Woordenlijst Het oog in de storm. Hoofdstuk 3. a posteriori alle oordelen, kennis, enz. die gebaseerd is op ervaring noem je a posteriori.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woordenlijst Het oog in de storm. Hoofdstuk 3. a posteriori alle oordelen, kennis, enz. die gebaseerd is op ervaring noem je a posteriori."

Transcriptie

1 Woordenlijst Het oog in de storm Hoofdstuk 3 a posteriori alle oordelen, kennis, enz. die gebaseerd is op ervaring noem je a posteriori. >> Hoofdstuk 2, a priori. a priori >> Hoofdstuk 2 aangeboren kennis kennis die al bij de geboorte aanwezig is, die dus is opgedaan zonder zintuiglijke ervaring. >> tabula rasa, Hoofdstuk 2, anamnese mnèmè. aanschouwing bij Kant: voorstellingen van de dingen buiten ons en van onszelf, zoals ze zich aan ons voordoen. De aanschouwingen komen tot stand door onze zintuiglijke waarnemingen. aanschouwingsvormen (ruimte tijd) >>Hoofdstuk 2 adaequatio >>Hoofdstuk 2 algemeen particulier >>Hoofdstuk 2 analyse de ontleding van iets in zijn bestanddelen. Bij Kant komt het begrip voor in verband met de >>analytica. analytica term die Kant gebruikt in verband met >>analyse. De analyse gaat uit van begrippen (die wortelen in de aanschouwing) en analyseert deze naar hun inhoud (zoals de empiristen doen met de ideeën). De analytica verwijdert zich van alle inhoudelijkheid in een poging het verstandsvermogen zelf te ontleden (voorwerp van de transcendentaalfilosofie is immers de wijze waarop wij de dingen, onszelf inbegrepen, kennen). analytisch synthetisch termen van Hume. Uitspraken (of oordelen, want ze hoeven niet altijd verbaal te zijn) over een feitelijke stand van zaken waarbij een beroep kan worden gedaan op onmiddellijke ervaring noemde Hume synthetisch. De waarheid of onwaarheid van dergelijke synthetische oordelen is volgens Hume altijd afhankelijk van ervaring: >>a posteriori. Analytische oordelen (waaronder alle uitspraken van de wiskunde) gaan volgens Hume over relaties tussen ideeën (die op hun beurt teruggaan op impressies), bijvoorbeeld Vrijgezellen zijn ongehuwd, De drie hoeken van een driehoek zijn samen gelijk aan twee rechte hoeken. Of dergelijke oordelen waar zijn is niet afhankelijk van de ervaring. Ze zijn in die zin a priori.

2 analytische filosofie een filosofische stroming uit het Engelse taalgebied, waarin filosofen zich toeleggen op minutieuze analyses van begrippen, zoals de sleutelbegrippen uit de epistemologie: >>kennis, >>betekenis, >>waarheid en >>rechtvaardiging. anomalie verschijnselen die afwijken van een bepaalde theorie, en waarvoor binnen die theorie geen verklaring wordt geboden. axioma een basisaanname in de wetenschap die niet bewijsbaar is, maar die wel ogenblikkelijk evident is. Barbara één van de vier geldige vormen van syllogismen, >>Hoofdstuk 1, syllogisme. Het is een geheugensteuntje; de drie a s in het woord barbara verwijzen naar de a-a-a-structuur van dit sylogisme. Bijvoorbeeld: Alle mensen zijn sterfelijk; alle Grieken zijn mensen; alle Grieken zijn sterfelijk. basisevidentie term die voorkomt bij Quine. basisevidenties zijn bepaalde toestanden van mijn zintuigen. Overtuigingen over zaken die we niet rechtstreeks waarnemen, bijvoorbeeld over het verleden, over de toekomst, over wat zich afspeelt in de hoofden van anderen, of over de buitenwereld, moeten worden afgeleid uit deze toestanden van onze zintuigen. bedriegerargument >>Hoofdstuk 2 begrijpen/verstehen volgens Dilthey is het afstandelijke natuurwetenschappelijke model waarin verschijnselen verklaard worden aan de hand van algemene wetten en theorieën niet geschikt voor de geesteswetenschappen. Hij pleit voor een invoelend begrijpen, waarbij men zich probeert te verplaatsen in de ervaringswereld van de betrokkenen. begrip een voorstelling van een zaak of gedachten. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen een begrip dat slechts gedacht kan worden (bv. getal of concept ) en een begrip dat uit de zintuiglijke waarneming voortkomt (bv. boek of tafel ). begripsverbinding een ander woord voor oordeel. In het oordeel deze roos is rood worden de begrippen roos en rood met elkaar verbonden. begripswoorden Begripswoorden zijn algemene termen voor dingen in de natuur, zoals bomen, stenen, mensen; voor cultuurdingen, zoals stoel, hamer, schilderij; voor abstracte begrippen, zoals getal, idee, grootheid, vrijheid, liefde; voor morele begrippen, zoals deugd, goedheid, rechtvaardigheid. beleving term van Dilthey. De beleving (Duits: Erlebnis) is de innerlijke ervaring waarop de >>geesteswetenschappen zijn gefundeerd. In de beleving krijgt een gebeurtenis, handeling of kunstwerk betekenis.

3 betekenis >>Inleiding betekenis referent het verschil tussen de betekenis en de referent (datgene waarnaar een woord of zin verwijst) van een woord kan worden geïlustreerd door het beroemde voorbeeld van Frege, over de planeet Venus. Hoewel de namen Avondster en Morgenster een verschillende betekenis hebben, verwijzen ze wel beide naar dezelfde planeet, Venus. De betekenis verschilt, de referent is dezelfde. betekeniscriterium ***deze term wordt 3 keer gebruikt, maar niet goed uitgelegd. brein in het vat een gedachte-experiment dat gelijkenis vertoont met het >>bedriegerargument van Descartes. Het is in feite mogelijk dat je in werkelijkheid een los brein bent, dat in leven wordt gehouden in een vat, en dat kwaadwillende geleerden allerlei kunstmatige ervaringen in je hersenen stoppen waardoor het lijkt alsof je vrij rondloopt en een vrij leven leidt. cartesiaanse twijfel >>Hoofdstuk 2 categorie >>Hoofdstuk 2 causaliteit >>Hoofdstuk 2 causaliteitsprincipe de aanname dat alles wat gebeurt een oorzaak heeft, wat niet te bewijzen valt. Hume trok dit principe met zijn beroemde voorbeeld met biljartballen in twijfel. cogito >>Hoofdstuk 2, cogito, twijfelexperiment cognitief oordeel oordelen die kennis verschaffen over de werkelijkheid. Beweringen zijn in feite cognitieve oordelen die in taal zijn uitgedrukt. cognitief vermogen vermogens van de mens die een rol spelen in het proces van kennisverwerving. cognitieve betekenis term uit het >>logisch positivisme. De betekenis van een uitspraak voor zover het de overdracht van kennis betreft. Een uitspraak die niet verifieerbaar is (>>verificatiebeginsel) draagt niet bij tot kennis en heeft daarom geen cognitieve betekenis. coherentietheorie een bepaalde opvatting van waarheid, naast de >>correspondentietheorie en het >>pragmatisme. Volgens de coherentietheorie is een uitspraak waar als hij deel uitmaakt van een set van onderling samenhangende (coherente) uitspraken. confirmation Engels voor bevestiging. De term wordt onder anderen gebruikt door Popper, in zijn falsificatieprincipe (>>falsifieerbaarheid, falsificationisme).

4 confirmeerbaar Een theorie is confirmeerbaar als er empirische evidenties te vinden zijn die de theorie bevestigen (confirmeren). contingent waarheden zijn contingent als ze alleen zijn af te leiden uit ervaring; we kunnen er alleen achter komen of ze waar zijn door na te gaan wat in de wereld het geval is. Dergelijke waarheden zijn min of meer toevallig, en niet logisch noodzakelijk. (>>Hoofdstuk 1, contingentie) correspondentie de overeenstemming tussen een uitspraak, oordeel enz. en de feiten. Volgens de correspondentieopvatting is een uitspraak alleen waar als die overeenstemt met de feiten. In de loop der tijd hebben filosofen verschillende bezwaren geuit tegen deze opvatting. creationisme >>Hoofdstuk 8 demarcatie een ander woord voor afbakening. Het woord speelt een rol in het >>demarcatieprobleem. demarcatieprobleem Popper zocht een criterium aan de hand waarvan men wetenschap kan afbakenen (demarqueren) van pseudowetenschap. Het demarcatiecriterium dat Popper hanteert is >>falsifieerbaarheid. denken (noèsis) een van de basisvermogens van de ziel die Aristoteles onderscheidt. De andere is de gewaarwording (Grieks: aisthèsis). doxa >>Hoofdstuk 2 eenheidswetenschap het idee van een overkoepelende wetenschap die gebruik maakt van een specifieke taal waarin alle afzonderlijke vakgebieden kunnen worden uitgedrukt. empirische basis de wetenschap begint bij ervaringsfeiten, dus empirische kennis. Deze vormen een empirische basis waarop de wetenschap rust. empirische cyclus de standaardopvatting over hoe wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan: op basis van waarnemingen wordt een theorie ontworpen, welke vervolgens aan de hand van nieuwe waarnemingen wordt getoetst. Popper uitte bezwaren tegen deze opvatting. empirist een aanhanger van het empirisme. >>Hoofdstuk 2, empirisme. epistèmè >>Hoofdstuk 2 epistemologie de tak van de filosofie die zich bezighoudt met de menselijke kennis. Een ander woord voor epistemologie is kentheorie of kenleer. ervaring (empeiria) het geheel van zintuiglijke waarneming, waarmee de mens de werkelijkheid aanschouwt.

5 ervaringskennis kennis die is verkregen door zintuiglijke >>ervaring. Volgens de >>empiristen is dit de enige ware vorm van kennis. >>verstandskennis esse est percipi Latijn voor Zijn is waargenomen worden. Principe van Berkeley, gaat ervan uit dat er geen overtuigend bewijs is voor de buitenwereld als substantie onafhankelijk van onze waarneming. essentie >>Hoofdstuk 2 evident zonneklaar. Een oordeel, bewering, enz. die evident is lijkt voor ons zonder meer waar, dus zonder dat daarvoor nog bewijs nodig is. Of iets wat evident is ook echt waar is, is een tweede. fallibilisme (van het Engelse fallible : feilbaar, onvolmaakt). De opvatting dat we ook van kennis kunnen spreken als we ergens geen honderd procent zekerheid over hebben. falsificationisme de opvatting dat theorieën pas wetenschappelijk zijn als ze weerlegd kunnen worden. Het falsificationisme was Poppers antwoord op het >>verificatiebeginsel van de >>logisch-positivisten. falsifieerbaarheid het criterium dat Popper hanteerde om te bepalen of een theorie wetenschappelijk is of niet: een theorie is falsifieerbaar als hij kan worden weerlegd. Een niet-falsifieerbare theorie kan in principe wel waar zijn, maar niet wetenschappelijk. feilbaarheidsbeginsel een ander woord voor het >>fallibilisme feit een gebeurtenis of omstandigheid in de werkelijkheid. feitenkennis kennis van feiten kan ook zonder directe bekendheid met de dingen en personen waar deze feiten naar verwijzen bestaan. >> kennis van feiten foundationalism Engels voor >>funderingsdenken. funderingsdenken de opvatting dat de wetenschap gebaseerd is op feiten, waaruit kennis wordt afgeleid. Omdat verschillende filosofen in de loop der tijd vraagtekens plaatsten bij het bestaan van naakte feiten, werd ook kritiek geuit op het funderingsdenken. funderingsregel regels aan de hand waarvan men kennis kan onderscheiden van meningen. Aan het bestaan van funderingsregels in absolute zin wordt getwjifeld. gavagai woord dat een rol speelt in een gedachte-experiment van Quine. In dit gedachteexperiment wijst een inboorling, wiens taal je niet kent, naar een konijn, en roept Gavagai. Hoewel de vertaling van het woord >>evident lijkt ( Kijk, een konijn! ), zijn er in feite veel meer vertalingen mogelijk die overeenkomen met de empirische feiten ( Een konijn, Een vrouwtjeskonijn, Avondeten! enz.). Hieruit concludeert Quine dat betekenis onbepaald is,

6 en omdat betekenis onbepaald is geldt dat ook voor datgene waarnaar het woord verwijst, de referent. geest >>Hoofdstuk 8 geestessamenhang Dilthey gebruikt deze term om aan te geven dat het >>innerlijk aspect van bv. een gedicht een samenhang bevat die wij kunnen reconstrueren wanneer wij het gedicht lezen. geesteswetenschappen worden door Dilthey ook wel ervaringswetenschappen genoemd en tegenover de natuurwetenschappen geplaatst. Hebben betrekking op de uitingen van de menselijke geest in de geschiedenis en de maatschappij (o.a. geschiedenis en letteren). geïncarneerd subject Merleau-Ponty maakt bezwaar tegen de opvatting dat het kennen slechts een act van het bewustzijn is. Hier plaatst hij het beeld tegenover van het kennen als act van het >>lichaam-subject dat in de wereld is ingebed. gerechtvaardigde overtuiging een overtuiging waarvoor je goede gronden hebt. Wanneer een overtuiging gerechtvaardigd kan worden genoemd is onderwerp van discussie in de kenleer. gesitueerdheid het feit dat je als lichaam in de wereld bent, en rechtstreeks met die wereld in verbinding staat. >> Merleau-Ponty. hermeneutische cirkel het proces van het begrijpen door voortdurend heen en weer te gaan tussen het geheel (bijvoorbeeld een gedicht) en de delen waaruit het geheel is opgebouwd (bijvoorbeeld de regels van het gedicht, of afzonderlijke woorden in het gedicht). Zowel de afzonderlijke delen als het geheel zijn op zichzelf niet te begrijpen, maar worden pas duidelijk in hun onderlinge samenhang. historiciteit het historisch-zijn, het kader van de historie waarin dingen of gebeurtenissen zijn geplaatst. holistisch de opvatting dat de gehele werkelijkheid een groot samenhangend geheel vormt met eigenschappen die niet afleidbaar zijn uit de afzonderlijke delen. Het geheel is dus meer dan de som der delen. een holistische opvatting van een samengesteld systeem houdt in dat het geheel van dat systeem meer is dan de som van alle afzonderlijke delen. Ook de samenhang tussen de verschillende onderdelen maken in deze opvatting het geheel tot wat het is. Hume s Fork de naam die doorgaans wordt gegeven aan een fundamentele tweedeling die Hume maakte tussen analytische en synthetische oordelen. >>analytisch en synthetisch.

7 idealisme de opvatting dat onze denkbeelden en de relaties tussen die denkbeelden de enige bron van kennis vormen. Van wat daarbuiten bestaat, zullen we volgens deze opvatting nooit iets weten. idee een ander woord voor een denkbeeld, iets wat je voor de geest staat, een voorstelling in de geest. Een idee kan ook een eeuwig concept of voorbeeld zijn. In die laatste betekenis draagt het woord het lidwoord de: de idee. >>Hoofdstuk 2, Idee, Ideeënleer. idee vorm >>Hoofdstuk 2 idool bij Bacon zijn idolen vooroordelen die de mens in de weg staan bij het verwerven van kennis. De enige weg naar kennis was volgens Bacon het onbevooroordeeld waarnemen. immaterialisme de opvatting dat er geen materiële werkelijkheid bestaat, en allen het geestelijke werkelijk is. Berkeley wordt bijvoorbeeld gezien als een immaterialist, omdat hij voor het bestaan van het materiële geen bewijs kon vinden in onze waarnemingsgegevens. in-de-wereld-zijn >>Hoofdstuk 8 inductie deductie >>Hoofdstuk 1, deductieve redenering, inductieve redenering inductieprobleem het probleem dat een inductieve redenering geen zekerheid biedt (>>Hoofdstuk 1, inductieve redenering); als een bepaalde regelmaat zich in het verleden altijd heeft voorgedaan, garandeert dat feit niet dat hetzelfde zich ook in de toekomst zal voordoen. inductieve gevolgtrekking >>Hoofdstuk 1, inductieve redenering innerlijk aspect Bij Dilthey het object van de geesteswetenschappen. Hetgene dat niet zintuiglijk kan worden waargenomen. innerlijke uiterlijke ervaring twee soorten >>ervaring die Locke onderscheidt. De uiterlijke ervaring berust op de waarneming door de zintuigen, de innerlijke ervaring is het besef van wat zich binnen onze geest afspeelt. innerlijke waarneming/reflection een van de 2 soorten waarneming. Innerlijke waarneming (>>innerlijke ervarin) is introspectie, dat wil zeggen het waarnemen van wat zich binnen onze geest afspeelt. >>uiterlijke waarneming intelligent design de opvatting dat sommige processen in levende wezens zo complex zijn dat ze onmogelijk bij toeval en door natuurlijke selectie (>>Hoofdstuk 8) kunnen zijn ontstaan. Intelligent design is een vorm van creationisme (>>Hoofdstuk 8) intentionaliteit >>Hoofdstuk 8 intersubjectiviteit >>Hoofdstuk 6

8 introspectie het besef van wat zich binnen je eigen geest afspeelt. kennis kort gezegd: het weten wie, wat of hoe iets of iemand is. van dingen kennis van dingen is de kennis die je van iets hebt door directe bekendheid of vertrouwdheid met iets. van feiten in tegenstelling tot de kennis van iets (>>kennis van dingen) hoef je voor kennis van feiten omtrent iets geen directe bekendheid of vertrouwdheid met dat bepaalde ding te hebben. Als je kennis hebt van iets kun je zeggen dat je dit ding kent. Heb je kennis over bepaalde feiten, dan kun je zeggen dat je die feiten weet. kennisoordeel cognitieve uitspraak andere benamingen voor >>cognitief oordeel. kenleer een ander woord voor >>epistemologie kentheorie een ander woord voor >>epistemologie kritisch rationalisme term die Popper gaf aan zijn systeem van wetenschappelijke theorievorming. Popper wees het gebruikelijke systeem observaties die via inductie (>>Hoofdstuk 1) leiden tot de vorming van een theorie af; volgens hem vormde een bepaald probleem het uitgangspunt van theorievorming. Een wetenschapper bedenkt een oplossing voor dit bepaalde probleem, en toetst dit vervolgens. kundigheid een derde vorm van kennis, naast >>kennis van dingen en kennis van feiten. Kundigheid is de vaardigheid in het verrichten van bepaalde handelingen, en is geen onderwerp van de kenleer l être brut Frans voor het ruwe zijn. Merleau-Ponty gebruikt de term als aanduiding voor het zijn op zichzelf beschouwd, dat voorafgaat aan de in de epistemologie gebruikelijke opdeling in subject en object, in een bewustzijn dat waarneemt en een buitenwereld die waargenomen wordt. leugenaarsparadox een paradox van de Griekse filosoof Epimenides, afkomstig van Kreta, die luidt: Alle Kretenzers liegen altijd. Stel dat Epimenides de waarheid spreekt. Dan liegen alle Kretenzers altijd. Aangezien Epimenides een Kretenzer is, liegt hij. Maar dit is in tegenspraak met de aanvankelijke veronderstelling, dus liegt Epimenides. De paradox ontstaat doordat mensen bij een bewering doorgaans stilzwijgend de toevoeging Deze getuigenis is waar maken. leven Bij Dilthey: de levenssamenhang van waaruit een historisch feit, een handeling of een kunstwerk betekenis krijgt. >>beleving.

9 levenssamenhang het allesomvattende kader van het verloop van je leven, waarin feiten, gebeurtenissen enz. betekenis voor je krijgen. Volgens Dilthey krijgt het leven in de >>beleving samenhang. levensuiting Dilthey maakt alle levensuitingen tot object van de >>hermeneutiek. We dienen een bepaald historisch feit te begrijpen in het licht van de >>levenssamenhang en visa versa. lichaamsschema je lichaamsschema is een soort patroon van je eigen lichaam dat is opgeslagen in je hersenen, dat onbewust of halfbewust wordt gevolgd bij al je gedrag. Het lichaamsschema zorgt ervoor dat je weet waar je handen, armen en benen zijn. lichaam-subject term voor het subject van ervaring in de filosofie van Merleau-Ponty. Bij hem is het subject niet slechts een geestelijk subject, maar een lichaam dat in de wereld >>gesitueerd is. lichamelijkheid lichamelijkheid is het als lichaam >>gesitueerd zijn in de wereld. >>lichaam-subject. logisch positivisme stroming in de wetenschapsfilosofie die ontstond onder invloed van Wittgenstein en de >>Wiener Kreis. De logisch-positivisten streven ernaar alle wetenschappelijke en filosofische vragen te beantwoorden door empirisch onderzoek. logische waarheid >>Hoofdstuk 1 mentalisme de opvatting dat de taal verwijst naar ideeën en gedachten en niet naar de werkelijkheid. metafysische ficties >>Hoofdstuk 2 mogelijkheidsvoorwaarde een voorwaarde waaraan moet worden voldaan, wil iets mogelijk zijn. In de >>epistemologie worden de mogelijkheidsvoorwaarden voor kennis onderzocht. motorische intentionaliteit het vermogen van het lichaam om zich te bewegen, gestuurd door instructies vanuit je bewustzijn. naakte feiten feiten op zichzelf beschouwd, die buiten onze waarneming werkelijk bestaan. Of naakte feiten echt bestaan is in de >>epistemologie onderwerp van discussie. >>Ding-an-sich. naturalisme >>Hoofdstuk 8 nominalisme >>Hoofdstuk 2 noodzakelijk noodzakelijk is iets als het niet anders kan zijn dan het is.

10 objectief vrij van elke vermenging met persoonlijke invallen, gevoelens, preoccupaties, voorstellingen enz. Objectief staat doorgaans tegenover subjectief. objecttaal metataal termen van Tarski. De objecttaal is de taal die we gewoonlijk gebruiken, en waarmee we verwijzen naar objecten. De metataal is de taal die we gebruiken als we spreken over deze objecttaal. In de zin Amsterdam is de hoofdstad van Nederland speelt de objecttaal een rol: de stad waarnaar ik verwijs met de naam Amsterdam is werkelijk de hoofdstad van Nederland. In de zin Amsterdam bestaat uit negen letters wordt metataal gebruikt. Je zou hem als volgt kunnen lezen: Het woord Amsterdam, waarmee in de objecttaal de hoofdstad van Nederland wordt aangeduid, bestaat uit negen letters. observatiezin een zin die onder dezelfde omstandigheden bij iedere taalgebruiker dezelfde reactie uitlokt: bevestiging of ontkenning. Ockhams scheermes bijnaam van een stelling van de middeleeuwse filosoof Ockham, namelijk dat je niet meer moet aannemen dan wat strikt noodzakelijk is voor wat je wilt verklaren (kortweg: hoe eenvoudiger een verklaring, hoe beter). oervorm een ander woord voor een Idee (>>hoofdstuk 2). onbepaaldheid van betekenis Quine concludeerde dat de betekenis van een woord onbepaald is, omdat voor ieder woord wel verschillende vertalingen (of interpretaties) mogelijk zijn die stroken met dezelfde empirische gegevens, maar die niet synoniem zijn. onderbepaaldheid van wetenschappelijke theorie het verschijnsel dat we op basis van de gegevens die we hebben (onze ervaringsgegevens) geen definitieve keuze kunnen maken tussen verschillende wetenschappelijke theorieën. We kunnen niet buiten onze zintuigen gaan staan en een afweging maken op basis van de pure feiten op zich. onderdeterminatie-argument alternatieve >>epistemologische theorieën naast de theorie die voor ons het meest voor de hand ligt, namelijk dat de werkelijkheid meestal zo is zoals wij die waarnemen. Hoe weten wij zeker dat wij geen >>brein in een vat zijn, en dat er geen god is die ons bedriegt (>>bedriegerargument)? Zulke argumenten zijn onderdeterminatie-argumenten. ondervinding het opdoen van kennis uit een particuliere ervaring. Meerdere ondervindingen kunnen leiden tot >>technische kennis onverborgenheid (alètheia) Heidegger herintroduceert dit Griekse waarheidsbegrip omdat hij van mening is dat de opvatting van >>waarheid als overeenstemming van een oordeel met een feit tekortschiet. Heidegger pleit voor een ruimer begrip van waarheid,

11 waarbij waarheid niet alleen wordt opgevat als een eigenschap van uitspraken, maar ook waarnemingen of gedachten waar genoemd kunnen worden. Heidegger wil waarheid als een gebeurtenis denken, waardoor het zijnde aan de verborgenheid ontrukt en in de openbaarheid gesteld wordt. oordeel in de logica en de >>kenleer is een oordeel een verbinding die je maakt tussen een object en een eigenschap dat dat object bezit. Een voorbeeld van een oordeel is Deze roos is rood. In de logica wordt een oordeel schematisch weergegeven als S is p. enkelvoudig een >>oordeel dat slechts 1 ding betreft: Deze roos is rood, dit kopje koffie is warm. particulier/bijzonder een oordeel in de trant van Sommige zijn, bijvoorbeeld sommige zwanen zijn zwart. universeel/algemeen een oordeel zoals Alle zijn, bijvorbeeld alle mensen zijn sterfelijk. oordeelsvorm term van Kant. Volgens Kant zijn al onze oordelen te herleiden tot een aantal grondvormen, waar al onze vormen van oordelen van zijn afgeleid. Kant onderscheidde oordelen die kwantitatieve verbanden leggen, oordelen die kwaliteiten aangeven, relationele oordelen, en oordelen die de modaliteit betreffen. oorzaak >>Hoofdstuk 2. operatieve kennis de kennis die we voortdurend gebruiken bij onze dagelijkse handelingen, en die zo gewoon is dat we niet meer beseffen dat we deze kennis bezitten. paideia opvoeding bij Plato is de paideia de radicale breuk met wat je vroeger meende te weten, en het eropvolgende proces van het inzicht verwerven in de Ideeën (>>Hoofdstuk 2). In Plato s grotmythe wordt deze stap gesymboliseerd door het losmaken van de ketenen en het opstijgen vanuit de grot richting de buitenlucht. panta rhei Grieks voor alles stroomt, alles is in beweging. Volgens de Griekse natuurfilosoof is de werkelijkheid constant in beweging. Alles verandert voortdurend, waardoor echte kennis niet mogelijk is. paradigma term van Kuhn. Het gemeenschappelijke referentiekader van een groep wetenschappers, dat bestaat uit een gemeenschappelijke taal (begrippenkader) en een stelsel van aanvaarde wetten en theorieën. Het paradigma bepaalt wat zinvolle wetenschappelijke problemen zijn, welke antwoorden al dan niet aanvaardbaar zijn, wat relevante feiten zijn,

12 welke testmethoden gevolgd moeten worden, aan welke eisen een theorie moet voldoen enzovoort. paradigmawisseling wanneer wetenschappers die vanuit een bepaald >>paradigma werken steeds resultaten behaalt die niet stroken met dit paradigma, kan dit leiden tot de invoering van een nieuw, verschillend paradigma. Dit proces heet paradigmawisseling. perception Engels voor >>waarneming. perspectivisme de opvatting dat ieder individu de wereld enkel en alleen kent vanuit zijn bijzondere gesteldheid en zijn specifieke behoeften. pluraliteitsargument argument dat kan worden ingebracht tegen de >>coherentietheorie. Het bezwaar houdt in dat de coherentietheorie meerdere (pluraliteit = veelheid) systemen van uitspraken naast elkaar kunnen bestaan, die onderling met elkaar strijdig kunnen zijn. postulaat een onbewijsbaar uitgangspunt dat aan de basis staat van de wetenschap. >>Axioma pragmatisme de opvatting dat een uitspraak waar is als hij leidt tot succes, dus als het praktisch nut ervan bewezen is. Kort gezegd: waar is wat werkt. primaire/secundaire eigenschappen termen van Locke. Een primaire eigenschap van een object is een eigenschap waarvan we mogen aannemen dat het object die ook heeft als wij het niet waarnemen, zoals uitgebreidheid, vorm en aantal. Overige eigenschappen, die meer afhankelijk zijn van hoe wij de objecten waarnemen, zoals geur, smaak, geluid, temperatuur enzovoort, noemde Locke secundair. principe van constantie de opvatting dat aan elke fysische stimulus een specifieke psychische sensatie beantwoordt. principe van geïmpliceerde kennis een principe dat is te vatten in de formule: GK: (WSp ^ WS(p q)) WSq. Dat wil zeggen: als S weet dat p en als S weet dat p q impliceert, dan weet S ook dat q. Als niet-wsq ^WS (p q), dan moeten we noodzakelijk concluderen dat niet-wsp. Dus zolang je niet weet of je geen brein in een vat bent, kun je geen enkele propositie q aannemen die veronderstelt dat je geen brein in een vat bent. psychisch fysisch Volgens Dilthey zijn de geestelijke en lichamelijke aspecten van de mens in werkelijkheid ongescheiden. Maar waar de natuurwetenschappen uit deze samenhang het fysische aspect abstraheren, hebben de geesteswetenschappen oog voor het psychische aspect. rationalisme >>Inleiding

13 realisme >>Inleiding reductionisme >>Hoofdstuk 2 res extensa res cogitans >>Hoofdstuk 2 scepsis in >>epistemologische zin: de twijfel aan de mogelijkheid iets te weten. >>scepticisme scepticisme >>Hoofdstuk 8 scepticus in >>epistemologische zin: een aanhanger van het >>scepticisme. selectiviteit in de epistemologie speelt de selectiviteit van waarnemingen een rol. Dat wil zeggen dat je, voordat je waarnemingen doet, al een bepaalde vraag of behoefte hebt van waaruit je waarnemingen doet. sense data de ruwe, zintuiglijke gegevens op basis waarvan wij oordelen. subjectiviteit het verschijnsel dat je oordelen afhankelijk zijn van meer dan alleen je pure waarneming, bijvoorbeeld van je behoeften, belangstelling, levenswijze en verwachtingen en gissingen. synonymie er is sprake van synonymie als 2 woorden (nagenoeg) hetzelfde betekenen, bijvoorbeeld de woorden boot en schip. synthetisch samengesteld, uit meerdere onderdelen tot een eenheid gemaakt. synthetische oordelen (a priori) >>Hoofdstuk 2 tabula rasa Latijn voor onbeschreven blad. Locke meende dat de mens wordt geboren zonder >>aangeboren kennis, dus als een onbeschreven blad dat door de ervaring langzamerhand wordt ingevuld. technische kennis de kennis van een algemene regel; technische kennis wordt afgeleid uit ervaringen van particuliere, gelijksoortige objecten. teleologisch >>Hoofdstuk 2, teleologie testbaarheid een sleutelbegrip uit de >>falsificatietheorie: wil een theorie zich wetenschappelijk kunnen noemen, dan moet de theorie testbaar zijn, er moet een test mogelijk zijn aan de hand waarvan de theorie wordt geverifieerd of gefalsifieerd. theoriegeladen volgens Popper is alle waarneming theoriegeladen. Dat wil zeggen dat aan elke waarneming die we doen wel een bepaalde vooronderstelling ten grondslag ligt, hoe klein en onbenullig ook. >>selectiviteit, zoeklichttheorie. transcendentaal >>Hoofdstuk 2.

14 transcendentaal subject Kant beschouwt het kennend subject als transcendentaal en niet empirisch. Dit houdt in dat het subject hetgene is dat kennis überhaupt mogelijk maakt. transcendentaalfilosofie filosofie die zich bezighoudt met de mogelijksvoorwaarden voor empirische kennis transcendentale apperceptie term van Kant. Het menselijke vermogen waarin de zintuiglijkheid en het verstand samenkomen. transcendentale esthetica een van de 2 onderdelen van de >>transcendentaalfilosofie, dat de menselijke zintuiglijkheid en haar aanschouwingen als onderwerp heeft. transcendentale logica een van de 2 onderdelen van de >>transcendentaalfilosofie, dat het menselijke verstand en zijn begrippen als onderwerp heeft. trial and error Engels voor met vallen en opstaan. Het duidt een methode aan waarbij voor een bepaald probleem een oplossing wordt bedacht, die vervolgens wordt getoetst. Voldoet die oplossing niet, dan wordt een nieuwe bedacht. Het proces gaat door totdat een passende oplossing is gevonden. uitdrukking Volgens Dilthey drukt het object van de geesteswetenschappen zich uit in bijvoorbeeld gebaren, woorden, daden of kunstwerken. Al deze uitdrukkingen hebben een betekenis die begrepen kan worden. uiterlijke waarneming/sensation een van de twee soorten waarneming: uiterlijke waarneming is het waarnemen van de buitenwereld met behulp van de zintuigen. >>innerlijke waarneming universaliënstrijd benaming voor de middeleeuwse discussie over de vraag of algemene begrippen (Latijn: universalia) een zelfstandig bestaan hebben. >>Hoofdstuk 2, algemeen particulier universalisme gaat ervan uit dat waarheden (of waarden) altijd en voor iedereen gelden (bv. Plato s ideeënleer). Dit idee wordt vaak bekritiseerd. verbeeldingskracht (phantasia) het menselijke vermogen om in de geest een mentaal beeld voor te stellen, zonder dat er sprake is van directe waarneming van het ingebeelde object. verificatiebeginsel een principe uit het >>logisch-positivisme. Het houdt in dat de betekenis van een uitspraak afhangt van de vraag of hij geverifieerd kan worden. Dat wil zeggen: of de waarheid van de uitspraak door middel van waarneming of experiment kan worden aangetoond. Kan dat niet, dan is de uitspraak nietszeggend.

15 verificatieprincipe een ander woord voor >>verificatiebeginsel. verificationisme een opvatting van de wetenschap, die inhoudt dat een theorie wetenschappelijk genoemd mag worden als hij geverifieerd kan worden, dus of de geldigheid van de theorie kan worden aangetoond door middel van waarnemingen of experimenten. verifieerbaarheid de mogelijkheid om de waarheid van een uitspraak of theorie aan te tonen door middel van waarnemingen of experimenten. verstandsbegrip bij Kant: een ander woord voor categorie (>>Hoofdstuk 2). verstandskennis term uit het >>rationalisme. Verstandskennis is kennis die is verkregen door ons redeneringsvermogen, ons verstand. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: vierkante cirkels bestaan niet, 2 keer 2 is 4, enz. De zintuigen spelen bij deze soort van kennis geen rol. vertrouwdheid >>kennis van dingen of personen komt tot stand op basis van een directe bekendheid of vertrouwdheid met deze dingen of personen. Dit in tegenstelling tot >>kennis van feiten. vooroordeel over de wereld Merleau-Ponty vindt dat de traditionele opvatting van waarneming berust op een vooroordeel: Dat vooroordeel is de wetenschappelijke opvatting van de wereld als een geheel van fysische dingen die causaal op elkaar en op ons inwerken. De traditionele epistemologie gaat uit van het waargenomen object, om vervolgens het kenproces causaal te reconstrueren. waarheid de vraag naar waarheid is een van de oudste en belangrijkste vragen uit de geschiedenis van de filosofie. Grofweg bestaan er drie opvattingen over waarheid: 1) een uitspraak is waar als hij overeenstemt met de feiten >>coherentietheorie 2) een uitspraak is waar als hij kan worden afgeleid uit een ware theorie >>coherentietheorie 3) een uitspraak is waar als hij leidt tot succesvol handelen >>pragmatisme. waarheidsconditie een voorwaarde waaraan moet worden voldoen, wil een uitspraak waar zijn. waarheidsconditionele betekenis een opvatting over betekenis (>>Inleiding) die inhoudt dat we de betekenis van een bepaalde uitspraak begrijpen, als we weten wat het geval is als die uitspraak waar is. waarheidscriterium het criterium aan de hand waarvan je oordeelt of een bepaalde uitspraak waar is. In de geschiedenis van de >>epistemologie hebben verschillende waarheidscriteria een rol gespeeld.

16 waarnemen het in je geest opnemen van de buitenwereld door middel van de zintuigen. waarneming de opneming van een bepaald feit uit de buitenwereld via de zintuigen. Het woord wordt ook gebruikt voor alle processen van waarnemen door alle zintuigen tezamen: je algemene gewaarwording van de wereld om je heen. waarnemingsveld onze waarnemingen zijn volgens Merleau-Ponty nooit waarnemingen van geïsoleerde objecten of kwaliteiten. Hetgeen we waarnemen ligt altijd ingebed in iets groters, het maakt deel uit van een waarnemingsveld. wetenschap het geheel van menselijke kennis, die is gebaseerd op kennis over feiten. wetenschappelijkheid de wetenschappelijkheid van een theorie geeft aan in hoeverre die theorie tot het terrein van de wetenschap behoort. In de geschiedenis van de wetenschapsfilosofie zijn verschillende opvattingen van dit begrip gehanteerd. Wiener Kreis een filosofische groepering uit het tweede kwart van de twintigste eeuw, die haar basis had in het Oostenrijkse Wenen. De leden van de Wiener Kreis hadden een afkeer van metafysica, en legden de basis voor het >>logisch-positivisme. wilsdaad een handeling van het menselijk lichaam die wordt aangestuurd door de wil. zekerheid Zekerheid is een kwaliteit van onze meningen en overtuigingen, >>waarheid een kwaliteit van datgene wat gemeend wordt of waarvan men overtuigd is. Zekerheid is subjectief, waarheid is objectief. zelfevident iets wat zelfevident is, is in zichzelf al zonder meer >>evident. zoeklichttheorie volgens Popper is alle waarneming >>theoriegeladen, wat in feite betekent theorieën waarneming pas mogelijk maken, en als het ware als zoeklichten werken die de wereld zichtbaar maken.

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3 Kennen en Weten

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3 Kennen en Weten Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3 Kennen en Weten Samenvatting door een scholier 2177 woorden 15 juni 2010 5,9 17 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Het oog in de storm 3. Kennen en Weten 2 soorten

Nadere informatie

6.5. Samenvatting door een scholier 3728 woorden 19 september keer beoordeeld. Het oog in de storm

6.5. Samenvatting door een scholier 3728 woorden 19 september keer beoordeeld. Het oog in de storm Samenvatting door een scholier 3728 woorden 19 september 2010 6.5 26 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Het oog in de storm Filosofie Hoofdstuk 3; Kenleer en Wetenschapsfilosofie - Kenleer / Kennisleer

Nadere informatie

Eindexamen Filosofie vwo II

Eindexamen Filosofie vwo II 3 Antwoordmodel Opgave 1 De empirische werkelijkheid 1 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een goede uitleg van wat het verificatie- en het confirmatieprincipe inhouden 2 een goede uitleg dat

Nadere informatie

Proeftentamen 2010-2011 deel Wetenschapsfilosofie. 20102011proef_deel_Wetenschapsfilosofie.pdf

Proeftentamen 2010-2011 deel Wetenschapsfilosofie. 20102011proef_deel_Wetenschapsfilosofie.pdf Proeftentamen 2010-2011 deel Wetenschapsfilosofie 20102011proef_deel_Wetenschapsfilosofie.pdf Tilburg University Sociale Filosofie en Wetenschapsfilosofie Proeftentamen Sociale Filosofie en wetenschapsfilosofie

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-II

filosofie vwo 2016-II Opgave 2 Theoriegeladenheid van de waarneming 5 maximumscore 3 Een goed antwoord bevat een uitleg met de afbeelding van het eend-konijn van: Kuhns Aristoteles-ervaring: plotselinge perspectiefverandering

Nadere informatie

Wat is de mens? - Context. De opkomst van de filosofische antropologie

Wat is de mens? - Context. De opkomst van de filosofische antropologie De menselijke natuur, week 9 De opkomst van de filosofische antropologie Overzicht van reeds behandelde mensbeelden en de mechanistische visie uit de late 19e eeuw Wat is de mens? - Context Plato / Descartes

Nadere informatie

Voor wat betreft het multiple choice gedeelte heeft elke vraag altijd 3 mogelijke antwoorden, waarvan er slechts één het juiste is!

Voor wat betreft het multiple choice gedeelte heeft elke vraag altijd 3 mogelijke antwoorden, waarvan er slechts één het juiste is! KLEIN PROEFTENTAMEN WETENSCHAPSLEER Let op: Het tentamen bestaat straks uit 20 multiple choice vragen en 2 open vragen. In totaal zijn dus 100 punten te verdienen (= cijfer: 10). In het multiple choice

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2009 - I

Eindexamen filosofie vwo 2009 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 Religieuze ervaring 1 maximumscore 5 een bruikbare definitie van religie 1 drie problemen die zich kunnen voordoen bij het definiëren van religie 3 meerdere religieuze tradities;

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3: Wat is kennis?

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3: Wat is kennis? Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3: Wat is kennis? Samenvatting door een scholier 2852 woorden 31 maart 2005 6,9 35 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie ViaDELTA Filosofie..wat is kennis? (kennisleer)

Nadere informatie

Propositie: inhoud van een uitspraak (In welke taal dan ook, de inhoud blijft hetzelfde).

Propositie: inhoud van een uitspraak (In welke taal dan ook, de inhoud blijft hetzelfde). Boekverslag door L. 1713 woorden 22 januari 2014 6.2 35 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Cogito Scepticisme: geen enkele bron van kennis is betrouwbaar Empirisme: bron van kennis zijn onze zintuigen

Nadere informatie

Geologica. Logisch Empirisme, Popper en Kuhn. Opzet van dit college. Rationalisme. Wat is kennis? Wetenschappelijke Revolutie.

Geologica. Logisch Empirisme, Popper en Kuhn. Opzet van dit college. Rationalisme. Wat is kennis? Wetenschappelijke Revolutie. Geologica Logisch Empirisme, Popper en Kuhn Gastcollege Kai Eigner Vrije Universiteit Amsterdam Opzet van dit college Wat is kennis Deductie en inductie Logisch empirisme Popper Kuhn Wat is kennis? Hoe

Nadere informatie

Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Violette van Zandbeek Social research Datum: 15 april 2011

Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Violette van Zandbeek Social research Datum: 15 april 2011 Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Naam: Violette van Zandbeek Vak: Social research Datum: 15 april 2011 1 Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Als onderdeel van het vak social research

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Kennis en geloof

Hoofdstuk 2. Kennis en geloof Hoofdstuk 2 Kennis en geloof Kennis of dogma Is religieus geloof een vorm van kennis? Is het mogelijk een rationeel bewijs van het bestaan van God te geven? Is religieus taalgebruik betekenisvol? Vormen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76

INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76 INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76 Vergeten... 7 Filosofie... 9 Een goed begin... 11 Hoofdbreker... 13 Zintuigen... 15 De hersenen... 17 Zien... 19 Geloof... 21 Empirie... 23 Ervaring...

Nadere informatie

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen Ten geleide Kants derde Kritiek: hoe kan de vrijheid worden verwerkelijkt? 15 Geraadpleegde literatuur 46 Verantwoording bij de vertaling 49 Immanuel Kant aan Johann Friedrich Reichardt 51 Immanuel Kant

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3, Wat is kennis?

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3, Wat is kennis? Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3, Wat is kennis? Samenvatting door een scholier 2877 woorden 26 mei 2006 8 42 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie ViaDELTA Paragraaf 1: soorten kennis Ervaringskennis

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2002-I

Eindexamen filosofie vwo 2002-I Opgave 1 Wetenschappelijke verklaringswijzen Maximumscore 3 1 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een antwoord op de vraag of de Weense Kring de uitspraak zinvol zou vinden: ja 1 een omschrijving

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 2 Spiritueel scepticisme 6 maximumscore 4 een uitleg dat McKenna in tekst 6 vanuit epistemologisch perspectief over solipsisme spreekt: hij stelt dat de kennisclaim over het bestaan van andere mensen

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts 1 maximumscore 3 een uitleg dat de schnauzer vragen stelt die blijk geven van metafysisch scepticisme: hij vraagt zich af of er wel een buitenwereld

Nadere informatie

Geloven en redeneren. Samenvatting

Geloven en redeneren. Samenvatting Geloven en redeneren Samenvatting Historisch overzicht Pantheïsme en polytheïsme De spiltijd Het oosten Boeddhisme Confucianisme Taoïsme Het westen Jodendom, christendom, islam Filosofie Ontwikkelingen

Nadere informatie

Handleiding bij Wondere wetenschap

Handleiding bij Wondere wetenschap 18 Handleiding bij Wondere wetenschap Handleiding bij Wondere wetenschap les 1 De kracht en de grenzen van het wetenschappelijk denken 1 De leerlingen kunnen in hun eigen woorden de betekenis uitleggen

Nadere informatie

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Rene Descartes René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Cogito ergo sum, ik denk dus ik ben. Een uitspraak van René Descartes. Een belangrijk wiskundige en filosoof in de geschiedenis. Volgens

Nadere informatie

Leren Filosoferen. Tweede avond

Leren Filosoferen. Tweede avond Leren Filosoferen Tweede avond Website Alle presentaties zijn te vinden op mijn website: www.wijsgeer.nl Daar vind je ook mededelingen over de cursussen. Hou het in de gaten! Vragen n.a.v. vorige keer

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo II

Eindexamen filosofie vwo II Opgave 2 Over wetenschap en religie: zij die uit de hemel kwamen 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom wetenschappelijke kennis niet als probleemloze bron van vooruitgang kan worden beschouwd: wetenschap

Nadere informatie

Aristoteles. empirist

Aristoteles. empirist Aristoteles empirist Aristoteles Bioloog, met beide poten in de klei Eindeloos verzamelen van gegevens Observeren, noteren en classificeren Op basis van ervaringsfeiten komen we tot kennis Wij kunnen uit

Nadere informatie

Eindexamen Filosofie vwo 2001 - I

Eindexamen Filosofie vwo 2001 - I Eindexamen Filosofie vwo 00 - I 3 Antwoordmodel Opgave Het ontstaan van leven Een juist antwoord bevat de volgende elementen: een goede uitleg van wat inductie is; een goede uitleg van het inductieprobleem

Nadere informatie

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!!

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!! Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13 Stof hoorcollege Hennie Boeije, Harm t Hart, Joop Hox (2009). Onderzoeksmethoden, Boom onderwijs, achtste geheel herziene druk, ISBN 978-90-473-0111-0. Hoofdstuk

Nadere informatie

Opgave 2 Neuroplasticiteit en wilsbekwaamheid

Opgave 2 Neuroplasticiteit en wilsbekwaamheid Opgave 2 Neuroplasticiteit en wilsbekwaamheid 6 maximumscore 3 een argumentatie dat de opvatting van Kahn niet tot het dualistisch epifenomenalisme kan behoren, omdat daarin bewuste gedachten geen invloed

Nadere informatie

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets 11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets Opdracht 1 Wat is de Sokratische methode? Opdracht 2 Waarom werd Sokrates gedwongen de gifbeker te drinken? Opdracht 3 Waarom zijn onze zintuigen

Nadere informatie

11-10- 12. Don t be fooled by your own wisdom. (Witold Gombrowicz) Inhoud van deze presentatie

11-10- 12. Don t be fooled by your own wisdom. (Witold Gombrowicz) Inhoud van deze presentatie Inhoud van deze presentatie Don t be fooled by your own wisdom (Witold Gombrowicz) Aan wat voor soort onderzoek zijn we gewend geraakt? Wat voor soort onderzoek wordt van ons gevraagd? Wat is praktijkgericht

Nadere informatie

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten 1 Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding G.J.E. Rutten Introductie In dit artikel wil ik het argument van de Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga voor

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Opgave 3 Vreemder dan alles wat vreemd is 12 maximumscore 3 de twee manieren waarop je vanuit zingevingsvragen religies kunt analyseren: als waarden en als ervaring 2 een uitleg van de analyse van religie

Nadere informatie

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS?

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? GOTTLOB FREGE (1848 1925) Uitvinder moderne logica Vader van de taalfilosofie BEGRIFFSCHRIFT (1879) Bevat moderne propositie en predicaten-logica Syllogistiek

Nadere informatie

Immanuel Kant Kritiek van de zuivere rede 53

Immanuel Kant Kritiek van de zuivere rede 53 Ten geleide Kant en de grenzen van de rede 15 Geraadpleegde literatuur 39 Verantwoording bij de vertaling 41 Immanuel Kant aan Marcus Herz (21 februari 1772) Het 'geboorteuur' van de Kritiek van de zuivere

Nadere informatie

INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13

INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13 INHOUD VOORWOORD 11 INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13 HOOFDSTUK 1. Op zoek naar een stabiele werkelijkheid. De Oudheid (6 de eeuw v.c. 6 de eeuw n.c.) 25 1. Het ontstaan

Nadere informatie

DENKBEER, DE MENSELIJKE NATUUR, 2015 KRITIEK VAN DE ZUIVERE REDE KANT

DENKBEER, DE MENSELIJKE NATUUR, 2015 KRITIEK VAN DE ZUIVERE REDE KANT DENKBEER, DE MENSELIJKE NATUUR, 2015 KRITIEK VAN DE ZUIVERE REDE KANT TRANSCENDENTALE COGNITIEVE PSYCHOLOGIE Input - Via de zintuigen - Indruk van tafel De apperceptie Het zelfbewustzijn, het ik denk De

Nadere informatie

Naam student. Examennummer. Handtekening

Naam student. Examennummer. Handtekening Business Administration / Bedrijfskunde Naam student Examennummer : : Handtekening : Schriftelijk Tentamen Algemeen Vak: Wetenschapsleer Groep: 1 Vakcode: BKB0016 Soort tentamen Gesloten boek (open of

Nadere informatie

Eindexamen Filosofie havo I

Eindexamen Filosofie havo I Opgave 2 Denken en bewustzijn 8 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een omschrijving van het begrip bewustzijn 2 argumentatie aan de hand van deze omschrijving of aan Genghis bewustzijn kan

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. geesten op metafysisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsvormen bestaan 1

Vraag Antwoord Scores. geesten op metafysisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsvormen bestaan 1 Opgave 1 Scepticisme en film 1 maximumscore 4 geesten op metafysisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsvormen bestaan 1 geesten op epistemologisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsinhouden

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 Het bestaan van God en het voortbestaan van religie 1 maximumscore 3 een uitleg hoe het volgens Anselmus mogelijk is dat Pauw en Witteman het bestaan van God ontkennen: het zijn

Nadere informatie

INLEIDING Plato's grot Filosofie en ideologie De hermeneutische cirkel DEEL 1. DE LOTGEVALLEN VAN DE FILOSOFISCHE RATIONALITEIT

INLEIDING Plato's grot Filosofie en ideologie De hermeneutische cirkel DEEL 1. DE LOTGEVALLEN VAN DE FILOSOFISCHE RATIONALITEIT INLEIDING Plato's grot Filosofie en ideologie De hermeneutische cirkel DEEL 1. DE LOTGEVALLEN VAN DE FILOSOFISCHE RATIONALITEIT HOOFDSTUK 1. Wijsbegeerte binnen de antieke bestaanshorizon: zijn en worden

Nadere informatie

Opgave 2 Neuroplasticiteit en wilsbekwaamheid

Opgave 2 Neuroplasticiteit en wilsbekwaamheid Opgave 2 Neuroplasticiteit en wilsbekwaamheid tekst 4 Studeer, slaap, maak muziek, stress niet, maak vrienden, geniet aanzien, drink niet, zweet, speel en kies je ouders met zorg. Dit zijn volgens de Nederlandse

Nadere informatie

Inhoud. Wanneer is wetenschap ontstaan?

Inhoud. Wanneer is wetenschap ontstaan? De wetenschappelijke wereld College Onderzoeksmethoden 21 september 2006 Wolter Pieters waar m oet je zelf op letten? waar moet je zelf op letten? Wat is wetenschap? Wanneer is wetenschap ontstaan? De

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Filosofie (nieuwe stijl) Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Tijdvak CV39 Begin

Correctievoorschrift VWO. Filosofie (nieuwe stijl) Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Tijdvak CV39 Begin Filosofie (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 0 0 Tijdvak 0009 CV39 Begin 1 Regels voor de beoordeling Het werk van de kandidaten wordt beoordeeld met inachtneming

Nadere informatie

naar: Jed McKenna, Jed McKenna s theorie van alles, Samsara, 2014

naar: Jed McKenna, Jed McKenna s theorie van alles, Samsara, 2014 Opgave 2 Spiritueel scepticisme tekst 6 Jed McKenna is de schrijver van verschillende boeken over spiritualiteit. In zijn boeken speelt hij de hoofdrol als leraar van een leefgemeenschap. McKenna is spiritueel

Nadere informatie

Samenvatting. Bijlage B

Samenvatting. Bijlage B Bijlage B In dit proefschrift stellen we ons het doel de besluitvorming van agenten en de communicatie tussen deze agenten te beschrijven en te formaliseren opdat de agenten rechtvaardigbare opvattingen

Nadere informatie

Pijn Inleiding tot de filosofische benadering http://www.phil.uu.nl/~rob/

Pijn Inleiding tot de filosofische benadering http://www.phil.uu.nl/~rob/ Pijn Inleiding tot de filosofische benadering http://www.phil.uu.nl/~rob/ Rob van Gerwen Subfaculteit Filosofie Universiteit Utrecht www.phil.uu.nl/~rob/2007/guest.shtml Periode 4, 2007 C1 Pijn en het

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Berkely, Hume, Kant

Samenvatting Filosofie Berkely, Hume, Kant Samenvatting Filosofie Berkely, Hume, Kant Samenvatting door een scholier 1736 woorden 8 juni 2003 6,5 67 keer beoordeeld Vak Filosofie George Berkeley (Ier, bisschop) Dacht dat de toenmalige filosofie

Nadere informatie

Het laboratorium in je hoofd. Pim Lemmens

Het laboratorium in je hoofd. Pim Lemmens Het laboratorium in je hoofd Pim Lemmens Oefening 1 Stel, het is mogelijk om mensen vrijwel instantaan te beamen van de ene plaats naar de andere (vgl. Star Trek) We vormen samen een ministerraad die wetgeving

Nadere informatie

Openingstoespraak Debat Godsargument VU Faculteit der Wijsbegeerte 11 April 2012. Emanuel Rutten

Openingstoespraak Debat Godsargument VU Faculteit der Wijsbegeerte 11 April 2012. Emanuel Rutten 1 Openingstoespraak Debat Godsargument VU Faculteit der Wijsbegeerte 11 April 2012 Emanuel Rutten Goedemiddag. Laat ik beginnen met studievereniging Icarus en mijn promotor Rene van Woudenberg te bedanken

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 De (on)werkelijkheid in Goodbye, Lenin!

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 De (on)werkelijkheid in Goodbye, Lenin! Opgave 3 De (on)werkelijkheid in Goodbye, Lenin! 12 maximumscore 2 een uitleg dat volgens Hume het uniformiteitsprincipe filosofisch niet te verantwoorden is: omdat het uniformiteitsprincipe niet is te

Nadere informatie

Woordenlijst Het oog in de storm

Woordenlijst Het oog in de storm Woordenlijst Het oog in de storm Hoofdstuk 2 a priori Latijn voor van tevoren. Concepten die in onze geest aanwezig zijn, voorafgaand aan onze ervaringen. aanschouwingsvormen (ruimte tijd) Term van Kant.

Nadere informatie

Opgave 3 De gewapende overval

Opgave 3 De gewapende overval Opgave 3 De gewapende overval 12 maximumscore 2 een argumentatie dat het idee van vrije wil als bovennatuurlijke kracht in het kader van vrije wil als bewuste aansturing voor veel mensen aantrekkelijk

Nadere informatie

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 4

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 4 Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 4 Deel 1, Hoofdstuk 3 Dat de Natuur de oorzaak is. Rikus Koops 15 juni 2012 Versie 1.0 In de vorige toelichting heb ik de organisatie van de Natuur

Nadere informatie

Rob van Gerwen Waarneming en Becketts symbolen In: De Filosoof 66, Utrecht 2015, pp. 25-26

Rob van Gerwen Waarneming en Becketts symbolen In: De Filosoof 66, Utrecht 2015, pp. 25-26 Rob van Gerwen Waarneming en Becketts symbolen In: De Filosoof 66, Utrecht 2015, pp. 25-26 Faculteit Geesteswetenschappen Departement F & R, Wijsbegeerte Universiteit Utrecht rob.vangerwen@uu.nl www.phil.uu.nl/~rob

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Emoties

Samenvatting Filosofie Emoties Samenvatting Filosofie Emoties Samenvatting door een scholier 1030 woorden 28 mei 2013 3,2 2 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Cogito Filosofie samenvatting Emoties (theorie en primaire teksten) THEORIE

Nadere informatie

DUALISME. René Descartes ( )

DUALISME. René Descartes ( ) DUALISME René Descartes (1596-1650) HET CORPUSCULAIRE WERELDBEELD Galileo Galilei (veroordeling 1633 vanwege Dialogen) Descartes - Le Monde (voltooid in 1633) HET CORPUSCULAIRE WERELDBEELD PRIMAIRE QUALITEITEN

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2003-I

Eindexamen filosofie vwo 2003-I 3 Antwoordmodel Opgave 1 Fantasie en wetenschap 1 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: één argument van de vier in de tekst van Hempel genoemde, met name het derde eventueel het vierde 2 een

Nadere informatie

FILOSOFIE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

FILOSOFIE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V FILOSOFIE VWO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2018 V17.03.3 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van de

Nadere informatie

Wetenschappelijk Betoog: Coherente opvatting van de wetenschap. Door Bastiaan Grutterink

Wetenschappelijk Betoog: Coherente opvatting van de wetenschap. Door Bastiaan Grutterink Wetenschappelijk Betoog: Coherente opvatting van de wetenschap Door Bastiaan Grutterink Het filosofische idee of theorie die de coherentie theorie over waarheid heet zal het onderwerp van dit betoog zijn.

Nadere informatie

Filosofie VWO 4 periode 1 Dikgedrukt: betekent dat dit woord in de woordenlijst staat

Filosofie VWO 4 periode 1 Dikgedrukt: betekent dat dit woord in de woordenlijst staat Filosofie VWO 4 periode 1 Dikgedrukt: betekent dat dit woord in de woordenlijst staat Het begin van de natuurfilosofie Filosofen beginnen zich dingen af te vragen, waar je gewoonlijk niet zo over na zou

Nadere informatie

foundationalist: Er zijn zelf-evidente, en dus zelfrechtvaardigende, overtuigingen. Er zijn zelf-evidente, waarheidsbehoudende inferentieregels.

foundationalist: Er zijn zelf-evidente, en dus zelfrechtvaardigende, overtuigingen. Er zijn zelf-evidente, waarheidsbehoudende inferentieregels. Foundationalisme en a priori overtuigingen foundationalist: Er zijn zelf-evidente, en dus zelfrechtvaardigende, a priori overtuigingen. Er zijn zelf-evidente, waarheidsbehoudende inferentieregels. Terreinen

Nadere informatie

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1 Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1 Deel 1, Hoofdstuk 1 - Dat er iets buiten ons bestaat. Rikus Koops 8 juni 2012 Versie 1.1 In de inleidende toelichting nummer 0 heb ik gesproken

Nadere informatie

Dit artikel uit Netherlands Journal of Legal Philosophy is gepubliceerd door Boom juridisch en is bestemd voor anonieme bezoeker

Dit artikel uit Netherlands Journal of Legal Philosophy is gepubliceerd door Boom juridisch en is bestemd voor anonieme bezoeker Sanne Taekema (Tilburg) Sanne Taekema, The concept of ideals in legal theory (diss. Tilburg), Tilburg: Schoordijk Instituut 2000, vii + 226 p.; Den Haag: Kluwer Law International 2002, ix + 249 p. Idealen

Nadere informatie

Inhoud. 1. Protagoras Gorgias Thrasymachus, Callicles en Hippias 13

Inhoud. 1. Protagoras Gorgias Thrasymachus, Callicles en Hippias 13 Voorwoord XIII Deel 1 Oudheid Historische situering 1 I. De natuurfilosofen of presocratici Inleiding 3 Het veranderlijke en het blijvende 5 II. De sofisten en Socrates Inleiding 9 A. De sofisten 10 1.

Nadere informatie

Materie en geest. Grenzen aan het fysische wereldbeeld. Gerard Nienhuis. Universiteit Leiden. Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018

Materie en geest. Grenzen aan het fysische wereldbeeld. Gerard Nienhuis. Universiteit Leiden. Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018 Materie en geest Grenzen aan het fysische wereldbeeld Gerard Nienhuis Universiteit Leiden Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018 Natuurwetenschap: Natuurwetenschap is basis van wereldbeeld geworden.

Nadere informatie

Niet-feitelijke waarheden (2)

Niet-feitelijke waarheden (2) Niet-feitelijke waarheden (2) Emanuel Rutten Wat is waarheid? Er zijn weinig wijsgerige vragen die vaker zijn gesteld dan deze. In wat volgt ga ik er niet rechtstreeks op in. In plaats daarvan wil ik een

Nadere informatie

Zelfstudiefiches M&T: Deel 1 (H1-3)

Zelfstudiefiches M&T: Deel 1 (H1-3) Zelfstudiefiches M&T: Deel 1 (H1-3) Lees eerst het document Toelichting fiches Hoofdstuk 1 1. Noteer/markeer de vier doelstellingen van dit boek De verschillende doelstellingen zeggen niet alleen iets

Nadere informatie

n filosofie n wetenschapsfilosofie n soorten wetenschap n filosofie van de informatica n inhoud college n werkwijze college

n filosofie n wetenschapsfilosofie n soorten wetenschap n filosofie van de informatica n inhoud college n werkwijze college Filosofie van de Informatica FILOSOFIE VAN DE INFORMATICA Prof. Dr. John-Jules Meyer Dr. R. Starmans Dr. J. Broersen n n wetenschaps n soorten wetenschap n van de informatica n inhoud college n werkwijze

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Opgave 1: Vrije wil als zelfverwerkelijking

Opgave 1: Vrije wil als zelfverwerkelijking * PTA code: ED/st/05 * Docent: MLR * Toetsduur: 100 minuten. * Deze toets bestaat uit 11 vragen. Het totaal aantal punten dat je kunt behalen is: 32. * Kijk voor je begint telkens eerst de vraag kort door,

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn?

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn? Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn? 11 maximumscore 2 een uitleg met een citaat uit tekst 7 dat Nagels probleem van de vleermuizen een epistemologisch probleem van andere geesten is: we weten

Nadere informatie

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Geschiedenis en politieke filosofie Geschiedenis Beschrijving feitelijke gebeurtenissen. Verklaring in termen van oorzaak en gevolg of van bedoelingen. Politieke

Nadere informatie

Filosofie en actualiteit. Derde avond

Filosofie en actualiteit. Derde avond Filosofie en actualiteit Derde avond Godsdienstvrijheid Alle overtuigingen toestaan? Moet de staat een oordeel vellen over een geloof? Zijn er harde criteria? (boerkaverbod omdat dat het functioneren hindert)

Nadere informatie

Thuiswerktoets Filosofie, Wetenschap en Ethiek Opdracht 1: DenkTank De betekenis van Evidence Based Practice voor de verpleegkunde

Thuiswerktoets Filosofie, Wetenschap en Ethiek Opdracht 1: DenkTank De betekenis van Evidence Based Practice voor de verpleegkunde Thuiswerktoets Filosofie, Wetenschap en Ethiek Opdracht 1: DenkTank De betekenis van Evidence Based Practice voor de verpleegkunde Universitair Medisch Centrum Utrecht Verplegingswetenschappen cursusjaar

Nadere informatie

Pijn. Een filosofische benadering. Periode 4, 2011. http://www.phil.uu.nl/~rob/guest.shtml

Pijn. Een filosofische benadering. Periode 4, 2011. http://www.phil.uu.nl/~rob/guest.shtml Pijn Een filosofische benadering Periode 4, 2011 http://www.phil.uu.nl/~rob/guest.shtml Rob van Gerwen Departement Filosofie Universiteit Utrecht http://www.phil.uu.nl/~rob/ Inhoudsopgave 1 Inleiding tot

Nadere informatie

Verdeling van de samenvattingen van de hoofdstukken:

Verdeling van de samenvattingen van de hoofdstukken: Verdeling van de samenvattingen van de hoofdstukken: deel hoofdstuk Ko René 1 I II.A II.B II.C III.A III.B IV V 2 I II III IV V VI VII VIII IX X Besluit 1 VIA GOD NAAR DE ANDER is een studie van Ko Steketee

Nadere informatie

Filosofie voor de Wetenschappen

Filosofie voor de Wetenschappen Date 15-10-2013 1 Filosofie voor de Wetenschappen Presentatie voor de Honours-studenten van de Rijksuniversiteit Gent Jan-Willem Romeijn Faculteit Wijsbegeerte Rijksuniversiteit Groningen Date 15-10-2013

Nadere informatie

Het lichaam-geest probleem

Het lichaam-geest probleem Het lichaam-geest probleem Wouter Bouvy 3079171 November 5, 2006 Abstract Dit artikel behandelt het lichaam-geest probleem. Het bestaat uit een uitleg over het lichaam-geest probleem, en schrijft deze

Nadere informatie

Essay. Norbert Vogel* Morele feiten bestaan niet

Essay. Norbert Vogel* Morele feiten bestaan niet Essay Norbert Vogel* Morele feiten bestaan niet Ethici onderscheiden zich van gewone mensen doordat zij niet schijnen te weten wat morele oordelen zijn. Met behulp van elkaar vaak uitsluitende ismen trachten

Nadere informatie

MIRARI Van kritiek naar dialoog.

MIRARI Van kritiek naar dialoog. MIRARI Van kritiek naar dialoog. Door Tomas Serrien Verwondering is het begin van alle wijsheid. (Aristoteles) Mirari - 1 HET WAT en HET WAAROM: Het grondidee van Mirari. Het is tijd voor een filosofisch

Nadere informatie

DISCUSSIE OVER BEWUSTZIJN BIJ DIEREN EN DE NOODZAAK VAN HET ANALOGIE-POSTULAAT door Titus Rivas In de discussie rond bewustzijn (d.w.z.

DISCUSSIE OVER BEWUSTZIJN BIJ DIEREN EN DE NOODZAAK VAN HET ANALOGIE-POSTULAAT door Titus Rivas In de discussie rond bewustzijn (d.w.z. DISCUSSIE OVER BEWUSTZIJN BIJ DIEREN EN DE NOODZAAK VAN HET ANALOGIE-POSTULAAT door Titus Rivas In de discussie rond bewustzijn (d.w.z. subjectieve beleving) bij dieren wordt soms geopperd dat het analogie-principe

Nadere informatie

Wetenschaps- filosofie. Wolter Kaper AMSTEL-instituut

Wetenschaps- filosofie. Wolter Kaper AMSTEL-instituut Wetenschaps- filosofie Wolter Kaper AMSTEL-instituut Wetenschap en methode Vandaag: Wetenschapsfilosofie Wat is wetenschap? Hoe wordt vooruitgang geboekt? Zoeken naar waarheid? Bestaat er een tijdloze

Nadere informatie

Geluk & wijsheid. Zevende avond

Geluk & wijsheid. Zevende avond Geluk & wijsheid Zevende avond Schoonheid Wat heet mooi? Het belang van het overbodige De postmoderne waarheid De filosoof en de waarheid Goochelen Wat heet mooi? Kun je precies beschrijven wat je raakt?

Nadere informatie

Les B-08 Kunstmatige intelligentie en logica

Les B-08 Kunstmatige intelligentie en logica 2004, David Lans Les B-08 Kunstmatige intelligentie en logica 8.1 De Turing test Toen halverwege de 20 e eeuw de computer zijn intrede deed, stelde de Brit Alan Turing (1912-1953) in een wetenschappelijke

Nadere informatie

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS?

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? GOTTLOB (1848 1925) Uitvinder moderne logica Vader van de taalfilosofie BEGRIFFSCHRIFT (1879) Bevat moderne proposioe en predicaten- logica SyllogisOek

Nadere informatie

filosofie vwo 2015-II

filosofie vwo 2015-II Opgave 2 Onbewuste discriminatie 6 maximumscore 4 Een beschrijving van de twee groepen waarin bij Descartes de gedachten van de ziel uiteenvallen: acties en passies van de ziel 1 een antwoord op de vraag

Nadere informatie

Wim Lintsen. Cursus De grote vragen van de Kosmos. Deel 2 De methode van de wetenschap

Wim Lintsen. Cursus De grote vragen van de Kosmos. Deel 2 De methode van de wetenschap Wim Lintsen Cursus De grote vragen van de Kosmos Deel 2 De methode van de wetenschap INDELING CURSUS 1.De inventaris van het heelal 2.De methode van de wetenschap 3.Het nieuwe paradigma van de kosmologie

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door J woorden 7 juni keer beoordeeld. Filosofie. Filosofie hoofdstuk 4 wetenschapsfilosofie:

6,1. Samenvatting door J woorden 7 juni keer beoordeeld. Filosofie. Filosofie hoofdstuk 4 wetenschapsfilosofie: Samenvatting door J. 2128 woorden 7 juni 2016 6,1 6 keer beoordeeld Vak Filosofie Filosofie hoofdstuk 4 wetenschapsfilosofie: Wetenschap is descriptief en normatief. Descriptief: beschrijvend zonder waarde.

Nadere informatie

Inleiding Filosofie en Ethiek Derde Bijeenkomst: De 2e wetenschappelijke revolutie Dinsdag 19 september 2006

Inleiding Filosofie en Ethiek Derde Bijeenkomst: De 2e wetenschappelijke revolutie Dinsdag 19 september 2006 Inleiding Filosofie en Ethiek Derde Bijeenkomst: De 2e wetenschappelijke revolutie Dinsdag 19 september 2006 Freud (1917) Narcistische krenking Copernicus (1543) Darwin (1859/1871) Galileo Galileï (1564-1642)

Nadere informatie

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 2

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 2 Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 2 Deel 1, Hoofdstuk 2 - Wat God is. Rikus Koops 8 juni 2012 Versie 1.1 Inmiddels hebben we van Spinoza begrepen dat God bestaat, dat heeft hij ons

Nadere informatie

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2007 tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 20 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten

Nadere informatie

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur?

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Spinoza s Visie Dag 3 Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Module 3 Herhaling Belangrijke lessen dag 1 en 2 Kennis is de bron van ons geluk. Kennis van het hoogst denkbare geeft het grootst mogelijke

Nadere informatie

filosofie vwo 2017-II

filosofie vwo 2017-II Opgave 1 Twijfelen aan kunstmatige intelligentie 1 maximumscore 2 Een goed antwoord bevat een uitleg van: een weergave van het analogieargument: bij vergelijkbaar gedrag zijn er vergelijkbare mentale toestanden

Nadere informatie

DE GROTE FILOSOFIEQUIZ

DE GROTE FILOSOFIEQUIZ DE GROTE FILOSOFIEQUIZ Opzet: 4 rondes. Leerlingen vormen groepjes, hoe veel leerlingen per groepje is afhankelijk van de grootte van de klas. Per ronde 10 vragen die beantwoord moeten worden op een antwoordvel.

Nadere informatie

Ter inleiding (tot een inleiding)

Ter inleiding (tot een inleiding) Inhoud Voorwoord 3 Aanvullende lectuur 4 Ter inleiding (tot een inleiding) 1. Wijsbegeerte, haar begin(sel) en doelstelling 5 2. Waarom filosofie altijd een inleiding blijft 7 3. Waarom een historische

Nadere informatie

Waarom bestaat God? Emanuel Rutten

Waarom bestaat God? Emanuel Rutten 1 Waarom bestaat God? Emanuel Rutten In een dansclub in Amsterdam zag ik ooit iemand die zich op de dansvloer ineens omdraaide en tegen een vrouw waarmee hij aan het begin van de avond kort gesproken had,

Nadere informatie

Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme

Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme Wouter Bouvy 3079171 October 15, 2006 Abstract Dit artikel behandelt Mental Events van Donald Davidson. In Mental Events beschrijft Davidson

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II Opgave 2 Religie in een wetenschappelijk universum 6 maximumscore 4 twee redenen om gevoel niet te volgen met betrekking tot ethiek voor Kant: a) rationaliteit van de categorische imperatief en b) afzien

Nadere informatie