Kunst in de samenleving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kunst in de samenleving"

Transcriptie

1 Kunst in de samenleving Actieve kunstbeoefening door de ogen van Alexander Pechtold, Elco Brinkman, Nicolien van Vroonhoven, Aleid Wolfsen en Adriaan Luteijn

2 Voorwoord Hanne Nijhuis

3 Tom de Rooij, directeur-bestuurder Kunstfactor Amateurkunst staat breed in de belangstelling van politiek en samenleving. Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst, biedt u daarom deze publicatie aan met columns van Alexander Pechtold, Elco Brinkman, Nicolien van Vroonhoven, Aleid Wolfsen en Adriaan Luteijn. Zij geven vanuit persoonlijk perspectief hun visie op actieve kunstbeoefening. Alle Nederlanders zouden de kans moeten krijgen om actief deel te nemen aan kunst. Dat kan via een lidmaatschap van een vereniging, door het volgen van lessen bij jeugdtheaterscholen, jeugdcircusscholen of centra voor de kunsten. Of door thuis te schilderen of met nieuwe media kunst te creëren. Het belang van actieve kunstbeoefening wordt onderstreept in minister Plasterk s nota Kunst van Leven, waarin een 10-puntenplan is opgenomen voor de actieve kunstbeoefening. De realiteit is echter dat deze beleidspunten zonder lokale steun vanuit politiek en gemeente niet uitvoerbaar zijn. Twee fondsen kunnen hier een bijdrage leveren. Het Fonds Cultuurparticipatie biedt gemeenten grote kansen om kinderen, jongeren en volwassenen mee te laten doen aan cultuur. En het Jeugdcultuurfonds, dat gevoed wordt met private en publieke middelen, is erop gericht maatwerk te leveren aan kinderen en jongeren tot 18 jaar door hen op individuele basis te ondersteunen als hun ouders deelname aan actieve kunstbeoefening niet kunnen betalen. Juist door actief mee te doen aan kunst groeit het zelfvertrouwen en wordt de creativiteit gestimuleerd. En wie actief aan kunst doet, maakt deel uit van de maatschappij en heeft een zinvolle invulling van de vrije tijd. Amateurkunst is niet alleen zinvol voor de kunstenaar, maar ook voor publiek. Dat geldt zeker voor de podiumkunsten: er gaat meer publiek naar amateurkunstvoorstellingen dan naar de professionele kunstproducties. De gesubsidieerde podia kunnen een extra stimulans daarom goed gebruiken om ruim baan te geven aan de podiumkunsten binnen de actieve kunstbeoefening. Maar veel amateurkunst is juist onzichtbaar. Dit komt deels doordat beoefenaren zoals schilders, fotografen, filmers en schrijvers hun kunst vooral op individuele basis en veelal thuis uitvoeren. Dat is jammer, zo kunnen er minder mensen van genieten. Gelukkig zijn er in elke gemeente kansen om ook deze amateurkunst zichtbaar te maken. Dat betekent wel dat gemeenten inventief moeten zijn in het vinden van podia. Het eigen gemeentehuis, maar ook parken, leegstaande winkelpanden, het publieke domein, kunnen spannende, zichtbare podia bieden. Wij hopen u met deze columns te inspireren om zo veel mogelijk bij te dragen aan de verdere groei en bloei van de actieve kunstbeoefening op lokaal niveau.

4 Amateurkunst: zelfontplooiing van het individu Ton van Til

5 Drs. Alexander Pechtold, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer Bij amateurkunst denken velen alleen aan wat ik noem braderiehobby s, zoals kantklossen en andersoortige handenarbeid, aan het maken van origami en aan het creëren van beelden met papier-maché. Het zijn ongetwijfeld verfijnde vormen van knutselen maar de amateurkunst zoals die door Kunstfactor wordt gestimuleerd is veel meer. Mij is gevraagd mijn visie te geven op de waarde van actieve kunstbeoefening in de samenleving. Onlangs was ik in Londen. Ondanks een drukke agenda vond ik toch wat tijd om een museum te bezoeken. Musea in Londen zijn gratis toegankelijk. Voor iedereen. Het viel mij op hoe druk het daar was; de ene schoolklas na de andere druppelde binnen. Kinderen maakten aantekeningen, ik zag ze sculpturen natekenen. Het meest in het oog springende was het plezier dat deze kinderen beleefden aan dit museumbezoek. Het sterkte mij in mijn opvatting dat de toegang voor musea in Nederland gratis moet zijn voor kinderen tot achttien jaar. Mijn streven is om kunstbeleving al op jonge leeftijd te stimuleren. Dit kan in verschillende vormen, denk bijvoorbeeld aan het aanstellen van kunstenaars voor de klas die vertellen over hun beroepspraktijk. De verbeelding van een kunstenaar opent nieuwe deuren, en biedt zo een geheel nieuwe kijk op dat wat kinderen in musea en in hun dagelijkse leefomgeving zien. De Franse schilder Pierre Bonnard zei ooit: Het gaat er niet om het leven te schilderen, het gaat er om het schilderij te laten leven. Het beoefenen van amateurkunst in de zin van: vanuit hartstocht gedreven en niet als conservatieve bezigheidstherapie is volgens mij de manier bij uitstek waarop het individu zichzelf kan ontplooien. Wie aan amateurkunst doet, heeft de ambitie het hogere, het onbekende, verrassende en inspirerende in zichzelf en zijn omgeving te ontdekken. Kunst maakt zichtbaar wat zich in de maatschappij afspeelt. Het confronteert, ontregelt, ontroert. Wat is er nu mooier dan een gedreven groep die onder leiding van een professionele regisseur vernieuwend locatietheater weet neer te zetten? Of gezamenlijk een community art project van de grond kan tillen? Dergelijke vormen van amateurkunst, waarin de beoefenaars zich geïnspireerd en uitgedaagd weten, zorgen voor een persoonlijke ontwikkeling. Deze kan weer leiden tot een vernieuwing binnen de kunsten. Hierin ligt volgens mij de waarde van actieve kunstbeoefening: de ontwikkeling op zowel het persoonlijke als maatschappelijke vlak. Dans, theater, beeldende kunst, muziek en elke andere discipline of vorm van kruisbestuiving, bieden niet alleen persoonlijke voldoening maar ook nieuwe perspectieven die onze huidige samenleving zo hard nodig heeft.

6 Scholen en de amateurkunst kunnen elkaar versterken Ton van Til

7 Mr.drs. Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland Hoe belangrijk amateurkunst in het leven van veel mensen is, weet ik uit ervaring. Als beschermheer van de muziekvereniging Kunst & Genoegen in Leiden meervoudig winnaar van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade weet ik dat heel veel mensen samen met veel plezier repeteren, evenementen organiseren en optreden. Het belang daarvan kan niet worden onderschat. Natuurlijk is er een individueel belang, want kunstbeoefening is ontspannend en goed voor de persoonlijke ontwikkeling. Maar daarnaast is er ook een maatschappelijk belang, en dat aspect wil ik hier graag benadrukken. In de jaren tachtig, toen ik minister van Cultuur was, leek het individualisme hoogtij te vieren. Het verenigingsleven stond daardoor enigszins onder druk. Gelukkig is dat tij gekeerd. Met genoegen constateer ik dat veel mensen elkaar opzoeken om samen in de breedste zin van het woord kunst te beoefenen. Ik zie dat niet alleen aan de bloei van muziekverenigingen, maar ook in andere kunstdisciplines. Denk bijvoorbeeld aan het groeiende aantal community art projecten. Amateurkunst inspireert, verbindt en nodigt uit tot samenwerking. Die samenwerking is belangrijk voor de samenleving. Hoewel de belangstelling voor amateurkunst dus springlevend is, moet ik helaas op een bedreiging wijzen. Want hoewel het belang van amateurkunst breed wordt gedragen, blijken veel amateurkunstorganisaties moeite te hebben om geschikte faciliteiten voor hun kunstbeoefening te vinden. Repetitieruimten en ateliers zijn soms moeilijk te vinden. Bovendien zijn de huurprijzen vaak erg hoog. Ik snap dat faciliteiten voor de amateurkunst geen topprioriteit vormen voor gemeentebesturen. Ik snap ook dat gemeenten beperkte mogelijkheden hebben om de amateurkunst te subsidiëren. Maar dat wil niet zeggen dat gemeenten helemaal niets kunnen doen om de amateurkunst te steunen. Zo zou ik willen bepleiten dat gemeenten hun invloed gebruiken om het contact tussen amateurkunstorganisaties en scholen te bevorderen. Dat mes snijdt aan twee kanten. Scholen hebben ruimten én de kunstbeoefenaars en liefhebbers van de toekomst. Daarmee hebben scholen de amateurkunst veel belangrijks te bieden. Andersom kan de amateurkunst voor scholen ook veel betekenen. Omdat schoolprogramma s aan steeds meer eisen moeten voldoen, komt de kunstzinnige vorming er vaak bekaaid af. Door amateurkunstorganisaties binnenschools en/ of naschools - binnen haar muren uit te nodigen, brengen scholen hun leerlingen meer in contact met kunst. Dat vergroot de kans dat scholieren zelf in de kunst actief worden. Dat is goed voor die leerlingen, voor betrokken amateurkunstorganisaties en voor de kunst in het algemeen.

8 Zonder amateurkunst geen topcultuur Jean van Lingen

9 Drs.mr. Nicolien van Vroonhoven-Kok, lid Tweede Kamerfractie CDA, woordvoerder cultuurbeleid Zo langzamerhand mag rustig worden gesteld dat het belang van de amateurkunst breed wordt gedragen. Dat was drie, vier jaar geleden nog wel anders. Cultuur schreef je toen per definitie met een hoofdletter C. Beleidsmakers erkennen tegenwoordig ruiterlijk dat we zonder amateurkunst geen topcultuur zouden hebben. Enerzijds omdat je met amateurs een geïnteresseerd publiek kweekt. Anderzijds, omdat een brede amateurkunstsector belangrijk is als kweekvijver voor talent. Het kabinet heeft mede onder druk vanuit de Kamer een aantal maatregelen weten door te voeren. Zo is er een apart fonds gekomen voor de cultuurparticipatie, en worden professionele instellingen meer dan ooit gedwongen om zich in te zetten voor het amateurcircuit. Nu kan het Rijk zich nog zo druk maken om de amateurkunst, als dit niet wordt ondersteund vanuit de gemeentes dan is het allemaal gedoemd te mislukken. In het licht van de gemeenteraadsverkiezingen zou ik daarom drie boodschappen willen meegegeven aan de lokale beleidsmakers. Twee jaar geleden heeft toenmalig staatsecretaris Aboutaleb 40 miljoen euro in het gemeentefonds gestort om kinderen uit arme gezinnen in aanraking te brengen met amateurkunst. Om maatwerk te kunnen bieden bij het besteden van deze gelden is analoog aan het Jeugdsportfonds - het Jeugdcultuurfonds opgericht. Boodschap 1: Sluit een alliantie met het Jeugdcultuurfonds en laat landelijke budgetten niet liggen. In tijden van financiële malaise blijken muziekscholen één van de meest kwetsbare begrotingsposten. Het gaat om flinke bedragen en vioolles wordt dan al snel al luxe gezien. Hiermee snijd je voor veel kinderen de weg naar de muziekles af, of dat nu drummen of blokfluiten is. Boodschap 2: Spaar de muziekscholen. De cultuur die het dichtst bij de leefomgeving van mensen staat is de volkscultuur. Volkscultuur helpt mensen hun wortels of dat nu Nederlandse, Turkse of Somalische wortels zijn te definiëren en er creatief mee om te gaan. De afgelopen twee jaar is het Rijk overtuigd geraakt van de functie die de volkscultuur kan hebben voor sociale cohesie. Het probleem is echter dat de ambtenaren op lokaal niveau nog onvoldoende raad weten met volkscultuur. Boodschap 3: Maak werk van de volkscultuur. Het gaat veelal om kleinere initiatieven die weinig kosten. Wie ben ik om me als landelijk politicus met het lokale huishoudboekje te bemoeien? Laat ik u zeggen dat onze belangen in elkaars verlengde liggen. Het zou verloren tijd, energie en belastinggeld zijn als de ene hand de amateurkunst ondersteunt, terwijl de andere hand de meerwaarde ervan niet ziet.

10 In vruchtbare aarde Ton Willemse

11 Mr. Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht Het was een feest om ze in Utrecht te mogen verwelkomen: de ruim 2600 zangers en zangeressen uit de hele wereld, die afgelopen zomer op het internationale festival voor amateurzangers Europa Cantat af kwamen. Gastvrij werden de zangers en zangeressen in de stad ontvangen, overal in Utrecht werd gezongen. Ik heb er in alle opzichten enorm van genoten. En ik zag ook hoe de zangers (en niet te vergeten hun publiek, uiteindelijk man en vrouw sterk) eveneens van dat samen zingen genoten. Dat is cultuur toch uiteindelijk: dat je iets moois creëert en/of ervaart waarvan je kunt genieten. Met enige trots stel ik ook vast dat Europa Cantat in Utrecht in vruchtbare aarde viel. De stad telt zelf meer dan honderd koren. Grote en kleine koren van alle niveaus, die alle muzieksoorten beoefenen. Amateurkunst is voor de stad sowieso van grote waarde. Bijna de helft van de Utrechters beoefent zelf de één of andere vorm van kunst. Het creëren van mooie dingen is voor mensen belangrijk. En wat voor mensen belangrijk is, is belangrijk voor een stad. Zeker als je je stad, zoals wij, stad van kennis en cultuur noemt! Als burgemeester ben ik trots op de creativiteit van de inwoners van mijn stad. Trots ben ik ook op de stedelijke infrastructuur voor amateurkunst. In Utrecht zijn vele verenigingen actief, diverse wijk- en stedelijke podia programmeren amateurkunst en cultuurhuizen en gedreven cultureel ondernemers zijn in de weer voor amateurkunst in werkplaatsen in de wijk. Als spin in het web ondersteunt Zimihc, ons huis voor amateurkunst, amateurkunstenaars uit stad én provincie. Dat ook Kunstfactor, hét kennisinstituut voor de amateurkunst in Nederland, Utrecht als thuisbasis heeft gekozen, zegt voor mij genoeg. Dit completeert het beeld van een stad die lééft met en voor zijn amateurkunst en amateurkunstenaars.

12 Kunst is van belang voor burgers, samenleving én economie Ton van Til

13 Adriaan Luteijn, freelance-choreograaf en artistiek manager van dansgezelschap Introdans, Arnhem (afdeling Interactie) Ik hoor wel eens mensen klagen dat kunst slechts ten goede komt aan een klein deel van de bevolking. Dat kunst elitair zou zijn. Ik snap niets van die klacht. Ik ben als artistiek manager van Introdans Interactie (voorheen Educatie) en choreograaf verbonden aan het Arnhemse balletgezelschap Introdans. Met onze activiteiten brengen we zoveel mogelijk mensen in contact met de danskunst. Dat doen we al 40 jaar met 200 dansvoorstellingen en zo n 600 (actieve) dansprojecten per jaar voor iedereen van jaar. Vanaf dit seizoen richten we ons bijvoorbeeld niet alleen op kinderen en jongeren op school, maar ook op 55-plussers. Dat doen we door in onze eigen studio s cursussen te organiseren. Maar daarnaast bedienen we senioren ook met zeer toegankelijke workshops op de steunpunten voor ouderen in de wijk (SWOA s). Bij onze activiteiten valt iedere keer weer op hoe kunstbeoefening mensen kan inspireren en positief beïnvloeden. Mensen voelen zich goed als zij actief zijn, en zijn als ze eenmaal kennis hebben gemaakt met onze kunstvorm positief over deze nieuwe ervaring. Introdans Interactie heeft een traditie in choreografieprojecten met bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap, inburgeraars, autistische jongeren, amateurdansers en senioren van 75 jaar en ouder. Hoe verschillend hun mogelijkheden en beperkingen ook zijn, bij al die mensen merk je de positieve invloed van kunstbeoefening. Iedereen kan kunst beoefenen, iedereen kan van kunst (leren) genieten. Politici menen wel eens dat kunst teveel geld kost, maar vergeten het gunstige effect ervan op de samenleving. Toch is dat er wel degelijk. Kunst vergroot het welbevinden van individuele mensen. Het positieve effect daarvan op de (lichamelijke en geestelijke) gezondheid is niet te onderschatten. Daarnaast brengt kunstbeoefening mensen bij elkaar. Iedereen kan op zijn of haar wijze deelnemen aan een kunstzinnige activiteit, leeftijd of sociale achtergrond zijn daar niet bij van belang. Daarmee is kunst ook een belangrijk bindmiddel voor de samenleving. e

14 Daarnaast heeft kunst ook een concreet nut. Bedrijven, politici en organisaties zitten te springen om creatieve ideeën om het hoofd boven water te houden of oplossingen te genereren. Creativiteit zit precies in de andere hersenhelft gelokaliseerd dan die normaal gesproken in het bedrijfsleven gebruikt wordt. En wat is nu bij uitstek dé manier om die creativiteit te ontwikkelen? Juist, kunstbeoefening en -genot! Kortom, dames en heren politici, als u straks bij de verkiezingen uw zetel hebt veroverd, vergeet dan niet hoe positief de bijdragen zijn van kunst. Voor de samenleving en voor de economie. (En mocht u nog twijfelen, doe de deur op slot, zet de stoelen even aan de kant, improviseer op uw favoriete muziek een eigen dans, en kijk eens hoe een probleem er daarna uitziet).

15 Kromme Nieuwegracht 66 Postbus AL Utrecht T +31 (0) Colofon Kunstfactor, januari 2010 Kunst in de samenleving is een uitgave van Kunstfactor. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Kunstfactor. Kunstfactor is het landelijk sectorinstituut amateurkunst. Als sectorinstituut zijn wij gesprekspartner voor overheden, beleidsmakers en opinievormers en stimuleren we het debat over de amateurkunst. We adviseren, informeren, onderzoeken, initiëren en inspireren. We leggen verbindingen binnen en buiten de sector amateurkunst, nationaal en internationaal. Vormgeving Taluut, Utrecht Druk Thieme Mediacenter Zwolle

16

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Samenvatting. Vrijwilligers in de Amateurkunst

Samenvatting. Vrijwilligers in de Amateurkunst Samenvatting Vrijwilligers in de Amateurkunst Samenvatting Vrijwilligers in de Amateurkunst De amateurkunstsector kampt met een tekort aan vrijwilligers. Vooral in de disciplines beeldende kunst en instrumentale

Nadere informatie

Amateurkunst - de feiten. Monitor Amateurkunst in Nederland 2009

Amateurkunst - de feiten. Monitor Amateurkunst in Nederland 2009 Amateurkunst - de feiten Monitor Amateurkunst in Nederland 2009 Beeldende kunst Zang Instrumentale muziek Dans Theater Schrijven Nieuwe media Voorwoord Kunst ráákt mensen. Miljoenen Nederlanders houden

Nadere informatie

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij?

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Culturele paragrafen in de verkiezingsprogramma s CDA Soest Het is van belang het vrijwilligerswerk in het algemeen -en dus ook bij sportverenigingen- te stimuleren

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 30 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Viering Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Tielrode Dames en heren Vandaag start de paasvakantie. Voor

Nadere informatie

Publieksversie Beleids plan 2009-2012

Publieksversie Beleids plan 2009-2012 Publieksversie Beleids plan 2009-2012 KF_Beleidsplancorr.indd 1 05-09-2008 11:31:08 Stimuleren en ontwikkelen van actieve kunstbeoefening is ons streven KF_Beleidsplancorr.indd 2 05-09-2008 11:31:33 Missie

Nadere informatie

Amateurkunst & publiek

Amateurkunst & publiek Amateurkunst & publiek 2011 inhoudsopgave Inleiding 05 Bezoeken 06 Formele podia 07 Informele podia 10 Vergelijking formele en informele podia 15 Amateurs en professionals 17 Colofon 18 Inleiding Inleiding

Nadere informatie

MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM

MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM Lokaal expertisecentrum voor cultuureducatie en -participatie Met kunst- en cultuureducatie en -participatie wordt de (lokale) samenleving mooier en kleurrijker. Daar zetten

Nadere informatie

De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk

De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk Culturele diversiteit en amateurkunst Deze waaier biedt u twaalf tips om u op weg te helpen een cultureel divers netwerk op te

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek cultuurparticipatie 2010

Samenvatting onderzoek cultuurparticipatie 2010 Samenvatting onderzoek cultuurparticipatie 2010 Belangrijkste uitkomsten van het onderzoek 2010 Deelname aan culturele activiteiten in shertogenbosch licht toegenomen Het opleidingsniveau is het meest

Nadere informatie

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen Programma 14 Cultuur (concept) A: Beleidsdeel Visie Culturele activiteiten versterken de binding tussen mensen en groepen mensen. Ze prikkelen mensen tot zelfontplooiing. Cultuur draagt daarom bij aan

Nadere informatie

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen.

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. KUNSTPARTICIPATIE: OVER DEZE SUBSIDIE Met de programmalijn Kunstparticipatie wil het Fonds de vernieuwing van het aanbod van kunstbeoefening in de vrije tijd realiseren. Daarnaast wil het bijdragen aan

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

ontspanning en iets presteren

ontspanning en iets presteren ontspanning en iets presteren motieven en ambities van amateurkunstbeoefenaars Henk Vinken en Teunis IJdens Ontspanning, doelgericht leren, gezellig tijdverdrijf met anderen en de ambitie om een kunstzinnige

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013

Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013 Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013 Inleiding De gemeente Dalfsen wil voor haar jonge inwoners een cultureel en kunstzinnig klimaat scheppen waarin zoveel

Nadere informatie

Amateurkunst: Feiten en trends. Monitor Amateurkunst in Nederland

Amateurkunst: Feiten en trends. Monitor Amateurkunst in Nederland Amateurkunst: Feiten en trends Monitor Amateurkunst in Nederland Beeldende kunst Muziek Dans Theater Schrijven Nieuwe media Voorwoord Met de Monitor Amateurkunst wil Kunstfactor de politiek, beleidsmakers

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017 Beleidsspeerpunt Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen en wie Cultuureducatie Meer kinderen maken kennis met amateurkunst/ kunsteducatie en worden lid van een amateurkunstvereniging Verbetering

Nadere informatie

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Een leven lang creëren Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Creativiteit is iets van kunstenaars, vaak warrig en niet altijd te begrijpen voor de buitenwereld. Georganiseerde creativiteit

Nadere informatie

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities.

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. N e e r, 2 6 m e i 2 0 1 0 Visie & Beleid Beste lezer, Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. Indien u opmerkingen, suggesties of vragen heeft, laat ons dit weten.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 800 VIII Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2007 Nr. 89 BRIEF

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

-RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ

-RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ -RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ Bezuinigingen? Welke bezuinigingen? John Leerdam reageert enigszins geïrriteerd op de vraag hoe het voelt om als politicus tegenover oud-collega

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Kijk op actuele ontwikkelingen in beleid voor cultuureducatie en cultuurparticipatie

Kijk op actuele ontwikkelingen in beleid voor cultuureducatie en cultuurparticipatie 2017 2020 Kijk op actuele ontwikkelingen in beleid voor cultuureducatie en cultuurparticipatie Met een nieuwe kabinetsperiode in het vooruitzicht (2017-2020), wil het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie

Nadere informatie

VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES. Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes

VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES. Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes Cultuurhuis Wherelant is het centrum voor kunst en cultuur in Purmerend met een breed aanbod voor

Nadere informatie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Basis Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Kerndoelen: Verwerking binnen de lessen van de andere leergebieden. ICT, digibord, creatieve materialen Culturele oriëntatie en

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

"Alle kinderen moeten kunnen genieten van kunst en cultuur"

Alle kinderen moeten kunnen genieten van kunst en cultuur "Alle kinderen moeten kunnen genieten van kunst en cultuur" ONS DOEL Kunst is goed en leuk om te doen, voor alle mensen en voor kinderen in het bijzonder. Het Jeugdcultuurfonds Brabant wil financiële drempels

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Gereedschap voor succes

Gereedschap voor succes Gereedschap voor succes magazine voor maximaal buurtgeluk met kunst & cultuur 1 2 Gereedschap voor succes in buurtcultuur Succes! Kunst in de buurt brengt bewoners dichter bij elkaar en verbindt talenten.

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

Alle kinderen genieten van kunst en cultuur

Alle kinderen genieten van kunst en cultuur Alle kinderen genieten van kunst en cultuur 2 ONS DOEL Kunst is goed om te doen, voor alle mensen en voor kinderen in het bijzonder. Het Jeugdcultuurfonds wil financiële drempels weghalen om zo ook kinderen

Nadere informatie

Amateurkunst en onderwijs. Samenwerking met primair onderwijs en brede school in vijf stappen

Amateurkunst en onderwijs. Samenwerking met primair onderwijs en brede school in vijf stappen Amateurkunst en onderwijs Samenwerking met primair onderwijs en brede school in vijf stappen Amateurkunst, een verrijking Veel scholen werken graag samen met externe partijen bij het verzorgen van kunstprojecten.

Nadere informatie

Profielschets. Een school voor talentontwikkeling

Profielschets. Een school voor talentontwikkeling Profielschets Een school voor talentontwikkeling Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes

Nadere informatie

Investeer in cultuur, juist nu!

Investeer in cultuur, juist nu! Investeer in cultuur, juist nu! Input coalitievorming voor een cultureel sterk Fryslân De Friese provinciale culturele instellingen, festivals, musea, cultuurmakers, LF 2028, amateurkunst en andere relevante

Nadere informatie

Creatieve Begeleiding

Creatieve Begeleiding Creatieve Begeleiding voor bijzondere kinderen met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld en behoefte van uw kind www.brani.nl Creatieve begeleiding met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld

Nadere informatie

Samen naar cultuur voor iedereen

Samen naar cultuur voor iedereen Ministerie van OCW VNG IPO t.a.v. de minister t.a.v. de voorzitter t.a.v. de voorzitter Mevrouw Ingrid van Engelshoven de heer Jan van Zanen de heer Th.J.F.M. Bovens Postbus 16375 Postbus 30435 Postbus

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Het Basispakket Cultuureducatie: Biedt een kader voor het invullen van de landelijke kerndoelen voor cultuur educatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 31 482 Cultuursubsidies 2009 2012 Nr. 48 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETEN- SCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

ECSD/U201402324 Lbr. 14/092

ECSD/U201402324 Lbr. 14/092 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft leren over cultureel ondernemen uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201402324 Lbr. 14/092 bijlage(n) 2 (separaat

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Cultuurbeleving

Onderzoek Inwonerspanel: Cultuurbeleving 1 (9) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Inleiding Cultuur versterkt de identiteit van de stad en verbindt de mensen met elkaar. De gemeente ondersteunt projecten en ook bevordert de gemeente

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, 1. Inleiding

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, 1. Inleiding Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen dr. F. van der Ploeg Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Onderwerp Kunst en verstandelijke handicap Mijnheer de Staatssecretaris, 1. Inleiding R.J.

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Checklist Stel een duidelijke begroting op. Maak een verdeling van financieringsbronnen. Van welke bronnen komen de financiële middelen en hoe zijn

Nadere informatie

Trends & ontwikkelingen in cultuurbeleid. van Gelderse gemeenten. Kunst maakt gelukkig en moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Trends & ontwikkelingen in cultuurbeleid. van Gelderse gemeenten. Kunst maakt gelukkig en moet voor iedereen toegankelijk zijn. Trends & ontwikkelingen in cultuurbeleid Kunst maakt gelukkig en moet voor iedereen toegankelijk zijn. van Gelderse gemeenten Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem 026 351 90 29 info@cultuuroost.nl www.cultuuroost.nl

Nadere informatie

Het Jeugdsportfonds Camille Paulus

Het Jeugdsportfonds Camille Paulus Het Jeugdsportfonds Camille Paulus Een sporttoekomst voor jongeren en personen met een handicap Wat is sporten? Sporten is niet alleen een werkwoord. Het brengt mensen dichterbij, maakt energie en creativiteit

Nadere informatie

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt!

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground Altijd een feest voor kinderen en ouders Een ongelofelijk gevarieerd programma, vol muziek, dans, spel, sport, mode, kunst, ontspanning

Nadere informatie

Cursus cultuureducatie voor ambtenaren

Cursus cultuureducatie voor ambtenaren Cursus cultuureducatie voor ambtenaren Algemeen De cursus bestaat uit drie maal twee dagdelen en een terugkomdag van één of twee dagdelen. Tussen de cursusdagen zitten gemiddeld vier weken. In deze periode

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Divisie Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Mondriaan voor geestelijke gezondheid Wie De divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Wat Wij verlenen

Nadere informatie

Een MultiCulti kinderkoor voor Leeuwarden: Help mee!

Een MultiCulti kinderkoor voor Leeuwarden: Help mee! Een MultiCulti kinderkoor voor Leeuwarden: Help mee! Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 1.1. AANLEIDING... 3 1.2. DOELSTELLING... 4 2. ACHTERGRONDINFORMATIE... 6 2.1. STICHTING ALL FOR ONE... 6 2.2. INITIATIEFNEMERS...

Nadere informatie

Jonge ambtenaar van het jaar

Jonge ambtenaar van het jaar Verkiezing opent vele deuren voor Katherine Diaz Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motiva Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motivatie voor het werk, bewustwording tijdens en kansen na het

Nadere informatie

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND SAMENWERKING CULTUUR 1 SAMENWERKING CULTUUR 2 SAMENWERKING CULTUUR Met ROUTE OOST ontwikkelen we een perspectief voor de Oost- Nederlandse culturele infrastructuur en een routekaart met en tussen de stedelijke

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Stadsschouwburg Utrecht

Stadsschouwburg Utrecht Stadsschouwburg Utrecht Bijeenkomst culturele instellingen 6 juli 2007 Verschil Maken Uitwerking: twee loketten 1. Artistieke beslissingen: fondsen persoongerichte subsidies (inter)nationale projecten

Nadere informatie

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking.

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Studio Sterk: Sterker door Participatief Drama Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Theater als middel om een stem te geven aan mensen die nauwelijks gehoord worden.

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleid. in Purmerend

Cultuureducatiebeleid. in Purmerend Cultuureducatiebeleid in Purmerend Kenmerken Over de gemeente Aantal inwoners 30.000-90.000 inwoners (middelgrote gemeente) Soort gemeente stadsgemeente Regiofunctie centrumgemeente van de regio Contactgegevens

Nadere informatie

Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek

Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek Muziekbeleid Gemeente Ameland 2014 Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek Hans Christian Anderson Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 8 juli 2014 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 2 Amelander

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Jan de Laat OVERSTAG

Jan de Laat OVERSTAG Jan de Laat VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van teksten

Nadere informatie

Meet2learn - regulier ontmoet speciaal onderwijs

Meet2learn - regulier ontmoet speciaal onderwijs VOORWOORD Sinds de start van schooljaar 2012-2013 hebben we met veel plezier gewerkt aan een bijzondere samenwerking tussen de Mytylschool Roosendaal en De Kroevendonk. Een samenwerking tussen regulier

Nadere informatie

Enquête Kunstenaars in de WWIK

Enquête Kunstenaars in de WWIK Enquête Kunstenaars in de WWIK We zouden u graag een aantal vragen willen stellen over uw werkzaamheden en positie als kunstenaar. Eerst komen een paar algemene vragen aan de orde. 1. Wat is uw geboortejaar?

Nadere informatie

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen.

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen. Toespraak van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging en installatie van mevrouw Ellen Nauta-van Moorsel als burgemeester van Hof van Twente op woensdag 15 mei 2013 Burgemeester

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 27 januari 2009 Briefnummer : 2009-04028/5/A.22, CW Zaaknummer : 155503 Behandeld door : Antonis M. Telefoonnummer : (050) 316 4312 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Rapport Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016

Rapport Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Rapport Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Stadspanel Den Haag, ronde voorjaar 2011 INHOUDSOPGAVE Inleiding - 2 - Wat vindt men belangrijk aan het aanbod van kunst en cultuur in Den Haag? - 3 - Hoe

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

cii J til ut* nederlfiiiil NEDERLAND

cii J til ut* nederlfiiiil NEDERLAND cii J til ut* nederlfiiiil NEDERLAND Jeugdsportfonds Nederland Pilotenstraat 6g 1059 CJ Amsterdam Telefoon 020 695 7848 info@jeugdsportfonds.nl jeugdsportfonds.nl Aan de Griffier van deze gemeente. Amsterdam,

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten

De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten OPEN ACADEMIE LINGEWAARD De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten Kunst en cultuur zijn essentieel om ons staande te houden BEELDENDE KUNST THEATER FOTO/VIDEO D A N S M U Z I E K Lingewaard,

Nadere informatie

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle Dames en heren, Wat leuk dat u allemaal aanwezig bent hier

Nadere informatie

De economische bijdrage van amateurkunst en kunsteducatie

De economische bijdrage van amateurkunst en kunsteducatie De economische omische bijdrage van rage van amateurkunst en kunst en kunsteducatie educatie Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst Kunstconnectie, branchevereniging voor kunsteducatie en kunstbeoefening

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk?

Wat vinden wij belangrijk? informatieavond Wat vinden wij belangrijk? Kunst is een verrijking voor je leven. Het stimuleert de creativiteit, geeft plezier en zelfvertrouwen en zorgt voor ontwikkeling. Kunst stimuleert kritisch denkvermogen

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur Hoe ontwikkel ik Ineke Strouken een ijzersterk volkscultuurproject? Geachte dames en heren, Welkom op deze studiedag Hoe ontwikkel ik een ijzersterk volkscultuurproject. Sinds een tweetal jaren staat volkscultuur

Nadere informatie

Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008

Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008 Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008 1 Dames en heren, In mijn inleiding wil ik graag bij drie onderwerpen stilstaan. Ik begin bij

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen.

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen. Collegebesluit 31 mei 2011 Hoewel niet iedereen zich dit altijd direct realiseert, krijgen we allemaal in ons leven met cultuur te maken. Doorgaans zijdelings, wanneer we via de radio naar muziek luisteren,

Nadere informatie

Jaaroverzicht Hoensbroekse Amateurkunst HAK 2015.

Jaaroverzicht Hoensbroekse Amateurkunst HAK 2015. Jaaroverzicht Hoensbroekse Amateurkunst HAK 2015. Visie HAK gelooft in een duurzame gemeenschappelijke artistieke kracht en de kwaliteiten van mensen uit Hoensbroek bij de vorming van gemeenschapszin in

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

SAMENVATTING TOON JE TALENT

SAMENVATTING TOON JE TALENT SAMENVATTING TOON JE TALENT 1 INLEIDING: WAAROM TOON JE TALENT? Wij geloven in de kracht van kunst en cultuur op de ontwikkeling van het individu. Verbeelding en creativiteit maken een mens een beter mens.

Nadere informatie

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven De basisschool is de brug naar de toekomst. Een

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Stadspanel Den Haag, ronde voorjaar 2011

Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Stadspanel Den Haag, ronde voorjaar 2011 Rapport Signaal Uitgave Auteurs Informatie Onderzoek en Integrale Vraagstukken Nr X, Jaargang 2004 Oplage Redactieadres Internet / Intranet X exemplaren Gemeente Den Haag OCW-intranet/Organisatie Postbus

Nadere informatie

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool?

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? 1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? = 63 = 5 Bevraging samenwerking DKO dagonderwijs (DKO) pagina 1 2. Werkt(e) u op niveau van de leerkrachten reeds samen met een dagschool?

Nadere informatie

Onderzoek CKV: weg ermee?!

Onderzoek CKV: weg ermee?! Onderzoek CKV: weg ermee?! 5 juli 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 10 tot 15 januari 2013, deden in totaal 977 jongeren mee. Hiervan volgen 699 jongeren het vak CKV of hebben

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie