Algemene bepalingen Begripsomschrijvingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene bepalingen Begripsomschrijvingen"

Transcriptie

1 Keur waterkeringen Steenbokstraat 10 Postbus AC Apeldoorn [T] (055) [F] (055) [E] [I] Algemene bepalingen Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze keur wordt verstaan onder: a. Het waterschap: Waterschap Veluwe; b. Het bestuur en het algemeen bestuur: het college van dijkgraaf en heemraden van het waterschap respectievelijk het algemeen bestuur van het waterschap; c. Waterstaatswerken: waterkeringen d. Werken: alle door menselijk toedoen gemaakte of te maken constructies met toebehoren, daaronder inbegrepen bouwwerken, kunstwerken, kabels en leidingen; e. Bouwwerken: alle constructies van enige omvangen van hout, steen, metaal of ander materiaal, welke op de plaats van bestemming direct of indirect steun vinden in of op de grond; f. Kunstwerken: waterstaatkundige bouwwerken die van belang zijn voor de waterkering, dan wel uit andere hoofde behoren tot een waterkering. g. Rechthebbende: de eigenaar dan wel beperkt zakelijk of persoonlijk gerechtigde; h. Legger: het register met bijbehorende kaarten waarin onderhoudsplichtigen of onderhoudsverplichtingen zijn aangewezen als bedoeld in artikel 78 Waterschapswet en / of waarop richting, vorm, afmetingen en constructie van de waterstaatswerken staan; i. Waterkeringen: kunstmatige hoogten en die (gedeelten van) natuurlijke hoogten of hooggelegen gronden, met inbegrip van de daarin of daaraan aangebrachte werken, die een waterkerende of mede een waterkerende functie hebben en als zodanig in de legger zijn aangegeven, onderverdeeld in primaire en secundaire waterkeringen; j. Teen: de lijn of het knikpunt van een waterkering waar talud en maaiveld elkaar snijden of geacht worden elkaar te snijden; k. Kernzone: het centrale gedeelte van de waterkering, dat als zodanig in de legger is aangewezen, dan wel de strook grond die zich uitstrekt tot een afstand van 4 meter uit de teen van de waterkering; l. Beschermingszone: de gronden aan weerszijden van de kernzone, die als zodanig in de legger zijn aangegeven, dan wel de stroken grond die zich uitstrekken tot een afstand van 20 meter uit de teen.

2 Blad 2 van 14 m. Buitenbeschermingszone: de gronden aan weerszijden van de beschermingszone, die als zodanig in de legger zijn aangegeven, dan wel die zich uitstrekken tot een afstand van 100 meter uit de teen binnendijks en 150 meter uit de teen buitendijks. n. Weiden: het houden en/of laten grazen van huisdieren op een daarvoor afgerasterd perceel. Hoofdelijke aansprakelijkheid Artikel 2 1. Wanneer percelen met een beperkt recht zijn bezwaard, dan wel krachtens persoonlijk recht in gebruik zijn gegeven, rusten de in deze keur aan de eigenaar opgelegde verplichtingen op de beperkt gerechtigden en, in geval er sprake is van een persoonlijk gebruiksrecht, op de gebruikers. 2. Indien een perceel is onderworpen aan verscheidene beperkte rechten, heeft voor de toepassing van deze keur de vruchtgebruiker voorrang boven zowel de opstaller als de erfpachter en heeft de opstaller voorrang boven de erfpachter. 3. Indien in het kader van de uitvoering van een landinrichtingsproject percelen tijdelijk in gebruik zijn gegeven overeenkomstig een plan van tijdelijk gebruik, als bedoeld in artikel 189 van de Landinrichtingswet (Stb. 1985, 299), dan wel aan de toekomstige gerechtigden in gebruik zijn gegeven, overeenkomstig het plan van toedeling, bedoeld in artikel 196 van genoemde wet, treden voor de toepassing van deze keur de in elke van beide plannen aangegeven gebruikers in de plaats van degenen die krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot hebben van die percelen. 4. Voor de nakoming van de in deze keur aan de eigenaar opgelegde verplichtingen is ieder van de in het eerste lid genoemde gerechtigden alsmede de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Gedoogplichten Artikel 3 1. De eigenaren van waterstaatswerken of van nabij waterstaatswerken geleden percelen zijn verplicht, voor zover dat nodig is voor werkzaamheden vanwege het waterschap ter behartiging van de hem opgedragen waterstaatszorg: a. materieel, waaronder machines, op hun percelen toe te laten; b. alle tijdelijke werken en verrichtingen in en op hun percelen toe te laten; c. degenen die met het onderhoud van waterstaatswerken en het toezicht daarop zijn belast, op hun percelen toe te laten; d. alle beletselen weg te nemen die de uitvoering van het onderhoud of het toezicht in de weg staan. 2. Van de uit te voeren werken en verrichtingen, gewoon onderhoud en spoedeisende gevallen uitgezonderd, stelt het bestuur de eigenaren van de gronden en de in artikel 2 eerste lid genoemde gerechtigden tot de betreffende gronden ten minste achtenveertig uren van tevoren schriftelijk in kennis.

3 Blad 3 van 14 Gebodsbepalingen Onderhoud Artikel 4 Onderhoudsplichtig zijn degenen die in de legger tot het plegen van onderhoud aan de waterkeringen zijn aangewezen. Gewoon onderhoud Artikel 5 1. De onderhoudsplichtigen van waterkeringen dragen zorg voor: a. het bestrijden van dieren (met uitzondering van muskusratten en beverratten), die het waterkerend vermogen van de waterkering kunnen schaden; b. het vrijhouden van afval, voorwerpen en materialen; c. het herstellen van beschadigingen d. het melden van aanzienlijke beschadigingen aan het bestuur; e. het in stand houden van de aanwezige begroeiingen, dienende tot verdediging van de waterkering; f. het onderhouden van de grasmat. 2. De onderhoudsplichtigen van werken die in, op, aan of boven kernzones of de beschermingszones zijn aangebracht en die een waterkerende of mede een waterkerende functie hebben dienen deze, onverminderd het bepaalde in artikel 6, waterkerend te houden. Buitengewoon onderhoud Artikel 6 1. De onderhoudsplichtigen van waterkeringen zijn, onverminderd het bepaalde in artikel 5, verplicht deze in stand te houden overeenkomstig het in de legger bepaalde omtrent richting, vorm, afmeting en constructie van de waterkering. 2. Aan waterkeringen mag in de jaarlijkse periode van 1 oktober tot 1 april geen buitengewoon onderhoud worden uitgevoerd in de kernzone. Afrastering Artikel 7 De eigenaren van percelen waar huisdieren worden gehouden en welke zijn gelegen nabij waterkeringen waarop ingevolge artikel 8 het beweiden met huisdieren is verboden, zijn verplicht daarlangs een voldoende veekerende afrastering aan te brengen, op 60 cm afstand uit de teen van de waterkering, dan wel op de eigendomsgrens indien deze op grotere afstand van de teen is gelegen, en van een zodanige constructie dat het waterkerend vermogen van de waterkering en het onderhoud van de waterkering niet worden gehinderd. Verbodsbepalingen Artikel 8 1. Het is verboden om binnen de kernzone: a. buiten openbare verharde wegen, met rij- of voertuigen dan wel paarden te rijden of vee te drijven; b. huisdieren te weiden;

4 Blad 4 van 14 c. te ploegen, te spitten, te graven of op enigerlei andere wijze grondroeringen te verrichten; d. de grasmat of andere begroeiing dienende tot verdediging van waterkeringen, of andere verdedigingsmaterialen te beschadigen, te vernietigen, te verplaatsen of te ontnemen; e. afval, specie, materialen of voorwerpen van welke aard ook te hebben, te storten te laten liggen of te verspreiden. f. vaste beplanting zoals bomen, heggen of struiken, te hebben of te rooien; g. andere dan op de door het bestuur toegestane wijzen te bemesten en daarbij ander meststoffen te gebruiken dan door het bestuur is toegestaan. 2. Onverminderd het bepaalde in het eerste lid is het binnen de kernzone en binnen de beschermingszones tevens verboden om: a. te spitten of te graven om werken te maken, te hebben, te herstellen, te vernieuwen, te wijzigen of op te ruimen. b. boringen te verrichten; c. anders dan op kennelijk daartoe ingerichte plaatsen: 1 e. vaartuigen of vlotten te laten liggen; 2 e voorwerpen, materialen of stoffen te deponeren of op te slaan ; 3 e zich van afval te ontdoen; 4 e tenten, caravans, woonwagens en dergelijke te plaatsen of te hebben; 5 e evenementen te houden, kramen te plaatsen of met voertuigen, aanhangwagens en dergelijke standplaatsen in te nemen; 3. Onverminderd het bepaalde in het eerste en het tweede lid is het binnen de kernzone, binnen de beschermingszones en binnen de buitenbeschermingszone: a. afgravingen voor het winnen van delfstoffen of specie, alsmede seismische onderzoekingen te verrichten; b. grond af te voeren, af te graven of te egaliseren; c. leidingen, tanks, drukvaten of andere werken met een overdruk van 10 bar of meer te leggen, op te richten, te hebben, te herstellen, te wijzigen, te vernieuwen of op te ruimen; d. explosiegevaarlijk materiaal of explosiegevaarlijke inrichtingen te hebben. 4. De in dit artikel genoemde verboden zijn niet van toepassing op handelingen ten behoeve van uitvoering van herstel en onderhoud, als bedoeld in de artikelen 5 en Met betrekking tot secundaire waterkeringen zijn alleen de bepalingen met betrekking tot de kernzone van toepassing zoals vermeld in het eerste, tweede en derde lid van dit artikel. Zorgplicht Artikel 9 Een ieder die in de kernzone, beschermingszone en buitenbeschermingszone handelingen verricht die mogelijkerwijs het waterkerend vermogen van de betreffende waterkering aantast, is verplicht alle maatregelen te nemen, die redelijkerwijs van hem verwacht mogen worden, teneinde aantasting van het waterkerend vermogen van de waterkering te voorkomen, dan wel indien daarvan reeds sprake is, al het mogelijke te doen om de gevolgen daarvan te beperken en zoveel mogelijk ongedaan te maken.

5 Blad 5 van 14 Algemene regels Artikel Bij besluit van het algemeen bestuur kunnen met betrekking tot gedragingen van derden, als bedoeld in artikel 8, regels worden gesteld die nodig zijn ter bescherming van de waterkering. 2. Bij dat besluit kan worden bepaald dat daarbij gestelde regels slechts gelden in daarbij aangegeven categorieën van gevallen. Ontheffingen Artikel Het bestuur kan van de in deze keur gestelde gebods- en verbodsbepalingen ontheffing verlenen. 2. Aan de ontheffing kunnen beperkingen en voorschriften worden verbonden ter bescherming van de waterkering en het waterkerend vermogen van de waterkering. 3. De toepassing van het bepaalde in het eerste en tweede lid van dit artikel kan mede strekken ter bescherming van de aan de waterkerende verbonden andere belangen, indien en voorzover daarin niet is voorzien door enige andere wet- of regelgeving. 4. Het bepaalde in het tweede en derde lid is eveneens van toepassing op een weigering, wijziging of intrekking van een ontheffing. 5. Afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht wordt in voorkomende gevallen van toepassing verklaard op de voorbereiding van besluiten inzake beschikkingen, als bedoeld in dit artikel. Schouw Artikel Door of namens het bestuur wordt schouw gevoerd over de waterkering volgens een door het bestuur vastgesteld schema. 2. Het bestuur kan indien het zulks nodig acht besluiten een extra schouw te voeren 3. Het bestuur stelt de datum van de schouw vast en maakt die tenminste twee weken tevoren bekend door kennisgeving ervan in of via daarvoor geschikte media. 4. De in het derde lid voorgeschreven bekendmaking kan in spoedeisende gevallen voor de aanvang van een extra schouw worden vervangen door een persoonlijke aanschrijving. Daarbij kan met een kortere termijn dan genoemd in het derde lid worden volstaan. 5. Op de datum van schouwvoering moeten alle onderhoudsplichtigen zonder nadere aanzegging aan hun verplichtingen ingevolge de bepalingen van deze keur hebben voldaan. 6. Indien het waterschap bij een schouwvoering overtredingen constateert, wordt door of namens het bestuur een herschouw gehouden binnen een door het bestuur te bepalen termijn.

6 Blad 6 van 14 Toezicht Artikel 13 Het bestuur wijst ambtenaren aan die zijn belast met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze keur bepaalde Strafbepalingen Artikel Overtreding van de bepalingen van deze keur wordt gestraft met een hechtenis van ten hoogste driemaanden of een geldboete tot ten hoogste het bedrag van de tweede categorie als genoemd in artikel 23 van het Wetboek van Strafrecht, al dan niet met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak. 2. Indien ten tijde van het plegen van de in het eerste lid van dit artikel vermelde overtreding nog geen jaar verlopen is, sedert een eerdere veroordeling van de schuldige wegens gelijke overtreding onherroepelijk is geworden, kan hechtenis tot het dubbele van het gestelde maximum worden opgelegd. Overgangs- en slotbepalingen Ontheffingen Artikel Een ontheffing, verleend vóór de inwerkingtreding van deze keur, waarbij een ingevolge deze keur ontheffingsplichtig werk of handelen door het bevoegd gezag is toegestaan, wordt geacht ingevolge deze keur te zijn verleend. 2. Voor al hetgeen ten tijde van inwerkingtreding van deze keur rechtmatig tot stand is gebracht, wordt geacht ontheffing ingevolge deze keur te zijn verleend. Waterkeringen Artikel 16 De onderhoudsplichtigen van een (secundaire) waterkering waarvoor het vaststellen van een legger niet is voorgeschreven, of waarvoor vaststelling van een legger wel is voorgeschreven maar nog niet heeft plaatsgehad, zijn verplicht deze in stand te houden overeenkomstig de oorspronkelijke richting, vorm, afmeting, samenstelling en constructie. Inwerkingtreding Artikel 17 Deze keur treedt in werking op de achtste dag na bekendmaking Citeertitel Artikel 18 Deze keur wordt aangehaald als: Keur waterkeringen. Aldus besloten in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 17 december 1997 en gewijzigd in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 6 december 2004

7 Blad 7 van 14 Toelichting op de Keur waterkeringen Algemeen deel Het Algemeen Reglement voor het waterschap bepaald dat het waterschap tot taak heeft de waterstaatkundige verzorging van zijn gebied, voor zover die taak niet uitdrukkelijk aan andere publiekrechtelijke lichamen is opgedragen. Deze taak omvat de zorg voor de waterkering, voor het oppervlakte- waterkwantiteitsbeheer en oppervlaktewaterkwaliteitsbeheer. De provincie geeft daarbij aan dat het waterschap de uitoefening van deze taken en taakonderdelen moet richten op integraal waterbeheer. Artikel 78 van de Waterschapswet biedt aan het algemeen bestuur van het waterschap de mogelijkheid verordeningen vast te stellen die het nodig oordeelt voor de behartiging van de taken die de provincie aan het waterschap heeft opgedragen. Zo n verordening is de onderhavige Keur waterkeringen. Hierin zijn gebods- en verbodsbepalingen en gedoogplichten (juridisch instrumentarium) opgenomen om de waterkerende functie van de waterkeringen in het beheersgebied van Waterschap Veluwe te beschermen. Daarnaast beschikt het waterschap over de mogelijkheid technische maatregelen te nemen om de waterkerende functie van de waterkeringen te beschermen. De keur van waterschap Veluwe 1997 bevat drie onderwerpen te weten: waterkeringen, watergangen en lozen en onttrekken. De betreffende onderwerpen zijn gestoeld op verschillende hogere regelgeving, die ruimte laat voor nadere regelgeving door de regionale waterbeheerder. Dit is mede aanleiding geweest om de Keur van Waterschap Veluwe 1997 te splitsen. Naast deze Keur waterkeringen zijn er keuren voor respectievelijk de wateren en het kwantitatieve lozen en onttrekken. Met nadruk wordt gesteld dat de keur geen beleid bevat. Zij biedt juridisch instrumentarium om het waterkeringsbeleid in het beheersgebied van het waterschap te kunnen uitvoeren. De inhoud van dat waterkeringsbeleid en van de aanpalende ruimtelijk relevante beleidsterreinen bepaalt de inhoud van de Keur: welke reguleringsbepalingen staan er in en wat is het toepassingsgebied van die bepalingen. Opneming van dergelijke bepalingen heeft als consequentie dat het waterschap toeziet op de naleving van de keurbepalingen en de verleende ontheffingen met de daaraan verbonden voorschriften Toepassing van de keurbepalingen betekent dat het waterschap de aanvraag om ontheffing, de geconstateerde of beoogde gedraging toetst aan het vigerende beleid op het gebied van het waterkeringsbeheer en dan breed gezien. Dit beleid is te vinden in het Beheersplan Waterkeringen van het waterschap en in aanpalende beleidsdocumenten van anderen. De wijze waarop het watersschap ontheffingaanvragen toetst, staat aangegeven in de speciaal voor dat doel vastgestelde beleidsregels. Deze beleidsregels zijn in te zien op de website van het waterschap ( Bij het aanpassen van de Keur van Waterschap Veluwe 1997 is een aantal artikelen gewijzigd door nieuwe inzichten en nieuwe invulling. De overige bepalingen zijn gehandhaafd.

8 Blad 8 van 14 De reikwijdte van de Keur is niet onbeperkt. Zo kan het waterschap geen regeling vaststellen over een onderwerp, waarin een hogere regel al voorziet en die daarmee in strijd is. Deze keur bevat primair bepalingen ten behoeve van het waterkeringsbeheer conform het Algemeen Reglement voor het waterschap Veluwe, voor zover andere (hogere) regelgeving daarin niet uitputtend voorziet. Inhoudelijke afstemming is er met de Waterstaatswet 1900, de Wet op de waterkering, provinciale Verordening waterkering Gelderland en de Verordening waterkering Noord-Nederland. Het waterschap mag uitsluitend regels stellen ter behartiging van de taken die aan het waterschap zijn opgedragen. Dit is het zogenoemde specialiteitsbeginsel. Tijdens de parlementaire behandeling van de Waterschapswet is opgemerkt dat het waterschap bij de uitvoering van zijn taken, feitelijke daden, maar ook besluiten in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, rekening moet houden met ander belangen. Met andere woorden: bij de vervulling van zijn taak moet het waterschap met een brede kijk te werk gaan. Concreet betekent dit dat het waterschap zijn aandacht niet uitsluitend moet richten op de waterkering zelf, maar ook op de relevante omgeving daarvan. Ook de relatie met andere beleidsterreinen, zoals milieubeheer, ruimtelijke ordening en natuur en landschapsbeheer, moet tot uitdrukking komen, maar wel indien en voorzover deze belangen betrokken zijn bij de reglementaire taak van het waterschap. Voor waterkeringen is het waterkerend vermogen van de waterkering en dus de veiligheid de invalshoek. Eigendomsrechten kunnen worden beperkt door de Keur. Daarbij mag het waterschap bij zijn bescherming van de waterstaatkundige belangen niet zover gaan, dat deze rechten op onevenredige wijze worden aangetast. Dit aspect weegt duidelijk mee bij de afweging in het kader van de toepassing van de Keur. Het waterschap kent leggers. In de leggers van het waterschap is te zien wie onderhoudsplichtig is en waaruit de verplichting tot onderhoud bestaat. Ook staat aangegeven tot hoever de waterstaatswerken zich uitstrekken. Met andere woorden tot hoever het gebod of verbod bij een waterkering zich uitstrekt. Dit is nodig omdat deze zones niet overal gelijk zijn. Keur en legger kunnen niet zonder elkaar. Wijziging van de legger betekent een wijziging in de toepassing van de Keur bij een waterkering. Beide hebben dezelfde procedure van totstandkoming en derden hebben hier dezelfde rechtsbescherming. De Keur is niet van toepassing op het waterschap zelf, indien en voor zover het handelt ter uitvoering van zijn waterbeheertaak, dus als het waterschap handelt als lichaam van openbaar bestuur. Is dit niet het geval, dan heeft ook het waterschap een ontheffing nodig, voordat het met uitvoering kan starten. Het college van dijkgraaf en heemraden is belast met de zorg voor de uitvoering van deze Keur. De effectieve werking van de keurbepalingen (dus ook van de verleende ontheffingen) staat of valt met de naleefbaarheid voor de ingelanden en de handhaving daarvan door het waterschap. Het waterschap heeft daartoe toezichthouders met opsporingsbevoegdheid in dienst die toezien op de naleving van het gestelde bij of krachtens de Keur. Al naar gelang de soort overtreding reageert het waterschap daarop met een bestuursrechtelijke sanctie dan wel zet het waterschap het strafrechtelijke spoor in. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. Wat het waterschap precies

9 Blad 9 van 14 gaat doen met de handhaving van de Keur treft u aan in het jaarlijks vast te stellen handhavingsuitvoeringsprogramma. Artikelsgewijze toelichting Begripsomschrijvingen Artikel 1 Waterstaatswerken In deze Keur beperkt het waterschap zich tot waterkeringen. Primaire waterkering zijn waterkeringen die beveiliging bieden tegen overstroming, zoals geregeld in de Wet op de waterkering. Secundaire waterkeringen in het gebied van Waterschap Veluwe betreffen de (zomer)kaden in de uiterwaarden van de IJssel. Waterschap Veluwe onderscheidt bij de primaire waterkeringen drie zones: de kernzone, de beschermingszones en de buitenbeschermingszones. Bij de secundaire waterkeringen is dit alleen de kernzone. De begrenzingen van deze zones worden vastgelegd in de legger. Kernzone De kernzone bestaat uit de waterkering (minimaal bestaand uit binnentalud, kruin en buitentalud), alsmede de strook grond die zich uitstrekt tot 4 meter uit de teen, e.e.a. aangegeven in de legger. De secundaire waterkering kent alleen de kernzone. Bij de primaire waterkering wordt hiernaast nog onderscheid gemaakt in beschermingszones en buitenbeschermingszones. Beschermingszones Beschermingszones zijn de stroken grond aan weerszijden van een waterkering, welke als zodanig in de legger zijn aangegeven. Voor de bepaling van de beschermingszones van waterkeringen wordt uitgegaan van de afmetingen van de zogenaamde invloedslijnen, die technisch worden bepaald en niet een direct juridisch relevante betekenis voor de Keur hebben. De invloedslijn van de waterkering begrenst de strook grond ter weerszijden van de waterkering welke technisch/fysisch beschouwd de stabiliteit van de waterkering mede waarborgt (onder maatgevende omstandigheden). Aan de binnenzijde van de waterkering begrenst de invloedslijn de strook grond die volgens de grondmechanische berekeningen bijdraagt aan de stabiliteit van de waterkering. De invloedslijn begrenst aan de buitenzijde de eventueel aanwezige ondoorlatende grondlaag die de intreelengte bij piping verlengt. Met betrekking tot de primaire waterkeringen worden deze invloedslijnen opgenomen in het ingevolge de Wet op de waterkering vast te stellen technisch beheersregister. Voor de goede werking van de waterkering is niet alleen het dijklichaam van belang maar ook de stroken grond tussen de invloedslijnen; beide maken deel uit van de constructie waterkering als geheel. Tegen de hiervoor geschetste achtergrond is het noodzakelijk dat zowel de waterkering zelf als de gebieden binnen de invloedslijnen onder het keurregime vallen. De bepaling van de invloedslijn gebeurt aan de hand van geologisch onderzoek (in representatieve dijkvakken), waardoor een gevarieerde afstand ten opzichte van de teen van de dijk niet is uitgesloten. De beschermingszone is bepaald aan de hand van de berekende invloedslijn, rekening houdend met onzekerheden in de berekening en terreinsituatie.

10 Blad 10 van 14 De plicht om primaire waterkeringen vast te leggen in leggers is gebaseerd op de Wet op de waterkering. Indien voor deze waterkeringen nog geen legger is vastgesteld gelden de afstanden zoals die zijn aangegeven in de begripsomschrijving van de kernzone, beschermingszone en buitenbeschermingszone. Buitenbeschermingszones Buitenbeschermingszones liggen aan weerszijden van de beschermingszones en worden beschermd tegen grote ingrepen die van invloed kunnen zijn op de stabiliteit van een waterkering. Om dergelijke ingrepen te reguleren is ten aanzien van deze buitenbeschermingszones een aantal verbodsbepalingen opgenomen. Deze regulering is echter minder stringent dan die met betrekking tot beschermingszones en de kernzone. Werken, bouwwerken en kunstwerken Het begrip werk is een verzamelbegrip voor alle door menselijk toedoen te maken constructies met toebehoren. Dit onderscheid dient ertoe alle werken in en rond waterstaatswerken aan regelgeving te onderwerpen. Bouwwerken als constructie van enige omvang die direct of indirect steun vinden in of op de grond, omvatten een groot deel van de mogelijke werken in of nabij een waterstaatswerk, maar dit beslaat niet alle werken. Zo zijn bijvoorbeeld leidingen en kabels geen bouwwerken, maar worden aangemerkt als werken. Kunstwerken zijn waterstaatkundige bouwwerken van belang voor de waterkering en/of de waterbeheersing. Het onderscheid met bouwwerken is nodig, omdat alle kunstwerken wel een bouwwerk zijn, maar niet alle bouwwerken een kunstwerk. Weiden Nieuw is het begrip weiden. Met weiden wordt bedoeld het houden en/of laten grazen van huisdieren op een daarvoor afgerasterd perceel. Onder huisdieren worden verstaan alle gedomesticeerde dieren; dus zowel de grote huisdieren als varkens, paarden, rundvee en overige hoefdieren, als de kleine huisdieren als kippen, ganzen en ook honden. Artikel 2 Ingevolge het bepaalde in het eerste lid van dit artikel zijn de gebruikers verplicht de krachtens de keur op de eigenaar rustende verplichtingen na te komen ingeval er sprake is van een zakelijk of persoonlijk gebruiksrecht. Het derde lid voorziet erin dat degene die als gevolg van een in het kader van een landinrichtingsproject uitgevoerde herkaveling (tijdelijk) het feitelijk gebruik heeft van een onroerende zaak, voor het onderhoud met een zakelijk gerechtigde wordt gelijkgesteld. Ingevolge het bepaalde in het vierde lid, zijn de eigenaren, overige zakelijk gerechtigden tot, en gebruikers van de grond hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van verplichtingen, die ingevolge de keur op de eigenaar van de grond rusten. Veelal is immers niet de eigenaar maar de feitelijke gebruiker van de grond degene die bij machte is aan die verplichtingen te voldoen of die bij de voldoening aan die verplichtingen is gebaat. Artikel 3 De gedoogplichten voor de eigenaren van waterstaatswerken en van nabij waterstaatswerken gelegen gronden als neergelegd in dit artikel zijn gedeeltelijk dezelfde als verwoord in de

11 Blad 11 van 14 artikelen 9 en 10 van de Waterstaatswet 1900, maar zijn breder van strekking. De bepalingen van de Waterstaatswet 1900 staan hier niet aan in de weg. Het derde lid van artikel 9 van die wet houdt er zelfs uitdrukkelijk rekening mee dat dit soort verdergaande gedoogplichten uit anderen hoofde voortvloeien. Ingevolge het bepaalde in het tweede lid worden eigenaren ten minste twee dagen van te voren schriftelijk in kennis gesteld van de werken en/of verrichtingen die op hun gronden worden uitgevoerd. Dit laatste hoeft echter niet indien het de uitvoering van gewoon onderhoud of spoedeisende gevallen betreft. Artikel 4 Onderhoudsverplichtingen die niet bij een hogere regeling dan de keur of bij overeenkomst in het leven zijn geroepen, roept het bestuur bij keur in het leven. Dit gebeurt in het onderhavige artikel door als onderhoudsplichtigen aan te wijzen degenen die in de legger tot het plegen van onderhoud zijn aangewezen. In de legger worden slechts de begrenzingen van de bij het waterschap in beheer zijnde waterkeringen vastgelegd en wie verplicht zijn tot het plegen van onderhoud. Over het algemeen zal die aanwijzing niet naar individu geschieden maar een categorie personen betreffen, bijvoorbeeld aangelanden. Voor verdere uitleg van de legger: zie algemeen deel van de toelichting Artikel 5 In deze bepaling wordt omschreven waartoe (derden-) onderhoudsplichtigen bij de uitvoering van het gewone onderhoud gehouden zijn. Gewoon onderhoud is het instandhouden en maaien van de grasmat, het bloten, het vrijhouden van ruigten en zwerf- en drijfvuil, het instandhouden van begroeiingen en oeverbegroeiingen dienende tot verdediging van de waterkering, het dichten van mollegaten, holen wielsporen en vertrapping en het vrijhouden van mollen, vossen, konijnen. Overigens alle werkzaamheden die niet onder groot onderhoud vallen. De onderhoudsplichtige zal zich bij de bestrijding van dieren, bijvoorbeeld wild, mollen, die schade aan de waterkering kunnen aanbrengen, moeten houden aan de daarvoor geldende wetgeving. Te denken valt hierbij aan de Flora- en faunawet. De bestrijding van muskus- en berverratten op waterkeringen is een taak van het waterschap. Het tweede lid van dit artikel is nieuw. Dit artikel is bedoeld als verduidelijking; als een werk onderdeel is van het waterkerend vermogen van de waterkering, dan moet dat werk ook worden onderhouden. Artikel 6 In deze bepaling wordt omschreven waartoe (derden-)onderhoudsplichtigen die verplicht zijn tot de uitvoering van het buitengewoon onderhoud gehouden zijn. Als buitengewoon onderhoud wordt in de keur aangemerkt het in stand houden van de waterkering overeenkomstig het in de legger bepaalde omtrent richting, vorm, afmeting en constructie. De situatie waarin (derden-)onderhoudsplichtigen tot instandhouding van waterkeringen verplicht zijn doet zich met name voor bij secundaire waterkeringen. Ingevolge het bepaalde in het tweede lid mag in de periode dat hoog water kan voorkomen (van 1 oktober tot 1 april) geen buitengewoon onderhoud worden uitgevoerd aan waterkeringen. Artikel 7 Deze bepaling verplicht de eigenaren van percelen waar huisdieren worden gehouden, gelegen nabij waterkeringen, waarop het weiden van huisdieren ingevolge artikel 8 eerste lid onder b is

12 Blad 12 van 14 verboden, daarlangs voldoende veekerende afrasteringen te plaatsen, op 60 cm afstand uit de teen van de kering dan wel op de eigendomsgrens indien deze op grotere afstand van de teen is gelegen. Het plaatsen van deze afrasteringen valt niet onder de verbodsbepaling vervat in artikel 8, tweede lid onder a. Artikel 8 Verbodsbepalingen In dit artikel worden onderscheiden: verboden die gelden voor kernzone en beschermingszones en buitenbeschermingszones: verboden die gelden voor de kernzone en beschermingszones: verboden die gelden voor alleen de kernzone. De verboden voor de kernzone zijn verdergaand dan die gelden voor de beschermingszones omdat bepaalde handelingen, indien ze in de beschermingszones worden uitgevoerd, het waterkerend vermogen van de waterkering niet aantasten terwijl ze, indien ze op de waterkering plaats zouden hebben, wel degelijk het waterkerend vermogen zouden kunnen aantasten. Voor dit soort handelingen geldt veelal dat ze ook niet kunnen worden toegestaan in de directe nabijheid van de kernzone voor de buienbeschermingszone geldt het minst vergaande regime. Grondroeringen Ingevolge het derde lid van dit artikel is het verboden in de kernzone welke grondroeringen dan ook te verrichten. Voor de beschermingszones en buitenbeschermingszones is een minder vergaand regime van toepassing, dat is verwoord in het tweede respectievelijk het eerste lid. Huisdieren weiden Ingevolge het bepaalde in het eerste lid, onder b is het verboden in de kernzone huisdieren te laten weiden. Onder huisdieren worden verstaan alle gedomesticeerde dieren, dus zowel de grote huisdieren als varkens, paarden, rundvee en overige hoefdieren, als de kleine huisdieren als kippen, ganzen en ook honden. Deze bepaling is gewijzigd. De mogelijkheid om schapen en geiten te houden in de periode van 1 april tot 1 oktober is geschrapt. Dit verbod is opgenomen, omdat waterschap Veluwe een ecologisch beheer van de waterkering nastreeft. Door ecologisch beheer ontstaat een gevarieerde graszode met een diepere doorworteling. Een dergelijke graszode geeft meer weerstand tegen erosie en staat een hogere belasting toe. Doorlopende beweiding leidt tot een weliswaar hechte zode van grassoorten die echter ondiep wortelen en weinig variatie kent. Kruiden krijgen niet de kans zich te ontwikkelen en bloemen en zaden te vormen. Uit veiligheidsoogpunt is het streven erop gericht om te komen tot een sterk gevarieerde zode van diep en ondiep wortelende soorten. Voordeel hiervan is bovendien dat de soortenrijkdom en dus de landschappelijke en ecologische waarde toeneemt. Met maaien en afvoeren na de zaadvorming wordt deze doelstelling het beste bereikt. Maaien in het najaar kan vervangen worden door schapenbeweiding mits de beweiding kortdurend is waardoor er geen bemestend effect optreedt. Artikel 9 Dit artikel is nieuw Wanneer door een gedraging (een doen of nalaten) van een derde het bereiken van dan wel het blijven voldoen aan voldoende waterkerende waterkering wordt gefrustreerd of dreigt te worden

13 Blad 13 van 14 gefrustreerd, treedt het waterschap op. Allereerst wordt bekeken of een specifieke bepaling wordt overtreden. Is dit niet het geval, dan kan het waterschap op dit artikel terugvallen. Artikel 10 Dit artikel is nieuw. Het algemeen bestuur kan algemene regels stellen voor verboden opgenomen in artikel 8. Justitiabelen dienen dan aan deze regels te voldoen en een voornemen tot een gedraging vallend onder die regels aan het bestuur te melden. De plicht tot het aanvragen van ontheffing vervalt daarmee. Artikel 11 Van de in de keur gestelde geboden en verboden kan het bestuur schriftelijk ontheffing verlenen. Op de ontheffingverlening zijn de bepalingen van hoofdstuk 3, afdeling 3.6 (bekendmaking en mededeling) en hoofdstuk 4, titel 4.1 van de Algemene wat bestuursrecht van toepassing. De algemene wet bestuursrecht regelt de aanvraag tot het verlenen van een ontheffing, de voorbereiding van een beslissing op de aanvraag, de beslistermijn en de motivering van de beslissing. Tegen de beslissing op een aanvraag tot ontheffingverlening staat beroep ingevolge de Algemene wet bestuursrecht open. Rechtstreeks in hun belang getroffen belanghebbenden dienen alvorens bij de bestuursrechter in beroep te komen- eerst een bezwaarschrift in te dienen bij het bestuursorgaan dat de bestreden beslissing heeft genomen, in casu het voorlopig college van dijkgraaf heemraden van het waterschap. Op de bezwaarschriftprocedure zijn de bepalingen van de hoofdstukken 6 en 7 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. In voorkomende gevallen wordt afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard op de voorbereiding van een besluit inzake ontheffing. Aan de keurontheffing kunnen voorschriften worden verbonden. Bij de beslissing omtrent het verlenen van een ontheffing en het daaraan verbinden van ontheffingsvoorschriften is de bescherming van de waterkerende functie (veiligheid) de invalshoek. Artikel 12 Het bestuur is bevoegd tot het voeren van schouw. De frequentie bepaalt het bestuur. De onderhoudsverplichting is een verplichting die gedurende het gehele jaar op de onderhoudsplichtige rust. De schouwvoering als bedoeld in deze bepaling betreft met name de schouw op het onderhoud aan waterkeringen. Daarnaast wordt bij de schouw gelet op eventuele overtreding van verbodsbepalingen. Het bepaalde in lid 2 biedt het bestuur de mogelijkheid om een extra schouw te voeren. In lid 6 is bepaald dat indien bij een schouwvoering overtredingen zijn geconstateerd, het bestuur een herschouw voert binnen een door hem te bepalen termijn. Het voeren van een herschouw doet de strafbaarheid van de bij de schouw geconstateerde overtredingen niet vervallen. Artikel 13 Om de Keur bestuursrechtelijk te handhaven is het nodig dat het bestuur ambtenaren aanwijst, belast met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze Keur bepaalde. Dit is noodzakelijk om - waar nodig - justitiabelen te dwingen dat zij doen wat de Keur van hen verwacht. Handhaving van omgevingsrecht (daartoe behoort ook de waterschapskeur) wordt steeds belangrijker. Waterschappen worden hierop aangesproken in de regionale overlegsituaties.

14 Blad 14 van 14 Artikel 14 Naast bestuursrechtelijke handhaving zet waar nodig het waterschap (ook) het strafrechtelijke spoor in. De aangewezen toezichthoudende ambtenaren hebben ook opsporingsbevoegdheid. Voor deze werkzaamheden vallen zij onder de betreffende officier van justitie. Artikel 15 Het eerste lid van dit artikel beoogt werken die voor inwerkingtreding van de keur met ontheffing zijn aangebracht en ook ingevolge de geldende keur ontheffingplichtig zijn de status te geven van werken die met een ontheffing ingevolge de keur zijn aangebracht. Ingevolge het derde lid worden werken die voor inwerkingtreding van de keur zonder ontheffing of vergunning legaal konden worden aangelegd en ingevolge de geldende keur ontheffingplichtig zijn, aangemerkt als met ontheffing ingevolge de geldende keur. Artikel 16 Dit artikel beoogt te voorzien in de situatie dat voor secundaire waterkeringen geen legger aanwezig is en op de kaart geen vorm, afmetingen of constructie zijn aangegeven. De oorspronkelijke richting, vorm, afmetingen en constructie van de secundaire waterkering dienen alsdan te worden gehandhaafd. Zoals is gesteld in de toelichting bij de begripsbepalingen is de plicht om primaire waterkeringen vast te stellen op leggers, gebaseerd op de Wet op de waterkering. Indien voor deze waterkeringen nog geen legger is vastgesteld geleden de afstanden zoals die zijn aangegeven in de begripsomschrijving van de kernzone, beschermingszone en buitenbeschermingszone.

Keur op de waterkeringen van Waterschap Rijn en IJssel

Keur op de waterkeringen van Waterschap Rijn en IJssel Keur op de waterkeringen van Waterschap Rijn en IJssel 3 Begripsomschrijvingen Keur op de waterkeringen van Waterschap Rijn en IJssel 1. Algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze keur wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta Nr. 6667 20 juli 2017 Besluit van het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE SCHOUW KERINGEN

BELEIDSNOTITIE SCHOUW KERINGEN BELEIDSNOTITIE SCHOUW KERINGEN Inleiding Het schouwen of inspecteren van de regionale en overige keringen werd min of meer meegenomen in de schouw van de oppervlaktewateren. De aandacht werd daarbij echter

Nadere informatie

KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2010

KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2010 KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2010 In werking getreden: 4 januari 2010 1 Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1: Algemene Bepalingen Artikel 1.1. Begripsomschrijvingen... Artikel 1.2. Hoofdelijke aansprakelijkheid..

Nadere informatie

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 RB 2004/11-A MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: 1 monument: a zaak die van algemeen belang is

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemeen

Hoofdstuk 1. Algemeen Erfgoedverordening gemeente Geldermalsen 2013 De raad van de gemeente Geldermalsen, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 november 2012, nummer 9, gelet op artikel

Nadere informatie

Toelichting op de Keur waterschap Regge en Dinkel 2009

Toelichting op de Keur waterschap Regge en Dinkel 2009 Toelichting op de Keur waterschap Regge en Dinkel 2009 Algemeen Wetgeving en beleid De Keur is gebaseerd op de Waterschapswet, de Waterwet, het Waterbesluit, het Waterbeheerplan en de Provinciale Waterverordening.

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR75288_1 23 februari 2016 Erfgoedverordening Dordrecht De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen 1 Bijlage CWB 08-13b Model Keur Wegen, concept 21 11 2008 Integrale tekst 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Reikwijdte van de verordening 1. Deze verordening heeft betrekking op de wegen in beheer bij het

Nadere informatie

Erfgoedbeleid Ridderkerk. Archeologieverordening Ridderkerk 2013

Erfgoedbeleid Ridderkerk. Archeologieverordening Ridderkerk 2013 Erfgoedbeleid Ridderkerk Archeologieverordening Ridderkerk 2013 TOELICHTING OP DE ARCHEOLOGIEVERORDENING RIDDERKERK 2013 Gemeentestukken: 2013-267 TOELICHTING OP DE ARCHEOLOGIEVERORDENING RIDDERKERK 2013

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr.

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. Gelet op artikel 149 Gemeentewet en de artikel 12, 14 en 15 van de Monumentenwet

Nadere informatie

MODELKEUR 2008 (def. versie 19 december 2008)

MODELKEUR 2008 (def. versie 19 december 2008) MODELKEUR 2008 (def. versie 19 december 2008) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze keur en de daarop berustende bepalingen wordt, tenzij anders bepaald, verstaan onder:

Nadere informatie

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Brielle Nr. 103010 19 juni 2017 Erfgoedverordening 2017 De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 03-01-2017,

Nadere informatie

MONUMENTENVERORDENING 2006

MONUMENTENVERORDENING 2006 MONUMENTENVERORDENING 2006 Vastgesteld in de raad van 20 december 2005 Inwerkingtreding: 1 januari 2006 De raad van de gemeente Houten, gezien het voorstel van het college van 1 november 2005, gelet op

Nadere informatie

Erfgoedverordening gemeente Houten

Erfgoedverordening gemeente Houten Erfgoedverordening gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 met nummer BWV17.0228; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van

Nadere informatie

Nr.: 9.4 Onderwerp: Erfgoedverordening gemeente Lopik gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nr.: 9.4 Onderwerp: Erfgoedverordening gemeente Lopik gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTE LOPIK Nr.: 9.4 Onderwerp: Erfgoedverordening gemeente Lopik 2010 De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 augustus 2010; gelet op artikel 149

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ; De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr. 2004-04-16; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de artikelen

Nadere informatie

Artikel 2. Het gebruik van het monument Bij de toepassing van deze verordening wordt rekening gehouden met het gebruik van het monument.

Artikel 2. Het gebruik van het monument Bij de toepassing van deze verordening wordt rekening gehouden met het gebruik van het monument. ERFGOEDVERORDENING HEERENVEEN 2010 HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN Artikel 1. Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. gemeentelijk monument: een overeenkomstig deze verordening als beschermd gemeentelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen

Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. gemeentelijk monument: een overeenkomstig deze verordening als beschermd gemeentelijk monument aangewezen: 1. zaak,

Nadere informatie

p. bevoegd gezag: bestuursorgaan als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

p. bevoegd gezag: bestuursorgaan als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. CVDR Officiële uitgave van Druten. Nr. CVDR50463_3 17 oktober 2017 Erfgoedverordening gemeente Druten 2010 De Raad van de gemeente Druten, Gelezen het voorstel van het college van 31 augustus 2010; Gelet

Nadere informatie

Erfgoedverordening Nissewaard 2016

Erfgoedverordening Nissewaard 2016 Raadscasenr. Erfgoedverordening Nissewaard 2016 De raad van de gemeente Nissewaard; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 september 2016; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet,

Nadere informatie

VERORDENING. De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

VERORDENING. De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Lijst agendapunten nummer: 8b Kenmerk: 11150 Afdeling: Vergunningen en Handhaving VERORDENING Datum: 9 oktober 2008 Onderwerp: Erfgoedverordening Terneuzen 2008 De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 Standplaatsverordening 2001 (raadsbesluit van 31 mei 2001) De raad der gemeente Utrecht gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 14 mei 2001 Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Wegenverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2013

Wegenverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2013 Wegenverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2013 1 Wegenverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2013 Artikel 1 Reikwijdte 1. Deze verordening bevat bepalingen omtrent aanleg,

Nadere informatie

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 (raadsbesluit van p.m.). De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 11 april 2017 Besluit vast te stellen de volgende RECLAMEVERORDENING

Nadere informatie

De raad van de gemeente Grave

De raad van de gemeente Grave ** Documentnr 28070.: zaaknr.: Z/G/16/36278 De raad van de gemeente Grave gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2016. gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, in

Nadere informatie

Erfgoedverordening Boxtel 2010

Erfgoedverordening Boxtel 2010 Pagina 1 van 5 Erfgoedverordening Boxtel 2010 gezien het voorstel van het college van 18 mei 2010; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, de artikelen 12 en 15 van de Monumentenwet 1988 en de artikelen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Bekendmaking vaststelling beleid De raad van Heemskerk maakt bekend de Erfgoedverordening Heemskerk 2016 te hebben vastgesteld. De nieuwe verordening treedt in werking op 15 juli 2016, onder gelijke intrekking

Nadere informatie

Landschapsverordening

Landschapsverordening Landschapsverordening Verordening vastgesteld: 16 december 1993 In werking getreden: 1 januari 1994 Verordening tot wering van inbreuk op de schoonheid van de dorpen en landelijke gebieden Opslagplaatsen

Nadere informatie

Op de voorstellen van gedeputeerde staten van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland;

Op de voorstellen van gedeputeerde staten van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland; Besluit van provinciale staten van Utrecht van 6 februari 2006, Noord-Holland van (datum), van Zuid- Holland van (datum) en van Gelderland van (datum) tot vaststelling van de Verordening waterkering West-Nederland

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALING

HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALING Nr 5A05 De raad van de gemeente Menaldumadeel; overwegende dat het door de inwerkingtreding van de Algemene Wet Bestuursrecht noodzakelijk is om de verordeningen en regelingen aan te passen aan deze wet;

Nadere informatie

Ontwerp wijziging Keur 2017

Ontwerp wijziging Keur 2017 Ontwerp wijziging Keur 2017 T.b.v. waterveiligheid Vastgesteld door DenH op 23 april 2019 In rood: nieuwe tekst Doorgehaald: te verwijderen tekst De integrale tekst van de Keur 2017 is te raadplegen via:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Aanhef De raad van de gemeente Bunnik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening op het parkeren 2007

Verordening op het parkeren 2007 Verordening op het parkeren 2007 Afdeling I Definities en begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: a. RVV 1990: het Reglement verkeersregels en verkeerstekens van 26 juli

Nadere informatie

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen Nr. GRIFFIE / Beheersverordening gesloten begraafplaatsen De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 2 maart 2009, nr...., gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging

Nadere informatie

Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016

Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016 Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016 Z.11236 INT.15464 APV Nuth 2016 (oud) Artikel 1:3 1. Indien een aanvraag voor een vergunning of ontheffing wordt ingediend minder dan drie weken vóór het

Nadere informatie

Erfgoedverordening Roosendaal 2017

Erfgoedverordening Roosendaal 2017 Erfgoedverordening Roosendaal 2017 De raad van de gemeente Roosendaal; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, gelezen in samenhang

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Artikel 1 Begripsbepalingen a. Steiger: constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel. b. Natuurvriendelijke

Nadere informatie

RIS PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015)

RIS PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) RIS 2014-650 PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER 2 december 2014 (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) Inhoud Colofon... 2 Parkeerverordening Boxmeer 2015... 3 AFDELING I...

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Marktverordening gemeente Goirle Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

GEMEENTEBLAD. Nr Marktverordening gemeente Goirle Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Goirle. Nr. 182216 28 december 2016 Marktverordening gemeente Goirle 2017 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Toepassingsgebied Deze verordening is van

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 september 2010; gelet op artikel

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584 Watervergunning Voor het hebben van een tijdelijke gedeeltelijke verondieping in een tertiair oppervlaktewaterlichaam (=natuursloot) op de locatie achter Meije 89 te Bodegraven Datum 29 augustus 2017 Zaaknummer

Nadere informatie

VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling

VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam

Nadere informatie

Toelichting op de Keur Rijnland 2015

Toelichting op de Keur Rijnland 2015 Toelichting op de Keur Rijnland 2015 Grondslag van de Keur Het hoogheemraadschap van Rijnland (hierna: Rijnland) zorgt voor een veilig en gezond watersysteem voor het gebied tussen Wassenaar, Gouda, Amsterdam

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017.

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017. Watervergunning Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht Datum 16 juni 2017 Zaaknummer 13429 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

De voorliggende modelregeling is, gezien het tijdelijk karakter (tot de inwerkingtreding van de amvb) terughoudend van aard.

De voorliggende modelregeling is, gezien het tijdelijk karakter (tot de inwerkingtreding van de amvb) terughoudend van aard. Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2012 Algemeen De wetgever kondigt in de Wet veiligheidsregio's en de aanpassing daarop in artikel 3, derde lid, een algemene maatregel van bestuur aan over

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2010

Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2010 Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2010 Algemeen De wetgever kondigt in de Wet veiligheidsregio s en de aanpassing daarop in artikel 3, derde lid, een algemene maatregel van bestuur aan over

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016; Nummer: 118-57 Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Onderwerp: Vaststellen Parkeerverordening Waterland 2017 De raad van de gemeente Waterland, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Brandbeveilingsverordening. Gelezen het voorstel van het college van.(datum en eventueel nummer)

GEMEENTE HOOGEVEEN. Brandbeveilingsverordening. Gelezen het voorstel van het college van.(datum en eventueel nummer) GEMEENTE HOOGEVEEN Onderwerp: Brandbeveilingsverordening De raad van de gemeente Hoogeveen; Gelezen het voorstel van het college van.(datum en eventueel nummer) gelet op artikel 12 van de Brandweerwet

Nadere informatie

Model Leegstandverordening

Model Leegstandverordening Model Leegstandverordening De raad van de gemeente - naam-, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van, nr ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Leegstandwet;

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Watervergunning Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Datum 4 juli 2017 Zaaknummer 13832 Poldermolen 2 Postbus

Nadere informatie

Legger van de waterkeringen

Legger van de waterkeringen katern: kade waterberging Eendragtspolder Legger van de waterkeringen Katern: Versie: maart 2012 : , katern Inleiding Het leggerkatern maakt deel uit van de legger van de waterstaatswerken van het, leggeronderdeel

Nadere informatie

Reclameverordening buitengebied gemeente Bergen (L.)

Reclameverordening buitengebied gemeente Bergen (L.) Reclameverordening buitengebied gemeente Bergen (L.) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Algemene regel 22 22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Een algemene regel vervangt de vergunningplicht voor bepaalde activiteiten of werken die in de Keur

Nadere informatie

Legger van de waterkeringen

Legger van de waterkeringen katern: Legger van de waterkeringen Katern: Versie: maart 0 : , katern Inleiding Het leggerkatern maakt deel uit van de legger van de waterstaatswerken van het, leggeronderdeel Boezemwaterkeringen. Deze

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland Aanwijzingsbesluit toezicht en opsporing Delfland (kenmerk 1149572) Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland Gelet op het bepaalde bij of krachtens artikel 85 van

Nadere informatie

Keur voor waterkeringen en wateren van waterschap Rivierenland

Keur voor waterkeringen en wateren van waterschap Rivierenland CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR382759_1 9 februari 2016 Keur voor waterkeringen en wateren van waterschap Rivierenland Het algemeen bestuur van waterschap Rivierenland; gelezen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de portefeuillehouder Bestuurlijke zaken, calamiteiten, handhaving en externe contacten;

gelezen het voorstel van de portefeuillehouder Bestuurlijke zaken, calamiteiten, handhaving en externe contacten; VERGADERING 16 ĴUİİ 2013 AGENDAPUNTNUMMER KENMERK B1302434 BESLUIT D&H: INSPRAAKVERORDENING WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA 2013 HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN VAN WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA; gelezen

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 12 juli 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van gemeente Rotterdam.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Nr. 14A De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 september 2013, nr. 13.09.14; gelet op de artikelen 149 en 229, eerste lid, aanhef en onder b, van de

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019.

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel; Op voordracht van het dagelijks bestuur van 9 oktober

Nadere informatie

In het vergunningenspoor worden de volgende toetsingscriteria gebruikt.

In het vergunningenspoor worden de volgende toetsingscriteria gebruikt. Beleidsregels onderhoudsstroken langs a-wateren 1. Inleiding Het beheer en onderhoud van a-wateren is een belangrijke taak van het waterschap. Door de toenemende gronddruk in het beheergebied wordt op

Nadere informatie

Parkeerverordening. C!! emborg

Parkeerverordening. C!! emborg Parkeerverordening 202 C!! emborg De raad van de gemeente Culemborg gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 juni 2012, registratienummer 1207821/4134; gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van 10 november 2015, No. B B E S L U I T:

gelezen het voorstel van het college van 10 november 2015, No. B B E S L U I T: De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 10 november 2015, No. B15.001634 gezien het advies van de raadscommissie van december 2015; B E S L U I T: Vast te stellen de volgende

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van 18 september 2018, no. B ; gezien het advies van de raadscommissie van 15 november 2019;

gelezen het voorstel van het college van 18 september 2018, no. B ; gezien het advies van de raadscommissie van 15 november 2019; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Dronten Nr. 261548 6 december 2018 Aansluitverordening riolering 2019 De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 18 september

Nadere informatie

Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving waterschap Vechtstromen

Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving waterschap Vechtstromen Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving waterschap Vechtstromen Kenmerk Het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d.

Nadere informatie

PARAGRAAF 3 HET VOORKOMEN VAN BRAND EN HET BEPERKEN VAN BRAND EN BRANDGEVAAR

PARAGRAAF 3 HET VOORKOMEN VAN BRAND EN HET BEPERKEN VAN BRAND EN BRANDGEVAAR CVDR Officiële uitgave van Amstelveen. Nr. CVDR62676_1 8 mei 2018 Brandbeveiligingsverordening PARAGRAAF 1 ALGEMEEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. een inrichting:

Nadere informatie

Leegstandverordening Maassluis 2017.

Leegstandverordening Maassluis 2017. De raad van de gemeente - Maassluis-, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 mei 2017 gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Leegstandwet; overwegende

Nadere informatie

VERORDENING OP DE ARCHEOLOGISCHE MONUMENTENZORG

VERORDENING OP DE ARCHEOLOGISCHE MONUMENTENZORG VERORDENING OP DE ARCHEOLOGISCHE MONUMENTENZORG 2 Verordening op de archeologische monumentenzorg Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: 1. Archeologisch onderzoek: Onderzoek verricht

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 60 2 oktober 201 Mandaatbesluit OD NZKG 201 provincie Utrecht en de bijlage Besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht van

Nadere informatie

gelet op artikel 3.1 lid 1 sub a en e, lid 4 sub a en artikel 3.13 van de keur Waterschap Rijn en IJssel 2009;

gelet op artikel 3.1 lid 1 sub a en e, lid 4 sub a en artikel 3.13 van de keur Waterschap Rijn en IJssel 2009; Besluit tot wijziging van de algemene regels, nadere regels en verplichtingen, behorende bij de keur Waterschap Rijn en IJssel 2009 (recreatieve activiteiten) Het college van dijkgraaf en heemraden; gelet

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Hoofdstuk II Beschermde monumenten. Monumentenlijst en plaatsing. Provinciale Staten van Noord-Holland;

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Hoofdstuk II Beschermde monumenten. Monumentenlijst en plaatsing. Provinciale Staten van Noord-Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 31 augustus 2010, nr. 2010-48110 tot bekendmaking van de Monumentenverordening Noord- Holland 2010. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; maken overeenkomstig

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13

Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13 Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13 Verordening op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen 2010 Status In werking Algemene informatie Deze verordening stelt regels ten aanzien

Nadere informatie

GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL. gezien het voorstel van burgemeester en 'Wethouders van 8 december 1987;

GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL. gezien het voorstel van burgemeester en 'Wethouders van 8 december 1987; GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL De raad van de gemeente Valkenburg aan de Geul; gezien het voorstel van burgemeester en 'Wethouders van 8 december 1987; gelet op titel Va van de Wet op de kansspelen, het

Nadere informatie

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014 gemeente Tubbergen o Aan de gemeenteraad Vergadering: 8 september 2014 Nummer: 9A Tubbergen, 28 augustus 2014 Onderwerp: Vaststellen verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater. Samenvatting

Nadere informatie

Algemene verordening ondergrondse infrastructuur gemeente Noordwijk 2016

Algemene verordening ondergrondse infrastructuur gemeente Noordwijk 2016 Algemene verordening ondergrondse infrastructuur gemeente Noordwijk 2016 De raad van gemeente Noordwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 juni 2016; gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 8 december 2017 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Van Omme &

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017 Watervergunning Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt Datum 19 juni 2017 Zaaknummer 13121 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634

Nadere informatie

1. De tijd van het begraven van stoffelijke resten en het bezorgen van de as zijn met uitzondering van algemeen erkende feestdagen:

1. De tijd van het begraven van stoffelijke resten en het bezorgen van de as zijn met uitzondering van algemeen erkende feestdagen: VERORDENING GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HOOGEVEEN 2009 De raad van de gemeente Hoogeveen Gelezen het voorstel van het college van...(datum); gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging en artikel

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Verordening Speelautomatenhallen Leeuwarden 2014

Verordening tot wijziging van de Verordening Speelautomatenhallen Leeuwarden 2014 CVDR Officiële uitgave van Leeuwarden. Nr. CVDR7337_4 11 december 2018 Verordening tot wijziging van de Verordening Speelautomatenhallen Leeuwarden 2014 DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; gelezen het

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Avri 2018

Afvalstoffenverordening Avri 2018 Afvalstoffenverordening Avri 2018 Auteur Avri Versie 1 Datum Juni 2017 Afvalstoffenverordening Avri 2018 Het algemeen bestuur van Avri \besluit, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van Avri

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885 Watervergunning Voor het graven van een watergang ter compensatie van het versneld afvoeren en lozen van hemelwater vanaf nieuw verhard oppervlak op de locatie Van Musschenbroekbaan 13 in Nieuwegein Datum

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen Algemene regels kwantiteit, Keur waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS - 37 Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013;

Nadere informatie

Keur voor het waterschap De Oude Rijnstromen

Keur voor het waterschap De Oude Rijnstromen CVDR Officiële uitgave van Hoogheemraadschap van Rijnland. Nr. CVDR271384_1 13 februari 2018 Keur voor het waterschap De Oude Rijnstromen 1. Algemene bepalingen Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze

Nadere informatie

Erfgoedverordening Heemskerk 2009

Erfgoedverordening Heemskerk 2009 Erfgoedverordening Heemskerk 2009 Januari 2009 Inhoudsopgave Erfgoedverordening Heemskerk 2009 5 Hoofdstuk 1: Algemene Bepalingen 5 Artikel 1: Begripsbepalingen 5 Artikel 2: Het gebruik van het beschermd

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018; Raadsbesluit De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018; gelet op de artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2a van de

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede WATERVERGUNNING Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede Datum 28 november 2017 Zaaknummer 19098 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 maart 2013

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 maart 2013 Nr., Afdeling De raad van de gemeente Tiel, overwegende dat: Op grond van het gestelde in artikel 3, tweede lid Wet veiligheidsregio's de gemeenteraad van Tiel een brandbeveiligingsverordening dient vast

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545; Gemeentebestuur Ontwerp besluit De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet

Nadere informatie

1 van :27

1 van :27 1 van 6 30-12-2013 22:27 Vervoersnoodwet (Tekst geldend op: 30-12-2013) Wet van 5 december 1962, houdende regeling van het vervoer te land en op de binnenwateren in buitengewone omstandigheden Wij JULIANA,

Nadere informatie

Verordening naamgeving en nummering (adressen) De raad van de gemeente Bergambacht;

Verordening naamgeving en nummering (adressen) De raad van de gemeente Bergambacht; Verordening naamgeving en nummering (adressen) 2008 De raad van de gemeente Bergambacht; overwegende dat gelet op de invoering van de basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) medio 2009, het gewenst

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom - ERFGOEDVERORDENING BERGEN OP ZOOM

Gemeente Bergen op Zoom - ERFGOEDVERORDENING BERGEN OP ZOOM GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergen op Zoom Nr. 76528 8 mei 2017 Gemeente Bergen op Zoom - ERFGOEDVERORDENING BERGEN OP ZOOM 2017 De raad van de gemeente Bergen op Zoom; gezien het voorstel

Nadere informatie

Brandbeveiligingsverordening Boxtel 2015

Brandbeveiligingsverordening Boxtel 2015 De raad van de gemeente Boxtel Gelet op artikel 3 van de Wet veiligheidsregio's en het Bouwbesluit 2012 Besluit vast te stellen de volgende verordening met bijbehorende toelichting. Brandbeveiligingsverordening

Nadere informatie

De Provinciale Monumentenverordening Noord-Holland 2010 wordt als volgt aangepast:

De Provinciale Monumentenverordening Noord-Holland 2010 wordt als volgt aangepast: Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 28 september 2015, nr. 651194/703346 tot bekendmaking van de Monumentenverordening Noord-Holland 2010. Provinciale Staten van Noord-Holland; Gelet op

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 8 oktober 2014 een aanvraag ontvangen van Enexis B.V. te s-hertogenbosch om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de

Nadere informatie

H E E R H U G O W >\ /\ R D

H E E R H U G O W >\ /\ R D Raadsvergadoring :' ing 2 2 APRJQQB Besluii: ^f Voorstalnurroiner: PR nr*>6>qx± I 9 H E E R H U G O W >\ /\ R D Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp 7 2008-033 Monumentverordening Aan de Raad, Heerhugowaard,

Nadere informatie

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27 ste juli 1998 houdende regels, ter uitvoering

Nadere informatie