANZIN IS ONGETWIJFELD HET PRONKEN MET ANDERMANS VEREN Erasmus Tijdens de Boekenweek krijgt u het Boekenweek geschenk van Dimitri Verhulst cadeau bij aankoop van ten minste 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay komt van de hand van Pieter Steinz en is te koop voor 2,50

3 WAAN ZINNIGE WEEK MENU S! KLOVENIERSDOELEN DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG ( 22,50 of 19,50 vegetarisch) Voorgerecht Uiensoep met kaascrouton of Salade met gandaham, witlof en rilette met chutney BOEKEN WEEK IN DE DRVKKERY EN DE BIBLIOTHEEK Hoofdgerecht Kabeljauwfilet met beurre blanc en mosseltjes uit de Oosterschelde of Hartige groententaart met rucola-notenslaatje Nagerecht Dessert met chocolade en peer BRASSERIE DE DRVKKERY DONDERDAGMENU ( 18,50 of 17,- vegetarisch) Voorgerecht Cakeje van olijf, knolselderij, rozemarijncrème van geitenkaas, aubergine en Hollandse garnaal of avocado Hoofdgerecht Noordzeebouillabaisse, bospeen en paellarijst of 3 bereidingen van aardappel Nagerecht Havermout-bosvruchtenblokjes, bosbessenijs en chips van Haagse hopjes Tijdens de 80e Boekenweek organiseren de Drvkkery en de weer veel boeiende lezingen, signeersessies en interviews. Te gast zijn bijvoorbeeld Dimitri Verhulst, Joris Luyendijk en Carina van Leeuwen. In deze Boekenweekkrant leest u er alles over. Kunt u maar niet beslissen welk boek u bij het Boekenweekgeschenk koopt? Blader dan eens door onze waanzinnige boekentips! ZATERDAG 7 MAART, UUR JOS BROEKE & PETER DE JONGE Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij Journalist Peter de Jonge schreef een boek over de befaamde Zeeuwse weerman Jos Broeke, getiteld JOS, én het weer in Zeeland. Jos Broeke (1946) werkte bij het KNMI, op weerschepen en bij het weerstation in Vlissingen. In 1995 richtte hij zijn eigen bureau op: Meteo Zeeland. Hij werd populair als weerman voor Omroep Zeeland. Tegenwoordig vervult hij dezelfde functie bij CTV Zeeland en het radiostation Walcheren FM.

4 ZONDAG 8 MAART, UUR GOVERT JAN BACH Lezing over de Johannes Passion Kloveniersdoelen Kaarten 7,50 Te koop in en online via Govert Jan Bach neemt ons mee langs wonderschone aria s uit de Johannes Passion, de felheid van de koren en de diepgravende dialogen tussen Jezus en Pilatus. Het is zowel spannende muziek met het karakter van een rechtbankdrama als ook een troostende Passion met een helend effect op de luisteraar. Govert Jan Bach reikt opnieuw (net als in zijn eerste luisterboek over de Matthäus Passion) een aantal sleutels tot beter verstaan aan, gelardeerd met talloze muziekvoorbeelden van uiteenlopende uitvoeringen. TUSSEN WOORD EN DAAD MOET JE WAT ZEKERINGEN ZETTEN, ANDERS SPRINGEN ALLE STOPPEN. Godfried Bomans MAANDAG 9 MAART, UUR DIMITRI VERHULST Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij Na zijn debuut in 1999 schreef Dimitri Verhulst 14 boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen en hij wordt gezien als een van de grote schrijvers uit de Lage Landen. Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. De laatkomer haalde binnen een paar maanden een oplage van meer dan exemplaren, wordt verfilmd, voor toneel bewerkt en over de hele wereld vertaald. In september verscheen zijn laatste roman, Kaddisj voor een kut.

5 HET GENIE WOONT SLECHTS ÉÉN VERDIEPING LAGER DAN DE WAANZIN. Schopenhauer MAANDAG 9 MAART, UUR JORIS LUYENDIJK PZC/Drvkkery-lezing Kloveniersdoelen Kaarten 10,- Te koop in de Drvkkery en online via Twee jaar lang dompelde journalist Joris Luyendijk zich voor The Guardian onder in het hart van de financiële wereld. Hij schreef daarover het boek Dit kan niet waar zijn. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was Luyendijk de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk. De scherpe blik en de onbevangen manier van vragen stellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty. Joris Luyendijk studeerde antropologie, Arabisch en geschiedenis, en werd bekend met zijn veelgeprezen boeken Een goede man slaat soms zijn vrouw en Het zijn net mensen. Eerder was hij correspondent in het Midden- Oosten voor onder meer NRC Handels blad, de Volkskrant en Radio 1. Ook presenteerde hij het VPROprogramma Zomergasten. DINSDAG 10 MAART, UUR WILLEM OTTERSPEER Lezing Kaarten 7,50 Te koop in, de en online via 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas W.F. Hermans-biograaf Willem Otterspeer vertelt in de Zeeuwse Bibliotheek over het boek De zanger van de wrok, het tweede deel van zijn biografiereeks over Hermans. Ook stelde hij de Hermans-bundel Gekkenpraat samen. Als één auteur in de Nederlandse letteren zich heeft verdiept in gekte en idiotie, in achtervolgings- en betrekkingswaan, in obsessies en hallucinaties, dan is het Willem Frederik Hermans. Al in een van zijn eerste publicaties, het verhaal Een vacantie in de schoolkrant van het Barlaeus gymnasium, gaat het over een man die rust zoekt op het platteland, maar terechtkomt bij een boer die zijn eigen boerderij in de fik steekt. Ook zijn latere oeuvre is vergeven van dolende zielen, die stuk voor stuk geestesziek of op zijn minst geestelijk getroubleerd zijn.

6 TE GEK VOOR WOOR DEN TIPS Speciaal voor de Boekenweek kozen medewerkers van en de hun persoonlijke waanzinnige boekentip. Agnes Koster t Spui KERIM GÖCMEN Rode kornoeljes Prijs 16,50 De hoofdpersoon Caner vertelt over zijn leven in het Turkije van de jaren 50. In die tijd waren de éérste vrije verkiezingen op komst. De vader van Caner is rechter. Naast hen komt een een oud studiegenoot van zijn vader wonen met zijn beeldschone vrouw. Deze dame maakt grote indruk, zowel met haar schoonheid als met haar wereldse gedragingen op de mensen in het eenvoudige dorp. De politiek, verliefdheid, normen en waarden worden zorgvuldig beschreven met een goed gedoseerde verteltrant, mooi beeldend taalgebruik en zeker ook met oog voor de natuur. Dit boek laat je genieten van de sfeer en de geuren van een tuin met Kornoeljes, theemiddagen, de mozaïekvloer en vooral van een verliefde jongen in een land waarin verliefd zijn net zo is als in ieder ander land. Rob Bertijn t Spui JEAN ECHENOZ 14 Prijs 15,95 Als iets de waanzin die het leven te bieden kan hebben goed weergeeft, dan is het wel de Eerste Wereldoorlog. Het nieuwe boek van de Franse schrijver Jean Echenoz laat de oorlog zien door de ogen van hoofdpersoon Anthime, van de bijna vrolijke reis naar het front tot in de loopgraven. Echenoz heeft een prachtig bloemrijke verteltrant, zeer compact, grafisch en sfeervol, met een curieuze, kunstig verstopte vorm van onderkoelde humor. De vertaling is van de Middelburger Martin de Haan (de vaste vertaler van Michel Houellebecq), tegenwoordig woonachtig in Frankrijk. Hij verdient een groot compliment voor zijn prachtige taalgebruik en spitsvondigheden. Een absolute aanrader! Vicky Wiessner MYRTHE VAN DER MEER PAAZ Prijs 9,99 Myrthe van der Meer schreef een roman over haar verblijf op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis). Het is haar eigen verhaal, maar om herkenning te voorkomen heeft ze namen en situaties gewijzigd. Ze noemt zichzelf Emma. Emma wordt zonder dat ze in eerste instantie begrijpt waarom, opgenomen met een depressie op de PAAZ. Ze vertelt hierover met humor en ironie, maar tegelijkertijd is het ook pijnlijk en ontroerend. Het is een zoektocht naar hoe alles werkt op de PAAZ, maar vooral een zoektocht naar zichzelf. Een mooi boek voor mensen die (het werken in) de psychiatrie al kennen, maar zeker ook voor diegenen die er nog weinig vanaf weten!

7 Dick Anbeek JEROEN BROUWERS Het hout Prijs 19,99 Een roman die niemand onberoerd kan laten. Het hout geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk: misbruik, sadisme en vernedering. Het hout staat voor het kruis waar ooit Christus aan werd genageld, maar ook voor een werktuig waar de jongens mee gestraft werden. Dit boek is prachtig geschreven, niet altijd fijn om te lezen. Maar je blijft lezen, of je wilt of niet. Met een ongelofelijk einde. Voorlopig het beste boek dat ik in 2015 las. Beatrijs Hamans CHRISTHOPHE VEKEMAN 49 manieren om de dag door te komen Prijs 18,95 Vincent onderneemt niet veel meer dan één activiteit per dag. Hij voelt zich bedrogen: door de maatschap pij, door het leven zelf en zijn vriendin die hem in de steek liet, waarna hij in een crisis terechtkwam. Sindsdien brengt hij zijn dagen door in ledigheid. Afleiding zoekt hij in fantasieën over zangeres Duffy, het schrijven van brieven aan wijlen zijn onzichtbare hondje en denkbeeldige reizen naar Texas. Op een dag neemt hij een taak op zich: het redden van zijn zwijgzame onderbuurman. Deze droogkomische roman over een man die tracht te vluchten in de waanzin, en daar wonderwel in lijkt te slagen, is geschreven in je-vorm. De verteller is het stemmetje in het hoofd van Vincent, dat commentaar geeft op zijn doen en laten. Anya Marinissen LOUIS COUPERUS Eline Vere Prijs 23,90 Een gouwe ouwe uit 1889, die echt de moeite waard is om (opnieuw) te lezen en heel goed past bij het thema van de Boekenweek Eline Vere is de meesterlijke debuutroman van Couperus, geschreven vanuit een psychologische invalshoek. Eline is een nerveus meisje dat sterk gelooft in de onontkoombaarheid van het noodlot en een sombere kijk heeft op het leven. Zij belandt na verschillende liefdesaffaires in een neerwaartse spiraal van sleur, eenzaamheid en melancholie. Uiteindelijk verliest ze haar verstand. Op een nacht neemt ze te veel morfine in en sterft. Geen fijn einde, maar het verhaal is door Couperus prachtig opgeschreven en geeft een heel mooi beeld van het leven in gegoede kringen in de late negentiende eeuw. Janette Zuydweg CONNY BRAAM De handelsreiziger van de Nederlandse Cocaïnefabriek Prijs 8,- De titel van dit boek doet vermoeden dat Braam een historisch non-fictiewerk schreef, maar niets is minder waar. De Handelsreiziger is een bloedstollende roman over enerzijds Lucien Hirschland, een opportunistische vertegenwoordiger tijdens de roerige jaren rondom de Eerste Wereldoorlog. Hij levert gewetenloos cocaïne aan alle strijdende partijen. Anderzijds is er de Engelse onderwijzer Robin Ryder. Hij verandert gedurende de waanzin van de loopgravenhel van Ieper onder invloed van deze destijds legale harddrug, van een bange soldaat in een overmoedige krijger zonder angst. Zwaargewond en verslaafd haalt Robin ternauwernood het einde van de oorlog. Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval de twee mannen bij elkaar. De intriges die dan ontstaan, lezen als een thriller. De Handelsreiziger is een intelligente roman over verslaving, liefde, wraak, paranoia, hysterie en oorlogswaanzin. MEER TE GEK VOOR WOORDEN TIPS VERDEROP IN DEZE KRANT

8 DONDERDAG 12, VRIJDAG 13 EN ZATERDAG 14 MAART GRAND DESSERT OP VERTOON VAN UW BOEKENWEEKGESCHENK Kloveniersdoelen Met het Boekenweekgeschenk in de hand kunt u op zondag 15 maart gratis reizen met de NS. De Kloveniersdoelen doet hier een schepje bovenop! ALS U OP 12, 13 OF 14 MAART GAAT DINEREN BIJ DE KLOVENIERSDOELEN, DAN KRIJGT U IN PLAATS VAN HET REGULIERE DESSERT EEN GRAND DESSERT, OP VERTOON VAN UW BOEKENWEEKGESCHENK! Graag wel reserveren, met vermelding dat u het Boekenweekgeschenk meeneemt: DONDERDAG 12 MAART, UUR BOEK CAFÉ LIVE! Talkshow Toegang vrij Onder de enthousiaste leiding van presentatoren Ron Lubbersen en Nellie Oosthoek komen allerlei onderwerpen aan bod en deskundigen aan het woord die te maken hebben met het Boekenweekthema. Auteur Ranne Hovius, die om uur een lezing geeft in de aula, wordt geïnterviewd, de boekentop-3 van het thema Waanzin wordt besproken en Karel Leeftink, de nieuwe stadsdichter van Middelburg draagt een gedicht voor over het Boekenweekthema. Pianist Rien Balkenende vertelt over gekke componisten en laat aansluitend muziek horen. Ook wordt er een korte film vertoond van het gedicht De idioot in het bad van dichter en psychiater Vasalis. LIEFDE IS EEN ERNSTIGE VORM VAN KRANKZINNIGHEID. Plato WAANZIN IS DAT WAT GEEN WEERKLANK VINDT BIJ DE ANDEREN. Hugo Claus DE MEESTE MENSEN HOUDEN HUN PARANOIA VOOR DE WAARHEID. W.F. Hermans

9 DONDERDAG 12 MAART, UUR RANNE HOVIUS SLAZ-lezing 7,50 Te koop in de Drvkkery, de Zeeuwse Bibliotheek en online via www. drukkerijmiddelburg.nl 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas Auteur en psychiater Ranne Hovius schreef het boek Vogels van waanzin. Psychiatrie in de Nederlandse en Vlaamse literatuur en poëzie. Vele Nederlandse schrijvers zijn met de psychiatrie in aanraking geweest of schrijven over de zielenroerselen van psychiater en patiënt. Op meeslepende wijze vertelt Hovius over het kruispunt van psychiatrie en literatuur. Bestaat er een band tussen creativiteit en waanzin? Hoe zijn de ontwikkelingen in de psychiatrie in verhalen en gedichten terug te vinden? Hoe is een psychose te beschrijven? Hovius volgt de ontwikkelingen in de psychiatrie aan de hand van het werk van Louis Couperus, Willem Frederik Hermans, Hugo Claus, Harry Mulisch en Kristien Hemmerechts. Ze laat zien hoe de psychose een rol speelt in de verhalen van Simon Vestdijk, Hella Haasse, Nicolaas Matsier, Peter Buwalda en Heleen van Royen. De vraag of waanzin en creativiteit werkelijk met elkaar samenhangen, onderzoekt ze aan de hand van de levens van onder meer Gerrit Achterberg, Gerard Reve, Jotie T Hooft, Lévi Weemoedt en Rogi Wieg. CARINA VAN LEEUWEN ZATERDAG 14 MAART, UUR Boekpresentatie De Drvkkery Toegang vrij Forensisch rechercheur Carina van Leeuwen (auteur van de boeken Vuurproef en Koud spoor) neemt u mee in de wereld van forensisch onderzoek. Carina van Leeuwen werkt als inspecteur/forensisch expert bij de Amsterdamse politie. Zij was betrokken bij de Schiedamse parkmoord en de vliegtuigramp in Tripoli. Begin 2014 debuteerde zij met de thriller Vuurproef, het eerste deel van een aantal boeken die onder de titel Unit Plaats Delict zal verschijnen. Hoofdpersoon is de gewiekste en bekwame forensisch rechercheur Renee Spaan. De kritieken op deze thriller waren positief. Ook kreeg Carina van Leeuwen bekendheid door de goed bezochte Masterclass Hoe pleeg je de perfecte moord? In januari 2015 verscheen deel twee uit de serie onder de titel Koud spoor.

10 RONDLEIDING IN MUSEUM HET DOLHUYS Tijdens de Boekenweek is er een speciale rondleiding over waanzin in de literatuur in museum Het Dolhuys in Haarlem. Bibliotheekleden die het essay van Pieter Steinz aan de kassa kunnen tonen, ontvangen een korting van 2,50 op de entree van het museum. De rondleiding met koffie en gebak, is op vertoon van het essay, 7,50 p.p. (normaal 10,-). Dit is exclusief de entree tot het museum. EXPOSITIES IN DE DRVKKERY EN DE BIBLIOTHEEK BOEKENWEEKBUNDEL TE GEK VOOR WOORDEN Trouwe leden van de bibliotheek ontvangen een mooie cadeau: de Boekenweekbundel Te gek voor woorden. In deze bundel nemen prominente Nederlanders, waaronder Ronald Giphart, Christine Otten, Myrthe van der Meer, Arend Jan Heerma van Voss en nog vele anderen, de mensen mee op reis naar hun meest waanzinnige ervaring. Een unieke bundel vol interessante bijdragen. 7 MAART - 15 MAART Op het plein van de Toegang vrij In de is er op het plein gedurende de Boekenweek 2015 een uitgebreide themapresentatie met boeken te vinden en er is een expositie te zien over Waanzin in de wereldliteratuur. De expo is gebaseerd op het Boekenweekessay van Pieter Steinz (te koop in de boekhandel voor 2,50) en is een rondleiding door het dolhuis van de wereldliteratuur. De expo is ontwikkeld in samenwerking met Het Dolhuys in Haarlem en brengt de waanzin met tekst en beeld tot leven. 3 MAART - 20 APRIL INSIDE OUTSIDE tekeningen Caroline van der Vegt (1940) De Drvkkery Toegang vrij De figuratieve, vaak kleurrijke tekeningen van Caroline van der Vegt brengen de toeschouwer regelmatig in verwarring. Deze meent in eerste instantie met een vrolijk en helder werk te maken te hebben, maar bij nadere beschouwing komt hij terecht in de vervreemdende wereld van Van der Vegt. Vanuit een onbevangen, nagenoeg Boeddhistische manier van kijken en het doorgronden van dat wat zich in haar geest heeft vast gezet, ontstaan allerlei droomwerelden. In heldere lijnen weet zij deze ongenaakbaar neer te zetten, slechts een enkele keer gaat het er ontspannen aan toe in die wereld, vaker raadselachtig vreemd. SCHRIJFWEDSTRIJD De Boekenweekbundel bevat een oproep aan lezers om vanaf 1 februari 2015 mee te doen aan de Boekenweekschrijfwedstrijd. Er is een fantastische hoofdprijs: Juryvoorzitter Ronald Giphart neemt drie winnaars mee op een 5-daagse trip naar IJsland. Waanzinnig! MAGAZINES Ook te vinden op het plein van de : het vertrouwde, jaarlijks verschijnende Boekenweekmagazine. Boordevol leestips, interviews met schrijvers en achtergrondinformatie over het thema. Gratis mee te nemen door iedereen die belangstelling heeft.

11 MEER TE GEK VOOR WOORDEN TIPS Mariëlle Schiewold door Alphonse en het einde liet mij dan ook in verbijstering en verslagen achter. Mariëtte Franse BIBI DUMON TAK Wolfskwint Prijs 17,50 Bibi Dumon Tak beschrijft de wereld van de waanzin in sprankelende zinnen. Dit is haar eerste boek voor volwassenen en het is net zo bijzonder als haar kinderboeken. Ook hiervoor verdient ze een prijs! Jelmer Oskam JUAN GABRIEL VÁSQUEZ De reputaties Prijs 18,95 Een ijzersterk boek over de macht van de pen en hoe iemand zich daarin kan verliezen zonder het zelf in de gaten te hebben. De Colombiaanse spotprenttekenaar Javier Mallarino heeft zich opgewerkt tot een van de meest invloedrijke personen van het land. Een eminente oude rot die politieke carrières en reputaties maakt en breekt. Wanneer hij wordt geconfronteerd met een fatale misstap uit het verleden, is hij voor het eerst gedwongen z n eigen reputatie op de weegschaal te leggen. Prachtig boek, schitterend van stijl, met een glansrol voor het het politieke broeinest Colombia. ALLAN STRATTON De honden Jeugdboek Prijs 16,95 Voortdurend samen met je moeder op de vlucht zijn voor je gewelddadige vader, word je daar een beetje paranoïde van of is de 13-jarige Cameron misschien paranormaal begaafd? Want wanneer Cameron met zijn moeder verhuist naar een afgelegen boerderij en ontdekt dat het huis geheimen in zich heeft, begint hij dingen te zien en te horen die er niet zijn. Of toch wel? Cameron gaat door zijn hersenspinsels steeds meer aan zichzelf twijfelen en ook als lezer word je continu in verwarring gebracht. En dat is de kracht van dit verhaal: mysterieus en dreigend, met een originele verhaallijn die je bloednieuwsgierig maakt naar het plot. Monique Eskens ANNELIES VERBEKE Dertig dagen Prijs 19,95 Alphonse is met zijn vriendin van het drukke Brussel verhuisd naar de Westhoek. Hij heeft een succesvol bedrijf en is gelukkig. Hij is een rustig, goed mens met een bijzondere gave: mensen vertrouwen hem en vertellen hem hun diepste gevoelens en geheimen. Dit gaat zo ver dat ze hem buiten zijn werk niet met rust laten. Ook als lezer blijf je niet onberoerd Anja de Groene GRIET OP DE BEECK Kom hier dat ik u kus Prijs 19,95 Het mooiste boek dat ik in de afgelopen maanden gelezen heb! Hoofdpersoon Mona groeit op in een op het oog normaal gezin maar er is van alles aan de hand. Dat begrijp je eerst uit het verhaal van Mona als tienjarige, later van haar als vierentwintigjarige en tenslotte is de dertiger aan het woord. Griet Op de Beeck schrijft dat zo treffend en mooi, je kunt je er alles bij voorstellen. Een hartverscheurend verhaal over onmacht, slachtoffers en langs elkaar heen leven. Annie Streng t Spui LINDA BOSTROM KNAUSGÅRD De val van de Helios Prijs 15,95 Een poëtische vertelling over de zoektocht van Anna naar haar vader die in een psychiatrisch ziekenhuis is opgenomen. Zelf is ze in een pleeggezin geplaatst, waar ze niet kan aarden. Ze leeft in haar eigen fantasiewereld die niet wordt begrepen door de artsen, waardoor schrijnende situaties ontstaan. Het boek ontroert, stemde me ook somber, maar mede door de mooie schrijfstijl vond ik het een genot om te lezen.

12 BOEK EN 7-15 MAART WEEK PROGRAMMA ZATERDAG 7 MAART, UUR JOS BROEKE EN PETER DE JONGE Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij ZONDAG 8 MAART, UUR GOVERT JAN BACH Lezing over de Johannes Passion De Kloveniersdoelen Kaarten 7,50 MAANDAG 9 MAART, UUR DIMITRI VERHULST Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij MAANDAG 9 MAART, UUR JORIS LUYENDIJK PZC/Drvkkery-lezing Kloveniersdoelen Kaarten 10,- DINSDAG 10 MAART, UUR WILLEM OTTERSPEER SLAZ-lezing Kaarten 7,50 ( 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas) ADRESGEGEVENS Markt 51, Middelburg t Spui Oude Markt 5, Vlissingen Kloveniersdoelen Achter de Houttuinen 30 DONDERDAG 12 MAART, UUR BOEKCAFÉLIVE! Talkshow Toegang vrij DONDERDAG 12 MAART, UUR RANNE HOVIUS SLAZ-lezing 7,50 ( 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas) ZATERDAG 14 MAART, UUR CARINA VAN LEEUWEN Presentatie De Drvkkery Toegang vrij Kousteensedijk 7, Middelburg

Annejet van der Zijl. Ik wil een tuin in de wildernis maken

Annejet van der Zijl. Ik wil een tuin in de wildernis maken Annejet van der Zijl Ik wil een tuin in de wildernis maken 11 12 mei/juni 2010 BOEK INTERVIEW Tekst Marty Langeler Fotografie Tessa Posthuma de Boer Annejet van der Zijl Ze houdt van schrijven, puzzelen

Nadere informatie

Najaarsaanbieding 2015 WERELD BIBLIO. boeken van wereldbibliotheek. boeken die blijven

Najaarsaanbieding 2015 WERELD BIBLIO. boeken van wereldbibliotheek. boeken die blijven Najaarsaanbieding 2015 WERELD BIBLIO T H E E K boeken van wereldbibliotheek boeken die blijven In deze aanbieding literatuur Botho Strauss Herkomst 1 Ellen van Pelt Drift 4 Arjaan van Nimwegen Onder het

Nadere informatie

boekenkrant voor nederland en vlaanderen Gratis jaargang 5 nummer 3 april 2011 www.boekenkrant.com Magnus Simon Lelic Opgesloten

boekenkrant voor nederland en vlaanderen Gratis jaargang 5 nummer 3 april 2011 www.boekenkrant.com Magnus Simon Lelic Opgesloten Dennis over Dood van een leraar pag 4 >>> Koerstrui pag 17 >>> thema: T. Jefferson Parker over Reizen De agent die met de vijand heult pag 9 >>> pag 13 >>> advertentie boekenkrant voor nederland en vlaanderen

Nadere informatie

Zeg me wie ik ben / Julia Navarro Terugkeer ongewenst / Charles Lewinsky Zo is het genoeg / Wislawa Szymborska

Zeg me wie ik ben / Julia Navarro Terugkeer ongewenst / Charles Lewinsky Zo is het genoeg / Wislawa Szymborska MOET JE LEZEN Zeg me wie ik ben / Julia Navarro Een onvergetelijke vrouw: bourgeois, revolutionair, minnares, spionne, moordenares. Een pageturner: liefde, politiek, intrige en verraad. Een monumentale

Nadere informatie

mini-glossy voor ouders

mini-glossy voor ouders mini-glossy voor ouders Gouden leestips 3 e editie! Voorlees Tips & Tricks Zo houd je (voor)lezen leuk! INTERVIEW met ronald giphart Voorlezen is een voorbeeld geven De wereld via een beeldscherm Media-opvoeding

Nadere informatie

Bibliotheekagenda. voorjaar 2015. IJmond Noord

Bibliotheekagenda. voorjaar 2015. IJmond Noord Bibliotheekagenda voorjaar 2015 IJmond Noord Bibliotheekagenda voorjaar 2015 Wat is er de komende tijd in Bibliotheek IJmond Noord te beleven? Alweer een nieuw jaar en dus een nieuwe Bibliotheekagenda

Nadere informatie

VADERS IN DE LEESOPVOEDING BOEKENWEEK: WAANZINBOEKEN PIETER STEINZ OVER BOEKENWEEKESSAY NEDERLANDSE ILLUSTRATIEKUNST GENRE-

VADERS IN DE LEESOPVOEDING BOEKENWEEK: WAANZINBOEKEN PIETER STEINZ OVER BOEKENWEEKESSAY NEDERLANDSE ILLUSTRATIEKUNST GENRE- J A A R G A N G 1 0 N U M M E R 1 2 0 1 5 E E N U I T G A V E V A N S T I C H T I N G L E Z E N JAPANSE INVLOEDEN BIJ MARK JANSSEN VADERS IN DE LEESOPVOEDING BOEKENWEEK: WAANZINBOEKEN PIETER STEINZ OVER

Nadere informatie

voorwoord Beste ouder,

voorwoord Beste ouder, voorwoord Beste ouder, Dit is alweer de tweede editie van het Gouden Leestips Magazine. De eerste editie was zo n overweldigend succes dat de Bibliotheek nog veel meer leuke, nuttige en verrassende informatie

Nadere informatie

2012 nr. 36. november - december. Tentoonstelling: Rogier Walrecht. Opera in Düsseldorf GLOW. AG-Kunstprijs. Kerstviering

2012 nr. 36. november - december. Tentoonstelling: Rogier Walrecht. Opera in Düsseldorf GLOW. AG-Kunstprijs. Kerstviering 2012 nr. 36 november - december Tentoonstelling: Rogier Walrecht Opera in Düsseldorf GLOW AG-Kunstprijs Kerstviering 2 Tal van nieuwe activiteiten laten de AG- molen steeds sneller draaien Het eerstvolgende

Nadere informatie

Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:34 Pagina 1. Non-fictie najaar 2009

Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:34 Pagina 1. Non-fictie najaar 2009 Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:34 Pagina 1 Non-fictie najaar 2009 Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:35 Pagina 2 pagina 4 pagina 6 pagina 8 pagina 10 pagina 11 pagina

Nadere informatie

mei - juni Tentoonstelling: Paul Panhuysen Kom kennismaken met: Yves Petry Zomeravondconcert in Franse stijl

mei - juni Tentoonstelling: Paul Panhuysen Kom kennismaken met: Yves Petry Zomeravondconcert in Franse stijl 2012 nr. 33 Tentoonstelling: Paul Panhuysen Kom kennismaken met: Yves Petry mei - juni Zomeravondconcert in Franse stijl Excursie Singer Museum en Instituut voor Beeld en Geluid Lezing: Citymarketingstrategie

Nadere informatie

UPDATE AANBOD PUBLIEKE OMROEP 2014-2015

UPDATE AANBOD PUBLIEKE OMROEP 2014-2015 UPDATE AANBOD PUBLIEKE OMROEP 2014-2015 NPO 1 NPO 1 verbindt ons allemaal. Het is onze nationale zender, waar we belangrijke ervaringen en nieuws met elkaar delen over gebeurtenissen die ons allemaal raken.

Nadere informatie

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen hoop magazine is een uitgave van hour of power nederland en verschijnt zes keer per jaar nummer 70 - november 2014 losse verkoopprijs 2,95 via hourofpower.nl/winkel gratis uitgave voor donateurs i n d

Nadere informatie

De ideeën van Stephen Covey over leiderschap

De ideeën van Stephen Covey over leiderschap De ideeën van Stephen Covey over leiderschap Uitgave: Mainpress BV Hoofdredactie & presentatie: Ben Tiggelaar 1. Introductie Welkom bij Management Classics, deel 2. Mijn naam is Ben Tiggelaar, de hoofdredacteur

Nadere informatie

Lees meer op: www.uitgeverijarchipel.nl www.uitgeverijarchipel.be

Lees meer op: www.uitgeverijarchipel.nl www.uitgeverijarchipel.be Love Unlimited Lees meer op: www.uitgeverijarchipel.nl www.uitgeverijarchipel.be Leonie Linssen & Stephan Wik Love Unlimited Een vrije kijk op liefdesrelaties Amsterdam Antwerpen Hoewel de in dit boek

Nadere informatie

De Geus spanning en heruitgaven voorjaar 2012

De Geus spanning en heruitgaven voorjaar 2012 De Geus spanning en heruitgaven voorjaar 2012 Na Wallander, nu Barbarotti. Introductieprijs Nieuwe thriller van drievoudig Gouden Stropwinnaar! Dit voorjaar publiceert De Geus de nieuwe thriller van Bram

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

Leeskringcollectie 2013-2014

Leeskringcollectie 2013-2014 Leeskringcollectie 2013-2014 1 Boeken uit de Leeskringcollectie kunnen worden geleend op basis van een geldig Leeskringabonnement van Bibliotheek Noordwest Veluwe en Bibliotheek Nijkerk Zie www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl

Nadere informatie

Boekverslag Nooit meer slapen (W. F. Hermans)

Boekverslag Nooit meer slapen (W. F. Hermans) Beschrijving Primaire gegevens: Auteur: W.F. Hermans Titel: Nooit meer slapen Verschenen in: 1966 Aantal blz.: 265 Leestijd: 15 uur Uitgelezen op: 16-12- 01 Verantwoording van de keuze Ik heb in de derde

Nadere informatie

Hallo Mirtel, Hallo Mirtel,

Hallo Mirtel, Hallo Mirtel, Hallo Mirtel, Ik heb je boek "noten gekraakt" met heel veel plezier gelezen. Het was verbazingwekkend hoe vaak ik mijzelf in jou herkende. Geweldig geschreven, leest makkelijk weg en nodigt uit om verder

Nadere informatie

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Persoonlijk

Nadere informatie

Peter Visser van LeaseVisie Auto delen wordt steeds normaler VOORJAAR 2015

Peter Visser van LeaseVisie Auto delen wordt steeds normaler VOORJAAR 2015 VOORJAAR 2015 Peter Visser van LeaseVisie Auto delen wordt steeds normaler Hair Science Institute Extra haar Gerard Joling zorgde voor omzetgroei Oprichter Forza Asset Management De markt dwong ons om

Nadere informatie

Leven met een borderliner

Leven met een borderliner Paul Mason & Randi Kreger Leven met een borderliner Een praktische gids tweede editie Oorspronkelijke titel: Stop Walking on Eggshells: Taking Your Life Back When Someone You Care About Has Borderline

Nadere informatie

Het keerpunt tussen komen en gaan, dat is waar wij elkaar ontmoeten [Botho Strauss, Trilogie van het weerzien, 1976]

Het keerpunt tussen komen en gaan, dat is waar wij elkaar ontmoeten [Botho Strauss, Trilogie van het weerzien, 1976] Het keerpunt tussen komen en gaan, dat is waar wij elkaar ontmoeten [Botho Strauss, Trilogie van het weerzien, 1976] Beste vrienden, Cultuur floreert soms op ongewone plaatsen, op speciale tijdstippen

Nadere informatie

magazine Een nieuw huis voor Hart Passie voor percussie Doet u mij maar een kunstmenu Gezocht: broedplaats voor bands

magazine Een nieuw huis voor Hart Passie voor percussie Doet u mij maar een kunstmenu Gezocht: broedplaats voor bands magazine Vol inspiratie over kunst, cultuur, kennis & muziek Een nieuw huis voor Hart Passie voor percussie Doet u mij maar een kunstmenu Gezocht: broedplaats voor bands Met Kinderspecial Muziek maakt

Nadere informatie

remonstrants maandblad jaargang 21 nr. 4 juni 2010 thema geest en lichaam Praten of pillen?

remonstrants maandblad jaargang 21 nr. 4 juni 2010 thema geest en lichaam Praten of pillen? remonstrants maandblad jaargang 21 nr. 4 juni 2010 thema geest en lichaam Praten of pillen? van de redactie Helpt praten? Waar denkt u aan bij het thema geest en lichaam? De geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

humanistischverbond.nl nummer 2 2013 Tijd om te kiezen Op de werkvloer Transgender in het leger Interview Joris Linssen

humanistischverbond.nl nummer 2 2013 Tijd om te kiezen Op de werkvloer Transgender in het leger Interview Joris Linssen humanistischverbond.nl nummer 2 2013 Tijd om te kiezen Interview Joris Linssen Op de werkvloer Transgender in het leger HUMANIST AAN HET WOORD Tekst: Roeland Ensie - Beeld: Jeppe van Pruissen Tijd voor

Nadere informatie

Aanbod publieke omroep 2012-2013

Aanbod publieke omroep 2012-2013 Aanbod publieke omroep 2012-2013 Televisie kijken begint op Nederland 1. De kijker vindt er een ruim aanbod van nieuws en actualiteit, drama en amusement. De zender informeert en ontspant en verbindt mensen.

Nadere informatie