Opleidingen Gedeelde kennis is dubbele macht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be"

Transcriptie

1 Opleidingen 2014 Gedeelde kennis is dubbele macht

2 LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein van opleidingen reeds een indrukwekkende staat van dienst. In een voortdurend streven naar meer innovatie en grotere interactiviteit, wordt voor de 8 ste editie van LDR-Opleidingen verder geëxperimenteerd met een combinatie van dialoog, debat en in depth training : opleidingen rond gespecialiseerde thema s, met de klemtoon op discussie. Meer dan ooit wordt tijdig inschrijven een must! 6 februari 2014 Rechtsgevolgen van vernietiging Sociale Last door Grondwettelijk Hof 15 mei 2014 Vlaamse implementatie van de Richtlijn Industriële Emissies on the field 2 oktober 2014 Unieke omgevingsrechtspraakshow 4 december 2014 Nieuwe Europese regelgeving inzake milieueffectrapportage

3 6 februari 2014 Rechtsgevolgen van vernietiging Sociale Last door Grondwettelijk Hof Op 7 november 2013 vernietigde het Grondwettelijk Hof het Hoofdstuk over de Sociale Lasten van het Grond- en Pandendecreet. Het Hof had aanvankelijk nagelaten om de Normen mee te vernietigen, wat tot heel wat discussie en rechtsonzekerheid leidde. Het Grondwettelijk Hof startte daarom een verbeteringsprocedure op, die op 18 december jl. heeft geleid tot een beschikking, waarbij naast het hoofdstuk over de Sociale lasten, ook de bepalingen over de Normen werden vernietigd, zowel voor vergunningen als voor RUP s. Daarnaast werden een aantal bepalingen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening vernietigd, die hiermee onlosmakelijk verbonden waren. Een aantal zaken werden niet vernietigd, zoals het bindend sociaal objectief en het bescheiden woonaanbod. Het arrest schept hiermee duidelijkheid over de precieze bedoelingen van de vernietiging. Minder duidelijk is wat de rechtsgevolgen van deze vernietiging zijn, onder meer gelet op het retroactieve karakter ervan, en gelet op het gezag van gewijsde van de overwegingen die hebben geleid tot de vernietiging. Pieter-Jan Defoort (LDR Advocaten) geeft een antwoord op de vele vragen die ongetwijfeld leven bij zowel de overheid, bij de ontwikkelaars als bij de huisvestingsmaatschappijen: Wat met het bindend sociaal objectief? Wat met het bescheiden woonaanbod? Bestaat de mogelijkheid om in de toekomst via vergunningen een sociale last op te leggen? Wat met vergunningen waaraan een sociale last is verbonden? Wat met uitvoeringshandelingen van de sociale last (uitvoering in natura, verkoopovereenkomsten met een SHM/ VMSW, huurovereenkomsten met een SVK, betaling van een sociale bijdrage)? Wat met gemeentelijke reglementen Sociaal wonen? Wat met RUP s die een sociale last voorzien? Bestaat in de toekomst een mogelijkheid om een sociaal woonaanbod te voorzien in RUP s? Wat met annulatiearresten van de Raad voor Vergunningsbetwistingen op grond van een schending van de sociale normen? Wat met arresten van de Raad van State die hierover een uitspraak deden? Programma 13.30u u Onthaal 14.00u u Rechtsgevolgen van vernietiging Sociale Last door Grondwettelijk Hof 16.00u Receptie Spreker: Mr. Pieter-Jan DEFOORT (advocaat bij LDR Advocaten en tevens hoofdredacteur van TROS en erkend ruimtelijk planner)

4 15 mei 2014 Vlaamse implementatie van de Richtlijn Industriële Emissies on the field De Europese lidstaten dienden de Richtlijn Industriële Emissies (RIE) tegen 7 januari 2013 in nationale/regionale regelgeving te hebben omgezet. Méér dan één jaar na het verstrijken van deze implementatiedatum rijst de vraag hoe de nieuwe Vlaamse omzettingsregelgeving in de praktijk wordt verteerd. De uitdagingen van de RIE waren/ zijn immers niet gering. Ligt op vandaag een duidelijker en beter te handhaven (milieu)vergunningenregelgeving voor, met duidelijke en concrete eisen aan de inspectie van de RIE-installaties? Hoe zit het nu met de verzwaring van de status van de BREF-documenten? Vormen de BBT-conclusies daadwerkelijk het uitgangspunt voor de vergunningsvoorwaarden? Is er meer ruimte voor innovatieve technieken? Wordt toenemend gebruik gemaakt van algemene regels? Botst de OVAM op verrassingen met het nieuw geïntroduceerde situatierapport? Al deze vragen worden tijdens de opleiding vanuit de meest diverse invalshoeken belicht. Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door moderator Mr. Stijn VANDAMME 13.30u u Overzicht van de RIE-uitdagingen in hoofde van het Vlaams Gewest Spreker: Mr. Isabelle LARMUSEAU 14.00u u RIE-getuigenis vanuit LNE-Afdeling Milieuvergunningen Spreker: Dhr. Paul BERNAERT (Afdelingshoofd LNE-Afdeling Milieuvergunningen) 14.30u u RIE-getuigenis vanuit LNE-Afdeling Milieu-inspectie Spreker: Mw. Martine BLONDEEL (Diensthoofd hoofbestuur LNE-Afdeling Milieu-inspectie) 15.00u u Koffiepauze 15.30u u RIE-getuigenis vanuit OVAM Spreker: Dhr. Johan CEENAEME (Diensthoofd Bodemonderzoek en sanering West, OVAM) 16.00u u Bespreking van een concrete RIE-case Spreker: Dhr. Koen DEWULF (Afdelingschef Dienst Vergunningen Provincie West-Vlaanderen) 16u u Evaluatie van de RIE-implementatie in de Europese Lidstaten 17.00u Receptie Spreker: Dhr. Filip FRANÇOIS (Directoraat-Generaal Milieu van de Europese Commissie)

5 2 oktober 2014 Unieke omgevingsrechtspraakshow Rechtspraakcommentaren zijn en blijven in. Het Tijdschrift voor Milieurecht (TMR), het Tijdschrift voor Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw (TROS), het Tijdschrift voor Milieu- en Energierecht (MER) en het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid (TOO) doen er nog steeds àlles aan om u zo tijdig en volledig mogelijk te informeren over de meest uiteenlopende markante en opzienbarende vonnissen en arresten. In het licht van deze rechtspraakobsessie werd vorig jaar met groot succes een heuse rechtspraakshow gelanceerd. Dit jaar krijgt u hierop een vervolg aangeboden, opnieuw onder de deskundige leiding van onze uiterst gedreven rechtspraakmoderator, de spin in het web van ontelbare omgevingsrechtelijke tijdschriften en publicaties. Ook nu zal u door moderator én panel overrompeld worden door alles wat het afgelopen jaar aan omgevingsrechtspraak heeft opgeleverd. Een niet te missen totaalervaring! Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door moderator Dhr. Tom DE WAELE (Universiteit Gent/Hoofdredacteur TOO en TROS) 13.30u u Een wervelende show over omgevingsrechtspraak (deel I) 15.00u u Koffiepauze Panel: Mr. Isabelle LARMUSEAU (milieu), Mr. Pieter-Jan DEFOORT (ruimtelijke ordening), Mr. Peter DE SMEDT (water), Mr. Hendrik SCHOUKENS (natuur), Dhr. Jan VAN DEN BROEK (Nederlandse omgevingsrechtspraak) 15.30u u Een wervelende show over omgevingsrechtspraak (deel II) 17.00u Receptie Panel: Mr. Isabelle LARMUSEAU (milieu), Mr. Pieter-Jan DEFOORT (ruimtelijke ordening), Mr. Peter DE SMEDT (water), Mr. Hendrik SCHOUKENS (natuur), Dhr. Jan VAN DEN BROEK (Nederlandse omgevingsrechtspraak)

6 4 december 2014 Nieuwe Europese regelgeving inzake milieueffectrapportage De Europese Commissie presenteerde op 26 oktober 2012 een voorstel om de Europese regelgeving inzake milieueffectbeoordelingen te stroomlijnen. Beoogd wordt de administratieve lasten te verlichten en de beoordeling van de mogelijke effecten van grote projecten gemakkelijker te maken. De voorgestelde wijzigingen omvatten onder meer een aanpassing van de procedure om te bepalen of een milieubeoordeling nodig is (zodat enkel nog projecten met aanzienlijke milieueffecten mer-plichtig zijn), een verscherping van de regels voor een betere besluitvorming (waarbij ook effecten van alternatieve voorstellen systematischer in aanmerking moeten worden genomen) en een stroomlijning van de verschillende fasen van het MER-proces (door de invoering van termijnen en een soepeler procesverloop wanneer diverse beoordelingen vereist zijn en verschillende autoriteiten betrokken zijn). Hoe bereiden Vlaanderen en Nederland zich voor op deze nieuwe uitdaging in het omgevingsrecht? Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door moderator Mr. Isabelle LARMUSEAU 13.30u u Aandachtspunten in het voorstel tot wijziging van Richtlijn 2011/92/EU betreffende milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten Spreker: Mr. Hendrik SCHOUKENS 14.15u u Visie van de Europese Commissie op milieueffectrapportage 15.00u u Koffiepauze Spreker: Mr. Hendrik SCHOUKENS 15.30u u Doorwerking van de rechtspraak inzake milieueffectrapportage van het Europese Hof van Justitie Spreker: Mr. Peter DE SMEDT 16.15u u Verhouding van de Nederlandse mer-regelgeving tot de wijziging van de Europese merrichtlijn 17.00u Receptie Spreker: Mr. Marcel SOPPE (Advocaat Soppe Gundelach Witbreuk advocaten)

7 In de reeks Onze Omgeving Uitgeverij Vanden Broele Boek Startschot voor de Vlaamse Omgevingsvergunning De Vlaamse omgevingsvergunning is een feit. De huidige vergunningverlening voor bouwwerken en verkavelingen zoals bepaald in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, en voor de exploitatie van ingedeelde inrichtingen in toepassing van het Milieuvergunningsdecreet wordt gebundeld in het Omgevingsvergunningsdecreet. Dit decreet integreert in de nieuwe vergunningsprocedure ook de behandeling van het milieueffectenrapport en van het omgevingsveiligheidsrapport. Bedrijven die een vergunningsplichtig project willen realiseren, zullen voortaan slechts één vergunningsaanvraag moeten indienen, gevolgd door slechts één openbaar onderzoek en één adviesronde, waarna de overheid één beslissing neemt, in principe geldig voor onbepaalde tijd. Eén en ander moet leiden tot een efficiëntere vergunningverlening met een maximale synergie van de te doorlopen stappen. Dat moet voor alle betrokkenen tijdswinst en een beter eindresultaat opleveren.

8 Praktische informatie U kan zich ook online inschrijven op Hoe inschrijven? Inschrijving voor het volledige programma: 450 euro (excl. 21 % btw) Inschrijving voor een individuele opleiding: 125 euro (excl. 21 % btw) per opleiding Vroege inschrijvers krijgen een gratis exemplaar van het boek Startschot voor de Vlaamse Omgevingsvergunning. Deze opleiding komt in aanmerking voor subsidiëring tot 50% via de KMO-portefeuille ( De praktische organisatie gebeurt door 2Mpact nv. Inschrijven is verplicht. U krijgt 1 week op voorhand per nog een bevestiging/reminder met routebeschrijving. Annulatie is mogelijk tot 1 week voorafgaand aan de opleiding, daarna blijft het inschrijvingsgeld verschuldigd. Deze opleiding komt in aanmerking voor de verplichte bijscholing van de milieucoördinator en 3 punten per opleiding voor de permanente vorming van de advocaat (OVB). Inschrijvingsformulier De opleidingen vinden plaats in de Communicatieloft, Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent ( Te faxen naar of terug te sturen naar: 2Mpact nv Kortrijksesteenweg 1007 B-9000 Gent Ik schrijf mij in voor het volledige programma Ik schrijf mij in voor de volgende individuele opleidingen: 6 februari Rechtsgevolgen van vernietiging Sociale Last door Grondwettelijk Hof 15 mei Vlaamse implementatie van de Richtlijn Industriële Emissies on the field 2 oktober Unieke omgevingsrechtspraakshow 4 december Nieuwe Europese regelgeving inzake milieueffectrapportage Ik wens gebruik te maken van de KMO portefeuille Naam: Mevr. / Dhr.:... Voornaam:... Functie/beroep: Bedrijf / organisatie / instelling: Tel.:... Fax: BTW nr:... Adres + nr:... Postcode + plaats: Datum: Handtekening: Powered by

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2014 Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein

Nadere informatie

Opleidingen 2013. Gedeelde kennis is dubbele macht. 7 editie. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2013. Gedeelde kennis is dubbele macht. 7 editie. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2013 Gedeelde kennis is dubbele macht e 7 editie www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op

Nadere informatie

Opleidingen 2011. Gedeelde kennis is dubbele macht. 5 editie. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2011. Gedeelde kennis is dubbele macht. 5 editie. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2011 Gedeelde kennis is dubbele macht e 5 editie www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op

Nadere informatie

Opleidingen 2012. Gedeelde kennis is dubbele macht. 6 editie. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2012. Gedeelde kennis is dubbele macht. 6 editie. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2012 Gedeelde kennis is dubbele macht e 6 editie www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op

Nadere informatie

Opleidingen. Gedeelde kennis is dubbele macht.

Opleidingen. Gedeelde kennis is dubbele macht. Opleidingen Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Duurzame ontwikkeling, ook op het vlak van opleidingen, dat is waar het milieuadvocatenkantoor

Nadere informatie

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13 Inhoud 1. Inhoud... 3 2 Overzicht figuren... 11 3 Lijst van afkortingen... 13 4 Inleidende bepalingen... 15 4.1 Voorwoord... 15 4.2 Regelgeving... 16 4.3 Invloed hebbende regelgeving... 17 4.4 Inwerkingtreding...

Nadere informatie

Enkele juridische aandachtspunten bij het grond- en pandendecreet

Enkele juridische aandachtspunten bij het grond- en pandendecreet Enkele juridische aandachtspunten bij het grond- en pandendecreet Reflectiedag Wonen Vlaanderen, Brussel 17 november 2011 Pieter-Jan DEFOORT Advocaat bij LDR Advocaten Erkend ruimtelijk planner pieterjan.defoort@ldr.be

Nadere informatie

De Omgevingsvergunning

De Omgevingsvergunning De Omgevingsvergunning Een overzicht Rita Agneessens 09.02.2017 1. Doelstelling 2. Wetgevend kader 3. Toepassingsgebied 4. Bevoegde overheid 5. Vergunningsprocedures 2 procedures Eerste aanleg Beroep Overzicht

Nadere informatie

De omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning De omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Problematiek Het realiseren van belangrijke investeringsprojecten

Nadere informatie

Vlaams omgevingsrecht

Vlaams omgevingsrecht Vlaams omgevingsrecht sabelle Larmuseau, Peter De Smedt, Bert Roelandts Met medewerking van Laurent Proot, Robin Slabbinck, Eva De Witte, Hans Van Landeghem, Truus Vandendurpel, Sofie Rodts, Toni Malfait,

Nadere informatie

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit Mr. Alain De Jonge Mrs. Leila Mstoian Partner Lawyer alain.de.jonge@peeters-law.be leila.mstoian@peeters-law.be Zowel voor de publieke als de private investeerders

Nadere informatie

GROND- EN PANDENDECREET

GROND- EN PANDENDECREET GROND- EN PANDENDECREET GROND- EN PANDENDECREET De gevolgen van de vernietiging Jan Ghysels en John Toury (eds.) Antwerpen Cambridge Grond- en Pandendecreet. De gevolgen van de vernietiging Jan Ghysels

Nadere informatie

Departement Omgeving Afdeling Beleidsontwikkeling en Juridische Ondersteuning. Datum: 3 juni 2019

Departement Omgeving Afdeling Beleidsontwikkeling en Juridische Ondersteuning. Datum: 3 juni 2019 Arrest Grondwettelijk Hof, nr. 80/2019 van 23 mei 2019 Vernietiging artikel 52, 4 van het Decreet van het Vlaamse Gewest van 8 december 2017 houdende wijziging van diverse bepalingen inzake ruimtelijke

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 22 NOVEMBER 2018

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 22 NOVEMBER 2018 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 22 NOVEMBER 2018 Provincie West-Vlaanderen Gemeente MOORSLEDE Aanwezig: Verontschuldigd: Johan Paret, Voorzitter Ward Vergote, Burgemeester

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 8 november 2016 met nummer RvVb/A/1617/0231 in de zaak met rolnummer 1314/0771/A/2/0738 Verzoekende partij 1. de heer Tom BELMANS 2. mevrouw Christ l MAES 3.

Nadere informatie

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex Advies Beroepsmogelijkheden milieuvergunningsdecreet Codex Ruimtelijke Ordening Brussel, Minaraad, 5 juli 2011 Brussel, SERV, 6 juli 20111 SERV_ADV_20110706_decreetberoepen Sociaal-Economische raad van

Nadere informatie

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 21 januari 2011 in Antwerp Expo Met aanwezigheidsattest permanente bijscholing erkende bemiddelaars 3 uren erkende permanente

Nadere informatie

Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten. Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge

Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten. Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge Inleiding en situering Arrest nr. 145/2013 van het Grondwettelijk

Nadere informatie

Wegwijs in inspraak en procedures

Wegwijs in inspraak en procedures Wegwijs in inspraak en procedures Vande Casteele, Ph. Brecht 10 december 2013 When the President does it, that means that is not illegal (R. Nixon, 1977) INHOUDSTAFEL AFKORTINGEN NORMEN EN HIËRARCHIE INSPRAAK

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Inleiding DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0094 in de zaak met rolnummer 1617/RvVb/0579/SA Verzoekende partijen Verwerende partij 1. de heer William ROTTIERS

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0092 in de zaak met rolnummer 1617-RvVb-0521-A Verzoekende partij de nv ASPIRAVI vertegenwoordigd door advocaat Gregory

Nadere informatie

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort.

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort. Omgevingsvergunning Vanaf 23 februari 2017 is de omgevingsvergunning van kracht. Die vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. In de overgangsperiode, tussen 23 februari 2017 en

Nadere informatie

Dag van de CBN 2014. de recentste belangrijke. boekhoudkundige ontwikkelingen. Woensdagnamiddag 12 februari 2014

Dag van de CBN 2014. de recentste belangrijke. boekhoudkundige ontwikkelingen. Woensdagnamiddag 12 februari 2014 Dag van de CBN 2014 Woensdagnamiddag 12 februari 2014 U verneemt uit de ste hand de recentste belangrijke boekhoudkundige ontwikkelingen Commissie voor Boekhoudkundige Normen www.cnc-cbn.be De adviezen

Nadere informatie

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk Faculteit Rechtsgeleerdheid Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk woensdag 17 maart 2004 Vakgebied Bestuursrecht U. Gent i.s.m. GANDAIUS Permanente Vorming Het overheidsbegrip (in theorie) en praktijk

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning ingediend op 1059 (2016-2017) Nr. 2 25 januari 2017 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het voorstel van decreet van Lode Ceyssens, Axel Ronse, Lydia Peeters, Bart Nevens, Tinne

Nadere informatie

BELASTING OP HET INDIENEN VAN AANVRAGEN TOT OMGEVINGSVERGUNNING

BELASTING OP HET INDIENEN VAN AANVRAGEN TOT OMGEVINGSVERGUNNING Reglement Belasting op het indienen van aanvragen tot omgevingsvergunning Vastgesteld door de gemeenteraad op 21 december 2017 Bekendgemaakt op www.maldegem.be op 29 december 2017 Argumentatie Aan aanvragen

Nadere informatie

BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3

BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3 INHOUDSOPGAVE DEEL I. BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3 HOOFDSTUK II. DE BRONNEN VAN HET (MILIEUHYGIËNE) RECHT 4 1. Overzicht 4 2. Kenbronnen

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 INHOUDSTAFEL VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 HOOFDSTUK 1. INLEIDING 3 HOOFDSTUK 2. DE OMGEVINGSVERGUNNING 7 I. ALGEMEEN 9 II. REGELGEVING 11 III. DEFINITIES 15 IV. INWERKINGTREDING 17

Nadere informatie

FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W

FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W Decreet van 25 april 2014 houdende het rechtsherstel van ruimtelijke uitvoeringsplannen waarvan de planmilieueffectrapportage werd opgesteld met toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 18

Nadere informatie

Toelichting bij de procedure voor de bouw van een 2 de kerncentrale te Borssele (Nederland)

Toelichting bij de procedure voor de bouw van een 2 de kerncentrale te Borssele (Nederland) 21 september 2009 Toelichting bij de procedure voor de bouw van een 2 de kerncentrale te Borssele (Nederland) Inleiding In een gezamenlijke brief van 17 september 2008 aan de Nederlandse Tweede Kamer hebben

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011 1/6 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011 BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN EN HET AFSLUITEN VAN HUWELIJKEN - AANPASSING

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012 1/6 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012 BELASTING OP HINDERLIJKE INRICHTINGEN - AANPASSING - BESLUIT Toelichting Ingevolge de invoering

Nadere informatie

Bevraging omtrent de effectiviteit van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening i.s.m. de provincie Antwerpen. De resultaten.

Bevraging omtrent de effectiviteit van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening i.s.m. de provincie Antwerpen. De resultaten. Bevraging omtrent de effectiviteit van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening i.s.m. de provincie Antwerpen. De resultaten. Antwerpse gemeenten gematigd positief tegenover de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen VOORJAAR 2015 Ronde van Vlaanderen Hoe ziet de relatie gemeente-ocmw er morgen uit? Ook aandacht voor: Impact van het Vlaamse en federale regeerakkoord Brandweerhervorming Omgevingsvergunning HASSELT woensdag

Nadere informatie

Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 26 juni 2015 (335 )

Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 26 juni 2015 (335 ) Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 26 juni 2015 (335 ) Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet Geypen (2 de ondervoorzitter) Jan Fonderie (lid)

Nadere informatie

De omgevingsvergunning komt eraan!

De omgevingsvergunning komt eraan! De omgevingsvergunning komt eraan! Sessie : vergunning Werner Van Hoof teammanager gebiedsontwikkeling VVSG studiedag : 23 november 2011 Dienstverlenende vereniging Opgericht in 1973, sinds 2003 intercommunale

Nadere informatie

Marcel Soppe 1. Almelo. wordt aangeduid met de afkorting MER.

Marcel Soppe 1. Almelo. wordt aangeduid met de afkorting MER. (Gepubliceerd in P.J.J. van Buuren e.a. (red), Toonbeelden, Gedachten over provinciaal omgevingsrecht ter herinnering aan Toon de Gier, Kluwer 2013, p. 159-165) Communautaire grenzen aan het beperken van

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11 INHOUD Inhoud. 3 Woord vooraf. 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen. 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig. 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

Lijst met veelgestelde vragen (Versie 2 juni 2015)

Lijst met veelgestelde vragen (Versie 2 juni 2015) Grond- en Pandendecreet: normen en sociale lasten Lijst met veelgestelde vragen (Versie 2 juni 2015) Inhoud 1 Wat dient er te gebeuren met eigenstandige normen sociaal en bescheiden woonaanbod binnen een

Nadere informatie

Milieueffectrapportage actualiteiten

Milieueffectrapportage actualiteiten Milieueffectrapportage actualiteiten VMR Actualiteitendag 2015 Marcel Soppe Te behandelen onderwerpen Wet- en regelgeving Jurisprudentie Wet- en regelgeving I. Artikel 2.23a Wet milieubeheer - 1 juli 2014

Nadere informatie

voor de vaststelling van ruimtelijke uitvoeringsplannen, vermeld in artikel 3, de toepasselijke procedureregels van de Vlaamse Codex Ruimtelijke

voor de vaststelling van ruimtelijke uitvoeringsplannen, vermeld in artikel 3, de toepasselijke procedureregels van de Vlaamse Codex Ruimtelijke 25 APRIL 2014. - Decreet houdende het rechtsherstel van ruimtelijke uitvoeringsplannen waarvan de planmilieueffectrapportage werd opgesteld met toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 18

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN VOORZITTER VAN DE DERDE KAMER ARREST nr. A/2013/0075 van 19 februari 2013 in de zaak 2010/0528/SA/3/0681 In zake: de nv... bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat

Nadere informatie

Grondwet, artikel Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2

Grondwet, artikel Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2 INHOUD Voorwoord Concordantietabel 1. Grondwettelijke grondslagen Grondwet, artikel 134 1 Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2 2. Vlaamse regelgeving ruimtelijke

Nadere informatie

Rolnummers 6880 en Arrest nr. 46/2019 van 14 maart 2019 A R R E S T

Rolnummers 6880 en Arrest nr. 46/2019 van 14 maart 2019 A R R E S T Rolnummers 6880 en 6893 Arrest nr. 46/2019 van 14 maart 2019 A R R E S T In zake : de beroepen tot vernietiging van de artikelen 133 en 151 van het decreet van het Vlaamse Gewest van 8 december 2017 houdende

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 MEI 2012 P.11.1808.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.11.1808.N I 1. F P M E P, beklaagde, 2. B L J M F, beklaagde, eisers, vertegenwoordigd door mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Basisopleiding Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij

Basisopleiding Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij Basisopleiding 2012 Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij Basisopleiding 2012 Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij De Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht biedt een

Nadere informatie

Stand van zaken Omgevingsvergunning

Stand van zaken Omgevingsvergunning MLALG-2011-07 Stand van zaken Omgevingsvergunning Studiedag milieuwetgeving voor gevorderden 1-15/12/2014 Stand van zaken op wetgevend vlak 2-12/15/2014 Wat is er reeds beslist? Via mededeling aan de Vlaamse

Nadere informatie

Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen

Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen Pascal Van Ghelue Geograaf - Diensthoofd Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen Inhoud 1. Doel milieueffectrapportage 2. Regelgeving 3. Rapportagevormen

Nadere informatie

Beoogd resultaat Betere dienstverlening aan de klant door een duidelijke, efficiënte procedure en het voorkomen van regeldruk of vertragingen.

Beoogd resultaat Betere dienstverlening aan de klant door een duidelijke, efficiënte procedure en het voorkomen van regeldruk of vertragingen. Onderwerp Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (voortaan Wabo). Voorgesteld besluit:

Nadere informatie

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING Voordracht VRP 29/01/02 Prof. dr. G. Van Hoorick Docent in het vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Advocaat te Gent INHOUD 1. Overzicht van het

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 juli 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 juli 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 juli 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD Stadsontwikkeling Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester de heer Koen

Nadere informatie

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig?

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Art. 4.1.1, 1, 4 DABM 3 cumulatieve voorwaarden Opstellen en/of vaststellen voorgeschreven op grond van decretale of bestuursrechtelijke bepalingen

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 80/2019 van 23 mei 2019 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 80/2019 van 23 mei 2019 A R R E S T Rolnummer 6957 Arrest nr. 80/2019 van 23 mei 2019 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 52, 4, van het decreet van het Vlaamse Gewest van 8 december 2017 houdende wijziging van

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/1500 van 30 augustus 2016 in de zaak 1011/0774/SA/2/0731 In zake: de heer... advocaat Johan VERSTRAETEN kantoor houdende te 3000 Leuven, Vaartstraat

Nadere informatie

Inhoudstafel. Voorwoord... Gregory Verhelst

Inhoudstafel. Voorwoord... Gregory Verhelst Inhoudstafel Voorwoord.................................................. Gregory Verhelst vii Balanceren tussen hoogdringendheid en uiterst dringende noodzakelijkheid............................................

Nadere informatie

LOKALE UITDAGINGEN Wonen anno 2015

LOKALE UITDAGINGEN Wonen anno 2015 LOKALE UITDAGINGEN Wonen anno 2015 Beweging.net - 25 april 2015 Schepen van wonen (Meise) Sonja BECQ LOKALE UITDAGINGEN UITDAGINGEN MIDDELEN 2 UITDAGINGEN UITDAGINGEN Vergrijzing van de bevolking: 4 UITDAGINGEN

Nadere informatie

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid ROT Economie februari 2018 Het decreet IHB 6 e staatshervorming: Vlaamse bevoegdheid Weldra: Ikea-wet decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Nadere informatie

De notulen van het directiecomité IGEMO (782 ) d.d. 7 mei 2015 worden unaniem goedgekeurd.

De notulen van het directiecomité IGEMO (782 ) d.d. 7 mei 2015 worden unaniem goedgekeurd. Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 11 juni 2015 (784 ) Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet Geypen (2 de ondervoorzitter) Ivan Blauwhoff (bestuurder)

Nadere informatie

«JM» fecten zijn van die wettelijke regeling voor de uitvoering van bepaalde projecten, zoals het project

«JM» fecten zijn van die wettelijke regeling voor de uitvoering van bepaalde projecten, zoals het project Milieueffectrapportage fecten zijn van die wettelijke regeling voor de uitvoering van bepaalde projecten, zoals het project van de autosnelweg M3. 105 Met de na de instelling van het beroep wegens niet-nakoming

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING

DE OMGEVINGSVERGUNNING DE OMGEVINGSVERGUNNING VLAAMS INFOMOMENT: IMPACT OMGEVINGSVERGUNNING VOOR LOKALE MANDATARISSEN GENT, 31 MEI 2016 ROL VOOR DE PROVINCIE: WISSELWERKING TUSSEN DE GEMEENTEN EN DE PROVINCIE vertrekpunt: naar

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel Datum raadsavond : Programma Onderwerp : Hoogeveen Ontwikkelt : Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wabo. Samenvatting

Nadere informatie

Rechtsgevolgen van de vernietiging van de sociale last door het Grondwettelijk Hof

Rechtsgevolgen van de vernietiging van de sociale last door het Grondwettelijk Hof Rechtsgevolgen van de vernietiging van de sociale last door het Grondwettelijk Hof Rechtsleer Pieter-Jan Defoort Advocaat LDR, Erkend ruimtelijk planner 1. INLEIDING - TOTSTANDKOMING VAN HET ARREST 1.

Nadere informatie

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen Overzicht 1. Terugblik 2012 Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen 2. In de pijplijn Vlaremtrein 2012 Besluit diffuse emissies Vlaremtrein 2013 Omgevingsvergunning Permanente vergunning

Nadere informatie

6tt161. 4fi HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL. zetelend in burgerlijke zaken, na beraad, wijst volgend arrest

6tt161. 4fi HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL. zetelend in burgerlijke zaken, na beraad, wijst volgend arrest Nr.: 6tt161 A.R. Nr.: 2012/ AR/ 1017 Rep. m.: 2012/ 4fi Afschrift in uitvoering van het Gerechtelijk Wet.boek Vrij van recht art. 280-2 WJUlG. HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL l'r kamer, zetelend in burgerlijke

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 MAART 2015 P.14.0392.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0392.N 1. M L E V U, beklaagde, 2. H R G V B, beklaagde, eisers, met als raadsman mr. Jaak Haentjens, advocaat bij de balie te Dendermonde.

Nadere informatie

Omgevingsrecht. Laat u tijdig en deskundig adviseren over ruimtelijke ordening, milieurecht en natuurbeschermingsrecht. EEN VERTROUWD ADRES.

Omgevingsrecht. Laat u tijdig en deskundig adviseren over ruimtelijke ordening, milieurecht en natuurbeschermingsrecht. EEN VERTROUWD ADRES. Omgevingsrecht Laat u tijdig en deskundig adviseren over ruimtelijke ordening, milieurecht en natuurbeschermingsrecht. GRATIS SPREEKUUR Maandag: 12.00 tot 14.00 uur Woensdag: 17.00 tot 18.00 uur EEN VERTROUWD

Nadere informatie

WET TOBBACK: BIJSCHOLING INSTALLATIE & ONDERHOUD

WET TOBBACK: BIJSCHOLING INSTALLATIE & ONDERHOUD WET TOBBACK WET TOBBACK: BIJSCHOLING INSTALLATIE & ONDERHOUD Het Koninklijk Besluit van 17 december 1990 betreffende de opleiding van het personeel van de beveiligingsondernemingen en de erkenning van

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 11 december 2017 FINANCIËN

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 11 december 2017 FINANCIËN Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 11 december 2017 FINANCIËN 18 2017_GR_00200 Belasting op het behandelen en digitaliseren van omgevingsvergunningsaanvragen Samenstelling Aanwezig: de heer Luc

Nadere informatie

Grondige cursus vennootschapsbelasting

Grondige cursus vennootschapsbelasting vzw Vereniging van accountants, bedrijfsrevisoren, belastingconsulenten, boekhouders en fiscalisten Exclusief tweedaags seminarie dinsdag 25 november 2014 woensdag 26 november 2014 De Lozen Boer - Lochristi

Nadere informatie

nascholing programma gent

nascholing programma gent Bemiddeling nascholing programma gent 2013-2014 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats te Gent in

Nadere informatie

www.mexcellence.eu/nl/projecten-concepten/mastitis-management-boost-training % % Slechts 54 * /mnd Slechts 79 * /mnd Slechts 104 * /mnd Voornaam en familienaam: ;._ Datum: Adres: Postcode + stad: Naam

Nadere informatie

Opleiding Aquaristiek

Opleiding Aquaristiek DEPARTEMENT VERPLEEGKUNDE EN BIOTECHNOLOGIE Wilgenstraat 32 T +32 51 23 23 30 www.katho.be/hivb B-8800 Roeselare F +32 51 22 82 58 hivb@katho.be Permanente vorming Academiejaar 2012-2013 Opleiding Aquaristiek

Nadere informatie

Het betreffende verzoek tot raadpleging werd door het departement RWO ontvangen op 02/07/2015.

Het betreffende verzoek tot raadpleging werd door het departement RWO ontvangen op 02/07/2015. Gemeentebestuur Bornem Hingenesteenweg (bor) 13 2880 BORNEM uw kenmerk ontvangen via mail vragen naar/e-mail Ellen Van de Water ellen.vandewater@rwo.vlaanderen.be ons kenmerk 2.14/12007/107.1 telefoonnummer

Nadere informatie

Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 22 december 2017 (360 )

Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 22 december 2017 (360 ) Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 22 december 2017 (360 ) Aanwezig Verontschuldigd Met volmacht aan: Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet

Nadere informatie

BBT-conclusies voor afvalbehandeling: omzetting

BBT-conclusies voor afvalbehandeling: omzetting BBT-conclusies voor afvalbehandeling: omzetting Infoavond Go4Circle 12 december 2018 Katrien Vander Sande afdeling GOP Omzetting: algemeen RIE: Binnen vier jaar na de publicatie van de BBT-conclusies betreffende

Nadere informatie

WOONDAG VVSG 06 december 2018

WOONDAG VVSG 06 december 2018 WOONDAG VVSG 06 december 2018 Toelichting reglement wonen gemeente Londerzeel Omgevingsambtenaar Steven Rits 1. HISTORIEK van het Londerzeelse Grondbeleid 2. REGLEMENT WONEN - theorie 3. REGLEMENT WONEN

Nadere informatie

Borging van uitvoeringsmaatregelen Publiekrecht en/of privaatrecht? prof. mr. Tonny Nijmeijer

Borging van uitvoeringsmaatregelen Publiekrecht en/of privaatrecht? prof. mr. Tonny Nijmeijer Borging van uitvoeringsmaatregelen Publiekrecht en/of privaatrecht? prof. mr. Tonny Nijmeijer Casus - Aanleg van een bedrijventerrein binnen een deel van de EHS. Bij vaststelling bestemmingsplan is overeenkomst

Nadere informatie

Update omgevingsrecht in Vlaanderen

Update omgevingsrecht in Vlaanderen Update omgevingsrecht in Vlaanderen Mr. Johan Joos Mr. Sam Voet Partner Associate johanjoos@eversheds.be samvoet@eversheds.be 1. Het decreet op de Omgevingsvergunning Na lang wachten werd op 23 oktober

Nadere informatie

Webinar days. 17 en 18 augustus Online opleidingen

Webinar days. 17 en 18 augustus Online opleidingen Combineer: + abonnement Webinar days 17 en 18 augustus 2016 Online opleidingen Dit jaar organiseert M&D Seminars voor het eerst de Webinar Days, een tweedaagse waarop in totaal vijf online opleidingen

Nadere informatie

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning Een handig stappenplan U GAAT (VER)BOUWEN Als u gaat (ver)bouwen, moet u met heel

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST van 16 januari 2018 met nummer RvVb/S/1718/0444 in de zaak met rolnummer RvVb/1415/0466/SA/0443 Verzoekende partijen 1. de heer Jeroen DEVENYN 2. de heer

Nadere informatie

WEBINAR DAYS. 17 en 18 augustus Online opleidingen

WEBINAR DAYS. 17 en 18 augustus Online opleidingen COMBINEER: + ABONNEMENT WEBINAR DAYS 17 en 18 augustus 2016 Online opleidingen Dit jaar organiseert M&D Seminars voor het eerst de Webinar Days, een tweedaagse waarop in totaal vijf online opleidingen

Nadere informatie

VR DOC.0511/1BIS

VR DOC.0511/1BIS VR 2017 1905 DOC.0511/1BIS VR 2017 1905 DOC.0511/1BIS De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit tot wijziging van

Nadere informatie

SVK Pro. Wonen-Vlaanderen Infosessies voor lokale besturen november & december /12/2018 1

SVK Pro. Wonen-Vlaanderen Infosessies voor lokale besturen november & december /12/2018 1 SVK Pro Wonen-Vlaanderen Infosessies voor lokale besturen november & december 2018 17/12/2018 1 Historiek (1) 2009: start Grond- en Pandendecreet o.a. sociale last Private sector leert SVK-model kennen

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat zijn de grote veranderingen? De kleine filosofie van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

nascholing academiejaar

nascholing academiejaar Bemiddeling nascholing academiejaar 2012-2013 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats te Gent in de

Nadere informatie

Infobrochure LDR Advocaten Kasteellaan GENT Tel Fax

Infobrochure LDR Advocaten Kasteellaan GENT Tel Fax Infobrochure 2016 LDR, opgericht in 1997, is Vlaanderens grootste advocatenkantoor actief in de materie van het milieu- en ruimtelijke ordeningsrecht, samen het omgevingsrecht. Het kantoor kenmerkt zich

Nadere informatie

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Voor in de inhoudstafel: Speciaal voor dit Jubileumnummer werd door twee gespecialiseerde advocaten een juridisch tweeluik samengesteld waarbij

Nadere informatie

Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening TITEL I. Inleidende bepalingen HOOFDSTUK I. Doelstellingen en begrippen HOOFDSTUK II. Voortgangsbewaking inzake de uitvoering van het ruimtelijk structuurplan

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST nr. A/2011/0030 van 23 maart 2011 in de zaak 2010/0319/SA/3/0300 In zake: 1. de vzw... 2. mevrouw... 3. de heer... bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende nadere regels voor de milieueffectrapportage over projecten en voor de omgevingsveiligheidsrapportage

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende nadere regels voor de milieueffectrapportage over projecten en voor de omgevingsveiligheidsrapportage Besluit van de Vlaamse Regering betreffende nadere regels voor de milieueffectrapportage over projecten en voor de omgevingsveiligheidsrapportage DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 5 april 1995

Nadere informatie

Seminaries. www.praktijkdagen.net. 26 en 27 april 2007 Kortrijk Xpo. tijdens XPO 112. Risico's met gevaarlijke stoffen

Seminaries. www.praktijkdagen.net. 26 en 27 april 2007 Kortrijk Xpo. tijdens XPO 112. Risico's met gevaarlijke stoffen Seminaries tijdens XPO 112 Risico's met gevaarlijke stoffen Grensoverschrijdende calamiteiten 26 en 27 april 2007 Kortrijk Xpo www.praktijkdagen.net De burgers verwachten de dag van vandaag een doeltreffende

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/0511 van 26 januari 2016 in de zaak 1314/0461/SA/3/0431 In zake: de LEIDEND AMBTENAAR van het Agentschap Onroerend Erfgoed advocaat Philippe DECLERCQ

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning De Montil, Affligem 14 november 2013 Omgevingsvergunning Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen 1 voor lokale besturen Bij de tweede principiële

Nadere informatie

Wijziging decreten m.b.t. grond- en pandenbeleid. Toelichting voor het Kenniscentrum Vlaamse Steden 22 februari 2011

Wijziging decreten m.b.t. grond- en pandenbeleid. Toelichting voor het Kenniscentrum Vlaamse Steden 22 februari 2011 Wijziging decreten m.b.t. grond- en pandenbeleid Toelichting voor het Kenniscentrum Vlaamse Steden 22 februari 2011 I. Situering A. Lijst technische knelpunten, opgemaakt door administratie Wonen, april

Nadere informatie

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Bescheiden Wonen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Bescheiden Wonen Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Bescheiden Wonen REGLEMENT TOELICHTING Algemeen Aangezien ook de hogere overheid gebonden is door de bepalingen van stedenbouwkundige verordeningen (RvS 9 november

Nadere informatie