Informatiebrief. Hattem, januari Geachte lezer,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrief. Hattem, januari 2014. Geachte lezer,"

Transcriptie

1 Informatiebrief Hattem, januari 2014 Geachte lezer, Ik vraag u vriendelijk om uw medewerking aan een onderzoek over executief functioneren en over het omgaan met problemen en gebeurtenissen in het dagelijks leven. Dit onderzoek vindt plaats bij volwassenen bij wie een autismespectrumstoornis (ASS) is vastgesteld. Als u 18 jaar of ouder bent en bij u een vorm van ASS is vastgesteld, kunt u meedoen. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van mijn afstuderen van de opleiding tot psycholoog aan de Open Universiteit Nederland. Het doel hiervan is om meer inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden van volwassenen met ASS om situaties te hanteren die stressvol zijn. De onderzoeksgegevens blijven anoniem en worden vertrouwelijk behandeld. Deelnemers zijn niet herkenbaar in de onderzoeksresultaten. Het invullen van de vragenlijst is geheel vrijwillig. Dit betekent dat u niet verplicht bent om deel te nemen en dat het geen gevolgen voor u heeft als u besluit niet mee te doen. Wat houdt deelname aan het onderzoek in? De totale vragenlijst bestaat uit vier gedeeltes. Deel A tot en met deel C is bedoeld voor uzelf om in te vullen: deel A betreft enkele algemene gegevens over u; deel B betreft vragen over uw gedragingen in het dagelijks leven; deel C betreft vragen over wat u zoal denkt of doet als er problemen zijn en hoe u in het algemeen reageert op de beschreven manieren. Het vierde deel, deel D, is bedoeld voor een informant: iemand die u goed kent. Dit kan bijvoorbeeld een partner zijn, maar ook een broer, zus, goede vriend(in), een (inmiddels volwassen) kind of een bij u betrokken hulpverlener. De informant vult dus vragen in over u, zoals hij / zij tegen u aankijkt. deel D bevat dezelfde vragen als deel B, dus over uw gedragingen in uw dagelijks leven. Leest u de vragen zorgvuldig en let erop dat u geen vragen overslaat. Kies steeds het antwoord dat volgens u het beste past. Er zijn geen goede of foute antwoorden.

2 Het is belangrijk dat u en uw informant de vragenlijsten apart van elkaar invullen, zodat u elkaar zo min mogelijk beïnvloedt. Het invullen van de vragenlijst (deel A t/m deel C) duurt ongeveer 25 minuten. Deel D van de vragenlijst die de informant invult neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Terugsturen Het is van belang dat zowel deel A t/m C samen met deel D wordt teruggestuurd. Op aanvraag stuur ik u een gefrankeerde retourenvelop toe. Of: indien gewenst stuur ik u de vragenlijst als Word-bestand toe, die u kunt invullen en kan terugsturen per mail. Neemt u hiertoe contact op via ASS.onderzoek@gmail.com Contact Als u benieuwd bent naar de uitkomsten van het onderzoek, dan kunt u aan het einde van de vragenlijst (na deel C) uw mailadres noteren. U ontvang dan na afloop van het onderzoek een samenvatting van de bevindingen. Let wel, dit zijn algemene bevindingen en zijn geen conclusies over individuele vragenlijsten. Onder de inzenders van volledig ingevulde vragenlijsten worden 5 cadeaubonnen verloot à 10,- (te besteden bij Bol.com). Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, is het vermelden van een geldig adres noodzakelijk. Daarom wordt na het eind van onderdeel C gevraagd of u aan de verloting wilt meedoen en zo ja, of u een mailadres wilt noteren. Als u vragen heeft over dit onderzoeksproject, kunt u altijd contact opnemen met mij via het volgende mailadres: ASS.onderzoek@gmail.com Ik dank u bij voorbaat hartelijk voor uw medewerking! F.E. (Edwin) Wijnen p/a Pro Juventus, locatie Aventijn Bevrijdingsweg EN Hattem ASS.onderzoek@gmail.com

3 Onderdeel A. Instructie In dit eerste gedeelte worden enkele persoonlijke gegevens over u nagevraagd. Kruis steeds het antwoord aan dat op u van toepassing is of vul het juiste antwoord in. 1. Wat is uw geslacht? 2. Wat is uw geboortejaar? [ ] man Wat is uw geboortemaand? [ ] vrouw 3. Wat is uw hoogst afgeronde onderwijsniveau? [ ] Ik heb geen diploma voortgezet onderwijs gehaald [ ] MBO basisberoepsgerichte leerweg of lager [ ] MBO kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg [ ] MBO theoretische leerweg of MAO [ ] MBO / HAO [ ] HBO / WO / Universiteit 4. Is bij u een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vastgesteld? Nota bene: dit kan een autistische stoornis, de stoornis van Asperger of PDD-NOS / pervasieve ontwikkelingsstoornis betreffen. [ ] Ja! ga door met vraag 5 [ ] Nee! hier eindigt voor u de vragenlijst u valt buiten de doelgroep van deze enquête [ ] Weet ik niet! hier eindigt voor u de vragenlijst u valt buiten de doelgroep van deze enquête 5. Wie heeft bij u ASS vastgesteld? [ ] een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg / GGZ, namelijk [ ] een zelfstandig gevestigde psychiater, gezondheids- of klinische psycholoog: [ ] iemand anders, namelijk 6. Bij sommige mensen met ASS is tevens vastgesteld dat zij een aandachtstekortstoornis hebben, oftewel ADHD of ADD. Is dat bij u ook het geval? [ ] Ja! ga door met vraag 7 [ ] Nee! ga door met vraag 8 [ ] Weet ik niet! ga door met vraag 8 7. Wie heeft bij u ADHD of ADD vastgesteld? [ ] een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg / GGZ, namelijk [ ] een zelfstandig gevestigde psychiater, gezondheids- of klinische psycholoog: [ ] iemand anders, namelijk 8. Gebruikt u momenteel medicijnen die bedoeld zijn voor psychische problemen? Nota bene: deze hoeven niet in verband te staan met (klachten die te maken hebben met) ASS of AD(H)D. [ ] Ja! zo ja, noteer de medicijnen die u momenteel gebruikt voor psychische klachten: [ ] Nee [ ] Weet ik niet Einde van onderdeel A Sla de bladzijde om voor onderdeel B!

4 Onderdeel B. Instructie Hieronder vindt u uitspraken over het gedrag van mensen. We willen graag weten in hoeverre deze beschrijvingen in de afgelopen maand voor u van toepassing waren. Probeer alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en sla geen vragen over. Kruis uw antwoord aan: N als het gedrag NOOIT voorkomt S als het gedrag SOMS voorkomt als het gedrag AAK voorkomt Zet een kruisje in het juiste antwoordvakje. Als u een fout maakt of uw antwoord wilt veranderen, zet dan een kruisje in het juiste vakje en omcirkel daarna het goede antwoord. Beantwoord alstublieft alle vragen. N S soms 1 Ik heb woede-uitbarstingen. 2 Ik maak slordigheidsfouten bij het maken van taken. 3 Ik kan niet goed organiseren. 4 Ik heb moeite om me te concentreren op taken (bijvoorbeeld bij karweitjes, lezen of werk) 5 Ik trommel met mijn vingers of wiebel met mijn benen. 6 Ik moet eraan herinnerd worden om met een taak te beginnen, zelfs als ik bereid ben om die taak uit te voeren. 7 Ik heb een rommelige kast. 8 Ik heb moeite om de overgang van de ene activiteit of taak naar de andere te maken 9 Ik word overweldigd door grote taken. 10 Ik vergeet mijn naam. 11 Ik heb moeite met opdrachten of taken die meer dan één stap vereisen. 12 Ik reageer overdreven emotioneel. 13 Als ik ervoor zorg dat anderen zich slecht of boos voelen, merk ik dat pas op dat het al te laat is. 14 Ik heb moeite om me klaar te maken voor de dag. 15 Ik vind het lastig om prioriteiten te stellen bij activiteiten. 16 Ik heb moeite om stil te blijven zitten. 17 Halverwege een activiteit vergeet ik wat ik aan het doen was. 18 Ik controleer mijn werk niet op fouten. 19 Ik kan om kleine dingen zeer emotioneel reageren. 20 Ik hang thuis maar wat rond. 21 Ik begin aan taken (bijvoorbeeld koken, projecten) zonder de juiste materialen ter beschikking te hebben. 22 Ik heb moeite te accepteren dat er verschillende manieren zijn om problemen met werk, met vrienden of met taken op te lossen. 23 Ik praat op verkeerde momenten. 24 Ik schat verkeerd in hoe moeilijk of gemakkelijk taken zullen zijn. 25 Ik heb moeite om zelfstandig aan de slag te gaan. 26 Ik heb moeite om tijdens het praten bij hetzelfde onderwerp te blijven.

5 N S soms 27 Ik word moe. 28 Ik reageer meer emotioneel op situaties dan mijn vrienden. 29 Ik vind het moeilijk om op mijn beurt te wachten. 30 Men zegt dat ik niet goed kan organiseren. 31 Ik raak dingen kwijt (bijvoorbeeld sleutels, geld, portemonnee, huiswerk, etcetera). 32 Ik heb moeite om een andere oplossing voor een probleem te bedenken als ik ben vastgelopen. 33 Ik reageer overdreven op kleine problemen. 34 Ik plan toekomstige activiteiten niet van te voren. 35 Ik kan me maar kort concentreren. 36 Ik maak ongepaste seksueel getinte opmerkingen. 37 Als mensen van streek raken door mij, snap ik niet waarom. 38 Ik heb moeite om tot drie te tellen. 39 Ik stel onrealistische doelen. 40 Ik laat de badkamer rommelig achter. 41 Ik maak slordigheidsfoutjes. 42 Ik raak emotioneel snel overstuur. 43 Ik neem beslissingen die me in de problemen brengen (wettelijk, financieel, sociaal). 44 Ik kan slecht tegen veranderingen. 45 Ik vind het moeilijk enthousiast over dingen te zijn. 46 Ik vergeet aanwijzingen snel. 47 Ik heb goede ideeën, maar krijg ze niet op papier. 48 Ik maak fouten. 49 Ik heb moeite om aan taken te beginnen. 50 Ik zeg dingen zonder na te denken. 51 Mijn woede-uitbarstingen zijn hevig, maar snel weer voorbij. 52 Ik heb moeite om taken (bijvoorbeeld karweitjes, werk) af te maken. 53 Ik begin pas op het nippertje aan dingen (bijvoorbeeld opdrachten, karweitjes, taken). 54 Ik heb moeite om taken zelfstandig af te maken. 55 Men zegt dat ik snel afgeleid ben. 56 Ik heb moeite om dingen te onthouden, zelfs voor een paar minuten (zoals aanwijzingen, telefoonnummers). 57 Men zegt dat ik te emotioneel ben. 58 Ik raffel dingen af. 59 Ik raak geïrriteerd. 60 Ik laat mijn kamer of huis rommelig achter. 61 Ik raak van slag bij onverwachtse veranderingen in mijn dagelijkse routine. 62 Ik heb moeite om dingen te bedenken die ik in mijn vrije tijd kan doen. 63 Ik plan taken niet vooruit. 64 Men zegt dat ik niet nadenk voordat ik iets doe. 65 Ik heb moeite om dingen te vinden in mijn kamer, kast of bureau. 66 Ik heb problemen bij het organiseren van activiteiten. 67 Ik zet me niet gemakkelijk over problemen heen.

6 N S soms 68 Ik heb moeite om meer dan één ding tegelijk te doen. 69 Mijn humeur slaat snel om. 70 Ik denk niet na over de gevolgen voordat ik iets doe. 71 Ik heb moeite om mijn werk te organiseren. 72 Ik raak door kleine dingen snel of gemakkelijk van streek. 73 Ik ben impulsief. 74 Ik ruim mijn spullen niet op. 75 Ik heb problemen om mijn werk af te maken. Einde van onderdeel B Sla de bladzijde om voor onderdeel C!

7 Onderdeel C. Instructie Mensen reageren heel verschillend als zij met problemen of onplezierige gebeurtenissen te maken krijgen. Wat men in een bepaald geval doet hangt sterk af van de aard van het probleem of de gebeurtenis en de ernst ervan. Toch reageert men over het algemeen wat vaker op de ene dan op de andere manier. Hieronder staan een aantal beschrijvingen die aangeven wat men zoal kan denken of doen als er problemen zijn. Wilt u achter iedere zin aangeven hoe u in het algemeen op de beschreven manier reageert. U kunt dit doen door bij iedere zin in één van de hokjes een kruis te zetten. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Wilt u s.v.p. geen zin overslaan? Zelden of Soms aak Zeer 1 Je bedenken dat er nog wel ergere dingen [ ] kunnen gebeuren 2 Proberen je te ontspannen [ ] 3 Je volledig afzonderen van anderen [ ] 4 Je ergernis laten blijken [ ] 5 De zaken somber inzien [ ] 6 Je met andere zaken bezighouden om niet aan [ ] een probleem te hoeven denken 7 Laten zien dat je kwaad bent op degene die [ ] verantwoordelijk is voor het probleem 8 Toegeven om moeilijke situaties te vermijden [ ] 9 Je neerleggen bij de gang van zaken [ ] 10 Je zorgen met iemand delen [ ] 11 Direct ingrijpen als er moeilijkheden zijn [ ] 12 Tegen jezelf zeggen dat het allemaal wel mee zal [ ] vallen 13 Problemen als een uitdaging zien [ ] 14 Je zorgen tijdelijk verdrijven door er even uit te [ ] gaan 15 De kat uit de boom kijken [ ] 16 Spanningen proberen te verminderen door bijv. meer te roken, te drinken, eten of beweging nemen [ ] 17 Afleiding zoeken [ ] 18 Een probleem van alle kanten bekijken [ ] 19 Moeilijke situaties zoveel mogelijk uit de weg [ ] gaan 20 Optimistisch blijven over de toekomst [ ] 21 Kalm blijven in moeilijke situaties [ ] 22 erschillende mogelijkheden bedenken om een [ ] probleem op te lossen 23 Doelgericht te werk gaan om een probleem op te [ ] lossen 24 Piekeren over het verleden [ ] 25 Opgewekt gezelschap zoeken als je je zorgen [ ] maakt of van streek bent 26 Proberen je te onttrekken aan een situatie [ ] 27 Je spanningen afreageren [ ]

8 Zelden of Soms aak Zeer 28 Wachten op betere tijden [ ] 29 Iemand om hulp vragen [ ] 30 Rustgevende middelen gebruiken als je je [ ] gespannen voelt of nerveus bent 31 Wegvluchten in fantasieën [ ] 32 De zaken eerst op een rij zetten [ ] 33 Je geheel en al in beslag laten nemen door [ ] problemen 34 Aan andere dingen denken die niet met het [ ] probleem te maken hebben 35 Op de een of andere manier proberen je wat [ ] prettiger te voelen 36 Je bedenken dat anderen het ook wel eens [ ] moeilijk hebben 37 Je bedenken dat na regen zonneschijn komt [ ] 38 Je gevoelens tonen [ ] 39 Troost en begrip zoeken [ ] 40 Moeilijkheden over je heen laten komen [ ] 41 De humoristische kant van problemen zien [ ] 42 Laten merken dat je ergens mee zit [ ] 43 Met vrienden of familieleden het probleem [ ] bespreken 44 De zaak op z n beloop laten [ ] 45 Je niet druk maken: meestal komt alles op z n [ ] pootjes terecht 46 Je niet in staat voelen om iets te doen [ ] 47 Jezelf moed inspreken bij moeilijkheden [ ] Einde van onderdeel C Tot slot, wilt u uw adres vermelden? Let op, alleen in één of beide van onderstaande gevallen: [ ] Ja, ik wil na afloop van het gehele onderzoekstraject een samenvatting van de bevindingen ontvangen [ ] Ja, ik wil meedoen aan de verloting van 10 cadeaubonnen van Bol.com, zoals in de informatiebrief staat omschreven Bedankt voor uw medewerking Op de volgende bladzijde volgt onderdeel D, bestemd voor uw informant!

9 Onderdeel D. Instructie Hieronder vindt u uitspraken over het gedrag van uw kind / ouder / partner / broer / zus of een ander persoon die u goed kent. We willen graag weten in hoeverre deze beschrijvingen in de afgelopen maand van toepassing waren. Probeer alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en sla geen vragen over. Denk goed na over hem / haar terwijl u de uitspraken leest en kruis uw antwoord aan: N als het gedrag NOOIT voorkomt S als het gedrag SOMS voorkomt als het gedrag AAK voorkomt Zet een kruisje in het juiste antwoordvakje. Als u een fout maakt of uw antwoord wilt veranderen, zet dan een kruisje in het juiste vakje en omcirkel daarna het goede antwoord. Beantwoord alstublieft alle vragen. Uw relatie tot de persoon over wie u de lijst invult: [ ] partner [ ] ouder [ ] vriend [ ] broer / zus [ ] anders, namelijk: U kent hem/ haar jaar. N S soms 1 Heeft woede-uitbarstingen. 2 Maakt slordigheidsfouten bij het maken van taken. 3 Kan niet goed organiseren. 4 Heeft moeite om zich te concentreren op taken (bijvoorbeeld bij karweitjes, lezen of werk) 5 Trommelt met zijn / haar vingers of wiebelt met zijn / haar benen. 6 Moet eraan herinnerd worden om met een taak te beginnen, zelfs als hij / zij bereid is om die taak uit te voeren. 7 Heeft een rommelige kast. 8 Heeft moeite om de overgang van de ene activiteit of taak naar de andere te maken 9 Wordt overweldigd door grote taken. 10 ergeet zijn / haar naam. 11 Heeft moeite met opdrachten of taken die meer dan één stap vereisen. 12 Reageert overdreven emotioneel. 13 Als hij / zij ervoor zorgt dat anderen zich slecht of boos voelen, merkt hij / zij dat pas op dat het al te laat is. 14 Heeft moeite om zich klaar te maken voor de dag. 15 indt het lastig om prioriteiten te stellen bij activiteiten. 16 Heeft moeite om stil te blijven zitten. 17 Halverwege een activiteit vergeet hij / zij wat hij / zij aan het doen was. 18 Controleert zijn / haar werk niet op fouten. 19 Kan om kleine dingen zeer emotioneel reageren. 20 Hangt thuis maar wat rond.

10 21 Begint aan taken (bijvoorbeeld koken, projecten) zonder de juiste materialen ter beschikking te hebben. 22 Heeft moeite te accepteren dat er verschillende manieren zijn om problemen met werk, met vrienden of met taken op te lossen. N S soms 23 Praat op verkeerde momenten. 24 Schat verkeerd in hoe moeilijk of gemakkelijk taken zullen zijn. 25 Heeft moeite om zelfstandig aan de slag te gaan. 26 Heeft moeite om tijdens het praten bij hetzelfde onderwerp te blijven. 27 Wordt moe. 28 Reageert meer emotioneel op situaties dan zijn / haar vrienden. 29 indt het moeilijk om op zijn / haar beurt te wachten. 30 Men zegt dat hij / zij niet goed kan organiseren. 31 Raakt dingen kwijt (bijvoorbeeld sleutels, geld, portemonnee, huiswerk, etcetera). 32 Heeft moeite om een andere oplossing voor een probleem te bedenken als hij / zij is vastgelopen. 33 Reageert overdreven op kleine problemen. 34 Plant toekomstige activiteiten niet van te voren. 35 Kan zich maar kort concentreren. 36 Maakt ongepaste seksueel getinte opmerkingen. 37 Als mensen van streek raken door hem / haar, snapt hij / zij niet waarom. 38 Heeft moeite om tot drie te tellen. 39 Stelt onrealistische doelen. 40 Laat de badkamer rommelig achter. 41 Maakt slordigheidsfoutjes. 42 Raakt emotioneel snel overstuur. 43 Neemt beslissingen die hem / haar in de problemen brengen (wettelijk, financieel, sociaal). 44 Kan slecht tegen veranderingen. 45 indt het moeilijk enthousiast over dingen te zijn. 46 ergeet aanwijzingen snel. 47 Heeft goede ideeën, maar krijgt ze niet op papier. 48 Maakt fouten. 49 Heeft moeite om aan taken te beginnen. 50 Zegt dingen zonder na te denken. 51 Zijn / haar woede-uitbarstingen zijn hevig, maar snel weer voorbij. 52 Heeft moeite om taken (bijvoorbeeld karweitjes, werk) af te maken. 53 Begint pas op het nippertje aan dingen (bijvoorbeeld opdrachten, karweitjes, taken). 54 Heeft moeite om taken zelfstandig af te maken. 55 Men zegt dat hij / zij snel afgeleid is. 56 Heeft moeite om dingen te onthouden, zelfs voor een paar minuten (zoals aanwijzingen, telefoonnummers). 57 Men zegt dat hij / zij te emotioneel is. 58 Raffelt dingen af. 59 Raakt geïrriteerd. 60 Laat zijn / haar kamer of huis rommelig achter.

11 61 Raakt van slag bij onverwachtse veranderingen in zijn / haar dagelijkse routine. 62 Heeft moeite om dingen te bedenken die hij / zij in zijn / haar vrije tijd kan doen. N S soms 63 Plant taken niet vooruit. 64 Men zegt dat hij / zij niet nadenkt voordat hij / zij iets doet. 65 Heeft moeite om dingen te vinden in zijn / haar kamer, kast of bureau. 66 Heeft problemen bij het organiseren van activiteiten. 67 Zet zich niet gemakkelijk over problemen heen. 68 Heeft moeite om meer dan één ding tegelijk te doen. 69 Zijn / haar humeur slaat snel om. 70 Denkt niet na over de gevolgen voordat hij / zij iets doet. 71 Heeft moeite om zijn / haar werk te organiseren. 72 Raakt door kleine dingen snel of gemakkelijk van streek. 73 Is impulsief. 74 Ruimt zijn / haar spullen niet op. 75 Heeft problemen om zijn / haar werk af te maken. Einde van de vragenlijst Dank u voor uw medewerking

Testuitslag SCL-90-R

Testuitslag SCL-90-R Testuitslag SCL-90-R Afgenomen op: 5-4-13 15:32:37 Gekozen normgroep: SCL90 De gewone bevolking/'normalen' (normgroep 2) SCL-90-Schaal Ruwe score Normscore ANG - Angst 33 Zeer hoog AGO - Agorafobie 10

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Voormeting kandidaat

Voormeting kandidaat K1 Voormeting kandidaat Beste kandidaat, Het CBR is aan het onderzoeken of het nieuwe faalangstexamen voldoet aan de verwachtingen en aan de eisen van de minister van Verkeer en Waterstaat. Dit onderzoek

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (ouderversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT INZETBAARHEIDS ASSESSMENT Hoe werkt dat? INSTRUCTIE: Vragenlijst: Dit is een vragenlijst die is gemaakt om een beeld te krijgen van je inzetbaarheid. Het is hierom belangrijk dat je de vragenlijst zo eerlijk

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

U ontvangt deze brief omdat uw kind bekend is met ADHD.

U ontvangt deze brief omdat uw kind bekend is met ADHD. Betreft: controlespreekuur ADHD Beste ouder (s) en/ of verzorger (s), In Katwijk is een project gestart (ADHD@ease) gericht op het verbeteren van de zorg voor kinderen van 6-18 jaar met ADHD. Het betreft

Nadere informatie

Bijlage 1 Instructie verpleegkundigen die familieleden en andere naasten om medewerking vragen aan het onderzoek Naasten op de Intensive Care

Bijlage 1 Instructie verpleegkundigen die familieleden en andere naasten om medewerking vragen aan het onderzoek Naasten op de Intensive Care Bijlage 1 Instructie verpleegkundigen die familieleden en andere naasten om medewerking vragen aan het onderzoek Naasten op de Intensive Care Oktober 2014 Vraag Wanneer informeer ik naasten? Welke personen

Nadere informatie

- Met zorgboerderij worden ook de tuinderij, winkel, bakkerij of kaasmakerij bedoeld.

- Met zorgboerderij worden ook de tuinderij, winkel, bakkerij of kaasmakerij bedoeld. Hieronder volgen drie voorbeelden van deelnemer tevredenheid vragenlijsten. Vragenlijst Tevredenheid deelnemers zorgboerderijen Versie voor deelnemers (1) Toelichting bij het invullen van de vragenlijst

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Zorgvrager, vervolgmeting

VRAGENLIJST. Zorgvrager, vervolgmeting VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als zorgvrager zijn waardevol U ontvangt zorg. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als zorgvrager. Uw antwoorden worden gebruikt in onderzoek

Nadere informatie

Vragenlijst multiproblematiek I

Vragenlijst multiproblematiek I Bijlage B Vragenlijst multiproblematiek I 1 Achtergrondkenmerken V1. Wat is je geboortedatum? V2. Ben je een jongen of een meisje? V3. Wat zijn de vier cijfers van je postcode? V4. In welk land ben je

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst SIPP persoonlijkheidsvragenlijst Deze vragenlijst bestaat uit een aantal stellingen. Deze stellingen hebben betrekking op de laatste 3 maanden. Door per stelling aan te geven in hoeverre u het hier bent,

Nadere informatie

Eerst wat algemene gegevens. Vragen over je lichaam. 1. In welke klas zit je?

Eerst wat algemene gegevens. Vragen over je lichaam. 1. In welke klas zit je? Eerst wat algemene gegevens. 1. In welke klas zit je? 2. Bij wie woon je de meeste dagen van de week? Je mag één antwoord geven. Ik woon: Bij mijn vader en moeder (samen) Ongeveer de helft van de tijd

Nadere informatie

Vragenlijst. Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis

Vragenlijst. Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis Vragenlijst Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis Voor u ligt de vragenlijst Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis. Deze vragenlijst wordt u aangeboden door [instantie].

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VG&O 0-3 VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VERSIE VOOR PLEEGOUDERS VAN JEUGDIGEN VAN 0 T/M 3 JAAR NAAM JEUGDIGE: GEBOORTEDATUM: GESLACHT: INVULDATUM: MEETMOMENT: DEZE VRAGENLIJST IS INGEVULD DOOR: MAN PLEEGMOEDER

Nadere informatie

Vier Dimensionale Klachtenlijst (4DKL)

Vier Dimensionale Klachtenlijst (4DKL) Instructie De vragenlijst betreft verschillende klachten en verschijnselen die u mogelijk heeft Het gaat steeds om klachten en verschijnselen die u de afgelopen week (de afgelopen 7 dagen met vandaag erbij)

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

"50+ in Europe" Enquête onderzoek naar de leefsituatie van 50-plussers in Europa. Zelf in te vullen vragenlijst

50+ in Europe Enquête onderzoek naar de leefsituatie van 50-plussers in Europa. Zelf in te vullen vragenlijst Huishouden ID 1 4 0 0 Persoon ID Datum interview : Interviewer ID: Voornaam respondent: Volgnummer: "50+ in Europe" Enquête onderzoek naar de leefsituatie van 50-plussers in Europa 2006 Zelf in te vullen

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Vragenlijst ervaringen ouder(s)/verzorger(s) van patiënten logopedie jonger dan 12 jaar.

Vragenlijst ervaringen ouder(s)/verzorger(s) van patiënten logopedie jonger dan 12 jaar. praktijkstempel Vragenlijst ervaringen ouder(s)/verzorger(s) van patiënten logopedie jonger dan 12 jaar. Vragenlijst bestemd voor ouder(s) / verzorger(s) van patiënten jonger dan12 jaar, die een logopedisch

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Vragenlijst bij rugpijn

Vragenlijst bij rugpijn Vragenlijst bij rugpijn Naam: Geb.datum: - - Pijn en coping en cognitie lijst Instructie: Bij een persoon, die pijn heeft zullen er andere gedachten door het hoofd gaan dan wanneer die persoon geen pijn

Nadere informatie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie (in te vullen door mantelzorgers) Codering tevredenheidsonderzoek : _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Datum verzending : _ _ - _ _ - _

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Adult Temperament Questionnaire Original author: Rothbart, Ahadi, & Evans Translated by: Hartmann & Rothbart Date version: 2001 Language: Nederlands

Nadere informatie

pagina 1 van 8 Vragenlijst Inzicht in zorgkosten Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Inzicht in zorgkosten Inleiding De landelijke patiëntenkoepels Ieder(in), Landelijk Platform GGz

Nadere informatie

Gezinsstrategieën om met woedeuitbarstingen

Gezinsstrategieën om met woedeuitbarstingen woedeuitbarstingen om te gaan N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Hallo, Door deze vragenlijst in te vullen help je mee aan een onderzoek naar het leefklimaat op jouw groep. Hierbij gaat het om wat jij vindt van de ondersteuning van de medewerkers, de sfeer en wat je

Nadere informatie

Handleiding overige vragenlijsten 19. Vragenlijst ouders 20. Vragenlijst groepsleerkracht 23. Vragenlijst leerkrachten/begeleiders 25

Handleiding overige vragenlijsten 19. Vragenlijst ouders 20. Vragenlijst groepsleerkracht 23. Vragenlijst leerkrachten/begeleiders 25 Schoolkind in beeld INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Handleiding Ik op school 4 Vragenlijst Ik op school 11 Gespreksformulier vragenlijst Ik op school 16 Handleiding overige vragenlijsten 19 Vragenlijst ouders

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Onderzoeksgroep LUCAS Participatie en betrokkenheid in een ontmoetingshuis voor patiënten met ernstige en langdurige psychische

Nadere informatie

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden Bent u gemotiveerd om het plezier in uw leven en uw persoonlijke ontwikkeling een impuls te geven?

Nadere informatie

U gaat de vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) invullen. Voordat u begint is het goed een aantal dingen te weten.

U gaat de vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) invullen. Voordat u begint is het goed een aantal dingen te weten. De begeleidende instructie brief: Vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) U gaat de vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) invullen. Voordat u begint is het goed een aantal dingen te weten. Instructie Omcirkel of

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger

VRAGENLIJST. Mantelzorger VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor uw partner, een familielid, een vriend of andere naaste. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als

Nadere informatie

De praktijkondersteuner is bereikbaar op telefoonnummer: Wanneer zij niet kan opnemen kunt u de voice- mail inspreken.

De praktijkondersteuner is bereikbaar op telefoonnummer: Wanneer zij niet kan opnemen kunt u de voice- mail inspreken. Stempel huisartsenpraktijk: Betreft: afspraak Praktijkondersteuner GGZ Geachte heer/mevrouw, U bent samen met uw zoon of dochter door uw huisarts verwezen naar de praktijkondersteuner GGZ. Wij willen u

Nadere informatie

TACQOL. Vragenlijst. voor de ouders / verzorgers van kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Wat is de geboortedatum van het kind?... (dag) (maand) (jaar)

TACQOL. Vragenlijst. voor de ouders / verzorgers van kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Wat is de geboortedatum van het kind?... (dag) (maand) (jaar) Nummer: [ ] TACQOL Vragenlijst voor de ouders / verzorgers van kinderen van 6 tot en met 15 jaar Wilt u eerst onderstaande vragen beantwoorden? Is het kind, waarover u deze lijst invult een jongen of een

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10 TOW opdracht 1 1. Stel je voor dat je voor je werk een groot evenement moet organiseren. Welke vaardigheden zijn er volgens jou nodig om dat goed te kunnen doen? Waarom is dat van belang volgens jou? (benoem/bedenk

Nadere informatie

Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord

Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord 2012/2013 Waarom een enquête? Beste Ouder, Het speciaal basisonderwijs (SBO) Cornelis Leeflang doet er alles aan om

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornissen

Autisme Spectrum Stoornissen www.incontexto.nl to nl Autisme Spectrum Stoornissen Drs. Nathalie van Kordelaar Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan Opbouw voorlichting Algemene kennis van autisme. Handelen in werksituaties. Alle

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw,

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Met deze brief willen we u uitnodigen om deel te nemen aan het SCORE-onderzoek. Dit onderzoek gaat over de inhoud van revalidatie na een beroerte,

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Baseline patiënten enquête. PACYFIC studie - Baseline patiënten enquête -

Baseline patiënten enquête. PACYFIC studie - Baseline patiënten enquête - PACYFIC studie - Baseline patiënten enquête - 1 Instructies en toelichting Hartelijk dank voor uw deelname aan de PACYFIC studie patiënten enquête. Met deze vragenlijst willen wij evalueren hoe u, als

Nadere informatie

A nimal A ssisted T herapy

A nimal A ssisted T herapy C l i ë n t i n f o r m a t i e A nimal A ssisted T herapy b i j o n d e r z o e k s p r o j e c t bij volwassenen met een autismespectrumstoornis bij volwassenen met een autismespectrumstoornis Cliënteninformatie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VG&O KORT 4-18 VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VERKORTE VERSIE VOOR OUDERS VAN JEUGDIGEN VAN 4 T/M 18 JAAR NAAM JEUGDIGE: GEBOORTEDATUM: GESLACHT: INVULDATUM: MEETMOMENT: DEZE VRAGENLIJST IS INGEVULD DOOR:

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Pijn Coping en Cognitie Lijst

Pijn Coping en Cognitie Lijst Pijn Coping en Cognitie Lijst S.G.M. Stomp-van den Berg, J.W.S.Vlaeyen, M.M. ter Kuile, Ph. Spinhoven, G. van Breukelen, A.M.J. Kole-Snijders november 1999 Instructie: Bij een persoon die pijn heeft zullen

Nadere informatie

"50+ in Europa" Onderzoek naar Gezondheid, Ouder worden en Pensionering in Europa

50+ in Europa Onderzoek naar Gezondheid, Ouder worden en Pensionering in Europa Household- ID Person- ID 2 4 0 4 2 Interview Datum: Interviewer ID: Voornaam Respondent: "50+ in Europa" nderzoek naar Gezondheid, uder worden en Pensionering in Europa 2006 Zelf in te vullen vragenlijst

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 gebieden: Lichamelijk, mentaal, emotioneel, werk en privé. Het

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag?

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Publieksversie Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie. Dit is ook

Nadere informatie

1. nooit 2. zelden 3. soms 4. vaak 5. altijd 1. (QMEMO01) Houdt u een lijst bij van belangrijke data, zoals verjaardagen?...

1. nooit 2. zelden 3. soms 4. vaak 5. altijd 1. (QMEMO01) Houdt u een lijst bij van belangrijke data, zoals verjaardagen?... LASAB124 In hun dagelijks leven gebruiken mensen hun geheugen op verschillende manieren. Sommige mensen maken bijvoorbeeld boodschappenlijstjes, anderen doen dat niet. Sommige mensen zijn goed in het onthouden

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

DIS-Q VRAGENLIJST. Voorbeeld In welke mate is de volgende uitspraak op U van toepassing. Ik kan moeilijk een beslissing nemen.

DIS-Q VRAGENLIJST. Voorbeeld In welke mate is de volgende uitspraak op U van toepassing. Ik kan moeilijk een beslissing nemen. DIS-Q VRAGENLIJST Deze vragenlijst bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat enkele algemene vragen over uw achtergrond. In het tweede deel wordt U gevraagd aan te geven in welke mate de volgende ervaringen

Nadere informatie

Vragenlijst Hoofdpijnpolikliniek TweeSteden ziekenhuis

Vragenlijst Hoofdpijnpolikliniek TweeSteden ziekenhuis Vragenlijst Hoofdpijnpolikliniek TweeSteden ziekenhuis Instructie U bent verwezen naar de hoofdpijnpolikliniek van de neurologie van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. Om uw afspraak op de polikliniek

Nadere informatie

Zet een duidelijk kruis in het antwoordvakje bij het goede antwoord, dit gaat bijvoorbeeld zo:

Zet een duidelijk kruis in het antwoordvakje bij het goede antwoord, dit gaat bijvoorbeeld zo: 1e Vragenlijst Toelichting op de vragenlijst Alle gegevens uit dit onderzoek zullen vertrouwelijk worden behandeld. Dit betekent dat alleen de onderzoekers uw gegevens kunnen inzien. Er wordt alleen op

Nadere informatie

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Beste ouders en/of verzorgers, Inmiddels ligt de opname van uw kind op de Intensive Care achter u en bent u weer thuis, op de verpleegafdeling of in

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Problemen? Praat erover! Zo werk je prettiger!

Problemen? Praat erover! Zo werk je prettiger! Problemen? Praat erover! Zo werk je prettiger! Vooraf Problemen. Iedereen heeft ze wel eens. Je zit de hele dag te piekeren en slaapt slecht. Gelukkig lossen veel problemen zich vanzelf op. En hoeft je

Nadere informatie

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld.

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld. Dit is stap twee van de test die je in MOVE vindt op pagina 22 & 23. Wil je graag een realistisch beeld van hoe je ervoor staat op de 7 terreinen van je leven? Doe de check. Klopt jouw zelfbeeld met de

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015.

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015. Colofon: Mijn Pad is gemaakt door Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol (2015), Lectoraat Disability Studies; Diversiteit in Participatie, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Vragenlijst naar eetgedrag

Vragenlijst naar eetgedrag Vragenlijst naar eetgedrag Annelies Spek, Lidia Fernandes Pinto, Michelle Kiep Autisme Kennis Centrum, Bosman GGZ Hoe vult u deze vragenlijst in? In deze vragenlijst wordt gevraagd naar eetgedragingen.

Nadere informatie

Ervaringen met de zorg van de tijdelijke opname- en behandelafdeling

Ervaringen met de zorg van de tijdelijke opname- en behandelafdeling Code: Ervaringen met de zorg van de tijdelijke opname- en behandelafdeling Vragenlijst voor familieleden september 2010, versie 2.0 1 Algemene informatie Deze vragenlijst gaat over uw ervaringen met de

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Toestemmingsverklaring: Ik heb informatie gekregen over de inhoud, methode en het doel van het onderzoek. Ik weet dat de gegevens en resultaten van het onderzoek alleen anoniem en vertrouwelijk gebruikt

Nadere informatie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 00 De Lastmeter Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 1 Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en behandeling kunnen niet alleen lichamelijke

Nadere informatie

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie?

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie? Denk jij dat je vastloopt tijdens je studie? Soms loopt het leven niet zoals jij zou willen. Misschien ben je somber, twijfel je erover wie je bent, loopt het niet zo met contacten of worstel je met je

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Vragenlijst Budgetcoaching

Vragenlijst Budgetcoaching Vragenlijst Budgetcoaching Welkom bij Stedam Bewind. Wij willen u vragen onderstaande vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen. Deze lijst wordt gebruikt bij de intake voor de budgetcoaching. Kunt u de

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden Informatie voor deelnemers Geachte heer, mevrouw, Enschede, september 2015 Wij vragen u vriendelijk om mee te doen

Nadere informatie

MOTIVATIE-ONDEZOEK MEDEWERKERS

MOTIVATIE-ONDEZOEK MEDEWERKERS MOTIVATIE-ONDEZOEK MEDEWERKERS Instructie voor het invullen van de vragenlijst: Deze vragenlijst bestaat uit vijf modules: Module 1: De samenwerking tussen medewerkers en collega s binnen het eigen team

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op.

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op. Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht T 030 271 83 53, F 030 271 62 56 secretariaat@pvp.nl, www.pvp.nl Utrecht, 2015 Onderwerp: Informatiepakket Voorwaardelijke Machtiging Helpdesk PVP T 0900 4448888 helpdesk@pvp.nl

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

De vragenlijst kunt u meegeven aan degene die de vragenlijst aan u heeft overhandigd.

De vragenlijst kunt u meegeven aan degene die de vragenlijst aan u heeft overhandigd. Datum daag: Onderwijsinstelling: Code (meting-unieke code): Locatie: Klas: Leiden, 2015 Beste docent, In opdracht management uw organisatie voert Hogeschool Leiden (Expertisecentrum Jeugd) onderzoek uit

Nadere informatie

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen Tekst: Aziza Sbiti & Cha-Hsuan Liu Colofon: Deze brochure is totstandgekomen met hulp van het Inspraak Orgaan Chinezen. De inhoud

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaringen met het preventieve gezondheidsonderzoek 1

Vragenlijst Ervaringen met het preventieve gezondheidsonderzoek 1 Vragenlijst Ervaringen met het preventieve gezondheidsonderzoek 1 Het basisontwerp van de CQI meetinstrumenten is ontwikkeld door het NIVEL, in samenwerking met de afdeling Sociale Geneeskunde van het

Nadere informatie

Nationale monitor Social media in de Interne Communicatie

Nationale monitor Social media in de Interne Communicatie Nationale monitor Social media in de Interne Communicatie VRAGENLIJST Dit is de vragenlijst zoals we die aangeboden hebben. Veel vragen worden door zogenaamde LIkert schalen aangeboden, bij ons op een

Nadere informatie