Ideeën voor energiezuinig wonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ideeën voor energiezuinig wonen"

Transcriptie

1 VEA Ideeën voor energiezuinig wonen Praktische tips voor een energiezuinig huishouden

2 Deze brochure wil u wegwijs maken hoe u op een eenvoudige manier energie kunt besparen in de woning. Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu. U kunt er ook heel wat centen mee besparen. Energie besparen start met een goed concept van de woning, een doorgedreven isolatie en een verwarmingsinstallatie met een hoog rendement. Andere aandachtspunten zijn energiezuinig koken, koelen en vriezen, wassen, drogen, strijken, verlichten, warmwaterbereiding, sluipverbruik en de Vlaamse energiepremies. Colofon: Verantwoordelijke uitgever : Luc Peeters Wnd. administrateur-generaal Samenstelling en redactie : Vlaams ministerie van Leefmilieu, Natuur en Energie Vlaams Energieagentschap Lay-out : Vlaams Energieagentschap Druk : Poot printers Depotnummer : D/2008/3241/198 Energierenovatieprogramma 2020 Vlaanderen heeft een ambitieuze doelstelling op het vlak van energiebesparing: Een energiezuinige woning voor iedere Vlaming in het jaar 2020 en een daling van het totale energieverbruik met 30%. De Vlaamse overheid is gestart met een urgentieprogramma om alle daken tegen 2020 geïsoleerd te krijgen, alle enkel glas te vervangen door hoogrendementsbeglazing en verouderde verwarmingsketels te vervangen door condensatieketels. Hilde Crevits, Vlaams minister bevoegd voor het Energiebeleid.

3 Architecturaal ontwerp: compacte vormgeving en oriëntatie Energiezuinigheid start met de eerste pennentrek van de architect. Het is dus belangrijk om van bij het ontwerp van de woning rekening te houden met het latere energiegebruik in de woning. Kies een zo compact mogelijke vormgeving van de woning. Dat wil zeggen dat de verliesoppervlakte van de buitenmuren zo beperkt mogelijk is. Compacte woningen benaderen zo veel mogelijk de kubusvorm. Een rijwoning heeft een veel kleiner verliesoppervlak dan een woning in open bebouwing. De kosten voor verwarming kunnen hierdoor met de helft verminderd worden. Een woning met veel ramen of kamers op het zuiden, profiteert optimaal van gratis zonnewarmte en lichtinval. Zo kunt u uw energierekening voor verlichting en verwarming doen dalen met 5 à 20%. Een voorwaarde is dat uw woning voldoende geïsoleerd is. Let wel op met te grote glasoppervlakten op het zuiden. Die kunnen aanleiding geven tot oververhitting in de zomer.

4 Energieprestatieregelgeving in Vlaanderen Alle woningen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten een bepaald niveau van thermische isolatie en energieprestatie behalen. In een notendop 1 een energiezuinige woning vereist eerst en vooral een goede isolatie van het dak, de vloeren, de muren en de ramen. Ga na of de isolatie overal doorloopt. Dat kan door met een potlood op de plannen de lijn van de isolatie te volgen. Die lijn mag niet onderbroken zijn; 2 denk aan de oriëntatie van de woning. Haal de gratis zonnewarmte in de winter zoveel mogelijk binnen, maar vermijd oververhitting in de zomer; 3 in een goed geïsoleerde en luchtdichte woning mag een minimale luchtverversing of ventilatie niet ontbreken; 4 plaats een zuinige, goed afgeregelde verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de grootte van de woning en kies een zuinige energiebron: liever aardgas of stookolie dan elektriciteit; 5 overweeg om een zonneboiler te plaatsen en laat de zon gratis uw sanitaire water opwarmen. Het K-peil is het isolatiepeil en het E-peil is het energieprestatiepeil van de woning. Hoe lager het K-peil en het E-peil, hoe beter. In nieuwbouwwoningen mag het K-peil maximaal K45 bedragen en het E-peil maximaal E100 bedragen. Uw voordelen Jaarlijks besparen door een lagere energiefactuur; Een gezonde woning met meer comfort voor u en uw medebewoners; Een energiezuinige woning met een waardeverhoging op de verkoop- en verhuurmarkt; Een beter leefmilieu als ieder zijn steentje bijdraagt om minder energie te verbruiken.

5 Energieprestatiecertificaat bij de verkoop en de verhuur van woningen. Alle bestaande residentiële gebouwen die verkocht of (her)verhuurd worden, moeten uiterlijk in 2009 over een energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Voor wie? De eigenaar die een woning wil verkopen of verhuren, wordt verplicht een energieprestatiecertificaat te laten opmaken. Voordelen Het EPC bevat referentiewaarden waarmee de energieprestatie van een woning kan beoordeeld én vergeleken worden. Het is in de eerste plaats een sensibiliserend instrument en legt geen eisen op. Het certificaat geeft louter ter info wel aanbevelingen voor de kostenefficiënte verbetering van de energieprestaties. Het biedt de kandidaat-koper of kandidaathuurder inzicht in de huidige energiekosten en te verwachten renovatiekost van de aanbevolen energiebesparende aanpassingen. Timing Het EPC bij verkoop van woningen komt in het najaar van 2008 in voege. Bij verhuur start de verplichting begin Voor de opmaak van dit EPC moet een beroep gedaan worden op een door het VEA erkende energiedeskundige EPC (energiedeskundige type A). T I P S Dakisolatie en hoogrendementsbeglazing zijn in de meeste bestaande woningen makkelijk toepasbaar zonder dat een grondige renovatie noodzakelijk is. In een goed geïsoleerde compacte woning kunt u tot bijna de helft besparen op verwarmingskosten. Bovendien hebt u dan ook een kleinere en dus goedkopere verwarmingsinstallatie nodig. Isoleren is deskundigenwerk, maar u kunt het wel zelf uitvoeren. Laat u dus adviseren. Goed geïsoleerde woningen vereisen bij voorkeur een gecontroleerde ventilatie. Om een ongezond binnenmilieu te voorkomen moeten woonvocht en afvalstoffen uit de woning worden afgevoerd en verse lucht moet worden aangevoerd.

6 Verwarming: de belangrijkste energieverbruiker in de woning Ongeveer 70% van het energiegebruik in het huishouden gaat naar verwarming. Verwarming staat dus bovenaan het prioriteitenlijstje als het gaat om energiebesparing. Kies voor een condensatieketel. Het rendement van zowel aardgas- als stookolieketels is de jongste tien jaar aanzienlijk verbeterd. Energiezuinige toestellen kunt u herkennen aan het gebruikte label. Bij aardgas spreken we van een hoogrendementsketel met een HR+-label. Een nog hoger rendement heeft een condensatieketel op aardgas (HR-top-label) waarbij de warmte van de rookgassen eveneens wordt benut. Een hoogrendementsketel op stookolie heeft een Optimaz-label. Een condensatieketel op stookolie draagt een Optimaz-elite-label.U kiest dus best voor een condensatieketel. Oude installaties hebben vaak een laag rendement Voor centraleverwarmingsinstallaties die meer dan 20 jaar oud zijn, wordt aanbevolen om de ketel te vervangen door een ketel met een hoog rendement, ook al is de oude nog niet defect. Zo kunt u onmiddellijk energie besparen. De warmtepomp : een volwaardig alternatief Een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie is de warmtepomp. Een warmtepomp werkt ongeveer op dezelfde manier als een koelkast. Met behulp van een compressor wordt warmte uit de grond of het water gehaald. Die warmte wordt vervolgens op een hogere temperatuur gebracht en in de woning gepompt. Hooguit een derde van de warmte wordt geleverd door elektriciteit die nodig is voor de compressor. De rest van de warmte is gratis. Een warmtepomp heeft enkel zin in een goed geïsoleerde woning.

7 T I P S Kies een verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de behoefte van de woning. Een te zware installatie heeft geen zin, aangezien die zorgt voor rendementsverlies. De ervaring leert dat de meeste verwarmingsinstallaties nog steeds te zwaar zijn. Door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator kunt u in iedere ruimte een aangepaste temperatuur verkrijgen (bijvoorbeeld een hogere temperatuur s ochtends in de badkamer). Door uw oude ketel te vervangen door een condensatieketel bespaart u op jaarbasis al snel 400 tot 500 euro. Plaats een buitenvoeler zodat de temperatuur van de ketel automatisch wordt aangepast aan de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat uw installatie het nodige onderhoud en de nodige controle krijgt. Isoleer de verwarmingsleidingen in de niet verwarmde lokalen (kruipruimte, zolder, garage, ). Zet s avonds de verwarming op nachtstand (bijv.15 C) een half uurtje voor u naar bed gaat. Achter de radiatoren kunt u een reflecterende radiatorfolie bevestigen. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen. Verwarmingsaudit verplicht voor cv-ketels ouder dan 15 jaar De eigenaar van een cv-ketel (vermogen >20kW) moet eenmalig een verwarmingsaudit laten uitvoeren van de gehele verwarmingsinstallatie binnen een termijn van 2 jaar nadat het toestel 15 jaar oud is geworden. Vaak is het interessant om een oud verwarmingstoestel te vervangen door een moderne condensatieketel die een veel hoger productierendement behaalt. Tijdens de verwarmingsaudit wordt nagegaan of dit voor uw installatie interessant is. Deze verwarmingsaudit dient uitgevoerd te worden door een erkende technicus. links: condensatieketel op stookolie rechts: condensatieketel op aardgas

8 Koken Kookfornuizen zijn er in alle mogelijke uitvoeringen. In hoofdzaak zijn er twee systemen : fornuizen op aardgas en op elektriciteit. Vanuit het standpunt van rationeel energiegebruik verdient een fornuis dat op gas werkt de voorkeur. Ook qua kostprijs is koken op aardgas ongeveer de helft goedkoper dan koken op een klassiek elektrisch fornuis. Een nieuwigheid is koken met gas onder glas. De elektrische toestellen zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd. Naast de klassieke elektrische kookplaten zijn er nu ook vitrokeramische kookplaten (met weerstand of met halogeen) en inductieplaten. Kiest u toch voor een elektrisch fornuis, neem er dan een met inductieplaten. Ze zijn niet alleen het veiligst, maar ook het zuinigst en daardoor ook Hoog energieverbruik Laag energieverbruik Klassiek elektrisch Keramische platen Keramische platen Inductiekookplaten fornuis met weerstanden met halogeen of aardgas/gas onder glas T I P S Kook bij voorkeur op aardgas of met inductiekookplaten. Gas onder glas verbruikt 30% minder dan het klassieke gasfornuis Zorg bij elektrisch koken voor kookpannen met een vlakke, onvervormbare bodem. Met een snelkookpan kookt u sneller en bespaart u 40 tot 70% energie, terwijl de voedingswaren meer smaak en vitamines behouden. Kook zo veel mogelijk met een deksel. Koken zonder deksel verbruikt driemaal meer energie. Kook met zo weinig mogelijk water. De kookpot moet aangepast zijn aan de grootte van de kookplaat. Omdat elektrische kookplaten nog een tijdje warm blijven, schakelt u ze het best even voor het einde van de bereidingstijd uit.

9 Slechte kookpan Open deksel % Goede kookpan Open deksel % Slechte kookpan + 50 % Goede kookpan Slechte Goede Oven en microgolfoven Voor een gewone oven bestaan zowel types op gas als op elektriciteit. Vanuit milieuoogpunt verdienen ovens op gas zeker de voorkeur. In elk geval kiest u best een oven waarin de lucht via een ventilator circuleert. Dat zorgt voor een betere verdeling van de warmte over de volledige oven en voor kortere opwarmingstijden. T I P S Gebruik bij voorkeur een gasoven. Gebruik de oven voor het bereiden van grote hoeveelheden. Schakel de oven enkele minuten voor het einde van de bereiding uit. De microgolfoven is circa de helft zuiniger dan de klassieke oven of het klassieke fornuis, behalve voor grote hoeveelheden.

10 Koelen en vriezen Koelkasten en diepvriezers verbruiken 24 uur per dag elektriciteit. Het is dus zeker belangrijk energiezuinige toestellen te kiezen. Om te helpen bij de keuze van een energiezuinige koelkast of diepvriezer, zijn deze apparaten in categorieën ingedeeld, van de meest zuinige (A-label) tot de meest gulzige. De zuinigste toestellen dragen een A+ of een A++- label. T I P S Kies voor een toestel met A + of A ++ -label. Plaats de koelkast en de diepvriezer bij voorkeur op een koele plek en zet uw koelkast ver van het fornuis, de verwarming en niet in de zon. Open de koelkast en de diepvriezer zo kort mogelijk en zet er geen warme gerechten in. Kies een koelkast of diepvriezer op maat van uw behoeften. Ontdooi uw diepvriezer regelmatig. Een rijmlaag van 2 mm is al verantwoordelijk voor een meerverbruik van ongeveer 10%. Beschikt u over een afzonderlijke diepvriezer, dan kunt u kiezen voor een koelkast zonder vriesvak. Deze toestellen zijn veel zuiniger. Een diepvrieskist is zuiniger dan een diepvrieskast. 10

11 Vaatwas of zelf afwassen? De vaatwasser is een fantastische uitvinding. Over het algemeen verbruikt een vaatwasser minder warm water dan als u zelf afwast. De meeste vaatwasmachines worden standaard alleen op de koudwaterleiding aangesloten. Hierdoor moeten ze het water volledig tot op de juiste temperatuur opwarmen. Sommige toestellen kunnen ook op de warmwaterleiding aangesloten worden (hot fill). In dat geval kan de machine veel zuiniger werken. Belangrijk is dat de boiler dichtbij staat. T I P S Zet de vaatwasser alleen aan als hij helemaal gevuld is. Is de vaat niet al te vuil, gebruik dan een spaarprogramma. Let op het energielabel bij aankoop. Andere apparaten Het elektriciteitsverbruik van toestellen zoals het koffiezetapparaat, de kruimeldief, de broodrooster, is relatief laag. Laat echter het elektrische warmhoudplaatje van de koffiezetmachine niet nodeloos aanstaan, maar houd de koffie warm in een thermosfles. Een goed onderhoud en beperkt gebruik zijn de belangrijkste manieren om energie te sparen. Zo moet u een koffiezetapparaat regelmatig ontkalken om te voorkomen dat er zich te veel kalk afzet op de verwarmingsweerstanden. Dat vermindert het rendement van het toestel. 11

12 Wassen, drogen, strijken Wassen. De meeste energie bij een wasmachine gaat naar het verwarmen van het water. Een dubbele aansluiting op een koud- en warmwaterkraan (hot fill) is zuiniger. Drogen. De wasdroger doet in steeds meer woningen zijn intrede, maar is een grote elektriciteitsverslinder. Hij verbruikt meer energie dan een wasmachine. Op jaarbasis verbruikt een wasdroger al snel 500 kwh. Het zuinigst blijft nog steeds de was op een rekje drogen of aan een waslijn in de tuin. Sinds kort zijn er ook wasdrogers op aardgas verkrijgbaar. Die verbruiken minder energie. T I P S Wassen U laat beter één volle dan twee halfvolle machines draaien. Wassen op hoge temperatuur (60-90 C) vraagt meer energie : doe dit alleen als het echt nodig is. Bij aankoop van een nieuw toestel let u het best op het energielabel. Toestellen met een A-label zijn het zuinigst. Laat uw linnen eerst goed zwieren, bij voorkeur op 1200 toeren/minuut of meer, voor u het in de wasdroger stopt. Zo bespaart u al snel 20 à 25% energie bij het drogen. Gebruik zoveel mogelijk de spaartoetsen op uw wasmachine. Extra energiezuinig is een wasmachine waarvan het warm water afkomstig is van een nabij geplaatst gasgestookt warmwatertoestel. Dat noemen we hot fill. De verwachting is dat de komende jaren steeds meer wasmachines worden gemaakt met een hot-fillsysteem. Drogen Droog de was zoveel mogelijk op een rek of aan een waslijn. Koop een wasmachine die met een hoog toerental kan droogzwieren. De was moet dan minder lang in de wasdroger. Een gewone wasdroger met luchtafvoer verbruikt minder dan een condensatiewasdroger. Stop niet meer wasgoed in de wasdroger dan in de gebruiksaanwijzing aangegeven is. Stel de droogtijd zo juist mogelijk in. Strijken Strijk met stoom, dat gaat sneller, vlotter en dus zuiniger. Zet uw toestel steeds uit als u even weg moet voor een rinkelende telefoon, iemand aan de voordeur, Wellicht blijft u langer weg dan gedacht. Gebruik een reflecterende strijkovertrek, want dat werkt 12 energiebesparend.

13 Verlichten: kies voor spaarlampen Gloeilampen zijn spotgoedkoop in aanschaf en bieden een aangenaam licht. Gloeilampen produceren echter slechts voor 10% licht en voor 90% warmte. Waar mogelijk worden ze het best vervangen door energiezuinige verlichting. Halogeenlampen hebben een iets beter rendement dan gewone gloeilampen en gaan meestal ook wat langer mee. Toch zijn halogeenlampen zeker geen aanrader op het vlak van energiezuinigheid. Tl-buizen zijn de kampioen inzake energiezuinigheid. Ze gaan heel lang mee, maar vereisen aangepaste armaturen en nemen veel plaats in. Spaarlampen zijn in feite compacte tl-buizen die passen in een normale lampvoet. Ze verbruiken 5 keer minder energie dan een gloeilamp en gaan 10 keer langer mee. De laatste jaren zijn spaarlampen veel goedkoper geworden in de aanschaf. Ze zijn nu ook in meerdere vormen verkrijgbaar, o.a. in peervorm of vormen voor kroonluchters. Een klein rekensommetje (na branduren) Spaarlamp 11W Gloeilamp 60W Lampkosten Verbruik na uur (kwh) Verbruikskosten (aan 0,17 euro/kwh) Totale kosten (euro) Uw winst : geldbesparing : milieuwinst 8 euro 110 kwh 18,70 euro 26,70 euro 80,30 euro 372,4 kg CO 2 5 euro 600 kwh 102 euro 107 euro Over de levensduur van een spaarlamp bespaart u 80,30 euro. T I P S Bereken uw energiebesparing door de vervanging van gloeilampen door spaarlampen op 13

14 Warm water Dat er warm water uit de kraan komt, vinden we zo vanzelfsprekend dat we wel eens vergeten dat er energie voor nodig is. Bereiding van warm water met gas is verreweg de energievriendelijkste manier. Voor elektrisch verwarmen van water is bijna tweemaal zoveel energie nodig als wanneer dat met gas gebeurt. Een bad verbruikt al snel 130 liter warm water. Een douche van een vijftal minuten slechts 50 liter. Met een spaardouchekop amper 30 liter. Een spaardouchekop is in de detailhandel verkrijgbaar vanaf ongeveer 12,50 euro. De laatste jaren worden douches met een grote douchekop - de zogenaamde regendouches - steeds populairder. Houd er rekening mee dat deze douches meer water en meer energie verbruiken. Gratis warm water met zonneboiler Met een zonneboiler kunt u op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van zonnewarmte. Opslagvat zonneboiler Bad Douche Spaardouche 13 emmers emmers emmers Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat, de zonnecollector, gemonteerd. De zonnecollector bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. Die vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de boiler. s Zomers verwarmt de zonneboiler voldoende water op tot comforttemperatuur. In de winter is naverwarming door de gewone warmwaterinstallatie noodzakelijk. Een zonneboiler neemt op jaarbasis ongeveer de helft van de warmwaterproductie voor zijn rekening. 14

15 T I P S Warm water bereiden met aardgas verbruikt bijna de helft minder energie dan met elektriciteit. Douchen i.p.v. een bad nemen verbruikt minder dan de helft water en energie. Een waterbesparende spaardouchekop verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop, terwijl het comfort hetzelfde blijft. Laat het warme water alleen maar stromen als het echt nodig is en vang het op in de afgesloten wastafel of spoelbak in plaats van het zo maar te laten Doorstroomtoestellen of geisers zijn energiezuiniger dan een boiler: het water wordt dan alleen opgewarmd op het ogenblik dat de warmwaterkraan wordt opengedraaid. De ideale temperatuur voor de afstelling van de boiler is 60 à 65 C. Plaats warmwatertoestellen dicht bij een aftappunt. Zo vermijdt u warmteverlies in de warmwaterleidingen en krijgt u sneller warm water aan de kraan. wegvloeien. Zonnecollector 15

16 Sluipverbruik of stand-by De sluipverbruikers zijn de kleine lampjes op de toestellen in uw woning die dag en nacht energie verbruiken. De standbyfunctie maakt het mogelijk dat u met één druk op de afstandbediening het toestel in werking kunt zetten. De bekendste voorbeelden zijn televisie, video, hifi, computer, printer, oplaadbare toestellen, microgolfoven, Sluipverbruik loopt in veel woningen op tot 1/10 van het elektriciteitsverbruik of 125 euro. De boosdoeners Televisie: sommige tv-toestellen verbruiken in stand-by niet minder dan 20 watt. Op jaarbasis kost dit u al snel 20 euro. Energiezuinige tv-toestellen hebben een stand-byvermogen van slechts 0,1 watt. Dat komt neer op slechts 0,10 euro per jaar. De modernste generatie lcd en plasma tv-toestellen zijn zuiniger geworden. Ze verbruiken minder energie dan de klassieke toestellen met dezelfde schermgrootte. Video, dvd, hifi: Let bij aankoop van een nieuw toestel steeds op het stand-byvermogen van deze apparaten. Transformatoren: tal van elektrische toestellen, zoals halogeenlampen en deurbellen werken op een spanning van minder dan 230 volt. Om te functioneren hebben ze een transformator nodig. Een transformator die op het net is aangesloten verbruikt altijd elektriciteit, ook als het toestel in kwestie niet werkt. Het sluipverbruik van een energiegulzige transformator loopt op tot 25 euro. Een energiezuinige transformator kost u slechts ca. 1,50 euro. 16 T I P S Koop toestellen met een laag sluipverbruik. Schakel toestellen zo veel mogelijk volledig uit als u ze niet gebruikt (tv, video, hifi). Toestellen zonder ingebouwde netschakelaar kunt u aansluiten op een stopcontact met schakelaar.

17 Premies voor energiebesparing In Vlaanderen kunnen er via 5 kanalen premies voor energiebesparende investeringen gekregen worden. 1) Belastingvermindering voor 8 energiebesparende maatregelen: - vervanging of onderhoud van stookketels; - installatie van een zonneboiler; - installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen; - plaatsing van een warmtepomp; - plaatsing van hoogrendementsbeglazing of superisolerende beglazing; - plaatsing van dakisolatie; - plaatsing van thermostatische kranen op radiatoren of een kamerthermostaat met tijdsinschakeling; - uitvoering van een energie-audit in de woning. 2) Premies van de elektriciteitsnetbeheerder. Meer informatie over de lopende acties (installatie van een zonneboiler, dakisolatie, condensatieketel op aardgas, ) kunt u opvragen bij uw netbeheerder. 3) Premies van heel wat lokale besturen voor de installatie van een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen. Enkele gemeenten geven ook steun voor dakisolatie, hoogrendementsglas of de vervanging van uw oude cv-ketel. Meer informatie vindt u bij uw gemeentebestuur. 4) Premie van de provincie Vlaams-Brabant voor een zonneboiler,dakisolatie F,muurisolatie F of hoogrendementsglas F ( F alleen van toepassing op bestaande woningen). 5) Premie van de Vlaamse overheid voor dakisolatie, hoogrendementsglas of de plaatsing van een condensatieketel in een bestaande woning. De premie is enkel bedoeld voor personen die niet of slechts gedeeltelijk kunnen gebruikmaken van de federale belastingvermindering voor energiebesparende investeringen. De premies via de verschillende instanties zijn aan wijzigingen onderhevig. Voor een snel overzicht van alle energiepremies die voor u van toepassing zijn en de voorwaarden, surf naar en vul uw postcode in of bel gratis naar

18 Nuttige adressen Vlaams Ministerie van Leefmilieu, Natuur en Energie Vlaams Energieagentschap Koning Albert II-laan 20 bus 17, 1000 Brussel, tel.: (subsidies, informatie i.v.m. rationeel energiegebruik en gebruik van duurzame energiebronnen) Organisatie voor Duurzame Energie (ODE)Vlaanderen Marktplein 7, 3550 Heusden-Zolder, tel.: (informatie over zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen, warmtepomp, biomassa, waterkracht, windenergie, ) Lokale elektriciteitsdistributienetbeheerder, aardgasnetbeheerder, stookolieverdeler, gemeente, provinciebestuur (informatie en premies in verband met rationeel energiegebruik) Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) Boeretang 200, 2400 Mol, tel.: emis@vito.be (Energie en Milieu Informatiesysteem) Meer informatie over de onderwerpen in deze brochure kunt u aanvragen via het gratis nummer

19 De meest rendabele maatregelen Energiebesparing Terugverdientijd Vervangen van een oude à 10 jaar verwarmingsketel door een condensatieketel Isolatie van dak bij renovatie ++++ Minder dan 5 jaar Aankoop energiezuinige toestellen à 10 jaar Vervangen van gloeilampen +++ Minder dan 1 jaar door spaarlampen Spaardouchekop en +++ Minder dan 1 jaar doorstroombegrenzer Vervangen van enkele beglazing tot 10 jaar door hoogrendementsbeglazing Installatie van zonneboiler ++ ongeveer 10 jaar (afh. van subsidie) Sluipverbruikers uitschakelen ++ Onmiddellijk Installatie van pv-panelen ++ ongeveer 8-10 jaar (afh. van subsidie) 19

20 Vlaams Energieagentschap Koning Albert II-laan 20, bus Brussel energie@vlaanderen.be Website: Energie sparen: de winst is voor u en het milieu.

Vormingspakket Energie. Besparen op je elektriciteit en aardgas.

Vormingspakket Energie. Besparen op je elektriciteit en aardgas. Besparen op je elektriciteit en aardgas. Hieronder volgen een aantal tips, waardoor je op een eenvoudige manier energie kan besparen. 13-1 Verlichtingstips 29 Gloeilampen zijn spotgoedkoop in aanschaf

Nadere informatie

Ideeën voor energiezuinig wonen

Ideeën voor energiezuinig wonen Ideeën voor energiezuinig wonen 1 Praktische tips voor een energiezuinig huishouden Deze brochure wil u wegwijs maken hoe u op een eenvoudige manier energie kunt besparen in de woning. Energie besparen

Nadere informatie

1. Wat verstaat men onder R.E.G.?

1. Wat verstaat men onder R.E.G.? 1. Wat verstaat men onder R.E.G.? Rationeel Energie Gebruik of kortweg REG vormt een actieprogramma van de overheid om allemaal samen minder energie te verbruiken. Dit biedt belangrijke voordelen: het

Nadere informatie

Ideeën voor energiezuinig wonen

Ideeën voor energiezuinig wonen Ideeën voor energiezuinig wonen Praktische tips voor een energiezuinig huishouden Deze brochure wil u wegwijs maken hoe u op een eenvoudige manier energie kunt besparen in de woning. Energie besparen is

Nadere informatie

ENERGIETIPS. Je kan ook water besparen door samen een bad of douche te nemen.

ENERGIETIPS. Je kan ook water besparen door samen een bad of douche te nemen. ENERGIETIPS BADKAMER 1. Geen onnodig water verspillen. Bijvoorbeeld: de kraan niet laten lopen tijdens het tanden poetsen, de douche uitzetten tijdens het inzepen, 2. Een douche in plaats van een bad nemen

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT Ben je uit huis of ga je slapen, draai de verwarming

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7

Nadere informatie

Energie besparen = Geld besparen

Energie besparen = Geld besparen ENERGIEZUINIG WONEN Energie besparen = Geld besparen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Extra katern bij NIEUWS van WONEN netbeheerder Eandis - Jaargang 2 nr. 4 11 Besparen

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Energiezuinig wonen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Thema s ❶Verwarming van de woning ❷Verlichting ❸Wassen en plassen ❹Drogen en strijken ❺Koelen en vriezen ❻Koken ❼Afwassen

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word.

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word. De snelle bespaartips doen precies wat ze zeggen; ze laten je snel en simpel energie besparen! Ze zijn ingedeeld in categorieën, zodat je per onderdeel kunt zien waar je nog kunt besparen. Wassen en drogen

Nadere informatie

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016,

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Beste, Bedankt voor het invu llen van de Energiescan. Voor u ligt het adviesrapport. Op basis

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen.

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Energie besparen en meer wooncomfort Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Samen besparen we ons rijk Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Energie besparen in en om het huis. Sjaak Vogel Oktober 2010

Energie besparen in en om het huis. Sjaak Vogel Oktober 2010 Energie besparen in en om het huis Sjaak Vogel Oktober 2010 Waarom energie besparen? De kosten van energie nemen toe Energiekosten vormen nu gemiddeld 10% van het besteedbaar inkomen. Hoe zal dat de komende

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Minder energie verbruiken? Tips voor thuis

Minder energie verbruiken? Tips voor thuis Minder energie verbruiken? Tips voor thuis Inhoud PowerPoint Energieverbruik wordt steeds duurder. Je kan besparen door minder te verbruiken We geven je heel wat tips voor thuis! 2 Waar gaat je geld naartoe?

Nadere informatie

Energie weetjes. Stand-by functie is sluipverbruiker:

Energie weetjes. Stand-by functie is sluipverbruiker: Energie weetjes Het stroomverbruik is tussen 1950 en 2004 vervijfvoudigd. Dit komt vooral door een toename van het aantal wasdrogers, magnetrons, vaatwassers en computers in huis. In de Nederlandse huishoudens

Nadere informatie

Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen

Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen Verkopen of verhuren? Niet zonder EnergiePrestatieCertificaat! Gaat u straks een woning verkopen of verhuren? Vanaf 1 november

Nadere informatie

Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen

Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen Het EPC. Voor energiezuiniger wonen. Meer info: Vlaams Energieagentschap Koning Albert II-laan 20 bus 17-1000 Brussel E-mail:

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu Rationeel energiegebruik op kot www.kuleuven.be/studenten/milieu Beste verhuurder, De stijging van de energieprijzen doet ons meer dan ooit stilstaan bij ons verbruik. Als verhuurder (en grootverbruiker)

Nadere informatie

Uw gids om makkelijk energie te besparen

Uw gids om makkelijk energie te besparen Uw gids om makkelijk energie te besparen Hoe besparen, zonder aan comfort in te boeten? Die vraag leeft bij iedereen! Volg mijn goede raad in deze brochure. U zult zien hoe makkelijk dat gaat met enkele

Nadere informatie

Zuinig omgaan met energie: gedragstips

Zuinig omgaan met energie: gedragstips Zuinig omgaan met energie: gedragstips Besparen op je energiefactuur hoeft niet altijd moeilijk of duur te zijn. Ook door te letten op je verbruiksgedrag kan je energie besparen. We geven je hieronder

Nadere informatie

Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen

Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen Het EnergiePrestatieCertificaat, een energierapport voor koop- en huurwoningen Verkopen of verhuren? Niet zonder EnergiePrestatieCertificaat! Gaat u straks een woning verkopen of verhuren? Vanaf 1 november

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

Verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen spenderen maar 10% van hun energieverbruik aan het maken van licht, terwijl 90% als warmte verloren gaat.

Verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen spenderen maar 10% van hun energieverbruik aan het maken van licht, terwijl 90% als warmte verloren gaat. Verlichting Sinds enkele jaren hebben we ook voor lampen een energielabel, dat reikt van klasse A tot G. Lampen met energieklasse D tot G zijn uit de winkelrekken verdwenen. En tegen september 2016 verdwijnt

Nadere informatie

Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag. Bespaar geld en energie zonder (grote) investering!

Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag. Bespaar geld en energie zonder (grote) investering! Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag Bespaar geld en energie zonder (grote) investering! informatie avond 4 Juli 2016 Verbruik & kosten gemiddeld huishouden (2,2 personen)

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Doe het met minder elektriciteit!

Doe het met minder elektriciteit! Doe het met minder elektriciteit! Elektriciteit is één van de meest gebruikte energiebronnen in ons leven. Ook in het huishouden is deze energiebron onmisbaar. Maar elektriciteit wordt steeds duurder en

Nadere informatie

Actief bezig met de I-CE!

Actief bezig met de I-CE! Actief bezig met de I-CE! Speciaal voor dorpshuizen heeft inrg een aantal leuke tips en weetjes over energiebesparing verzameld! In deze mail geeft inrg een aantal tips en weetjes over de I-CE die onlangs

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint-Bernardsesteenweg nummer 269 bus 3 bestemming appartement type softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m2): 379 Het berekende energieverbruik is een inschatting

Nadere informatie

TIPS om verbruik te verminderen

TIPS om verbruik te verminderen 2 TIPS om verbruik te verminderen A Actiekaarten en filmpje Tips Actiekaarten en filmpje: I. Actiekaarten II. Hoeveel levert dat gemiddeld op? filmpje Tips: Actiekaarten Actiekaarten Tips: Actiekaarten

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven

Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven Straat : Nr. :. Bus :. Ik ben huurder Ik ben eigenaar Alle gegevens worden anoniem verwerkt. Het vragen naar de straat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Mokkenberg nummer 12 bus bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwar 1940 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²ar):

Nadere informatie

aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort

aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort aurostepplus Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam douchen en baden dat kan met de aurostepplus zonneboiler. De aurostepplus van Vaillant zorgt

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kwikstaartlaan nummer 29 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 289 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

MONITEUR BELGE 10.05.2007 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE 10.05.2007 BELGISCH STAATSBLAD 25585 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2007/35631] 23 APRIL 2007. Besluit van de waarnemend administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap houdende het vastleggen van de minimale

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Pastorijstraat nummer 3 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 817 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Barakkenbergstraat nummer 6 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 686 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat 13e Liniestraat nummer 2 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 528 De energiescore laat toe

Nadere informatie

Verjaren en Besparen

Verjaren en Besparen Verjaren en Besparen Concept en samenstelling Woonwijzer Media, Zutphen Teksten Milieu Centraal Illustraties en vormgeving www.flip.nl Woonwijzer Media Baankstraat 0 AW Zutphen Telefoon (0) Telefax (0)

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Westakker nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 245 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Meylandtlaan nummer 37 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1092 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Jantenstraat nummer 16 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 431 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaat 20141127-0001709439-00000002-2 post 3520 gemeente Zonhoven bestemming appartement type - bouwar 1990 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 214

Nadere informatie

Nr.01 / Februari 2012. Doe mee en verminder CO2!

Nr.01 / Februari 2012. Doe mee en verminder CO2! Nr.01 / Februari 2012 Doe mee en verminder CO2! De Groene Hollander is dé MVO-krant van Hollandridderkerk opgezet door het (milieu-)adviesteam. Het (milieu-)adviesteam is tot stand gekomen naar aanleiding

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Lenaertsstraat nummer 89 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Waterleliesoord nummer 6 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 330 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Dennenbos 29 3690 gemeente Zutendaal bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1963 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat M. Scheperslaan nummer 108 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.3 berekende energiescore (kwh/m²ar): 329 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Wittemolenstraat nummer 104 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.3 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 405 De energiescore laat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Waalsekaai nummer 60 bus 11 bestemming appartement type - softwareversie 9.18.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 149 De energiescore

Nadere informatie

321 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

321 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. certificaat 20130328-0001339515-00000004-8 post 3071 gemeente Kortenberg bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar 1930 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 321 De

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Markt nummer 38 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 528 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Haarkenstraat nummer 24 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Koningin Astridlaan nummer 69 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 661 De energiescore laat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Oorbeeksesteenweg nummer 68 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Meeuwenlaan nummer 111 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 200 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Grote Markt nummer 19 bus APP bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 299 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Neerstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 385 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Einderpad nummer 59 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 608 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Stationsstraat nummer 15 bus 6 bestemming appartement type - bouwjaar 2005 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 88

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Voorthoek nummer 86 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1033

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort

aurostep plus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort Duurzaam warmwatercomfort 01.04.2011 aurostep plus Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam douchen en baden dat kan met de. De aurostep plus van Vaillant zorgt voor een krachtigere straal heerlijk

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie nummer postnummer De Moy 25 bus V2 2018 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 131 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Acacialei nummer 33 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 480 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Franslaan 45 bus 0202 8620 gemeente Nieuwpoort bestemming appartement type - bouwjaar 1970 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 132 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Wondelgemstraat nummer 6 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 569 De energiescore laat toe

Nadere informatie

407 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

407 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Moldovitalaan 25 9150 gemeente Kruibeke bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 2000 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 407 De energiescore laat

Nadere informatie

Een lagere energiefactuur? Wij helpen u!

Een lagere energiefactuur? Wij helpen u! Een lagere energiefactuur? Wij helpen u! Stap 1 : Vraag snel een gratis energiescan aan. Stap 2 : Isoleer het dak van een private huurwoning en geniet van een extra hoge premie van 23 euro per m 2. Bekijk

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kortrijkstraat nummer 360 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²ar): 467 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

378 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

378 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Gaverland 67 9031 gemeente Gent bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1966 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 378 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Toelenbos nummer 2 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 384 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Oplintersesteenweg nummer 363 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Ringlaan_ME nummer 16 bus 1 bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.7.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 342 De

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Leefmilieu Brussel Energie becijferen Jonathan FRONHOFFS Cenergie cvba Doelstelling(en) van de presentatie Opfrissen van de theoretische

Nadere informatie

CIJFERBIJLAGE ANALYSE ENERGIESCANS

CIJFERBIJLAGE ANALYSE ENERGIESCANS CIJFERBIJLAGE ANALYSE ENERGIESCANS 2007-2015 Data uit Sumatra, januari 2017 www.energiesparen.be HOOFDSTUK 1. INLEIDING Sinds 2007 worden er in Vlaanderen energiescans uitgevoerd. Op dit ogenblik bestaat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Asschoutstraatje nummer 1 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

Waarom je blauw betalen aan energie?

Waarom je blauw betalen aan energie? Waarom je blauw betalen aan energie? Energieprijzen Voordeel van energievriendelijke installaties Opbrengst spaarboekje Haal je voordeel uit energievriendelijke oplossingen voor warmte en water! Bespaar

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Lindenstraat nummer 29 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

453 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

453 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Frans Standaertlei 97 2180 gemeente Antwerpen bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar 1919 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 453 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Herbroek 67 3720 gemeente Kortessem bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 325 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Steenweg van Grembergen nummer 11 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Julius de Vigneplein nummer 4B bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 249 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie