HOORCOLLEGE 1: INLEIDING EN HEFFINGSBEGINSELEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOORCOLLEGE 1: INLEIDING EN HEFFINGSBEGINSELEN"

Transcriptie

1 HOORCOLLEGE 1: INLEIDING EN HEFFINGSBEGINSELEN Datum: 9 nvember 2009 INHOUD COLLEGE 1. Definitie IBR 2. Heffingsbeginselen 3. Binnenlandse vs. buitenlandse belastingplicht WAT IS IBR? Er is een natuurlijk persn: is inwner van Nederland; heeft de Amerikaanse natinaliteit (gebren in de VS bijvrbeeld); Deze persn is zwel in Nederland nderwrpen aan de inkmstenbelasting, maar k in de VS. Het feit dat deze persn de Amerikaanse natinaliteit heeft, maakt dat hij belastingplichtig is vr de incme tax in de VS. Deze persn schrijft tevens beken en ntwerpt prgramma s en sftware. Over het gebruik van deze rechten betaalt een lichaam in Japan een vergeding (ryalty). Japan kent een ryalty heffing van 30%. De natuurlijk persn is tevens in Japan belastingplichtig ver deze ryalties. Stel dat hij 100 ntvangt aan ryalties. Deze ryalties zijn nderwrpen aan de belasting in: de VS > 35% Nederland, stel in de hgste tariefschijf > 52% Japan > 52% In ttaal betaalt hij 117% belasting, hij met er zelfs p teleggen. Internatinaal belastingrecht begt de verschillen in samenlp van de heffingsrechten p te lssen. Dat kan eenzijdig, maar k p basis van wederkerigheid.

2 In dit geval zal een verdrag tussen Nederland en Japan het heffingsrecht van Japan terugbrengen tt een lager percentage; Nederland zal vr het deel dat ng betaald dient te wrden een vrkming geven. Het verdrag Nederland VS maakt dat alleen Nederland heft. HEFFINGSBEGINSELEN Afbakening heffingsbevegdheid Vlkenrecht: niet alleen de belastingverdragen bepalen de mate waarin een staat heffingsbevegd is en in heverre de staat terug met treden, maar k andere internatinale regelingen, zals het EG recht. PERSOONLIJKE HEFFINGSBEGINSELEN (NEDERLAND) Nederland sluit aan bij het subject. Er wrdt dus gekeken naar degene bij wie de belasting wrdt geheven. Er wrdt gekeken naar: wnplaats en natinaliteit. Wnplaats In Nederland wrdt iemand in de heffing betrkken wanneer hij inwner is van Nederland. Dan wrdt hij niet alleen in de heffing betrkken vr de inkmsten afkmstig uit Nederland, maar vr wereldinkmen. In art. 2.1 van de wet p de Inkmstenbelasting staat, dat k degenen die niet in Nederland wnen vr hun Nederlandse inkmen in Nederland in de heffing zijn betrkken. Wanneer je kijkt vr de mschrijving vr het belastingbject vr de in Nederland wnachtige persnen, dan valt p dat nergens staat f het relevant is f het inkmen uit Nederland kmt dan wel ergens anders vandaan kmt. Impliciet betekent dit dat iemand belast is vr zijn wereldinkmen. Natinaliteit Als iemand de Amerikaanse natinaliteit heeft, is hij in de VS belastingplichtig vr zijn wereldinkmen. Dit blijft hij zijn gehele leven. Op dit mment is er een wetsvrstel aanhangig waarmee buitenlandse banken verplicht zuden wrden meer transparantie te bieden mtrent banktegeden van klanten met de Amerikaanse natinaliteit. De Nederlandse banken zullen dan nder druk wrden gezet m infrmatie dr te spelen naar de Amerikaanse Belastingdienst. VENNOOTSCHAPSBELASTING Ok in de venntschapsbelasting wrdt uitgegaan van de wnplaats. Als een lichaam in Nederland is gevestigd, is het belastingplichtig vr de wereldwinst. Ok de natinaliteit speelt een rl. Is een venntschap pgericht naar Nederlands recht, is deze per definitie in Nederland belastingplichtig vr de wereldwinst. nbeperkte belastingplicht = binnenlandse belastingplicht De termen binnenlandse en buitenlandse belastingplicht zijn te vereenzelvigen met respectievelijk nbeperkte en beperkte belastingplicht.

3 WANNEER IS ER SPRAKE VAN INWONERSCHAP? Nederland knpt met name aan bij de wnplaats, aan de hand van een algemene definitie, zie art. 4 AWR; ficties in diverse wetten, bijvrbeeld bij de venntschapsbelasting; basis vr IB, Vpb, Successie etc. Nederland kijkt minder vaak naar de natinaliteit: bij natuurlijke persnen: zelden bij rechtspersnen: vaak risic verbden discriminatie ZAKELIJKE HEFFINGSBEGINSELEN Het gaan niet m de persn die het inkmen velt, maar het bject. Dan km je uit p de zgenaamde gegrafische brn. Als iemand vanuit een bepaald land inkmen ntvangt, kmt dat p in een gegrafisch gebied. Dan is dat de gegrafische brn waar bij de belastingheffing wrdt aangeknpt. Belangrijk hierbij is de beperkte belastingplicht (buitenlandse belastingplicht), waar later nader p wrdt ingegaan. Het hele inkmen wrdt in de heffing betrkken. Bij specifieke bjecten wrdt belastingheffing bij de betaling al geëffectueerd en is een brnheffing een eindheffing, mdat het gelijk wrdt afgedragen aan de fiscus. Vrbeelden van directe eindheffing: nrerende zaken, bijvrbeeld huurpbrengsten uit Nederland vr een buitenlander. Dit kan leiden tt Nederlandse belastingheffing. earned incme wnplaats betaler, het aanknpingspunt is dat de betaling is pgekmen binnen het gegrafisch gebied van de staat. Standpunt ntwikkelingslanden Als er sprake is van internatinale dubbele belastingheffing, valt er nderscheid te maken tussen: ecnmische dubbele heffing en juridische dubbele heffing. Juridisch: zelfde bject en het zelfde subject Ecnmisch: zelfde bject, maar belast bij een ander subject. Vrbeeld: winst van de venntschap wrdt belast bij de venntschap, maar k p het niveau van de aandeelhuder. Wat wrdt belast, wrdt derhalve belast bij zwel bij het subject de venntschap, maar k bij subject de aandeelhuder. Met belastingverdragen wrdt vrnamelijk de juridische dubbele heffing vrkmen. Transfer pricing is hierp een uitzndering, waar later p wrdt ingegaan.

4 Mgelijke cnflicten heffingsbeginselen: persnlijk persnlijk wnplaats wnplaats: er kunnen twee landen zijn die zeggen dat een persn inwner is. In beide landen wrdt iemand vlledig in de belastingheffing betrkken. wnplaats natinaliteit: In Nederland is iemand vr zijn wereldinkmen belast en wrdt er k gekeken naar wnplaats. Een Amerikaan is echter p grnd van natinaliteit belastingplichtig. persnlijk zakelijk: Dit betreft een inwner met buitenlands inkmen. Wanneer je bijvrbeeld een vakantiebaan in het buitenland hebt. In principe is dit vr krtere duur, zdat je inwner blijft van Nederland. In Nederland blijf je in de heffing betrkken, maar vr het buitenlands inkmen wrdt je aldaar belast. zakelijk zakelijk kwalificatie: het ene land nemt een bepaald inkmen interest een ander land nemt een vrm van inkmen dividend. dubbele brn: vb. er zijn twee venntschappen (meder en dchter). De meder (staat A) heeft geld geleend aan de dchter (staat B). De dchter (staat B) heeft de lening aangewend vr ndernemingsactiviteiten elders. Niet in eigen land, maar in een derde land (staat C). Ondernemingsactiviteiten wrden niet uitgeefend dr een zelfstandige dchter, maar dat det de dchter (staat B) zelf, maar niet in een aparte rechtsvrm. Hebben de activiteiten een bepaalde mvang, dan leidt dat tt een vaste inrichting in het land waar de activiteiten wrden uitgeefend (staat C). Staat C, het land waar de rente van de lening aan A ecnmisch wrdt afgetrkken, wil een brnbelasting heffen. (Nederland kent geen brnbelasting p rente, alleen p dividend). Staat B echter, waar de juridische schuld ten pzichte van A is, heeft k een renteverplichting aan A. Staat B wil tevens een belasting heffen ver de rente. Zwel B als C knpen aan bij hetzelfde bject. Staat A heft tevens ver het ntvangen van de rente. Samengevat: B heft, want: rente afkmstig uit B; C heft, want: rente afkmstig uit C; A heft, want: ntvangt rente. Timing:het ene land heft bij daadwerkelijk ntvangen van een bepaald inkmen, het andere land heft wanneer er een vrm van rendement maken te zien is. BINNENLANDSE VS. BUITENLANDSE BELASTINGPLICHT De eerste stap: kijk he het in de natinale wet zit. Kijk altijd eerst f er sprake is van:

5 Binnenlandse belastingplicht: p grnd van het wnlandbeginsel f natinaliteitsbeginsel; Buitenlandse belastingplicht: p grnd van het rsprngsbeginsel. Als iemand in het buitenland wnachtig is, maar inkmen uit Nederland krijgt.! Bij de beantwrding van tentamenvragen: nderzek eerst het natinale recht en ga daarna pas naar de verdragen. Dus niet direct naar het verdrag gaan. Eerst vaststelling f Nederland nder zijn eigen belastingrecht kan heffen. Stel dat in stap 1 (dus natinale wet) blijkt dat Nederland niet mag heffen, mdat het in de natinale wet niet is geregeld, dan is het belastingverdrag niet meer relevant. BINNENLANDSE BELASTINGPLICHT Twee belangrijke definities: Nederland: wat is Nederland gegrafisch? Zie art. 2 lid 3 sub d AWR. Nederlandse Antillen hebben autnmie, is geen Nederland. De Antillen en Aruba vallen wel binnen Het kninkrijk der Nederlanden. 10 ktber 2010 zullen de Nederlandse Antillen uit elkaar. Curaça en Sint Maarten wrden een eigen land. Wanneer het gaat ver Nederland, gaat het dus ver Nederland in Eurpa. De grenzen van Nederland zijn vastgelegd in grensverdragen. Bijvrbeeld het grensverdrag tussen België en Nederland uit Naast het vasteland valt k een deel van de wateren (12 mijl) binnen Nederland en de Exclusieve Ecnmische Zne. Iedereen binnen deze grenzen kan in de belastingheffing wrden betrkken dr de Belastingdienst. Wnplaats: m te bepalen f iemand inwner is, is relevant vr de cnstateren f je binnenlands f buitenlands belastingplichtig bent, met name vr de IB en de Vpb. Dit is vastgelegd in art. 4 AWR. NATIONALE WET: DEFINITIE EN FICTIES Art. 4 AWR lid 1: Waar iemand wnt en waar een lichaam gevestigd is, wrdt naar de mstandigheden berdeeld. Dit is een ruime mschrijving waar dr de rechter invulling aan kan wrden gegeven. Deze bepaling geldt vr alle wetten: de IB, LB, Vpb, Successiewet etc. Er zijn in specifieke heffingswetten sms wel wnplaatsficties. ART. 4 AWR Lid 1: hfdregel: mstandigheden. Er kan maar één wnplaats zijn: alles f niets. Ruime reikwijdte: van tepassing p alle persnen: natuurlijke persnen en lichamen van tepassing p alle rijksbelastingen mstandigheden : natuurlijke persnen

6 Vrbeeld. Een bekend vrbeeld waarbij deze hfdregel aan bd kwam, is Guus Hiddink. Hij wnde in Nederland, maar fiscaal gezien zu het gunstiger zijn als hij zijn wnplaats in België had. Hiddink beweerde dat hij een huurwning had betrkken in België. Hij beweerde niet binnenlands belastingplichtige te zijn. Dat gaf hij zelf aan p zijn aangiftefrmulier. De fiscus ging nderzeken waar Hiddink wnachtig was naar de mstandigheden. Er is gekeken naar een aantal factren bjectieve en subjectieve. Objectieve mstandigheden (centrum van ecnmisch en sciaal leven): wn en werkmgeving, kan feitelijk wrden gecntrleerd. In het geval van Hiddink was werkmgeving Nederland; Gezin, Hiddink had een vriendin in Amsterdam waar hij vaak verbleef. Financiën, waar zijn de bankzaken geregeld? Waar kmen de creditcardafschriften binnen? Inschrijving Gemeentelijke Basisadministratie (is niet drslaggevend). Persnsgegevens (bijkmend) Natinaliteit (bijkmend) Subjectieve mstandigheden: uiterlijk waarneembare wil. Hiddink beweerde de wil te hebben gehad m niet meer in Nederland te wnnen. Dit is lastig m echt te tetsen, waar de rechter in feite iets mee det is de uiterlijk waarneembare wil. Cnclusie: Hiddink is niet geëmigreerd naar België, maar hij was wnachtig in Nederland. Zijn vriendin en kinderen in Nederland die hij regelmatig bezcht. Het centrum van zijn sciale en ecnmische leven lag in Nederland. Hiddink is uiteindelijk strafrechtelijk verrdeeld vr valsheid in geschriften. In art. 4 AWR wrdt k gesprken ver lichamen. Er zijn landen die alleen kijken naar waar de venntschap rsprnkelijk is pgericht. Dit wrdt k wel het incrpratiestelsel genemd. De VS den dit bijvrbeeld. Smmige landen kijken naar de statuten van de venntschap, dit det bijvrbeeld Zwitserland. Nederland kijkt naar de mstandigheden: de plaats van werkelijke leiding, niet: statutaire zetel f inschrijving handelsregister. De rechter heeft hier invulling aan gegeven. Kijken naar: in beginsel waar (statutair) bestuur leiding geeft, waar het bestuur samenkmt. Dit is vaak nduidelijk. Er kunnen veral ter wereld beslissingen wrden genmen, dan kan k wrden gekeken naar: plaats van bedrijfsuitefening; wnplaatsbestuurders plaats administratie plaats van AVA (algemene vergadering van aandeelhuders); statutaire zetel

7 etc. Dit is k een alles f niets situatie. Een lichaam is f wel in Nederland gevestigd, f niet. Het is mgelijk m een Engelse limited te kpen met een statutair directeur erbij. Deze statutair directeur heeft niet de feitelijke leiding als de directeur in Nederland de beslissingen neemt. Z kan alsng de ltd vr de winsten wrden belast in Nederland, mdat naar feiten en mstandigheden de ltd geen Engelse, maar een Nederlandse venntschap is. FICTIES IN DE NATIONALE WETGEVING Bemanningsleden, art. 4(2) AWR. Ok al is iemand bemanningslid in Panama, dan kan hij in Nederland ng wel belastingplichtig zijn als zijn gezien hier wnt. Emigranten: art. 2.2(1) IB, tijdelijke emigratie. Als iemand bijvrbeeld vr een paar jaar naar het buitenland verhuist, kan hij belastingplichtig blijven in Nederland. Dit kan niet als iemand inwner is gewrden van een andere lidstaat. art. 2.2(2) en (3) IB, diplmaten/ en gezin. Vreger bleven alle ambtenaren die werden uitgeznden naar het buitenland in Nederland belastingplichtig. Sinds 2001 zijn het alleen diplmaten. Dus dr BuZa wrden uitgeznden f zijn uitgeznden p basis van het verdrag inzake een internatinale rganisatie. Vrdeel is dat iemand kan zijn hyptheekrente kan blijven aftrekken. art. 3(2) SW (schenking), tijdelijke emigratie. Anti ntgaansbepaling. Bij fictie blijft iemand langere tijd inwner van Nederland, zdat Nederland langer kan heffen. Det iemand binnen een jaar na emigratie een schenking, dan kmt hij in aanraking met de Successiewet. Dit geldt vr iedereen die een schenking det, niet vr verlijden. VB: indien iemand een wereldreis maakt. art. 2(1) SW, ambtenaren en gezin. Nederlanders die in dienst zijn van de Nederlandse verheid en in het buitenland wnen, wrden geacht in Nederland te wnen. Dit geldt niet alleen vr diplmaten, maar vr alle ambtenaren. art. 3(1) SW, Nederlander gedurende 10 jaar. Nederlanders wrden bij emigratie ng tien jaren gevlgd. Vb. Indien een Nederlander naar Spanje emigreert, wrdt hij vr de SW ng tien jaren gevlgd. Het begrip Nederlander ziet p de natinaliteit van een persn. De Nederlandse natinaliteit schudt je niet zmaar van je af. Er zijn weinig mensen die de een andere natinaliteit aannemen. De Nederlandse natinaliteit is belangrijk, mdat iemand daarmee het recht krijgt m elders te verblijven. Dit is een recht dat Nederland namens zijn nderdanen heeft gecreëerd. Een Nederlander heeft recht p ndersteuning van de ambassades in het buitenland. Er zitten rechten verbnden aan het Nederlanderschap, k al zit je niet in Nederland. Dat maakt dat Nederland daar een tegenprestatie vr wenst, waarbij bepaalde vermgensbestanddelen dus belast wrden ndanks dat iemand niet meer in Nederland wnachtig is. Is dit vervlgen geen discriminatie? In de Hiltn zaak, kmt deze vraag ng aan bd. Daaruit vlgt dat het tegestaan is m eigen nderdanen slechter te behandelen dan nderdanen van een andere lidstaat. Andersm is niet tegestaan.

8 Een nderdaan van België mag niet slechter wrden behandeld dan een nderdaan van Nederland. OVERIGE WOONPLAATSFICTIES Als de feitelijke leiding van een BV is verplaatst, dan zu p grnd van art. 4 lid 1 AWR een BV niet meer gevestigd zijn in Nederland. Een aantal uitznderingen (wnplaatsficties): Vpb: art. 2(4), zegt echter dat indien een BV is pgericht naar Nederlands recht, er vr de tepassing van de Vpb wrdt geacht dat deze venntschap in Nederland is gevestigd. Op grnd van de natinale wet blijft een venntschap derhalve in Nederland belastingplichtig. Dit verandert indien gekeken wrdt naar verdragen (later in de cyclus; bij het Drielandenpuntarrest wrdt hierp ingegaan). Div. bel: art. 1(3), prichting naar NL recht. Dit is een variant p bvengenemde. IB: art en art. 7.5(6) IB, prichting naar NL recht! NIET: art. 2.5 en art Dit betreft het aanmerkelijk belang in bx 2. Indien de feitelijke leiding van de venntschap is verplaatst naar het buitenland, wrdt vr de tepassing van deze wet geacht het lichaam ng steeds in Nederland te zijn gevestigd. Art. 7.5 betreft aandeelhuders die in het buitenland wnen. Vr buitenlandse aandeelhuders die niet in Nederland wnachtig zijn en een aanmerkelijk belang hebben in een lichaam dat ten minste vijf jaar in Nederland gevestigd is geweest, is na de verplaatsing van de feitelijke leiding, de venntschap de kmende tien jaar ng fictief een Nederlandse venntschap. Art. 2.5 en 2.6 zijn geen ficties. Dit is een regime waarbij de buitenlands belastingplichtige zelf mag kiezen f hij als binnenlands belastingplichtige wrdt behandeld f niet (kan vrdelig zijn met betrekking tt de hyptheekrenteaftrek). Later in de cursus wrdt hierp ng teruggekmen. LB: geen ficties

9

De onzakelijke lening. Leuker kunnen we het niet maken

De onzakelijke lening. Leuker kunnen we het niet maken De nzakelijke lening Leuker kunnen we het niet maken Cervus, maart 2012 Fiscale kwalificatie leningen Civielrechtelijke vrm, echter BNB 1988/217; BNB 1998/208, BNB 2003/231 Schijn en wezen: (terugbetalingsverplichting

Nadere informatie

Kredietkansen voor (startende) ondernemers.

Kredietkansen voor (startende) ondernemers. Kredietkansen vr (startende) ndernemers. Als ndernemer kan het zijn dat u m uw drmen te verwezenlijken ver nvldende middelen beschikt. Er is geld ndig! Vr startende ndernemers zijn er verschillende mgelijkheden

Nadere informatie

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN BESTUURDER/ VENNOOT/ AANDEELHOUDER

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN BESTUURDER/ VENNOOT/ AANDEELHOUDER Mdel 4: frmulier vr bestuurder/aandeelhuder/vennt in de rechtspersn n.a.v. nieuwe wet BIBOB ktber 2013 Zaaktype B1460 Frmulier vr: rechtspersn bestuurder, vennt, aandeelhuder BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN

Nadere informatie

Wat betekent de taxshift voor u als zelfstandige of KMO?

Wat betekent de taxshift voor u als zelfstandige of KMO? Wat betekent de taxshift vr u als zelfstandige f KMO? Brn : UNIZO en VBO De regering slt een akkrd ver de zgenaamde taxshift. Wat heeft die vr u als zelfstandige f KMO allemaal in pett en wat betekent

Nadere informatie

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee Aanvraagfrmulier (Bereps) Aansprakelijkheidsverzekering Algemeen 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 1.6 Heeft de nderneming

Nadere informatie

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015 Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015 Inhud Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015...

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee Stuur dit frmulier naar MKBdirect Pst: Kryptnstraat 41, 7463 PB Rijssen E-mail: inf@rab-rijssen.nl Aanvraagfrmulier (Bereps) Aansprakelijkheidsverzekering Algemeen 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de

Nadere informatie

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.)

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.) Mdel 2: frmulier vr vennt in een v..f. f c.v. Frmulier vr: vennt in v..f. f c.v. BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd vr NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Venntschap nder firma (v..f.) Cmmanditaire venntschap

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2015

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2015 Aanvraagfrmulier bijzndere bijstand 2015 INWONER van: GEMEENTE HOUTEN GEMEENTE IJSSELSTEIN GEMEENTE LOPIK GEMEENTE NIEUWEGEIN GEMEENTE VIANEN Persnlijke gegevens Uzelf Naam en vrletters Adres: Pstcde en

Nadere informatie

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee Aanvraagfrmulier (Bereps) Aansprakelijkheidsverzekering Administratiekantren/ Belastingadviseurs 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang Aanvraagfrmulier tegemetkming ksten kinderpvang INWONER van: GEMEENTE HOUTEN GEMEENTE IJSSELSTEIN GEMEENTE LOPIK GEMEENTE NIEUWEGEIN GEMEENTE VIANEN Persnlijke gegevens Uzelf Naam en vrletters Adres: pstcde

Nadere informatie

(Beroeps) Aansprakelijkheidsverzekering Makelaars onroerende zaken

(Beroeps) Aansprakelijkheidsverzekering Makelaars onroerende zaken Aanvraagfrmulier (Bereps) Aansprakelijkheidsverzekering Makelaars nrerende zaken 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 1.6 Heeft

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee Aanvraagfrmulier (Bereps) Aansprakelijkheidsverzekering Accuntants 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 1.6 Heeft de nderneming

Nadere informatie

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van Testamenten check Streep dr wat niet van tepassing is VRAAG 1 Is uw testament van vóór 2003? De kans is grt dat uw testament niet vldet aan uw wensen, geen gebruik maakt van de mgelijkheden sinds de invering

Nadere informatie

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v. Mdel 1: frmulier vr aanvrager namens eenmanszaak f namens v..f. f c.v. Frmulier vr: natuurlijke persnen - aanvrager namens eenmanszaak natuurlijke persnen - aanvrager namens v..f. f c.v. BIBOB VRAGENFORMULIER

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming N. 218419-1 Emmelrd, 14 januari 2014. Onderwerp Wijziging van de Verrdening tt het kunnen verlenen van een alleenrecht vr Cncern vr Werk. Advies raadscmmissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvrming

Nadere informatie

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL BELANGRIJK! LEES EERST DE TOELICHTING MET BLOKLETTERS INVULLEN

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Careduca Foundation

Beleidsplan Stichting Careduca Foundation Beleidsplan Stichting Careduca Fundatin Publicatiedatum: 1 september 2018 Inhudspgave 1. Inleiding en cntactgegevens... 3 2. Beleid en strategie... 4 2.1. Aanleiding vr de prichting... 4 2.2. Del van de

Nadere informatie

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee Aanvraagfrmulier Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 1.6 Heeft de nderneming

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland Pleegkinderen en de Belastingaangifte Thema-avn d Pleeguder supprt Zeeland Onderwerpen Op welke punten kmen kinderen vr in uw aangifte? Is er verschil tussen verschillende kind-begrippen? Veranderingen

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang Aanvraagfrmulier tegemetkming ksten kinderpvang INWONER van: GEMEENTE HOUTEN GEMEENTE IJSSELSTEIN GEMEENTE LOPIK GEMEENTE NIEUWEGEIN GEMEENTE VIANEN Persnlijke gegevens Uzelf Naam en vrletters Adres: pstcde

Nadere informatie

ARCONA PROPERTY FUND N.V. - Q&A CLAIMEMISSIE

ARCONA PROPERTY FUND N.V. - Q&A CLAIMEMISSIE NIET BESTEMD VOOR GEHELE OF GEDEELTELIJKE, RECHTSTREEKSE OF INDIRECTE OPENBAARMAKING, VERSPREIDING OF PUBLICATIE IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA, AUSTRALIË OF JAPAN OF EEN ANDERE JURISDICTIE WAAR

Nadere informatie

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT De Dienstenrichtlijn met de cnsument een ruimere keuze bieden, meer waar vr zijn geld geven en een vlttere tegang tt diensten in de hele EU verzekeren WAAROM

Nadere informatie

Werkgeversverklaring

Werkgeversverklaring Werkgeversverklaring Deze werkgeversverklaring met begeleidende brief kunt u geven aan uw werkgever. Het is erg belangrijk dat de verklaring zrgvuldig en vlledig wrdt ingevuld. Geachte werkgever, Uw werknemer

Nadere informatie

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram.

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram. Aanvraagfrmulier Berepsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Verzekeringnemer Naam bedrijf:.... Crrespndentieadres:... Pstcde en plaats:... Cntactpersn:... man vruw E-mail cntactpersn:.. Rechtsvrm:.

Nadere informatie

Een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces Ik vel het weer. Het is er weer. Sms even, dan de hele tijd. Ik wil je niet kwetsen. Ik wil het niet weer zeggen, maar het is er weer. (Gijs Hrvers) Overprikkeling Veel mensen met autisme hebben gede intellectuele

Nadere informatie

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee Aanvraagfrmulier (Bereps) Aansprakelijkheidsverzekering technische berepen 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 1.6 Heeft de

Nadere informatie

ASO s en stafleden in het buitenland juridische aspecten

ASO s en stafleden in het buitenland juridische aspecten ASO s en stafleden in het buitenland juridische aspecten 26 nvember 2016 Stefaan Callens Inleiding Vrbereiding is cruciaal Binnen pleiding f niet? Op vraag van instelling/ziekenhuis? He lang? Naar waar?

Nadere informatie

Hebben woningcorporaties de plicht om maatschappelijk vastgoed boven een bepaalde drempel Europees aan te besteden?

Hebben woningcorporaties de plicht om maatschappelijk vastgoed boven een bepaalde drempel Europees aan te besteden? Tijdelijke regeling diensten van algemeen ecnmisch belang tegelaten instellingen vlkshuisvesting Q and A s: update d.d. December 2011 Aanbesteding Hebben wningcrpraties de plicht m maatschappelijk vastged

Nadere informatie

Voorstelformulier voor een Koninklijke onderscheiding

Voorstelformulier voor een Koninklijke onderscheiding Vrstelfrmulier vr een Kninklijke nderscheiding Wie wilt u vrdragen vr een lintje? Vul hier de gegevens in van degene die u wilt vrdragen. Persnsgegevens Vrnamen (vluit): Tussenvegsel(s): Achternaam: Geslacht

Nadere informatie

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN. Gemachtigd aanvrager namens de rechtspersoon namens een:

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN. Gemachtigd aanvrager namens de rechtspersoon namens een: Mdel 3: frmulier vr gemachtigd aanvrager namens rechtspersn n.a.v. nieuwe wet BIBOB ktber 2013 BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN Gemachtigd aanvrager namens de rechtspersn namens een: Beslten venntschap

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011; I 00007777 besluit van de gemeenteraad vrstelnummer 723668 nderwerp Teslagenverrdening Wet werk en bijstand Guda 2012 de raad van de gemeente guda 29 nvember 2011 Gezien het vrstel van burgemeester en

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag In te vullen dr gemeente: Cliëntnr: Werkprcesnr: Dssiernr: Datum ntvangst: Aanvraagfrmulier Individuele Inkmensteslag Wij adviseren u m eerst de telichting te lezen vrdat u het aanvraagfrmulier invult.

Nadere informatie

1.6 Is de onderneming in het bezit van een Wft-vergunning. Zo ja, graag hieronder de gegevens invullen. ja nee

1.6 Is de onderneming in het bezit van een Wft-vergunning. Zo ja, graag hieronder de gegevens invullen. ja nee Aanvraagfrmulier (Bereps) Aansprakelijkheidsverzekering Assurantietussenpersn 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 1.6 Is de

Nadere informatie

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt:

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt: RAAMOVEREENKOMST INCL. BIJLAGEN: JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR DE GEMEENTE EDE DE ONDERGETEKENDEN: 1. De gemeente Ede, gevestigd aan Bergstraat 4 te 6711 DD Ede, rechtsgeldig vertegenwrdigd dr haar burgemeester,

Nadere informatie

Hulp bij aangifte Documenten die nodig zijn voor het doen van aangifte inkomstenbelasting

Hulp bij aangifte Documenten die nodig zijn voor het doen van aangifte inkomstenbelasting Hulp bij aangifte - Dcumenten die ndig zijn vr het den van aangifte inkmstenbelasting Dcumenten en afschriften die ndig zijn vr de aangifte inkmstenbelasting. Altijd meenemen f upladen: Vrlpige aanslag

Nadere informatie

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv.

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv. Het hyptheektraject van: Adviesbur K&S bv. Om uw hyptheekaanvraag z ged mgelijk te kunnen afhandelen geven wij u graag een inzicht in nze werkwijze zdat u weet wat u van ns kunt en mag verwachten. Ons

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen Kenmerken en uitkmsten van prfessinele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen 20 nvember 2015 Prf. Dr. Sfie Vanassche Dr. An Katrien Sdermans Prf. dr. Ken Matthijs Family and Ppulatin Studies, KU Leuven

Nadere informatie

I. INLEIDING. Waarover handelt Boek III? 21/03/2014. Pierre de Bandt

I. INLEIDING. Waarover handelt Boek III? 21/03/2014. Pierre de Bandt Pierre de Bandt 1 I. INLEIDING Waarver handelt Bek III? 1) Detegangttdemarktisvrij(titel1) 2) Inschrijving bij KBO via ndernemingslketten(titel 2) 3) Algemene verplichtingen vr ndernemingen(titel 3) 2

Nadere informatie

Het bewind. Inleiding

Het bewind. Inleiding Het bewind Inleiding Wanneer iemand meerderjarig is, wrdt hij juridisch zelfstandig. De persn kan bijvrbeeld cntracten afsluiten, een bankrekening penen, Smmigen zijn hierte echter niet in staat. Deze

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014 Beleidsplan 2014 Versie Zmer 2014 Pagina 1 van 6 Beleidsplan 2014 Supprt t Cnnect Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting SUPPORT TO CONNECT. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting. Q and A s: update d.d.

Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting. Q and A s: update d.d. Tijdelijke regeling diensten van algemeen ecnmisch belang tegelaten instellingen vlkshuisvesting Q and A s: update d.d. februari 2013 Aanbesteding Hebben wningcrpraties de plicht m maatschappelijk vastged

Nadere informatie

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Verkrte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Starten met OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een instrument m het gesprek dat u gaat veren met uw leidinggevende vr te bereiden. U wrdt gevraagd

Nadere informatie

Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren voor de informatie die ratingbureaus periodiek aan ESMA moeten meedelen

Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren voor de informatie die ratingbureaus periodiek aan ESMA moeten meedelen Richtsneren en aanbevelingen Richtsneren vr de infrmatie die ratingbureaus peridiek aan ESMA meten meedelen 23/06/15 ESMA/2015/609 Inhud 1 Tepassingsgebied... 3 2 Definities... 3 3 Del van de richtsneren...

Nadere informatie

AANVRAAG OM TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE

AANVRAAG OM TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE Gegevens gemeente Registratienummer: Datum ntvangst: Indienen bij afdeling: Dienstverlening Verzendadres gemeente Bunnik Pstbus 5, 3980 CA Bunnik Singelpark 1, 3984 NC Odijk AANVRAAG OM TEGEMOETKOMING

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties >Returadres Pstbus 20010 2500 EA Den Haag AANGETEKEND / REGISTERED De heer R. Zenger Nachtwachtlaan 114 1058 ED Amsterdam Onderdeel Inlichtingen

Nadere informatie

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden?

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden? Omgevingsscan Achtergrnd prject De gemeente Drdrecht heeft het plan pgevat de prblematiek rndm (merendeels verslaafde) dak- en thuislze mensen in haar stad aan te pakken. In dit kader heeft de gemeente

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee

1.6 Heeft de onderneming buitenlandse vestigingen. Zo ja, graag nadere informatie met betrekking tot de vestigingsplaats en de activiteiten ja nee Aanvraagfrmulier Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 1.6 Heeft de nderneming

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2014

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2014 Veel gestelde vragen Huurverhging 2014 GrenWest heeft de antwrden p een aantal veel gestelde vragen vr u p een rij gezet. De vragen zijn nderverdeeld in de vlgende categrieën: Algemeen Inkmensverklaring

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die de Taalklas van de Rembrandt van Rijnschl bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Bestemd voor AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.)

Bestemd voor AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.) BIBOB Vragenlijsten Mdel 1 t/m 4 versie 2012 Frmulier vr: aanvrager namens eenmanszaak aanvrager namens v..f. f c.v. BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd vr AANVRAGER namens: Eenmanszaak Venntschap nder firma

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE ITEMS VAN 2014. IBAN ING: NL11INGB0004359487 BIC ING: INGBNL2A - Rabobank: NL87RABO0191281034 BIC Rabo: RABONL2U

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE ITEMS VAN 2014. IBAN ING: NL11INGB0004359487 BIC ING: INGBNL2A - Rabobank: NL87RABO0191281034 BIC Rabo: RABONL2U Crrespndentieadres: Gasthuisring 54 5041 DT Tilburg OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE ITEMS VAN 2014 IBAN ING: NL11INGB0004359487 BIC ING: INGBNL2A - Rabbank: NL87RABO0191281034 BIC Rab: RABONL2U KvK nr.:41098168

Nadere informatie

Inschrijfformulier nieuwe leerling

Inschrijfformulier nieuwe leerling Inschrijffrmulier nieuwe leerling Wij vragen u dit inschrijffrmulier vlledig in te vullen en ged te letten p de spelling van de naam van het kind. De naam met precies z geschreven zijn als in het bevlkingsregister.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015

AANVRAAGFORMULIER Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015 Tegemetkming chrnisch zieken en Inwners van de gemeente Wudenberg met een laag inkmen en die chrnisch ziek f gehandicapt zijn, ntvangen mgelijk een financiële bijdrage. In dit aanvraagfrmulier staan de

Nadere informatie

Lokale subsidies voor energiebesparing en duurzame energie

Lokale subsidies voor energiebesparing en duurzame energie RETS RESpedia Lkale subsidie vr energieprjecten Ec Centre Wales Jake Hllyfield Lkale subsidies vr energiebesparing en duurzame energie Diverse lkale verheden in Wales hebben uiteenlpende maatregelen genmen

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering Telichting Checklist Optimale infrmatie beleggingsverzekering Algemeen Infrmatie ver beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn cmplexe prducten. Om de klant beter inzicht te geven in de werking

Nadere informatie

De GDPR in 10 stappen

De GDPR in 10 stappen De GDPR in 10 stappen Stap 4- Vul uw gegevens aan in het Verwerkingsregister 2018 G.T.L. Het is verbden deze dcumenten te vermenigvuldigen f anderzijds te verwerken znder nze testemming. Elke inbreuk zal

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders Prtcl Infrmatievrziening gescheiden uders De Bellefleur Ddewaard Del van het prtcl Dit prtcl geeft uitleg ver de wijze waarp wij mgaan met de infrmatievrziening vr gescheiden uders. Uitgangspunt is dat

Nadere informatie

Tekst van de regeling

Tekst van de regeling Tekst van de regeling De raad van de gemeente Hgeveen, gelezen het vrstel van het cllege, gelet p de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de vlgende verrdening: Verrdening activiteitenfnds

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Beleidsregels Hulp bij humanitaire rampen.

Beleidsregels Hulp bij humanitaire rampen. Beleidsregels Hulp bij humanitaire rampen. Inhudspgave 1. Inleiding 3 2. De eerste dagen na een ramp: riëntatie en besluitvrming 4 3. Een hulpkanaal kiezen 5 3.1 Hulpkanaal A: Ndhulp via de SHO 6 3.2 Hulpkanaal

Nadere informatie

Gegevens vader/verzorger Voorletters en achternaam:.. Opleiding gevolgd in:...

Gegevens vader/verzorger Voorletters en achternaam:.. Opleiding gevolgd in:... Inschrijffrmulier nieuwe leerling Wij vragen u dit vrlpig inschrijffrmulier vlledig in te vullen en ged te letten p de spelling van de naam van het kind. De naam met precies z geschreven zijn als in het

Nadere informatie

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu De denkstijltest Wat is het? Uw manier van denken bepaalt in sterke mate he u zich velt en he u handelt. Dat geldt vr individuen, maar k vr teams en rganisaties. MindSnar is een methde waarmee denkstijlen

Nadere informatie

Backorders: deellevering, nalevering en reservering

Backorders: deellevering, nalevering en reservering Backrders: deellevering, nalevering en reservering Als eerste beschrijven we de mgelijkheden van SnelStart!Backrder. Vervlgens kmen de aanpassingen in vensters aan bd. Als laatste treft u stappenplannen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019 Veel gestelde vragen Huurverhging 2019 GrenWest heeft de antwrden p een aantal veel gestelde vragen vr u p een rij gezet. De vragen zijn nderverdeeld in de vlgende nderwerpen: Algemeen Inkmensverklaring

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

Samenvatting Docentenhandleiding

Samenvatting Docentenhandleiding Samenvatting Dcentenhandleiding Cursus Selecteren znder vrrdelen: Vr de beste match! Mdule 4 Wettelijke kaders & Regelgeving: handreikingen vr tepassing in de praktijk Dit pleidingsaanbd is tt stand gekmen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID

ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID 1. Inleiding & definities RES is een netwerk van lkale bedrijven, km's, handelaars en persnen, die vrije berepen uitefenen. Particulieren wrden gemtiveerd m aan te kpen

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Aanvraagformulier. BAM Verzekering. 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de onderneming. 1.2 Adres. 1.3 Website. www. 1.4 Rechtsvorm

Aanvraagformulier. BAM Verzekering. 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de onderneming. 1.2 Adres. 1.3 Website. www. 1.4 Rechtsvorm BAM Verzekering Aanvraagfrmulier 1. Algemene Gegevens 1.1 Naam van de nderneming 1.2 Adres 1.3 Website www. 1.4 Rechtsvrm 1.5 Datum van vestiging 2. Omzetgegevens en aantal werkenemers 2.1 Graag pgave

Nadere informatie

TOELICHTING COLLEGEGELD 2016 2017, HOGESCHOOL LEIDEN

TOELICHTING COLLEGEGELD 2016 2017, HOGESCHOOL LEIDEN TOELICHTING COLLEGEGELD 2016 2017, HOGESCHOOL LEIDEN Vr je inschrijving bij Hgeschl Leiden betaal je jaarlijks cllegegeld, dit is wettelijk verplicht. Hiernder lees je he Hgeschl Leiden het cllegegeld

Nadere informatie

Stichting Animal Fellows. Beleidsplan. Versie februari 2016

Stichting Animal Fellows. Beleidsplan. Versie februari 2016 Stichting Animal Fellws Beleidsplan Versie februari 2016 Stichting Animal Fellws beleidsplan versie februari 2016 Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting Animal Fellws te Breda. Het verslag mvat

Nadere informatie

Memo. Datum: 1 december 2011. 1 december 2011. Release informatie bankentaxonomie BT2012. Versie: 1.0. Belanghebbenden. De BT bevat de rapportages:

Memo. Datum: 1 december 2011. 1 december 2011. Release informatie bankentaxonomie BT2012. Versie: 1.0. Belanghebbenden. De BT bevat de rapportages: Mem 1 december 2011 Onderwerp: Release infrmatie bankentaxnmie BT2012 Versie: 1.0 Aan: Belanghebbenden Inleiding Hierbij treft u aan de release infrmatie van de definitieve versie van de bankentaxnmie

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Vennootschap onder firma (VOF) Commanditaire vennootschap (CV)

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Vennootschap onder firma (VOF) Commanditaire vennootschap (CV) Mdel 2: frmulier vr vennt in een VOF f CV. n.a.v. nieuwe wet BIBOB 2013 Frmulier vr: vennt in VOF f CV BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd vr NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Venntschap nder firma (VOF) Cmmanditaire

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over goodwill

Veelgestelde vragen over goodwill Veelgestelde vragen ver gdwill Geschiedenis van gdwill 1. Waarm wrdt dit nderwerp nu ter sprake gebracht? Gdwill bestaat tch al heel lang? Al enige jaren hrt de LOVAH het geluid dat gdwill weer terug is.

Nadere informatie

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN BESTUURDER/ VENNOOT

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN BESTUURDER/ VENNOOT Frmulier vr: Bestuurder/vennt in de rechtspersn BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN BESTUURDER/ VENNOOT Beslten Venntschap (B.V.) Naamlze Venntschap (N.V.) Rechtspersn naar buitenlands recht Stichting

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel Inkp- en aanbestedingsbeleid Energiefnds Overijssel 2013 Inhudspgave 1 Inleiding 3 2 Het beleid 4 2.1 Rechtmatigheidsthema's 4 Prcedures 4 Meerwerk en herhalingspdrachten 4 2B-diensten 5 Integriteit 5

Nadere informatie

Verklaring de-minimissteun

Verklaring de-minimissteun Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen als bedeld in de de-minimis verrdening (PbEU 2006, L 379). Aanbevlen wrdt m vr het invullen van deze verklaring

Nadere informatie