Lezen met een gerust geweten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lezen met een gerust geweten"

Transcriptie

1 Lezen met een gerust geweten Een milieueffectonderzoek Een levenscyclusanalyse uitgevoerd door het onderzoeksinstituut Innventia, besteld door de handelsorganisatie Sveriges Tidskrifter (de Zweedse vereniging van tijdschriftenuitgevers) in samenwerking met SCA, Posten Meddelande, Pressretur en Sörmlands Grafiska.

2 Verslag downloaden: Alle resultaten en onderzoekgegevens vindt u terug in dit verslag en in de twee bijlagen: Bijlage 1 Processen en gegevensbronnen en Bijlage 2 Resultaten.

3 Milieueffect van tijdschriften Het klimaatprobleem vereist een beter begrip van het milieueffect van online en gedrukte tijdschriften. Veel mensen veronderstellen dat gedrukte media een grote impact op het milieu hebben, terwijl online lezen gezien wordt als het klimaatvriendelijke alternatief. Om deze denkwijzen te analyseren, heeft de Zweedse vereniging van tijdschriftenuitgevers bij het onderzoeksinstituut Innventia een onderzoek besteld om het milieueffect van gedrukte tijdschriften en online tijdschriften op basis van levenscyclus te vergelijken, waarbij wordt onderzocht welke fasen van de levenscyclus een milieueffect hebben en dus aanduiden waar er ruimte is voor verbetering. De resultaten van deze studie tonen aan dat het milieueffect voor beide mediakanalen bijzonder laag is, wat natuurlijk goed nieuws is. Lees dus met een gerust geweten zowel online als op papier!

4 Basisscenario Gedrukte tijdschriften Het milieueffect veroorzaakt door een jaarabonnement op een maandtijdschrift. De cijfers in het basisscenario voor, bijvoor- beeld, de creatie van redactiemateriaal, de leestijd, aantal lezers per nummer en het aantal abonnees zijn gemiddelde sectorwaarden. Het bestudeerde tijdschrift is een typisch lid van de Zweedse vereniging van tijdschriftenuitgevers. Lezen op het internet De internetgebruikers bevinden zich in Zweden en maken gebruik van het Zweedse elektriciteitsaanbod. Computers en bepaalde grondstoffen en overige materialen worden buiten Zweden geproduceerd. De creatie van redactiemateriaal, de productie van computers enz., de opslag van gegevens, het downloaden en lezen van een homepage op een laptop zijn in de studie inbegrepen. De productie en verwijdering van computers zijn ook inbegrepen.

5 Milieueffect De milieustudie is uitgevoerd als een levenscyclusanalyse. Dit is een geijkte methode om het milieueffect van een product van de wieg tot het graf te bepalen, met name van bij het winnen van grondstoffen tot de productie, het gebruik en het afvalbeheer. Het primaire eindpunt van deze studie is de impact op het klimaat, beter bekend als de koolstofvoetafdruk. Ook andere milieueffecten kwamen in deze studie aan bod: grondstoffenuitputting, verzuring, overbemesting, aantasting van de ozonlaag en het ontstaan van ozon aan het aardoppervlak. De potentiële impact op het klimaat is een meting van de totale broeikasgasuitstoot bij het maken van een product. Broeikasgasuitstoot (vooral koolstofdioxide) draagt bij tot de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Deze studie vertrekt van de omstandigheden in Zweden. Carbon footprint Ontstaan van ozon aan het aardoppervlak Aantasting van de ozonlaag Verzuring Grondstoffenuitputting Overbemesting

6 Wat is de omvang van de impact op het klimaat? Het lezen van een gedrukt tijdschrift en het lezen van een online krant heeft een effect op het milieu, maar dit effect is klein en voor beide kanalen vergelijkbaar. Het lezen van een gedrukt tijdschrift en van een online tijdschrift gedurende een jaar veroorzaakt dezelfde hoeveelheid broeikasgassen: 1 kg CO 2 -equivalent*. Eén kilogram CO 2 -equivalent vertegenwoordigt 0,1 promille (een duizendste) van het gemiddelde milieueffect in Zweden gedurende een jaar. De uitstoot van 1 kg CO 2 -equivalent is gelijk aan: 4 km afleggen met een grote auto (alleen van toepassing op het milieueffect van de brandstof) 8 km afleggen in een milieuvriendelijke auto (alleen brandstof) buitenlandse vluchten, ongeveer 4 personen per km tv kijken gedurende 2 uren * De som van de potentiële klimaateffecten van verschillende broeikasgassen omgerekend naar CO 2 -equivalenten. Het verbruik van een gemiddelde Zweed veroorzaakt een emissie gelijk aan 10 ton CO 2 - equivalent per jaar*. Een tijdschrift lezen, op papier of online, gedurende één jaar, staat gelijk met 0,1 promille hiervan. *Bron: Swedish Environmental Protection Agency 2008

7 Wat heeft een impact? De activiteiten van de journalisten om de inhoud van de tijdschriften te maken hebben een aanzienlijke impact op het milieu, zowel bij tijdschriften op papier als online. In dit opzicht heeft reizen, vooral met benzine- of dieselauto s en met het vliegtuig, de belangrijkste impact op het milieu. De resultaten tonen het belang aan van de productiesite voor energieintensieve activiteiten, zoals pulp- en papierproductie en drukken. Omdat voor de Zweedse elektriciteitsmix een dusdanig laag gehalte fossiele brandstoffen wordt gebruikt, zijn er grote klimaatvoordelen door in Zweden op Zweeds papier te drukken. Er is geen milieueffect gekoppeld aan het eigenlijke lezen van gedrukte tijdschriften. Dus hoe hoger het aantal lezers per tijdschrift, hoe lager de milieubelasting per gelezen tijdschrift. Dit is ook zo voor de leestijd hoe meer tijd u doorbrengt met het lezen van een tijdschrift, hoe milieuvriendelijker het is om een gedrukt tijdschrift te lezen. Het milieueffect bij het lezen van een online tijdschrift stijgt naarmate de leestijd toeneemt. Als de leestijd meer dan 40 minuten per maand bedraagt, is het milieueffect van het online tijdschrift groter dan dat van een gedrukt exemplaar. Het milieueffect bij het lezen van een tijdschrift op papier waarop men geabonneerd is, is lager dan het lezen van een tijdschrift dat per exemplaar wordt verkocht. Niet alle tijdschriften bij de krantenboer worden verkocht. Dit betekent dat er 1,7 exemplaren worden gedrukt voor elk exemplaar dat wordt verkocht. De exemplaren die niet verkocht raken, worden echter gerecycled. Het recyclingsysteem voor gedrukte tijdschriften reduceert het milieueffect. In Zweden worden 9 tijdschriften op 10 gerecycled. Ze kunnen worden gebruikt als grondstof voor de productie van nieuw papier en ook voor het opwekken van warmte en elektriciteit, door het verbranden van papier dat niet wordt gerecycled. Ook een goed beheerd bos met nettogroei leidt tot een netto-opname van koolstofdioxide in het bos. Met dit effect wordt in het basisscenario geen rekening houden. Indien dit effect was meegerekend, zou het milieueffect van gedrukte tijdschriften zelfs nog lager zijn dan 1 kg CO 2 - equivalent.

8 Gedrukte tijdschriften lezen Dit is de grafiek van de verschillende productiemodellen die de basis vormen van de LCA-analyse. Ongeveer 15 werknemers zijn actief in het redactiekantoor en hetzelfde aantal werkuren wordt besteed aan de productie van gedrukte tijdschriften als online tijdschriften. Het milieueffect van de redactie is gelijkmatig verdeeld over alle lezers, ongeacht of zij het gedrukte of het online tijdschrift lezen, om de vergelijking tussen de mediakanalen niet te verstoren. Uitstoot gecompenseerd door de productie van tijdschriftenpapier Bosbouw T Pulp & Papier T Creatie van de inhoud Offset printing Distributie via post: 91% Gebruiker/ Lezer Recycling Opslaan T= transport Distributie via winkels: 9% Verbranding Uitstoot gecompenseerd door de productie van warmte en elektriciteit Het milieueffect per lezer is lager wanneer lezers zich abonneren dan wanneer ze losse nummers kopen. Het gedrukte tijdschrift wordt geproduceerd, verdeeld en gerecycled in Zweden. 91% van de verdeling verloopt via de post en 9 procent via de verkoop van losse exemplaren. Het papier voor het tijdschrift wordt geproduceerd in Ortviken (SCA) en gedrukt in Katrineholm (Sörmlands Grafiska). Bosbouw, houttransport, papierproductie, papiertransport, redactioneel werk, drukken, postproductie, distributie, gebruik en recycling van het tijdschrift, afvalbeheer en opslag zijn inbegrepen.

9 Online tijdschriften lezen Creatie van de inhoud Computers, modems, thuisprinters en kantoorpapier produceren Van het internet downloaden Server en datacenter Gebruiker/ Lezer Uitstoot gecompenseerd door metaalrecycling Recycling Verwijderen papier Uitstoot gecompenseerd door de productie van krantenpapier, warmte en elektriciteit De internetgebruikers bevinden zich in Zweden en maken gebruik van het Zweedse elektriciteitsaanbod. Computers en bepaalde grondstoffen en overige materialen worden buiten Zweden geproduceerd. De creatie van redactiemateriaal, de productie van computers enz., de opslag van gegevens, het downloaden en lezen van een homepage op een laptop zijn in de studie inbegrepen. De productie en verwijdering van computers zijn ook inbegrepen. Redactiewerk Wanneer het redactieteam de inhoud van het magazine maakt, heeft dit een effect op het klimaat, zowel bij het online als bij het gedrukte magazine. De primaire impact van redactiewerk wordt veroorzaakt door te reizen om onderzoek uit te voeren, en door energie te verbruiken voor computers en de verwarming van het kantoor. Zweedse elektriciteitsmix Deze studie gebruikt de Zweedse elektriciteitsmix voor het verbruik van elektriciteit in Zweden. Dit heeft een lage impact op het klimaat omdat er hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht en kernenergie evenals bepaalde fossiele brandstoffen worden gebruikt. De Zweedse elektriciteitsmix produceert ongeveer 1/8 van de CO 2 -uitstoot van de gemiddelde elektriciteitsmix in de EU.

10 De kunst van het vergelijken We moeten de juiste zaken vergelijken om de juiste resultaten te verkrijgen. Dit stond tijdens de studie centraal. Abonnement op een gedrukt magazine/ aankopen van een magazine in de winkel met een typische leestijd gedurende een jaar Lezers Overeenkomstige leestijd voor online magazines gedurende een jaar Lezers Een lezer besteedt gemiddeld ongeveer 40 minuten aan het lezen van een Zweeds tijdschrift 1. Een gemiddeld Zweeds tijdschrift heeft 3,23 lezers per exemplaar 2. Hoe hoger het aantal lezers, hoe lager de impact op het klimaat. Het typische tijdschrift dat is bestudeerd, is gedrukt in Zweden en telt 11 uitgaves per jaar (inclusief een dubbel nummer). De tijd die de lezer online besteedt, draagt bij tot de impact op het klimaat. In de studie bedraagt de leestijd voor het online tijdschrift 40 minuten, gedeeld door drie websitebezoeken per maand. Hoe langer de leestijd, hoe groter de impact op het klimaat. De lezer gebruikt de Zweedse elektriciteitsmix, een laptop met ADSL-modem en drukt per maand twee enkele vellen af. Bron: 1) Orvesto QRS 2006, Sifo Research International 2) Orvesto Konsument 2009 as a whole, Sifo Research International

11 Klimaatimpact per lezer en jaar GWP=Global warming potential (opwarmend effect) GWP (kg CO 2 -e) GWP (kg CO 2 -e) 1,1 0,9 0,7 0,5 0,3 0,1-0,1-0,3 1,1 0,914 0,7 0,5 Totaal Redactiewerk Gedrukt tijdschrift inclusief journalistiek werk Bosbouw Transport fabriek Totalt Journalistiskt arbete Skogsbruk Transport bruk Pulp & Papier Massa & papper Transport naar de drukkerijen Transport tryckeri Offset printing Offsettryck Distributie per post Postdistribution Transport naar winkel Gebruiker/Lezer Recycling Opslaan Transport affär Användare/läsare Återvinning Arkivering Online tijdschrift inclusief redactie werk Verbranding Gecompenseerde uitstoot Förbränning Utsläpp som undviks 0,3 0,1-0,1 Totaal Redactiewerk Datacenter Elektriciteit voor internet Totalt Journalistiskt arbete Datacenter Internet energi Elektriciteit voor modem Modem energi Elektriciteit voor pc Dator energi Productie pc Produktion dator Verwijderen pc Hemmaskrivare Dator avfallshantering Thuisprinter Papier thuisprinter Papper hemmaskrivare Verwijderen papier Papper avfallshantering Basisscenario Het opwarmend effect (GWP) van één lezer gedurende een jaar; in totaal en gedeeld door de verschillende fasen van de levenscyclus van gedrukte en online magazines.

12 Klimaatimpact van gedrukte tijdschriften De papierproductie is verantwoordelijk voor het hoogste aandeel in de impact op het klimaat van het gedrukt tijdschrift. Drukken op Zweeds papier is dan ook van groot voordeel voor het klimaat omdat de Zweedse elektriciteitsmix zo n laag percentage fossiele brandstoffen gebruikt. Hoe hoger het aantal lezers, hoe lager het milieueffect. Indien meer mensen hetzelfde nummer lezen, is het milieueffect per lezer kleiner. Het gemiddelde tijdschrift heeft 3,23 lezers per exemplaar. Elk jaar recyclen we ongeveer 50 kg papier per persoon in Zweden, dit is 91 procent van alle kranten, tijdschriften, catalogussen en reclamemateriaal. Elke kilo gerecycled papier compenseert de uitstoot van 1,4 kg koolstofdioxide in de atmosfeer. Gerecyclede vezel van verzamelde tijdschriften kan worden gebruikt als grondstof voor de productie van nieuw tijdschriftenpapier en andere papierproducten. Het succes van tijdschriften is passie. De meest succesvolle tijdschriften van Zweden zijn tijdschriften voor liefhebbers. De impact op het klimaat van gedrukte tijdschriften, verschillende scenario s GWP (kg CO 2 -e) 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 Basisscenario Bascenario 100% post Med Met bilagor bijlagen & en DVD dvd Meer Fler pagina s* sidor* Elektriciteit uit het Nordisk noorden el Europese Europeisk elektriciteit 1 lezer/nummer 1 läsare/ex 5 lezers/nummer 5 läsare/ex Utan journalistiskt Zonder redactiewerk arbete *Berekend op basis van 200 pagina s, eerder dan op 120 pagina s zoals in het basisscenario. Het opwarmend effect (GWP) van één lezer van een gedrukt tijdschrift gedurende een jaar met inachtneming van verschillende scenario s en keuzes.

13 GWP (kg CO 2 -e) De impact op het klimaat van online tijdschriften Bij het lezen van een online magazine, is de tijd die door de gebruikt online wordt doorgebracht van groot belang voor de impact op het klimaat. Hoe minder tijd online, hoe lager het milieueffect. Het overgrote deel van de impact op het klimaat bij online publiceren is de productie van de pc zelf. Slechts een kleine proportie van het milieueffect van de computerproductie beïnvloedt het online tijdschrift in deze studie. De elektriciteit die wordt gebruikt voor de internetinfrastructuur, ADSL-modem en computers is goed voor de tweede grootste bijdrage. De Zweedse elektriciteitsmix heeft een laag milieueffect. Ook het aantal print-outs met een thuisprinter beïnvloedt de totale impact op het klimaat. Kinderen leren internet al heel vroeg te gebruiken momenteel gebruikt 50% van de Zweedse vierjarigen het internet. De impact op het klimaat van online tijdschriften, verschillende scenario s Basisscenario Elektriciteit uit het noorden Europese elektriciteit Licht gebruik* 1/3 stikstoftrifluoride** Niet stikstoftrifluoride Zonder redactiewerk *Berekend op basis van 10 minuten, vergeleken met 40 minuten in het basisscenario. GWP (kg CO 2 -e) 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 Het opwarmend effect (GWP) van één lezer van een online tijdschrift gedurende een jaar met inachtneming van verschillende scenario s en keuzes. **Een zeer krachtig broeikasgas (1700 keer sterker dan CO 2 ) wordt gebruikt voor het reinigen van elektronische componenten tijdens de productie.

14 Enkele woorden over bosbouw In de voorbije jaren is papier het onderwerp geweest van negatieve en vaak misleidende milieukritiek. Veel mensen geloven dat minder papier gebruiken bossen redt en ons een beter milieu oplevert. De productie van papier helpt bossen echter te groeien. Papier is ook een van de weinig hernieuwbare en recyclebare grondstoffen. Een voordeel van houtvezel is dat hij natuurlijk regenereert en talloze keren kan worden hergebruikt. Ook een goed beheerd bos met nettogroei leidt tot een netto-opname van biogene koolstofdioxide in het bos. Bossen die groeien binden meer koolstofdioxide dan oude bossen die niet langer actief worden benut. Met dit effect is in het basisscenario geen rekening gehouden. Indien dit was meegerekend, zou het milieueffect van gedrukte tijdschriften zelfs nog lager zijn dan 1 kg CO 2 -equivalent. Het houtvolume in de Zweedse bossen is in de voorbije 90 jaar met 75% toegenomen. Een boom wordt voor veel producten gebruikt. Een vaak gehoorde misvatting bestaat erin dat grote bomen worden geveld om pulp te produceren. Eigenlijk beschikt SCA over effectieve bosbedrijven, die alle onderdelen van het bos gebruiken voor verschillende activiteiten en eindproducten. Bij het uitvoeren van snoei- en rooiwerk, noodzakelijk om de bomen groot te laten worden, wordt het afval gebruikt voor pulp. Boomtoppen, takken en twijgen afkomstig van het rooien van volgroeide bossen worden gebruikt als biobrandstof. De stam wordt gebruikt voor gezaagde houtproducten, zoals planken. Het zaagsel en de spaanders van de zagerij worden gebruikt om pellets (kleine geperste blokjes die gebruikt worden als verwarming) en pulp te maken. Voor elke gevelde boom komen er drie nieuwe in de plaats. De eigen kwekerijen van SCA produceren ongeveer 100 miljoen planten per jaar. Het bos groeit meer wanneer het wordt gebruikt dan wanneer het onaangeroerd blijft. Ons bosareaal is met 50 miljoen m² gegroeid sinds de jaren vijftig. Een jong, groeiend bos verbruikt ook meer koolstofdioxide dan een ouder bos, essentieel bij het afremmen van de klimaatopwarming. FSC (Forest Stewardship Council) is een milieulabel dat garant staat voor verantwoord bosbeheer. De FSC heeft als missie milieuvriendelijk, sociaal voordelig en economisch leefbaar bosbeheer te promoten. Externe auditors voeren jaarlijkse controles uit.

15 Maak het verschil door voor FSC te kiezen Het FSC-label geeft aan welke producten er gemaakt zijn van hout uit FSC-gecertificeerde bossen. U kunt dan veilig veronderstellen dat deze producten op verantwoorde wijze zijn gemaakt. De aankoop van FSC-gecertificeerde producten versterkt ook de interesse in een verantwoord gebruikt van bossen wereldwijd. De FSC-regels zorgen onder meer voor: Meer dan 11 miljoen hectaren bosland in Zweden is FSC-gecertificeerd (2009). Dit is ongeveer de helft van het totale productieve bosoppervlak. Meer dan 100 miljoen hectaren bos wereldwijd is gecertificeerd overeenkomstig het FSC-systeem, verdeeld over meer dan 82 landen. Dit is ongeveer 5 procent van het totale wereldwijde, productieve bosoppervlak. minder bedreigde dier- en plansoorten de toekomstige houdbaarheid van bossen veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor bosbouwers de rechten van de lokale bevolking Jaar Ton 0 SCA-leveringen van FSC-gecertificeerd drukpapier (papierfabrieken van Ortviken en Laakirchen)

16 Conclusies Elke consumptie van mediaproducten leidt tot de uitstoot van broeikasgassen, zowel het lezen van gedrukte als online media. Het lezen van een abonnemententijdschrift en het lezen van eenzelfde hoeveelheid tijd op het internet veroorzaakt dezelfde lage uitstoot van broeikasgassen. Het gedrag van de gebruiker is een essentieel kenmerk van het milieueffect van internetgebruik. Een magazine online lezen is niet noodzakelijk beter voor het milieu. Als de leestijd minder dan 40 minuten per maand bedraagt, is het milieueffect van het online tijdschrift kleiner dan 1 kg CO 2 - equivalent per jaar. De activiteiten van de journalisten om de inhoud van de tijdschriften te maken hebben een aanzienlijke impact op het milieu, zowel bij tijdschriften op papier als online. De elektriciteitsmix is belangrijk. Elektriciteit van verschillende bronnen heeft een verschillend milieueffect. De Zweedse elektriciteitsmix heeft een lage impact op het klimaat door het hoge aandeel waterkracht en kernenergie, terwijl Europese en Scandinavische elektriciteitscombinaties een hogere impact op het klimaat hebben omdat een groter aandeel wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Drukker: Tryckeribolaget, november FSC nr SGS-COC Het papier en de drukker zijn beide FSC-gecertificeerd. (Binnen GraphoCote 90, Cover Tom&otto silk). Het recyclingsysteem voor gedrukte tijdschriften reduceert het milieueffect. In Zweden worden 9 tijdschriften op 10 gerecycled. Ook een goed beheerd bos met nettogroei leidt tot een netto-opname van koolstofdioxide in het bos. Bossen die groeien binden meer koolstofdioxide dan oude bossen die niet langer actief worden benut. Met dit effect wordt in het basisscenario geen rekening houden. Indien dit was meegerekend, zou het milieueffect van gedrukte tijdschriften zelfs nog lager zijn dan 1 kg CO 2 - equivalent. Deze studieresultaten leveren betere gegevens op voor het communicatieproces met milieubewuste stakeholders, die ook gebruikt zullen kunnen worden voor interne verbeteringen omdat de studie een duidelijk beeld oplevert van waar het grootste milieueffect in de keten plaatsvindt. Het verbruik van een gemiddelde Zweed veroorzaakt een emissie gelijk aan 10 ton CO 2 -equivalent per jaar. Een tijdschrift lezen, op papier of online, gedurende één jaar, staat gelijk met 0,1 promille hiervan. LEZEN MET EEN GERUST GEWETEN! publicationpapers.sca.com Omdat onze producten uwleven en dat van miljoenen mensen overal ter wereld vereenvoudigen. Omdat onze middelen en de manier waarop we werken natuurlijke onderdelen van de wereldwijde levenscyclus zijn. En omdat geven om onze tweede natuur is.

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA Wat is FSC? Forest Stewardship Council (FSC) is een onafhankelijke internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC weegt de verschillende belangen

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org WAT BETEKENT HET VOOR MIJ? Certificering biedt een geloofwaardig verband tussen verantwoord bosbeheer

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Kwaliteit betekent zonder zorgen

Kwaliteit betekent zonder zorgen Kwaliteit betekent zonder zorgen www.publicationpapers.sca.com Onze goede reputatie danken wij aan onze klanten Producten van de juiste kwaliteit, een eersteklas milieuprogramma dat in de gehele productie-keten

Nadere informatie

Bos/Houtproducten : een koolstofput

Bos/Houtproducten : een koolstofput Bos/Houtproducten : een koolstofput CEI-BOIS, ROADMAP 2010, GEBASEERD OP EEN ARTIKEL VAN DR. IR. E. DEFAYS, BELGIAN WOODFORUM Broeikasgassen terugdringen kan enerzijds door de emissie van de broeikasgassen,

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER?

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PRODUCTEN UIT HET BOS KOM JE OVERAL TEGEN PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd

Nadere informatie

Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging

Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging Meer hout voor een betere planeet Beleidsmakers zoeken allerlei manieren om broeikasgasemissies te verminderen. De rol van bossen en bosbouw vormt

Nadere informatie

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Zorgdragen voor onze planeet maakt deel uit van de visie van Kimberly-Clark Professional TM om toonaangevend te zijn in essentiële aspecten voor een beter leven.

Nadere informatie

Bedreigingen. Broeikaseffect

Bedreigingen. Broeikaseffect Bedreigingen Vroeger gebeurde het nogal eens dat de zee een gat in de duinen sloeg en het land overspoelde. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De mensen hebben de duinen met behulp van helm goed vastgelegd

Nadere informatie

Curaçao Carbon Footprint 2015

Curaçao Carbon Footprint 2015 Willemstad, March 2017 Inhoudsopgave Inleiding 2 Methode 2 Dataverzameling 3 Uitstoot CO2 in 2010 3 Uitstoot CO2 in 2015 4 Vergelijking met andere landen 5 Central Bureau of Statistics Curaçao 1 Inleiding

Nadere informatie

1. Ecologische voetafdruk

1. Ecologische voetafdruk 2 VW0 THEMA 7 MENS EN MILIEU EXTRA OPDRACHTEN 1. Ecologische voetafdruk In de basisstoffen heb je geleerd dat we voedsel, zuurstof, water, energie en grondstoffen uit ons milieu halen. Ook gebruiken we

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN HOUTBOUW IN BRUSSEL HERFST 2017 Hout, een duurzaam materiaal Hugues FRERE 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N N Het specifieke karakter van hout als natuurlijk structuurmateriaal

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 VINCI Energies Netherlands BV Milieubarometer - 2014 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Communicatie kracht van Papier Gert Rieder. milieu consultant Antalis

Communicatie kracht van Papier Gert Rieder. milieu consultant Antalis Communicatie kracht van Papier Gert Rieder milieu consultant Antalis Welke communicatie variabelen staan ons bij papier ter beschikking? Touch Kleur Vorm Afmeting Design Afwerking Signaalfunctie Invloed

Nadere informatie

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren.

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. Met slechts 1% van de totale CO 2 -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. CO 2 1% In Europa wordt 2 ton papier per seconde gerecycleerd. Meer dan 70% van alle

Nadere informatie

Gun onze kinderen. een schoon milieu

Gun onze kinderen. een schoon milieu Gun onze kinderen een schoon milieu VOORKOM VERSPILLING DOELMATIG GEBRUIK VAN GRONDSTOFFEN DUURZAAM BOSBEHEER VERANTWOORDE, LAGE KOOLSTOFUITSTOOT WELZIJN VAN MENS EN GEMEENSCHAP Doelmatig gebruik van grondstoffen

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

Duurzaamheid van biomassa voor haarden en kachels voor huishoudelijk gebruik.

Duurzaamheid van biomassa voor haarden en kachels voor huishoudelijk gebruik. 1 Inleiding Duurzaamheid van biomassa voor haarden en kachels voor huishoudelijk gebruik. In het klimaatakkoord van Parijs 2015 is afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot minder

Nadere informatie

Begrippen. Broeikasgas Gas in de atmosfeer dat de warmte van de aarde vasthoudt en zo bijdraagt aan het broeikaseffect.

Begrippen. Broeikasgas Gas in de atmosfeer dat de warmte van de aarde vasthoudt en zo bijdraagt aan het broeikaseffect. LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Informatieblad Begrippen Biobrandstof Brandstof die gemaakt wordt van biomassa. Als planten groeien, nemen ze CO 2 uit de lucht op. Bij verbranding van de biobrandstof komt

Nadere informatie

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier.

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. NAAM ADRES WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport Qualm Milieubarometer - Qualm Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van het

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2012 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 08-04-2013 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013 (Som van 2013)

Milieubarometerrapport 2013 (Som van 2013) Milieubarometerrapport 2013 (Som van 2013) 00 Totaal V+G en Grootvalk Milieubarometer - 2013 (Som van 2013) 00 Totaal V+G en Grootvalk Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

AKB Grootverbruik B.V. Voortgangsrapportage 2017

AKB Grootverbruik B.V. Voortgangsrapportage 2017 Voortgangsrapportage 017 01-01-017 t/m 31-1-017 Voortgangsrapportage 017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding. CO-voetafdruk.1. Rapportageperiode 017 3. Historische vergelijking 4. Relatieve uitstoot

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 VINCI Energies Netherlands BV Milieubarometer - 2015 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2013 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 18-03-2014 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014 (Som van 2014)

Milieubarometerrapport 2014 (Som van 2014) Milieubarometerrapport 2014 (Som van 2014) 00 Totaal V+G en Grootvalk Milieubarometer - 2014 (Som van 2014) 00 Totaal V+G en Grootvalk Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 VINCI Energies Netherlands BV Samengesteld op 18 november 2018 Milieubarometer - 2017 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 VINCI Energies Netherlands BV Milieubarometer - 2016 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012 (Som van 2012)

Milieubarometerrapport 2012 (Som van 2012) Milieubarometerrapport 2012 (Som van 2012) 00 Totaal V+G en Grootvalk Milieubarometer - 2012 (Som van 2012) 00 Totaal V+G en Grootvalk Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011 Recycled papier, een bewuste keuze Provincie Oost-Vlaanderen Vlaanderen,, 9 december 2011 Het breedste recyclede gamma op de markt Exta wit en natuurlijk wit Gestreken en ongestreken Gedeeltelijk en 100%

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 VINCI Energies Netherlands BV Samengesteld op 5 april 2019 Milieubarometer - 2018 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Vermeden broeikaseffect door recycling van e-waste

Vermeden broeikaseffect door recycling van e-waste Vermeden broeikaseffect door recycling van e-waste 29-214 Datum: 27 juli 215 Versie: 1.1 In opdracht van: Opgesteld door: Hendrik Bijker Wecycle Laura Golsteijn Marisa Vieira Dit rapport is geschreven

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Staro Natuur en Buitengebied Milieubarometer - 2014 Staro Natuur en Buitengebied Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar

Nadere informatie

Erdi Holding B.V. Voortgangsrapportage 2017

Erdi Holding B.V. Voortgangsrapportage 2017 01-01-017 t/m 31-1-017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding. CO-voetafdruk.1. Rapportageperiode 017 3. Historische vergelijking 4. Relatieve uitstoot 5. Directe en indirecte emissies 6. Klimaatcompensatie

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Stimular Samengesteld op 9 juli 2019 Milieubarometer - 2018 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Barometer VanderHelm Samengesteld op 18 februari 2019 Milieubarometer - 2018 Barometer VanderHelm Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 Staro Natuur en Buitengebied Milieubarometer - 2015 Staro Natuur en Buitengebied Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar

Nadere informatie

CO 2 wijzer voor Tuinen

CO 2 wijzer voor Tuinen CO 2 wijzer voor Tuinen Achtergrond Tuinen hebben van nature een groen imago en niemand denkt direct aan een bijdrage aan het klimaateffect, als men over tuinen spreekt. In de praktijk is het natuurlijk

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport Staro Natuur en Buitengebied Milieubarometer - Staro Natuur en Buitengebied Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Producten op basis van hout en het milderen van de klimaatverandering

Producten op basis van hout en het milderen van de klimaatverandering Producten op basis van hout en het milderen van de klimaatverandering Een huis veeleer in hout bouwen in plaats van in baksteen vermindert gemiddeld de koolstofemissie met 10 ton. Indien een bijkomende

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Barometer VanderHelm Milieubarometer - 2017 Barometer VanderHelm Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2011 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 19-04-2012 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Wissels Groep Milieubarometer - 2013 Wissels Groep Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die

Nadere informatie

Rapport. Klimaatvoetafdruk 2010 van Van Vessem & Le Patichou. (openbare versie)

Rapport. Klimaatvoetafdruk 2010 van Van Vessem & Le Patichou. (openbare versie) Rapport Klimaatvoetafdruk 21 van Van Vessem & Le Patichou (openbare versie) Auteur: drs. Han van Kleef Datum: 4 april 211 Document: 2724RAPP1144 Rapport Klimaatvoetafdruk 21 Van Vessem & Le Patichou 1.

Nadere informatie

Opwarming aarde niet de schuld van het vee

Opwarming aarde niet de schuld van het vee focus juni 219 Opwarming aarde niet de schuld van het vee Europese landbouwhuisdieren hebben vrijwel geen aandeel in de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit data van het Amerikaanse Carbon Dioxide Information

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Verkuil & Moree BV Milieubarometer - 2013 Verkuil & Moree BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2014 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 11-03-2015 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Gebroeders Van der Plas Milieubarometerrapport - Gebroeders Van der Plas - 2012 Milieubarometer - 2012 Gebroeders Van der Plas Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014 Energie in Beweging Wat is Well to Wheel Met Well to Wheel wordt het totale rendement van brandstoffen voor wegtransport uitgedrukt Well to Wheel maakt duidelijk

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 DARETRONICS B.V. Milieubarometer - 2013 DARETRONICS B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk door een scholier 1310 woorden 20 juni 2006 6,2 45 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Het Broeikaseffect Inhoudsopgave Inleiding 1.0 Wat is het broeikaseffect?

Nadere informatie

Duurzame stroom in het EcoNexis huis

Duurzame stroom in het EcoNexis huis Groepsopdracht 1 Duurzame stroom in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit, en de welvaart stijgt ook steeds meer. Daarom neemt de vraag naar energie (elektriciteit, gas, warmte) wereldwijd

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Samengesteld op 16 november 2018 Milieubarometer - 2017 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2015 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 04-04-2016 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport Oostenrijk Groep BV Milieubarometer - Oostenrijk Groep BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die

Nadere informatie

Vooraleer de leerlingen de teksten lezen, worden de belangrijkste tekststructuren overlopen (LB 265).

Vooraleer de leerlingen de teksten lezen, worden de belangrijkste tekststructuren overlopen (LB 265). 5.2.1 Lezen In het leerboek krijgen de leerlingen uiteenlopende teksten te lezen. Op die manier worden de verschillende tekstsoorten en tekststructuren nogmaals besproken. Het gaat om een herhaling van

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Locatie Bolswarderbaan Antonius Zorggroep Milieubarometer - 2013 Locatie Bolswarderbaan Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Aannemingsbedrijf Verboon Maasland Milieubarometer - 2017 Aannemingsbedrijf Verboon Maasland Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 BV Aannemingsbedrijf BTZ Milieubarometer - 2016 BV Aannemingsbedrijf BTZ Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Netherlands FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION

Nadere informatie

Vermeden CO 2 emissies door recycling van e-waste

Vermeden CO 2 emissies door recycling van e-waste Vermeden CO 2 emissies door recycling van e-waste Monitoring 2013 Datum: 6-5-2014 Versie: Eindrapport Project nummer: CL1039 In opdracht van: Hendrik Bijker, Wecycle. Uitgevoerd door: Jorrit Leijting,

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Samengesteld op 16 november 2018 Milieubarometer - 2018 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt

Nadere informatie

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting 5,2 Samenvatting door Syb 763 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Natuurkunde Methode Pulsar Natuurkunde H6 Samenvatting PARAGRAAF 1 Er zijn veel verschillende soorten energie: Bewegingsenergie

Nadere informatie

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER Wie aan duurzaamheid denkt, denkt misschien niet direct aan papieren handdoekjes en toiletpapier. In breder perspecfief

Nadere informatie

Basisles Energietransitie

Basisles Energietransitie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Energietransitie Werkblad Basisles Energietransitie Werkblad 1 Wat is energietransitie? 2 Waarom is energietransitie nodig? 3 Leg in je eigen woorden uit wat het Energietransitiemodel

Nadere informatie

Het thema omvat vier domeinen die met behulp van modellen bestudeerd worden. De vier modellen functioneren onafhankelijk van elkaar.

Het thema omvat vier domeinen die met behulp van modellen bestudeerd worden. De vier modellen functioneren onafhankelijk van elkaar. Zwitsers milieurapport CO 2 -balans van de bosbouw en het houtbeleid in Zwitserland Bosbouw en houtindustrie dragen op verschillende manieren bij tot de vermindering van het broeikaseffect door de fixatie

Nadere informatie

Klimaatcompensatie investeren in een schone toekomst

Klimaatcompensatie investeren in een schone toekomst Klimaatcompensatie investeren in een schone toekomst Van warme douche, autorit en vliegvakantie tot het verwarmen van ons huis: alles wat we in ons dagelijks leven doen, leidt tot uitstoot van broeikasgassen.

Nadere informatie

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014 Carbon footprint Op basis van de diverse soorten CO 2 -emissies is de totale CO 2 -emissie van Den Ouden Groep berekend. 9,8 38,6 51,6 Diesel personenwagens Diesel combo's en busjes Hybride personen wagens

Nadere informatie

In dit boekje komt u alles te weten over

In dit boekje komt u alles te weten over hout 100 0/ 0 duurzaam In dit boekje komt u alles te weten over 4 Voordelen van hout Duurzaam bosbeheer Redenen om duurzaam geproduceerd hout te kopen Het kopen en verkopen van miljard hectare van de

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Milieubarometer - 2015 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN.

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. HOUT KOM JE OVERAL TEGEN... NOG WEL JA. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout tegen. Hout

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank

Nadere informatie

Footprint Rollecate Group. Dit document is opgesteld volgens ISO

Footprint Rollecate Group. Dit document is opgesteld volgens ISO Footprint 2016 Rollecate Group Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien Handtekening Mei 2017 Definitief S.G. Jonker R. van t Hull AMK Inventis Advies en Opleiding 1

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Biggelaar Groen BV Samengesteld op 23 mei 2019 Milieubarometer - 2018 Biggelaar Groen BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

PAPIER Mythes en Feiten

PAPIER Mythes en Feiten PAPIER Mythes en Feiten PAPIER & MILIEU - Ontdek de ware feiten achter de mythes MYTHE Papier vernietigt bossen Alleen gerecycleerd papier is OK Papier vervuilt en produceert te veel CO 2 Papier is slecht,

Nadere informatie

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 2016/ 2017 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2017 Datum: 27-11-2017 Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op houtenergie

Een nieuwe kijk op houtenergie Een nieuwe kijk op houtenergie HOUT EEN MODERNE ENERGIEBRON AUTHENTIEK EN TOEKOMSTGERICHT In Europa is hout de primaire bron van duurzame energie. Duizenden gezinnen hebben een houtkachel ter beschikking.

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016 (Som)

Milieubarometerrapport 2016 (Som) Milieubarometerrapport 2016 (Som) Totaal NBB Groep Milieubarometer - 2016 (Som) Totaal NBB Groep Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport EeStairs Nederland bv Samengesteld op 31 januari 019 Milieubarometerrapport - EeStairs Nederland bv - Milieubarometer - EeStairs Nederland bv Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens

Nadere informatie

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen de Van der Ende Steel Protectors Group BV staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

Footprint 2014. Rollecate Groep. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Footprint 2014. Rollecate Groep. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Footprint 2014 Rollecate Groep Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien Handtekening Juni 2015 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. R. van t Hull AMK Inventis Advies en Opleiding

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Gemeentehuis Achtkarspelen Gemeente Achtkarspelen Milieubarometer - 2014 Gemeentehuis Achtkarspelen Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Proludic B.V. Samengesteld op 8 februari 2019 Milieubarometer - 2017 Proludic B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar)

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Dit document bevat: - De uitgewerkte actuele emissie inventaris 2009 o de analyse van de emissie inventaris

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 Verheij Infra b.v Milieubarometer - 2015 Verheij Infra b.v Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie