Gesubsidieerde Verkeersprojecten Voortgezet Onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gesubsidieerde Verkeersprojecten Voortgezet Onderwijs 2014-2015"

Transcriptie

1 Gesubsidieerde Verkeersprojecten Voortgezet Onderwijs Verkeersprojecten VerkeersEducatiePunt SBZW

2 Geachte heer/mevrouw, Bij deze wil ik u informeren over verschillende gratis verkeersprojecten voor het voortgezet onderwijs. Verkeersongevallen zijn doodsoorzaak nummer één onder kinderen van 12 tot 18 jaar. Het is daarom belangrijk dat verkeerseducatie ook na de basisschool wordt voortgezet. Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland heeft van de Stadsregio Amsterdam de opdracht gekregen om verkeerseducatie een structurele plek te geven in de jaarplanning van VO-scholen. Dit doen we door u de volgende verkeersprojecten aan te bieden. De projecten zijn in de volgende leeftijdsgroepen te verdelen en worden op de volgende pagina s nader toegelicht. Leeftijdsgroep jaar Lespakket: Onderweg Veilig op weg naar school! Case 101: Crash Investigation Leeftijdsgroep jaar Roadtrip Team Alert Leeftijdsgroep jaar Verkeersmarkt Leeftijdsgroep jaar Kruispunt debat- Team Alert Streetbeat- Team Alert LaMaZien- Team Alert Leeftijdsgroep jaar Lespakket: Alles onder controle Het is mogelijk om meerdere projecten op school te laten uitvoeren zodat er een doorgaande lijn ontstaat op het gebied van verkeerseducatie. Een aantal scholen in onze regio doet dit al een aantal jaren naar volle tevredenheid. Wilt u één of meer van deze projecten op uw school laten plaatsvinden of wilt u meer informatie over deze projecten? Neem dan contact op met: Martin Ooijevaar Rosalie van Nus Projectleider Projectassistent m.ooijevaar@sbzw.nl r.vannus@sbzw.nl

3 Lespakket Onderweg (12-14 jaar) De lessen van de lesmodule Onderweg worden in het begin van het schooljaar in de brugklas uitgevoerd. In september moeten brugklassers wennen aan veel nieuws. Ook aan hun nieuwe situatie in verkeer en vervoer. Deze beginperiode is geschikt om op de nieuwe verkeerssituatie en op hun gedrag daarin te reflecteren. Gedrag en houding zijn dan nog niet ingeslepen, en nog voor beïnvloeding vatbaar. Onderweg wil een bijdrage leveren aan veiliger verkeersgedrag van brugklassers door: kennis van regels te laten herhalen en te laten oefenen leerlingen te laten nadenken en praten over wat risico s zijn leerlingen te laten nadenken over gedrag van andere verkeersdeelnemers en van henzelf leerlingen te laten nadenken over en oefenen met hun eigen school-thuis routes zodat ze meer greep hebben op waar ze zijn en hoe ze zich verplaatsen Het volledig uitvoeren van Onderweg kost 5 blokuren of 10 lessen. Uit de lessen is ook een selectie te maken zodat er minder tijd nodig is. De lessen passen goed in projectweken, blokuren en in mentoruren. Er wordt afwisselend klassikaal, in tweetallen en in kleine groepjes gewerkt. Het pakket bestaat uit een docentenhandleiding, werkboeken voor alle leerlingen, filmfragmenten, verkeersvragen en links. Het is mogelijk om een schoolspecifiek filmfragment te laten maken, bijvoorbeeld een lastige verkeerssituatie uit de nabije schoolomgeving. Het hele pakket is ook digitaal beschikbaar via waarbij kinderen via de computer of tablet het lespakket volgen.

4 Veilig op weg naar school! (12-14 jaar) Lesbrief voor leerlingen van de brugklassen van het V.O. Het project Veilig op weg naar school wordt in het eerste schooljaar van het Voortgezet Onderwijs uitgevoerd. Het heeft de voorkeur om het project uit te voeren in het begin van het schooljaar. De leerlingen gaan zodra ze toe zijn aan het Voortgezet Onderwijs steeds vaker zelf op pad: naar school, het winkelcentrum, naar vrienden, etc. Helaas zijn niet alle straten en pleinen even veilig. Met dit project gaan de kinderen hiermee aan de slag. Doel project Veilig op weg naar school wil ervoor zorgen dat de leerlingen zich bewust zijn van de onveilige situaties op weg naar school door de leerlingen erover te laten nadenken en praten, in groepsverband ermee actief bezig te laten zijn en elkaar te laten informeren waar de onveilige situaties zich bevinden en waarom ze onveilig zijn. Inhoud van het project Leerlingen uit de eerste klas maken een overzicht van de routes op weg naar school. Op dit overzicht wordt aangegeven wat de zogenoemde blackspots zijn. Dat zijn de onveilige verkeerssituaties op weg naar school. Iedere groep neemt een bepaald deel van de wijk op zich. Uiteindelijk wordt het één geheel, een kaart van de hele omgeving van de school met daarop de aangegeven blackspots. Nadat de blackspots bekend zijn, worden de bewuste plekken gefilmd/gefotografeerd om zo de onveilige verkeerssituatie duidelijk in kaart te brengen. Aan het einde van het project presenteren de verschillende groepen door middel van een poster/powerpoint/werkstuk aan elkaar welke knelpunten/onveilige situaties er te vinden zijn bij hun deel van de wijk. Daarbij worden ook adviezen gegeven door de leerlingen hoe je het beste om kunt gaan met de onveilige situaties. Deze presentaties worden tevens gebruikt voor de nieuwe leerlingen die volgend schooljaar op school komen.

5 Case 101: Crash Investigation (12-14 jaar) Case101: Crash Investigation is een vernieuwende aanpak om jongeren meer bewust te maken van de gevaren van verkeerdeelname. Het project is ontwikkeld door de TU Delft en SBZW en is gebaseerd op rechercheonderzoeken zoals te zien in televisieseries als Crime Scene Investigation. Op deze manier worden leerlingen gemotiveerd om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid aan de slag te gaan met het project. Het project begint met de introductie van een ongeval, zonder dat aanleidingen of oorzaken duidelijk zijn. Hiervoor wordt op school een kruispunt nagebouwd waar enkele bewijsstukken zijn te vinden, zoals een fiets, een kapotte autolamp en oordopjes van een MP3-speler. Hierna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes de toedracht van het ongeval. Het onderzoek bestaat uit meerdere blokken. Elk blok bevat een aantal vragen of opdrachten, waardoor de leerlingen steeds weer iets nieuws ontdekken met betrekking tot het ongeluk. De leerlingen onderzoeken onder andere de bewijsstukken, analyseren de verkeerssituatie, bekijken ooggetuigenverslagen en doen voertuigonderzoek. Aan het einde van het project wordt een film vertoond met de ware oorzaken en aanleidingen van het ongeluk. Daarna volgt een kleine huiswerkopgave voor de leerlingen. Hierin wordt gevraagd naar gevaarlijke verkeerssituaties in de route die leerlingen naar school nemen. Tevens wordt het eigen gedrag van leerlingen besproken, met de vraag of dit gedrag na dit project veranderd is. Het project duurt 3 uur per klas en wordt uitgevoerd door medewerkers van SBZW.

6 Roadtrip (12-16 jaar) In een grote ruimte wordt door de leerlingen een lipdub over het thema verkeer opgenomen. Een lipdub is een video die in één take wordt gefilmd waarin op een muzieknummer wordt geacteerd en geplaybackt. Een lipdub is een populair middel om een groep mensen te laten samenwerken. Team Alert heeft voor dit project een muzieknummer ontwikkeld met teksten waarin herkenbare verkeerssituaties voorkomen. De leerlingen bestuderen vooraf het muzieknummer en proberen de gezongen verkeersituaties uit te beelden. De verschillende verkeerssituaties die in de lipdub aan bod komen worden achteraf klassikaal besproken. Team Alert verzorgt het project van het begin tot het einde. Het project is geschikt voor leerlingen van leerjaar één tot en met drie van het vmbo, havo en vwo. Een sessie duurt 100 minuten en op één dag worden maximaal drie sessies georganiseerd. Per sessie kan één klas deelnemen.

7 Verkeersmarkt (14-16 jaar) Door middel van de verkeersmarkt maken leerlingen tussen 14 en 16 jaar interactief kennis met allerlei aspecten van het verkeer en de verkeersveiligheid. De verkeersmarkt bestaat uit 6 onderdelen die direct gerelateerd zijn aan het streven om de leerlingen gericht te attenderen op de gevaren in het verkeer. Vertoning van de film; Alles Onder Controle. In de film worden alledaagse, maar riskante situaties getoond, die de eigen ervaringen van de jongeren in het verkeer weerspiegelen. Aan de hand van een interactief spel wordt de film besproken en op sommigen punten wordt een discussie uitgelokt. Digitale bromfiets theorietest. De jongeren mogen met behulp van elektronische kastjes een theorietest afleggen gericht op de bromfiets. De resultaten worden direct na de test bekendgemaakt en besproken. Alcohol Buggy s. Op een afgezet terrein, worden de jongeren in de gelegenheid gesteld om, onder deskundige leiding van instructeurs, plaats te nemen in een Fun Buggy. Op deze manier ondervinden de jongeren op een levensechte manier hoe gevaarlijk het is om onder invloed van alcohol of drugs een voertuig te besturen. Dode Hoek van een vrachtauto. Op een afgezet terrein wordt een vrachtwagen neergezet, waar de jongeren kennis maken met de dode hoek. Door in de vrachtwagen plaats te nemen, ervaren de jongeren het beperkte gezichtsveld van een chauffeur. Hierdoor zullen zij beseffen, hoe gevaarlijk het is om vlak voor, naast of achter een vrachtwagen te rijden. Onder Invloed van alcohol en drugs in het verkeer. Een ervaringsdeskundige laat de jongeren op een actieve manier ondervinden, wat de gevaren zijn van alcohol en drugs in het verkeer. De leerlingen krijgen informatie over de risico s van het gebruik van alcohol en drugs. Tevens ondervinden zij deze gevaren door simpele oefeningen uit te voeren terwijl zij een speciale bril op hebben, die een dronkenschap simuleert. Voorlichting van politie. De wijkagent komt zijn ervaringen met de jongeren delen. Aan de hand van foto s bespreekt de politiemedewerker; de knelpunten in de omgeving van de school, welke de meest voorkomende bromfietsongevallen zijn en de oorzaken van deze ongevallen. De realisatie van de verkeersmarkt wordt in overleg met de school besproken. De leerlingen worden in groepjes van 8 à 10 jongeren ingedeeld. Elk onderdeel uit de verkeersmarkt duurt 25 minuten. Elk onderdeel wordt geleid door medewerkers van de Verkeersmarkt.

8 Kruispunt debat Team Alert (12-18 jaar, afgestemd op doelgroep) In een Kruispuntdebat gaan leerlingen, te midden van verkeersborden, fietspaden en verkeerslichten, de discussie met elkaar aan. De leerlingen bereiden zich voor op het project door middel van een online onderwijsprogramma. Zo maken ze kennis met het voeren van een debat en met de onderwerpen die tijdens Kruispunt worden besproken. Een Kruispuntsessie bestaat uit vier debatrondes over steeds een andere stelling. Een ervaren debatleider begeleidt het geheel. Om het gesprek op gang te brengen worden de stellingen ingeleid met een introductiefilmpje. Met een bordje geven de leerlingen aan of ze het eens of oneens zijn met de stelling. Vervolgens mag de discussie losbarsten. Aan het einde van de debatronde worden er feiten getoond over het onderwerp waar zojuist over is gediscussieerd. Per sessie nemen ongeveer 90 leerlingen deel aan een Kruispuntdebat. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur. Op één dag worden twee of drie Kruispuntsessies georganiseerd. De school hoeft alleen maar een ruimte, een docent en een jury te regelen. De rest kan worden overgelaten aan TeamAlert.

9 Streetbeat - Team Alert (12-18 jaar, afgestemd op de doelgroep) Tijdens Streetbeat gaan leerlingen discussiëren over verkeersveiligheid. Om het gesprek op gang te brengen wordt een stelling ingeleid met een introductiefilmpje. De jongeren worden ingedeeld in twee groepen. Vervolgens krijgen ze de tijd om samen, met hulp van TeamAlert, argumenten voor of juist tegen de stelling te bedenken. Dan mogen ze met elkaar in debat. Na elke debatronde wordt een aantal feiten getoond. Aan het einde bepaalt een jurerende docent wie het beste debatteerde en dus de winnaar is. En krijgen alle leerlingen nog een presentje mee als extra reminder aan het project. Tussen de debatronden worden verschillende interactieve onderdelen ingevoegd. Hier is bijvoorbeeld ruimte om meer aandacht te besteden aan de fiets. Verder is een quiz een standaardonderdeel van Streetbeat. Door het afwisselende programma wordt niet alleen kennis vergroot, de leerlingen worden ook uitgedaagd om na te denken over het verkeer en hun eigen gedrag daarin. Per sessie kan één klas deelnemen aan het project. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur. Op één dag worden drie Streetbeat sessies georganiseerd. De leerlingen bereiden zich voor op het project door middel van een online onderwijsprogramma. Zo maken ze kennis met de onderwerpen die tijdens Streetbeat aan bod komen. Verder hoeft de school alleen maar een lokaal en een docent te regelen. De rest kan worden overgelaten aan TeamAlert.

10 LaMaZien - Team Alert (12-18 jaar, afgestemd op de doelgroep) Leerlingen gaan zich, te midden van tulpen, grasmatten en boerderijdieren bezighouden met improvisatietheater rondom verkeersveiligheid. Ze krijgen allerlei humoristische opdrachten, zoals het bedenken van de tien slechtste smoezen om geen licht op je fiets te hebben, of het uitbeelden van emoties bij verschillende situaties die in het verkeer kunnen voorkomen. De onderwerpen liggen altijd dicht bij de belevingswereld van de leerlingen. Elke oefening wordt afgesloten met een nabespreking, waarin de leerlingen dieper ingaan op het risicogedrag in het verkeer. Op dat moment komen ook feitjes en weetjes aan bod. Aan het einde van de les ontvangen de leerlingen nog een presentje als extra reminder aan de boodschap van LaMaZien. Met LaMaZien worden de jongeren op interactieve wijze worden geprikkeld om na te denken over het verkeer en hun eigen gedrag daarin. Dit leidt tot het inzicht dat zij zelf hun gedrag, en daarmee verkeerssituaties, kunnen beïnvloeden. Per sessie kan één klas deelnemen aan het project. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur. Op één dag worden drie LaMaZien sessies georganiseerd. De leerlingen bereiden zich voor op het project door middel van een online onderwijsprogramma. Zo maken ze kennis met de onderwerpen die tijdens LaMaZien aan bod komen. Verder hoeft de school alleen maar een lokaal en een docent te regelen. De rest kunnen zij overlaten aan TeamAlert.

11 Lespakket Alles onder controle (16-18 jaar) Een lespakket over risico s op de bromfiets. Tijdsduur: minimaal 1 lesuur Het lespakket Alles onder controle wordt gebruikt voor klassen waarin leerlingen zitten vanaf 15 á 16 jaar. Dat is de leeftijd waarop leerlingen in aanraking komen met het rijden op brommers/scooters of te maken krijgen met vrienden en vriendinnen die erop rijden. Het lespakket is bedoeld om jonge beginnende bromfietsers te doordringen van de risico s die ze in het verkeer lopen. Doel lespakket Alles onder controle wil zorgen voor preventie van riskant gedrag op de bromfiets in het verkeer. Dat willen zij bereiken door: de leerlingen inzicht te geven in de risico s van het verkeer en de emoties die daarbij een rol spelen de leerlingen inzicht te geven in het eigen verkeersgedrag en zelfreflectie op gang te brengen de leerlingen handvatten aan te reiken om risico s beter te kunnen inschatten de leerlingen inzichten te leren toepassen op eigen gedrag en in onderlinge gesprekken Inhoud van het project De docent bekijkt samen met de leerlingen verschillende scènes van een film die gaat over een jongen van 16 jaar die met zijn scooter op weg is naar zijn vriendin. Onderweg komt hij allemaal onveilige situaties tegen. Naar aanleiding van de scènes houdt de docent leergesprekken met de leerlingen. Dit doet de docent aan de hand van de vragen die in de handleiding staan. De vragen die bij de scènes horen zijn onder te verdelen in vier categorieën: Verkeersinzichtelijke vragen Vragen naar de prikkels die een rol spelen en naar de emoties en gevoelens Stimuleren van de reflectie Wat te doen, het handelen etc. Het heeft de voorkeur om de scènes met de gesprekken niet in één lesuur te behandelen. Het effect is vaak groter als het onderwerp een volgende keer terugkomt en wordt uitgediept. Aan het eind van de les(sen) evalueert de docent de gesprekken met de leerlingen. Een medewerker van SBZW legt tijdens een korte introductiebijeenkomst uit hoe met dit pakket gewerkt kan worden.

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer 1 Landbouwvoertuigen vormen een gevaar op de weg. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren er veel ongelukken met landbouwverkeer, vaak met ernstige afloop. De slachtoffers vallen uitsluitende onder de andere

Nadere informatie

Kennissessie: Gierende hormonen en educatie; hoe redden jongeren zich in het verkeer?

Kennissessie: Gierende hormonen en educatie; hoe redden jongeren zich in het verkeer? Kennissessie: Gierende hormonen en educatie; hoe redden jongeren zich in het verkeer? In deze kennissessie vertelden Lisette de Wildt van DTV en Kim Ruijs van XTNT over hun verkeerseducatie projecten om

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 Brief LES Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN INLEIDING/AANLEIDING Vanuit de basisscholen kwam het signaal dat leerlingen verwarring ervaren op alle fietsers groen

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2018-2019 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

De Verkeerscarrousel. informatie brochure

De Verkeerscarrousel. informatie brochure De Verkeerscarrousel wazzup!! informatie brochure De Verkeerscarrousel: Laat jongeren veiliger deelnemen aan het verkeer Jongeren nemen dagelijks deel aan het verkeer. Op de basisschool wonen kinderen

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar 2019-2020 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Helaas vinden

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

VVN Verkeersmethode. Verkeerslessen schooljaar Jaarplanner. Inhoud

VVN Verkeersmethode. Verkeerslessen schooljaar Jaarplanner. Inhoud Verkeerslessen schooljaar 2017-2018 VVN Verkeersmethode Jaarplanner Inhoud Mix van online en offline Verschijningsdata Thema s Structuur van de lessen Jaarkalender Een nieuw schooljaar ligt voor ons. We

Nadere informatie

Slimme Mobiele School

Slimme Mobiele School Slimme Mobiele School Slimme Mobiele School, kortweg SMS is een project dat georganiseerd wordt door vier studenten 3 BaLSO van de Thomas More hogeschool Mechelen, in samenwerking met ColomaPlus. Dit project

Nadere informatie

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie >>> Belastingdienst voorbereiding Het doel van dit project Met het project de Belastingdienst willen we uw leerlingen:

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2019-2020 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8 Brief LES Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN Deze verkeerslessen gaan over de alle fietsers kruispunten. In 1989 heeft Groningen het eerste kruispunt aangelegd waar de verkeerslichten voor alle

Nadere informatie

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas 1 docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas Deze digitale les is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De les is geschikt voor de bovenbouw van havo en vwo en kan gegeven worden

Nadere informatie

verkeerseducatie? Wilt u ook actief aan de slag met Maak gebruik van dit kosteloze aanbod met kant en klare producten inclusief begeleiding

verkeerseducatie? Wilt u ook actief aan de slag met Maak gebruik van dit kosteloze aanbod met kant en klare producten inclusief begeleiding Wilt u ook actief aan de slag met verkeerseducatie? Maak gebruik van dit kosteloze aanbod met kant en klare producten inclusief begeleiding Maak gebruik van dit kosteloze aanbod met kant en klare producten

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u veel plezier bij het maken van uw keuze uit het bijgaande aanbod en zien uw aanmelding graag tegemoet!

Voorwoord. Wij wensen u veel plezier bij het maken van uw keuze uit het bijgaande aanbod en zien uw aanmelding graag tegemoet! Voorwoord Ieder jaar raken kinderen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag betrokken bij verkeersongelukken, soms met ernstige gevolgen. In onze drukke omgeving is een goede voorbereiding op verkeersdeelname

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar 2018-2019 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Helaas vinden

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

Notitie verkeerseducatie voortgezet onderwijs 28 maart 2012

Notitie verkeerseducatie voortgezet onderwijs 28 maart 2012 secretariaat Limburglaan 10 postbus 5700 6202 MA Maastricht telefoon 043 389 77 66 info@rovl.nl www.rovl.nl Rabobank 13.25.75.728 Notitie verkeerseducatie voortgezet onderwijs 28 maart 2012 1. Inleiding

Nadere informatie

Theorieles groep 5/6

Theorieles groep 5/6 Theorieles groep 5/6 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 5/6 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan de groepen 5 en 6. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

Dare to be safe. Word een kei op de weg!

Dare to be safe. Word een kei op de weg! Dare to be safe. Word een kei op de weg! 13 mei 2014 Inhoudstabel 1. Kadering en aanleiding Dare to be Safe 1.1 Waarom Dare to be Safe? 1.2 Wat is Dare to be Safe? 1.3 Stand van zaken: ontwikkeling 2.

Nadere informatie

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8 VVN Verkeersmethode Bestelinformatie schooljaar 2019-2020 VERKEERSLESSEN, INCLUSIEF PRAKTIJKLESSEN EN THUISOPDRACHTEN Voor groep 1 t/m 8 Leren is een doorlopend proces en stopt nooit. Daarom biedt Veilig

Nadere informatie

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs Oversteken??? Ehmm, ogen dicht en hard rennen?? Ontwikkeling: Regiocoördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave:

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

1. Inleiding. Pagina 1

1. Inleiding. Pagina 1 Pagina 1 1. Inleiding Nederland is een van de weinige landen met een euthanasiewet. Alleen in België en Luxemburg is euthanasie net als bij ons in een wet geregeld. Veel mensen hebben een mening over euthanasie.

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Voorlichting voor scholen Over gelijke behandeling, discriminatie en vooroordelen

Voorlichting voor scholen Over gelijke behandeling, discriminatie en vooroordelen Voorlichting voor scholen Over gelijke behandeling, discriminatie en vooroordelen Anti Discriminatie Bureau Voor Nijmegen en omgeving 024 32 40 400 www.adbnijmegen.nl Anti Discriminatie Bureau Nijmegen

Nadere informatie

Veilig kennismaken met het verkeer

Veilig kennismaken met het verkeer Veilig kennismaken met het verkeer Goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leert een kind maar op één manier: in de praktijk! ANWB Streetwise is een verkeerseducatieprogramma voor kinderen op

Nadere informatie

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek.

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. Lesbrief: vrachtverkeer en de dode hoek Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. N31 Harlingen: In november 2015 start Ballast

Nadere informatie

TotallyTraffic Doe-het-zelf-lessen flyer TotallyTraffic

TotallyTraffic Doe-het-zelf-lessen flyer TotallyTraffic TotallyTraffic Doe-het-zelf-lessen flyer TotallyTraffic TotallyTraffic is hét structurele programma voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs in Zuid-Holland. TotallyTraffic

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie basisschool Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit, vakantie

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

Wat een feiten! Wist u dat.

Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen in het verkeer de Mariaschool 24 september 2018 Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen minstens twee keer per dag, 5 dagen in de week 40 weken in een schooljaar 8 jaar lang naar school gaan -----------------------------------

Nadere informatie

Docentenhandleiding Trammenland. Docentenhandleiding. 1. Inleiding

Docentenhandleiding Trammenland. Docentenhandleiding. 1. Inleiding Docentenhandleiding 1. Inleiding Tramongelukken De afgelopen jaren vonden er in de regio Haaglanden diverse tramongelukken plaats waar jongeren bij betrokken waren. De gevolgen van een tramongeluk zijn

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2017

Nationaal verkeerskundecongres 2017 Nationaal verkeerskundecongres 2017 Het effect van educatie op mobiel telefoongebruik bij fietsende scholieren een observationeel onderzoek Tessa Witteveen Stichting Bevordering Verkeerseducatie Samenvatting

Nadere informatie

KNUFFEL LESPAKKET WAT KAN JOUW DRONE?

KNUFFEL LESPAKKET WAT KAN JOUW DRONE? KNUFFEL LESPAKKET WAT KAN JOUW DRONE? HEEFT OVER 10 JAAR IEDEREEN EEN DRONE? IS EEN DRONE SLIMMER DAN EEN CAVIA? MOET IEDEREEN EEN DRONE IN DE WINKEL KUNNEN KOPEN? ZIJN ER REGELS NODIG VOOR DRONES? WAT

Nadere informatie

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You.

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You. Spots on jobs Docentenhandleiding November 2017 Spirit4You www.bekijkjetoekomstnu.nl/lobbox Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Spots on Jobs 3 Waarom dit lesmateriaal? 3 Voor wie? 3 Bij welk vak?

Nadere informatie

Taalleermechanisme het kind praat uitgebreid en op eigen initiatief: hij gebruikt zo creatief en actief mogelijk zijn kennis van de taal

Taalleermechanisme het kind praat uitgebreid en op eigen initiatief: hij gebruikt zo creatief en actief mogelijk zijn kennis van de taal Gesprekken Wat is gespreksvaardigheid? Het subdomein gesprekken heeft betrekking op alle mondelinge taalactiviteit waarbij sprake is van interactie (van informele gesprekjes en kringgesprekken tot overleg,

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: : Thema 1 1. Introductieles De leerling vertelt waarom het belangrijk is om goed te presenteren. Arbeidsvoorbereidend

Nadere informatie

Algemene inleiding. Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas

Algemene inleiding. Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas Thema Overgewicht 1 Algemene inleiding Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas Het lespakket 'Overgewicht' bestaat uit 4 lessen en iedere les duurt ongeveer een uur. Het doel is om

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het, schooljaar 2017-2018 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Helaas vinden er nog steeds te

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeerite HaerBemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Contactpersoon G.G.

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding Migratie Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Geachte docent, Met vriendelijke groeten, Medewerkers van Stichting Vredesburo Eindhoven

Geachte docent, Met vriendelijke groeten, Medewerkers van Stichting Vredesburo Eindhoven Geachte docent, Door moderne communicatiemiddelen zijn we tegenwoordig verbonden met alle plekken op aarde. We zien de opstanden in de Arabische wereld net zo makkelijk aan ons voorbijtrekken, als het

Nadere informatie

Dr. M. van Eek Projectleider Stichting Bevordering Verkeerseducatie. Drs. W. Vreeling Projectleider Stichting Bevordering Verkeerseducatie

Dr. M. van Eek Projectleider Stichting Bevordering Verkeerseducatie. Drs. W. Vreeling Projectleider Stichting Bevordering Verkeerseducatie (Bijdragenr. 12) Verkeerslessen allochtonen Dr. M. van Eek Projectleider Stichting Bevordering Verkeerseducatie Drs. W. Vreeling Projectleider Stichting Bevordering Verkeerseducatie Samenvatting De SBV

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

Docentenhandleiding PO Schoolkamp

Docentenhandleiding PO Schoolkamp Docentenhandleiding PO Schoolkamp Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat maakt deze opdracht 21 e eeuws?... 1 2.1 Lesdoelstellingen... 2 2.2 Leerdoelen... 2 3 Opzet van de opdracht... 2 3.1 Indeling van

Nadere informatie

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Opwegnaarschool.nl Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Winnaar Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2010 Opwegnaarschool.nl Een verkeersveilige schoolomgeving en een veilige schoolroute.

Nadere informatie

Risicogedrag pubers: breder dan verkeer alleen? Divera Twisk (SWOV) Eva Schreuder (TeamAlert) Willemijn Noordman (TeamAlert)

Risicogedrag pubers: breder dan verkeer alleen? Divera Twisk (SWOV) Eva Schreuder (TeamAlert) Willemijn Noordman (TeamAlert) Risicogedrag pubers: breder dan verkeer alleen? Divera Twisk (SWOV) Eva Schreuder (TeamAlert) Willemijn Noordman (TeamAlert) Inhoud Waarom deze studie? Voorlopige resultaten - Is er een samenhang tussen

Nadere informatie

Veilig schoolverkeer. PZ Noordoost Limburg Wijkpolitie Meeuwen-Gruitrode

Veilig schoolverkeer. PZ Noordoost Limburg Wijkpolitie Meeuwen-Gruitrode PZ Noordoost Limburg Wijkpolitie Meeuwen-Gruitrode 2007 Zes- tot twaalf-jarigen hadden een zeer beperkte kennis van het verkeersreglement! Na onderzoek stelden we vast dat de bestaande verkeerslessen niet

Nadere informatie

SchoolActieplan Verkeer Raamwerk

SchoolActieplan Verkeer Raamwerk SchoolActieplan Verkeer Raamwerk SchoolActieplan Verkeer Naam en plaats school Looptijd plan Kinderen hebben recht op een veilige, zo zelfstandig mogelijke mobiliteit Passages tussen {} zijn optioneel

Nadere informatie

B16 Verkeerseducatie Voortgezet! - Inzicht in de succes- en faalfactoren bij structurele inbedding van verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs

B16 Verkeerseducatie Voortgezet! - Inzicht in de succes- en faalfactoren bij structurele inbedding van verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs B16 Verkeerseducatie Voortgezet! - Inzicht in de succes- en faalfactoren bij structurele inbedding van verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs Nynke van der Kallen (DTV Consultants) Lisette de Wildt

Nadere informatie

Een Verkeersproject op maat voor de gehele school!

Een Verkeersproject op maat voor de gehele school! Een Verkeersproject op maat voor de gehele school! Uw school gedurende twee of meer weken helemaal in het teken van verkeer, daarbij een groot aantal leuke, eigentijdse producten van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding Integratie Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Doe meer met Veilig Verkeer

Doe meer met Veilig Verkeer Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Doe meer met Veilig Verkeer Maak samen de buurt verkeersveilig! Jij woont toch ook graag in een buurt waar

Nadere informatie

Ben jij Vindingrijk? Kolom

Ben jij Vindingrijk? Kolom Ben jij Vindingrijk? Hoe vind jij het om: met je eigen fantasie, op je eigen manier, en door uit te proberen of te onderzoeken nieuwe ideeën, oplossingen, of dingen te bedenken of te maken? Aan welke les,

Nadere informatie

Een nieuw licht op afvalbeheer

Een nieuw licht op afvalbeheer Een nieuw licht op afvalbeheer DOSSIER samen > motiveren Da s proper is een initiatief van FOST Plus vzw en komt voort uit de samenwerking tussen de gewesten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek In oktober 2013 is bouwcombinatie Ballast Nedam Rohde Nielsen gestart met de uitvoering van Kustwerk Katwijk. Deze werkzaamheden zullen ruim een jaar duren

Nadere informatie

Your Message Safety Tunes Handleiding

Your Message Safety Tunes Handleiding Your Message Safety Tunes Handleiding Project Aanleiding Jongeren tot de leeftijd van 24 jaar zijn een grote risicogroep in het verkeer. Veel jongeren in Nederland stromen op jonge leeftijd (vanaf 16 jaar)

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Wiskunde op maat! 29/11/17

Wiskunde op maat! 29/11/17 Wiskunde op maat! 29/11/17 Presentatie Achtergrond nieuwe editie Concept boek online Arrangement Achtergrond 12 e editie Gebruikerswensen Oefenstof Theorie/voorbeelden Differentiatie Digitaal Gepersonaliseerd

Nadere informatie

Handleiding groep 5/6 Alles over veilig gedrag rondom het spoor

Handleiding groep 5/6 Alles over veilig gedrag rondom het spoor Handleiding groep 5/6 Alles over veilig gedrag rondom het spoor ALGEMENE INLEIDING VOOR GROEP 5 T/M 8 Aanleiding Kinderen die in de buurt van een spoor spelen, scholieren die nog even snel tussen gesloten

Nadere informatie

Bodyclap. Make the Music with your body

Bodyclap. Make the Music with your body Bodyclap Make the Music with your body 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Bodyclap Inleiding In deze leuke en stoere workshop

Nadere informatie

CONCLUSIE Aantal niveaus te laag

CONCLUSIE Aantal niveaus te laag Bijlage 1. Opening door Gelbrich Feenstra. Zij werkt als onderwijsadviseur bij APS in Utrecht en sinds ruim een jaar is zij projectleider Engels bij het VLC. Wat was de aanleiding voor deze conferentie?

Nadere informatie

Visie in de praktijk

Visie in de praktijk Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Visie in de praktijk Gastles visie in de praktijk - Docentenhandleiding Theorie over dit onderwerp:

Nadere informatie

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit Onzichtbaar op internet introductie GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect ONDERWERP: Communiceren DOEL: Spelen met identiteit DOELGROEP: 13-14 jaar, onderbouw voortgezet onderwijs KORTE BESCHRIJVING: Deze les

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

Lesidee: niet stunten op straat

Lesidee: niet stunten op straat Lesidee: niet stunten op straat AFSPRAAK IN HET VERKEER(KLASGESPREK) Je in groep verplaatsen heeft heel wat voordelen. Laat de leerlingen nadenken over verschillende manieren van verplaatsing (te voet,

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Vanaf 1 maart 2010 moet u voor het halen van het rijbewijs voor de brommobiel een theorie- en een praktijkexamen afleggen.

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

Theatervoorstelling Fractie van een seconde

Theatervoorstelling Fractie van een seconde Theatervoorstelling Fractie van een seconde LESFICHE NABESPREKING Foto door Wim Vanlee LESONDERWERP In deze les bespreken de leerlingen de theatervoorstelling Fractie van een seconde. De leerkracht faciliteert

Nadere informatie

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag Op donderdag 21 september doet uw school mee aan de SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag. Op deze dag lopen of fietsen zoveel mogelijk kinderen in deelnemende regio s

Nadere informatie

LES 1 SCHOOL-THUISROUTE BEWUSTWORDEN TOTALLYTRAFFIC E-LEARNINGFILM SCHOOL-THUISROUTE

LES 1 SCHOOL-THUISROUTE BEWUSTWORDEN TOTALLYTRAFFIC E-LEARNINGFILM SCHOOL-THUISROUTE LES 1 SCHOOL-THUISROUTE BEWUSTWORDEN TOTALLYTRAFFIC E-LEARNINGFILM SCHOOL-THUISROUTE Inhoudsopgave lesinhoud draaiboek leerlingmateriaal 3 LESINHOUD DOEL Het doel van deze les is dat leerlingen bewuster

Nadere informatie

Verkeerslessen voor scooterrijders Pilot voor 200 jongeren

Verkeerslessen voor scooterrijders Pilot voor 200 jongeren Verkeerslessen voor scooterrijders Pilot voor 200 jongeren Inleiding Op 16 juli 2003 startte de PvdA een zomeroffensief tegen scooteroverlast. Samen met fracties van Tweede Kamer, deelgemeenten en Europees

Nadere informatie

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Kamer Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Derde Kame Derde Kam Wie is de baas van Nederland? Hoe werken de verkiezingen? Wat is een Grondwet? En waarom is Prinsjesdag zo belangrijk? In het lespakket

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat ze door stoer gedrag in het verkeer

Nadere informatie

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Brijder jeugd Preventie Voorlichting (in de klas en aan docenten) ABC gesprekken Aanwezig bij verschillende ZAT

Nadere informatie

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs De Verkeersbril lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs Ontwikkeling: Regio-coördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave: 2011 Auteurs: Marja Derksen, Karin Pasjes en Geralda Vrieling

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

04 Communicatie met de scholen

04 Communicatie met de scholen Inhoudsopgave 01 02 03 Doelgroep & doelstellingen Het idee Wat wordt er gemaakt? 04 Communicatie met de scholen 2 Introductie Kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat!

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat! Digitaal DJ-en Scratch and mix the beat! 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Digitaal DJ-en Inleiding Mixen is een DJ techniek

Nadere informatie

Maak je eigen routekaart

Maak je eigen routekaart Maak je eigen routekaart Lessuggesties Wanneer u de opdracht Maak je eigen routekaart klassikaal wilt gebruiken en wilt verdiepen, kunt u gebruik maken van de onderstaande lessuggesties. Leerlingen worden

Nadere informatie

JONGleren in het verkeer

JONGleren in het verkeer 0-4 jaar JONGleren in het verkeer Verkeersopvoeding begint reeds in de buggy en op het fietszitje. Baby s en peuters pikken ongemerkt al veel op over verkeersregels en gedrag, vooral van hun ouders. De

Nadere informatie

Beeldcoaching in het onderwijs

Beeldcoaching in het onderwijs Beeldcoaching in het onderwijs Leren coachen met video V i s i e I n B e e l d H u z a r e n l a a n 2 4 7 2 1 4 e c E p s e Gebruik van video is de duidelijkste en snelste manier om te reflecteren op

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens Financiële Educatie aan Jongeren Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens WWJB richt zich op jongeren en hun financiën Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) richt zich op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid

Nadere informatie