De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 21): Chuck Jordan s Favorites By Ruud Gersons

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 21): Chuck Jordan s Favorites By Ruud Gersons"

Transcriptie

1 De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 21): Chuck Jordan s Favorites By Ruud Gersons In het vorige artikel deel 20 in deze serie hebben we kunnen meebeleven hoe na het vertrek van Irv Ribicky Jordan zijn vleugels heeft kunnen uitslaan. Chuck Jordan aan het hoofd van GM s ontwerpafdelingen als vice president of styling?? Uiteindelijk is het hem dan toch gelukt. Hier heeft hij al decennia lang op gewacht. Nu is het zo ver. Met zijn volle energie gaat hij aan de slag en het ene model na het andere, dat onder zijn leiderschap van de tekentafels komt, vindt waardering bij de grote bazen en gaat in productie. We gaan in dit hoofdstuk eens na wat die paradepaardjes van Jordan dan wel waren. Aan het einde van het vorige hoofdstuk hebben we al een kleine sneak preview gegeven met de 1992 Buick Park Avenue en LeSabre. Bij deze wagens hebben de ontwerpers zich laten inspireren door de 1991 Jaguar XJ6. Zoals de foto s laten zien, doet vooral de grille van de Buick wat aan de Jaguar denken. Maar daar dient een kanttekening bij gemaakt te worden. Want de 1991 Buick Park Avenue heeft in de grille een verticaal thema, dat ook weer enigszins doet denken aan de Buick grilles van vlak na de oorlog. Bijv. van het jaar (zie foto s) Foto s 3 en 4: Een styling kenmerk dat de Jaguar en de Buick wel gemeen hebben, is het naar achteren steeds smaller worden van de carrosserie bij de kofferruimte. Foto s 5 en 6: De grille van de 1991 Buick Park Avenue heeft verticale verchroomde tanden. Al staan die heel die dicht bij elkaar, toch is te zien dat ook naar de Buick-grille van 1949 is gekeken! L histoire se répète, of te wel: de geschiedenis herhaalt zich. Foto's 1 en 2: met enige fantasie kun je wel zien, dat de Jaguar XJ6 model heeft gestaan voor de Buick Park Avenue 1992 Cadillac Eldorado: Verademing Dan is daar natuurlijk de 1992 Cadillac Eldorado. Na de dramatische teleurstelling over de in 1986 gedownsizede Seville/Eldorado een verademing! We laten nog even de kleine Cadillac Eldorado zien van de vorige generatie. Die is onder het regime van Irv Rybicki tot stand gekomen. De wagen maakt een wat gedrongen en onevenwichtige indruk. De messcherpe, vooruit stekende spatborden zijn verdwenen en ook de verticale achterlichten steken niet

2 meer uit naar achteren, maar verlopen vlak in de achtersteven. En al snel (in 1988) komen op dit model de vooruit stekende messcherpe spatborden en achteruit stekende verticale achterlichten terug, om de wagen maar langer te laten lijken dan hij in werkelijkheid is. least het gaf de passagiers binnen meer privacy! Foto 10: In 1988 komen de scherpe randen op de achterspatborden terug. Ook is te zien dat de achterlichten nu naar achteren uitsteken. Allemaal om de wagen maar langer te doen lijken. Helpt het ook? Foto's 7 en 8: de gedownsizede Cadillac Eldorado verschijnt in Voor veel Cadillac liefhebbers een enorme teleurstelling! Weg scherp uitstekende spatborden en scherp uitstekende verticale achterlichten. Wat is hier nog Cadillac aan? Foto 9: vanaf 1988 krijgt de verkleinde Eldorado toch weer scherp uitstekende spatborden (wel minder opvallend dan op de voorgaande serie , maar toch!) Dan komt Jordan met zijn 1991 Cadillac Eldorado; weliswaar een heel ander ontwerp dan we gewend zijn. Voor het kleine achterste zijruitje heeft Jordan veel strijd moeten voeren, want men vond dat dit het zicht naar achteren belemmerde. Jordan meende dat dat ruitje zo moest blijven, want het was de verbinding naar de Eldorado, die dat ook had en last but not Foto s 11 en 12: de 1991 Cadillac Eldorado uit Chuck Jordan s stal is flink gegroeid en verkoopt beter dan zijn kleine voorganger. Let op het kleine, achterste zijruitje! Jordan s Favorieten Maar er komt nog meer van Jordan s hand: de 1992 en 1996 Pontiac Bonneville, 1993 Chevrolet Camaro/Pontiac Firebird, de 1994 Chevrolet S-10 Blazer en pickup, de vreemde ovaalgevormde 1995 Buick Riviera (ontworpen door Bill Porter, maar onder verantwoordelijkheid van Jordan)

3 1995 Oldsmobile Aurora en Achieva 1996 J-Cars, zoals de Chevrolet Cavalier en Pontiac Sunfire. We bekijken de foto s van enkele van bovenstaande wagens: Foto 13: Pontiac Bonneville, absoluut een Chuck Jordan succes. Foto 14: 1993 Pontiac Firebird.. We zien hier (foto onder) een polyester model van de 1985 Buick Riviera, dus een soort concept, dat met enige trots door Bill Porter getoond wordt (geleund tegen de wagen), maar nog niet de wagen zoals die later geproduceerd zal worden. Foto s 16 en 17: de zeer ovaal gevormde 1995 Buick Riviera, ontworpen door Bill Porter, maar onder supervisie van Jordan. De grille heeft evenveel chroomtanden als het model van 1949!! (zie foto 6). Dat kan geen toeval zijn! Er zijn drie portholes op het zijspatbord, maar dat kan evengoed een geintje zijn van de eigenaar van deze wagen. Omgekeerde badkuip Ja, dan is daar de controversiële Chevrolet Caprice, met zijn afrondingen, lang niet zo goed verkoopt als de vlakke en strakke voorganger, uit het Bill Mitchell tijdperk. (Foto hier onder). Deze Caprice zien we in Europa veelvuldig als taxi of begrafeniswagen, maar ook bij particulieren en bedrijven is deze wagen gewild; ook als stationcar! Foto15: De 1995 Buick Riviera. Tegen de wagen geleund Bill Porter, die hoofdzakelijk verantwoordelijk was voor dit ontwerp. Maar dit is een polyester model. Foto 18: De voorganger van Jordan s 1991 Chevrolet Caprice was nog ontworpen onder het regime van Bill Mitchell. Bijna alles wat uit Mitchell's handen kwam, was strak en gelijnd van vorm.

4 Voor sommigen is die 1991 Chevrolet Caprice een wat gemoderniseerde 1948 Hudson. En die laatste wagen krijgt al gauw de naam omgekeerde badkuip. Als je de foto s van beide wagens bestudeert, zijn de overeenkomsten duidelijk. Zij het dat de Hudson achterspatborden had zonder wieluitsparingen om de stroomlijn niet te onderbreken. Maar over die Hudson werd net zo lacherig gedaan als later over de Chevrolet Caprice van Foto 19: de 1948 Hudson in een toenmalige tijdschriftadvertentie. De wagen werd een omgekeerde badkuip genoemd! mensen wordt een dag uitgenodigd op de ontwerpafdeling en daar staat een conceptcar; in dit geval dus de 1991 Chevrolet Caprice en die mensen krijgen een lange vragenlijst over de wagen te beantwoorden en mogen zeggen wat ze er van vinden. Dat pakt dus voor de 1991 Chevrolet caprice ongunstig uit. Maar dat de wagen er toch komt, ligt in het feit dat Chuck Jordan met auto-clincis niet veel op heeft. Hij gelooft er niet in. Hij vraagt aan Burger of die op zijn eigen intuïtie wil afgaan, wat hij doet en hij vindt de Caprice er nog niet zo slecht uitzien. Dus komt de wagen er. Nu moeten we wel bedenken, dat Chevrolet bij GM altijd voor grote verkoopaantallen moet zorgen. Nu de Caprice het niet zo goed doet, krijgt Jordan veel kritiek en wordt hij gesommeerd om de auto-clincs serieuzer te nemen. En sindsdien is dat ook het geval, tot op de dag van vandaag bij GM! Toch is het vreemd, dat de grote Buick Roadmaster er wel aantrekkelijk uitziet, terwijl die (onderhuids) uit exact hetzelfde hout is gesneden als de Chevrolet Caprice/Impala. Waar dat verschil aan ligt, zullen we eens onder de loep nemen. (zie volgende foto) Foto 20: de 1991 Chevrolet Caprice. Niet meer strak en vlak als het vorige model, maar afgerond en onhandig groot. Dit model verkoopt dan ook minder goed. Robert D. Burger, toenmalig general manager bij Chevrolet, geeft het groene licht voor dit model, ondanks de waarschuwingen That it clinicked poorly. Foto 22: De Buick Roadmaster is vrijwel identiek aan de Chevrolet Caprice, maar verkoopt aanmerkelijk beter. Ik denk dat vooral de formele daklijn van de Buick de kopers meer aansprak. Foto 21: de sterk afgeronde 1991 Chevrolet Caprice had wel iets weg van de 1948 Hudson. Een clinic is een beoordeling van een nieuw model door een breed publiek. Een aantal Foto's 23 en 24: Oldsmobile Achieva Concept. Ook uit de ontwerpstal van Chuck Jordan.

5 Cliffhanger Een andere wagen waar Jordan zich sterk voor maakt, is de Oldsmobile Achieva Concept car. (foto s hier boven). Aan de Achieva wordt gewerkt in één van GM s advanced studios, wat zoveel wil zeggen als dat daar zeer vooruitstrevende- en op de toekomst gerichte modellen werden ontwikkeld. Maar dan nadert ook voor Chuck Jordan het einde van zijn periode als Vice President of Styling en zal ook hij met pensioen (moeten) gaan. Daar schijnt hij niet veel zin in te hebben, want hij blijft als een bezetene nieuwe automodellen tevoorschijn te toveren uit de ontwerphoed. Hij is gespannen en soms ronduit chagrijnig. Foto 25: V.l.n.r. Dave North, Charley Stewart, Chuck Jordan, zijn goede vriend Dave Holls, tijdens de bezichtiging van de Oldsmobile Achieva in concept vorm. Niet in de laatste plaats, omdat hij er een beetje alleen voor is komen te staan, want een van zijn beste vrienden van de ontwerpstudio s, Dave Holls, besluit met vervroegd pensioen te gaan Het loopt tegen het einde van de herfst van De bladeren aan de bomen tonen hun fel goudgeel, want ze weten dat ze door de novemberstormen van hun takken gerukt zullen worden. Ze lichten nog één keer fel, op en laten een ongekende bladerenpracht zien, voordat het afgelopen is en koning winter komt met daarna een nieuwe lente. En dat is een prachtig beeld voor hoe het in de ziel van Chuck Jordan toegaat. Ook hij is zéér zichtbaar door alles wat hij nog een laatste glans van zijn ontwerptalent mee geeft. Een stortvloed van nieuwe ontwerpen laat hij het daglicht zien, voordat het onvermijdelijke gaat gebeuren: ook Chuck Jordan zal een opvolger krijgen en hij zal zich gedwongen moeten terug trekken, omdat zijn pensioen voor de deur staat te rammelen. Wie die opvolger zal worden? Dat geheim onthullen we in een volgend artikel in deze serie. Dus nu even een cliffhanger! Intussen: happy motoring and see ya next time! Bron: A century of Automotive Style, 100 Years of American Car Design by Michael LAMM & Dave Holls

De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 24) Wayne Cherry in Europa - deel II By Ruud Caddyfan Gersons

De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 24) Wayne Cherry in Europa - deel II By Ruud Caddyfan Gersons 1 De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 24) Wayne Cherry in Europa - deel II By Ruud Caddyfan Gersons In dit hoofdstuk willen we eens de blik richten op de activiteiten van ontwerper Wayne Cherry

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

1998 ACURA SLX 1/4 TON GREEN 4 DOOR WAGON ACURA TL 3.2TL GRAY 4 DOOR SEDAN BMW 7 SERIES 740I BLUE 4 DOOR

1998 ACURA SLX 1/4 TON GREEN 4 DOOR WAGON ACURA TL 3.2TL GRAY 4 DOOR SEDAN BMW 7 SERIES 740I BLUE 4 DOOR 1998 ACURA SLX 1/4 TON 172746 GREEN 4 DOOR WAGON 1000 2002 ACURA TL 3.2TL 159338 GRAY 4 DOOR SEDAN 3700 1997 BMW 7 SERIES 740I 135641 BLUE 4 DOOR SEDAN 1100 2002 BUICK CENTURY CUSTOM 0 BRONZE 4 DOOR SEDAN

Nadere informatie

mijn huis, mijn sfeer, mijn deur

mijn huis, mijn sfeer, mijn deur mijn huis, mijn sfeer, mijn deur Kijk voor meer op: MODERN LANDELIJK JAREN 30 MODERN moderne minimalistische woonstijl Strak en ruimtelijk, dat is jouw stijl. Grote gebaren, eigenzinnig. Comfort zonder

Nadere informatie

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum:

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum: WERKBOEK compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Stephanie van Workum ACT COACH Naam: Datum: compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Wat fijn dat je meedoet met

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 3)

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 3) HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 3) Bram Rijksen In de vorige twee delen is ingegaan op de specifieke leeftijdskenmerken van de zeemeeuw, en op welke wijze het verschijnsel rui kan helpen bij het

Nadere informatie

STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren We zijn allemaal wel eens druk geweest met het maken van een pitch, of soms zelfs meerdere om in verschillende

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 NIEUWSBRIEF Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 Er wordt op dit moment hard gewerkt om het concours op Koningsdag, nog even wennen aan deze naam, tot een succes te maken. Op de laatste

Nadere informatie

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren. Ook wel eens druk geweest met het maken van een pitch? Of zelfs meerdere voor verschillende situaties? We weten allemaal dat dit

Nadere informatie

Autosalon Parijs 2010

Autosalon Parijs 2010 Autosalon Parijs 2010 Voorproefje Autoshow De geheel nieuwe Mercedes-Benz CLS? Een eerste blik op de Hyundai ix20? Of wat te denken van de vier wereldprimeurs bij Chevrolet? Benieuwd naar de Opel Astra

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi.

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi. EINSTEIN ballon weer opblaast. Maar mijn assistenten vertellen dat het komt doordat de stikstof heel erg koud is en dat de lucht in de ballon dan kleiner wordt. Later warmt de lucht weer op en wordt weer

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0 Stage verslag 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam Versie 1.0 Pagina 0 Inhoudsopgave Opdracht 1 het stage bedrijf... 2 A beschrijving van het bedrijf... 2 B geschiedenis van het bedrijf... 2 C een plattegrond...

Nadere informatie

Jan de Laat OVERSTAG

Jan de Laat OVERSTAG Jan de Laat VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van teksten

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

RAND 36 Vragenlijst (Kwaliteit van leven)

RAND 36 Vragenlijst (Kwaliteit van leven) RAND 36 Vragenlijst (Kwaliteit van leven) Toelichting In deze vragenlijst wordt naar uw gezondheid gevraagd. Wilt U elke vraag beantwoorden door het juiste hokje aan te kruisen. Wanneer U twijfelt over

Nadere informatie

Smurf Dit patroon is voor een gewone basissmurf.

Smurf Dit patroon is voor een gewone basissmurf. De smurfen zijn figuurtjes uitgevonden door Peyo (Pierre Culliford) en copyright is in het bezit van IMPS (http://www.smurf.com/smurf.php/www/home/nl). Ik gebruikte het figuurtje zonder toestemming. Dit

Nadere informatie

Beursdagboek 10 September 2013.

Beursdagboek 10 September 2013. Beursdagboek 10 September 2013. Morgen is het al weer 12 jaar geleden. Gisterenavond Tijd 20:16 uur. Op het moment van sluiten van onze beurs gisteren stond de Dow op +86 punten. Op dit moment zien we

Nadere informatie

Even meekijken bij Letterplein: de Postduif. schoolkrant. voor mensen vol goede moed, goede zin en grootse plannen.

Even meekijken bij Letterplein: de Postduif. schoolkrant. voor mensen vol goede moed, goede zin en grootse plannen. Even meekijken bij Letterplein: de Postduif schoolkrant voor mensen vol goede moed, goede zin en grootse plannen. Ontmoet Rean! Of kunnen we beter zeggen, Meet Rean, want Rean vertrok kort geleden met

Nadere informatie

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Lezing: Marcus 12 : 28 34 De herfst brengt voor veel mensen een zekere weemoedigheid.: de bladeren vallen, de zomer is echt voorbij. In de herfst

Nadere informatie

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen 2014 TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen Wat is een domeinnaam? Zonder een webadres heb je geen website. Als mensen naar je website toe willen dan

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

BMW 3 Serie 320i Executive

BMW 3 Serie 320i Executive Dennis van 't Kruis 2 april 2005 Intro De week voorafgaand aan deze rijtest heb ik een andere versie van deze auto al uitvoerig kunnen testen. Ik heb reeds vele rondjes gereden met de 330i op de Nürburgring.

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

De ziekte van Wilson voor jongeren

De ziekte van Wilson voor jongeren De ziekte van Wilson voor jongeren 1 / 23 Waarom heeft het zo'n rare naam? Omdat de doktor die de ziekte voor het eerst herkende in 1905 Wilson heette. VRAAG : What did these people discover? ANTWOORD

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

IK BEN TROTS OP MIJN SNOR!

IK BEN TROTS OP MIJN SNOR! IK BEN TROTS OP MIJN SNOR! Op een ochtend was ik heerlijk op mijn gemak aan het werk op mijn kantoor... Ja, mijn kantoor. Jullie weten toch waar dat is, of niet? Wat? Dat weten jullie niet? Echt niet?

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook Aarde 9 miljoen mensen zijn jarig op de zelfde dag als jij. Dan zijn er veel mensen op de wereld, Mensen zoals jij. Al die mensen, Staan op de aarde, Een aarde van 6000.000.000.000.000.000.000.000 kg.

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

De 7 geheimen van een schildpad

De 7 geheimen van een schildpad Wijsheid van de maand september 2014 Deze maand geen wijze tekst maar een titel van een boekje: De 7 geheimen van een schildpad Dit boekje lees ik nu voor de tweede maal en ik ben onder de indruk van de

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

INE INTERIEURONTWERP & STYLING VERKOOPSTYLING FOTOSTYLING SHOWROOM- & WINKELSTYLING

INE INTERIEURONTWERP & STYLING VERKOOPSTYLING FOTOSTYLING SHOWROOM- & WINKELSTYLING A A INE INTERIEURONTWERP & STYLING VERKOOPSTYLING FOTOSTYLING SHOWROOM- & WINKELSTYLING Ik ben Suzanne Oosterom en werkzaam als gediplomeerd interieurontwerper en interieurstyliste. Mijn hele leven ben

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heel aangename dag, maar er was minder te zien dan ik had gehoopt/verwacht. Twee dagen eerder waren we in de Hortus

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

portfolio MALS STUDIOMALS.NL 01 studiomals.nl PORTFOLIO

portfolio MALS STUDIOMALS.NL 01 studiomals.nl PORTFOLIO MALS STUDIOMALS.NL 01 studiomals.nl PORTFOLIO MALS studiomals.nl info@studiomals.nl /studiomals @studiomals 03 studiomals.nl Je moet een beetje crazy zijn om in deze tijden een ontwerpstudio op te richten.

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

ENIGE ECHTE THUISHAVEN TEKST: MARIE MASUREEL - FOTOGRAFIE: HENNY VAN BELKOM TIJDLOOS 21

ENIGE ECHTE THUISHAVEN TEKST: MARIE MASUREEL - FOTOGRAFIE: HENNY VAN BELKOM TIJDLOOS 21 ENIGE ECHTE THUISHAVEN TEKST: MARIE MASUREEL - FOTOGRAFIE: HENNY VAN BELKOM TIJDLOOS 21 De laatste jaren pendelt Helen gewoon op en neer tussen haar woning in Monnickendam en haar interieurzaak in Edam,

Nadere informatie

Tevredenheid deelnemers woon-zorgboerderijen

Tevredenheid deelnemers woon-zorgboerderijen Vragenlijst Tevredenheid deelnemers woon-zorgboerderijen Versie voor familieleden / verzorgers (Deze versie is een samenvatting van alle in gevulde formulieren). Toelichting bij het invullen van de vragenlijst

Nadere informatie

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken Finext Finext is een club van hondertachtig mensen die diensten verlenen aan financiële afdelingen binnen profit en non-profit organisaties. Eén van de echte kenmerken van Finext is dat er geen regels

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 23): Charles Erwin Wilson Het verhaal van de originele 49-6037X Wilson Coupe By Ruud Gersons

De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 23): Charles Erwin Wilson Het verhaal van de originele 49-6037X Wilson Coupe By Ruud Gersons De Grote Automobielontwerpers bij GM (deel 23): Charles Erwin Wilson Het verhaal van de originele 49-6037X Wilson Coupe By Ruud Gersons Foto 1: De Wilson Coupe prijkt op de voorkant van het januari 2014

Nadere informatie

THEMA 3: EEN BIJBELSE MENSVISIE

THEMA 3: EEN BIJBELSE MENSVISIE THEMA 3: EEN BIJBELSE MENSVISIE TEKST 1 In een bijbels perspectief verschijnt de mens als faiblesse et promesse. Mensen zijn tezelfdertijd eindig onvolkomen en oneindig beloftevol. Beperkt, kwetsbaar,

Nadere informatie

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda Filippenzen 4: 4-9 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een paar verzen uit een brief van Paulus aan de gemeente in Filippi, een klein havenstadje

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Waar wil ik het met jou over hebben in dit Ebook: 1 wat is styling... 2 Je eigen sfeer inbrengen... 3 Wat moet en niet moet...

Waar wil ik het met jou over hebben in dit Ebook: 1 wat is styling... 2 Je eigen sfeer inbrengen... 3 Wat moet en niet moet... Hallo, mijn naam is Inge Saris en werk als (verkoop) styliste en woningfotografe vanuit het Brabantse Roosendaal en ben werkzaam in mijn bedrijf Redesignathome Ik heb dit ebook geschreven omdat ik mijn

Nadere informatie

Jongknapen. Liefste, beste, stoerste, grappigste, zotste, slimste, vriendelijkste, enthousiastste, onnozelste jongknapen,

Jongknapen. Liefste, beste, stoerste, grappigste, zotste, slimste, vriendelijkste, enthousiastste, onnozelste jongknapen, Jongknapen Liefste, beste, stoerste, grappigste, zotste, slimste, vriendelijkste, enthousiastste, onnozelste jongknapen, We zijn alweer toe aan het tweede boekje van dit jaar. Wat gaat de tijd toch snel

Nadere informatie

IK HEB N IN MIJN OOR

IK HEB N IN MIJN OOR IK HEB N IN MIJN OOR Het hele leven horen Dankzij ons gehoor zijn we in staat om de natuur met al haar geluiden waar te nemen, kunnen we genieten van kunst en cultuur en wat het allerbelangrijkste is:

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Mijn tuin Meditaties voor kinderen Janni Meedendorp 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Na een intensieve yogales vindt Noah het heerlijk om op zijn matje te liggen. De spieren in zijn lichaam ontspannen zich,

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Cadillac CTS 3.2 Elegance

Cadillac CTS 3.2 Elegance Dennis van 't Kruis 13 maart 2005 Intro Laat de Sjonnies maar komen. Met hun Gti-tjes, Gsi-tjes, CRX-jes en wat niet meer, ze zullen het allemaal heel moeilijk krijgen met de acceleratiekracht van deze

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Capillaire werking van Hout

Capillaire werking van Hout Capillaire werking van Hout Arrangement Geveltimmerwerk Opdracht: Leg het begrip capillaire werking uit. Onderzoek het begrip Leg het begrip uit aan VMBO leerlingen Ondersteun de les d.m.v. didactische

Nadere informatie

Friezen in den vreemde. FFAnders, Omdat Je maar ÉÉn kans krijgt voor een eerste indruk. Lef en betrokkenheid. OF 2013 www.of.nl 01

Friezen in den vreemde. FFAnders, Omdat Je maar ÉÉn kans krijgt voor een eerste indruk. Lef en betrokkenheid. OF 2013 www.of.nl 01 Rondetafelgesprek De kunst van het luisteren Friezen in den vreemde FFAnders, Omdat Je maar ÉÉn kans krijgt voor een eerste indruk. Lef en betrokkenheid OF 2013 www.of.nl 01 FFAnders, omdat je maar één

Nadere informatie

Wie is Happy Photographer?

Wie is Happy Photographer? Wie is Happy Photographer? Ik ben Melanie Caitlin, bruidsfotograaf en eigenaresse van Happy Pho- tographer. Het leven door een hele grote, roze bril bekijken dáár geloof ik in! Happy Photographer staat

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Wat zouden ouderen zelf kunnen doen?

Wat zouden ouderen zelf kunnen doen? - Voorstellen Er is mij gevraagd om vanuit mijn achterban wat te vertellen over de problemen waar je tegen aan loopt als je ouder wordt. Eigenlijk zoude alle nieuw te bouwen woningen uitgerust moeten zijn

Nadere informatie

Beseffen dat God {...} is

Beseffen dat God {...} is Beseffen dat God {...} is Waarom zouden we straks aandacht besteden aan wie God is? Denk met de groep na over wie God is. Wat kunnen jullie allemaal over Hem vertellen? Ooit er bij stil gestaan dat God

Nadere informatie

DE TUIN in vier seizoenen

DE TUIN in vier seizoenen Deze tuin is verdeeld in verschillende tuinkamers. Het overgrote deel van de tuin bevindt zich op het zuiden, wat de keuze in beplanting erg ruim maakt. 80 DE TUIN in vier seizoenen Michel van Kammen tuinadviesbureau/hoveniersbedrijf

Nadere informatie

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Hoe zou het zijn als we samen bouwen aan een levendige playground waar mensen iets kunnen beleven?

Nadere informatie

Er is nooit een verliezer / 30

Er is nooit een verliezer / 30 Er is nooit een verliezer / 30 Wouter Coomans Er is nooit een verliezer Mr. Wouter Coomans is teammanager Personenschade bij ASR, dat volgens zijn zeggen vooroploopt als het gaat om mediations. Maar eigenlijk

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Semi-cabrio. Nadat de 911 in 1965 voor het eerst in serie werd

Semi-cabrio. Nadat de 911 in 1965 voor het eerst in serie werd porsche techniek Semi-cabrio Open rijden in een Porsche? Dat kon al vanaf 1951, toen de eerste 356 Cabrio het licht zag. En ook de volgende modellen, bekend onder de naam 356 A, B en C kon je niet alleen

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 9. Het geheim van kapitein Klein

Schrijfpalet. Denk goed na! 9. Het geheim van kapitein Klein 9. Het geheim van kapitein Klein Creatief schrijven: ontcijferen Schrijfpalet Kapitein Klein is misschien niet erg groot, maar wel heel dapper. Hij heeft vele prachtige schatten, vol met goud en juwelen,

Nadere informatie

Foto s aanpassen met behulp van BD Sizer 3.3.0

Foto s aanpassen met behulp van BD Sizer 3.3.0 Foto s aanpassen met behulp van BD Sizer 3.3.0 Een veel gebruikt en gratis programma om foto s te verkleinen is BD Sizer, welke zeer goede resultaten geeft, en eenvoudig in gebruik. Men hoeft maar eenmaal

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Verslag Ivo & Wilma 10 september 6 oktober 2012.

Verslag Ivo & Wilma 10 september 6 oktober 2012. Verslag Ivo & Wilma 10 september 6 oktober 2012. Zelf waren we niet eerder in september in Marloth Park geweest. We boften behoorlijk want het geregend en zoveel dat de bodem het gras, de bomen en struiken

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

een gesprek tussen twee personen of tussen twee groepen 1 DISK, Boom Amsterdam

een gesprek tussen twee personen of tussen twee groepen 1 DISK, Boom Amsterdam het acteerwerk de manier waarop iemand een rol speelt in een film of op het toneel beleven meemaken, een bepaalde ervaring hebben de bijlage (-n) de dialoog (dialogen) de diepte (-s of -n) de dvd (- s)

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL

SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL Vergeet de drukte van alledag en kom helemaal tot jezelf Onderga de warmte van een weldadig saunabad De eerste keren is het misschien nog even wennen Maar

Nadere informatie