Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de periode cursusjaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de periode cursusjaar 2009-2010"

Transcriptie

1 Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de periode cursusjaar Dr. H. Haaker,Transitorium kamer 2054, huub.haaker@wur.nl Buiten Blackboard om zijn alle files ook op te halen via: Boek: Biochemistry, sixth international edition by Berg, Tymoczko, and Stryer, W.H. Freeman and Company, 2006, ISBN Internet site van National Center for Biotechnology Information (NCBI). Daar staat Biochemistry 5th edition on line.

2 Wat is leven op moleculair niveau? De interacties tussen (bio)moleculen en het vermogen om reacties te regelen. De cel is in staat energie-stromen te sturen. Watis cellulaire energie en hoe worden de energie-stromen gestuurd? De cellulaire energie wordt aangewend door enzymen en eiwitten. Deze zijn de schakels tussen de dode stof en een levende cel.

3 Centrale thema s biochemiedeel Uniformiteit van de cellulaire basisprocessen Structuur en functie van biomoleculen De drijvende kracht achter alle levensprocessen: vrije energie Fundamentele eigenschappen van eiwitten en enzymkatalyse De grondbeginselen van het metabolisme toegelicht met het glucose katabolisme

4 Biochemistry: an evolving science Hoofdstuk 1 1. Alle organismen gebruiken dezelfde moleculaire systemen. Toch is er een enorme diversiteit in organismen. 2. De structuur-functie relatie van biomoleculen. 3. Concepten vanuit de chemie verklaren de eigenschappen en mogelijkheden van levens - moleculen en cellulaire processen. 4. Genoominformatie verandert (evolving) de manier waarop het biochemisch, celbiologisch, moleculair biologisch en medisch onderzoek zich ontwikkelt.

5 Diversiteit versus uniformiteit 1. Alle organismen bestaan uit cellen. 2. Alle cellen gebruiken dezelfde moleculaire systemen. De basisprocessen in een cel zijn uniform en in de evolutie bewaard gebleven. 3. Biologische diversiteit wordt verklaard door relatief kleine verschillen (aanpassingen) in de moleculaire componenten, niet door de ontwikkeling van nieuwe elementen.

6 Biologische verschillen en overeenkomst op moleculair niveau TATA box bindend eiwit

7 De biochemie van alle organismen is qua opzet hetzelfde 1. Alle organismen bestaan uit cellen. 2. DNA is de drager van de genetische informatie in alle cellen. 3. De manier waarop de genetische informatie wordt omgezet in eiwitten is hetzelfde (genetische code). 4. Dezelfde 20 aminozuren worden door alle organismen gebruikt om eiwitten te maken. 5. Alle cellen gebruiken dezelfde standaard metabole routes. 6. Moleculen zoals ATP, NADH, Coenzym A hebben dezelfde functie in alle cellen.

8 Conclusie: alle organismen op aarde stammen van een gemeenschappelijke voorouder af

9 De stamboom van alle organismen op basis van 16 S RNA sequenties?

10 Biologische diversiteit kan verkregen worden door eenvoudige veranderingen van bestaande moleculaire componenten De heemgroep Aan een heemgroep in een globuline domein wordt zuurstof reversibel gebonden. Via een heemgroep in een cytochroom worden electronen doorgegeven. Energieconversie systemen De lichtreacties van de fotosynthese gebruiken dezelfde componenten en type reacties als de ademhalingsketens.

11 De structuur-functie relatie: DNA demonstreert de wisselwerking tussen structuur en functie (1.2) DNA is een lineair polymeer opgebouwd uit vier verschillende bouwstenen. 5' 3'

12 De structuur van DNA verklaart erfelijkheid en de opslag van informatie op moleculair niveau

13 Watson J.D. and Crick F.H.C. Nature 171, (1953) May 30, 1953 De baseparen hebben dezelfde vorm. De structuur is onafhankelijk van de basevolgorde. De basevolgorde bevat de genetische informatie. Door de basepaarvorming wordt de volgorde op de complementaire streng bepaald. DNA kan semiconservatief worden gemaakt en dus worden doorgegeven aan de nieuwe cel.

14 De baseparen hebben dezelfde vorm C-G A-T Conclusie: De DNA structuur is onafhankelijk van de basevolgorde

15 Semiconservatieve synthese De basepaarvorming is een copieermechanisme voor de genetische informatie. Elke streng doet dienst als mal voor de synthese van de complementaire streng.

16 Concepten vanuit de chemie verklaren de eigenschappen van biologische moleculen en processen (1.3). Waarom vormen complementaire DNA strengen een dubbele helix? Waarom vouwt een lineaire keten van aminozuren zich in een specifieke drie-dimensionale structuur op? Hoe wordt de specifieke binding tussen moleculen in een cel bepaald? Waarom komen kleine organische moleculen samen om een levend organisme te vormen? De drijvende kracht achter deze processen zal met behulp van thermodynamica worden toegelicht.

17 De vorming van een dubbel helix Waarom klitten complementaire DNA strengen samen? Welke bindingen/interacties zijn er die dit soort moleculaire processen laten verlopen? Antwoord: de basepaarvorming?????

18 Covalente bindingen Een molecuul met resonantiestructuren met ongeveer gelijke energieniveaus is stabieler dan moleculen zonder resonantiestructuren (entropie effect).

19 De vier niet-covalente bindingen die de structuur en interacties van de levensmoleculen bepalen De reversibele interacties tussen biomoleculen zijn: ionogene interactie waterstofbrug van der Waals interactie De eigenschappen van water bepalen ook de structuur en mogelijkheden van de levensmoleculen (DNA, eiwitten, membranen) hydrofobe interactie

20 Electrostatische interactie 3Å De energie-inhoud van een electrostatische interactie: E= (k*q1*q2) / (D*r) In water, met D = 80 en 3 Å, is de energie-inhoud 5.8 kj.mol -1 (1.4 kcal.mol -1 ) In hexaan (zonder water, D = 2) is dit ongeveer 40 maal meer.

21 Waterstofbrug De sterkste waterstofbrug is lineair (donor H atoom acceptor). Waterstofbruggen hebben een energie-inhoud van 4 tot 20 kj.mol -1 (1-5 kcal.mol -1 ). De afstand tussen N-H---O is minder dan tussen C-H--- O (3.5Ǻ).

22 van der Waals interactie De van der Waals interactie is een kracht tussen een permanente en/of geinduceerde dipolen in electrisch neutrale moleculen. De energie-inhoud is tussen de 2 en 4 kj.mol -1 (0.5-1 kcal.mol -1 ).

23 Electronegativiteit (EN) Definitie: electronegativiteit (EN) is een maat voor de neiging van een atoom dat een chemische binding aangaat met een buuratoom om de gezamenlijke elektronenwolk naar zich toe te trekken. Electronegativiteit: H = 2.1; S = 2.5; C = 2.5; N = 3.0; O = 3.5 ΔEN > < ΔEN < 1.6 ΔEN < 0.5 ionaire binding polaire covalente binding apolaire covalente binding ΔEN: C-H = 0.4; S-H = 0.4; C-N = 0.5; C-O = 1.0; N- H = 0.9; O-H = 1.4

24 De eigenschappen van water bepalen de structuur en interacties van de levensmoleculen Water is een polair molecuul De cohesie van watermoleculen is groot De polariteit en waterstofbrug mogelijkheden veroorzaken het hydrofobe effect (= energie concept)

25 Het polaire karakter van water De solvatatie van ionen in water

26 De cohesie van water is groot door het netwerk van waterstofbruggen Waterstofbruggen in ijs Water kan de waterstofbruggen in eiwitten vervangen

27 Hoe beïnvloeden de eigenschappen van water de interacties tussen de biomoleculen? Het polaire karakter en de waterstofbrug-vorming maken van water een goed oplosmiddel voor polaire moleculen, maar verminderen de interacties tussen polaire moleculen (de ionogene interactie en de waterstofbruggen) Het polaire karakter van water introduceert een nieuwe interactie: de clustering van apolaire groepen tot een water-vrije micro-omgeving in biologische systemen. Dit wordt het hydrofobe effect genoemd en is het gevolg van een toename van de entropie (energie-effect) van het systeem.

28 Het hydrofobe effect Het samengaan van niet-polaire groepen in water heeft als effect dat de aan het niet-polaire oppervlak gebonden watermoleculen vrijkomen voor interacties met het oplosmiddel. De vrijgekomen watermoleculen hebben meer interactie mogelijkheden met andere (water) moleculen. Dit geeft een sterke toename van de entropie.

29 Welke is de bijdrage van de vier nietcovalente interacties aan de associatie van twee complementaire DNA strengen?

30 Antwoord: Hydrophobic surface 4 3

31 Is er sprake van een soort magie achter het leven? De processen in cellen lijken over een soort toverkracht te beschikken. Uit simpele moleculen stof ontstaan spontaan complexe moleculen en uiteindelijk nieuwe cellen. Is er een andere natuurkunde voor de organismen vergeleken met de niet-levende natuur?

32 De energiewetten van de thermodynamica De thermodynamica maakt onderscheid tussen een systeem en zijn omgeving. Eerste hoofdwet: (verlenging van de wet van behoud van mechanische energie) : de totale energie van een systeem en zijn omgeving is constant. Tweede hoofdwet: als er sprake is van een spontaan proces dan neemt de totale entropie (verspreiding van energie) van het systeem en zijn omgeving altijd toe.

33 Energie Kinetische energie (voorwerpen/moleculen) Potentiële energie (voorwerpen/moleculen) Voorbeeld naar college komen: spierarbeid (de potentiële energie in voedselmoleculen) wordt omgezet in kinetische energie (fietsen), in een toename van de potentiële energie (het omhoog fietsen) en in warmte. De observatie is dat energie niet verloren gaat maar wordt omgezet in andere vormen. Energie gaat niet verloren en kan dus niet gebruikt worden om een proces te drijven. Wat bepaalt dan wel dat processen spontaan verlopen?

34 Entropie De entropie geeft aan over hoeveel energieniveaus een systeem zich kan verdelen (macroscopisch en moleculair). Experimenteel blijkt dat bij een spontaan verlopend proces de entropie van het systeem en zijn omgeving toeneemt. Voorbeeld 1: een glas thee koelt vanzelf af. Kinetische energie van de watermoleculen in het thee-glas wordt overgedragen op de luchtmoleculen in de ruimte. De aanwezige kinetische energie wordt verspreid over alle moleculen in de kamer.

35 Entropie Voorbeeld 2: bij een brandende kaars worden producten gevormd met sterkere bindingen (C-C, C-H en O=O bindingen worden omgezet in C=O en O-H bindingen) vergeleken met de bindingen van de uitgangsstoffen. De vrijkomende bindingsenergie wordt omgezet in kinetische energie van moleculen (1 ste hoofdwet). Als de temperatuur toeneemt komen er voor de moleculen meer energieniveau s beschikbaar. De (potentiële) energie die in de kaars aanwezig is, verspreidt zich over meer moleculen. De entropie van de kaars en omgeving neemt toe (2 de hoofdwet)

36 Hoe zit het nu met een levende cel? De groei van cellen (ordening van moleculen) is een spontaan proces maar dit lijkt tegenstrijdig met de tweede hoofdwet. Die stelt dat entropie van de cel en zijn omgeving moet toenemen en wat je ziet is het tegenovergestelde als je naar de cel alleen kijkt. De eerste hoofdwet stelt dat er geen energie verloren kan gaan. Dus de stelling dat er energie gebruikt wordt om de moleculen te ordenen kan ook niet kloppen.

37 De truc Cellen nemen moleculen op. Deze worden omgezet in andere moleculen. Bij de mens worden de voedsel moleculen geoxideerd. Hierbij wordt energie omgezet in andere vormen. Bij de mens zijn het de redoxreacties die metabole energie leveren. Een deel van de metabole energie wordt aangewend voor het maken van chemische bindingen (ordenen). Een deel wordt omgezet in energie met een hoog entropie gehalte en deze vorm van energie wordt geëxporteerd naar de omgeving.

38 De vrije energie geeft aan of een reactie of proces kan verlopen De vrije energie (G) is een combinatie van enthalpie (H, warmteinhoud) en entropie (S, maat voor spreiding van energie). De vrije energie verandering (ΔG) van een reactie geeft aan welke kant de reactie of proces oploopt. ΔG = ΔH systeem T ΔS systeem (def: ΔG = T ΔS totaal ) Als ΔG < 0 dan is ΔS totaal > 0

39 Afleiding: Als ΔS totaal > 0 dan is ΔG < 0 Er komt bij een reactie warmte vrij. Deze verlaat het systeem en geeft een toename van entropie in de omgeving. ΔS omgeving = -ΔH systeem /T (1) De totale entropie verandering is: ΔS totaal = ΔS systeem + ΔS omgeving. ΔS totaal = ΔS systeem + -ΔH systeem /T. Vermenigvuldig met -T -TΔS totaal = -TΔS systeem + ΔH systeem. De functie -TΔS totaal is ΔG ΔG = ΔH systeem -TΔS systeem (2) 2 de hoofdwet: ΔS totaal = ΔS systeem + ΔS omgeving. > 0; ΔS systeem > - ΔS omgeving. = ΔH systeem /T ; vermenigvuldig met T T ΔS systeem > ΔH systeem dan is (2) ΔG < 0

40 De vorming van de DNA dubbel-helix en entropie De afname van de entropie van de afzonderlijke helix-strengen wordt gecompenseerd door de toename van de entropie van de omgeving. Als de temperatuur stijgt kunnen de moleculen zich over meer energieniveaus verdelen. De tweede hoofdwet wordt niet overtreden omdat de temperatuur stijgt. Warmte

41 De exponentiele toename in kennis over genomen verandert de Biochemie en Geneeskunde (1.4) De structuur van DNA suggereerde dat de erfelijkeheid is opgeslagen in de vorm van de basevolgorde van de DNA strengen De vragen die de hypothese opriep zijn beantwoord. Is de hypothese juist? Hoe wordt de volgorde gelezen en omgezet in actie? Welke zijn de sequenties van natuurlijk voorkomend DNA en hoe kan je de sequentie experimenteel bepalen?

42 De resultaten van 50 jaar onderzoek Van honderden verschillende organismen is de genoomsequentie opgehelderd. Het vergelijken van genoomsequenties heeft de Biochemie (en geneeskunde) deels veranderd van een experimentele in een informatie wetenschap Veel ziekten zijn te herleiden aan specifieke veranderingen in sequenties van het DNA

43 Nieuwe sequencing technieken: doel het 1000 $ project 1 ste generatie sequencing technieken. Het sequencen van het menselijk genoom heeft 13 jaar geduurd en heeft 3 miljard dollar gekost. 2 de generatie sequencing technieken. Aan Watson s genoom hebben 20 mensen 2 maanden gewerkt en heeft 1 miljoen dollar gekost.

44 De sequencingmethode van 454 Life Sciences baseert zich op de razendsnelle analyse van willekeurige DNA-fragmenten. De basenvolgorde wordt bepaald door het enkelstrengs DNA base voor base weer tot dubbelstrengs DNA op te bouwen. Het apparaat houdt precies in de gaten welke base wordt ingebouwd, en dat levert voor ieder fragment de exacte basenvolgorde op. Voor de reconstructie van het hele genoom rekent de computer terug op welke plaats de losse fragmentjes het beste passen. In vogelvlucht bestaat de techniek uit de volgende stappen: 1.Het DNA wordt met zogeheten restrictie-enzymen (eiwitten die DNA knippen) in willekeurige stukjes geknipt van zo n 300 tot 800 basenparen. Ze worden enkelstrengs gemaakt. 2.Alle DNA -strengetjes krijgen aan beide uiteinden extra stukjes DNA: A en B. A bevat de code aanmaken maar, voor het enzym dat ervoor zorgt dat het strengetje miljoenen malen wordt gekopieerd. B zorgt ervoor dat de strengetjes aan een kraaltje gaan zitten. 3.De kraaltjes worden met een enzymoplossing op een kunststof kaartje gebracht waarin 1,6 miljoen gaatjes zitten na een centrifugestap bevat elk gaatje een kraaltje met een ander stukje van het af te lezen DNA. 4.De onderzoeker schuift het gevulde plaatje in het sequencingapparaat. Daarin worden over het kaartje snel achter elkaar oplossingen geleid met een van de vier basen: A,T, C of G. Bij de inbouw komt pyrofosfaat vrij dat via luciferase wordt omgezet in een lichtflitsje. Het af te lezen DNA in de putjes dient als matrijs voor de aanmaak van nieuw DNA. Gaat over al de 1,6 miljoen gaatjes de oplossing met base A, dan lichten op dat moment die gaatjes op waarin een A in de kopieën wordt gebouwd. Op het volgende moment, bij een T oplossing, lichten de gaatjes op waar base T wordt ingebouwd. Als er in een gaatje meer basen tegelijkertijd worden ingebouwd (bijvoorbeeld bij een stukje *AAAAA*) is het lichtsignaal sterker. Maar meer dan vijf repeterende basenparen kan het apparaat niet meer tellen. 5.Een uit de astronomie afkomstige camera maakt op elk moment een foto. Software vertaalt al die foto s (120 miljoen in vier uur) in de basenpaarvolgorde van al die DNA-fragmenten aan de kraaltjes.

45 Wat kan je met sneller en goedkoper sequencen? Bekijk één gen in 500 kankerpatiënten en in 500 controles Vergelijk 80 genen in een tumor en 80 genen in gezonde cellen Sequence een bacterieel genoom in een middag Sequence het genoom van verschillende plantenrassen en gebruik de informatie voor gerichte veredeling Op termijn bij de mens: individuele sequence informatie geef een indicatie voor de aanleg voor?????

46 Nature 8 november 2007 Nature is delighted to present a special issue on Drosophila biology, genomics and evolution. Papers include reviews on the unique place of the fruit fly in laboratory studies in many fields of biology, and analyses of ten novel Drosophila primary genome sequences. These sequences allowed researchers to examine genes and transcripts on an entire phylogenetic framework simultaneously, and will assist studies in most areas of biology. The cover shows anaesthetized individuals of all twelve Drosophila species. (Image by Andrew G. Clark, Cornell Univ.)

47 Het genetisch vergelijken van Drosophila soorten In 2000 is het genoom van D. melanogaster gesequenced genen verdeeld over 4 chromosomen zijn 12 soorten Drosophila gesequenced. Er wordt gesteld dat dit mega project van groot medisch belang is ondanks dat miljoen jaar de mens en Drosophila evolutionair uit elkaar gegaan zijn.

48 Nut van het genomisch vergelijken soorten van modelorganismen De basisprocessen in organismen zijn in de evolutie in essentie onveranderd gebleven. 70% van de genen die bij mensen een aangeboren afwijking veroorzaken komen ook in Drosophila voor. Als een domein of een deel van een eiwit belangrijk is blijft dat in de evolutie geconserveerd. Belangrijk voor grote complexe genen. De fysiologische functie van een gen kan bepaald worden via knock outs.

49 Voorbeelden van het fruitvliegonderzoek die van belang zijn voor de mens intern milieu (metabolic homeostasis) grootte en vorm lichaamsdelen genen en gedrag: slapeloosheid leerproblemen homoseksueel gedrag

50 Wat doen genen voor je? De belangrijkste functie is de code te leveren voor de synthese van eiwitten De aminozuurvolgorde bepaalt de structuur en dus ook de functie van de eiwitten.

51 Het individu wordt bepaald door het samenspel van zijn genen en de omgeving Elke persoon heeft een unieke basevolgorde van zijn DNA. Het verschil in basevolgorde tussen twee personen is ongeveer 1 op de 1000 basen (0.1%). Dit verschil is groter dan de verschillen tussen etnische groepen. Naast genetische verschillen zijn epigenetische factoren belangrijk voor het functioneren van genen. Omgevingsfactoren dragen bij aan de gevoeligheid voor ziektes: You are what you eat.

52 Protein structure and function Hoofdstuk 2 Kristallen van humaan insuline

53 Samenvatting Eiwitten zijn opgebouwd uit 20 verschillende aminozuren. De primaire, secondaire tertiaire en quarternaire structuur. De aminozuurvolgorde van een eiwit bepaalt zijn structuur en daarmee ook zijn functie.

54 Proteins are build from a repertoire of 20 amino acids (2.1) Algemene naamgeving en stereoisomeren van de aminozuren In eiwitten worden alleen L-aminozuren ingebouwd C α, aminogroep, carboxylgroep en restgroep

55 De zijketen van de 20 aminozuren verschillen in: grootte vorm lading de mogelijkheid tot het vormen van een waterstofbrug hydrofoob karakter chemische reactiviteit

56 Indeling aminozuren op basis van de chemische eigenschappen van de zijketen Alifatisch: (Gly), Ala, Val, leu, Ile, Met Cyclisch: Pro Aromatisch: Phe, Tyr, Trp Sulfhydrylgroep: Cys Alifatische hydroxylgroep: Ser, Thr Basische groep: His, Lys, Arg Carboxylgroep: Asp, Glu Carboxamide: Asn, Gln Apolair-hydrofoob Polair-hydrofiel

57 De ionisatietoestand van aminozuren is ph afhankelijk

58 Niet gebruikte aminozuren Homoserine en homocysteine zijn waarschijnlijk in de evolutie uitgesloten omdat de zijketens ongewensde nevenreacties geven. Deze reacties vinden niet plaats met serine en cysteine.

59 Samenvatting van de ioniseerbare groepen in aminozuren De concepten die gekend moeten worden: alifatisch aromatisch hydrofobiciteit hydrofiel waterstofbrugvorming alifatische hydroxyl groep sulhydryl groep zure groep basische groep

60 De primaire structuur van een eiwit is de volgorde waarin de aminozuren via een peptidebinding aan elkaar gekoppeld zijn Een peptidebinding is kinetisch zeer stabiel (> 1000 jaar), maar het evenwicht ligt geheel aan de kant van de vrije aminozuren. Hoe is de vorming van de peptidebinding energetisch mogelijk? De peptidebinding wordt gevormd op de ribosomen uit geactiveerde aminozuren (aminozuren gebonden aan een trna molecuul). De aminozuren worden geactiveerd door de activatiereactie te koppelen aan de hydrolyse van ATP.

61 De activatie van een aminozuur en de vorming van een peptidebinding ATP + aminozuur Aminoacyl-AMP + trna aminoacyl-amp + PP i AMP + aminoacyl-trna PP i + H 2 O 2 P i aminozuur + ATP + trna + H 2 O aminoacyl-trna + AMP + 2P i

62 Leu-enkefaline: een opioïde die het waarnemen van pijn en emoties regelt. Een polypeptideketen heeft een polariteit: een aminoterminaaleinde een carboxyterminaaleinde R 1 -R 5 : zijketens De ruggegraad is constant maar de zijketens varieren Ruggegraad

63 De (reversibele) vorming van een cystine koppelt delen van de polypeptideketen covalent aan elkaar O 2 + 2H + + 2e - H 2 O 2 Oxygen oxidizes the cysteines to cystines Rnase with its four cystines

64 Algemene eigenschappen van een polypeptideketen Polypeptideketens zijn flexibel maar niet alle conformaties zijn mogelijk De peptidebinding is vlak en deze eigenschap beperkt het aantal mogelijke conformaties

65 De cis- en trans-conformatie van een peptidebinding Proline

66 De drie dimensionale structuur van een polypeptideketen kan beschreven worden door de twee hoeken φ (phi) en ψ (psi) rond het C α atoom van elk aminozuurresidu φ ψ φ ψ α α α

67 Secundaire structuurelementen van polypeptideketens Een polypeptideketen vouwt zich op na synthese. In de apolaire micro-omgeving vouwt de keten zich zodanig dat er tussen de amino- en carboxyl- groepen van de keten zoveel mogelijk waterstofbruggen gevormd worden. Er ontstaan regelmatige structuren: α helix β sheet β turn en loop Specifieke aminozuurvolgordes in eiwitten geven aanleiding tot de vorming van: α-helical coiled coil collagen triple helix

68 De α helix

69 De β keten een antiparallele β sheet Een parallele β sheet

70 Een β turn Turns en loops bevinden zich altijd aan het oppervlak van eiwitten en nemen vaak deel in de interacties met andere eiwitten en moleculen Deel van een antilichaam molecuul

71 Draadvormende eiwitten geven structurele ondersteuning voor cellen en weefsels De α-helical coiled coil α-keratine: een α-helical coiled coil die gestabiliseerd wordt door ionogene, van der Waals en hydrofobe interacties. Het is geen reguliere α-helix: een volledige draaing van de helix vindt plaats bij 3.5 aminozuurresiduen. Bij een normale α-helix is dit getal 3.6. Keratine heeft een 7-residue pseudorepeat met niet-polaire residuen op de posities 1 en 4. Hierdoor zijn er in de lengterichting tussen de ketens interactie mogelijkheden. Naast elkaar gelegen ketens kunnen via cysteine residuen aan elkaar gekoppeld worden. Haren, eelt en nagels bevatten meer cystine bindingen dan de huid.

72 Collageen, het meest voorkomende eiwit in zoogdieren heeft een triple helix structuur Collageen bevat veel glycine, proline en hydroxyproline (Hyp), elk derde aminozuur is een glycine

73 Structuur van collageen De polypeptideketen vouwt zich op in een helix structuur die bepaald wordt door de sterische hinder tussen de (hydroxy)proline residuen. Er zijn geen waterstofbruggen binnen de keten zelf. Drie strengen draaien om elkaar en vormen zo een superhelix kabel die gestabiliseerd wordt door waterstofbruggen tussen de ketens. Hydroxyproline geeft extra waterstofbruggen. Deze zijn essentieel voor de sterkte van collageen!!

74 Een motief is een supersecundair structuurelement Bepaalde combinaties van secundaire structuurelementen zijn in veel eiwitten aanwezig en vervullen gelijke functies. De combinatie een α helix, β turn, en een andere α helix wordt een helix-turn-helix motief genoemd en is in veel DNA bindende eiwitten terug te vinden.

75 Wateroplosbare eiwitten vouwen zich op tot compacte structuren met een hydrofobe kern (2.4) Modellen voor de drie-dimensionale structuur van myoglobine

76 De verdeling van aminozuurresiduen in myoglobine Een ruimtevullend model: hydrofobe aminozuurresiduen, geladen en andere Dwarsdoorsnede

77 Sommige membraaneiwitten zijn uitzonderingen op de regel: hydrofobe zijketens in het inwendige en de hydrofiele zijketens aan het oppervlak De "inside out" aminozuurresidue verdeling in porine

78 Domeinen: sommige polypeptideketens vouwen zich in twee of meer compacte gebieden verbonden door een flexibel sgment in de polypeptideketen Een deel van het CD4 eiwit bestaat uit vier gelijke domeinen Immunoglobine domein

79 Quarternaire structuur: polypeptideketens komen samen en vormen een multisubunit structuur (2.5) Het Cro eiwit van de bacteriofaag λ is een dimeer van identieke subunits

80 Hemoglobine is een α 2 ß 2 tetrameer De mantel van het rhinovirus bestaat uit 60 kopieen van elke van de vier subunits, α 60 β 60 γ 60 δ 60

81 Het evolutionaire voordeel van multi-subunit eiwitten Myoglobine bestaat uit een polypeptide keten Hemoglobine bestaat uit vier subeenheden Hb = α 2 β 2

82 Multi-subunit eiwitten zijn fysiologisch reguleerbaar Hbα 2 γ 2 Hb = α 2 β 2

83 Ribonuclease stond in 1972 in de belangstelling vanwege de toekenning van de nobelprijs voor scheikunde aan Christian Boehmer Anfinsen (VS), Stanford Moore (VS), William Howard Stein (VS). De prijs is toegekend voor zijn verdiensten op het gebied van de ribonuclease (Anfinsen) en voor hun bijdragen aan het begrip van de link tussen de chemische structuur en de katalytische activiteit van het ribonuclease molecuul (Moore, Stein)

84 De aminozuurvolgorde van een eiwit bepaalt zijn drie-dimensionale structuur: het reversibel ontvouwen en vouwen van ribonuclease (2.6) De aminozuurvolgorde van runder ribonuclease en de plaats van de disulfide (cystine) bindingen (C-C)

85 Middelen om eiwitten te ontvouwen ß-mercaptoethanol reduceert disulfide bindingen Ureum of guanidinium chloride ontvouwt eiwitten

86 Reductie en ontvouwen van ribonuclease

87 De vorming van natief en katalytisch actief ribonuclease Met het experiment is bewezen dat de aminozuurvolgorde van een eiwit zijn drie-dimensionale structuur bepaald!!!

Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 2 de periode cursusjaar 2010-2011

Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 2 de periode cursusjaar 2010-2011 Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 2 de periode cursusjaar 2010-2011 Dr. H. Haaker,Transitorium kamer 2054, huub.haaker@wur.nl Buiten Blackboard om zijn alle files ook op te halen via:

Nadere informatie

Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de -4 de periode cursusjaar

Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de -4 de periode cursusjaar Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de -4 de periode cursusjaar 2010-2011 Dr. H. Haaker,Transitorium kamer 2054, huub.haaker@wur.nl Buiten Blackboard om zijn alle files ook op te halen

Nadere informatie

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, 9.00-12.00 uur - Begin met het invullen van je naam en registratienummer. - Alle antwoorden moeten op het vragenformulier

Nadere informatie

4. Een heeft een zowel een gunstig patroon van waterstofbruggen en φ en ψ waarden die binnen het toegelaten gebied van een Ramachandran diagram vallen

4. Een heeft een zowel een gunstig patroon van waterstofbruggen en φ en ψ waarden die binnen het toegelaten gebied van een Ramachandran diagram vallen 1. Dialyse gebruikt een semipermeable membraan die: a. Kleine moleculen en water tegenhoudt maar eiwitten doorlaat b. Eiwitten scheidt op basis van hun lading c. Eiwitten scheidt op basis van hun densiteit

Nadere informatie

Naam : Examinator 100% = 10 = 63 punten

Naam : Examinator 100% = 10 = 63 punten Celbiologie 2 (MIB 10306) Biochemie deel Maandag 18 december 2006, 9.00-12.00 uur - Begin met het invullen van je naam en registratienummer. - Alle antwoorden moeten op het vragenformulier worden ingevuld.

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Hoofdstuk 11 Biomoleculen bladzijde 1 Opgave 1 Geef de reactie van de verbranding van glucose (C 6H 12O 6) tot CO 2 en water. C 6H 12O 6 + 6 O 2 6 CO 2 + 6 H 2O Opgave 2 Hoe luidt de reactie (bruto formules)

Nadere informatie

www. Biologie 2001 Vraag 1 Dit zijn een aantal gegevens over een nucleïnezuur. 1. Het is een enkelvoudige keten. 2. Het bevat als basen: G - A - C - T. 3. Het varieert naargelang de soort cel binnen één

Nadere informatie

Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de periode cursusjaar

Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de periode cursusjaar Microbiologie & Biochemie (MIB 10306, Biochemiedeel) 3 de periode cursusjaar 2008-2009 Dr. H. Haaker,Transitorium kamer 2054, huub.haaker@wur.nl Buiten Blackboard om zijn alle files ook op te halen via:

Nadere informatie

Biochemie van Leven college 6 uit de serie Het Levend Heelal

Biochemie van Leven college 6 uit de serie Het Levend Heelal Biochemie van Leven college 6 uit de serie Het Levend Heelal Nora Goosen Moleculaire Genetica Leids Instituut voor Chemie Universiteit Leiden 1. Introductie Elke vorm van leven op aarde is opgebouwd uit

Nadere informatie

ANTWOORDEN HOOFDSTUK 6 VAN GEN TOT EIWIT

ANTWOORDEN HOOFDSTUK 6 VAN GEN TOT EIWIT ANTWOORDEN HOOFDSTUK 6 VAN GEN TOT EIWIT ANTWOORDEN 6.5 /TM 6.8 Codering 1.een juiste aanvulling van het schema : nucleotiden in mrna juist nucleotiden in DNA juist 3 kant en 5 kant bij mrna en DNA juist

Nadere informatie

DNA & eiwitsynthese Vragen bij COO-programma bij hoofdstuk 11 en 12 Life

DNA & eiwitsynthese Vragen bij COO-programma bij hoofdstuk 11 en 12 Life DNA & eiwitsynthese Vragen bij COO-programma bij hoofdstuk 11 en 12 Life De vragen die voorkomen in het COO-programma DNA & eiwitsynthese zijn op dit formulier weergegeven. Het is de bedoeling dat je,

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting voor geïnteresseerden buiten het vakgebied

Nederlandse samenvatting voor geïnteresseerden buiten het vakgebied Nederlandse samenvatting voor geïnteresseerden buiten het vakgebied Met dit proefschrift ga ik promoveren in de biochemie. In dit vakgebied wordt de biologie bestudeerd vanuit chemisch perspectief. Het

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1. Algemene structuur van een nucleotide (links) en de structuren van de verschillende basen (rechts).

Samenvatting. Figuur 1. Algemene structuur van een nucleotide (links) en de structuren van de verschillende basen (rechts). DA is het molecuul dat in levende organismen alle genetische informatie bevat. et komt doorgaans voor als een dimeer van twee complementaire nucleotide-polymeren, waarbij de individuele nucleotiden in

Nadere informatie

Tentamen Biochemie,, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, Antwoorden

Tentamen Biochemie,, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, Antwoorden Tentamen Biochemie,, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, 26-09-2014 Antwoorden 1. Hieronder is de structuur weergegeven van octadecyl rhodamine B chloride. Let op de alifatische (CH 2 ) 17 keten die is veresterd

Nadere informatie

Studiehandleiding Biochemie I

Studiehandleiding Biochemie I Studiehandleiding Biochemie I 2006-2007 1 Proeftentamen Biochemie I 1. Vul de juiste term uit de lijst op de open plaatsen in onderstaande tekst in. Elke term mag maar éénmaal worden gebruikt maar niet

Nadere informatie

4. deleted. 1. ATP kan een reactie aandrijven omdat

4. deleted. 1. ATP kan een reactie aandrijven omdat 1. ATP kan een reactie aandrijven omdat a. bij de hydrolyse van ATP warmte vrijkomt b. de hydrolyse van ATP de entropie doet toenemen c. ATP sterk bindt aan het substraat van enzymen d. ATP thermodynamisch

Nadere informatie

(~30 minuten; 20 punten)

(~30 minuten; 20 punten) TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 04-11-2011 09:00 12:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik geen rode pen! Additioneel 1 STar vraag (alleen

Nadere informatie

DNA & eiwitsynthese Oefen- en zelftoetsmodule behorende bij hoofdstuk 16 en 17 van Campbell, 7 e druk December 2008

DNA & eiwitsynthese Oefen- en zelftoetsmodule behorende bij hoofdstuk 16 en 17 van Campbell, 7 e druk December 2008 DNA & eiwitsynthese Oefen- en zelftoetsmodule behorende bij hoofdstuk 16 en 17 van Campbell, 7 e druk December 2008 DNA 1. Hieronder zie je de schematische weergave van een dubbelstrengs DNA-keten. Een

Nadere informatie

Welke van de bovenstaande celorganellen of levensprocessen kunnen zowel in prokaryote, als in eukaryote cellen voorkomen?

Welke van de bovenstaande celorganellen of levensprocessen kunnen zowel in prokaryote, als in eukaryote cellen voorkomen? Biologie Vraag 1 Celorganellen en levensprocessen bij levende cellen zijn: 1. Ribosomen 2. ATP synthese 5. DNA polymerase 3. Celmembranen 6. Fotosynthese 4. Kernmembraan 7. Mitochondria Welke van de bovenstaande

Nadere informatie

Hetzelfde DNA in elke cel

Hetzelfde DNA in elke cel EIWITSYNTHESE (H18) Hetzelfde DNA in elke cel 2 Structuur en functie van DNA (1) Genen bestaan uit DNA Genen worden gedragen door chromosomen Chromosomen bestaan uit DNAmoleculen samengepakt met eiwitten

Nadere informatie

Oefenopgaven Biochemie

Oefenopgaven Biochemie 6VW efenopgaven Biochemie Parkinson De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening. Wanneer van een bepaalde soort hersencellen een aanzienlijk deel is afgestorven, komt deze ziekte tot uiting.

Nadere informatie

Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 2, 3, 4 en 5 van Unit 1 van Biology, Campbell,10 e druk Versie

Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 2, 3, 4 en 5 van Unit 1 van Biology, Campbell,10 e druk Versie Chemie van het leven Vragen bij deoefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 2, 3, 4 en 5 van Unit 1 van Biology, Campbell,10 e druk Versie 2014-2015 Chemische achtergrond van leven 1. Atoomnummer

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Om te kunnen overleven moeten micro-organismen voedingsstoffen opnemen uit hun omgeving en afvalstoffen uitscheiden. Het inwendige van een cel is gescheiden

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands

Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands 135 Inleiding Het stoppen van een bloeding bestaat uit twee processen: bloedstelping en bloedstolling. Tijdens de bloedstelping worden bloedplaatjes aan de beschadigde

Nadere informatie

Proteomics. Waarom DNA alleen niet genoeg is

Proteomics. Waarom DNA alleen niet genoeg is Proteomics Waarom DNA alleen niet genoeg is Reinout Raijmakers Netherlands Proteomics Centre Universiteit Utrecht, Biomolecular Mass Spectrometry and Proteomics Group Van DNA naar organisme Eiwitten zijn

Nadere informatie

Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST,

Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, 26-09-2014 1. Tijdens fotosynthese ontstaat O 2. Uit welke grondstof(fen) wordt dit O 2 gevormd? De reactie vereist energie. Hoeveel moleculen ATP worden

Nadere informatie

Biologie Vraag 1 <A> <B> <C> <D> Vraag 1. Dit zijn een aantal gegevens over een nucleïnezuur.

Biologie Vraag 1 <A> <B> <C> <D> Vraag 1. Dit zijn een aantal gegevens over een nucleïnezuur. Biologie Vraag 1 Dit zijn een aantal gegevens over een nucleïnezuur. 1. Het is een enkelvoudige keten. 2. Het bevat als basen: G A C T. 3. Het varieert naargelang de soort cel binnen één organisme. 4.

Nadere informatie

BOUWSTENEN VAN HET LEVEN

BOUWSTENEN VAN HET LEVEN BOUWSTENEN VAN HET LEVEN Pearson Basisboek Biologie 10voorBiologie VWO Hoofdstuk 1 L. Grotenbreg (MSc.) Bouwstenen van het leven Organische moleculen, groot of klein, bevatten chemische energie en zijn

Nadere informatie

a. fosfatidylethanolamine b. fosfatidylcholine c. plasmologeen d. ceramide e. Een mengsel van A en B

a. fosfatidylethanolamine b. fosfatidylcholine c. plasmologeen d. ceramide e. Een mengsel van A en B 1. Een onbekend lipide wordt behandeld met een mengsel van fosfolipasen A1, A2, C en D. Vermits er geen glycerol wordt gevormd na deze behandeling, is het lipide meest waarschijnlijk a. fosfatidylethanolamine

Nadere informatie

Rondleiding door de cel

Rondleiding door de cel Rondleiding door de cel Interactieve opgaven bij de hoofdstukken 5 t/m 8 van Biology, Campbell Deze module behandelt de volgende delen van hoofdstukken van Campbell s Biology : Hoofdstuk 5.4, pagina 77-86:

Nadere informatie

HOE WERKT EEN IONKANAAL?

HOE WERKT EEN IONKANAAL? HOE WERKT EEN IONKANAAL? THEORIE Een cel gebruikt speciale eiwitten om ionen over het celmembraan te transporteren: de ion-kanalen. Deze kanalen zijn eiwitcomplexen die door het celmembraan heen steken

Nadere informatie

Studentnummer: Schrijf je naam en studentnummer op elk vel. Omcirkel het juiste antwoord.

Studentnummer: Schrijf je naam en studentnummer op elk vel. Omcirkel het juiste antwoord. Naam: Studentnummer: FLP1 Tentamen 31 05 2013, 14:00 17:00h Dit tentamen bestaat uit 25 opgaven op 6 bladzijden. Schrijf je naam en studentnummer op elk vel. Omcirkel het juiste antwoord. Je mag boek,

Nadere informatie

94 Transcriptie en vorming van mrna bij prokaryoten en eukaryoten

94 Transcriptie en vorming van mrna bij prokaryoten en eukaryoten 94 Transcriptie en vorming van mrna bij prokaryoten en eukaryoten Transcriptie bij prokaryoten: Prokaryoten hebben geen celkern, waardoor het DNA los in het cytoplasma ligt. Hier vindt de transcriptie

Nadere informatie

Uitwerkingen Bio-organische Chemie Werkcollege 1. 1. Hoeveel protonen, neutronen en elektronen hebben de volgende elementen:

Uitwerkingen Bio-organische Chemie Werkcollege 1. 1. Hoeveel protonen, neutronen en elektronen hebben de volgende elementen: Uitwerkingen Bio-organische hemie Werkcollege 1 1. oeveel protonen, neutronen en elektronen hebben de volgende elementen: a. 39 K 19 c. 13 6 b. 32 S 16 d. 200 g 80 a. 19 protonen, 19 elektronen, 20 neutronen.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 22 het topje van de eiwitberg

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 22 het topje van de eiwitberg Samenvatting Biologie Hoofdstuk 22 het topje van de eiwitberg Samenvatting door een scholier 1627 woorden 31 mei 2011 8,3 20 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar HOOFDSTUK 22 Het topje van de eiwitberg

Nadere informatie

1 (~20 minuten; 20 punten)

1 (~20 minuten; 20 punten) TENTAMEN Moleculaire Cel Biologie (8A840) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld & Dr. M. Merkx 27-01-2012 14:00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik

Nadere informatie

a. Geef de 1-lettercode van de aminozuren in het peptide in de corresponderende volgorde. (4P) LLORETDEMAR (iedere fout -1P)

a. Geef de 1-lettercode van de aminozuren in het peptide in de corresponderende volgorde. (4P) LLORETDEMAR (iedere fout -1P) TENTAMEN BIOCHEMIE (8RA00) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 28-06-2013 09:00 12:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik geen rode pen! 1 Peptiden en eiwitten (~15 minuten;

Nadere informatie

Welke van de bovenstaande celorganellen of levensprocessen kunnen zowel in prokaryote, als in eukaryote cellen voorkomen?

Welke van de bovenstaande celorganellen of levensprocessen kunnen zowel in prokaryote, als in eukaryote cellen voorkomen? Biologie Vraag 1 Celorganellen en levensprocessen bij levende cellen zijn: 1. Ribosomen 2. ATP synthese 5. DNA polymerase 3. Celmembranen 6. Fotosynthese 4. Kernmembraan 7. Mitochondria Welke van de bovenstaande

Nadere informatie

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS?

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Moleculen 1. Basenparing In het DNA vindt basenparing plaats. Welke verbinding brengt een basenpaar tot stand? A. Peptidebinding B. Covalente binding C. Zwavelbrug

Nadere informatie

Organic Chemistry. 5 th Edition Paula Yurkanis Bruice. Chapter 8. Substitution Reactions of Alkyl Halides

Organic Chemistry. 5 th Edition Paula Yurkanis Bruice. Chapter 8. Substitution Reactions of Alkyl Halides Organic Chemistry 5 th Edition Paula Yurkanis Bruice Chapter 8 Substitution Reactions of Alkyl Halides Substitutie en eliminatie reacties Het atoom of de groep die wordt vervangen (gesubstitueerd) of geëlimineerd

Nadere informatie

Dynamics of Water Interacting with Biomolecules C.C.M. Groot

Dynamics of Water Interacting with Biomolecules C.C.M. Groot Dynamics of Water Interacting with Biomolecules C.C.M. Groot Samenvatting Leven speelt zich af in vloeibaar water. Het menselijk lichaam bestaat bijvoorbeeld voor gemiddeld 65% uit water, en de meeste

Nadere informatie

a. Geef de 1-lettercode van de aminozuren in het peptide in de corresponderende volgorde. (4P)

a. Geef de 1-lettercode van de aminozuren in het peptide in de corresponderende volgorde. (4P) HERTENTAMEN Eindtoets BIOCHEMIE (8RA00) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 16-08-2013 09:00 12:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik geen rode pen! 1 Peptiden en eiwitten

Nadere informatie

scheikunde vwo 2017-I

scheikunde vwo 2017-I PAL 1 maximumscore 1 NH 3 2 maximumscore 4 Een juist antwoord kan als volgt zijn weergegeven: de restgroepen juist weergegeven en 1 de peptidebindingen juist weergegeven en de rest van de structuurformule

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Visualiseren van eiwitten

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Visualiseren van eiwitten Afsluitende les Leerlingenhandleiding Visualiseren van eiwitten Leerlingenhandleiding Visualiseren van Eiwitten Deze les gaat over de structuur van eiwitten. De les bestaat uit vier opdrachten: 1. Hoe

Nadere informatie

GEPE. Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016. 28 september 2015. 13.30-16.00 uur

GEPE. Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016. 28 september 2015. 13.30-16.00 uur GEPE Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016 28 september 2015 13.30-16.00 uur Naam: (in blokletters) Registratienummer 1. Begin met je naam en overige gegevens in te vullen. 2. Gebruik voor de beantwoording

Nadere informatie

Naam: Studentnummer: Opleiding:..

Naam: Studentnummer: Opleiding:.. 1 2 3 4 5 6 B EINDTOETS Biochemie (8RA00) en TENTAMEN Biochemie (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 15-08-2014 09:00 12:00 (totaal 100 punten, plus max. 5 extra voor bonus) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag!

Nadere informatie

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 21 juli 2017

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 21 juli 2017 UITWERKING CCVS-TENTAMEN 21 juli 2017 Frank Povel NB. Deze uitwerking is door mij gemaakt en is niet de uitwerking die de CCVS hanteert. Er kunnen dan ook op geen enkele wijze rechten aan deze uitwerking

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 9 Beta2-glycoproteïne I ( ), ook wel bekend als apolipoproteine H (apoh), is een membraanadhesie eiwit dat in plasma circuleert (100-300 μg/ml) in een vrije- en een gebonden vorm. De molecuulmassa van

Nadere informatie

Oefenopgaven Biochemie. Parkinson

Oefenopgaven Biochemie. Parkinson 6VW efenopgaven Biochemie Parkinson De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening. Wanneer van een bepaalde soort hersencellen een aanzienlijk deel is afgestorven, komt deze ziekte tot uiting.

Nadere informatie

Scheikunde Chemie Overal Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 18

Scheikunde Chemie Overal Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 18 Scheikunde Chemie Overal Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 18 Reactietypen Substitutiereactie Een atoom(groep) wordt vervangen door een andere atoomgroep. Bij halogenen gebeurt dat alleen onder straling.

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2006-II

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2006-II 4 Beoordelingsmodel ollageen 1 et antwoord kan als volgt zijn genoteerd: 3 S 2 2 2 2 2 N N 2 N peptidebindingen juist getekend 1 het begin van de structuurformule weergegeven met N met N met N en het einde

Nadere informatie

TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld :00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie)

TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld :00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie) TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 25-01-2010 14:00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie) 1 (~30 minuten; 20 punten) Onderstaand is een stukje

Nadere informatie

Figuur 1. Representatie van de dubbele helix en de structuren van de verschillende basen.

Figuur 1. Representatie van de dubbele helix en de structuren van de verschillende basen. Het DNA molecuul is verantwoordelijk voor het opslaan van de genetische informatie die gebruikt wordt voor de ontwikkeling en het functioneren van levende organismen. Aangezien het de instructies voor

Nadere informatie

Synthese van Glycopeptiden als

Synthese van Glycopeptiden als Synthese van Glycopeptiden als Mimetica Inhoudsopgave Titel Pagina INHOUDSOPGAVE...^ SAMENVATTING...3 SUMMARY...5 GEBRUIKTE AFKORTINGEN...? HOOFDSTUK 1...8 INLEIDING EN THEORIE......8 1.1. Algemene Inleiding...8

Nadere informatie

Examen structurele bioinformatica Naam:

Examen structurele bioinformatica Naam: 1. Uit welke onderdelen bestaat elk aminozuur? Leg kort uit waarvoor ze verantwoordelijk zijn (vanuit structureel oogpunt). centraal koolstofatoom (C α ) amino groep (NH 2 ) => peptidebinding carboxyl

Nadere informatie

Welke van de bovenstaande celorganellen of levensprocessen kunnen zowel in prokaryote, als in eukaryote cellen voorkomen?

Welke van de bovenstaande celorganellen of levensprocessen kunnen zowel in prokaryote, als in eukaryote cellen voorkomen? Biologie Vraag 1 Celorganellen en levensprocessen bij levende cellen zijn: 1. Ribosomen 2. ATP synthese 5. DNA polymerase 3. Celmembranen 6. Fotosynthese 4. Kernmembraan 7. Mitochondria Welke van de bovenstaande

Nadere informatie

Bouwstenen van het leven

Bouwstenen van het leven Bouwstenen van het leven 1 Leerdoelen In dit hoofdstuk leer je: de belangrijkste scheikundige begrippen die in de biologie gebruikt worden; wat de structuur en functie van koolhydraten is; wat de structuur

Nadere informatie

WATER. Krachten tussen deeltjes. Intramoleculaire en intermoleculaire krachten

WATER. Krachten tussen deeltjes. Intramoleculaire en intermoleculaire krachten WATER Krachten tussen deeltjes Intramoleculaire en intermoleculaire krachten Intramoleculaire en intermoleculaire krachten De atomen in een molecuul blijven samen door intramoleculaire krachten (atoombinding)

Nadere informatie

1 Peptiden en eiwitten (~20 minuten; 20 punten)

1 Peptiden en eiwitten (~20 minuten; 20 punten) 1 Peptiden en eiwitten (~20 minuten; 20 punten) a. Beschouw bovenstaand synthetisch peptide. Het bevat het aminozuur ornithine, een intermediair in de biosynthese van arginine, welke normaal gesproken

Nadere informatie

Aminozuren Kleine stukjes eiwit kunnen de celwand van een bacterie sterker maken. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren.

Aminozuren Kleine stukjes eiwit kunnen de celwand van een bacterie sterker maken. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Activiteit 5 Peptidebindingen en Penicilline Aminozuren Kleine stukjes eiwit kunnen de celwand van een bacterie sterker maken. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. In de natuur komen ongeveer 100 verschillende

Nadere informatie

DNA, RNA en eiwitten: rules and regulations

DNA, RNA en eiwitten: rules and regulations DA, RA en eiwitten: rules and regulations met een uitgebreide toelichting VW, scheikunde Marnix College Ede DA, RA en eiwitten: rules and regulations G..F. urenkamp, 2007 SAMEVATTIG AFSPRAKE DA, RA, AMIZURE

Nadere informatie

Intermezzo, De expressie van een eiwit.

Intermezzo, De expressie van een eiwit. Samenvatting Bacteriën leven in een omgeving die voortdurend en snel verandert. Om adequaat te kunnen reageren op deze veranderingen beschikken bacteriën over tal van sensor systemen die de omgeving in

Nadere informatie

4e jaar Wetenschappen

4e jaar Wetenschappen CVO KISP - OEFENLES Chemie van water Mevrouw Baeten 4e jaar Wetenschappen 7-12-2013 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Inleidende proef... 2 3. Bouwstenen water... 3 4. Polariteit... 4 a. Elektronegativiteit...

Nadere informatie

157 De ontdekking van de natuurlijke aanwezigheid van antisense oligonucleotiden in eukaryote cellen, die de expressie van specifieke eiwitten kunnen reguleren, heeft in de afgelopen tientallen jaren gezorgd

Nadere informatie

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische Chromosomen bestaan voor een groot deel uit DNA DNA bevat de erfelijke informatie van een organisme. Een gen(ook wel erffactor) is een stukje DNA dat de informatie bevat voor een erfelijke eigenschap(bvb

Nadere informatie

DNA & eiwitsynthese (Junior College Utrecht) Vragen bij COO-programma

DNA & eiwitsynthese (Junior College Utrecht) Vragen bij COO-programma DNA & eiwitsynthese (Junior College Utrecht) Vragen bij COO-programma De vragen die voorkomen in het COO-programma DNA & eiwitsynthese zijn op dit formulier weergegeven. Het is de bedoeling dat je, als

Nadere informatie

WATER. Krachten tussen deeltjes

WATER. Krachten tussen deeltjes WATER Krachten tussen deeltjes Krachten tussen deeltjes (1) Atoombinding en molecuulbinding De atomen in een molecuul blijven samen door het gemeenschappelijk gebruik van één of meer elektronenparen (=

Nadere informatie

Periode 9 - deel 1 MOLECULAIRE GENETICA

Periode 9 - deel 1 MOLECULAIRE GENETICA Periode 9 - deel 1 MOLECULAIRE GENETICA Lesstof PW9 Toets 9.1 Boek: Biologie voor het MLO (zesde druk) Hoofdstuk 5 Biomoleculen blz. 89 t/m 106 Hoofdstuk 11 Klassieke genetica blz. 224 t/m 227 Hoofdstuk

Nadere informatie

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri Samenvatting De biofysica kan worden beschouwd als het grensgebied tussen de natuurkunde en de biologie. In dit vakgebied worden natuurkundige methoden gebruikt om biologische systemen te analyseren en

Nadere informatie

Naam: Student nummer:

Naam: Student nummer: Vraag 1. a. Vergelijk de elektronen transportketen van de ademhaling met de elektronentransport keten van de licht reactie (eventueel met tekening). Geef aan waar ze plaats vinden, wie de elektronen donors

Nadere informatie

aantal R, C, N & H atomen/groepen kloppend 1 juist reaceeproduct 1

aantal R, C, N & H atomen/groepen kloppend 1 juist reaceeproduct 1 Correc4emodel voorbeeldexamen scheikunde Opgave COpg 1 2 3 niet elk polymeermolecuul hee7 dezelfde ketenlengte omdat het EjdsEp van inieaee voor de verschillende polymeren anders is, en ook het moment

Nadere informatie

ANORGANISCHE STOFKLASSEN

ANORGANISCHE STOFKLASSEN ANORGANISCHE STOFKLASSEN 1. ATOMEN... 3 1.1. STRUCTUUR VAN HET ATOOM...3 1.2. DE ELEKTRONCONFIGURATIE...4 2. STOFFEN EN MENGSELS...5 2.1. ZUIVERE STOFFEN... 5 2.1.1. Soorten zuiveren stoffen...5 2.1.2.

Nadere informatie

Stoffen, structuur en bindingen

Stoffen, structuur en bindingen Hoofdstuk 1: Stoffen, structuur en bindingen Scheikunde vwo 2011/2012 www.lyceo.nl Onderwerpen Scheikunde 2011 2012 Stoffen, structuur en binding Kenmerken van Reacties Zuren en base Redox Chemische technieken

Nadere informatie

Onderstaand is een stukje peptide getoond dat deel uit maakt van een groter eiwit en de naam draagt van een lokaal beroemde biochemicus:

Onderstaand is een stukje peptide getoond dat deel uit maakt van een groter eiwit en de naam draagt van een lokaal beroemde biochemicus: 1 Onderstaand is een stukje peptide getoond dat deel uit maakt van een groter eiwit en de naam draagt van een lokaal beroemde biochemicus: a. Geef de 1-lettercode van de 6 uitgeschreven aminozuren in de

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 918 woorden 13 januari 2005 6,3 193 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Hoofdstuk 1 1.2: De bouw van een atoom.

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/36998 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/36998 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/36998 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Dunnen, Angela den Title: Surface-structure dependencies in catalytic reactions

Nadere informatie

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL]

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking van enzymen kunnen beschrijven moet het proces van

Nadere informatie

Hoe kijken we naar het DNA van een patiënt?

Hoe kijken we naar het DNA van een patiënt? Hoe kijken we naar het DNA van een patiënt? Ies Nijman UMC Utrecht Dept of Genetics, Centre for Molecular Medicine Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), Hartwig Medical Foundation 1994 DNA sequenties,

Nadere informatie

SAMENVATTING 141 Aminozuren zijn bouwstenen voor de synthese van eiwitten die nodig zijn voor de groei van een organisme. De synthese van aminozuren kost energie dat wordt gewonnen uit de voedingstoffen

Nadere informatie

Structuur, vorm en dynamica van biologische membranen

Structuur, vorm en dynamica van biologische membranen SAMENVATTING Structuur, vorm en dynamica van biologische membranen Biofysica is de studie van de natuurkunde achter biologische processen. Haar werkterrein is voornamelijk de individuele cel. Cellen zijn

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo I

Eindexamen scheikunde 1 vwo I Beoordelingsmodel PKU 1 maximumscore 3 Een juist antwoord kan er als volgt uitzien: CH 3 S H 2 N CH 2 CH 2 C H O C N H OH CH 2 C H O C N H HO CH 3 CH C H O C peptidebindingen juist getekend 1 het begin

Nadere informatie

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2016 woorden 4 november keer beoordeeld

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2016 woorden 4 november keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 2016 woorden 4 november 2005 4,4 5 keer beoordeeld Vak ANW Voorwoord Het leven, wat heeft er allemaal met het leven te maken. Het leven is erg ingewikkeld, een goede

Nadere informatie

3,3. Samenvatting door D woorden 28 november keer beoordeeld. Thema 3: Chemische samenstelling van organismen 1.

3,3. Samenvatting door D woorden 28 november keer beoordeeld. Thema 3: Chemische samenstelling van organismen 1. Samenvatting door D. 1431 woorden 28 november 2016 3,3 4 keer beoordeeld Vak Biologie Thema 3: Chemische samenstelling van organismen 1. Inleiding Scheikundige samenstelling persoon 70kg Scheikundige samenstelling

Nadere informatie

Desoxyribose heeft 5 C-atomen. De fosfaatgroep zit aan het 5e C-atoom en de stikstofbase aan het 1e C-atoom.

Desoxyribose heeft 5 C-atomen. De fosfaatgroep zit aan het 5e C-atoom en de stikstofbase aan het 1e C-atoom. Desoxyribose heeft 5 C-atomen. De fosfaatgroep zit aan het 5e C-atoom en de stikstofbase aan het 1e C-atoom. Afbeelding 2. DNA-nucleotide.1 Bij het aan elkaar koppelen van nucleotiden gaat het 3e C-atoom

Nadere informatie

Waar leven is, zijn ook Enzymen

Waar leven is, zijn ook Enzymen Waar leven is, zijn ook Enzymen De verschillende functies van de Enzymen zijn ontelbaar veelzijdig, net zo als bij Microorganismen, maar Enzymen zijn geen Micro organismen. Het betreft hier dus geen levende

Nadere informatie

SAMENVATTING EN ALGEMENE DISCUSSIE

SAMENVATTING EN ALGEMENE DISCUSSIE SAMENVATTING EN ALGEMENE DISCUSSIE In dit proefschrift is de activiteit van het Escherichia coli UvrA eiwit bestudeerd met zgn. single-molecule microscopie technieken, waarmee individuele eiwit-complexen

Nadere informatie

2,4. Samenvatting door R woorden 5 maart keer beoordeeld. Biologie voor jou. Stofwisseling Biologie. Atomen en Moleculen

2,4. Samenvatting door R woorden 5 maart keer beoordeeld. Biologie voor jou. Stofwisseling Biologie. Atomen en Moleculen Samenvatting door R. 1478 woorden 5 maart 2014 2,4 30 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Stofwisseling Biologie Atomen en Moleculen -Stof à moleculen à atomen (in kleine hoeveelheden

Nadere informatie

STEMPEL DE WEG VAN GEN NAAR EIWIT

STEMPEL DE WEG VAN GEN NAAR EIWIT A LIFE TYPEFACE STEMPEL DE WEG VAN GEN NAAR EIWIT De eiwitsynthese is één van de belangrijkste processen die zich in de cel afspelen. Eiwitten staan aan de basis van het functioneren van de cel. Wat een

Nadere informatie

Love and Fear of Water: Water Dynamics around Charges and Apolar Solutes S.T. van der Post

Love and Fear of Water: Water Dynamics around Charges and Apolar Solutes S.T. van der Post Love and Fear of Water: Water Dynamics around Charges and Apolar Solutes S.T. van der Post Samenvatting Water is meer dan een oplosmiddel Het leven op aarde is gebaseerd op water: vrijwel alle organismen,

Nadere informatie

Extending the self-assembly of coiled-coil hybrids

Extending the self-assembly of coiled-coil hybrids SAMENVATTING Een coiled-coil motief is opgebouwd uit meerdere peptiden die een helix structuur bezitten. De binding van deze peptiden is zeer specifiek en is gebaseerd op de interactie tussen repeterende

Nadere informatie

STEMPEL DE WEG VAN GEN NAAR EIWIT

STEMPEL DE WEG VAN GEN NAAR EIWIT A LIFE TYPEFACE STEMPEL DE WEG VAN GEN NAAR EIWIT De eiwitsynthese is één van de belangrijkste processen die zich in de cel afspelen. Eiwitten staan aan de basis van het functioneren van de cel. Wat een

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE NATINALE SEIKUNDELYMPIADE ANTWRDMDEL VRRNDE 2 (de week van) woensdag 12 april 2006 Deze voorronde bestaat uit 27 deelvragen verdeeld over 5 opgaven De maximumscore voor dit werk bedraagt 100 punten (geen

Nadere informatie

1 (~20 minuten; 20 punten)

1 (~20 minuten; 20 punten) HERTENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 28-01-2013 09:00 12:00 (totaal 100 punten + 5 bonuspunten) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik geen rode

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/33222 holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/33222 holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/33222 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Braak, Bas ter Title: Carcinogenicity of insulin analogues Issue Date: 2015-06-18

Nadere informatie

Tentamen Genetica 22-10-2004 Studentnr:

Tentamen Genetica 22-10-2004 Studentnr: CONTROLEER OF DIT TENTAMEN 11 PAGINA S BEVAT. Veel succes! Je mag de achterkant van het papier ook zo nodig gebruiken, maar beantwoord vragen 1-6 niet op blaadjes van vraag 7 en de daarop volgende. 1.

Nadere informatie

Cover Page. Author: Slieker, Roderick Title: Charting the dynamic methylome across the human lifespan Issue Date:

Cover Page. Author: Slieker, Roderick Title: Charting the dynamic methylome across the human lifespan Issue Date: Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/45888 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Slieker, Roderick Title: Charting the dynamic methylome across the human lifespan

Nadere informatie

1. Welk(e) van de volgende baseparen komt(en) van nature voor in een DNA dubbele helix. Omcirkel deze. C-G

1. Welk(e) van de volgende baseparen komt(en) van nature voor in een DNA dubbele helix. Omcirkel deze. C-G Tentamen Biochemie MST. Deel 2 29 oktober 201 1:0-1:0u (17:00u met handicap) Antwoorden invullen op dit vel. 90 punten is een Den, 0 punten is een 1 Naam: Studentnr: 1. Welk(e) van de volgende baseparen

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2006-I

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2006-I 4 Beoordelingsmodel MZA Maximumscore 4 1 stof I: cis-buteendizuur stereo-isomeer van stof I: trans-buteendizuur buteen als stamnaam 1 dizuur als achtervoegsel 1 voorvoegsel cis bij de naam van stof I en

Nadere informatie