T SPUI EN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "T SPUI EN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK"

Transcriptie

1 IN DE DRVKKERY, DE KLOVENIERSDOELEN T SPUI EN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK

2 TE GEK VOOR WOOR DEN BOEKEN WEEK MAART Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart vieren de Drvkkery, t Spui en de de 80ste Boekenweek! Het thema is dit jaar Waanzin: Te gek voor woorden. Op zondag 15 maart kan er op vertoon van het Boekenweek geschenk weer de hele dag vrij gereisd worden met NS. EEN VAN DE ALLERZOETSTE VORMEN VAN WAANZIN IS ONGETWIJFELD HET PRONKEN MET ANDERMANS VEREN Erasmus Tijdens de Boekenweek krijgt u het Boekenweek geschenk van Dimitri Verhulst cadeau bij aankoop van ten minste 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay komt van de hand van Pieter Steinz en is te koop voor 2,50

3 WAAN ZINNIGE WEEK MENU S! KLOVENIERSDOELEN DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG ( 22,50 of 19,50 vegetarisch) Voorgerecht Uiensoep met kaascrouton of Salade met gandaham, witlof en rilette met chutney BOEKEN WEEK IN DE DRVKKERY EN DE BIBLIOTHEEK Hoofdgerecht Kabeljauwfilet met beurre blanc en mosseltjes uit de Oosterschelde of Hartige groententaart met rucola-notenslaatje Nagerecht Dessert met chocolade en peer BRASSERIE DE DRVKKERY DONDERDAGMENU ( 18,50 of 17,- vegetarisch) Voorgerecht Cakeje van olijf, knolselderij, rozemarijncrème van geitenkaas, aubergine en Hollandse garnaal of avocado Hoofdgerecht Noordzeebouillabaisse, bospeen en paellarijst of 3 bereidingen van aardappel Nagerecht Havermout-bosvruchtenblokjes, bosbessenijs en chips van Haagse hopjes Tijdens de 80e Boekenweek organiseren de Drvkkery en de weer veel boeiende lezingen, signeersessies en interviews. Te gast zijn bijvoorbeeld Dimitri Verhulst, Joris Luyendijk en Carina van Leeuwen. In deze Boekenweekkrant leest u er alles over. Kunt u maar niet beslissen welk boek u bij het Boekenweekgeschenk koopt? Blader dan eens door onze waanzinnige boekentips! ZATERDAG 7 MAART, UUR JOS BROEKE & PETER DE JONGE Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij Journalist Peter de Jonge schreef een boek over de befaamde Zeeuwse weerman Jos Broeke, getiteld JOS, én het weer in Zeeland. Jos Broeke (1946) werkte bij het KNMI, op weerschepen en bij het weerstation in Vlissingen. In 1995 richtte hij zijn eigen bureau op: Meteo Zeeland. Hij werd populair als weerman voor Omroep Zeeland. Tegenwoordig vervult hij dezelfde functie bij CTV Zeeland en het radiostation Walcheren FM.

4 ZONDAG 8 MAART, UUR GOVERT JAN BACH Lezing over de Johannes Passion Kloveniersdoelen Kaarten 7,50 Te koop in en online via Govert Jan Bach neemt ons mee langs wonderschone aria s uit de Johannes Passion, de felheid van de koren en de diepgravende dialogen tussen Jezus en Pilatus. Het is zowel spannende muziek met het karakter van een rechtbankdrama als ook een troostende Passion met een helend effect op de luisteraar. Govert Jan Bach reikt opnieuw (net als in zijn eerste luisterboek over de Matthäus Passion) een aantal sleutels tot beter verstaan aan, gelardeerd met talloze muziekvoorbeelden van uiteenlopende uitvoeringen. TUSSEN WOORD EN DAAD MOET JE WAT ZEKERINGEN ZETTEN, ANDERS SPRINGEN ALLE STOPPEN. Godfried Bomans MAANDAG 9 MAART, UUR DIMITRI VERHULST Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij Na zijn debuut in 1999 schreef Dimitri Verhulst 14 boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen en hij wordt gezien als een van de grote schrijvers uit de Lage Landen. Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. De laatkomer haalde binnen een paar maanden een oplage van meer dan exemplaren, wordt verfilmd, voor toneel bewerkt en over de hele wereld vertaald. In september verscheen zijn laatste roman, Kaddisj voor een kut.

5 HET GENIE WOONT SLECHTS ÉÉN VERDIEPING LAGER DAN DE WAANZIN. Schopenhauer MAANDAG 9 MAART, UUR JORIS LUYENDIJK PZC/Drvkkery-lezing Kloveniersdoelen Kaarten 10,- Te koop in de Drvkkery en online via Twee jaar lang dompelde journalist Joris Luyendijk zich voor The Guardian onder in het hart van de financiële wereld. Hij schreef daarover het boek Dit kan niet waar zijn. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was Luyendijk de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk. De scherpe blik en de onbevangen manier van vragen stellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty. Joris Luyendijk studeerde antropologie, Arabisch en geschiedenis, en werd bekend met zijn veelgeprezen boeken Een goede man slaat soms zijn vrouw en Het zijn net mensen. Eerder was hij correspondent in het Midden- Oosten voor onder meer NRC Handels blad, de Volkskrant en Radio 1. Ook presenteerde hij het VPROprogramma Zomergasten. DINSDAG 10 MAART, UUR WILLEM OTTERSPEER Lezing Kaarten 7,50 Te koop in, de en online via 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas W.F. Hermans-biograaf Willem Otterspeer vertelt in de Zeeuwse Bibliotheek over het boek De zanger van de wrok, het tweede deel van zijn biografiereeks over Hermans. Ook stelde hij de Hermans-bundel Gekkenpraat samen. Als één auteur in de Nederlandse letteren zich heeft verdiept in gekte en idiotie, in achtervolgings- en betrekkingswaan, in obsessies en hallucinaties, dan is het Willem Frederik Hermans. Al in een van zijn eerste publicaties, het verhaal Een vacantie in de schoolkrant van het Barlaeus gymnasium, gaat het over een man die rust zoekt op het platteland, maar terechtkomt bij een boer die zijn eigen boerderij in de fik steekt. Ook zijn latere oeuvre is vergeven van dolende zielen, die stuk voor stuk geestesziek of op zijn minst geestelijk getroubleerd zijn.

6 TE GEK VOOR WOOR DEN TIPS Speciaal voor de Boekenweek kozen medewerkers van en de hun persoonlijke waanzinnige boekentip. Agnes Koster t Spui KERIM GÖCMEN Rode kornoeljes Prijs 16,50 De hoofdpersoon Caner vertelt over zijn leven in het Turkije van de jaren 50. In die tijd waren de éérste vrije verkiezingen op komst. De vader van Caner is rechter. Naast hen komt een een oud studiegenoot van zijn vader wonen met zijn beeldschone vrouw. Deze dame maakt grote indruk, zowel met haar schoonheid als met haar wereldse gedragingen op de mensen in het eenvoudige dorp. De politiek, verliefdheid, normen en waarden worden zorgvuldig beschreven met een goed gedoseerde verteltrant, mooi beeldend taalgebruik en zeker ook met oog voor de natuur. Dit boek laat je genieten van de sfeer en de geuren van een tuin met Kornoeljes, theemiddagen, de mozaïekvloer en vooral van een verliefde jongen in een land waarin verliefd zijn net zo is als in ieder ander land. Rob Bertijn t Spui JEAN ECHENOZ 14 Prijs 15,95 Als iets de waanzin die het leven te bieden kan hebben goed weergeeft, dan is het wel de Eerste Wereldoorlog. Het nieuwe boek van de Franse schrijver Jean Echenoz laat de oorlog zien door de ogen van hoofdpersoon Anthime, van de bijna vrolijke reis naar het front tot in de loopgraven. Echenoz heeft een prachtig bloemrijke verteltrant, zeer compact, grafisch en sfeervol, met een curieuze, kunstig verstopte vorm van onderkoelde humor. De vertaling is van de Middelburger Martin de Haan (de vaste vertaler van Michel Houellebecq), tegenwoordig woonachtig in Frankrijk. Hij verdient een groot compliment voor zijn prachtige taalgebruik en spitsvondigheden. Een absolute aanrader! Vicky Wiessner MYRTHE VAN DER MEER PAAZ Prijs 9,99 Myrthe van der Meer schreef een roman over haar verblijf op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis). Het is haar eigen verhaal, maar om herkenning te voorkomen heeft ze namen en situaties gewijzigd. Ze noemt zichzelf Emma. Emma wordt zonder dat ze in eerste instantie begrijpt waarom, opgenomen met een depressie op de PAAZ. Ze vertelt hierover met humor en ironie, maar tegelijkertijd is het ook pijnlijk en ontroerend. Het is een zoektocht naar hoe alles werkt op de PAAZ, maar vooral een zoektocht naar zichzelf. Een mooi boek voor mensen die (het werken in) de psychiatrie al kennen, maar zeker ook voor diegenen die er nog weinig vanaf weten!

7 Dick Anbeek JEROEN BROUWERS Het hout Prijs 19,99 Een roman die niemand onberoerd kan laten. Het hout geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk: misbruik, sadisme en vernedering. Het hout staat voor het kruis waar ooit Christus aan werd genageld, maar ook voor een werktuig waar de jongens mee gestraft werden. Dit boek is prachtig geschreven, niet altijd fijn om te lezen. Maar je blijft lezen, of je wilt of niet. Met een ongelofelijk einde. Voorlopig het beste boek dat ik in 2015 las. Beatrijs Hamans CHRISTHOPHE VEKEMAN 49 manieren om de dag door te komen Prijs 18,95 Vincent onderneemt niet veel meer dan één activiteit per dag. Hij voelt zich bedrogen: door de maatschap pij, door het leven zelf en zijn vriendin die hem in de steek liet, waarna hij in een crisis terechtkwam. Sindsdien brengt hij zijn dagen door in ledigheid. Afleiding zoekt hij in fantasieën over zangeres Duffy, het schrijven van brieven aan wijlen zijn onzichtbare hondje en denkbeeldige reizen naar Texas. Op een dag neemt hij een taak op zich: het redden van zijn zwijgzame onderbuurman. Deze droogkomische roman over een man die tracht te vluchten in de waanzin, en daar wonderwel in lijkt te slagen, is geschreven in je-vorm. De verteller is het stemmetje in het hoofd van Vincent, dat commentaar geeft op zijn doen en laten. Anya Marinissen LOUIS COUPERUS Eline Vere Prijs 23,90 Een gouwe ouwe uit 1889, die echt de moeite waard is om (opnieuw) te lezen en heel goed past bij het thema van de Boekenweek Eline Vere is de meesterlijke debuutroman van Couperus, geschreven vanuit een psychologische invalshoek. Eline is een nerveus meisje dat sterk gelooft in de onontkoombaarheid van het noodlot en een sombere kijk heeft op het leven. Zij belandt na verschillende liefdesaffaires in een neerwaartse spiraal van sleur, eenzaamheid en melancholie. Uiteindelijk verliest ze haar verstand. Op een nacht neemt ze te veel morfine in en sterft. Geen fijn einde, maar het verhaal is door Couperus prachtig opgeschreven en geeft een heel mooi beeld van het leven in gegoede kringen in de late negentiende eeuw. Janette Zuydweg CONNY BRAAM De handelsreiziger van de Nederlandse Cocaïnefabriek Prijs 8,- De titel van dit boek doet vermoeden dat Braam een historisch non-fictiewerk schreef, maar niets is minder waar. De Handelsreiziger is een bloedstollende roman over enerzijds Lucien Hirschland, een opportunistische vertegenwoordiger tijdens de roerige jaren rondom de Eerste Wereldoorlog. Hij levert gewetenloos cocaïne aan alle strijdende partijen. Anderzijds is er de Engelse onderwijzer Robin Ryder. Hij verandert gedurende de waanzin van de loopgravenhel van Ieper onder invloed van deze destijds legale harddrug, van een bange soldaat in een overmoedige krijger zonder angst. Zwaargewond en verslaafd haalt Robin ternauwernood het einde van de oorlog. Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval de twee mannen bij elkaar. De intriges die dan ontstaan, lezen als een thriller. De Handelsreiziger is een intelligente roman over verslaving, liefde, wraak, paranoia, hysterie en oorlogswaanzin. MEER TE GEK VOOR WOORDEN TIPS VERDEROP IN DEZE KRANT

8 DONDERDAG 12, VRIJDAG 13 EN ZATERDAG 14 MAART GRAND DESSERT OP VERTOON VAN UW BOEKENWEEKGESCHENK Kloveniersdoelen Met het Boekenweekgeschenk in de hand kunt u op zondag 15 maart gratis reizen met de NS. De Kloveniersdoelen doet hier een schepje bovenop! ALS U OP 12, 13 OF 14 MAART GAAT DINEREN BIJ DE KLOVENIERSDOELEN, DAN KRIJGT U IN PLAATS VAN HET REGULIERE DESSERT EEN GRAND DESSERT, OP VERTOON VAN UW BOEKENWEEKGESCHENK! Graag wel reserveren, met vermelding dat u het Boekenweekgeschenk meeneemt: DONDERDAG 12 MAART, UUR BOEK CAFÉ LIVE! Talkshow Toegang vrij Onder de enthousiaste leiding van presentatoren Ron Lubbersen en Nellie Oosthoek komen allerlei onderwerpen aan bod en deskundigen aan het woord die te maken hebben met het Boekenweekthema. Auteur Ranne Hovius, die om uur een lezing geeft in de aula, wordt geïnterviewd, de boekentop-3 van het thema Waanzin wordt besproken en Karel Leeftink, de nieuwe stadsdichter van Middelburg draagt een gedicht voor over het Boekenweekthema. Pianist Rien Balkenende vertelt over gekke componisten en laat aansluitend muziek horen. Ook wordt er een korte film vertoond van het gedicht De idioot in het bad van dichter en psychiater Vasalis. LIEFDE IS EEN ERNSTIGE VORM VAN KRANKZINNIGHEID. Plato WAANZIN IS DAT WAT GEEN WEERKLANK VINDT BIJ DE ANDEREN. Hugo Claus DE MEESTE MENSEN HOUDEN HUN PARANOIA VOOR DE WAARHEID. W.F. Hermans

9 DONDERDAG 12 MAART, UUR RANNE HOVIUS SLAZ-lezing 7,50 Te koop in de Drvkkery, de Zeeuwse Bibliotheek en online via www. drukkerijmiddelburg.nl 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas Auteur en psychiater Ranne Hovius schreef het boek Vogels van waanzin. Psychiatrie in de Nederlandse en Vlaamse literatuur en poëzie. Vele Nederlandse schrijvers zijn met de psychiatrie in aanraking geweest of schrijven over de zielenroerselen van psychiater en patiënt. Op meeslepende wijze vertelt Hovius over het kruispunt van psychiatrie en literatuur. Bestaat er een band tussen creativiteit en waanzin? Hoe zijn de ontwikkelingen in de psychiatrie in verhalen en gedichten terug te vinden? Hoe is een psychose te beschrijven? Hovius volgt de ontwikkelingen in de psychiatrie aan de hand van het werk van Louis Couperus, Willem Frederik Hermans, Hugo Claus, Harry Mulisch en Kristien Hemmerechts. Ze laat zien hoe de psychose een rol speelt in de verhalen van Simon Vestdijk, Hella Haasse, Nicolaas Matsier, Peter Buwalda en Heleen van Royen. De vraag of waanzin en creativiteit werkelijk met elkaar samenhangen, onderzoekt ze aan de hand van de levens van onder meer Gerrit Achterberg, Gerard Reve, Jotie T Hooft, Lévi Weemoedt en Rogi Wieg. CARINA VAN LEEUWEN ZATERDAG 14 MAART, UUR Boekpresentatie De Drvkkery Toegang vrij Forensisch rechercheur Carina van Leeuwen (auteur van de boeken Vuurproef en Koud spoor) neemt u mee in de wereld van forensisch onderzoek. Carina van Leeuwen werkt als inspecteur/forensisch expert bij de Amsterdamse politie. Zij was betrokken bij de Schiedamse parkmoord en de vliegtuigramp in Tripoli. Begin 2014 debuteerde zij met de thriller Vuurproef, het eerste deel van een aantal boeken die onder de titel Unit Plaats Delict zal verschijnen. Hoofdpersoon is de gewiekste en bekwame forensisch rechercheur Renee Spaan. De kritieken op deze thriller waren positief. Ook kreeg Carina van Leeuwen bekendheid door de goed bezochte Masterclass Hoe pleeg je de perfecte moord? In januari 2015 verscheen deel twee uit de serie onder de titel Koud spoor.

10 RONDLEIDING IN MUSEUM HET DOLHUYS Tijdens de Boekenweek is er een speciale rondleiding over waanzin in de literatuur in museum Het Dolhuys in Haarlem. Bibliotheekleden die het essay van Pieter Steinz aan de kassa kunnen tonen, ontvangen een korting van 2,50 op de entree van het museum. De rondleiding met koffie en gebak, is op vertoon van het essay, 7,50 p.p. (normaal 10,-). Dit is exclusief de entree tot het museum. EXPOSITIES IN DE DRVKKERY EN DE BIBLIOTHEEK BOEKENWEEKBUNDEL TE GEK VOOR WOORDEN Trouwe leden van de bibliotheek ontvangen een mooie cadeau: de Boekenweekbundel Te gek voor woorden. In deze bundel nemen prominente Nederlanders, waaronder Ronald Giphart, Christine Otten, Myrthe van der Meer, Arend Jan Heerma van Voss en nog vele anderen, de mensen mee op reis naar hun meest waanzinnige ervaring. Een unieke bundel vol interessante bijdragen. 7 MAART - 15 MAART Op het plein van de Toegang vrij In de is er op het plein gedurende de Boekenweek 2015 een uitgebreide themapresentatie met boeken te vinden en er is een expositie te zien over Waanzin in de wereldliteratuur. De expo is gebaseerd op het Boekenweekessay van Pieter Steinz (te koop in de boekhandel voor 2,50) en is een rondleiding door het dolhuis van de wereldliteratuur. De expo is ontwikkeld in samenwerking met Het Dolhuys in Haarlem en brengt de waanzin met tekst en beeld tot leven. 3 MAART - 20 APRIL INSIDE OUTSIDE tekeningen Caroline van der Vegt (1940) De Drvkkery Toegang vrij De figuratieve, vaak kleurrijke tekeningen van Caroline van der Vegt brengen de toeschouwer regelmatig in verwarring. Deze meent in eerste instantie met een vrolijk en helder werk te maken te hebben, maar bij nadere beschouwing komt hij terecht in de vervreemdende wereld van Van der Vegt. Vanuit een onbevangen, nagenoeg Boeddhistische manier van kijken en het doorgronden van dat wat zich in haar geest heeft vast gezet, ontstaan allerlei droomwerelden. In heldere lijnen weet zij deze ongenaakbaar neer te zetten, slechts een enkele keer gaat het er ontspannen aan toe in die wereld, vaker raadselachtig vreemd. SCHRIJFWEDSTRIJD De Boekenweekbundel bevat een oproep aan lezers om vanaf 1 februari 2015 mee te doen aan de Boekenweekschrijfwedstrijd. Er is een fantastische hoofdprijs: Juryvoorzitter Ronald Giphart neemt drie winnaars mee op een 5-daagse trip naar IJsland. Waanzinnig! MAGAZINES Ook te vinden op het plein van de : het vertrouwde, jaarlijks verschijnende Boekenweekmagazine. Boordevol leestips, interviews met schrijvers en achtergrondinformatie over het thema. Gratis mee te nemen door iedereen die belangstelling heeft.

11 MEER TE GEK VOOR WOORDEN TIPS Mariëlle Schiewold door Alphonse en het einde liet mij dan ook in verbijstering en verslagen achter. Mariëtte Franse BIBI DUMON TAK Wolfskwint Prijs 17,50 Bibi Dumon Tak beschrijft de wereld van de waanzin in sprankelende zinnen. Dit is haar eerste boek voor volwassenen en het is net zo bijzonder als haar kinderboeken. Ook hiervoor verdient ze een prijs! Jelmer Oskam JUAN GABRIEL VÁSQUEZ De reputaties Prijs 18,95 Een ijzersterk boek over de macht van de pen en hoe iemand zich daarin kan verliezen zonder het zelf in de gaten te hebben. De Colombiaanse spotprenttekenaar Javier Mallarino heeft zich opgewerkt tot een van de meest invloedrijke personen van het land. Een eminente oude rot die politieke carrières en reputaties maakt en breekt. Wanneer hij wordt geconfronteerd met een fatale misstap uit het verleden, is hij voor het eerst gedwongen z n eigen reputatie op de weegschaal te leggen. Prachtig boek, schitterend van stijl, met een glansrol voor het het politieke broeinest Colombia. ALLAN STRATTON De honden Jeugdboek Prijs 16,95 Voortdurend samen met je moeder op de vlucht zijn voor je gewelddadige vader, word je daar een beetje paranoïde van of is de 13-jarige Cameron misschien paranormaal begaafd? Want wanneer Cameron met zijn moeder verhuist naar een afgelegen boerderij en ontdekt dat het huis geheimen in zich heeft, begint hij dingen te zien en te horen die er niet zijn. Of toch wel? Cameron gaat door zijn hersenspinsels steeds meer aan zichzelf twijfelen en ook als lezer word je continu in verwarring gebracht. En dat is de kracht van dit verhaal: mysterieus en dreigend, met een originele verhaallijn die je bloednieuwsgierig maakt naar het plot. Monique Eskens ANNELIES VERBEKE Dertig dagen Prijs 19,95 Alphonse is met zijn vriendin van het drukke Brussel verhuisd naar de Westhoek. Hij heeft een succesvol bedrijf en is gelukkig. Hij is een rustig, goed mens met een bijzondere gave: mensen vertrouwen hem en vertellen hem hun diepste gevoelens en geheimen. Dit gaat zo ver dat ze hem buiten zijn werk niet met rust laten. Ook als lezer blijf je niet onberoerd Anja de Groene GRIET OP DE BEECK Kom hier dat ik u kus Prijs 19,95 Het mooiste boek dat ik in de afgelopen maanden gelezen heb! Hoofdpersoon Mona groeit op in een op het oog normaal gezin maar er is van alles aan de hand. Dat begrijp je eerst uit het verhaal van Mona als tienjarige, later van haar als vierentwintigjarige en tenslotte is de dertiger aan het woord. Griet Op de Beeck schrijft dat zo treffend en mooi, je kunt je er alles bij voorstellen. Een hartverscheurend verhaal over onmacht, slachtoffers en langs elkaar heen leven. Annie Streng t Spui LINDA BOSTROM KNAUSGÅRD De val van de Helios Prijs 15,95 Een poëtische vertelling over de zoektocht van Anna naar haar vader die in een psychiatrisch ziekenhuis is opgenomen. Zelf is ze in een pleeggezin geplaatst, waar ze niet kan aarden. Ze leeft in haar eigen fantasiewereld die niet wordt begrepen door de artsen, waardoor schrijnende situaties ontstaan. Het boek ontroert, stemde me ook somber, maar mede door de mooie schrijfstijl vond ik het een genot om te lezen.

12 BOEK EN 7-15 MAART WEEK PROGRAMMA ZATERDAG 7 MAART, UUR JOS BROEKE EN PETER DE JONGE Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij ZONDAG 8 MAART, UUR GOVERT JAN BACH Lezing over de Johannes Passion De Kloveniersdoelen Kaarten 7,50 MAANDAG 9 MAART, UUR DIMITRI VERHULST Signeersessie De Drvkkery Toegang vrij MAANDAG 9 MAART, UUR JORIS LUYENDIJK PZC/Drvkkery-lezing Kloveniersdoelen Kaarten 10,- DINSDAG 10 MAART, UUR WILLEM OTTERSPEER SLAZ-lezing Kaarten 7,50 ( 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas) ADRESGEGEVENS Markt 51, Middelburg t Spui Oude Markt 5, Vlissingen Kloveniersdoelen Achter de Houttuinen 30 DONDERDAG 12 MAART, UUR BOEKCAFÉLIVE! Talkshow Toegang vrij DONDERDAG 12 MAART, UUR RANNE HOVIUS SLAZ-lezing 7,50 ( 1,- CJP-korting of voordeel met je biebpas) ZATERDAG 14 MAART, UUR CARINA VAN LEEUWEN Presentatie De Drvkkery Toegang vrij Kousteensedijk 7, Middelburg

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb?

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag door een scholier 1721 woorden 28 maart 2009 5,2 9 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Avonturenroman, Psychologische Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon.

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert

Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert Boekverslag door een scholier 1028 woorden 22 januari 2002 4,6 25 keer beoordeeld Auteur Genre Remco Campert

Nadere informatie

Vlinders. Janke Hannink 3T2 Nederlands boekverslag - Vlinders 1

Vlinders. Janke Hannink 3T2 Nederlands boekverslag - Vlinders 1 Vlinders Auteur: Simone van der Vlugt Uitgever: Lemniscaat tweede druk 175 bladzijden Jaar van verschijnen: 2009 Gemaakt door: Janke Hannink, 3T2 1 Inhoud Samenvatting van het boek... 3 Over de auteur...

Nadere informatie

4,9. De schrijfstijl. Plaats. Tijd. Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus keer beoordeeld

4,9. De schrijfstijl. Plaats. Tijd. Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus 2010 4,9 4 keer beoordeeld Auteur Genre Karel Glastra van Loon Psychologische roman Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands Gegevens Auteur: Karel Glastra

Nadere informatie

SCHADUWPRIJS 2014. De jury van de Schaduwprijs 2014, bestaande uit:

SCHADUWPRIJS 2014. De jury van de Schaduwprijs 2014, bestaande uit: SCHADUWPRIJS 2014 De jury van de Schaduwprijs 2014, bestaande uit: Michael Berg, winnaar van De Gouden Strop 2013 Wim Krings, boekhandelaar in Sittard en lid van het boekenpanel van De Wereld Draait Door

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen)

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen) Primaire gegevens van het gelezen werk Auteur: Jane Austen Titel: Sense and Sensibility Ondertitel: - Verschenen in: 1811 Aantal blz.: 322 Leestijd: 23 uur Uitgelezen op: 27 december 2001 Verantwoording

Nadere informatie

Oefenen in gehoorzaamheid

Oefenen in gehoorzaamheid LES Oefenen in gehoorzaamheid Sabbat Doe Lees om te beginnen Efeziers 6. Stel je eens voor dat je geen keus had over wanneer je opstond 's morgens, geen keus over wat je at of waar je naar toe ging of

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Spotlight: Joris van Leeuwen

Spotlight: Joris van Leeuwen Om bekende en onbekende schrijvers van Nederlandse bodem die in de genre spanning / fantasy druk bezig zijn en een aantal boeken hebben gepubliceerd, toch wat meer bekendheid te geven, heb ik besloten

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Lesbrief. Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt

Lesbrief. Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt Lesbrief Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Eerste druk, februari 2011 2011 Elisabeth Nymus

Eerste druk, februari 2011 2011 Elisabeth Nymus Seksueel misbruik Eerste druk, februari 2011 2011 Elisabeth Nymus isbn: 978-90-484-1685-1 nur: 248 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

CHRISTINE OTTEN, Tussen Country en Westen

CHRISTINE OTTEN, Tussen Country en Westen CHRISTINE OTTEN, Tussen Country en Westen Haar autobiografische roman Om adem te kunnen halen is onlangs verschenen en speelt zich grotendeels af in Deventer, waar zij tot haar 18de woonde. Vanaf maart

Nadere informatie

festival (te) GEKKE KERK 1 t/m 21 juni 2013 Wat kan je allemaal doen in een lege kerk? Peter Faber Kraayenhof Tango Ensemble Monique Samuel

festival (te) GEKKE KERK 1 t/m 21 juni 2013 Wat kan je allemaal doen in een lege kerk? Peter Faber Kraayenhof Tango Ensemble Monique Samuel 1 t/m 21 juni 2013 Monique Samuel Diane Ranselaar de band Zijlstra (te) GEKKE KERK festival Wat kan je allemaal doen in een lege kerk? Peter Faber Kraayenhof Tango Ensemble (te) GEKKE KERK festival Goddelijk

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

De zesde mei. Naam: Esmee van Sark. Klas: 4G4. Docente: Mevr.Scholten. Titel: De zesde mei. Auteur: Tomas Ross. Uitgever: De bezige bij

De zesde mei. Naam: Esmee van Sark. Klas: 4G4. Docente: Mevr.Scholten. Titel: De zesde mei. Auteur: Tomas Ross. Uitgever: De bezige bij De zesde mei Naam: Esmee van Sark Klas: 4G4 Docente: Mevr.Scholten Titel: De zesde mei Auteur: Tomas Ross Uitgever: De bezige bij Jaar van verschijnen: 2003 Aantal blz.: 295 Welke druk: 8ste Welk niveau:

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Heeft u m al gezien? Misschien al een stukje in gelezen? Dit jaar is er een bijzonder boek uitgekomen, en het haalde gelijk grote verkoopcijfers. Ik

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands.

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boekverslag door I. 1450 woorden 20 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Inleiding Ik heb voor het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk

Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert Boekverslag door een scholier 1848 woorden 12 januari 2012 5,3 3 keer beoordeeld Auteur Genre Remco Campert Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

ti&:. Vernieuwing en versterking Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe is,gekomen.

ti&:. Vernieuwing en versterking Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe is,gekomen. Vernieuwing en versterking ti&:. Bijbeltekst: 2 Korintiërs 5:15-18 Belangrijkste vers: 2 Korintiërs 5:17 Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe

Nadere informatie

1. Zwanenmeer - Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan - Ballet

1. Zwanenmeer - Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan - Ballet 1. Zwanenmeer - Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan - Ballet Het Zwanenmeer is één van de hoogtepunten van het klassiekromantische balletgenre. Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Esther Gerritsen. Keke Keukelaar. Auteur Boekenweekgeschenk

Esther Gerritsen. Keke Keukelaar. Auteur Boekenweekgeschenk Esther Gerritsen Keke Keukelaar Auteur Boekenweekgeschenk 2016! Keke Keukelaar Biografie Esther Gerritsen (1972) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Twee romans volgden, Tussen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. De verhalen van vandaag uit het evangelie van Marcus

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN OVER KINDERBIJBELS OM TE BEGINNEN Als je een kinder- of jeugdbijbel aan wilt schaffen dan is het heel belangrijk dat je eerst

Nadere informatie

De brieven van Van Gogh

De brieven van Van Gogh De brieven van Van Gogh Tijdens een rondwandeling door het dorp, vertelt ieder gids wel iets over de vele brieven die Vincent schreef in zijn leven. Hoe belangrijk waren de brieven voor Vincent, aan wie

Nadere informatie

Hanneke van Herk. Beschrijvingsopdracht:

Hanneke van Herk. Beschrijvingsopdracht: Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb voor dit boek gekozen, omdat dit boek in het werkboek van Laagland werd aangeraden bij deze opdracht. Ik heb ook voor dit boek gekozen, omdat ik het er wel leuk

Nadere informatie

inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14

inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14 h inhoud g inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14 thema s en motieven 16 Vaste gewoonten 16 Interieur en kleding 17 Conversatie 19 Humor 20 Sociale controle

Nadere informatie

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN De Kunst van het Ondernemen Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN Voorjaar 2014: Start van een nieuw Kunstproject Woensdag 5 maart 2014 Na een paar mails te

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik ook van jou door Ronald Giphart

Boekverslag Nederlands Ik ook van jou door Ronald Giphart Boekverslag Nederlands Ik ook van jou door Ronald Giphart Boekverslag door een scholier 1857 woorden 14 januari 2002 6,3 62 keer beoordeeld Auteur Genre Ronald Giphart Liefdesroman, Psychologische roman

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Een rijke en grillige fantasie.

Een rijke en grillige fantasie. De beste literaire debuten van het seizoen: En dat is nog niet eens de helft van deze merkwaardig ouderwetse geschiedenis. [ ] Een rijke en grillige fantasie. - Trouw - Een bijzonder debuut over verwantschap,

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was.

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was. Boekverslag door een scholier 1809 woorden 17 december 2002 7,6 31 keer beoordeeld Auteur Genre Else van Erkel Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands 1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit

Nadere informatie

http://www.trouw.nl/cultuur/boeken/

http://www.trouw.nl/cultuur/boeken/ - Trouw 1 van 7 16/03/2009 09:26 16 maart 2009 We hebben niks meer met elkaar Een indrukwekkende rij intellectuelen sombert in een handvol boeken over onze samenleving. Volgens Willem Breedveld biedt de

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Janwillem Blijdorp

Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Janwillem Blijdorp Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Boekverslag door een scholier 1384 woorden 28 januari 2002 7,2 70 keer beoordeeld Auteur Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie:

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie: 1. Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb dit boek gelezen, omdat ik een deel van de film had gezien en nieuwsgierig was naar de rest van het verhaal. Ik was eerst begonnen aan het boek Karakter van

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een-nul voor de autisten

Boekverslag Nederlands Een-nul voor de autisten Boekverslag Nederlands Een-nul voor de autisten door Karlijn Stoffels Boekverslag door een scholier 1678 woorden 15 april 2004 6,3 316 keer beoordeeld Auteur Genre Karlijn Stoffels Jeugdboek, Psychologische

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Op de vlucht. Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik. Frans Peetermans. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik

Op de vlucht. Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik. Frans Peetermans. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Op de vlucht Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik Frans Peetermans Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Op de vlucht - Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik Frans Peetermans Uitgave van de Heemkundige

Nadere informatie

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio 1) Omslag Dit is de omslag van het boek. Je ziet een jongen met één oog. Ook zijn linkeroor is groter dan zijn rechteroor. Bij zijn wenkbrauw staat de tekst van de titel

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag door een scholier 1422 woorden 8 juni 2001 7,2 59 keer beoordeeld Auteur Genre Maarten 't Hart Whodunit, Thriller &

Nadere informatie

Nieuws om door te geven

Nieuws om door te geven 3 Nieuws om door te geven Info 153 (oktober 2014) Haarlem, 25 september 2014 Inhoud 1. Bijbel in Gewone Taal: activiteiten in heel Nederland 2. Nieuw: Bijbel in Gewone Taal 3. Bijbel in Gewone Taal: duidelijk

Nadere informatie

Jeugdschrijfster Floortje Zwigtman in Brugge

Jeugdschrijfster Floortje Zwigtman in Brugge Jeugdschrijfster Floortje Zwigtman in Brugge Jeugdauteurs uit Vlaanderen en Nederland komen vertellen voor het Out! holebi film- en literatuurfestival van Jong & HiB, over hun eigen werk en dat van anderen.

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Zondag 1 februari 2015 Paulus brief aan de Kolossenzen

Zondag 1 februari 2015 Paulus brief aan de Kolossenzen Zondag 1 februari 2015 Paulus brief aan de Kolossenzen Het is nog niet eens zo lang geleden dat een gemeentelid mij vroeg of het niet als een keurslijf voelde om steeds de lezingen van het leesrooster

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Kerstmorgen 2015, als gelezen is uit Jesaja 60: 1 5a en Johannes 1: 1 14

Kerstmorgen 2015, als gelezen is uit Jesaja 60: 1 5a en Johannes 1: 1 14 Kerstmorgen 2015, als gelezen is uit Jesaja 60: 1 5a en Johannes 1: 1 14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Het was in het begin

Nadere informatie

LITERAIRE2015 MANIFESTATIE

LITERAIRE2015 MANIFESTATIE LITERAIRE2015 MANIFESTATIE Ontmoeting met schrijvers Jan Brokken Foto: Annaleen Louwes Griet Op de Beeck Foto: Koen Broos Peter Middendorp Foto: Jeroen W. Mantel Foto: Ringel Goslinga Dimitri Verhulst

Nadere informatie