Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen"

Transcriptie

1 Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen

2 Aflossingsvrije hypotheek De naam zegt het al: bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets af. Je betaalt iedere maand alleen rente over het geleende bedrag. Wanneer de hypotheek afloopt, moet je het geleende bedrag in één keer terugbetalen. Fiscaal voordeel Doordat je bij een aflossingsvrije hypotheek niets aflost, blijf je gedurende de hele looptijd rente betalen over het totale geleende bedrag. Dat is op zich gunstig, want de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Je kunt dus gedurende de hele looptijd het maximale bedrag van de belasting aftrekken. Je hebt met de aflossingsvrije hypotheek in vergelijking met andere soorten hypotheken de laagste maandlasten. Je profiteert van een maximale belastingaftrek. Daarnaast betaal je alleen rente en geen aflossing of premies. Daar staat tegenover dat je zelf moet zorgdragen dat je de lening na afloop van de looptijd aflost. Combineren met andere hypotheken Het maximumbedrag waarvoor je een aflossingsvrije hypotheek kunt afsluiten, ligt eigenlijk altijd een stuk onder de waarde van het huis. Je zult dus voor het resterende bedrag eigen geld moeten inbrengen of een aanvullende hypotheek moeten afsluiten waarop je wél aflost. De afrekening Uiteraard moet je aan het eind van de looptijd het geleende bedrag terugbetalen. Dat kan bijvoorbeeld door je woning te verkopen of doordat je in de tussentijd het benodigde geld zelf bijeen hebt gespaard. Vaak is het ook mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat de rente over deze nieuwe hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar kan zijn. Voor mensen die op latere leeftijd gaan verhuizen naar een kleinere woning en een behoorlijk gedeelte eigen geld inbrengen, is de aflossingsvrije hypotheek het overwegen waard. Verder wordt deze hypotheekvorm veel gebruikt in combinatie met andere hypotheekvormen. - Lagere maandlasten dan bij elke andere hypotheekvorm - Je hebt optimaal belastingvoordeel vanwege de hypotheekrenteaftrek - Het is een eenvoudige hypotheekvorm, die makkelijk met andere hypotheken is te combineren - Het maximale bedrag dat je aflossingsvrij kunt lenen, ligt altijd ruim onder de verkoopwaarde van je woning. - Je lost niets af, daarom bouw je ook geen bezit op. - Soms stelt de geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht.

3 Krediethypotheek De krediethypotheek is de meest flexibele hypotheekvorm die er bestaat. Het werkt als een bankrekening waarop je rood mag staan. Het bedrag (je limiet) is nu alleen een stuk hoger. Je kunt, net als bij een gewone bankrekening, geld opnemen en geld storten. Zolang je je limietbedrag maar niet overschrijdt. Elke maand betaal je een vergoeding over het bedrag dat je hebt opgenomen: de rente. Hoe hoog het bedrag is dat je op mag nemen ( rood mag staan), hangt vooral af van wat je huis waard is. Vroeger was een krediethypotheek erg aantrekkelijk, omdat je alle rentebetalingen van de belasting mocht aftrekken. Nu geldt dat niet meer in alle gevallen. Gebruik je de krediethypotheek voor de aanschaf, het onderhoud of de verbetering van je huis? Dan is de rente die je betaalt, volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Als je de krediethypotheek gebruikt voor consumptieve aankopen is de rente niet aftrekbaar. Voorbeelden van dit soort aankopen zijn een auto, een boot of een caravan. Een reden om toch een krediethypotheek te nemen, vormt de hypotheekrente. Deze is een flink stuk lager dan de rente voor een gewone geldlening. Dit is mogelijk omdat je bij een krediethypotheek de geldverstrekker je huis als onderpand aanbiedt. Bovendien is de rente voor een krediethypotheek meestal niet voor langere perioden vast te zetten. Een krediethypotheek wordt vaak afgesloten door mensen die (tijdelijk) extra geld willen hebben, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Ook is deze hypotheekvorm populair bij oudere mensen. Die kunnen zo de overwaarde van hun huis gedeeltelijk in geld omzetten als oudedagsvoorziening. - Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel je terugbetaalt. - Je kunt bedragen die je stort ook gemakkelijk weer opnemen. - De rente is soms aftrekbaar van de belasting (als je het geld gebruikt voor je huis). - De rente is meestal niet voor langere perioden vast te zetten. - Het bedrag dat je rood mag staan (je limiet) is een stuk lager dan wat je huis eigenlijk waard is (meestal 75% van de verkoopwaarde van je huis). - De rente is soms niet aftrekbaar van de belasting (als je het geld gebruikt voor bijvoorbeeld de inrichting).

4 Lineaire hypotheek Bij de lineaire hypotheek betaal je iedere maand een klein stukje terug van het geld dat je geleend hebt. Elke keer is dat precies hetzelfde bedrag. Daarnaast betaal je iedere maand als vergoeding voor het lenen een rentebedrag: een percentage van het geld dat je nog schuldig bent. Iedere maand minder Je schuld wordt iedere maand wat lager waardoor je ook steeds minder rente hoeft te betalen. Met een lineaire hypotheek geef je dus steeds een beetje minder uit. Ook wordt je hypotheekrenteaftrek steeds lager. Dat komt omdat alleen de hypotheekrente aftrekbaar is van de belasting en niet de aflossing. Een lineaire hypotheek is met name interessant voor mensen die zonder risico s willen aflossen en gedurende de looptijd steeds lagere maandlasten willen. Bijvoorbeeld omdat ze verwachten dat ze in de toekomst minder gaan verdienen. Denk bijvoorbeeld aan tweeverdieners waarvan er één op termijn minder wil gaan werken. - Je betaalt al gelijk een stuk van je schuld af. - Je hypotheeklasten worden iedere maand iets lager. - Je betaalt in totaal minder rentevergoeding dan bij andere hypotheekvormen. - Je lasten zijn aan het begin relatief hoog. - In de loop der jaren heb je steeds minder belastingvoordeel.

5 Annuïteiten hypotheek Een annuïteit is een ander woord voor vast bedrag. Wie een annuïteitenhypotheek afsluit, betaalt iedere maand precies hetzelfde bedrag (afgezien van eventuele rentewijzigingen). Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rente die je moet betalen over de lening. Het andere deel, de aflossing, wordt gebruikt om de lening terug te betalen Steeds minder rente, steeds meer aflossing Hoewel je altijd hetzelfde maandbedrag betaalt, verandert geleidelijk de verdeling van dit bedrag over rente en aflossing. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit aflossing. Naarmate de looptijd vordert, wordt een steeds groter deel van dit maandbedrag gebruikt voor aflossing en dus een kleiner deel voor rentebetalingen. Het bedrag dat je geleend hebt wordt steeds lager, omdat je stapje voor stapje het geleende geld terugbetaalt. Je betaalt daarom telkens minder rente. Een steeds groter deel van het vaste maandbedrag wordt gebruikt voor het aflossen van de lening. Een rekenvoorbeeld In de praktijk kost het je bij een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar ongeveer 22 jaar om de helft van het hypotheekbedrag af te lossen. De rest ben je kwijt aan rente. De andere helft van het hypotheekbedrag los je af in de laatste 8 jaar, als je nog maar weinig rente hoeft te betalen. Je maandlasten worden zo gekozen dat je aan het eind van die 30 jaar precies het gehele bedrag heeft terugbetaald. Niets meer, maar ook niets minder. Afnemende populariteit Hoewel je bij een annuïteitenhypotheek iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, ben je in de praktijk iedere maand een beetje duurder uit. Alleen je rentekosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting. Het belastingvoordeel wordt gaandeweg steeds kleiner, omdat je steeds minder rente betaalt. Deze hypotheekvorm wordt steeds minder vaak gebruikt. Hypotheken die op de lange termijn fiscaal aantrekkelijker zijn, zoals de spaarhypotheek, zijn nu veel populairder. Een annuïteitenhypotheek is met name interessant voor mensen die nu nog niet zoveel verdienen, maar wel een goed toekomstperspectief hebben. Iemand die aan het begin van zijn carrière staat, bijvoorbeeld. Door de belastingaftrek ben je in de beginperiode relatief goedkoop uit. Later ben je netto steeds meer geld kwijt, maar heb je waarschijnlijk een hoger inkomen om de hogere lasten op te vangen. Een annuïteitenhypotheek kan ook interessant zijn als je toch niet van de renteaftrek kunt profiteren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een tweede woning koopt. - Een eenvoudige, heldere hypotheekvorm. - Veel belastingvoordeel en dus relatief lage lasten in de beginperiode. - Het geleende bedrag is gegarandeerd afgelost als de hypotheek afloopt. - Je netto woonlasten worden steeds hoger. - In de beginfase los je nauwelijks af. - Het is over de hele looptijd bekeken een relatief dure hypotheekvorm.

6 Beleggingshypotheek Bij een beleggingshypotheek betaal je het geld dat je geleend hebt pas aan het einde van de looptijd terug. Gedurende de looptijd leg je maandelijks een premie in. Deze premie wordt bijvoorbeeld belegd in aandelen en/of obligaties. Het is de bedoeling dat de beleggingen aan het einde van de looptijd van de hypotheek voldoende vermogen opleveren. Daarmee kan in één keer de hypotheek worden afgelost. Zelf beleggen of via een levensverzekering De beleggingshypotheek kent twee varianten. Bij de ene variant beleg je rechtstreeks in beleggingsfondsen. De meeste geldverstrekkers stellen hierbij een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde. Bij de andere variant beleg je via een levensverzekering. In beide gevallen is pas achteraf bekend of er voldoende vermogen is om de lening af te lossen. Mocht er te weinig vermogen zijn opgebouwd, dan blijf je met een restschuld zitten. Vrijheid én risico Een beleggingshypotheek geeft je veel vrijheid. Je kunt gegeven een minimale door de bank opgelegde maandpremie - grotendeels zelf bepalen hoeveel geld je iedere maand opzij legt en in welke beleggingsfondsen je investeert. Het aantrekkelijke van beleggen is dat de waarde van aandelen soms sterk kan stijgen. Je verdient dan geld met een relatief kleine investering. Maar beleggen is per definitie een onvoorspelbare en dus risicovolle onderneming. Het kan ook gebeuren dat je aandelen weinig tot niets opleveren. Dan blijf je aan het einde van de looptijd van je hypotheek met een restschuld zitten. Een beleggingshypotheek is een aantrekkelijke optie wanneer je graag belegt. Bovendien moet je je de nodige financiële risico s kunnen permitteren. - Je hebt optimaal belastingvoordeel vanwege de hypotheekrenteaftrek. - Je bepaalt voor een belangrijk deel zelf hoeveel je opzij legt en wat je ermee doet. - Als het meezit, kunnen je beleggingen veel geld opleveren. - Je betaalt relatief hoge administratieve kosten bij de variant beleggen via een levensverzekering. - Beleggen in aandelen is een risicovolle onderneming. - Als het tegenzit, leveren je beleggingen niet genoeg op om de hele schuld mee af te lossen en blijf je zitten met een restschuld. Waar moet je op letten? Lees meer over waar je op met letten bij een beleggingshypotheek. Meer informatie

7 Traditionele levenhypotheek Er zijn twee verschillende soorten levenhypotheken. De ene wordt ook wel beleggings(verzekerings)hypotheek of universal-life polis genoemd. De andere is de traditionele levenhypotheek. Voor de traditionele levensverzekering kun je op deze pagina verder lezen. Over de beleggingshypotheek lees je meer op de pagina's over de beleggingshypotheek Bij het afsluiten van een (traditionele) levenhypotheek doe je twee dingen. Je leent geld voor de aankoop van een huis én je sluit een levensverzekering af. Gedurende de looptijd van de hypotheek betaal je elke maand rente over het totale geleende bedrag. Je lost gedurende de looptijd niets af van je schuld. Tegelijkertijd betaal je iedere maand het premiebedrag van je levensverzekering. De levensverzekering heeft tot doel de lening aan het einde van de looptijd af te lossen. Spaardeel en risicodeel De premie van je levensverzekering bestaat uit een spaardeel en een risicodeel. Dankzij het spaardeel spaar je gedurende de looptijd van de hypotheek een geldbedrag bij elkaar. Hiervoor krijg je een gegarandeerde vergoeding. Daarnaast schrijft de verzekeraar jaarlijks een extra bedrag bij, bijvoorbeeld in de vorm van winstdeling. De hoogte hiervan kan van jaar tot jaar verschillen. Hierdoor heb je geen zekerheid dat op de einddatum het volledige bedrag is opgebouwd en kan er zowel een overschot als een tekort ontstaan. Als de hypotheek afloopt, wordt het opgebouwde bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag wordt je hypotheek (gedeeltelijk) afgelost. De risicopremie wordt gebruikt voor het verzekeringsdeel. Rendement Hoeveel je spaardeel precies oplevert, staat niet van tevoren vast, dit hangt af van de hoogte van de winstdeling. Wel wordt gewoonlijk een bepaald minimumrendement gegarandeerd. Daardoor ben je verzekerd van een minimumbedrag aan het eind van de looptijd. Meestal is dat zo n 60% van het hypotheekbedrag. In de praktijk is het gerealiseerde rendement meestal hoger. Normaal gesproken is het eindkapitaal voldoende om de complete hypotheekschuld te voldoen. Je kunt zelfs extra geld overhouden. Maar denk eraan dat je altijd een risico loopt dat je blijft zitten met een restschuld. Een levenhypotheek is interessant als je beleggen te riskant vindt en sparen te terughoudend. Je loopt een beperkt risico. Deze hypotheekvorm is met name geschikt als je een hoger inkomen heeft, omdat je dan het meest profiteert van de renteaftrek. - Je betaalt een vast maandbedrag. - Je profiteert gedurende de gehele looptijd van maximale renteaftrek, doordat je niet aflost. - Als het gerealiseerde rendement hoog is, spaar je meer geld bij elkaar dan je hypotheekschuld. - Bij de variatie waarin sprake is van winstdeling kan het uiteindelijke rendement te laag zijn om de hele schuld af te lossen en blijf je zitten met een restschuld. - Je betaalt relatief hoge administratieve kosten.

8 Spaarhypotheek Bij een spaarhypotheek betaal je iedere maand alleen rente over het geld dat je hebt geleend. Je lost dus niets af. Dat doe je pas aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Dan betaal je in één keer het geleende bedrag terug. Om te zorgen dat je tegen die tijd over dat bedrag beschikt, sluit je een spaarverzekering af. Via deze spaarverzekering spaar je het bedrag bij elkaar. Aflossing verzekerd De verzekeringspremie die je iedere maand betaalt bestaat uit twee delen, een risicodeel en een spaardeel. De risicopremie wordt gebruikt voor het verzekeringsdeel. Het spaardeel zorgt voor een gegarandeerd geldbedrag. Je weet dus altijd zeker dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek geheel kunt aflossen, omdat de hoogte van de spaarpremie zodanig wordt vastgesteld dat aan het einde van de looptijd het spaarsaldo, inclusief de hypotheekrente gelijk is aan de hypotheekschuld. Constante woonlasten Een kenmerk van de spaarhypotheek is dat de spaarrente even hoog is als de hypotheekrente. Een stijging van de rente betekent dat je maandelijks een hoger rentebedrag moet gaan betalen over het geld dat u geleend heeft. Je hoeft echter minder premie te betalen, omdat automatisch ook de spaarrente omhoog gaat. Hierdoor blijven je maandlasten vrij constant, zelfs als de rente varieert. Lastig overstappen De koppeling tussen de hypotheek- en spaarrente heeft ook nadelen. Je moet de lening en de spaarverzekering bij dezelfde instelling afsluiten. Daar zit je voor de rest van de looptijd ook aan vast. Het tussentijds overstappen naar een andere geldgever is meestal een kostbare zaak. De spaarhypotheek biedt vrijwel constante lasten, een gegarandeerd geldbedrag op het eind en dus veel zekerheid. Dit maakt de hypotheek interessant voor mensen die zich geen kostenstijgingen kunnen permitteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor starters, die weinig geld achter de hand hebben. Ouderen en alleenstaanden betalen een relatief hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Zij zijn vaak minder gunstig uit met een spaarhypotheek. - Je weet zeker dat je het complete hypotheekbedrag bij elkaar spaart. - Je woonlasten zijn vrij stabiel, zelfs als de hypotheekrente stijgt. - Het kapitaal dat je al sparend opbouwt, is geheel belastingvrij. Nadelen - Je spaart nooit meer bij elkaar dan het hypotheekbedrag. - De koppeling tussen hypotheek en spaarrekening geeft je weinig flexibiliteit. - Je bent relatief duur uit als de hypotheekrente (en dus de spaarrente) laag is.

9 Hybride-/ spaarbeleggingshypotheek Een spaarbeleggingshypotheek wordt ook wel hybride hypotheek genoemd. Deze hypotheekvorm is een kruising tussen de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Bij een spaarhypotheek betaal je iedere maand alleen rente over het geld dat je hebt geleend. Je lost dus niets af. Dat doe je pas aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Dan betaal je in één keer het geleende bedrag terug. Dit bedrag moet je in de tussentijd bij elkaar te hebben gebracht. Zoals de naam al zegt, doe je dit door te sparen en/of te beleggen. Je betaalt iedere maand een premie. Deze premie bestaat uit twee delen, een risicodeel en een spaardeel/beleggingsdeel. Het risicodeel is bestaat uit de premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Mocht je voor het eind van de looptijd van de hypotheek komen te overlijden, dan wordt een verzekeringsbedrag uitgekeerd. Met dit bedrag wordt je hypotheek afbetaald. Je nabestaanden kunnen dan in het huis blijven wonen. Met het spaardeel/beleggingsdeel spaar en/of beleg je om het geleende bedrag bij elkaar te sparen. Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je heen en weer switchen tussen sparen en beleggen. Is de rente laag en zitten de aandelenkoersen in de lift, dan kies je ervoor om het premiebedrag te laten beleggen. Verwacht je een minder gunstig beursklimaat, dan kies je voor de zekerheid van sparen. Beleggen is per definitie een onvoorspelbare en dus risicovolle onderneming. Het kan ook gebeuren dat je aandelen weinig tot niets opleveren. Dan blijf je aan het einde van de looptijd van je hypotheek met een restschuld zitten. Optimaal belastingvoordeel Je blijft steeds rente betalen over het totale geleende bedrag, daarom profiteer je gedurende de hele looptijd optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast profiteer je van het opbouwen van een belastingvrij vermogen. Een spaarbeleggingshypotheek is aantrekkelijk voor wie graag wil beleggen, maar toch ook de nodige zekerheid wil inbouwen. - Flexibiliteit; je bepaalt zelf hoe je premie wordt gebruikt. - Een fiscaal aantrekkelijke hypotheekvorm. - Bij goede beleggingsresultaten kan de hypotheek meer opleveren dan het bedrag dat je nodig hebt. - Je leent, spaart, belegt en verzekert bij dezelfde bank; tussentijds overstappen naar een andere geldverstrekker is daardoor lastig. - Het switchen tussen sparen en beleggen kan een kostbare onderneming zijn. - Bij tegenvallende beleggingsresultaten kun je geld tekort komen om de hypotheeklening terug te betalen. Je blijft dan zitten met een restschuld.

10 Is oversluiten voor mij verstandig? De redenen om je hypotheek over te sluiten kunnen verschillend zijn. Het kan zijn dat je lagere maandlasten wilt hebben of dat je een verbouwing hebt gepland. Wanneer je je hypotheek gaat oversluiten, los je je huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek. Je kunt ook het product waarmee je vermogen opbouwt voor de aflossing oversluiten, bijvoorbeeld de beleggingsverzekering. Let op de volgende punten wanneer je wilt oversluiten: Hoeveel kost het oversluiten van de hypotheek? Wanneer je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft betaal je boeterente. Als je overstapt naar een andere verstrekker betaal je ook taxatie- en notariskosten. Bovendien moet je vaak ook nog afsluitprovisie betalen voor de nieuwe hypotheek. Deze kosten kunnen opgenomen worden in de nieuwe hypotheek, maar dit betekent dat de je meer rente moet betalen omdat je lening hoger is geworden. Wanneer je door middel van een verzekering spaart of belegt voor de aflossing hoef je deze niet altijd over te sluiten wanneer je de hypotheek oversluit. Informeer hiernaar bij je adviseur. In enkele gevallen kan het juist voordelig zijn deze verzekering wél over te sluiten. Hierbij is het belangrijk dat de adviseur uitgaat van dezelfde voorwaarden in de oude polis: het op te bouwen vermogen moet gelijk zijn, de einddatum moet gelijk zijn en de hoogte van de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering moet gelijk zijn. Wanneer je bijna aan het einde van de rentevaste periode bent, is het voordeliger om over te sluiten dan wanneer je nog aan het begin hiervan zit. Let daarom op wanneer je rentevaste periode bijna is afgelopen. Als de rente op dat moment erg laag is, kan het verstandig zijn alvast over te sluiten. Met welk doel maak je gebruik van oversluiten? Wanneer je je maandlasten wilt verlagen. Vergelijk niet alleen de bruto maandlasten, maar kijk wat er gebeurt als je alle kosten van het oversluiten uitsmeert over de nieuwe rentevaste periode. Dan pas zie je wat je echt betaalt voor die lagere maandlasten. Wanneer je wilt verbouwen. Het aanpassen van de bestaande hypotheek kan voordeliger zijn dan oversluiten. Bijvoorbeeld door een tweede hypotheek te nemen of op een andere manier geld op te bouwen voor de aflossing. Handig: Op de website van Overgeld.nl kun je zelf uitrekenen of oversluiten voor jou verstandig is. Gebruik hiervoor de Zie ook link aan de rechterkant van deze pagina.

11 Waar moet je op letten bij een beleggingshypotheek? Over de beleggingshypotheek wordt de laatste tijd veel geschreven. Daarom staat hier extra informatie over waar je op moet letten bij een beleggingshypotheek. Kies nooit een beleggingshypotheek door alleen naar het eindkapitaal te kijken. Dat is het geld dat je hebt opgebouwd aan het einde van de looptijd. Een adviseur berekent het eindkapitaal. Maar ook een adviseur kan niet zeker weten wat het exacte eindkapitaal is, dit hangt er namelijk vanaf of het goed gaat met de beleggingen. Het berekende eindkapitaal is vaak hoger als de belegging risicovoller is. Dit betekent dat het risico ook groter is dat dit eindkapitaal niet gehaald wordt. Wil je meer zekerheid, dan zal het berekende rendement lager zijn. Belangrijk: lees altijd de Financiële bijsluiter voordat je een beleggingshypotheek afsluit. Zo weet je precies wat je voor de beleggingen betaald en welk risico je neemt. Een adviseur kan je helpen een keuze te maken. De adviseur moet het antwoord op die vragen over jouw situatie op papier zetten. Hij kijkt aan de hand van bovenstaande gegevens welke belegging past bij wat jij wilt. De volgende vragen gebruikt hij onder andere: Hoeveel risico je wil nemen. Met welk doel je gaat beleggen. Of je ervaring hebt met beleggen. Hoeveel geld je hebt. Tip: wanneer de adviseur het eindkapitaal van de beleggingen berekent, let er dan op dat hij rekent met het historisch rendement. Doet hij dit niet, vraag er dan naar!

12 Hoe herken je een goede adviseur? Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten kun je advies inwinnen bij een hypotheekverstrekker zelf of bij een tussenpersoon van hypotheken. 1. Check altijd eerst of de organisatie waar de adviseur voor werkt een vergunning heeft bij de AFM. 2. Een goede adviseur vraagt in ieder geval naar de volgende punten: Hoeveel je maximaal wilt betalen aan maandlasten. Je inkomen, uitgaven, schulden (bv leningen) en vermogen (bv. je spaargeld). Je plannen voor de toekomst: of je in de toekomst minder wil gaan werken, of (eerder) met pensioen gaat. Of je stabiele maandlasten wilt of lasten die van maand tot maand variëren. De mate waarin je wilt aflossen. Het risico dat je wilt nemen bij het aflossen van je hypotheek. 3. Een goede adviseur rekent de bruto (zonder aftrek van de rente) en netto (na aftrek van de rente) kosten van een hypotheek uit voor nu. Maar ook voor over bijvoorbeeld 10, 20 en 30 jaar. 4. Een goede adviseur controleert altijd of je de uitleg begrepen hebt. 5. Een goede adviseur beantwoordt alle vragen die je hebt. 6. Een goede adviseur geeft een adviesrapport als je daarom vraagt. Tip1: Ga bij meerdere verstrekkers of bemiddelaars langs. Dan krijg je steeds meer kennis over de mogelijkheden van een hypotheek en kun je beter vergelijken. Tip2: Vraag eens aan een tussenpersoon hoeveel provisie hij krijgt op het product dat hij adviseert. En vergelijk dan de kosten en provisie eens met een andere tussenpersoon, die met andere banken en verzekeraars samenwerkt. Je kunt dit voor veel producten ook zelf uitzoeken met de website van provisieoverzicht. Vanaf 2009 is de tussenpersoon zelfs verplicht deze informatie te geven.

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

De verschillende hypotheekvormen

De verschillende hypotheekvormen De verschillende hypotheekvormen Hierbij ontvangt u een beschrijving van een vijftal hypotheekvormen. Wij willen u vragen dit alvast door te nemen zodat u reeds bekend bent met de diverse hypotheeksoorten.

Nadere informatie

Uitleg hypotheekvormen.

Uitleg hypotheekvormen. Ik wil mijn eerste huis kopen Uitleg hypotheekvormen. Als je graag een huis wilt kopen, dan heb je een hypotheek nodig. Ook als je je huis gaat verbouwen is het goed om naar je huidige hypotheek te kijken.

Nadere informatie

Hypotheekvormen samengevat

Hypotheekvormen samengevat Hypotheekvormen samengevat Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt heel veel, maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen. Uw eigen wensen en persoonlijke

Nadere informatie

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen.

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen. Welke hypotheekvorm past het beste bij uw specifieke situatie? Het is fijn om van tevoren al te weten welke basis hypotheekvormen er bestaan. Hieronder staan de hypotheekvormen een voor een kort beschreven

Nadere informatie

Uitleg hypotheekvormen

Uitleg hypotheekvormen Uitleg hypotheekvormen Een hypotheek, een belangrijke financiële beslissing Als u een huis wilt kopen, dan heeft u een hypotheek nodig. Maar ook als u uw huis gaat verbouwen is het goed om naar uw huidige

Nadere informatie

Hypotheekvormen samengevat

Hypotheekvormen samengevat Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt veel, maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen. Uw eigen wensen en persoonlijke situatie leiden al vaak tot

Nadere informatie

Uitleg hypotheekvormen

Uitleg hypotheekvormen Uitleg hypotheekvormen Annuïteitenhypotheek Lineaire hypotheek Levenhypotheek Beleggingshypotheek Spaarhypotheek Hybride hypotheek Bankspaarhypotheek Aflossingvrije hypotheek Krediethypotheek Direct beginnen

Nadere informatie

Hypotheekrecht en - vormen

Hypotheekrecht en - vormen Hypotheekrecht en - vormen Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

De Roche. Hypotheek waaier. Een persoonlijke keus voor uw toekomst. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is

De Roche. Hypotheek waaier. Een persoonlijke keus voor uw toekomst. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is De Roche Hypotheek waaier Een persoonlijke keus voor uw toekomst Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is zeker niet eenvoudig; er zijn ontzettend veel mogelijkheden en bovendien vormt uw beslissing de

Nadere informatie

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten Hypotheekschuld Duur 30 jaar Maandlasten Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening. Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U

Nadere informatie

Hypotheekvormen. De annuïteitenhypotheek

Hypotheekvormen. De annuïteitenhypotheek Hypotheekvormen De annuïteitenhypotheek Starten met lage aflossing Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd - bij gelijkblijvende rente - een vast bedrag aan rente en aflossing (annuïteit)

Nadere informatie

De verschillende hypotheekvormen

De verschillende hypotheekvormen De verschillende hypotheekvormen Het lijkt, door de uiteenlopende namen voor hypotheken, alsof er veel verschillende hypotheken zijn. Dit valt heel erg mee. Verreweg de meeste hypotheken die tegenwoordig

Nadere informatie

Eeckhout & Slegt. financieel adviseurs. De hypotheekvormen

Eeckhout & Slegt. financieel adviseurs. De hypotheekvormen Eeckhout & Slegt financieel adviseurs De hypotheekvormen Maandbedrag Lineaire hypotheek Maandlast Restschuld Rente (fiscaal aftrekbaar) Aflossing Lineaire hypotheek Voordelen u bouwt snel en veilig vermogen

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst V.29-08-2018 In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank in faillissement

Nadere informatie

Uw rentevaste periode loopt af. Maak in 4 stappen uw acties overzichtelijk. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw rentevaste periode loopt af. Maak in 4 stappen uw acties overzichtelijk. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw rentevaste periode loopt af Maak in 4 stappen uw acties overzichtelijk verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen 2 De overheid heeft de afgelopen jaren veel gewijzigd op het gebied van hypotheekregels.

Nadere informatie

Werkstuk Economie Hypotheken

Werkstuk Economie Hypotheken Werkstuk Economie Hypotheken Werkstuk door een scholier 3419 woorden 9 juli 2002 6,2 76 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 : Wat is een hypotheek? In theorie is een hypotheek een zekerheidsrecht.

Nadere informatie

Verstandig een hypotheek kiezen

Verstandig een hypotheek kiezen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Verstandig een hypotheek kiezen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten

Nadere informatie

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Hypotheekvormen Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Onderstaand geven wij u een korte beschrijving van de verschillende hypotheekvormen. Het betreft slechts een opsomming van de

Nadere informatie

Uw rentevaste periode loopt af. Maak in 4 stappen uw acties overzichtelijk VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Uw rentevaste periode loopt af. Maak in 4 stappen uw acties overzichtelijk VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw rentevaste periode loopt af Maak in 4 stappen uw acties overzichtelijk VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN De overheid heeft de afgelopen jaren veel gewijzigd op het gebied van hypotheekregels.

Nadere informatie

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente De Hypotheek Je gaat een woning kopen en hebt hiervoor een lening nodig van de bank. In deze toelichting proberen wij je inzichtelijk te maken wat een hypotheek is en wat de meest voorkomende vormen zijn.

Nadere informatie

financiële dienstverlening

financiële dienstverlening Algemene gegevens cliënt Algemene gegevens partner Naam : Naam : Geboortedatum : Geboortedatum : Algemene Kennis en Ervaring 1. Wat weet u van hypotheken? 2. Wat weet u van beleggingsproducten? 3. Wat

Nadere informatie

Annuïtair of lineair aflossen?

Annuïtair of lineair aflossen? 1 Annuïtair of lineair aflossen? Vind de hypotheekvorm voor jouw situatie Een publicatie van 2 Over eyeopen MEEUWENLAAN 98-100 1021 JL AMSTERDAM 020 303 1160 INFO@EYEOPEN.NL eyeopen is je eigen digitale

Nadere informatie

Voorwoord. MB Finance is onafhankelijk en specialist in de financiering rondom de eigen woning. Wij dragen het keurmerk Erkend Hypotheek Adviseur.

Voorwoord. MB Finance is onafhankelijk en specialist in de financiering rondom de eigen woning. Wij dragen het keurmerk Erkend Hypotheek Adviseur. Voorwoord MB Finance is onafhankelijk en specialist in de financiering rondom de eigen woning. Wij dragen het keurmerk Erkend Hypotheek Adviseur. Wij helpen u dé passende hypotheek te vinden als u een

Nadere informatie

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt van onze dienstverlening. Deze tijd vraagt om transparantie. Wij regelen

Nadere informatie

Het kopen en financieren van een woning

Het kopen en financieren van een woning Het kopen en financieren van een woning Beste heer/mevrouw, U staat op het punt om een (nieuwe) woning te kopen. Het kan zijn dat u zich als starter op de markt begeeft en dus voor het eerst een woning

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Waarom is deze brochure voor u belangrijk? U heeft binnenkort een hypotheekadviesgesprek met ons. Hiervoor is al een afspraak gemaakt. Het is belangrijk om

Nadere informatie

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN De keuze van de juiste hypotheek is uiteindelijk net zo belangrijk als de keuze

Nadere informatie

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten?

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Kwaliteitscheck 1.)Verloop en tijdsduur Voordat je een hypotheek afsluit, moet de adviseur met jou een aantal stappen doorlopen. Hij moet jou van tevoren uitleggen welke stappen dat zijn. De stappen die

Nadere informatie

MB Finance is onafhankelijk en specialist in de financiering rondom de eigen woning. Wij dragen het keurmerk Erkend Hypotheek Adviseur.

MB Finance is onafhankelijk en specialist in de financiering rondom de eigen woning. Wij dragen het keurmerk Erkend Hypotheek Adviseur. MB Finance is onafhankelijk en specialist in de financiering rondom de eigen woning. Wij dragen het keurmerk Erkend Hypotheek Adviseur. Wij helpen u dé passende hypotheek te vinden als u een huis wilt

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig een hypotheek kiezen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig een hypotheek kiezen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Verstandig een hypotheek kiezen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten

Nadere informatie

Hypotheek? Wij zijn uw bank.

Hypotheek? Wij zijn uw bank. Hypotheek? Wij zijn uw bank. U wilt een huis kopen? Wij bezorgen u onbezorgd woonplezier. U wilt voor de eerste, tweede of misschien wel derde keer een huis kopen. Een gezellige stadswoning in het centrum,

Nadere informatie

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK optimaal varieren met rente EN rendement Kiezen voor de beste hypotheek betekent het optimaliseren van kansen en risico

Nadere informatie

Kies de hypotheek die bij u past. Heldere uitleg over uw mogelijkheden

Kies de hypotheek die bij u past. Heldere uitleg over uw mogelijkheden Kies de hypotheek die bij u past Heldere uitleg over uw mogelijkheden 2 Introductie U bent op zoek naar een droomhuis. Of misschien heeft u dat huis zelfs al gevonden. Voordat u van het huis kunt gaan

Nadere informatie

Bankspaarhypotheek PAUL SPATZKER HYP O THEEKA D VIES

Bankspaarhypotheek PAUL SPATZKER HYP O THEEKA D VIES Bankspaarhypotheek Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om een bancaire spaarhypotheek of een bancaire beleggingshypotheek af te sluiten. In bepaalde situaties geldt een overgangsrecht, namelijk

Nadere informatie

Deze tekst is geschreven door Karin Lassche en is een voorbeeld van werk uit haar portfolio. Voor meer informatie: www.karinlassche.

Deze tekst is geschreven door Karin Lassche en is een voorbeeld van werk uit haar portfolio. Voor meer informatie: www.karinlassche. Welke hypotheek past bij jou? GROOT GELD Voor de aankoop van een huis heb je veel geld nodig. Geldschieters bieden allerlei mogelijkheden om zo n groot bedrag te lenen in de vorm van een hypotheek. Welke

Nadere informatie

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Bewustzijnstoets Je bijbouwe hypotheek wijzigen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring

Nadere informatie

Hypotheken Sparen/Leven. Uw huis, uw zekerheid

Hypotheken Sparen/Leven. Uw huis, uw zekerheid Hypotheken Sparen/Leven Uw huis, uw zekerheid 2 Kiezen voor zekerheid op lange termijn Inhoudsopgave 1. Kiezen voor zekerheid met een spaar- of bankspaarhypotheek 5 1.1 Wat is een spaarhypotheek? 5 1.2

Nadere informatie

Eigen huis. Overlijdensrisicoverzekering Woon+ / Zeker+

Eigen huis. Overlijdensrisicoverzekering Woon+ / Zeker+ Eigen huis Overlijdensrisicoverzekering Woon+ / Zeker+ Uw eigen woning Het kopen van een eigen woning is waarschijnlijk een van de grootste fi nanciële beslissingen in uw leven. Het is een investering

Nadere informatie

Klantprofiel. O Inlossen PL/DK/overige financieringen

Klantprofiel. O Inlossen PL/DK/overige financieringen Klantprofiel Waarvoor wilt u de hypotheek afsluiten? O Aankoop woning O Verbouwing of woningverbetereing O Lagere maandlasten O Consumptieve doeleinden O Einde rentevast periode, beter voorstel O Inlossen

Nadere informatie

De Conservatrix Hypotheek

De Conservatrix Hypotheek U mag vertrouwen op een aantrekkelijke rente. Maar dat is niet de enige zekerheid. De Conservatrix Hypotheek Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Beste klant, De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gedaald. Daardoor houden steeds meer mensen na verkoop van de woning een restschuld over. Als de verkoopopbrengst

Nadere informatie

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Op een goede locatie aan een plantsoen gelegen BENEDENAPPARTEMENT met inpandige berging, ruime slaapkamer en terras op het westen.

Op een goede locatie aan een plantsoen gelegen BENEDENAPPARTEMENT met inpandige berging, ruime slaapkamer en terras op het westen. LANGE DAM 96 URK Op een goede locatie aan een plantsoen gelegen BENEDENAPPARTEMENT met inpandige berging, ruime slaapkamer en terras op het westen. Begane grond: Hal met meterkast, bergruimte/hobbyruimte

Nadere informatie

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren Een eigen huis mogelijkheden voor kopen of huren Een woning kopen of huren? Verschillende verantwoordelijkheden Wilt u een woning kopen of een woning huren? Dat is een afweging die u maakt. Een van de

Nadere informatie

Welkom bij de HypotheekSpecialist

Welkom bij de HypotheekSpecialist Welkom bij de HypotheekSpecialist Meepraten over hypotheken Als u een huis wilt kopen, hoef u niet alles te weten over hypotheken. Het is wel in uw voordeel als u over de belangrijkste basiskennis beschikt.

Nadere informatie

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Je bijbouwe hypotheek verhogen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring hebben opgedaan

Nadere informatie

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met

Nadere informatie

Een hypotheek die past bij uw leven. Aegon Hypotheken

Een hypotheek die past bij uw leven. Aegon Hypotheken Een hypotheek die past bij uw leven Aegon Hypotheken Inhoudsopgave Een eigen huis, een eigen hypotheek 4 Aegon Annuiteiten Hypotheek 8 Aegon Lineaire Hypotheek 9 Aegon Bankspaarhypotheek 10 Aegon SpaarHypotheek

Nadere informatie

De Conservatrix Hypotheek

De Conservatrix Hypotheek U mag vertrouwen op een aantrekkelijke rente. Maar dat is niet de enige zekerheid. De Conservatrix Hypotheek Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen:

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: www.jooplengkeek.nl Vreemd vermogen op lange termijn Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: 1. Onderhandse lening. 2. Obligatie lening. 3.

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2004 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Inleiding Welkom bij ZO.nl 3 De beste rente 1.1 Kijk verder dan het laagste rentepercentage 5 1.2 De samenstelling van je maandlast 6 1.3 Pas op met

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij OHRA

Verantwoord lenen bij OHRA OHRA Hypotheken 2 Verantwoord lenen bij OHRA Inhoud 1. Belastingregels 5 2. Wilt u meer zekerheid over het terugbetalen? 7 2.1 Een deel van uw lening eerder terugbetalen 8 2.2 Een andere aflosvorm kiezen

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis,

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2005 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Kies de hypotheek die bij u past. NnL

Kies de hypotheek die bij u past. NnL Kies de hypotheek die bij u past NnL Persoonlijk advies Ieder mens is uniek. U verlangt dus een advies dat bij u past. Daarom werkt Nationale-Nederlanden met verzekerings- en hypotheekadviseurs. Die hebben

Nadere informatie

Persoonlijk adviesrapport van mevrouw Erna Wilmink

Persoonlijk adviesrapport van mevrouw Erna Wilmink Persoonlijk adviesrapport van mevrouw Erna Wilmink Voor je ligt een persoonlijk adviesrapport als resultaat van de door jou ingevulde checklist hypotheekgesprek. Op basis van je antwoorden vind je hieronder

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Beleggings- verzekeringen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die een beleggingsverzekering wil afsluiten.

Nadere informatie

Starters Renteregeling

Starters Renteregeling Starters Renteregeling De sleutel naar jouw eerste koophuis! Waarom de Starters Renteregeling? De Starters Renteregeling maakt een eigen woning mogelijk voor mensen die met hun huidige inkomen de maandelijkse

Nadere informatie

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013?

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Voor alle op 31 december 2012 bestaande hypotheken blijven de oude hypotheekregels van kracht. Oversluiten van een bestaande schuld

Nadere informatie

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij Een onderneming van ABN AMRO BANK N.V. Welke hypotheek past bij mij? Je hebt je pijlen gericht

Nadere informatie

Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Gegevens nieuwe woning Adres Bestaand/Nieuwbouw

Nadere informatie

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten Hypotheek oversluiten Zijn uw inkomsten gewijzigd, wilt u verbouwen of past uw huidige hypotheekvorm niet meer bij uw wensen? Een goed moment om eens kritisch naar uw hypotheek te kijken. Als blijkt dat

Nadere informatie

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten Hypotheek oversluiten Geschreven door Simone Kamberg Bijna alle Nederlanders blijven, nadat ze een hypotheek hebben afgesloten, bij dezelfde hypotheekverstrekker. Op dit moment, met het huidige extreem

Nadere informatie

Persoonlijk hypotheekadvies

Persoonlijk hypotheekadvies Persoonlijk hypotheekadvies Bestemd voor: Test Persoon & Test Partner Op 27-10-2015 samengesteld door: - Adviseur Tel: 024 8000 789 E-mail: info@bijbouwe.nl Wat lees je in dit adviesrapport? Waarom ontvang

Nadere informatie

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair De Bankspaarhypotheek vraagt om goed advies. Wijs uw klant ook op de risico s van dit product. Wil uw klant

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Waarom krijgt u deze informatie U wilt uw hypotheekrente wijzigen. Dit is een belangrijke beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorlichten over de gevolgen

Nadere informatie

1. Wat is een Hypotheek?

1. Wat is een Hypotheek? Praktische-opdracht door een scholier 3889 woorden 11 mei 2003 5,6 45 keer beoordeeld Vak Economie Inhoudsopgave: 1. Wat is een hypotheek? 2. Bijkomende kosten als koper. 3. Verschillende soorten hypotheken.

Nadere informatie

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken,

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Goudse Opbouwplan Vermogen opbouwen met een gegarandeerd eindkapitaal U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Vermogensopbouw  gegarandeerde rente aanvullingen

Nadere informatie

4,6. Uw financiële situatie. Werkstuk door een scholier 1976 woorden 8 april keer beoordeeld 1. HOE SLUIT JE EEN HYPOTHEEK AF?

4,6. Uw financiële situatie. Werkstuk door een scholier 1976 woorden 8 april keer beoordeeld 1. HOE SLUIT JE EEN HYPOTHEEK AF? Werkstuk door een scholier 1976 woorden 8 april 2007 4,6 9 keer beoordeeld Vak Economie 1. HOE SLUIT JE EEN HYPOTHEEK AF? Je hebt een huis gezien waar je wel graag in wilt wonen. Dan zit er maar een ding

Nadere informatie

Hypotheeksparen. Streamers

Hypotheeksparen. Streamers Hypotheeksparen Streamers - Een bankspaarhypotheek is voor veel mensen die nog geen hypotheek hebben de beste oplossing - De kosten van een deel van de spaarhypotheken en beleggingsverzekeringshypotheken

Nadere informatie

Algemeen Geen Gering Globaal Goed. Aankoop woning Geen Gering Globaal Goed. Hypotheek algemeen Geen Gering Globaal Goed

Algemeen Geen Gering Globaal Goed. Aankoop woning Geen Gering Globaal Goed. Hypotheek algemeen Geen Gering Globaal Goed Risicoprofiel Hoe is uw kennis en ervaring met / over: Algemeen Geen Gering Globaal Goed Ontwikkelingen op de financiële markten Financiële producten in het algemeen Fiscale wetgeving Sociale voorzieningen

Nadere informatie

Defema BV T (0591) 67 68 96 Brochure en Dienstverleningsdocument Defema BV Waarom een lening of hypotheek via Defema Financieringen?

Defema BV T (0591) 67 68 96 Brochure en Dienstverleningsdocument Defema BV Waarom een lening of hypotheek via Defema Financieringen? Defema BV Defema Financieringen T (0591) 67 68 96 Defema Verzekeringen F (0591) 67 69 03 Defema Hypotheken E info@defema.nl Ermerweg 121 I www.defema.nl 7812 BD Emmen Brochure en Dienstverleningsdocument

Nadere informatie

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Inventarisatieformulier

Inventarisatieformulier Inventarisatieformulier Het lenen van een groot bedrag is een belangrijke beslissing. Neem daarom de tijd om onze vragen goed te beantwoorden. Dan kunnen wij u ook goed adviseren en dat is in uw belang.

Nadere informatie

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig.

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. het klantprofiel Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. Waarom een klantprofiel? Het klantprofiel heeft als

Nadere informatie

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig?

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.18-0413 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning In deze brochure staat de volgende informatie In deze brochure de volgende informatie ouwwoning? u uw verbouwen? Of Dangaat is de

Nadere informatie

De heer. Klantprofiel Pagina 1. Algemeen - Doelen

De heer. Klantprofiel Pagina 1. Algemeen - Doelen Klantprofiel Pagina 1 Algemeen - Doelen Welk(e) doel(en) heeft u in uw leven? (Meerdere opties zijn mogelijk) Nu lekker kunnen leven, geld opzij leggen voor inkomen later is minder belangrijk Zekerheid

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.05-0512 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat?

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat? Klantprofiel Wat is uw burgerlijke staat? o Alleenstaand o Gehuwd(gemeenschap van goederen) o Gehuwd(huwelijkse voorwaarden) o Samenwonend met samenlevingscontract o Samenwonend zonder samenlevingscontract

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR.

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Inventarisatielijst. Personalia Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoonnummer thuis. Telefoonnummer werk. Telefoonnummer mobiel.

Inventarisatielijst. Personalia Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoonnummer thuis. Telefoonnummer werk. Telefoonnummer mobiel. Inventarisatielijst Personalia Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer thuis Telefoonnummer werk Telefoonnummer mobiel Geboortedatum Geslacht Emailadres Burger Servicenummer (Sofi-nummer) Soort

Nadere informatie

HYPOTHEKEN. Inhoud: Rente-looptijden* / -marges*; Hypotheek met rente-marge; * A. 1: rentevastperiode. * A. 2: rente-% met een marge.

HYPOTHEKEN. Inhoud: Rente-looptijden* / -marges*; Hypotheek met rente-marge; * A. 1: rentevastperiode. * A. 2: rente-% met een marge. HYPOTHEKEN Inhoud: Hoofdstuk A Hoofdstuk B Hoofdstuk C Hoofdstuk D Rente-looptijden* / -marges*; Diverse hypotheekvormen; Hypotheek met -marge; Overlijdensrisico. * A. 1: vastperiode. * A. 2: -% met een

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. 15 Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 4 Hoe lang is de offerte van de DrieSterrenHypotheek geldig?

DrieSterrenHypotheek. 15 Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 4 Hoe lang is de offerte van de DrieSterrenHypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.05-0413 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

Persoonlijk profiel. Netto maximale maandelijkse woonlasten Tussen en netto per maand

Persoonlijk profiel. Netto maximale maandelijkse woonlasten Tussen en netto per maand Persoonlijk profiel In het kader van de Wet Financiële toezicht (Wft) leggen wij u een aantal vragen voor die betrekking hebben op uw toekomstverwachtingen en levensstijl. Toekomstperspectief aanvrager

Nadere informatie

FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW

FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW Zoals uw huis de basis is voor uw privéleven, zo is uw hypotheek de basis voor

Nadere informatie

een eigen huis De sleutel naar uw 20% korting op uw hypotheekrente

een eigen huis De sleutel naar uw 20% korting op uw hypotheekrente een eigen huis De sleutel naar uw eigen huis 20% korting op uw hypotheekrente Koopwoning dichterbij U droomt ervan. Een eigen huis, een plek onder de zon... Wat is er mooier dan uw eigen woning? Deze kunt

Nadere informatie

Hypotheek in barre tijden

Hypotheek in barre tijden Regelingen en voorzieningen CODE 4.2.2.52 Hypotheek in barre tijden bronnen www.veh.nl, persbericht d.d. 3.11.2012 Geldgids juni 2012 N.B. Sinds de publicatie van onderstaand artikel is er voor huiseigenaren

Nadere informatie

Hypotheek? Wij zijn uw bank.

Hypotheek? Wij zijn uw bank. Hypotheek? Wij zijn uw bank. U wilt een huis kopen? Wij bezorgen u onbezorgd woonplezier. U wilt voor de eerste, tweede of misschien wel derde keer een huis kopen. Een gezellige stadswoning in het centrum,

Nadere informatie

VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW

VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW Aan het vinden van de perfecte woning besteedt u vaak maandenlang

Nadere informatie

Niet dromen, maar doen

Niet dromen, maar doen Hypotheken Niet dromen, maar doen Hypotheken Een eigen woning is een droomwens voor velen! Hoe ziet uw droomhuis eruit, waar moet het staan? Voordat u het huis van uw dromen uw eigendom kunt noemen, valt

Nadere informatie

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek Bijlage: Toelichtingen en tips Toelichting Tip 1 - Verloop en tijdsduur 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Het afsluiten

Nadere informatie